STC TIGRA Heerenveen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STC TIGRA Heerenveen"

Transcriptie

1 Balans en stabiliteitstraining in de bekkenfysiotherapie STC TIGRA Heerenveen Leerdoelen, inzichten en competenties De verschillende leerdoelen, inzichten en competenties komen in meerdere dagen steeds terug. Zij worden dus niet één voor één afgewerkt. Toch is hier per dag aangegeven waar de nadruk op ligt. De competenties van de eerste twee dagen zijn voorwaarde voor de latere scholingen. Competenties van latere scholingen kunnen al genoemd worden in de voorbereidende momenten.

2 Balans en stabiliteitstraining in de bekkenfysiotherapie Dag 1 Balanceren, sturen en afstemmen Balanceren; Leerdoel: de bekkenfysiotherapeut krijgt inzicht in de complexiteit van de sturende functies van het lichaam en de bekkenregio in het bijzonder Stabiliteit = motor-control. Balanceren = sturen en afstemmen. Balanceren is noodzakelijk bij het kracht kunnen / mogen geven. Balanceren is continue minutieus vallen en volgen (oplossend) bewegen. Balanceren is continue uit balans zijn en dit herstellen. Balanceren = vallen >> relatie met emoties als angst. Balanceren bestaat op basis van ervaring> balanceren kun je leren. Balanceren behoort tot de automatische regelprocessen. Emoties beïnvloeden de stabiliteit (spanning bij houding en beweging(sgedrag)). Hier ook relaties met vaginisme, erectiele disfunctie en dyspareunie. Taal en uitdrukking van therapeut beïnvloeden het beweeggedrag van de patiënt. Cognities van patiënt beïnvloeden gedrag van houding en beweging. Balanceren is energetisch gunstig voor het controleren van houding en beweging. Balanceren is een onderdeel van het totaal-bewegen. In pathologische situaties kan sturing (en steun) wegvallen of verminderd van kwaliteit zijn. Er is een relatie tussen de overactieve bekkenbodem en de mate van balanceren Oefengedrag en mentale aspecten bij de (bekken)stabiliteitstraining Leerdoel 1: de bekkenfysiotherapeut krijgt inzicht in het verschil tussen resultaat gericht presteren en uitvoeringsgericht oefenen Leerdoel 2: de bekkenfysiotherapeut krijgt inzicht in verschillende coachingsstrategieën Leerdoel 3: de bekkenfysiotherapeut krijgt inzicht in de invloed van intenties, cognities en emoties bij houding en beweging op het motorisch functioneren en het functioneren van het bekken / bekkenbodem in het bijzonder Oefenen is niet presteren; oefenen is leren. Doelgericht oefenen is iets anders dan het doel oefenen. Oefenen heeft geen prestatiedoel, maar een ervaringsdoel. Expliciet leren vs. impliciet Oefenen staat ten dienste van de sensomotorische reëducatie; de patiënt is bewust van het bewegingspatroon en integreert de herwonnen bewegingsmogelijkheden.

3 De patiënt vindt opnieuw het vertrouwen in een herwonnen en pijnvrij bewegingspatroon van waaruit hij vervolgens zijn activiteiten kan verhogen tot trainen en presteren. Bewegen begeleiden en stressmanagement zijn mogelijke interventies bij chronische rugpijnklachten; positief ervaren doet leren en vervolgens pas presteren. Bij oefenen zullen fouten als welkom ervaren mogen worden. Bij oefenen is aandacht noodzakelijk; ervaren zonder aandacht is niet mogelijk. Het effect van oefenen is wezenlijk anders wanneer er aandacht is voor het oefenresultaat. Bij het oefenen geeft de therapeut feedback of laat de patiënt zelf ervaren wat de gevolgen van het oefenen zijn (wel of niet gewenst). De woordkeus en de opstelling van de therapeut bepaalt de interpretatie en daarmee ook de uitvoering van de oefenstof, zeker waar het gaat om het kwetsbare en emotioneel geladen bekkengebied. Bij het oefenen staan opmerkzaamheid en waarnemen door patiënt en therapeut voorop; op basis hiervan kan de oefenstof aangepast of veranderd worden. De therapeut kan kiezen het leerproces te laten verlopen zonder interventie, of juist meteen in grijpen om eventuele fouten te veranderen. Omdat aandacht een voorwaarde is voor leren, wordt hier ook gesproken van mindfulnessbased behandelen. Aandachtsstraining is iets anders dan trainen met aandacht. Het opmerken van de kwaliteiten van het lichaam tijdens oefeningen heeft een meerwaarde naast de oefenstof zelf. Stabiliteitstraining is gebaseerd op het uitlokken van automatische regelmechanismen; derhalve dient men de cognitie niet de boventoon te laten voeren. Aandacht hebben voor de gebeurtenissen in het lichaam tijdens houding en beweging spelen een belangrijke rol bij de motorische reëducatie. Externe focus en interne focus. Lichaamsgevoel is een voorwaarde voor leren bewegen. De mentale status heeft invloed op de wijze van bewegen. Bekkenklachten zijn mogelijk emotioneel gerelateerd. Vanuit de balanspositie wordt elke beweging ingezet door middel van een valmoment; durft men wel te vallen? Bang omdat men stijf is, of stijf omdat men bang is? Begrip en inzicht bevorderen het juist bewegen. Begrip en inzicht bevorderen commitment om te oefenen. De bekkenfysiotherapeut leert de patiënt te informeren over de behandeldoelen en geeft deze inzicht in de therapie. De bekkenfysiotherapeut leert metaforen te gebruiken bij het informeren en uitleggen van behandeldoelen en therapie bij de bekkenpatiënt. Regelruimte Leerdoel: het begrip regelruimte wordt geïntroduceerd en ervaren De bekkenfysiotherapeut ervaart het balanceren in het eigen lijf en merkt dat voor de verzorgende aspecten van het lichaam ruimte nodig is: circuleren, ventileren en balanceren. Voor leven is ruimte nodig; ook ín het lichaam.

4 Het lichaam heeft ruimte nodig voor circuleren, ventileren en balanceren. Ook de bekkenorganen hebben ruimte nodig. Buikdruk en overactieve bekkenbodem zijn hier een onderwerp. Bij een slechte afstemming is veel ruimte nodig; grote deviatie rondom het balanspunt; het lichaam laat slechts een beperkte ROM toe; stijf! Zo ook verstijfd door angst. Bij een goed balancerend vermogen is minder regelruimte nodig en daarmee een groter bewegingsbereik beschikbaar. De regelruimte wordt beïnvloed door emoties, cognities, ervaring en pijn. Het lichaam remt de mobiliteit wanneer er onvoldoende regelruimte bestaat. Ook de bekkenbodem reageert met spanning. Het lichaam remt het ademen wanneer wij aan het eind van onze regelruimte zijn. Regelruimte is ook ademruimte; het ademen vraagt ook ruimte. Directe relatie met buikdruk. Regelruimte is ook ruimte waarin circulatie plaats kan vinden; bij slechter balanceren ontstaat er meer spanning met daardoor minder doorbloeding en ook eerder verzuren van musculatuur >> bij een slechte stabiliteit lijkt de conditie verminderd zonder dat dit primair inspanningfysiologische oorzaken heeft. Stroop is de metafoor voor regelruimte. Wat is het einde van mijn regelruimte? Het einde van mijn mogelijkheden is het begin van de uitdaging? Regelruimte verkennen tijdens balanceren; hoe ver kunnen wij bewegen zonder de controle te verliezen? Controle heeft hier ook een relatie met continentie. Hoe ver kunnen wij ons lichaam opspannen / uitrekken met behoud van afstemmen / balanceren / ademen? Trekkende spierfunctie Leerdoel: de bekkenfysiotherapeut krijgt inzicht in de verschillende spierfuncties die bijdragen aan onze totaalmotoriek Al onze activiteiten die wij uitvoeren zijn gebaseerd op doen! Alle verzorgende functies van ons lichaam zijn gebaseerd op zijn; automatische regelmechanismen. Bewegen is een samenspel van trekkende functies die gesuperponeerd worden op op de stabiliteitsfuncties steun en sturing. Voorom (duwend aspect) en achterom bewegen (trekkend aspect) is verschillend voor het balancerend vermogen; bij angst en twijfel, ervaringsgebrek en compenseren krijgt het lichaam de neiging meer trekkende bewegingen uit te voeren. Balansverstoringen zijn het gevolg. Wanneer de motorcontol tekort schiet zullende de trekkende systemen onze regelruimte beperken; schijnstabiliteit. Ook de overactieve bekkenbodem vertoont te veel trek. Op het moment dat de stabiliteit / motorcontrol onvoldoende is, zullen de trekkende systemen de overhand hebben. Energetisch bekeken, is dit nadelig = overbelasting met mogelijk klachten tot gevolg.

5 Waarnemen en diagnostiseren Leerdoel: de bekkenfysiotherapeut krijgt basis- inzicht in de wijze van observeren en waarnemen van de bewegende patiënt en verbindt daaraan conclusies Waar naar te kijken; kenmerken van spanning. Interpretatie en formuleren van behandelopties. Eigen ervaring lichaamswerk Leerdoel: de bekkenfysiotherapeut leert zelf waarnemen wat er in het lichaam gebeurt bij het uitvoeren van de verschillende oefenstof. De bekkenfysiotheapeut oefent zelf dagelijks de verschillende uitgangshoudingen en oefenstof. De bekkenfysiotherapeut ervaart zelf hoe het is om dagelijks een kwartier te moeten oefenen. De bekkenfysiotherapeut ervaart ten diepste wat oefenen met aandacht is in vergelijking met het slechts uitvoeren van bewegingen of vasthouden van houdingen.

6 Balans en stabiliteitstraining in de bekkenfysiotherapie Dag 2 De veerkracht van het lichaam Het ademen Leerdoel: de bekkenfysiotherapeut krijgt inzicht in de relatie van het middenrif en ademhaling met motorcontrol Het lichaam verzorgt ons door middel van circuleren, ventileren en balanceren. Het diafragma en daarmee het ademen is verbonden met alle bewegingsketens. Emoties zijn verbonden met het ademen en daarmee ook met het lichamelijke. Het ademen wordt beïnvloed door gebrek aan motor control Bij instabiliteit wordt het diafragma compensatoir ingezet; uitademen tijdens het inzetten van een beweging is dan niet mogelijk. Relatie met buikdruk en spanning bekkenbodem. Vrij aandachtig doorademen lokt balanceren uit; onbewust regelmechanisme. Conditie lijkt verminderd te zijn bij slechte stabiliteit; eerder adembeperking bij moeilijke taken. Het diafragma kan steun geven bij zware en moeilijke bewegingen; bij het vroeg inzetten van het diafragma bij relatief gemakkelijke en lichte taken spreken we van overcompensatie en ontstaan (bekken)klachten. Goede afstemming, sturing, balancerend vermogen en dus goede stabiliteit geeft relatieve ontspanning en daarmee het vermogen tot optimaal arbeid verrichten met optimaal ventileren. Adequaat ademen geeft steun en afstemming / stabiliteit. Bij instabiliteit kan het ademen ongewild te veel aangesproken worden; schijnstabiliteit. Voor wie het dualisme van Descartes nog aanhangt: het ademen is de verbinding tussen lichaam en geest. Er is een relatie tussen de overactieve bekkenbodem en de mate van vrij kunnen ademen Steun Leerdoel: de bekkenfysiotherapeut krijgt inzicht in de term steun met betrekking tot stabiliteit en motor control Steun is nooit dwingend maar verzorgend. Steun is meegaand zonder eigen richting. Steun past zich van moment tot moment aan de situatie aan. Het begrip steun ervaren als zijns-functie; automatisch regelproces.

7 Externe steun; hulpmiddelen of steun van de therapeut (downgraden). Interne steun; de steun in ons lichaam; vergelijkbaar met schokbreking of vering; onze stabiliteit. De bekkenbodem heeft een steunfunctie welke in de steunketen in het lichaam meer (normotonus of overactief) of minder (normotonus of pathologisch) aangesproken wordt. Een teveel aan externe steun zou de ontwikkeling van onze motoriek kunnen beperken. In pathologische situaties kan steun (en sturing) wegvallen of verminderd van kwaliteit zijn. Steun wordt geoefend door middel van brugoefeningen. Er is een relatie tussen de kwaliteit van de algemene steun en de (overactieve) tonus van de bekkenbodem. Downgraden Leerdoel: de bekkenfysiotherapeut krijgt inzicht in de mogelijkheden de patiënt te ondersteunen en ziet de noodzaak daarvan in bij de motorische reëducatie; de patiënt wordt in het startpunt van het motorisch leerproces geplaatst Externe steun door therapeut maakt dat een taak uitgevoerd kan worden met een spanning / ontspanning die gewenst is, waarbij de therapeut de motor control verzorgt die de patiënt in een bepaalde houding of situatie niet kan uitvoeren. Downgraden helpt de patiënt vertrouwen te krijgen en te ontspannen. Daar waar de veerkracht ontbreekt wordt steun geboden. Een uitnodiging tot toelaten of loslaten. Na downgraden worden de (paradoxale) ontspanningstechnieken anders beleefd. Downgraden maakt dat de onbereikbare ROM toch aangenomen kan worden, van waaruit er verder uitgedaagd wordt. Er zijn verschillende wijzen waarop externe steun / downgraden kan worden toegepast. Bij het uitvoeren van bruggen is dit het ondersteunen van de overbrugging. Bij bewegen is dit het de patiënt begeleiden naar het eindpunt van de beweging (NB voor de therapie is dit de start-uitgangs-houding). Bij balanceren is dit het beveiligen van de regelruimte. In de praktijk zal het downgraden veelal rond het bekken haar accent hebben. Rompstabiliteit Leerdoel: de bekkenfysiotherapeut krijgt inzicht in de term corestability zoals die in deze cursus gedefinieerd wordt Rompstabiliteit is niet het stijf maken van de romp of het trainen van rompspieren op kracht Corestability bestaat op basis van het rustig kunnen zijn van de romp onder de omstandigheden die gevraagd worden.

8 De romp (inclusief de bekkenbodem) kan overbelast worden waardoor een aantal van haar functies vermindert: Balanceren; opdat de extremiteiten geen kracht behoeven te geven om in evenwicht te blijven. Steun geven aan de taken van extremiteiten en hoofd. Steun geven aan de romp zelf met haar interne functionaliteit Regelruimte handhaven. o Ademen; regelruimte handhaven voor ventilatie. o Bekkenbodemfuncties mogelijk maken: dragende functies en regulatie kringspieren / continentie. o Circuleren; regelruimte handhaven voor spijsvertering en bloedsomloop Regelruimte verkennen tijdens steunen Leerdoel: de bekkenfysiotherapeut krijgt inzicht in het juist uitvoeren van stabiliteitsbruggen Bij oefeningen ten dienste van steun denken we vooral aan brugoefeningen. Bij het oefenen van bruggen is er behoud van orde, comfort en gemak in het lichaam. Bruggen worden dynamisch uitgevoerd en de dynamiek van het lichaam wordt ervaren tijdens deze oefeningen. Steun staat gelijk aan vering en het kunnen opvangen van interne en externe krachten; daar is dus ruimte voor nodig. Zijn wij in staat om brug-oefeningen uit te voeren met behoud van circulatie, ventilatie en balanceren? Bij instabiliteit wordt het diafragma compensatoir ingezet; uitademen tijdens het inzetten van een beweging is dan niet mogelijk of beperkt. Wordt het lichaam beperkt in haar verzorgende functies tijdens onze activiteiten? >> dit ervaren wij als conditiebeperking. Hoeveel ROM hebben wij nodig om ons balansvermogen in functie te houden? Hoe beter we kunnen balanceren en hoe meer steun we hebben, hoe meer mobiliteit tot onze beschikking staat om mee te presteren. Wanneer de steun ook werkelijk steun is zonder trekkende functie blijft de regelruimte behouden. Zie hier ook de relatie van de bekkenbodem met een normale tonus bij continentie. Waarnemen en diagnostiseren Leerdoel: de bekkenfysiotherapeut krijgt uitgebreider inzicht in de wijze van observeren en waarnemen van de bewegende patiënt en verbindt daaraan conclusies

9 Waar naar te kijken; kenmerken van spanning; herkennen van weak links. Interpretatie en formuleren van behandelopties bij de patiënt met bekkenpijn of dysfunctie vanuit het bekken. Weak-linktraninig Leerdoel: de bekkenfysiotherapeut krijgt inzicht in het toepassen van neuro-activatie bij het bestaan van weak-links Waarnemen van weak links. Uitgangshouding bepalen voor neuro-activatie. Downgraden en ondersteunen Activeren Optrainen Implementeren in grotere bewegingsvormen Toepassing in het werkveld Leerdoel: na twee dagen heeft de bekkenfysiotherapeut voldoende inzicht en tools om op een wijze die past bij de visie van balans en stabiliteitstraining de patiënt met bekkengerelateerde klachten te banaderen en te behandelen en daar ervaring mee op te doen. De bekkenfysiotherapeut/therapeut pas het aangeleerde van dag 1 en 2 toe in het dagelijks werkveld. De bekkenfysiotherapeut maakt gebruik van de syllabus om de aangeleerde oefenstof en methodes te herhalen en zich verder eigen te maken. Primair zal de bekkenfysiotherapeut zich bezig houden met het toepassen van aandacht tijdens het oefenen en samen met de patiënt de effecten van het oefenen vaststellen. Eigen ervaring lichaamswerk Leerdoel: de bekkenfysiotherapeut leert zelf waarnemen wat er in het lichaam gebeurt bij het uitvoeren van de verschillende oefenstof. De bekkenfysiotheapeut oefent zelf dagelijks de verschillende uitgangshoudingen en oefenstof.

10 De bekkenfysiotherapeut ervaart zelf hoe het is om dagelijks een kwartier te moeten oefenen. De bekkenfysiotherapeut ervaart ten diepste wat oefenen met aandacht is in vergelijking met het slechts uitvoeren van bewegingen of vasthouden van houdingen.

11 Balans en stabiliteitstraining in de bekkenfysiotherapie (dag 3) Waarnemen en behandelen; bekkengordel Algemene leerdoelen, inzichten en competenties die reeds verkregen zijn in de eerste twee dagen worden hier verder verdiept en toegepast. De bekkenfysiotherapeut is in staat de begrippen steunen en sturen te benoemen en te herkennen in het motorisch functioneren. De bekkenfysiotherapeut kan werken met het denkmodel dat beschrijft dat een vrij bewegende heup een rustige en stabiele romp waarborgt en andersom. De bekkenfysiotherapeut kan aangeven dat pijn de stabiliserende functies wijzigt en weet dat deze niet altijd terugkomen na herstel van een oorspronkelijk acute pathologie met blijvende klachten (pijn en functieverlies) tot gevolg. de bekkenfysiotherapeut kan bij de patiënt met somatisch onverklaarbare lichamelijke klachten als bekkeninstabiliteit begrijpen en inzien dat de lichamelijke functies die de stabiliteit verzorgen, verminderd adequaat aangestuurd zijn; verlies van motor-control De bekkenfysiotherapeut kan de houding van de patiënt beschrijven tijdens balansopdrachten en benoemen waar verkrampende compensatoire reacties ontstaan. De bekkenfysiotherapeut kan de kenmerken van spanning en nevenbewegingen herkennen tijdens bewegingsopdrachten. De bekkenfysiotherapeut kan met behulp van de Swissbal een patient duidelijk maken hoe de stabiliserende functies in het lichaam plaats vinden en op welke wijze deze afwijkt van de norm. De bekkenfysiotherapeut kan door middel van zogenaamde brugoefeningen diagnosticeren waar de weak-links (deficiten in de neuro motor-control zich bevinden. De bekkenfysiotherapeut kan aangeven hoe de patiënt tijdens oefenvormen te instrueren, coachen en ondersteunen (downgraden) om tot een normalisering van de gestoorde neuromotoriek te komen i.c. vrij beweeglijke heup met ontspannen balancerende romp. De bekkenfysiotherapeut begrijpt en kan uitleggen dat er bij inadequate houding en beweging geen sprake hoeft te zijn van spierkrachttekort, maar van spierfunctietekort met een inadequate aansturing in de gehele keten. De bekkenfysiotherapeut maakt gebruik van het denkmodel dat loslaten en ontspannen adequate neuromotoriek vrij maakt op basis van automatische regelmechanismen. De bekkenfysiotherapeut onderkent de relatie van de emotionele status van de patiënt met zijn/haar houding en beweging; het lichaam volgt de aandacht. De bekkenfysiotherapeut kan de swissbal inzetten als hulpmiddel bij de behandeldoelstelling maar ziet in dat ook andere materialen gebruikt kunnen worden. De bekkenfysiotherapeut onderkent het denkmodel waarbij er uitgegaan wordt dat spieren in hun actief insufficiënte houding, bijdragen aan de ondersteunende motorcontrolactiviteiten en kan de oefenstof daar op aanpassen en ontwikkelen. De bekkenfysiotherapeut kan oefenstof begrijpen die uitgaat van de balancerende positie met later uitdagingen met oefenstof die plaats vindt in posities meer bedreigende posities.

12 De bekkenfysiotherapeut leert dat het overmatig aanspannen van de rompmusculatuur tot pathologie en klachten kan leiden; verhoogde buikdruk, overactieve bekkenbodem, gestoord ademen, gespannen heupfunctie. De bekkenfysiotherapeut onderkent dat het uitvoeren van oefenstof met aandacht voor het bewegingsproces meerwaarde heeft boven het alleen doen van oefeningen. Specifiekere leerdoelen, inzichten en competenties die betrekking hebben op deze module Waarnemen en diagnostiseren Leerdoel: de bekkenfysiotherapeut krijgt specifiek inzicht in de wijze van observeren en waarnemen aangaande de vrij bewegende heup bij de bewegende patiënt met bekken- en/of lagerugklachten en verbindt daaraan conclusies De motorische keuzes die de patiënt maakt rondom het bekken en heupen zijn interessant voor het totaal-bewegen en totaal-functioneren; dus niet alleen voor de patiënt met bekkenklachten maar ook voor de nek-, schouder- of knie- of ademhalingspatiënt met bekkengerelateerde klachten. Waar naar te kijken; kenmerken van spanning en compensatoir gedrag; o.a. buikdruk en overuse buikspieren. Interpretatie en formuleren van behandelopties. Testen stabiliteit heup en bekkengordel. Opstellen behandelgrootheden en het samenstellen en uitvoeren van oefenstof Leerdoel: de bekkenfysiotherapeut krijgt inzicht in de verschillende behandeldoelen en de uitvoering daarvan Verschillende behandeldoelen kunnen zijn: o lichaamsgevoel vergroten; bewustwording, o cognities bijstellen, oefengedrag aanleren, o emoties reguleren (mogelijk verwijst de therapeut door naar een deskundige), o verbeteren van motorcontroll in al haar facetten zoals aangeleerd in dag 1 en 2; sturing steun; gehele keten rondom bekken tot in de periferi timing (feedforward) opheffen van weak links in allerlei posities en functies uiteindelijk (zo spoedig mogelijk) uitmondend in training van vaardigheden

13 Buikdruk Leerdoel: de bekkenfysiotherapeut krijgt inzicht in de rol van buikdruk bij motor control Buikdruk geeft steun /stabiliteit. Bij instabiliteit kan de buikdruk ongewild te veel aangesproken worden; schijnstabiliteit. Buikdruk heeft een relatie met het diafragma en daarmee met het ademen en de stem(spleet). Buikdruk heeft een relatie met de spanning van de rompmusculatuur. Buikdruk heeft een relatie met de spanning en functie van de bekkenbodem. Buikdruk heeft een relatie met de stem. Het bewust aanspannen van de buikspieren kan de buikdruk doen verhogen; veelal bestaat bij patiënten de cognitie dat buikspieren aanspannen een goede strategie is. Oefenstof ten dienste van de bekken en rompstabiliteit in het algemeen Leerdoel: 1) de bekkenfysiotherapeut krijgt de beschikking over een scala aan oefeningen die ten dienste staan van stabiliteit rondom het bekken en leert deze oefenstof op te bouwen middels een logisch behandelproces Leerdoel: 2) de bekkenfysiotherapeut leert vaardigheden aan om de oefenstof bij de patiënt aan te leren en te evalueren Alle oefenstof staat ten dienste van de totaalstabiliteit: adem, algemene houding, ketenvisie, lichaamsgevoel, buikdruk, gedrag, cognities, emoties, timing, sturing, steun, feedforward, stem, opstelling, mentale status, enz. De bekkenfysiotherapeut leert vaardigheden voor het aanleren van oefenstof bij patiënten Bij een optimale rompstabiliteit en bekken(heup!!)-stabiliteit, blijkt de heup vrij te kunnen bewegen; andersom geredeneerd zullen wij dus werken naar een vrij bewegende heup. De bekkenfysiotherapeut blijft zich bewust dat het hebben van aandacht tijdens de uitvoering van oefenstof van belang is voor de uitvoering en uitwerking daarvan. Opbouw van de oefenstof: o zit op de bal; verkennen, sturen, loslaten en trainen. o buik tegen de bal; verkennen, sturen, loslaten en trainen. o ruglig met hielen op de bal; verkennen, sturen, loslaten en trainen. o supine bridging gestrekte heupen o prone bridging gestrekte heupen o supine bridging met flecterende heupen en wervelkolom

14 o prone bridging met flecterende heupen en verschillende knieposities o supine bridging met knieflectie en heupextensie en exorotatie (frogbridging) o lateral bridging in verschillende posities o prone bridging met flecterende heupen en behoud neutrale positie van de wervelkolom o backextension in op en keten perspectief van stabiliteitstraining Variëren in het begeleiden van patiënten door middel van: o Ondersteunen / downgraden. o Teruggrijpen op voorwaardelijke motorische vaardigheden. o Variëren van oefenstof. o Doelen bijstellen. o Visuele controle; wel/geen spiegel of lichaamsgevoel. o Tactiele informatie. o Mondelinge instructie. o Voordoen van oefenstof op juiste (of ook onjuiste????) manier. o Inspringen op de beleving van oefenstof. o Mogelijkheid benoemen oefenstof te combineren met handsontechnieken; triggerpoints in- en uitwendig, manuele technieken, etc.. o Gedragsherkenning en beïnvloeding. Eigen ervaring lichaamswerk Leerdoel: de bekkenfysiotherapeut leert zelf waarnemen wat er in het lichaam gebeurt bij het uitvoeren van de verschillende oefenstof. De bekkenfysiotheapeut oefent zelf dagelijks de verschillende uitgangshoudingen en oefenstof. De bekkenfysiotherapeut ervaart zelf hoe het is om dagelijks een kwartier te moeten oefenen. De bekkenfysiotherapeut ervaart ten diepste wat oefenen met aandacht is in vergelijking met het slechts uitvoeren van bewegingen of vasthouden van houdingen.

15 Balans en stabiliteitstraining in de bekkenfysiotherapie (dag 4) Waarnemen en behandelen; casuïstiek bekkengerelateerde klachten Tijdens deze dag zal er aandacht zijn voor het aangeleerde uit de eerste drie dagen waarbij vooral de casuïstiek op de voorgrond komt. Het herkennen van tekorten in de motor control en het verfijnen van de therapeutische reëducatie van gestoorde motorpatronen bij de bekkenpatiënt. Deze dag wordt pas gegeven wanneer de bekkenfysiotherapeut al meerdere weken met het concept heeft kunnen werken. Wij zijn vooral praktisch bezig met patiënten (casuïstiek) en deelnemers op elkaar. De behandelmogelijkheden middels de stabiliteitstraining volgens het balansconcept worden nader uitgewerkt aan de hand van casuïstiek en intercollegiale uitwisseling. Ervaringen van het werken met het concept wordt uitdragen. Werkvormen de deelnemende cursist krijgt de mogelijkheid een patiënt (LWK- / bekkeninstabiliteit, PPPP, CPPS M/V) mee te nemen en voor te stellen aan de groep. Aan de hand hiervan wordt diagnostiek bedreven worden behandelvoorstellen besproken aan de hand van casuïstiek (werkelijk aanwezige patiënt) wordt een behandelplan opgesteld en plenair besproken. Tevens worden de te gebruiken behandeltechnieken besproken en praktisch uitgevoerd nieuwe oefenstof wordt uitgelegd en geoefend door de deelnemers zelf, gecontroleerd door de collegae en docent waar nodig wordt kort theorie besproken (beperkt) er zal voornamelijk worden gewerkt met de Swissbal als voorbeeld maar deze staat niet op de voorgrond; het geleerde is ook met andere materialen of zonder materialen toepasbaar Waarnemen en diagnostiseren Leerdoel: de bekkenfysiotherapeut krijgt specifiek inzicht in de wijze van observeren en waarnemen bij bekken(gerelateerde)klachten en verbindt daaraan conclusies; behandelbare grootheden en de uitvoering van behandeling Waar naar te kijken; kenmerken van spanning en compensatoir gedrag; o.a. buikdruk en overuse buikspieren. Waar naar te kijken; kenmerken van zwakte centraal met mogelijke verklaring overbelasting in de periferi Interpretatie en formuleren van behandelopties Herkennen van weak links in de gehele bewegingsketen ten dienst van de functie van het bekken / de bekkenbodem

16 Opstellen behandelbare grootheden en het samenstellen en uitvoeren van oefenstof Leerdoel: de bekkenfysiotherapeut krijgt inzicht in de verschillende behandeldoelen en de uitvoering daarvan Verschillende behandeldoelen kunnen zijn: o lichaamsgevoel vergroten, o cognities bijstellen, oefengedrag aanleren, o emoties reguleren (mogelijk verwijst de therapeut door naar een deskundige), o verbeteren van motor-control in al haar facetten zoals aangeleerd in dag 1 en 2; sturing steun; gehele keten van centraal tot in de periferi timing (feedforward) opheffen van weak links in allerlei posities en functies o het mindfulness-based oefenen krijgt de aandacht. NB het is geen scholing in mindfulness o het begrip paradoxale ontspanning wordt aangestipt Oefenstof ten dienste van de functie van de bekkengordel Leerdoel: 1) de bekkenfysiotherapeut krijgt verdere beschikking over oefenstof die ten dienste staat van motoriek van de bekkengordel leert deze oefenstof op te bouwen middels een logisch behandelproces Leerdoel: 2) de bekkenfysiotherapeut leert skills aan om de oefenstof bij de patiënt aan te leren en te evalueren Alle oefenstof staat ten dienste van de totaalstabiliteit: adem, algemene houding, ketenvisie, lichaamsgevoel, buikdruk, gedrag, cognities, emoties, timing, sturing, steun, feedforward, stem, opstelling, mentale status, enz. De bekkenfysiotherapeut leert vaardigheden voor het aanleren van oefenstof bij patiënten Bij een optimale functie van de bekkengordel hoort een stabiel aangestuurde keten; dus ook aandacht voor de periferi. Opbouw van de oefenstof: o Aanleren startpositie innemen ten behoeve van neuro-activatie / herleren verloren motor-control. o zie artikel stabiliteitstraining in opbouw. Variëren in het begeleiden van patiënten door middel van: o Ondersteunen / downgraden. o Teruggrijpen op voorwaardelijke motorische vaardigheden. o Variëren van oefenstof. o Doelen bijstellen. o Visuele controle; wel/geen spiegel of lichaamsgevoel.

17 o o o o o o Tactiele informatie. Mondelinge instructie. Voordoen van oefenstof op juiste (of ook onjuiste????) manier. Inspringen op de beleving van oefenstof. Mogelijkheid benoemen oefenstof te combineren met handson-technieken. Gedragsherkenning en beïnvloeding. Evaluatie van de cursus De cursus wordt door de deelnemende bekkenfysiotherapeuten samengevat en geëvalueerd. Het officiële evaluatieformulier wordt ingevuld De deelnemers krijgen het certificaat van deelname

Balans en stabiliteitstraining STC TIGRA Heerenveen

Balans en stabiliteitstraining STC TIGRA Heerenveen Balans en stabiliteitstraining STC TIGRA Heerenveen Leerdoelen, inzichten en competenties De verschillende leerdoelen, inzichten en competenties komen in meerdere dagen steeds terug. Zij worden dus niet

Nadere informatie

Balans en stabiliteitstraining in de bekkenfysiotherapie

Balans en stabiliteitstraining in de bekkenfysiotherapie Balans en stabiliteitstraining in de bekkenfysiotherapie De praktijkcursus, ook voor uzelf, ten dienste van uw klanten. Doel en inhoud Deze cursus die speciaal voor bekkenfysiotherapeuten is opgesteld

Nadere informatie

Balans en stabiliteitstraining

Balans en stabiliteitstraining Balans en stabiliteitstraining De praktijkcursus, ook voor uzelf, ten dienste van uw klanten. Doel en inhoud Motor-control = stabiliteit Balans en stabiliteitstraining is een cursus voor fysiotherapeuten

Nadere informatie

LEERDOELEN 4-DAAGSE CURSUS BALANS & STABILITEIT

LEERDOELEN 4-DAAGSE CURSUS BALANS & STABILITEIT LEERDOELEN 4-DAAGSE CURSUS BALANS & STABILITEIT DOEL 4-DAAGSE CURSUS BALANS EN STABILITEIT VOOR BEKKENFYSIOTHERAPEUTEN Deze cursus is speciaal voor bekkenfysiotherapeuten opgesteld om de bekkenfysiotherapeut

Nadere informatie

Ik werk al tientallen jaren met de Swissbal, maar deze visie geeft mij zoveel meer mogelijkheden en de patiënten vinden het leuk!

Ik werk al tientallen jaren met de Swissbal, maar deze visie geeft mij zoveel meer mogelijkheden en de patiënten vinden het leuk! Doel en inhoud Motor-control = stabiliteit Balans en stabiliteitstraining is een cursus voor therapeuten die zich willen toeleggen op het herleren van motor-control bij patiënten met pijn en functieverlies.

Nadere informatie

De Swissbal als metafoor en betekenisverlening

De Swissbal als metafoor en betekenisverlening De Swissbal als metafoor en betekenisverlening Cursusdag voor psychomotorisch therapeuten Pagina 1: Inhoud Pagina 3: leerdoelen, inzichten en competenties Pagina 9: deze cursus passend in het beroepsprofiel

Nadere informatie

Mindfulness training bij patiënten met stress en/of chronische pijn

Mindfulness training bij patiënten met stress en/of chronische pijn Mindfulness training bij patiënten met stress en/of chronische pijn Accreditatie: 53 accreditatiepunten voor het register Algemeen Fysiotherapeut of het register Psychosomatisch fysiotherapeut Belasting:

Nadere informatie

Onderstaande is / komt beschikbaar op de site Op dit moment 'under construction'. Balans en stabiliteitstraining

Onderstaande is / komt beschikbaar op de site   Op dit moment 'under construction'. Balans en stabiliteitstraining Onderstaande is / komt beschikbaar op de site www.balansenstabiliteit.nl Op dit moment 'under construction'. Balans en stabiliteitstraining De praktijkcursus, ook voor uzelf, ten dienste van uw klanten.

Nadere informatie

Oefenen is niet presteren

Oefenen is niet presteren ACTIEVE ONTSPANNING MET DE BAL, EEN VERKENNING INLEIDING: U hebt van uw therapeut oefeningen meegekregen om ook thuis uit te voeren. Om deze oefeningen goed te kunnen toepassen krijgt u deze of meer handleidingen

Nadere informatie

Stabiliteitstraining van de lage rug

Stabiliteitstraining van de lage rug Stabiliteitstraining van de lage rug De sleutel tot succes bij stabiliseren is het doelgericht trainen van de juiste spieren. Buik- en rugspieroefeningen worden veelvuldig toegepast in de behandeling bij

Nadere informatie

Balans en stabiliteitstraining een brede kijk op motorlearning

Balans en stabiliteitstraining een brede kijk op motorlearning Balans en stabiliteitstraining een brede kijk op motorlearning Cursusprogramma Heerenveen Wij behouden ons het recht voor kleine wijzigingen aan te brengen in dit programma wanneer het leerproces dit vraagt.

Nadere informatie

Belasten of ontlasten?? Aan- of ontspannen?? Trainen of rusten???

Belasten of ontlasten?? Aan- of ontspannen?? Trainen of rusten??? Belasten of ontlasten?? Aan- of ontspannen?? Trainen of rusten??? Wie ben ik? Chris Groothoff Sportfysiotherapeut TIGRA Heerenveen Stabiliteits-/balanstrainer STC Heerenveen Multisporter in mijn vrije

Nadere informatie

TRAININGSPLAN STABILITEIT

TRAININGSPLAN STABILITEIT TRAININGSPLAN STABILITEIT Stabiliteitstraining Om goed te kunnen bewegen en/of te kunnen sporten is een sterke romp noodzakelijk. In een rechtop staande houding moet de romp het lichaam te allen tijde

Nadere informatie

Stabiliteitstraining in opbouw

Stabiliteitstraining in opbouw Stabiliteitstraining in opbouw Het balansconcept Bij de stabiliteitstraining volgens het balansconcept wordt het lichaam in balans gebracht waarbij als aangrijpingspunt de 3 hieronder beschreven spierfuncties

Nadere informatie

Motorisch leren. Zie hiervoor óók (hfst. 8) in het boek van Ben van Cranenburgh. Van contractie naar actie

Motorisch leren. Zie hiervoor óók (hfst. 8) in het boek van Ben van Cranenburgh. Van contractie naar actie Motorisch leren Motorisch leren Zie hiervoor óók (hfst. 8) in het boek van Ben van Cranenburgh ISBN / ISSN 9789036813716 Van contractie naar actie Motorisch leren in dagelijks leven, sport, muziek en revalidatie

Nadere informatie

Stabiliteitstraining in opbouw

Stabiliteitstraining in opbouw Stabiliteitstraining in opbouw Opmerking vooraf: De ervaren therapeut zal, soms onbewust, afwijken van welke opbouw dan ook. Bovenstaande opbouw is er slechts om een mogelijke globale volgorde te laten

Nadere informatie

Bewegen via het Brein. Bewust uw lichaam onbewust leren gebruiken

Bewegen via het Brein. Bewust uw lichaam onbewust leren gebruiken Bewegen via het Brein Bewust uw lichaam onbewust leren gebruiken Denken, voelen en handelen Verkeerd gebruik van ons lichaam kan leiden tot klachten zoals rug-, nek- en hoofdpijn en hernia. Om deze klachten

Nadere informatie

Statiek. De leer van het evenwicht.

Statiek. De leer van het evenwicht. Statiek De leer van het evenwicht. Inleiding. Statiek is iets anders, dan evenwichtsreacties,maar heeft er heel veel mee te maken en vooral de statiek test geeft een overzicht van het vermogen (power =

Nadere informatie

OPMERKING: alle doelen kunnen ook voorkomen bij andere oefenvormen en uitgangshoudingen

OPMERKING: alle doelen kunnen ook voorkomen bij andere oefenvormen en uitgangshoudingen ZIT OP DE BAL; neutraal inventariseren van aspecten balans en balanceren lijfelijk en mentaal in gesprek komen met de cliënt cliënt komt in gesprek met therapeut en met zichzelf kennis maken met (de wereld

Nadere informatie

Stabiliteitstraining volgens het balansconcept Welke spierfunctie draagt bij tot orde in de mens?

Stabiliteitstraining volgens het balansconcept Welke spierfunctie draagt bij tot orde in de mens? Stabiliteitstraining volgens het balansconcept Welke spierfunctie draagt bij tot orde in de mens? Verbetering van stabiliteit is tegenwoordig voor verschillende paramedici, fysiotherapeuten, psychomotore

Nadere informatie

Over de auteur 1 3. Verantwoording 1 4

Over de auteur 1 3. Verantwoording 1 4 Inhoud Voorwoord 1 1 De bekkenbodemspieren, een vergeten spiergroep 1 1 Over de auteur 1 3 Verantwoording 1 4 deel1bekkenbodemfit: inleiding 17 1 Historie 1 9 1.1 Van heilgymnastiek/fysiotherapie tot bekkenfysiotherapie

Nadere informatie

Uw bekken beter belast bij zwangerschap

Uw bekken beter belast bij zwangerschap Uw bekken beter belast bij zwangerschap Tijdens de zwangerschap en na de bevalling is uw bekken minder stabiel dan u gewend bent. Samen met de bekkenfysiotherapeut vindt u manieren om uw kracht weer terug

Nadere informatie

Fysiotherapie bij bekkenbodemproblemen

Fysiotherapie bij bekkenbodemproblemen 00 Fysiotherapie bij bekkenbodemproblemen aanvullende informatie bij de folder 'Bekkenbodemproblemen bij vrouwen' Poli Gynaecologie De inhoud van deze voorlichtingsfolder is mede samengesteld door de Nederlandse

Nadere informatie

De bekkenfysiotherapeut helpt met diagnostiek en behandeling van klachten in het gebied van buik, bekken, bekkenbodem en lage rug

De bekkenfysiotherapeut helpt met diagnostiek en behandeling van klachten in het gebied van buik, bekken, bekkenbodem en lage rug De bekkenfysiotherapeut helpt met diagnostiek en behandeling van klachten in het gebied van buik, bekken, bekkenbodem en lage rug folder voor verwijzers Bekkenfysiotherapie Als huisarts of specialist ziet

Nadere informatie

Bekkenfysiotherapie. bij een overactieve bekkenbodem

Bekkenfysiotherapie. bij een overactieve bekkenbodem Bekkenfysiotherapie bij een overactieve bekkenbodem Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Een overactieve bekkenbodem Bekkenbodemspieren kunnen te zwak maar ook te gespannen

Nadere informatie

Functionele krachttraining 2.0 voor hardlopers

Functionele krachttraining 2.0 voor hardlopers Functionele krachttraining 2.0 voor hardlopers Chantal Berga Inspiratiedag voor hardlooptrainers 14 april 2019 Even voorstellen Chantal Berga Manueel therapeut/ sportfysiotherapeut Triathlete met lopen

Nadere informatie

De bekkenfysiotherapeut helpt met diagnostiek en behandeling van klachten in het gebied van buik, bekken, bekkenbodem en lage rug

De bekkenfysiotherapeut helpt met diagnostiek en behandeling van klachten in het gebied van buik, bekken, bekkenbodem en lage rug De bekkenfysiotherapeut helpt met diagnostiek en behandeling van klachten in het gebied van buik, bekken, bekkenbodem en lage rug folder voor verwijzers Bekkenfysiotherapie Als huisarts of specialist ziet

Nadere informatie

Bekkenfysiotherapie bij prostaatkanker. Vakgroep bekken, 4 juni 2019 Tinky de Veld, (bekken)fysiotherapeut

Bekkenfysiotherapie bij prostaatkanker. Vakgroep bekken, 4 juni 2019 Tinky de Veld, (bekken)fysiotherapeut Bekkenfysiotherapie bij prostaatkanker Vakgroep bekken, 4 juni 2019 Tinky de Veld, (bekken)fysiotherapeut bekkenfysiotherapie Specialisatie/ NVFB - Prolapsklachten - Incontinentieklachten - Pre- en postok

Nadere informatie

Polar 3. Muscle patterning non-structural shoulder

Polar 3. Muscle patterning non-structural shoulder Polar 3 Muscle patterning non-structural shoulder Werkgroep Instabiliteit Schouder Ellen Grobben Bas Hassels Mönning Wendy Lever Eric Melchert Marike Bisschop Karin Hemmer Joyce Olde Scholtenhuis Stanmore

Nadere informatie

Psychosomatische fysiotherapie als hulp voor zin in seks?

Psychosomatische fysiotherapie als hulp voor zin in seks? Psychosomatische fysiotherapie als hulp voor zin in seks? Jolanda Kragten Bekkenfysiotherapeut, psychosomatisch fysiotherapeut,haptonomisch werkend fysiotherapeut Zorggroep Almere, NPI 22-03-2013 Verwijzingen

Nadere informatie

Training?! Door Roos Slottje. Docent L.O., fysiotherapeut en bekkenfysiotherapeut i.o. Lid begeleidingsteam Nederlandse voltige selectie

Training?! Door Roos Slottje. Docent L.O., fysiotherapeut en bekkenfysiotherapeut i.o. Lid begeleidingsteam Nederlandse voltige selectie Training?! Door Roos Slottje Docent L.O., fysiotherapeut en bekkenfysiotherapeut i.o. Lid begeleidingsteam Nederlandse voltige selectie Rose body-balance Trainingsadviezen en begeleiding Inhoud presentatie

Nadere informatie

K. Olsa Brakel Jeugdwerking BLESSUREPREVENTIE. Moeilijkheidsgraad B -B B - B - C - C B - B - C - C - D. Maand 1 2 x 5sec 2 x 10sec 2 x 15sec

K. Olsa Brakel Jeugdwerking BLESSUREPREVENTIE. Moeilijkheidsgraad B -B B - B - C - C B - B - C - C - D. Maand 1 2 x 5sec 2 x 10sec 2 x 15sec BLESSUREPREVENTIE Specifiek trainingsprogramma per leeftijdscategorie: Leeftijdscategorie Aantal oefeningen per training U7 U8 U9-U10 U11 U12 U13 U14 U15 U16 U17 B- kern 3 4 5 Moeilijkheidsgraad B -B B

Nadere informatie

Medewerkerinformatie. Bekkenfysiotherapie. Wat is bekkenfysiotherapie? terTER_

Medewerkerinformatie. Bekkenfysiotherapie. Wat is bekkenfysiotherapie? terTER_ Medewerkerinformatie Bekkenfysiotherapie Wat is bekkenfysiotherapie? 1234567890-terTER_ Bekkenfysiotherapie Wat is bekkenfysiotherapie? Bij bekkenfysiotherapie leert u om de spieren van de bekkenbodem

Nadere informatie

Bekkenfysiotherapie bij bekkenbodemklachten

Bekkenfysiotherapie bij bekkenbodemklachten Bekkenfysiotherapie bij bekkenbodemklachten Albert Schweitzer ziekenhuis Regionaal Bekkenbodem Centrum maart 2010 pavo 0682 Inleiding Problemen met de bekkenbodem beginnen vaak met kleine klachten. Licht

Nadere informatie

De rol van emoties bij het tegengaan van bekkenpijn

De rol van emoties bij het tegengaan van bekkenpijn Vertaling van het blogbericht op de site van Pelvic Health & Rehabilitation Center in California (www.pelvicpainrehab.com): The Role of Emotions in Relieving Pelvic Pain van Lorraine Faehndrich - Women

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Bekkenfysiotherapie. Bekkenfysiotherapie Bekkenfysiotherapie.indd 1

Patiënteninformatie. Bekkenfysiotherapie. Bekkenfysiotherapie Bekkenfysiotherapie.indd 1 Patiënteninformatie Bekkenfysiotherapie Bekkenfysiotherapie 1283091 Bekkenfysiotherapie.indd 1 1 07-02-17 13:23 Bekkenfysiotherapie Centrum Revalidatie, Bekkenfysiotherapie Telefoon (050) 524 51 90 Algemeen

Nadere informatie

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND FYSIOHOLLAND voorkom bekkenpijn Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? De therapeuten van FysioHolland geven tips. Veel vrouwen krijgen tijdens of na

Nadere informatie

Bekkenfysiotherapie. bij bekkenbodemklachten. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Bekkenfysiotherapie. bij bekkenbodemklachten. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Bekkenfysiotherapie bij bekkenbodemklachten Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Problemen met de bekkenbodem beginnen vaak met kleine klachten. Licht urineverlies

Nadere informatie

ASPECIFIEKE, HOUDINGSGEBONDEN LAGE

ASPECIFIEKE, HOUDINGSGEBONDEN LAGE ASPECIFIEKE, HOUDINGSGEBONDEN LAGE RUGPIJN: OEFENTHERAPIE Aspecifieke lage rugpijn bestaat uit klachten waarvoor geen lichamelijke afwijking kan gevonden worden die deze klachten veroorzaakt. Het probleem

Nadere informatie

Train your Core Stability with energy lab

Train your Core Stability with energy lab Aandachtspunten bij stabiliteitstraining Om effectief de houdingsspieren in de romp te trainen wordt wordt er op krachtuithouding gewerkt. Dit betekent dat er nooit met zware gewichten en korte herhalingen

Nadere informatie

Bekkenbodem- en buikspieroefeningen na de zwangerschap

Bekkenbodem- en buikspieroefeningen na de zwangerschap Bekkenbodem- en buikspieroefeningen na de zwangerschap Het goed kunnen voelen van de bekkenbodem is voor veel mensen moeilijk. Na een bevalling is het voelen van je bekkenbodemspieren vaak extra moeilijk

Nadere informatie

Integrale lichaamsmassage

Integrale lichaamsmassage Integrale lichaamsmassage Eindtermen theorie: - De therapeut heeft kennis van anatomie/fysiologie en pathologie m.b.t. Integrale lichaamsmassage; - De therapeut is zich ervan bewust dat een massage behandeling

Nadere informatie

Inleiding voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus. veerkrachtmanagement.nl

Inleiding voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus. veerkrachtmanagement.nl Inleiding voor de Veerkracht Versterkende meditatiecursus veerkrachtmanagement.nl Inleiding In ons Veerkracht programma ontmoeten we vaak mensen die worden geconfronteerd met ingrijpende gebeurtenissen

Nadere informatie

Beleving van seks 20-3-2013. Doel workshop. Lichaamsbewustzijn oefening. Bekkenbodem en seks. -bodem BREED bekeken- Jolanda Kragten

Beleving van seks 20-3-2013. Doel workshop. Lichaamsbewustzijn oefening. Bekkenbodem en seks. -bodem BREED bekeken- Jolanda Kragten Beleving van seks -bodem BREED bekeken- beleving van seks in relatie tot bekkenbodem? Jolanda Kragten Psychosomatisch fysiotherapeut en bekkenfysiotherapeut Doel workshop Kennismaking met manieren waarop

Nadere informatie

HUMOR IN PROFESSIONELE COMMUNICATIE: FOCUS OP DE MEDIATOR. Verdiepingstraining

HUMOR IN PROFESSIONELE COMMUNICATIE: FOCUS OP DE MEDIATOR. Verdiepingstraining HUMOR IN PROFESSIONELE COMMUNICATIE: FOCUS OP DE MEDIATOR Verdiepingstraining Humor in professionele communicatie: focus op de mediator Introductie Wij definiëren humor in het professioneel communicatieproces

Nadere informatie

Bekkenfysiotherapie. Gynaecologie

Bekkenfysiotherapie. Gynaecologie Bekkenfysiotherapie Gynaecologie BEKKENFYSIOTHERAPIE 1. Wat is bekkenfysiotherapie? 2. Wat is het verschil met gewone fysiotherapie? 3. Wanneer is bekkenfysiotherapie zinvol? 4. Hoe werkt de bekkenfysiotherapeut?

Nadere informatie

OEFENTHERAPIE VOOR CHRONISCHE POLSKLACHTEN

OEFENTHERAPIE VOOR CHRONISCHE POLSKLACHTEN OEFENTHERAPIE VOOR CHRONISCHE POLSKLACHTEN Informatiefolder voor fysio- en ergotherapeuten CHRONISCHE POLSKLACHTEN Inleiding Regelmatig worden patiënten naar The Hand Clinic verwezen in verband met chronische

Nadere informatie

Sessie 3. De adem als anker

Sessie 3. De adem als anker Sessie 3 De adem als anker Hoe doe je dat: terugkeren naar het hier en nu? De afgelopen week heb je tijdens het oefenen ongetwijfeld ervaren dat het lastig om je aandacht te richten op het opmerkzaam zijn

Nadere informatie

Oefeningen na de bevalling

Oefeningen na de bevalling Oefeningen na de bevalling Hartelijk gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. De volgende oefeningen zijn bedoeld om meteen na de bevalling mee te beginnen. Week 1 Tijdens de eerste week na de bevalling

Nadere informatie

Anamnese II, Blessures en functietesten

Anamnese II, Blessures en functietesten BowNed Studieplan Module Maakt deel uit van deelopleiding: Nascholing: Voertaal: Niveau: Docent: Anamnese II, Blessures en functietesten Therapeutische Vaardigheden En van de Vervolgopleiding BowenTherapeut

Nadere informatie

Bekkenbodemcentrum. Bekkenfysiotherapie

Bekkenbodemcentrum. Bekkenfysiotherapie Bekkenbodemcentrum Bekkenfysiotherapie 2009 NVOG Het copyright en de verantwoordelijkheid voor deze folder berusten bij de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) in Utrecht. Leden

Nadere informatie

Seks, het moet wel leuk blijven!

Seks, het moet wel leuk blijven! Seks, het moet wel leuk blijven! Seksualiteit Het seksuele gevoel, de seksuele gedachte en lichaamsreacties zijn privé en persoonlijk. Het is dan ook niet zo gemakkelijk om over seksuele problemen te praten.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Kinesitherapie na bevalling

Patiënteninformatie. Kinesitherapie na bevalling Patiënteninformatie Kinesitherapie na bevalling Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Informatie over de revalidatie... 3 Bekkenbodemspieren.... 3 Buikspieren... 4 Bekkenbodemspieroefeningen... 5 Buikspieroefeningen...

Nadere informatie

Nekklachten. Bij bovenstaande symptomen kan er sprake zijn van instabiliteitklachten van de nek, ook wel Motor Control Impairment (MCI) genoemd.

Nekklachten. Bij bovenstaande symptomen kan er sprake zijn van instabiliteitklachten van de nek, ook wel Motor Control Impairment (MCI) genoemd. Nekklachten Herkent u de volgende symptomen? - Steeds terugkerende perioden met (acute) nekpijn - Statische houdingen niet kunnen volhouden - Vermoeidheid of het niet omhoog kunnen houden van het hoofd

Nadere informatie

HOUDINGSTRAINING. Onderdeel van de fysieke voorbereiding. Dag van de Trainer (17/12/2016)

HOUDINGSTRAINING. Onderdeel van de fysieke voorbereiding. Dag van de Trainer (17/12/2016) HOUDINGSTRAINING Onderdeel van de fysieke voorbereiding Dag van de Trainer (17/12/2016) Houdingstraining Wat? raakvlakken met stabilisatietraining hypes o.a., Core stability, Performance Stability, FMS,

Nadere informatie

Je trainingen en trainingsproces doelmatig vorm geven

Je trainingen en trainingsproces doelmatig vorm geven Titel Subtitel Je trainingen en trainingsproces doelmatig vorm geven Door Brendan Troost Dag van de Atletiek Zaterdag 18 maart 2 Doel en inhoud van deze presentatie Verbeteren kennis van het vormgeven

Nadere informatie

PROFOUND. Problemen met plassen, poepen of vrijen? Seksuologische problemen? Een zwaar gevoel in je onderbuik?

PROFOUND. Problemen met plassen, poepen of vrijen? Seksuologische problemen? Een zwaar gevoel in je onderbuik? PROFOUND B E K K E N F Y S I O T H E R A P I E Problemen met plassen, poepen of vrijen? Ongewild urine en of ontlastingsverlies? Seksuologische problemen? Zwanger fit blijven? Een zwaar gevoel in je onderbuik?

Nadere informatie

Patiënteninformatie. De bekkenbodem

Patiënteninformatie. De bekkenbodem Patiënteninformatie De bekkenbodem De bekkenbodem Informatie over de functie en training van de bekkenbodemspieren. U heeft een afspraak in Tergooi voor een bekkenbodemtraining. Onze artsen en medewerkers

Nadere informatie

Postnatale oefeningen

Postnatale oefeningen Postnatale oefeningen INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN DE EERSTE DAGEN NA DE BEVALLING Na uw bevalling en vreugdevolle verwelkoming is het van groot belang de bekkenbodemspieren en de buikspieren die werden

Nadere informatie

Veel voorkomende specifieke rugaandoeningen zijn een lumbale hernia en een wervelkanaal vernauwing.

Veel voorkomende specifieke rugaandoeningen zijn een lumbale hernia en een wervelkanaal vernauwing. (Chronische) lage rugklachten en rompstabiliteit Zeven tot acht op tien personen krijgen ooit te maken met (a)specifieke lage rugpijn. Aspecifieke rugklachten zijn te definiëren als pijn in het gebied

Nadere informatie

Blessurepreventie. Secundaire preventie heeft betrekking op het tijdig herkennen en behandelen van klachten of banale letsels om erger te voorkomen

Blessurepreventie. Secundaire preventie heeft betrekking op het tijdig herkennen en behandelen van klachten of banale letsels om erger te voorkomen Blessurepreventie Blessurepreventie bestaat uit drie luiken: Primaire preventie is gericht op het voorkomen van nieuwe letsels. Secundaire preventie heeft betrekking op het tijdig herkennen en behandelen

Nadere informatie

Stabiliteitstraining

Stabiliteitstraining Stabiliteitstraining door: Chris Groothoff (sport)fysiotherapeut docent balans- en stabiliteitstraining werkzaam in sportstad Heerenveen (o.a. betrokken bij revalidatie van topturners/sters als Berber

Nadere informatie

> Relaxatie, ontspanningsbehandeling en AOT

> Relaxatie, ontspanningsbehandeling en AOT > Relaxatie, ontspanningsbehandeling en AOT > Relaxatie, ontspanningsbehandeling en AOT Wil jij beter kunnen omgaan met stress? Ontdekken hoe je ademhaling je kan helpen in stressvolle situaties? Heb je

Nadere informatie

Module 4 : Krachtbronnen

Module 4 : Krachtbronnen Module 4 : Krachtbronnen Vertrouwen Krachtbron: positieve mindset krachtbron: emoties hanteren Krachtbron: loslaten Moment voor jezelf en jouw verhaal opdrachten oefeningen Inleiding Veerkracht bouw je

Nadere informatie

WAT BEPAALT DE MAXIMALE PRESTATIE? HET HOOFD? Bert Van Poucke

WAT BEPAALT DE MAXIMALE PRESTATIE? HET HOOFD? Bert Van Poucke WAT BEPAALT DE MAXIMALE PRESTATIE? HET HOOFD? Bert Van Poucke Analyse 4 pijlers belangrijk om optimale prestaties te leveren: 1) de fysieke pijler (incl. technisch en tactisch) 2) de mentale pijler 3)

Nadere informatie

Oefenprogramma Core Stability

Oefenprogramma Core Stability Oefenprogramma Core Stability Een woordje uitleg Wat wordt er eigenlijk bedoeld met Core? Dit is in feite het gebied van de rug, de buik en het bekken. De romp is het centrum van de functionele bewegingsketen

Nadere informatie

Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen

Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Zesdaagse, geaccrediteerde Masterclass voor psychologen, trainers, coaches en therapeuten. Start 30 maart 2012 Open Avond: 6 maart a.s. WAAROM EEN MASTERCLASS

Nadere informatie

Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen

Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen Dialectische Gedrags Therapie 2 1. Voor wie? Deze brochure geeft informatie over Dialectische Gedragstherapie (DGT).

Nadere informatie

HOUDINGSTRAINING. Houdingstraining. Houdingstraining. Wat? 12-12-2014. Onderdeel van de fysieke voorbereiding. Dag van de Trainer (13/12/2014)

HOUDINGSTRAINING. Houdingstraining. Houdingstraining. Wat? 12-12-2014. Onderdeel van de fysieke voorbereiding. Dag van de Trainer (13/12/2014) HOUDINGSTRAINING Onderdeel van de fysieke voorbereiding Dag van de Trainer (13/12/2014) Houdingstraining Wat? raakvlakken met stabilisatietraining hypes o.a., Core stability, Performance Stability, FMS,

Nadere informatie

Trainingsrichtlijn Core Stability -Basics-

Trainingsrichtlijn Core Stability -Basics- Trainingsrichtlijn Core Stability -Basics- Uitleg voor de patiënt Oefening 1 en 2 zijn gericht op het activeren van de musculus tranversus abdominis (TVA). Middels het bewust en gecontroleerd aanspannen

Nadere informatie

Stressmanagement, Ademhaling, Yoga & Ontspanning. Les 1

Stressmanagement, Ademhaling, Yoga & Ontspanning. Les 1 Stressmanagement, Ademhaling, Yoga & Ontspanning Les 1 Agenda Introductie Ademhalingstest Oefening de Verkenning Nabespreken in 3-tallen: coach, cliënt, observator Evalueren observaties Theorie Verademing

Nadere informatie

Eindtermen. Eindtermen Praktijk: Eindtermen Voetreflextherapeut.doc 1

Eindtermen. Eindtermen Praktijk: Eindtermen Voetreflextherapeut.doc 1 Eindtermen Voetreflexzonetherapie: Eindtermen theorie: - De therapeut behandelt vanuit een holistische mensvisie en stelt binnen het kader van beroepsprofiel het lichamelijk en geestelijk functioneren

Nadere informatie

Praktijkfolder Stabiliteitstraining van de lage rug.

Praktijkfolder Stabiliteitstraining van de lage rug. Praktijkfolder Stabiliteitstraining van de lage rug. Oefeningen met een stok. Uitvoering A: Span de buikspieren aan neutraal blijft.30 herhalingen. Uitvoering B:Span de buikspieren aan neutraal blijft.

Nadere informatie

MINDFULNESS VOOR DE PROFESSIONAL. aandacht ontspanning zelfvertrouwen

MINDFULNESS VOOR DE PROFESSIONAL. aandacht ontspanning zelfvertrouwen MINDFULNESS VOOR DE PROFESSIONAL aandacht ontspanning zelfvertrouwen Mindfulness voor de professional aandacht. ontspanning. zelfvertrouwen Introductie Leidinggevenden en medewerkers op verantwoordelijke

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting Gynaecologie. Bekkenfysiotherapie

Patiëntenvoorlichting Gynaecologie. Bekkenfysiotherapie Patiëntenvoorlichting Gynaecologie Bekkenfysiotherapie 1. Wat is bekkenfysiotherapie? 2. Wat is het verschil met gewone fysiotherapie? 3. Wanneer is bekkenfysiotherapie zinvol? 4. Hoe werkt de bekkenfysiotherapeut?

Nadere informatie

Gynaecologie. Bekkenbodemproblemen fysiotherapie. Afdeling: Onderwerp:

Gynaecologie. Bekkenbodemproblemen fysiotherapie. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Gynaecologie 1 1. Wat is bekkenfysiotherapie? 2. Wat is het verschil met gewone fysiotherapie? 3. Wanneer is bekkenfysiotherapie zinvol? 4. Hoe werkt de bekkenfysiotherapeut? 5. Speciale

Nadere informatie

Personalia. J. Kapitein, Van etiket naar diagnose, DOI 10.1007/978-90-368-0653-4, 2014 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media BV

Personalia. J. Kapitein, Van etiket naar diagnose, DOI 10.1007/978-90-368-0653-4, 2014 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media BV 117 Personalia J. Kapitein, Van etiket naar diagnose, DOI 10.1007/978-90-368-0653-4, 2014 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media BV 118 Personalia Dit boek is het resultaat van het wederzijdse

Nadere informatie

Bekkenbodemoefeningen na een bevalling

Bekkenbodemoefeningen na een bevalling Bekkenbodemoefeningen na een bevalling Inleiding Tijdens de zwangerschap en de bevalling hebben de bekkenbodemspieren veel te verduren. Het is belangrijk na de bevalling deze spieren weer in goede conditie

Nadere informatie

Bekkenkanteling: maak afwisselend een bolle- en holle rug, waarbij romp en hoofd stil blijven liggen op de onderlaag.

Bekkenkanteling: maak afwisselend een bolle- en holle rug, waarbij romp en hoofd stil blijven liggen op de onderlaag. www.gezondbewegen.nl Rugoefeningen Algemene adviezen: Creëer een vaste plaats en een vast tijdstip en voer de oefeningen twee keer per dag uit Realiseer u, indien de klachten verminderd of verdwenen zijn,

Nadere informatie

U gezondheid, onze uitdaging!

U gezondheid, onze uitdaging! Hertsteltraject Grip- krijgen- op- stress. Een te hoge werkdruk, te veel drukte thuis, ingrijpende gebeurtenissen in ons leven, zorgen, problemen, conflicten of dagelijkse ergernissen kunnen stress opleveren.

Nadere informatie

Opleidingen en Cursussen Karin van Teeffelen-Lagerweij

Opleidingen en Cursussen Karin van Teeffelen-Lagerweij Opleidingen en Cursussen Karin van Teeffelen-Lagerweij 1983 Bewijs van bevoegdheid van fysiotherapeut 1985-1990: Opleiding Pedagogiek 1986 Fysiotherapie in de pediatrie Bobath I Multiple Sclerose/Parkinson

Nadere informatie

DE ROL VAN TRAINER EN COACH BIJ MOTORISCH LEREN

DE ROL VAN TRAINER EN COACH BIJ MOTORISCH LEREN DE ROL VAN TRAINER EN COACH BIJ MOTORISCH LEREN Een relatief duurzame verandering in perceptueel-motorische vaardigheden als gevolg van oefening. (Beek, 2010) 3 FEBRUARI 2016 SJOERD HOEK 333203, SIMONE

Nadere informatie

De behandelmogelijkheden zijn: Bekkenfysiotherapie

De behandelmogelijkheden zijn: Bekkenfysiotherapie Bekkenfysiotherapie De bekkenfysiotherapeut Mignon Lamers-Bolk Wat is bekkenfysiotherapie? Bekkenfysiotherapie is een erkende specialisatie binnen de fysiotherapie, welke zich richt op klachten in of rondom

Nadere informatie

In balans door. centreren

In balans door. centreren In balans door centreren Centreren Om je lichaam en geest op een lijn te brengen is centreren een belangrijke vaardigheid. In eerste instantie is centreren je aandacht naar je een punt 3 tot 5 centimeter

Nadere informatie

Stressreductie en stressregulatie Training voor mensen met spanningsklachten

Stressreductie en stressregulatie Training voor mensen met spanningsklachten Stressreductie en stressregulatie Training voor mensen met spanningsklachten In deze folder vindt u informatie over de training Stressreductie en Stressregulatie, die verzorgd wordt door de afdeling Medische

Nadere informatie

Bekkenfysiotherapie bij pijn in het bekkengebied

Bekkenfysiotherapie bij pijn in het bekkengebied Bekkenfysiotherapie bij pijn in het bekkengebied U heeft pijnklachten in uw buik- en/of bekkengebied. De bekkenfysiotherapeut kan u helpen om deze klachten te verminderen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

HOOFD PIJN EN NU? THERAPIE HOOFDPIJN KLACHTEN

HOOFD PIJN EN NU? THERAPIE HOOFDPIJN KLACHTEN HOOFD PIJN EN NU? THERAPIE HOOFDPIJN KLACHTEN PROTOCOL HOOFDPIJN KLACHTEN AUTEUR HELEEN BOVEN MANUEEL THERAPEUT fysiosportief LEON MEIJER SPORTFYSIOTHERAPEUT fysiosportief FOTOGRAFIE 1 JOHAN BOSMA FOTOSTIJL

Nadere informatie

MINDFULNESS IN MEDEZEGGENSCHAP. Training voor ondernemingsraadleden

MINDFULNESS IN MEDEZEGGENSCHAP. Training voor ondernemingsraadleden MINDFULNESS IN MEDEZEGGENSCHAP Training voor ondernemingsraadleden Mindfulness in Medezeggenschap Introductie Meedenken en beslissen in de ondernemingsraad levert - naast veel goede en plezierige zaken

Nadere informatie

Medewerkerinformatie. Bekkenfysiotherapie. Wat is bekkenfysiotherapie? terTER_

Medewerkerinformatie. Bekkenfysiotherapie. Wat is bekkenfysiotherapie? terTER_ Medewerkerinformatie Bekkenfysiotherapie Wat is bekkenfysiotherapie? 1234567890-terTER_ Bekkenfysiotherapie Wat is bekkenfysiotherapie? Bij bekkenfysiotherapie leert u om de spieren van de bekkenbodem

Nadere informatie

Mentale Kracht. De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie

Mentale Kracht. De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie Mentale Kracht De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie Mentale Kracht De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie Veel organisaties kiezen ervoor om, als

Nadere informatie

Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen

Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Zesdaagse, geaccrediteerde Masterclass o.l.v. Annet van Laar, voor psychologen, trainers, coaches en therapeuten. Start: 14 februari 2014 Introductieworkshop:

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. (sub)totaalruptuur

Maatschap Gynaecologie. (sub)totaalruptuur Maatschap Gynaecologie (sub)totaalruptuur Algemeen Tijdens de bevalling is er een totaalruptuur of een subtotaal ruptuur ontstaan. Deze folder geeft u informatie over wat een (sub)totaalruptuur is en wat

Nadere informatie

Het belang van buikdruk en ademhaling voor de bekkenbodem

Het belang van buikdruk en ademhaling voor de bekkenbodem Het belang van buikdruk en ademhaling voor de bekkenbodem Yildiz van der Zijden 2017 Yildiz van der Zijden www.jouwbekkentherapeut.nl 1/27 In dit e-book heb ik voor jou al mijn artikelen op een rijtje

Nadere informatie

Gynaecologie/Bekkenbodemcentrum

Gynaecologie/Bekkenbodemcentrum Gynaecologie/Bekkenbodemcentrum Bekkenbodemfysiotherapie Deze brochure wordt u aangeboden door de afdeling Gynaecologie/Verloskunde. Wij vinden het belangrijk dat patiënten goede voorlichting krijgen.

Nadere informatie

De training is in te zetten voor verschillende doelgroepen.

De training is in te zetten voor verschillende doelgroepen. De training is in te zetten voor verschillende doelgroepen. - Voor buschauffeurs en conducteurs, waar verbale, mentale en fysieke agressie stelselmatig voor komt. - Voor de controleurs in het openbaar

Nadere informatie

De bekkenfysiotherapeut. Helpt bij ongewild urineverlies, moeilijke stoelgang en pijn bij het vrijen

De bekkenfysiotherapeut. Helpt bij ongewild urineverlies, moeilijke stoelgang en pijn bij het vrijen De bekkenfysiotherapeut Helpt bij ongewild urineverlies, moeilijke stoelgang en pijn bij het vrijen Herkent u dit? Gaan de gewone dagelijkse dingen niet zoals ze zouden moeten gaan? U durft niet meer op

Nadere informatie

2] Rekoefening zittend 10 X Zittend, natuurlijke rugkromming, voeten op grond Armen gekruisd onder schouders. f) IDEM ander arm.

2] Rekoefening zittend 10 X Zittend, natuurlijke rugkromming, voeten op grond Armen gekruisd onder schouders. f) IDEM ander arm. 1] Rekoefening 10 X Ruglig, opgerold kussen onder schouderblad & kussen (2) onder hoofd a) 1 knie opheffen b) 2e knie opheffen c) armen rond knieën d) Beide armen achter hoofd (recht) rekken e) 10 tellen

Nadere informatie

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond.

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond. FOAM ROLLER OEFENINGEN Naast de bekende bindweefsel massage is de foam roller een fantastisch hulpmiddel voor het versterken van je core. Door gebruik te maken van een onstabiele ondergrond zoals de foam

Nadere informatie

Lichaamswijsheid herkennen en toepassen

Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Vijfdaagse, geaccrediteerde masterclass voor psychologen, trainers, coaches en therapeuten. WAAROM EEN MASTERCLASS LICHAAMSWIJSHEID

Nadere informatie