Maatschappij- en Gedragswetenschappen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Maatschappij- en Gedragswetenschappen"

Transcriptie

1 Maatschappij- en Gedragswetenschappen Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

2 Samen werken aan de groei van wetenschappelijke kennis, kennis waar de samenleving, nu of straks, ten volle van profiteert: dat is waar het NWO-gebied Maatschappij- en Gedragswetenschappen (MaGW) voor staat. Dit gebeurt door het in vrije competitie verstrekken van subsidies voor onderzoek en door samenwerking met private en maatschappelijke partners in thematische onderzoeksprogramma s.

3 Investeren in maatschappelijke onderzoeksthema s MaGW werkt met thematische onderzoeksprogramma s aan de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Deze programma s worden samengesteld met ministeries, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Door de brede samenwerking komen de resultaten van het onafhankelijke wetenschappelijke onderzoek optimaal ten goede aan de samenleving. Een belangrijk MaGW-thema is Verbinden van Duurzame Steden. Investeren in talent en vrij onderzoek Het stimuleren van de ontwikkeling van grensverleggende ideeën is een van de kernpunten van het NWO-beleid. MaGW doet dit door te investeren in getalenteerde onderzoekers en door subsidies te verstrekken voor vrij onderzoek. Voorbeelden van subsidies zijn de Vernieuwingsimpuls, Onderzoeks talent en Top.

4 Krachten bundelen Om het eigen beleid niet in isolement uit te voeren, overlegt MaGW met verschillende partijen over de keuzes die worden gemaakt en over mogelijke samenwerking. Dit gebeurt onder meer met universiteiten en met de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). MaGW voert de regie over het Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie (NIHC). Het NIHC bundelt de krachten op het gebied van fundamenteel en toegepast neurowetenschappelijk onderzoek en cognitieonderzoek. Daarnaast heeft MaGW een leidende rol in de landelijke coördinatie van onderwijsonderzoek (PROO en BOPO). Toponderzoek moet niet gehinderd worden door grenzen. MaGW zet daarom actief in op versterking van de internationale samenwerking in de sociale wetenschappen binnen en buiten Europa. Dit gebeurt onder meer in het New Opportunities for Research Funding Agency Co-operation in Europe (NORFACE), dat MaGW coördineert.

5 MaGW Maatschappij- en Gedragswetenschappen (MaGW) is een van de acht wetenschapsgebieden binnen de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De deelterreinen van de maatschappij- en gedragswetenschappen zijn: bedrijfskunde bestuurskunde communicatiewetenschap criminologie culturele antropologie demografie economie geografie milieukunde onderwijskunde pedagogiek politicologie psychologie rechten sociologie MaGW financiert jaarlijks tussen de 150 en 200 nieuwe onderzoeksprojecten. Het budget is ongeveer 60 miljoen euro per jaar. De toekenning van het geld gebeurt op basis van de onderzoeksvoorstellen die wetenschappers indienen. Een commissie van onafhankelijke onderzoekers uit binnen- en buitenland beoordeelt de voorstellen en selecteert de beste en meest vernieuwende aanvragen. MaGW vindt het belangrijk dat onderzoeksresultaten vrij toegankelijk zijn en dat deze resultaten hun weg vinden naar gebruikers. Het gebied stimuleert en helpt onderzoekers daarom hun bevindingen te delen met elkaar, met een breed publiek en met maatschappelijke organisaties, bedrijven of overheidsinstellingen die de kennis in de dagelijkse praktijk van hun werk kunnen toepassen.

6 Subsidies Het NWO-gebied Maatschappij- en Gedragswetenschappen wil excellente onderzoekers de kans bieden een wetenschappelijke loopbaan op te bouwen. Er zijn subsidies voor wetenschappers in verschillende fasen van hun carrière.

7 Onderzoekstalent De subsidie Onderzoekstalent geeft veelbelovende studenten met een onderzoeksmaster de mogelijkheid drie jaar lang promotieonderzoek te doen. Hoogleraren dienen de aanvragen voor deze vrije competitie in. De beoordeling richt zich op het selecteren van de beste voorstellen. Rubicon Het Rubicon-programma is bedoeld voor recent gepromoveerde onderzoekers van wie op grond van hun wetenschappelijke kwaliteiten wordt verwacht dat ze een belangrijke plaats kunnen gaan innemen in de Nederlandse wetenschap. Rubicon biedt hun de mogelijkheid ervaring op te doen aan een buitenlands topinstituut of aan een excellent Nederlands onderzoeksinstituut. Het is een persoonsgebonden subsidie. Vernieuwingsimpuls (VI) De Vernieuwingsimpuls richt zich met drie persoons gerichte subsidievormen op verschillende fasen in de wetenschappelijke carrière van onderzoekers, van pas gepromoveerd tot ervaren en professorabel: Veni, Vidi, Vici. Doel van de Vernieuwingsimpuls is vernieuwing van het wetenschappelijk onderzoek. Top Topsubsidies zijn bedoeld voor onderzoeksgroepen. De subsidie biedt de onderzoeksgroepen de gelegenheid zich te versterken met excellente onderzoekers. Top is een programma met vrije competitie. De kwaliteit van het onderzoeksvoorstel en de wetenschappelijke prestaties van de onderzoeksgroep staan op de voorgrond. De Subsidiewijzer van Maatschappij- en Gedragswetenschappen geeft informatie over meer subsidies.

8 Beleid Het NWO-gebied Maatschappij- en Gedragswetenschappen richt zich op fundamenteel en strategisch onderzoek van hoge kwaliteit. Dit gebeurt door het in vrije competitie verstrekken van subsidies voor onderzoek en door samenwerking met private en maatschappelijke partners in thematische onderzoeksprogramma s. Het budget is ongeveer 60 miljoen euro per jaar. De subsidies richten zich op onderzoekers in verschillende fasen van hun carrière. Er zijn twee nieuwe subsidie-instrumenten: Onderzoekstalent voor jonge onderzoekers aan het begin van hun carrière en Top voor onderzoeksgroepen. De aller beste onderzoeksvoorstellen worden uiteindelijk gehonoreerd. De multidisciplinaire thematische onderzoeksprogramma s gaan over maatschappelijk relevante vraagstukken. Ze worden samen met partners uit de publieke sector of het bedrijfsleven opgesteld en mede gefinancierd door deze partners.

9 MaGW heeft voortdurend aandacht voor het verbeteren van de werkwijze. Dit gebeurt onder meer door het eigen beleid te vergelijken met dat van nationale en internationale partners. Voor een betere beoordeling van onderzoeksaanvragen wordt geëxperimenteerd met nieuwe vormen van peer review en ranking. MaGW streeft naar een intensievere dialoog met verschillende partijen over de prioriteiten en knelpunten van het gebied en over mogelijke samenwerking. Dit gebeurt onder meer met de besturen van de andere NWO-wetenschapsgebieden, de decanen, de Sociaal Wetenschappelijke Raad van de KNAW en met de directeuren van vakdepartementen. Om MaGW beter zichtbaar te maken voor het onderzoeksveld gaan we op werkbezoek bij de MaGW-faculteiten. Belangrijkste doelstellingen van deze bezoeken zijn: het beantwoorden en inventariseren van vragen, het toelichten van nieuwe subsidies en programma s en het bespreken van de aanvraagdruk en de kwaliteit van de projecten. Tijdens deze bezoeken wordt ook voorlichting gegeven over kennisdeling, een van de prioriteiten van NWO en MaGW. Onderzoekers krijgen uitgelegd hoe zij te werk kunnen gaan als de opbrengsten van hun wetenschappelijk onderzoek zich lenen voor bijvoorbeeld een vertaling in beleidsvoorstellen of een product, of voor een inter view in een dagblad. MaGW kan de onderzoekers hierbij ondersteunen.

10 Verbinden van duurzame steden De wereldbevolking concentreert zich in steeds grotere steden. Meer mensen, meer welvaart en meer globalisering leiden tot een sterke groei van mobiliteit en transport. Maar ook de opwarming van het klimaat heeft gevolgen voor het leven in de grote steden. De consequenties van dit soort ontwikkelingen worden vaak pas op de lange termijn duidelijk. Het thema Verbinden van Duurzame Steden van het NWO-gebied Maatschappij- en Gedragswetenschappen werkt aan het ontwikkelen van de kennis die nodig is om op tijd in te spelen op deze vraagstukken.

11 Het thema Verbinden van Duurzame steden bestaat voorlopig uit de volgende onderzoeksprogramma s: Duurzame Bereikbaarheid van de Randstad Dit onderzoeksprogramma draait om vraagstukken op het gebied van duurzame mobiliteit in relatie tot ruimtelijke ontwikkeling, energietransitie en klimaatverandering. Verschillende departementen dragen financieel en inhoudelijk bij. Het programma loopt sinds D: Duurzame Dynamiek in de Delta 3D ontwikkelt kennis voor een duurzaam ruimtelijk beleid in stedelijke netwerken binnen het Nederlandse deel van de Noordwestelijke metropool. Het programma wordt gefinancierd uit de FES-gelden (de aardgasbaten die de overheid inzet om de kenniseconomie te versterken). Urban Europe De problematiek van dichtbevolkte stedelijke gebieden speelt niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen. Om samenwerking tussen onderzoekers uit verschillende landen te stimuleren werkt NWO aan Urban Europe, een programma dat bijdraagt aan de vitaliteit, leefbaarheid en bereikbaarheid van Europese steden.

12 Onderwijsonderzoek Jonge kinderen benaderen als volwassen gesprekspartners zorgt voor een betere taalontwikkeling bij de peuters en kleuters. Kinderen die de ruimte krijgen om serieus mee te praten, blijken namelijk sneller abstracte woorden en ingewikkelde zinsconstructies te gebruiken. Dit is de conclusie van een onderwijsonderzoek dat werd gefinancierd door het NWOgebied Maatschappij- en Gedragswetenschappen. Dankzij dit onderzoek kunnen opvoeders en leerkrachten kinderen helpen zich al op jonge leeftijd goed uit te drukken en ingewikkelde boodschappen te begrijpen.

13 Het NWO-wetenschapsgebied Maatschappij- en Gedragwetenschappen (MaGW) heeft een leidende rol in de landelijke coördinatie van onderwijsonderzoek. Dit gebeurt in twee programma s. Programmaraad voor het Onderwijsonderzoek (PROO) De problemen in het onderwijs lijken steeds complexer te worden. Verschillende vraagstukken vereisen diepgaand onderzoek. Hoe leren kinderen precies? Wat zijn effectieve leermethoden? De Programmaraad voor het Onderwijsonderzoek (PROO) financiert wetenschappelijk onderzoek naar dit soort vragen en draagt de ontwikkelde kennis over aan het onderwijsveld. Het PROO-werkterrein omvat het primair onderwijs, algemeen voortgezet onderwijs, voorbereidend beroepsonderwijs en middelbaar beroepsonderwijs en de lerarenopleidingen. De raad heeft sinds 2010 eveneens een taak in het coördineren en versterken van onderwijsonderzoek buiten NWO. Beleidsgericht Onderzoek Primair Onderwijs (BOPO) Hoe geven we het basisonderwijs vorm? Wat moeten we doen om onderwijsachterstanden weg te werken? Wetenschappelijk onderzoekers kunnen beleidsmakers met deze vragen helpen via multidisciplinair onderzoek. Het NWO-wetenschapsgebied Maatschappijen Gedragswetenschappen zorgt hiervoor met het programma Beleidsgericht Onderzoek Primair Onderwijs (BOPO). Het ministerie van OCW is opdrachtgever van BOPO.

14 Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie Pubers zijn vaak roekeloos, ongemotiveerd en egoïstisch. Is dat een kwestie van opvoeding, of is er meer aan de hand? En kun je een zestienjarige wel echt verantwoordelijk houden voor al zijn daden? Kennis over ontwikkeling van het puberbrein is niet alleen nuttig voor ouders en leraren, maar ook voor rechters en beleidsmakers. Het Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie (NIHC) draagt bij aan deze kennis. Het gebied Maatschappij- en Gedragswetenschappen van NWO coördineert het regieorgaan NIHC.

15 Lopen en praten. Leren en plannen. Genieten en onderzoeken. Alles wat we doen, of het nu individueel of samen is, wordt gestuurd door ons brein. Wetenschappers over de hele wereld proberen de vele hersengeheimen te ontrafelen. Niet alleen uit nieuwsgierigheid, maar vooral ook om concrete oplossingen te vinden voor maatschappelijke problemen die met onze hersenen te maken hebben. Het Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie ondersteunt deze belangrijke missie. Het Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie (NIHC) bundelt de krachten op het gebied van fundamenteel en toegepast neurowetenschappelijk onderzoek en cognitieonderzoek. De studies zullen antwoord geven op prangende vragen op het gebied van gezondheid, veiligheid en educatie en hebben alle een directe maatschappelijke relevantie. Het NIHC combineert de modernste technieken met de beste wetenschap en creëert zo waardevolle nieuwe kennis over de hersenen en hun invloed op ons gedrag. Het NIHC brengt wetenschappelijke en maatschappelijke partners bij elkaar. Daarmee stimuleert het netwerk nieuwe vormen van samenwerking en zorgt het ervoor dat onderzoeksresultaten praktisch toegepast worden.

16 Internationale samenwerking Toponderzoek moet niet gehinderd worden door grenzen. Internationale samenwerking zorgt voor een kwaliteits - verhoging van het onderzoek en biedt bovendien kansen om extra fondsen te werven. Het NWO-gebied Maatschappijen Gedragswetenschappen zet daarom in op versterking van de internationale samenwerking in de Social Sciences binnen en buiten Europa.

17 MaGW kent verschillende vormen van internationale samenwerking: Open Research Area MaGW heeft samen met de Britse, Duitse en Franse zusterorganisaties (ESRC, DFG en ANR) een Open Research Area in Europe for the Social Sciences. In de Open Research Area (ORA) kunnen Nederlandse, Britse, Duitse en Franse onderzoekers in alle bilaterale en multilaterale combinaties onderzoeksvoorstellen indienen. De beoordeling vindt roulerend plaats bij een van de nationale organisaties. Norface Norface is een samenwerkingsverband van 14 Europese onderzoeksfinanciers op het terrein van de maatschappij- en gedragswetenschappen. MaGW coördineert Norface. Norface streeft naar kwaliteitsverhoging van onderzoeksaanvragen, schaalvergroting en samenwerking op het terrein van Europese infrastructuur. Verder stemt Norface de samenwerking met partners buiten Europa af en het aanvragen van extra middelen bij de Europese Commissie. Wereld Samenwerking met partners in China (CASS) heeft geleid tot het verband Coordination of Research between Europe and China (Co-Reach). MaGW trekt in deze samenwerking op met de Britse, Duitse en Franse zusterorganisaties. Relaties met de zusterorganisaties in India en enkele Afrikaanse landen leiden mogelijk de komende jaren tot eenzelfde samenwerkingsverband.

18 Uitgave: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Maatschappij- en Gedragswetenschappen Bezoekadres: Laan van Nieuw Oost-Indië 300 Den Haag Postadres: Postbus AL Den Haag Telefoon Fax november 2010 NWO Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Maatschappij- en Gedragswetenschappen De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek is een belangrijke onderzoeksfinancier in Nederland. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Aan de inhoud van deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Foto s ANP (p1,3) / Hollandse Hoogte (p 2,4,5)

Verbinden van wetenschap en samenleving. NWO-strategie

Verbinden van wetenschap en samenleving. NWO-strategie Verbinden van wetenschap en samenleving NWO-strategie 2019-2022 Verbinden van wetenschap en samenleving Dit strategisch plan beschrijft de koers van NWO voor de jaren 2019 tot en met 2022. NWO legt hierin

Nadere informatie

Y Meerwaarde Plus Programma voor bevordering van kennisbenutting in de Maatschappij-en Gedragswetenschappen

Y Meerwaarde Plus Programma voor bevordering van kennisbenutting in de Maatschappij-en Gedragswetenschappen Maatschappij- en Gedragswetenschappen Call for proposals Y Meerwaarde Plus Programma voor bevordering van kennisbenutting in de Maatschappij-en Gedragswetenschappen 2012 Den Haag, september 2012 Nederlandse

Nadere informatie

NWO-bijdrage voor het dwarsdoorsnijdende thema Sociale Infrastructuur Agenda (SIA) voor

NWO-bijdrage voor het dwarsdoorsnijdende thema Sociale Infrastructuur Agenda (SIA) voor NWO-bijdrage voor het dwarsdoorsnijdende thema Sociale Infrastructuur Agenda (SIA) voor 2014-2015 Inleiding In samenhang met, en ondersteunend aan, de economische topsectoren heeft NWO de Sociale Infrastructuur

Nadere informatie

Kennis voor de samenleving

Kennis voor de samenleving Kennis voor de samenleving Acht opties voor verbreding van het wetenschapsbeleid Bericht aan het Parlement Nederland is een kennissamenleving. Wetenschappelijke kennis, expertise en opleiding zijn cruciaal

Nadere informatie

Verbinden van Duurzame Steden

Verbinden van Duurzame Steden Verbinden van Duurzame Steden Managen van verwachtingen Jan Klinkenberg, Netwerkmanager VerDuS Startbijeenkomst URD2-projecten 11 oktober 2012 Programma vanmiddag 13.00-13.15 uur Introductie VerDuS 13.15-15.15

Nadere informatie

VOORLICHTINGSAVOND HAARLEM 2e AVOND, 13 NOVEMBER 2013

VOORLICHTINGSAVOND HAARLEM 2e AVOND, 13 NOVEMBER 2013 VOORLICHTINGSAVOND HAARLEM 2e AVOND, 13 NOVEMBER 2013 Lokaal Gidsnr Voorlichting ronde 1 (18.30-19.05 uur) capaciteit Gidsnr G1-10 155 G1-14 152 G1-17 174 Taalwetenschap G2-03 108 Informatie, Multimedia

Nadere informatie

1 Bezoekersbeurs. Call for proposals. Bezoekersbeurs. Den Haag, december 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

1 Bezoekersbeurs. Call for proposals. Bezoekersbeurs. Den Haag, december 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 1 Bezoekersbeurs Call for proposals Bezoekersbeurs 2016 Den Haag, december 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inleiding en doel Met de bezoekersbeurzen stimuleert NWO het bezoek

Nadere informatie

Sustainable solutions from a multidisciplinary approach

Sustainable solutions from a multidisciplinary approach Sustainable solutions from a multidisciplinary approach Infrastructures & Mobility Delft Research Initiatives Delft Research Initiatives Energie, Gezondheid, Infrastructuren & Mobiliteit, en Leefomgeving

Nadere informatie

Aspasia. Call for proposals. Rondes Vidi en Vici met besluitvorming in 2016

Aspasia. Call for proposals. Rondes Vidi en Vici met besluitvorming in 2016 Call for proposals Aspasia Rondes Vidi en Vici met besluitvorming in 2016 Den Haag, april 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar

Nadere informatie

Matchmakingsbijeenkomst NRO 10 oktober 2013

Matchmakingsbijeenkomst NRO 10 oktober 2013 Matchmakingsbijeenkomst NRO 10 oktober 2013 Overzicht programma 13:00 13:30 uur Inloop 13:30 13:45 uur Welkom door Jelle Kaldewaij, directeur NRO 13:45 14:15 uur Toelichting op de onderzoeksfinanciering

Nadere informatie

Open voor aanvragen: Creatieve industrie Kennis Innovatie Mapping (KIEM)

Open voor aanvragen: Creatieve industrie Kennis Innovatie Mapping (KIEM) Nieuwsbrief Mei 2016 Website Contact Open voor aanvragen: Creatieve industrie Kennis Innovatie Mapping (KIEM) Open voor aanvragen: Wiskundeleraar in Onderzoek Aankomende call: Regulering, regeldruk en

Nadere informatie

Schoolleiders innovatie ontwikkelfonds VO (SIOF) - Algemeen 2019

Schoolleiders innovatie ontwikkelfonds VO (SIOF) - Algemeen 2019 Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek Subsidieoproep Schoolleiders innovatie ontwikkelfonds VO (SIOF) - Algemeen 2019 Let op: dit betreft SIOF Algemeen. Indien u een aanvraag wil indienen voor SIOF

Nadere informatie

Samenwerking Duitsland - Von Humboldt Stiftung (VHS)

Samenwerking Duitsland - Von Humboldt Stiftung (VHS) 1 Call for proposals Samenwerking Duitsland - Von Humboldt Stiftung (VHS) 2016 Den Haag, december 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel NWO heeft een overeenkomst

Nadere informatie

Samenwerking China (NSFC) Reis- en verblijfkosten, seminars

Samenwerking China (NSFC) Reis- en verblijfkosten, seminars 1 Call for proposals Samenwerking China (NSFC) Reis- en verblijfkosten, seminars 2015 Den Haag, november 2014 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 1 Inleiding en doel NWO heeft een samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Datum: 22 april 2013 Betreft: Beleidsreactie op het advies "De

Nadere informatie

Aspasia. Aspasia is gekoppeld aan de rondes Vidi en Vici Call for proposals

Aspasia. Aspasia is gekoppeld aan de rondes Vidi en Vici Call for proposals Aspasia Aspasia is gekoppeld aan de rondes Vidi en Vici 2018 Call for proposals Den Haag, februari 2019 2018 Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar budget 1 1.3 Geldigheidsduur call for

Nadere informatie

DE GOUDEN KIEM Prijs voor de beste chemische start-up 2014. Oproep voor het nomineren van kandidaten voor

DE GOUDEN KIEM Prijs voor de beste chemische start-up 2014. Oproep voor het nomineren van kandidaten voor 1 Chemische Wetenschappen TKI Nieuwe Chemische Innovaties 14 NCI 45A Oproep voor nominaties Gouden KIEM-competitie versie 13-6-20 Oproep voor het nomineren van kandidaten voor DE GOUDEN KIEM Prijs voor

Nadere informatie

Wiskunde, NWO & de clusters

Wiskunde, NWO & de clusters Wiskunde, NWO & de clusters Arjen Doelman, Leiden Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO & NWO Exacte Wetenschappen -- EW beslaat de gebieden informatica, sterrenkunde, wiskunde. --

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 7944 14 februari 2018 Call for proposals Aspasia, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Rondes Vidi

Nadere informatie

Sociaal-Wetenschappelijke. 6e SWR-Hendrik Muller Seminaar. De islam aan de grenzen verkend. Sociaal-Wetenschappelijke Raad

Sociaal-Wetenschappelijke. 6e SWR-Hendrik Muller Seminaar. De islam aan de grenzen verkend. Sociaal-Wetenschappelijke Raad Sociaal-Wetenschappelijke Koninklijke Nederlandse Raad Akademie van Wetenschappen 6e SWR-Hendrik Muller Seminaar De islam aan de grenzen verkend Sociaal-Wetenschappelijke Raad Wie organiseert het Seminaar?

Nadere informatie

Samenwerking China (NSFC) - Reis- en verblijfkosten

Samenwerking China (NSFC) - Reis- en verblijfkosten 1 Samenwerking China (NSFC) Call for proposals Samenwerking China (NSFC) - Reis- en verblijfkosten 2016 Den Haag, december 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel

Nadere informatie

DE INDUSTRIE: MOTOR VAN VERNIEUWING. Drie acties voor een nieuw Kabinet. Manifest 2017

DE INDUSTRIE: MOTOR VAN VERNIEUWING. Drie acties voor een nieuw Kabinet. Manifest 2017 DE INDUSTRIE: Drie acties voor een nieuw Kabinet MOTOR VAN Manifest 2017 VERNIEUWING Nederlandse industriële bedrijven behoren tot de top van de wereld. We zijn wereldmarktleider in chipmachines en medische

Nadere informatie

Onze visie INTERNATIONALE ONDERZOEKSUNIVERSITEIT

Onze visie INTERNATIONALE ONDERZOEKSUNIVERSITEIT Over ons - 2017 Onze visie INTERNATIONALE ONDERZOEKSUNIVERSITEIT Innovatief, intercultureel, internationaal. De Universiteit Leiden speelt een zichtbare rol in het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.

Nadere informatie

Profiel NWO. Lid raad van bestuur tevens domeinvoorzitter Sociale en Geesteswetenschappen

Profiel NWO. Lid raad van bestuur tevens domeinvoorzitter Sociale en Geesteswetenschappen Profiel Lid raad van bestuur tevens domeinvoorzitter Sociale en Geesteswetenschappen Lid raad van bestuur, tevens domeinvoorzitter Sociale en Geesteswetenschappen De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk

Nadere informatie

Call for proposals. NRO Kennisbenutting Plus. Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek

Call for proposals. NRO Kennisbenutting Plus. Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek Call for proposals NRO Kennisbenutting Plus Den Haag, mei 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1.1 Achtergrond 1.2 Beschikbaar

Nadere informatie

Samenwerking China (NSFC) - Joint seminars

Samenwerking China (NSFC) - Joint seminars 1 Samenwerking China (NSFC) Call for proposals Samenwerking China (NSFC) - Joint seminars 2016 Den Haag, december 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel NWO heeft

Nadere informatie

Chinese borden Universiteiten in en uit balans

Chinese borden Universiteiten in en uit balans Chinese borden Universiteiten in en uit balans 15-03-2016, Science in Transition conferentie Barend van der Meulen, Elizabeth Koier, Edwin Horlings 2 Universiteiten uit en in balans Barend van der Meulen

Nadere informatie

Curriculum in beweging

Curriculum in beweging Curriculum in beweging SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Strategische Agenda SLO 2017-2020 Curriculum in beweging De afgelopen twee jaar is een breed, landelijk debat gevoerd over een

Nadere informatie

Het Vlaams Onderwijsonderzoek verkend. Jef C. Verhoeven Roland Vandenberghe Onderwijsonderzoek 1

Het Vlaams Onderwijsonderzoek verkend. Jef C. Verhoeven Roland Vandenberghe Onderwijsonderzoek 1 Het Vlaams Onderwijsonderzoek verkend Jef C. Verhoeven Roland Vandenberghe 20-6-2001 Onderwijsonderzoek 1 Vraagstelling luik 1 1. Wat werd in de periode 1989-1999 in Vlaams onderwijsonderzoek onderzocht?

Nadere informatie

Nederlandse regering investeert in de NWA

Nederlandse regering investeert in de NWA Nederlandse regering investeert in de NWA 2018: 70 miljoen euro 2019: 108 miljoen euro 2020 en verder: 130 miljoen euro 80% / 20% fundamenteel / toegepast/praktijkgericht onderzoek NWA- programma kent

Nadere informatie

Samenvattting nationale conferentie aanvraagdruk. 4 april Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Samenvattting nationale conferentie aanvraagdruk. 4 april Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Samenvattting nationale conferentie aanvraagdruk 4 april 2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Samenvattting nationale conferentie aanvraagdruk 4 april 2017 Inleiding Samen met

Nadere informatie

rendement van talent aanbevelingen voor motiverend en stimulerend loopbaanbeleid advies

rendement van talent aanbevelingen voor motiverend en stimulerend loopbaanbeleid advies de jonge akademie rendement van talent aanbevelingen voor motiverend en stimulerend loopbaanbeleid advies samenvatting De afgelopen jaren hebben de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW),

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Onderzoek en Wetenschapsbeleid Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. Brederodestraat 104 4 1054 VG Amsterdam Nederland. www.stichtingopen.nl info@stichtingopen.nl Rabobank: NL44RABO0143176986

BELEIDSPLAN. Brederodestraat 104 4 1054 VG Amsterdam Nederland. www.stichtingopen.nl info@stichtingopen.nl Rabobank: NL44RABO0143176986 BELEIDSPLAN Brederodestraat 104 4 1054 VG Amsterdam Nederland www.stichtingopen.nl info@stichtingopen.nl Rabobank: NL44RABO0143176986 BELEIDSPLAN STICHTING OPEN 1 1. INLEIDING Voor u ligt het beleidsplan

Nadere informatie

Directeur onderzoeksinstituut

Directeur onderzoeksinstituut Directeur onderzoeks Doel College van van Bestuur Zorgdragen voor de ontwikkeling van het van het en uitvoering en organisatie van onderzoek en onderzoeksondersteuning binnen het, uitgaande van het faculteitsplan

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 29 338 Wetenschapsbudget Nr. 158 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Stimulering Europees Onderzoek

Stimulering Europees Onderzoek Call for proposals Stimulering Europees Onderzoek 2016 Den Haag, oktober 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar budget 1 1.3

Nadere informatie

Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid. Jaar van de Ruimte VvG congres 12 november Nathalie Harrems

Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid. Jaar van de Ruimte VvG congres 12 november Nathalie Harrems Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid Jaar van de Ruimte 2015 VvG congres 12 november 2014 Nathalie Harrems Directie Ruimtelijke Ontwikkeling Wat is er aan de hand? Tijdperk van de

Nadere informatie

Reliëf. Strategieplan NWO Aard en Levenswetenschappen. Aard en Levenswetenschappen

Reliëf. Strategieplan NWO Aard en Levenswetenschappen. Aard en Levenswetenschappen Aard en Levenswetenschappen Reliëf Strategieplan 2011-2014 NWO Aard en Levenswetenschappen Reliëf: Een aanduiding voor hoogteverschil in het landschap. Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nadere informatie

Optimaliseren van Impact door

Optimaliseren van Impact door Optimaliseren van Impact door Alfa- en Gammawetenschappen Aantonen en stimuleren van Societal Impact in synergie met andere wetenschappen Wifi: CongresAlfaGamma Wachtwoord: Impact2016 Optimaliseren van

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. 6 juli 2012 Oprichten van een regieorgaan onderwijsonderzoek

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. 6 juli 2012 Oprichten van een regieorgaan onderwijsonderzoek a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

* * * wia of wib Bedrijfskunde 8. B Business Studies * * * wia of wib 9. B Econometrics * wib wib wib 10. B Econometrics and Operations

* * * wia of wib Bedrijfskunde 8. B Business Studies * * * wia of wib 9. B Econometrics * wib wib wib 10. B Econometrics and Operations Bijlage C Lijst van dere vooropleidingseisen in het wetenschappelijk onderwijs. Deze eisen gelden voor 4 vwo, dus voor leerlingen die instromen in het wo vaf 2010 en vallen onder de nieuwe tweede fase.

Nadere informatie

Call for proposals. Westerdijk Talentimpuls. Den Haag, maart 2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Call for proposals. Westerdijk Talentimpuls. Den Haag, maart 2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 1 Call for proposals 2017 Den Haag, maart 2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel Op 10 februari 2017 was het 100 jaar geleden dat in Nederland de eerste vrouwelijke

Nadere informatie

NWO-bijdrage voor de Topsector Logistiek voor

NWO-bijdrage voor de Topsector Logistiek voor NWO-bijdrage voor de Topsector Logistiek voor 2014-2015 Inleiding De NWO-bijdrage aan de Topsector Logistiek bestaat voor een groot deel uit het nieuwe programma Duurzame logistiek. Dit programma komt

Nadere informatie

Samenwerking Taiwan (MOST) - Scientist exchange

Samenwerking Taiwan (MOST) - Scientist exchange 1 Samenwerking Taiwan (MOST) Call for proposals Samenwerking Taiwan (MOST) - Scientist exchange 2016 Den Haag, december 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel

Nadere informatie

Regionaal Investeringsfonds mbo

Regionaal Investeringsfonds mbo Regionaal Investeringsfonds mbo 2019-2022 Subsidieregeling voor publiekprivate samenwerking in het beroepsonderwijs 11 oktober 2018 NDC Den Hommel 16:45 17:30 Nieuwe regeling RIF Liesbeth vd Berg & Eeuwout

Nadere informatie

NWA Route Jeugd in Ontwikkeling, Opvoeding en Onderwijs

NWA Route Jeugd in Ontwikkeling, Opvoeding en Onderwijs NWA Route Jeugd in Ontwikkeling, Opvoeding en Onderwijs Het kind centraal! Vraagstelling Wat hebben kinderen en jongeren nodig aan opvoeding, onderwijs en begeleiding zodat zij nu en in de toekomst positief

Nadere informatie

Datum Uitnodiging subsidieaanvraag Regeling versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen

Datum Uitnodiging subsidieaanvraag Regeling versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan: penvoerders opleidingsscholen en contactpersonen lerarenopleidingen Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl Onze

Nadere informatie

Onze visie WAT WIJ UITDRAGEN: ONZE VISIE

Onze visie WAT WIJ UITDRAGEN: ONZE VISIE Over ons - 2016 Onze visie WAT WIJ UITDRAGEN: VRIJHEID VAN GEEST, DENKEN EN MENINGSUITING ONGEBONDEN ONTWIKKELING VAN DE WETENSCHAP VERANTWOORDELIJKHEID JEGENS DE SAMENLEVING INTEGRITEIT IN WERK EN GEDRAG

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag.. Datum 3 maart 2014 Betreft Uitwerking Begrotingsafspraken 2014

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag.. Datum 3 maart 2014 Betreft Uitwerking Begrotingsafspraken 2014 >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag.. Financieel-Economische Zaken IPC 5350 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

NWO-Spinozapremie. Den Haag, juni 2018 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

NWO-Spinozapremie. Den Haag, juni 2018 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 1 2019 Den Haag, juni 2018 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel De is een persoonsgerichte onderzoeksfinanciering die zich richt op de hoogste categorie in de onderzoekerspiramide.

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 12 Verschil 213 tov. 212 21 3 211 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen 225 221

Nadere informatie

1 Bezoekersbeurs. Call for proposals. Bezoekersbeurs. Den Haag, november 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

1 Bezoekersbeurs. Call for proposals. Bezoekersbeurs. Den Haag, november 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 1 Bezoekersbeurs Call for proposals Bezoekersbeurs 2017 Den Haag, november 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel Met de bezoekersbeurzen stimuleert NWO het bezoek

Nadere informatie

Vooropleidingseisen WO per 1 oktober 2008

Vooropleidingseisen WO per 1 oktober 2008 Vooropleidingseisen WO per 1 oktober 2008 Instroommogelijkheden met VWO-DIPLOMA van het GVC Economie 1. Accountancy en Controlling 2. Actuariële wetenschappen Ja Wi B Nee Nee 3. Algemene economie 4. Bedrijfseconomie

Nadere informatie

Profiel NWO. Wetenschappelijke leden raad van bestuur, toekomstig domeinvoorzitters

Profiel NWO. Wetenschappelijke leden raad van bestuur, toekomstig domeinvoorzitters Profiel NWO Wetenschappelijke leden raad van bestuur, toekomstig domeinvoorzitters NWO Wetenschappelijke leden raad van bestuur, toekomstig domeinvoorzitters Algemeen De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk

Nadere informatie

Maatschappelijke stage in gemeentebeleid. Typetest

Maatschappelijke stage in gemeentebeleid. Typetest Maatschappelijke stage in gemeentebeleid Typetest MOVISIE ondersteunt u MOVISIE ondersteunt en adviseert gemeenten bij de invoering van maatschappelijk makelaarsfunctie. Heeft u vragen over het opzetten

Nadere informatie

BREED Geïntegreerd Interdisciplinair INNOVATIEF

BREED Geïntegreerd Interdisciplinair INNOVATIEF De Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA BREED Geïntegreerd Interdisciplinair INNOVATIEF Geesteswetenschappen Geesteswetenschappen in Amsterdam 1 Voorbeelden van structurele samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Vooropleidingseisen WO

Vooropleidingseisen WO Vooropleidingseisen WO Instroommogelijkheden met ATHENEUM-DIPLOMA van het GVC Economie 1. Actuariële wetenschappen Ja Wis B Nee Nee 2. Bedrijfseconomie Ja Ja Ja Wis A 3. Bedrijfskunde Ja Ja Ja Wis A 4.

Nadere informatie

Deze brochure is een uitgave van het Programmabureau Onderwijs Bewijs in samenwerking met het Ministerie van OCW.

Deze brochure is een uitgave van het Programmabureau Onderwijs Bewijs in samenwerking met het Ministerie van OCW. Deze brochure is een uitgave van het Programmabureau Onderwijs Bewijs in samenwerking met het Ministerie van OCW. Programmabureau Onderwijs Bewijs Agentschap NL Postbus 93144 2509 AC Den Haag onderwijsbewijs@agentschapnl.nl

Nadere informatie

4. PRAKTIJKGERICHT ONDERZOEK

4. PRAKTIJKGERICHT ONDERZOEK 4. PRAKTIJKGERICHT ONDERZOEK Resultaten praktijkgericht onderzoek Kennisvalorisatie Jaarverslag 2010 Hanzehogeschool Groningen, University of Applied Sciences 66 4 Praktijkgericht onderzoek De Hanzehogeschool

Nadere informatie

Nadere vooropleidingseisen in het wetenschappelijk onderwijs, bij de profielen in het voortgezet onderwijs geldig tot 1 augustus 2007.

Nadere vooropleidingseisen in het wetenschappelijk onderwijs, bij de profielen in het voortgezet onderwijs geldig tot 1 augustus 2007. Bijlage A behorende bij artikel 2, eerste lid, van de Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 8 mei 2007, nr. HO/BL/2007/3152, houdende nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs

Nadere informatie

Profiel NWO. Voorzitter

Profiel NWO. Voorzitter Profiel NWO Voorzitter NWO Voorzitter Profiel voorzitter Algemeen De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zet zich in voor een sterk wetenschapsstelsel in Nederland. Daartoe bevordert

Nadere informatie

Programma: bewegen en cognitie. Call voor onderzoek naar effecten van bewegen op het cognitief functioneren bij ouderen met een mobiliteitsbeperking

Programma: bewegen en cognitie. Call voor onderzoek naar effecten van bewegen op het cognitief functioneren bij ouderen met een mobiliteitsbeperking Programma: bewegen en cognitie Call voor onderzoek naar effecten van bewegen op het cognitief functioneren bij ouderen met een mobiliteitsbeperking 1 Inleiding 1.1 Aanleiding en positie van het programma

Nadere informatie

Herman Wijffels Innovatie Event Impact van publieke financieringsinstrumenten 3 november 2016, #HWI Inspiratielunch

Herman Wijffels Innovatie Event Impact van publieke financieringsinstrumenten 3 november 2016, #HWI Inspiratielunch Herman Wijffels Innovatie Event 2016 Impact van publieke financieringsinstrumenten, #HWI2016 - Inspiratielunch MKB-kredietverlening Trends, rol overheid Pieter Waasdorp, directeur Ondernemerschap, Ministerie

Nadere informatie

Onderzoeksflits. Utrecht.nl/onderzoek

Onderzoeksflits. Utrecht.nl/onderzoek Onderzoeksflits Platform31 De concurrentiepositie van Nederlandse steden. Nieuwe inzichten voor de Utrechtse economie en voor intergemeentelijke samenwerking Utrecht.nl/onderzoek Colofon uitgave Afdeling

Nadere informatie

Evaluatie Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen

Evaluatie Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen Naam evaluatie Volledige naam Aanleiding evaluatie FWO Evaluatie Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen In de beheersovereenkomst 2002-2007 tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Fonds voor Wetenschappelijk

Nadere informatie

Samenwerking Taiwan (MOST)

Samenwerking Taiwan (MOST) 1 Call for proposals 2015 Den Haag, oktober 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel NWO heeft een samenwerkingsovereenkomst met het Ministry of Science and Technology

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 16 Verschil 214 tov. 213 16-4-212 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen 283 3319

Nadere informatie

samenwerking creativiteit vernieuwing

samenwerking creativiteit vernieuwing samenwerking creativiteit vernieuwing 2 Inhoud Inleiding Van vragen naar kansen 4 De blauwe route: water als weg naar innovatieve en duurzame groei 7 Bouwstenen van materie en fundamenten van ruimte en

Nadere informatie

Tilburg University 2020 Toekomstbeeld. College van Bestuur, april 2013

Tilburg University 2020 Toekomstbeeld. College van Bestuur, april 2013 Tilburg University 2020 Toekomstbeeld College van Bestuur, april 2013 Strategie in dialoog met stakeholders Open voor iedere inbreng die de strategie sterker maakt Proces met respect en waardering voor

Nadere informatie

Gezondheidsonderzoek: organisatie, financiering en resultaat Henk J. Smid, directeur ZonMw

Gezondheidsonderzoek: organisatie, financiering en resultaat Henk J. Smid, directeur ZonMw Gezondheidsonderzoek: organisatie, financiering en resultaat Henk J. Smid, directeur ZonMw Missie ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie Vooruitgang vraagt om onderzoek en ontwikkeling.

Nadere informatie

Samenwerking Japan (JSPS) - Joint seminars

Samenwerking Japan (JSPS) - Joint seminars 1 Samenwerking Japan (JSPS) Call for proposals Samenwerking Japan (JSPS) - Joint seminars 2016 Den Haag, december 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel NWO heeft

Nadere informatie

Wetenschappelijke bijeenkomsten ALW

Wetenschappelijke bijeenkomsten ALW 1 Aard- en Levenswetenschappen Call for proposals ALW Den Haag, maart 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 1 Inleiding en doel NWO heeft als wettelijke taak onder meer de nationale

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 19 Verschil 214 tov. 213 7-5-212 6-5-213 5-5-214 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen

Nadere informatie

VISIETEKST POSTDOCTORAAL LOOPBAANBELEID EN LOOPBAANBEGELEIDING AAN DE UGENT

VISIETEKST POSTDOCTORAAL LOOPBAANBELEID EN LOOPBAANBEGELEIDING AAN DE UGENT VISIETEKST POSTDOCTORAAL LOOPBAANBELEID EN LOOPBAANBEGELEIDING AAN DE UGENT Goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 14 februari 2014 1 Deze visietekst werd opgesteld door de stuurgroep van het strategisch

Nadere informatie

GOUDEN KIEM 2019 Prijs voor de beste chemische startup

GOUDEN KIEM 2019 Prijs voor de beste chemische startup 1 Exacte en Natuurwetenschappen Holland Chemistry Oproep voor nominaties 2019 Prijs voor de beste chemische startup 2019 Powered by: Den Haag, april 2019 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nadere informatie

Onderzoek Publicatieculturen NWO-MaGW

Onderzoek Publicatieculturen NWO-MaGW Uitgave: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Maatschappij- en Gedragswetenschappen Maatschappij- en Gedragswetenschappen Bezoekadres: Laan van Nieuw Oost Indië 300 Den Haag Postadres:

Nadere informatie

Leraar in onderzoek. Exacte Wetenschappen. Onderzoeksprogramma voor wis- en natuurkundedocenten

Leraar in onderzoek. Exacte Wetenschappen. Onderzoeksprogramma voor wis- en natuurkundedocenten Exacte Wetenschappen Leraar in onderzoek Onderzoeksprogramma voor wis- en natuurkundedocenten Den Haag, mei 2010 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 3 2 Doel 4 3

Nadere informatie

Vooropleidingseisen WO

Vooropleidingseisen WO Vooropleidingseisen WO Betekenis van gebruikte tekens en afkortingen: * : toegangsrecht # : geen toegangsrecht ( ) : keuze uit de tussen haakjes vermelde vakken. Eén van de vakken is voldoende. Een vakaanduiding

Nadere informatie

Stimulering Europees Onderzoek

Stimulering Europees Onderzoek Call for proposals Stimulering Europees Onderzoek 2015 Den Haag, juli 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar budget 1 1.3 Geldigheidsduur

Nadere informatie

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013 Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013 Dames en heren, Wetenschap is ontstaan uit verwondering en nieuwsgierigheid. Al

Nadere informatie

NWO-propositie voor de Topsector Logistiek

NWO-propositie voor de Topsector Logistiek NWO-propositie voor de Topsector Logistiek Concrete acties voor 2012-2013 Innovatiecontract De Uitvoeringsagenda voor de Topsector Logistiek beslaat alle activiteiten en initiatieven die bijdragen aan

Nadere informatie

http://uva.nl/ Sunday 28th of September 2014 08:37:59 AM Document generated by http://siteoid.com/

http://uva.nl/ Sunday 28th of September 2014 08:37:59 AM Document generated by http://siteoid.com/ Studenten Medewerkers EN Delen Delen via email Delen op facebook Delen op linkedin Delen op twitter Extranet Alumni Bibliotheek Contact English home Koninklijke onderscheiding voor universiteitshoogleraar

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 24 Verschil 213 tov. 212 13 6 211 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen 479 417

Nadere informatie

Bewegen en leerprestaties

Bewegen en leerprestaties Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek Call for proposals Bewegen en leerprestaties 2014 1ste ronde Den Haag, oktober 2014 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1

Nadere informatie

Alle kinderen barsten van talent! Wetenschap en techniek haalt dit naar boven en prikkelt hun natuurlijke nieuwsgierigheid

Alle kinderen barsten van talent! Wetenschap en techniek haalt dit naar boven en prikkelt hun natuurlijke nieuwsgierigheid Alle kinderen barsten van talent! Wetenschap en techniek haalt dit naar boven en prikkelt hun natuurlijke nieuwsgierigheid Amsterdam, 11 november 2008 Kinderen willen de wereld ontdekken en zichzelf ontwikkelen

Nadere informatie

logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag 3 oktober 2007 OWB/FO/07/ augustus 2007

logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag 3 oktober 2007 OWB/FO/07/ augustus 2007 logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag Ons kenmerk 3 oktober 2007 OWB/FO/07/32649 Uw brief van 30 augustus 2007 Uw kenmerk 2060724160 Onderwerp

Nadere informatie

-2- Opleiding, opleidingen en onderwijs aan de universiteiten

-2- Opleiding, opleidingen en onderwijs aan de universiteiten Verklaring van Münster omtrent de onderlinge relaties op het gebied van hoger onderwijs, wetenschap en onderzoek tussen Nederland, de Vlaamse Gemeenschap van België, het Groothertogdom Luxemburg, Nederland

Nadere informatie

Samenvatting. Adviesaanvraag

Samenvatting. Adviesaanvraag Samenvatting Adviesaanvraag De afgelopen decennia is de omvang en het maatschappelijk belang van toezicht op de gezondheidszorg gegroeid. De introductie van marktwerking, de privatisering en de toenemende

Nadere informatie

Beleidsplan Unie van Betrokken Ouders

Beleidsplan Unie van Betrokken Ouders Beleidsplan 2015-2020 Unie van Betrokken Ouders Plaats: Apeldoorn Datum: 18-11-2014 Inhoudsopgave INLEIDING 1 UVBO- SCHEMA 2 ORGANISATIEBESCHRIJVING 3 MISSIE 3 VISIE 3 SPEERPUNTEN 4 KRITISCHE SUCCESFACTOREN

Nadere informatie

Alle rapporten die verschenen zijn binnen de drie lijnen zijn te downloaden via www.kpcgroep.nl/kennisonline.

Alle rapporten die verschenen zijn binnen de drie lijnen zijn te downloaden via www.kpcgroep.nl/kennisonline. onderwerp Onderzoek in onderwijsland kenmerk IR1.08SB.003 Inleiding Met de opdracht om de SLOA-projecten een R&D-karakter te geven, worden de LPC een actor wat betreft onderzoek in onderwijsland. Deze

Nadere informatie

thuishaven voor topwetenschappers

thuishaven voor topwetenschappers Vlaanderen thuishaven voor topwetenschappers Slim en handig, creatief en inventief. Odysseus wist van aanpakken. Steeds vond hij een uitweg uit moeilijke situaties. Op een handige manier loste hij problemen

Nadere informatie

WO-BACHELOR - studentaantallen Economie en Recht

WO-BACHELOR - studentaantallen Economie en Recht Economie en Recht Bedrijfskunde Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen Wageningen University 238 Bedrijfskunde Bedrijfskunde Erasmus Universiteit Rotterdam 2.204 Bedrijfskunde Bedrijfskunde Maastricht University**

Nadere informatie

Bijlage A behorende bij artikel 2, eerste lid, van de Regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007

Bijlage A behorende bij artikel 2, eerste lid, van de Regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007 Bijlage A (Bijlage behorende bij de regeling Wijziging van de regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007 in verband met vervanging van de bijlagen van 1 oktober 2008, kenmerk HOenS-2008/59402)

Nadere informatie

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING Samen maken wij meedoen voor jeugd mogelijk Kinderen en jongeren met een beperking moeten de kans krijgen zich optimaal te ontwikkelen, zodat zij zo zelfstandig mogelijk mee kunnen doen in de maatschappij.

Nadere informatie

Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD. master city developer

Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD. master city developer Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD master city developer Ontwikkel een eigen visie Werk je in stedelijke gebiedsontwikkeling of herstructurering dan is de MCD opleiding voor jou een

Nadere informatie

Welvarend Westfriesland

Welvarend Westfriesland Welvarend Westfriesland De visie van het bedrijfsleven op de regio. Ter inspiratie voor uw beleid in 2018 Welvarende Regio Onze regio kent een rijke geschiedenis van welvaart met ondernemende Westfriezen

Nadere informatie

Organisatie: Samenwerkingsverband Stichting Samenwerkingsverband RiBA ( Ridderkerk, Barendrecht, Albrandswaard)

Organisatie: Samenwerkingsverband Stichting Samenwerkingsverband RiBA ( Ridderkerk, Barendrecht, Albrandswaard) Functie-informatie Functienaam: Directeur samenwerkingsverband Organisatie: Samenwerkingsverband 28.05 Stichting Samenwerkingsverband RiBA ( Ridderkerk, Barendrecht, Albrandswaard) Werkterrein: Management

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 19 februari 2018 Betreft Stand van zaken Regio Envelop

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 19 februari 2018 Betreft Stand van zaken Regio Envelop > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Regio Portefeuille LNV Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie