Goedemiddag, mijn naam is Marc Philippart, ik ben functioneel beheerder van de operationele water verwachting systemen bij Rijkswaterstaat en ik ga

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Goedemiddag, mijn naam is Marc Philippart, ik ben functioneel beheerder van de operationele water verwachting systemen bij Rijkswaterstaat en ik ga"

Transcriptie

1 Goedemiddag, mijn naam is Marc Philippart, ik ben functioneel beheerder van de operationele water verwachting systemen bij Rijkswaterstaat en ik ga jullie meenemen in nieuwe mogelijkheden om informatie uit onze operationele verwachtingssystemen aan te bieden.

2 In de voorbereiding zei ik mijn collega s dat ik een lezing op het ECP jaarcongres zou gaan geven. ECP?, wie weet waar de letters voor staan? Electronic Commerce Platform. De naam stamt uit Maar doelstelling is nu beter gevangen onder: Platform van de Informatiesamenleving. Ik ga jullie wat vertellen over onze RWS platformen, welke informatie daar uit komt en hoe de samenleving daar wat aan heeft. Zodat duidelijk mag zijn dat ik op het goede congres sta.

3 Voor het waterbeheer in dagelijkse en extremen omstandigheden heeft RWS een uitgebreid instrumentarium van modellen en aansturing schillen daaromheen tot haar beschikking, genaamd het RWsOS: Rijkswaterstaat Samenhangende Operationele Systemen, waar ik de Functioneel Beheerder van ben.

4 De samenhang in de naam bestaat uit koppelingen op gebied van techniek én werkwijze van de verschillen Crises adviesgroepen van het Watermanagementcentrum Nederland, de belangrijkste gebruiker van RWsOS. Naast de samenhang in gebruik is er veel samenhang in ontwikkeling (door Deltares) en beheer (door RWS-CIV) tot stand gebracht.

5 Deze bestaan uit een RWsOS systeem voor de Noordzee, Meren (IJsselmeer, Markermeer en Randmeren), Rivieren en het RijnMaasmondgebied. Daarnaast is er een applicatie voor Droogteberichtgeving en een voor Peilbeheer van RWS kanalen en IJsselmeer.

6 Al met al zitten daarin modellen van Zwitserland tot aan IJsland. Of zoals de zoutminnende collega s zeggen van IJsland tot aan Zwitserland. Er is dus heel veel informatie beschikbaar voor de RWS gebruikers, maar minder voor de buitenwereld..

7 Een terugblik In 1970 was dat nog niet het geval, en al helemaal niet op mijn vaders smartphone. Hij had niet eens een smartphone. Zo kon het gebeuren dat op een zondag op hoogwater zijn zeilboot op het strand in de Biesbosch gezet werd zodat we met het hele gezin (mijn zussen en ik hadden ook geen smartphone) met laagwater het onderwaterschip konden schoonmaken. Echter het volgende hoogwater kwam niet hoog genoeg om weer te vertrekken. Ik kon daardoor de maandag helaas niet naar school. Wel kon ik op dinsdag mijn avontuur in de klas vertellen hoe ik als een Robinson Crusoe op een eiland had vastgezeten.

8 Dit verhaal kwam weer boven toen ik informatie voor stroom op de Maas voor een andere doel nodig had: het uitstrooien van mijn vaders as voor zijn laatste reis naar zee. Nu had ik wel de gereedschappen en data ter beschikking. Maar ik zit dan ook dicht op de systemen.

9 Maar hoe kan de samenleving er wat aan hebben, hoe kan deze, en kunnen jullie ook aan die informatie kunnen gaan komen. Allereerst wil ik natuurlijk melden dat de samenleving al heel veel aan deze informatie heeft. Voor de RWS Kerntaken zoals Droge Voeten (waaronder waterpeil beheer op orde, tijdig sluiten keringen), Schoon water en Vlotte en Veilige scheepvaart worden al duidelijk door onze verwachtingen bediend. De vierde kerntaak: Bruikbare Informatie heeft natuurlijk nog meer te maken met het beschikbaar stellen van deze verwachtingen.

10 Veel van de informatie is voor meetlocaties al ontsloten, onder andere via RWS.nl en als Open Data. Zowel meting als astronomisch getij als de verwachting tot 2 dagen vooruit. Er is echter veel meer beschikbaar omdat we gedetailleerde modellen hebben de uitvoer als grid (2D-waqua of 1D-Sobek) beschikbaar hebben. Dus van IJsland tot aan Zwitserland, zoals de zoutminnende collega s zeggen.

11 Om dit te kunnen gebruiken is dan wel specifieke kennis van de modellen nodig. Daar zit nu ook het knelpunt. Onder meer omdat we regelmatig de modellen moeten updaten, denk aan Ruimte voor de Rivier maatregelen. Aansluiten van bepaald gebruik van de data of bijvoorbeeld een APP is daarmee ook niet toekomst vast en stabiel. Mijn idee is om die specifieke modeldata om te zetten naar een vast geografisch bepaald grid dat herkenbaar en wel toekomst vast is. Door dit te doen voor iedere kilometer op de rivieren en aan de kustlijn en daarbij een koppeling te leggen met de kilometerraaien op de rivieren en de strandpalen aan de kust. Met dit idee heb ik vorig jaar de Nationale App prijs Water gewonnen, en dit zelfs zonder een APP te bouwen.

12 Nu zijn we bezig voor RijnMaasmondgebied de set te ontsluiten en voor de Kust en het Riviergebied voor te bereiden. Het idee is dat deze sets de zogenaamde Eindverwachting Rijkswaterstaat bevatten. Deze is gebaseerd op het model, of verschillende modellen, en de bijstelling van de RWS expert, bijvoorbeeld na een gesprek met het KNMI over de weersituatie en hoe de weermodellen dit oppakken.

13 Invoering gaat stapsgewijs en vooral voor gebieden waar RWS zelf ook een belang heeft. Versnelling of specifieke gebieden kunnen worden opgepakt in een vorm van samenwerking. Dit in het kader van RWS- Partner en het programma Slim Watermanagement.

14 Deze set willen we als Open Data gaan aanbieden, bijvoorbeeld via een openbare Matroos database of als NetCDF file met de laatste verwachting. Als dat een feit is kan die dataset voor tal van toepassingen gebruikt worden. Jullie hebben achter mij al wat voorbij zien komen. Maar ook kunnen partijen op basis hiervan zelf APP s en services bouwen en hiermee een eigen markt bestrijken. Wat moet daarvoor nog gebeuren

15 Naast de dataset op orde brengen en 3x controleren willen we ook de meta data netjes vullen en kenmerken van de kwaliteit aanreiken op de punten waar we ook met metingen deze kwaliteit kunnen vaststellen. Vervolgens zorgvuldig het formaat kiezen en het portaal waar de data aangeboden gaat worden op toekomst vaste wijze. Allemaal stapjes in het proces naar succesvolle Open Data. Een stapje dat we nu zelf gaan zetten met deze data is het innovatietraject Bonus Bemaal Eens

16

17 Zowel bij Rijkswaterstaat als bij Waterschappen en andere overheden staan vaak gemalen te pompen om zo het overbodige water weg te krijgen en we droge voeten houden. De inzet van gemalen gebeurt vaak nog direct gestuurd door de aanbodkant: komt het water te hoog, gaat de pomp aan tot het voldoende gezakt is. Steeds vaker wordt wel slim gekeken naar aanbod: komt er regen? Wanneer is de stroomprijs laag? en soms ook naar de buitenkant: kan ik met minder opvoerhoogte bemalen of zelfs vrij lozen? Maar ik kom daarin vaak tegen dat men niet weet dat er aan de buitenkant inmiddels veel informatie aanwezig is, ook voor een lange tijd in de toekomst. Mijn oplossing: Door mensen bekend te maken met deze informatie kan met op veel efficiëntere wijze de gemalen inzetten. Haast per KM is een verwachting van de waterstand op de RWS wateren beschikbaar. Benutting hiervan bestaat uit 3 stappen: A: gemaalbeheerders Rijkswaterstaat en Waterschappen bekend maken met het aanbod; B: deze ook aansluiten op dit aanbod C: inzichtelijk maken wat de reductie in kosten en in CO2 uitstoot is door dit aanbod te benutten.

18 In de case voor Waterschap Rivierenland dit voorbeeld. We hebben zelfs een uitvoerpunt voor de deur van het gemaal Hagoort aan de Bergse Maas km 239. De verwachting is 6 dagen vooruit. Goed te zien is dat op dag 4 een zeer gunstige bemaalconditie overgaat in een ongunstige periode (de storm van afgelopen zaterdag). Bij het produceren van de verwachtingen en het aansturen van het gemaal hierop komt veel software kijken. Ik kan met droge ogen, zelfs met gepaste trots melden dat dankzij onze software, in tegenstelling tot die van sommige autofabrikanten, de CO2 uitstoot daadwerkelijk omlaag gaat.

19 Vragen? MEER INFO: Water per KM: (Inzending Nationale APP-prijs Water) Bonus Bemaal Eens: (Optimaliseer energiegebruik door beter benutten waterinformatie) RWsOS systemen: (Overzicht Rijkswaterstaat samenhangende Operationele Systemen) De verzamelpagina van de projecten in wording staat op:

informatie Watermanagementcentrum Nederland de Wereld in Fews Gebruikersdag 20110616

informatie Watermanagementcentrum Nederland de Wereld in Fews Gebruikersdag 20110616 informatie Watermanagementcentrum Nederland de Wereld in Fews Gebruikersdag 20110616 Een Kijkje in de Keuken van RWS geld, capaciteit en regie 2 Ingrediënten Organisatie Rijkswaterstaat Berichtgeving Technische

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Hydro Meteo centrum Noordzee. Marc Philippart adviseur Meet- en informatiedienst

Rijkswaterstaat Hydro Meteo centrum Noordzee. Marc Philippart adviseur Meet- en informatiedienst Hydro Meteo centrum Noordzee Marc Philippart adviseur Meet- en informatiedienst 17 juni 2009 Inhoud presentatie 1 Introductie Hydro Meteo centra 2 Getijmodellen => Matroos getij op de Noordzee specifieke

Nadere informatie

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor?

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water, gezuiverd afvalwater en stevige dijken. De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water,

Nadere informatie

Dynamisch waterbeheer

Dynamisch waterbeheer Dynamisch waterbeheer Flexibele kranen in een dynamisch systeem WINN WaterInnovatieprogramma Rijkswaterstaat i.s.m. Deltares Ronald.Roosjen@Deltares.nl Henk.Looijen@RWS.nl WINN Innovatieprogramma Wateruitdagingen

Nadere informatie

KRW-VSS en (UM)-Aquo. data standaarden in Delft-FEWS. Amersfoort, 23 April 2012. Marc van Dijk Deltares

KRW-VSS en (UM)-Aquo. data standaarden in Delft-FEWS. Amersfoort, 23 April 2012. Marc van Dijk Deltares KRW-VSS en (UM)-Aquo data standaarden in Delft-FEWS Amersfoort, 23 April 2012 Marc van Dijk Deltares Inhoud Inleiding tot Delft-FEWS Filosofie & integratie van data en modellen Delft-FEWS & data standaarden:

Nadere informatie

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Dijken Kijken naar dijken www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Kijken naar dijken Zonder de duinen en de dijken zou jij hier niet kunnen wonen: bijna de

Nadere informatie

Bosbo 3.0. Sturing in de boezem van Rijnland. PAOTM cursus

Bosbo 3.0. Sturing in de boezem van Rijnland. PAOTM cursus Bosbo 3.0 Sturing in de boezem van Rijnland PAOTM cursus 05-06-20181 Peilbeheer Spaarndam 32 m 3 /s Halfweg 33 m 3 /s Boezem: 4 grote boezem gemalen Polders: 202 polders met 353 polder gemalen Katwijk

Nadere informatie

Naar veilige Markermeerdijken

Naar veilige Markermeerdijken Naar veilige Markermeerdijken Naar veilige Markermeerdijken Hoogheemraadschap Hollands Noorder kwartier versterkt 33 kilometer afgekeurde dijk tussen Hoorn en Amsterdam. Tijdens de toetsronde in 2006 zijn

Nadere informatie

SYMPOSIUM SLIM MALEN. Integrale sturing Rijnland. René van der Zwan

SYMPOSIUM SLIM MALEN. Integrale sturing Rijnland. René van der Zwan SYMPOSIUM SLIM MALEN Integrale sturing Rijnland René van der Zwan 14-03-2019 Korte introductie 23 30 59 René van der Zwan Beheergebied Omvang: 1.088 km 2 1.300.000 inwoners 543.000 huishoudens 29 gemeentes

Nadere informatie

Strategie Operationele Systemen bij RWS. samen in waterberichtgeving

Strategie Operationele Systemen bij RWS. samen in waterberichtgeving Strategie Operationele Systemen bij RWS samen in waterberichtgeving 10 juni 2010 Thema: Samen Werken herijking samenhang waterberichtgeving SOS2012 Watermanagement centrum Nederland (WMCN) Inhoud Eenduidige

Nadere informatie

Mijn naam is Zoë de Gruijter en sinds februari 2012 jeugdbestuurder van Waterschap Rivierenland in het Nationaal Jeugdwaterschap.

Mijn naam is Zoë de Gruijter en sinds februari 2012 jeugdbestuurder van Waterschap Rivierenland in het Nationaal Jeugdwaterschap. Mijn naam is Zoë de Gruijter en sinds februari 2012 jeugdbestuurder van Waterschap Rivierenland in het Nationaal Jeugdwaterschap. 1 Het nationale jeugdwaterschap is een groep jongeren tussen de 14 en 17

Nadere informatie

Factsheet Vertex - Pilot Slim Waterbeheer ten behoeve van de Waterinfodag.

Factsheet Vertex - Pilot Slim Waterbeheer ten behoeve van de Waterinfodag. Factsheet Vertex - Pilot Slim Waterbeheer ten behoeve van de Waterinfodag. Tijdens de bijeenkomst voor de Fysieke Digitale Delta bij onze samenwerkingspartner het Hoogheemraadschap van Delfland zijn de

Nadere informatie

Samen een half uurtje delen met Roer en Overmaas. Harry Pergens

Samen een half uurtje delen met Roer en Overmaas. Harry Pergens Samen een half uurtje delen met Roer en Overmaas Harry Pergens Waarom sta ik hier Ervaringen bij de vervanging van IRIS bij Roer en Overmaas samen met jullie te delen Daarmee een bijdrage te leveren aan

Nadere informatie

Fairway Information Services

Fairway Information Services Fairway Information Services Nautische data op orde en uniform ontsloten! Paul van der Maat Mei 2018 1 Wat weet u al over RIS en/of FIS? 2 De aanleiding Waarom data op orde? De (eind)gebruiker wil juiste

Nadere informatie

Verantwoord waterbeheer

Verantwoord waterbeheer Verantwoord waterbeheer Laten we geen water gaan rondpompen Droge voeten, schoon water Verantwoord waterbeheer.indd 1 20-2-2014 15:29:38 Het waterpeil in een polder wordt beheerd en geregeld door het hoogheemraadschap

Nadere informatie

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Watersysteem Droge voeten en schoon water www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Droge voeten en schoon water Waterschappen zorgen ervoor dat jij en ik droge

Nadere informatie

Meten in de Waddenzee

Meten in de Waddenzee Meten in de Waddenzee Bestand tegen superstorm De waterkeringen langs de Waddenzee moeten bestand zijn tegen een superstorm die gemiddeld eens in de 4000 jaar kan optreden. Om de sterkte van de waterkering

Nadere informatie

Inhoud Inleiding Ruimte voor de Rivieren Doelstelling Noordwaard Huidige situatie Toekomstige situatie Hydraulica Groene golfremmende dijk Wonen in de

Inhoud Inleiding Ruimte voor de Rivieren Doelstelling Noordwaard Huidige situatie Toekomstige situatie Hydraulica Groene golfremmende dijk Wonen in de Ontpoldering Noordwaard Jacco Zwemer Jeroen de Heij Marc Daan 4-10-2011 Inhoud Inleiding Ruimte voor de Rivieren Doelstelling Noordwaard Huidige situatie Toekomstige situatie Hydraulica Groene golfremmende

Nadere informatie

november 2018 Nieuwsbrief KPP-project Hydraulica Programmatuur

november 2018 Nieuwsbrief KPP-project Hydraulica Programmatuur november 2018 Nieuwsbrief KPP-project Hydraulica Programmatuur Een belangrijk deel van het budget is besteed aan regulier beheer en onderhoud van deze softwaresystemen inclusief het uitbrengen van releases.

Nadere informatie

Eén punt voor water Watermanagementcentrum Nederland (WMCN)

Eén punt voor water Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) Eén punt voor water Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) Watermanagementcentrum Type hier de Nederland hoofdstuk titel Het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) is hét centrum voor kennis en informatie

Nadere informatie

Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek. Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren

Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek. Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren Rijkswaterstaat beheert de grote rivieren in Nederland. Het stuwensemble Nederrijn en Lek speelt hierin een

Nadere informatie

De Digitale Delta. Werken met waterdata

De Digitale Delta. Werken met waterdata De Digitale Delta Werken met waterdata www.digitaledelta.nl De Digitale Delta Platform voor waterdata Nederlanders zijn meesters in de kunst van het waterbeheer. Allerlei partijen zijn bezig met het verzamelen

Nadere informatie

Internationale data-uitwisseling

Internationale data-uitwisseling Internationale data-uitwisseling Sterkte & Belastingen Waterkeringen Sterkte & Belastingen Waterkeringen (SBW) Voor een actueel beeld van de veiligheid worden de belangrijkste Nederlandse waterkeringen,

Nadere informatie

IBRAHYM: de digitale waterpartner in Limburg

IBRAHYM: de digitale waterpartner in Limburg IBRAHYM: de digitale waterpartner in Limburg Samenwerken in de waterketen 17 juni 2015 Nila Taminiau Senior hydroloog Waterschap Peel en Maasvallei IBRAHYM (concreet) Statisch: Afmetingen beek Locatie

Nadere informatie

Slim Watermanagement Hoe doe je dat?

Slim Watermanagement Hoe doe je dat? 2018 Slim Watermanagement Hoe doe je dat? Klaas-Jan van Heeringen Marcela Laguzzi René van der Zwan Jeroen Tempelaars Wat is Slim Watermanagement? Is SWM een slimme truc van beleidmakers om geen maatregelen

Nadere informatie

Uw leads zijn waardevol. RedMarbles als CPO Manager

Uw leads zijn waardevol. RedMarbles als CPO Manager Uw leads zijn waardevol RedMarbles als CPO Manager RedMarbles Heeft u ook geïnvesteerd in klanten, leads en nabewerking en wilt u het antwoord op de onderstaande vragen? - Hoe goed is mijn propositie?

Nadere informatie

Het verzoek om bijzondere waarnemingen is verstuurd aan de waterschappen zoals weergegeven in tabel 1. Waterschap Reactie Waarnemingen

Het verzoek om bijzondere waarnemingen is verstuurd aan de waterschappen zoals weergegeven in tabel 1. Waterschap Reactie Waarnemingen agendapunt 6 ENW-T-11-13 Aan: ENW-Techniek Van: H. van Hemert - STOWA Betreft: Waarnemingen Hoogwater2011 Datum: 11 maart 2011 Projectnummer: 474.020 Kenmerk: 20110xxx Situatie Naar aanleiding van enkele

Nadere informatie

Onderdeel 1, basale vragen

Onderdeel 1, basale vragen Introductietekst De risicokaart is een kaart op internet (www.risicokaart.nl) met informatie over risico s in uw omgeving. Denk bijvoorbeeld aan transporten met gevaarlijke stoffen, bedrijven die met gevaarlijke

Nadere informatie

************************************************** Bezoek aan Waterschap De Dommel [november 2013]

************************************************** Bezoek aan Waterschap De Dommel [november 2013] Hallo allemaal, Ik ben de Gruijter en zit sinds februari 2012 in het Nationaal Jeugdwaterschap. Het Jeugdwaterschapsbestuur is een groep van 19 jongeren tussen de 14 en 18 jaar die allemaal een waterschap

Nadere informatie

Samen werken aan waterkwaliteit. Voor schoon, voldoende en veilig water

Samen werken aan waterkwaliteit. Voor schoon, voldoende en veilig water Samen werken aan waterkwaliteit Voor schoon, voldoende en veilig water D D Maatregelenkaart KRW E E N Z D E Leeuwarden Groningen E E W A IJSSELMEER Z Alkmaar KETELMEER ZWARTE WATER MARKER MEER NOORDZEEKANAAL

Nadere informatie

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is.

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is. De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008 Lieve mensen, Allereerst wens ik iedereen een vreugdevol nieuw jaar toe. Misschien begin je dit jaar met de beste voornemens, zoals altijd en heb je bewust gekeken naar

Nadere informatie

Waterschap Peel en Maasvallei wil hoge ambities behalen met SureCase

Waterschap Peel en Maasvallei wil hoge ambities behalen met SureCase Waterschap wil hoge ambities behalen met SureCase Case study Waterschap Peel en Maasvallei Juni 2014 Waterschap Peel en Maasvallei wil hoge ambities behalen met SureCase Pagina 2/5 Waterschap Peel en Maasvallei

Nadere informatie

STOWA dag Operationele Sturing

STOWA dag Operationele Sturing STOWA dag Operationele Sturing 30 september 2014 Resultaten sessie 2: wensput, klaagmuur, ideeënboom A. De Wensput: 1. Beter waterbeheer Een doel: juist peilbeheer in alle omstandigheden (Wim V.) Flexibel

Nadere informatie

1.1 Overstromingsscenario s

1.1 Overstromingsscenario s Afgedrukt: 28 november 2016 memorandum Project : Kaartbeelden overstromingsrisico s t.b.v. vitale en kwetsbare infrastructuur Datum : 28 juni 2016 Onderwerp : Duiding scenario s en toelichting op toelichting

Nadere informatie

Op naar minder risico's op vaarwegen

Op naar minder risico's op vaarwegen Dimitri van der Heiden Senior adviseur Nautische Veiligheid en Crisismanagement Water, Verkeer & Leefomgeving Welkom bij het Relevant Congres! Voordat we van wal steken, eerst wat vragen om de groep te

Nadere informatie

De Waterstanden. Kunstwerk in het kader van het project Nederland leeft met water. Zeezeilen i.s.m. horst4dsign 2016

De Waterstanden. Kunstwerk in het kader van het project Nederland leeft met water. Zeezeilen i.s.m. horst4dsign 2016 De Waterstanden Kunstwerk in het kader van het project Nederland leeft met water Zeezeilen i.s.m. horst4dsign 2016 Waarom een kunstwerk? drieledig: - Vanuit het toeristisch netwerk werd aangegeven dat

Nadere informatie

Delft-FEWS - HYMOS - MATROOS gebruikersdag Toekomst van datasystemen. 17 juni 2009

Delft-FEWS - HYMOS - MATROOS gebruikersdag Toekomst van datasystemen. 17 juni 2009 Delft-FEWS - HYMOS - MATROOS gebruikersdag 2009 Toekomst van datasystemen 17 juni 2009 Delft-FEWS - HYMOS - MATROOS gebruikersdag 2009 Toekomst van datasystemen bij Deltares 17 juni 2009 Deltares vanaf

Nadere informatie

Werken bij Waterschap Rivierenland Welke beroepen zijn er?

Werken bij Waterschap Rivierenland Welke beroepen zijn er? Werken bij Waterschap Rivierenland Welke beroepen zijn er? Werken aan Alle medewerkers bij het waterschap.. (of ze nu binnen òf buiten aan het werk zijn)...werken aan: veilig Sterke en veilige dijken

Nadere informatie

Operationele verwachtingen voor de Rijn- en Maas Monding met FEWS RMM

Operationele verwachtingen voor de Rijn- en Maas Monding met FEWS RMM Operationele verwachtingen voor de Rijn- en Maas Monding met FEWS RMM Chris Slegt (HMCN) en Daniel Twigt (Deltares) Nederlandse FEWS gebruikersdagen, Delft, 16 juni 2011 1 VMGR Sobek HMCN maakt met de

Nadere informatie

NHI 3.0 Hoe "gaat het" er mee. Wim J. de Lange, projectleider NHI Kees Peerdeman, Waterschap Brabantse Delta 25 april 2013

NHI 3.0 Hoe gaat het er mee. Wim J. de Lange, projectleider NHI Kees Peerdeman, Waterschap Brabantse Delta 25 april 2013 NHI 3.0 Hoe "gaat het" er mee Wim J. de Lange, projectleider NHI Kees Peerdeman, Waterschap Brabantse Delta 25 april 2013 Inhoud 1. NHI landelijk model: resultaten voor DP Zoetwater 2. NHI verbeterd door

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

Waterbeheer door Rijkswaterstaat

Waterbeheer door Rijkswaterstaat Waterbeheer door naar een transparante lijn van beleid tot uitvoering Hans Drost Dienst WVL koers meer klantoriëntatie meer transparantie meer landelijke uniformiteit in werkwijzen [natuurwetenschappelijke

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Een wal van zand, klei of steen die mensen beschermt tegen hoog water. De plek waar het rivierwater in de zee uitkomt.

Een wal van zand, klei of steen die mensen beschermt tegen hoog water. De plek waar het rivierwater in de zee uitkomt. Meander Samenvatting groep 5 Thema 3 Waterland Samenvatting Langs de kust Nederland ligt voor de helft onder de zeespiegel. Heel vroeger woonden mensen dicht bij zee op terpen. Langs de kust beschermen

Nadere informatie

LESBLAD WATERKRINGLOOP GROEP 5-6

LESBLAD WATERKRINGLOOP GROEP 5-6 1 NAAM GROEP De reis van een waterdruppel Het water op aarde maakt verre reizen. De reizen van het water verlopen altijd in een rondje: de waterkringloop. Het begint met de zon De zon verwarmt het zeewater

Nadere informatie

Peilregime Hoge Boezem van de Overwaard na aanpassing afsluitmiddel

Peilregime Hoge Boezem van de Overwaard na aanpassing afsluitmiddel Peilregime Hoge Boezem van de Overwaard na aanpassing afsluitmiddel Inleiding In juli 2014 en februari 2015 is binnen WSRL samen met de betrokken experts een nieuw peilbeheer opgesteld voor de Hoge Boezem

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 1: denken en doen als een ondernemer Les 3: omarmen

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 1: denken en doen als een ondernemer Les 3: omarmen Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 1: denken en doen als een ondernemer Les 3: omarmen Pen en papier? Omarmen Ondernemen is een groot avontuur Onderweg op je reis kom je van alles tegen, ook

Nadere informatie

(VIDEO) Review ZEEF Wat is ZEEF en wat kan je hiermee?

(VIDEO) Review ZEEF Wat is ZEEF en wat kan je hiermee? Inhoud Inleiding Voor Wie is ZEEF? Wat kan ik op ZEEF vinden? Hoe werkt ZEEF voor een bezoeker? Hoe werkt ZEEF voor een expert? Voordelen ZEEF Nadelen ZEEF Conclusie ZEEF Eigen ervaringen met ZEEF Bronnen

Nadere informatie

Sturing van bergingsgebieden in De Dommel

Sturing van bergingsgebieden in De Dommel Sturing van bergingsgebieden in De Dommel Mark van de Wouw 1 Mark van de Wouw Hydroloog Ruim 20 jaar (hoogwater)ervaring Dynamisch Waterbeheer => Slim Watermanagement Projectleider BOS Brabant (2015) BOS

Nadere informatie

LUPUS: HOE GA JE ER MEE OM? Workshop voor de Lupus Patiënten Groep op zaterdag 7 november 2009 door Ditta van Dijk, MSc.

LUPUS: HOE GA JE ER MEE OM? Workshop voor de Lupus Patiënten Groep op zaterdag 7 november 2009 door Ditta van Dijk, MSc. LUPUS: HOE GA JE ER MEE OM? Workshop voor de Lupus Patiënten Groep op zaterdag 7 november 2009 door Ditta van Dijk, MSc. Twee thema s Ik, mijn ziekte en de buitenwereld Piekeren De oplossingsgerichte methode

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

Actuele vullingsgraad bodem. Kennisdag Zoetwater 15 mei 2018

Actuele vullingsgraad bodem. Kennisdag Zoetwater 15 mei 2018 Actuele vullingsgraad bodem Kennisdag Zoetwater 15 mei 2018 Belang van bodemberging voor waterbeheer Neerslag Verdamping Bodemvocht Bodemberging bodemfysische eigenschappen Onverzadigde bodem Waterstand

Nadere informatie

Deltaprogramma Bijlage A. Samenhang in het watersysteem

Deltaprogramma Bijlage A. Samenhang in het watersysteem Deltaprogramma 2013 Bijlage A Samenhang in het watersysteem 2 Deltaprogramma 2013 Bijlage A Bijlage A Samenhang in het watersysteem Het hoofdwatersysteem van Eijsden en Lobith tot aan zee Het rivierwater

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 15-06-2016 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S1 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1183 cm +NAP 15-06, 09:30 uur Verwachte waterstand Lobith 1210 cm

Nadere informatie

De impact van digitalisering in de waterwereld. Met ICT Group maximaal resultaat uit digitalisatie. smarter solutions

De impact van digitalisering in de waterwereld. Met ICT Group maximaal resultaat uit digitalisatie. smarter solutions De impact van digitalisering in de waterwereld Met ICT Group maximaal resultaat uit digitalisatie smarter solutions Digitaliseren met ICT Group ICT Group verzorgt sinds jaar en dag de automatisering van

Nadere informatie

Sport en jeugdhulp gaan heel goed samen

Sport en jeugdhulp gaan heel goed samen Jamile Zaoudi: Sport en jeugdhulp gaan heel goed samen fietsen, iets ondernemen. Tegelijkertijd werk je aan het stukje psyche: Je kunt je bijvoorbeeld niet meer verschuilen achter je vader of moeder, het

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 21-06-2016 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S7 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1240 cm +NAP 21-06, 06:00 uur Verwachte waterstand Lobith 1245 cm

Nadere informatie

Eric Sleeuwits en Chantal van der Wijk

Eric Sleeuwits en Chantal van der Wijk Dankwoord Allereerst wil ik alle mensen bedanken die mij hebben geholpen bij het schrijven van dit boek en de mensen die mij in de tussentijd gesteund hebben. Zoals mijn collega s, ouders en vriendin.

Nadere informatie

Haerst is een jong innovatief bedrijf dat opereert op de grens van videotechnologie en diagnostiek.

Haerst is een jong innovatief bedrijf dat opereert op de grens van videotechnologie en diagnostiek. Haerst is een jong innovatief bedrijf dat opereert op de grens van videotechnologie en diagnostiek. 60-90% van commucatie is nonverbaal Diagnostiek is de kunst, techniek of handeling om een oorzaak te

Nadere informatie

- Op de terugweg hiervan kwamen ze op één punt bijeen, Utrecht. ( auto s)

- Op de terugweg hiervan kwamen ze op één punt bijeen, Utrecht. ( auto s) Samenvatting door Saskia 1046 woorden 8 april 2014 7,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo 2.4 Files oplossen Files 29 mei 1955 was er in Nederland de eerste file. Duizenden inwoners van

Nadere informatie

INNOVATIEVE TEKSTWAGEN GEOPTIMALISEERD VOOR STEDELIJKE GEBIEDEN

INNOVATIEVE TEKSTWAGEN GEOPTIMALISEERD VOOR STEDELIJKE GEBIEDEN ENKELASSER TEKSTWAGEN VW 1350 HB INNOVATIEVE TEKSTWAGEN GEOPTIMALISEERD VOOR STEDELIJKE GEBIEDEN CO 2 -NEUTRAAL, COMPACT IN FORMAAT EN AANGESTUURD VIA TRAFFIC FLEET CO2-NEUTRAAL, MANOEUVREERBAAR IN KLEINE

Nadere informatie

Ivonne Bressers: Dank je wel. Rob Kleijs: Ivon, Kun je nog eens uitleggen wat het Usher Syndroom is?

Ivonne Bressers: Dank je wel. Rob Kleijs: Ivon, Kun je nog eens uitleggen wat het Usher Syndroom is? 100 Col 's beklimmen in 40 dagen met een totale afstand van 4100 kilometer. Eddy Driessen uit Arnhem wil die tocht gaan afleggen en dat doet hij voor zijn plezier maar ook voor het goede doel. Namelijk

Nadere informatie

Stormflits IJsselmeergebied. Noordwesterstorm 10 Bft

Stormflits IJsselmeergebied. Noordwesterstorm 10 Bft Donderdag 18 januari 2018 Stormflits IJsselmeergebied Noordwesterstorm 10 Bft Watermanagementcentrum Nederland 1 2 Stormflits IJsselmeergebied Noordwesterstorm, 10 Bft, met sluiting van de Ramspolkering

Nadere informatie

Informatiehuis Water. houwen en bouwen. 18 mei 2017 Ruud Kersten en Paul Latour

Informatiehuis Water. houwen en bouwen. 18 mei 2017 Ruud Kersten en Paul Latour Informatiehuis Water houwen en bouwen 18 mei 2017 Ruud Kersten en Paul Latour Agenda Wat is het huidige Informatiehuis Water? Belanghebbenden en governance Huidige resultaten/meerwaarde/functionaliteit

Nadere informatie

Delft-FEWS, HYMOS & MATROOS. Thema: Samen Werken

Delft-FEWS, HYMOS & MATROOS. Thema: Samen Werken Delft-FEWS, HYMOS & MATROOS Gebruikersdag 2010 Thema: Samen Werken dagvoorzitter: Karel Heynert Delft-FEWS, HYMOS & MATROOS Gebruikersdag 2010 Thema: Samenwerken dagvoorzitter: Karel Heynert Samenwerken

Nadere informatie

RWsOS. Samenhangende operationele systemen van Rijkswaterstaat

RWsOS. Samenhangende operationele systemen van Rijkswaterstaat RWsOS Samenhangende operationele systemen van Rijkswaterstaat Operationele systemen bij Rijkswaterstaat Deze brochure behandelt de volgende toepassingen: 1. FEWS Rivieren: verwachting van afvoeren en waterstanden

Nadere informatie

Watermanagement in een veranderend klimaat

Watermanagement in een veranderend klimaat Watermanagement in een veranderend klimaat Het Twentse waterschap Regge en Dinkel zoekt naar een oplossing om het door de klimaatverandering verwachte extra regenwater zonder overlast te verwerken. Naar

Nadere informatie

What s up Zuiderzeeland? Natuurkunde, theoretische opdracht

What s up Zuiderzeeland? Natuurkunde, theoretische opdracht What s up Zuiderzeeland? Natuurkunde theoretische opdracht kernmodule, 4vmbo Naam: Klas: Pompen of verzuipen Zoals je aan de titel al kunt zien is het onderwerp van deze module het afvoeren van overtollig

Nadere informatie

Concept document Kitesurf Spot Elyse Teerink November 15, 2012. Conceptdocument Informatie Architectuur

Concept document Kitesurf Spot Elyse Teerink November 15, 2012. Conceptdocument Informatie Architectuur Conceptdocument Informatie Architectuur Elyse Teerink 500604947 Herkanser Y. Westplat HVA 15/11/2012 1 Inhoudsopgave Inleiding De doelgroep De opdracht In gesprek met kitesurfers Account en inloggen Automatisch

Nadere informatie

Toekomst Delft-FEWS. Simone van Schijndel en velen. Deltares

Toekomst Delft-FEWS. Simone van Schijndel en velen. Deltares Toekomst Delft-FEWS Simone van Schijndel en velen Deltares De wereld verandert... 1951 Von Neumann bouwde een echte computer waarmee meteorologische berekeningen werden gemaakt En steeds sneller! The cloud...

Nadere informatie

Hoeveel km² wind, zon, biomassa is er nodig om het Nederlandse energie verbruik (3200PJ) te verduurzamen? 6000km² ~ ~ 15%

Hoeveel km² wind, zon, biomassa is er nodig om het Nederlandse energie verbruik (3200PJ) te verduurzamen? 6000km² ~ ~ 15% Zon op Water Meervoudig ruimtegebruik door inpassing drijvende zonnepanelen in nat areaal Sunfloat Rik Jonker, coördinator zonneenergie bij het Programma Energie RWS, trekker expertgroep zon namens Unie

Nadere informatie

Met stoom en water. Project voor MBO Techniek

Met stoom en water. Project voor MBO Techniek Met stoom en water Voor: Studenten van de MBO opleidingen op het gebied van Middenkader Engineering en Procestechniek / Operationele techniek en verwante opleidingen. Door: Wetterskip Fryslân, Stichting

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 01-06-2016 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S1 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1107 cm +NAP 01-06, 09:30 uur Verwachte waterstand Lobith 1210 cm

Nadere informatie

CBS: Meer gemak en nut voor de MKB-er. Praktijkdag RGS en SBR, 20 april 2016

CBS: Meer gemak en nut voor de MKB-er. Praktijkdag RGS en SBR, 20 april 2016 CBS: Meer gemak en nut voor de MKB-er Praktijkdag RGS en SBR, 20 april 2016 Voorstellen Ran van den Boom Centraal Bureau voor de Statistiek Vanaf februari 2015 Programmamanager SBR RGS In 2014 coördinator

Nadere informatie

ZIJN WE GOED VOORBEREID OP EEN MOGELIJKE OVERSTROMING? - Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) - Veiligheidsregio Utrecht (VRU)

ZIJN WE GOED VOORBEREID OP EEN MOGELIJKE OVERSTROMING? - Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) - Veiligheidsregio Utrecht (VRU) ZIJN WE GOED VOORBEREID OP EEN MOGELIJKE OVERSTROMING? Mandy Bek Elsbeth Beeke - Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) - Veiligheidsregio Utrecht (VRU) Inhoud Mandy: WMCN Wie Rollen & taken LIWO Wat

Nadere informatie

Het college van hoofdingelanden van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier;

Het college van hoofdingelanden van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier; Besluit CHI Het college van hoofdingelanden van ; gelezen het voorstel van dijkgraaf en hoogheemraden van 5 november 2013, nr. 13.44818; gelet op ; de Waterwet en de Waterverordening en het bij dit besluit

Nadere informatie

Deel 2: hydrologische modeldatabase NHI

Deel 2: hydrologische modeldatabase NHI Deel 1: vervanging MOZART DM Deel 2: hydrologische modeldatabase NHI Vervanging modelcodes Distributiemodel en Mozart Jeroen Ligtenberg (Rijkswaterstaat) DM en Mozart in het Landelijk Hydrologisch Model

Nadere informatie

Les 3 - Het waterschap

Les 3 - Het waterschap Les 3 - Het waterschap Inleiding Weet jij wat een waterschap is? Het is eigenlijk best een vreemd woord. Dat het over water gaat is wel duidelijk, maar wat is dan een schap Denk eens aan het woord maatschappij.

Nadere informatie

Droogtemonitor (update)

Droogtemonitor (update) Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtemonitor (update) 8 september 2015 (update van droogtemonitor 25 augustus) Nummer 2015-14 Droogte voorbij, afvoeren

Nadere informatie

Ik ben Jeremiah Werleman en ik ben zeventien jaar oud. Ik zit in het vierde jaar van de mavo op het Mon Plaisir College, midden in mijn examens.

Ik ben Jeremiah Werleman en ik ben zeventien jaar oud. Ik zit in het vierde jaar van de mavo op het Mon Plaisir College, midden in mijn examens. Talenten op Aruba. Ze zijn overal te vinden. Zij storten zich in het leven, of het nu sport, kunst, uitgaan, lezen, muziek of juist de donkere kant van de samenleving is. Het is aan hen. Voor diegene die

Nadere informatie

Nieuwsbrief OJO September

Nieuwsbrief OJO September Hallo! Mijn naam is Madieke Wapperom, ik ben 23 jaar en volg de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan Stenden. Ik zit in het vierde jaar en zal de komende 10 maanden stage gaan lopen bij het

Nadere informatie

Nationaal Water Model Wat is dat en waarom willen we het? Jeroen Ligtenberg en Edwin Snippen

Nationaal Water Model Wat is dat en waarom willen we het? Jeroen Ligtenberg en Edwin Snippen Nationaal Water Model Wat is dat en waarom willen we het? Jeroen Ligtenberg en Edwin Snippen 14-juni-2016 Programma Waarom Nationaal Water Model? Historie Basisprognoses Wat is het Nationaal Water Model?

Nadere informatie

SiC. SiC. Sharing is caring

SiC. SiC. Sharing is caring Si Iedereen kent wel eens het gevoel dat je je dood verveelt, maar heb je ooit ervaren hoe het voelt om eenzaam te zijn? Het blijkt dat oudere mensen steeds vaker kampen met eenzaamheid. Dit is vaak het

Nadere informatie

hydraulische, morfologische en scheepvaarteffecten dijkversterking BR636-1 BR636-1/smei/147 ir. A. Zoon

hydraulische, morfologische en scheepvaarteffecten dijkversterking BR636-1 BR636-1/smei/147 ir. A. Zoon memo Witteveen+Bos Postbus 2397 3000 CJ Rotterdam telefoon 010 244 28 00 telefax 010 244 28 88 hydraulische, morfologische en scheepvaarteffecten dijkversterking BR636-1 BR636-1/smei/147 ir. A. Zoon datum

Nadere informatie

Meetkunde 015. Opgave 1 Teken een route. Opgave 2 Teken een route. Hoeveel kilometer is je route? km. Naam: Meetkunde 015 September / 11

Meetkunde 015. Opgave 1 Teken een route. Opgave 2 Teken een route. Hoeveel kilometer is je route? km. Naam: Meetkunde 015 September / 11 Meetkunde 015 Liniaal Eiland : Doel : Kaartlezen Tekenen van een route op een kaart met schaal Potlood Opgave 1 Teken een route. Hoeveel kilometer is je route? km Opgave 2 Teken een route. Hoeveel kilometer

Nadere informatie

Alpe d HuZes. Opgeven is geen optie. Beste volgers, Fiets

Alpe d HuZes. Opgeven is geen optie. Beste volgers, Fiets Nieuwsbrief nummer 1, 5 februari 2015. Beste volgers, Met trots mail ik jullie hierbij mijn 1 e nieuwsbrief ter voorbereiding op mijn avontuur. Op 4 juni aanstaande ga ik samen met Dennis van Berkel en

Nadere informatie

Kennismaking Landelijk Informatiesysteem Water en Overstromingen. Stefan Nieuwenhuis. Watermanagementcentrum Nederland (WMCN)

Kennismaking Landelijk Informatiesysteem Water en Overstromingen. Stefan Nieuwenhuis. Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) Kennismaking Landelijk Informatiesysteem Water en Overstromingen Stefan Nieuwenhuis Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) Inhoud Wat LIWO is Toepassing LIWO (Door)ontwikkeling LIWO Wat er in LIWO zit

Nadere informatie

Nat, droog en digitaal. Degelijke én innovatieve samenwerking

Nat, droog en digitaal. Degelijke én innovatieve samenwerking Hans Deijkers Directeur Overheid IBM Global Business Services 20-01-2016 Nat, droog en digitaal. Degelijke én innovatieve samenwerking Smart Partners Bouwen aan de ioverheid in publiekprivate setting Strategische

Nadere informatie

De Robot van groep 5. Robot van Nine, Alexander. Thoon, Fatiha,

De Robot van groep 5. Robot van Nine, Alexander. Thoon, Fatiha, De Robot van groep 5 De handvaardigheid les hebben de kinderen van waardeloos (waardevol) materiaal hun eigen robot ontworpen. De kinderen waren hier zeer trots op. Aan deze les is gelijk een taalles verbonden,

Nadere informatie

HET DIERENVRIENDJESPAD LESPROGRAMMA VOOR GROEP 1,2 EN 3 BASISONDERWIJS. Bijlagen

HET DIERENVRIENDJESPAD LESPROGRAMMA VOOR GROEP 1,2 EN 3 BASISONDERWIJS. Bijlagen HET DIERENVRIENDJESPAD LESPROGRAMMA VOOR GROEP 1,2 EN 3 BASISONDERWIJS Bijlagen BIJLAGE 1 Omdat ik niet zo van de regen houd, verschuil ik me in mijn hol of onder een boom, zegt de konijn. ga tegen de

Nadere informatie

Eindpresentatie Pilot Gebiedsscan Eindhoven - Utrecht. Informatie voor gebiedsontwikkeling digitaal bij elkaar. Woensdag 13 juni 2018

Eindpresentatie Pilot Gebiedsscan Eindhoven - Utrecht. Informatie voor gebiedsontwikkeling digitaal bij elkaar. Woensdag 13 juni 2018 Eindpresentatie Pilot Gebiedsscan Eindhoven - Utrecht Informatie voor gebiedsontwikkeling digitaal bij elkaar Woensdag 13 juni 2018 Gebiedsscan team Context: Proeftuin Omgevingswet Kadaster Doel: samen

Nadere informatie

De Algemene ledenvergadering vindt morgen plaats om 20.00 uur op school. In de bijlage vindt u het jaarverslag van de ouderraad.

De Algemene ledenvergadering vindt morgen plaats om 20.00 uur op school. In de bijlage vindt u het jaarverslag van de ouderraad. Jaargang 27, nr.5 Dat.: 23 sept. 2014 Agenda: Afgelopen vrijdag zijn Marlou, Erica, Jolanda en Babette geslaagd voor hun opleiding 'ik leer anders'. Hiermee is ons team verrijkt met vier leerkrachten die

Nadere informatie

Ideeën/ perspectieven en vragen

Ideeën/ perspectieven en vragen 1. Kun je warmte / koude uit zee halen? (4) 2. Zoet-zout overgang. Al dan niet met rivierwater. (3) 3. Waterverdamping is ook energievormconversie. (erdampen als bron van energie. (2) 4. Waterdamp kan

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Parallelle sessies. 6 maart 2014 09:30 uur- 17:00 uur LEF future center Rijkswaterstaat in Utrecht #ODEWater RONDE 1 MATCHMAKING SESSIES

Parallelle sessies. 6 maart 2014 09:30 uur- 17:00 uur LEF future center Rijkswaterstaat in Utrecht #ODEWater RONDE 1 MATCHMAKING SESSIES 6 maart 2014 09:30 uur- 17:00 uur LEF future center in Utrecht #ODEWater Parallelle sessies RONDE 1 1.1 AHN2 Locatie: Zone 2 Het AHN2 is een digitaal hoogtebestand waarbij voor elke 50x50 cm een nauwkeurige

Nadere informatie

Een koerswending in de geschiedenis van Blessed Generation

Een koerswending in de geschiedenis van Blessed Generation Een koerswending in de geschiedenis van Blessed Generation Ruiru, 25 oktober 2014 Jambo nieuwsbrieflezers ( Hallo in Swahili) Habari? ( Hoe gaat het? ) Mzuri sana ( Het gaat goed ) In de vorige nieuwsbrief

Nadere informatie

Delft, 14 juni 2016. Bas de Jong. Slim watermanagement

Delft, 14 juni 2016. Bas de Jong. Slim watermanagement Slim watermanagement Delft, 14 juni 2016 Bas de Jong 1 Slim watermanagement Inhoud Het programma SWM Waar staan we nu Waar gaan we heen(?) Tot slot 2 Slim watermanagement Het programma SWM 3 Slim watermanagement

Nadere informatie

III. Het (mosterd)zaadje. Vrijdag

III. Het (mosterd)zaadje. Vrijdag Het (mosterd)zaadje Vrijdag "... Ik verzeker jullie: als jullie geloof hebben als een mosterdzaadje, dan zullen jullie tegen die berg zeggen: 'Verplaats je van hier naar daar! en dan zal hij zich verplaatsen.

Nadere informatie

1. Wat weet ik er al van. Ik doe mijn werkstuk over "Tunnels en Bruggen". Ik weet er nog niet veel van, daarom wil ik er meer over weten.

1. Wat weet ik er al van. Ik doe mijn werkstuk over Tunnels en Bruggen. Ik weet er nog niet veel van, daarom wil ik er meer over weten. Edwin van Tienen TUNNELS EN BRUGGEN Inhoud. 1. Wat weet ik er al van. 2. Tunnels. 2.1 Boren. 2.2 Tunnels in de bergen. 3. De kanaaltunnel. 3.1 Tunnel onder de zee. 3.2 De TGV. 4. Bruggen. 4.1 Onderzoeken

Nadere informatie