SWVVO Waterland nieuwsbrief december 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SWVVO Waterland nieuwsbrief december 2018"

Transcriptie

1 SWVVO Waterland nieuwsbrief december 2018 Wordt deze niet juist weergegeven klik hier Schooljaar December 2018 Beste lezer, Nog een paar dagen hard werken en dan is het alweer kerstvakantie! De eerste 5 maanden van dit schooljaar zijn voorbij gevlogen. Vanuit het samenwerkingsverband worden we steeds vaker betrokken bij vragen over leerlingen en hoe die het beste ondersteund kunnen worden zodat schooluitval voorkomen wordt. Iedereen helpt daaraan mee, ouders, docenten en ondersteuners. Daarmee zijn we een voorbeeld voor andere regio's! Op 31 januari hoop ik jullie allemaal tegen te komen op onze nieuwjaarslezing. Om een vleug inspiratie op te doen en een glas bubbels met elkaar te heffen op de mooie toekomst. We hebben de Minister van vooruit naar de natuur (echt die bestaat!) uitgenodigd om ons te vertellen over voorbeelden over samenwerking uit de natuur waar wij in het onderwijs van kunnen leren. Het beloofd een leerzaam verhaal te worden. Dus kom! Met jou als deelnemer wordt het zeker nog beter en leuker én het is ook nog eens kosteloos, dus je hebt eigenlijk geen excuus om je niet op te geven!! Misschien kun je voor je verder leest al even een mailtje sturen naar g.heemeijer@swvvowaterland.nl en zeggen dat we een plek voor je kunnen reserveren. Vol is vol.. En natuurlijk zijn er ook in het nieuwe jaar weer kansen om deel te nemen aan één van de scholingsmodulen die op locatie in Purmerend worden aangeboden. Heb je alles al een keer gevolgd en heb je een idee voor een nieuwe scholing die we zouden moeten organiseren? Laat het ons weten! Heb je nog niet meegedaan? Grijp dan nu je kans en schrijf je in! Behalve leerzaam is het ook heel verrijkend om met collega s van andere scholen uit te wisselen. Alle medewerkers, docent, leidinggevende of ondersteunend personeel van scholen zijn van harte welkom. Namens medewerkers en bestuur SWV hele fijne feestdagen toegewenst. Hartelijke groeten, Directeur

2 Inhoud: - Promotie-onderzoek: ADHD-medicatie in de klas - Samenwerking onderwijs en gemeenten - Werkdrukvermindering - Deeltijdonderwijs - Leerlinggegevens van het VO naar de basisschool - Decanendag Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld: wat verandert er? - AVG: het Zwitsers Zakmes Agenda: - NIEUWSJAARSLEZING OP DONDERDAG 31 JANUARI 2019, locatie Hotel Volendam, aanvang uur inclusief eenvoudige broodmaaltijd. Aanmelden kan via scholing@swvvowaterland.nl SWV Waterland Master module: - Klassen- en gedragsmanagement in de klas Dinsdag 15 januari 2019 Dinsdag 29 januari 2019 Dinsdag 5 februari 2019 Dinsdag 12 februari 2019 Dinsdag 5 maart Beter samenwerken is beter presteren als team Dinsdag 12 maart 2019 Dinsdag 26 maart 2019 Dinsdag 9 april 2019 Woensdag 8 mei 2019 Woensdag 22 mei Van scholen voor scholen: Autisme in het VO (Docent Anne Rutsen) Maandag 11 februari 2019 Donderdag 28 februari 2019 Donderdag 14 maart 2019 Maandag 25 maart Vooraankondiging! Samenwerkingsverband Waterland Het Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs/ Speciaal Voortgezet Onderwijs Waterland of afgekort; SWV VO Waterland is van en voor alle VO scholen en leerlingen in Waterland. Het SWV VO heeft als taak scholen te ondersteunen bij het begeleiden van leerlingen met (complexe) hulpvragen. Contactgegevens VO Waterland Loket (Voor informatie, advies, aanvragen arrangementen en TLV s) loket@swvvowaterland.nl - samenwerkingsverbandvowaterland.nl Voor vragen over het scholingsaanbod E: scholing@swvvowaterland.nl Aanmelden voor een cursus kan eenvoudig door de link onder de data van de betreffende cursus aan te klikken! Cursus locatie: Flexplek Purmerend Kwadijkerkoogweg LA Purmerend Tijdstip: uur, inclusief lichte maaltijd Aanmelden Aanmelden kan via de website nl, kopje scholing dan ontvouwt zich bij elke module/cursus waar u op klikt. U kunt zich inschrijven op de site ovv naam/school/functie/dieetwens. Data nog onbekend maar verwachting is nog in schooljaar SWV cursus i.s.m. Viertaal (cluster 2 onderwijs): Wat is, hoe herken je ze en wat kun je doen om de leerling met taalontwikkelingsproblematiek of slechthorendheid/doofheid succes te laten hebben (3 bijeenkomsten)

3 Klik om het bestand te openen. Promotie-onderzoek: ADHD-medicatie in de klas Medicatie voor kinderen met ADHD heeft positieve invloed op het gedrag maar niet of nauwelijks op schoolprestaties. Dat vond klinisch neuropsycholoog Anne Fleur Kortekaas-Rijlaarsdam in haar promotieonderzoek. Behandelaren moeten medicatie dan ook niet voorschrijven met als doel schoolprestaties te verbeteren. Ook toont Kortekaas-Rijlaarsdam aan dat de kleine effecten die ADHD-medicijnen hebben op de leerprestaties van kinderen met ADHD, niet zozeer verklaard kunnen worden door verbeteringen van gedrag in de klas. Methylfenidaat de werkzame stof in medicijnen zoals Ritalin of Concerta zorgt ervoor dat de productiviteit van rekenen met 8% toeneemt en de nauwkeurigheid van rekenen met 3%. Het leidt niet tot verbeteringen in de nauwkeurigheid van het lezen. De verbeteringen in schoolprestaties zijn klein vergeleken met verbeteringen in het gedrag. (Anne Fleur Kortekaas-Rijlaarsdam, Academic underperformance in children with ADHD. Is medication the solution?

4 Samenwerking onderwijs en gemeenten Voormalig wethouder René Peeters heeft een belangrijke opdracht gekregen. Een riskante opdracht, omdat hij advies moet gaan uitbrengen hoe onderwijs, zorg en jeugd beter op elkaar kunnen aansluiten.,,als professionals voortdurend denken vanuit hun eigen positie dan gaat die samenwerking er nooit komen. Peeters geeft aan dat voor een betere samenwerking tussen onderwijs, zorg en jeugd geen blauwdruk bestaat omdat samenwerken in een groot gebied met veel verschillen van een heel andere orde is dan in de stad waar je te maken hebt met maar een samenwerkingsverband, een gemeente en een zeer beperkt aantal schoolbestuurders. De timing van deze opdracht is volgens Peeters cruciaal: We zitten nu in een fase van ontwikkeling, waarbij er wel allerlei voorbeelden in het veld aan het ontstaan zijn maar vaak weet men dat niet van elkaar of is het niet goed zichtbaar. Deze voorbeelden wil Peeters gaan opzoeken en analyseren. Daar kan het veld volgens hem veel van leren. We hopen jullie in een volgende editie van de nieuwsbrief de resultaten te kunnen presenteren. Werkdrukvermindering De belangrijkste afspraak in de cao VO is dat de werkdruk vermindert en dat leraren meer tijd kunnen besteden aan het verbeteren van de kwaliteit en ontwikkeling van het onderwijs. Vanaf 1 augustus 2019 wordt er in het takenpakket van de leraar 50 uur op jaarbasis vrijgespeeld om in te zetten als ontwikkeltijd. In de praktijk kan dit ertoe leiden dat leraren 1 uur per week minder les zullen geven. Om deze afspraak te realiseren is het belangrijk dat lerarenteams (MR) en schoolleiding voor uiterlijk 1 maart aanstaande met elkaar een plan maken hoe de lestaak anders te organiseren, zonder dat de onderwijstijd voor leerlingen daalt. Op de website van Voion kunnen schoolbestuurders, schoolleiders en medezeggenschapsraden informatie, instrumenten en goede voorbeelden vinden om te helpen deze afspraken te maken. Deeltijdonderwijs Het is per 1 augustus 2018 mogelijk om meer maatwerk aan leerlingen te bieden die tijdelijk geen onderwijs meer kunnen volgen op reguliere scholen. Dat staat in de variawet passend onderwijs die eind vorig jaar door de Kamer is aangenomen. Deze wet regelt dat leerlingen meer maatwerk geboden kan worden. Het uitgangspunt is om leerlingen toe te laten groeien naar het volgen van de volledige onderwijstijd. De scholen blijven zelf verantwoordelijk voor het onderwijs en het ontwikkelprogramma en beiden dit in overleg met de ouders/verzorgers aan. Voor deze wet in werking trad hadden leerlingen die door lichamelijke en/of psychische beperkingen niet naar school konden op basis van de Leerplichtwet 1969 recht op vrijstelling (artikel 5a) terwijl deze leerlingen wel baat hadden bij onderwijs. De inzet van de variawet is om deze leerlingen tijdelijk deeltijdonderwijs te laten volgen.

5 Leerlinggegevens van het VO naar de basisschool Er ligt op dit moment een wetsvoorstel in de Eerste Kamer die naar verwachting wordt aangenomen en per 1 augustus 2019 van kracht wordt. Artikel 20 van de Wet register onderwijsdeelnemers regelt dat po-scholen via DUO/BRON de beschikking krijgen over doorstroomgegevens van hun oud-leerlingen in leerjaar 1 tot en met 3 van het vo. Daarmee is er een wettelijke grondslag voor de verstrekking van deze gegevens. De po-scholen krijgen de gegevens via DUO zodat voor de vo-scholen geen administratieve last ontstaat. Overigens vallen examenresultaten, schoolfoto s en een overzicht van de schoolloopbaan na leerjaar 3 niet onder de Wet register onderwijsdeelnemers. Als een po-school deze gegevens per se wil hebben, blijft toestemming van ouders/verzorgers dan wel de leerlingen nodig. Decanendag 2018 Op 8 november vond de decanendag plaats die jaarlijks door het samenwerkingsverband wordt georganiseerd. Op deze dag zijn alle Waterlandse decanen en overige contactpersonen in het VO en MBO die betrokken zijn bij de overstap van onze Waterlandse aanstaande studenten van harte welkom om met elkaar te overleggen hoe we deze overstap zo goed mogelijk kunnen begeleiden. Samenwerking is daarbij natuurlijk het sleutelwoord en we hebben met elkaar gebrainstormd hoe de samenwerking tussen het VO en het MBO bij deze overstap kan verbeteren en wat aankomend studenten nodig hebben om tot een goede keuze te komen en succesvol over te stappen. De belangrijkste uitkomst en opbrengst van deze brainstormsessie was dat er meer gekeken moet worden naar welke informatie over vervolgopleidingen leerlingen op welk moment in het VO nodig hebben. Daarin kunnen het VO en het MBO veel beter samenwerken door bijvoorbeeld tijdens de open dagen meer informatie te geven over het perspectief dat een opleiding biedt en wat minder de nadruk te leggen op welke vakken precies gegeven worden. Ook is het belangrijk dat leerlingen op voorhand beter zicht hebben op competenties die nodig zijn om zich in een bepaald beroep te ontwikkelen. Wist jij bijvoorbeeld dat je voor het kappersvak echt ruimtelijk inzicht nodig hebt? Henno Oldenbeuving heeft vele ogen geopend door zijn lezing over genderverschillen in het onderwijs. De manier waarop ons onderwijs is ingericht past vooral goed bij de manier waarop meisjes zich doorgaans ontwikkelen (stereotypes bestaan natuurlijk niet) waardoor veel meer jongens afstromen in het onderwijs en vaak een niveau onder het schooladvies PO van het VO afkomen, meisjes juist een niveau hoger. Binnenkort krijgt iedereen de gelegenheid om naar zijn boeiende verhaal te luisteren, mis het niet!!!

6 Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld: wat verandert er? Vanaf dit schooljaar is de wet meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld veranderd. Scholen en medewerkers van de samenwerkingsverbanden moeten altijd een afwegingskader gebruiken en altijd melden als er zorgen zijn. Zie de toelichting in het Youtube filmpje dat door Augeo, het! e- nascholingscentrum waarop alle zorgcoordinatoren van Purmerendse VO scholen via het samenwerkingsverband geabonneerd zijn--> Ben je school/teamleider, docent of lid van de ondersteuningsplanraad en wil je ook de e-cursussen volgen? Stuur een verzoek naar we zorgen dan dat je toegang krijgt tot Augeo cursus aanbod. AVG: niets doen is geen optie meer! Het Zwitsers Zakmes als hulpmiddel om te bepalen waarom je privacygevoelige informatie (niet of juist wel) moet uitwisselen.

7 Doorsturen Website

8 Contactgegevens: Stichting Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Waterland Postadres: Postbus 890, 1440 AW Purmerend Bezoekadres: Flevostraat 257, 1442 PX Purmerend Afmelden voor de nieuwsbrief

Van: SWVVO Waterland Onderwerp: Datum: Aan: Inhoud: Agenda: Oplossingsgericht coachen 1

Van: SWVVO Waterland Onderwerp: Datum: Aan: Inhoud: Agenda: Oplossingsgericht coachen 1 Van: SWVVO Waterland g.heemeijer@swvvowaterland.nl Onderwerp: SWVVO Waterland nieuwsbrief september 2016! Datum: 21 september 2016 16:27 Aan: jimmy.koorn@gmail.com Inhoud: - Cursus-aanbod - Meldplicht

Nadere informatie

SWVVO Waterland nieuwsbrief februari 2018

SWVVO Waterland nieuwsbrief februari 2018 Friday, 2 Feb, 08:59 SWVVO Waterland nieuwsbrief februari 2018 by SWVVO Waterland Gon Heemeijer G.Heemeijer@swvvowaterland.nl Schooljaar 2017-2018 - Februari 2018 Doorsturen Inhoud: - De digitale privacy-tool

Nadere informatie

Inhoud: Agenda: Samenwerkingsverband Waterland. Contactgegevens

Inhoud: Agenda: Samenwerkingsverband Waterland. Contactgegevens Van: SWVVO Waterland g.heemeijer@swvvowaterland.nl Onderwerp: SWVVO Waterland nieuwsbrief december 2016! Datum: 15 december 2016 13:01 Aan: jimmy.koorn@gmail.com Doorsturen Inhoud: - Cursus-aanbod - Pilot

Nadere informatie

Passend Onderwijs voor uw kind

Passend Onderwijs voor uw kind Passend Onderwijs voor uw kind Hoe werkt het in het Samenwerkingsverband VO VSO Nijmegen en omgeving? Informatie voor ouders Nijmegen 14-8-2014 Passend Onderwijs voor uw kind... minder nieuw dan het lijkt

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Passend onderwijs komt eraan!

Passend Onderwijs. Passend onderwijs komt eraan! Passend Onderwijs 2e Passend onderwijs komt eraan! Nederland krijgt een nieuw onderwijsstelsel met de naam Passend Onderwijs. Per 1 augustus 2014 (de invoering is een jaar uitgesteld) voeren alle scholen

Nadere informatie

ONDERSTEUNING-LWOO/INTERNATIONALE PRAKTIJKONDERWIJS/ VMBO MET EXTRA ALGEMEEN TOEGANKELIJK DOEN WAT WERKT! SCHAKELKLAS

ONDERSTEUNING-LWOO/INTERNATIONALE PRAKTIJKONDERWIJS/ VMBO MET EXTRA ALGEMEEN TOEGANKELIJK DOEN WAT WERKT! SCHAKELKLAS SG W.J. PRAKTIJKONDERWIJS/ VMBO MET EXTRA ONDERSTEUNING-LWOO/INTERNATIONALE SCHAKELKLAS ALGEMEEN TOEGANKELIJK DOEN WAT WERKT! SG W.J. Flevostraat 257 1442 PX Purmerend Postbus 890 1440 AW Purmerend telefoon:

Nadere informatie

Leerlingen met een auditieve beperking of taalontwikkelingsstoornis in het reguliere onderwijs

Leerlingen met een auditieve beperking of taalontwikkelingsstoornis in het reguliere onderwijs Leerlingen met een auditieve beperking of taalontwikkelingsstoornis in het reguliere onderwijs Dr. Anke de Boer Rijksuniversiteit Groningen, afdeling Orthopedagogiek Presentatie symposium Verschillend

Nadere informatie

Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond Publieksversie voor scholen en ouders

Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond Publieksversie voor scholen en ouders Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond Publieksversie voor scholen en ouders Passend Onderwijs is goed onderwijs Passend onderwijs in IJmond 1 Het samenwerkingsverband Voor iedere

Nadere informatie

OV- vergadering: uur. Dinsdag 19 april Cito - eindtoets groep 8 Donderdag 20 april Cito - eindtoets groep uur; 4e bijeenkomst kinderraad

OV- vergadering: uur. Dinsdag 19 april Cito - eindtoets groep 8 Donderdag 20 april Cito - eindtoets groep uur; 4e bijeenkomst kinderraad 14 april 2017 - nummer 15 Agenda Maandag 15 april 2e Paasdag; Vrij! Dinsdag 18 april Cito - eindtoets groep 8 MR- vergadering: 20.00 uur Dinsdag 19 april Cito - eindtoets groep 8 Donderdag 20 april Cito

Nadere informatie

H O F N I E U W S NIEUW SCHOOLJAAR ZEELSTERHOF IS OPGEFRIST? AGENDA groepen Activiteit

H O F N I E U W S NIEUW SCHOOLJAAR ZEELSTERHOF IS OPGEFRIST? AGENDA groepen Activiteit H O F N I E U W S AGENDA groepen Activiteit Dinsdag 4 september 7 Informatieavond, aanvang 19.00 uur Dinsdag 4 september 8 Informatieavond, aanvang 20.00 uur Woensdag 5 september 1 en 2 Informatieavond,

Nadere informatie

Nieuwsbrief juni 2018

Nieuwsbrief juni 2018 Nieuwsbrief juni 2018 AGENDA Week 26: Kind-ouderleerkrachtgesprekken groepen 3 t/m 7 Woensdag 27 juni: Kennismakingsmorgen: kennis maken met de nieuwe leerkracht(en) en groep: 10.30u tot 12.00u. Vrijdag

Nadere informatie

Jaargang 21, Maand: juni 2015 INFO

Jaargang 21, Maand: juni 2015 INFO Jaargang 21, Maand: juni 2015 Basisschool De Schare INFO Na een prachtige meimaand met veel vrije dagen en heel veel activiteiten als de lentemarkt en de sportdag, gaan we in juni een maand lang hard werken

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL

NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL Elimschool nieuwsbrief periode: start schooljaar herfstvakantie 2015 16-10- 2015 Inhoud Personele situatie Belangrijke data Fotoproject Eigen kracht Toelaatbaarheidsverklaring

Nadere informatie

ACADEMIE. Scholing en evenementen

ACADEMIE. Scholing en evenementen ACADEMIE Scholing en evenementen 2019-2020 Beste collega, ICC-er, leerkracht, directeur, Afgelopen jaar heeft Collage met groot succes de Collage Academie geïntroduceerd. Vele leerkrachten uit het Almeerse

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VOOR OUDERS & LEERLINGEN Schooljaar 2015/ juli nummer 39

NIEUWSBRIEF VOOR OUDERS & LEERLINGEN Schooljaar 2015/ juli nummer 39 NIEUWSBRIEF VOOR OUDERS & LEERLINGEN Schooljaar 2015/2016 1 juli nummer 39 Agenda 5 juli kennismaking in de nieuwe groep 11 juli afscheid meester Simon 5 juli rapportengesprekken 13 juli afscheid meester

Nadere informatie

V a n d e d i r e c t i e. Sterke vaders gezocht. NSA activiteiten. Beste ouders/verzorgers,

V a n d e d i r e c t i e. Sterke vaders gezocht. NSA activiteiten. Beste ouders/verzorgers, Nummer: 8 Agenda V a n d e d i r e c t i e Beste ouders/verzorgers, Vorige week donderdagavond hebben we een geweldig optreden gehad van alle kleuters. Zij speelden deze avond de musical De kleine Kerstman.

Nadere informatie

Procedure overstap primair voortgezet onderwijs voor de scholen van de Purmerendse ScholenGroep. schooljaar 2016-2017

Procedure overstap primair voortgezet onderwijs voor de scholen van de Purmerendse ScholenGroep. schooljaar 2016-2017 Procedure overstap primair voortgezet onderwijs voor de scholen van de Purmerendse ScholenGroep schooljaar 2016-2017 1 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 1. De opleidingen en scholen van de Purmerendse ScholenGroep...

Nadere informatie

HBM, dé school met aandacht voor jou!

HBM, dé school met aandacht voor jou! Nieuwsbrief HBM januari hbmadministratie@dehbm.nl E-mail niet goed leesbaar? Klik hier! HBM, dé school met aandacht voor jou! Woord van de schoolleiding Beste ouders/verzorgers, Heemstede, januari 2019

Nadere informatie

Uw partner in training en advies

Uw partner in training en advies Uw partner in training en advies DOOR TE BEWEGEN ONTWIKKEL JE DOOR TE ONTWIKKELEN BEWEEG JE Starters & Studenten Trainers / Adviseurs Melanie Judith Klaas Hans Jeske Daphne Paola Annemieke Marjolein Henk

Nadere informatie

Toekomst gericht werken aan passend onderwijs

Toekomst gericht werken aan passend onderwijs Toekomst gericht werken aan passend onderwijs Jaargang 3, nr.7 4 maart 2016 Toerjournaal Hierbij ontvangt u nummer 7 van onze nieuwsbrief. Mocht u nog opmerkingen of vragen hebben dan horen we het graag

Nadere informatie

Datum 1 april 2019 Betreft Kamervragen over kindermishandeling (ingezonden 5 februari 2019)

Datum 1 april 2019 Betreft Kamervragen over kindermishandeling (ingezonden 5 februari 2019) >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 20018 2500 EA DEN HAAG Voortgezet Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

basisschool De Wiekslag / Goudhaanstraat 38 / 0316-262860 / www.dewiekslag.com / info@dewiekslag.com 1

basisschool De Wiekslag / Goudhaanstraat 38 / 0316-262860 / www.dewiekslag.com / info@dewiekslag.com 1 NIEUWSBRIEF 1 4 september 2015 DATA OVERZICHT: Woensdag 16 september Informatieavond Woensdag 23 september Studiedag (alle leerlingen vrij) Woensdag 23 september Schoolvoetbaltoernooi groep 7/8 Woensdag

Nadere informatie

KIJKEN MET ANDERE OGEN... PASSEND ONDERWIJS. Hoe werkt het in het samenwerkingsverband V(S)O Nijmegen en omgeving?

KIJKEN MET ANDERE OGEN... PASSEND ONDERWIJS. Hoe werkt het in het samenwerkingsverband V(S)O Nijmegen en omgeving? KIJKEN MET ANDERE OGEN... PASSEND ONDERWIJS Hoe werkt het in het samenwerkingsverband V(S)O Nijmegen en omgeving? PASSEND ONDERWIJS... MINDER NIEUW DAN HET LIJKT De invoering van passend onderwijs. Al

Nadere informatie

Jaargang 21, Maand: juli INFO

Jaargang 21, Maand: juli INFO Jaargang 21, Maand: juli Basisschool De Schare INFO De laatste maandinfo van schooljaar 2014-2015. De maand juli staat voor de deur en ook de start van de zomervakantie. Omdat de laatste schooldag op 17

Nadere informatie

Februari Nummer: 15. p.1. Contactgegevens samenwerkingsverband Bezoekadres: Het Kanaal 211, 9402 AG Assen Postadres: Postbus 109, 9410 AC Beilen

Februari Nummer: 15. p.1. Contactgegevens samenwerkingsverband Bezoekadres: Het Kanaal 211, 9402 AG Assen Postadres: Postbus 109, 9410 AC Beilen p1 Contactgegevens samenwerkingsverband Bezoekadres: Het Kanaal 211, 9402 AG Assen Postadres: Postbus 109, 9410 AC Beilen Algemeen Coördinatie CvT OPR Kwaliteit op orde info@swv2201ponl rschenk@swv2201ponl

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juli 2015

Nieuwsbrief Juli 2015 Afscheid nemen is met zachte vingers, wat voorbij is, dicht doen en verpakken in de goede gedachten der herinnering. Nieuwsbrief Juli 2015 Inhoud Nieuwsbrief: Groep 8. Personeel. Schoolagenda. Engels.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Samenwerkingsverband PO-VO Weert e.o. 2014-2015, nr. 2

Nieuwsbrief Samenwerkingsverband PO-VO Weert e.o. 2014-2015, nr. 2 Inhoud Voorwoord Afscheid Renate Kohl Kengetallen Loket Passend Onderwijs Platform Passend onderwijs Het havo-initiatief Redactie Thijs Stroeks, directeur SWV PO-VO Weert Annemarie Moolenaar, managementassistent

Nadere informatie

Agenda: Schooljaar Nr. 18. Wat kunt u o.a. lezen in deze Schakel? Uitlachen en pesten vinden wij naar. Daarom zijn wij aardig voor elkaar!

Agenda: Schooljaar Nr. 18. Wat kunt u o.a. lezen in deze Schakel? Uitlachen en pesten vinden wij naar. Daarom zijn wij aardig voor elkaar! Schooljaar 2017-2018 Nr. 18 Gezinsviering Op zondag 21 januari is de eerste gezinsviering van dit jaar. We hebben vorige week al een keer geoefend met een groepje van 12 kinderen. Deze week oefenen we

Nadere informatie

Doel en werkwijze Overstaptafels

Doel en werkwijze Overstaptafels Doel en werkwijze Overstaptafels RMC regio Utrecht Maart 2014 Introductie Aan het eind van schooljaar 2012-2013 heeft het projectteam De Overstap twee proeftafels georganiseerd waarbij het VO, MBO en leerplicht

Nadere informatie

Functioneren van leerlingen met epilepsie beter begrijpen en begeleiden. Scholingsaanbod.

Functioneren van leerlingen met epilepsie beter begrijpen en begeleiden. Scholingsaanbod. Functioneren van leerlingen met epilepsie beter begrijpen en begeleiden Scholingsaanbod De praktijkvoorbeelden en de handvatten die ik aangereikt heb gekregen om mijn lesstof aan te passen voor mijn leerling

Nadere informatie

Wie doet wat? Help, ik ben niet tevreden! Help! Ik heb nu een probleem! Wie doet wat?

Wie doet wat? Help, ik ben niet tevreden! Help! Ik heb nu een probleem! Wie doet wat? Help, ik ben niet tevreden! VSNON vindt het belangrijk dat het onderwijs aan onze leerlingen, de communicatie daarover en de overige processen naar tevredenheid van ouders, leerlingen en medewerkers verlopen.

Nadere informatie

Heesch* 25 vragen & antwoorden over de Schakelklas 2014 / 2015

Heesch* 25 vragen & antwoorden over de Schakelklas 2014 / 2015 Heesch* 25 vragen & antwoorden over de Schakelklas 2014 / 2015 1 25 VRAGEN Fijn dat je er bent! 1 Wat is de Schakelklas? Voor kinderen die meer nodig hebben dan onze basiszorg en begeleiding hebben we

Nadere informatie

Nieuws brief. Nieuws brief. Januari 2014. Beste ouder(s) / verzorger(s),

Nieuws brief. Nieuws brief. Januari 2014. Beste ouder(s) / verzorger(s), Nieuws brief Nieuws brief Januari 2014 Beste ouder(s) / verzorger(s), Een rustige maand voor de leerlingen, ook wel eens fijn na alle drukte. Wij, als team, hebben in deze maand hard gewerkt om alle kerndocumenten

Nadere informatie

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top.

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Heb je een mavo- of mavo/havo-advies en wil je het beste uit jezelf halen? Kom dan eens

Nadere informatie

Nieuwsbrief # 3. Openbare Jenaplanschool De Buizerd. Jaargang 35, 24 september Week tegen het pesten en gastles van Emma

Nieuwsbrief # 3. Openbare Jenaplanschool De Buizerd. Jaargang 35, 24 september Week tegen het pesten en gastles van Emma Nieuwsbrief # 3 Openbare Jenaplanschool De Buizerd Jaargang 35, 24 september 2018 Week tegen het pesten en gastles van Emma Afgelopen week was het de "week tegen het pesten" en stond het thema seksualiteit

Nadere informatie

Nieuwsbrief mei 2019

Nieuwsbrief mei 2019 Nieuwsbrief 31-17 mei 2019 En toen was het Moederdag... Dit jaar wilden we met de kleuters en groep 8 eens iets anders doen voor Moederdag dan andere jaren. Bij kringloopwinkel Rataplan aan de Industrieweg

Nadere informatie

Nieuwsbrief JANUARI Beste ouder(s)/verzorger(s) van onze leerlingen,

Nieuwsbrief JANUARI Beste ouder(s)/verzorger(s) van onze leerlingen, Nieuwsbrief Beste ouder(s)/verzorger(s) van onze leerlingen, Voor u alvast de nieuwsbrief van januari 2019, maar wij kijken nog even met een voldaan gevoel terug naar de laatste schoolweek van 2018. Gisteren

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Schooljaar Aflevering 4 30 november 2018

NIEUWSBRIEF Schooljaar Aflevering 4 30 november 2018 NIEUWSBRIEF Schooljaar 2018-2019 Aflevering 4 30 november 2018 Algemeen Maandrooster december 13-dec Start J-uur periode 2 20-dec KL 3-4 20:00-00:00 Kerstgala 21-dec KL 1-2 9:30-11:30 Kerstviering Nieuwsbrief

Nadere informatie

Spellingcontrole mag aan voor kandidaten met dyslexie. Afschaffing loting bij opleidingen met een numerus fixus

Spellingcontrole mag aan voor kandidaten met dyslexie. Afschaffing loting bij opleidingen met een numerus fixus Voortgezet Onderwijs 19 februari 2016 Inhoud Algemeen Meer maatwerk voor leerlingen Overgang po-vo Spellingcontrole mag aan voor kandidaten met dyslexie Rekenresultaten 2015 per school Scholen aan de slag

Nadere informatie

Nieuwsbrief Dinsdag 4 oktober 2016 Nr. 5

Nieuwsbrief Dinsdag 4 oktober 2016 Nr. 5 Nieuwsbrief Dinsdag 4 oktober 2016 Nr. 5 Belangrijke data In de week na elke vakantie is er luizencontrole. Woensdag 5 oktober Start Kinderboekenweek Dag van de leerkracht Maandag 10 oktober 08.15 09.00

Nadere informatie

De Achtbaan. Nieuwsbrief Make a wish Sinterklaas Kerst Podium Privacy wetgeving Talentenmiddag Parro Data voor in de agenda

De Achtbaan. Nieuwsbrief Make a wish Sinterklaas Kerst Podium Privacy wetgeving Talentenmiddag Parro Data voor in de agenda Nieuwsbrief 7 2018-2019 Make a wish Sinterklaas Kerst Podium Privacy wetgeving Talentenmiddag Parro Data voor in de agenda Beste ouders/verzorgers, Hierbij ontvangt u de 7-de nieuwsbrief van dit schooljaar!

Nadere informatie

Infobulletin 8 locatie Heythuysen

Infobulletin 8 locatie Heythuysen Infobulletin 8 locatie Heythuysen nummer 8 jaargang 15 5 februari Mededelingenblad voor medewerkers van SG. St. Ursula, locatie Heythuysen. Dit blad verschijnt om de drie weken, echter niet tijdens de

Nadere informatie

Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp

Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp Vragenlijst voor professionals in de uitvoering Versie 5, augustus 2017 Samenwerkingsverbanden passend onderwijs en gemeenten in uw regio willen weten hoe de samenwerking

Nadere informatie

Maandbulletin september 2018

Maandbulletin september 2018 Maandbulletin september 2018 SCHOOLJAAR 2018-2019 NR. 2 Beste ouders / verzorgers, Beste kinderen en ouders/ verzorgers, Na een fijne zomervakantie zijn we het jaar op 20 augustus lekker ingesprongen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief VO-SVO Waterland

Nieuwsbrief VO-SVO Waterland Nieuwsbrief VO-VO Waterland chooljaar 2012-2013 Nummer 12 - maart 2013 Inhoud Nieuwsbrief In deze nieuwsbrief van het samenwerkingsverband willen we u informeren over: - Cursussen - Internetconsultatie

Nadere informatie

PO-VO EN HET WAT EN HOE VAN TAAL EN REKENEN

PO-VO EN HET WAT EN HOE VAN TAAL EN REKENEN PROCESBESCHRIJVING AANSLUITING PO-VO PO-VO EN HET WAT EN HOE VAN TAAL EN REKENEN SAMEN LEREN OVER REFERENTIENIVEAUS EN DIDACTIEK OM DE INHOUDELIJKE AANSLUITING TUSSEN PO EN VO IN GORINCHEM EN OMSTREKEN

Nadere informatie

Subscribe Past Issues Translate. Wordt deze niet juist weergegeven klik hier. Schooljaar Mei 2019

Subscribe Past Issues Translate. Wordt deze  niet juist weergegeven klik hier. Schooljaar Mei 2019 Subscribe Past Issues Translate Wordt deze email niet juist weergegeven klik hier Schooljaar 2018-2019 - Mei 2019 Beste lezer, Wel nieuws, geen scholingsagenda. De oplettende lezer zal m missen: de scholingsagenda.

Nadere informatie

Hoeksteeninfo CBS De Hoeksteen Ooltgensplaat December 2018 Nummer 5

Hoeksteeninfo CBS De Hoeksteen Ooltgensplaat December 2018 Nummer 5 Hoeksteeninfo CBS De Hoeksteen Ooltgensplaat December 2018 Nummer 5 Uit het team Juf Suzan moet helaas op doktersadvies de komende weken rust houden en zal dus in het jaar 2018 niet meer bij ons in groep

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2019

Nieuwsbrief september 2019 Nieuwsbrief september 2019 Beste ouder(s), verzorger(s) We willen u graag op de hoogte houden van het nieuws en de belevenissen van SBO de Welle. U ontvangt daarom elke maand deze nieuwsbrief. Inhoud:

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Stuurgroep Jong

Nieuwsbrief. Stuurgroep Jong Nieuwsbrief Stuurgroep Jong IN DIT NUMMER Even voorstellen: Stuurgroep Jong Wat doet CNV onderwijs voor Jou? Op reis met Edukans Invallen Even wat anders! Nieuws: - Event 2014 - Netwerkbijeenkomsten Vacature

Nadere informatie

Kijk ook op onze website www.lorentzschool.nl. Nr. 1 / 4 september 2015. Lorentz Nieuwsbrief

Kijk ook op onze website www.lorentzschool.nl. Nr. 1 / 4 september 2015. Lorentz Nieuwsbrief Kijk ook op onze website www.lorentzschool.nl Nr. 1 / 4 september 2015 Lorentz Nieuwsbrief De Nieuwsbrief verschijnt tweewekelijks en is een informatiebulletin van school aan ouders. Agenda - Agenda -

Nadere informatie

Welkom. Nieuwsbrief. (terug) op Trajectum. Nieuwe directeur stelt zich voor. Aflevering 1 schooljaar

Welkom. Nieuwsbrief. (terug) op Trajectum. Nieuwe directeur stelt zich voor. Aflevering 1 schooljaar Nieuwsbrief 7 september 2018 Aflevering 1 schooljaar 2018-2019. Welkom (terug) op Trajectum Namens alle medewerkers van Trajectum College heet ik alle ouders van harte welkom. In het bijzonder de ouders

Nadere informatie

FACTSHEET SCHOOL AANTAL LEERLINGEN IN HET ONDERWIJS TREND AANTAL LEERLINGEN IN SPECIAAL ONDERWIJS

FACTSHEET SCHOOL AANTAL LEERLINGEN IN HET ONDERWIJS TREND AANTAL LEERLINGEN IN SPECIAAL ONDERWIJS Tien procent van de leerlingen met een beperking of chronische aandoening volgt speciaal onderwijs, waarvan een opvallend groot aantal jongens. Zowel daar als in het regulier onderwijs ervaren ze drempels.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Mei-juni Beste ouders / verzorgers,

Nieuwsbrief Mei-juni Beste ouders / verzorgers, Beste ouders / verzorgers, Het laatste blok vakantie hebben we gehad. Nu werken we weer langzaam toe naar de afsluiting van dit mooie schooljaar. We zeggen wel langzaam maar toch vliegt deze periode altijd

Nadere informatie

Toelichting ontwikkelingsperspectief

Toelichting ontwikkelingsperspectief Toelichting ontwikkelingsperspectief Dit document is bedoeld als achtergrond informatie voor de scholen, maar kan ook (in delen, zo gewenst) gebruikt worden als informatie aan ouders, externe partners

Nadere informatie

Stappenplan passend onderwijs po-vo

Stappenplan passend onderwijs po-vo Stappenplan passend onderwijs po-vo schooljaar 2014 2015 In de BOVO procedure 2014 2015 gaat ten opzichte van voorgaande jaren veel veranderen, met name als gevolg van de wet- en regelgeving m.b.t. passend

Nadere informatie

25 december t/m 5 januari 2018: Kerstvakantie 8 januari 1 e lesdag na de kerstvakantie

25 december t/m 5 januari 2018: Kerstvakantie 8 januari 1 e lesdag na de kerstvakantie Belangrijke data 28 november 18.00 uur Schoen zetten gr 1 t/m 4 28 november Robotles groep 1 t/m 8 1 december Pietenochtend gr 1 t/m 4 4 december Alie Veenstra (schoolverpleegkundige) op school 5 december

Nadere informatie

Een onderzoek naar de mening van schoolleiders over het verschuiven van de afname datum van de CITO eindtoets in het 8 e jaar van de basisschool.

Een onderzoek naar de mening van schoolleiders over het verschuiven van de afname datum van de CITO eindtoets in het 8 e jaar van de basisschool. Een onderzoek naar de mening van schoolleiders over het verschuiven van de afname datum van de CITO eindtoets in het 8 e jaar van de basisschool. Onderzoek CNV Schoolleiders Cito-Eindtoets 14-5-2011 pagina

Nadere informatie

Verzuimprotocol leerlingen

Verzuimprotocol leerlingen Verzuimprotocol leerlingen Antoon van Dijkschool 1-8-2019 Inleiding Ieder kind in Nederland heeft recht op onderwijs, zodat kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Eén van de speerpunten binnen passend

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF ONDERWIJS

NIEUWSBRIEF ONDERWIJS KINDEROPVANG Plataanhout 53 2719 LC Zoetermeer 079 3622730 opvang@ikcdewaterlelie.nl BASISONDERWIJS Goudenregenzoom 73 2719 HE Zoetermeer 079 3615711 waterlelie@opoz.nl www.ikcdewaterlelie.nl NIEUWSBRIEF

Nadere informatie

KBS De Schothorst CONTINUROOSTER, NU ECHT! WELKOM: PAPA EN MAMADAG! Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G. We zijn nu echt begonnen!

KBS De Schothorst CONTINUROOSTER, NU ECHT! WELKOM: PAPA EN MAMADAG! Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G. We zijn nu echt begonnen! Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G KBS De Schothorst NB 2, 28-09-2016 Nieuwsbrief 2015-2016 NB 2, 28-09-2016 In dit nummer: Continurooster 1 1 MR 2 Vakantiespelen Hengelo Sport Buitenschoolse

Nadere informatie

Subscribe Past Issues Translate. Wordt deze niet juist weergegeven klik hier. Schooljaar Juli 2019

Subscribe Past Issues Translate. Wordt deze  niet juist weergegeven klik hier. Schooljaar Juli 2019 Subscribe Past Issues Translate Wordt deze email niet juist weergegeven klik hier Schooljaar 2018-2019 - Juli 2019 Beste lezer, Schooljaar 2018-2019 zit er al weer bijna op. Iedereen kijkt uit naar de

Nadere informatie

Welkom in Oldenzaal! Leerplichtwet

Welkom in Oldenzaal! Leerplichtwet Informatiefolder Glimlach van Twente Leerplichtwet Welkom in Oldenzaal! Leerplichtwet Met een goede schoolopleiding en een diploma op zak sta je sterker in de maatschappij. Daarom moeten alle jongeren

Nadere informatie

Kinderen van de Heerdstee

Kinderen van de Heerdstee 17 april 2019 (4 blz.) Inhoud: kinderen op De Heerdstee, jaarplanning, Klasbordapp, OR (Avondvierdaagse), MR (besproken punten), gratis kinderfiets laten maken, ouders gevraagd wijkvernieuwing, uitnodiging

Nadere informatie

Nieuwsbrief 12 Schooljaar

Nieuwsbrief 12 Schooljaar Nieuwsbrief 12 Schooljaar 2016-2017 Belangrijke data: 23 mei Groepen Mercurius en Mars gaan op excursie naar de kinderboerderij. 25 mei: Hemelvaart 26 mei: vrij 2 juni: Studiedag (Kinderen vrij) 5 juni:

Nadere informatie

MEE: PARTNER IN HET CJG

MEE: PARTNER IN HET CJG 1e kwartaal 2016 MEE: PARTNER IN HET CJG MEE ondersteunt mensen met een beperking zodat zij mee kunnen doen in de samenleving. Wij helpen iedereen (weer) grip op hun leven te krijgen, onder andere door

Nadere informatie

NIEUWSFLITS. De verbouwing op het nieuwe adres is nog in volle gang maar het beloofd helemaal geweldig te worden!

NIEUWSFLITS. De verbouwing op het nieuwe adres is nog in volle gang maar het beloofd helemaal geweldig te worden! NIEUWSFLITS Augustus 2015 Beste ouders/verzorgers en leden, Het is alweer augustus 2015, de zomervakantie vliegt voorbij. En wat is er een hoop gebeurd in de afgelopen weken. Wij hebben afscheid genomen

Nadere informatie

OP WEG NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS (VO) Veel zaken zijn bij wet geregeld of gemeentelijk bepaald. Daar zijn wij als basisschool aan gehouden.

OP WEG NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS (VO) Veel zaken zijn bij wet geregeld of gemeentelijk bepaald. Daar zijn wij als basisschool aan gehouden. OP WEG NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS (VO) Waarover gaat het op deze avond: a. Hoe verloopt 'de weg' naar het eind-schooladvies en hoe komt dit advies tot stand? b. Wat is het doel van de eindtoets in april?

Nadere informatie

St. Jozefschool Azewijn

St. Jozefschool Azewijn St. Jozefschool Azewijn Agenda oktober november 2017 2 oktober Nieuwsbrief nummer 3 3 oktober Basis 3: Techniekles in Ulft 8.45 11.45 uur 4 oktober Dierendag Start Kinderboekenweek 5 oktober Staking Dag

Nadere informatie

Nieuwsbrief Dinsdag 14 februari 2017 Nr. 21

Nieuwsbrief Dinsdag 14 februari 2017 Nr. 21 Nieuwsbrief Dinsdag 14 februari 2017 Nr. 21 Belangrijke data In de week na elke vakantie is er luizencontrole. Vrijdag 24 februari Carnaval Groepen 1 t/m 8 en Taalschool om 12.00 uur vrij Maandag 27 februari

Nadere informatie

Wingerd nieuws Terugblik informatieavond

Wingerd nieuws Terugblik informatieavond Nieuwsbrief van CNS-basisschool de Wingerd Wingerd nieuws Terugblik informatieavond Afgelopen maandag was de informatieavond die we jaarlijks plannen aan het begin van het schooljaar. Tijdens het gezamenlijke

Nadere informatie

Nieuwsbrief 8 d.d

Nieuwsbrief 8 d.d Belangrijke data Nieuwsbrief 8 d.d. 11-12-2018 Dinsdag 11 december 2018 Nieuwsbrief 8 Donderdag 13 december 2018 Donderdag 20 december 2018 Vrijdag 21 december 2018 Spreekuur JGT 14-15 uur Kerstviering

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke VMBO leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

Wijzernieuws. Nieuwsbrief van RK BS Wijzer aan de Vecht. September 2017 Jaargang 4, Nr. 2 Inhoud. Een laatste groet. Voor in uw agenda:

Wijzernieuws. Nieuwsbrief van RK BS Wijzer aan de Vecht. September 2017 Jaargang 4, Nr. 2 Inhoud. Een laatste groet. Voor in uw agenda: Nieuwsbrief van RK BS Wijzer aan de Vecht Wijzernieuws September 2017 Jaargang 4, Nr. 2 Inhoud Personele zaken pg. 2 Intervisie voor ouders pg. 2 Staking pg. 2 Brede school circuit pg. 2 Buurtteam pg.

Nadere informatie

Woensdag 30 januari Woensdag 13 februari

Woensdag 30 januari Woensdag 13 februari Nummer 11, December 2012 INHOUD NIEUWSBRIEF In deze nieuwsbrief van het samenwerkingsverband willen we u informeren over: - Aangeboden cursussen - Conferentie passend onderwijs - Voortgang passend onderwijs

Nadere informatie

Passend Onderwijs Wat leeft er op de werkvloer?

Passend Onderwijs Wat leeft er op de werkvloer? Stuurgroep Passend Onderwijs Passend Onderwijs Wat leeft er op de werkvloer? Onderzoek naar de vragen, behoeften en belemmeringen rondom passend onderwijs in juni 2014. Onderzoek: Wat leeft er op de werkvloer?

Nadere informatie

24 maart maart Zomertijd (klok 1 uur vooruit) 31 maart Theateravond groep 3

24 maart maart Zomertijd (klok 1 uur vooruit) 31 maart Theateravond groep 3 24 maart 2017 26 maart Zomertijd (klok 1 uur vooruit) 31 maart Theateravond groep 3 25 maart Sjoerd Volmer (8) 26 maart Styno Huijkman (5) 26 maart Rosa Walenciak (5) 27 maart Sophie Schouten (8) 27 maart

Nadere informatie

Onze nieuwsbrief De Medeklinkert Schooljaar , nr. 1 3 sept 2019

Onze nieuwsbrief De Medeklinkert Schooljaar , nr. 1 3 sept 2019 Op onze school zorgen wij samen voor een plezierige en veilige leeromgeving, waarin we: Elkaar respecteren Naar elkaar luisteren Duidelijk met elkaar communiceren Het goede voorbeeld geven Afspraken nakomen

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke vmbo-leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

Nieuws vanuit de school

Nieuws vanuit de school Blauwe Distelstraat 31 3252 LA Havenhoofd Tel 0187 492535 - email ehs@cbs-ebenhaezer.nl 21 september 2016 Nieuws vanuit de school Beste ouders/verzorgers, Alle kinderen zijn alweer gewend aan hun nieuwe

Nadere informatie

JAARGANG 7 AFLEVERING 08

JAARGANG 7 AFLEVERING 08 Nieuws uit. JAARGANG 7 AFLEVERING 08 Ouderbetrokkenheid 3.0 Nieuwjaarsborrel Op maandag 7 januari 2019 nodigt team De Arenberg u van harte uit voor een nieuwjaarsborrel. Om 18.30 uur bent u welkom in de

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14 december 2018

Nieuwsbrief 14 december 2018 Nieuwsbrief 14 december 2018 Agenda december (N.B. aanvangstijd ouderavonden is 20.00 uur tenzij anders vermeld. Data staan ook in het Ouderportaal. Ouderportaal is leidend.) 17 dec Paradijsspel op HP

Nadere informatie

Nieuwsbrief 9. Mededelingen.. 2014-2015 jaargang 7

Nieuwsbrief 9. Mededelingen.. 2014-2015 jaargang 7 Nieuwsbrief 9 2014-2015 jaargang 7 Mededelingen.. Welkom nieuwe leerlingen Na de kerstvakantie zijn Annelivia Kuijpers, Mila de Laat en Evi Koppens bij ons op school gekomen. Zij hebben een plaatsje gekregen

Nadere informatie

Kiezen, ontdekken & doen!

Kiezen, ontdekken & doen! BUSINESS SCHOOL BUSINESS SCHOOL christelijke school voor vmbo-mbo-hgl Kiezen, ontdekken Kiezen, ontdekken & doen! Veel praktijk en (digitale) vaardigheden Onderbouw op MBS & doen MBS in het kort Je werkt

Nadere informatie

Bolsternieuws. Juni Een stukje algemene informatie.

Bolsternieuws. Juni Een stukje algemene informatie. Bolsternieuws Juni 2019 Een stukje algemene informatie. Info studiedag team di 18 juni j.l. Op deze studiedag hebben we ons met name bezig gehouden met het analyseren van de eind Cito afnamen van gr 1

Nadere informatie

nr 11 Nieuwsbrief 24 oktober 2014

nr 11 Nieuwsbrief 24 oktober 2014 Zevensterstraat 3 7521 GN Enschede 053-4316428 info@zevenstervco.nl www.zevenstervco.nl nr 11 Nieuwsbrief 24 oktober 2014 Nieuws uit groep 7/8 Onlangs heeft heel groep 7/8 meegedaan aan de MENSA IQuiz.

Nadere informatie

Van de schoolleiding. Nummer 6, juni Geachte ouder(s)/verzorger(s), beste jongens en meisjes,

Van de schoolleiding. Nummer 6, juni Geachte ouder(s)/verzorger(s), beste jongens en meisjes, Van de schoolleiding Geachte ouder(s)/verzorger(s), beste jongens en meisjes, Inmiddels is de aanmelding voor de nieuwe brugklassen afgerond. We starten met een mavo klas en een mavo/havo klas. Hartelijk

Nadere informatie

Nieuwsbrief November 2016 Jaargang:

Nieuwsbrief November 2016 Jaargang: Nieuwsbrief November 2016 Jaargang: 2016-2017 Belangrijke data in november en oktober 1 en 3 november Voorlopig advies groep 8 3 november Groep 7 naar Rijksmuseum Amsterdam 4 november Strippenkaartverkoop

Nadere informatie

Succesvolle overgang van vo naar ho. voor leerlingen met een specifieke ondersteuningsbehoefte

Succesvolle overgang van vo naar ho. voor leerlingen met een specifieke ondersteuningsbehoefte Succesvolle overgang van vo naar ho voor leerlingen met een specifieke ondersteuningsbehoefte Programma + Welkom + Aanleiding - Ervaringen - Cijfers + Handreiking + Dialoog Aanleiding Ervaringen en cijfers

Nadere informatie

Speel met je ruimte, vergroot je impact! Inspiratie en agenda jubileumjaar

Speel met je ruimte, vergroot je impact! Inspiratie en agenda jubileumjaar Speel met je ruimte, vergroot je impact! Inspiratie en agenda jubileumjaar 45 jaar virtuoos in onderwijs Op 21 juni 2017 bestaat Het ABC 45 jaar. Dat gaan we het hele jaar vieren, en we hopen dat jij het

Nadere informatie

ADVIES. het College van Bestuur van C, gevestigd te B, het bevoegd gezag van D, verweerder

ADVIES. het College van Bestuur van C, gevestigd te B, het bevoegd gezag van D, verweerder 106975 ADVIES in het geding tussen: A, wonende te B, verzoekster, en het College van Bestuur van C, gevestigd te B, het bevoegd gezag van D, verweerder 1. VERLOOP VAN DE PROCEDURE Bij verzoekschrift van

Nadere informatie

Passend onderwijs Bergen,Gennep en Mook Informatie voor alle ouders

Passend onderwijs Bergen,Gennep en Mook Informatie voor alle ouders Passend onderwijs Bergen,Gennep en Mook Informatie voor alle ouders Inhoudsopgave: Inleiding Hoofdstuk 1 Passend onderwijs in een notendop Hoofdstuk 2 Het ondersteuningsprofiel Hoofdstuk 3 Aanmelden Hoofdstuk

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 2, MIDDELLAND COLLEGE, 23 juli 2018

NIEUWSBRIEF 2, MIDDELLAND COLLEGE, 23 juli 2018 Middelland College NIEUWSBRIEF 2, MIDDELLAND COLLEGE, 23 juli 2018 Beste ouder(s)/verzorger(s), De verbouwing is al een aantal weken gaande, in eerste instantie hebben de bouwers zich gericht op het verwijderen

Nadere informatie

Je maakt t op het Vakcollege Noordoostpolder

Je maakt t op het Vakcollege Noordoostpolder Je maakt t op het Vakcollege Noordoostpolder Schooljaar 16/17 Onderwijs voor jongeren met gouden handen die aan een gouden toekomst willen werken. Dat is het Vakcollege Noordoostpolder. Leerlingen die

Nadere informatie

Er wordt er géén oud papier meer opgehaald in Noord! Dringend overblijfouders gezocht!!!!

Er wordt er géén oud papier meer opgehaald in Noord! Dringend overblijfouders gezocht!!!! November 2015 1 45 2 3 4 MR 5 6 7 8 46 9 10 11 12 13 14 15 47 16 17 Toneel groep A informatie avond V.O. 18 19 Toneel groep B 20 Rapport groepen 3 t/m 8 Leerlingenraad 21 22 48 23 24 25 26 Toneel groep

Nadere informatie

Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking

Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking Gewoon naar school, mét begeleiding Wat ziet mijn leerling en wat niet? Zijn er aanpassingen nodig in de klas?

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. 6 februari 2015 / NUMMER 507

NIEUWSBRIEF. 6 februari 2015 / NUMMER 507 6 februari 2015 / NUMMER 507 NIEUWSBRIEF In de komende weken zijn jarig: vandaag Nathan van der Meer uit groep 4 op 09-02 Chrisayro Mendoza uit groep 1/2 op 09-02 Lot Bijwaard uit groep 5 op 15-02 Muha

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF AFDELING VMBO GT. Contact. Agenda. Inleiding. Jaargang 15-16, augustus 2015 editie 1

NIEUWSBRIEF AFDELING VMBO GT. Contact. Agenda. Inleiding. Jaargang 15-16, augustus 2015 editie 1 AFDELING VMBO GT Jaargang 15-16, augustus 2015 editie 1 Inleiding De kop van het nieuwe schooljaar is er alweer vanaf. Gelukkig is iedereen weer gezond en wel terug gekomen van de vakantie. Alle 2e klassers

Nadere informatie

Schoolgids 2016/2017 deel A VSO Het Mozaïek Almelo

Schoolgids 2016/2017 deel A VSO Het Mozaïek Almelo Schoolgids 2016/2017 deel A VSO Het Mozaïek Almelo Datum vaststelling Attendiz: juni 2016 Datum instemming MR: juni 2016 Inhoudsopgave Inleiding 3 Foto s 5 Gymnastiek 5 Informatie aan gescheiden ouders

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Participatie avond. Inhoudsopgave. Contact

NIEUWSBRIEF. Participatie avond. Inhoudsopgave. Contact NIEUWSBRIEF 15 september 2017 Inhoudsopgave Participatie avond Aanspreekpunten Staking Stagiaires Schoolkorfbal Schoolreisje Groep 8 Castricum 1967 Musical mix Typcursus Schaatsen Participatie avond Aanstaande

Nadere informatie