Maritiem Centrum. Hans van Bentem "KEEP ON DREAMING, Hout & Keramiek. Olaf Mooij Relics of a Bygone Era, een levende installatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Maritiem Centrum. Hans van Bentem "KEEP ON DREAMING, Hout & Keramiek. Olaf Mooij Relics of a Bygone Era, een levende installatie"

Transcriptie

1 Maritiem Centrum Hans van Bentem "KEEP ON DREAMING, Hout & Keramiek Hans van Bentem (1965) maakt monumentale beelden van ambachtelijke, duurzame materialen. Hiervoor zoekt hij traditionele ateliers over de hele wereld waar hij zijn beelden in samenwerking mee kan uitvoeren. Bijna als een speurtocht naar bedreigde diersoorten zoekt van Bentem naar locaties waar eeuwenoude technieken nog immer gebruikt worden, om daar dan vervolgens zijn eigen beeldende taal mee uit te drukken. Zo maakt hij o.a.. Porselein in China, Brons in India, Crystal in Tsjechië en Lakwerk in Vietnam. Meestal combineert hij diverse sculpturale elementen en brengt ze samen tot grote installaties. Zo is de tentoonstellingen reeks 'Keep on Dreaming!' ontstaan die ondertussen in steeds wisselende samenstelling op vele locaties is getoond, o.a.. Gemeentemuseum Den Haag & kasteel de Fraeylemaborg te Slochteren. Voor de houten beelden ging hij naar Senegal waar de Lao-Bé stam werkt; deze zijn gespecialiseerd in het hakken van hout, de specifieke afwerking komt door de sporen van de beitels. Deze werken die zijn uitgevoerd naar zijn ontwerpen heeft hij vervolgens deels beschildert en gecombineerd met geglazuurde keramieke onderdelen, gemaakt in samenwerking met het atelier van Norman Trapman te Vrouwenakker. Speciaal voor de Kunstmaand staat het werk op een eiland van keramieke schedels in de vorm van Ameland! Olaf Mooij Relics of a Bygone Era, een levende installatie Olaf Mooij ziet de auto als een rijke bron voor de verbeelding, zo beschouwt hij de auto als een levend wezen die een levenscyclus, van geboorte tot de terugkeer tot stof, door maakt. Dit resulteert in een serie werken waarin de auto nog maar nauwelijks herkenbaar aanwezig is. Soms nog net herkenbaar, geabstraheerd tot een contour, een profiel, of een doorsnede. Deze werken zijn uitgevoerd in een diversiteit aan materialen als polyester, rubber, hout, giethars of papier maché. Materialen die gemeen hebben dat ze de beelden tactiel maken. Elk beeld is een auto in staat van metamorfose, een autovel, een auto-spermatozoïde, een auto-ei een auto-fossiel, een auto-skelet enz. Wat zich op het eerste gezicht laat aanzien als een embryo op sterk water is een auto in staat van wording met een staart als een kikkervisje of spermatozoïde. De installatie: Relics of a Bygone Era is een uitstalling van deze raadselachtige werken in een groot stalen rek. Uitgestald, verzameld, gevonden en gezien door de ogen van een wetenschapper uit de toekomst. Een blik van uit de toekomst op de overblijfselen uit onze huidige tijd.

2 Natuurcentrum Gijs Dragt Project ZeeZicht Beeldend kunstenaar Gijs Dragt neemt tijdens de Kunstmaand Ameland een bijzondere plaats in. De verschillende kunstdisciplines waarin Dragt zich manifesteert, zoals fotografie, schilderen en grafisch werk, zijn gekoppeld aan een samenwerkingsverband met Tresoar; het Fries Historisch en Letterkundig Centrum te Leeuwarden. De verkenning van het eiland en de taal die gedurende zijn werkperiode op Ameland is gejut heeft Dragt verwerkt tot een installatie. Deze installatie bestaat uit diverse verzamelingen van voorwerpen zoals woord, schrift, geluid, materie en beeld. Soms solitair gepresenteerd, daarnaast ook aanwezig als verzameling al of niet gebundeld. Het onderzoek van Dragt onder de titel ZeeZicht vormt een parallel met de doelstelling van Tresoar. Namelijk het verzamelen, collectioneren en documenteren van het Fries literair erfgoed. Bij Dragt daarentegen ligt de uitdrukkingsvorm meer op het gebied van de abstractie, als het gaat om taal en poëzie. Na de presentatie op Ameland zullen ook de andere drie Friese eilanden tot het onderzoeksen werkgebied van Dragt gaan behoren. Het resultaat van de samenwerking tussen Dragt en Tresoar zal gaan leiden tot eilandpresentaties en een eindexpositie in het jaar 2018, het jaar waarin Leeuwarden is verkozen tot culturele hoofdstad van Europa. Annette Wessels Project Amber Annette is een veelzijdig beeldend kunstenaar en trainer in creativiteit. In haar kunstuitingen zit altijd wel iets educatiefs. Sinds de start in 1989 van haar speelplaats voor creativiteit De Klinker, heeft ze al honderden mensen getraind in het ontwikkelen van hun creatieve kracht. De afgelopen jaren ook internationaal. Zo heeft ze dit voorjaar met Nederlandse, Duitse en Italiaanse studenten een vergankelijke beeldentuin in het Italiaanse Pergola gerealiseerd. Voor het maken van gedenkmonumenten gaat ze samen met nabestaanden een creatief helend proces aan waarin het rouwen en herinneren centraal staan. Het resultaat: een uniek kunstwerk. Voor De Kunstmaand heeft ze zich laten inspireren door het natuurfoutje: amber. Wat ontstaat omdat de walvis de inktviskaakjes niet goed kan verteren. Van amber wordt parfum gemaakt. Pas na de dood van de potvis wordt de waarde van de amber op waarde geschat. Zo verzamelen wij mensen door de jaren heen spullen die pas na de dood van een dierbare waarde krijgen door de herinnering of het verhaal wat er aan vast zit. Door deze spullen te upcyclen kan een gedenkmonument ontstaan.

3 Museum Sorgdrager Hollum Nicolas Dings Keramiek Nicolas Dings werkt in het grensgebied tussen officiële kunst en volkskunst. Juist op dat terrein zijn vaak de grote en kleine tegenstellingen te vinden tussen banaliteit en verhevenheid, tussen schoonheid en lelijkheid en goed en kwaad. Bij zijn beelden gaat het vooral om universele waarden die worden gebruikt om bijvoorbeeld de politieke situatie anno nu van commentaar te voorzien. Het is ook een beeldtaal die cultureel en politiek al getest is en nog steeds blijkt te voldoen. In de werken wordt een luchtbrug geslagen naar de actualiteit en de kunst van de herinnering. Want wie het herinneren beheerst wordt vanzelfsprekend een ontdekkingsreiziger van de fantasie. Bert Frijns Glaswerk Glas deelt de optische kwaliteiten met water: het kan transparant zijn of reflecterend. Door deze kwaliteiten en de manier waarop het licht speelt met glas lijken er bewegingen te ontstaan, dit fascineert Bert Frijns. Zijn objecten hebben over het algemeen eenvoudige, heldere vormen. De vormen kunnen worden gereduceerd tot primaire figuren zoals cirkel, vierkant, punt, lijn en de driedimensionale vormen bol, halve bol, cilinder en kubus. Het basismateriaal voor zijn werken is altijd normaal vensterglas. Door dit vensterglas te rekken, te buigen en te duwen creëert hij esthetische, minimale vormen. Ondanks de zeer eenvoudige vormen zijn de ruimtelijke objecten zeer monumentaal. De transparante werken schijnen met name als ze zijn gevuld met water hun omgeving te absorberen en te reproduceren op een fascinerende vervormde manier. De gezandstraalde objecten ogen massiever. De glanzende randen vallen meer op en er ontstaat een lijnenspel van licht op het matte oppervlak.

4 Molen de Verwachting Jan Ketelaar Beelden Jan Ketelaar noemt zijn werk potzen en zichzelf een 'potzenmaker'. Zijn potzen kunnen beelden, liedjes, gedichten, installaties of performances zijn en wat zich verder aandient. Het hoofddoel van Potzenmakerij Ketelaar is het organiseren van het WK Irrigeren, het WK Mijnopruimen en het WK Plasticvissen. Als beeldhouwer maakt Jan Ketelaar beelden van gelast metaal. Het liefst van groot formaat. Zodat hij zich een poos kan verliezen in iets dat groter is dan zichzelf, zowel wat betreft formaat als betekenis. Beelden die tijd kosten en me de tijd doortrekken. Ik ben mijn eigen baas en knecht. Ik kies mijn eigen kooi. De vrijwillige gevangenis van het beeld waar ik me door werken uit bevrijd. Een beeld moet een strekking hebben, een bedoeling. Zonder dat kan ik niet werken. Museum Swartwoude Peter Boersma (1974) is grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar. Hij studeerde af aan de Kunstacademie Minerva in Groningen. Boersma s collages zijn gelaagde verhalen, gemaakt vanuit oude tijdschriften en plakband. Hij hanteert hiermee een sprekende en geheel eigen manier van werken. Laag voor laag creëert hij zijn collages. En tussen de lagen ontstaan de verhalen. Het is mooi om iets nieuws te creëren uit oud materiaal, de verhalen ontstaan ter plekke, zegt Boersma. Daar hoef ik niets aan te doen. Ze ontstaan vanzelf. Sommige regels gaan half schuil achter het beeld, anderen worden door nieuwe woorden overlapt. Laag voor laag ontstaat het verhaal. Ik kies de woorden niet bewust, zegt hij. Het zijn puur esthetische keuzes. Ik kies woorden meestal vanwege de mooie typografie. Toch maken die tekstfragmenten uiteindelijk het verhaal. Voor jou springen er andere woorden uit dan voor iemand anders. Die woorden vertellen jullie, in combinatie met het beeld, een verschillend verhaal. Dat maakt mijn werken heel persoonlijk. Ik heb ze dan ook bewust geen titel gegeven. Als ik dat wel zou doen, zou er geen ruimte meer zijn voor jouw verhaal.

5 Vuurtoren Ameland Michiel Knaven Installatie ' het Rode mycelium ' Bij de vuurtoren in Hollum heeft kunstenaar Michiel Knaven een installatie gemaakt met de titel ' het Rode mycelium '. Meanderend vanuit de vuurtoren blijkt er zich een ondergronds weefsel als een mycelium te bevinden. Op de uiteinden van de draden van dit netwerk duiken paddenstoelvormige objecten op. Ze bevinden zich tussen de bomen en struiken. Bovenop elk object bevindt zich een portret. De portretten zijn gemaakt op de Redhead days in Breda en vormen samen een ode aan de roodharige. Het rode mycelium gaat ook over de tijdelijkheid. De portretten zullen net als bij paddenstoelen langzaam aan verdwijnen onder invloed van weer en wind.

peter boersma collages

peter boersma collages Peter Boersma (1974) is grafisch ontwerper en kunstenaar. Hij studeerde af aan de Kunstacademie Minerva in Groningen. Zijn inspiratie vindt hij in oude documenten, verweerde boeken en tijdschriften uit

Nadere informatie

Henny Schaapman, kunstenaar, coach, creatief ondernemer

Henny Schaapman, kunstenaar, coach, creatief ondernemer Een leven lang creëren Henny Schaapman, kunstenaar, coach, creatief ondernemer Creativiteit is iets van kunstenaars, vaak warrig en niet altijd te begrijpen voor de buitenwereld. Georganiseerde creativiteit

Nadere informatie

ARTE NUOVO FINE ART BY CILO

ARTE NUOVO FINE ART BY CILO ARTE NUOVO FINE ART BY CILO Arte Nuovo fine art presenteert in de prachtige ambiance van CILO een unieke collectie schilderijen, beelden en glasobjecten van zowel nationale- als internationale gerenommeerde

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

Beeldbeschrijving. Kunstnijverheid. Kijkwijzer

Beeldbeschrijving. Kunstnijverheid. Kijkwijzer Beeldbeschrijving Kunstnijverheid Kijkwijzer Inhoud Inleiding I. De bedoeling van deze kijkwijzer II. Opdrachten p. 1 p. 2 p. 3 schetsopdracht opdrachten algemeen opdrachten over de functie Slotopdracht

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

20-21 april 2013 ATELIER ROUTE. van 11:00 tot 17:00 uur

20-21 april 2013 ATELIER ROUTE. van 11:00 tot 17:00 uur 20-21 april 2013 ATELIER ROUTE van 11:00 tot 17:00 uur De route is verkrijgbaar bij de VVV Gemeente Tubbergen (Raadhuisplein 4) en bij Ine Lansink aan de Engbersstraat 6 in Vasse Voor meer informatie over

Nadere informatie

EtuConsult. cursus Cultuur en Creativiteit. Voor pedagogisch medewerkers

EtuConsult. cursus Cultuur en Creativiteit. Voor pedagogisch medewerkers EtuConsult cursus Cultuur en Creativiteit in de BSO Voor pedagogisch medewerkers Cultuureducatie is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom bieden steeds meer bso s culturele activiteiten

Nadere informatie

Eline's Silhouetten. Kunst van Eline Janssens. Werkstuk door Isis Uiterwaal Op de groene Alm groep 7

Eline's Silhouetten. Kunst van Eline Janssens. Werkstuk door Isis Uiterwaal Op de groene Alm groep 7 Eline's Silhouetten Kunst van Eline Janssens Werkstuk door Isis Uiterwaal Op de groene Alm groep 7 1 Inleiding Mijn werkstuk gaat over Eline Janssens, ik vind het leuk om het over haar te hebben omdat

Nadere informatie

ei-tempera op linnen 15 x 15 cm, serie van totaal 15 schilderijen

ei-tempera op linnen 15 x 15 cm, serie van totaal 15 schilderijen 1/17 maandag wasdag Rolina Nell is geboren en getogen in de Noordoostpolder. Na het afronden van de Academie Minerva in Groningen verhuisde ze naar Rotterdam. Sinds 2013 woont en werkt ze als beeldend

Nadere informatie

Hoe ontwikkel ik. Lezing van Ineke Strouken op 19 maart in Nieuwegein. Geachte dames en heren, Volkscultuur

Hoe ontwikkel ik. Lezing van Ineke Strouken op 19 maart in Nieuwegein. Geachte dames en heren, Volkscultuur Hoe ontwikkel ik Ineke Strouken een ijzersterk volkscultuurproject? Geachte dames en heren, Welkom op deze studiedag Hoe ontwikkel ik een ijzersterk volkscultuurproject. Sinds een tweetal jaren staat volkscultuur

Nadere informatie

Fourteen stations - Het verbeelden van pijn Ignace Schretlen

Fourteen stations - Het verbeelden van pijn Ignace Schretlen Fourteen stations - Het verbeelden van pijn Ignace Schretlen Nog geen drie weken na de start van het studiejaar moeten studenten die in Nijmegen aan de Radboud Universiteit met rechten zijn begonnen al

Nadere informatie

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Musa Inhoud Inleiding op het lespakket. Blz. 3 Het verhaal van Musa Blz. 4 Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Het koffertje ontdekken. Blz. 6 en 7 Inhoud koffertje. Blz. 8 en 9 2 Inleiding

Nadere informatie

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen WORKSHOP LEERLIJNEN Welkom en inleiding Wat is een leerlijn? Voorbeelden en achtergronden van leerlijnen cultuuronderwijs Leerlijnen in Flevoland: KIDD en De Culturele Haven Hoe bouw je een leerlijn? WORKSHOP

Nadere informatie

Escher in Het Paleis. Wiskundepakket. Inleiding. M.C. Escher en Wiskunde. De wiskunde educatie van Escher in Het Paleis

Escher in Het Paleis. Wiskundepakket. Inleiding. M.C. Escher en Wiskunde. De wiskunde educatie van Escher in Het Paleis Escher in Het Paleis Wiskundepakket Inleiding M.C. Escher en Wiskunde De wiskunde educatie van Escher in Het Paleis M.C. Escher en Wiskunde Hieronder volgt de inleiding van de wiskunde educatie voor middelbare

Nadere informatie

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO.

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO. CKV kerndoelen en eindtermen Er zijn duidelijke doorlopende leerlijnen van het basisonderwijs naar de onderbouw en het onderbouw naar de bovenbouw. De betreffende, ook wettelijk verplichte kerndoelen en

Nadere informatie

Maandbericht juni ste jaargang nummer 6

Maandbericht juni ste jaargang nummer 6 1 Maandbericht juni 2017 49ste jaargang nummer 6 Docentenmededelingen Maandagochtend Acryl- & olieverf Annemarie Noorderwerf Beeldverhaal. Verslag van een dag. Maandag 12 juni starten we op de KWA, en

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn:

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn: Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; Nijntje in het museum 2; Krokodil en het meesterwerk 3; Kloddertje 4; Meneer Kandinsky was een schilder 5; Het kleine museum Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik

Nadere informatie

Portfolio 2014 / 2015 CKV Voor klas 3

Portfolio 2014 / 2015 CKV Voor klas 3 Portfolio 2014 / 2015 CKV Voor klas 3 Naam: Klas: Inleiding Dit is jouw persoonlijke CKV-portfolio, waarmee je het onderdeel CKV in het derde en vierde leerjaar afrondt. CKV is een wettelijk verplicht

Nadere informatie

Monique Leliefeld-van Rooij

Monique Leliefeld-van Rooij Monique Leliefeld-van Rooij Schilderen is voor mij denken. Schilderen is werken, hard werken. Nadenken over ontwerpen. Zoeken naar combinaties en inhoud. Beginnen en dan weer wijzigen. Steeds weer langs

Nadere informatie

1.Beneden in de hal en in het trappenhuis hangen grote installaties van Marielle van den. Ga naar de tweede verdieping overloop.

1.Beneden in de hal en in het trappenhuis hangen grote installaties van Marielle van den. Ga naar de tweede verdieping overloop. Welkom in het Gorcums Museum! Papier in de vorm van boeken, bladen, kranten en folders is niet uit ons huidige leven weg te denken. Maar dit alledaagse materiaal kan ook op een heel andere manier gebruikt

Nadere informatie

Kunstproject De Cocon

Kunstproject De Cocon Kunstproject De Cocon -Educatief pakketen info over Will Beckers Wat is cradle to cradle? Workshops van kunstenaar Will Beckers Floraliën 2016 1 Wat is Cradle to Cradle? We kennen allemaal het teken Dit

Nadere informatie

Vooraf Voorafgaand aan deze museumles hebben de leerlingen de KunstKabinetles 4.8 Kunst uit mijn kamer klassikaal gekregen en uitgevoerd.

Vooraf Voorafgaand aan deze museumles hebben de leerlingen de KunstKabinetles 4.8 Kunst uit mijn kamer klassikaal gekregen en uitgevoerd. Verzamelingen Groep 4 Leerkrachtenblad Vooraf Voorafgaand aan deze museum hebben de leerlingen de KunstKabinet 4.8 Kunst uit mijn kamer klassikaal gekregen en uitgevoerd. Leerlingen hebben geleerd over

Nadere informatie

Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen.

Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen. Vak: MUVO Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen. Doelen: Eindtermen: Muvo 1.2 De leerlingen kunnen door betasten en voelen (tactiel), door kijken

Nadere informatie

Documentatie 1 2

Documentatie 1 2 Krien Clevis Krien Clevis onderzoekt de notie en kwaliteit van plaats en de manier waarop deze verbonden zijn met begrippen als herinnering, vergankelijkheid en transitie. Zij wil weten hoe een plaats

Nadere informatie

Ola Lanko en haar foto-genic installaties 14 oktober interview

Ola Lanko en haar foto-genic installaties 14 oktober interview Ola Lanko en haar foto-genic installaties 14 oktober interview Ola Lanko is altijd bezig met de werking van het medium fotografie. De kritische blik van de beschouwer is wat ze met haar werk wil overbrengen.

Nadere informatie

NELLEKE LETTINGA TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

NELLEKE LETTINGA TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag NELLEKE LETTINGA HAAGSE KUNSTENAARS Nelleke Lettinga: "Geïnspireerd door oude, gebruikte materialen en voorwerpen, gefascineerd door de alledaagsheid

Nadere informatie

Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst

Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst Beeldbeschrijving * Inhoudsopgave Deel I Deel II Deel III Deel IV Deel V Basisopdrachten Wat is het? Techniekverkenning Beeldbeschrijving Opdrachten voor thuis of in de klas

Nadere informatie

!!! !!!!!!! Beleven we beelden als materie, of is het juist andersom? Lennart de Neef - CTS Essay - Imara Felkers - 16 juni 2014

!!! !!!!!!! Beleven we beelden als materie, of is het juist andersom? Lennart de Neef - CTS Essay - Imara Felkers - 16 juni 2014 PLAATJESKUNST Beleven we beelden als materie, of is het juist andersom? Lennart de Neef - CTS Essay - Imara Felkers - 16 juni 2014 1 Het internet, nog nooit is er in mijn beleving zo n bijzondere uitvinding

Nadere informatie

KUNST. voor groep 5 en 6 van het primair onderwijs

KUNST. voor groep 5 en 6 van het primair onderwijs l e r a r e n h a n d l e i d i n g M U U R Z O E K T KUNST voor groep 5 en 6 van het primair onderwijs M U U R Z O E K T K U N S T Tentoonstelling over het creatief proces van een kunstenaar Voor groep

Nadere informatie

K U N S T K A L E N D E R

K U N S T K A L E N D E R KUNST KALENDER 2 0 1 6 Exposities 2016 Januari Annemieke Fictoor -schilderijen dec 2015 maart 2016 eerste verdieping Marieke Rosing -schilderijen dec 2015 maart 2016 begane grond Sannie Oppelaar - beelden

Nadere informatie

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied.

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied. UITGAVE NR 2 ATELIER SPECIAAL JANUARI 2014 Eerste Atelier Speciaal een groot succes In november vond de eerste Atelier Speciaal plaats op Olivijn. Mede dankzij een groep van 16 enthousiaste vrijwilligers

Nadere informatie

Cursusaanbod Goretti. Locatie: Wilhelminapark 54 Tilburg

Cursusaanbod Goretti. Locatie: Wilhelminapark 54 Tilburg Cursusaanbod Goretti Locatie: Wilhelminapark 54 Tilburg 2011 Cursusaanbod Goretti locatie: Wilhelminapark 54, Tilburg lopende cursussen Linda Arts Grafische druktechnieken voor iedereen Reinoud van Vught

Nadere informatie

Workshop collage Onderwijs - Interieur en kinderen door Mo-Yin Styling

Workshop collage Onderwijs - Interieur en kinderen door Mo-Yin Styling Workshop collage Onderwijs - Interieur en kinderen door Mo-Yin Styling In jouw kleuren, materialen, beelden, geuren, de natuur, de wind, en je dromen. De workshop die Mo-Yin geeft heeft verschillende thema

Nadere informatie

Kunst&Cultuur BEELDENDE VORMING MUZIEK [1] leeropgave1. Introductie. Bij muziek ga je aan de slag met het thema en met muziek die jou aanspreekt!

Kunst&Cultuur BEELDENDE VORMING MUZIEK [1] leeropgave1. Introductie. Bij muziek ga je aan de slag met het thema en met muziek die jou aanspreekt! Kunst&Cultuur leeropgave1 Introductie IT S MY WORLD IK BEN... BEELDENDE VORMING Bij beeldende vorming creëer je met je handen. Jij maakt wie je zelf bent! MUZIEK Bij muziek ga je aan de slag met het thema

Nadere informatie

PORT FOLIO NEL BONTE. selectie beeldend werk

PORT FOLIO NEL BONTE. selectie beeldend werk PORT FOLIO NEL BONTE selectie beeldend werk Nel Bonte_werkwijze beeldend werk_ Het beeldend werk van Nel Bonte is een uitgepuurde, geometrische vormentaal. Zij beweegt zich op het grensgebied van beeldende

Nadere informatie

Excursieboekje Handvaardigheid Vmbo 4 (Groningen en Winsum), Havo 4 en 5. Coda Paper-Art & Museum de Fundatie

Excursieboekje Handvaardigheid Vmbo 4 (Groningen en Winsum), Havo 4 en 5. Coda Paper-Art & Museum de Fundatie Excursieboekje Handvaardigheid Vmbo 4 (Groningen en Winsum), Havo 4 en 5. Coda Paper-Art & Museum de Fundatie 20 september 2013 Excursieboekje Coda Paper-Art & Museum de Fundatie In dit boekje vind je

Nadere informatie

Onmogelijke figuren. Geschreven door Judith Floor en Vivike Lapoutre. Herzien door Dieuwke van Wijk en Amarins van de Voorde

Onmogelijke figuren. Geschreven door Judith Floor en Vivike Lapoutre. Herzien door Dieuwke van Wijk en Amarins van de Voorde Onmogelijke figuren Geschreven door Judith Floor en Vivike Lapoutre Herzien door Dieuwke van Wijk en Amarins van de Voorde Vierkant voor Wiskunde Zomerkamp A 2010 Voorwoord Je hebt vast wel eens een stripboek

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6 Docentenhandleiding Educatieprogramma Kijk je rijk Primair Onderwijs groep 5 en 6 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3 Programma Kijk je rijk

Nadere informatie

kunstbv beeldende vorming Afsluiting kunstbv 5 Havo / 6VWO afsluiting Naam:... Klas...

kunstbv beeldende vorming Afsluiting kunstbv 5 Havo / 6VWO afsluiting Naam:... Klas... Naam:... Klas... Afsluiting 5 Havo / 6VWO In periode 2, 3 en 4 gaan jullie werken aan een eigen thema om het vak af te sluiten. De volgende onderdelen zullen aan bod komen: - eigen werk rond thema + logboek

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

VTO-cultuurvragen. Pagina 1 van 12 Cultuurvragen uit VTO SCP/CBS

VTO-cultuurvragen. Pagina 1 van 12 Cultuurvragen uit VTO SCP/CBS VTO-cultuurvragen Onderstaand zijn de vraagformuleringen zoals gehanteerd in VTO2012 afgedrukt. De respondenten kregen een brief toegestuurd waarin ze uitgenodigd werden om de VTOenquête via het internet

Nadere informatie

Mens in actie. Zo groot ben jij!

Mens in actie. Zo groot ben jij! Handvaardigheid klas 2H/V februari 2015 Mens in actie Op de foto hiernaast is een bronzen beeld van een schaatser te zien, aangebracht aan de muur van het stadhuis van Haastrecht. Het beeld is gemaakt

Nadere informatie

Versie 03/10/2016 em ( zorg )

Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Schoolwerkplan Onderwijsstraat 2 1500 Halle Gemeenveldstraat 34 1652 Beersel (Alsemberg) (filiaal lagere graad, gelegen naast CC De Meent) Middelbare Graad Volwassenen Oriëntatie

Nadere informatie

Vertaalde Werken/ Translated Works: Barbara Visser 1990 2006 Museum De Paviljoens. Verwerkin gsopdracht Modernisme Voort gezet onderwi js CKV 1

Vertaalde Werken/ Translated Works: Barbara Visser 1990 2006 Museum De Paviljoens. Verwerkin gsopdracht Modernisme Voort gezet onderwi js CKV 1 Vertaalde Werken/ Translated Works: Barbara Visser 1990 2006 Museum De Paviljoens Verwerkin gsopdracht Modernisme Voort gezet onderwi js CKV 1 Transformatie Huis II 2006 Tekst, computeranimatie Transformatiehuis

Nadere informatie

André Volten Utopia. speurtocht jaar

André Volten Utopia. speurtocht jaar André Volten speurtocht 8-12 jaar Hallo...! (schrijf hier jouw naam) Jij bent... jaar. Welkom bij André Volten, in museum Beelden aan Zee André Volten begon ooit als schilder maar werd beeldhouwer. Hij

Nadere informatie

Versie 03/10/2016 em ( zorg )

Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Schoolwerkplan Onderwijsstraat 2 1500 Halle Gemeenveldstraat 34 1652 Beersel (Alsemberg) (filiaal lagere graad, gelegen naast CC De Meent) Middelbare graad jongeren Beeldende

Nadere informatie

Workshops Kunstnomade

Workshops Kunstnomade Workshops Kunstnomade De kunstenaar verblijft in de maand Juni als Artist in residence met zijn huis op wielen op of rond de locatie van De Museumwerf Vreeswijk Nieuwegein. Op de Museumwerf gaat hij historische

Nadere informatie

Blog 3: WERKEN IN CHINA

Blog 3: WERKEN IN CHINA Blog 3: WERKEN IN CHINA Om als artist- in- residence in China te werken is anders dan in andere landen. Westerse kunstenaars zijn gewend zelf hun ontwerp uit te voeren of met een bepaald materiaal aan

Nadere informatie

K U N S T K A L E N D E R 2 0 1 5

K U N S T K A L E N D E R 2 0 1 5 KUNST KALENDER 2 0 1 5 Exposities 2015 Januari Goitic - Glaswerk januari t/m maart Vitrines Frank van Tol - Fotografie januari t/m maart Oranje gang Maart Alian Brouwer - Schilderijen maart t/m mei Begane

Nadere informatie

De kleine ontdekkingsreiziger

De kleine ontdekkingsreiziger De kleine ontdekkingsreiziger Mocht ik een ontdekkingsreiziger zijn dan zou ik eens op de maan willen staan. Ik zou dagenlang kijken naar de wereld waar ik vandaan kom. Hoe kan het zijn dat zoiets kleins

Nadere informatie

kunstenaars vereniging flevoland verslag sunsation 2001 - sunsation 2001 - pop en poëzie - colofon Kunstenaars Vereniging Flevoland

kunstenaars vereniging flevoland verslag sunsation 2001 - sunsation 2001 - pop en poëzie - colofon Kunstenaars Vereniging Flevoland kunstenaars vereniging flevoland Kunstenaars Vereniging Flevoland Secretariaat: mevr. L. de Jong Postbus 352, 8200 AJ Lelystad Telefoon: 0320-248610 www.flevokunst.nl colofon Voor de achtste keer nam de

Nadere informatie

PTA CKV VWO, Belgisch Park, cohort

PTA CKV VWO, Belgisch Park, cohort A. Schoolexamen CKV Het eindexamen bestaat uit het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Het

Nadere informatie

specialisatie creatief nadine van kleef n.vankleef@han.nl

specialisatie creatief nadine van kleef n.vankleef@han.nl specialisatie creatief nadine van kleef n.vankleef@han.nl ben je fantasierijk? ben je origineel? ga je weleens naar het filmhuis? maak je veel foto s? maak je tekeningetjes op de rand van je papier? let

Nadere informatie

PTA ckv Havo, Belgisch Park, cohort

PTA ckv Havo, Belgisch Park, cohort Het eindexamen ckv bestaat uit een schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domeinen ckv Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Domein

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 4

OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 4 OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 4 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING De beroemde kunstenaar Albert Giacometti stond in zijn atelier. Op zijn

Nadere informatie

In mijn schilderijen en andere kunstobjecten verdiep ik me op dit moment erg in grafische structuren en rechte lijnen.

In mijn schilderijen en andere kunstobjecten verdiep ik me op dit moment erg in grafische structuren en rechte lijnen. MARIE MICHIELSSEN MARIE MICHIELSSEN Marie Michielssen volgde een opleiding grafische vormgeving en startte in 1995 een eigen bedrijf. Daarvoor kocht ze oude bloempotten op, die ze vervolgens beschilderde

Nadere informatie

EEN KUNSTWERK VOOR HET VERDRONKEN DORP HOUWINGAHAM VERKLEURINGEN

EEN KUNSTWERK VOOR HET VERDRONKEN DORP HOUWINGAHAM VERKLEURINGEN www.pauldekort.nl info@pauldekort.nl 2013 EEN KUNSTWERK VOOR HET VERDRONKEN DORP HOUWINGAHAM VERKLEURINGEN HET VERDRONKEN DORPJE HOUWINGAHAM Houwingaham is de naam van een middeleeuwse veenontginningsnederzetting

Nadere informatie

MARJO POTMA Beeldend kunstenaar Kunst workshops voor kinderen en volwassenen

MARJO POTMA Beeldend kunstenaar Kunst workshops voor kinderen en volwassenen MARJO POTMA Beeldend kunstenaar Kunst workshops voor kinderen en volwassenen www.marjopotma.nl Als beeldend kunstenaar heb ik voor basisscholen, middelbare scholen, bijzonder onderwijs, centrum voor de

Nadere informatie

beeldende vakken CPE GL en TL tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving

beeldende vakken CPE GL en TL tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving Examen VMBO-GL en TL 2015 gedurende 720 minuten beeldende vakken CPE GL en TL tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving Naam kandidaat Kandidaatnummer Opgavenboekje Dit examen

Nadere informatie

PETER VAN LOON TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN PROJECTEN OPDRACHTEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

PETER VAN LOON TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN PROJECTEN OPDRACHTEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag PETER VAN LOON HAAGSE KUNSTENAARS Het moet bewegen, Peter van Loon: "Kenmerkend voor mijn werk is een behoefte aan participatie van de toeschouwer.

Nadere informatie

40-41-42-43-44-45_1 29-03-15 14:59 Pagina 1

40-41-42-43-44-45_1 29-03-15 14:59 Pagina 1 40-41-42-43-44-45_1 29-03-15 14:59 Pagina 1 40 Zonder titel, 2008, brons en linnen, hoogte 39 cm 40-41-42-43-44-45_1 29-03-15 15:03 Pagina 2 Tekst Merel van den Nieuwenhof Beeld Frode Bolhuis (Courtesy

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

Tekenen in de Tweede fase

Tekenen in de Tweede fase Tekenen in de Tweede fase Wat kun je verwachten? Wat kun je verwachten? Lessen per week: Havo 4 / 5 2 uur praktijk en 1 uur theorie (KG/KB) Vwo 4 2 uur (de verdeling praktijk / theorie wisselt door het

Nadere informatie

Bij meester Wolf in het atelier De kinderen gaan helemaal los.

Bij meester Wolf in het atelier De kinderen gaan helemaal los. Anne Marie van Cappelle annemarievancappelle@ziggo.nl 070-3460845 06-41850198 Bij meester Wolf in het atelier De kinderen gaan helemaal los. Groep 4 van de Rotterdamse basisschool De Wilgenstam werkt één

Nadere informatie

kunstgeruis in de klas

kunstgeruis in de klas heidi linck kasteel cannenburch kunstgeruis in de klas Voor het kunstproject een zacht geruis exposeren zeven kunstenaars in de zeven opengestelde kastelen van Gelders Landschap en Kasteelen. Kunstenares

Nadere informatie

Erwin Clauws "The Conscious Quintessence of the Abstract"

Erwin Clauws The Conscious Quintessence of the Abstract Het ROGERRAVEELMUSEUM tentoonstellingspartner bij het artistiek onderzoek The Conscious Quintessence of the Abstract van ERWIN CLAUWS Onderzoek geaccrediteerd door Onderzoeksraad Sint Lucas Beeldende Kunst

Nadere informatie

6 Limburgse kunstenaars

6 Limburgse kunstenaars Expositie Marcel van Hoef schilderijen in eitempera Zondag 2 juni t/m zondag 30 juni 2013 Bernard Visser beelden in hout, zand en pigment 6 Limburgse kunstenaars Godelieve Geurts beelden in ijzer Theo

Nadere informatie

You are here Jimi Kleinbruinink

You are here Jimi Kleinbruinink You are here Jimi Kleinbruinink ALLard WILDenberg Art Projects 1 Deze publicatie behoort bij de expositie You are here van Jimi Kleinbruinink van 17 mei tot en met 28 juni 2014 bij Allard Wildenberg Art

Nadere informatie

Archiefinstellingen aan het woord: Van Nelle s vormgevingsarchief

Archiefinstellingen aan het woord: Van Nelle s vormgevingsarchief Archiefinstellingen aan het woord: Van Nelle s vormgevingsarchief Jantje Steenhuis, voorzitter BRAIN (Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland) en directeur Gemeentearchief Rotterdam Die plaat voor

Nadere informatie

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4.

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4. 4 Gedrag DO-IT Datum 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? PARAGRAFEN Datum 4.1 Opdrachten 1-24 4.2 Opdrachten 1-20 4.3 Opdrachten 1-16 4.4 Opdrachten 1-16 Samenvatten Test

Nadere informatie

PTA ckv VWO, Belgisch Park, cohort

PTA ckv VWO, Belgisch Park, cohort Domeinen CKV Het eindexamen ckv bestaat uit een schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Domein

Nadere informatie

3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3 Datum: verwerking recensie + extra folders 1 Paraaf docent

3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3 Datum: verwerking recensie + extra folders 1 Paraaf docent CKV CKV Verslag Culturele Activiteit Glow Eindhoven Naam:. Klas:. Foto/ toegang: geldig / ongeldig (ln te vullen door je CKV-docent) verwoording kunstroute en 3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3

Nadere informatie

Concours: talenten voortgezet onderwijs

Concours: talenten voortgezet onderwijs Concours: talenten voortgezet onderwijs Concours: uitnodiging Beste docenten, schoolleiders, Namens Kunstencentrum Kadmium willen wij via u uw leerlingen uitnodigen om mee te doen aan het project Concours,

Nadere informatie

FOTO21 BREDEVOORT. Nieuwsbrief maart 2015 actuele informatie over exposities. Tentoonstellingen verwacht. Tentoonstellingen

FOTO21 BREDEVOORT. Nieuwsbrief maart 2015 actuele informatie over exposities. Tentoonstellingen verwacht. Tentoonstellingen FOTO21 BREDEVOORT Nieuwsbrief maart 2015 actuele informatie over exposities Tentoonstellingen verwacht Tentoonstellingen huidige Beeld &Poëzie Tentoonstelling tijdelijk niet te bezoeken i.v.m. renovatie

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

PTA CKV vwo Belgisch Park cohort

PTA CKV vwo Belgisch Park cohort PTA CKV vwo Belgisch Park cohort 018-019-00 A. Schoolexamen CKV Het eindexamen bestaat uit het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden

Nadere informatie

vwo: Het maken van een natuurkunde-verslag vs 21062011

vwo: Het maken van een natuurkunde-verslag vs 21062011 Het maken van een verslag voor natuurkunde, vwo versie Deze tekst vind je op www.agtijmensen.nl: Een voorbeeld van een verslag Daar vind je ook een po of pws verslag dat wat uitgebreider is. Gebruik volledige

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Sprekende Portretten Sprekende Portretten Jacob Cuyp, Michiel Pompe van Slingelandt, 1649 Primair Onderwijs Groep 4 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling programma..

Nadere informatie

Cursusaanbod en workshops 2012-2013

Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Marc Kuyper Hans van der Pas Atelier: Wateringweg 155 email : art@marckuyper.com en hvdp@telfort.nl 2031EG Haarlem telefoon 06-11204994 (inspreken) Volop gratis parkeergelegenheid

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

PTA CKV havo Belgisch Park cohort

PTA CKV havo Belgisch Park cohort A. Schoolexamen CKV Het eindexamen bestaat uit het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Het

Nadere informatie

Ivo Manus maakt high art

Ivo Manus maakt high art Ivo Manus maakt high art Door Robbert Bloemendaal Kunsthistoricus Als kunsthistoricus en kunstverzamelaar heb ik er tientallen jaren van beeltenis- kijken op zitten. De verbeelding door mensen vanaf de

Nadere informatie

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio.

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio. Het leergebied Arts in de bovenbouw staat voor: Leerlingen ontwikkelen kennis en vaardigheden om de wereld van kunst en cultuur te verkennen, begrijpen en zelf een bijdrage te leveren. Creativiteit is

Nadere informatie

Vertalen van verdriet. Gideon de dichter & Gideon de richter

Vertalen van verdriet. Gideon de dichter & Gideon de richter Alex van Ligten Vertalen van verdriet Gideon de dichter & Gideon de richter 1 Vanuit de diepte Het begin De kamer is weer leeg. Gideons kist heeft zeven dagen voor de boekenkast gestaan en is nu in het

Nadere informatie

OLYMPIASCHOOL. Schoolmaatplan Beeldend. Huidige situatie beeldend onderwijs

OLYMPIASCHOOL. Schoolmaatplan Beeldend. Huidige situatie beeldend onderwijs OLYMPIASCHOOL Schoolmaatplan Beeldend Beeldend onderwijs is goed vertegenwoordigd op de Olympischool. Bij de kleuters wordt er dagelijks beeldend gewerkt en van groep 3 tot en met 8 hebben de kinderen

Nadere informatie

Insecten, lijnenspel in zwart-wit

Insecten, lijnenspel in zwart-wit tekenen en schilderen AVO viltstift, Oost-Indische inkt onderbouw Henk Janssen Insecten, lijnenspel in zwart-wit In deze opdracht hebben leerlingen zich geconcentreerd op de lijnen en structuren die je

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF herfst 2015 Gea Zwart

NIEUWSBRIEF herfst 2015 Gea Zwart NIEUWSBRIEF herfst 2015 Gea Zwart KUNSTENAAR, VORMGEVER www.geazwart.nl info@geazwart.nl tel. 06 12360665 Expositie KUNSTCENTRUM ZAANDAM / 3-31 oktober / 7 schilderijen op doek Beste mensen, WELKOM! Het

Nadere informatie

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief Drents Archief Meisje met de hoepel Groep 2 Les 3 Speuren in het archief Les 3 Speuren in het archief Samenvatting van de les In het Drents Archief bevindt zich een kistje dat een dubbele bodem blijkt

Nadere informatie

MARTIN HELM TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

MARTIN HELM TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag MARTIN HELM HAAGSE KUNSTENAARS Martin Helm: Ik ben beeldend kunstenaar sinds 1973. Aanvankelijk exposeerde ik met tekeningen, later met schilderijen,

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

Geweldig, om de hele dag met klei te werken

Geweldig, om de hele dag met klei te werken 18 Keramiste Carola Zee maakte van haar passie haar werk Geweldig, om de hele dag met klei te werken Soms moet je gewoon je hart volgen. Carola Zee (36) zegde haar baan als grafisch ontwerper op en ging

Nadere informatie

DIEDERIK GERLACH TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

DIEDERIK GERLACH TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag DIEDERIK GERLACH HAAGSE KUNSTENAARS De schilderijen en gouaches van Diederik Gerlach (1956) zou men kunnen typeren als geconstrueerde herinneringen.

Nadere informatie