Wijkkrant Schöneveld

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wijkkrant Schöneveld"

Transcriptie

1 Wijkkrant Schöneveld April 2015 Meisje, jij moet inburgeren en niet andersom, denk daar goed aan! Mevrouw Gré Buunk-Poortvliet is bewoonster van Schöneveld van het eerste uur. Gré woont op 10 juli jaar in Schöneveld. We gingen bij haar op bezoek. In de kost bij familie Grotenhuis Gré werd geboren op 15 mei 1929 in De Lier, een dorp tussen Delft en Hoek van Holland. Omdat ze last had van astma ging ze op 21-jarige leeftijd in de kost bij de familie Grotenhuis in Oosseld. Voordat ze naar Doetinchem vertrok, gaf haar moeder haar een duidelijke boodschap mee: Meisje, jij moet inburgeren en niet andersom, denk daar goed aan! Eigen plekje aan de Piersonlaan Gré verhuisde met het gezin mee naar de Holterweg. Elke week stuurde ze haar moeder een brief. Op weg naar het postkantoor kwam ze vaak de knappe Jan Buunk tegen. Hij zei steeds tegen haar: Zo weer geschreven? Twee jaar later waren ze getrouwd en verhuisden ze na wat omzwervingen naar hun plekje aan de Piersonlaan. Gré heeft twee dochters en twee kleinzoons van 17 en 19 waar ze nog geregeld op past en de kleinzoons passen op Gré. Waar blijft de tijd? Toen Gré naar Doetinchem kwam, bestond de wijk Schöneveld uit enkele boerderijen en de straten Heemskerklaan, Colijnlaan en Ruyslaan. De Piersonlaan werd pas in 1956 in etappes gebouwd. Op de plek van de Spar stond de boerderij Assink en waar nu tuincentrum Vriezen staat stond toen het veel kleinere tuincentrumpje Hartemink. Het lijkt zo kort geleden, of zoals Gré zelf zegt: Waar blijft de tijd? Heemskerklaan ca. 1950, bron:

2 Column Participatiesamenleving Tijdens een potje Scrabble met vriend Hans, legt Hans het woord PARTICIPATIESAMENLEVING neer. Wat betekent dat?? Participeren betekent: deelnemen aan en maatschappij is de wereld om je heen, antwoordt Hans. Echt iets voor jou dat participeren, zeg ik tegen Hans. Waarom? vraagt hij. Ik red me wel, ik heb geen hulp nodig. Maar je kent toch wel het spreekwoord: een goede buur is beter dan een verre vriend? vraag ik. Wat een onzin, zegt Hans. Ik let niet op mijn buren en zij moeten niet op mij letten. Leven en laten leven. En altijd maar klagen over hondenpoep en smerige achterpaden. Maar als mijn hond poept op de stoep, nou jammer dan. Laatst moest ik snel nog even naar de Spar voor boodschappen. Hup in de auto en het gas erop. Zwaait zo n buurtbewoner met zijn hand dat ik zachter moet gaan rijden! Kom op zeg, ik heb haast, bemoei je er toch niet mee! Al hoofdschuddend schenk ik Hans nog een kopje thee in. Wees eens sociaal en haal nog wat zelfgemaakte koekjes, vraag ik aan Hans. Na mijn eerste hapje begin ik te lachen. Hier Hans, een koekje van eigen deeg! En ik leg aan: ANTI PARTICIPATIESAMENLEVING. H. de Rentmeester Wijkfestival Samen Sterk in Schöneveld Zaterdag 7 maart stond Schöneveld in het teken van het wijkfestival Samen Sterk in Schöneveld. Bewoners konden deze dag kennismaken met wat er in de wijk te doen is op het gebied van Prettig Wonen, Gezond Leven en Gewoon Meedoen. Uitgangspunt was dat een buurt die schoon, veilig, sociaal en netjes is een fijne buurt is om te wonen en te leven. Belangrijk daarbij is dat mensen zo lang mogelijk kunnen blijven wonen in de eigen, vertrouwde woonomgeving. En dat er goede voorzieningen in de wijk zijn, zoals een wijkcentrum waar mensen terecht kunnen met vragen of om gewoon een kopje koffie te drinken. Maar ook een buurtsuper voor de dagelijkse boodschappen is daarbij belangrijk. De organisatie van het wijkfestival was in handen van Markenheem, gemeente Doetinchem/wijknetwerk Schöneveld, studenten van het Graafschap College en projectgroep Schöneveld-Noord. Wij kijken terug op een geslaagde middag met een gevarieerd aanbod voor jong en oud.

3 Wij gaan voor een veilig, schoon en gezellig kleurrijk Schöneveld Het begon allemaal toen een groep buurtbewoners door Sité werd gevraagd mee te denken over de aanpak van de achterpaden in Schöneveld-Noord. Dit deden ze zo enthousiast, dat de gemeente hen vroeg of ze niet wat meer wilden doen voor de wijk. Dat was geen probleem en zo ontstond Projectgroep Schöneveld-Noord. Een gedreven club van zeven bewoners met als doel: een schone, veilige en gezellige kleurrijke wijk. We doen alles zelf De basis van onze activiteiten is dat alles door de buurtbewoners zelf wordt georganiseerd en uitgevoerd. Zo worden de hapjes en drankjes niet besteld bij een cateraar, maar gemaakt door de mensen uit de wijk. En wat ook bijzonder is: de opbrengst van de activiteiten van onze jaarlijkse burendag gaat altijd naar een goed doel, zoals KIKA, de voedselbank en de AED in de wijk. Ons eerste project was De mooiste voortuin van Schöneveld. Buurtbewoners mochten andere buurtbewoners nomineren. In de genomineerde tuinen werden bordjes geplaatst. De dag van de prijsuitreiking was een feestdag met activiteiten en hapjes en drankjes. Onze jaarlijkse burendag vierden we de eerste twee keer in speeltuin Schöneveld, maar vorig jaar was het in de Limburg van Stirumlaan. Dat was, ondanks het slechte weer, enorm gezellig! Maar we willen nog veel meer organiseren in onze wijk, bijvoorbeeld Sint Maarten en Halloween. We betrekken iedereen: jong en oud We vinden het belangrijk dat iedereen uit de wijk erbij betrokken wordt: jong en oud, iedereen wordt gevraagd mee te doen. De ondernemers uit Schöneveld sponseren altijd gul de prijzen van de verloting tijdens de jaarlijkse burendag. Ons motto is: we wonen hier met zijn allen, laten we het dan ook met zijn allen netjes, gezellig en veilig houden. Saamhorigheid is hiervoor de basis. Dat proberen we te bereiken met onze activiteiten. Alle hulp is welkom Projectgroep Schöneveld- Noord is erg ambitieus. We willen graag de hele wijk Schöneveld betrekken bij onze activiteiten. We zijn daarom op zoek naar wijkbewoners uit Schöneveld die niet uit Schöneveld-Noord komen en die ons willen helpen. Dan kunnen we nog meer betekenen voor onze mooie wijk Schöneveld. Heeft u ideeën of suggesties om Schöneveld nog mooier, veiliger of gezelliger te maken? Of wilt u graag meewerken aan de activiteiten? Mail dan naar wijkkrantschoneveld@hotmail.com. U kunt ons ook volgen via Facebook (Schöneveld Noord).

4 Wijknetwerkleden Het wijknetwerk Schöneveld is een samenwerkingsverband waaraan veel organisaties bijdragen, zoals de gemeente, wijkraden, buurtcoaches, politie, jeugdwerk, Sité Woondiensten, thuiszorg, ondernemers, vertegenwoordigers van scholen en eventueel bewonersgroepen. Dit netwerk helpt bewoners met initiatieven en pakt knelpunten aan in de woonomgeving. Wilt u meer weten over het wijknetwerk? Kijk dan op Contactpersonen wijknetwerk Schöneveld Wijkregisseur, gemeente Doetinchem: Tamara Otten, , t.otten@doetinchem.nl De wijkregisseur ontplooit initiatieven en pakt knelpunten aan om de woonomgeving zo prettig mogelijk te maken en te houden. Wijkbeheerder, gemeente Doetinchem: Wim Buiting, tel , w.buiting@doetinchem.nl Bij de wijkbeheerder kunt u terecht met al uw vragen en ideeën op het gebied van beheer, uitvoering, handhaving en afval van de gemeente Doetinchem. Wijkagent, Politie Doetinchem: Marcel Scharrenburg, , team.doetinchem@politie.nl De wijkagent onderhoudt in de wijk nauwe contacten met de bewoners en partners. De wijkagent is de schakel tussen de wijk en de politie. Wijkconsulent, Sité Woondiensten: Miriam Schreurs, , miriam.schreurs@swd.nl Bij de wijkconsulent van Sité kunt u terecht met al uw ideeën, vragen en opmerkingen over uw woonomgeving, participatie/initiatieven, wijkwerk en problemen op het gebied van wonen. Wijk- en Complexbeheerder, Sité Woondiensten: Rob Bergevoet, , rob.bergevoet@swd.nl Bij de Wijk- en Complexbeheerder van Sité kunt u terecht met vragen over uw woning, appartementsgebouw of de directe omgeving, zoals tuinen, erfafscheiding, achterpaden en zwerfafval. Buurtcoach: Tanja Beerten: , t.beerten@buurtpleinbv.nl De buurtcoach ondersteunt (kwetsbare) wijkbewoners bij het aanpakken van hun problemen. De aanpak van de buurtcoach draagt bij aan een beter sociaal welzijn in de wijk. Ze zijn generalisten en zijn er voor iedereen. Ze werken op alle leefgebieden zoals wonen, zorg en welzijn. De buurtcoaches zijn te vinden in het wijkcentrum De Zonneboom Volg ons op Twitter en Facebook Volg ons op twitter : Wijkwerk_Dchem en op Facebook : Wijkwerk Doetinchem

5 De buurtcoach: spin in het web in uw wijk Ze zijn het eerste aanspreekpunt voor al uw (ondersteunings)vragen en vragen over uw woonomgeving. Ze ondersteunen buurtbewoners bij het meedenken over en uitvoeren van verbeteringen in de wijk. Ze stimuleren bewoners hun talenten in te zetten om andere buurtbewoners een handje te helpen. De buurtcoaches. Vanaf januari gingen ze ook aan de slag in Schöneveld. Eén van de 7 buurtcoaches van Schöneveld & Oosseld, Tanja Beerten (buurtcoach) en Marlies Huijs (teamleider) vertellen over hun pittige maar ook mooie uitdaging. het plan dat we samen uitstippelen. Daarnaast kijken we ook naar wat mensen juist wel goed kunnen. Ze hebben misschien hulp nodig van anderen, maar kunnen vaak ook heel goed iets terugdoen. Dat geeft zelfvertrouwen. De buurtcoaches: Tanja Beerte, Aggie Bruens en Bas Kruisman. Individuele coaching Er wordt steeds meer zelfredzaamheid van mensen verwacht. De buurtcoaches bieden hen hierbij houvast. Zij zijn het aanspreekpunt voor wijkbewoners op het gebied van alle (ondersteunings)vragen en wijkproblemen. Vroeger hadden mensen die met meerdere problemen kampten, zoals opvoed- relatie- en financiële problemen, soms te maken met wel zeven verschillende hulpinstanties. Die instanties werkten niet altijd samen en gaven soms zelfs tegenstrijdige adviezen. Nu start een hulpvraag bij de buurtcoach. De coach gaat in gesprek met de bewoner en kijkt wat deze persoon zelf of met hulp van familie, vrienden of buren kan oplossen. Als het nodig is om een officiële hulpinstantie in te schakelen, dan letten we erop dat mensen niet van het kastje naar de muur worden gestuurd. Wij blijven het hele traject betrokken. De bewoner houdt met onze hulp de regie over Wat doet de buurtcoach voor de wijk? Een andere belangrijke taak van de buurtcoach is, om te kijken welke mogelijkheden er in de wijk zijn. Veel mensen willen best wel eens iets doen voor een ander, zonder de druk dat ze als vrijwilliger vaste taken hebben of bepaalde dagen inzetbaar moeten zijn. We willen een Talentenbank oprichten. Als we weten wie iets kan en wil doen, kunnen we vraag en aanbod bij elkaar brengen. En het is natuurlijk helemaal mooi als mensen iets voor de ander terug kunnen doen. Zo maak je gebruik van elkaars talenten. Buurtbewoners hebben vaak veel goede ideeën voor de wijk. Deze ideeën kunnen ze kwijt bij bijvoorbeeld Projectgroep Schöneveld-Noord of het wijknetwerk. Mensen gaan zelf aan de slag met de ideeën en wij ondersteunen waar mogelijk. De buurtcoaches zijn bereikbaar via telefoonnummer van De Zonneboom: Vraag en aanbod Heeft u een dienst te vragen of aan te bieden? Zoekt u bijvoorbeeld iemand om samen mee naar de markt te gaan of wilt u graag van iemand de hond uitlaten? Ga naar Schavenweide en meld het op het bord bij de ingang.

6 Jaaractiviteiten Projectgroep Schöneveld-Noord Aanpak achterpaden, hondenpoep en verkeeroverlast. Datum: Mei, verdere info volgt. 2. Burendag Datum: zaterdag 29 augustus verdere info volgt. 3. Kinderactiviteiten: - Inschrijving Kneuterkamp Datum: 2 juni uur - Kidsday Datum: 7 juni uur - Halloween Datum: 31 oktober - Sint Maarten Datum: 4 november lampions maken en 11 november lopen langs de deuren. - Sinterklaas Datum: 28 November Voor meer informatie over bijvoorbeeld de locaties kunt u mailen naar wijkkrantschoneveld@hotmail.com Schöneveld-Noord een prettige en kleurrijke buurt om in te wonen De Anna Hoeve & Anna Reintjes B & B: van alle markten thuis! De Anna Hoeve biedt cliënten van Fatima werkzaamheden aan die zij gezamenlijk of individueel kunnen uitvoeren. Ze doen dit op hun eigen tempo en eigen manier, met of zonder ondersteuning. Een bijkomend voordeel van dit werk is dat de cliënten hierdoor midden in de samenleving staan. V.l.n.r.: Fred, Rick, Gail, Susan, Wesley, Jeanette, Renske De Anna Hoeve aan de Holterweg 138 is een werkplek voor cliënten en begeleiders van Fatima Schreuder Groep. Ook kunnen wijkbewoners er terecht voor activiteiten en wijkgerichte hulp. Onze deur staat altijd open voor een kopje koffie of voor een praatje. Daarnaast kan er worden overnacht in Anna Reintjes Bed & Breakfast. De Anna Hoeve wil ook graag iets voor u betekenen. Heeft u een klus die uitgevoerd moet worden, zoekt u een ruimte voor een vergadering of workshop, wilt u komen bloemschikken of eens per maand eten en koken op de Anna Hoeve? Bel ons dan op , of mail naar annahoeve@fatimazorg.nl. Informatie over Anna Reintjes Bed & Breakfast vindt u op Bent u op zoek naar vrijwilligerswerk of zoekt u nog een dagbestedingsplek? Neem ook dan gerust contact met ons op! Tot ziens bij de Anna Hoeve!

7 Prakticon Praktijkonderwijs: Je hoeft niet alles te kunnen als je maar laat zien dat je wilt! Het hele proces op school en in de stage vormt een grote ontdekkingsreis voor de leerlingen richting toekomstig werk. De grote ontdekkingsreis Prakticon Praktijkonderwijs is een school voor leerlingen van 12 tot 19 jaar met een leerachterstand. De school is gevestigd aan de Spoorstraat in de wijk Schöneveld en heeft 370 leerlingen. De kracht van Prakticon is dat de leerling centraal staat en dat er wordt gekeken naar de mogelijkheden van de leerlingen en niet naar de beperkingen. Iedere leerling bij Prakticon heeft een eigen leerplan. De leerling en de mentor stellen dit plan in overleg samen. De theorie wordt aan de praktijk gekoppeld. Zo leer je bijvoorbeeld pas echt goed meten als je dat in de praktijk ook toepast. De leerlingen gaan gemiddeld op zestienjarige leeftijd zelfstandig op stage. Als voorbereiding op deze stage oefenen zij in groepjes onder begeleiding van een werkmeester. Ze gaan naar bedrijven en instellingen zoals Zorgcentrum Schavenweide en Buursaam. Als de leerling klaar is voor een stage, zoeken de mentor en de leerling samen een geschikte stageplek. Project Buursaam Prakticon Praktijkonderwijs startte vier jaar geleden met het project Buursaam. Met dit project betrekt Prakticon de buren bij de school. Leerlingen voeren onder begeleiding allerlei werkzaamheden en klussen uit bij mensen in de wijk die hun extra hulp of ondersteuning goed kunnen gebruiken. Het mes snijdt zo aan twee kanten. De leerlingen kunnen hun (sociale)vaardigheden oefenen en ontwikkelen en de mensen in de wijk krijgen extra hulp. Op dit moment richt de school zich nog op het deel van de wijk aan de spoorlijnkant. De gemeente heeft nu het initiatief genomen om in de wijk Schöneveld projecten op te gaan zetten in samenwerking met verschillende instanties en scholen. Prakticon ondersteunt dit initiatief van harte. Schavenweide is de centrale plaats waar vraag en aanbod uit de wijk wordt geïnventariseerd. Een aantal leerlingen van Prakticon gaat komend schooljaar op donderdag verder de wijk in om werkzaamheden en klussen uit te voeren. Prakticon heeft nu ongeveer 450 stageplaatsen in haar bestand. De leerlingen houden drie keer per jaar een presentatie over onder andere hun stageplek. Hiervoor worden ouders, leraren en mensen van de stageplek uitgenodigd.

8 Kidscorner Wat vind je minder leuk in de wijk? Dat sommige auto s zo hard rijden en dat er soms hondenpoep op de stoep ligt. Wat vind je het leukste in wijk? Dat er veel bomen zijn en dat het mooi groen is en natuurlijk de speeltuin. Heb jij nog meegedaan met het knutselen in de wijk? Ik heb een slak gemaakt daarop staat 30 zodat de auto s niet te hard rijden en ik heb nog meegedaan met veel andere knutselactiviteiten. Heb je veel vriendjes en speel je vaak met ze buiten? Ja heel veel en we spelen vaak buiten op straat met de skelter of met de step of met een bal. V.l.n.r.: Sanne, Arnaud, Lisa en Maike Sanne Keuben, 12 jaar en Maike Meijer, 11 jaar uit groep 8 interviewen Lisa Keuben, 9 jaar en Arnaud Meijer, 7 jaar uit groep 6 en groep 4. Zij zijn allemaal leerlingen van de Wilhelminabasisschool en ze wonen in de mooiste wijk van Doetinchem: Schöneveld. Sanne interviewt Arnaud Vind je het leuk om in de wijk te wonen? Ja, heel leuk, lekker spelen op straat en in de speeltuin Schöneveld. Maike interviewt Lisa Vind je het leuk om in de wijk te wonen? Ja want je kunt er altijd leuk spelen en leuke dingen doen en er wonen aardige mensen. Wat kun je allemaal doen in de wijk? Burendag vieren, paaseieren zoeken, Sint Maarten vieren en lekker knutselen als er weer een buurtproject is. Heb jij veel vriendjes in de wijk? Ja wel meer dan 10 vriendjes. Wat voor mensen wonen er in de wijk? Er wonen Turkse mensen en oude en jonge mensen, meestal zijn ze aardig en leuk. Heb jij nog meegedaan met knutselen in de wijk? Ja, ik heb slakken gemaakt, plantjes geplant en vogelhuisjes gemaakt en dakpannen beschilderd. * * * * * * * * * Colofon Deze wijkkrant is een gezamenlijke uitgave van wijknetwerk Schöneveld en bewoners van Schöneveld Tekst/foto s: wijknetwerk Schöneveld, Tine Paulus, Henk Meijer, Ronnie Keuben, en Esther Hermanns Fotografie Eindredactie: Tekstbureau Tine Schrijft! Verspreiding: Anna Hoeve van Fatima zorg Vormgeving en druk: repro Doetinchem, uitgave april 2015 Ideeën, vragen of bijdragen kunt u mailen naar: wijkkrantschoneveld@hotmail.com

Wijkfestival. Samen. Sterk. in Schöneveld

Wijkfestival. Samen. Sterk. in Schöneveld Wijkfestival Samen Sterk in Schöneveld Iedereen wil graag wonen in een prettige buurt! Daar waar het schoon, veilig, sociaal en netjes is, voelen wij ons het beste. En dan is het ook nog belangrijk dat

Nadere informatie

Wijkkrant Schöneveld

Wijkkrant Schöneveld Wijkkrant Schöneveld EXTRA EDITIE Het was een leuke en gezellige avond "Ik denk dat deze avond de boel wel in beweging heeft gebracht. Iedereen die ik sprak was erg positief." Je ziet het steeds vaker;

Nadere informatie

Wijkkrant Schöneveld. Extra wijkkrant: Vraag het Anna, juni Met behulp van kruiden (weer) stralen van gezondheid

Wijkkrant Schöneveld. Extra wijkkrant: Vraag het Anna, juni Met behulp van kruiden (weer) stralen van gezondheid Wijkkrant Schöneveld Extra wijkkrant: Vraag het Anna, juni 2019 Met behulp van kruiden (weer) stralen van gezondheid Anneke Villoz zocht als kind al samen met haar moeder brandnetelblaadjes en dennenknopjes.

Nadere informatie

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1 RMC radius verbindt Kansen en kracht creëren we samen RMC Radius 1 We staan dicht bij de mensen, wijk en leefomgeving. Jeroen Rovers Directeur bestuurder RMC Radius verbindt - RMC Radius staat voor de

Nadere informatie

Gewoon meedoen! www.estinea.nl

Gewoon meedoen! www.estinea.nl Gewoon meedoen! Hoe wil jij meedoen? Dat vragen we aan iedereen die bij Estinea komt voor ondersteuning bij wonen, werken of leren. Meedoen in de samenleving - op je eigen niveau en je eigen manier - levert

Nadere informatie

Publieksjaarverslag Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand

Publieksjaarverslag Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand Publieksjaarverslag 2011 Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand Op het Rijtven gaat van alles gebeuren. In 2011 werden alle kabels en

Nadere informatie

Kwaliteits-rapport. Koraal 2017.

Kwaliteits-rapport. Koraal 2017. Kwaliteits-rapport. Koraal 2017. De tekst is in Taal voor allemaal speciaal. Het kwaliteits-rapport. Koraal schrijft elk jaar een kwaliteits-rapport. Een kwaliteits-rapport is een boekje. Het kwaliteits-rapport

Nadere informatie

Je talenten komen tot bloei bij Bloesem Theehuis Sterker in de samenleving.

Je talenten komen tot bloei bij Bloesem Theehuis Sterker in de samenleving. Je talenten komen tot bloei bij Bloesem Theehuis Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Rita deed werkervaring op bij Bloesem Theehuis in Herpen. Gasten genieten er van de lekkerste thee, taart en

Nadere informatie

carintreggeland huis Anholtskamp Markelo

carintreggeland huis Anholtskamp Markelo carintreggeland huis Anholtskamp Markelo Een warme sfeer met een lokale knipoog Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een mooi en comfortabel appartement? Vindt u een gezellige en veilige woonomgeving

Nadere informatie

Activiteiten Jaarverslag 2013

Activiteiten Jaarverslag 2013 Activiteiten Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave 1 Een bezoek van de wethouder 2 Project Kunst en Cohesie 3 Bewonersdag 4 Bijeenkomst met de wijkbewoners 5 Burendag 6 Culturele thee avonden 7 De tafel van één

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR HET OPZETTEN VAN EEN BUURTSCHAP Werkgroep Talenten/171114

INFORMATIE VOOR HET OPZETTEN VAN EEN BUURTSCHAP Werkgroep Talenten/171114 INFORMATIE VOOR HET OPZETTEN VAN EEN BUURTSCHAP Werkgroep Talenten/171114 Een goede buur is beter dan een verre vriend Waarschijnlijk bent u al op de hoogte: de komende jaren krijgt de gemeente Heumen

Nadere informatie

c A R i N T R E G G E L A N D H u i s T GERBRAND H E N G E LO

c A R i N T R E G G E L A N D H u i s T GERBRAND H E N G E LO carintreggeland huis T GERBRAND HENGELO Een warme sfeer in een modern jasje. Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een mooi en comfortabel appartement? Vindt u een gezellige en veilige woonomgeving belangrijk?

Nadere informatie

Een uitgave van Careander Kort & Krachtig. Talent ontwikkelen

Een uitgave van Careander Kort & Krachtig. Talent ontwikkelen Contact Een uitgave van Careander - 1 2019 Kort & Krachtig Talent ontwikkelen VAN DE BESTUURDER: Ontdek je talent Talent. Dat betekent dat je iets goed kunt. Zoals eten koken. Of genieten van muziek. Je

Nadere informatie

Wijkraad Duiven-West bestaat 10 jaar! Wijkfeest zaterdag 9 september D I G I T A L E J A A R G A N G 3 NR. 7 JUNI 2 E K W A R T A A L

Wijkraad Duiven-West bestaat 10 jaar! Wijkfeest zaterdag 9 september D I G I T A L E J A A R G A N G 3 NR. 7 JUNI 2 E K W A R T A A L D I G I T A L E J A A R G A N G 3 NR. 7 JUNI 2 E K W A R T A A L 2 0 1 7 Wijkraad Duiven-West bestaat 10 jaar! Op 25 mei 2007 is de Wijkraad Duiven-West opgericht. Dit betekent dat de wijkraad 10 jaar

Nadere informatie

De Bouwen werkt aan een mooie toekomst

De Bouwen werkt aan een mooie toekomst De Bouwen werkt aan een mooie toekomst Sociaal programma de Bouwen Het was een mooie wijk, het is een mooie wijk en blijft een mooie wijk Sociaal Programma De Bouwen is een prettige woonwijk! Daar is bijna

Nadere informatie

c A R i n T R E G G E L A n D h u i S DE STOEVELAAR G O O R

c A R i n T R E G G E L A n D h u i S DE STOEVELAAR G O O R carintreggeland huis DE STOEVELAAR GOOR Aan de rand van Goor, met uitzicht over het Twentse landschap. Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een mooi en comfortabel appartement? Vindt u een gezellige

Nadere informatie

1. Hoe vaak heeft u contact met uw buren of buurtgenoten?

1. Hoe vaak heeft u contact met uw buren of buurtgenoten? 1. Rechte tellingen Buren Sommige mensen hebben een goede relatie met hun buren, andere buurtgenoten zien elkaar eigenlijk niet zoveel. 6 1. Hoe vaak heeft u contact met uw buren of buurtgenoten? 51% 5

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Elke dag een kans. Zo maak je het leven van anderen en jezelf dag voor dag gelukkiger

Elke dag een kans. Zo maak je het leven van anderen en jezelf dag voor dag gelukkiger Elke dag een kans Zo maak je het leven van anderen en jezelf dag voor dag gelukkiger Meer kansen zoals in dit Kansboekje? Ze staan op kansfonds.nl/kansen Elke dag een kans Dit is jouw Kansboekje! Hiermee

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

Een goed idee voor je buurt is geld waard!

Een goed idee voor je buurt is geld waard! Een goed idee voor je buurt is geld waard! Fijn buiten zitten met mooi weer Een bankje bij ons woongebouw. Gezellig samen een praatje maken. Als het aan mij ligt We hebben geld ingezameld in de buurt.

Nadere informatie

c A r i n t r E g g E L A n D h u i s DE ELshOf A L M E LO

c A r i n t r E g g E L A n D h u i s DE ELshOf A L M E LO carintreggeland huis De Elshof ALMELO Een warme sfeer met een lokale knipoog Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een mooie en comfortabele studio? Vindt u een gezellige en veilige woonomgeving belangrijk?

Nadere informatie

CARINTREGGELAND HUIS WELLEHOF RIJSSEN

CARINTREGGELAND HUIS WELLEHOF RIJSSEN CARINTREGGELAND HUIS WELLEHOF RIJSSEN Moderne appartementen in een veilige omgeving Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een mooi en comfortabel appartement? Vindt u een gezellige en veilige woonomgeving

Nadere informatie

Hoe gaat het eigenlijk met jou?

Hoe gaat het eigenlijk met jou? Hoe gaat het eigenlijk met jou? Amarins (medewerker) en Debbie (medewerker) vanboeijen.nl Hoe gaat het eigenlijk met jou? Een Goed leven voor cliënten. En Mooi werk voor medewerkers. Met elkaar. Daar staat

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Samen de samenleving sterker maken. Estinea, partner in het sociaal domein

Samen de samenleving sterker maken. Estinea, partner in het sociaal domein Samen de samenleving sterker maken Estinea, partner in het sociaal domein Estinea biedt professionele ondersteuning aan mensen met een beperking. Meedoen? Gewoon doen! Meedoen is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 7 Regio Waardenlanden Oktober 2016 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. In deze nieuwsbrief natuurlijk weer kort nieuws met daarin een oproep voor Superhelpers.

Nadere informatie

Een service van Beweging 3.0. Voor een prettige en effectieve samenwerking tussen formele en informele helpers. Deze brochure is een uitgave van

Een service van Beweging 3.0. Voor een prettige en effectieve samenwerking tussen formele en informele helpers. Deze brochure is een uitgave van Een service van Beweging 3.0 Voor een prettige en effectieve samenwerking tussen formele en informele helpers Deze brochure is een uitgave van Samzo staat voor samen zorgen Mantelzorgers, familie en vrienden

Nadere informatie

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 2 INLEIDING Op 21 maart 2018 zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag stemmen op een politieke partij. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen

Nadere informatie

Jaarplan Doetinchem Oost 2016 (Schöneveld en Oosseld)

Jaarplan Doetinchem Oost 2016 (Schöneveld en Oosseld) Jaarplan Doetinchem Oost 2016 (Schöneveld en Oosseld) Voorwoord In 2015 vonden grote veranderingen plaats in het oude zorg- en welzijnsstelsel. Meest in het oogspringend voor Wijkwerk was de start van

Nadere informatie

Bijlage: Huisgenoten gezocht St. wooninitiatief Villande Apeldoorn Speurdersmenu en Schatten van Zutphen

Bijlage: Huisgenoten gezocht St. wooninitiatief Villande Apeldoorn Speurdersmenu en Schatten van Zutphen Nieuwsbrief nummer 15 17 Mei 2016 Pagina 1 van 2 Inhoudsopgave: Algemeen: Oproep! Algemeen: Oproep! Algemeen: Gezocht Ouderraad leden. SO: Nogmaals aankondiging wisseling data handelingsplan bespreking

Nadere informatie

Dagbesteding Bijzonder

Dagbesteding Bijzonder Dagbesteding Bijzonder Bijzonder biedt dagbesteding met een kleinschalig karakter. Hierdoor is er veel tijd voor persoonlijke aandacht, en sta je als mens centraal. De cliënt moet zich hier thuis en beschermd

Nadere informatie

Wijkvereniging Oud Zuid Leidschendam. Programma en activiteiten in het Koophuis

Wijkvereniging Oud Zuid Leidschendam. Programma en activiteiten in het Koophuis Wijkvereniging Oud Zuid Leidschendam Programma en activiteiten in het Koophuis Van de voorzitter, Hierbij wil ik namens het bestuur alle bewoners van onze wijk een gelukkig nieuw jaar en een gezond 2016

Nadere informatie

De zorg moet steeds beter.

De zorg moet steeds beter. De zorg moet steeds beter. De tekst is in Taal voor allemaal. Ons Tweede Thuis heeft afspraken over goede zorg. Jij krijgt zorg. Ons Tweede Thuis geeft de zorg. Een ander woord voor zorg is hulp. Bij wonen.

Nadere informatie

Vrijwilligers maken het verschil voor de bewoners van Vilente.

Vrijwilligers maken het verschil voor de bewoners van Vilente. Vrijwilligers maken het verschil voor de bewoners van Vilente. Wil jij ook iets extra s betekenen voor een ander? Kijk op www.vilente.nl/vrijwilligers voor de vacatures! Als vrijwilliger geef je kleur

Nadere informatie

MAART Dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een beperking

MAART Dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een beperking MAART 2019 Dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een beperking Minder nieuwsbrieven Vorig jaar kregen alle cliënten 6x per jaar een nieuwsbrief thuis gestuurd. In 2019 gaat het anders. De nieuwsbrieven

Nadere informatie

Cliënten. Een uitgave van Careander Contact. THEMANUMMER: Hoera voor de vrijwilliger

Cliënten. Een uitgave van Careander Contact. THEMANUMMER: Hoera voor de vrijwilliger Een uitgave van Careander - 3 2018 Cliënten Contact THEMANUMMER: Hoera voor de vrijwilliger VAN DE BESTUURDER: Vrijwilligers Op 7 december is het Nationale vrijwilligersdag. Dan bedanken we alle vrijwilligers

Nadere informatie

10 t/m 31 oktober 2016 De Lief & Leedweken van Opzoomer Mee 6 ideeën uit straten

10 t/m 31 oktober 2016 De Lief & Leedweken van Opzoomer Mee 6 ideeën uit straten 10 t/m 31 oktober 2016 De Lief & Leedweken van Opzoomer Mee 6 ideeën uit straten Colofon: Opzoomer Mee Schiedamsedijk 55a 3011 EE Rotterdam info@opzoomermee opzoomermee.nl 1 Stamppotbuffet Alle ouderen

Nadere informatie

Groepsgesprek over eenzaamheid

Groepsgesprek over eenzaamheid Groepsgesprek over eenzaamheid Iedereen heeft zich wel eens, voor korte of langere tijd, eenzaam gevoeld. Meestal weten anderen daar niet van - het is niet eenvoudig om daar op dat moment mee naar buiten

Nadere informatie

Ambthuis. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Woonzorgcentrum. Appartementen te huur. Groepswonen

Ambthuis. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Woonzorgcentrum. Appartementen te huur. Groepswonen Ambthuis Woonzorgcentrum Appartementen te huur Groepswonen Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in het Ambthuis In het centrum van het stadje Bredevoort staat het Ambthuis. Wonen in het Ambthuis betekent

Nadere informatie

Informatiemarkt Snappet... 1 GROEPSINFORMATIE Groep Groep 5 t/m

Informatiemarkt Snappet... 1 GROEPSINFORMATIE Groep Groep 5 t/m Nr. 01 07 september 2018 Inhoud ALGEMEEN... 1 Informatiemarkt... 1 21 e eeuwse vaardigheden... 1 Snappet... 1 GROEPSINFORMATIE... 2 Groep 3... 2 Groep 5 t/m 8... 2 Schaaklessen St. Victor school: Schaken

Nadere informatie

CHATTEN. verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL

CHATTEN. verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL CHATTEN verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL Stotteren Kom op, Roy. Het is allang tijd. De leraar informatica legt een hand op Roys schouder. Maar Roy kijkt niet op of om. Hij zit achter de fijnste computer

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Belangrijke data: Talenten kleure n kinderen...

NIEUWSBRIEF. Belangrijke data: Talenten kleure n kinderen... NIEUWSBRIEF Talenten kleure n kinderen... Belangrijke data: Beste ouders, Hierbij de zevende nieuwsbrief van dit schooljaar met daarin nieuws en wetenswaardigheden vanuit ons Integraal Kind Centrum. Maandag

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Voorlichting Koning Willem 1 College te Den Bosch

Voorlichting Koning Willem 1 College te Den Bosch Nieuwsbrief december 2016 Voorlichting Koning Willem 1 College te Den Bosch In deze Nieuwsbrief Eskil aan het woord Partners van... Movie night Stichting specsavers Sociale vaardingsheids training Vrijwilliger

Nadere informatie

Melkweg. Help je mee? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Vrijwilligerswerk

Melkweg. Help je mee? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Vrijwilligerswerk Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Help je mee? Vrijwilligerswerk Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Help je mee?, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Inhoudsopgave 3 4 4 6 7 8 11 12 13 15 Inleiding Wat is een Maatschappelijke Stage? De stage Overzicht belangrijke data Hulp bij het zoeken naar stageplekken De eindopdracht en de

Nadere informatie

Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen

Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen 1 Het regionaal platform ervaringskennis Wie zijn wij? Wij zijn mensen uit cliëntenraden in Nijmegen en begonnen in 2013.Wij vinden het belangrijk om wat cliënten

Nadere informatie

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten werkt voor en met bewoners in wijken en buurten Oma Geertje vertelt. 2 Welbions: we werken er allemaal. Wij zijn dé woningcorporatie van Hengelo en verhuren meer dan 13.000 woningen aan in totaal 25.000

Nadere informatie

opvang begeleiding huisvesting dagbesteding maatjesprojecten voor mensen met een psychiatrische achtergrond

opvang begeleiding huisvesting dagbesteding maatjesprojecten voor mensen met een psychiatrische achtergrond opvang begeleiding huisvesting dagbesteding maatjesprojecten Stichting Corridor Stichting Corridor is een kleinschalige organisatie voor mensen vanaf achttien jaar met een psychiatrische achtergrond. We

Nadere informatie

Wonen bij Sprengenhof

Wonen bij Sprengenhof Wonen, welzijn en zorg onder één dak Wat biedt u? Waar vindt u? Hoe meldt u zich aan? Dorps karakter en winkels op loopafstand Aan de rand van het dorp Ugchelen vindt u in een kleinschalige woonwijk woonzorgcentrum.

Nadere informatie

Angela is. gelukkig. hier. Wij dus ook. Hannie, moeder. groeien geluk

Angela is. gelukkig. hier. Wij dus ook. Hannie, moeder. groeien geluk Angela is hier gelukkig. Wij dus ook. Hannie, moeder groeien geluk van 1 GROEIEN VAN GELUK Vakantiefoto s kijken met Rob, met Alex een boekje lezen op de bank, samen met Jeroen naar de sportschool. Al

Nadere informatie

september 2014 Uit de directiekamer

september 2014 Uit de directiekamer september 2014 Uit de directiekamer De eerste nieuwsbrief van dit jaar en ook de eerste nieuwsbrief van mijn hand. Allereerst wil ik jullie allemaal hartelijk bedanken voor het ontzettend warme welkom!

Nadere informatie

Schooljaar nr. 7. We zijn alweer een paar maanden aan het werk met de nieuwe methodes.

Schooljaar nr. 7. We zijn alweer een paar maanden aan het werk met de nieuwe methodes. Schooljaar 2017-2018 24-11-2017 nr. 7 S t a a l e n D a v i n c i We zijn alweer een paar maanden aan het werk met de nieuwe methodes. Iedereen begint eraan te wennen en ze bevallen heel erg goed. De leerlingen

Nadere informatie

Producten- en Dienstencatalogus 2017

Producten- en Dienstencatalogus 2017 Producten- en Dienstencatalogus 2017 Voor thuiswonenden December 2016 Inhoud Voorwoord blz. 3 Thuiszorg blz. 5 Huishoudelijke zorg blz. 6 Dagbesteding blz. 7 Behandeling blz. 8 Maaltijd aan huis blz. 9

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Ik ben erg enthousiast over de plannen. Meedenken over de Anemonebuurt. nr. 6 december 2008

NIEUWSBRIEF. Ik ben erg enthousiast over de plannen. Meedenken over de Anemonebuurt. nr. 6 december 2008 nr. 6 december 2008 NIEUWSBRIEF Ik ben erg enthousiast over de plannen Meedenken over de Anemonebuurt Rita Inden (64), lid van het bewonerspanel, ging met Dudok Wonen op werkbezoek in een aantal opgeknapte

Nadere informatie

Ons Tweede Thuis Jaaroverzicht 2016 Centrale Cliëntenraad

Ons Tweede Thuis Jaaroverzicht 2016 Centrale Cliëntenraad Ons Tweede Thuis Jaaroverzicht 2016 Centrale Cliëntenraad & Centrale Cliëntenraad Colofon Jaaroverzicht 2016 Centrale Cliëntenraad Opgesteld door: Hiljàn Hoek (coach Centrale Cliëntenraad) Clementien Nagtegaal,

Nadere informatie

Zuilen-Noord wil samen werken aan leefbaarheid

Zuilen-Noord wil samen werken aan leefbaarheid Zuilen-Noord wil samen werken aan leefbaarheid Bewoners van de buurt rond de C. Smeenkstraat vinden goede buurtcontacten belangrijk. Ook is er een breed gedragen verantwoordelijkheidsgevoel voor de wijk.

Nadere informatie

Een thuisgevoel in Ymedam YMEDAM

Een thuisgevoel in Ymedam YMEDAM Een thuisgevoel in Ymedam YMEDAM IK VIND HET LEUK OM MEE TE HELPEN MET HET ETEN. In woonzorgcentrum Ymedam zijn het vaak de kleine dingen die zorgen voor een echt thuisgevoel. Oude plaatjes draaien. Gezellig

Nadere informatie

\ Wijksteunpunt Voerendaal-Kunrade Mei 2018

\ Wijksteunpunt Voerendaal-Kunrade Mei 2018 \ Wijksteunpunt Voerendaal-Kunrade Mei 2018 De Hoeskamers Bij de Hoeskamers van de wijksteunpunten kunt u terecht voor een kopje koffie, een gezellig praatje en leuke activiteiten. Tevens kunt u in de

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2015

Nieuwsbrief april 2015 Nieuwsbrief 31 20 april 2015 Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: 0546-642137 Van de directie Beste ouders, Deze week is het een spannende week voor groep acht. Op dinsdag, woensdag en donderdag wordt

Nadere informatie

c A r i n T r E g g E L A n d h u i s TiTus BrAndsMAhOf A L M E LO

c A r i n T r E g g E L A n d h u i s TiTus BrAndsMAhOf A L M E LO carintreggeland huis Titus Brandsmahof ALMELO Thuis in een veilige en moderne omgeving Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een mooi en comfortabel appartement? Vindt u een gezellige en veilige woonomgeving

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

Dit gaat er gebeuren!

Dit gaat er gebeuren! Dit gaat er gebeuren! Samen maken we de wijk Even voorstellen: Fatima Azemmour (9) Riek van den Boomgaard (78) Amirah Akçam (28) Jan de Beuk (44) Mark Verlinden (32) en Rico Oliveira (55) Ze bestaan niet

Nadere informatie

Een bewonerscommissie Hoe werkt dat eigenlijk?

Een bewonerscommissie Hoe werkt dat eigenlijk? Een bewonerscommissie Hoe werkt dat eigenlijk? Als huurder kunt u meedenken en meebeslissen We vinden het belangrijk dat u zich als huurder thuis voelt in uw huis, uw woongebouw en in uw buurt. Daarom

Nadere informatie

Vrijwilligers Sport & Bewegen Informatie & Advies

Vrijwilligers Sport & Bewegen Informatie & Advies ensen brengt m samen Bij Stichting Welzijn Veere staan de inwoners van alle kernen van onze gemeente centraal. Bij ons draait het om u: hoe het met u gaat en of u zich thuis voelt in uw woonomgeving. Samen

Nadere informatie

Tekst en inhoud valt onder verantwoordelijkheid van de inzender -----

Tekst en inhoud valt onder verantwoordelijkheid van de inzender ----- Tekst en inhoud valt onder verantwoordelijkheid van de inzender De klompenactie komt er weer aan! ----- Op woensdagavond 21 november van 17.00 uur tot 20.00 uur kunt u iemand aan de deur verwachten met

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Gerrit van der Veen College Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is een Maatschappelijke Stage? 4 De stage 4 Overzicht belangrijke data 6 Hulp bij het zoeken naar stageplekken 7 De eindopdracht

Nadere informatie

Deze maand hebben we weer tal van activiteiten voor u, o.a.: Zaterdag 15 april Paasbrunch met medewerking van de Donjongens. foto

Deze maand hebben we weer tal van activiteiten voor u, o.a.: Zaterdag 15 april Paasbrunch met medewerking van de Donjongens. foto April 2017 Deze maand hebben we weer tal van activiteiten voor u, o.a.: l Koningsfilm l Spelletjesmiddag l Bingo l Dansavond Zaterdag 15 april Paasbrunch met medewerking van de Donjongens foto Aanvang:

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! Auteur: Wendy Verkerk- Klein

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! Auteur: Wendy Verkerk- Klein Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2017 Auteur: Wendy Verkerk- Klein Voorwoord Voor u ligt het derde jaarverslag van TOV te Tiel. Stichting jij bent TOV bestaat sinds Februari 2015. Dit is alweer het

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN &Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN & & VOLWASSENEN Ondersteuning voor mensen met een beperking Heb je een beperking of heeft je zoon of dochter een beperking? Dan is wat ondersteuning soms erg welkom. Ons Tweede

Nadere informatie

Careyn De Ark. Gewoon prettig wonen in

Careyn De Ark. Gewoon prettig wonen in Gewoon prettig wonen in Careyn De Ark Op een steenworp afstand van Den Haag en het Westland en op loopafstand van het gezellige centrum van Wateringen ligt het woonzorgcomplex De Ark. De Ark combineert

Nadere informatie

Het sociale aanbod in West-Friesland versterken: dat doen we samen!

Het sociale aanbod in West-Friesland versterken: dat doen we samen! 2 VOORWOORD Het sociale aanbod in West-Friesland versterken: dat doen we samen! Samenwerken staat centraal bij Vrijwilligerspunt. Wij helpen met het realiseren van projecten, waarbij wij meerdere partners

Nadere informatie

Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap.

Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap. Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap. Zorggemeenschap. Wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Wanneer we het hebben over een gemeenschap als samenleving, dan weet iedereen precies

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

UNAL COLLEGE NIEUW. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond. Kan ik straks zelfstandig wonen?

UNAL COLLEGE NIEUW. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond. Kan ik straks zelfstandig wonen? NIEUW UNAL COLLEGE Kan ik straks zelfstandig wonen? Wat moet ik allemaal leren om zelfstandig te zijn? Kan ik ook financieel zelfstandig worden? Hoe kom ik aan een inkomen? Professionele zorg, aandacht

Nadere informatie

Wonen, werken, meedoen

Wonen, werken, meedoen Wonen, werken, meedoen zoals jíj dat wilt Bij Prezzent is er van alles te doen Wij zíjn er voor jou Bij Prezzent kun je wonen, werken en meedoen zoals jij dat wilt. Wij hebben woonlocaties met zelfstandige

Nadere informatie

PRAKTIJKOPDRACHT: WELK VRIJWILLIGERSWERK PAST BIJ MIJ?

PRAKTIJKOPDRACHT: WELK VRIJWILLIGERSWERK PAST BIJ MIJ? PRAKTIJKOPDRACHT: WELK VRIJWILLIGERSWERK PAST BIJ MIJ? Praat samen over vrijwilligerswerk. Waar wilt u vrijwilligerswerk doen? Met wie? Wat voor soort vrijwilligerswerk? Ga daarna naar een vrijwilligerscentrale

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: zet ideeën van jongeren om in daden Jongeren 12 23 jaar We willen graag in gesprek met jongeren die een positieve

Nadere informatie

Pluslessen. Les 42. Contact met elkaar. Wat leert u in deze les? Succes! 0 Een praatje beginnen met onbekenden.

Pluslessen. Les 42. Contact met elkaar. Wat leert u in deze les? Succes!  0 Een praatje beginnen met onbekenden. http://www.edusom.nl Pluslessen Les 42. Contact met elkaar Wat leert u in deze les? 0 Een praatje beginnen met onbekenden. 0 Praten over uw persoonlijke situatie. 0 Vriendelijk zeggen wat iemand moet doen.

Nadere informatie

Welzijn en zorg voor ouderen in Rotterdam. Prof.dr. Anna Nieboer

Welzijn en zorg voor ouderen in Rotterdam. Prof.dr. Anna Nieboer Welzijn en zorg voor ouderen in Rotterdam Prof.dr. Anna Nieboer Presentatie Toelichting Even Buurten Integrale wijkaanpak in Rotterdam Gericht op de ondersteuning van zelfstandigwonende ouderen Onderdeel

Nadere informatie

Betaalbaar, zelfstandig wonen met zorg én service

Betaalbaar, zelfstandig wonen met zorg én service Betaalbaar, zelfstandig wonen met zorg én service Welkom in Ten Anker In Ten Anker bieden Vrijwaard en Woonzorg Nederland een nieuw woonconcept aan. Betaalbaar, zelfstandig wonen met de zekerheid van zorg

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Inhoudsopgave 3 4 4 6 7 8 11 12 13 15 Inleiding Wat is een Maatschappelijke Stage? De stage Overzicht belangrijke data Hulp bij het zoeken naar stageplekken De eindopdracht en de

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is een Maatschappelijke Stage? 4 De stage 4 Overzicht belangrijke data 6 Hulp bij het zoeken naar stageplekken 7 De eindopdracht en de presentatiemiddag

Nadere informatie

NIEUW. Unal College!

NIEUW. Unal College! NIEUW UNAL COLLEGE NIEUW Unal College! Heb je een verstandelijke beperking dan kunnen jij en je ouders vragen hebben over de toekomst en hoe je later je leven gaat inrichten. Dit kunnen vragen zijn zoals:

Nadere informatie

De ondersteuning voor elkaar

De ondersteuning voor elkaar Themanummer De ondersteuning voor elkaar Zwolle Aan ondersteuning doet iedereen mee augustus 2014 Iedereen doet mee Een groot deel van onze tijd brengen we thuis in het gezin door. Dichtbij huis gaan we

Nadere informatie

KWALITEITSRAPPORT Jan. woont op Woonvorm de Braak. Kwaliteit van zorg ALS IK DIRECTEUR WAS...

KWALITEITSRAPPORT Jan. woont op Woonvorm de Braak. Kwaliteit van zorg ALS IK DIRECTEUR WAS... Samen KWALITEITSRAPPORT 2018 Jan woont op Woonvorm de Braak Kwaliteit van zorg ALS IK DIRECTEUR WAS... 2 Kwaliteitsrapport Niemand is zoals jij. Dat maakt jou bijzonder. Jij hebt dromen en wensen. Jij

Nadere informatie

Kijk mee en maak het mee. Onze toekomst: Maasduinen, hoe mooi het gaat worden.

Kijk mee en maak het mee. Onze toekomst: Maasduinen, hoe mooi het gaat worden. Kijk mee en maak het mee. Onze toekomst: Maasduinen, hoe mooi het gaat worden. Hier denken we aan. Zo zien we de toekomst van Maasduinen. Met dit boekje vertellen we waar we de komende jaren aan willen

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 2. Wonen. Wat leert u in deze les? Veel succes! Een gesprek voeren over wonen. Zeggen hoe u woont.

Opstartlessen. Les 2. Wonen. Wat leert u in deze les? Veel succes! Een gesprek voeren over wonen. Zeggen hoe u woont. www.edusom.nl Opstartlessen Les 2. Wonen Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over wonen. Zeggen hoe u woont. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam

Nadere informatie

Inleiding Wijkjaarplannen 2017

Inleiding Wijkjaarplannen 2017 Inleiding Wijkjaarplannen 2017 Het Wijkwerk in Doetinchem is, en blijft ook in 2017, volop in ontwikkeling. Aan de terugblikken die u in de plannen kunt lezen, is te zien dat de werkmethode goed verankerd

Nadere informatie

Informatie. schooljaar 2016/2017. leren door DOEN. www.groenehartpraktijkschool.nl

Informatie. schooljaar 2016/2017. leren door DOEN. www.groenehartpraktijkschool.nl Informatie schooljaar 2016/2017 leren door DOEN ft www.groenehartpraktijkschool.nl werkt! Over de Groene Hart Praktijkschool Praktijk werkt, overal in de maatschappij en dus ook bij ons op de Groene Hart

Nadere informatie

Voel je thuis in Noord-Limburg Sterker in de samenleving.

Voel je thuis in Noord-Limburg Sterker in de samenleving. Voel je thuis in Noord-Limburg Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn De blijdschap bij Charley was groot toen er een plek voor haar vrijkwam in een woongroep van Pluryn in Horst. Zij voelt zich

Nadere informatie

Belangrijk nieuws. voor alle inwoners van Leiden

Belangrijk nieuws. voor alle inwoners van Leiden Belangrijk nieuws voor alle inwoners van Leiden ONDERSTEUNING - ZORG - JEUGDHULP - WERK IN 2015 Meedoen en zelf aan zet Nieuwe taken voor de gemeente Iedereen doet mee Mensen gaan naar school, zijn aan

Nadere informatie

Maak het thuis gemakkelijker met de diensten van ZINN Service.

Maak het thuis gemakkelijker met de diensten van ZINN Service. Maak het thuis gemakkelijker met de diensten van ZINN Service. Wilt u het uzelf thuis gemakkelijker maken? Dan is het goed om te weten dat ZINN Service een uitgebreid aantal diensten biedt. De diensten

Nadere informatie

\ De Burgerij Ransdaal september 2018

\ De Burgerij Ransdaal september 2018 \ De Burgerij Ransdaal september 2018 De Hoeskamers Bij de Hoeskamer van de Burgerij kunt u terecht voor een kopje koffie, een gezellig praatje en leuke activiteiten. Tevens kunt u in de Hoeskamer een

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Inhoudsopgave Voorwoord bladzijde 2 De Noordoostpolder bladzijde 4 Belangrijke punten bladzijde 6 Een eerlijke gemeente bladzijde 7 Goede zorg bladzijde 9 Rust op

Nadere informatie

Project Vilente Onderzoeken 2010

Project Vilente Onderzoeken 2010 Project Vilente Onderzoeken 2010 Ayse Gul Bas, Gul Kapan, Lidia van de Moosdijk, Suzan Huisinga, Marjolein Broekman, Lisa Hijstek, Peter Oosterhoff, Shyma, Kim Inhoud Inleiding dr. Martha van Biene, lector

Nadere informatie

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen...

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Gefeliciteerd met jullie baby! Gefeliciteerd! Jullie hebben net een baby gekregen. Jim en Nora hebben ook een baby

Nadere informatie