21 Geheimen voor Succesvol Ondernemen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "21 Geheimen voor Succesvol Ondernemen"

Transcriptie

1 21 Geheimen voor Succesvol Ondernemen An Verstraete Voor kleine zelfstandigen & kleine BVBA s

2 92% van je concurrenten moet dit nog ontdekken In dit E-boek beschrijf ik de ontdekkingen die ik deed in mijn zoektocht naar succes. Als losse ingrediënten van een lekkere appeltaart heb je nodig bloem, boter, ei, een appel, Op zich niet zo bijzonder. Hetzelfde geldt ook voor elk van de 21 geheimen die ik in dit boek onthul. Het geheim van het succes van de appeltaart zit hem niet in de losse ingrediënten. Het is de combinatie en de manier waarop alle ingrediënten met liefde bij elkaar gemengd worden die voor een unieke taart zorgen. Die heerlijk smaakt en door iedereen geliefd is. Hoe ga jij de 21 tips in de praktijk zetten? Of het nu in je business, in je relatie of in je gezondheid is? Combineer ze allemaal! Zet ze met passie om in de praktijk. Je zal zien Net zoals vele anderen steven jij af op groot succes. Let wel. Met het gewoon lezen van de 21 Tips voor Kleine Zelfstandigen verandert er niets! Het is een E-Boek om te lezen én te DOEN! Vul daarom telkens, zorgvuldig het in. Zonder actie, geen resultaat. Zonder actie, geen verandering. En daar gaat het nu net over. Over verandering! Het succes ligt in jouw handen! Heb je dit e-boek via iemand anders gekregen? Vraag dan gratis de meest recente versie aan op Je bent ook vrij dit E-boek te delen met anderen, het digitaal door te sturen of het uit te printen. Delen van de inhoud in een artikel, een blog of op social media mag vermits correcte bron vermelding. (Doe dat met een klikbare link naar Dank je, An Business Lab - Debaere & Verstraete BVBA

3 1. Wees eerlijk met jezelf Je start als ondernemer in het geloof, en in de hoop, vrij te zijn. Je droomt ervan te doen en laten wat je het liefst van al doet. En plots lijkt alles totaal anders te lopen. Je werkt keihard, vaak 12 uur per dag, 6 en soms wel 7 dagen per week. Dat is niet het beeld dat jij voor ogen houdt als je je zaak start. Het probleem is dat je gedachten, je gevoelens en je acties niet op dezelfde lijn staan. Je droomt wel, maar je durft niet. Je zegt het wel, maar je doet het niet. Neem even de tijd om stil te staan. En denk eens na: "Draait mijn onderneming en leven écht zoals ik wil? Of wil ik het anders?" Blijf niet in de illusie leven dat je geen keus hebt. Je hebt altijd de keuze! Succesvolle ondernemers zijn eerlijk met zichzelf. Ikzelf ploeter jaren lang voort. Ik start mijn eerste onderneming naast mijn baan als leerkracht. Ik droom van vrijheid, van tijd, van geld en van erkenning. Maar het lijkt niet zo makkelijk te zijn dan ik dacht. En mijn droom verbleekt Het lijkt erop dat mijn ideaal niet zal lukken. En ik werk voort. Hard voort. Van mijn droom, die diep van binnen zit, is geen sprake meer. Tot ik mezelf terug confronteer met mijn eerste en oorspronkelijk idee. (An) Maak jezelf de belofte om alle illusies de deur te wijzen. Wees eerlijk met jezelf en stel jezelf de vraag: "Zijn mijn gewoonten, mijn acties, mijn gedragingen congruent met de visie die ik heb van/voor mijn leven? Klopt het gehele plaatje?"

4 2. Werk vanuit je passie Wat is jouw drijfveer om te ondernemen? Word jij gedreven door een externe motivatie, een motivatie van buitenaf? Of eerder vanuit een innerlijke drive alsof een ingebouwde motor jou maar blijft voortduwen. Ook wanneer het moeilijk en lastig wordt. Word jij aangedreven door een externe motivatie (geld, je ouders, je schoonmoeder, je omgeving, ) dan vrees ik dat jouw onderneming slechts van korte duur zal zijn. Of dat je het succes niet zal boeken dat je voor ogen hebt. Motivaties van buitenaf leiden vaak maar een kort bestaan, want je werkt op karakter. Niet vanuit je hart. Het eerste vreet energie, het tweede geeft je vleugels. Ga op zoek naar jouw drijfveren. Sta even stil en onderzoek voor jezelf waarom jij doet wat je doet. Succesvolle ondernemers laten zich sturen door hun verlangens, hun emoties. Ze handelen vanuit een brandend verlangen. Dan vinden ze hun passie. Passie is de innerlijke drijfveer die aanzet om steeds verder door te groeien. Ongeacht de omstandigheden. Van zodra ik mijn eerste stappen zette in de onderwijswereld voel ik dat dit niet voor mij weggelegd was. Maar waar mijn hart wel naartoe ging wist ik niet. Pas na jarenlang zoeken en proberen ben ik erachter gekomen. Steve Jobs zei: "Connecting the dots." Ineens valen de puzzelstukken in elkaar en vind ik mijn innerlijke drive. Het gaat me om mensen en om vrijheid. Mensen leren hoe ze uit zichzelf kunnen breken. Vanaf dat moment verandert mijn business op die manier dat werken een plezier wordt. Geen enkel obstakel is me te veel, geen enkele hindernis een probleem. (An) Stel jezelf volgende kritische vragen: Waar ben ik bereid voor te vechten? Welke waarden draag ik het meeste in mijn hart? Voor welke waarden ga ik door het vuur? Waar wil je werk en tijd in steken? Stel dat je nog dertig seconden te leven hebt. Welke drie zaken vertel je aan je kinderen die jij hebt geleerd en die noodzakelijk zijn om gelukkig te zijn. Jouw antwoorden vertellen je heel veel over jouw emotionele drijfveren.

5 3. Ontwikkel een visie Waar wil jij staan over 1 jaar? Over 5 jaar? Over 10 jaar? Eén van de belangrijkste, zelfs een noodzakelijke voorwaarde voor vooruitgang, is weten waar je naartoe wil. Hoe ziet jouw toekomstbeeld eruit? Je vertrekt toch ook niet op reis zonder eerst je bestemming vast te leggen? Hoe zie jij jouw onderneming verder evolueren? Blijf je alleen werken en verder ploeteren of bouw je je zaak verder uit met een team rond jou? Hoe zie jij het? Succesvolle ondernemers weten perfect waar ze naartoe gaan. Ze hebben een heel duidelijk beeld over hoe ze het willen. Mijn business is beginnen bloeien op het moment dat ik heel duidelijk wist waar ik naartoe wilde ermee. Wat ik met mijn tijd wilde gaan doen. Wat ik vooral niet meer, en wat wel, wilde doen. Ik wil voor een groep (20, 40, 80, 100 of 200 man) kleine zelfstandigen staan die willen doorgroeien naar ondernemerschap.. Ik wil ze inspireren, tools en inzichten aanreiken. Ik wil ze het vertrouwen geven. Ik wil ze de kracht, de energie en de kennis geven om van hun passie, hun inkomen te maken. En ik wil af van elke opgedrongen structuur. Al de tijd ervoor modderde ik maar wat aan. Ik deed voort, maar zonder na te denken op lange termijn. Mijn enige doel was de dag doorkomen en zorgen dat de facturen betaald werden. (An) Pak pen en papier en noteer hoe jij jouw onderneming ziet over 6 maand, over 1 jaar, over 5 jaar. Ja, misschien zelfs over 10 jaar. Maak het concreet. Plak er cijfers op. Voel wat dit me je doet.

6 4. Maak een plan Eens je weet waar je passie zit. En eens je een duidelijke visie ontwikkeld hebt, is er dringend nood aan een plan. Een plan waar je stap voor stap uitschrijft wat je te doen staat. Wat doe je eerst, wat daarna en wat nog eens daarna. Wat moet je nog uitzoeken? Wat moet je vastleggen? Waar moet je hulp voor vragen? Jim Rohn, mijn eerste mentor zei: "If you fail to plan, you plan to fail." Zonder planning sla je de bal helemaal mis of schiet je met losse flodders in het rond. Zet een stappenplan op. Hou een to do lijst bij. Onderscheid belangrijke, onbelangrijke, dringende en niet dringende taken van elkaar. Geef uiteraard de voorkeur aan de belangrijke en dringende taken. Succesvolle ondernemers hebben een duidelijke planning. Ze houden zich bezig met belangrijke en dringende taken. Ze maken het verschil met de belangrijke niet dringende zaken tijdig aan te pakken. In zijn boek "Think And Grow Rich" noem het maar de bijbel van de persoonlijke ontwikkeling schrijft Napoleon Hill: "De meeste mensen willen rijk zijn, maar er zijn maar weinig mensen die weten dat een vastomlijnd plan plus een hevig verlangen naar rijkdom de enige betrouwbare manier is om rijk te worden." (Napoleon Hill) Stel een to do lijst op voor deze week en verdeel de lijst in 4 segmenten: Belangrijk - Dringend Niet belangrijk - Dringend Belangrijk - Niet dringend Niet belangrijk - Niet dringend Stel daarna de aandachtspunten op voor komende week, komende maand, komend half jaar en zelfs voor komend jaar.

7 5. Volg je intuïtie Meestal weet je meteen of iets bij je past of niet. Je ruikt het als je een huis binnenloopt, je voelt het als iemand je een hand geeft. Je mist concrete argumenten en daarom voelt het soms niet veilig om een besluit te nemen op je gevoel. Succesvolle mensen weten dat hun zintuigen veel meer informatie opnemen dan ze zich bewust realiseren. Dat betekent dat je gevoel of je intuïtie vaak een voorspong heeft op je verstand. Jij weet eigenlijk het goede antwoord al, maar je hersenen weten het nog niet. Succesvolle mensen vertrouwen op alle informatie die hun gevoel ze geeft, ook als deze niet rationeel is. Besluit jij pas wanneer je alle argumenten kent? Of durf jij te beslissen op je gevoel? Toen ik in mijn onderneming, mijn eerste werknemer in dienst nam, voelde ik dat het zo moest zijn. De cijfers waren er helemaal niet naar en mijn omgeving verklaarde me gek. Ik kon mijn beslissing, op dat moment, op geen enkele logische manier verklaren. Toch werd het gevoel dat ik iemand in dienst moest nemen steeds sterker. En achteraf gezien was het de beste beslissing die ik op dat moment kon nemen. (Xavier) Word je bewust van de keuzes de je reeds maakte in het verleden waarbij je je intuïtie niet volgde en leer eruit. Ga voor jezelf na hoe je dit in de toekomst anders zou aanpakken.

8 6. Behoud focus Succesvolle mensen zijn er kampioen in. Met heel hun energie en al hun inspanningen concentreren ze zich op wat ze willen. Ze blokken alles af die hen afleidt en van hun focus afhaalt. De startende ondernemer stelt zichzelf vaak lukraak gedefinieerde doelen waardoor hij snel afhaakt. Succesvolle entrepreneurs concentreren zich op het bereiken van één enkelvoudig doel maar met een intensiteit dat grenst aan een obsessie. De startende ondernemer ziet het succes van topondernemers als gevolg van geluk en intelligentie. Vasthoudende focus en concentratie gekoppeld aan actie zijn echter dé echte sleutels van succes. Kevin Green groeit uit van arme en onwetende boerenzoon in het landelijke Wales tot miljonair met heel veel aanzien. Nadat hij furore had gemaakt en zijn verdiensten had verzilverd, ziet hij zijn leraar uit de middelbare school terug. Van de oude man krijgt hij te horen: "Jij hebt ongelooflijk veel geluk gehad." Zijn verdiensten zijn echter niet te danken aan geluk, maar aan het behoud van focus. Wanneer op jonge leeftijd, bij het melken van een koe, een andere koe letterlijk op zijn kop "kakte", beslist hij weg te gaan van de boerderij en zijn leven een andere wending te geven. Hij droomde van een betere wereld voor iedereen. Zijn vasthoudende focus en zijn brandend verlangen maakten van hem de persoon die hij vandaag is. (Kevin Green) Schrijf het meest belangrijke doel op dat je wil bereiken in de volgende twaalf maanden en ga met jezelf het engagement aan om je te focussen dit te bereiken. Wat er ook gebeurt.

9 7. Kom uit je comfort zone Je comfort zone is je mentale beeld over dat wat jij wel en niet kunt. Het is datgene wat jij denkt te kunnen of niet te kunnen. In de comfort zone, voel je je goed en comfortabel. Velen durven deze comfort zone vrijwel nooit te verlaten. Alles wat jij nooit eerder hebt gedaan of meegemaakt ligt buiten je comfort zone. Succesvolle ondernemers ontginnen voortdurend gebied buiten hun comfort zone. Ze zetten nieuwe stappen. Lopen op nog onbegane wegen. En beheersen de angst en de twijfel die hiermee gepaard gaan. Zolang jouw angst groter is dan jouw goesting om te ondernemen kom je geen stap vooruit. Succesvolle ondernemers hebben lef en moed. En jij? Toen het verlangen om uit het schoolsysteem te stappen groeide komt er bij mij tegelijkertijd heel veel twijfel en onzekerheid op. Het schoolleven, mijn comfort zone los laten betekent afscheid nemen van zekerheid. Een vaste wedde en een aangename uurregeling. Over mijn loon in het onderwijs kan ik helemaal niet klagen. Ik heb het goed en zeker niets te kort. Maar mijn drang naar meer vrijheid, meer expressie zit te nijpen. Ook mijn omgeving die me steeds heeft bevestigd in wat ik deed lesgeven op school begint zich vragen te stellen. "Zou je dat wel doen?" "Is dat niet te riskant?" Als ik de stap waag verlies ik niet alleen de zekerheid van mijn vast en goed loon maar ook de bemoedigende bevestigingen van mijn omgeving. Vandaag ben ik blij dat ik deze stap heb genomen. Dat ik uit mijn comfort zone ben gestapt. Het heeft me gebracht tot waar ik vandaag ben. Ik ontdekte nieuwe horizonten en deed heel wat ervaring op. En mijn inkomen? Met de juiste focus kon ik dat meer dan handhaven. En mijn omgeving? Die draaide bij. (An) Plan en zet om in actie, datgene wat je nu al zo lang uitstelde omdat je dacht het (nog) niet te kunnen. Doe gewoon ongewoon.

10 8. Onderneem actie Actie! Daar had ik het daarnet al over. Alweer een noodzakelijk kenmerk van een succesvolle onderneming. Hoe groot, mooi, helder of duidelijk jouw visie ook is. Hoe netjes en geordend jouw to do lijst ook genoteerd staat. Zonder actie, geen resultaat. Onthoud goed dat het leven niet zo in elkaar zit dat je beloningen krijgt in verhouding met je goesting, je dromen, je verlangens of behoeften. Je wordt beloond in verhouding tot de mate waarin jij iets verdient. En verdienen doe je pas wanneer je in actie komt. Vergeet ook niet dat een idee zonder actie balast op je schouders betekent. In de tijd toen ik nog alleen werkte, voel ik het verlangen om te groeien. Het verlangen om mijn onderneming tot een waar succes te maken. Ik lees tal van boeken in het geloof dat alles gaat veranderen. In de overtuiging een kant en klare oplossing te vinden. Maar er verandert niets. Het enige die verandert is mijn zelfbeeld. Het geloof in mezelf vermindert. Alleen mijn kennis groeit, maar mijn angst evenzeer. Ik herinner me nog de dag waarop alles veranderde. Ik kwam terug van Phoenix, Arizona. Ik volgde een zesdaags inspirerende seminar bij Bob Proctor. Op de terugweg neem ik een onherroepelijke beslissing. Ik ga mijn omzet het komende jaar verdubbelen. Ik maak een persbericht en contacteer de pers. Ik kom in actie. Ik pas alles toe wat ik tot dan toe geleerd had. Al mijn boekenwijsheid zet ik om in concrete stappen. En mijn onderneming groeit als in een stroomversnelling. Ik zag resultaat. Ik kreeg feedback en ging terug verder. Gewoon fantastisch. (Xavier) Ga na welke stappen jij vandaag, deze week en deze maand moet zetten. (Kijk op je to do lijst) En voer deze stappen ook daadwerkelijk uit.

11 9. Volhard in je acties Jouw plan in actie omzetten en uit je comfort zone stappen is super. Daarnaast is volharden en doorzetten net zoveel een noodzaak. Hoe vaak gebeurt het niet dat je aan iets begint. Waarbij je na de eerste tegenvaller opgeeft en terugvalt naar je eigen veilige vertrouwde comfort zone. Zet door en volhard. Dat doen succesvolle ondernemers ook. Wie zich inschrijft in de voetbalclub kan ook na de eerste twee trainingen nog niet de perfecte bal trappen. Alles vraagt oefening en geduld. Volhard! "Winners don t give up, quitters never win." Toen ik nog zelfstandig consultant was voor een netwerkmarketing bedrijf werd ik gecoacht. Eén van de belangrijkste inzichten dat ik meeneem uit deze periode is dat je moet doorzetten wanneer je nieuwe technieken, nieuwe strategieën toepast in je onderneming. Verwacht niet dat deze nieuwe technieken na 3 dagen al verbeterde rendement opbrengen. Maar zet minstens 90 dagen volhardend door en evalueer pas daarna deze nieuwe strategie. Ik herinner me bijvoorbeeld de flyer-methode. Het idee was om een afgebakende buurt, 1 keer per week, en dit gedurende 9 weken na mekaar te flyeren (strooibriefjes huis aan huis te bedelen). Velen van mijn collega s gaven op na een week of 3. Omwille van.. te weinig resultaat. Helaas komen de reacties pas na week 7. Mensen moeten 7 keer de strooifolder gezien hebben vooraleer ze in actie komen. Wie opgaf had zijn tijd dus verloren. Ik zette door en ging met de winst lopen.(an) Onderzoek welke taken je de afgelopen tijd hebt laten liggen na de eerste of tweede poging die je ondernam. Pik deze taken terug op en zet door. Enkel wie doorzet behaalt succes!

12 10. Evalueer tijdig Volharden. Super!!! Maar toch altijd met een extra aandachtspuntje. Durf ook je taken, je doelen, je perspectieven en zelfs je resultaten te evalueren. Neen Niet te schrappen, maar te evalueren en bij te sturen. De valkuil van de doorzetter is dat hij doorzet zonder na te denken. Sta regelmatig stil bij je doelen, je resultaten en je acties. Zijn deze nog altijd in één lijn met elkaar? Wie vandaag zijn facturen nog verstuurt per post omdat dit ooit de snelste service was en daarin blijft volharden is niet meer mee. Vandaag stuur je een factuur in pdf-formaat in één muisklik door. Succesvolle ondernemers evalueren op geregelde tijdstippen. Ik zit in een rustige kamer in het Millcroft Inn Hotel, in een vredig plaatsje verborgen tussen de dennenbomen op ongeveer een uur rijden van Toronto. Het is middag, eind juli, en een paar meter verder vindt een gevecht op leven dood plaats. Ik luister naar het wanhopige geluid. Een kleine vlieg verspilt de laatste krachten van haar korte leven. Tevergeefs probeert ze door het glas van het raam te vliegen. Haar zeurende vleugeltjes vertellen het schrijnende verhaal van haar strategie: probeer harder! Maar het werkt niet. Haar waanzinnige inspanning biedt geen hoop op overleven. En o ironie, het gevecht is een onderdeel van de valstrik. Hoe hard de vlieg ook probeert, ze kan onmogelijk door het glas. En toch zet dit kleine insect haar leven op het spel. Door inspanning en vastberadenheid wil ze in haar opzet slagen. De vlieg is gedoemd. Ze zal sterven, daar op de vensterbank. Aan de andere kant van de kamer staat de deur open. Ongeveer tien stappen van het raam. Tien seconden vliegen en dit kleine schepsel bereikt de buitenwereld, waar het zo naar verlangt. Met een fractie van de inspanning die ze nu verspilt, zou de vlieg uit haar zelf opgelegde val raken. De doorbraakmogelijkheid is er. Het kan zo gemakkelijk zijn. Waarom probeert de vlieg geen andere aanpak? Iets totaal anders? Hoe geraakte die vlieg zo verstrikt? Waarom denkt ze dat volharding kansen biedt op succes? Zoeken naar een doorbraak door meer van hetzelfde - tot aan de dood: wat is de logica daarachter?

13 10. Evalueer tijdig De vlieg vindt haar aanpak ongetwijfeld zinvol. Jammer genoeg betekent het ook haar dood. Harder proberen is niet altijd de juiste strategie om meer te bereiken, om te krijgen wat je verwacht van het leven. Integendeel. Soms is die strategie zelfs een groot onderdeel van het probleem. Hoop jij op een doorbraak door harder te proberen dan ooit tevoren? Misschien vernietig je dan al je kansen op succes. Price Pritchett (Uit Jij²) Evalueer de taken die je dagelijks uitvoert en vraag je af: "Is de manier die ik vandaag toepas nog steeds de meest rendabele, de meest tijd-gunstige manier?" Is je antwoord "Neen"? Ga dan op zoek naar nieuwe strategieën of manieren die jouw resultaten beter maken.

14 11. Verander je perceptie Bekijk het eens vanuit een andermans gezichtsveld. Vaak zitten we met onze neus te midden in onze business. We zitten letterlijk onder gedolven onder onze eigen plannen, acties, perspectieven en to do s. Zo erg dat we het zelf niet meer zien. "When you are in the frame, you don t see the picture". Stap dus even uit het kader. Neem even wat afstand en bekijk wat je doet. Succesvolle ondernemers nemen geregeld de tijd om alles vanuit een ander perspectief te bekijken. Vaak doen ze ook een beroep op een coach, een goede vriend, een collega die hen helpt alles van buitenaf te bekijken. Vanuit een helikopter view. Van tijd tot tijd ben ik iemand van heel weinig woorden. Ik vat samen in tien zinnen waar een ander een hels verhaal rond doet. Ik kom vlug to the point, wind er geen doekjes rond en win zo heel veel tijd en inspanning. En dat is altijd heel interessant. Zo dacht ik. En toch Toen Xavier me erop wees dat ik soms (totaal niet bedoeld) kort overkwam aan de telefoon, ging er bij mij een belletje rinkelen. Wat ik denk in alle gevallen het beste te zijn moet ik misschien wel eens herzien. Sommige klanten vinden het wel fijn om rustig een gesprek te voeren. En vinden het helemaal niet zo interessant dat ik zo vlug to the point kom. Wat voor mij efficiënt lijkt komt bij anderen misschien arrogant over. (An) Ga even op een rustige plaats zitten met pen en papier. Beeld je eens in dat jij een potentiële koper van jouw product bent. Stel dan jezelf de vraag: "Ben ik tevreden over de diensten en producten? Ben ik tevreden over de opvolging van het geheel? Welk beeld straal ik uit naar de buitenwereld?" Durf ook die vraag te stellen aan iemand buitenaf. Je zal versteld staan welke waardevolle feedback je krijgt.

15 12. Wees dankbaar Hoe vaak sta jij stil bij de resultaten die je in het verleden boekte? Hoe vaak blik je terug op de situatie of de positie waar je startte? Hoe vaak ben je je bewust van al het moois dat je elke dag ontvangt? En hoe vaak zeg je "Dank je wel! Ik ben dankbaar voor dit alles." Het typische kenmerk van ondernemers is dat ze altijd vooruit willen. Hun gedrevenheid stuwt hen voort naar steeds meer en steeds beter. En dat is super! Succesvolle ondernemers onderscheiden zich van "gewone" ondernemers door hun dankbaarheid. Ook zij willen steeds vooruit, maar hun dankbaarheid ervaar je elke dag. Ze zijn dankbaar voor de successen die ze halen in de onderneming. Ze zijn dankbaar voor de warmte en de genegenheid van hun gezin en familie. Ze zijn dankbaar voor het plezier dat ze beleven met vrienden. Ze zijn dankbaar voor de persoon die ze geworden zijn. Elke keer wanneer ik in onze nieuwe wagen spring ben ik dankbaar. Niet alleen om de nieuwe wagen zelf, maar vooral met de evolutie ik maakte. Ooit, zo n twintig jaar geleden, startte ik mijn carrière met een tweede hands Citroën AX, zo ongeveer de kleinste wagen op de markt. Ik herinner me nog goed het moment dat ik het kocht. Ik was pas afgestudeerd en had wat centen bijeen gespaard als jobstudent. In de buurt vond een openbare verkoop plaats. Mijn vader en ik gingen er een een kijkje nemen. Op de parking stond het AX je met het nummer erop voor de verkoop. De dagen ervoor had het nogal fel geregend. Het voorste raam stond op een kier. Door de damp op de ruiten kon ik onmogelijk de kilometerstand zien. Toch heb ik het gekocht. Ik kon het net betalen Belgische franken. Het was de eerste grote aankoop die ik in mijn leven deed. Ik vond het toen ontzettend veel geld. En ik was ook ontzettend fier. Vandaag ben ik dankbaar voor de weg ik heb afgelegd. En vandaag ben ik ook mijn vader dankbaar. Dank je pa. Jij gaf me de kracht en de steun om toen die eerste grote aankoop te doen. Dankzij jouw steun kon ik me makkelijker bewegen en mijn weg gaan. (An) Maak de belofte met jezelf om vanaf vandaag elke dag minstens één iemand jouw dankbaarheid te betuigen. Dat kan met een heel eenvoudig of simpel gebaar, een schouderklopje, een knipoog, een welgemeende glimlach. Een uitgesproken woordje van dank, een kort briefje of een attentie verrichten wonderen. Start vandaag! En begin met jezelf Durf ook die vraag te stellen aan iemand buitenaf. Je zal versteld staan welke waardevolle feedback je krijgt.

16 13. Communiceer helder en efficiënt Communiceer op een duidelijke, efficiënte en ontwapenende manier. Misverstanden en conflicten ontstaan waar mensen elkaar niet begrijpen. Maak je boodschappen dus duidelijk en ondubbelzinnig zodat iedereen begrijpt wat je ECHT bedoelt. Spreek ook een verbindende of ontwapenende taal. Een taal die aanzet tot verbinding in plaats van afstand. Een taal waarmee je de ander, in volle respect in zijn waarde laat. Zeg ook duidelijk wat je wilt. Te vaak geven we gewoon aan wat we niet willen. Succesvolle ondernemers communiceren op een duidelijke, efficiënte en geweldloze manier. Op die manier omringen ze zich met een schare van mensen waarop ze op één ieder moment kunnen rekenen en vertrouwen. Vorige week had ik het zelf nog voor. Toen mijn zoon vertrok riep ik hem nog na: "En op tijd thuis, hé!" Toen ik de deur hoorde toeklappen besefte ik het al. "Op tijd thuis? Wat zal dit deze keer weer zijn?" Wat mijn "op tijd thuis" is, is duidelijk niet zijn "op tijd thuis". En het conflict erna had ik kunnen voorkomen. Helder en efficiënt communiceren wil zeggen op die manier dat er geen verwarring of dubbelzinnigheid ontstaat. (An) Vermijd in je eigen taal alle zaken die niet duidelijk zijn. Verwoord ze op een andere, duidelijkere manier zodat iedereen je kan begrijpt. Wees objectief. En sluit alle vormen van interpretatie uit. Verban in je eigen taal elke veroordeling of veralgemening. Op die manier bevrijd je heel veel mensen van een onaangenaam gevoel.

17 14. Creëer win-win situaties Ondernemers en zelfstandigen zijn vaak te aardig tijdens onderhandelingen. Bijgevolg krijgen ze niet wat ze graag willen hebben. Het is ook niet zeldzaam dat ze daardoor (te veel) toegeven op de kwaliteit van hun dienstverlening. Tegen beter weten in zeggen ze ja ondanks een te krappe planning. Of ze stellen hun uurtarief (naar beneden) bij waardoor ze minder verdienen dan ze zichzelf naar waarde schatten. Succesvolle ondernemers weten win-win situaties te creëren. Situaties waarin beide partijen zich comfortabel voelen. Situaties waarin ze een goede en lange termijn relatie met hun klant of eender wie voor ogen blijven houden. Toen onze verwarmingsketel op Kerstavond de geest gaf, belde ik onze loodgieter op, met de vraag of hij dringend kon komen. Hij was mijn enige redder nood. Ik kon het me niet voorstellen hoe ons Kerstmenu zou zijn zonder verwarming in huis. Hij kende ons behoorlijk goed, en ook ons huis kende hij van binnen en van buiten. Hij was de aannemer die alle sanitair voor ons had geplaatst. Hij wilde ons dolgraag uit de nood helpen, maar hij had één probleem. Hij moest zelf nog zijn bestelde Kerstmenu ophalen in een traiteurzaak van een naburig dorp. En als hij eerst tot bij ons kwam was hij te laat voor zijn Kerstmenu. Ik wilde dus dat hij kwam tot bij ons kwam om onze ketel te herstellen en hij wilde zijn Kerstmenu ophalen. We hadden beide een duidelijk punt en stevenden bijna af op een win-verlies situatie. Tot ik bedacht: "Als ik nu eens achter jouw Kerstmenu rijd. En jij komt mijn ketel herstellen, dan zijn we beiden gelukkig." Zo kwamen we tot een win-win situatie. Iedereen gelukkig, niemand verloren. Nadien hebben we er nog vaak om gelachen. Van win-win wordt iedereen blij. (An) Ga na voor jezelf waar jij het onderpit dolf in het verleden. Ga na voor jezelf hoe je in de toekomst van zulke situaties tot een win-win deal komt.

18 15. Blijf leren Ontwikkeling is de basis van elk succes. Uit onderzoek blijkt dat hoe succesvoller iemand is, hoe groter zijn boekenkast. Zie je het verband tussen leren en succes? Succesvol zijn zonder te leren bestaat gewoon niet. Of je moet erop gokken dat je de lotto wint, maar zelfs dan Persoonlijk succes bestaat uit veel meer dan alleen maar geld. Succesvolle mensen blijven levenslang leren. Want weet je? "Een schoolse opleiding geeft je een bestaan. Zelfstudie biedt je een fortuin." Zelfstudie is wat je jezelf aanleert. Het is wat je onderweg leert, waardoor je constant verbetert en groeit. De meeste mensen blijven niet leren of groeien. Het simpele feit dat jij dat wel doet, betekent dat je al een eind op weg bent om je leven te verbeteren. Toen ik nog actief was voor het netwerkmarketing bedrijf, kreeg ik als consulent elke maand de gelegenheid een training te volgen. Zogenoemde succes training seminars. Als zelfstandig consulent beslis je zelf of je daar naartoe gaat of niet. Wat ik merkte, is dat op de training aanwezig zijn geen garantie is tot succes. Maar 100% van de succesvolle consulenten zijn altijd op de training aanwezig. Ik kan de consulenten indelen in 2 keer 2 groepen. De eerste groep gaat niet of nooit naar de training. En in deze groep maak ik nog een opdeling. Zij die denken alles al te kunnen of te kennen en denken niets meer bij te moeten leren. En zij die het geloof hebben, dat het geen zin heeft, want ze gaan het toch nooit kunnen of kennen. Wat denk je nu zelf? Beiden zullen nooit resultaat boeken. Een tweede groep ging altijd naar de training. Ze waren hongerig naar meer en wilden bijleren. Ze geloofden in vooruitgang door te leren van succesvolle mensen. Hier ook heb je het antwoord. De succesvolle mensen zaten allemaal in deze groep. Hier werden hun successen gevormd. Eén kanttekening wel: Blijven leren is noodzakelijk, maar als de actie ontbreekt is je slaagkans ook nul. Ik zag consulenten die maandelijks aanwezig waren op de trainingen maar geen enkel succes behaalden. Hun niveau van actie en zelfvertrouwen was te laag. Zet dus je kennis om in actie! (An) Noteer op een blad papier welke vaardigheden jij nog zou willen/moeten leren. Informeer waar of bij wie dat kan. En ga ervoor. Neem alvast een kijkje op businesslab.be

19 16. Omring je met de beste mensen De beste en makkelijkste manier om te leren is door je te omringen met succesvolle mensen. Ga op zoek naar omgevingen waar jij opgetild wordt. Zoek plaatsen op waar de verwachtingen hoog zijn en die je uitdagen om te blijven groeien. Zoek vooral geen troost bij medeslachtoffers. Die trekken je alleen maar naar beneden. Succesvol zijn leer je door succesvolle mensen gade te slaan, te bestuderen, te interviewen. En uiteraard door alles wat je van hen leert te implementeren in je leven of in je business. Durf ook hulp en advies te vragen aan succesvolle ondernemers. Je zal verbaasd zijn hoe bereidwillig ze zijn om je te helpen. Toen ik mijn sprong maakte vanuit het onderwijs naar de ondernemerswereld voelde ik dadelijk dat ik in een totaal nieuwe wereld terecht kwam. Een wereld waar ik nog heel veel te leren had. Nieuwe, en boeiende mensen kwamen op mijn pad. Mensen waarmee ik meer tijd mee wilde doorbrengen. Ik kon namelijk van hen leren. Vertrouwde contacten van vroeger verminderden. Dat was vaak hard en moeilijk. Maar ik wist dat ik me meer moest omringen met mensen die me dichter bij mijn doel brachten. De angstige vrienden of collega s die me voortdurend wezen op de risico s kon ik beter vermijden. Ik vul mijn dagen voortaan met hen die me optillen naar een hoger niveau. (An) Ga op zoek naar leerrijke en uitdagende omgevingen. Omgevingen waar je aangemoedigd wordt om verder te denken. Omgevingen waar je gestimuleerd wordt om het beste van jezelf te geven.

20 17. Ga anders om met geld Geld stinkt! Geld is niet belangrijk Allemaal overtuigingen van mensen die leiden aan de ik-ben-bang-van-geld-ziekte. Veel mensen denken negatief over geld terwijl geld belangrijk is. Met geld zet je jezelf in een veilige situatie. Met geld los je heel wat problemen op. Met geld betaal je de dokter en je rekeningen. Met geld help je ook heel veel mensen. Lijkt het je vreemd dat ik-ben-bang-van-geld-lijders moeilijk geld vergaren? Hoe zou het ook anders kunnen? Ze zijn bang van geld! Succesvolle ondernemers gaan anders om met geld. Helaas leren we het niet op school. Op school verwacht je goed onderwijs. Maar geld verdienen en omgaan met geld wordt zelden of nooit onderwezen. Eén van de vele redenen waarom ondernemers niet rijk worden is omdat zij niet rijk denken. Napoleon Hill schreef er een best-seller over: Think And Grow Rich of Denk groot, wordt rijk! Succesvolle mensen denken groot. Succesvolle ondernemers denken in termen van overvloed. Niet in termen van te kort of niet genoeg. Wanneer je rijk wilt worden dan moet je weten hoe geld werkt! Toen ik nog voor de klas stond en dus loontrekkend was bekeek ik op 31 december mijn spaarrekening. Op basis van dat cijfer bedacht ik over welke vakantie ik kon beginnen te dromen. Of beter gezegd: Welke promotie pik ik dit jaar mee binnen mijn budget? Vandaag droom ik in volle vertrouwen eerst mijn vakantie en dan pas kijk ik naar de stand van mijn rekening. Voor alles wat ik te kort schiet maak ik een plan. En ga ervoor, omdat ik geloof in overvloed. Ik geloof dat alles voor handen is wat ik nodig heb. (An) Onderzoek bij jezelf of jij een ik-ben-bang-voor-geld-lijder bent. Denk jij in termen van te kort, te weinig, niet genoeg, schaarste? Of eerder in termen van OK, genoeg voor iedereen en overvloed? Zoek voor jezelf een voorbeeldfiguur, een succesvolle ondernemer en leer van hem of haar hoe hij omgaat met geld.

21 18. Bouw een team van ambassadeurs Alleen is maar alleen. En is méér dan 2. Bouw rond jou en jouw onderneming een kring van supporters, ambassadeurs en teamspelers. Een kring van mensen die van jou en je onderneming houden. Beperk jezelf tot je kernactiviteiten. Doe vooral datgene waar je goed in bent. Bouw daarnaast een kring van mensen die achter jouw waarden en normen staan en die jouw visie ondersteunen. Ze helpen je met raad en daad. Ze ondersteunen je wanneer het moeilijk gaat. Ze reiken je spontaan de hand als het lastig wordt en ze praten vol lof over jou. Succesvolle mensen worden gedragen door een team van mensen. En dat zorgt voor super kracht voor de onderneming. Supporters, ambassadeurs en teamspelers maken een wereld van verschil voor topondernemers. Heel lang heb ik gedacht dat ik alles alleen moest doen. "I do it my way!" of "Wat je zelf doet, doe je altijd beter!" Ik liep rond met de idee dat ik mezelf moest bewijzen. Ik wilde van niemand afhankelijk zijn. Ik moest het alleen kunnen. Vandaag weet ik ondertussen beter. Wanneer ik een goed idee heb, praat ik erover met iedereen die het wil horen. De feedback die ik krijg zorgt ervoor dat ik mijn idee kan fine tunen. Ik krijg ook vaak spontaan hulp of hulpbronnen aangereikt. Iets van: "Steek daar eens je licht op!" En tot slot houden die mensen me op koers. Van tijd tot tijd vragen ze me hoe het staat met mijn project. Ze helpen me te blijven focussen en denken met me mee. (An) Evalueer jouw directe omgeving: Noteer de namen van de 10 mensen waarmee je de nauwste contacten mee onderhoudt. Ga na wie jou ondersteunt/supportert en wie niet. Stel jezelf bij ieder van hen de eerlijke vraag: "Investeer ik voortaan meer, minder of evenveel tijd aan hen?"

22 19. Wees energiek, blijf gezond Energie! Daar draait het om. Succesvolle ondernemers weten hun lichaam in (top)conditie te houden. Succesvolle ondernemers weten dat de tijd die ze investeren om te bewegen hen dubbel en dik wordt terug betaald. Ze weten dat hun eet- en drinkgedrag hun conditie mee bepaalt. En ze leven er ook naar. Succesvolle ondernemers houden zich aan de volgende 5 regels: Eet evenwichtig en regelmatig Drink anderhalve liter water per dag Beweeg elke dag een half uur lang Zorg voor een goede nachtrust Bekijk de wereld positief. Vroeger had ik de neiging om mijn ontbijt over te slaan. Wat langer wentelen in bed, zo dacht ik, was belangrijker dan een ontbijt. Allé, in ieder geval vond ik dat toffer. Toen ik op een dag aanhoudend sterretjes voor mijn ogen zag. Nam ik contact op met de dokter. Ik kreeg drie adviezen: Rust, Ontbijten en Bewegen. Vandaag start ik elke dag met een degelijk en evenwichtig ontbijt. Ik ga minstens 4 keer per week 45 minuten stappen en hou een minimum aan slaapuren vast. Ik drink anderhalve liter water en/of kruidenthee en voel me veel fitter dan al die jaren ervoor. En het gekke is: s Morgens blijven liggen in bed, dat kan ik niet meer. Ik ben wakker met de wekker en sta met plezier en enthousiasme op. (An) Pas je de 5 regels al toe? Of is er nog werk aan de winkel? Stel een concreet en haalbaar actieplan op om daar verandering in te brengen.

23 20. Geef meer dan men verwacht Geven is iets waar we ontzettend veel voldoening van krijgen. Denk maar eens na. Wanneer gaf jij laatst iemand een cadeau(tje)? En hoe voelde je daarbij? Wanneer gaf jij wat van jouw tijd aan iemand? Denk je niets te geven te hebben? Geef dan wat van jouw kostbare tijd. Wie geeft, krijgt. En dat hebben succesvolle mensen ook gezien. Hoe méér je geeft, hoe méér je krijgt. Geef aan klanten, maar ook aan familie, vrienden of minderbedeelden. Geef gewoon. Zonder iets terug te verwachten. Je zal zien. Je krijgt het in het veelvoud terug. Succesvolle mensen geven vaak. Zij het tijd, service, geld of andere zaken. Ze geven aan hun klanten meer dan ze verwachten. En dit keert in het veelvoud naar hen terug. Meer waardering, meer omzet, meer referenties, meer voldoening meer vrijheid. Wanneer ik mijn coaching cliënten trakteer op een kop koffie, thee of een frisdrankje en hen onthaal in een rustige, aangename kamer krijg ik vaak de opmerking: "Waaw! Dat is fijn. Je komt hier zo tot rust. Ik zal hier nog terugkomen!" Voor mij is het een kleine moeite. Voor hen een wereld van verschil. Wanneer ik mijn cliënten enkele dagen na het coachinggesprek een lief sms je stuur met een bemoedigende boodschap, dan weten ze dat ik meer om hen geef dan enkel en alleen tijdens de coachingsessie. Dit wordt niet alleen in dankbaarheid aangenomen, maar zorgt ook voor uitstekende referenties. (An) Ga eens na wat jij kan geven. Geef jij meer dan je klant verwacht? Indien het geen extra materieel voordeel is, dan misschien wat extra tijd of wat kennis? Welke projecten steun jij? Zoek eens uit welk project jij zou willen steunen. Ook deze bijdrage zal je een goed en voldaan gevoel geven. En vanuit dit gevoel creëer je meer. En ervaar je meer vrijheid.

24 21. Doe aan hedendaagse marketing Ik hoor het je al zeggen: "Ik ben geen verkoper. Ik ben goed in wat ik doe en dat is wat telt." Dat klopt. En toch maar voor een gedeelte. Het is super dat jij goed bent in wat je doet. Het zou er nog maar aan schelen. En toch is dat alleen onvoldoende. Heb geen aandacht voor de zakelijke kant, het marketing gedeelte, dan heb je een hobby. Geen onderneming. Alles in het leven draait om invloed. Ook jouw onderneming. Hoe groter jouw invloed wordt op jouw omgeving, hoe meer jij gezien wordt en hoe meer klanten straks naar je toekomen. Een stevige marketing creëert meer klanten, meer omzet dus. En dat is jouw kracht, jouw toverformule om jouw onderneming een boost te geven. Succesvolle ondernemers investeren 60% van hun tijd in goede marketing. Toen ik startende ondernemer was bij het netwerkmarketing bedrijf dacht ik dat ik "reclame" moest maken. Dat ik moest adverteren in de plaatselijke gazet. Mijn lerarenverstand was op dat moment nog niet getransformeerd naar een ware ondernemers mind-set. En ik kreeg resultaten in lijn met mijn beperkend denken: Niets. Nothing. Nada. Traditionele marketing doet het vandaag niet meer. Dat ondervond ik aan den lijve. En het product waar ik voor stond was op elke straathoek te vinden. Het moest dus anders! Ik verdiepte me in hedendaagse marketing waar ik mezelf ging profileren. En toen ik het begon toe te passen kreeg mijn business een super duw vooruit. Ik werd een magneet voor mijn klanten en deze bleven veel langer dan ooit voorheen. De nieuwe hedendaagse internettechnieken helpen me daar ontzettend veel bij. Ik bouw een relatie op met mijn (potentiële) klanten die niet meer stuk gaat. Mijn klanten plakken letterlijk aan mij vast. (An) Denk na over hoe jij meer zichtbaar wordt binnen jouw markt. Denk na over jouw doelgroep, jouw klanten dus. Denk na over wat jouw klant precies wil en hoe jij daar geld mee verdient. Denk na over datgene wat jou uniek maakt. Denk na over jouw sterktes, maar ook over jouw zwaktes. Tijdens het businesslab.be leer je er alles over.

25 BONUS: Houd balans Dagelijks worden we overspoeld met prikkels en impulsen die op ons inwerken. Het gebrek aan gelegenheid en ruimte om deze te verwerken, mondt uit in stress, onrust en algemeen onbehagen. Durf tijd te nemen voor jezelf. Durf één of meerdere momenten in je agenda af te blokken voor die zaken die jou rust en inspiratie geven. Succesvolle ondernemers maken wat dan ook, voldoende tijd voor ontspanning en gesprek. Waar wacht jij op? Alleen maar blijven doorgaan, resulteert op lange termijn in een tekort aan energie, in een te kort aan ideeën, in burn-out, in een slechte relatie of zelfs een bore-over. Mijn eenmanszaak liep ogenschijnlijk, voor de buitenwereld althans, goed. Ik werkte dag en nacht. Ik sprong voor elke cliënt. Ik had weinig tijd voor mijn gezin. Op zaterdag maakte ik mijn facturen. En op zaterdagavond hadden we sociale verplichtingen waar ik altijd mijn beste beentje voorzette. Kwestie van de schijn hoog te houden. Ik kwam kilo s aan, totdat ik 11 kilo overgewicht had. Ik sliep niet goed en mijn relatie was herleid tot oppervlakkige gesprekken. In 2008 stond ik op de rand van een burn out. Er moest iets veranderen. Zo kon het niet verder. Ik wilde het anders. Dankzij coaching, trainingen, persoonlijke ontwikkeling in binnen en buitenland en een nieuwe manier van denken herstelde ik die balans. Ik keerde terug naar een maximum 40 uren week en nam terug alle maaltijden aan tafel met mijn kinderen en wat tijd nemen voor mezelf. Vandaag besef ik dat balans een cruciale factor is om vol te houden. Ons lichaam is sterk en houdt het wel even uit, maar zonder geregelde rust en goede voeding is het gedoemd om te mislukken. (Xavier) Markeer in je agenda elke week minstens één moment waarin je tijd neemt voor jezelf. Hoe je deze tijd invult is niet zo belangrijk. Gewoon lui liggen in de zetel, een partijtje tennis met je partner, een wandelingetje of op café? Jij kiest! Zorg er alleen voor dat het echt tijd voor jezelf is.

26 BONUS: Durf kwetsbaar te zijn In de zakenwereld waar competitie en macht vaak aan de orde is, is het niet altijd aangeraden je kwetsbaar op te stellen. Soms kun je niet anders dan argumenteren en je verdedigen. Toch is kwetsbaarheid onmisbaar. Want in goede relaties is kwetsbaarheid een teken van kracht in plaats van zwakte. Als je je kwetsbaar durft op te stellen bij de juiste mensen, merk je dat dit de relatie versterkt. Begrip, herkenning en medeleven komen de relatie alleen maar ten goede. Succesvolle ondernemers weten de balans te vinden. Ze verschuilen zich niet altijd achter de muur van de sterke man of vrouw, maar zijn ook niet naïef. Ze tonen hun menselijke kant, maar laten ook niet elke twijfel zien. Ze stellen zich vaak kwetsbaar op. Maar ze laten ook niet over zich heen lopen. Ze wantrouwen de wereld niet. Maar verwachten ook niet dat iedereen het beste met hen voor heeft. Ik heb er lange tijd overgedaan voordat ik me kwetsbaar durfde op te stellen. Ik dacht dat ik steeds de grote, sterke en taaie ongenaakbare An moest zijn. Ik dacht dat ik steeds en tegen iedereen moest laten zien dat ik boven alles stond. Op een dag, in gesprek met een teamlid van mijn eigen opgebouwde netwerk van consultants, laat ik een traan rollen. Ik liet mijn emoties zien. Ik voelde een enorme verbinding. En van die dag voort kreeg ik een totaal ander contact met die persoon. Meer begrip en medeleven waren het resultaat. Onderzoek bij welke van jouw relaties het OK is om je meer kwetsbaar op te stellen. Zodat de relatie nog steviger wordt. Ga tevens ook na bij wie je dat beter niet (meer) doet.

27 Slotwoord Ik weet zeker dat je met deze tips al een heel eind vooruit geraakt. Neem ze geregeld bij de hand. En durf ze om te zetten in actie. Je boekt gegarandeerd meer en meer succes, geluk en vrijheid naarmate je ze gaat implementeren in jouw leven en onderneming. Ben jij een kleine zelfstandige en je herkent dit Je houdt van je zaak, maar je worstelt met de dagelijkse realiteit van klanten, krappe deadlines en weinig tijd? Je wil wel harder groeien maar je blust de hele dag door brandjes en je wordt s nachts wakker van het vele werk dat nog gedaan moet worden. Twijfel je of je wel goed bezig bent? Zie je je gezin nauwelijks? Het lijkt wel of je met je team een plateau bereikt hebt. Je wil verder, maar je weet niet hoe. Het blijft ontzettend moeilijk om de beste mensen te vinden en te behouden in jouw onderneming. De drijfveren om je bedrijf te starten: vrijheid, creativiteit, het verschil maken, geld verdienen en passie, lijken als sneeuw voor de zon te verdwijnen. En heb je graag steun bij het implementeren? Kom dan eens proeven. Tijdens het tweedaagse introductie seminar: Het BusinessLab geven we je nog meer tips en tricks om dit alles in de praktijk te zetten. Dankzij het Business Lab: Ontdek je hoe jouw denken en gedrag de ontbrekende schakel is tussen jouw plannen en je resultaten. Ontwikkel je een duidelijke visie: Je weet waar je staat. Je weet waar je naartoe wil en je focust je op die zaken die er echt toe doen. Krijg je de sleutels zodat jij en je medewerkers doen wat jullie goed (en graag) doen. Leer je de juiste keuzes maken op gebied van mensen, strategie, prijszetting en uitvoering zodat je meer rust ervaart. Krijg je terug grip op je bedrijf. Ontdek je hoe je meer omzet boekt zonder toe te geven op je vrije tijd. We duimen op jouw succes! An & Xavier Schrijf je vandaag nog in voor het tweedaags Introductie seminar: Het BusinessLab

21 Geheimen voor Succesvol Ondernemen. An Verstraete

21 Geheimen voor Succesvol Ondernemen. An Verstraete 21 Geheimen voor Succesvol Ondernemen An Verstraete 92% van je concurrenten moet dit nog ontdekken In dit E-boek beschrijf ik de ontdekkingen die ik doe in mijn zoektocht naar succes. Bloem, boter, een

Nadere informatie

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES MODULE #6 DREAMBOARD PROCES Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN EXCLUSIEF PROGRAMMA OVERZICHT 2016 LEF IN ACTIE Ontdek waarom het zo moeilijk is je hart te volgen en heb het lef dit toch te doen! De achtergrond van het programma Jij weet dat

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Emilie Depuydt. Goed gezien. Stel jezelf zichtbaarder op en word wie je werkelijk bent. Witsand Uitgevers

Emilie Depuydt. Goed gezien. Stel jezelf zichtbaarder op en word wie je werkelijk bent. Witsand Uitgevers Goed gezien Emilie Depuydt Goed gezien Stel jezelf zichtbaarder op en word wie je werkelijk bent Witsand Uitgevers Voor Jules en Jeanne, twee grote voorbeelden in zichtbaar zijn. Alle voorbeelden in dit

Nadere informatie

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben.

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben. Het meditatieprogramma duurt veertig dagen en bestaat uit tien affirmaties. Het is fijn om gedurende dit programma een dagboek bij te houden om je bewustwordingen en ervaring op schrijven. Elke dag spreek

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Introductie

Hoofdstuk 1. Introductie Hoofdstuk 1 Introductie Wat kan dit boek voor jou betekenen? Als je dit boek leest, sta je op het punt een enorm succes te maken van je bedrijf. Dat vind ik geweldig cool. Welkom! Mijn naam is Marielle

Nadere informatie

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Soms voel je je gevangen door het leven. Vastgezet door de drukte, en beklemd in je eigen hoofd. Je voelt je niet vrij en je voelt geen liefde. Met deze tips breng

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Winnen en behouden van nieuwe cliënten

Winnen en behouden van nieuwe cliënten Winnen en behouden van nieuwe cliënten Dat is de kracht van het zelfstandig ondernemerschap in tegenstelling tot de grote bedrijven. Alles draait om het vertrouwen van jouw cliënt in jouw professionaliteit.

Nadere informatie

V O L G E R S F A C E B O O K / D E D R E S S C O A C H W W W. G L A N C Y. N L

V O L G E R S F A C E B O O K / D E D R E S S C O A C H W W W. G L A N C Y. N L SIMPEL STAPPENPLAN VAN JE PASSIE JE WERK MAKEN 3.278 VOLGERS FACEBOOK/DEDRESSCOACH WWW.GLANCY.NL Mijn reis: van passie naar ondernemer Gefeliciteerd! Je hebt een eerste stap gezet. Wat fantastisch dat

Nadere informatie

Doe de Booest Check Zet de 1e stappen om jouw praktijk te laten groeien en er een echte onderneming van te maken.

Doe de Booest Check Zet de 1e stappen om jouw praktijk te laten groeien en er een echte onderneming van te maken. Doe de Booest Check Zet de 1e stappen om jouw praktijk te laten groeien en er een echte onderneming van te maken. ü Yes ü No ü Yes ü No Krijg een contstante stroom klanten en verhoog je inkomen ü No Auteurs

Nadere informatie

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen 5. Overtuigingen Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen Een overtuiging is een gedachte die je hebt aangenomen als waarheid doordat ie herhaaldelijk is bevestigd. Het is niet meer

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren.

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. WAARSCHUWING Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. INLEIDING Je herkent het vast: je stond met een glas

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT

HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT DOOR ANN VAN RIET WWW.ALTHEA-COACHING.BE Hallo! In dit e-book ga je leren hoe je echt zelfvertrouwen kan opbouwen. En daarmee bedoel ik dus niet gewoon denken

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Pen en papier? Wat is een businessmodel? Jouw businessmodel is de manier waarop jij in business bent Twee

Nadere informatie

Optimaliseer je prestaties

Optimaliseer je prestaties Winst en Groei - Internetmarketing en Verkooptraining Optimaliseer je prestaties 10 Technieken om je prestaties te verbeteren Christo Cornelissen & Mieke Bouquet Alles waar je jezelf op weet te focussen

Nadere informatie

Voorwoord! Wie wil ik helpen?!

Voorwoord! Wie wil ik helpen?! Voorwoord Allereerst dankjewel dat je mijn boek hebt gekocht of gekregen en dat je dit ook leest. Dit toont dat jij vooruit wil in het leven en dat je ook actiegericht bent. En actiegerichte mensen halen

Nadere informatie

om innerlijke rijkdom en vrijheid te creëren

om innerlijke rijkdom en vrijheid te creëren tips 11 om innerlijke rijkdom en vrijheid te creëren Mandy Israel Fantastisch dat je dit ebook hebt aangevraagd! Ontbreekt er wat in je leven? Voel je je niet voldaan? Wil jij RIJK zijn? Rijkdom gaat voor

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN INHOUD 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN 7 Verdriet uit je hart en verdriet om je zorgen 11 De belangrijkste relatie is die met jezelf 14 In dankbaarheid ligt geluk

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

meest geweldige beslissing de basis van je hele business speels avontuur

meest geweldige beslissing de basis van je hele business speels avontuur Proficiat! Dit is de meest geweldige beslissing die je kon nemen om jouw business te doen uitgroeien van een zaadje (lees: passie) naar een tuin vol bloemen (lees : fulltime inkomen). Echt waar. Dit wordt

Nadere informatie

Je gedachten gestructureerd op papier

Je gedachten gestructureerd op papier Online training: Je gedachten gestructureerd op papier Start: 14 september 2015 Een online programma, mét coaching, voor ondernemers en werknemers Voor als je logisch opgebouwde teksten wil leren schrijven,

Nadere informatie

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

Jouw superrelatie start nu!

Jouw superrelatie start nu! Jouw superrelatie start nu! Inleiding Herinner jij je je eerste liefde nog? Was je ook zo ontzettend verliefd? Je kon aan niets anders meer denken. Je hoofd en hart stroomden helemaal over. Je had de meest

Nadere informatie

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner:

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner: Boetseweg 47 7895 AV Roswinkel telefoon: 0591 785 780 www.jolandalinders.com e-mail: info@jolandalinders.com IBAN: NL32 KNAB 0729 6439 99 BIC: KNABNL2H KvK nummer: 59561742 BTW nummer: NL155366701B02 Alsjeblieft!

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman

De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman Waarom dit e-book? Hoe lang droom jij er al van om nieuwe stappen voor jezelf te zetten? Je bent een leergierig en staat als vrouw middenin

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN E-BLOG VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN in samenwerken Je komt in je werk lastige mensen tegen in alle soorten en maten. Met deze vier verbluffend eenvoudige tactieken vallen

Nadere informatie

Spiritueel dagboek. Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits

Spiritueel dagboek. Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits Spiritueel dagboek Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits Voorwoord: Een spiritueel dagboek 5 Waarom een spiritueel dagboek? 7 Om bewuster te leven en te handelen Aandachtspunten

Nadere informatie

Bas Smeets page 1

Bas Smeets  page 1 Bas Smeets www.bsmeets.com page 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen idee wat hoe hun ideale

Nadere informatie

LinkedIn-updates in-company

LinkedIn-updates in-company LinkedIn-updates in-company Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen plaatsen?

Nadere informatie

Gratis online training. Show up & Shine! Voel je weer licht, vol plezier, energiek en in balans.

Gratis online training. Show up & Shine! Voel je weer licht, vol plezier, energiek en in balans. Gratis online training Show up & Shine! Voel je weer licht, vol plezier, energiek en in balans. Show up & Shine Welkom bij deze online training. In 3 delen neem ik je mee op reis naar een lichtere manier

Nadere informatie

Hai, hai, Jij wordt de creator van je eigen leven!

Hai, hai, Jij wordt de creator van je eigen leven! Hai, hai, Hoe was 2018 voor jou? We zijn weer bij het einde van het jaar en dat is een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar wat er volgend jaar komen gaat. De

Nadere informatie

Vanjezelfhouden.nl 1

Vanjezelfhouden.nl 1 1 Kan jij van jezelf houden? Dit ontwerp komt eigenlijk altijd weer ter sprake. Ik verbaas mij erover hoeveel mensen er zijn die dit lastig vinden om te implementeren in hun leven. Veel mensen willen graag

Nadere informatie

Voor Noa Mali Zulueta Acea

Voor Noa Mali Zulueta Acea Voor Noa Mali Zulueta Acea Lichtflits Momenten van inzicht Lichtflits Momenten van inzicht Anniek Oosting Schrijfster: Anniek Oosting Coverontwerp: Anniek Oosting ISBN:9789402123234 Lichtflits/Anniek Oosting/2014

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

IK HOUD VAN MIJ!! LIEFDE EN HOOGGEVOELIGHEID...

IK HOUD VAN MIJ!! LIEFDE EN HOOGGEVOELIGHEID... IK HOUD VAN MIJ!! LIEFDE EN HOOGGEVOELIGHEID... Geplaatst op 28 juni, 2015 in het YOGI YOGA blad editie juli + augustus 2015 Lieve schat, je bent zo'n mooie, lieve en grappige vrouw, zelfs met je nukken

Nadere informatie

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16 Inhoud Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7 Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11 Activiteit 03: Acting out 16 Activiteit 04: Schuld 22 Activiteit 05: Angst 26 Activiteit 06: Verdriet

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Vul de enquête in. Bij deze enquête is het belangrijk dat elke vraag wordt ingevuld.

Vul de enquête in. Bij deze enquête is het belangrijk dat elke vraag wordt ingevuld. Dit is stap twee van de test die je in MOVE vindt op pagina 22 & 23. Wil je graag een realistisch beeld van hoe je ervoor staat op de 7 terreinen van je leven? Doe de check. Klopt jouw zelfbeeld met de

Nadere informatie

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens Trainen en coachen Psycholoog Mirella Brok Skype Tilburg Made Den Bosch psycholoog@psycholoogmirellabrok.nl 06 1771 2728 KvK 51743256 Lid Nederlandse Beroepvereniging voor Toegepaste Psychologie Opwarmoefening

Nadere informatie

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn.

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn. RITUEEL schrijven d a g b o e k Word de persoon die je altijd al had willen zijn. Welkom De persoon worden die je altijd al had willen zijn. Daarom schrijf ik. Door ritueel te schrijven kom je in verbinding

Nadere informatie

Jij bent een hele bijzondere GO-GETTER dame die :

Jij bent een hele bijzondere GO-GETTER dame die : 1 JIJ BENT HIER NIET ZOMAAR: Jij bent een hele bijzondere GO-GETTER dame die : Weet dat het belangrijk is om in zichzelf te investeren Het verlangen heeft om slim en efficiënt business strategieën te implementeren

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie

Ben jij klaar voor de volgende stap?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Ben jij klaar voor de volgende stap? De juiste beslissing maken over jouw toekomst (en eventueel de toekomst van jouw paard), is een belangrijk proces. Deze richtlijnen zullen jou helpen de juiste keuze

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.]

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] 2011 Life Coach Désirée Snelling Berg Desirée [IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] Leer de technieken om met behulp van je onderbewuste en het universum je ex weer terug te krijgen. Inleiding Het is geen geheim

Nadere informatie

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl Nieuwsbrief 2015-3: Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken coaching en energetische therapie www.pranakompas.nl Een nieuw jaar nieuwe kansen! 9 Tips die je helpen je

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 1: denken en doen als een ondernemer Les 3: omarmen

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 1: denken en doen als een ondernemer Les 3: omarmen Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 1: denken en doen als een ondernemer Les 3: omarmen Pen en papier? Omarmen Ondernemen is een groot avontuur Onderweg op je reis kom je van alles tegen, ook

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Succesvol in Balans, Voltastraat 29-5, 6902 PT Zevenaar Tel: ,

Succesvol in Balans, Voltastraat 29-5, 6902 PT Zevenaar Tel: , Een leven vol geluk en balans Stress, piekeren... het vreet energie Neem je geluk NU in eigen hand Balans lijkt lastiger dan ooit Ø 69% van de vrouwen heeft moeite om alle ballen in de lucht te houden

Nadere informatie

I N H O U D S O P G A V E

I N H O U D S O P G A V E S p r a n k e l p l a n I N H O U D S O P G A V E VOORDAT JE BEGINT... SPRANKELDOELEN VASTSTELLEN VISUALISEER JOUW SPRANKELJAAR VRAGEN DIE PIJN DOEN ZORG DAT JIJ ÉCHT GAAT SPRANKELEN! PLANNEN MAAR! OVER

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

Tineke Boudewijns VERSTAG

Tineke Boudewijns VERSTAG Tineke Boudewijns VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen

Nadere informatie

Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen. / created by: Mariëlla /

Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen.  / created by: Mariëlla / Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen Start each day with a gratefull heart 1 Inleiding Stap 1 Face your FEARS Stap 2 De Confrontatie en Acceptatie Stap 3 Zoek naar je innerlijke

Nadere informatie

Training Extra Eindsprint & Doelen Training

Training Extra Eindsprint & Doelen Training Training Extra Eindsprint & Doelen Training 2017 is al weer bijna afgelopen. Wow, wat is dat snel gegaan he? Ik deel in deze extra training wat inzichten met je om dit jaar nog een eindsprint te kunnen

Nadere informatie

Ik nodig je uit om iedere ochtend en iedere avond in het dagboek te schrijven.

Ik nodig je uit om iedere ochtend en iedere avond in het dagboek te schrijven. Ik nodig je uit om iedere ochtend en iedere avond in het dagboek te schrijven. 11 video s 11 schrijfoefeningen 11 affirmaties 11 inspiratie-quotes SHINEYOURLIGHTNOW.NL Dit is je Flow Dagboek voor de Fuck

Nadere informatie

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Vraag 1 Hoe heb je zielsliefde ontdekt, en ontdekte je zielsliefde het ook op dat moment? Ik ontmoette haar op mijn werk in de rookruimte. We konden

Nadere informatie

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F werkboek T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F Werkboek: Je unieke aanbod maken W W W. M A R L O E S H A L M A N S. C O M Je unieke aanbod of "signature service" maken, dat aanbod waar

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie

Ondernemerschapsblokkades

Ondernemerschapsblokkades Ondernemerschapsblokkades Wat houdt je tegen om je droom werkelijkheid te laten worden? En hoe los je dat op? 7 tips om in actie te komen! Samengesteld door Willemijn Lau Hoi toekomstig professional, Wat

Nadere informatie

LinkedIn-updates open inschrijving

LinkedIn-updates open inschrijving LinkedIn-updates open inschrijving Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

MODULE #8 TIME MANAGEMENT

MODULE #8 TIME MANAGEMENT MODULE #8 TIME MANAGEMENT Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer 3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer verbinding met je hart contact met jezelf zelfwaardering Hee! Wat goed dat je begonnen bent aan het lezen van mijn ebook. Dat betekent dat de wil

Nadere informatie

Laat je tijd niet weglekken.

Laat je tijd niet weglekken. Laat je tijd niet weglekken. Waar verdwijnt jouw tijd in? PATRICIA GORISSEN Laat jij je kostbare tijd weglekken? Je werkt zo hard aan je bedrijf, aan je projecten. Om je klanten beter te helpen en tegelijkertijd

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het gaat je echt verder helpen.

Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het gaat je echt verder helpen. In de vorige les ben je gaan onderzoeken wat je droom is en ik hoop dat je het besluit hebt genomen om elke dag te dromen en dat je een moodboard hebt gemaakt. Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het

Nadere informatie

Tel: 06 239 475 38 esther@ikhouvanmij.eu www.ikhouvanmij.eu

Tel: 06 239 475 38 esther@ikhouvanmij.eu www.ikhouvanmij.eu Tel: 06 239 475 38 esther@ikhouvanmij.eu www.ikhouvanmij.eu Met dit Ebook wil ik je graag inzichten geven in hoe je van jezelf kunt (leren) houden. Dit bereik je (wellicht helaas) niet door even een knop

Nadere informatie

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie.

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Via dit mailadres kunt u ook informatie aanvragen over de docentenhandleiding

Nadere informatie

attitudes zelfstandig leren kennis vaardigheden

attitudes zelfstandig leren kennis vaardigheden zelfstandig leren Leren leren is veel meer dan leren studeren, veel meer dan sneller lijstjes blokken of betere schema s maken. Zelfstandig leren houdt in: informatie kunnen verwerven, verwerken en toepassen

Nadere informatie

DRIE GOUDEN TIPS om "Nee" te leren zeggen tegen alles wat je niet meer wilt. Kies voor het leven dat jij wilt hebben.

DRIE GOUDEN TIPS om Nee te leren zeggen tegen alles wat je niet meer wilt. Kies voor het leven dat jij wilt hebben. DRIE GOUDEN TIPS om "Nee" te leren zeggen tegen alles wat je niet meer wilt. Kies voor het leven dat jij wilt hebben. Chantal Smeets 1 INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD... 3 2. INLEIDING... 4 3. DRIE GOUDEN TIPS...

Nadere informatie

Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée

Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée Life Coach Désirée Snelling Berg Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée 2011 Magie voor het verkopen van je huis

Nadere informatie

Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018

Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018 E-BOOK Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018 0 Inhoudsopgave 1. Voorwoord... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2. Inleiding... 3 Wie is Monique Dekker?... 3 3. Bewustzijn... 4 Zijn wie

Nadere informatie

De bij die niet kon vliegen

De bij die niet kon vliegen De bij die niet kon vliegen De kleine bij zat in het gras en keek treurig om zich heen. Daar vlogen alle andere bijen af en aan. Hun kleine pootjes vol met stuifmeel, de mond vol met de nectar van de mooie

Nadere informatie