Toelating en verwijdering in het kader van de ondersteuningsbehoefte. Céline Adriaansen José van Snek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toelating en verwijdering in het kader van de ondersteuningsbehoefte. Céline Adriaansen José van Snek"

Transcriptie

1 Toelating en verwijdering in het kader van de ondersteuningsbehoefte Céline Adriaansen José van Snek

2 Opzet bijeenkomst 1. Inleiding 2. Toelating (met name in het kader van de ondersteuningsbehoefte) 3. Weigering (in het kader van de zorgplicht) 4. Schorsing 5. Verwijdering

3 Toelating (procedure) Aanmelding: de aanvraag tot toelating. Toelating en inschrijving: besluit of beslissing van het bevoegd gezag waardoor het kind het recht krijgt om als leerling op de leerlingenlijst te worden ingeschreven. Plaatsing: de feitelijke handeling waardoor de leerling daadwerkelijk in een bepaalde groep of klas de gelegenheid krijgt onderwijs te volgen. Verwijzing: het verplaatsen van een leerling naar een andere school van het bevoegd gezag. Hieronder valt ook het zogenaamde schoolwijkenbeleid.

4 Aanmelding Voornaamste onderdelen: - Ouders dienen (zo mogelijk) minimaal 10 weken voor aanvang schooljaar hun kind aan te melden (bevoegd gezag heeft 6 weken om passend aanbod te doen, met mogelijke verlenging van 4 weken). - Aanmelding is mogelijk vanaf 3 jaar (po). Dove en slechthorende kinderen kunnen in het speciaal basisonderwijs al vanaf 2 jaar worden aangemeld. - Het samenwerkingsverband dient na te denken hoe de procedure zal lopen bij een aanmelding van een leerling op meerdere scholen. - Beoordelen of er sprake is van een ondersteuningsbehoefte en of aanvullende informatie is gewenst.

5 Zorgplicht De zorgplicht gaat voor een school in op het moment dat: - er plaatsruimte is op de school; - ouders de grondslag van de school niet onderschrijven dan wel respecteren. Bij speciaal basisonderwijs mag de school alleen vragen om te respecteren; - de leerling wordt aangemeld (vanaf 3 jaar in het primair onderwijs en vanaf 2 jaar in het speciaal onderwijs voor dove en slechthorende kinderen); - het gaat om een leerling die extra ondersteuning nodig heeft; - ouders dienen bij aanmelding aan te geven dat ze vermoeden dat het kind extra ondersteuning nodig heeft; - bij aanmelding op meerdere scholen dienen ouders dit door te geven.

6 Wettelijke eisen toelating Primair onderwijs: - Leerling dient 4 jaar te zijn. Wennen mag tussen de 3 jaar en 10 maanden en de 4 jaar voor maximaal 5 dagen. Dit mag worden opgedeeld in dagdelen. Speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs (cluster 3 en 4): - Er dient een toelaatbaarheidsverklaring te zijn. - De toelaatbaarheidsverklaring wordt aangevraagd door de school van aanmelding of waar de leerling is ingeschreven. - Ouders en de school kunnen bezwaar maken tegen beslissing van het samenwerkingsverband inzake het afgeven van een toelaatbaarheidsverklaring. Het samenwerkingsverband dient dan bezwaaradviescommissie te raadplegen. - Geen weigering op denominatieve gronden. Speciaal onderwijs (cluster 1 en 2) - Toelaatbaarheidsverklaring die wordt afgegeven door de Commissie van Onderzoek - Valt buiten de zorgplicht (is geen deel van het samenwerkingsverband)

7 Weigeringsgronden Een leerling mag geweigerd worden als: - De school kan niet de vereiste ondersteuning voor de leerling bieden; - De leerling wordt bij toelating geplaatst op een wachtlijst omdat de klas of groep vol is; - De leerling is op grond van zijn gedrag een bedreiging voor de veiligheid van andere leerlingen; - De leerling wordt toegelaten, maar er is sprake van spreiding vanwege gemeentelijke afspraken in het kader van gemeentelijke afspraken in het kader van gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid (artikel 167a Wpo) en van spreiding over schoolwijken bij openbare scholen.

8 Weigering ondersteuningsbehoefte Weigering op grond van de ondersteuningsbehoefte Een afweging maken over de toelating mede op basis van volgende onderwerpen: a) Groepsgrootte; b) Samenstelling van groep als gevolg van de voorschriften van het samenwerkingsverband; c) Effect op onderwijs aan reeds aanwezige leerlingen; d) Deskundigheid personeel; e) Beschikbaar personeel (tekort, ziekteverzuim); f) Mogelijkheden van begeleiding door ouder; g) Benodigde middelen (kosten extra personeel); h) Gevergde aanpassing in organisatie, begeleiding en onderwijs; i) Werkdruk.

9 Weigering ondersteuningsbehoefte Primair onderwijs: Per leerling afweging maken (mede op basis van Wgb en schoolondersteuningsprofiel) De (on)mogelijkheden van het kind De (on)mogelijkheden van de school De wensen van de ouders - Bij toelating van een leerling met een ondersteuningsbehoefte kunnen op basis van het ontwikkelingsperspectief andere onderwijsdoelen worden gehanteerd. - Bij weigering in verband met de maximale opnamecapaciteit is er nog geen sprake van een zorgplicht.

10 Verhuizing en grensverkeer Speciaal basisonderwijs Bij grensverkeer en verhuizing dezelfde uitgangspunten als voor inwerkingtreding passend onderwijs. Bij verhuizing binnen 6 maanden na toelating sbo geldt dat het nieuwe samenwerkingsverband een toelaatbaarheidsverklaring dient af te geven en de bekostiging dient te dragen. Overgangsregeling vanaf 1 augustus Speciaal onderwijs (Cluster 3 en 4) Toelaatbaarheidsverklaring oude samenwerkingsverband blijft gelden bij verhuizing en grensverkeer. Dit loopt door tot einddatum toelaatbaarheidsverklaring of nieuwe aanmelding op school (overgang van primair naar voortgezet onderwijs). Overplaatsing naar regulier onderwijs, dan nieuwe toelaatbaarheidsverklaring nieuwe samenwerkingsverband.

11 Tijdelijke geschillencommissie Geschillencommissie voor: - toelating - verwijdering - het ontwikkelingsperspectief Binnen 6 weken na beslissing dient het bezwaar te worden ingediend. Het bezwaar schort de werking van de beslissing op. Commissie heeft 10 weken om tot een oordeel te komen. Bij de totstandkoming van het advies worden het schoolondersteuningsprofiel en het ondersteuningsplan meegenomen. Het advies is niet bindend. Bij afwijking dient het schoolbestuur aan ouders en de commissie aan te geven waarom is afgeweken van het advies. Er zijn ook andere rechtsgangen, zoals het College van de rechten van de mensen of de rechter.

12 Procedure bij weigering Procedure - Binnen 6 weken gemotiveerde beslissing op aanmelding, deze termijn mag eenmaal verlengd worden met 4 weken - Weigering op grond van gegevens die ouders hebben verstrekt bij aanmelding - Weigering op grond van andere gegevens dan verstrekt door de ouders bij aanmelding (dan gesprek met ouders) - Kenbaar maken mogelijkheid bezwaar en beroep (termijn indienen bezwaar 6 weken na besluit, beslissing op bezwaar binnen 4 weken) - Mogelijke spoedprocedure bij de bestuursrechter of president van de rechtbank (belang ouders bij snelle beslissing) Indien er sprake is van een zorgplicht mag het schoolbestuur een leerling niet weigeren, nadat met ouders in overleg is getreden en een andere school bereid is om de leerling toe te laten.

13 Ordemaatregelen Pedagogische handelingen (uit de klas verwijderen, nakomen etc.) Ordemaatregelen: - De schriftelijke berisping; - De overplaatsing naar een parallelklas of naar een andere vestiging van de school van het bevoegd gezag; - De waarschuwing voor een verwijdering; - De schorsing; - De verwijdering.

14 Schorsing Dient minstens een dag te omvatten en mag niet langer dan 5 dagen duren. Inhoud schorsingsbesluit: - Reden schorsing; - Duur schorsing; - Ingangsdatum en einddatum; - Bezwaarclausule (openbaar onderwijs). Schorsing langer dan één dag, in kennis stellen Onderwijsinspectie.

15 Verwijdering Gronden: De school kan niet aan de ondersteuningsbehoefte van de leerling voldoen. Ernstig wangedrag van de leerling of de ouders. Gedrag in strijd met de grondslag (bijzonder onderwijs). Toetsingscriteria ondersteuningsbehoefte: - Schoolondersteuningsprofiel; - Aard van de handicap; - Beschikbare formatie; - Beschikbare externe hulp; - Afstemming benodigde zorg en beschikbare ondersteuning.

16 Verwijdering Aandachtspunten verwijdering wegens niet kunnen voldoen aan de ondersteuningsbehoefte van een leerling: - Onderzoek en bijstelling ontwikkelingsperspectief leerling; - Overleg ouders over vinden van andere passende school (in beginsel bij de woning van de leerling); - Rekening houden met voorkeur richting van het onderwijs. Inhoud verwijderingsbesluit: - Overleg met ouders; - Inventarisatie van scholen met ondersteuningsprofiel dat overeenstemt met ondersteuningsbehoefte; - Reistijd naar nieuwe school.

17 Verwijdering Procedure - Alvorens overgaan voornemen tot verwijdering mening vragen, leerkracht(en), team en inspectie. - Ouders uitnodigen voor gesprek en voornemen kenbaar maken. - Als gesprek geen aanleiding is voor afzien voornemen, schriftelijk en onderbouwd berichten aan ouders. - Op zoek gaan naar andere school die de leerling wil toelaten. - Het verwijderingsbesluit kan pas worden genomen als een andere school bereid is om de leerling toe te laten. - Schriftelijke mededeling (definitief verwijderingsbesluit) aan ouders.

18 Verwijdering Geschil verwijderingsbesluit: - Bezwaarprocedure en vervolgens in beroep bij bestuursrechter (openbaar onderwijs) of naar de burgerlijke rechter (bijzonder onderwijs). - Geschil aanhangig maken bij Tijdelijke geschillencommissie toelating en verwijdering. - Oordeel aanvragen bij het College voor de Rechten van de Mens.

19 Dank u wel voor de aandacht! Vragen, tips & opmerkingen: helpdesk@vosabb.nl

Verzuim SO: 2 SBO: 1. Vrijstelling: 2. Voorschool: 1. Thuis Onderwijs: 6. Woudenberg: 1. Prive: 2. Ziek: 16. IB directiedag 13 maart 2019

Verzuim SO: 2 SBO: 1. Vrijstelling: 2. Voorschool: 1. Thuis Onderwijs: 6. Woudenberg: 1. Prive: 2. Ziek: 16. IB directiedag 13 maart 2019 Verzuim SO: 2 SBO: 1 Vrijstelling: 2 Voorschool: 1 Thuis Onderwijs: 6 Woudenberg: 1 Prive: 2 Ziek: 16 IB directiedag 13 maart 2019 2 Verzuim IB directiedag 13 maart 2019 3 Verzuim Vensters bao-sbo/so-vso,

Nadere informatie

Toelaten, schorsen en verwijderen

Toelaten, schorsen en verwijderen Toelaten, schorsen en verwijderen Scholengroep Perspectief Inhoud. 1. Algemene uiteenzetting. 1.1 Leerplicht en vrije schoolkeuze als bepalende principes. 1.2 Toegankelijkheid. 1.3 Schoolkwestie. 1.4 Toepasselijke

Nadere informatie

Bijlage E.10 bij OP Protocol toelating schorsing en verwijdering in het primair onderwijs

Bijlage E.10 bij OP Protocol toelating schorsing en verwijdering in het primair onderwijs Bijlage E.10 bij OP Protocol toelating schorsing en verwijdering in het primair onderwijs 1 Inhoud September 2015 1. Algemene uiteenzetting. 1.1. Leerplicht en vrije schoolkeuze als bepalende principes.

Nadere informatie

TOELATINGSBELEID 1. Aanmelding 2. Besluitvorming toelating weigering

TOELATINGSBELEID 1. Aanmelding 2. Besluitvorming toelating weigering TOELATINGSBELEID 1. Aanmelding In onderstaande aanmeldingsprocedure zijn alle wettelijke bepalingen omtrent de aanmelding opgenomen. De aanmeldingsprocedure is als volgt: - Ouders dienen hun kind minimaal

Nadere informatie

SAMENWERKINGSVERBAND AMSTELLAND EN DE MEERLANDEN

SAMENWERKINGSVERBAND AMSTELLAND EN DE MEERLANDEN Toelichting bij stroomschema zorgplicht aanmelding 1. Voorwaarden aanmelding bij reguliere school De aanmeldingsprocedure van de school is leidend. Natuurlijk kunnen ouders voor de inschrijving het schoolondersteuningsprofiel

Nadere informatie

Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen 31 augustus 2017 Inleiding Met de invoering van de Wet passend onderwijs per augustus 2014 hebben scholen zorgplicht gekregen. Dat betekent dat ze

Nadere informatie

PROTOCOL TOELATING, SCHORSING EN VERWIJDERING in het primair onderwijs bijlage 8 bij OP

PROTOCOL TOELATING, SCHORSING EN VERWIJDERING in het primair onderwijs bijlage 8 bij OP PROTOCOL TOELATING, SCHORSING EN VERWIJDERING in het primair onderwijs bijlage 8 bij OP Bedoeld als voorbeeld notitie voor de aangesloten schoolbesturen in het SWV 22-02 PO. Deze notitie bevat tenminste

Nadere informatie

Wettelijke borging De wettelijke borging van de zorgplicht zit in twee artikelen van de wet op het primair onderwijs; artikel 40, lid 3 en 4:

Wettelijke borging De wettelijke borging van de zorgplicht zit in twee artikelen van de wet op het primair onderwijs; artikel 40, lid 3 en 4: Zorgplicht Met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014 is tevens het begrip zorgplicht geïntroduceerd. Opvallend daarbij is overigens dat in de tekst van de wet het woord zorgplicht niet

Nadere informatie

Katern. Toelating en verwijdering in het primair onderwijs

Katern. Toelating en verwijdering in het primair onderwijs 8 Katern Toelating en verwijdering in het primair onderwijs 2 Toelating en verwijdering in het primair onderwijs Bezoekadres: Houttuinlaan 8, 3447 GM, Woerden Postadres: Postbus 162, 3440 AD Woerden Telefoon:

Nadere informatie

Schorsing en verwijdering. Als het niet goed gaat op school. Opvoedkundige maatregelen.

Schorsing en verwijdering. Als het niet goed gaat op school. Opvoedkundige maatregelen. Schorsing en verwijdering. Als het niet goed gaat op school. Opvoedkundige maatregelen. Ondanks alle positieve en preventieve maatregelen die een school neemt, kan het nodig zijn om leerlingen te corrigeren.

Nadere informatie

april 2018 Beleid Toelating, verwijdering en schorsing van leerlingen Toelating, schorsing verwijdering 1

april 2018 Beleid Toelating, verwijdering en schorsing van leerlingen Toelating, schorsing verwijdering 1 april 2018 Beleid Toelating, verwijdering en schorsing van leerlingen Toelating, schorsing verwijdering 1 Inhoud INLEIDING... 3 1. AANMELDING... 3 1.1 Algemeen... 3 1.2 Zorgplicht... 3 1.3 Weigeringsgronden

Nadere informatie

Zorgplicht voor de scholen

Zorgplicht voor de scholen Zorgplicht voor de scholen In het kader van de wet passend onderwijs hebben de scholen zorgplicht. Dit geldt voor leerlingen die extra ondersteuning behoeven. Een inschrijving is iets andere dan een aanmelding.

Nadere informatie

Ordemaatregelen, schorsing en verwijdering.

Ordemaatregelen, schorsing en verwijdering. Opvoedkundige maatregelen. Ondanks alle positieve en preventieve maatregelen die een school neemt, kan het nodig zijn om leerlingen te corrigeren. Wanneer een leerling de gedragsregels overtreedt die binnen

Nadere informatie

Beleid schorsing en verwijdering

Beleid schorsing en verwijdering Beleid schorsing en verwijdering Opgesteld door : werkgroep Kwaliteit Instemming GMR : 19 september 2017 Vastgesteld door : F.M. van Veen, voorzitter CvB Vastgesteld op : 19 september 2017 Evalueren in

Nadere informatie

Zorgplicht voor de scholen

Zorgplicht voor de scholen Zorgplicht voor de scholen In het kader van de wet passend onderwijs hebben de scholen zorgplicht. Dit geldt voor leerlingen die extra ondersteuning behoeven. 1. procedure aanmelding bij reguliere school

Nadere informatie

Passend onderwijs: de praktijk van de Geschillencommissie passend onderwijs (GPO)

Passend onderwijs: de praktijk van de Geschillencommissie passend onderwijs (GPO) Passend onderwijs: de praktijk van de Geschillencommissie passend onderwijs (GPO) WMS Congres 9 november 2016 Medezeggenschap en Good Governance! Olga Luiken Secretaris Agenda Inleiding Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Notitie zorgplicht voor de scholen

Notitie zorgplicht voor de scholen Notitie zorgplicht voor de scholen pagina 1 van 7 Zorgplicht voor de scholen In het kader van de Wet passend onderwijs hebben de scholen zorgplicht. Dit geldt voor leerlingen die extra ondersteuning behoeven.

Nadere informatie

TOELATING EN VERWIJDERING

TOELATING EN VERWIJDERING TOELATING EN VERWIJDERING TOELATING EN VERWIJDERING Inleiding Eigenlijk zou elke school elke leerling willen toelaten. Maar dan dit: de school zou de leerling wel willen toelaten, maar moet toch weigeren,

Nadere informatie

Bijlage 10: Protocol schorsing en verwijdering

Bijlage 10: Protocol schorsing en verwijdering Bijlage 10: Protocol schorsing en verwijdering Voor het primair onderwijs is in artikel 40 leden, 11 en 12 en 40c van de Wet Primair Onderwijs (WPO) geregeld onder welke omstandigheden het bestuur mag

Nadere informatie

Beleid Toelating, Verwijdering en Schorsing van leerlingen van de Stichting Meer Primair

Beleid Toelating, Verwijdering en Schorsing van leerlingen van de Stichting Meer Primair Beleid Toelating, Verwijdering en Schorsing van leerlingen van de Stichting Meer Primair Inleiding Op 1 augustus 2014 is de Wet passend onderwijs van kracht geworden. Schoolbesturen hebben sindsdien zorgplicht.

Nadere informatie

Bijlage 5 Toelating en aanmelding

Bijlage 5 Toelating en aanmelding Bijlage 5 Toelating en aanmelding Versie: 20-11-2014 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Aanmelding van leerlingen... 3 Toelating van leerlingen... 3 Uitzonderingen... 4 Schorsen en verwijderen... 5 2 Inleiding

Nadere informatie

Inschrijving vindt plaats nadat de ouders in een kennismakingsgesprek met de locatiecoördinator geïnformeerd zijn over het karakter van de school.

Inschrijving vindt plaats nadat de ouders in een kennismakingsgesprek met de locatiecoördinator geïnformeerd zijn over het karakter van de school. Aannamebeleid WAS en Fluenta Schoolprocedure aanname leerlingen Deze notitie is opgesteld om tot een zorgvuldig beleid te komen voor het aanmelden en inschrijven van leerlingen op basisschool Willem Alexander

Nadere informatie

Adviezen voor toelating leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte

Adviezen voor toelating leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte Adviezen voor toelating leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte Passend Onderwijs is van start gegaan in augustus 2014. Sindsdien heeft de Geschillencommissie Passend Onderwijs (GPO) nogal wat klachten

Nadere informatie

Toelaten en verwijderen van leerlingen. PPO de Link

Toelaten en verwijderen van leerlingen. PPO de Link Toelaten en verwijderen van leerlingen PPO de Link Vastgesteld door : mevrouw F.M. van Veen, algemeen directeur Datum : eerste vaststelling op 24 september 2013; bijgesteld en opnieuw vastgesteld op 27

Nadere informatie

Schorsen en Verwijderen

Schorsen en Verwijderen Beleid Schorsen en Verwijderen Protocol Schorsen en Verwijderen Datum 26-6-2015 Versie 8.0 Status Onderdeel van Definitief Onderwijs GMR positief advies 25-03-2015 CvB goedkeuring op: 25-06-2015 Bestandslocatie

Nadere informatie

Regeling toelating, schorsing en verwijdering leerlingen van MosaLira stichting voor leren, onderwijs en opvoeding

Regeling toelating, schorsing en verwijdering leerlingen van MosaLira stichting voor leren, onderwijs en opvoeding Regeling toelating, schorsing en verwijdering leerlingen van MosaLira stichting voor leren, onderwijs en opvoeding Bestuur Vastgesteld 9 juni 2010 Update 27 januari 2013 Aanpassingen n.a.v. wijzingen WPO

Nadere informatie

Inleiding. Aanname protocol

Inleiding. Aanname protocol Aanname protocol Inleiding Bij scholen van Jong Leren zijn kinderen hartelijk welkom. Binnen Jong Leren wordt geen onderscheid gemaakt tussen geloof, ras, geaardheid of afkomst. Voorwaarden van de aanname

Nadere informatie

Protocol. Toelating Schorsing en Verwijdering. Stichting Speciaal Onderwijs Fryslân

Protocol. Toelating Schorsing en Verwijdering. Stichting Speciaal Onderwijs Fryslân Protocol Toelating Schorsing en Verwijdering Stichting Speciaal Onderwijs Fryslân 1 Januari 2015 INHOUD: 1. Inleiding 1.1. Uitgangspunten 3 1.2. Bepalende principes 3 1.3. Toepasselijke wetsbepalingen

Nadere informatie

Aannamebeleid Basisschool Het Dok (Stichting r.-k., Algemeen Bijzonder en Openbaar Primair Onderwijs PANTA RHEI)

Aannamebeleid Basisschool Het Dok (Stichting r.-k., Algemeen Bijzonder en Openbaar Primair Onderwijs PANTA RHEI) Aannamebeleid Basisschool Het Dok (Stichting r.-k., Algemeen Bijzonder en Openbaar Primair Onderwijs PANTA RHEI) In dit stuk beschrijven wij het aannamebeleid dat gehanteerd wordt op Basisschool Het Dok.

Nadere informatie

Protocol ordemaatregelen

Protocol ordemaatregelen Protocol ordemaatregelen Stichting Primair Onderwijs Achterhoek Lohmanlaan 23 7003 DJ Doetinchem INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Schorsing... 5 Verwijdering... 6 Bijlage 1 Wet Primair Onderwijs... 8 Bijlage

Nadere informatie

Protocol: Time-out, schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol: Time-out, schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol: Time-out, schorsing en verwijdering van leerlingen Besluitvorming en communicatie Bespreken MO 29 januari 2015 Instemming GMR 4 februari 2015 Vaststellen definitieve versie bestuur 4 februari

Nadere informatie

AANMELDING EN ZORGPLICHT S(B)O-SCHOOL

AANMELDING EN ZORGPLICHT S(B)O-SCHOOL AANMELDING EN ZORGPLICHT S(B)O-SCHOOL (Leerling staat nog niet ingeschreven bij een school) Aanmelding S(B)O school en voorwaarden Het gaat om een leerling die extra ondersteuning nodig heeft. Ouders moeten

Nadere informatie

Aanmelden en Zorgplicht versie

Aanmelden en Zorgplicht versie Aanmelden en Zorgplicht versie 12-1-2017 Inleiding Na de invoering van passend onderwijs op 1 augustus 2014 heeft het bevoegd gezag van de scholen zorgplicht. Dat betekent dat het bevoegd gezag van de

Nadere informatie

10 Aanmelding en zorgplicht basisschool

10 Aanmelding en zorgplicht basisschool 10 Aanmelding en zorgplicht basisschool Deze bijlage is een toelichting bij het schema in het Ondersteuningsplan op pagina 17. De cijfers in het schema corresponderen met de uitleg in deze bijlage. 20

Nadere informatie

ZORGPLICHT: WANNEER WEL EN WANNEER NIET?

ZORGPLICHT: WANNEER WEL EN WANNEER NIET? ZORGPLICHT: WANNEER WEL EN WANNEER NIET? Verantwoordelijkheid van scholen Sinds de invoering van passend onderwijs hebben schoolbesturen een zorgplicht. Dat betekent dat ze de verantwoordelijkheid hebben

Nadere informatie

Toelating, schorsing en verwijdering

Toelating, schorsing en verwijdering Stichting RK Onderwijs Bommelerwaard Toelating, schorsing en verwijdering 1. Inleiding In art. 3 van de Leerplichtwet is geregeld dat kinderen leerplichtig zijn met ingang van de maand volgend op die waarin

Nadere informatie

Schorsen en Verwijderen

Schorsen en Verwijderen Beleid Schorsen en Verwijderen 2018 Protocol Schorsen en Verwijderen Datum 18-12-2017 Versie 1.0 Status Onderdeel van Definitief Onderwijs GMR positief advies op: 16-4-2018 CvB goedkeuring op: 23-4-2018

Nadere informatie

Zicht op Zorgplicht. SWV PO Delflanden 21 april Aleid Schipper

Zicht op Zorgplicht. SWV PO Delflanden 21 april Aleid Schipper Zicht op Zorgplicht SWV PO Delflanden 21 april 2015 Aleid Schipper Memorie van Toelichting bij wetsvoorstel PO Zorgplicht De invoering van passend onderwijs betekent dat wanneer ouders hun kind dat extra

Nadere informatie

Beleid aanmelding en toelating leerlingen

Beleid aanmelding en toelating leerlingen Beleid aanmelding en toelating leerlingen Opgesteld door : werkgroep kwaliteit Ingestemming GMR : 17 mei 2017 Vastgesteld door CvB op : 17 mei 2017 Te evalueren in : schooljaar 2020/21 2017-05-17 Aanmeldings-

Nadere informatie

Passend Onderwijs en Toelating, schorsing, verwijdering van leerlingen

Passend Onderwijs en Toelating, schorsing, verwijdering van leerlingen Passend Onderwijs en Toelating, schorsing, verwijdering van leerlingen Voor de volledige procedure verwijzen wij u naar de website van Onderwijsstichting MOVARE: www.movare.nl (de procedure Toelating,

Nadere informatie

Notitie over het aanmelden en toelaten van leerlingen (vastgesteld in de bestuursvergadering dd )

Notitie over het aanmelden en toelaten van leerlingen (vastgesteld in de bestuursvergadering dd ) Notitie over het aanmelden en toelaten van leerlingen (vastgesteld in de bestuursvergadering dd. 23-05-2014) Inleiding Door de invoering van Passend onderwijs (met ingang van 1 augustus 2014) veranderen

Nadere informatie

Het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring, bij wie en door wie?

Het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring, bij wie en door wie? Het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring, bij wie en door wie? Een handreiking om te kunnen bepalen waar de TLV moet worden aangevraagd. Een samenvatting voor het toepassen van grensverkeer. Versie

Nadere informatie

Toelatingsbeleid. Toelatingsbeleid voor vierjarigen.

Toelatingsbeleid. Toelatingsbeleid voor vierjarigen. Toelatingsbeleid Toelatingsbeleid voor vierjarigen. Om voor toelating op onze school in aanmerking te komen dient u als, ouder(s)/verzorger(s), minimaal tien weken voor de aanvang van het schooljaar waarin

Nadere informatie

Aanmeldings- Toelatings- en Plaatsingsbeleid basisscholen KSU

Aanmeldings- Toelatings- en Plaatsingsbeleid basisscholen KSU Aanmeldings- Toelatings- en Plaatsingsbeleid basisscholen KSU 1. Wettelijk kader Met de aanmelding van een kind geven ouders aan gebruik te willen maken van het onderwijsaanbod van de betreffende KSU school,

Nadere informatie

Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en toekenning extra ondersteuning

Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en toekenning extra ondersteuning Versie 1 september 2017 Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en toekenning extra ondersteuning Samenwerkingsverband passend

Nadere informatie

Bijlage 1. Overzicht geschillen en procedures

Bijlage 1. Overzicht geschillen en procedures Bijlage 1. Overzicht geschillen en procedures 1. Schoolbestuur heeft een geschil met ouders rond toelating en verwijdering. 2. Schoolbestuur of ouder heeft geschil met samenwerkingsverband over toelaatbaarheid

Nadere informatie

Toelating van leerlingen in het primair onderwijs. november 2017

Toelating van leerlingen in het primair onderwijs. november 2017 Toelating van leerlingen in het primair onderwijs november 2017 Inhoud Voorwoord... 3 1 Algemene informatie... 4 1.1 Inleiding... 4 1.2 Wettelijke kaders... 4 1.2.1 Om welke wetsartikelen gaat het vooral?...

Nadere informatie

Gelet de Wet op het Primair Onderwijs; Wet op de Expertisecentra en Wet Passend Onderwijs;

Gelet de Wet op het Primair Onderwijs; Wet op de Expertisecentra en Wet Passend Onderwijs; Toelatingsbeleid Voorgenomen besluit college van bestuur: 6 september 2018 Advies managementberaad: 20 november 2018 Advies GMR: 19 november 2018 Definitief besluit college van bestuur: 6 december 2018

Nadere informatie

Toelatingsreglement Voorgenomen besluit College van Bestuur: 2 april 2015 Advies Directieberaad: Instemming GMR:

Toelatingsreglement Voorgenomen besluit College van Bestuur: 2 april 2015 Advies Directieberaad: Instemming GMR: Toelatingsreglement Voorgenomen besluit College van Bestuur: 2 april 2015 Advies Directieberaad: Instemming GMR: Definitief besluit College van Bestuur: 1 TOELATINGSREGLEMENT Het College van Bestuur van

Nadere informatie

BELEID SCHORSING EN VERWIJDERING

BELEID SCHORSING EN VERWIJDERING BELEID SCHORSING EN VERWIJDERING Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Wettelijk kader 3 3. Wet Passend Onderwijs en zorgplicht 3 4. Redenen voor ontzeggen van toegang tot school 4 5. Opvoedkundige en ordemaatregelen

Nadere informatie

Achtergronden van de wet ( knelpunten huidig systeem) en doelen van deze wet:

Achtergronden van de wet ( knelpunten huidig systeem) en doelen van deze wet: BIJLAGE 1 Hoofdpunten wet Passend Onderwijs Leeswijzer: Dit document geeft in het kort de inhoud en de consequenties van de nieuwe wet op het passend onderwijs weer. De wetgever is zeer ambitieus en optimistisch

Nadere informatie

Artikel 3. Voordat de directeur besluit tot weigering van toelating stelt hij/zij de ouders in de gelegenheid hun zienswijze naar voren te brengen.

Artikel 3. Voordat de directeur besluit tot weigering van toelating stelt hij/zij de ouders in de gelegenheid hun zienswijze naar voren te brengen. Regeling toelating, schorsing en verwijdering leerlingen van MosaLira stichting voor leren, onderwijs en opvoeding. Vastgesteld door AD d.d. 9 juni 2010 Algemeen Artikel 1. Deze regeling verstaat onder:

Nadere informatie

STICHTING KATHOLIEK ONDERWIJS WEST-FRIESLAND

STICHTING KATHOLIEK ONDERWIJS WEST-FRIESLAND STICHTING KATHOLIEK ONDERWIJS WEST-FRIESLAND Beleid aanname en verwijdering leerling Schoolbesturen dienen voor het aannemen en verwijderen van leerlingen een beleid te hebben. Dit beleid mag niet in strijd

Nadere informatie

1 Inleiding. 1.1 Introductie. 1.2 Probleemstelling

1 Inleiding. 1.1 Introductie. 1.2 Probleemstelling 1 Inleiding 1.1 Introductie Met de komst van passend onderwijs per 1 augustus 2015 is nieuwe regelgeving opgenomen in de Wet primair onderwijs (WPO) en de Wet op de educatieve centra (WEC). In het kader

Nadere informatie

ADVIES. in het geding tussen: de heer A, wonende te B, verzoeker, C, gevestigd te B, het bevoegd gezag van basisschool D te B, verweerder

ADVIES. in het geding tussen: de heer A, wonende te B, verzoeker, C, gevestigd te B, het bevoegd gezag van basisschool D te B, verweerder 107682 School kan een leerling met extra ondersteuningsbehoefte niet weigeren zonder voldoende onderzoek naar de ondersteuningsmogelijkheden van de school. Ook is overleg nodig met de ouders over welke

Nadere informatie

Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaringen speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs clusters 3 en 4

Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaringen speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs clusters 3 en 4 Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaringen speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs clusters 3 en 4 Het bestuur van het samenwerkingsverband Primair Onderwijs Duin en Bollenstreek (28-12)

Nadere informatie

Protocol. Toelaten, schorsen, verwijderen van leerlingen

Protocol. Toelaten, schorsen, verwijderen van leerlingen Protocol Toelaten, schorsen, verwijderen van leerlingen 10 oktober 2017 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Regelgeving en verantwoordelijkheden... 3 3. Aanmeldprocedure Odysseescholen... 4 3.1 Aanmelden bij Odyssee

Nadere informatie

J A A R V E R S L A G Landelijke Bezwaaradviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring (LBT) Meer informatie op

J A A R V E R S L A G Landelijke Bezwaaradviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring (LBT) Meer informatie op J A A R V E R S L A G 2 0 1 5 Landelijke Bezwaaradviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring (LBT) Meer informatie op www.onderwijsgeschillen.nl Inleiding Het samenwerkingsverband passend onderwijs (swv)

Nadere informatie

Protocol Schorsing en Verwijdering

Protocol Schorsing en Verwijdering Protocol Schorsing en Verwijdering Versie 2018 Openbaar Primair Onderwijs Borger-Odoorn Stichting OPO Borger-Odoorn De Baander 2; 9531MC Borger T: 0599-353570 E: info@opoborger-odoorn.nl I: www.opoborger-odoorn.nl

Nadere informatie

Protocol toelating leerling

Protocol toelating leerling Protocol toelating leerling Basisschool De Vink Juni 2015 Protocol toelating leerling juni 2015 1 Inhoudsopgave Blz. Inleiding 3 1. Aanmelding en toelating op school 4 2. Wettelijk kader toelating 4 3.

Nadere informatie

Organisatie Januari n.v.t. Protocol Schorsen en verwijderen van leerlingen

Organisatie Januari n.v.t. Protocol Schorsen en verwijderen van leerlingen werkveld datum Instemming/advies GMR Goedkeuring RvT Vastgesteld CvB Organisatie Januari 2016 09-02-2016 n.v.t. Protocol Schorsen en verwijderen van leerlingen 10-02-2016 Inhoud Voorwoord 3 Inleiding 4

Nadere informatie

Toelaten, schorsen, verwijderen van leerlingen

Toelaten, schorsen, verwijderen van leerlingen Toelaten, schorsen, verwijderen van leerlingen Inhoudsopgave 1. INLEIDING 3 2. VERANTWOORDELIJKHEDEN 3 3. AANMELDING EN BESLISSING TOT TOELATING VAN EEN LEERLING 3 3.1. Aanmelding van een leerling 3 3.2.

Nadere informatie

Schorsen en verwijderen van leerlingen

Schorsen en verwijderen van leerlingen Schorsen en verwijderen van leerlingen Schorsen Schorsen is een leerling tijdelijk de toegang tot de school waar deze is ingeschreven ontzeggen. Apart werken in school, soms interne schorsing genoemd,

Nadere informatie

Reglement voor de Commissie Toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en extra ondersteuning

Reglement voor de Commissie Toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en extra ondersteuning Reglement voor de Commissie Toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en extra ondersteuning Het bestuur van de Stichting Samenwerkingsverband Primair Onderwijs

Nadere informatie

Beleid. Aanmelding, toelating, weigering en plaatsing leerlingen. schoolbreed

Beleid. Aanmelding, toelating, weigering en plaatsing leerlingen. schoolbreed De Nieuwe Veste 1. Inleiding Leerplicht en kwalificatieplicht In de Leerplichtwet wordt bepaald dat kinderen vanaf 5 jaar naar school moeten, totdat zij een diploma (startkwalificatie) hebben of 18 jaar

Nadere informatie

Beleid verwijdering en schorsing stichting kom Leren. Oktober 2014

Beleid verwijdering en schorsing stichting kom Leren. Oktober 2014 Beleid verwijdering en schorsing stichting kom Leren. Oktober 2014 Wettelijk kader: Toelating/Weigering Verwijdering Openbare school 40, 46 en 158 lid 1 sub d 40 Wpo Awb (- 6:162 BW) Wpo Awb (- 6:162 BW)

Nadere informatie

Toelating en verwijdering van leerlingen binnen TriVia Inhoudsopgave

Toelating en verwijdering van leerlingen binnen TriVia Inhoudsopgave Toelating en verwijdering van leerlingen binnen TriVia Inhoudsopgave 0 Inleiding... 3 1. Inleiding... 4 1.0. Leerplicht en vrije schoolkeuze als bepalende principes... 4 1.1 Toegankelijkheid... 4 1.2 Schoolkeuze...

Nadere informatie

Bijlage 1 Regeling toelating leerlingen Tangentscholen 2017

Bijlage 1 Regeling toelating leerlingen Tangentscholen 2017 Bijlage 1 Regeling toelating leerlingen Tangentscholen 2017 Het College van Bestuur van Stichting Tangent, stelt, met inachtneming van de bepalingen van de Wet op het Primair Onderwijs en de Wet Passend

Nadere informatie

Protocol Schorsing en verwijdering Almere College

Protocol Schorsing en verwijdering Almere College Protocol Schorsing en verwijdering Almere College Kampen en Dronten Protocol schorsing en verwijdering Almere College, blz. 1 Inleiding Het protocol schorsing en verwijdering van het Almere College bevat

Nadere informatie

Beleid. Aanmelding, toelating, weigering en plaatsing leerlingen

Beleid. Aanmelding, toelating, weigering en plaatsing leerlingen 1. Inleiding Nederland kent een leerplicht. In de Leerplichtwet wordt bepaald dat kinderen met ingang van de maand volgend op die waarin ze 5 jaar zijn geworden leerplichtig zijn. De leerplicht eindigt

Nadere informatie

1/9. April Beleid aanmeldingsprocedures in het kader van passend onderwijs.

1/9. April Beleid aanmeldingsprocedures in het kader van passend onderwijs. April 2015 Beleid aanmeldingsprocedures in het kader van passend onderwijs. In februari 2015 is de notitie aanmeldingsprocedures besproken door het bestuur van het SWV. Het bestuur van het SWV heeft zich

Nadere informatie

Protocol schorsen en verwijderen

Protocol schorsen en verwijderen Protocol schorsen en verwijderen Versie 01-06-2016 Postbus 930 3800 AX Amersfoort T: 033-2570645 E: info@kpoa.nl Hoofdstuk 1 Inleiding In deze beleidsnotitie worden de wettelijke kaders en interne afspraken

Nadere informatie

Beleid. De Nieuwe Veste

Beleid. De Nieuwe Veste De Nieuwe Veste 1. Inleiding Nederland kent een leerplicht. In de Leerplichtwet wordt bepaald dat kinderen met ingang van de maand volgend op die waarin ze 5 jaar zijn geworden leerplichtig zijn. De leerplicht

Nadere informatie

Geschillen en Passend Onderwijs

Geschillen en Passend Onderwijs Geschillen en Passend Onderwijs Rechten en plichten Congres passend onderwijs 20 april 2015 Hilde Mertens directeur/bestuurder Rechtsbescherming Passend Onderwijs Landelijke Commissie voor Geschillen WMS

Nadere informatie

Toelatingsprocedure eerste leerjaar

Toelatingsprocedure eerste leerjaar Toelatingsprocedure eerste leerjaar voorlopige vaststelling directeur/bestuurder MR: Personeelsgeleding instemming /advisering/informatie Oudergeleding instemming /advisering /informatie Leerling geleding

Nadere informatie

Protocol aanmelding primair onderwijs Leiden

Protocol aanmelding primair onderwijs Leiden Protocol aanmelding primair onderwijs Leiden 2018 Het protocol aanmelden primair onderwijs Leiden is een afspraak tussen de besturen over de procedure van aanmelding, toelating en inschrijving in Leiden.

Nadere informatie

DRIE MAANDEN RISICOREGELING/SOLIDARITEITSMELDING

DRIE MAANDEN RISICOREGELING/SOLIDARITEITSMELDING DRIE MAANDEN RISICOREGELING/SOLIDARITEITSMELDING Versie 04 september 2015 Registratie drie maanden risicoleerlingen In ons samenwerkingsverband (SWV) kunnen scholen onder bepaalde voorwaarden leerlingen

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering Protocol schorsing en verwijdering Bestemd voor: - schoolleiding van Dunamare Onderwijsgroep - leerlingen en hun wettelijk vertegenwoordiger(s) Geplaatst op: - Intranetsite Dunamare Onderwijsgroep - Website

Nadere informatie

aanmelden onderzoeksplicht- zorgplicht Studiedag SWV 6 april 2017

aanmelden onderzoeksplicht- zorgplicht Studiedag SWV 6 april 2017 aanmelden onderzoeksplicht- zorgplicht Studiedag SWV 6 april 2017 Als het mis gaat, gaat het mis aan het begin. Als het mis gaat, gaat het mis bij het begin Aanmelden in passend onderwijs Broertjes/zusjes

Nadere informatie

Procedure toelating, schorsing en verwijdering van leerlingen

Procedure toelating, schorsing en verwijdering van leerlingen Procedure toelating, schorsing en verwijdering van leerlingen Inleiding De Wet op het Primair Onderwijs (WPO) geeft voorschriften voor de procedure bij toelating, schorsing en verwijdering van leerlingen.

Nadere informatie

Beleid Schorsen en Verwijderen Leerlingen

Beleid Schorsen en Verwijderen Leerlingen Beleid Schorsen en Verwijderen Leerlingen 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 2 Wettelijk kader... 3 3 Wet Passend Onderwijs en zorgplicht... 3 4 Redenen voor ontzeggen van toegang tot

Nadere informatie

SKB de Veenplas. Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen

SKB de Veenplas. Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen SKB de Veenplas Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen Besproken in MT: 6 september 2016 Advies door GMR: 21 september 2016 Vastgesteld door D/B:

Nadere informatie

Regeling toelating, schorsing & verwijdering

Regeling toelating, schorsing & verwijdering Regeling toelating, schorsing & verwijdering aangepast oktober 2016 INHOUDSOPGAVE REGELING TOELATING, SCHORSING EN VERWIJDERING... 3 Artikel 1 Begripsbepalingen... 3 Artikel 2 Vaststelling van de regeling...

Nadere informatie

CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen

CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen Informatie t.b.v. scholen voor speciaal basisonderwijs (SBAO) en speciaal onderwijs (SO) in Samenwerkingsverband (SWV) Kop van Noord-Holland

Nadere informatie

Bijlage H. Plaatsings- en thuiszittersprotocol. Passenderwijs, V2.0

Bijlage H. Plaatsings- en thuiszittersprotocol. Passenderwijs, V2.0 Bijlage H V2.0 Plaatsings- en thuiszittersprotocol Passenderwijs, 2015-2016 In dit document staan afspraken weergegeven inzake het plaatsen van kinderen en het voorkomen van thuiszitters. Hierbij wordt

Nadere informatie

SAMENVATTING ADVIES. het College van Bestuur van D, gevestigd te E, het bevoegd gezag, verder te noemen verweerder

SAMENVATTING ADVIES. het College van Bestuur van D, gevestigd te E, het bevoegd gezag, verder te noemen verweerder SAMENVATTING 106528 - Geschil toelating leerling tot de basisschool; PO Het schoolbestuur van een reguliere basisschool heeft op 10 juli 2014 aan de ouders meegedeeld dat hun zoon, een leerling met een

Nadere informatie

PROTOCOL TIME-OUT, SCHORSING EN VERWIJDERING STICHTING OPENBAAR BASISONDERWIJS HOOGEZAND-SAPPEMEER

PROTOCOL TIME-OUT, SCHORSING EN VERWIJDERING STICHTING OPENBAAR BASISONDERWIJS HOOGEZAND-SAPPEMEER PROTOCOL TIME-OUT, SCHORSING EN VERWIJDERING STICHTING OPENBAAR BASISONDERWIJS HOOGEZAND-SAPPEMEER Versie: Januari 2018 Inleiding Wanneer een leerling de regels overtreedt die binnen een school gelden,

Nadere informatie

Geschillencommissie passend onderwijs (GPO)

Geschillencommissie passend onderwijs (GPO) Geschillencommissie passend onderwijs (GPO) Informatie voor scholen/schoolbesturen/schoolleiders Over (niet) toelaten, verwijderen en het ontwikkelingsperspectief van leerlingen Meer informatie op www.onderwijsgeschillen.nl

Nadere informatie

Beleid aanmelding, toelating, weigering, schorsing, verwijdering en verwijzing van leerlingen

Beleid aanmelding, toelating, weigering, schorsing, verwijdering en verwijzing van leerlingen Beleid aanmelding, toelating, weigering, schorsing, verwijdering en verwijzing van leerlingen 27-05-2015 A Inleiding 1. Doelstelling van dit beleidsplan Met dit plan biedt Eenbes Basisonderwijs aan scholen,

Nadere informatie

Van schorsing is sprake als een leerling tijdelijk de toegang tot de school wordt ontzegd.

Van schorsing is sprake als een leerling tijdelijk de toegang tot de school wordt ontzegd. Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Begripsomschrijving Van schorsing is sprake als een leerling tijdelijk de toegang tot de school wordt ontzegd. Van verwijdering is sprake als een leerling

Nadere informatie

ADVIES. de Stichting voor openbaar primair onderwijs E, gevestigd te B, het bevoegd gezag van F te B, verweerder

ADVIES. de Stichting voor openbaar primair onderwijs E, gevestigd te B, het bevoegd gezag van F te B, verweerder 107915 - Geschil toelating. De onderzoeksplicht naar de ondersteuningsbehoefte van de leerling betekent niet dat die informatie door eigen onderzoek van de school moet zijn verkregen; wel moet invulling

Nadere informatie

in het geding tussen: de heer A, wonende te B, bezwaarde het College van Bestuur van het C, gevestigd te D, verweerder 1. VERLOOP VAN DE PROCEDURE

in het geding tussen: de heer A, wonende te B, bezwaarde het College van Bestuur van het C, gevestigd te D, verweerder 1. VERLOOP VAN DE PROCEDURE 106806 - Het bezwaar tegen de afwijzing van een tlv voor het sbo is gegrond omdat het besluit onbevoegd is genomen en is gebaseerd op deskundigenverklaringen die het besluit niet dragen. ADVIES in het

Nadere informatie

Stappenplan passend onderwijs po-vo

Stappenplan passend onderwijs po-vo Stappenplan passend onderwijs po-vo schooljaar 2014 2015 In de BOVO procedure 2014 2015 gaat ten opzichte van voorgaande jaren veel veranderen, met name als gevolg van de wet- en regelgeving m.b.t. passend

Nadere informatie

Leerplicht. Dorpsweg HK Poederoijen

Leerplicht. Dorpsweg HK Poederoijen Leerplicht Dorpsweg 2 5307 HK Poederoijen 0418-671315 1 Leerplicht 1.1. Leerplicht Uw kind is vanaf het 5 e jaar leerplichtig. In de leerplichtwet staat dat ouders ervoor moeten zorgen dat hun kinderen

Nadere informatie

Hofdijckschool april 2014 PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN

Hofdijckschool april 2014 PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN Hofdijckschool april 2014 PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ontoelaatbaar gedrag door een leerling. Onder ontoelaatbaar gedrag wordt

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering 1 Protocol schorsing en verwijdering Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst gedrag door een leerling. Wanneer de rust en veiligheid ernstig verstoord worden of wanneer de

Nadere informatie

Zaan Primair Regeling schorsing & verwijdering

Zaan Primair Regeling schorsing & verwijdering Voorgenomen besluit college van bestuur: september 2018 Advies managementberaad: 20 november 2018 Advies GMR: 19 november 2018 Definitief besluit college van bestuur: december 2018 Zaan Primair Regeling

Nadere informatie

Toelatings- en plaatsingsbeleid leerlingen SPO Utrecht

Toelatings- en plaatsingsbeleid leerlingen SPO Utrecht Toelatings- en plaatsingsbeleid leerlingen SPO Utrecht 1. Wettelijk kader De SPO Utrecht staat voor openbaar onderwijs. Dat betekent dat in principe iedere leerling die basisonderwijs kan volgen welkom

Nadere informatie

ADVIES. Het oordeel van de Commissie is reeds bij brieven van 10 oktober 2018 aan partijen meegedeeld.

ADVIES. Het oordeel van de Commissie is reeds bij brieven van 10 oktober 2018 aan partijen meegedeeld. 108363 - Geschil over weigering toelating leerling met syndroom van Down. De school heeft onvoldoende onderzoek gedaan naar de ondersteuningsbehoefte van de leerling. in het geding tussen: ADVIES [Verzoekster],

Nadere informatie