Fosfaatrechten. Vleesvee en Zoogkoeien. Tony Huizinga, Bert Knegtering en Christel Pieterse 6 november 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fosfaatrechten. Vleesvee en Zoogkoeien. Tony Huizinga, Bert Knegtering en Christel Pieterse 6 november 2018"

Transcriptie

1 Fosfaatrechten Vleesvee en Zoogkoeien Tony Huizinga, Bert Knegtering en Christel Pieterse 6 november 2018

2 Agenda Voor welke dieren zijn fosfaatrechten nodig? Diercategorie 101 en 102 Voorwaarden Aanmeld datums Afmelden Handel en vrijstelling Geen fosfaatrechten voor jongvee van vleesvee Wat betekent dit voor uw fosfaatrechten?

3 Voor welke dieren zijn fosfaatrechten nodig? melk- en kalfkoeien: dit zijn koeien (bos taurus) die in elk geval 1 keer hebben gekalfd en die u voor de melkproductie of de fokkerij houdt. Koeien die drooggezet zijn en koeien die worden vetgemest en in de mesttijd worden gemolken vallen hier ook onder (cat. 100). jongvee jonger dan 1 jaar voor de melkveehouderij (cat. 101). jongvee jonger dan 1 jaar dat bedoeld is om een kalf te krijgen (een zoogkoe wordt) (cat. 101). jongvee van 1 jaar en ouder dat bedoeld is om een kalf te krijgen (een zoogkoe wordt) (cat. 102). jongvee ouder dan 1 jaar: dit zijn alle vrouwelijk runderen van 1 jaar en ouder voor de melkveehouderij (cat. 102).

4 Diercategorie 101 en 102 vrouwelijk jongvee jonger dan 1 jaar voor de melkveehouderij. mannelijk jongvee jonger dan 1 jaar voor de melkveehouderij. vrouwelijk jongvee van 1 jaar en ouder voor de melkveehouderij. vrouwelijk jongvee tot 1 jaar dat bedoeld is om een kalf te krijgen (zoogkoe wordt). vrouwelijk jongvee van 1 jaar en ouder dat bedoeld is om een kalf te krijgen (zoogkoe wordt).

5 Vragen In de herbeschikking tellen dieren die uiteindelijk niet gekalfd hebben niet mee. Stel ze waren op peildatum 2 juli 2015 wel bestemd voor fokkerij, maar hebben door uiteenlopende redenen (nog) geen kalf gekregen (worden niet drachtig, blijken niet geschikt, worden toch verkocht, ongeluk / ziekte / sterfte, krijgen eerste kalf pas op oudere leeftijd), waarom tellen deze niet mee voor de toegekende fosfaatrechten? Ze waren op de peildatum wél bestemd voor fokkerij. Hebben de dieren alsnog gekalfd? Tellen mee voor de fosfaatrechten.

6 Vragen Hoe gaat men om met jongvee wat vleesvee wordt, en wat ongepland toch een kalf krijgt? Dit dier wordt voor de gehele periode beschouwd als jongvee dat bedoeld is om zoogkoe te worden. Dit betekent dat u voor dit dier voor de hele periode (met terugwerkende kracht) rechten nodig heeft. Ik heb vrouwelijk jongvee dat bedoeld is ter vervanging van de zoogkoe. Nu blijkt dat het dier niet drachtig wordt. Heb ik voor dit dier nog wel fosfaatrechten nodig? Als het dier bestemd is om zoogkoe te worden valt het dier onder diercategorie 101 of 102 en zijn er voor het dier fosfaatrechten nodig. Als op enig moment blijkt dat het dier niet drachtig kan worden, kunt u het dier vanaf dat moment in diercategorie 122 plaatsen om te worden af gemest of te worden afgevoerd voor de slacht. Dit moet ten alle tijden blijken uit de feitelijke situatie.

7 Vrijstelling voorwaarden: U laat de fosfaatrechten die wij aan u hebben toegekend vervallen. Dit geldt ook voor de rechten die u al heeft overgedragen. U schaart geen vrouwelijke runderen in of uit van of naar een landbouwer die niet is vrijgesteld. U houdt geen melk of kalfkoeien of vrouwelijk jongvee voor de melkveehouderij op uw bedrijf. Dan zorgt u ervoor dat de runderen die u van uw bedrijf afvoert na die tijd niet op een bedrijf gehouden worden dat melk produceert voor consumptie of verwerking U was de afgelopen 3 jaar geen bestuurder van een ander bedrijf waar wij fosfaatrechten aan hebben toegekend. Was u dat wél? Of bent u nog steeds bestuurder? Dan moet ook het andere bedrijf de fosfaatrechten laten vervallen. Alleen dan kunt u vrijstelling krijgen. Meedoen vanaf 2018? Dan is er 1 extra voorwaarde: U draagt geen fosfaatrechten meer over aan een andere landbouwer nadat u aan ons heeft doorgegeven dat uw rechten mogen vervallen.

8 Vragen Kan een starter altijd kiezen voor vrijstelling mits hij aan de voorwaarden voldoet? Ja, dat mag. Het is natuurlijk wel belangrijk dat u aan alle voorwaarden voldoet. Let op: Het mag niet als het wordt gedaan om de regelgeving te omzeilen. Dat staat ook in artikel 2, 4e lid van de regeling zoals die is gepubliceerd op 22 oktober Hierin wordt aangegeven dat stroman constructie niet zijn toegestaan. Als een relatie een bedrijf heeft en daarvoor fosfaatrechten heeft gekregen, en het bedrijf op naam van iemand anders zet, dan mag hij niet meedoen met de vrijstelling. Dit wordt namelijk gezien als stroman constructie. Kan een melkveehouder stoppen en zoogkoeien gaan houden én meedoen met de vrijstelling? Ja dat kan als de melkveehouder zijn fosfaatrechten laat vervallen en voldoet aan alle voorwaarden.

9 Vragen Waarom de 3 jaar lang geen bestuurder ander bedrijf die niet mee doen aan de vrijstellingsregeling regel? Om te voorkomen dat je fosfaatrechten behoud en mee kan doen aan de vrijstelling. Hoe gaat het als je melk- en zoogkoeien hebt? Je kan je wel aanmelden alleen je zult niet aan de voorwaarden voldoen. Hierdoor ga je een probleem hebben bij de handhaving (omdat je ook je rechten van het melkvee moet laten doorhalen).

10 Aanmelden en datums Meedoen vanaf 2018 Wel fosfaatrechten ontvangen 6 november 2018 Meedoen vanaf 2018 Geen fosfaatrechten 1 december 2018 Meedoen vanaf 2019 Wel fosfaatrechten ontvangen 6 november 2018 Meedoen vanaf 2019 Geen fosfaatrechten 1 december 2018

11 Vragen Kan de beslistermijn voor de vrijstelling verruimd worden? Het is geen harde datum. Het formulier Vrijstelling zoogkoeienhouderij blijft ook na de datum openstaan. Heeft u fosfaatrechten van ons ontvangen? Dan adviseren wij u wel sterk om zich voor deze datum aan te melden voor de vrijstelling. Wij hebben dan namelijk voldoende tijd om uw verzoek op tijd te verwerken. Meldt u zich ná 6 november 2018 aan voor de vrijstelling? Dan kunnen wij niet garanderen dat wij uw fosfaatrechten op tijd kunnen laten vervallen. Geen fosfaatrechten ontvangen? Dan hoeft u ook geen fosfaatrechten te laten vervallen om mee te doen met de vrijstelling. U heeft daarom tot en met 1 december de tijd om het formulier Vrijstelling zoogkoeienhouderij invullen.

12 Vragen Hoe zit het met vrijstelling aanvragen voor 2019 of 2020? Wanneer kan dat, en onder welke voorwaarden? Meedoen vanaf Wel fosfaatrechten ontvangen - 6 november 2018 Meedoen vanaf Geen fosfaatrechten- 1 december 2018 Aanmelden voor 2020 moet in 2019, wel moeten dan de rechten uiterlijk op 31 december 2019 (in het jaar voorafgaand aan het jaar waarin men voor het eerst gebruik wil maken van de vrijstelling ) geschrapt zijn als men voor 2020 wil meedoen. Geen rechten? Dan uiterlijk voor 1 december 2019 ( in voorgaande jaar aanmelden) indien men in 2020 voor het eerst wil meedoen.

13 Afmelden U heeft zich aangemeld voor de vrijstelling zoogkoeienhouderij en u heeft van ons nog géén brief gehad waarin wij uw fosfaatrechten op 0 hebben gezet? Dan meldt u zich af per post of met Digitaal post versturen. Vermeld in elk geval het volgende: Titel brief: Afmelden vrijstelling zoogkoeienhouderij. De naam van het bedrijf waarvoor u zich afmeld. Relatienummer van het bedrijf waarvoor u zich afmeld. Handtekening(en).

14 Vragen Wanneer bezwaar nog loopt heeft de zoogkoeienhouder te weinig duidelijkheid om al dan niet te kiezen voor de vrijstelling, hoe gaat RVO daarmee om? U meldt zich uiterlijk 6 november 2018 aan. Krijgt u na de aanmelding onze beslissing op uw bezwaar of een andere situatie waarin wij nog extra fosfaatrechten toekennen aan u? En wilt u daarom liever toch niet mee doen met de vrijstelling? Dan kunt u zich nog afmelden. U kunt er ook voor kiezen om mee te blijven doen met de vrijstelling. U moet dan nog wel de extra fosfaatrechten die wij aan u hebben toegekend laten vervallen. Ik heb nog geen reactie op mijn vaststellingsverzoek gehad. Tot wanneer kan ik me aanmelden voor de Vrijstelling zoogkoeienhouderij? U kunt zich aanmelden tot en met 1 december 2018.U moet namelijk uitgaan van 'dit moment'. En op dit moment heeft u nog geen reactie op uw vaststellingverzoek gehad en heeft u dus géén fosfaatrechten. Krijgt u na de aanmelding onze beslissing op uw vaststellingsverzoek op de mat waarin wij fosfaatrechten toekennen? Dan kunt u ervoor kiezen om mee te blijven doen met de vrijstelling of om zich alsnog af te melden voor de vrijstelling.

15 Handel en vrijstelling Dieren van een niet vrijgesteld bedrijf mogen verkocht worden aan een vrijgesteld bedrijf. Maar ook nu geldt dat de vrouwelijke dieren die op een vrijgesteld bedrijf worden gehouden niet in de melkveehouderij terecht mogen komen (rechtstreeks of via een omweg). Verkoop is dus toegestaan, echter in- en uitscharen naar een landbouwer die niet is vrijgesteld is niet toegestaan. Let op: geldt voor binnen en buitenland

16 Vragen Hoe gaat men om met verkoop van jongvee? Verkopende partij kan niet controleren of het dier na verkoop al dan niet een kalf krijgt. Daar bent u zelf verantwoordelijk voor. Hier moet u dus goede afspraken over maken met de koper van vee. Dit kan bijvoorbeeld met een kettingbeding in de koopovereenkomst waarin wordt aangegeven dat alle opvolgende kopers geen melkvee of jongvee voor de melkveehouderij houden. Is er nog handel mogelijk tussen vrijgestelde bedrijven en niet vrijstelde bedrijven? Dieren van een niet vrijgesteld bedrijf mogen verkocht worden aan een vrijgesteld bedrijf. Maar ook nu geldt dat de vrouwelijke dieren die op een vrijgesteld bedrijf worden gehouden niet in de melkveehouderij terecht mogen komen (rechtstreeks of via een omweg). Verkoop is dus toegestaan, echter in- en uitscharen van en naar een landbouwer die niet is vrijgesteld is niet toegestaan.

17 Vragen Mag ik mijn dieren tijdelijk verkopen naar een bedrijf dat mee doet aan de vrijstelling zoogkoeienhouderij? Wij kunnen niet verbieden dat men dieren tijdelijk verkoopt, maar de consequentie is dat het bedrijf dat zich heeft aangemeld voor de vrijstellingsregeling dan niet voldoet aan de voorwaarden (indien er in of uitgeschaard wordt van of naar een niet vrijgesteld bedrijf.

18 Geen fosfaatrechten voor jongvee van vleesvee Er zijn alleen fosfaatrechten nodig als jongvee bestemd is om een kalf te krijgen. Er zijn geen fosfaatrechten nodig voor jongvee dat u alleen houdt voor de vleesproductie en nooit een kalf krijgt.

19 Vragen Ongelijkheid melkveehouderij; waarom is het daar niet belangrijk of jongvee op latere leeftijd daadwerkelijk een kalf krijgt, of ter wel, ingezet gaat worden als melkvee en bij zoogkoeienhouders wel. Voor de melkveehouderij geldt dat voor jongvee altijd fosfaatrechten nodig zijn. op basis van de beleidsregel gaat het voor vleesvee alleen om de dieren die bestemd zijn om zoogkoe te worden ( te kalven).

20 Wat betekent dit voor uw fosfaatrechten? Het gaat dan om de fosfaatrechten die wij begin 2018 aan u hebben toegekend en de fosfaatrechten die u eventueel via bezwaar, een knelgeval, in- en uitscharen of bedrijfsoverdracht heeft ontvangen. Heeft u (een deel van) deze fosfaatrechten al verkocht? En hebben wij dat verwerkt? Zorg ervoor dat u hetzelfde aantal fosfaatrechten weer terugkrijgt. Dan laten wij deze vervallen. Heeft u ook fosfaatrechten van een andere landbouwer overgenomen? Die vallen hier niet onder.

21 Vragen Ik wil gebruik maken van de vrijstelling voor zoogkoeienhouders, maar ik heb mijn fosfaatrechten al verkocht. Wanneer moet ik weer voldoende rechten hebben? Als u een deel van uw fosfaatrechten al heeft overgedragen, dan moet u ervoor zorgen dat u hetzelfde aantal fosfaatrechten weer terugkrijgt voordat u zich aanmeldt voor de vrijstelling. Het is dan voldoende dat de concept overdracht fosfaatrechten is ondertekend door de 2e partij (de koper). Wij hoeven de overdracht nog niet verwerkt te hebben voordat u zich aanmeldt. U doet er alleen wel goed om de overdracht zo snel mogelijk te melden. Wij hebben namelijk een maximale verwerkingstermijn van 8 weken om al uw fosfaatrechten te laten vervallen. Als de overgedragen rechten niet bij u zijn bijgeschreven op het moment dat wij al uw rechten laten vervallen, dan loopt u dus het risico dat wij niet op tijd alle rechten kunnen laten vervallen. U mag in dat geval in 2018 en 2019 geen gebruik maken van de vrijstelling, omdat u dan niet heeft voldaan aan de voorwaarden. U kan dan dus pas vanaf 2020 meedoen.

22 Vragen Is de herbeschikking wel definitief, of komt er wederom een herbeschikking? In beginsel zal hier geen aanpassing meer op volgen. Een eventuele bezwaar- /beroepsprocedure kan er vanzelfsprekend wel voor zorgen dat het uiteindelijke aantal fosfaatrechten gewijzigd wordt. Ook valt toekomstige regelgeving niet uit te sluiten.

23

24 Meer weten: Ga naar of bel met

25

CONCEPT. De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Gelet op artikel 38, eerste en derde lid, van de Meststoffenwet; Besluit:

CONCEPT. De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Gelet op artikel 38, eerste en derde lid, van de Meststoffenwet; Besluit: Ontwerpregeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit houdende vrijstelling van het fosfaatrechtenstelsel voor jongvee in de zoogkoeienhouderij (Vrijstellingsregeling zoogkoeienhouderij)

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum Gesprek met Innovatief uit de Knel. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum Gesprek met Innovatief uit de Knel. Geachte Voorzitter, > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

Teus Kool. Flash VAB. Fosfaatrechtenstelsel. ComponentAgro. Specialist en mede-eigenaar ComponentAgro B.V.

Teus Kool. Flash VAB. Fosfaatrechtenstelsel. ComponentAgro. Specialist en mede-eigenaar ComponentAgro B.V. Flash VAB Fosfaatrechtenstelsel Ing. Teus Kool Teus Kool Specialist en mede-eigenaar ComponentAgro B.V. Sinds 2007 werkzaam bij ComponentAgro Agrarische wet- en regelgeving Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Nadere informatie

T E U S K O O L P R O D U C T I E R E C H T E N T H E M A D A G L A N D E L I J K V A S T G O E D. N L. Productierechten

T E U S K O O L P R O D U C T I E R E C H T E N T H E M A D A G L A N D E L I J K V A S T G O E D. N L. Productierechten T E U S K O O L P R O D U C T I E R E C H T E N T H E M A D A G L A N D E L I J K V A S T G O E D. N L Productierechten 1 Wat bepaald het aantal dieren op een bedrijf? Ing. Teus Kool Specialist wet- en

Nadere informatie

Bedrijfsoverdracht melden bij RVO.NL. Bert Knegtering en Christel Pieterse

Bedrijfsoverdracht melden bij RVO.NL. Bert Knegtering en Christel Pieterse Bedrijfsoverdracht melden bij RVO.NL Verschillende bedrijfsoverdrachten bij RVO.nl Gehele bedrijfsoverdracht Samenvoeging Splitsing Bedrijfsbeëindiging Gehele bedrijfsoverdracht Het gehele bedrijf gaat

Nadere informatie

CDM-Advies Kortingspercentage fosfaatrechten. Samenvatting

CDM-Advies Kortingspercentage fosfaatrechten. Samenvatting CDM-Advies Kortingspercentage fosfaatrechten Samenvatting Per 1 januari 2018 zal het stelsel van fosfaatrechten voor melkvee in Nederland in werking treden. Bedrijven krijgen per 1 januari 2018 fosfaatrechten

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 979 Regels ten behoeve van een verantwoorde groei van de melkveehouderij (Wet verantwoorde groei melkveehouderij) Nr. 2 VOORSTEL VAN WET Wij

Nadere informatie

Studiebijeenkomst. Fosfaatrechten in de praktijk. Peter J. Houtsma Houtsma Bedrijfsadvies

Studiebijeenkomst. Fosfaatrechten in de praktijk. Peter J. Houtsma Houtsma Bedrijfsadvies Studiebijeenkomst Fosfaatrechten in de praktijk Peter J. Houtsma Houtsma Bedrijfsadvies Agenda Even voorstellen Benutting en handhaving Overdrachten Lopende zaken Benutting en handhaving Situatie vooraf

Nadere informatie

Fosfaatrechten Melkveehouderij. Marcel van Alphen

Fosfaatrechten Melkveehouderij. Marcel van Alphen Fosfaatrechten Melkveehouderij Marcel van Alphen 1 Alan Accountants en Adviseurs - 1.000 bedrijven klant (waarvan 500 agrarisch) - 45 medewerkers - Waar staan wij voor: - Persoonlijke aanpak en korte lijnen

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden Fosfaatrechten 7 december 2018

Vragen en Antwoorden Fosfaatrechten 7 december 2018 Algemeen Hoe kan de boer erachter komen hoeveel fosfaat hij mag produceren? Boeren hebben via mijnrvo.nl inzicht in de beschikkingen met betrekking tot hun fosfaatrechten. Tevens komt RVO.nl op korte termijn

Nadere informatie

Groeiregulering in de melkveehouderij

Groeiregulering in de melkveehouderij Groeiregulering in de melkveehouderij Juridische aspecten Peter Goumans Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs Scherpenzeel 9 maart 2017 Groeiregulering in de melkveehouderij Programma Probleemschets

Nadere informatie

Tabel 4 Diergebonden normen 2016-2017

Tabel 4 Diergebonden normen 2016-2017 01 van 06 Tabel 4 Diergebonden normen 20162017 Waarvoor gebruiken? De diergebonden normen gebruikt u voor zowel de berekening van de minimumopslagcapaciteit die u nodig heeft, als de mestproductie van

Nadere informatie

Tabel 4 Diergebonden normen

Tabel 4 Diergebonden normen Mestbeleid 20102013: tabellen Tabel 4 Diergebonden normen Waarvoor gebruiken? De diergebonden normen gebruikt u voor zowel de berekening van de minimumopslagcapaciteit die u nodig heeft, als de mestproductie

Nadere informatie

Partijen zullen hierna [eiser] en [gedaagde] genoemd worden.

Partijen zullen hierna [eiser] en [gedaagde] genoemd worden. RECHTBANK NOORD-NEDERLAND Afdeling privaatrecht Locatie Leeuwarden zaaknummer / rolnummer: C/17/159492 KG ZA 18-23 Vonnis in kort geding van 14 maart 2018 in de zaak van eiseres, advocaat mr. J.M.E. Hamming,

Nadere informatie

Tabel 4 Diergebonden forfaitaire gehalten

Tabel 4 Diergebonden forfaitaire gehalten Mestbeleid 20192021 Tabellen 01 van 06 Tabel 4 November 2018 Tabel 4 Diergebonden forfaitaire gehalten 20192021 Waarvoor gebruiken? De diergebonden forfaitaire gehalten gebruikt u voor zowel de berekening

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 29 maart 2018 Betreft Stand van zaken fosfaatrechten

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 29 maart 2018 Betreft Stand van zaken fosfaatrechten > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden

Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden versie 20 februari 2017 De antwoorden op bijgaande vragen zijn gevalideerd door ZuivelNL en RVO.nl. Aan dit document kunnen geen rechten worden ontleend

Nadere informatie

Nieuwsbrief VMB-ADVIES. Geachte lezer, Speciale uitgave: fosfaatrechten. Agro. Januari 2018

Nieuwsbrief VMB-ADVIES. Geachte lezer, Speciale uitgave: fosfaatrechten. Agro. Januari 2018 Nieuwsbrief Agro Januari 2018 Speciale uitgave: fosfaatrechten Geachte lezer, Met deze nieuwsbrief informeren wij u over de actualiteiten en ontwikkelingen die mogelijk voor uw bedrijfsvoering van belang

Nadere informatie

Tabel 4 Diergebonden normen

Tabel 4 Diergebonden normen 01 van 06 Tabel 4 Diergebonden normen 20162017 Waarvoor gebruiken? De diergebonden normen gebruikt u voor zowel de berekening van de minimumopslagcapaciteit die u nodig heeft, als de mestproductie van

Nadere informatie

Tabel 4 Diergebonden normen 2015

Tabel 4 Diergebonden normen 2015 01 van 08 Tabel 4 Diergebonden normen 2015 Waarvoor gebruiken? De diergebonden normen gebruikt u voor zowel de berekening van de minimumopslagcapaciteit die u nodig heeft, als de mestproductie van graasdieren

Nadere informatie

Tabel 4 Diergebonden normen 2015-2017

Tabel 4 Diergebonden normen 2015-2017 01 van 08 Tabel 4 Diergebonden normen 2015-2017 Waarvoor gebruiken? De diergebonden normen gebruikt u voor zowel de berekening van de minimumopslagcapaciteit die u nodig heeft, als de mestproductie van

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden Fosfaatreductieplan door ZuivelNL versie 16 december 2016

Vragen en Antwoorden Fosfaatreductieplan door ZuivelNL versie 16 december 2016 Vragen en Antwoorden Fosfaatreductieplan door ZuivelNL versie 16 december 2016 # trefwoord Q A 1. Noodzaak Waarom neemt de sector deze maatregelen? De maatregelen zijn noodzakelijk om te kunnen voldoen

Nadere informatie

Agro-Nieuwsbrief. Speciale uitgave: fosfaatrechten. Welke runderen vallen onder melkvee? Volgens de Meststoffenwet vallen de volgende diercategorieën

Agro-Nieuwsbrief. Speciale uitgave: fosfaatrechten. Welke runderen vallen onder melkvee? Volgens de Meststoffenwet vallen de volgende diercategorieën Agro-Nieuwsbrief Uitgave: 10 januari 2018 Speciale uitgave: fosfaatrechten Inhoudsopgave: Reden invoering fosfaatrechten 1 Welke runderen vallen onder melkvee? 1 Vrijstelling vleesvee? 1 Vrijstelling voor

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 33 037 Mestbeleid Nr. 281 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Tabel 4 Diergebonden normen

Tabel 4 Diergebonden normen 01 van 07 Tabel 4 Diergebonden normen 20162017 Waarvoor gebruiken? De diergebonden normen gebruikt u voor zowel de berekening van de minimumopslagcapaciteit die u nodig heeft, als de mestproductie van

Nadere informatie

Tabel 4 Diergebonden forfaitaire gehalten 2017

Tabel 4 Diergebonden forfaitaire gehalten 2017 01 van 06 Tabel 4 Diergebonden forfaitaire gehalten 2017 Waarvoor gebruiken? De diergebonden forfaitaire gehalten gebruikt u voor zowel de berekening van de minimumopslagcapaciteit die u nodig heeft, als

Nadere informatie

Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden

Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden versie 2; 28 februari 2017 De antwoorden op bijgaande vragen zijn gevalideerd door ZuivelNL en RVO.nl. De vragen en antwoorden zijn van toepassing

Nadere informatie

Fosfaatrechten. Tel In deze uitgave onder andere: Reden invoering fosfaatrechten

Fosfaatrechten. Tel In deze uitgave onder andere: Reden invoering fosfaatrechten In deze uitgave onder andere: Reden invoering fosfaatrechten Welke runderen vallen onder melkvee? Vrijstelling vleesvee? Vrijstelling voor hobbymatig gehouden dieren Peildatum toekenning rechten Tel. 0575

Nadere informatie

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Gelet op artikelen 28, 36 en 70 van het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet; Besluit: Artikel I

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Gelet op artikelen 28, 36 en 70 van het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet; Besluit: Artikel I Ontwerpregeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van, nr. WJZ/ 19175035, tot wijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet ter actualisatie van bijlage D (excretieforfaits)

Nadere informatie

Verantwoorde ontwikkeling Nederlandse melkveehouderij. Pakket maatregelen fosfaatreductie 17 feb 2017

Verantwoorde ontwikkeling Nederlandse melkveehouderij. Pakket maatregelen fosfaatreductie 17 feb 2017 Verantwoorde ontwikkeling Nederlandse melkveehouderij Pakket maatregelen fosfaatreductie 17 feb 2017 Wat vooraf ging 14 december 2016 ZuivelNL presenteert fosfaatreductieplan 30 december 2016 Staatssecretaris

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Regeling fosfaatreductieplan 2017 wordt gewijzigd als volgt:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Regeling fosfaatreductieplan 2017 wordt gewijzigd als volgt: STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 18602 30 maart 2017 Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 28 maart 2017, nr. WJZ/17041550, houdende

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2002 2003 28 818 Wijziging van de Meststoffenwet en van de Wet herstructurering varkenshouderij in verband met het schrappen van de tweede generieke korting

Nadere informatie

Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden

Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden versie 3; 16 maart 2017 De antwoorden op bijgaande vragen zijn gevalideerd door ZuivelNL en RVO.nl. De vragen en antwoorden zijn van toepassing voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6 augustus In deze Nieuwsbrief de volgende onderwerpen:

Nieuwsbrief 6 augustus In deze Nieuwsbrief de volgende onderwerpen: Nieuwsbrief 6 augustus 2019 In deze Nieuwsbrief de volgende onderwerpen: 1. Nieuwe mestnormen voor vleesvee: feiten en knelpunten 2. Internetconsultatie: Reageer voor 14 augustus 3. Boerderij: Excretienormen

Nadere informatie

Directoraat-generaal Agro Bezoekadres Postadres Overheidsidentificatienr Behandeld door Ons kenmerk Uw kenmerk Bijlage(n)

Directoraat-generaal Agro Bezoekadres Postadres Overheidsidentificatienr Behandeld door Ons kenmerk Uw kenmerk Bijlage(n) > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Nieuwsbrief Agrarisch

Nieuwsbrief Agrarisch Inhoud Droogtemaatregelen bekend Wat zijn de regels bij herinzaai gras? Pacht nieuw pachtjaar meestal lager Vleesvee: fosfaatrechten nodig? Kiezen voor vrijstelling zoogkoeien? Geur bepaalt sanering en

Nadere informatie

GLB GEKOPPELDE STEUN

GLB GEKOPPELDE STEUN GLB 2015 - GEKOPPELDE STEUN 9 september 2014 Deze presentaties zijn door het Vlaams Gewest met de meeste zorg en nauwkeurigheid opgesteld op basis van de meest actuele beschikbare informatie. Er wordt

Nadere informatie

Verantwoorde ontwikkeling Nederlandse melkveehouderij Pakket maatregelen fosfaatreductie 6 juni 2017

Verantwoorde ontwikkeling Nederlandse melkveehouderij Pakket maatregelen fosfaatreductie 6 juni 2017 Verantwoorde ontwikkeling Nederlandse melkveehouderij Pakket maatregelen fosfaatreductie 6 juni 2017 1 Wat vooraf ging 14 december 2016 ZuivelNL presenteert fosfaatreductieplan 30 december 2016 Staatssecretaris

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 7933 10 februari 2017 Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 8 februari 2017, nr. WJZ/16191070, houdende

Nadere informatie

Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden

Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden versie 4; 28 maart 2017 De antwoorden op bijgaande vragen zijn gevalideerd door ZuivelNL en RVO.nl. De vragen en antwoorden zijn van toepassing voor

Nadere informatie

Geacht College, Doc. 1. College van Beroep voor het bedrijfsleven Postbus EA DEN HAAG

Geacht College, Doc. 1. College van Beroep voor het bedrijfsleven Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 40219 8004 DE Zwolle College van Beroep voor het bedrijfsleven Postbus 20021 2500 EA DEN HAAG Postbus 40219 8004 DE Zwolle mijn.rvo.nl Contactpersoon 10.2.e senior-jurist Betreft

Nadere informatie

Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden

Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden versie 7; 3 mei 2017 De antwoorden op bijgaande vragen zijn gevalideerd door ZuivelNL en RVO.nl. De vragen en antwoorden zijn van toepassing voor

Nadere informatie

Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden

Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden versie 5; 5 april 2017 De antwoorden op bijgaande vragen zijn gevalideerd door ZuivelNL en RVO.nl. De vragen en antwoorden zijn van toepassing voor

Nadere informatie

Doc. 1

Doc. 1 Doc. 1 Doc. 3 BELEIDSKADER Individuele en buitensporige last Uitspraak College van Beroep voor het bedrijfsleven (verder: CBb) - het CBb constateert dat de inbreuk door de overheid op het recht op eigendom

Nadere informatie

Fosfaatreductieplan ZuivelNL Vragen en antwoorden

Fosfaatreductieplan ZuivelNL Vragen en antwoorden Fosfaatreductieplan ZuivelNL Vragen en antwoorden Versie 25 januari 2017 Staatssecretaris Van Dam heeft aangegeven het Fosfaatreductieplan ZuivelNL te willen borgen via een ministeriële regeling. ZuivelNL

Nadere informatie

Er valt veel te winnen met een langere levensduur. Henk Hogeveen

Er valt veel te winnen met een langere levensduur. Henk Hogeveen Er valt veel te winnen met een langere levensduur Henk Hogeveen Lange levensduur is goed...... gevolg van betere gezondheid... gevolg van betere vruchtbaarheid... minder jongvee nodig minder kosten minder

Nadere informatie

Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden

Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden versie 6; 14 april 2017 Naar aanleiding van de door staatssecretaris Van Dam op 12 april 2017 aangekondigde wijziging van de regeling, is dit document

Nadere informatie

Rekenmodel grondgebondenheid behorende bij de AMvB Verantwoorde groei melkveehouderij

Rekenmodel grondgebondenheid behorende bij de AMvB Verantwoorde groei melkveehouderij Rekenmodel grondgebondenheid behorende bij de AMvB Verantwoorde groei melkveehouderij 1. Inleiding Met de Wet verantwoorde groei melkveehouderij (in werking getreden op 1 januari 2015) is het begrip melkveefosfaatoverschot

Nadere informatie

Bakkers J.M.M. en W.C.E.M. en Bakkers-van der Sande A.C.M. MTS Driehuizerweg 21 HAGHORST

Bakkers J.M.M. en W.C.E.M. en Bakkers-van der Sande A.C.M. MTS Driehuizerweg 21 HAGHORST Rijksdienst voor Ondernennekid Nederland Gemeente Hilvarenbeek Ingekomen: 5-12-2016 Formulier Gecombineerde opgave 2014 Uw gegevens Naam : Adres : Woonplaats : Telefoonnummer : Mobiel telefoonnummer :

Nadere informatie

Coi1.:g :iz. 9 oktober 201$ procedurenummer AWB 18/1998 Wi V.O.F. Hooge Stoep te Nieuw-Balinge Meststoffenwet

Coi1.:g :iz. 9 oktober 201$ procedurenummer AWB 18/1998 Wi V.O.F. Hooge Stoep te Nieuw-Balinge Meststoffenwet Coi1.:g :iz Datum Doorkiesnummer(s) Behandeld door Ons kenmerk Appellant/verzoeker Onderwerp Besluit Uw kenmerk Postadres postbus 20021 2500 EA Den Haag Minister van Landbouw, Natuur en Voedseikwaliteit,

Nadere informatie

onrtviimrje FRYSLAN Doe. nr.: Class, nr. Ingek.: 1 6 DEC 2015 Afdeling. Bah. door: Aid. Hoofd AWB.. weken voor kennisg. aangenomen/tel.

onrtviimrje FRYSLAN Doe. nr.: Class, nr. Ingek.: 1 6 DEC 2015 Afdeling. Bah. door: Aid. Hoofd AWB.. weken voor kennisg. aangenomen/tel. Maatschap D. Yntema t.a.v. dhr. D. Yntema Wynserdyk 26a 8734 GB EASTEREIN Leeuwarden, 2 december 215 Ons kenmerk Afdeling Behandeld door Uw kenmerk Bijlage(n) 2DEC.2fi onrtviimrje FRYSLAN Doe. nr.: Class,

Nadere informatie

Bedrijfsomvang en -type volgens NEG-typering

Bedrijfsomvang en -type volgens NEG-typering In deze bijlage is de tabel opgenomen waarin de Nge-factor per diersoort is weergegeven. Tevens is de rekenmethode hier weergegeven die gebruikt is om het per bedrijf te berekenen conform de 300 Nge-systematiek.

Nadere informatie

Voornemen tot Maatregelenpakket fosfaatreductie

Voornemen tot Maatregelenpakket fosfaatreductie 14 december 2016 Voornemen tot Maatregelenpakket fosfaatreductie De zuivelsector heeft de afgelopen weken samen met andere partijen een pakket van maatregelen samengesteld om de fosfaatproductie door de

Nadere informatie

1. ALGEMEEN BEGRIPPEN; REFERENTIE, DOELSTELLING, GRONDGEBONDEN, JONGVEEAANTAL BIJZONDERE OMSTANDIGHEDEN REDUCTIE...

1. ALGEMEEN BEGRIPPEN; REFERENTIE, DOELSTELLING, GRONDGEBONDEN, JONGVEEAANTAL BIJZONDERE OMSTANDIGHEDEN REDUCTIE... Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden versie 9; 2 juni 2017 De antwoorden op bijgaande vragen zijn gevalideerd door ZuivelNL en RVO.nl. De vragen en antwoorden zijn van toepassing voor

Nadere informatie

Voorstel tot opname van een techniek in de PAS-lijst

Voorstel tot opname van een techniek in de PAS-lijst Voorstel tot opname van een techniek in de PAS-lijst Met dit formulier kan elke belanghebbende aan ILVO vragen om een emissiereducerende maatregel of techniek te laten evalueren op zijn geschiktheid om

Nadere informatie

Fosfaat & derogatie. Hartelijk welkom. en andere actualiteiten. Teus Kool. Onderwerpen. Meststoffenwet (1) Diverse actualiteiten.

Fosfaat & derogatie. Hartelijk welkom. en andere actualiteiten. Teus Kool. Onderwerpen. Meststoffenwet (1) Diverse actualiteiten. Fsfaat & dergatie en andere actualiteiten Teus Kl Hartelijk welkm Specialist regelgeving & ecnmie CmpnentAgr B.V. Osterwlde Grningen 0516 820 920 / 050-313 70 40 agr@vandermeeracc.nl www.vandermeeracc.nl

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 25117 28 april 2017 Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 26 april 2017, nr. WJZ/17057916, houdende

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Agrarische Schouw Open dag familie van der Zijl. Van der Woude Adviesbureau. ALGEMEEN vervolg ALGEMEEN.

Nieuwsbrief. Agrarische Schouw Open dag familie van der Zijl. Van der Woude Adviesbureau. ALGEMEEN vervolg ALGEMEEN. Pagina 2 ALGEMEEN vervolg September 2018 Jaargang 19, nummer 4 ALGEMEEN Na een lange droge periode, hebben we de afgelopen dagen toch het nodige regenwater gehad en is het grasland weer mooi groen geworden.

Nadere informatie

Fosfaatreductieplan ZuivelNL Vragen en antwoorden

Fosfaatreductieplan ZuivelNL Vragen en antwoorden Fosfaatreductieplan ZuivelNL Vragen en antwoorden Versie 23 december 2016 Aan dit document kunnen geen rechten worden ontleend # trefwoord Vraag Antwoord 1. Noodzaak Waarom neemt de sector deze maatregelen?

Nadere informatie

MESTWETGEVING EN WEIDEVOGELRESERVATEN. Een praktische samenvatting van de regelgeving. voor terreinbeheerders en pachters

MESTWETGEVING EN WEIDEVOGELRESERVATEN. Een praktische samenvatting van de regelgeving. voor terreinbeheerders en pachters MESTWETGEVING EN WEIDEVOGELRESERVATEN Een praktische samenvatting van de regelgeving voor terreinbeheerders en pachters In opdracht van: MESTWETGEVING EN WEIDEVOGELRESERVATEN Een praktische samenvatting

Nadere informatie

68 melkkoeien (incl vaarzen), 21 pinken, 24 kalveren Vervangingspercentage 29 %

68 melkkoeien (incl vaarzen), 21 pinken, 24 kalveren Vervangingspercentage 29 % 2. OMZET EN AANWAS De bedrijfseconomische berekening van de omzet en aanwas is een verhaal apart. Hieronder zal dat aan de hand van een voorbeeldberekening worden duidelijk gemaakt. 2.2 Voorbeeldbedrijf

Nadere informatie

Controleplan Weidegang (inclusief Deelweidegang) FrieslandCampina

Controleplan Weidegang (inclusief Deelweidegang) FrieslandCampina Controleplan Weidegang (inclusief Deelweidegang) FrieslandCampina Inhoud Algemeen 3 Artikel 1. Definities 3 Artikel 2. Doel 5 Artikel 3. Deelname 5 Artikel 4. Jaarlijkse verstrekking/aanpassing van weide

Nadere informatie

VAN DER MEER. Inwerkingtreding Besluit Huisvesting. Oosterwolde, 11 augustus 2008

VAN DER MEER. Inwerkingtreding Besluit Huisvesting. Oosterwolde, 11 augustus 2008 Inwerkingtreding Besluit Huisvesting Oosterwolde, 11 augustus 2008 Op 1 april jongstleden is het Besluit ammoniakemissie huisvesting veehouderij (Besluit huisvesting) inwerking getreden. Het Besluit huisvesting

Nadere informatie

STICHTING COMMISSIE VLEESVEE ENTER. Herkampweg 1, 7261MG Ruurlo

STICHTING COMMISSIE VLEESVEE ENTER. Herkampweg 1, 7261MG Ruurlo STICHTING COMMISSIE VLEESVEE ENTER Herkampweg 1, 7261MG Ruurlo. 0573-451598. Email: volenbeek@hetnet.nl Vraagprogramma Keuring Enter 2018. Op donderdag 16 augustus 2018 wordt door Stichting Commissie Vleesvee

Nadere informatie

1. ALGEMEEN BEGRIPPEN; REFERENTIE, DOELSTELLING, GRONDGEBONDEN, JONGVEEAANTAL BIJZONDERE OMSTANDIGHEDEN REDUCTIE...

1. ALGEMEEN BEGRIPPEN; REFERENTIE, DOELSTELLING, GRONDGEBONDEN, JONGVEEAANTAL BIJZONDERE OMSTANDIGHEDEN REDUCTIE... Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden versie 8; 22 mei 2017 De antwoorden op bijgaande vragen zijn gevalideerd door ZuivelNL en RVO.nl. De vragen en antwoorden zijn van toepassing voor

Nadere informatie

Fosfaatreductie en fosfaatrechten

Fosfaatreductie en fosfaatrechten Agrarisch omgevingsrecht Bestuurlijke boete Dierenwelzijn Duurzaamheid & innovatie Groeiregulering melkveehouderij Praktijkgroep Agribusiness & Landelijk gebied Handhaving Fosfaatreductie en fosfaatrechten

Nadere informatie

Bio-industrie. Wat is de bio-industrie? Om hoeveel dieren gaat het eigenlijk. De legbatterij

Bio-industrie. Wat is de bio-industrie? Om hoeveel dieren gaat het eigenlijk. De legbatterij Bio-industrie Wat is de bio-industrie? Bio betekent,,leven'' en industrie is een verzamelnaam voor fabrieken. Bio-industrie is een nieuw woord voor bepaalde moderne vormen van veeteelt. In de veeteelt

Nadere informatie

Voornemen tot Maatregelenpakket fosfaatreductie

Voornemen tot Maatregelenpakket fosfaatreductie Voornemen tot Maatregelenpakket fosfaatreductie De zuivelsector heeft de afgelopen weken samen met andere partijen een pakket van maatregelen samengesteld om de fosfaatproductie door de melkveehouderij

Nadere informatie

Beantwoording raadsvraag

Beantwoording raadsvraag Beantwoording raadsvraag Onderwerp Dierenaantallen Datum 15 april 2016 Nummer RV-1615 Steller vraag Benny Munsters Fractie CDA Portefeuillehouder N. Lemlijn Steller M. van der Heijden Datum afdoening 28

Nadere informatie

1. ALGEMEEN BEGRIPPEN; REFERENTIE, DOELSTELLING, GRONDGEBONDEN, JONGVEEAANTAL BIJZONDERE OMSTANDIGHEDEN REDUCTIE...

1. ALGEMEEN BEGRIPPEN; REFERENTIE, DOELSTELLING, GRONDGEBONDEN, JONGVEEAANTAL BIJZONDERE OMSTANDIGHEDEN REDUCTIE... Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden versie 10; 8 juni 2017 De antwoorden op bijgaande vragen zijn gevalideerd door ZuivelNL en RVO.nl. De vragen en antwoorden zijn van toepassing voor

Nadere informatie

Deze toelichting is opgesteld door het CBS op verzoek van het Ministerie van LNV.

Deze toelichting is opgesteld door het CBS op verzoek van het Ministerie van LNV. Toelichting op de cijfers van de mestproductie in 2018 zoals berekend in de vorm van momentopnames in kwartaalrapportages en zoals gepubliceerd als voorlopige cijfers d.d.15-2-2018 op de CBS-website. Deze

Nadere informatie

NieuwsbriefAgrarisch

NieuwsbriefAgrarisch Inhoud Voorstellen GO 2018: regel alles op tijd! Hoofdactiviteit Landbouw Extra betalingsrechten op natuurterrein Altijd 5 jaar toeslag Jonge landbouwers Overdracht (on)benutte fosfaatrechten Geen echte

Nadere informatie

Module Gezondheid melkvee

Module Gezondheid melkvee Module Gezondheid melkvee De CO 2 -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000057/NL Colofon Auteur Bernadet Berendsen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 9915 17 februari 2017 Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 16 februari 2017, nr. WJZ/17023701, houdende

Nadere informatie

1. ALGEMEEN BEGRIPPEN; REFERENTIE, DOELSTELLING, GRONDGEBONDEN, JONGVEEAANTAL BIJZONDERE OMSTANDIGHEDEN REDUCTIE...

1. ALGEMEEN BEGRIPPEN; REFERENTIE, DOELSTELLING, GRONDGEBONDEN, JONGVEEAANTAL BIJZONDERE OMSTANDIGHEDEN REDUCTIE... Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden versie 11; 29 augustus 2017 De antwoorden op bijgaande vragen zijn gevalideerd door ZuivelNL en RVO.nl. De vragen en antwoorden zijn van toepassing

Nadere informatie

1. ALGEMEEN BEGRIPPEN; REFERENTIE, DOELSTELLING, GRONDGEBONDEN, JONGVEEAANTAL BIJZONDERE OMSTANDIGHEDEN REDUCTIE...

1. ALGEMEEN BEGRIPPEN; REFERENTIE, DOELSTELLING, GRONDGEBONDEN, JONGVEEAANTAL BIJZONDERE OMSTANDIGHEDEN REDUCTIE... Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden versie 12; 12 september 2017 De antwoorden op bijgaande vragen zijn gevalideerd door ZuivelNL en RVO.nl. De vragen en antwoorden zijn van toepassing

Nadere informatie

Monitor fosfaatreductiepakket 1 April 2017

Monitor fosfaatreductiepakket 1 April 2017 Centraal Bureau voor de Statistiek Monitor fosfaatreductiepakket 1 April 2017 CBS Den Haag Henri Faasdreef 312 2492 JP Den Haag Postbus 24500 2490 HA Den Haag +31 70 337 38 00 www.cbs.nl 1 1. Inleiding

Nadere informatie

1. ALGEMEEN BEGRIPPEN; REFERENTIE, DOELSTELLING, GRONDGEBONDEN, JONGVEEAANTAL BIJZONDERE OMSTANDIGHEDEN REDUCTIE...

1. ALGEMEEN BEGRIPPEN; REFERENTIE, DOELSTELLING, GRONDGEBONDEN, JONGVEEAANTAL BIJZONDERE OMSTANDIGHEDEN REDUCTIE... Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden versie 13; 08 juni 2018 De antwoorden op bijgaande vragen zijn gevalideerd door ZuivelNL en RVO.nl. De vragen en antwoorden zijn van toepassing voor

Nadere informatie

Lijst met technische staleisen

Lijst met technische staleisen Lijst met technische staleisen Dit is een bewerkte tekst uit de verordening natuurbescherming. De volledige en juiste gegevens vindt u in de verordening natuurbescherming. Code in RAV-lijst Diercategorie

Nadere informatie

Opvallend in deze figuur is het grote aantal bedrijven met een vergunning voor exact 340 stuks melkvee (200 melkkoeien en 140 stuks jongvee).

Opvallend in deze figuur is het grote aantal bedrijven met een vergunning voor exact 340 stuks melkvee (200 melkkoeien en 140 stuks jongvee). Ontwikkeling melkveebedrijven in Utrecht, Gelderland en Brabant Analyse van mogelijke groei van melkveebedrijven op basis van gegevens van CBS en provincies Het CBS inventariseert jaarlijks de feitelijk

Nadere informatie

Effecten mestwetgeving op dierenwelzijn en diergezondheid Frits van der Schans en Carin Rougoor 24 januari 2017

Effecten mestwetgeving op dierenwelzijn en diergezondheid Frits van der Schans en Carin Rougoor 24 januari 2017 Effecten mestwetgeving op dierenwelzijn en diergezondheid Frits van der Schans en Carin Rougoor 24 januari 2017 De afschaffing van de melkquotering op 1 april 2015 was aanleiding voor de overheid om op

Nadere informatie

Vraag 1 Kunt u aangeven hoeveel melkveehouders sinds 2 juli 2015 gestart zijn met hun bedrijf of kort voor 2 juli 2015 zijn gestart?

Vraag 1 Kunt u aangeven hoeveel melkveehouders sinds 2 juli 2015 gestart zijn met hun bedrijf of kort voor 2 juli 2015 zijn gestart? > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Geconsolideerde versie met wetsvoorstel fosfaatrechten + amendementen

Geconsolideerde versie met wetsvoorstel fosfaatrechten + amendementen Meststoffenwet Geconsolideerde versie met wetsvoorstel fosfaatrechten + amendementen Tekst geldend op 8 december 2016 inclusief: aanpassingen 08-09-2016 (wetsvoorstel) aanpassingen 13-10-2016 & 25-11-2016

Nadere informatie

Kopersbegeleiding.nl Handleiding koper

Kopersbegeleiding.nl Handleiding koper Kopersbegeleiding.nl Handleiding koper Versie 1.1 1 september 2016 Inhoudsopgave Waarom Kopersbegeleiding.nl... 3 Aanmelden... 3 Home... 4 Afmelden... 4 Mijn gegevens... 5 Mijn bouwnummer... 5 Mijn buren...

Nadere informatie

Mestbeleid. Verplichte mestverwerking

Mestbeleid. Verplichte mestverwerking Mestbeleid Verplichte mestverwerking Eind december 2013 zijn de details van de verplichte mestverwerking bekend geworden. Dit betekent onder andere dat de verwerkingspercentages en de definitie van verwerken

Nadere informatie

FISCALE INFORMATIE OVER VAKANTIEWONING IN NEDERLAND

FISCALE INFORMATIE OVER VAKANTIEWONING IN NEDERLAND FISCALE INFORMATIE OVER VAKANTIEWONING IN NEDERLAND Bij de aankoop van een vakantiewoning in Nederland komt een aantal fiscale aspecten kijken. Hierbij speelt uw persoonlijke situatie een belangrijke rol.

Nadere informatie

AgroActualiteiten. Januari 2018 Jaargang 19, nummer 1. Inhoud. Nu actie bij fosfaatrechten!

AgroActualiteiten. Januari 2018 Jaargang 19, nummer 1. Inhoud. Nu actie bij fosfaatrechten! Inhoud Nu actie bij fosfaatrechten! Melding knelgeval uiterlijk 31 maart Overnemen rechten uitgeschaard vee EA-vergroeningseisen aangepast Wel of geen derogatie? In april bekend! Investeringslijsten MIA/Vamil

Nadere informatie

Monitor fosfaat- en stikstofexcretie in dierlijke mest Tweede kwartaal 2019

Monitor fosfaat- en stikstofexcretie in dierlijke mest Tweede kwartaal 2019 Centraal Bureau voor de Statistiek Monitor fosfaat- en stikstofexcretie in dierlijke mest Tweede 2019 CBS Den Haag Henri Faasdreef 312 2492 JP Den Haag Postbus 24500 2490 HA Den Haag +31 70 337 38 00 www.cbs.nl

Nadere informatie

Doe. nr.: Ingek.: - b D EC iou. voor kennisg. aangenomen/tel. ataedaan

Doe. nr.: Ingek.: - b D EC iou. voor kennisg. aangenomen/tel. ataedaan BOUWKUNDIG BUREAU HAVERKAMP B.V. SINT NICULAASGA Het college van Gedeputeerde Staten van Fryslan Afdeling: Stad en platteland Team: Vergunningen en beheer Postbus 20120 Doe. nr.: 8900 HM L EEUWARDEN Class,

Nadere informatie

Vitaal, Gezond en Duurzaam kalf

Vitaal, Gezond en Duurzaam kalf Vitaal, Gezond en Duurzaam kalf Een optimale zorg voor het kalf. Dat is de kern van het plan Vitaal, Gezond en Duurzaam kalf van de Neder landse melk veehouderij, vleeskalver sector en Vee&Logistiek Nederland.

Nadere informatie

Het aanvraagformulier FGD algemene vragen agrarisch is ingevuld d.d. Naam relatie : Relatienummer : Ingangsdatum : Tussenpersoon : Polisnummer :

Het aanvraagformulier FGD algemene vragen agrarisch is ingevuld d.d. Naam relatie : Relatienummer : Ingangsdatum : Tussenpersoon : Polisnummer : Aanvraag/wijziging FGD Rundvee Deze aanvraag vormt één geheel met het aanvraagformulier FGD algemene vragen agrarisch. Let op, het aanvraagformulier FGD algemene vragen agrarisch moet ook ingevuld worden

Nadere informatie

Wijziging Regeling inkomensvoorziening voor oudere gewezen zelfstandigen in de veehouderij

Wijziging Regeling inkomensvoorziening voor oudere gewezen zelfstandigen in de veehouderij LNV Wijziging Regeling inkomensvoorziening voor oudere gewezen zelfstandigen in de veehouderij 19 juli 2001/Nr. TRCJZ/2001/10188 Directie Juridische Zaken De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij;

Nadere informatie

Forfaitaire waarden met betrekking tot de veestapel in relatie tot de KringloopWijzer

Forfaitaire waarden met betrekking tot de veestapel in relatie tot de KringloopWijzer Forfaitaire waarden met betrekking tot de veestapel in relatie tot de KringloopWijzer Frans Aarts & Léon Šebek Forfaitaire waarden met betrekking tot de veestapel in relatie tot de KringloopWijzer Frans

Nadere informatie

Verantwoorde ontwikkeling Nederlandse melkveehouderij Pakket maatregelen fosfaatreductie 8 mei 2017

Verantwoorde ontwikkeling Nederlandse melkveehouderij Pakket maatregelen fosfaatreductie 8 mei 2017 Verantwoorde ontwikkeling Nederlandse melkveehouderij Pakket maatregelen fosfaatreductie 8 mei 2017 1 Wat vooraf ging 14 december 2016 ZuivelNL presenteert fosfaatreductieplan 30 december 2016 Staatssecretaris

Nadere informatie

Juni Tel In deze uitgave onder andere: Verplichte bijdrage akkerbouw-onderzoek

Juni Tel In deze uitgave onder andere: Verplichte bijdrage akkerbouw-onderzoek In deze uitgave onder andere: Verplichte bijdrage akkerbouw-onderzoek Fosfaatrechten en zelfzuivelaars Fosfaatrechten: opfokken en uit-scharen Wat dekt de verzekering? Lager rendement combiluchtwassers

Nadere informatie

1. Kan ik mijn ingestuurde mestverwerkingsovereenkomsten (MVO) corrigeren als ik het niet goed heb ingevuld of wil wijzigen?

1. Kan ik mijn ingestuurde mestverwerkingsovereenkomsten (MVO) corrigeren als ik het niet goed heb ingevuld of wil wijzigen? Algemeen 1. Kan ik mijn ingestuurde mestverwerkingsovereenkomsten (MVO) corrigeren als ik het niet goed heb ingevuld of wil wijzigen? Zodra u een MVO heeft ingestuurd kunt u deze niet meer corrigeren.

Nadere informatie

Agrarische nieuwsbrief, uitgave juni 2018

Agrarische nieuwsbrief, uitgave juni 2018 Agrarische nieuwsbrief, uitgave juni 2018 Westerveld en Vossers l Accountants en Adviseurs In deze nieuwsbrief: Bedrijfsvoering Verplichte bijdrage akkerbouwonderzoek 1 Wat dekt de verzekering? 2 Wijziging

Nadere informatie

pagina 1 van 8 Landbouw en Visserij Vlaamse overheid - www.vlaanderen.be/landbouw U bent hier: Vlaanderen.be > Landbouw en Visserij > Home > Nieuws > Nieuws landbouw > Premies & subsidies > Aanvraag voor

Nadere informatie