LANDSCHAPSTEKENING MUZIEKTHEATER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LANDSCHAPSTEKENING MUZIEKTHEATER"

Transcriptie

1 LANDSCHAPSTEKENING MUZIEKTHEATER 1. Inleiding 1.1. Overzicht aanvragen + algemene kwaliteit van de ingediende dossiers Voor de 2-jarige periode werden 7 aanvragen ingediend, waarvan de kwaliteit degelijk tot goed kan worden genoemd. Eén dossier, dat van Alden Biesen Zomeropera, werd doorverwezen naar de beoordelingscommissie festivals. Een tweede dossier, dat van Pantalone, dat een bijkomend advies van de beoordelingscommissie kunstencentra en werkplaatsen vroeg, werd voor het uiteindelijke advies doorverwezen naar de adviescommissie omdat bleek dat het grootste deel van de gevraagde subsidie betrekking had op de werking als kunstenhuis. Organisatie Van zilverpapier en spiegeltjes Pantalone Walpurgis Stichting Hedendaagse Musical (Stihmul) KunstArbeiders Gezelschap (KaG) Compagnie KAiET! Gevraagd bedrag ,00 euro ,50 euro ,00 euro ,00 euro ,00 euro ,00 euro 1.2. Samenstelling commissie Jan Rispens, voorzitter; Petra Vermote, ondervoorzitter; Joris Duytschaever, Chris Lomme, Ouafia Snauwaert, Niklaas Van Den Abeele, Guy Van Vliet, commissieleden Procedure en werkwijze beoordeling, timing, deontologie Elk dossier wordt door alle commissieleden gelezen. Elk commissielid geeft tijdens de vergadering zijn/haar mening over het dossier, dat vervolgens in een open dialoog uitgebreid wordt besproken. In de bespreking worden ook de eventuele bijkomende adviezen van andere beoordelingscommissies meegenomen. Na een inhoudelijke bespreking volgt in een tweede fase ook nog een tekstredactie. Voor de advisering van de huidige aanvragen was de beoordelingscommissie muziektheater bijna altijd voltallig aanwezig. In deze ronde was de uiterste indiendatum 1 februari De dossiers werden medio februari aan de commissieleden bezorgd. De commissie heeft ernaar gestreefd bij het plannen van de vergaderingen de door de adviescommissie opgelegde timing te volgen. Tegen begin april werd een voorlopig advies geformuleerd en aan de organisaties bezorgd. Deze kregen 10 dagen om te reageren. Tegen eind mei werden de definitieve adviezen bezorgd aan de minister voor cultuur. Als commissieleden op één of andere manier betrokken waren bij het dossier namen zij niet deel aan de bespreking van het dossier. Zo is de objectiviteit van de advisering maximaal gegarandeerd.

2 Beoordelingscriteria, bijkomende beoordelingscriteria en aandachtspunten beleid De twee voornaamste instrumenten die de beoordelingscommissie hanteerde bij de beoordeling waren de binnengekomen beleidsplannen van de organisaties enerzijds en de prospecties van voorstellingen door de commissieleden anderzijds. Tijdens de afgelopen periode werden door de leden veel voorstellingen bijgewoond en in plenum besproken. De commissie heeft er dan ook voor gekozen om in haar adviezen aandacht te geven aan kwaliteitsbeoordelingen op basis van kijk- en luisterervaringen van bezochte voorstellingen. De commissie heeft ervoor geopteerd om in haar beoordeling nauw aan te sluiten bij de decretale beoordelingscriteria, zoals geformuleerd in artikel 8 van het kunstendecreet: profilering en positionering langetermijnvisie kwaliteit van inhoudelijk concept en concrete (uit)werking landelijke en/of internationale uitstraling samenwerking en netwerking met artistieke en niet-artistieke actoren in het binnen- en/of in het buitenland haalbaarheid publieksgerichtheid gedegen financiële onderbouw van de werking Een ander aandachtspunt was het effect van de werking van de organisaties op de Vlaamse artistieke wereld: werkverschaffing voor zangers, acteurs, instrumentalisten, componisten, decorbouwers, belichters enz. in Vlaanderen. Daarbij keek de commissie ook na in welke mate de gezelschappen aandacht tonen voor een Vlaamse cast en voor een samenwerking tussen Vlaamse en buitenlandse artiesten. Ook met de aanvullende criteria zoals bepaald in het besluit van de Vlaamse Regering van 20 oktober 2006 is rekening gehouden: realisme van het voorgestelde groeipad en conformiteit tussen het artistieke en het financiële beleidsplan meerwaarde van het initiatief voor de regio op het vlak van het aanbod of op het vlak van facilitering voor andere regionale initiatieven maatschappelijk of sociaal belang, waarbij prioriteit wordt gegeven aan initiatieven die een specifieke doelgroep bedienen of een zeer specifieke invulling geven aan hun opdracht samenwerking met artistieke en niet-artistieke actoren met het oog op een optimaal gebruik van de werkingsmiddelen en beschikbare infrastructuur en met het oog op een maximale besteding van de middelen voor artistieke creatie en een beperking van de overheadkosten aandacht voor diversiteit en interculturaliteit de plaats van het initiatief binnen het volledige instrumentarium aan ondersteuning en subsidiëring van de Vlaamse Gemeenschap, waarbij een initiatief dat niet thuishoort binnen het Kunstendecreet kan worden doorverwezen naar de ondersteuningsmogelijkheden CultuurInvest en de Fondsen van de Vlaamse Gemeenschap.

3 3 Algemeen hechtte de beoordelingscommissie een groot belang aan het bevorderen van de diversiteit in de sector. De waaier van muziektheatrale genres in verleden en heden was en is nog steeds uitermate breed. Vandaar dat het ondersteunen van een breed spectrum aan organisaties voorrang kreeg op het subsidiëren van vergelijkbare types van organisaties. De diversiteit in het landschap situeert zich zowel op het vlak van genres als van doelgroepen. Bij haar beoordeling gaf de commissie evenwel steeds voorrang aan de kwaliteit. Enkel kwalitatief hoogstaande dossiers kregen van de commissie een positief advies. Aspecten van artistieke kwaliteit zijn o.a.: oorspronkelijkheid, consistentie, vernieuwing, vakmanschap, relevantie voor het Vlaamse culturele leven. Initiatieven die zich buiten de algemene trend bewegen krijgen vanwege de beoordelingscommissie extra aandacht. Projecten met een te uitgesproken commercieel karakter maken meer kans in CultuurInvest, het nieuwe beleidsinstrumentarium voor de sector van de Cultuurindustrieën. Wat de kwaliteit van de voorstellingen betreft, kwam de commissie tot een oordeel aan de hand van de volgende aandachtspunten: - kwaliteit van het stuk: * kwaliteit (originaliteit) van de muziek (in geval van creatie) op ambachtelijk en op esthetisch niveau * kwaliteit van de tekst of van het theatrale gebeuren (in geval van creatie) op ambachtelijk en op esthetisch niveau * artistieke of maatschappelijke relevantie van het werk: waarom wordt juist dit stuk uitgevoerd en welk is het doelpubliek * eenheid, vervlochtenheid tussen vorm en inhoud - kwaliteit van de uitvoering: * kwaliteit van de muzikale uitvoering (zingen, spelen) * kwaliteit van de theatrale uitvoering (acteren, bewegen, spreken) * kwaliteit van het scenische gebeuren (visuele concept, decor, kostuums, rekwisieten) 1.5. Bijkomende adviezen Als aanvragende organisaties ook actief zijn binnen een andere sector dan muziektheater wordt aan de betreffende beoordelingscommissie(s) een insteek gevraagd. Ook voor dossiers waarin de optionele functies kunsteducatie en/of sociaal-artistiek zijn opgenomen, wordt aan de betrokken commissie een bijkomend advies gevraagd. In deze ronde werd voor de optionele functie kunsteducatie een insteek gevraagd voor de dossiers van Van zilverpapier en spiegeltjes en van Walpurgis. Voor Van zilverpapier en spiegeltjes gaf ook de beoordelingscommissie sociaal-artistiek nog een bijkomend advies. Voor Pantalone ten slotte, werd een advies van de beoordelingscommissie kunstencentra en werkplaatsen gevraagd.

4 4 2. Status Quaestionis van het landschap 2.1. Definiëring / afbakening sector binnen het gehele landschap, subsectoren, tendensen, etc. De beoordelingscommissie muziektheater hanteert een onverbiddellijk criterium om vast te stellen of een project onder muziektheater valt. In de inleidende nota voor (en sinds 2003) wordt dit als belangrijkste criterium op de volgende wijze geformuleerd: "In Artikel 3 e) definieert het Kunstendecreet muziektheater op de volgende manier: Organisaties voor muziektheater: organisaties die zich in hoofdzaak toeleggen op het vlak van initiatieven waarin muziek, in hoofdzaak live uitgevoerd, met theatrale vormen verbonden wordt. Het theatrale aspect van muziektheater manifesteert zich volgens de beoordelingscommissie door de levende aanwezigheid van spelers, acteurs en/of zangers, die instaan voor de dramatische handeling. Dus: - muziek: live uitgevoerd - acteurs of zangers (of zingende acteurs of acterende zangers) aanwezig in levende lijve - aanwezigheid van een "dramatische handeling". Dit is met opzet erg vaag gehouden. Een recital met liederen bijvoorbeeld zou moeten worden beoordeeld door de beoordelingscommissie muziek, net zoals een oratorium, zelfs als in beide kunstvormen een "verhaal" aanwezig kan zijn. De commissie waardeert het bijzonder als de som groter wordt dan het geheel van de delen, zodat een boeiende symbiose tussen beide kunstvormen tot stand komt. Een opvallende tendens is dat de schotten tussen de verschillende disciplines steeds meer aan het verdwijnen zijn. Dit uit zich onder meer in de stijgende frequentie waarmee ook in de theatersector gebruik wordt gemaakt van muziek. Vermeldenswaard is ook dat het gebruik van multimediale elementen, dat de voorbije jaren in zwang is gekomen, niet verder uitbreidt vanwege de hoge kostprijs die dit met zich meebrengt. De beoordelingscommissie vindt het belangrijk dat ook hiervoor de nodige middelen beschikbaar worden gesteld, temeer daar deze elementen de voorstellingen niet zelden een meerwaarde geven Erkenningen Organisatie Gemeente Bedrag Braakland/Zhe Bilding Leuven ,00 euro LOD Gent ,00 euro Muziektheater Antwerpen ,00 euro Transparant Theater De Spiegel Antwerpen ,00 euro

5 Erkenningen Organisatie Gemeente Bedrag Compagnie KAiET! Borgerhout ,00 euro Corban Brussel ,00 euro Pantalone Brussel ,00 euro Stihmul Deurne ,00 euro Walpurgis Borgerhout ,00 euro 2.4. Sterktepunten huidig landschap 2.5. Zwaktepunten huidig landschap Een aantal muziektheatergezelschappen is momenteel niet optimaal gehuisvest, maar de meesten hebben wel gunstige vooruitzichten. Dit is onder meer het geval voor Transparant, Walpurgis en LOD. Compagnie KAiET! verhuisde vorig jaar reeds naar een ruimer pand. Pantalone is het beste bedeeld op het vlak van infrastructuur, Van zilverpapier en spiegeltjes zit in deze aan het andere eind van het spectrum. Een aandachtspunt voor de toekomst is het gebrek aan speelplekken. De gezelschappen krijgen hun voorstellingen vaak uiterst moeizaam op de planken. In de grote steden is dit, onder meer vanwege het overaanbod, zelfs nagenoeg onmogelijk. Daarnaast houden de culturele centra veel te sterk vast aan de gevestigde waarden. Dit vloeit ongetwijfeld voort uit financiële overwegingen en de nadruk die op participatie wordt gelegd, waardoor er geen risico s meer worden genomen. Het streven naar een maximale participatie sluit het nemen van risico s echter niet uit. De culturele centra zouden een meer evenwichtige programmatie moeten vooropstellen, waarbij het een tegen het ander wordt afgewogen. De middelen voor muziektheater zijn niet toereikend en staan absoluut niet in een evenredige verhouding tot de evolutie en expansie die het landschap de laatste jaren kenmerkt. Het is duidelijk dat het genre muziektheater populairder is dan blijkt uit de middelen die het toebedeeld krijgt. Dit uit zich ook in het feit dat er steeds meer muziektheaterproducties worden gerealiseerd in andere sectoren, en algemeen in de continue realisatie van nieuwe producties ondanks het gebrek aan subsidies. Bij de vorige subsidieronde was de verhouding tussen het totale gevraagde bedrag en de toegekende middelen ( euro tov euro) voor muziektheater met 22, 65 % overigens de laagste van alle sectoren. Vaak koesteren de organisaties grote dromen. Enerzijds kan de beoordelingscommissie begrip opbrengen voor de meervraag aan middelen. Zo brengen lange repetitieperiodes een hogere kost met zich mee. Dit komt de werking echter ten goede. Anderzijds heeft de commissie de indruk dat er sinds de implementatie van het Kunstendecreet soms overvraagd wordt. Ondanks het feit dat ze het financieel met veel minder moeten stellen, blijken veel organisaties erin te slagen om de geplande voorstellingen te creëren. Er is een duidelijke artistieke professionalisering binnen de sector waarneembaar. Dit vertaalt zich in eerste instantie naar de voorstellingen. Wel verloopt de doorstroming van de conservatoria naar het werkveld nog altijd niet vlot. Voor pas afgestudeerden is er nauwelijks opvang en begeleiding. Veel organisaties werken ook altijd met vaste waarden.

6 6 Geografische spreiding: de meeste gesubsidieerde muziektheaterorganisaties zijn in Antwerpen gesitueerd. Er worden geen muziektheatergezelschappen ondersteund in West-Vlaanderen en Limburg. De voorstellingen van niet-structureel ondersteunde gezelschappen kennen een zeer moeizame spreiding (cfr. supra) vanwege de moeilijke concurrentiepositie ten opzichte van de structureel gesubsidieerde organisaties. Positief is dat verschillende organisaties diverse vormen van samenwerking aangaan, vooral buiten de grenzen van het muziektheater. Verschillende gezelschappen binnen het muziektheaterlandschap, waaronder Van zilverpapier en spiegeltjes en LOD, zijn bewust bezig met interculturaliteit. 3. Toekomstvisie 3.1. Kansen landschap (voortbouwend op 2.4) Uitbreiding van muziektheater: er zijn steeds meer muziektheatervoorstellingen binnen andere sectoren. Er blijft gecreëerd worden, ook al zijn de middelen voor subsidiëring niet toereikend. CultuurInvest: kan een verrijking voor het landschap inhouden doordat het kan resulteren in meer interessante voorstellingen Bedreigingen landschap (voortbouwend op 2.5) Gebrek aan speelruimte voor operette en musical. CultuurInvest: houdt het risico in dat de artistieke kwaliteit niet voldoende hoog zal zijn doordat te hoge commerciële eisen worden gesteld. Overigens is de regeling tot op heden nog altijd dode letter.

Kunstendecreet. decreet ondersteuning professionele. kunsten Vlaamse Gemeenschap

Kunstendecreet. decreet ondersteuning professionele. kunsten Vlaamse Gemeenschap Kunstendecreet decreet ondersteuning professionele kunsten Vlaamse Gemeenschap Vernieuwing regelgeving Kunsten 1. Historiek 2. Structuur nieuwe Kunstendecreet 2.1. Organisatie Kunstenbeleid 2.2. Subsidie

Nadere informatie

Subsidiemogelijkheden Kunstendecreet

Subsidiemogelijkheden Kunstendecreet Subsidiëring in het kader van het Kunstendecreet Vernieuwingen sinds aanpassing Kunstendecreet medio 2008 : - Voor kunstenorganisaties, kunsteducatieve en sociaal-artistieke organisaties -Voor kunstenaars

Nadere informatie

Kunstendecreet. Handleiding. Inleiding. Projectsubsidies voor organisaties in het kader van het Kunstendecreet. Inhoud

Kunstendecreet. Handleiding. Inleiding. Projectsubsidies voor organisaties in het kader van het Kunstendecreet. Inhoud Kunstendecreet Handleiding Projectsubsidies voor organisaties in het kader van het Kunstendecreet Richtlijnen voor het aanvragen van subsidies: Projecten binnen de sector kunsten Kunsteducatieve of sociaal-artistieke

Nadere informatie

FAQ. Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor bovenlokale cultuurprojecten

FAQ. Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor bovenlokale cultuurprojecten FAQ Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor bovenlokale cultuurprojecten cjm.vlaanderen.be INHOUD 1 Wie kan aanvragen?... 4 1.1 Kan een feitelijke vereniging indienen? 4 1.2 Kan eenzelfde aanvrager

Nadere informatie

Projectsubsidies organisaties: doel

Projectsubsidies organisaties: doel Projectsubsidies organisaties: doel De projectsubsidiëring is erop gericht organisaties die niet structureel ondersteund worden, de kans te bieden om één project, afgerond in tijd en doelstelling, te realiseren.

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten Datum 07/09/2007 INHOUDSTAFEL TITEL I. Definities TITEL II. Erkenningen [TITEL

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN Cultuur, Media, Jeugd en Brussel NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Principiële goedkeuring van het voorontwerp van besluit betreffende de uitvoering van het decreet houdende

Nadere informatie

Subsidiemogelijkheden Kunstendecreet

Subsidiemogelijkheden Kunstendecreet Subsidiemogelijkheden Kunstendecreet Meerjarige werkingsubsidies Projectsubsidies (organisaties) Subsidies voor kunstenaars: Ontwikkelingsgerichte beurzen Projectsubsidies voor kunstenaars Creatieopdrachten

Nadere informatie

De ins & outs van het Kunstendecreet

De ins & outs van het Kunstendecreet De ins & outs van het Kunstendecreet Kerncijfers over structuren die gesubsidieerd zijn door het Kunstendecreet (2006-2009) Presentatie Muziekcentrum Vlaanderen 4 april 2011 Ancienne Belgique Structureel

Nadere informatie

Subsidiemogelijkheden Kunstendecreet. Subsidiemogelijkheden Kunstendecreet. Subsidiemogelijkheden Kunstendecreet

Subsidiemogelijkheden Kunstendecreet. Subsidiemogelijkheden Kunstendecreet. Subsidiemogelijkheden Kunstendecreet SUBSIDIERING IN HET KADER VAN HET KUNSTENDECREET I. Kunstenorganisaties geheel van de projecten II. Organisaties voor kunsteducatie en organisaties voor sociaal-artistieke geheel van de projecten III.

Nadere informatie

Verordening nr. 03/01 24 april Verordening nr. 03/01 houdende subsidiëring van kunsten I. MEMORIE VAN TOELICHTING

Verordening nr. 03/01 24 april Verordening nr. 03/01 houdende subsidiëring van kunsten I. MEMORIE VAN TOELICHTING Verordening nr. 03/01 24 april 2003 Verordening nr. 03/01 houdende subsidiëring van kunsten I. MEMORIE VAN TOELICHTING De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) voert een breed en inclusief kunstenbeleid.

Nadere informatie

Decreet Bovenlokale Cultuurwerking

Decreet Bovenlokale Cultuurwerking 2020 Decreet Bovenlokale Cultuurwerking Van 15 juni 2018 Decreet Bovenlokale Cultuurwerking Traject besluitvorming: Goedkeuring Vlaamse Regering op 15 juni 2018 Uitvoeringsbesluit goedkeuring Vlaamse Regering

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van. internationale sportevenementen

Subsidiereglement voor ondersteuning van. internationale sportevenementen Subsidiereglement voor ondersteuning van internationale sportevenementen Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen, liefst op regelmatige basis, en levenslang.

Nadere informatie

Handleiding subsidiering van internationale initiatieven

Handleiding subsidiering van internationale initiatieven Handleiding subsidiering van internationale initiatieven in het kader van het Kunstendecreet < verwijder het hiernavolgende sectie-einde niet! het bepaalt de opmaak van alle volgende bladzijden > Inleiding

Nadere informatie

Transitiereglement voor de subsidiëring van culturele projecten met een regionale uitstraling

Transitiereglement voor de subsidiëring van culturele projecten met een regionale uitstraling Transitiereglement voor de subsidiëring van culturele projecten met een regionale uitstraling I. SITUERING Het decreet van 18 november 2016 houdende de vernieuwde taakstelling en gewijzigde financiering

Nadere informatie

GOED BESTUUR. DECREET UITVOERINGSBESLUIT MEMORIE VAN TOELICHTING Titel 1. Inleidende bepalingen Art. 2: In dit decreet wordt verstaan onder: Artikel 2

GOED BESTUUR. DECREET UITVOERINGSBESLUIT MEMORIE VAN TOELICHTING Titel 1. Inleidende bepalingen Art. 2: In dit decreet wordt verstaan onder: Artikel 2 GOED BESTUUR Titel 1. Inleidende bepalingen Art. 2: In dit decreet wordt verstaan onder: 25 principes van goed bestuur: waarborgen van een samenhangend en transparant bestuur en toezicht binnen een organisatie,

Nadere informatie

Interview met minister Joke Schauvliege

Interview met minister Joke Schauvliege Interview met minister Joke Schauvliege over de rol en de toekomst van etnisch-culturele federaties in Vlaanderen. Dertien etnisch-cultureel diverse federaties zijn erkend binnen het sociaalcultureel werk.

Nadere informatie

Beleidsnota s Infosessies 24 en 26 mei 2016

Beleidsnota s Infosessies 24 en 26 mei 2016 Beleidsnota s 2018-2021 Infosessies 24 en 26 mei 2016 Agenda Leidraad beleidsnota s 2018-2021 Toelichting beoordelingscriteria Nieuw criterium stedelijkheid Begroting en de toelichting Vormvereisten Decreetswijzigingen:

Nadere informatie

Vrijdag 25 mei Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Opening Operadagen Rotterdam

Vrijdag 25 mei Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Opening Operadagen Rotterdam Vrijdag 25 mei 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening Operadagen Rotterdam (het gesproken woord telt) Directeur Guy Coolen, (burgemeester Ahmed Aboutaleb)

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT, BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING,

DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT, BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING, Ministerieel besluit van 29 mei 2002 houdende vastlegging van de structuur van een gemeentelijk cultuurbeleidsplan, een beleidsplan van een bibliotheek en een beleidsplan van een cultuurcentrum DE VLAAMSE

Nadere informatie

TRANSITIEREGLEMENT VOOR CULTURELE PROJECTEN MET EEN BOVENLOKALE UITSTRALING

TRANSITIEREGLEMENT VOOR CULTURELE PROJECTEN MET EEN BOVENLOKALE UITSTRALING TRANSITIEREGLEMENT VOOR CULTURELE PROJECTEN MET EEN BOVENLOKALE UITSTRALING Versie / 3.01.2018 cjm.vlaanderen.be 1 SITUERING Het decreet van 18 november 2016 houdende de vernieuwde taakstelling en gewijzigde

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten Datum 07/09/2007 [Gecoördineerde versie na de wijzigingen door het besluit van

Nadere informatie

Subsidiereglement voor bovenlokale projectondersteuning 2020

Subsidiereglement voor bovenlokale projectondersteuning 2020 Subsidiereglement voor bovenlokale projectondersteuning 2020 Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wenst te inspireren, sensibiliseren, faciliteren en in te zetten op de ontwikkeling van een levenslange

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering van 7 september 2007 tot uitvoering van het decreet van 5 mei 2006 houdende de erkenning van de Vlaamse Gebarentaal

Besluit van de Vlaamse Regering van 7 september 2007 tot uitvoering van het decreet van 5 mei 2006 houdende de erkenning van de Vlaamse Gebarentaal Besluit van de Vlaamse Regering van 7 september 2007 tot uitvoering van het decreet van 5 mei 2006 houdende de erkenning van de Vlaamse Gebarentaal Gecoördineerde versie Gewijzigd bij het besluit van de

Nadere informatie

Kunstendecreet. Handleiding. Inleiding. Subsidiëring van niet-periodieke publicaties in het kader van het Kunstendecreet van 2 april 2004* Inhoud

Kunstendecreet. Handleiding. Inleiding. Subsidiëring van niet-periodieke publicaties in het kader van het Kunstendecreet van 2 april 2004* Inhoud Kunstendecreet Handleiding Subsidiëring van niet-periodieke publicaties in het kader van het Kunstendecreet van 2 april 2004* Richtlijnen voor het aanvragen van subsidies Inleiding Deze handleiding geldt

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit subsidieverlening Cultuurnota 2013-2016 provincie Drenthe

Uitvoeringsbesluit subsidieverlening Cultuurnota 2013-2016 provincie Drenthe Uitvoeringsbesluit subsidieverlening Cultuurnota 2013-2016 provincie Drenthe Thema en doelen subsidieprogramma Cultuurnota 2013-2016 Oude wereld, nieuwe mindset De provincie Drenthe staat voor een herkenbare

Nadere informatie

Verloop beoordeling opmaak overeenkomst

Verloop beoordeling opmaak overeenkomst Verloop beoordeling opmaak overeenkomst De Ambrassade 13 september 2016 Wat komt er aan bod in deze sessie? Beoordelingsfase + timing Verloop beoordeling, criteria en resultaat Subsidieovereenkomst: elementen

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van. internationale sportevenementen

Subsidiereglement voor ondersteuning van. internationale sportevenementen Subsidiereglement voor ondersteuning van internationale sportevenementen Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen, liefst op regelmatige basis, en levenslang.

Nadere informatie

VR DOC.1263/2BIS

VR DOC.1263/2BIS VR 2018 0911 DOC.1263/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering houdende de wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 7 september 2007 houdende de uitvoering van het decreet van 22 december 2000

Nadere informatie

VR DOC.0728/1

VR DOC.0728/1 VR 2016 2906 DOC.0728/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende de subsidiëring van de ondersteunende

Nadere informatie

Ontwerp van decreet ( ) Nr maart 2014 ( ) stuk ingediend op

Ontwerp van decreet ( ) Nr maart 2014 ( ) stuk ingediend op stuk ingediend op 2318 (2013-2014) Nr. 3 12 maart 2014 (2013-2014) Ontwerp van decreet houdende wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 18 januari 2008 houdende flankerende en stimulerende

Nadere informatie

Reglement voor subsidiëring van sociaal-culturele projecten van de Provincie West-Vlaanderen

Reglement voor subsidiëring van sociaal-culturele projecten van de Provincie West-Vlaanderen Reglement voor subsidiëring van sociaal-culturele projecten van de Provincie West-Vlaanderen Artikel 1 Doelstelling Met dit reglement wil de Provincie West-Vlaanderen de kwaliteitsvolle werking in de sociaalculturele

Nadere informatie

ONDERSTEUNING VERTONING VLAAMSE AUTEURSFILM

ONDERSTEUNING VERTONING VLAAMSE AUTEURSFILM 1 ONDERSTEUNING VERTONING VLAAMSE AUTEURSFILM STIMULANSPREMIE 2017 Veruit de meeste filmvertoningen in Vlaanderen vinden plaats in een multiplex waar het accent ligt op films met een commercieel potentieel.

Nadere informatie

Dit advies wordt schriftelijk afgehandeld na een bespreking in de vergadering van de sectorraad Kunsten en Erfgoed van 6 juni 2008.

Dit advies wordt schriftelijk afgehandeld na een bespreking in de vergadering van de sectorraad Kunsten en Erfgoed van 6 juni 2008. Raad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media Arenbergstraat 9 1000 Brussel Tel 02 553 41 71 www.vlaanderen.be/raadcjsm raadcjsm@vlaanderen.be Advies van de sectorraad Kunsten en Erfgoed Ontwerp van besluit

Nadere informatie

HANDLEIDING PROJECTOPROEP VAN 15 MEI 2019 VOOR PROJECTEN DIE VAN START GAAN VANAF 1 JANUARI Decreet Bovenlokale Cultuurwerking

HANDLEIDING PROJECTOPROEP VAN 15 MEI 2019 VOOR PROJECTEN DIE VAN START GAAN VANAF 1 JANUARI Decreet Bovenlokale Cultuurwerking / handleiding HANDLEIDING PROJECTOPROEP VAN 15 MEI 2019 VOOR PROJECTEN DIE VAN START GAAN VANAF 1 JANUARI 2020 Decreet Bovenlokale Cultuurwerking 14.03.2019 cjm.vlaanderen.be INHOUD 1 Toelichting... 3

Nadere informatie

CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN BOVENLOKAAL EN COMPETITIEF KARAKTER

CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN BOVENLOKAAL EN COMPETITIEF KARAKTER CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN BOVENLOKAAL EN COMPETITIEF KARAKTER Voor meer informatie kan u steeds terecht bij Vlaamse overheid Agentschap

Nadere informatie

Subsidiereglement voor bovenlokale projectondersteuning 2019

Subsidiereglement voor bovenlokale projectondersteuning 2019 Subsidiereglement voor bovenlokale projectondersteuning 2019 Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wenst te inspireren, sensibiliseren, faciliteren en in te zetten op de ontwikkeling van een levenslange

Nadere informatie

STEL U KANDIDAAT ALS COMMISSIELID OF EXPERT CULTUREEL ERFGOED

STEL U KANDIDAAT ALS COMMISSIELID OF EXPERT CULTUREEL ERFGOED STEL U KANDIDAAT ALS COMMISSIELID OF EXPERT CULTUREEL ERFGOED De afdeling Cultureel Erfgoed zoekt kandidaten voor de adviescommissie Cultureel Erfgoed en voor de pool van experten binnen het nieuwe Cultureelerfgoeddecreet

Nadere informatie

INFOSESSIE. Infosessie: van culturele projecten met een. regionale uitstraling AANVRAGEN PROJECTSUBSIDIES

INFOSESSIE. Infosessie: van culturele projecten met een. regionale uitstraling AANVRAGEN PROJECTSUBSIDIES Infosessie: INFOSESSIE Transitiereglement AANVRAGEN PROJECTSUBSIDIES voor de subsidiëring van culturele projecten met een TRANSITIEREGLEMENT CULTURELE PROJECTEN MET REGIONALE UITSTRALING regionale uitstraling

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEOORDELINGSPOOL

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEOORDELINGSPOOL / reglement HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEOORDELINGSPOOL Decreet van 15 juni 2018 betreffende de Bovenlokale Cultuurwerking / 4.06.2019 cjm.vlaanderen.be INHOUD 1 Algemene bepalingen... 3 1.1 Definities 3

Nadere informatie

Tweede adviesnota. van het STEM-PLATFORM. aan de stuurgroep. donderdag, 12 december Brussel, Koning Albert II - Laan.

Tweede adviesnota. van het STEM-PLATFORM. aan de stuurgroep. donderdag, 12 december Brussel, Koning Albert II - Laan. Tweede adviesnota van het STEM-PLATFORM aan de stuurgroep donderdag, 12 december 2013 Brussel, Koning Albert II - Laan Pagina 1 Beoordelingskader voor de subsidiëring van initiatieven ter ondersteuning

Nadere informatie

Beoordelingscommissie Muziek

Beoordelingscommissie Muziek Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be Beoordelingscommissie Muziek Wettelijke Basis Kunstendecreet Periode 2013-2014 en

Nadere informatie

Decoratelier van Kopspel : opdrachten voor de culturele sector

Decoratelier van Kopspel : opdrachten voor de culturele sector Decoratelier van Kopspel : opdrachten voor de culturele sector De 3 peilers van kunstz : 1. Tewerkstellingspool 2. De theaterwerkplaats 3. Vanaf september 2011: oprichting kunstz academie, deeltijdse theateropleiding

Nadere informatie

DE VLAAMSE RUIMTELIJKE PLANNINGSPRIJS 2014 Een initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning Met steun van de Vlaamse Regering

DE VLAAMSE RUIMTELIJKE PLANNINGSPRIJS 2014 Een initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning Met steun van de Vlaamse Regering DE VLAAMSE RUIMTELIJKE PLANNINGSPRIJS 2014 Een initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning Met steun van de Vlaamse Regering 1. vooraf In 2014 organiseert de VRP de Vlaamse Ruimtelijke

Nadere informatie

Handleiding projectbeurzen Agentschap Kunsten en Erfgoed Beeldende kunst

Handleiding projectbeurzen Agentschap Kunsten en Erfgoed Beeldende kunst Handleiding projectbeurzen Beeldende kunst Wat is een projectbeurs? Projectbeurzen worden toegekend aan kunstenaars die een specifiek project willen realiseren. Een dergelijke subsidie beoogt een concreet

Nadere informatie

Sessie Spreiding van Jazz in Vlaanderen en Brussel Spreiding

Sessie Spreiding van Jazz in Vlaanderen en Brussel Spreiding Jazzforum 2010 Sessie Spreiding van Jazz in Vlaanderen en Brussel Spreiding Geografisch Volgens categorie Aandeel Belgische Jazz Conclusies GEOGRAFISCHE SPREIDING Spreiding muziek over de gemeenten Spreiding

Nadere informatie

BIJLAGE Aanvullende achtergrondinformatie podiumkunsten. 1. Wat zijn podiumkunsten?

BIJLAGE Aanvullende achtergrondinformatie podiumkunsten. 1. Wat zijn podiumkunsten? BIJLAGE Aanvullende achtergrondinformatie podiumkunsten 1. Wat zijn podiumkunsten? De kunstdisciplines muziek, theater en dans vormen de podiumkunsten. Het gaat hier om professionele kunsten, wat wil zeggen

Nadere informatie

OVERGANGSBEPALINGEN VOOR VERENIGINGEN VOORTGANGSRAPPORT 2018

OVERGANGSBEPALINGEN VOOR VERENIGINGEN VOORTGANGSRAPPORT 2018 OVERGANGSBEPALINGEN VOOR VERENIGINGEN VOORTGANGSRAPPORT 2018 Titel 8. Slotbepalingen Hoofdstuk 2. Overgangsbepalingen Art. 59. Voor de op grond van het decreet van 4 april 2003, zoals van kracht voor de

Nadere informatie

REGELGEVING COMPOSITIEOPDRACHTEN

REGELGEVING COMPOSITIEOPDRACHTEN REGELGEVING COMPOSITIEOPDRACHTEN vanaf 2006 Dit is document door ComAV opgemaakt ter oriëntering van componisten en opdrachtgevers. Dit is geen rechtsgeldig document; ComAV kan als dusdanig niet verantwoordelijk

Nadere informatie

CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN FOCUS OP PARTICIPATIE EN RECREATIE

CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN FOCUS OP PARTICIPATIE EN RECREATIE CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN FOCUS OP PARTICIPATIE EN RECREATIE Voor meer informatie kan u steeds terecht bij Vlaamse overheid Agentschap

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 september 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 september 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het provinciaal jeugdbeleid

Nadere informatie

SOCIAAL-CULTURELE, CULTURELE EN ARTISTIEKE PROJECTSUBSIDIES WERKINGSSUBSIDIES

SOCIAAL-CULTURELE, CULTURELE EN ARTISTIEKE PROJECTSUBSIDIES WERKINGSSUBSIDIES Provinciale subsidiereglementen SOCIAAL-CULTURELE, CULTURELE EN ARTISTIEKE PROJECTSUBSIDIES WERKINGSSUBSIDIES sociaal-culturele, culturele en artistieke projectsubsidies werkingssubsidies Met dit reglement

Nadere informatie

Experimenteel reglement: Innovatieve partnerprojecten

Experimenteel reglement: Innovatieve partnerprojecten Experimenteel reglement: Innovatieve partnerprojecten I. SITUERING Op 14 juli 2017 heeft de Vlaamse minister bevoegd voor Cultuur zijn conceptnota Een langetermijnvisie voor aanvullende financiering en

Nadere informatie

Subsidiëring in het kader van het Kunstendecreet: Projectsubsidies: - Voor kunstenorganisaties, kunsteducatieve en sociaal-artistieke organisaties

Subsidiëring in het kader van het Kunstendecreet: Projectsubsidies: - Voor kunstenorganisaties, kunsteducatieve en sociaal-artistieke organisaties Subsidiëring in het kader van het Kunstendecreet: Projectsubsidies: - Voor kunstenorganisaties, kunsteducatieve en sociaal-artistieke organisaties -Voor kunstenaars - Periodieke publicaties Algemene principes

Nadere informatie

Verduidelijkende nota van de beoordelingscommissie sociaal-artistiek werk

Verduidelijkende nota van de beoordelingscommissie sociaal-artistiek werk Deze verduidelijkende nota is voorzien in het draaiboek artistieke beoordeling Kunstendecreet. Dit draaiboek is een gemeenschappelijk werkdocument voor alle partijen die betrokken zijn bij de advisering

Nadere informatie

Uitgangspunt van deze omzendbrief is het subsidiëren van projecten van bepaalde duur.

Uitgangspunt van deze omzendbrief is het subsidiëren van projecten van bepaalde duur. Omzendbrief voor de subsidiëring van projecten in het kader van Samenlevingsinitiatieven 1. Wat zijn de Samenlevingsinitiatieven? De erkenning en subsidiëring van Samenlevingsinitiatieven gebeurt op basis

Nadere informatie

Reglement provincie Vlaams-Brabant

Reglement provincie Vlaams-Brabant Reglement provincie Vlaams-Brabant www.vlaamsbrabant.be/reglementen Reglement voor artistieke initiatieven voor jeugd en volwassenen Artikel 1 - Definitie Binnen de perken van de daartoe op de begroting

Nadere informatie

Subsidiëring in het kader van het Kunstendecreet: Projectsubsidies: - Voor kunstenorganisaties, kunsteducatieve en sociaal-artistieke organisaties

Subsidiëring in het kader van het Kunstendecreet: Projectsubsidies: - Voor kunstenorganisaties, kunsteducatieve en sociaal-artistieke organisaties Subsidiëring in het kader van het Kunstendecreet: Projectsubsidies: - Voor kunstenorganisaties, kunsteducatieve en sociaal-artistieke organisaties -Voor kunstenaars - Periodieke publicaties Subsidies voor

Nadere informatie

Vlaamse overheid Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35, bus 10 1030 Brussel

Vlaamse overheid Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35, bus 10 1030 Brussel Evaluatie van beleid en beleidsinstrumenten Protocol tussen de entiteit 1 verantwoordelijk voor de (aansturing van de) evaluatie en (de instelling verantwoordelijk voor) het beleidsinstrument Vlaamse overheid

Nadere informatie

Subsidiereglement ter ondersteuning van cultuurprojecten

Subsidiereglement ter ondersteuning van cultuurprojecten GEMEENTERAAD: 26-06-2015 BEKENDMAKING: 01-07-2015 Subsidiereglement ter ondersteuning van cultuurprojecten Artikel 1. Doel Met deze subsidie wil de stad Sint-Niklaas projecten mogelijk maken of versterken

Nadere informatie

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het voorstel van decreet. houdende wijziging van het Kunstendecreet van 13 december 2013

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het voorstel van decreet. houdende wijziging van het Kunstendecreet van 13 december 2013 ingediend op 261 (2014-2015) Nr. 6 22 april 2015 (2014-2015) Tekst aangenomen door de plenaire vergadering van het voorstel van decreet van Jean-Jacques De Gucht, Marius Meremans, Caroline Bastiaens, Yamila

Nadere informatie

Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling

Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling A. Subsidies voor incidentele activiteiten en projecten A.1 Doelstelling: Herkenbare en onderscheidende culturele identiteit door behoud en ontwikkeling

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 houdende

Nadere informatie

Open oproep kandidaatstelling cultuurgemeente en sportgemeente van Vlaanderen

Open oproep kandidaatstelling cultuurgemeente en sportgemeente van Vlaanderen Open oproep kandidaatstelling cultuurgemeente en sportgemeente van Vlaanderen Inleiding en situering: De decreten op het lokale sport-, jeugd- en cultuurbeleid vormen een belangrijke basis voor een gedreven,

Nadere informatie

vobk vereenigde organisatievormen beeldende kunst

vobk vereenigde organisatievormen beeldende kunst vobk vereenigde organisatievormen beeldende kunst Dit document is een voorlopige stand van zaken. Definitief worden de bepalingen pas na goedkeuring van het uitvoeringsbesluit van het kunstendecreet. Het

Nadere informatie

Reglement projectsubsidies voor de realisatie van culturele projecten van bijzondere en gemeenschapsvormende aard

Reglement projectsubsidies voor de realisatie van culturele projecten van bijzondere en gemeenschapsvormende aard Reglement projectsubsidies voor de realisatie van culturele projecten van bijzondere en gemeenschapsvormende aard De raad, Gelet op het decreet d.d. 13 juli 2001 houdende het stimuleren van een kwalitatief

Nadere informatie

#BeActive Reglement ondersteuning clubs in het kader van Europese uitwisseling

#BeActive Reglement ondersteuning clubs in het kader van Europese uitwisseling #BeActive Reglement ondersteuning clubs in het kader van Europese uitwisseling Artikel 1: Situering De Europese Week van de Sport is een initiatief van de Europese Commissie om sport en lichaamsbeweging

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING,

DE VLAAMSE REGERING, Opschrift Datum Gewijzigd bij Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de toekenning van subsidies aan jeugdhuizen voor de uitvoering van een bovenlokaal project 5 juli 2013 Besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

REGLEMENT INNOVATIEVE PARTNERPROJECTEN

REGLEMENT INNOVATIEVE PARTNERPROJECTEN / reglement REGLEMENT INNOVATIEVE PARTNERPROJECTEN /18.04.2019 cjm.vlaanderen.be INHOUD 1 SITUERING... 3 2 DOELSTELLING... 3 3 PROJECTSUBSIDIES VOOR INNOVATIEVE PARTNERPROJECTEN... 3 3.1 Definities 3 3.2

Nadere informatie

VR DOC.0553/1

VR DOC.0553/1 VR 2019 0504 DOC.0553/1 DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Kunstendecreet van 2 april 2004, gewijzigd bij de decreten van 3 juni 2005, 22 december 2006 en 20 juni 2008;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Kunstendecreet van 2 april 2004, gewijzigd bij de decreten van 3 juni 2005, 22 december 2006 en 20 juni 2008; Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de uitvoering van het Kunstendecreet van 2 april 2004, gewijzigd bij de decreten van 3 juni 2005, 22 december 2006 en 20 juni 2008 DE VLAAMSE REGERING,

Nadere informatie

REGLEMENT. Darna Express

REGLEMENT. Darna Express Darna vzw Vlaams-Marokkaans Culturenhuis Steenstraat 25-27 1000 Brussel REGLEMENT Darna Express Projectsubsidie voor de realisatie van culturele projecten ter stimulering van de dialoog tussen de Vlaams

Nadere informatie

Raad voor de Kunsten. Definitief verslag 19 januari 2004

Raad voor de Kunsten. Definitief verslag 19 januari 2004 Raad voor de Kunsten Definitief verslag 19 januari 2004 AANWEZIG: Johan Thielemans, voorzitter Raad voor de Kunsten Patrick Allegaert, voorzitter commissie Herman Baeten, voorzitter commissie Muziek Rik

Nadere informatie

ADVIES OVER HET ONTWERPBESLUIT TOT WIJZIGING VAN DE ERKENNINGS- EN SUBSIDIEVOORWAARDEN VAN SOCIALE VERHUURKANTOREN. Advies / 6.09.

ADVIES OVER HET ONTWERPBESLUIT TOT WIJZIGING VAN DE ERKENNINGS- EN SUBSIDIEVOORWAARDEN VAN SOCIALE VERHUURKANTOREN. Advies / 6.09. < ADVIES OVER HET ONTWERPBESLUIT TOT WIJZIGING VAN DE ERKENNINGS- EN SUBSIDIEVOORWAARDEN VAN SOCIALE VERHUURKANTOREN Advies 2016-11 / 6.09.2016 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van

Nadere informatie

Reglement voor subsidiëring van artistiek-culturele projecten van de Provincie West-Vlaanderen

Reglement voor subsidiëring van artistiek-culturele projecten van de Provincie West-Vlaanderen Reglement voor subsidiëring van artistiek-culturele projecten van de Provincie West-Vlaanderen Artikel 1 - Doelstelling Met dit reglement wil de Provincie West-Vlaanderen de kwaliteitsvolle werking in

Nadere informatie

Decreet van 30 april 2004 houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen

Decreet van 30 april 2004 houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen BIJLAGE 2 Decreet van 30 april 2004 houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen Dit decreet wil onder meer de ontwikkeling van een lokaal ouderenbeleid

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van. sportevenementen met een bovenlokale uitstraling, met een recreatief karakter

Subsidiereglement voor ondersteuning van. sportevenementen met een bovenlokale uitstraling, met een recreatief karakter Subsidiereglement voor ondersteuning van sportevenementen met een bovenlokale uitstraling, met een recreatief karakter Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen,

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 7 februari 2017;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 7 februari 2017; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 8 juni 2012 tot regeling van de procedure voor toekenning van projectsubsidies m.b.t. de

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van. sportevenementen met een bovenlokale uitstraling, met een recreatief karakter

Subsidiereglement voor ondersteuning van. sportevenementen met een bovenlokale uitstraling, met een recreatief karakter Artikel 1: Situering Subsidiereglement voor ondersteuning van sportevenementen met een bovenlokale uitstraling, met een recreatief karakter Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen,

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT GEMEENSCHAPSVORMENDE CULTURELE PROJECTEN

SUBSIDIEREGLEMENT GEMEENSCHAPSVORMENDE CULTURELE PROJECTEN Stad Eeklo Cultuurdienst Molenstraat 36 9900 EEKLO T 09 218 27 31 F 09 378 40 49 info@stad.eeklo.be SUBSIDIEREGLEMENT GEMEENSCHAPSVORMENDE CULTURELE PROJECTEN Gelet op het decreet van 12 juli 2012 betreffende

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. duurzame G-sportclubwerking

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. duurzame G-sportclubwerking Subsidiereglement voor ondersteuning van een duurzame G-sportclubwerking Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen op regelmatige tijdstippen aan het sporten krijgen. Ook mensen

Nadere informatie

Subsidieoproep voor groepsgericht aanbod opvoedingsondersteuning door vrijwilligers, gericht op gezinnen met kinderen of jongeren met specifieke

Subsidieoproep voor groepsgericht aanbod opvoedingsondersteuning door vrijwilligers, gericht op gezinnen met kinderen of jongeren met specifieke 08/04/2019 Subsidieoproep voor groepsgericht aanbod opvoedingsondersteuning door vrijwilligers, gericht op gezinnen met kinderen of jongeren met specifieke ondersteuningsbehoeften A. Situering In het kader

Nadere informatie

Basisnota over de toekomst van het muziektheater in Vlaanderen

Basisnota over de toekomst van het muziektheater in Vlaanderen 1 Basisnota over de toekomst van het muziektheater in Vlaanderen Inhoud 1. Inleiding... 5 2. Omschrijving van het muziektheaterlandschap... 6 2.1. Muziektheater... 6 2.1.1. Grote diversiteit... 6 2.1.2.

Nadere informatie

BESLUIT Nr. MO/ Subsidieregeling Evenementen en Amateurkunst Dordrecht 2016

BESLUIT Nr. MO/ Subsidieregeling Evenementen en Amateurkunst Dordrecht 2016 Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT Het COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente DORDRECHT; gelet op de bepalingen in titel 4.2. van de Algemene wet bestuursrecht en artikel

Nadere informatie

FAQ. Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor intergemeentelijke samenwerkingsverbanden

FAQ. Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor intergemeentelijke samenwerkingsverbanden ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// FAQ Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor intergemeentelijke

Nadere informatie

Jaarverslag 2006/2007

Jaarverslag 2006/2007 Jaarverslag 2006/2007 Colofon Eindredactie: Hans Seminck, Jansen en Janssen Grafische vormgeving: www.fueldesign.be, Brussel Huisstijl: Catapult, Antwerpen Druk: Boone-Roosens, Lot Papier: Deze publicatie

Nadere informatie

Officieus gecoördineerde versie: oorspronkelijke tekst met opname van alle wijzigingen versie van kracht op DE VLAAMSE REGERING,

Officieus gecoördineerde versie: oorspronkelijke tekst met opname van alle wijzigingen versie van kracht op DE VLAAMSE REGERING, Opschrift Datum Gewijzigd bij Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 20 januari 2012 houdende een vernieuwd jeugd- en kinderrechtenbeleid 14 september 2012 Besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

VR DOC.1027/2

VR DOC.1027/2 VR 2015 0910 DOC.1027/2 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het subsidiëren van operationele groepen inzake het Europees Partnerschap voor Innovatie - netwerk voor de productiviteit en duurzaamheid

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 606 (2015-2016) Nr.3 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2015-2016 22 JANUARI 2016 ONTWERP VAN VERORDENING houdende het ondersteunen van sociaal-cultureel werk en praktijken AMENDEMENTEN

Nadere informatie

Decreet van 21 november 2008 betreffende de ondersteuning van de circuskunsten in Vlaanderen (citeeropschrift: "Circusdecreet") (B.S.

Decreet van 21 november 2008 betreffende de ondersteuning van de circuskunsten in Vlaanderen (citeeropschrift: Circusdecreet) (B.S. Decreet van 21 november 2008 betreffende de ondersteuning van de circuskunsten in Vlaanderen (citeeropschrift: "Circusdecreet") (B.S. 15/01/2009) Gewijzigd bij decreet van 20 december 2013 houdende bepalingen

Nadere informatie

Joker. 1 Titel. Ontwerp van decreet houdende een circusbeleid

Joker. 1 Titel. Ontwerp van decreet houdende een circusbeleid Joker Ontwerp van decreet houdende een circusbeleid 1 Titel Ontwerp van decreet houdende een circusbeleid 2 Samenvatting Na tien jaar kan worden vastgesteld dat de huidige regelgeving te beperkte ontwikkelings-

Nadere informatie

2 De organisatie geeft aan welke actuele maatschappelijke ontwikkelingen relevant zijn in relatie tot haar missie en visie.

2 De organisatie geeft aan welke actuele maatschappelijke ontwikkelingen relevant zijn in relatie tot haar missie en visie. BEOORDELINGSELEMENTEN, BEOORDELINGSCRITERIA EN EVALUATIECRITERIA VAN DE SOCIAAL- CULTURELE ORGANISATIES MET EEN WERKING BINNEN SPECIFIEKE REGIO DECREET EN MEMORIE VAN TOELICHTING ARTIKEL 35, UITVOERINGSBESLUIT

Nadere informatie

2 De organisatie geeft aan welke actuele maatschappelijke ontwikkelingen relevant zijn in relatie tot haar missie en visie.

2 De organisatie geeft aan welke actuele maatschappelijke ontwikkelingen relevant zijn in relatie tot haar missie en visie. BEOORDELINGSELEMENTEN, BEOORDELINGSCRITERIA EN EVALUATIECRITERIA VAN DE SOCIAAL- CULTURELE ORGANISATIES MET EEN WERKING BINNEN SPECIFIEKE REGIO DECREET EN MEMORIE VAN TOELICHTING ARTIKEL 35, UITVOERINGSBESLUIT

Nadere informatie

DECREET BOVENLOKALE SPORTINFRASTRUCTUUR EN TOPSPORTINFRASTRUCTUUR

DECREET BOVENLOKALE SPORTINFRASTRUCTUUR EN TOPSPORTINFRASTRUCTUUR DECREET BOVENLOKALE SPORTINFRASTRUCTUUR EN TOPSPORTINFRASTRUCTUUR INFOSESSIE TOPSPORT 24 Mei 2017 Inhoud Beleidskader Voorcommunicatie Inhoud decreet Topsportinfrastructuur Volgende stappen timing Vragenronde

Nadere informatie

Kunstendecreet. Handleiding. Inleiding. Toekenning van subsidies voor het geheel van de werking in het kader van het Kunstendecreet van 2 april 2004*

Kunstendecreet. Handleiding. Inleiding. Toekenning van subsidies voor het geheel van de werking in het kader van het Kunstendecreet van 2 april 2004* Kunstendecreet Handleiding Toekenning van subsidies voor het geheel van de werking in het kader van het Kunstendecreet van 2 april 2004* Inhoud Inleiding 1 Kunstenorganisaties 2 Organisaties voor kunsteducatie

Nadere informatie

Brussel, 10 september _AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen. Advies. Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen

Brussel, 10 september _AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen. Advies. Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen Brussel, 10 september 2003 091003_AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen Advies Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding...3 2. Krachtlijnen van het advies... 3 3. Advies...4 3.1.

Nadere informatie

Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen. Ronde van Vlaanderen 2016

Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen. Ronde van Vlaanderen 2016 Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen Ronde van Vlaanderen 2016 2 - VVSG - Ronde van Vlaanderen maart 2016 Inhoud Op Vlaamse regering (18 december 2015) goedgekeurde

Nadere informatie

Hoorzitting. over de toekomst van muziektheater in Vlaanderen. Verslag

Hoorzitting. over de toekomst van muziektheater in Vlaanderen. Verslag stuk ingediend op 2535 (2013-2014) Nr. 1 29 april 2014 (2013-2014) Hoorzitting over de toekomst van muziektheater in Vlaanderen Verslag namens de Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media uitgebracht

Nadere informatie

Programma Timing Locatie

Programma Timing Locatie Programma Timing Locatie Onthaal en koffie 9u15 9u45 DE Foyer Welkomstwoord 9u55 10u00 DE Zaal Infosessie afdeling Kunsten Frederik Beernaert presenteert een concrete wie-doet-wat in het kader van de nakende

Nadere informatie