Godsdiensten in Amstelveen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Godsdiensten in Amstelveen"

Transcriptie

1 1 Godsdiensten in Amstelveen Katholicisme en Protestantisme 1.1 Geschiedenis van het Christendom (uit: &removelinks=true#n17706) Jezus aan het kruis Het christendom is een godsdienst. Het is één van de drie grote wereldgodsdiensten. De andere zijn de islam en het boeddhisme. Het christendom heeft ongeveer twee miljard aanhangers. Christenen geloven in één God, die zich aan de mensen kenbaar heeft gemaakt door zijn zoon Jezus Christus. Jezus, zien ze als de verlosser, die de mensen zal redden van het kwaad Organisatie Een derde van de wereldbevolking is lid van een of andere christelijke kerk. Christenen zijn georganiseerd in kerkgenootschappen. De meeste christenen behoren tot de Rooms-Katholieke Kerk, ongeveer één miljard mensen. Er zijn 342 miljoen protestanten en 215 miljoen orthodoxen. Er zijn grote verschillen tussen de kerkgenootschappen, maar allemaal hebben ze de Bijbel als richtsnoer De Bijbel Het belangrijkste boek van de christenen is de Bijbel. Het boek is verdeeld in het Oude Testament en het Nieuwe Testament. De verhalen over Jezus Christus staan in het Nieuwe Testament. In het Oude Testament staan verhalen en liederen van de tijd vóór Jezus. Het Oude Testament is ook voor de joden een heilig boek; zij noemen het de Tenach. 1.2 Geschiedenis Jodendom De meeste oude godsdiensten hadden veel verschillende goden. De Grieken, Egyptenaren en Germanen bijvoorbeeld hadden goden voor de zon, de maan, de liefde en de oorlog. Dit was anders bij de joodse godsdienst, die ongeveer 1500 jaar voor Christus is ontstaan. De joden woonden in Palestina, het gebied dat nu Israël heet. Zij geloofden in maar één God, in plaats van meerdere goden. Ook geloofden de joden dat God ooit een verlosser, de Messias, naar de aarde zou sturen. Dan zou er een tijdperk van vrede, liefde en rechtvaardigheid aanbreken.

2 Jezus Christus Ruim tweeduizend jaar geleden werd in Palestina Jezus geboren. Een deel van de joden geloofde dat hij de Messias was. Hij trok rond om te preken. Hij sprak over God als een liefdevolle Vader en over liefde en vergeving. Een aantal joodse religieuze leiders zag Jezus eerder als een bedreiging. Zij dachten dat hij te veel macht zou krijgen. Ze lieten hem door de Romeinen, die in het gebied heersten, ter dood veroordelen. Jezus stierf aan het kruis. Na zijn dood begonnen zijn aanhangers het geloof te verspreiden dat Jezus uit de dood was opgestaan. Christenen geloven ook nu nog dat Jezus na zijn dood weer tot leven is gekomen en dat hij de mensheid zal verlossen van het kwaad. Zij zien hem als de zoon van God. Joden die in Jezus niet de verlosser zagen, wachten nog steeds op de komst van de Messias. De naam Christus, die aan Jezus gegeven werd, komt uit het Grieks en betekent hetzelfde als Messias. 1God en Christus De Romeinse tijd De eerste christenen leefden in de tijd van de Romeinen. Som mige Romeinse keizers, zoals keizer Nero, bestreden de christelijke godsdienst. Het christendom werd verboden en de christenen werden door de Romeinen vervolgd en vermoord. Maar langzamerhand werden steeds meer Romeinen zelf christen. In 313 werd keizer Constantijn de Grote christen. Hij stond het christendom toe als officiële godsdienst. Het christendom werd daarna de grootste godsdienst in het Romeinse Rijk. Rome, ooit de hoofdstad van het Romeinse Rijk, is nog steeds een van de belangrijkste plekken binnen het christendom. De paus, die 2Rome, Vaticaanstad de leider is van Rooms-Katholieke Kerk, woont er en heeft er zijn kerk, de Sint- Pieter.

3 In de middeleeuwen In de middeleeuwen was bijna iedereen in Europa christen. De Rooms-Katholieke Kerk was de enige kerk en werd daarom rijk en machtig. Sommige christenen hadden kritiek op de kerk. Zij vonden dat de kerk te veel regels maakte en geld verdiende en niet meer genoeg bezig was met wat er in de Bijbel stond. Vooral aan het eind van de middeleeuwen, rond 1500, nam de kritiek toe. Een belangrijke geleerde die kritiek had, was Desiderius Erasmus uit Rotterdam. Onder leiding van Maarten Luther scheidde een deel van de ontevreden christenen zich rond 1520 af van de Rooms- Katholieke Kerk. Deze mensen noemden zich protestanten, omdat ze protesteerden. Zij vormden een 3Kathedraal Basilius de Gelukzalige eigen kerk en luisterden niet meer naar de paus. Later kwamen er nog meer afscheidingen, zoals de doopsgezinden en de Anglicaanse Kerk Over de hele wereld Toen de Europeanen in de 16de en 17de eeuw nieuwe gebieden ontdekten, onder meer in Afrika en Amerika, verspreidden ze daar ook het christendom. Daarbij gebruikten ze soms dwang en geweld, maar ze hielpen ook mensen. Vanaf toen raakte het christendom verspreid over heel de wereld. Zo kon het een heel grote godsdienst worden. Vooral in het Westen (Europa en Amerika) heeft het christendom een enorme invloed gehad op de cultuur. Veel literatuur, beeldende kunst en muziek is niet te begrijpen als je niks van het christendom weet. Ook onze normen en waarden zijn mede door het christendom gevormd Begin van de jaartelling 4 Caravaggio: Overwinning van David op Goliath De geboorte van Jezus werd in het christelijke Europa van de middeleeuwen zo belangrijk gevonden, dat men besloot dat de jaartelling daarmee moest beginnen. Daarom tellen we nu nog steeds de jaren vanaf de geboorte van Jezus (na Christus) en tot aan zijn geboorte (voor Christus). Het jaar 100 is dus 100 jaar na de geboorte van Christus.

4 4 1.3 Godsdienst in Amstelveen Hoe ontstond Amstelveen? Vanaf de rivier ontgon de bevolking het veen doordat er vanaf verschillende bestaande veenstromen aan weerszijden afwateringssloten werden gegraven. De bisschop van Utrecht had het in de Middeleeuwen hier voor het zeggen want het wereldlijke en geestelijk gezag viel toen grotendeels samen. De kerk was een machtige organisatie die deel uitmaakte van een netwerk van bisdommen met de paus in Rome als de hoogste gezagdrager. Er zijn hier nooit predikers rondgetrokken die de bewoners opriepen het heidendom te verzaken ten gunste van het christendom. De Amstellandse pioniers waren al in contact gekomen met de christelijke religie voordat zij zich hier vestigden. Het kan niet lang geduurd hebben voordat er te Ouderkerk een eenvoudig bedehuis verrees. Het was toegewijd aan de heilige Urbanus die paus was tussen 220 en 230. Intussen is zijn existentie op losse schroeven komen te staan en daarom is hij uit de heiligenkalender verwijderd, overigens zonder consequenties voor de naamgeving De eerste kerken Eerst kreeg Amstelveen, omstreeks 1300, een kapel die in 1334 werd verheven tot volwaardige kerk, ook gewijd aan de heilige Urbanus. Het wijst op een groei van de plaatselijke bevolking en zo ontstond toen het onderscheid tussen Ouder- en Nieuwer-Amstel. Pas in 1965 zou de naam Nieuwer-Amstel vervangen worden door `Amstelveen. Zo groeide een boerengemeenschap van landontginners uit tot een klein veenwerkersgehucht met in het jaar 1500 bestaande uit 30 houten huizen, tot de huidige stad Amstelveen met rond inwoners Veranderingen We zagen al eerder hoe het katholicisme na de Romeinse aanwezigheid in de Frankische tijd via missionarissen en het bestuurlijk kerkelijk centrum in Utrecht waar de Sint Maartenskerk was, werd verspreid. Aan het begin van de 16de eeuw was de Latijnse kerk ongedeeld. Dank zij de boekdrukkunst konden zich nieuwe reformatorische ideeën die het gezag van de Roomse kerk aan de kaak stelden zich gemakkelijk verspreiden over grote afstanden en bij alle bevolkingslagen. Ook de vele waterwegen en handelsroutes droegen bij tot het verspreiden van nieuwe ideeën, geschriften en personen ook als ze uit andere landen kwamen. De grote opkomende handelssteden zoals Delft, Leiden, Deventer en Zwolle waren broeinesten van hervormingsgezindheid die politiek fel bestreden werden. Elementen van het reformatorisch gedachtengoed waren al in de 15de eeuw te vinden onder intellectuelen verbonden aan stads- en kloosterscholen. Via het internationaal netwerk van docenten en studenten kwamen geletterden steeds meer in aanraking met het humanisme die voortkwam uit de renaissance. Bekend is Erasmus ( ) die het verval van de kerk en de katholieke geestelijkheid hekelde en het bestaande christendom probeerde te vernieuwen.

5 De komst van Luther: ontstaan van het protestantisme Een andere geleerde was de Duitse augustijner monnik Luther ( ) die een grondige Bijbelstudie verrichtte. Volgens hem verweest het begrip `gerechtigheid in de brieven van de apostel Paulus niet naar een menselijke prestatie om God te behagen, maar naar een door God uit pure genade geschonken bevrijding van de zondenschuld. En zo ontstonden meerdere theologische visies die de centrale katholieke leer aan de kaak stelden zoals Zwingli en Calvijn die zich beriep op Gods soevereiniteit. Deze kregen allemaal hun volgelingen in de handelssteden bij de opkomende burgerij waarbij vooral studie van de Bijbel centraal staat. Bij de vele protestantse groepen leidde dit tot eigen interpretaties en vele stromingen. Zo treffen we dan aan het begin van de 16de eeuw in de steden verschillende georganiseerde groeperingen van katholieken, lutheranen, doopsgezinden en calvinisten. De katholieke kerk reageerde daarop met een concilie van Trente ( ) waarin zowel de tradities als de Bijbel als even belangrijk werden beschouwd. Het herwonnen zelfbewustzijn werd krachtig uitgedragen door een nieuwe orde, de Sociëteit van Jezus, opgericht in Peter Canisius ( ) was een van de eerste ordeleden van deze Jezuïeten die zich vooral richten op opvoeding en onderwijs om het zedelijke gehalte van het katholicisme te bevorderen. Zo werden afvalligen herwonnen voor het katholicisme Katholieken in de Amstellanden Al deze ontwikkelingen beroerden ook hier het geestelijk leven. met het opkomende Amsterdam als handelsstad kwamen deze groepen ook in de Amstellanden die allen hun gebedshuizen gingen oprichten. Zo ook in Nyer-Amstel, het huidige Amstelveen. De Kerk vormde al vroeg een dekkend patroon van parochies. Zij vielen samen met de grenzen van een ambacht of stad. Formeel gesproken werd een pastoor benoemd door de bisschop uit het betrokken ressort, maar al gauw had ook de plaatselijke machthebber een flinke vinger in de pap. Het op de juiste wijze bedienen van de sacramenten was de belangrijkste taak van de lokale geestelijke. Hij was ook belast met de registratie van doop, huwelijk en begrafenis, als een ambtenaar van de burgerlijke stand avant la lettre De Reformatie De Reformatie, in 1517 in gang gezet door Maarten Luther, gooide roet in het eten. Het duurde in onze streek vrij lang voor de nieuwe opvattingen aan het licht kwamen. Amsterdam koos pas in 1578 de zijde van de Prins van Oranje en Amsterdam was hier ambachtsheer. En daarna duurde het nog acht jaar voor het kerkje te Amstelveen door de protestanten werd overgenomen van de rooms-katholieken. De mensen die trouw bleven aan het oude geloof en dat waren er nogal wat - konden niet meer terugvallen op de vanouds bestaande structuur. De Rooms Katholieke Kerk werd een marginaal verschijnsel. Maar op het min of meer geïsoleerde achterland lukte het toch om in het geheim een nieuwe organisatie op te bouwen. In de loop van de zeventiende eeuw kon men na enig zoeken vijf schuilkerkjes vinden in deze omgeving. Aanvankelijk werden de aanhangers van het oude geloof tegengewerkt en dwarsgezeten, maar heel geleidelijk werden de autoriteiten wat soepeler. Volledige godsdienstvrijheid kwam er pas in de negentiende eeuw. Dat is af te lezen aan de grote neogotische kerken die na de periode van achterstelling te Nes en Bovenkerk werden gebouwd. Beide gebouwen hebben nog steeds Urbanus als beschermheilige.

6 Katholieken in schuilkerken De katholieke boerenbevolking kreeg in 1447 in het oude dorp een eigen kerk die een Romaanse kerk verving en in 1866 afgebroken werd. Daarna ontstond de dorpskerk waar momenteel een tandartsenpraktijk is gevestigd. Maar toen de reformatie begon viel deze kerk ten prooi aan de Beeldenstorm(1566). Pas na 6 jaar mochten de katholieken weer hun kerkdiensten uitoefenen. Op het platteland bleven de boeren heimelijk katholiek en hadden daar schuilkerken zoals in Bovenkerk en Nes aan de Amstel. Vandaar dat we daar nu nog mooie grote katholieke neogotische kerken vinden die gebouwd werden aan het einde van de negentiende eeuw. Deze waren rijkelijk versierd met heiligenbeelden en schilderijen. De protestantse kerken daarentegen waren soberder en daar stond de preekstoel centraal waar vooral uit de Bijbel werd gelezen. In Katholieke kerken stond vooral het altaar centraal waar de priester een eredienst hield en mensen ter communie konden gaan om Jezus lichaam in de vorm van een hostie te nuttigen. In de steden waren de mensen vooral protestants en zij genoten een bevoorrechte positie waaraan een einde kwam sinds de Franse verovering van ons land in Schuilkerken werden daarna overbodig alhoewel de katholieken nog weinig emancipeerden. Zo ontstond in 1806 een katholiek kerkje aan de Handweg Verschillende protestantse groepen ontstaan Later in de negentiende eeuw kregen de verschillende protestantse stromingen, zoals de Gereformeerden, Hervormden, Apostolischen en de Lutheranen kerken, en de katholieken dezelfde rechten. De negentiende eeuw was ook het tijdvak waarin sommige protestanten zich afscheidden van de Nederlandse Hervormde Kerk. Dat werd de Gereformeerde Kerk die hier haar eerste kerkgebouw aan de Handweg stichtte. In de Amstelveense samenleving veranderde er daarna op dit punt voorlopig weinig. Dat werd anders door de toenemende verstedelijking die omstreeks 1950 begon. Toen kreeg ook hier de buitenkerkelijkheid betekenis die bovendien groeide Verzuiling De negentiende eeuw was tevens de eeuw van de emancipatie. Grote bevolkingsgroepen: de rooms-katholieken, de gereformeerden en de socialisten, organiseerden zich in een scala van verenigingen en bewegingen, die alle drie een afzonderlijke zuil genoemd konden worden. Katholieken maakten wel de helft van de bevolking toen uit en Gereformeerden zo n 10 %. Elke groep had eigen (protestantse en katholieke) kerken, scholen en jeugdorganisaties die tot de jaren zestig een bloeiend bestaan genoten. De verzuiling kunnen wij globaal plaatsen tussen 1880 en Deze opsplitsing van het samenleven heeft het publieke leven niet altijd goed gedaan, maar tegelijkertijd moeten we vaststellen dat die min of meer in zichzelf gekeerde zuilen veel hebben bijgedragen aan het welbevinden van die bevolkingsgroepen die zich achtergesteld voelden. Het moge duidelijk zijn dat het onderwijs dat ook in sterke mate verzuild was aan die emancipatie ook belangrijk heeft bijgedragen.

7 Godsdienst na de oorlog Zelfs na 1950 werden nog acht nieuwe kerken gebouwd. Dit noemen we de verzuiling waarbij de religieuze groepen ieder hun eigen bestaan los van elkaar leidden. In voetbalclubs als rkavic (rooms-katholieke Jezuïeten College) en Sporting Martinus (Martinus was een katholieke heilige) zien we die oude herkomst nog. Maar naar religieuze herkomst wordt nu niet meer gekeken vanwege de secularisering waarbij de rol van godsdienst is teruggedrongen in de samenleving. Vandaar dat nu in Amstelveen ook op protestantse scholen het Sint Maartenfeest wordt gevierd waarbij kinderen de huizen langs gaan om in ruil voor snoep te zingen. In 1826 telde de gemeente Nieuwer-Amstel 2000 protestantse en 2400 rooms-katholieke inwoners maar in het gebied van het huidige Amstelveen waren de protestanten met 70 % in de meerderheid Niet-christelijke religies Vanaf de jaren dertig kwamen in Amstelveen ook veel Joden te wonen maar die werden in de Tweede Wereldoorlog wreed vervolgd. Daarna kwam de trek van Joden weer langzaam op gang. Eerst naar Buitenveldert maar daarna ook naar Amstelveen waar ze een eigen synagoge kregen. De ontkerkelijking had tot gevolg dat vele protestantse en katholieke kerken hun deuren sloten maar de Joodse kerk bloeide. Dat blijkt uit het feit dat in 2013 de protestantse Bankraskerk tot een Joodse synagoge werd verbouwd. Ook de stagnerende bevolkingsgroei en de emancipatie van de katholieken dragen ertoe bij dat momenteel veel kerken gesloten worden. Door de internationaler wordende gemeenschap in Amstelveen hebben ook Koreanen hun eigen kerk en zijn er voor Indonesiërs en Japanners zelfs twee. In 2015 komt een grote groep Syriërs die grotendeels moslims zijn in Amstelveen te wonen. Ongetwijfeld zullen zij ook vragen om een passende gebedsruimte waar ze kunnen bidden. De moslims hebben nu nog in Amstelveen een gebouw op het industrieterrein nabij de Westwijk. Op zondag horen we nog een aantal kerken hun klokken luiden om de mensen op te roepen voor hun eredienst. Of de moskee in Amstelveen dat gaat doen is zeer de vraag omdat de meeste moskeeën dat in Nederland niet doen.

8 8 1.4 Godsdienst in Amstelveen nu Anno 2015 blijken de meeste gelovigen in Amstelland katholiek te zijn Steeds minder katholieken gaan echter naar de kerk. Desalniettemin is het katholicisme in Nederland nog wel de meest voorkomende geloofsovertuiging. Dat geldt ook voor Amstelland. Relatief gezien zitten de meeste kerkgangers van dit gebied in Aalsmeer. Dat blijkt uit donderdag verschenen cijfers van het CBS. Er is hierbij zowel gekeken naar het percentage volwassen kerkgangers per plaats als het percentage inwoners boven de achttien dat aangeeft een geloofsovertuiging te hebben. In Aalsmeer is het kerkbezoek wat betreft de regio Amstelland relatief het hoogst. De meeste gelovigen zitten daarentegen procentueel gezien in Amstelveen. In alle gemeenten wordt het katholieke geloof het meest genoemd als geloofsovertuiging. De meeste katholieken zitten in Ouder-Amstel en Uithoorn In deze twee gemeenten geeft 22,6 procent van de bevolking aan dat ze katholiek zijn. Het percentage dat in Ouder-Amstel de Islam als geloofsovertuiging noemt, is 4,2 procent. Dat is beduidend hoger dan in de andere drie gemeenten. Er zijn verschillende kerken in Amstelveen samengegaan.

9 Organisatie van de RK parochie Amstelland De katholieke geloofsgemeenschap maakt vanaf 15 juni 2014 deel uit van de RK Parochie Amstelland. Deze parochie kent meerdere geloofsgemeenschappen, vele werkgroepen en wordt bestuurd door het parochiebestuur. (zie: De andere geloofsgemeenschappen met hun eigen kerken zijn: De Goede Herder (Amsterdam) Rooms katholieke parochie Amstelland Van Boshuizenstraat BA Amsterdam Heilige Geest Rooms katholieke parochie Amstelland Haagbeuklaan 3 (hoek Lindenlaan) 1185 KK amstelveen Titus Brandsma Titus Brandsma Parochie Rooms katholieke parochie Amstelland Westelijk Halfrond HN Amstelveen telefoon H. Urbanus te Bovenkerk Urbanuskerk Rooms katholieke parochie Amstelland Noorddammerlaan AG Amstelveen (020) Augustinuskerk Rooms katholieke parochie Amstelland Amstelveenseweg JG AMSTERDAM Telefoon:

10 Protestantse kerken Pauluskerk De Eben Haëzergemeente is een Hervormde Gemeente op Gereformeerde Grondslag. Wolffert van Borselenweg PJ Amstelveen (020) Kruiskerk Protestantse kerken Amstelveen-noord (PKN) Van der Veerelaan 30a 1181 RB Tel.: Pelgrimskerk (Amsterdam) Van Boshuizenstraat 560 Postadres: Backershagen GT Amsterdam Tel Paaskerk Protestantse wijkgemeente Amstelveen-zuid Augustinuspark CN Amstelveen telefoon Immanuelkerk Nederlands Gereformeerde Kerk Amstelveen De Ruyschlaan PE Amstelveen

11 11 Gereja Kristen Indonesia (Christelijke kerken uit Indonesië) (locatie Heilige geestkerk) Wolfert van Borsselenweg 116,\ 1181 PJ, Amstelveen zondag uur Perki (Perhimpoenan Kristen Indonesia) Protestantse Indonesische kerken (noord-indonesische christenen) (klopt dit?) Bankraskerk Max Havelaarlaan LZ Amstelveen (020) Joodse gemeenschap Synagoge

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom Naam: Het Christendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus 138 Tijdwijzer Het begin Op deze tijdbalk past niet de hele geschiedenis van de mens. Er lopen namelijk al zo n 100.000 jaar mensen rond op aarde. Eigenlijk zou er dus nog 95.000 jaar bij moeten op de

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Filips II In 1566, meer dan vierhonderd jaar geleden, zijn veel mensen boos. Er is onrust in de Nederlanden. Er zijn spanningen over het geloof, veel mensen

Nadere informatie

5,6. Werkstuk door een scholier 1133 woorden 12 oktober keer beoordeeld. Levensbeschouwing. Inhoudsopgave:

5,6. Werkstuk door een scholier 1133 woorden 12 oktober keer beoordeeld. Levensbeschouwing. Inhoudsopgave: Werkstuk door een scholier 1133 woorden 12 oktober 2004 5,6 36 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Inhoudsopgave: Voorwoord Het Christendom Het ontstaan van het Christendom Christelijke stromingen Video

Nadere informatie

De opkomst van het christendom

De opkomst van het christendom De opkomst van het christendom Goden in het Romeinse Rijk Net als de Egyptenaren, Grieken en Germanen geloofden de Romeinen in veel goden. Apollo De belangrijkste waren de staatsgoden zoals Jupiter en

Nadere informatie

Praktische opdracht Levensbeschouwing PKN Godsdienst

Praktische opdracht Levensbeschouwing PKN Godsdienst Praktische opdracht Levensbeschouwing PKN G Praktische-opdracht door een scholier 2195 woorden 21 januari 2005 7,4 73 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 2. Probleemstelling en de deelvragen We hebben

Nadere informatie

Religie in Waterland. Naam:. Klas:. Mentor:

Religie in Waterland. Naam:. Klas:. Mentor: Naam:. Klas:. Mentor: Inhoud Inleiding... 2 1. Ongetemd zeewyf... 3 2. Ursulaklooster... 4 3. Wendelmoet Claesdochter... 5 4. Reformatie... 6 5. Bernard Nieuwentijt... 7 6. Migratie... 8 1 Inleiding Vanaf

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 3 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 3 Toetsvragen Tijdvak 3 Toetsvragen 1 Op veel afbeeldingen wordt de Romeinse keizer Constantijn als een heilige afgebeeld met een stralenkrans om zijn hoofd. Welke reden was er om Constantijn als christelijke heilige

Nadere informatie

Dit omvat de boeken van de joden over hun geloof in god. Hierin kun je lezen over:

Dit omvat de boeken van de joden over hun geloof in god. Hierin kun je lezen over: Samenvatting door een scholier 1098 woorden 6 juni 2005 6,2 41 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Levensbeschouwing 4.2. De bijbel De bijbel is het belangrijkste heilige boek van christenen. Pas rond

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1 Samenvatting door A. 2003 woorden 24 oktober 2010 6,3 182 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Samenvatting geschiedenis H.1 1 Over de nieuwe

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag door Lotte 1570 woorden 19 juni 2017 3 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Tijdvak: Tijd van Grieken

Nadere informatie

6,7. Samenvatting door Zita 1791 woorden 20 januari keer beoordeeld. Levensbeschouwing. Samenvatting Christendom. Par. 1

6,7. Samenvatting door Zita 1791 woorden 20 januari keer beoordeeld. Levensbeschouwing. Samenvatting Christendom. Par. 1 Samenvatting door Zita 1791 woorden 20 januari 2013 6,7 29 keer beoordeeld Vak Methode Levensbeschouwing Standpunt Samenvatting Christendom Par. 1 Het christendom is een van de 5 grote wereldgodsdiensten.

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk door een scholier 1970 woorden 12 oktober 2005 6,7 72 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag: Hoe beschrijven en verklaren we

Nadere informatie

Verspreiding Christendom hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Verspreiding Christendom hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 15 December 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62218 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

De lessen. Hieronder vind je een uitwerking van de lessen die komen gaan.

De lessen. Hieronder vind je een uitwerking van de lessen die komen gaan. De lessen Hieronder vind je een uitwerking van de lessen die komen gaan. Voor de lessen over het christendom heb je het lesboek Wegen van navolging nodig. Daarnaast neem je elke les het bronnenboek, een

Nadere informatie

Het Christendom in Rome

Het Christendom in Rome Het Christendom in Rome Paragraaf 1: De weg van het Christendom naar Rome Het Christendom is ontstaan doordat men ging geloven dat jezus uit de dood opstond en de zoons van god was. De laatste woorden

Nadere informatie

De klassieke tijdlijn

De klassieke tijdlijn De klassieke tijdlijn In de lessen geschiedenis heb je waarschijnlijk al gehoord over de tijdlijnen, of de historische periodes en waarschijnlijk ook over exacte datums zoals 476. In dit documentje kom

Nadere informatie

Les 3 Religie(s) in Nederland

Les 3 Religie(s) in Nederland Les 3 Religie(s) in Nederland? 16 Les 3 Religie(s) in Nederland 1. De spirituele supermarkt rooms-katholieke kerk islam boeddhisme meditatie U bent één van de sprekers op een cursusdag over religies en

Nadere informatie

TIJDLIJN VAN DE MIDDELEEUWEN TIJDLIJN

TIJDLIJN VAN DE MIDDELEEUWEN TIJDLIJN e-book Deze serie bestaat uit... 978-94-6175-209-3 (HB) 978-94-6175-153-9 (HB) 978-94-6175-963-4 (e-book) 978-94-6175-967-2 (e-book) 978-94-6175-210-9 (HB) 978-94-6175-155-3 (HB) 978-94-6175-154-6 (HB)

Nadere informatie

Het kerkgebouw Huis van God

Het kerkgebouw Huis van God Het kerkgebouw Huis van God Tekenwaarde TTemidden van vele andere gebouwen die worden gebruikt voor bewoning en bedrijvigheid is een kerk de ruimte voor de ontmoeting met God. Kerken staan meestal op een

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

Inleiding Christendom

Inleiding Christendom Wie zijn de grondleggers van het christendom? Jezus zei: Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren

Nadere informatie

SOLA SCRIPTURA VERKONDIGING 5 FEBRUARI Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus

SOLA SCRIPTURA VERKONDIGING 5 FEBRUARI Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus SOLA SCRIPTURA VERKONDIGING 5 FEBRUARI 2017 Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus Aan het eind van zijn leven schreef Maarten Luther: 1 "Alles wat ik gedaan heb, is het Woord van

Nadere informatie

Verspreiding christendom vmbo12

Verspreiding christendom vmbo12 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 12 july 2018 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie https://maken.wikiwijs.nl/62161 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan?

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan? Christendom In Christendom zijn de Bijbel en Jezus het belangrijkste. In de wereld is het de grootste godsdienst, gevolgd door de Islam. In het Christendom geloven de mensen in één God, die uit Drie Personen

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1 Samenvatting door een scholier 1839 woorden 11 oktober 2011 6,9 13 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden 1 Nieuwe Tijd = tijd van ±1500 tot ±1800

Nadere informatie

Tijd van Monniken en ridders: Het Christendom

Tijd van Monniken en ridders: Het Christendom Tijd van Monniken en ridders: Het Christendom Monnikenwerk Dit is Jorik, hij is arm Zijn vader werkt op het land Dat land is van de monniken Jorik wil een appel pakken uit de boom Hij valt en breekt een

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 10 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN DL 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G Vierhonderd jaar geleden vergaderde de synode in Dordrecht. Je weet inmiddels wat een synode is: een

Nadere informatie

Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is:

Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is: Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is: Een symbool is iets wat je helpt herinneren of je in

Nadere informatie

Verspreiding Christendom - HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62218

Verspreiding Christendom - HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62218 Verspreiding Christendom - HV 1 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 25 June 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62218 Dit lesmateriaal is

Nadere informatie

Privacyverklaring van RK Parochie Amstelland

Privacyverklaring van RK Parochie Amstelland Privacyverklaring van RK Parochie Amstelland RK Parochie Amstelland bestaat uit verschillende geloofsgemeenschappen, te weten: de Augustinus, De Goede Herder, H. Geest/ St. Urbanus Bovenkerk, Sint Urbanus

Nadere informatie

3. Door de kruistochten werden de wegen naar het Oosten weer bekend en werd

3. Door de kruistochten werden de wegen naar het Oosten weer bekend en werd Samenvatting door M. 1059 woorden 9 december 2013 6 13 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 3.2 Waardoor de handel herleeft in de hoge middeleeuwen 1. Handelaren gingen zicht weer organiseren en gingen samenwerken

Nadere informatie

Verspreiding christendom vmbo12

Verspreiding christendom vmbo12 banner Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 19 juni 2017 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/62161 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Tijd van ontdekkers en hervormers (1500 1600) / Renaissance

Tijd van ontdekkers en hervormers (1500 1600) / Renaissance Tijdvakken Tijd van ontdekkers en hervormers (1500 1600) / Renaissance K.A. * Het begin van de Europese overzeese expansie * Het veranderende mens- en wereldbeeld van de Renaissance en het begin van een

Nadere informatie

Bespreken Zondag 26 en 27

Bespreken Zondag 26 en 27 C2 1 De Heilige Doop 25 Bespreken Handelingen 2: 37-41 Wat was de uitwerking van de prediking van Petrus? (vers 37) Welke oproep en welke belofte wordt verbonden met de doop? (vers38) Voor wie is deze

Nadere informatie

5,1. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders.

5,1. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart 2013 5,1 27 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders. Paragraaf 1 De Romeinen trekken zich terug. 1. Welke

Nadere informatie

Paulus brief aan de Romeinen. #1 voorbereiding

Paulus brief aan de Romeinen. #1 voorbereiding 1 Paulus brief aan de Romeinen #1 voorbereiding Inhoudsopgave Paulus brief aan de Romeinen - #1 voorbereiding... 1 1. Inleiding... 2 2. Thema van de brief... 3 3. De vijf grote thesen van de brief... 4

Nadere informatie

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK 7 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK 7 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK THEMA 4 Eindredactie: Monique Goris Leerlijnen: Hans Bulthuis Auteurs: Juul Lelieveld, Frederike Pals, Jacques van der Pijl Controle historische

Nadere informatie

Splitsing kerk vmbo12

Splitsing kerk vmbo12 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 17 august 2018 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie https://maken.wikiwijs.nl/62164 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

De straf op de zonde 15

De straf op de zonde 15 A1 1 De straf op de zonde 15 Lezen en bespreken Romeinen 2:1-12 Wat is het gevolg van de zonden van de mens? (vers 3) Hoe komt het dat mensen zich niet bekeren tot de Heere? (vers 5) Welke mensen ontvangen

Nadere informatie

Onderzoeksvraag; welke motieven leidden in de middeleeuwen tot de kruistochten?

Onderzoeksvraag; welke motieven leidden in de middeleeuwen tot de kruistochten? Onderzoeksvraag; welke motieven leidden in de middeleeuwen tot de kruistochten? Rond 1080 bedreigen de minder tolerante Seldjoeken Constantinopel. Het werd voor christelijke pelgrims steeds moeilijker

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Romeinen

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Romeinen Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Ro Samenvatting door S. 1180 woorden 29 maart 2016 6,4 11 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Hoofdstuk 5 De Ro Paragraaf 1 t/m 7 1 Van dorp

Nadere informatie

1. Is Jezus een echt levend persoon geweest?

1. Is Jezus een echt levend persoon geweest? 1. Is Jezus een echt levend persoon geweest? Bijna alle historici gaan er vanuit dat hij heeft bestaan. Zij gaan er dan vanuit dat hij een joods religieus leraar was Ze gaan er vanuit dat zijn activiteiten

Nadere informatie

De geschiedenis van de liturgie een kort overzicht.docx Aantal pagina s 5

De geschiedenis van de liturgie een kort overzicht.docx Aantal pagina s 5 DE GESCHIEDENIS VAN DE LITURGIE: EEN KORT OVERZICHT Taakgroep Liturgie, Lutten 2018 definitief Kenmerk De geschiedenis van de liturgie een kort overzicht.docx Aantal pagina s 5 INLEIDING Als taakgroep

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Tijd van monniken en ridders (500 100 n. Chr.) 3.3 Christendom in Europa. De verspreiding van het christendom in geheel Europa.

Tijd van monniken en ridders (500 100 n. Chr.) 3.3 Christendom in Europa. De verspreiding van het christendom in geheel Europa. 391 n Chr Onder keizer Theodosius wordt het christendom de staatsgodsdienst in Romeinse Rijk 496 n Chr De Frankische koning Clovis en vele andere Franken bekeren zich tot het christendom Wat waren de belangrijkste

Nadere informatie

Wereldgodsdiensten* hv123. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/76063

Wereldgodsdiensten* hv123. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/76063 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 02 May 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/76063 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

RESULTATEN VAN DE ENQUETE 'GELOVEN IN BENNEKOM' - eerste wijk - Inleiding. Resultaten. 1. Kerklidmaatschap en kerkbezoek

RESULTATEN VAN DE ENQUETE 'GELOVEN IN BENNEKOM' - eerste wijk - Inleiding. Resultaten. 1. Kerklidmaatschap en kerkbezoek RESULTATEN VAN DE ENQUETE 'GELOVEN IN BENNEKOM' - eerste wijk - Inleiding De enquête waarvan de resultaten hier gepresenteerd worden, is georganiseerd door de Christelijke Gereformeerde Kerk en de Vrije

Nadere informatie

Pasen 2018 Onvoorwaardelijke liefde. Lezing: Johannes 20 : 1-18

Pasen 2018 Onvoorwaardelijke liefde. Lezing: Johannes 20 : 1-18 Pasen 2018 Onvoorwaardelijke liefde Lezing: Johannes 20 : 1-18 Er was een tijd nog niet eens zolang geleden dat nepnieuws vooral aanleiding was tot vrolijkheid. Dat was de tijd waarin het verspreiden van

Nadere informatie

1c. Losse opdracht- Memoryspel

1c. Losse opdracht- Memoryspel 1c. Losse opdracht- Memoryspel Instructie: Op de volgende pagina van deze instructie vindt u het memory-spel met de portretten van de hoofdrolspelers tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Op elk portret staat

Nadere informatie

In die tijd is deze kerk, waarin wij vandaag bij elkaar komen, van een thuis voor Roomsen een thuis voor protestanten geworden.

In die tijd is deze kerk, waarin wij vandaag bij elkaar komen, van een thuis voor Roomsen een thuis voor protestanten geworden. Zondag 22 juni - ds. A.J. Wouda - Sixtuskerk Sexbierum Geliefden van God, Het is gewoon weer het oude liedje. Wat er nu gebeurt in Syrie en in Irak, de strijd tussen Sjiieten en Soennieten, twee Islamitische

Nadere informatie

Titus Brandsma Parochie. Vervolg op De Regionale Bezinningsdag 16 juni Doel bijeenkomst

Titus Brandsma Parochie. Vervolg op De Regionale Bezinningsdag 16 juni Doel bijeenkomst Titus Brandsma Parochie Vervolg op De Regionale Bezinningsdag 16 juni 2008 Doel bijeenkomst Bijpraten ontwikkelingen Toekomst verkennen Opdrachten meegeven aan delegatie naar regioraad van 30 juni 2008

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 Samenvatting door Sophie 1766 woorden 27 februari 2013 6,2 24 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Romeinse Koninkrijk 753-509 (500) voor Chr.

Nadere informatie

Geloven in Jezus Christus

Geloven in Jezus Christus Geloven in Jezus Christus Zoon van God Jezus krijgt God een menselijk gezicht. Immanuel wordt Hij genoemd: God met ons. Het is de naam die Hij bij zijn geboorte krijgt. ZIn Daar begint zijn bijzondere

Nadere informatie

Spreekbeurt Levensbeschouwing Islam

Spreekbeurt Levensbeschouwing Islam Spreekbeurt Levensbeschouwing Islam Spreekbeurt door een scholier 1817 woorden 6 juni 2007 6,5 164 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 1. Inleiding Ik doe mijn eindpresentatie over de Islam. Eerst wilde

Nadere informatie

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 2 e jaar BSO

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 2 e jaar BSO Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 2 e jaar BSO Historische benadering: 4 lessen De Primitieve Kerk: De kenmerken van de eerste christenen. Het Apostolisch Concilie (begrip, aanvaarding).

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Kingdom Faith Cursus. ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Het geschenk van God

Kingdom Faith Cursus. ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Het geschenk van God Kingdom Faith Cursus KF02 ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Het geschenk van God Colin Urquhart ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 15, Morgendienst / Middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 15, Morgendienst / Middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 15, 16-19 Morgendienst / Middagdienst Broeders en zusters, 1. Zingen : Lied 215 : 1-3 2. Schuldbelijdenis door het zingen van Psalm 51 : 4 en 5 3. Genadeverkondiging

Nadere informatie

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS?

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS? AANTEKENINGEN Alles draait om de visie op Jezus Christus. Door de eeuwen heen is er veel discussie geweest over Jezus. Zeker na de Verlichting werd Hij zeer kritisch bekeken. De vraag is waar je je op

Nadere informatie

ANBI-gegevens Hervormde gemeente te Zevenhuizen A. Algemene gegevens

ANBI-gegevens Hervormde gemeente te Zevenhuizen A. Algemene gegevens ANBI-gegevens Hervormde gemeente te Zevenhuizen A. Algemene gegevens Naam ANBI: Hervormde gemeente te Zevenhuizen Telefoonnummer: scriba: 0180-631700 RSIN/fiscaalnummer: 824106337 Website adres: E-mail:

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 3

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 3 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 3 Samenvatting door B. 1191 woorden 7 oktober 2016 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Tijdvak 3 Tijd van monniken en ridders De vroege middeleeuwen 500-1000 https://www.scholieren.com/verslag/samenvatting-geschiedenis-hoofdstuk-3-98166

Nadere informatie

Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk

Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk Wandelroute van ongeveer een uur en een kwartier. Van de Ontmoetingskerk naar de voormalige Evangelische Gemeente Eben Haëzer Vanuit

Nadere informatie

Deze PowerPoint presentatie gaat over Kerk en Israël, in het bijzonder over de Protestantse Kerk (in Nederland) en Israël. Met de naam Israël wordt

Deze PowerPoint presentatie gaat over Kerk en Israël, in het bijzonder over de Protestantse Kerk (in Nederland) en Israël. Met de naam Israël wordt Deze PowerPoint presentatie gaat over Kerk en Israël, in het bijzonder over de Protestantse Kerk (in Nederland) en Israël. Met de naam Israël wordt bedoeld: het Israël dat wij ontmoeten in de bijbel en

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Kinderdoop

Werkstuk Levensbeschouwing Kinderdoop Werkstuk Levensbeschouwing Kinderdoop Werkstuk door een scholier 1259 woorden 7 maart 2003 5,7 45 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Inleiding. Mijn individuele werkstuk gaat over de kinderdoop. Ik

Nadere informatie

Geloven is niet zomaar instemmen met een geheel aan abstracte waarheden. Geloven is een weg gaan, die voert tot gemeenschap met de levende God.

Geloven is niet zomaar instemmen met een geheel aan abstracte waarheden. Geloven is een weg gaan, die voert tot gemeenschap met de levende God. GELOVEN Encycliek Lumen Fideï zegt: Geloven is niet zomaar instemmen met een geheel aan abstracte waarheden. Geloven is een weg gaan, die voert tot gemeenschap met de levende God. PROBLEEM VAN PAROCHIES

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen. 2.4 De late oudheid. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen

Tijd van Grieken en Romeinen. 2.4 De late oudheid. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Pax Romana = Romeinse vrede, in 3 e eeuw n. Chr. onder druk door: 1. Invallen door Germaanse stammen 2. Conflicten

Nadere informatie

Terug naar de Essentie

Terug naar de Essentie 40-dagendagboek Terug naar de Essentie De gemeente als beweging van de Geest Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048

Nadere informatie

Wat zegt Paulus in Romeinen 7:7-12?

Wat zegt Paulus in Romeinen 7:7-12? Wat zegt Paulus in Romeinen 7:7-12? Romeinen 7:7. Paulus stelt weer een vraag, die het voorafgaande mogelijk oproept bij mensen. Hij zei immers, dat de wet (vroeger) zondige hartstochten in ons opriep

Nadere informatie

Tijd van monniken en ridders (500 1000 n. Chr.) 3.4 De islam in Europa. Allah. Het ontstaan en de verspreiding van de islam.

Tijd van monniken en ridders (500 1000 n. Chr.) 3.4 De islam in Europa. Allah. Het ontstaan en de verspreiding van de islam. 570 n Chr Profeet Mohammed geboren in Mekka 610 n Chr Openbaringen Allah via de aartsengel Gabriël, De woorden worden opgeschreven in de Koran 622 n Chr Vlucht Mohammed naar Medina, begin islamitische

Nadere informatie

Het land op de kaart

Het land op de kaart Eritrea Het land op de kaart Indeling Geografie Geschiedenis De bevolking Godsdienst Onafhankelijkheidsoorlog Politiek Oorlog met Ethiopië 1998 Eindeloze dienstplicht Geografie. Eritrea ligt in de hoorn

Nadere informatie

Aanbeveling door mgr. dr. G. de Korte, bisschop van s-hertogenbosch.

Aanbeveling door mgr. dr. G. de Korte, bisschop van s-hertogenbosch. Aanbeveling door mgr. dr. G. de Korte, bisschop van s-hertogenbosch. Wij weten uit onderzoek dat de geloofsopvoeding in het ouderlijk huis van ontzettend groot belang is. School en parochie zijn daarbij

Nadere informatie

1 Monnikenwerk KLOOSTER MONNIKEN. Jorik is bang dat hij straf krijgt van de broeder, omdat hij een appel van het klooster wilde stelen.

1 Monnikenwerk KLOOSTER MONNIKEN. Jorik is bang dat hij straf krijgt van de broeder, omdat hij een appel van het klooster wilde stelen. les 1 Monnikenwerk 4 Waar of niet waar? Zet een kring om de goede letters. waar niet waar K O In de ziekenzaal werken verpleegsters. R E Jorik weet eerst niet waar hij is. T N De vader van Jorik is een

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Tijd van Grieken en Romeinen: kern, perspectief en kenmerkende aspecten

Samenvatting Geschiedenis Tijd van Grieken en Romeinen: kern, perspectief en kenmerkende aspecten Samenvatting Geschiedenis Tijd van Grieken en Romeinen: kern, perspectief en kenmerkende aspecten Samenvatting door Lotte 2036 woorden 19 juni 2017 5,4 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis De Romeinen

Samenvatting Geschiedenis De Romeinen Samenvatting Geschiedenis De Romeinen Samenvatting door Esmee 1641 woorden 18 februari 217 6,5 68 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Geschiedenis samenvatting hoofdstuk 3 2 De verovering van

Nadere informatie

Voorbereidende les Cool in Sjoel!

Voorbereidende les Cool in Sjoel! Voorbereidende les Cool in Sjoel! Voor de docent Tijdens het bezoek aan de Folkingestraat Synagoge zullen de leerlingen kennis maken met verschillende facetten van het Jodendom. Het beleven van gebruiken,

Nadere informatie

Wereldgodsdiensten hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Wereldgodsdiensten hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 16 December 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/76063 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Sabbat en zondag door de eeuwen door Ds. Duco Kerssen

Sabbat en zondag door de eeuwen door Ds. Duco Kerssen Sabbat en zondag door de eeuwen Moe, druk, of gestrest? Ontdek de rust van de Bijbelse sabbat WIJ ZIJN DE KERK VAN DE ZEVENDE-DAGS DAGS ADVENTISTEN, GEMEENTE ZOETERMEER Sola Scriptura De fundering van

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 18 (11-05)

De Bijbel Open 2013 18 (11-05) 1 De Bijbel Open 2013 18 (11-05) Op 14 mei is het precies 65 jaar geleden dat in 1948 de staat Israel werd uitgeroepen. U merkt wel dat daar op allerlei manieren publiciteit aan gegeven wordt, positief

Nadere informatie

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter 3de aanzet Toen Jezus op zekere dag aan zijn leerlingen vroeg maar gij, wie zegt gij dat Ik ben?, was het Petrus die namens allen antwoordde: Gij zijt de Christus, de Zoon van de Levende God. Petrus sprak

Nadere informatie

De Zondag: een stuk geschiedenis de wet in de Bijbel onze praktijk en onze hartslag

De Zondag: een stuk geschiedenis de wet in de Bijbel onze praktijk en onze hartslag De Zondag: een stuk geschiedenis de wet in de Bijbel onze praktijk en onze hartslag 90 160 na Chr., de apostolische vaders. Geen aanwijzingen dat de zondag een rustdag was. Wel samenkomsten 140 590 na

Nadere informatie

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr.

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr. 18 prehistorie oudheid 3000 v. Chr. 2500 v. Chr. 2000 v. Chr. 1500 v. Chr. Romeinen Het Romeinse rijk Jos en Mirthe staan voor opa s boekenkast. Opa, vraagt Mirthe, heeft u ook boeken over de Romeinen?

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Veranderingen in de Nieuwe Tijd

Samenvatting Geschiedenis Veranderingen in de Nieuwe Tijd Samenvatting Geschiedenis Veranderingen in de Nieuwe Tijd Samenvatting door een scholier 1666 woorden 12 mei 2003 6 52 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden 1. Het wereldbeeld verandert

Nadere informatie

Zondag 29 oktober 2017 Lutherzondag - Gemeentezondag

Zondag 29 oktober 2017 Lutherzondag - Gemeentezondag Zondag 29 oktober 2017 Lutherzondag - Gemeentezondag Lezing : Lucas 19 : 1 10 Dit jaar wordt herdacht dat 500 jaar geleden de grote hervorming van de kerk begon, waaruit ook onze kerk is voortgekomen.

Nadere informatie

9. Je mag je eigen stem laten horen

9. Je mag je eigen stem laten horen 9. Je mag je eigen stem laten horen doelstellingen De kinderen leren dat kerkhervormers als Maarten Luther en Johannes Calvijn vonden dat je als gelovige zelf de Bijbel moest kunnen lezen om te leren hoe

Nadere informatie

LESONDERWERP - LESINHOUD ALGEMENE DOELSTELLINGEN WERKVORMEN MEDIA

LESONDERWERP - LESINHOUD ALGEMENE DOELSTELLINGEN WERKVORMEN MEDIA ORTHODOXE GODSDIENST MINISTERIE VLAAMSE GEMEENSCHAP DEPARTEMENT ONDERWIJS School: Titularis: Klas: 2 Lestijden/week: 2 Studierichting: JAARPLAN Sept. LISEERD LESONDERWERP - LESINHOUD ALGEMENE DOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Sint Jansbasiliek - Laren NH, 18 januari 2015 Johannes 4

Sint Jansbasiliek - Laren NH, 18 januari 2015 Johannes 4 Sint Jansbasiliek - Laren NH, 18 januari 2015 Johannes 4 De vrouw bij de bron heeft de ware nog niet gevonden. Vijf mannen, vijf relaties heeft ze achter de rug. En nu is ze begonnen aan een zesde. Maar

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord 5. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Voorwoord 5. Inleiding 11 Inhoudsopgave Voorwoord 5 Inleiding 11 1 Eerste verkenning 15 1.1 Waarom is kennis van religie belangrijk voor journalisten? 16 1.2 Wat is religie eigenlijk? 18 1.2.1 Substantieel en functioneel 18 1.2.2

Nadere informatie

Zondag 4 jan PG te Sexbierum-Pietersbierum ds. A.J.Wouda Epifanie Matt. 2: 1-12

Zondag 4 jan PG te Sexbierum-Pietersbierum ds. A.J.Wouda Epifanie Matt. 2: 1-12 Zondag 4 jan. 2015 PG te Sexbierum-Pietersbierum ds. A.J.Wouda Epifanie Matt. 2: 1-12 Gemeente van Christus, Koning Jezus, is geboren! Wat gaat het bij deze geboorte anders toe dan wanneer er bij ons een

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof DEF

Samenvattingen Geloof DEF Samenvattingen Geloof DEF Info 1DEF: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. De meeste aanhangers hebben het

Nadere informatie

Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk

Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk Eén van de bekendste koningen uit de Middeleeuwen is Karel de Grote. Hij leeft zo'n 1300 jaar geleden, waar hij koning is van het Frankische rijk. Dat rijk

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof DEF

Samenvattingen Geloof DEF Samenvattingen Geloof DEF Info 1DEF: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. De meeste aanhangers hebben het

Nadere informatie

Week 3. De Reformatie Cursus vroegmoderne tijd 2011 d.c.vanderlinden@uu.nl http://vanderlinden.weebly.com

Week 3. De Reformatie Cursus vroegmoderne tijd 2011 d.c.vanderlinden@uu.nl http://vanderlinden.weebly.com Week 3. De Reformatie Cursus vroegmoderne tijd 2011 d.c.vanderlinden@uu.nl http://vanderlinden.weebly.com Inhoud college Bespreking opdracht 4 Pauze Bespreking opdracht 5 Opdracht 4 Studenten kunnen uitleggen

Nadere informatie

Eredienst 17 september uur Voorganger: ds. G.A. Heek

Eredienst 17 september uur Voorganger: ds. G.A. Heek Eredienst 17 september 16.30 uur Voorganger: ds. G.A. Heek Liturgie Votum / zegengroet (Sela) Zingen: In de hemel is de Heer Juicht / Hij is verheerlijkt (Sela) Gebed Schriftlezing Jona 3:10 4:11 Preek

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie