Lokaal Memorandum Gebiedscommissie Noord

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lokaal Memorandum Gebiedscommissie Noord"

Transcriptie

1 Lokaal Memorandum 2018 Gebiedscommissie Noord

2 Fotografie: Johannes Odé en Joop Bastinck.

3 Beste wijkraadsleden, De afgelopen 4 jaar heeft de gebiedscommissie zich ingezet voor Noord en haar inwoners en nu is de beurt aan u. Uiteraard heeft u kennis over wat er speelt in uw eigen wijk maar langs deze weg wilden we u meegeven wat de gebiedscommissie de afgelopen 4 jaar gezien en gedaan heeft. We hebben per wijk gekeken welke thema s er speelden en voor heel Noord een aantal prioriteiten bepaald. Hieronder volgen een aantal grote en kleine zaken vanuit de diverse wijken die Noord maken. Doe er uw voordeel mee. Gebiedscommissie Noord

4

5 Veiligheid Een veilige wijk is de eerste voorwaarde voor een succesvol gebied. We zien vooral in de Agniesebuurt, Blijdorp, het Oude Noorden en de Provenierswijk, een ervaren overlast van drugs, inbraken, fietsendiefstal, jongeren en buren en wellicht in het verlengde daarvan een toename van de angst voor bedreiging, geweld en mishandeling. Iedere wijk heeft zijn hotspots die continue aandacht nodig hebben. De afgelopen jaren is er in samenwerking met partners (Directie Veilig, Stadstoezicht en Politie) vooral ingezet op overlast van drugs, jongeren en Inbraken, zaken waarvan bewoners aangaven dat ze echt last hadden. Op basis van het wijkprofiel lijkt dit zijn vruchten af te werpen; mensen voelen zich veiliger in Noord.

6

7 Hofpleinlijn De Hofpleinlijn, het langste monument van Nederland, loopt met zijn 2 km door diverse wijken. De afgelopen vier jaar is er beweging gekomen in het opknappen van dit Rijksmonument: met behulp van o.a. Europese subsidie zijn verschillende bogen gerestaureerd, is station Bergweg prachtig opgeknapt, is het dak van Station Hofplein tot een park geworden en is het gehele dak lekdicht gemaakt. De focus ligt hierbij vooral op het gedeelte ten zuiden van de Bergselaan. Het noordelijke deel ligt er nog steeds slecht bij. De wens om op het dak te lopen, liefst in een park, speelt al lange tijd en wordt ook door de gemeenteraad erkend en ondersteund. Om hierover tot een invulling te komen is er een overleg van enthousiastelingen. Een van de aandachtspunten hierbij is dat levendigheid op het dak niet ten koste mag gaan van het woongenot van omwonenden. De ingewikkelde eigendomsverdeling (dak is van ProRail, bogen van Vestia en Havensteder, er zijn verkeersbogen en de gemeente heeft ook nog rechten) zorgt ervoor dat plannen lastig te realiseren zijn. De geplande verkoop als één geheel zou dit oplossen, maar de vraag is hoe lang dat gaat duren, of het gaat lukken en wat die nieuwe eigenaar dan gaat doen. De gebiedscommissie heeft verschillende initiatieven ondersteund die de potentie van de Hofbogen laten zien, zoals het aanlichten van de bogen op straatniveau, een expo van plannen voor het dak, beheer en openstelling van de tuin op het dak van Station Hofplein met hulp van vrijwilligers uit de buurt, en het maken van een tijdelijk uitkijkplatform over de laatste boog.

8

9 Cultureel klimaat Noord kent een rijk en divers cultureel klimaat van evenementen in het Vroesenpark tot aan wijktheaters. Als gebiedscommissie hebben we met succes tweemaal een burgerbegroting over kunst & cultuur, De Burger Bepaalt, georganiseerd. De betrokkenheid van mensen en het draagvlak van diverse kunstinstellingen is groot. Koester ze want ze maken je wijk bijzonder. Wat betreft evenementen in de parken en op de pleinen: ga met omwonenden in gesprek. Iedereen wil graag een succesvol evenement, een gesprek vooraf met omwonenden over de evenementen op hun locatie het komende jaar is een aanrader. Noord kent ook een aantal broedplaatsen van kunstenaars en culturele ondernemers zoals Koningsveldeplein, ZoHo, Ackersdijkstraat, Stad in de Maak, Time Window, de Wasserij en in de toekomst wellicht de Dansschool. Deze broedplaatsen zoeken nadrukkelijk verbinding met de wijk en kunnen een positieve impuls geven aan hun omgeving. De gebiedscommissie is hierin een verbindende schakel geweest en de wijkraden kunnen het worden.

10

11 Duurzaamheid Duurzaamheid is een breed begrip. In Noord zijn veel initiatieven op het gebied van groen, duurzaamheid en circulaire economie. Hergebruik van bijvoorbeeld brood en plastic, zelfbeheer van groen, zonnepanelen, creatieve oplossingen voor ontharding en waterberging; allemaal ideeën die in Noord op een warm onthaal kunnen rekenen. Juist dit groeiende bewustzijn over het belang van schone lucht, meer groen, meer ruimte voor de fietser maakt Noord blijvend aantrekkelijk als woon- en verblijfsgebied. Onze inzet was dan ook om initiatieven op dit vlak te ondersteunen. Naar aanleiding van de geplande klimaatbestendige rioolvervanging in de Agniesebuurt en de daar uit volgende bezwaren uit de wijk hebben we een werkgroep Water opgericht. De bewoners staan hierin centraal en zij zijn nu aan zet om samen met de gemeente tot een gedragen plan te komen. Zoals de bewoners zeggen: Klimaatbestendigheid en vergroening mag niet doorslaan in natte voeten. Om hiertoe te komen hebben we een stevige lobby gevoerd richting gemeenteraad en college, en een aantal bewonersavonden georganiseerd om (grond/hemel) waterproblematiek in samenwerking met bewoners en gemeente op te lossen. De komende jaren word door de gemeente gewerkt aan een Deltaplan Water, waarbij de aanpak in de Agniesebuurt als een soort pilot wordt beschouwd. In Noord gebeurt veel op het gebied van groen (beheer): veel Noorderlingen zetten zich in voor het onderhoud van ons openbaar groen. Deze groepen hebben naast een functie voor het groen ook zeer zeker een sociale functie voor de wijk.

12

13 Armoede Armoede is er helaas ook in Noord. Mensen zeggen het niet snel uit zichzelf maar de cijfers liegen niet. Alhoewel het geld bij het stadhuis ligt is het zeker een aanrader om lokale netwerken te versterken en bekendheid te geven. Uiteraard kan er ook op de poorten van het stadhuis gebonkt worden om aandacht en middelen te vragen. De afgelopen periode waren er diverse commissieleden die zich op dit onderwerp ingezet hebben in de werkgroep Armoede. Vanuit deze werkgroep zijn er netwerkbijeenkomsten georganiseerd en is de pen opgepakt om adviezen aan het stadhuis te geven. Punten zoals nauwere samenwerking van de wijknetwerken, vroegsignalering, de capaciteit van de Vraagwijzer, controle op bewindvoering, heldere en overzichtelijke communicatie en uiteraard financiële educatie kwamen hierin naar voren en kregen opvolging vanuit het stadhuis. Mensen zeggen het niet snel uit zichzelf maar de cijfers liegen niet.

14

15 Jeugd Jeugd is er in diverse soorten en maten, met een deel gaat het goed en met een deel gaat het minder goed. De afgelopen periode hebben we ingezet op alle jeugd door het ondersteunen van zowel de Noord4daagse als activiteiten in een buurthuis. In samenwerking met de welzijnsaanbieder is er ingezet op diverse activiteiten voor de jeugd zoals: taalactiviteiten, talentontwikkeling, huiswerkbegeleiding in combinatie met sport, netwerkbijeenkomsten tussen ondernemers en jongeren en nog veel meer. Vanuit de commissie was de werkgroep Welzijn betrokken bij de aanbestedingsopdracht aan de welzijnsaanbieder en de controle op de uitvoering.

16

17 Bewonersinitiatieven Laatste maar zeker niet de minst belangrijkste zijn de bewonersinitiatieven. Heel veel Noorderlingen zetten zich in voor hun buren en hun wijk. Als gebiedscommissie of wijkraad kun je mensen helpen en aanmoedigen om iets voor hun wijk te doen. Dit kan op vele manieren, sommigen komen vanzelf met hun ideeën, anderen na aanmoediging. De samenwerking met de ambtenaren van Noord is hierbij van grote waarde. Voor de beoordeling van de vele initiatieven hebben we in de loop van ons eerste jaar richtlijnen en aandachtspunten geformuleerd om samen recht te kunnen doen aan de ideeën van de wijk. De gebiedscommissie Noord organiseerde een 5-tal initiatievendagen (Initiatiefrijk Noord) waarbij mensen direct te horen kregen of hun initiatief gehonoreerd werd. Het doel van de dagen was om zoveel mogelijk initiatiefnemers bij elkaar te krijgen zodat ze ook met elkaar konden kennismaken en elkaar konden inspireren.

18

19 Agniesebuurt Met een deel van de jeugd in de wijk gaat het nog niet goed. Er is een gezamenlijke strategie van de gemeente en sociaal ondernemers nodig om de hardnekkige problemen van/met een aantal jongeren aan te pakken. Ze moeten naar school, studeren, aan het werk of starten met ondernemen en dat lukt alleen met goede, stevige begeleiding en betrokkenheid van de ouders. Aan het Ammersooiseplein staat Huis van de Wijk De Nieuwe Banier, de spil van sociale activiteiten in de wijk. Een huis van en voor de wijk gerund door vrijwilligers. bijzonder maken, is een zorg en aandachtspunt van velen in die buurt. De aanpak van de buitenruimte in de Agniesebuurt speelt en maakt veel los bij bewoners. Een deel is momenteel verenigd in een actiegroep. Als verantwoordelijke partij voor de participatie zal de wijkraad Agniese samen met diverse groepen waaronder de gemeente, er wat ons betreft op moeten toezien dat er een goede aanpak van de buitenruimte komt. In ZOHO geven we de ruimte aan sociaal- en cultureel ondernemers en andere partijen. Dat vraagt van de gemeente aandacht van de diverse clusters in de vorm van capaciteit, expertise en soms financiële ondersteuning voor initiatieven. Het Zomerhofkwartier wordt de komende jaren herontwikkeld door Havensteder en gemeente. Of er genoeg mogelijkheden terugkomen voor de dingen die ZoHo nu zo

20

21 Bergpolder Bergpolder is een dichtbebouwde wijk met tal van voorzieningen in de omgeving. De voornaamste opgave voor Bergpolder zit in de buitenruimte. Veel mensen en weinig ruimte op straat zorgt dat het parkeren van fietsen en auto s problematisch is want ook aan groen en speelruimte is behoefte. Over parkeertijden wilde het vorige college zich niet uitspreken, voor fietsparkeren zijn er enkel pilots geweest maar geen concrete maatregelen. Voor het autoparkeren lopen er experimenten met parkeer sensoren en parkeren in aangrenzende zones. Evaluatie zal uitwijzen hoe goed deze experimenten aanslaan. Kortom een blijvend aandachtspunt en nieuw college nieuwe kansen. Aan de rand van Bergpolder bevinden zich twee nutstuincomplexen. De beheerders zijn in gesprek met de gemeente om een permanente status te krijgen. Dit is een aandachtspunt dat zeker een vervolg zal moeten krijgen. Bergpolder is een van de weinige wijken in Noord zonder een Huis van de Wijk.

22

23 Blijdorp Blijdorp is momenteel erg in trek, vooral bij starters en gezinnen. Dit zorgt voor intensief gebruik van het Vroesen- en Roel Langerakpark, door zowel evenementen als dagelijks gebruik. Het Roel Langerakpark ontwikkelt zich als een locatie voor muziekevenementen terwijl in het Vroesenpark vooral kleinschalige culturele evenementen plaatsvinden. Er is ingezet op een evenementbestendige grasmat (Roel Langerakpark) en -waterhuishouding, zodat het incidentele gebruik voor evenementen geen negatieve gevolgen heeft voor het dagelijks gebruik. Ook is er in 2015 op verzoek van omwonenden voor het Vroesenpark een alcoholverbod in de wintermaanden (1 oktober t/m 1 april) ingegaan om overlast tegen te gaan. In het Vroesenpark is een grote groep vrijwilligers wekelijks aan de slag om het park te onderhouden en schoon te houden. De verjonging van de wijk brengt ook vraag naar ruimte om te sporten. In 2019 worden de voetbalvelden op de Noorderbocht weer in ere hersteld. De ouderen in Blijdorp blijven steeds langer thuis wonen. Inzet op een goede buitenruimte, aanpassingen van de leefomgeving en maatregelen tegen eenzaamheid en verborgen armoede blijven dan ook hard nodig.

24

25 Blijdorp heeft geen Huis van de Wijk maar wel een bewonersorganisatie waar mensen voor diverse activiteiten terecht kunnen. Aan de rand van Blijdorp zijn naast de Diergaarde twee volkstuincomplexen en de Speeldernis. Mensen komen hier om uit te rusten van de stedelijke hectiek en kinderen spelen er in de natuur. Beide zijn het bezoeken en koesteren waard. De bewoners van de Schepenstraat hebben, door zelf de herinrichtingsplannen op zich te nemen, de primeur van Rotterdam met een Right to Challenge. De eerste schop is de grond al in en de bewoners zijn enthousiast en betrokken. Blijdorp kent, net als Bergpolder en Liskwartier, een hoge parkeerdruk. Daarnaast is verkeersveiligheid een aandachtspunt waarbij er acties ondernomen worden in verband met het hardrijden op de Statenweg, Stadhoudersweg en de Bentincklaan.

26

27 Liskwartier Het Liskwartier is net als het Oude Noorden een zogenaamde kansrijke wijk. De verschillen zijn echter groot: er wonen veel hoogopgeleide gezinnen, maar er is ook veel armoede die te makkelijk over het hoofd gezien wordt. De buurtwinkel van de bewonersorganisatie heeft voor die laatste groep een belangrijke functie. Het Liskwartier kent een breed en gevarieerd aanbod van kunst & cultuur dat de wijk aantrekkelijk maakt voor de inwoners. Het Koningsveldeplein is de enige buitenruimte van formaat in het Liskwartier. In 1999 is het tijdelijk ingericht in afwachting van duidelijkheid over het schoolgebouw. Het schoolgebouw krijgt nu een invulling voor de komende 10 jaar in de vorm van atelierruimte. Hierbij wordt nadrukkelijk verbinding gezocht met de wijk. Het Koningsveldeplein zou een mooi, groen plein kunnen worden waar bewoners elkaar ontmoeten, kinderen en jongeren kunnen spelen en sporten. Gemeente en omwonenden zijn regelmatig in gesprek over hoe de herinrichting er uit zou moeten gaan zien. Budget wordt nog gezocht. De Bergweg is de scheidslijn met het Oude Noorden en een belangrijke verkeersader. De afgelopen periode is deze heringericht en is er met succes gelobbyd voor brede fietsstroken om de veiligheid te verbeteren. Voor de wens voor verbetering en vergroening van de stoepen is helaas geen budget gevonden.

28

29 Oude Noorden De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in kansrijke wijk het Oude Noorden, met veel energie van bewoners in o.a. de Droomstraat Blommersdijkselaan en de Bloklandstraat. Kanshebbers voor een Right to Challenge! Door de buitenruimte van en tussen deze straten aan te pakken ontstaat er een buurt met een grote betrokkenheid bij de leefomgeving en elkaar. Net zoals in de Top van Noord of het Pijnackerplein. Tegenover de Dansschool is het Klooster, samen met de Mozaïek de twee Huizen van de Wijk waar bewoners terecht kunnen voor activiteiten, hulp of gewoon gezelligheid. jeugd gezond, veilig en kansrijk kan opgroeien. Voor de jeugd is er inzet op gebied van talentontwikkeling, welzijn en zorg, door enerzijds Vraagwijzer en Wijkteam goed te verbinden met andere partners in het gebied, zoals corporaties, bewonersorganisaties en informele partijen zodat sociale problematiek tijdig en effectief wordt aangepakt en anderzijds het opstellen van een wijkprogramma zodat de jeugd gezond, veilig en kansrijk kan opgroeien. De Bergweg is opgeknapt om de verkeersveiligheid vergroten. Daarnaast is er op verschillende plekken in de wijk, zoals bijvoorbeeld de Noordsingel, de komende tijd aandacht nodig om de verkeersveiligheid te vergroten. Over veiligheid gesproken een continue punt van aandacht is de inzet op het terugdringen van de invloed van de drugseconomie.

30

31 Dé winkelstraat van Rotterdam Noord is de Noorderboulevard. Er loopt een stedelijk beleidsprogramma om de straat levendiger en afwisselender te maken: een uitdagende opgave, maar geen onmogelijke. Halverwege de Noorderboulevard komt de toegang tot een nieuw wijkpark, de Tuin van Noord. Het goed functioneren van dit wijkpark, denk aan toegang en openingstijden, zal de nodige aandacht vergen. De Noorderboulevard komt uit op het Noordplein die met de komst van activiteiten, evenementen en markten een steeds aantrekkelijk verblijfsgebied aan de Rotte aan het worden is. De Rotte, die terecht steeds meer aandacht krijgt en ook de komende jaren verder kan uitgroeien tot een levendig deel van Noord. Zorg zowel voor het Noordplein als ook het Pijnackerplein dat er levendigheid is en mensen er van genieten. Hou er wel erg in dat dit niet ten koste gaat van het woongenot van omwonenden.

32

33 Provenierswijk Een gezamenlijke strategie van de gemeente en sociaal ondernemers om de hardnekkige problemen van/met een aantal jongeren aan te pakken. Ze moeten naar school, studeren of aan het werk of starten met ondernemen en dat lukt alleen met goede, stevige begeleiding en betrokkenheid van de ouders. Jongerenwerk werkt vanuit de Propeller om de jongeren de nodige ondersteuning te geven. De omgeving van het Centraal Station, de Stationssingel en het Proveniersplein is heringericht. Nu moet er voor gezorgd worden dat deze positieve richting doorzet. Aandachtspunt is de taxistandplaats bij de Lucius Petrus School. Deze tijdelijke taxibuffer werd in 2009 in gebruik genomen voor de duur van de werkzaamheden rondom het CS. Zodra deze taxistandplaats weg is kunnen de leerlingen de ramen eindelijk weer open zetten en kan wellicht deze omgeving een prettige verblijfruimte worden. In de Jacob Loisbuurt wonen veel ouderen, waarvan sommige eenzaam zijn. Gelukkig is er met de Waerschut een plek waar voor deze mensen veel activiteiten georganiseerd worden. Verdere aandachtspunten zijn drugsoverlast, fietsparkeren (vooral op en rond CS), en de waterpro blematiek, van droge palen tot natte tuinen.

34 Gebiedscommissie Noord

Nieuwe foto. Gebiedsplan Noord. Agniesebuurt en Provenierswijk. Blijdorp, Bergpolder en Liskwartier. Oude Noorden

Nieuwe foto. Gebiedsplan Noord. Agniesebuurt en Provenierswijk. Blijdorp, Bergpolder en Liskwartier. Oude Noorden Nieuwe foto Gebiedsplan Noord Agniesebuurt en Provenierswijk Blijdorp, Bergpolder en Liskwartier Oude Noorden 31 maart 2016 Met algemene stemmen vastgesteld door gebiedscommissie Noord op 31 maart 2016

Nadere informatie

Gebiedsplan CONCEPT. [voorblad] Gebiedsplan Noord Agniesebuurt & Provenierswijk Blijdorp, Bergpolder & Liskwartier Oude Noorden

Gebiedsplan CONCEPT. [voorblad] Gebiedsplan Noord Agniesebuurt & Provenierswijk Blijdorp, Bergpolder & Liskwartier Oude Noorden [voorblad] CONCEPT Gebiedsplan Gebiedsplan Noord Agniesebuurt & Provenierswijk Blijdorp, Bergpolder & Liskwartier Oude Noorden versie datum 001 11 juni 2014 Opgesteld door Jacco en Han 002 15 juni 2014

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

Inrichtingsplan Bloklandstraat (en Raephorststraat)

Inrichtingsplan Bloklandstraat (en Raephorststraat) Inrichtingsplan Bloklandstraat (en Raephorststraat) Programma. Programma van eisen/uitgangspunten Toelichting Voorlopig ontwerp Vragen Programma van Eisen Projectgrenzen/fasering 2 3 1 1 1-3 Programma

Nadere informatie

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Bijlage MJPB Team Leefomgeving De Laar/Elden Inleiding De ambitie van het college is dat Arnhem een stad is waarin voor iedereen ruimte is om mee te denken, mee te doen

Nadere informatie

Wijkprogramma

Wijkprogramma Wijkprogramma 2017-2020 Lasonder t Zeggelt de Boddenkamp Voorwoord Samen werken aan een leefbare, veilige en toekomstbestendige wijk. Hierbij treft u het wijkprogramma Lasonder - t Zeggelt - de Boddenkamp

Nadere informatie

Digitale stad. Toenemende polarisatie in de samenleving. Exponentiële technologische ontwikkeling. Vergrijzing en ontgroening. Klimaat verandering

Digitale stad. Toenemende polarisatie in de samenleving. Exponentiële technologische ontwikkeling. Vergrijzing en ontgroening. Klimaat verandering Exponentiële technologische ontwikkeling Digitale stad Smart City Platform- & deeleconomie Nieuwe verdienmodellen in / aan de stad Netwerk samenleving Smart living Inclusieve stad Toenemende polarisatie

Nadere informatie

College van burgemeester en wethouders Postbus KP ROTTERDAM 3000KP ] Geacht college,

College van burgemeester en wethouders Postbus KP ROTTERDAM 3000KP ] Geacht college, Onderwerp: Aanbiedingsbrief concept wijkagenda Agniesebuurt 2019-2022 Gebied Noord Retouradres: Postbus 70012 3000 KP Rotterdam College van burgemeester en wethouders Postbus 70012 3000 KP ROTTERDAM 3000KP

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF BURGERPANEL OVERSCHIE

NIEUWSBRIEF BURGERPANEL OVERSCHIE NIEUWSBRIEF BURGERPANEL OVERSCHIE Resultaten zevende peiling Februari 2016 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 7 e peiling van het burgerpanel van Overschie 1. Het onderwerp van

Nadere informatie

Gebiedsplan Noord. Agniesebuurt en Provenierswijk. Blijdorp, Bergpolder en Liskwartier. Oude Noorden

Gebiedsplan Noord. Agniesebuurt en Provenierswijk. Blijdorp, Bergpolder en Liskwartier. Oude Noorden Gebiedsplan Agniesebuurt en Provenierswijk Blijdorp, Bergpolder en Liskwartier Oude en 10 juli 2014 Met algemene stemmen vastgesteld door gebiedscommissie op 10 juli 2014. Marianne de Bever Ina Chabot

Nadere informatie

Samen maken we Groningen

Samen maken we Groningen Verkiezingsprogramma in eenvoudig Nederlands - D66 Groningen 2018-2022 Samen maken we Groningen D66 krijgt het voor elkaar Samen maken we Groningen 2 Op 21 november 2018 gaan we in Groningen naar de stembus.

Nadere informatie

de kracht van nu en de potentie in de toekomst

de kracht van nu en de potentie in de toekomst de kracht van nu en de potentie in de toekomst Inhoudsopgave 2 3 4 5 9 15 16 Inleiding De huidige kracht Het gebouw, de potentie Het gebied, de potentie Bijlage [Uitgangspunten] Colofon 3 Hofbogen INLEIDING

Nadere informatie

Stadsdeel Centrum. Wijkprogramma ARCHIPELBUURT / WILLEMSPARK BINNENSTAD ZEEHELDENKWARTIER HET OUDE CENTRUM RIVIERENBUURT KORTENBOS

Stadsdeel Centrum. Wijkprogramma ARCHIPELBUURT / WILLEMSPARK BINNENSTAD ZEEHELDENKWARTIER HET OUDE CENTRUM RIVIERENBUURT KORTENBOS Wijkprogramma 2016-2019 Stadsdeel Centrum ARCHIPELBUURT / WILLEMSPARK ZEEHELDENKWARTIER BINNENSTAD HET OUDE CENTRUM RIVIERENBUURT KORTENBOS STATIONSBUURT SCHILDERSWIJK TRANSVAAL, GROENTE- EN FRUITMARKT

Nadere informatie

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten)

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten) Samen Duurzaam DOEN! Leuk dat u samen met uw buren na wilt denken over duurzaamheid. Aan de hand van dit stappenplan helpen wij u graag op weg om het gesprek op gang te brengen. Dit stappenplan is bedoeld

Nadere informatie

Thema s Omdat de resultaten en cijfers op wijkniveau erg uiteenlopen in onderwerp, is ervoor gekozen om deze onder te verdelen in 9 thema s:

Thema s Omdat de resultaten en cijfers op wijkniveau erg uiteenlopen in onderwerp, is ervoor gekozen om deze onder te verdelen in 9 thema s: Hoe is de wijkanalyse tot stand gekomen? Monitor Hilversum Begin december 2017 is de vragenlijst Monitor Hilversum naar 10.400 Hilversummers verstuurd. In totaal werden er 109 vragen voorgelegd over uiteenlopende

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Feijenoord. Gebiedsplan. Kop van Zuid. Ambtelijke inventarisatie

Feijenoord. Gebiedsplan. Kop van Zuid. Ambtelijke inventarisatie Feijenoord Gebiedsplan Kop van Zuid Ambtelijke inventarisatie 2013 Maashaven O.z. 230 Inhoud 1....H uidige situatie...3 2....W at willen we bereiken...3 2.1 Beoogde doelen 2030...3 2.2 Beoogde doelen 2018...4

Nadere informatie

Duurzaamheid: Anne Mollema Projectmanager SO. Hoe een boerenjongen van de stad ging houden. 11 mei 2017

Duurzaamheid: Anne Mollema Projectmanager SO. Hoe een boerenjongen van de stad ging houden. 11 mei 2017 Duurzaamheid: Hoe een boerenjongen van de stad ging houden Anne Mollema Projectmanager SO 11 mei 2017 . En in de lucht Maar vooral op de grond Waar gaat het over? De transitie De omgeving Anders werken;

Nadere informatie

Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg

Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg 2018-2022 Inleiding Doesburg is een prachtige stad, die we als Stadspartij Doesburg onafhankelijk willen houden. Samenwerken doen

Nadere informatie

Voor vooruitgang in Uitgeest

Voor vooruitgang in Uitgeest Verkiezingsprogramma 2018 Dit is het verkiezingsprogramma van D66 Uitgeest in gewone taal. Voor het volledige programma kun je kijken op onze website: uitgeest.d66.nl Voor vooruitgang in Uitgeest 1 Voorwoord

Nadere informatie

Discussiestuk ten behoeve van vaststelling nadere criteria bewonersinitiatieven

Discussiestuk ten behoeve van vaststelling nadere criteria bewonersinitiatieven Discussiestuk ten behoeve van vaststelling nadere criteria bewonersinitiatieven Leeswijzer Naar aanleiding van de recente behandeling van bewonersinitiatieven in de afgelopen vergadering en daarbuiten

Nadere informatie

De samenwerkende stad tussen strategische allianties en actief burgerschap. Frans Soeterbroek De Ruimtemaker Amersfoort 29 oktober 2018

De samenwerkende stad tussen strategische allianties en actief burgerschap. Frans Soeterbroek De Ruimtemaker Amersfoort 29 oktober 2018 De samenwerkende stad tussen strategische allianties en actief burgerschap Frans Soeterbroek De Ruimtemaker Amersfoort 29 oktober 2018 Focus voor vanochtend: hoe verhoudt het werk van lokale initiatiefnemers

Nadere informatie

Geen woorden maar daden

Geen woorden maar daden Hans van Rossum Geen woorden maar daden 12-11- 2014 Rotterdam doet het goed Momentum is daar: iconen ontwikkeld Momentum is daar: iconen ontwikkeld Momentum is daar: hippe architectuurstad Stadsvisie 2030

Nadere informatie

Project: Aanpak openbare ruimte Taagdreef en omgeving. Hier komt tekst Taagdreef Hier komt ook tekst. Utrecht.nl

Project: Aanpak openbare ruimte Taagdreef en omgeving. Hier komt tekst Taagdreef Hier komt ook tekst. Utrecht.nl Project: Aanpak openbare ruimte Taagdreef en omgeving Hier komt tekst Taagdreef Hier komt ook tekst Huidige Nu situatie Onderverdeling structuur van de wijk Taagdreef e.o Molenwiek: De straten Rhônedreef,

Nadere informatie

Project: Aanpak openbare ruimte Taagdreef en omgeving. Hier komt tekst. Utrecht.nl

Project: Aanpak openbare ruimte Taagdreef en omgeving. Hier komt tekst. Utrecht.nl Project: Aanpak openbare ruimte Taagdreef en omgeving Hier komt tekst Hier 23 april komt 2018 ook tekst Ligging Huidige Nu situatie Doelen project Groot onderhoud van de openbare ruimte Wegen veiliger

Nadere informatie

Stadsdeel Scheveningen

Stadsdeel Scheveningen Wijkprogramma 2016-2019 Stadsdeel Scheveningen NOORDELIJK SCHEVENINGEN SCHEVENINGEN-DORP HAVENKWARTIER & VISSENBUURT WITTEBRUG & DUTTENDEL VAN STOLKPARK DUINDORP ZORGVLIET STATEN- EN GEUZENKWARTIER DUINOORD

Nadere informatie

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma PVDA GELDERLAN D PvdA Gelderland Verkiezingsprogramma 2019-2023 Verkiezingsprogramma 2019-2023 Zeker zijn Onderwijs is de sleutel tot een zinvol leven. Goed onderwijs geeft niet alleen toegang tot werk,

Nadere informatie

Wijkprogramma Stadsdeel Segbroek BOMEN & BLOEMENBUURT VOGELWIJK REGENTESSE & VALKENBOSKWARTIER VRUCHTENBUURT HEESTERBUURT

Wijkprogramma Stadsdeel Segbroek BOMEN & BLOEMENBUURT VOGELWIJK REGENTESSE & VALKENBOSKWARTIER VRUCHTENBUURT HEESTERBUURT Wijkprogramma 2016-2019 Stadsdeel Segbroek BOMEN & BLOEMENBUURT VOGELWIJK REGENTESSE & VALKENBOSKWARTIER VRUCHTENBUURT HEESTERBUURT Vogelwijk Voorwoord Hierbij presenteren wij u het wijkprogramma Vogelwijk

Nadere informatie

de GezondOntwerpWijzer

de GezondOntwerpWijzer Naar een gezonde (groene) leefomgeving: de GezondOntwerpWijzer Hanneke Kruize (RIVM) Marjo Knops (Ministerie van I&M) 1 Opbouw presentatie Belang van groen in de leefomgeving Gezonde leefomgeving als beleidsthema

Nadere informatie

Project: Aanpak openbare ruimte Taagdreef en omgeving. Hier komt tekst Wijkraad. Utrecht.nl

Project: Aanpak openbare ruimte Taagdreef en omgeving. Hier komt tekst Wijkraad. Utrecht.nl Project: Aanpak openbare ruimte Taagdreef en omgeving Hier komt tekst Wijkraad Hier 16 januari komt ook 2018 tekst Huidige Nu situatie Doelen project Groot onderhoud van de openbare ruimte Wegen veiliger

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Noord. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Noord. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 erboulevard (Zwartjanstraat en molenstraat) 4 2.2 Zwaanshalsgebied

Nadere informatie

Kansen voor Delft in 5 minuten Kansen. voor Delft

Kansen voor Delft in 5 minuten Kansen. voor Delft Kansen voor Delft in 5 minuten Kansen voor Delft Goed onderwijs voor iedereen D66 wil extra aandacht voor: > > (dreigende) achterstanden > > cultuur, sport, techniek, digitale en sociale vaardigheden en

Nadere informatie

AQUADUCT IN OPDRACHT VAN: DIRK VAN PEIJPE 11 DECEMBER 2018

AQUADUCT IN OPDRACHT VAN: DIRK VAN PEIJPE 11 DECEMBER 2018 AQUADUCT 010 IN OPDRACHT VAN: DIRK VAN PEIJPE 11 DECEMBER 2018 HOFBOGEN TE KOOP EEN DAKPARK ALS GROEN LINT DOOR DE STAD HIGHLINES Promenade Plantée Parijs The High Line New York Letten Viadukt Zürich The

Nadere informatie

WONEN, WERKEN & VOORZIENINGEN

WONEN, WERKEN & VOORZIENINGEN WONEN, WERKEN & VOORZIENINGEN Om een levendig gebied te creëren wordt als programma ingezet op een mix van wonen, werken en voorzieningen. Door deze functies op de begane grond te mengen ontstaat zowel

Nadere informatie

Bijlage Gebiedsplan 2018 Stadsdeel Oost, Indische buurt Projectvoorstellen die niet worden opgenomen

Bijlage Gebiedsplan 2018 Stadsdeel Oost, Indische buurt Projectvoorstellen die niet worden opgenomen Bijlage Gebiedsplan 2018 Stadsdeel Oost, Indische buurt Projectvoorstellen die niet worden opgenomen Bijlage Gebiedsplan 2018 Stadsdeel Oost, Indische buurt In deze bijlage vindt u de voorstellen die niet

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma in gewone taal. Middelburg

Verkiezingsprogramma in gewone taal. Middelburg Verkiezingsprogramma 2018 in gewone taal Middelburg Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Op 21 maart 2018 zijn er in bijna heel Nederland verkiezingen. Deze verkiezingen gaan over het bestuur van de gemeenten.

Nadere informatie

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Jaarverslag 2017 Sociaal makelaar De vraag is leidend Effecten Organiserend vermogen Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Samenwerking Burgerinitiatief Integratie

Nadere informatie

Wonen in Rotterdam Noord. Tak van Poortvlietstraat 17b. Interesse? Ik verkoop het huis zelf! 159.000 149.000 k.k.

Wonen in Rotterdam Noord. Tak van Poortvlietstraat 17b. Interesse? Ik verkoop het huis zelf! 159.000 149.000 k.k. TE KOOP Tak van Poortvlietstraat 17b 159.000 149.000 k.k. Wonen in Rotterdam Noord Licht en ruim appartement van 85m² met 2 slaapkamers en bijkeuken in Rotterdam Noord. Balkon op het zuiden met uitzicht

Nadere informatie

Stadsdeel Scheveningen

Stadsdeel Scheveningen Wijkprogramma 2016-2019 Stadsdeel Scheveningen NOORDELIJK SCHEVENINGEN SCHEVENINGEN-DORP HAVENKWARTIER & VISSENBUURT WITTEBRUG & DUTTENDEL VAN STOLKPARK DUINDORP ZORGVLIET STATEN- EN GEUZENKWARTIER DUINOORD

Nadere informatie

Verslag van de bewonersbijeenkomst Oude Noorden, gehouden op 3 oktober 2017, Huis van de wijk Mozaïek, Schommelstraat 69 Rotterdam, aanvang 19.

Verslag van de bewonersbijeenkomst Oude Noorden, gehouden op 3 oktober 2017, Huis van de wijk Mozaïek, Schommelstraat 69 Rotterdam, aanvang 19. Verslag van de bewonersbijeenkomst Oude Noorden, gehouden op 3 oktober 2017, Huis van de wijk Mozaïek, Schommelstraat 69 Rotterdam, aanvang 19.30 uur Aanwezig: Panel Voorzitter: Notulen: Joost Eerdmans

Nadere informatie

Wijkperspectief Vinkhuizen voor elkaar!

Wijkperspectief Vinkhuizen voor elkaar! Wijkperspectief Vinkhuizen voor elkaar! Vinkhuizen voor elkaar! VINKHUIZEN hoofdstructuur Legenda Hoofdgroenstructuur Hoofdwaterstructuur Spoorbaan Centrum VOORWOORD Voor u ligt het wijkperspectief. Hierin

Nadere informatie

Uitvoeringsplan NOORD

Uitvoeringsplan NOORD Uitvoeringsplan -2018 NOORD Cluster Stadsontwikkeling Versie 16 januari 1 Inhoudsopgave INLEIDING... 3 INHOUD... 3 PROCES... 3 KADER... 3 1. GEBIEDSOPGAVE... 5 INLEIDING... 5 WONEN... 5 MOBILITEIT... 5

Nadere informatie

CONCEPT STEDELIJK PLAN. Amersfoort

CONCEPT STEDELIJK PLAN. Amersfoort CONCEPT STEDELIJK PLAN Amersfoort Amersfoort, 9 november 2016 INLEIDING De gemeente Amersfoort werkt wijkgericht, met als basis een wijkplan en stedelijk plan. In de plannen beschrijven we de doelen en

Nadere informatie

Veiligheidscijfers Soest 2015 samenwerking loont

Veiligheidscijfers Soest 2015 samenwerking loont ontwikkeling 2015 tov 2014, gemeente ontwikkeling 2015 tov 2014, regio MNL januari t/m juni juli t/m december Veiligheidscijfers Soest 2015 samenwerking loont Januari 2016 - In 2015 is het aantal woninginbraken

Nadere informatie

Actieplan Seniorenontmoetingspunt De Bergse Plaat Rustig aan is van de baan Stichting Wij(k) en Wijkcommissie De Bergse Plaat

Actieplan Seniorenontmoetingspunt De Bergse Plaat Rustig aan is van de baan Stichting Wij(k) en Wijkcommissie De Bergse Plaat Actieplan Seniorenontmoetingspunt De Bergse Plaat Rustig aan is van de baan Stichting Wij(k) en Wijkcommissie De Bergse Plaat 10-01-2018 Seniorenontmoetingspunt De Bergse Plaat Pagina 1 Inhoud Inleiding...

Nadere informatie

Stadsdeel Centrum. Wijkprogramma ARCHIPELBUURT / WILLEMSPARK BINNENSTAD ZEEHELDENKWARTIER HET OUDE CENTRUM RIVIERENBUURT KORTENBOS

Stadsdeel Centrum. Wijkprogramma ARCHIPELBUURT / WILLEMSPARK BINNENSTAD ZEEHELDENKWARTIER HET OUDE CENTRUM RIVIERENBUURT KORTENBOS Wijkprogramma 2016-2019 Stadsdeel Centrum ARCHIPELBUURT / WILLEMSPARK ZEEHELDENKWARTIER BINNENSTAD HET OUDE CENTRUM RIVIERENBUURT KORTENBOS STATIONSBUURT SCHILDERSWIJK TRANSVAAL, GROENTE- EN FRUITMARKT

Nadere informatie

Thema s Omdat de resultaten en cijfers op wijkniveau erg uiteenlopen in onderwerp, is ervoor gekozen om deze onder te verdelen in 9 thema s:

Thema s Omdat de resultaten en cijfers op wijkniveau erg uiteenlopen in onderwerp, is ervoor gekozen om deze onder te verdelen in 9 thema s: Hoe is de wijkanalyse tot stand gekomen? Monitor Hilversum Begin december 2017 is de vragenlijst Monitor Hilversum naar 10.400 Hilversummers verstuurd. In totaal werden er 109 vragen voorgelegd over uiteenlopende

Nadere informatie

Feijenoord. Gebiedsplan. Katendrecht-Wilhelminapier. Ambtelijke inventarisatie

Feijenoord. Gebiedsplan. Katendrecht-Wilhelminapier. Ambtelijke inventarisatie Feijenoord Gebiedsplan Katendrecht-Wilhelminapier Ambtelijke inventarisatie 2013 1 Maashaven O.z. 230 Inhoud 1....H uidige situatie...3 2....W at willen we bereiken...3 2.1 Beoogde doelen 2030...3 2.2

Nadere informatie

ONEENS GEEN MENING EENS TOTAAL GEWOGEN GEMIDDELDE

ONEENS GEEN MENING EENS TOTAAL GEWOGEN GEMIDDELDE Q1 DuurzaamheidWeststellingwerf klimaatneutraalweststellingwerf wil zo snel mogelijk duurzaam en klimaatneutraal zijn. Zo worden er zonneparken aangelegd bij Wolvega en Noordwolde, een postcoderoosproject

Nadere informatie

Aanvraag van onder de grens naar boven de grens

Aanvraag van onder de grens naar boven de grens Aanvraag van onder de grens naar boven de grens Een participatieproject voor de wijk met de hoogste armoedecijfers van Nederland Cursus mantelzorg vrouwen Tweebosbuurt april 2017 (kwaliteitenspel) Inleiding

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

Wmo participatie Meppel (eindrapport)

Wmo participatie Meppel (eindrapport) Workshopsessies Wmo-beleidskompas Norbert Broenink Workshopsessies Wmo-beleidskompas Amsterdam, 1 november 2011 Norbert Broenink DSP groep BV Van Diemenstraat 374 1013 CR Amsterdam T: +31 (0)20 625 75

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

De nieuwe generatie stadskinderen. Ruimte maken voor opgroeien.

De nieuwe generatie stadskinderen. Ruimte maken voor opgroeien. Lopen loont, Ruimte voor 8-80, Rotterdam 04 juli 2017 De nieuwe generatie stadskinderen. Ruimte maken voor opgroeien. Sterke krimp (-10% of meer) Krimp (-10% tot -2,5%) Redelijk stabiel (-2,5% tot 2,5%)

Nadere informatie

KADERNOTA Venlo: Effe geen cent te makken!

KADERNOTA Venlo: Effe geen cent te makken! KADERNOTA 2016 Venlo: Effe geen cent te makken! FINANCIEEL RAADSDEBAT Concept 7 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2016, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd.

Nadere informatie

Dit gaat er gebeuren!

Dit gaat er gebeuren! Dit gaat er gebeuren! Samen maken we de wijk Even voorstellen: Fatima Azemmour (9) Riek van den Boomgaard (78) Amirah Akçam (28) Jan de Beuk (44) Mark Verlinden (32) en Rico Oliveira (55) Ze bestaan niet

Nadere informatie

Blaarthem. Activiteit/project Wat gaan we doen Wat willen we bereiken Wanneer Wie. Thema: EEN SCHONE EN HELE WIJK

Blaarthem. Activiteit/project Wat gaan we doen Wat willen we bereiken Wanneer Wie. Thema: EEN SCHONE EN HELE WIJK Thema: EEN SCHONE EN HELE WIJK Activiteit/project Wat gaan we doen Wat willen we bereiken Wanneer Wie Opschoondag Offenbachlaan Inzet buurtconciërges bij beheer openbare ruimte Verbeteren van de beeldkwaliteit

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord

Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de Partij van de Arbeid. Wij staan voor een spreiding van kennis, macht

Nadere informatie

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen.

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Wat vind jij belangrijk?

Nadere informatie

Presentatie Mariëtte Bouwer Ymere Maatschappelijk Vastgoed. 19 april 2012 pagina 1

Presentatie Mariëtte Bouwer Ymere Maatschappelijk Vastgoed. 19 april 2012 pagina 1 Presentatie Mariëtte Bouwer Ymere Maatschappelijk Vastgoed 19 april 2012 pagina 1 Strategie van Ymere Missie Ymere werkt als maatschappelijke onderneming aan wijken met perspectief, waar bewoners willen

Nadere informatie

Visie op Santpoort-Zuid in 2025 = voorlopig = 24 november 2011

Visie op Santpoort-Zuid in 2025 = voorlopig = 24 november 2011 Visie op Santpoort-Zuid in 2025 = voorlopig = 24 november 2011 1 Inhoudsopgave Inleiding Resultaten bewonersonderzoek Visie 2025 door Woongemeenschap Vervolgstappen 2 Inleiding 3 Woongemeenschap Santpoort-Zuid

Nadere informatie

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 De sociale ambitie: Zaanstad manifesteert zich binnen de metropoolregio Amsterdam

Nadere informatie

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Meerjarenplan Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Inleiding Dit meerjarenplan is het vervolg op het meerjarenplan 2009 2012. Veel uit het vorige plan is gerealiseerd, maar er zijn ook projecten

Nadere informatie

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

Buurtpreventie. Buurtpreventie is actief werken aan veiligheid in uw eigen buurt

Buurtpreventie. Buurtpreventie is actief werken aan veiligheid in uw eigen buurt Buurtpreventie Buurtpreventie is actief werken aan veiligheid in uw eigen buurt Beste buurtbewoners, Veiligheid is belangrijk voor ons allemaal. In de buurt, op straat, overdag en s avonds. U wilt daar

Nadere informatie

Samenvatting reactie Reactie college Tekstaanpassing in SEA

Samenvatting reactie Reactie college Tekstaanpassing in SEA Overzicht reacties toetsingsronde Sociaaleconomische agenda Den Haag 2020 (SEA) C Toekomstfestival Samenvatting reactie Reactie college Tekstaanpassing in SEA 1 Discussiebijeenkomst Iedereen doet mee 1.

Nadere informatie

1. Aanleiding Op 16 juli heeft de gemeenteraad van Oss unaniem ingestemd met de motie van het CDA:

1. Aanleiding Op 16 juli heeft de gemeenteraad van Oss unaniem ingestemd met de motie van het CDA: Plan van aanpak Terugdringen jeugdoverlast in de Schadewijk 1. Aanleiding Op 16 juli heeft de gemeenteraad van Oss unaniem ingestemd met de motie van het CDA: Constaterende dat, - Er afgelopen jaar een

Nadere informatie

Enquête Buurtpreventie en buurtafspraken Welgelegen & Indische Buurt te Leeuwarden Mei 2012

Enquête Buurtpreventie en buurtafspraken Welgelegen & Indische Buurt te Leeuwarden Mei 2012 Enquête Buurtpreventie en buurtafspraken Welgelegen & Indische Buurt te Leeuwarden Mei 2012 Ontwikkeld door Welzijn Centraal en vrijwilligers. Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Leeuwarden, Woon Friesland

Nadere informatie

Utrecht groeit van in 2018 naar bijna inwoners in 2040

Utrecht groeit van in 2018 naar bijna inwoners in 2040 Utrecht groeit van 350.000 in 2018 naar bijna 455.000 inwoners in 2040 De aantrekkingskracht van onze stad zorgt onvermijdelijk voor een flinke groei van het aantal inwoners. Tot het jaar 2040 neemt het

Nadere informatie

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND Helmond, stad van het doen Het Helmond dat we voor ogen hebben is aantrekkelijk om te wonen, te leven en te werken. Er is plaats voor iedereen, ook voor hen die minder makkelijk meedoen in een samenleving

Nadere informatie

Samen naar beter! verkiezingsprogramma SP-Westfriesland-Oost gemeenteraadsverkiezingen Enkhuizen

Samen naar beter! verkiezingsprogramma SP-Westfriesland-Oost gemeenteraadsverkiezingen Enkhuizen Samen naar beter! verkiezingsprogramma SP-Westfriesland-Oost gemeenteraadsverkiezingen 2014 - Enkhuizen Hieronder vind je het SP-verkiezingsprogramma voor gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Enkhuizen

Nadere informatie

DE MELKFABRIEK ONZE MISSIE IN 10 PRINCIPES

DE MELKFABRIEK ONZE MISSIE IN 10 PRINCIPES DE MELKFABRIEK ONZE MISSIE IN 10 PRINCIPES Arnhem heeft een krachtig en duurzaam imago; een groene stad met een sterk ontwikkeld creatief en cultureel klimaat. Met de Melkfabriek voegen wij een uitgesproken

Nadere informatie

Kansrijke wijken rond het centrum

Kansrijke wijken rond het centrum Kansrijke wijken rond het centrum Ambitie kansrijke wijken Het aantrekkelijker maken van een aantal stadswijken voor draagkrachtige gezinnen Daarmee het imago van Rotterdam verhogen als aantrekkelijke

Nadere informatie

Aan de formerende partijen. Ons kenmerk: /u Betreft: Voorstellen CRM. Geachte onderhandelaars,

Aan de formerende partijen. Ons kenmerk: /u Betreft: Voorstellen CRM. Geachte onderhandelaars, Aan de formerende partijen Ons kenmerk: 2018004/u Betreft: Voorstellen CRM Geachte onderhandelaars, De Culturele Raad Maassluis heeft naar aanleiding van met alle fracties gevoerde gesprekken en op grond

Nadere informatie

De Peilstok Inspirerende projecten voor droge voeten en een koel hoofd

De Peilstok Inspirerende projecten voor droge voeten en een koel hoofd De Peilstok 2014 Inspirerende projecten voor droge voeten en een koel hoofd De Peilstok 2014 Inspirerende projecten voor droge voeten en een koel hoofd Colofon 2015 Oplage: 750 exemplaren Dit is een uitgave

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

Oogst Netwerkborrel Samenwerkingspartners Nieuwland

Oogst Netwerkborrel Samenwerkingspartners Nieuwland Oogst Netwerkborrel Samenwerkingspartners Nieuwland 4 februari 2016 Thema: Hoe kunnen wij een stevigere sociale samenwerking en effectieve zorg in de wijk bevorderen? Op 4 februari 2016 werd een netwerkborrel

Nadere informatie

DE LANGZAAM MAAR GESTAAG WERKENDE HEFBOOM VAN ZOHO

DE LANGZAAM MAAR GESTAAG WERKENDE HEFBOOM VAN ZOHO DE LANGZAAM MAAR GESTAAG WERKENDE HEFBOOM VAN ZOHO ZOHO, zoals het Zomerhofkwartier bekend staat, een bedrijventerrein op nog geen tien minuten wandelen vanaf Rotterdam Centraal Station, was jarenlang

Nadere informatie

Kust Almere haven. Kustzone Almere Haven Verslag tweede informatiebijeenkomst. 7 juli 2017

Kust Almere haven. Kustzone Almere Haven Verslag tweede informatiebijeenkomst. 7 juli 2017 Kust Almere haven Kustzone Almere Haven Verslag tweede informatiebijeenkomst 7 juli 2017 1 1. Gemengd wonen & recreëren 2 Context 1. Veel belangstelling voor informatiedag Op vrijdag 7 juli vond, tussen

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN EENVOUDIGE TAAL

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN EENVOUDIGE TAAL Westerkwartier VERKIEZINGSPROGRAMMA 2019 2022 IN EENVOUDIGE TAAL Hallo, Over een paar weken mogen mensen stemmen. Dan mag je kiezen voor een partij. Dat is op woensdag 21 november. Je hebt daarvoor een

Nadere informatie

Stadsdeel Scheveningen

Stadsdeel Scheveningen Wijkprogramma 2016-2019 Stadsdeel Scheveningen NOORDELIJK SCHEVENINGEN SCHEVENINGEN-DORP HAVENKWARTIER & VISSENBUURT WITTEBRUG & DUTTENDEL VAN STOLKPARK DUINDORP ZORGVLIET STATEN- EN GEUZENKWARTIER DUINOORD

Nadere informatie

Concept Gebiedsagenda Zuid

Concept Gebiedsagenda Zuid Concept 2015 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Gebiedsagenda Museumkwartier, Apollo- en Willemsparkbuurt... 4... 4... 6 2. Gebiedsagenda Schinkel-, Stadion- en Hoofddorppleinbuurt... 10... 10... 12 3.

Nadere informatie

Wijkprogramma Stadsdeel Segbroek BOMEN & BLOEMENBUURT VOGELWIJK REGENTESSE & VALKENBOSKWARTIER VRUCHTENBUURT HEESTERBUURT

Wijkprogramma Stadsdeel Segbroek BOMEN & BLOEMENBUURT VOGELWIJK REGENTESSE & VALKENBOSKWARTIER VRUCHTENBUURT HEESTERBUURT Wijkprogramma 2016-2019 Stadsdeel Segbroek BOMEN & BLOEMENBUURT VOGELWIJK REGENTESSE & VALKENBOSKWARTIER VRUCHTENBUURT HEESTERBUURT Vruchtenbuurt Voorwoord Hierbij presenteren wij u het wijkprogramma Vruchtenbuurt

Nadere informatie

H E T O N M O G E L I J K E MOGELIJK, DAAR WORD JE GULZIG VAN

H E T O N M O G E L I J K E MOGELIJK, DAAR WORD JE GULZIG VAN H E T O N M O G E L I J K E MOGELIJK, DAAR WORD JE GULZIG VAN Schouwburgplein Rotterdam: publiek-privaat partnerschap 2.0 De Vereniging Verenigd Schouwburgplein is zo succesvol bij de herinrichting en

Nadere informatie

Crowdfunding van bewonersinitiatieven

Crowdfunding van bewonersinitiatieven Crowdfunding van bewonersinitiatieven Wat gaan we bespreken? Wat is crowdfunding? Hoe werkt de Crowdfundmethodiek van Início? Voorbeelden uit Capelle aan den IJssel Voordelen Crowdfundmethodiek Wat levert

Nadere informatie

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID Apeldoorn, 15 oktober 2015 Geachte heer, mevrouw, De gemeente werkt aan beleid voor citymarketing en evenementen. Wij hebben hierover met veel Apeldoornse partijen

Nadere informatie

Wijkplan 2015 Veenendaal Noordoost

Wijkplan 2015 Veenendaal Noordoost Wijkplan 2015 Veenendaal Noordoost Pagina 0 Inhoud Inleiding 2 Aandachtspunten Wijkster 3 Speerpunten 2015 5 Doelen 2015 6 Pagina 1 Inleiding Voor u ligt het Wijkplan van Veenendaal Noordoost voor het

Nadere informatie

Factor G/ jongerenwerker. Factor G/Osman/ Lafdil. Sportpunt Gouda

Factor G/ jongerenwerker. Factor G/Osman/ Lafdil. Sportpunt Gouda WIJKJAARPROGRAMMA ACHTERWILLENS 2012 Thema 1 Jeugd Doel Investeren in een gezonde ontwikkeling van kinderen en de jeugd om problemen en overlast te voorkomen Streefbeeld 1. meer ontmoetingsruimten voor

Nadere informatie

Relatie met het coalitieakkoord/collegewerkprogramma/eerder aangenomen moties en gedane toezeggingen:

Relatie met het coalitieakkoord/collegewerkprogramma/eerder aangenomen moties en gedane toezeggingen: Rotterdam, 19 februari 2019. 19bb11881 Aan: de gemeenteraad Onderwerp: Vaststelling van de nota Rotterdamse Cultuurvisie: Cultuur ondersteunt de veranderingen in de stad. Gevraagd besluit: Samenvattend

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

Raadsstuk. Relevante eerdere besluiten

Raadsstuk. Relevante eerdere besluiten Raadsstuk Onderwerp Beschikbaar stellen krediet voor realisatie van het Definitief Ontwerp (DO) voor uitbreiding van de Autoluwe Binnenstad. Nummer 2018/389960 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld

Nadere informatie

Evaluatie buurttoezicht. november 2011 april 2012

Evaluatie buurttoezicht. november 2011 april 2012 Evaluatie buurttoezicht november 2011 april 2012 1 Inleiding In de zomer van 2011 werd ineens een grote toename van het aantal diefstallen uit auto s waargenomen. Met de donkere dagen in het vooruitzicht,

Nadere informatie

Stadslab Hoogkwartier. Over de toekomst van de buurt Buurtbijeenkomst 09 juli 2018

Stadslab Hoogkwartier. Over de toekomst van de buurt Buurtbijeenkomst 09 juli 2018 Stadslab Hoogkwartier Over de toekomst van de buurt Buurtbijeenkomst 09 juli 2018 Even voorstellen; Marco Stout & Sanne van Manen [Marco Stout is stadmaker en al ruim zeven jaar een spil in het lokale

Nadere informatie

HOFBOGEN. COOPERATIE io STADSLAB HOFBOGEN

HOFBOGEN. COOPERATIE io STADSLAB HOFBOGEN STADSLAB HOFBOGEN Deelnemers: AIR, TU Delft, De Natuurlijke Stad, Vrienden van de Hofpleinlijn, HOV (Hofbogen ondernemersvereninging), Crimson, de Urbanisten, Stad in de Maak, Gebiedscommissie Noord, Gemeente

Nadere informatie

Wijziging Reglement van Orde Algemeen Bestuur en Verordening op de voorbereidende commissies

Wijziging Reglement van Orde Algemeen Bestuur en Verordening op de voorbereidende commissies Wijziging Reglement van Orde Algemeen Bestuur en Verordening op de voorbereidende commissies De veranderingen in de vergaderstructuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Zuid, n.a.v. het voorstel van

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan T.a.v. Datum Betreft Van Ons kenmerk Bijlagen CC De gemeenteraad 30 januari Uitvoeringsprogramma integrale veiligheid De burgemeester 139126 1 Controller Directie Paraaf Datum

Nadere informatie

AANPAK BINNENSTAD SCHIEDAM

AANPAK BINNENSTAD SCHIEDAM AANPAK BINNENSTAD SCHIEDAM OPGAVE Tijdens het werken aan binnenstedelijke opgaven merken wij een grote betrokkenheid van inwoners en ondernemers. Zij spreken vaak vol passie over hun stad en komen met

Nadere informatie

Werkgroep Begroten en Verantwoorden. Programma 1 Leefbaarheid en Veiligheid

Werkgroep Begroten en Verantwoorden. Programma 1 Leefbaarheid en Veiligheid Werkgroep Begroten en Verantwoorden Programma 1 Leefbaarheid en Veiligheid Jaarrekening 2016 Waarom doen we dit? 1. Verbeteren informatie- en controlepositie, 2. Samen in plaats van ieder voor zich, 3.

Nadere informatie

Rotterdamse adaptatiestrategie. John Jacobs Programmabureau Duurzaam Rotterdam Climate Proof

Rotterdamse adaptatiestrategie. John Jacobs Programmabureau Duurzaam Rotterdam Climate Proof John Jacobs Programmabureau Duurzaam Rotterdam Climate Proof Adaptatie? Effecten klimaatverandering Rotterdam: er is urgentie om te handelen Strategie gericht op functioneren van de stad Bebouwing Nutsnetwerken

Nadere informatie