Rechtsvraag Is de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo in overeenstemming met internationaal recht?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rechtsvraag Is de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo in overeenstemming met internationaal recht?"

Transcriptie

1 CASUSSEN Jones & Other v. VK EHRM, onvoldoende bewijs om te besluiten tot een gelijkaardige uitholling van de materiële immuniteit van vreemde overheidsfunctionarissen in burgerlijke zaken Zaak Kosovo Kosovo was een provincie van Servië. Kosovoranen zijn overwegend Moslim terwijl Serviërs Christelijk zijn. De wens van Kosovo om onafhankelijk te worden van Servië leidde in de jaren 90 tot massamoorden, de NAVO moest ingrijpen. Kosovo heeft zich in februari 2008 onafhankelijk verklaard van Servië, tientallen landen hebben de onafhankelijkheid van Kosovo erkend. Is de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo in overeenstemming met internationaal recht? Het IGH stelt dat de vraag beantwoord moet worden in het licht van de geschiedenis van Kosovo. Het Hof staat kort stil bij een VN Resolutie uit 1999 waarin opgenomen is dat Servië zich terug moet trekken van Kosovoraans grondgebied. De verantwoordelijkheden ten aanzien van de administratie van Kosovo worden verdeeld tussen de VN en Kosovo zelf. Na 1999 is de administratie stap voor stap volledig overgedragen aan het bestuur van Kosovo. Uit verschillende officiële documenten en verslagen die zijn opgemaakt tot 2008 blijkt dat Kosovo functioneert als onafhankelijke staat. Ten aanzien van de status van onafhankelijkheidsverklaringen onder internationaal recht overweegt het Hof ten eerste dat het niet verboden is onder internationaal recht om onafhankelijkheid uit te roepen. Er is binnen het recht op zelfbeschikking zelfs een recht op onafhankelijkheid voor volken in zogenaamde non-self-governing gebieden. Het Hof herhaalt de regel van internationaal recht dat het niet verboden is voor een staat om zich onafhankelijk te verklaren. Dit betekent volgens het Hof dat de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo niet in strijd is met algemeen internationaal recht. Na een analyse van de VN Resolutie uit 1999 en de daaropvolgende afspraken stelt het Hof dat deze onderdeel uitmaken van het internationaal recht en meegenomen moeten worden in het antwoord op de vraag. Het Hof concludeert dat de resolutie niet in de weg staat aan de geldigheid van de onafhankelijkheidsverklaring. Daaruit volgt dat de verklaring niet in strijd is met de resolutie. Het Hof kwam tot deze conclusie door het analyseren van de tekst van de verklaring en de omstandigheden waaronder zij gedaan is. Uit die omstandigheden volgde volgens het Hof dat Kosovo geen beroep deed op het recht op zelfbeschikking maar voor de toekomst een mogelijkheid zag om als onafhankelijke staat verder te gaan. Rechtsregel Het Hof concludeert aldus dat de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo in overeenstemming is met internationaal recht.

2 North Sea Continental Shelf IGH (1969), multilaterale verdragen kunnen bijdragen tot de vorming van internationaal gewoonterecht. 3 mogelijkheden; 1) een verdrag kan eerdere gewoonterechtelijke regels codificeren, 2) het kan een ontluikende gewoonterechtelijke norm kristalliseren of 3) het kan bijdragen tot de vorming van een nieuwe gewoonterechtelijke norm. Verdragen zijn effectief als relevante statenpraktijk. De North Sea Continental Shelf-zaak is aanhangig gemaakt op basis van een special agreement tussen Duitsland en Denemarken en tussen Denemarken en Nederland. Landen met grenzen aan de Noordzee hebben grenzen getrokken om hun continental shelf te bepalen. Nederland en Denemarken beroepen zich bij de wijze van grensbepaling op artikel 6 van de Geneva Continental Shelf Convention Duitsland, aan de andere kant stelt dat uit moet gegaan van gelijke delen. Het geschil kon niet opgelost worden dus werd aan het Internationaal GerechtsHof gevraagd het geschil op te lossen. Welke regels zijn van toepassing op het bepalen van de grenzen? Opgemerkt dient te worden dat dit arrest niet van belang is vanwege het antwoord op de rechtsvraag, maar vanwege de overwegingen van het Hof met betrekking tot de vorming van gewoonterecht. Artikel 6 van het Verdrag heeft invloed gehad en blijft invloed hebben als norm-bepalend artikel dat de basis gelegd heeft voor regels die opgenomen zijn in het corpus van het internationaal recht en als zodanig geaccepteerd zijn door de opinio juris. Daardoor zijn zij bindend geworden voor landen die geen lid zijn van het verdrag. Het Hof overweegt dat het ook noodzakelijk is dat de bepaling van een normcreërend karakter zodat het beschouwd kan worden als basis voor het vormen van algemene rechtsregels. Voordat een regel beschouwd kan worden als gewoonterecht moet een bepaalde tijd verstreken zijn waarin ook daadwerkelijk naar die regel gehandeld werd. Dat het handelen nog maar een korte periode plaatsvindt is in zichzelf geen reden voor het niet vormen van gewoonterecht. Een onmisbare voorwaarde zou dan wel statenpraktijk zijn, inclusief door de staat wiens belangen in het bijzonder geraakt worden, die extensief en zichtbaar uniform is. Daarnaast moet zij voorkomen op zodanige wijze dat aangetoond wordt dat een rechtsregel of wettelijke verplichting algemeen erkend wordt. Het belangrijkste punt in dit arrest is paragraaf 77, het Hof beschrijft de voorwaarden voor opino juris. Het Hof stelt dat voordat er sprake is van opnio juris aan twee voorwaarden voldaan moet zijn. De gedragingen waar het om gaat moeten niet alleen resulteren in een vaste praktijk, maar ze moeten ook uitgevoerd of nageleefd worden op een manier waaruit blijkt dat er ook de overtuiging is dat op deze manier gehandeld moet worden. De frequentie of zelfs het gebruikelijke karakter van de handeling is niet voldoende op zichzelf.

3 Nigaragua-arrest IGH, het verstrekken van financiering aan een rebellenbeweging in een ander land geen schending met zich mee brengt van het geweldverbod, maar wel van het non-interventiebeginsel. Jaren 80, geschil tussen Nicaragua en Amerika. Conflict tussen linkse overheid en rechtse rebellen contra s, Amerika stuurt CIA agenten, die steunen de rebellen (geld, wapens, militaire steun) verregaande samenwerking met de rebellen. Is het optreden van de VS wettig? Het is toerekenbaar aan de Amerikaanse overheid, het optreden van de CIA-agenten is toerekenbaar want het zijn formele staatsorganen. De rebellen plegen mensenrechtenschendingen bv. foltering, zijn die inbreuken ook toerekenbaar aan de Amerikaanse overheid? Nee, dus er was enkel een intensieve samenwerking, maar de contra s werkten nog op individuele basis. Internationaal gewoonterecht De feiten Nicaragua startte een zaak tegen de Verenigde Staten omdat de VS ongeoorloofd gebruik van geweld gemaakt zou hebben. Nicaragua vroeg het Hof voor recht te verklaren dat de VS handelde in strijd met artikel 2 lid 4 van het VN handvest. Het Belang van dit arrest is erin gelegen dat Nicaragua zich niet alleen beroept op verdragsbepalingen maar ook op regels van gewoonterecht. De VS verdedigt zich door te stellen dat zij aan die regels van gewoonterecht helemaal niet gebonden is, als het al regels van gewoonterecht zijn. Het Hof overweegt dat het geweldsverbod weliswaar zowel een verdragsrecht als gewoonterecht is, de inhoud van die regels niet identiek is. Zelfs wanneer de inhoud van de verdragsnorm en norm van gewoonterecht identiek zou zijn is dat geen reden om het gewoonterecht geen betekenis toe te kennen en enkel op het verdragsrecht af te gaan. Het Hof overweegt dat artikel 51 van het VN Handvest, gezien de geschiedenis, een regel van gewoonterecht is die is gecodificeerd in het verdrag. Het Hof bespreekt het belang van identieke regels die complementair aan elkaar toegepast worden in het licht van het verdragenrecht. Het Hof beargumenteert dat ook artikel 2 lid 4 van het VN Handvest een regel van gewoonterecht is, die complementair aan de gecodificeerde verdragsbepaling moet worden toegepast. Rechtsregel Het gebruikte geweld was niet gerechtvaardigd op grond van zelfverdediging (de argumentatie van de VS) en was in strijd met regels van gewoonterecht.

4 Nottebohm- arrest IGH, staten zich er veelal van onthielden om diplomatieke bescherming uit te oefenen ten gunste van genaturaliseerde personen die, wegens lange afwezigheid, hun band met de staat hadden verbroken, IGH liet zich inspireren op relevante gewoonterechtelijke regels. IGH besloot dat Liechtenstein geen diplomatieke bescherming kon uitoefenen ten opzichte van een persoon die door Guatemala was uitgewezen omdat er geen spraken was van dergelijke genuine link = daadwerkelijke band) met de staat waarvan men de nationaliteit heeft. Wanneer er een persoon dubbele nationaliteit heeft, zullen in principe de beide staten het diplomatieke beschermingsrecht kunnen uitoefenen ten opzichte van andere landen. (statenpraktijk) De feiten De heer Nottebohm, van origine Duits, vraagt in 1939 neutralisatie in Liechtenstein aan. Voorwaarde hiervoor is dat hij ook geaccepteerd zal worden in een maatschappelijk verband in Liechtenstein, ook dit vraagt hij aan. De heer Nottebohm, werkte voornamelijk in Guatemala, maar reisde regelmatig naar Duitsland en Liechtenstein voor bezoek. Uiteindelijk wordt de neutralisatie geaccepteerd, wat de heer Nottebohm tot staatsburger van Liechtenstein maakt. Guatemala accepteert de neutralisatie niet, waarop Liechtenstein een vraag voorlegt aan het Internationaal Gerechtshof. Kan de unilaterale handeling door Liechtenstein ingeroepen worden tegen Guatemala met betrekking tot het uitoefenen van bescherming? Het Hof overweegt dat nationaliteit valt binnen de jurisdictie van de staat die het behandelt volgens haar nationale recht. In dit geval echter, nu het gaat om bescherming, wordt het nationaliteitsvraagstuk in de internationale sfeer geplaatst. Het Hof overweegt dat wanneer twee staten claimen dat één persoon haar nationaliteit heeft moet dit conflict in internationaal perspectief bekeken worden. Om de nationaliteit van een dergelijk persoon te bepalen zijn een aantal criteria ontwikkeld.het Hof stelt dat de voorkeur wordt gegeven aan de effectieve nationaliteit die gebaseerd is op de banden die een persoon heeft met een staat. Hierbij moeten diverse factoren meegenomen worden die in verschillende zaken verschillende waarde toegekend moeten worden. Hieronder valt bijvoorbeeld, de woonplaats, zijn interesses en hoe deze aan een plaats gebonden zijn, familiebanden, participatie in de maatschappij, hechting aan een bepaalde staat etc. Het Hof overweegt vervolgens wat de banden van de heer Nottebohm zijn met Guatemala, Duitsland en Liechtenstein en komt tot de conclusie dat er helemaal geen band met Liechtenstein is. De enige reden dat de heer Nottebohm neutralisatie aan heeft gevraagd is om, in oorlogstijd, inwoner te zijn van een neutrale staat. Het Hof concludeert dat de werkelijke band bestaat tussen de heer Nottebohm en Guatemala. Rechtsregel Het Hof antwoordt dan ook ontkennend op de vraag.

5 Warrant-zaak /Yerodia IGH, nationale wetgeving inzake immuniteit in strafzaken om uit te maken of er een gewoonterechtelijke regel was die België verbood om de zittende Congolese buitenlandminister te vervolgen. Ook de uitspraken van nationale rechters kunnen een bron van statenpraktijk vormen. Zaak België v Congo. Feiten In 1993 nam België een wet voor universele jurisdictie aan. Dit stond toe om personen voor war crimes, crimes against humanity en genocide te vervolgen. De zittende minister voor buitenlandse zaken van Congo werd voor het Hof gedaagd. Hierop brak er een stroom van kritiek los, onder andere aangezien een zittende minister streng relatief strikt beschermd wordt onder internationaal recht op basis van personele immuniteit. Komt een zittende minister van buitenlandse zaken toch immuniteit toe, ook al gaat het om internationale misdrijven? Immuniteit wordt toegekend opdat die personen in kwestie hun functie naar behoren uit kunnen oefenen. Als deze personen in het buitenland zijn dienen zij volledige immuniteit te hebben. Rechtsregel Immuniteit voor personen in functie is er om te zorgen dat zij die functie naar behoren uit kunnen oefenen. Oplossing Het Hof besliste om zich niet uit te spreken over het vraagstuk van de universele jurisdictie. Het steunt deze beslissing voornamelijk op de vraag van de partijen zelf om de beslissing te beperken tot de kwestie van de immuniteiten.

6 Asiel-zaak / Asylum case IGH (1950) onderzocht of er binnen Latijns-Amerika regionaal gewoonterecht bestond inzake het verlenen van asiel aan politieke vluchtelingen. De feiten Na een burgeroorlog in Peru zocht de leider van de verliezende partij asiel in Colombia, dit doet een aantal vragen rijzen over de bevoegdheid van Colombia om asiel te verlenen aan personen die strafbare feiten begaan hebben. Was Colombia bevoegd om asiel te verlenen aan een persoon die strafbare feiten begaan heeft? Colombia rechtvaardigt haar handelen door onder andere verwijzen een verdrag dat in 1911 gesloten werd waarin de staat-partijen het instituut asiel erkennen in overeenstemming met de beginselen van internationaal recht. Verder verwijst Colombia naar verschillende andere verdragen en gewoonterecht. Het Hof overweegt dat de partij die zich beroept op internationaal gewoonterecht, moet bewijzen dat die gewoonte zich op dusdanige manier ontwikkeld heeft dat deze verbindend is voor de andere partij. De Colombiaanse regering moet bewijzen dat de ingeroepen regel constante en uniforme toepassing vindt door de betrokken staten en dat deze toepassing een uitdrukking is van het recht behorend tot het asielrecht. Dit volgt uit artikel 38 van het Statuut van het Internationaal gerechtshof, dat verwijst naar internationale gewoonte as evidence of a general practice accepted as law. Het Hof concludeert dat een dergelijke regel van internationaal gewoonterecht niet bestaat. Daarbij stelt het Hof dat mocht een dergelijke regel wel bestaan, Peru er niet aan gebonden zou zijn door de werking van het Montevideo Verdrag. Belangrijke overweging van het Gerechtshof in dit arrest is dat de statenpraktijk, die vereist is voor gewoonterecht, naast nationale gewoonte, ook lokale gewoonte omvat. Rechtsregel Colombia was hier niet toe bevoegd, het internationaal recht verzet zich hiertegen.

7 Right of Passage-zaak IGH erkende de mogelijkheid van een vorm van lokaal gewoonterecht, mits instemming van alle betrokken partijen. Paquete Habana-arrest Amerikaans Hooggerechtshof uit 1900, het hof besloot in deze zaak, op basis van een analyse van de officiële instructies in derde landen, van bestaande verdragen, van vonnissen van lokale rechtbanken en opinies in de rechtsleer, dat visserijschepen niet konden worden buit gemaakt in het kader van een gewapend conflict. Internationaal gewoonterecht. Nuclear Test IGH, Australië v. Frankrijk, eenzijdige verklaring/verbintenis Frankrijk was gehouden door verklaringen van haar President en diverse regeringsleden waarin te kennen was gegeven dat Frankrijk geen atmosferische nucleaire testen meer zou uitvoeren in de Stille Oceaan. Andere staten konden deze verklaringen nadien tegen Frankrijk inroepen. Frankrijk voerde testen uit voor zijn atoombomprogramma in de Franse overzeese gebieden in de Stille Oceaan, meer bepaald op het eiland Mururoa. Australië en Nieuw-Zeeland wensten dat deze testen werden stopgezet. Frankrijk verklaarde, in de periode tussen de aanhangingmaking van de zaak bij het IGH en de uitspraak, meermaals dat het na de testenreeks van de zomer van 1974 met het programma zouden stoppen Suez-crisis Eenzijdige verklaring van Egypte uit 1957 n.a.v. de Suez-crisis inzake vrije doorgang voor derde staten doorheen het Suez-kanaal. Arbitragezaak tussen Oost-Timor en Australië / Attorney-General Relatieve nietigheid, Oost Timor vs Australië, Verdrag rond de exploitatie van olie in de Timorese zee, inkomsten delen tussen die twee staten. Vorig jaar begon Oost-Timor een zaak (afluistering, onderhandelingen inzet voordeel van Australië), vrij vreemde zaak. Arbitragetribunaal =>Australische politie binnengevallen in advocatenkantoor van Oost - Timor, huiszoekingen en dergelijke... Aanvechten van de geldigheid van dat verdrag => O. T. eist dat de documenten worden terug geven en de mogelijke kopieën worden verwijderd. Bedrog. Preah Vihear Geschil tussen Cambodja en Thailand rond de tempel, relatieve nietigheid; dwaling.

8 Reparations for Injuries IGH, (1949) advies gevraagd naar aanleiding van de moord op VN-bemiddelaar Folke Bernadotte door Joodse extremisten, dat de VN bevoegd was om een schadeclaim in te stellen tegen een overheid voor schade toegebracht aan één van vertegenwoordigers in uitvoering van diens taak. Aanslag op een Zweedse graaf, die actief was als VN-onderhandelaar in het Midden-Oosten. Gedood door Joods extremisten, VN wil schadeclaim instellen. Is de VN verantwoordelijk voor schadeclaim te stellen? Advies hierover vragen aan het IGH, IGH zegt: ja, rechtssubjecten, ook andere entiteiten zoals internationale organisaties (IO s) bv. VN. (ook NGO s, subjecten van het internationaal recht) Het IGH erkende uitdrukkelijk dat internationale organisaties Internationale rechtspersoonlijkheid hebben. IO s kunnen claims brengen om vergoeding te krijgen voor schade toegebracht door lidstaten of derde staten aan de organisatie. Maar ook zijn ze internationaal aansprakelijk voor internationaal onrechtmatig gedrag. Feiten De United Nations vroeg om een advisory opinion van het Hof omtrent de volgende kwestie. Een aantal personen hadden de dood gevonden in dienst van de United Nations. Nu was de vraag of de United Nations als organisatie het recht had om een claim in te dienen tegen de verantwoordelijke overheid voor oftewel schade geleden door de United Nations zelf, of schade geleden door het slachtoffer of zijn opvolgers middels hem/haar. Heeft de United Nations als organisatie de rechtspersoonlijkheid om een claim in te dienen voor geleden schade oftewel door haarzelf, of door het slachtoffer? Het Hof kwam unaniem tot de conclusie dat de United Nations inderdaad in staat is om een claim in te dienen voor schade geleden door haarzelf of het slachtoffer bij een Staat die dit veroorzaakt heeft door zijn verplichtingen jegens de United Nations te schenden onder internationaal recht. De bevoegdheden gegeven door de leden van de United Nations kunnen alleen zo uitgelegd worden als dat zij een internationale rechtspersoonlijkheid toekennen aan de United Nations als organisatie. De functies die de United Nations toegekend heeft gekregen kunnen enkel uitgevoerd worden indien deze internationale rechtspersoonlijkheid impliciet toegekend zou zijn. De United Nations heeft internationale rechten en plichten en de mogelijkheid om deze rechten en plichten te effectueren door internationale claims in te kunnen dienen. De United Nations heeft ook de mogelijkheid om zijn 'agents' te kunnen beschermen en deze claim dus voor hen in te kunnen dienen. Rechtsregel De United Nations als organisatie heeft krachtens de toegekende bevoegdheden toegekend door haar leden impliciet internationale rechtspersoonlijkheid, en is dus in staat om internationale claims in te dienen voor haarzelf en haar 'agents'.

9 Aaland-eilanden 1921 Werd Finland een soevereine staat in de chaotische nadagen van de Russische revolutie? Eilanden tussen Finland. Wie heeft aanspraak op die eilanden? Er werd een comité opgericht door de Volkerenbond om een uitspraak te doen over wie aanspraak heeft op de eilanden. Je bent de soevereine staat indien je(effectief gezag) controle over de staat hebt zonder hulp van buitenlandse troepen. Indien tijdelijke verstoring, nog steeds een staat bv staatsgreep, lange tijd zonder regering. Secession o fquébec Canadees Hooggerechtshof (1998) oordeelt dat een volk buiten een paar uitzonderingen) geen aanspraak kan maken op externe zelfbeschikking wanneer het zijn recht op zelfbeschikking intern kan uitoefenen. Secession of Quebec, Frans-deel van Canada, ze wouden zich afscheiden. Suprême court van Canada 1998: goed vertegenwoordigd in alle structuren (internationale zelfbeschikking), Québec heeft geen legitieme aanspraak op onafhankelijkheid. Wat indien geen interne zelfbeschikking? Dan was er mogelijkheid op aanspraak van externe zelfbeschikking. Louisiana purchase 1803, waarbij de VS een gebied van meer dan 2 miljoen km2 kocht van Frankrijk. Cessie is uiteraard maar mogelijk indien de staat die het gebied overdraagt zelf een geldige titel heeft (nemo dat quod non habet) Guantanamo lease Stuk in het oosten van Cuba met een marine basis van de VS, 1903 VS overeenkomst met Cuba voor onbeperkte duur een erfpacht, tot stand gekomen onder militaire druk zegt Cuba. Cuba stelt geldigheid van verdrag in vraag. Island of Palmas Spanje kon het eiland Palmas niet overdragen aan de VS omdat het gebied ingevolge prescriptie aan Nederland was gaan toebehoren. Cessie is uiteraard maar mogelijk indien de staat die het gebied overdraagt zelf een geldige titel heeft (nemo dat quod non habet) NL v. VS dacht dat ze soevereiniteit hdden omdat Spanje de Filipijnen had overgedragen aan de VS. Maar Spanje was daar niet gemachtigd toe, want Nederland bezette zonder tegenstand van Spanje Island of Palmas. Filartiga v Pena-Irala Ontstond de indruk dat deze wetsbepaling kon worden ingeroepen om voor de Amerikaanse rechtbanken schadevergoeding te verkrijgen voor de meest uiteenlopende schendingen van het volkenrecht gepleegd in het buitenland. Jonge man werd gefolterd in Parague. Zaak wordt beslecht in Amerika. Klagers baseren zich op een hele oude wet. De Amerikaanse rechter interpreteerde de wet als een wettelijke basis om mensen in Amerika schadevergoeding te bekomen bij overtreding mensenrechten in buitenland. Extra-territoriale jurisdictie

10 Kiobel-arrest Amerikaans hooggerechtshof, US, Suprême Court, 2013 Het hooggerechtshof van Amerika besloot in het arrest dat tot aanleiding van een wet als de ATS (Alien Tort Statute) een weerlegbaar vermoeden geldt dat zij geen extra-territoriale werking kent. ingesteld door Nigerianen in Amerika. Shell betrokken bij mensenschendingen in Nigeria. Nietextraterritoriaal geldt, behalve tegendeel bewezen. Vermoeden dat de wet niet geldt en het vermoeden wordt niet weerlegd. Einde claims van Amerikanen die schadevergoeding willen krijgen voor mensenrechtenschendingen overal ter wereld. Extra-territoriale jurisdictie Air Transport Association of America-arrest 2011, besloot het hof van Justitie van de EU niettemin dat deze aanpak niet strijdig was met het internationale of Europees recht. Bosnische Genocide zaak Hoewel Servië niet als dusdanig verantwoordelijk was voor de genocide in Srebrenica (uitgevoerd door het (niet-statelijke) Bosnisch- Servische Volksleger), zij niettemin een inbreuk had begaan op haar plicht onder het Genocideverdrag om genocide te voorkomen. Bosnische Genocide-zaak werd aanhangig gemaakt op basis van een compromissoire clausule uit het Genocideverdrag. Teheran-arrest VS v Iran (1979), Val sjaar (islamitisch regime aan de macht), spontane studentenprotesten voor ambassade, de ambassade wordt overmeesterd en gegijzeld. De ambassade moest beschermd worden door de Iraanse overheid, op zich is Iran niet verantwoordelijk (wel inbreuk op beschermingsplicht van Iran). Voor de bevrijding van het ambassade personeel moet de VS enkele eisen aannemen, hierbij neemt Iran de verantwoordelijkheid van de voortzetting van de gijzeling opzich. Voor het begin van de gijzeling was Iran niet verantwoordelijk, Iran heeft wel een inbreuk gepleegd op de beschermingsplicht van de ambassade. Vanaf dat Iran eisen stelt aan de VS is Iran wel verantwoordelijk voor de verderzetting van de gijzeling. Staatsaansprakelijkheid en toerekenbaarheid Walvis-zaak Australië v Japan, bij Internationaal gerechtshof. Australië start zaak tegen Japan. Nieuw-Zeeland komt er tussen in procedure over Japanse walvisjacht. Walvisjagers kunnen bij Japanse overheid vergunning krijgen, voorstellen als wetenschappelijk onderzoek Maar internationaal gerechtshof zegt dat Japan de interne verplichtingen in kader van het walvissen-verdrag geschonden heeft. Staatsaansprakelijkheid maatregel

11 Duitsland vs Italië In WOII plegen de Duitsers veel ernstige mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden in Italië. Duitsland richt na oorlog een compensatiefonds in, slachtoffers konden aanspraak doen op een vergoeding. Soms werd een verzoek tot compensatie afgewezen voor Italianen en Grieken, gaan naar eigen rechtbank maar de Italiaanse rechtbank erkent de immuniteit van de Duitse overheid niet. Hof van Cassatie erkende ook geen staatsimmuniteit. Schending van ius cogens, uitvoeringsmaatregelen wel toegelaten. 1) opgeven van staatsimmuniteit door schending ius cogens, 2) uitvoeringsmaatregelen binnen Italië toelaten, 3) Grieken met Grieks vonnis kunnen uitvoering verkrijgen tegen Italië. Duitsland pleegt dus een inbreuk op staatsimmuniteit, zaak voor internationaal gerechtshof. IGH zoekt antwoord in gewoonterecht; 3 argumenten van Italië. 1) onrechtmatige daad (verlenen in kader van strijdkrachten van gewapend conflict), 2) ernstige mensenrechtenschendingen (geen bewijzen van niet), 3) inbreuk ius cogens (immaterieel procedureel, ius cogens inhoudelijk) Italië heeft Duitse staatsimmuniteiten geschonden door zaken voor nationale rechter toe te laten + uitvoeringsmaatregelen toe te laten + Griekse individuen toe te laten. Rainbow Warrior In de jaren 90, Franse overheid voert nucleaire testen uit in Stille Oceaan. Greenpeace heeft in buur: Rainbow Warrior (schip), die daar militaire domeinen gaat betreden, ze proberen de testen te verstoren en de Franse overheid ziet dat niet graag gebeuren. Frankrijk pleegt een aanslag op hun schip als ze aangemeerd ligt in de haven van Nieuw-Zeeland. 2 explosies, 1 waarschuwing en 2 de om het schip te laten zinken. Er zat nog een fotograaf op het schik, die verdronk. De leden van de Franse dienst proberen terug te keren naar Frankrijk, maar de politie van Nieuw-Zeeland houdt 2 mensen aan. Ze worden voor de strafrechter gebracht en worden strafrechtelijk veroordeeld voor 10 jaar cel. Frankrijk wil dit niet laten gebeuren, met gevolg een diplomatieke rel. Frankrijk dreigt met een economisch embargo. UNSG onderhandelt tussen 2 partijen, ze komen tot een compromis. De 2 Franse agenten moeten niet in de cel van Nieuw-Zeeland verblijven, maar moeten wel 3 jaar aan een stuk op militaire basis van Frankrijk in Stille Oceaan verblijven en Frankrijk moet een schadevergoeding betalen. Wanneer een geschil bestaat over de toepassing van de compromis moeten ze het geschil voorleggen aan het Arbitragetribunaal. Maar de 2 agenten komen beide voor 3 jaar terug naar Frankrijk, de ene om een medische behandeling te ondergaan en de andere zijn stervende vader te bezoeken. Nieuw-Zeeland zegt dat Frankrijk de overeenkomst niet is nagekomen; geen toestemming gevraagd aan N-Z en ze zijn nooit terug gekeerd naar N-Z, gevolg: er wordt een arbitragetribunaal opgericht. Frankrijk roept verweergronden op voor Arbitragetribunaal 1) geen forse majeure, het gaat niet om een soort van onweerstaanbare kracht. 2) geen noodtoestand, a) levensbedreigende situatie, b) proberen toestemming te verkrijgen van N-Z, minstens poging ondernemen, c) tijdelijk van aard, terugkeren naar eiland als levensbedreigende situatie wegvalt. De ene agent zat in een levensbedreigende situatie en had toestemming proberen te verkrijgen, maar niet tijdelijk van aard. De andere agent zat niet in een levensbedreigende situatie, had gen poging gedaan achter een toestemming en ook geen tijdelijke aard. Frankrijk wordt veroordeeld, gevolg van staatsaansprakelijkheid.

12 Lotus Frankrijk tegen Turkije, bij permanent internationaal gerechtshof. Botsing schip, Franse kapitein veroordeeld door Turkije. Frankrijk gaat naar PIGH verzet zich, Turkije geen rechts jurisdictie. Turkije krijgt gelijk van PIGH. Extraterritoriale jurisdictie Yerodia Absolute immuniteit Pinochet arrest Een voormalig staatshoofd kan zich niet beroepen op immuniteit. Foltering, niet normale uit voering van zijn functie, voor bepaalde handelingen door overheidsfunctionaris, geen immuniteit. Materiële immuniteit Barcelona traction zaak Volgt uit de zaak, kijken naar de vestiging van de statutaire zetel of de plaats van registratie om uit te maken welke staat desgevallend diplomatieke bescherming kan uitoefenen Diallo-arrest Onwettige aanhouding van en uitzetting van een persoon met de Guineese nationaliteit door de DRC,IGH (2010) diplomatieke bescherming Senkaku/Diaoyu eilanden China vs Japan Territoriaal geschil Lockerbie Russische aanslag op vliegtuig boven Schotland, in opdracht van Kadafi (Engeland wil geen mensen uitleveren, schrik voor straffeloosheid. Engeland vervolgt Libische overheidsfunctionaris, overeenkomst berechting in Nederland met 3 schotse rechters (geen jury). Immuniteit

DE LEGALITEIT VAN DE INTERNATIONAALRECHTELIJKE RECHTVAARDIGINGSGRONDEN VOOR DE WESTERSE INTERVENTIES IN SYRIË EN IRAK.

DE LEGALITEIT VAN DE INTERNATIONAALRECHTELIJKE RECHTVAARDIGINGSGRONDEN VOOR DE WESTERSE INTERVENTIES IN SYRIË EN IRAK. DE LEGALITEIT VAN DE INTERNATIONAALRECHTELIJKE RECHTVAARDIGINGSGRONDEN VOOR DE WESTERSE INTERVENTIES IN SYRIË EN IRAK STARTPUNT In beginsel art. 2 (4) HVN: geweldsverbod interstatelijke betrekkingen Uitzonderingen:

Nadere informatie

Advies IS - Irak. Faculteit der Rechtsgeleerdheid Amsterdam Center for International Law. Postbus BA Amsterdam T

Advies IS - Irak. Faculteit der Rechtsgeleerdheid Amsterdam Center for International Law. Postbus BA Amsterdam T Faculteit der Rechtsgeleerdheid Amsterdam Center for International Law Postbus 1030 1000 BA Amsterdam T 020 535 2632 Advies IS - Irak Datum 3 september 2014 Opgemaakt door Prof. dr. P.A. Nollkaemper Op

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag. Datum 9 maart 2018 Betreft Staatsaansprakelijkheid MH17

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag. Datum 9 maart 2018 Betreft Staatsaansprakelijkheid MH17 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Uw Referentie Datum 9 maart 2018 Betreft Staatsaansprakelijkheid

Nadere informatie

Datum 12 juni 2013 Betreft Beantwoording vragen van het lid Omtzigt over het artikel 'Timmermans goede bedoelingen brengen Syrië dichter bij de hel'

Datum 12 juni 2013 Betreft Beantwoording vragen van het lid Omtzigt over het artikel 'Timmermans goede bedoelingen brengen Syrië dichter bij de hel' Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Contactpersoon Arnt Kennis T 0703487186

Nadere informatie

Prof.mr. P.H.Kooijmans

Prof.mr. P.H.Kooijmans Prof.mr. P.H.Kooijmans Internationaal publiekrecht in vogelvlucht Vierde druk Wolters-Noordhoff Groningen Inhoud 1 Wat is intemationaal publiekrecht? 13 Deel 1 Het recht van coexistentie 19 2 De bronnen

Nadere informatie

De (on)rechtmatigheid van humanitaire interventie:

De (on)rechtmatigheid van humanitaire interventie: RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN De (on)rechtmatigheid van humanitaire interventie: Respect voor staatssoevereiniteit versus bescherming van mensenrechten? PROEFSCHRIFT ter verkrijging van het doctoraat in

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1956 No. 153

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1956 No. 153 5 (1945) No. 1 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1956 No. 153 A. TITEL Overeenkomst betreffende het Internationale Monetaire Fonds, met bijlagen; Washington, B. TEKST De Engelse

Nadere informatie

Verkort aangehaalde literatuur 15

Verkort aangehaalde literatuur 15 Verkort aangehaalde literatuur 15 1 Begrip en aard van het internationaal publiekrecht 17 1.1 Inleiding 17 1.2 Geschiedenis 19 1.3 Omschrijving 22 1.3.1 Algemene omschrijving 22 1.3.2 Het internationale

Nadere informatie

HC 7A, , vreedzame geschilbeslechting

HC 7A, , vreedzame geschilbeslechting HC 7A, 15-10-2018, vreedzame geschilbeslechting Geschilbeslechting: Voorbeeld vragen Voorbeeldvragen met betrekking tot geschilbeslechting: - Heeft Palestina toegang tot het internationaal gerechtshof?

Nadere informatie

ius sanguinis principe geen probleem naturalisatie soms problematisch vb Nottebohm zaak (IG, 1955) [Liechtenstein-Guatemala]

ius sanguinis principe geen probleem naturalisatie soms problematisch vb Nottebohm zaak (IG, 1955) [Liechtenstein-Guatemala] 1 Jurisdictie Personele Jurisdictie (19 november 2003) 2 Nationaliteit Nationaal aspect Iedere staat bepaalt vrij 2 principes worden meestal toegepast ius sanguinis ius soli vb België: Wetboek van de Belgische

Nadere informatie

Internationaal en Europees Recht. Een verkenning van grondslagen en kenmerken Wouter G. Werner Ramses A. Wessel

Internationaal en Europees Recht. Een verkenning van grondslagen en kenmerken Wouter G. Werner Ramses A. Wessel Internationaal en Europees Recht Een verkenning van grondslagen en kenmerken Wouter G. Werner Ramses A. Wessel Inhoudsopgave Voorwoord v HFDST i Internationaal recht en internationale samenleving 1.1 Inleiding

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 4 MAART 2019 S.15.0051.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.15.0051.N VERENIGDE STATEN VAN AMERIKA, vertegenwoordigd door de Attorney-General of the United States (vertaald: de Minister van Justitie),

Nadere informatie

STATUUT VAN DE HAAGSE CONFERENTIE VOOR INTERNATIONAAL PRIVAATRECHT

STATUUT VAN DE HAAGSE CONFERENTIE VOOR INTERNATIONAAL PRIVAATRECHT STATUUT VAN DE HAAGSE CONFERENTIE VOOR INTERNATIONAAL PRIVAATRECHT De Regeringen van de hierna genoemde landen: De Bondsrepubliek Duitsland, Oostenrijk, België, Denemarken, Spanje, Finland, Frankrijk,

Nadere informatie

Wat is internationaal recht?

Wat is internationaal recht? Wat is internationaal recht? Elk land heeft wetten en regels waar iedereen zich aan moet houden. Als je naar een ander land gaat, moet je je aan andere regels en wetten houden. Als je dat niet doet, dan

Nadere informatie

NOL H1, EIR 91, EIR 3

NOL H1, EIR 91, EIR 3 HC 1A. Inleiding NOL H1, EIR 91, EIR 3 Internationaal recht Het internationale publieke recht leidt vooral tot vrijwilligheid. Het vrijwillig onderwerpen aan het internationale recht. Het gaat over boven

Nadere informatie

Interventie Syrië. Faculteit der Rechtsgeleerdheid Afdeling Internationaal en Europees recht

Interventie Syrië. Faculteit der Rechtsgeleerdheid Afdeling Internationaal en Europees recht Faculteit der Rechtsgeleerdheid Afdeling Internationaal en Europees recht Oudemanhuispoort 4-6 1012 CN Amsterdam Postbus 1030 1000 BA Amsterdam T 020 5252833 Interventie Syrië Datum 29 augustus 2013 Opgemaakt

Nadere informatie

32635 Strategie van Nederlands buitenlandbeleid. Brief van de minister van Buitenlandse Zaken

32635 Strategie van Nederlands buitenlandbeleid. Brief van de minister van Buitenlandse Zaken 32635 Strategie van Nederlands buitenlandbeleid Nr. 5 Brief van de minister van Buitenlandse Zaken Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 26 april 2012 Mede namens de Staatssecretaris

Nadere informatie

Kern van het internationaal publiekrecht

Kern van het internationaal publiekrecht Kern van het internationaal publiekrecht Andre Nollkaemper Tweede druk Boom Juridische uitgevers Den Haag 2005 Inhoud LljSt van aikortingen Verkort aangehaalde literatuur Deel 1: Kernbegrippen XV XVIII

Nadere informatie

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen 2006R1412 NL 01.07.2013 003.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B VERORDENING (EG) Nr. 1412/2006 VAN DE RAAD van 25

Nadere informatie

Wat is inter - nationaal recht?

Wat is inter - nationaal recht? Wat is inter - nationaal recht? 2 Elk land heeft wetten en regels waar iedereen zich aan moet houden. Als je naar een ander land gaat, moet je je aan andere regels en wetten houden. Als je dat niet doet,

Nadere informatie

Faculteit der Rechtsgeleerdheid Amsterdam Center for International Law Postbus 1030 1000 BA Amsterdam

Faculteit der Rechtsgeleerdheid Amsterdam Center for International Law Postbus 1030 1000 BA Amsterdam Faculteit der Rechtsgeleerdheid Amsterdam Center for International Law Postbus 1030 1000 BA Amsterdam T 020 535 2637 Advies Luchtaanvallen IS(IS) Datum 24 september 2014 Opgemaakt door Prof. dr. P.A. Nollkaemper

Nadere informatie

Internationaal Verdrag tegen het nemen van gijzelaars, New York,

Internationaal Verdrag tegen het nemen van gijzelaars, New York, Internationaal Verdrag tegen het nemen van gijzelaars, New York, 17-12-1979 Internationaal Verdrag tegen het nemen van gijzelaars De Staten die partij zijn bij dit Verdrag, Indachtig de doelstellingen

Nadere informatie

De EU-lijst van personen, groepen en entiteiten waarvoor specifieke maatregelen ter bestrijding van het terrorisme gelden

De EU-lijst van personen, groepen en entiteiten waarvoor specifieke maatregelen ter bestrijding van het terrorisme gelden EUROPESE UNIE ~OVERZICHT~ De EU-lijst van personen, groepen en entiteiten waarvoor specifieke maatregelen ter bestrijding van het terrorisme gelden PERS 6 februari 2008 In december 2001 heeft de EU voor

Nadere informatie

Stichting Nationaal Erfgoed Hotel De Wereld

Stichting Nationaal Erfgoed Hotel De Wereld Stichting Nationaal Erfgoed Hotel De Wereld Onderwerp: Inleider: Wie is aansprakelijk voor VN blauwhelmen? Professor Ann Pauwels van de universiteit van Brussel Thema-avond: Dinsdag 21 mei 2013 Ik wil

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Bronnen van het internationaal publiekrecht! 3. Hoofdstuk 3: verdragenrecht! 3 Quatar vs. Bahrein! 3 Voorbehouden! 4

Hoofdstuk 2: Bronnen van het internationaal publiekrecht! 3. Hoofdstuk 3: verdragenrecht! 3 Quatar vs. Bahrein! 3 Voorbehouden! 4 Hoofdstuk 2: Bronnen van het internationaal publiekrecht! 3 Verdragen! 3 Internationaal zeerechten verdrag 1982! 3 Internationaal gewoonterecht! 3 Asylum zaak: Colombia vs. Peru! 3 Advies over het gebruik

Nadere informatie

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd Nederlandse Antillen MINISTERIELE BESCHIKKING van de 7de december 2004, ter uitvoering van artikel 3, eerste lid, onderdeel 1, onder a en b, artikel 3, tweede en vierde lid, artikel 9, eerste en tweede

Nadere informatie

Terrorismebestrijding in de EU en de VS. Meer veiligheid ten koste van vrijheid?

Terrorismebestrijding in de EU en de VS. Meer veiligheid ten koste van vrijheid? Terrorismebestrijding in de EU en de VS Meer veiligheid ten koste van vrijheid? Prof. Dr. Gert Vermeulen Kiwanis Meetjesland Lembeke, 15 februari 2008 1 Benadering vergelijking regionale antwoord van...

Nadere informatie

2018D24533 LIJST VAN VRAGEN

2018D24533 LIJST VAN VRAGEN 2018D24533 LIJST VAN VRAGEN De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid heeft een aantal vragen voorgelegd aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Justitie en Veiligheid over de brief van 9 maart

Nadere informatie

TRANSATLANTIC TRENDS - NETHERLANDS

TRANSATLANTIC TRENDS - NETHERLANDS TRANSATLANTIC TRENDS - NETHERLANDS VRAAG 10 Denkt u dat het voor de toekomst van Nederland het beste is als wij actief deelnemen in de wereldpolitiek of moeten wij ons niet in de werelpolitiek mengen?

Nadere informatie

Datum 24 oktober 2016 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de uitlevering van verdachten aan Rwanda

Datum 24 oktober 2016 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de uitlevering van verdachten aan Rwanda 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Steven Dewulf Studiecentrum voor militair recht en oorlogsrecht KMS 15 mei 2013

Steven Dewulf Studiecentrum voor militair recht en oorlogsrecht KMS 15 mei 2013 Steven Dewulf Studiecentrum voor militair recht en oorlogsrecht KMS 15 mei 2013 Rechtsmachtrecht Misdrijven op Belgisch grondgebied gepleegd Misdrijven buiten het grondgebied van het Rijk gepleegd Territorialiteitsbeginsel

Nadere informatie

Is het statuut van vluchteling verenigbaar met het statuut van terrorist? 20 september 2016

Is het statuut van vluchteling verenigbaar met het statuut van terrorist? 20 september 2016 Is het statuut van vluchteling verenigbaar met het statuut van terrorist? 20 september 2016 Inleiding Is het statuut van vluchteling verenigbaar met het statuut van een terrorist? > NEE, maar praktijk

Nadere informatie

Nederland is helemaal geen representatieve democratie

Nederland is helemaal geen representatieve democratie 8 sept 2013 Nederland is helemaal geen representatieve democratie Politici in Nederland zeggen dat Nederland een representatieve democratie is. Dat roept een paar vragen op. Allereerst wat een representatieve

Nadere informatie

nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland

nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland Kinderen moeten

Nadere informatie

The Impact of the ECHR on Private International Law: An Analysis of Strasbourg and Selected National Case Law L.R. Kiestra

The Impact of the ECHR on Private International Law: An Analysis of Strasbourg and Selected National Case Law L.R. Kiestra The Impact of the ECHR on Private International Law: An Analysis of Strasbourg and Selected National Case Law L.R. Kiestra Samenvatting Dit onderzoek heeft als onderwerp de invloed van het Europees Verdrag

Nadere informatie

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!!

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! De Europese Unie bestaat uit 27 lidstaten. Deze lidstaten hebben allemaal op dezelfde gebieden een aantal taken en macht overgedragen aan de Europese

Nadere informatie

2012 STAATSBLAD No. 169 VAN DE REPUBLIEK SURINAME

2012 STAATSBLAD No. 169 VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2012 1 2012 STAATSBLAD VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET van 29 oktober 2012, houdende goedkeuring van de toetreding van de Republiek Suriname tot de International Convention for the Suppression of the Financing

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER N E D ERLAND E N. JAARGANG 1961 Nr. 155

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER N E D ERLAND E N. JAARGANG 1961 Nr. 155 31 (1946) Nr. 1 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER N E D ERLAND E N JAARGANG 1961 Nr. 155 A. TITEL Protocol tot wijziging van de Overeenkomsten, Verdragen en Protocollen inzake verdovende middelen, gesloten

Nadere informatie

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over het Ministerie van Veiligheid. en Justitie. Publicatiedatum: 23 september 2014

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over het Ministerie van Veiligheid. en Justitie. Publicatiedatum: 23 september 2014 Rapport Rapport naar aanleiding van een klacht over het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Publicatiedatum: 23 september 2014 Rapportnummer: 2014 /122 20 14/122 d e Natio nale o mb ud sman 1/5 Feiten

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 6 maart 2003 (OR. en) 6505/03 CRIMORG 11

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 6 maart 2003 (OR. en) 6505/03 CRIMORG 11 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 6 maart 2003 (OR. en) 6505/03 CRIMORG 11 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Initiatief van het Koninkrijk Denemarken met het oog op de aanneming van

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 3.11.2017 COM(2017) 635 final 2017/0278 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD inzake het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in de bij het Verdrag

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1997 1998 26 086 Oprichting Internationaal Strafhof Nr. 2 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

De strijd tegen de straffeloosheid: een processie richting Echternach

De strijd tegen de straffeloosheid: een processie richting Echternach De strijd tegen de straffeloosheid: een processie richting Echternach Interview met Luc Walleyn 1 JF: Is België internationaal zijn boekje te buiten gegaan met de oorspronkelijke genocidewet, meer bepaald

Nadere informatie

5. Protocol tot vaststelling van het statuut van de. Europese Investeringsbank

5. Protocol tot vaststelling van het statuut van de. Europese Investeringsbank De Slotakte vermeldt de verbindende protocollen en de niet-verbindende verklaringen Slotakte De CONFERENTIE VAN DE VERTEGENWOORDIGERS VAN DE REGERINGEN VAN DE LIDSTATEN, bijeen te Brussel op 30 september

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 Samenwerking in Europa

Hoofdstuk 7 Samenwerking in Europa Hoofdstuk 7 Samenwerking in Europa Vroeger voerden Europese landen vaak oorlog met elkaar. De laatste keer was dat met de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). Er zijn in die oorlog veel mensen gedood en er

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij de MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD. Een nieuw EU-kader voor het versterken van de rechtsstaat

BIJLAGEN. bij de MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD. Een nieuw EU-kader voor het versterken van de rechtsstaat EUROPESE COMMISSIE Straatsburg, 11.3.2014 COM(2014) 158 final ANNEXES 1 to 2 BIJLAGEN bij de MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD Een nieuw EU-kader voor het versterken van

Nadere informatie

is een domme zet 1 Inleiding in het recht 1.1 Inleiding

is een domme zet 1 Inleiding in het recht 1.1 Inleiding 1 Inleiding in het recht 1.1 Inleiding Om de samenleving rechtvaardig te ordenen zijn er regels nodig die door de overheid zijn gemaakt. Al die (gedrags)regels bij elkaar noemen we recht. Het is de taak

Nadere informatie

Strafprocesrecht Bijzondere kenmerken: Hoger beroep Wetsverwijzingen: Wetboek van Strafrecht 197a, geldigheid: 2014-05-11

Strafprocesrecht Bijzondere kenmerken: Hoger beroep Wetsverwijzingen: Wetboek van Strafrecht 197a, geldigheid: 2014-05-11 ECLI:NL:GHSHE:2015:3566 Instantie: Gerechtshof 's-hertogenbosch Datum uitspraak: 16-09-2015 Datum publicatie: 17-09-2015 Zaaknummer: 20-002514-14 Rechtsgebieden: Materieel strafrecht Strafprocesrecht Bijzondere

Nadere informatie

(2002/C 42/07) Gelet op de Overeenkomst tot oprichting van een Europese Politiedienst ( 1 ), inzonderheid op artikel 43, lid 1,

(2002/C 42/07) Gelet op de Overeenkomst tot oprichting van een Europese Politiedienst ( 1 ), inzonderheid op artikel 43, lid 1, C 42/8 Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen 15.2.2002 II (Voorbereidende besluiten krachtens titel VI van het Verdrag betreffende de Europese Unie) Initiatief van het Koninkrijk Belgiº en het

Nadere informatie

HET HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE

HET HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE HET HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE Het Hof van Justitie van de Europese Unie is een van de zeven instellingen van de EU. Zij omvat twee rechtscolleges: het Hof van Justitie en het Gerecht. Het Hof

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 25/07/2014

Datum van inontvangstneming : 25/07/2014 Datum van inontvangstneming : 25/07/2014 Vertaling C-304/14-1 Datum van indiening: 24 juni 2014 Verwijzende rechter: Zaak C-304/14 Verzoek om een prejudiciële beslissing Upper Tribunal (Immigration and

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING

MEMORIE VAN TOELICHTING MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMENE TOELICHTING 1. Samenvatting Het volkenrecht kent een aantal regimes van voorrechten en immuniteiten, die bedoeld zijn om de autonome uitoefening van de functies van

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 23/03/2017

Datum van inontvangstneming : 23/03/2017 Datum van inontvangstneming : 23/03/2017 Vertaling C-83/17-1 Zaak C-83/17 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 15 februari 2017 Verwijzende rechter: Oberster Gerichtshof (Oostenrijk)

Nadere informatie

I. Inleiding tot het internationaal publiekrecht!

I. Inleiding tot het internationaal publiekrecht! Internationaal Publiekrecht 11-12! I. Inleiding tot het internationaal publiekrecht! 1. Definitie van het internationaal publiekrecht! - Regelt relaties tussen staten en/of internationale organisaties!

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Irak conflict

Werkstuk Aardrijkskunde Irak conflict Werkstuk Aardrijkskunde Irak conflict Werkstuk door T. 1373 woorden 12 december 2014 7 63 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Tussen wie gaat het conflict en wat is de kern van het conflict?

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inhoud Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inleiding Je hoort of leest vaak over mensenrechten. Maar kun je ook een paar mensenrechten opnoemen?

Nadere informatie

Opdracht: De Eerste Wereldoorlog

Opdracht: De Eerste Wereldoorlog Opdracht: De Eerste Wereldoorlog Rollenspel: Het Verdrag van Versailles ROL Vittorio Orlando Doel van de opdracht: De klas wordt verdeeld in groepjes van vier leerlingen. Elk groepslid speelt de rol van

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 26 JUNI2015 D.13.0025.N/l Hof van Cassatie van België Arrest Nr. D.13.0025.N e1ser, vertegenwoordigd door mr., advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1., met kantoor te ~ 2. 3. rmet zetel te rechtspersoon,

Nadere informatie

Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Vragen en Antwoorden

Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Vragen en Antwoorden Europese Hof voor de Rechten van de Mens Vragen en Antwoorden Vragen en Antwoorden WAT IS HET EUROPESE HOF VOOR DE RECHTEN VAN DE MENS? Deze vragen en antwoorden zijn opgesteld door de griffie van het

Nadere informatie

Vaak gestelde vragen. over het Hof van Justitie van de Europese Unie

Vaak gestelde vragen. over het Hof van Justitie van de Europese Unie Vaak gestelde vragen over het Hof van Justitie van de Europese Unie WAAROM EEN HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE (HVJ-EU)? Om Europa op te bouwen hebben een aantal staten (thans 28) onderling verdragen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 19 637 Vreemdelingenbeleid Nr. 1389 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR IMMIGRATIE EN ASIEL Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

Meneer de President, Excellenties, mevrouw Wijdenbosch, Dames en Heren,

Meneer de President, Excellenties, mevrouw Wijdenbosch, Dames en Heren, Toespraak H.E. Ms. M.W.J.A. Tanya van Gool, Ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in de Republiek Suriname Voor de gelegenheid van Parlementair Regionaal Seminar: Internationale Veiligheid: De

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 000 V Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2012 Nr. 9 BRIEF VAN DE MINISTER VAN

Nadere informatie

Verdrag betreffende de vrijheid tot het oprichten van vakverenigingen en de bescherming van het vakverenigingsrecht, San Francisco,

Verdrag betreffende de vrijheid tot het oprichten van vakverenigingen en de bescherming van het vakverenigingsrecht, San Francisco, Verdrag betreffende de vrijheid tot het oprichten van vakverenigingen en de bescherming van het vakverenigingsrecht, San Francisco, 09-07-1948 (vertaling: nl) Verdrag No. 87 betreffende de vrijheid tot

Nadere informatie

Statistiek internationale kinderontvoering 2008

Statistiek internationale kinderontvoering 2008 Statistiek internationale kinderontvoering 8 Cijfers 8 Aantal zaken: Aantal betrokken kinderen: Aantal afgeronde zaken : Aantal kinderen in afgeronde zaken: Inkomende zaken: 59 76 44 57 Verzoeken teruggeleiding?

Nadere informatie

Internationaal Publiekrecht

Internationaal Publiekrecht Internationaal Publiekrecht Prof. Dr. Anne Cliquet Deel I: Inleiding Hoofdstuk 0: Inleiding op de cursus 1. Inhoud en doelstellingen 2. Praktische informatie: Lesmateriaal Handboek Examen 3. Overzicht

Nadere informatie

Statistiek internationale kinderontvoering 2008

Statistiek internationale kinderontvoering 2008 Cijfers 8 Statistiek internationale kinderontvoering 8 Aantal zaken: Aantal betrokken kinderen: Aantal afgeronde zaken : Aantal kinderen in afgeronde zaken: Inkomende zaken: 59 76 44 57 Verzoeken teruggeleiding

Nadere informatie

Belangen: Wel of niet ingrijpen in Syrië?

Belangen: Wel of niet ingrijpen in Syrië? Belangen: Wel of niet ingrijpen in Syrië? Korte omschrijving werkvorm: Leerlingen moeten zich inleven in een permanent lid van de Veiligheidsraad van de VN. Ze gaan aan de slag met het vraagstuk of de

Nadere informatie

Onder afhankelijke gezinsleden wordt verstaan:

Onder afhankelijke gezinsleden wordt verstaan: VERDRAG INZAKE BETAALDE ARBEID TEN BEHOEVE VAN AFHANKELIJKE GEZINSLEDEN VAN HET DIPLOMATIEK, CONSULAIR, ADMINISTRATIEF, TECHNISCH EN ONDERSTEUNEND PERSONEEL VAN DE DIPLOMATIEKE EN CONSULAIRE MISSIES De

Nadere informatie

Wat is een rechtsstaat?

Wat is een rechtsstaat? Wat is een rechtsstaat? Nederlanders hebben veel vrijheid. We hebben bijvoorbeeld vrijheid van meningsuiting: we mogen zeggen en schrijven wat we willen. Toch heeft deze vrijheid grenzen. Zo staat er in

Nadere informatie

I n s t i t u u t van de B e d r i j f s r e v i s o r e n. C o m m i s s i e v a n B e r o e p. N e d e r l a n d s t a l i g e K a m e r

I n s t i t u u t van de B e d r i j f s r e v i s o r e n. C o m m i s s i e v a n B e r o e p. N e d e r l a n d s t a l i g e K a m e r I n s t i t u u t van de B e d r i j f s r e v i s o r e n C o m m i s s i e v a n B e r o e p N e d e r l a n d s t a l i g e K a m e r Openbare terechtzitting van 16 december 2016 In de zaak 0467/2013/(

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie. Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie. Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie 25 juli 2001 WERKDOCUMENT over het voorstel voor een verordening van de Raad betreffende het Gemeenschapsoctrooi (COM(2000)

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 17 november 2000 (20.11) (OR. fr) 13095/1/00 REV 1 LIMITE MIGR 91 COMIX 802

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 17 november 2000 (20.11) (OR. fr) 13095/1/00 REV 1 LIMITE MIGR 91 COMIX 802 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 17 november 2000 (20.11) (OR. fr) 13095/1/00 REV 1 LIMITE MIGR 91 COMIX 802 NOTA van: aan: Betreft: het voorzitterschap het Comité van permanente vertegenwoordigers Initiatief

Nadere informatie

HC 5A, , afbakening staatsgezag

HC 5A, , afbakening staatsgezag HC 5A, 1-10-2018, afbakening staatsgezag Deze week in het nieuws: De Palestijnse staat is een zaak begonnen tegen de Verenigde Staten van Amerika bij het gerechtshof in Den Haag. Ze zijn een zaak begonnen

Nadere informatie

Instructie: Landenspel light

Instructie: Landenspel light Instructie: Landenspel light Korte omschrijving werkvorm In dit onderdeel vormen groepjes leerlingen de regeringen van verschillende landen. Ieder groepje moet uiteindelijk twee werkbladen (dus twee landen)

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINK R IJ K DER N E D E RLAND E N. JAARGANG 1954 No. 18

TRACTATENBLAD VAN HET KONINK R IJ K DER N E D E RLAND E N. JAARGANG 1954 No. 18 4 (1944) No. 1 TRACTATENBLAD VAN HET KONINK R IJ K DER N E D E RLAND E N JAARGANG 1954 No. 18 A. TITEL Verdrag inzake de internationale burgerlijke luchtvaart; Chicago, 7 December 1944 B. TEKST De Engelse

Nadere informatie

De betekenis van publieke belangen voor het personen- en familierecht: de erkenning van polygame huwelijken. Katharina Boele-Woelki

De betekenis van publieke belangen voor het personen- en familierecht: de erkenning van polygame huwelijken. Katharina Boele-Woelki De betekenis van publieke belangen voor het personen- en familierecht: de erkenning van polygame huwelijken Katharina Boele-Woelki De Irakese tolk Terugtrekking van Deense troepen uit Irak Irakese tolk

Nadere informatie

Artikel 1 van het nieuwe Verdrag Personen op wie het Verdrag van toepassing is

Artikel 1 van het nieuwe Verdrag Personen op wie het Verdrag van toepassing is Artikel 1 van het nieuwe Verdrag Personen op wie het Verdrag van toepassing is Art. 1. Dit Verdrag is van toepassing op personen die inwoner zijn van een of van beide verdragsluitende Staten. 2 larcier

Nadere informatie

Edèlhoogachtbare Heer/Vrouwe,

Edèlhoogachtbare Heer/Vrouwe, Edèlhoogachtbare Heer/Vrouwe, X Z (belanghebbende), \ beroep in cassatie ingesteld tegen de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam van 4 juli 2013. Bij brief van 11 oktober 2013 heeft de griffier mij

Nadere informatie

5 extra opgaven bij Europees Recht, een inleiding

5 extra opgaven bij Europees Recht, een inleiding 5 extra opgaven bij Europees Recht, een inleiding Opgave 1 (gebaseerd op zaak C-235/03) De vennootschap QDQ Media SA (hierna: QDQ Media ) heeft bij de rechtbank van Barcelona een verzoek ingediend tot

Nadere informatie

TRAGTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1952 No, 8 Overgelegd aan de Staten-Generaal door de Minister van Buitenlandse Zaken

TRAGTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1952 No, 8 Overgelegd aan de Staten-Generaal door de Minister van Buitenlandse Zaken 1 (1907) No. 1 TRAGTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1952 No, 8 Overgelegd aan de Staten-Generaal door de Minister van Buitenlandse Zaken A. TITEL Verdrag tot oprichting van een Internationaal

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 04/06/2015

Datum van inontvangstneming : 04/06/2015 Datum van inontvangstneming : 04/06/2015 Vertaling C-196/15-1 Zaak C-196/15 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 29 april 2015 Verwijzende rechter: Cour d appel de Paris (Frankrijk)

Nadere informatie

Wet van 22 april 1999 betreffende de beroepstucht voor accountants en belastingconsulenten

Wet van 22 april 1999 betreffende de beroepstucht voor accountants en belastingconsulenten Wet van 22 april 1999 betreffende de beroepstucht voor accountants en belastingconsulenten Bron : Wet van 22 april 1999 betreffende de beroepstucht voor accountants en belastingconsulenten (Belgisch Staatsblad,

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 18/03/2014

Datum van inontvangstneming : 18/03/2014 Datum van inontvangstneming : 18/03/2014 Vertaling C-650/13-1 Zaak C-650/13 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 9 december 2013 Verwijzende rechter: Tribunal d instance de Bordeaux

Nadere informatie

Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3

Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3 Artikel 1 1. Dit verdrag is van toepassing op de erkenning en tenuitvoerlegging van scheidsrechterlijke uitspraken, gewezen op het grondgebied van een andere Staat dan die waar de erkenning en tenuitvoerlegging

Nadere informatie

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00. 1 SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS 31 oktober 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit 38 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

HET HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE

HET HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE HET HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE Het Hof van Justitie van de Europese Unie is een van de zeven instellingen van de EU. Zij omvat drie rechtscolleges: het Hof van Justitie, het Gerecht en het Gerecht

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET. Verdrag betreffende de Europese Unie; (met Protocollen) Maastricht, 7 februari 1992

TRACTATENBLAD VAN HET. Verdrag betreffende de Europese Unie; (met Protocollen) Maastricht, 7 februari 1992 10 (1992) Nr. 13 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2012 Nr. 182 A. TITEL Verdrag betreffende de Europese Unie; (met Protocollen) Maastricht, 7 februari 1992 B. TEKST De Nederlandse

Nadere informatie

Rol van Grotius: (p11) - Principe van de mare librum of de open zee - Rechtsleer kan stimulans zijn voor creëren gewoonterecht

Rol van Grotius: (p11) - Principe van de mare librum of de open zee - Rechtsleer kan stimulans zijn voor creëren gewoonterecht Zeerechtverdrag 52 en 84: (p5) Verdragen kunnen gewoonterecht doen ontwikkelen - Grondrecht van de zee - Codificatie van International gewoonterecht - Geeft impuls aan Internationaal gewoonterecht; bv.

Nadere informatie

Inleiding. 1 Definitie van internationaal publiekrecht. 2 Het rechtskarakter van internationaal publiekrecht

Inleiding. 1 Definitie van internationaal publiekrecht. 2 Het rechtskarakter van internationaal publiekrecht I Inleiding 1 Definitie van internationaal publiekrecht Het internationaal publiekrecht is het geheel van internationale rechtsregels dat de rechtsbetrekkingen regelt tussen internationaal erkende rechtspersonen

Nadere informatie

De Federale Regering, De Vlaamse Regering, De Waalse Regering, De Brusselse Hoofdstedelijke Regering, De Regering van de Duitstalige Gemeenschap,

De Federale Regering, De Vlaamse Regering, De Waalse Regering, De Brusselse Hoofdstedelijke Regering, De Regering van de Duitstalige Gemeenschap, OVEREENKOMST TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIË EN DE REPUBLIEK MALI INZAKE HET VERRICHTEN VAN BETAALDE WERKZAAMHEDEN DOOR BEPAALDE GEZINSLEDEN VAN HET DIPLOMATIEK EN CONSULAIR PERSONEEL Het Koninkrijk België,

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 28/12/2015

Datum van inontvangstneming : 28/12/2015 Datum van inontvangstneming : 28/12/2015 Vertaling C-618/15-1 Zaak C-618/15 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 23 november 2015 Verwijzende rechter: Cour de cassation (Frankrijk)

Nadere informatie

Vraag 1 Een nieuw Europees Verdrag zoals het Verdrag van Lissabon (2007) (a) is rechtstreeks toepasselijk in alle lidstaten.

Vraag 1 Een nieuw Europees Verdrag zoals het Verdrag van Lissabon (2007) (a) is rechtstreeks toepasselijk in alle lidstaten. Vraag 1 Een nieuw Europees Verdrag zoals het Verdrag van Lissabon (2007) is rechtstreeks toepasselijk in alle lidstaten. Verordering moet nog geratificeerd worden door de bevoegde Belgische parlementaire

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 22.6.2011 COM(2011) 360 definitief 2011/0157 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de ondertekening en de sluiting van de monetaire overeenkomst tussen de

Nadere informatie

Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een aantal vragen om de kennis te toetsen. Het betreft steeds drie multiplechoicevragen en drie open vragen.

Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een aantal vragen om de kennis te toetsen. Het betreft steeds drie multiplechoicevragen en drie open vragen. 1 Inleiding In wetten worden veel zaken geregeld: studiefinanciering, de huur van een studentenkamer, de koop van studieboeken en kleding, maar ook verkeersregels en belastingheffing. Hiermee en met vele

Nadere informatie

De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op procedures van voorafgaande machtiging

De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op procedures van voorafgaande machtiging EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL ONDERNEMINGEN EN INDUSTRIE Leidraad 1 Brussel, 1.2.2010 - De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op procedures van voorafgaande machtiging

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie verzoekschriften MEDEDELING AAN DE LEDEN

EUROPEES PARLEMENT. Commissie verzoekschriften MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2004 Commissie verzoekschriften 2009 29.03.2011 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift 1609/2008, ingediend door D. A. L. (Britse nationaliteit), over vermeende discriminatie

Nadere informatie

HOOFDSTUK XII DE PRESIDENT EERSTE AFDELING ALGEMEEN

HOOFDSTUK XII DE PRESIDENT EERSTE AFDELING ALGEMEEN HOOFDSTUK XII DE PRESIDENT EERSTE AFDELING ALGEMEEN Artikel 90 1. De President is Staatshoofd van de Republiek Suriname, Hoofd van de Regering, Voorzitter van de Staatsraad en van de Veiligheidsraad. 2.

Nadere informatie

Nederland is een rechtsstaat. Een belangrijk onderdeel van een rechtsstaat is onafhankelijke rechtspraak. Iedereen heeft wel eens ruzie met een

Nederland is een rechtsstaat. Een belangrijk onderdeel van een rechtsstaat is onafhankelijke rechtspraak. Iedereen heeft wel eens ruzie met een Wat is rechtspraak? 2 Nederland is een rechtsstaat. Een belangrijk onderdeel van een rechtsstaat is onafhankelijke rechtspraak. Iedereen heeft wel eens ruzie met een ander. Stel je hebt een conflict met

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding. De plaats van het internationale recht in de Nederlandse rechtsorde

Inhoud. Inleiding. De plaats van het internationale recht in de Nederlandse rechtsorde Inhoud I 1 2 3 4 5 6 7 8 II 9 10 12 13 III 14 15 16 Inleiding Definitie van internationaal publiekrecht Het rechtskarakter van internationaal publiekrecht Historische ontwikkeling Natuurrecht en positivisme

Nadere informatie