Reliëf. Strategieplan NWO Aard en Levenswetenschappen. Aard en Levenswetenschappen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reliëf. Strategieplan NWO Aard en Levenswetenschappen. Aard en Levenswetenschappen"

Transcriptie

1 Aard en Levenswetenschappen Reliëf Strategieplan NWO Aard en Levenswetenschappen Reliëf: Een aanduiding voor hoogteverschil in het landschap. Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

2 Voorwoord Reliëf is de titel van de strategie van het NWO-gebied Aard- en Levenswetenschappen (ALW). De ontdekkingstocht van onderzoekers door het wetenschappelijk landschap van ALW, met toppen en dalen en zich ontvouwende nieuwe vergezichten, staat centraal. Basis voor de strategie van ALW zijn de ontwikkelingen in de maatschappij en in de fascinerende en turbulente wereld van de wetenschap. Er is in onze kennisintensieve samenleving geen gebrek aan plannen, ideeën en ambities, dus selectie is noodzakelijk. ALW kent het (inter)nationale onderzoeksveld goed, en kan daarom uit vraag en aanbod inhoudelijke keuzes maken voor de verschillende wetenschapsgebieden. De ALW-keuzes zijn erop gericht dat wetenschapsgebieden elkaar kunnen versterken, met een optimale inzet van de beschikbare middelen. Waar staan wij voor? ALW stimuleert, financiert en coördineert excellent en innovatief Nederlands onderzoek op het gebied van de aard- en levenswetenschappen. De hieruit voortvloeiende kennis moet ter beschikking gesteld worden aan de maatschappij en is daarom publiekelijk toegankelijk. Wij vinden het van groot belang middelen toe te wijzen op basis van kwaliteit, onpartijdigheid, objectiviteit en zorgvuldigheid. Hiermee draagt ALW bij aan de overkoepelende missie van NWO: wetenschappelijk talent bevorderen, het belang van toponderzoek uitdragen naar de maatschappij en de resultaten ervan ten goede laten komen aan de samenleving. Wij zijn ervan overtuigd dat wetenschap drijft op getalenteerde mensen en een uitstekende infrastructuur. ALW stimuleert toptalenten in hun ontwikkeling met subsidievormen die innovatie aanjagen en optimale vrijheid geven aan excellente onderzoekers. Tevens wil ALW gezamenlijke thema s en onderzoekprogramma s ontwikkelen die ingaan op kennisvragen van maatschappelijke partners. Daarbij ziet ALW het als een uitdaging om vanuit een fundamenteel perspectief nieuwsgierigheidgedreven onderzoek te verbinden aan maatschappelijk geïnspireerd en relevant onderzoek. De excellente kwaliteit van het onderzoek dient ook bij deze maatschappijgedreven thema s en onderzoekprogramma s voorop te staan. Om dat te kunnen garanderen zetten wij het beproefde peer review systeem in om de beste onderzoekers c.q. onderzoekprogramma s of -voorstellen te identificeren. ALW staat open voor plannen die de grenzen van ons wetenschappelijk begrip verleggen en kennisbijdragen aan maatschappelijke ontwikkelingen leveren. Dergelijke plannen voeren we graag uit in samenwerking met (inter)nationale externe partners en zien wij als een uitdaging.

3 Visie en ambitie De visie van het gebied Aard- en Levenswetenschappen betreffende de inrichting van een stimulerings- en financieringsprogramma is dat: 1. een open competitieprogramma en een persoonsgerichte subsidievorm cruciale instrumenten zijn in beleid gericht op hoge wetenschappelijke kwaliteit; 2. deze wetenschappelijke kwaliteit richtinggevend kan zijn in maatschappijgedreven thema s en onderzoekprogramma s die ingaan op concrete kennisvragen van maatschappelijke partijen. Naast de continue toetsing van wetenschappelijke kwaliteit ambieert ALW een verdere verbetering van het kennismanagement om de mate waarin kennis benut kan worden (het maatschappelijk rendement) te verbeteren. In onze samenwerking met meefinancierende partners zal gekozen worden voor investeringen die optimaal bijdragen aan welvaart en welzijn. Ook het vergroten van de bewustwording van het maatschappelijk rendement bij betrokken onderzoekers wordt nagestreefd. Actielijnen Het ALW-beleid bestaat uit de combinatie van open competitie, gerichte investeringen in wetenschappelijk talent en infrastructuur, en uit thema s en onderzoekprogramma s. Deze beleidselementen zijn ondergebracht in de volgende vier actielijnen: 1. Open competitie: voor de allerbeste onderzoeksideeën; 2. Talent: voor de beste mensen in verschillende fases van hun loopbaan; 3. Investeringen: voor topinfrastructuur ten behoeve van toponderzoek; 4. Thematische en programmatische samenwerking: voor synergie en inhoudelijke keuzen met wetenschappelijke en maatschappelijke partners. 1. Open competitie: fundament voor het beste onderzoek De open competitie op basis van ideeën is een subsidievorm die zijn belang en succes bewezen heeft. ALW zal daarom de open competitie blijven voortzetten. Het Open Programma, met subsidies voor maximaal één onderzoeker en een doorlopende mogelijkheid tot indienen, is hét instrument om snel en flexibel excellente ideeën van onderzoekers tot uitvoering te kunnen brengen. Daarnaast zal ALW Topsubsidies inzetten om meer ruimte te bieden aan ideeën voor eventueel risicovol en interdisciplinair onderzoek. In dit topsubsidieprogramma werkt ALW samen met andere NWO- gebieden. Per voorstel kunnen maximaal drie onderzoeksplaatsen worden aangevraagd. In een eerste ronde in 2010 is hiervoor veel belangstelling gebleken in de onderzoeksgemeenschap. ALW heeft hiermee duidelijk een grote vraag vanuit het onderzoeksveld aangeboord.

4 2. Talent: mensen met perspectief aan de top Competitie op basis van talent is de tweede belangrijke actielijn met subsidie-instrumenten die ALW zal voortzetten: in de vorm van het Rubicon programma voor wetenschappers aan het begin van hun loopbaan, en de Vernieuwingsimpuls (VI) bestaande uit de Veni, Vidi en Vici beurzen. Getalenteerde onderzoekers schrijven daarvoor zelf de voorstellen om zo hun eigen plannen te verwezenlijken. Rubicon en de Vernieuwingsimpuls zijn toegesneden op de ontwikkelingsfasen die succesvolle onderzoekers in hun loopbaan doorlopen. Met name de mogelijkheden voor jonge onderzoekers zijn van belang voor het behoud van wetenschappelijk talent. Uitbreiding van dit programma is daarom gewenst. De kroon op een wetenschappelijke loopbaan in Nederland blijft de jaarlijkse SPINOZA premie voor een excellent onderzoeker, die ongevraagd wordt toegekend. ALW werkt actief mee aan het beoordelings- en selectieproces in deze zeer succesvolle subsidievorm van NWO. 3. Investeringen: goed toegerust voor competitie ALW maakt zich sterk voor ambities in de aard- en levenswetenschappen door mee te denken, bij te dragen aan en te participeren in grootschalige onderzoek- en kennisinfrastructuur, zoals deze op verschillende nationale en internationale roadmaps verschijnt. Denk bijvoorbeeld aan het European Strategy Forum on Research Infrastructure (ESFRI). Met de allerbeste apparatuur kunnen onderzoekers de grenzen van onze kennis verleggen en zoeken naar antwoorden op complexe vragen. Wetenschappelijke apparatuur is kostbaar en gaat steeds vaker het financiële draagvlak (of de mogelijkheden) van een onderzoeksgroep, een universiteit of zelfs van Nederland, te boven. De aard- en levenswetenschappen zijn internationaal georiënteerd en er wordt traditioneel veel samengewerkt in consortia waarbinnen kostbare apparatuur en infrastructuur kunnen worden gedeeld. Het betreft bijvoorbeeld schepen, onderzoekstations, scanners, bijzondere analytische apparatuur, observatoria en meetsystemen. ALW heeft daarnaast een programma voor middelgrote investeringen waaraan een grote behoefte blijkt te bestaan. Uitbreiding van dit programma is gewenst. 4. Samenwerking met partners: synergie met inhoud Op basis van verkenningen van nationale vakgebieden die excellent presteren en de kennisagenda s van maatschappelijke partners heeft NWO in de strategienota Groeien met kennis de ambitie uitgesproken om zes nieuwe thema s samen met partners te ontwikkelen. Aan vier van deze thema s zal ALW financieel en programmatisch bijdragen en vormgeven:

5 Water en klimaat Het NWO-thema Water en klimaat wil het fundamentele inzicht vergroten in de achtergronden van klimaatextremiteiten, overstromingsveiligheid, de zoetwatervoorziening, veranderende ecosystemen en de (grenzen van de) intrinsieke voorspelbaarheid van fluctuaties en trends in klimaat. Deze onderwerpen helpen bij de interpretatie van klimaatscenario s, en de reactie van zogenaamde ecosystem services daarop. Zo wil het thema bijdragen aan kennisontwikkeling ten bate van de beheersbaarheid en hanteerbaarheid van watersystemen. Met deze kennis kan op termijn op vele terreinen een efficiënter beleid worden uitgezet. Bovendien kan Nederland zo zijn mondiale positie als expertiseland bij uitstek op het gebied van watermanagement vasthouden en verder versterken, juist ook via internationale partnerschappen. Leven in gezondheid Het doel van het NWO-thema Leven in gezondheid is een significante bijdrage leveren aan de kennis ter onderbouwing van interventies (op individueel en populatieniveau), ten behoeve van een lang leven in gezondheid en kwaliteit van leven. Dit doet NWO door het ontwerpen en uitvoeren van een samenhangende interdisciplinaire strategische onderzoeksagenda met alle betrokken partners. Duurzame energie Ook het thema Duurzame energie zal zich concentreren op uitdagende onderzoeksvragen, liggend op het gebied van bijvoorbeeld energiebesparing en -efficiency, nieuwe energiebronnen en opslag en transport van energie. Dit thema zal niet alleen de technologische kant bestrijken, maar zal zich ook richten op het verschaffen van inzicht in de (geo)politieke en maatschappelijke uitdagingen van de nodige transities richting een duurzaam energiegebruik. Materialen: oplossingen voor schaarste In dit thema is plaats voor onderzoek naar en ontwikkeling van: 1. andere grondstoffen, ter substitutie van de huidige mineralen en metalen en ter substitutie van fossiele grondstoffen voor materialen door biobased grondstoffen; 2. andere materialen, met tenminste dezelfde eigenschappen als de materialen gebruikt in de huidige toepassingen, maar geschikt voor volledig hergebruik; 3. andere processen, waaronder de logistiek achter het hergebruik van materialen, mineralen en metalen en duurzame procestechnologie voor het gebruik van biobased grondstoffen en de productie van nieuwe materialen; 4. een andere mentaliteit, waaronder de transitie naar een geleide soberheid en duurzame ontwikkeling en sociale rechtvaardigheid. Deze thema s worden in de NWO strategienota Groeien met kennis nader beschreven.

6 Stimulering samenwerking ALW zal actief beleid voeren om (inter)nationaal de samenwerking tussen onderzoekers op excellent niveau te bevorderen. Internationaal Het ALW-onderzoeksveld heeft door zijn hoge kwaliteit een sterke internationale concurrentiepositie. ALW- onderzoekers zijn graag gewilde partners. Zij presteren in internationale competities uitstekend. Dit succes gaat ver uit boven de financiële draagkracht van ALW. Hierdoor blijven veel kansen voor samenwerking op topniveau onbenut. ALW heeft daarom als doel de mogelijkheden voor deelname van onderzoekers aan internationale samenwerkingsverbanden financieel te versterken. Daarvoor zal ALW zelf actief (financieel en inhoudelijk) bijdragen aan initiatieven gericht op gezamenlijke onderzoekprogrammering, met de daarvoor meest geschikte internationale (partner)organisaties. ALW draagt bij aan het effectief gebruik van de in Europa beschikbare subsidie-instrumenten door het versterken van de kwaliteit van het onderzoek door middel van peer review. In veel gevallen is ook een eigen financiële bijdrage vanuit ALW gekoppeld aan de mogelijkheid voor onderzoekers om toegang te krijgen tot internationale fondsen. Ook de instrumenten van de EU gericht op het ontwikkelen van een Europese onderzoeksruimte (ERA net, kaderprogramma) en die van de European Research Council (ERC) zijn belangrijk. ALW zal waar mogelijk, in overleg met het onderzoeksveld, inhoudelijk bijdragen aan besluitvorming over de inzet van deze instrumenten. Wat de grote Europese infrastructuurprojecten (ESFRI) betreft wil ALW zelf door coördinatie en ondersteuning van onderzoekers meehelpen (delen van) deze ambitieuze Europees gedragen apparatuuragenda gerealiseerd te krijgen. Nationale forum rol Internationaal staan ALW onderzoekers sterk vanuit een krachtige, gecoördineerde nationale basis. ALW versterkt deze basis onder andere door ondersteuning van nationale wetenschappelijke bijeenkomsten. Ook bouwt ALW via zijn thema s en onderzoekprogramma s aan versterking van de regierol in belangrijke onderdelen van het veld. Zo steunt ALW het regieorgaan Nationaal Initiatief Hersenen & Cognitie en bouwt het verder aan de regiefunctie voor het Zee- en Kust Onderzoekprogramma. Verder stimuleert ALW interdisciplinaire samenwerking, door het ontwikkelen van thema s en onderzoekprogramma s in samenwerking met andere NWO-gebieden.

7 Specifieke ALW-aandachtsvelden ALW verwacht dat er binnen de vier NWO-thema s geïntegreerde programma s tot stand komen, die samen met (externe) partners worden opgepakt. Daarnaast wil ALW aandacht besteden aan (een aantal van) de hieronder vermelde aandachtsvelden. Uitwerking en invulling van deze aandachtsvelden in de richting van concrete onderzoekprogramma s, met daarbij behorende calls for proposals, zal in de loop van 2011 worden vormgegeven. Voor de onderwerpen in de categorie Aardse systemen en leefmilieu zal de vormgeving mede worden bepaald door de Agenda 2020 voor de aardwetenschappen in Nederland, die is opgesteld onder auspiciën van de KNAW. Ook zal het in 2011 te verschijnen sectorplan voor de Biowetenschappen waarschijnlijk nog een belangrijk stempel drukken op de uiteindelijke keuze van onderwerpen. Aardse systemen en leefmilieu Natuurrampen: grenzen van voorspelbaarheid en de resterende onzekerheden Aardobservatie Passieve seismiek Biodiversiteit Planetary limits Complexiteit Processen en interacties in het fysische systeem aarde Computational geosciences Schaarste: onderlinge samenhang en planeet aarde Geobio-engineering and design Van bouwsteen tot biosfeer Dierenwelzijn Ecogenomics Plantenwetenschappen Groene genetica Synthetische biologie Nanotechnologie Integratieve Systeembiologie: van gen tot ecosysteem Ontwikkelingsbiologie Voeding Thema s en programma s uit de ALW strategie ALW heeft in de vorige strategieperiode ( ) belangrijke thema s in gang gezet met partners. Deze thema s zijn nu voorbij die startfase en volop in uitvoering. Het zijn inspirerende voorbeelden van goede en daadwerkelijk gerealiseerde samenwerking. De rendementen zullen de komende jaren actief worden binnengehaald. Voor verschillende onderwerpen en deelprogramma s zal ook continuïteit geboden worden. Het is voor de ontwikkelingen in het onderzoeksveld van groot belang het rendement op gedane investeringen lang vast te houden. Voor ALW zal de aandacht daarom, naast het nieuwe beleid, ook voor langere tijd gericht blijven op de volgende in uitvoering zijnde NWO-thema s en sommige van de daarin ondergebrachte onderzoekprogramma s: Hersenen & Cognitie ( Samenwerking Levenswetenschappen, Systeembiologie ( Duurzame aarde ( Zee en Kust Onderzoek( Polair onderzoek (

8 Uitgave: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Gebied Aard- en Levenswetenschappen Bezoekadres: Laan van Nieuw Oost-Indië CE Den Haag Postadres: Postbus AM Den Haag Telefoon september 2010

Verbinden van wetenschap en samenleving. NWO-strategie

Verbinden van wetenschap en samenleving. NWO-strategie Verbinden van wetenschap en samenleving NWO-strategie 2019-2022 Verbinden van wetenschap en samenleving Dit strategisch plan beschrijft de koers van NWO voor de jaren 2019 tot en met 2022. NWO legt hierin

Nadere informatie

Maatschappij- en Gedragswetenschappen

Maatschappij- en Gedragswetenschappen Maatschappij- en Gedragswetenschappen Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Samen werken aan de groei van wetenschappelijke kennis, kennis waar de samenleving, nu of straks, ten volle

Nadere informatie

Toelichting op de NWO-bijdrage Topsectoren

Toelichting op de NWO-bijdrage Topsectoren Toelichting op de NWO-bijdrage Topsectoren 2016-2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoudsopgave Toelichting op de NWO-bijdrage Topsectoren 2016-2017 1 Inleiding en werkwijze

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Aspasia. Call for proposals. Rondes Vidi en Vici met besluitvorming in 2016

Aspasia. Call for proposals. Rondes Vidi en Vici met besluitvorming in 2016 Call for proposals Aspasia Rondes Vidi en Vici met besluitvorming in 2016 Den Haag, april 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar

Nadere informatie

DE GOUDEN KIEM Prijs voor de beste chemische start-up 2014. Oproep voor het nomineren van kandidaten voor

DE GOUDEN KIEM Prijs voor de beste chemische start-up 2014. Oproep voor het nomineren van kandidaten voor 1 Chemische Wetenschappen TKI Nieuwe Chemische Innovaties 14 NCI 45A Oproep voor nominaties Gouden KIEM-competitie versie 13-6-20 Oproep voor het nomineren van kandidaten voor DE GOUDEN KIEM Prijs voor

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 7944 14 februari 2018 Call for proposals Aspasia, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Rondes Vidi

Nadere informatie

Aspasia. Aspasia is gekoppeld aan de rondes Vidi en Vici Call for proposals

Aspasia. Aspasia is gekoppeld aan de rondes Vidi en Vici Call for proposals Aspasia Aspasia is gekoppeld aan de rondes Vidi en Vici 2018 Call for proposals Den Haag, februari 2019 2018 Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar budget 1 1.3 Geldigheidsduur call for

Nadere informatie

Wiskunde, NWO & de clusters

Wiskunde, NWO & de clusters Wiskunde, NWO & de clusters Arjen Doelman, Leiden Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO & NWO Exacte Wetenschappen -- EW beslaat de gebieden informatica, sterrenkunde, wiskunde. --

Nadere informatie

Call for proposals. Nationale Wetenschapsagenda. Den Haag, maart 2019 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Call for proposals. Nationale Wetenschapsagenda. Den Haag, maart 2019 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 1 Nationale Wetenschapsagenda Call for proposals 2019 Den Haag, maart 2019 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel De Nationale Wetenschapsagenda (NWA) beschrijft brede,

Nadere informatie

Kennis voor de samenleving

Kennis voor de samenleving Kennis voor de samenleving Acht opties voor verbreding van het wetenschapsbeleid Bericht aan het Parlement Nederland is een kennissamenleving. Wetenschappelijke kennis, expertise en opleiding zijn cruciaal

Nadere informatie

Doelen. Leergebieden

Doelen. Leergebieden 1 Doelen KENNEN & KUNNEN SAMENHANG BALANS OVERLADENHEID EIGEN RUIMTE Leergebieden 2 Ontwikkelproces 125 18 9 ONTWIKKELTEAMS 84 ONTWIKKELSCHOLEN Randvoorwaarden Het ontwikkelteam richt zich op: kerncurriculum:

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Onderzoek en Wetenschapsbeleid Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 29 338 Wetenschapsbudget Nr. 158 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Nederland: de Maritieme Wereldtop

Nederland: de Maritieme Wereldtop 1 Nederland: de Maritieme Wereldtop Veilig, duurzaam en economisch sterk Maritiem Cluster in de Topsector Water: Innovatiecontract en Topconsortium Kennis en Innovatie V2.0, Samenvatting, 23 december 2011

Nadere informatie

Profiel NWO. Lid raad van bestuur tevens domeinvoorzitter Sociale en Geesteswetenschappen

Profiel NWO. Lid raad van bestuur tevens domeinvoorzitter Sociale en Geesteswetenschappen Profiel Lid raad van bestuur tevens domeinvoorzitter Sociale en Geesteswetenschappen Lid raad van bestuur, tevens domeinvoorzitter Sociale en Geesteswetenschappen De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk

Nadere informatie

STRATAEGOS CONSULTING

STRATAEGOS CONSULTING STRATAEGOS CONSULTING EXECUTIE CONSULTING STRATAEGOS.COM WELKOM EXECUTIE CONSULTING WELKOM BIJ STRATAEGOS CONSULTING Strataegos Consulting is een strategie consultancy met speciale focus op strategie executie.

Nadere informatie

Logistieke uitdagingen en kansen binnen Horizon 2020

Logistieke uitdagingen en kansen binnen Horizon 2020 Logistieke uitdagingen en kansen binnen Horizon 2020 Martin Bakker, november 2013 Samenvatting Het nieuwe kaderprogramma voor onderzoek & innovatie van de Europese Unie, Horizon 2020, geeft een breed scala

Nadere informatie

Bantopa Kennismaken met Samenwerken

Bantopa Kennismaken met Samenwerken Bantopa Kennismaken met Samenwerken Vernieuwen door Samenwerken Samenwerken als Kerncompetentie De complexiteit van producten, processen en services dwingen organisaties tot samenwerking met andere bedrijven

Nadere informatie

Koersen langs inhoudelijke lijnen

Koersen langs inhoudelijke lijnen Chemische Wetenschappen Koersen langs inhoudelijke lijnen een nieuwe koers voor de chemie bij NWO 2015-2018 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek CW kiest in de komende strategische periode

Nadere informatie

Tilburg University 2020 Toekomstbeeld. College van Bestuur, april 2013

Tilburg University 2020 Toekomstbeeld. College van Bestuur, april 2013 Tilburg University 2020 Toekomstbeeld College van Bestuur, april 2013 Strategie in dialoog met stakeholders Open voor iedere inbreng die de strategie sterker maakt Proces met respect en waardering voor

Nadere informatie

Stimulering Europees Onderzoek

Stimulering Europees Onderzoek Call for proposals Stimulering Europees Onderzoek 2015 Den Haag, juli 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar budget 1 1.3 Geldigheidsduur

Nadere informatie

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Scholder an Scholder 2.0 - Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Opdracht Bestuurlijk Overleg Sport; 7 december 2016 Evaluatie van scholder an scholder (1.0) leert

Nadere informatie

de Nationale Wetenschapsagenda context voor de route-workshop

de Nationale Wetenschapsagenda context voor de route-workshop de Nationale Wetenschapsagenda context voor de route-workshop de Nationale Wetenschapsagenda context voor de route-workshop waar zijn we dan mee bezig? vertrekpunt vertrekpunt wetenschapsvisie OCW: waartoe

Nadere informatie

Stimulering Europees Onderzoek

Stimulering Europees Onderzoek Call for proposals Stimulering Europees Onderzoek 2016 Den Haag, oktober 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar budget 1 1.3

Nadere informatie

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Dames en heren, Degenen, die hier te lande na 1820 verbetering van

Nadere informatie

Nationaal Kennis- en Innovatieprogramma Water en Klimaat (NKWK) Kwartiermakersteam NKWK:

Nationaal Kennis- en Innovatieprogramma Water en Klimaat (NKWK) Kwartiermakersteam NKWK: Nationaal Kennis- en Innovatieprogramma Water en Klimaat (NKWK) Kwartiermakersteam NKWK: Roeland Allewijn (RWS/WVL) Jos van Alphen (staf Deltacommissaris) Pieter van Berkum/Cornelis Israël/Nienke Siekerman

Nadere informatie

Gemeente Delft RZONDEN 27 MAUI Geachte leden van de gemeenteraad,

Gemeente Delft RZONDEN 27 MAUI Geachte leden van de gemeenteraad, Bestuur Besturing Strategie Gemeente Delft bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de leden van de gemeenteraad

Nadere informatie

NL.IN.BUSINESS Mondiale uitdagingen, Nederlandse oplossingen

NL.IN.BUSINESS Mondiale uitdagingen, Nederlandse oplossingen NL.IN.BUSINESS 2020 Mondiale uitdagingen, Nederlandse oplossingen MONDIALE UITDAGINGEN Verstedelijking, economische groei en verduurzaming brengen uitdagingen met zich mee op bijvoorbeeld het gebied van

Nadere informatie

Schoolleiders innovatie ontwikkelfonds VO (SIOF) - Algemeen 2019

Schoolleiders innovatie ontwikkelfonds VO (SIOF) - Algemeen 2019 Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek Subsidieoproep Schoolleiders innovatie ontwikkelfonds VO (SIOF) - Algemeen 2019 Let op: dit betreft SIOF Algemeen. Indien u een aanvraag wil indienen voor SIOF

Nadere informatie

thuishaven voor topwetenschappers

thuishaven voor topwetenschappers Vlaanderen thuishaven voor topwetenschappers Slim en handig, creatief en inventief. Odysseus wist van aanpakken. Steeds vond hij een uitweg uit moeilijke situaties. Op een handige manier loste hij problemen

Nadere informatie

Regionale broedplaatsen voor onderzoek en praktijkleren

Regionale broedplaatsen voor onderzoek en praktijkleren Werkplaatsen Sociaal Domein Regionale broedplaatsen voor onderzoek en praktijkleren www.werkplaatsensociaaldomein.nl Verbinden en versterken De transitie en vooral de daaruit voortvloeiende transformaties

Nadere informatie

Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie DURVEN DELEN OP WEG NAAR EEN TOEGANKELIJKE WETENSCHAP

Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie DURVEN DELEN OP WEG NAAR EEN TOEGANKELIJKE WETENSCHAP Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie DURVEN DELEN OP WEG NAAR EEN TOEGANKELIJKE WETENSCHAP Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie!! " # "# $ -. #, '& ( )*(+ % & /%01 0.%2

Nadere informatie

Erasmus Universiteit Rotterdam. De universiteit voor denkers en doeners. Integriteitscode. CODE:i

Erasmus Universiteit Rotterdam. De universiteit voor denkers en doeners. Integriteitscode. CODE:i Erasmus Universiteit Rotterdam. De universiteit voor denkers en doeners. Integriteitscode CODE:i Missie De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) heeft als primaire taken het genereren en overdragen van

Nadere informatie

Wetenschappelijke bijeenkomsten ALW

Wetenschappelijke bijeenkomsten ALW 1 Aard- en Levenswetenschappen Call for proposals ALW Den Haag, maart 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 1 Inleiding en doel NWO heeft als wettelijke taak onder meer de nationale

Nadere informatie

Strategisch koersplan Onderwijs met Ambitie

Strategisch koersplan Onderwijs met Ambitie Strategisch koersplan 2019-2023 Onderwijs met Ambitie Inhoud Inleiding...3 1. Waar laten we ons door leiden?...4 2. Waar staan we voor? 3. Waar kiezen we voor?... 6 Speerpunt 1: School en kind...6 Speerpunt

Nadere informatie

Bantopa Terreinverkenning

Bantopa Terreinverkenning Bantopa Terreinverkenning Het verwerven en uitwerken van gezamenlijke inzichten Samenwerken als Kerncompetentie De complexiteit van producten, processen en services dwingen organisaties tot samenwerking

Nadere informatie

NATIONALE COALITIE DIGITALE DUURZAAMHEID BEGINSELVERKLARING. CONCEPT 4 juni 2007 DE UITDAGING

NATIONALE COALITIE DIGITALE DUURZAAMHEID BEGINSELVERKLARING. CONCEPT 4 juni 2007 DE UITDAGING NATIONALE COALITIE DIGITALE DUURZAAMHEID BEGINSELVERKLARING CONCEPT 4 juni 2007 DE UITDAGING Versterking van de wetenschap en een betere benutting van de resultaten zijn een onmisbare basis, als Nederland

Nadere informatie

Call for proposals. Westerdijk Talentimpuls. Den Haag, maart 2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Call for proposals. Westerdijk Talentimpuls. Den Haag, maart 2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 1 Call for proposals 2017 Den Haag, maart 2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel Op 10 februari 2017 was het 100 jaar geleden dat in Nederland de eerste vrouwelijke

Nadere informatie

Datum 10 september 2014 Betreft Geannoteerde Agenda van de Raad voor Concurrentievermogen van 25 en 26 september 2014

Datum 10 september 2014 Betreft Geannoteerde Agenda van de Raad voor Concurrentievermogen van 25 en 26 september 2014 > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directie Europa Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Wegwijzer Horizon 2020

Wegwijzer Horizon 2020 Wegwijzer Horizon 2020 1 Voorwoord Deze wegwijzer leidt u door Horizon 2020, hét programma van de Europese Commissie om onderzoek en innovatie (financieel) te ondersteunen. Het geeft een overzicht van

Nadere informatie

Van Idee naar Innovatie

Van Idee naar Innovatie Van Idee naar Innovatie Horizon 2020 maakt het mogelijk! In 10 minuten een helder verhaal over Horizon 2020 Horizon 2020 Europa is op zoek naar innovaties die internationaal succesvol kunnen zijn. Horizon

Nadere informatie

Regie op energie. Investeren in de productie van duurzame energie in de regio Arnhem-Nijmegen

Regie op energie. Investeren in de productie van duurzame energie in de regio Arnhem-Nijmegen Investeren in de productie van duurzame energie in de regio Arnhem-Nijmegen Regie op energie Wij, de 22 gemeenten in de regio Arnhem- Nijmegen, maken ons sterk voor een versnelde transitie van fossiele

Nadere informatie

Bantopa (Samen)werken aan Samenwerken

Bantopa (Samen)werken aan Samenwerken Bantopa (Samen)werken aan Samenwerken Masterclass - Alliantievaardigheden Een praktische leidraad voor toekomstige alliantiemanagers Samenwerken als Kerncompetentie De complexiteit van producten, processen

Nadere informatie

SAMENWERKING CULTUUR OOST-NEDERLAND

SAMENWERKING CULTUUR OOST-NEDERLAND SAMENWERKING CULTUUR 1 SAMENWERKING CULTUUR 2 SAMENWERKING CULTUUR Met ROUTE OOST ontwikkelen we een perspectief voor de Oost- Nederlandse culturele infrastructuur en een routekaart met en tussen de stedelijke

Nadere informatie

"Maatschappelijke positionering van de industrie verbeteren"

Maatschappelijke positionering van de industrie verbeteren "Maatschappelijke positionering van de industrie verbeteren" Evert-Jan Velzing Docent-onderzoeker Hogeschool Utrecht We zien dat er meer positieve aandacht is voor de industrie, maar het belang van de

Nadere informatie

HU GERICHT IN BEWEGING

HU GERICHT IN BEWEGING HU GERICHT IN BEWEGING Organisatieontwikkeling HU het verhaal - versie maart 2016 - Agenda Waar komen we vandaan? Waarom gaan we veranderen? Wie willen we zijn? Hoe gaan we dit bereiken? Wat verandert

Nadere informatie

Profiel NWO. Voorzitter

Profiel NWO. Voorzitter Profiel NWO Voorzitter NWO Voorzitter Profiel voorzitter Algemeen De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zet zich in voor een sterk wetenschapsstelsel in Nederland. Daartoe bevordert

Nadere informatie

www.econocom.com Optimaliseer het gebruik van uw IT en Telecom infrastructuur

www.econocom.com Optimaliseer het gebruik van uw IT en Telecom infrastructuur www.econocom.com Optimaliseer het gebruik van uw IT en Telecom infrastructuur Efficiëntie Meegaan met de tijd Mobiliteit De markt verandert evenals onze manier van werken. Het leven wordt mobieler en we

Nadere informatie

Uitgelicht. Nieuwsbrief Astronomie, Informatica en Wiskunde. Nieuwsbrief van NWO frequenter én afgestemd op uw interesse

Uitgelicht. Nieuwsbrief Astronomie, Informatica en Wiskunde. Nieuwsbrief van NWO frequenter én afgestemd op uw interesse online lezen afmelden Nieuwsbrief Astronomie, Informatica en Wiskunde mei English version of this newsletter Uitgelicht Nieuwsbrief van NWO frequenter én afgestemd op uw interesse U ontvangt maandelijks

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren als een regio

Nadere informatie

Horizon 2020 Kansen voor Hogescholen

Horizon 2020 Kansen voor Hogescholen Horizon 2020 Kansen voor Hogescholen DG Onderzoek en Innovatie mei 2013 Inhoud presentatie Opzet toekomstig Europees R&I beleid Hoofdlijnen Horizon 2020 Waar staan we nu? Kansen voor hogescholen in Horizon

Nadere informatie

BREED Geïntegreerd Interdisciplinair INNOVATIEF

BREED Geïntegreerd Interdisciplinair INNOVATIEF De Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA BREED Geïntegreerd Interdisciplinair INNOVATIEF Geesteswetenschappen Geesteswetenschappen in Amsterdam 1 Voorbeelden van structurele samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 21 501-33 Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie Nr. 538 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA

STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA UPDATE 2016 SAMENVATTING STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA Opdrachtgever Gemeente Breda Afdeling Mobiliteit en Milieu Opdrachtnemer Evert

Nadere informatie

Optimaliseren van Impact door

Optimaliseren van Impact door Optimaliseren van Impact door Alfa- en Gammawetenschappen Aantonen en stimuleren van Societal Impact in synergie met andere wetenschappen Wifi: CongresAlfaGamma Wachtwoord: Impact2016 Optimaliseren van

Nadere informatie

Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015

Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015 - Missie/Visie - Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015 Op AMS staat de leerling centraal. Dat betekent dat alles wat we doen er op gericht is om iedere leerling zo goed mogelijk

Nadere informatie

Instituties voor Open Samenlevingen

Instituties voor Open Samenlevingen Instituties voor Open Samenlevingen Universiteit Utrecht strategisch thema Zaai geld zevende ronde 24 april 2017 Strategisch thema Instituties voor Open Samenlevingen (IOS) Zaai geld ronde 7 Instituties

Nadere informatie

Kijk eens naar je eigen praktijk. Hoe en waar raakt onderzoekend leren aan jouw onderwijssituatie?

Kijk eens naar je eigen praktijk. Hoe en waar raakt onderzoekend leren aan jouw onderwijssituatie? Onderzoekend leren; kansen voor uitdagend onderwijs aan excellente Dr. Marieke Peeters, projectmanager Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit WKRU Onderzoekend leren geeft hoogbegaafde de kans om de

Nadere informatie

5 CRUCIALE COMPETENTIES VOOR EEN DUURZAAM HRM/L&D DIMITRI MAENHOUDT

5 CRUCIALE COMPETENTIES VOOR EEN DUURZAAM HRM/L&D DIMITRI MAENHOUDT 5 CRUCIALE COMPETENTIES VOOR EEN DUURZAAM HRM/L&D DIMITRI MAENHOUDT WAT BETEKENT DUURZAAM? Duurzaam betekent aansluiten op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in

Nadere informatie

Profielschets. Lid Raad van Bestuur KION. ERLY the consulting company Datum: mei 2019 Adviseurs: drs. Lilian Vos MSc.

Profielschets. Lid Raad van Bestuur KION. ERLY the consulting company Datum: mei 2019 Adviseurs: drs. Lilian Vos MSc. Profielschets Lid Raad van Bestuur KION ERLY the consulting company Datum: mei 2019 Adviseurs: drs. Lilian Vos MSc. Katherine Diaz Inleiding KION is de grootste kinderopvangorganisatie van Nijmegen en

Nadere informatie

Directeur / Bestuurder

Directeur / Bestuurder Vacature Stichting Rijnstad is op zoek naar een Directeur / Bestuurder Directeur / Bestuurder Stichting Rijnstad is per 1 januari 2020 opzoek naar een bestuurder. De bestuurder stelt als eindverantwoordelijke

Nadere informatie

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN Op weg naar 2020 Dit is het verhaal van de NUOVO scholengroep. Verantwoordelijk voor voortgezet onderwijs aan ruim 5.000 leerlingen in de stad Utrecht. Tien openbare scholen bieden samen een breed aanbod:

Nadere informatie

SUCCESVOL INNOVEREN GAAT SNELLER MET DE JUISTE PARTNERS!

SUCCESVOL INNOVEREN GAAT SNELLER MET DE JUISTE PARTNERS! Innovatieplatform voor industrieel oppervlaktebehandelend Nederland SUCCESVOL INNOVEREN GAAT SNELLER MET DE JUISTE PARTNERS! VOORSPRONG DOOR INNOVATIEGERICHTE SAMENWERKING Dat Nederland er economisch goed

Nadere informatie

Zelfsturing Waar hebben we het over? Zelfsturing (binnen bestaande modellen)? Zelfsturende teams? Zelfsturende organisatie?

Zelfsturing Waar hebben we het over? Zelfsturing (binnen bestaande modellen)? Zelfsturende teams? Zelfsturende organisatie? Zelfsturing Waar hebben we het over? Zelfsturing (binnen bestaande modellen)? Zelfsturende teams? Zelfsturende organisatie? Waarom hot? Veelal is het motief vanuit financieel oogmerk in kader van kostenreductie,

Nadere informatie

Jeanet van Antwerpen, directeur SADC Ontbijtsessie Dutch Green Building Week 22 september 2015

Jeanet van Antwerpen, directeur SADC Ontbijtsessie Dutch Green Building Week 22 september 2015 Circulaire gebiedsontwikkeling Jeanet van Antwerpen, directeur SADC Ontbijtsessie Dutch Green Building Week 22 september 2015 SADC 9/23/2015 titel SADC 9/23/2015 titel SADC 9/23/2015 Circulaire werkmilieus

Nadere informatie

Gezamenlijk pamflet van de Nederlandse kennisinstellingen voor de verkiezingen van het Europees Parlement 2014

Gezamenlijk pamflet van de Nederlandse kennisinstellingen voor de verkiezingen van het Europees Parlement 2014 Gezamenlijk pamflet van de Nederlandse kennisinstellingen voor de verkiezingen van het Europees Parlement 2014 Europees Parlement 2014-2019: Blijf investeren in kennis en wetenschap Door voortdurende innovatie

Nadere informatie

Beleidsplan Tellus Film Fundering

Beleidsplan Tellus Film Fundering Beleidsplan 2018-2022 Tellus Film Fundering Indeling: 1. Samenvatting 2. Inleiding 3. Missie en visie 4. Wat biedt de stichting? 5. Speerpunten voor de komende jaren 6. Professionalisering van de organisatie

Nadere informatie

Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt!

Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt! Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt! Emma s Hof Den Haag Aanvraag indienen Op de website www.fonds1818.nl kunt u het digitale aanvraagformulier invullen. Of u stuurt een uitgewerkt projectplan

Nadere informatie

The Netherlands of 2040. www.nl2040.nl

The Netherlands of 2040. www.nl2040.nl The Netherlands of 2040 www.nl2040.nl 1 Tijden veranderen 2 Tijden veranderen 3 Nieuwe CPB scenario studie Vraag Waarmee verdienen we ons brood in 2040? Aanpak Scenario s, geven inzicht in onzekerheid

Nadere informatie

Optimalisering verlof na geboorte kind

Optimalisering verlof na geboorte kind ADVIES 18/01 Februari 2018 Optimalisering verlof na geboorte kind SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD Briefadvies Nadere bevindingen optimalisering verlof na geboorte kind Aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

De Cleantech Regio Stedendriehoek 1 daagt uit!

De Cleantech Regio Stedendriehoek 1 daagt uit! Stedendriehoek 1 daagt uit! Eo Wijers-prijsvraag 2014-2015 1 Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen eo wijers-stichting voor ruimtelijke kwaliteit in de regio Stedendriehoek daagt

Nadere informatie

Beste medewerksters en medewerkers, Albert M. Baehny Chief Executive Officer

Beste medewerksters en medewerkers, Albert M. Baehny Chief Executive Officer Het Geberit Kompas Beste medewerksters en medewerkers, Een bedrijf moet weten waar het voor staat en waar het heen wil. Het Geberit Kompas geeft onze belangrijkste principes en basiswaarden weer. Voor

Nadere informatie

Samenvatting. economy.

Samenvatting. economy. Samenvatting 6 SAMENVATTING Samenvatting Door toenemende technologische kennis en innovatie is het steeds beter mogelijk om de verschillende bestanddelen van planten, bomen, gewassen en dierlijke reststromen

Nadere informatie

ArbeidsFit BLIJVEND INZETBAAR IN VERANDERENDE ORGANISATIES

ArbeidsFit BLIJVEND INZETBAAR IN VERANDERENDE ORGANISATIES ArbeidsFit BLIJVEND INZETBAAR IN VERANDERENDE ORGANISATIES 1 Zijn uw medewerkers ArbeidsFit? Blijvend inzetbaar in veranderende organisaties Meebewegen met de toekomst Welzijn Nieuwe Stijl, kantelingen

Nadere informatie

Hoe gebruiken we de Maritieme Strategie om maritieme innovatie te stimuleren?

Hoe gebruiken we de Maritieme Strategie om maritieme innovatie te stimuleren? Hoe gebruiken we de Maritieme Strategie om maritieme innovatie te stimuleren? Brigit Gijsbers - Directeur Maritieme Zaken, Ministerie van Infrastructuur en Milieu De Nederlandse Maritieme Strategie 2015-2025

Nadere informatie

Topsectoren. Hoe & Waarom

Topsectoren. Hoe & Waarom Topsectoren Hoe & Waarom 1 Index Waarom de topsectorenaanpak? 3 Wat is het internationale belang? 4 Hoe werken de topsectoren samen? 5 Wat is de rol voor het MKB in de topsectoren? 6 Wat is de rol van

Nadere informatie

NEXT Landscape. OmgevingslabXL. 15 mei 2017 Susanne Vleeshouwers (gemeente Tilburg)

NEXT Landscape. OmgevingslabXL. 15 mei 2017 Susanne Vleeshouwers (gemeente Tilburg) NEXT Landscape OmgevingslabXL 15 mei 2017 Susanne Vleeshouwers (gemeente Tilburg) NEXT Landscape..? Van traditionele ordening. Economie Ecologie Sociaal naar nieuwe economische dragers. Dat verdient beter

Nadere informatie

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.'

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' identiteitsbewijs ' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' Erasmus 4 Onderwijs draait om mensen Onderwijs draait om mensen. Als we met elkaar in het onderwijs iets willen bereiken, dan draait alles om passie,

Nadere informatie

Investeren in gelijke gezondheidskansen: winst voor meerdere beleidsdomeinen

Investeren in gelijke gezondheidskansen: winst voor meerdere beleidsdomeinen Datum: 19 april 2018 Betreft: informatie voor gemeenteraadsleden Investeren in gelijke gezondheidskansen: winst voor meerdere beleidsdomeinen Beste raadsgriffier, Is uw nieuwe raad bekend met de sociaal

Nadere informatie

Vergroting van de toegankelijkheid van de SVO regeling in 2019

Vergroting van de toegankelijkheid van de SVO regeling in 2019 Vergroting van de toegankelijkheid van de SVO regeling in 2019 0. Samenvatting De Subsidieregeling Versterking Omgevingsveiligheid (SVO) BRZO-sector is per 1 april 2019 door het ministerie van Infrastructuur

Nadere informatie

Openhartig Managen volgens de. Montalto methode

Openhartig Managen volgens de. Montalto methode Openhartig Managen volgens de Montalto methode Managen van verbinding Leiders en managers kunnen veel meer bereiken dan ze voor mogelijk houden. Veel potentieel van medewerkers blijft onbenut, omdat hun

Nadere informatie

Bezoekadres Kenmerk Uw brief Bijlage(n) Maatschappelijke diensttijd, kansen en uitdagingen

Bezoekadres Kenmerk Uw brief Bijlage(n) Maatschappelijke diensttijd, kansen en uitdagingen > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

2 Voorwoord. Wij hebben voor ons bedrijf duidelijke strategische prioriteiten en ambitieuze doelen bepaald.

2 Voorwoord. Wij hebben voor ons bedrijf duidelijke strategische prioriteiten en ambitieuze doelen bepaald. Visie en Waarden 2 Voorwoord Wij hebben voor ons bedrijf duidelijke strategische prioriteiten en ambitieuze doelen bepaald. Momenteel werken wij aan een Winning Culture bij Henkel, die ons zal helpen onze

Nadere informatie

Notitie. Pagina 1 van 5. Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018

Notitie. Pagina 1 van 5. Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018 Notitie Aan Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018 Van Arbeidsmarktregionaal overleg (AMRO)/Annemiek van Outvorst Betreft Ambities regionale arbeidsmarktagenda

Nadere informatie

Samenvattting nationale conferentie aanvraagdruk. 4 april Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Samenvattting nationale conferentie aanvraagdruk. 4 april Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Samenvattting nationale conferentie aanvraagdruk 4 april 2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Samenvattting nationale conferentie aanvraagdruk 4 april 2017 Inleiding Samen met

Nadere informatie

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Wie wij zijn Het Retail Innovation Platform helpt de innovatie- en concurrentiekracht van de retailsector te versterken. Samen met retailers en andere

Nadere informatie

Betreft Onderzoek Materialen in de Nederlandse economie en reactie op de motie Circulaire Economie Versneller

Betreft Onderzoek Materialen in de Nederlandse economie en reactie op de motie Circulaire Economie Versneller > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Datum 16 juni 2014

Nadere informatie

Mede naar aanleiding van mijn brief zijn flinke stappen gezet, zowel internationaal als nationaal:

Mede naar aanleiding van mijn brief zijn flinke stappen gezet, zowel internationaal als nationaal: >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Onderzoek en Wetenschapsbeleid IPC 4100 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus

Nadere informatie

Het zijn veel vragen... waar we elk individueel een stuk van de oplossing voor moeten aandragen.

Het zijn veel vragen... waar we elk individueel een stuk van de oplossing voor moeten aandragen. 7 Bij dit boek... We leven in een uitermate boeiende wereld, waar alles in beweging is. Maar dat ondervind je wellicht elke dag, net zoals ik. De dynamiek is zo uitgesproken dat vanuit onze samenleving

Nadere informatie

Stimuleringsfonds Open Access - conferentiebijdrage

Stimuleringsfonds Open Access - conferentiebijdrage 1 Call for proposals Stimuleringsfonds Open Access - conferentiebijdrage 2015 Den Haag, oktober 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel Het Algemeen Bestuur van

Nadere informatie

NWO-Spinozapremie. Den Haag, juni 2018 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

NWO-Spinozapremie. Den Haag, juni 2018 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 1 2019 Den Haag, juni 2018 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel De is een persoonsgerichte onderzoeksfinanciering die zich richt op de hoogste categorie in de onderzoekerspiramide.

Nadere informatie

Meer grip op klimaatbeleid

Meer grip op klimaatbeleid Meer grip op klimaatbeleid Klimaatbeleid voeren is complex. Het is interdisciplinair en omgeven met onzekerheid. Hoe zorg je als overheid dat je klimaatbeleid aansluit bij je ambities? En waarmee moet

Nadere informatie

Rijksbrede aanpak. Minisymposium: Circulaire Economie en Werkgelegenheid. Marc Pruijn Directie Duurzaamheid. Ministerie van IenM

Rijksbrede aanpak. Minisymposium: Circulaire Economie en Werkgelegenheid. Marc Pruijn Directie Duurzaamheid. Ministerie van IenM Rijksbrede aanpak Minisymposium: Circulaire Economie en Werkgelegenheid Marc Pruijn Directie Duurzaamheid Ministerie van IenM Wat wil het kabinet bereiken? 100% circulaire economie in 2050 50% minder eindige

Nadere informatie

799874/ Zienswijze op het ontwerp van de Brabantse Omgevingsvisie

799874/ Zienswijze op het ontwerp van de Brabantse Omgevingsvisie V GEMEENTE VALKE SWAARD Aan de leden van de raad van de gemeente Valkenswaard Uw kenmerk Kenmer Onderwerp Be andeld door Bijlage(n) Datum 799874/830360 Zienswijze op het ontwerp van de Brabantse Omgevingsvisie

Nadere informatie

De kansen voor de Circulaire Economie - met oog op recycling - Ton Bastein

De kansen voor de Circulaire Economie - met oog op recycling - Ton Bastein De kansen voor de - met oog op recycling - The Limits to growth Verscheen in 1972 Uitgangspunt: Één wereld Overshoot Exponentiële groei Actie (o.a.): Systeemveranderingen Resource efficiency Recycle Vervangen/Substitutie

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. 6 juli 2012 Oprichten van een regieorgaan onderwijsonderzoek

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. 6 juli 2012 Oprichten van een regieorgaan onderwijsonderzoek a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie Opdrachtsverklaring Missie - Visie 1. Missie Sint-Lodewijk biedt aangepast onderwijs en/of begeleiding op maat aan kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische beperking. Ook het gezin en breder

Nadere informatie

Onderwijslogistiek Principes van lean toegepast op gepersonaliseerd leren

Onderwijslogistiek Principes van lean toegepast op gepersonaliseerd leren Onderwijslogistiek Principes van lean toegepast op gepersonaliseerd leren Prof. dr. Iris Vis Bijeenkomst: Quadraam, Q-highschool Meer informatie: https://www.rug.nl/cope/projecten/onderwijslogistiek Zo.Leer.Ik!

Nadere informatie