Nieuwsbrief VO-SVO Waterland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief VO-SVO Waterland"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief VO-VO Waterland chooljaar Nummer 12 - maart 2013 Inhoud Nieuwsbrief In deze nieuwsbrief van het samenwerkingsverband willen we u informeren over: - Cursussen - Internetconsultatie - Uitnodiging ondersteuningsplanraad - Nieuw: teunpunt medezeggenschap passend onderwijs - Even voorstellen amenwerkingsverband Waterland Het amenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs/ peciaal Voortgezet Onderwijs Waterland of afgekort; WV VO/VO Waterland is van en voor alle VO scholen en leerlingen in Waterland. Het WV VO/VO heeft als taak scholen te ondersteunen bij het begeleiden van leerlingen met (complexe) hulpvragen. Cursussen Vanwege het grote succes van de basis- en verdiepingscursus "Omgaan met panningsvolle ituaties" biedt het amenwerkingsverband nieuwe cursussen aan! (amenwerkingsverband: PG scholen, G de Triade, Don Bosco, Clusius, Altra, Bernard Nieuwentijt en VO Martin L. King) Basiscursus (voor leidinggevenden): Woensdag 18 maart, uur (9 plaatsen beschikbaar) Verdiepingscursus: Woensdag 13 maart uur (2 plaatsen beschikbaar) Laat het beperkte aantal plaatsen u niet tegenhouden om deel te nemen aan deze cursus. Bij genoeg animo wordt er een nieuwe verdiepingscursus georganiseerd! U kunt zich ook nog inschrijven voor de cursussen: Autisme: tart 20 maart (4 plaatsen vrij) Da Vinci Bernard Nieuwenti jt G Nelson Mandela Omgaan met verschillen: tart 22 april (9-12 plaatsen vrij) De Triade G W.J. Bladergroen llege G Antoni Gaudi Don Bosco amenwer kingsverba nd v Beroepsonderwijs Altra Clusius J. van Egmond Lyceum De scholen in het amenwerkingsverband Waterland Aanmelden kan bij Hellen ombroek- Lansen lnh@psg.nl Let op: Aanmelding en deelname is voor u kosteloos. Als u zich aanmeldt dan wordt voor u de cursusplaats (docenten, hotel en catering) gereserveerd én betaald. Het kan voorkomen dat u, om wat voor reden dan ook, ondanks aanmelding niet kunt deelnemen. Wij verwachten dan van u een afmelding, zodat we de plaats die vrij komt aan een andere gegadigde kunnen toewijzen.

2 Internetconsultatie Vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is momenteel een zogenaamde internetconsultatie gestart over de wet passend onderwijs, die per 1 augustus 2014 in werking zal treden. De wet passend onderwijs bestaat uit een aantal Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB s) waarin beschreven wordt hoe de samenwerkingsverbanden zoals de onze ingericht moeten gaan worden. Via de website onderwijs kunt een concept downloaden van de AMvB die betrekking heeft op passend onderwijs. Hieraan staan alle voorlopige plannen die het ministerie heeft over hoe de samenwerkingsverbanden in de toekomst te werk moeten gaan. Bovenstaande is dus een van de wijzingen waar u als ouder, leerling of docent een reactie op kunt geven. Uw mening is waardevol en helpt het ministerie bij het vaststellen van de definitieve invulling van de wet passend onderwijs. Laat deze kans dus niet schieten! Reageren kan via de eerder genoemde website: onderwijs U kunt bij uw reactie aangeven of u deze zichtbaar wilt maken op de website, of dat u deze alleen wil versturen naar de beleidsmakers op het ministerie. Omdat de wet passend onderwijs pas per 1 augustus 2014 in werking treedt, krijgen ouders, docenten en leerlingen nu nog even de tijd om te reageren op de plannen van het ministerie. Dit is uw kans om uw mening te laten horen, zodat beleidsmedewerkers daar rekening mee kunnen houden bij het maken van de definitieve plannen. Een van de wijzigingen die nu in het concept beschreven staat gaat bijvoorbeeld over de doorstroming van leerlingen uit het passend basisonderwijs naar het passend voortgezet onderwijs. Momenteel is het zo dat leerlingen op advies van de basisschool rechtstreeks kunnen doorstromen naar de tweejarige zorg locatie van het voortgezet onderwijs (W.J. Bladergroen). In die twee jaar wordt een leerling in overleg met de ouders en de school aangemeld voor een geschikte vervolgopleiding. De AMvB vanuit het ministerie bepaalt echter dat alleen zijinstroom naar het passend voortgezet onderwijs mogelijk is. Dat betekent dat een leerling eerst op een reguliere middelbare school moet worden toegelaten, waarna die school de leerling kan doorverwijzen naar het W.J. Bladergroen. Na twee jaar op het W.J. Bladergroen zal een leerling terug moeten naar de reguliere middelbare school waar hij of zij eigenlijk ingeschreven staat. Hierdoor zou er minder gelegenheid kunnen zijn om tijdens de twee schooljaren op het W.J. Bladergroen te bepalen welke reguliere school het beste zou zijn voor de leerling in kwestie.

3 ONDERTEUNINGPLANRAAD UITNODIGING AMENWERKINGVERBAND WATERLAND ACHTERGROND De bevoegde gezagen bieden de (G)MR'en en overige belangstellenden de mogelijkheid kandidaten te stellen als mogelijke leden voor de voorlopige OPR (werkgroep) en verzoeken de MR'en de instelling van een voorlopige OPR te bevestigen. De mogelijkheid bestaat om niet-(g)mr leden af te vaardigen als lid van de OPR. In de eerste ronden wordt een algemene toelichting op het passend onderwijs gegeven, de betekenis van de schoolondersteuningsprofielen en het ondersteuningsplan en de vormgeving van de medezeggenschap. Aan de voorlopige OPR worden door het bestuur van het samenwerkingsverband de concept statuten en het concept reglement voor de OPR voorgelegd. Het model van afvaardiging kan uitgaan van verkiezingen. Met de voorlopige OPR worden ook het concept ondersteuningsplan aan de OPR besproken, al dan niet op basis van conceptversies. Zie ook: P A E N D O N D E R W I J OUDER EN LEERLINGEN GEZOCHT VOOR DE ONDERTEUNINGPLANRAAD Ouders, leerlingen en personeel hebben recht van inspraak op het ondersteuningsplan van het amenwerkingsverband. Het ondersteuningsplan is een door het bestuur van het amenwerkingsverband opgesteld plan waarin het Basisondersteuningsprofiel van alle scholen wordt vastgesteld. In dit profiel staat welke ondersteuning de school aan leerlingen kan aanbieden. Ook wordt in het profiel bepaald welke aanvullende regionale ondersteuningsvoorzieningen ingericht worden, zodat leerlingen eventueel hulp kunnen krijgen op een andere school binnen het amenwerkingsverband. De scholen die deel uit maken van het amenwerkingsverband moeten minimaal aan het opgestelde Basisondersteuningsprofiel voldoen. Verschillende afgevaardigden van medezeggenschapraden, 16 medewerkers en 3 ouders hebben inmiddels al deelgenomen aan een voorlichtingsbijeenkomst. Een aantal heeft zich zelfs al opgegeven voor de Ondersteuningsplanraad (kortweg OPR). De wet schrijft voor dat de OPR voor tenminste de helft uit ouders en leerlingen moet bestaan, per slot van rekening gaat het ondersteuningsplan over hoe de scholen de ondersteuning voor de leerlingen willen organiseren. We zijn dus naarstig op zoek naar ouders en leerlingen die zitting willen nemen in de OPR. Bent u of kent u zo n ouder die over het ondersteuningsplan wil meedenken? Of ben jij een leerling die graag mee wil praten? Voor meer informatie kun je mailen naar ztn@psg.nl. Via dit e- mailadres kunt u zich ook direct opgeven voor de OPR.

4 Nieuw: Het teunpunt medezeggenschap passend onderwijs gaat helpen bij de inrichting van medezeggenschap binnen passend onderwijs op basisscholen en middelbare scholen. Het teunpunt is er voor ouders, personeelsleden, leerlingen (voortgezet onderwijs) en medezeggenschapsraden. Ook biedt het teunpunt ondersteuning aan directeuren en bestuurders bij de medezeggenschap binnen passend onderwijs en de oprichting van de ondersteuningsplanraden. De website van het teunpunt is nog in ontwikkeling. Het teunpunt gaat zich de komende periode onder meer bezighouden met: Voorlichting aan MR-en en GMR-en over medezeggenschap en passend onderwijs Model-regelementen en statuten voor de ondersteuningsplanraad en een MR voor het samenwerkingsverband dat personeel in dienst heeft Handreikingen voor het vormen van de ondersteuningsplanraad (stappenplan) en het beoordelen van het schoolondersteuningsprofiel Instrumenten voor de achterbanraadpleging van de ondersteuningsplanraad Faciliteitenregeling voor ouders en personeel in een ondersteuningsplanraad Contact met het teunpunt? Het teunpunt medezeggenschap passend onderwijs biedt voorlichting en ondersteuning aan MR-en, GMR-en en ondersteuningsplanraden. Daarnaast ondersteunt het directeuren en bestuurders bij de medezeggenschap binnen passend onderwijs. Deze voorlichting en ondersteuning is veelal gratis en aan te vragen via het steunpunt. Helpdesk (gratis) De helpdesk beantwoordt vragen van ouders, personeelsleden, leerlingen (voortgezet onderwijs) en medezeggenschapsraden over medezeggenschap binnen passend onderwijs. De helpdesk is bereikbaar op werkdagen. Voor ouders van tot uur en voor personeelsleden van tot uur. Een vraag stellen kan ook per mail:

5 Even voorstellen Mijn naam is Marije Doesburg, ik ben 27 jaar en geboren en getogen in Abbekerk. inds twee jaar woon ik in Amsterdam waar ik het erg naar mijn zin heb! Na de middelbare school heb ik een jaar fotografie gestudeerd in Amsterdam. Ik vond dit leuk en leerzaam maar ik was meer op zoek naar contact met de mensen. Ik ben toen verpleegkunde gaan studeren. Deze opleiding heb ik met plezier afgerond maar ik merkte dat ik het contact en de gesprekken met de patiënten interessanter vond en heb toen besloten om maatschappelijk werk te studeren. Ik heb 10 maanden stage gelopen bij `Kids at Home`. Hier gaf ik individuele- en groepsbegeleiding aan kinderen met bijvoorbeeld autisme en/of ADHD. Ik heb altijd veel interesse gehad in de psyche van de mens en heb daarom de minor `kernthema`s van het menselijk gedrag` gevolgd! Een zeer leuke en leerzame minor! In februari 2010 ben ik afgestudeerd. Zoals veel van mijn klasgenoten was het erg moeilijk om een baan te vinden, gelukkig kwam ik via een oud-collega van Kids at Home terecht bij een buitenschoolse opvang waar ik veel heb kunnen werken. Ik werkte met een groep kinderen van het speciaal onderwijs en heb een leuke band opgebouwd met deze kinderen. In de schoolvakanties werk ik nog af en toe op de bso. Helaas is die groep inmiddels opgeheven omdat er gewoonweg te weinig subsidie was. In oktober 2010 ben ik via een uitzendbureau terecht gekomen bij het OPDC. Ik heb toen twee maanden op het W.J Bladergroen gewerkt ter vervanging van een collega met zwangerschapsverlof. Dat beviel van beide kanten erg goed en daarom ben ik sinds januari 2012 weer werkzaam op het OPDC. Ik heb gedurende een half jaar twee zwangere schoolmaatschappelijk werksters vervangen op het W.J Bladergroen, daarnaast werkte ik ook als verzuimmedewerker op het Don Bosco. inds september 2012 ben ik twee dagen werkzaam op verschillende scholen binnen de PG als trainer en sinds 1 februari 2013 werk ik ook twee dagen op het Da Vinci als schoolmaatschappelijk werkster! Ik geef verschillende trainingen waaronder competentietraining, examenvrees training en de training `over de streep`. Mijn werkzaamheden als schoolmaatschappelijk werkster zijn o.a. het voeren van gesprekken met leerlingen en ouders, het contact met externe hulpverlening, docenten en de zorgcoördinator, het deelnemen aan het zorgteam en soms geef ik tevens individuele trainingen om bijvoorbeeld faalangst te reduceren. Een ontzettend leuke en afwisselende baan waar ik veel voldoening uit haal en waarvan elke dag nog nieuwe dingen leer!

SAMENWERKINGSVERBAND WATERLAND PRE MASTER SEN. Nummer 7, februari 2012 INHOUD NIEUWSBRIEF:

SAMENWERKINGSVERBAND WATERLAND PRE MASTER SEN. Nummer 7, februari 2012 INHOUD NIEUWSBRIEF: Nummer 7, februari 2012 INHOUD NIEUWSBRIEF: In deze nieuwsbrief van het samenwerkingsverband willen we u informeren over: - Nieuwe cursus: activerend leren - Steunpunt Autisme Noord-Holland - Vraag en

Nadere informatie

Woensdag 30 januari Woensdag 13 februari

Woensdag 30 januari Woensdag 13 februari Nummer 11, December 2012 INHOUD NIEUWSBRIEF In deze nieuwsbrief van het samenwerkingsverband willen we u informeren over: - Aangeboden cursussen - Conferentie passend onderwijs - Voortgang passend onderwijs

Nadere informatie

Handreiking. Scholieren en medezeggenschap passend onderwijs. steunpunt medezeggenschap passend onderwijs. Thomas Slooijer

Handreiking. Scholieren en medezeggenschap passend onderwijs. steunpunt medezeggenschap passend onderwijs. Thomas Slooijer Handreiking steunpunt Scholieren en Thomas Slooijer September 2013 Inhoud 1. Inleiding 2 2. Schoolondersteuningsprofiel en 4 2.1 De raad 4 2.2 Hoe kan ik als scholier meepraten over het ondersteuningsprofiel?

Nadere informatie

*AGENDA*AGENDA*AGENDA*AGENDA. PRE MASTER SEN Handelingsgericht werken aan leer en gedragsproblemen: Nummer 6. december 2011

*AGENDA*AGENDA*AGENDA*AGENDA. PRE MASTER SEN Handelingsgericht werken aan leer en gedragsproblemen: Nummer 6. december 2011 Nummer 6. december 2011 *AGENDA*AGENDA*AGENDA*AGENDA Inhoud NIEUWSBRIEF In deze e nieuwsbrief van het samenwerkingsverband willen we u informeren over: - Cursussen voor de docenten - Wetsvoorstel Passend

Nadere informatie

1. Stichting Katholiek Onderwijs Volendam, zijnde het bevoegd gezag van het Don Bosco College te Volendam; brinnummer 20GS, (VMBO, HAVO, VWO);

1. Stichting Katholiek Onderwijs Volendam, zijnde het bevoegd gezag van het Don Bosco College te Volendam; brinnummer 20GS, (VMBO, HAVO, VWO); Medezeggenschapsreglement van de Ondersteuningsplanraad van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Stichting Samenwerkingsverband voortgezet onderwijs Waterland te Purmerend Preambule Dit reglement

Nadere informatie

U in de OndersteuningsPlanRaad? Ja, waarom niet?

U in de OndersteuningsPlanRaad? Ja, waarom niet? U in de OndersteuningsPlanRaad? Ja, waarom niet? Passend Onderwijs & OndersteuningsPlanRaad Wat is passend onderwijs? Passend onderwijs is m.i.v. 1 augustus 2014 de nieuwe manier waarop onderwijs aan kinderen,

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Passend onderwijs komt eraan!

Passend Onderwijs. Passend onderwijs komt eraan! Passend Onderwijs 2e Passend onderwijs komt eraan! Nederland krijgt een nieuw onderwijsstelsel met de naam Passend Onderwijs. Per 1 augustus 2014 (de invoering is een jaar uitgesteld) voeren alle scholen

Nadere informatie

Nieuwsbrief passend onderwijs

Nieuwsbrief passend onderwijs Januari 2014 Update: Week van passend onderwijs Uitgelicht Update: Week van passend onderwijs De eerste 50 scholen en samenwerkingsverbanden hebben zich aangemeld voor de Week van passend onderwijs (24-28

Nadere informatie

Handreiking. Ouders, schoolondersteuningsprofiel en medezeggenschap. steunpunt medezeggenschap passend onderwijs. Floor Kaspers

Handreiking. Ouders, schoolondersteuningsprofiel en medezeggenschap. steunpunt medezeggenschap passend onderwijs. Floor Kaspers Handreiking steunpunt Ouders, schoolondersteuningsprofiel en Floor Kaspers December 2013 Inhoud Inleiding 2 1. Wat is het schoolondersteuningsprofiel? 3 Wat staat er in ieder schoolondersteuningsprofiel?

Nadere informatie

Nieuwsbrief passend onderwijs

Nieuwsbrief passend onderwijs Januari 2013 Vernieuwd: website en kengetallen samenwerkingsverbanden passend onderwijs Uitgelicht Voorwoord staatssecretaris Sander Dekker Ieder kind verdient goed onderwijs. Goed onderwijs dat kinderen

Nadere informatie

Passend Onderwijs: Passend onderwijs. Wat is het? extra ondersteuning. school. Heeft u een idee??? alle leerlingen die.

Passend Onderwijs: Passend onderwijs. Wat is het? extra ondersteuning. school. Heeft u een idee??? alle leerlingen die. Eerst even voorstellen Passend Onderwijs Wat is het? Wat verandert er? Rol ouders? Wat kunnen ouders doen? Ik U? Bert Beuving, projectmedewerker BOSK ouder? medewerker? medewerker samenwerkingsverband?

Nadere informatie

JAARVERSLAG

JAARVERSLAG JAARVERSLAG 2015-2016 Gouda, september 2016 Inleiding Dit is het eerste jaarverslag van de ondersteuningsplanraad (OPR) van Samenwerkingsverband (SWV) V(S)O Midden Holland Rijnstreek. De OPR is in 2013

Nadere informatie

JAARVERSLAG OPR Samenwerkingsverband Voor Passend Basisonderwijs Voorne Putten Rozenburg

JAARVERSLAG OPR Samenwerkingsverband Voor Passend Basisonderwijs Voorne Putten Rozenburg JAARVERSLAG OPR 2014 Samenwerkingsverband Voor Passend Basisonderwijs Voorne Putten Rozenburg Ondersteuningsplanraad Samenwerkingsverband Kindkracht Regio Voorne Putten Rozenburg Vastgesteld op 26-03-2015

Nadere informatie

Passend onderwijs en medezeggenschap

Passend onderwijs en medezeggenschap Handreiking VOS/ABB Passend onderwijs en medezeggenschap Inhoud Inleiding 1 Wat zegt de wet? 2 Belangrijkste onderdelen van ondersteuningsplan 4 Rol ondersteuningsplanraad na instemming ondersteuningsplan

Nadere informatie

NIEUWE TRAININGEN: *AGENDA*AGENDA*AGENDA*AGENDA

NIEUWE TRAININGEN: *AGENDA*AGENDA*AGENDA*AGENDA Nummer 8. mei 2012 Inhoud NIEUWSBRIEF In deze nieuwsbrief van het samenwerkingsverband willen we u informeren over: - Nieuwe training door AMK Amsterdam en KORZILIUS&DEJONG - Geen bezuinigingen op passend

Nadere informatie

Nieuwsbrief Nr

Nieuwsbrief Nr Nieuwsbrief Nr. 12 01-03-2018 We zijn nu ook te volgen via Facebook sportbasisschool Het Startblok ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Schoolbestuur en medezeggenschap vorming samenwerkingsverband

Schoolbestuur en medezeggenschap vorming samenwerkingsverband Handreiking steunpunt Schoolbestuur en vorming samenwerkingsverband Rein van Dijk, Jan de Vos Augustus 2013 Inhoud 1. Waar gaat het om? 2 2. Goede 2 3. Het wettelijk kader 3 4. Arbitrage en geschillenprocedures

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad Jaarverslag Ondersteuningsplanraad Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Roosendaal, Moerdijk en omgeving 2014-2015 Inhoudsopgave Voorwoord 2 De OPR van samenwerkingsverband Passend Onderwijs Roosendaal,

Nadere informatie

Nieuwsbrief SWV/VO Waterland Schooljaar

Nieuwsbrief SWV/VO Waterland Schooljaar Nieuwsbrief SWV/VO Waterland Schooljaar 2013-2014 Januari 2014 Inhoud Nieuwsbrief In deze nieuwsbrief van het samenwerkingsverband willen we u informeren over: - - - - Scholing Stand van zaken in het samenwerkingsverband

Nadere informatie

Ondersteuningsplanraad

Ondersteuningsplanraad Ondersteuningsplanraad JAARVERSLAG 2017 2018 Vastgesteld op 10-10-2018 Samenwerkingsverband VO Gelderse Vallei Jaarverslag OPR 2017-2018 Pagina 1 Inhoudsopgave: Voorwoord 3 1.De Ondersteuningsplanraad

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR)

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR) Jaarverslag 2014 Ondersteuningsplanraad (OPR) Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is de Ondersteuningsplanraad (OPR)? 3. Samenstelling OPR 4. Jaarverslag 2014 1. Inleiding Hier ligt het eerste jaarverslag van de

Nadere informatie

Februari Nummer: 15. p.1. Contactgegevens samenwerkingsverband Bezoekadres: Het Kanaal 211, 9402 AG Assen Postadres: Postbus 109, 9410 AC Beilen

Februari Nummer: 15. p.1. Contactgegevens samenwerkingsverband Bezoekadres: Het Kanaal 211, 9402 AG Assen Postadres: Postbus 109, 9410 AC Beilen p1 Contactgegevens samenwerkingsverband Bezoekadres: Het Kanaal 211, 9402 AG Assen Postadres: Postbus 109, 9410 AC Beilen Algemeen Coördinatie CvT OPR Kwaliteit op orde info@swv2201ponl rschenk@swv2201ponl

Nadere informatie

Passend onderwijs Bergen,Gennep en Mook Informatie voor alle ouders

Passend onderwijs Bergen,Gennep en Mook Informatie voor alle ouders Passend onderwijs Bergen,Gennep en Mook Informatie voor alle ouders Inhoudsopgave: Inleiding Hoofdstuk 1 Passend onderwijs in een notendop Hoofdstuk 2 Het ondersteuningsprofiel Hoofdstuk 3 Aanmelden Hoofdstuk

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR)

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR) Jaarverslag 2016 Ondersteuningsplanraad (OPR) 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is de Ondersteuningsplanraad (OPR)? 3. Samenstelling OPR 4. Jaarverslag 2016 2 1. Inleiding Hier ligt het derde jaarverslag van

Nadere informatie

Achterbancommunicatie ondersteuningsplanraad

Achterbancommunicatie ondersteuningsplanraad Achterbancommunicatie ondersteuningsplanraad Handreiking Floor Kaspers September 2013 (Gevalideerd 1-10-2017) Inhoud 1. Inleiding 2 2. Wie is de achterban? 2 3. Achterbancommunicatie waarom? 2 4. Brede

Nadere informatie

JAARVERSLAG ONDERSTEUNINGSPLANRAAD SWVAM

JAARVERSLAG ONDERSTEUNINGSPLANRAAD SWVAM JAARVERSLAG 2017-2018 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD SWVAM 1 Inhoud Voorwoord... 3 De OPR van het SWVAM... 4 Inleiding... 5 Samenstelling OPR... 6 Jaarverslag... 7 Scholing... 8 Tot slot... 8 2 Voorwoord Voor

Nadere informatie

Deze toelichting wordt mede gegeven namens de Staatssecretaris van Economische Zaken.

Deze toelichting wordt mede gegeven namens de Staatssecretaris van Economische Zaken. Nota van toelichting De wijzigingen uit deze algemene maatregel van bestuur betreffen twee onderwerpen, namelijk het stellen van nadere voorwaarden aan orthopedagogisch-didactische centra in het primair

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR) van het Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR) van het Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland Jaarverslag 2017 Ondersteuningsplanraad (OPR) van het Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Wat is de Ondersteuningsplanraad (OPR)? 3. De samenstelling van de ondersteuningsplanraad

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR) van het Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR) van het Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland Jaarverslag 2018 Ondersteuningsplanraad (OPR) van het Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Wat is de Ondersteuningsplanraad (OPR)? 3. De samenstelling van de ondersteuningsplanraad

Nadere informatie

Jaarverslag OPR

Jaarverslag OPR Jaarverslag OPR 2013-2014 2014-2015 Inleiding Hier ligt het eerste jaarverslag van de Ondersteuningsplanraad (OPR) van de Stichting Passenderwijs (samenwerkingsverband PO 26.04) over de cursusjaren 2013-2014

Nadere informatie

Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond Publieksversie voor scholen en ouders

Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond Publieksversie voor scholen en ouders Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond Publieksversie voor scholen en ouders Passend Onderwijs is goed onderwijs Passend onderwijs in IJmond 1 Het samenwerkingsverband Voor iedere

Nadere informatie

Spellingcontrole mag aan voor kandidaten met dyslexie. Afschaffing loting bij opleidingen met een numerus fixus

Spellingcontrole mag aan voor kandidaten met dyslexie. Afschaffing loting bij opleidingen met een numerus fixus Voortgezet Onderwijs 19 februari 2016 Inhoud Algemeen Meer maatwerk voor leerlingen Overgang po-vo Spellingcontrole mag aan voor kandidaten met dyslexie Rekenresultaten 2015 per school Scholen aan de slag

Nadere informatie

INFORMATIE OVER DE NIEUWE STRUCTUUR VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MEDEZEGGENSCHAPSRADEN SPOOR EN OPSO EN KANDIDAATSTELLING

INFORMATIE OVER DE NIEUWE STRUCTUUR VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MEDEZEGGENSCHAPSRADEN SPOOR EN OPSO EN KANDIDAATSTELLING INFORMATIE OVER DE NIEUWE STRUCTUUR VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MEDEZEGGENSCHAPSRADEN SPOOR EN OPSO EN KANDIDAATSTELLING Wat doet de (G)MR Indien een bestuur meer dan twee scholen in standhoudt, is het bestuur

Nadere informatie

Lwoo en pro Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO. Integratie in passend onderwijs

Lwoo en pro Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO. Integratie in passend onderwijs Lwoo en pro Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO Integratie in passend onderwijs 1 Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Deze brochure is een uitgave van: Ministerie van Onderwijs, Cultuur

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad Jaarverslag 2015 Ondersteuningsplanraad Versie: 23 februari 2016 INHOUDSOPGAVE 1. Wat is een ondersteuningsplanraad? 2. Samenstelling ondersteuningsplanraad 3. Jaaroverzicht OPR Jaarverslag 2015 2 1. Wat

Nadere informatie

Forum: 13.15 14.45 uur

Forum: 13.15 14.45 uur Forum: Peter de Vries, principal consultant CPS Hans Christiaanse, Projectleider ExpertisePunt Ouderbetrokkenheid Gerda Op het Veld, Jeugd, sport en onderwijs NOC*NSF Gerard van Uunen, Sylvia Visser en

Nadere informatie

Mei 2019, Nieuwsbrief 9

Mei 2019, Nieuwsbrief 9 Mei 2019, Nieuwsbrief 9 VOORWOORD Beste ouders/verzorgers en kinderen van de Kennedyschool, Twee weken meivakantie! Ze zijn voorbij gevlogen. Alle juffen zijn klaar voor het laatste deel van het schooljaar.

Nadere informatie

Nieuwsbrief passend onderwijs

Nieuwsbrief passend onderwijs Juli 2012 Uitgelicht Eerste Kamer behandelt wetsvoorstellen op 11 september De behandeling van de wetsvoorstellen passend onderwijs en kwaliteit in het speciaal onderwijs is verplaatst naar 11 september

Nadere informatie

JAARVERSLAG OPR Samenwerkingsverband Voor Passend Basisonderwijs Voorne Putten Rozenburg

JAARVERSLAG OPR Samenwerkingsverband Voor Passend Basisonderwijs Voorne Putten Rozenburg JAARVERSLAG OPR 2015 Samenwerkingsverband Voor Passend Basisonderwijs Voorne Putten Rozenburg OndersteuningsPlanRaad Samenwerkingsverband Kindkracht Regio Voorne Putten Rozenburg Vastgesteld op 22-03-2016

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF No 19 (6 PAG.)

NIEUWSBRIEF No 19 (6 PAG.) 2017-2018 NIEUWSBRIEF No 19 (6 PAG.) Samenvatting resultaten oudertevredenheidsonderzoek 2018 Beste ouders en verzorgers. AGENDA Woensdag 30 mei Staking Alle leerlingen vrij Maandag 4 juni Rapporten inleveren

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad voor personeel (MRp) werkzaam in het samenwerkingsverband passend onderwijs. Handreiking voor de oprichting en opzet van een MRp

Medezeggenschapsraad voor personeel (MRp) werkzaam in het samenwerkingsverband passend onderwijs. Handreiking voor de oprichting en opzet van een MRp Medezeggenschapsraad voor personeel (MRp) werkzaam in het samenwerkingsverband passend onderwijs Handreiking voor de oprichting en opzet van een MRp Mei 2016 Inleiding en doel De landelijke onderwijs-

Nadere informatie

Het Praatpaaltje. Extra s voor scholieren uit gezinnen met weinig geld. GGD Gezonde voeding invullijsten

Het Praatpaaltje. Extra s voor scholieren uit gezinnen met weinig geld. GGD Gezonde voeding invullijsten Extra s voor scholieren uit gezinnen met weinig geld Extra geld voor ouderbijdrage en andere schoolkosten Hebt u een laag inkomen en weinig geld? Bijvoorbeeld omdat u werkt, maar weinig verdient. Of omdat

Nadere informatie

Lwoo en pro Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO. Integratie in passend onderwijs

Lwoo en pro Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO. Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO Integratie in passend onderwijs 1 Deze brochure is bedoeld voor scholen en samenwerkingsverbanden. We lichten hierin toe wat er de komende periode voor u verandert op het gebied van lwoo en

Nadere informatie

Jaarverslag MR CBS Het Lichtpunt

Jaarverslag MR CBS Het Lichtpunt Jaarverslag MR CBS Het Lichtpunt schooljaar 2013-2014 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag 2013-2014 van de medezeggenschapsraad van CBS Het Lichtpunt te Rhoon. In dit verslag legt de medezeggenschapsraad

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD (VO)

MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD (VO) MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD (VO) Bij de in het reglement genoemde termijnen gaat het steeds om werkbare of lesweken, -dagen of maanden. Vakanties tellen dus niet mee. Medezeggenschapsreglement

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad Jaarverslag Ondersteuningsplanraad Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Roosendaal, Moerdijk en omgeving 2015-2016 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 2 De OPR van samenwerkingsverband Passend Onderwijs Roosendaal,

Nadere informatie

JAARVERSLAG OPR

JAARVERSLAG OPR JAARVERSLAG 2014-2015 OPR Emmeloord, oktober 2015 Inhoud Inleiding 1 De OndersteuningsPlanRaad (OPR) 2 Samenstelling OPR 2015 3 Jaarverslag 4 Contactinformatie 6 Inleiding Dit jaarverslag van de OPR van

Nadere informatie

BWS. Aanmelding, Toelating en Plaatsing. Draaiboek 2018

BWS. Aanmelding, Toelating en Plaatsing. Draaiboek 2018 BWS Aanmelding, Toelating en Plaatsing Draaiboek 2018 1 Inhoudsopgave 1) Beschrijving ATP. pag.3 2) Reglement Bezwaarschrift. pag. 3 3) Stappenplan overgang PO- VO.. pag. 5 4) Aanmeldingsformulier BWS

Nadere informatie

Basistraining medezeggenschap op school. WMS congres 29 november 2017 Trainer: Peter Kanters

Basistraining medezeggenschap op school. WMS congres 29 november 2017 Trainer: Peter Kanters Basistraining medezeggenschap op school WMS congres 29 november 2017 Trainer: Peter Kanters Verus en waardevol partnerschap met ouders Wat is Verus? Verus in Woerden is de vereniging voor katholiek en

Nadere informatie

Procedure overstap primair voortgezet onderwijs voor de scholen van de Purmerendse ScholenGroep. schooljaar 2016-2017

Procedure overstap primair voortgezet onderwijs voor de scholen van de Purmerendse ScholenGroep. schooljaar 2016-2017 Procedure overstap primair voortgezet onderwijs voor de scholen van de Purmerendse ScholenGroep schooljaar 2016-2017 1 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 1. De opleidingen en scholen van de Purmerendse ScholenGroep...

Nadere informatie

Donderneejs 4, 28 september 2017

Donderneejs 4, 28 september 2017 Donderneejs 4, 28 september 2017 Inhoud Schooltijden Oproep Schooltijden We zien dat kinderen de laatste tijd ontzettend vroeg op school zijn. Alle kinderen zijn welkom op 8.15 uur. Er is dan ook een leerkracht

Nadere informatie

Notitie zorgplicht voor de scholen

Notitie zorgplicht voor de scholen Notitie zorgplicht voor de scholen pagina 1 van 7 Zorgplicht voor de scholen In het kader van de Wet passend onderwijs hebben de scholen zorgplicht. Dit geldt voor leerlingen die extra ondersteuning behoeven.

Nadere informatie

BEKNOPT VERSLAG SIMULATIE BIJ COÖPERATIE SAMENWERKINGSVERBAND PASSEND VOORTGEZET ONDERWIJS OOSTERSCHELDEREGIO U.A.

BEKNOPT VERSLAG SIMULATIE BIJ COÖPERATIE SAMENWERKINGSVERBAND PASSEND VOORTGEZET ONDERWIJS OOSTERSCHELDEREGIO U.A. BEKNOPT VERSLAG SIMULATIE BIJ COÖPERATIE SAMENWERKINGSVERBAND PASSEND VOORTGEZET ONDERWIJS OOSTERSCHELDEREGIO U.A. Plaats : Goes Bestuursnummer : 21690 Samenwerkingsverband : VO2902 Onderzoek uitgevoerd

Nadere informatie

Jaarverslag 2018 Ondersteuningsplanraad

Jaarverslag 2018 Ondersteuningsplanraad Jaarverslag 2018 Ondersteuningsplanraad Samenwerkingsverband Voor Passend Basisonderwijs Voorne Putten Rozenburg Ondersteuningsplanraad Samenwerkingsverband Kindkracht Regio Voorne Putten Rozenburg Vastgesteld

Nadere informatie

JAARVERSLAG Implementatie van passende ondersteuning in de dagelijkse praktijk 15 MAART 2017

JAARVERSLAG Implementatie van passende ondersteuning in de dagelijkse praktijk 15 MAART 2017 JAARVERSLAG 2016 Implementatie van passende ondersteuning in de dagelijkse praktijk 15 MAART 2017 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD SAMENWERKINGSVERBAND PASSEND ONDERWIJS PO WESTELIJKE MIJNSTREEK Terlindenweg 18,

Nadere informatie

Agenda Herfstvakantie Berichtje directeur, Klas 3-4 Klas 5-6 Nieuwe conciërge MR Nieuws 1 Aandachtspunt veiligheid Parkeren

Agenda Herfstvakantie Berichtje directeur, Klas 3-4 Klas 5-6 Nieuwe conciërge MR Nieuws 1 Aandachtspunt veiligheid Parkeren Agenda Za 17 okt t/m Zo 25 okt Herfstvakantie Do 29 okt Ouderavond klas 3-4 Wo 4 nov 13.00 afleveren kinderpostzegels Do 5 nov Ouderavond klas 5-6 Wo 11 nov Sint Maarten + Herberg 17.00 Vr 13 nov Kinderen

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT OndersteuningsplanraadSamenwerkingsverband V(S)O Eemland

MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT OndersteuningsplanraadSamenwerkingsverband V(S)O Eemland MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT OndersteuningsplanraadSamenwerkingsverband V(S)O Eemland Versie 1.1 d.d. 6 nov. 2013 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen a. wet: de Wet medezeggenschap

Nadere informatie

Nieuwe wet definitief Nieuw onderwijsstelsel voor regulier én speciaal onderwijs

Nieuwe wet definitief Nieuw onderwijsstelsel voor regulier én speciaal onderwijs December 2012 2e Nieuwsbrief Nieuwe wet definitief Nieuw onderwijsstelsel voor regulier én speciaal onderwijs Nadat de Tweede Kamer eerder al had ingestemd, is op 9 oktober jl. ook de Eerste Kamer akkoord

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut NUOVO Scholengroep

Medezeggenschapsstatuut NUOVO Scholengroep Medezeggenschapsstatuut NUOVO Scholengroep Instemming GMR: 22 november 2017 Vastgesteld CvB: 4 december 2017 (met terugwerkende kracht per 1 december 2017) Datum inwerkingtreding: 1 december 2017 Geldigheidsduur:

Nadere informatie

Nieuwsbrief VO- SVO Waterland Schooljaar

Nieuwsbrief VO- SVO Waterland Schooljaar Nieuwsbrief VOSVO Waterland Schooljaar 20132014 Oktober 2013 Inhoud Nieuwsbrief In deze nieuwsbrief van het samenwerkingsverband willen we u informeren over: Agenda Passend onderwijs Stand van zaken oktober

Nadere informatie

Zorgplicht voor de scholen

Zorgplicht voor de scholen Zorgplicht voor de scholen In het kader van de wet passend onderwijs hebben de scholen zorgplicht. Dit geldt voor leerlingen die extra ondersteuning behoeven. Een inschrijving is iets andere dan een aanmelding.

Nadere informatie

Memorie van antwoord passend onderwijs

Memorie van antwoord passend onderwijs Memorie van antwoord passend onderwijs Samenvatting Door beleidsmedewerker Simone Baalhuis van VOS/ABB Algemeen Samenwerking met jeugdzorg De wetsvoorstellen inzake het nieuwe jeugdstelsel en passend onderwijs

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD

JAARVERSLAG 2013 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD JAARVERSLAG 2013 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD Utrecht, april 2014 1 INHOUD VOORWOORD. 3 INLEIDING.5 SAMENSTELLING ONDERSTEUNINGSPLANRAAD..6 JAARVERSLAG.7 2 VOORWOORD In dit voorwoord wil ik als voorzitter van

Nadere informatie

School moet de ouder erop wijzen dat voor het vinden van een andere passende school haar medewerking nodig is. ADVIES

School moet de ouder erop wijzen dat voor het vinden van een andere passende school haar medewerking nodig is. ADVIES 107287 - School moet de ouder erop wijzen dat voor het vinden van een andere passende school haar medewerking nodig is. ADVIES in het geding tussen: mevrouw A, wonende te K, verzoekster en Stichting B,

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD 6. College voor de Rechten van de Mens. rubriek: Veel gebruikte termen en afkortingen

INFORMATIEBLAD 6. College voor de Rechten van de Mens. rubriek: Veel gebruikte termen en afkortingen rubriek: Veel gebruikte termen en afkortingen INFORMATIEBLAD 6 Ambulante begeleiding Basisondersteuning Clusteronderwijs College voor de Rechten van de Mens Hulp van leerkrachten uit het speciaal onderwijs

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut Willibrord Stichting

Medezeggenschapsstatuut Willibrord Stichting instemming GMR 15 april 2014 positief advies managementoverleg 24 april 2014 vastgesteld in vergadering CvB 19 mei 2014 datum inwerkingtreding 19 mei 2014 geldigheidsduur twee jaar op basis van het model

Nadere informatie

Wiekendje. Vanuit het MT. In dit nummer: Basisschool Het Molenven. 26 november 2015 2015-2016

Wiekendje. Vanuit het MT. In dit nummer: Basisschool Het Molenven. 26 november 2015 2015-2016 Basisschool Het Molenven Wiekendje Koninginnelaan 1c 5263 DP Vught info@molenven.nl jaarboekmolenven@hotmail.nl 26 november 2015 2015-2016 Interessante informatie: Vandaag: Rapport 1 groepen 3 t/m 8 4

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD

JAARVERSLAG 2015 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD JAARVERSLAG 2015 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD Ruben Bloemen Utrecht, mei 2016 1 INHOUD. INLEIDING 3 SAMENSTELLING ONDERSTEUNINGSPLANRAAD 3 JAARVERSLAG 4 2 INLEIDING Voor u ligt het jaarverslag van de OPR Sterk

Nadere informatie

Schooljaar Locatie Stroekeld Locatie Roerdomp Vrijdag 12 januari 2018 tel

Schooljaar Locatie Stroekeld Locatie Roerdomp Vrijdag 12 januari 2018 tel Schooljaar 2017 2018 Locatie Stroekeld Locatie Roerdomp info@julianaschool.net Vrijdag 12 januari 2018 tel. 0548-636000 www.julianaschool.net Nummer 16 Inhoud Kreet van de week Continurooster MR Open dag

Nadere informatie

Reglementen Ondersteuningsplanraad (OPR) van het Samenwerkingsverband V(S)O Duin- en Bollenstreek

Reglementen Ondersteuningsplanraad (OPR) van het Samenwerkingsverband V(S)O Duin- en Bollenstreek Reglementen Ondersteuningsplanraad (OPR) van het Samenwerkingsverband V(S)O Duin- en Bollenstreek Preambule Medezeggenschapsreglement van de Stichting Samenwerkingsverband V(S)O Duin- en Bollenstreek.

Nadere informatie

Extra ondersteuning voor ouders op school

Extra ondersteuning voor ouders op school Nieuwsbrief september/oktober 2018 SCHOOLBERICHTEN Extra ondersteuning voor ouders op school Sinds dit schooljaar hebben wij een Revalidatie maatschappelijk werkster op school. Haar naam is Mieke Vet.

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Lia van Meegen Schoolondersteuningsprofiel februari 2012 Wat staat in de wetsvoorstellen? Wat is een schoolondersteuningsprofiel? Wat is een ondersteuningsplan? Wat is een ondersteuningsplanraad? Schoolondersteuningsprofiel

Nadere informatie

JAARVERSLAG GEMEENSCHAPPELIJKE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD 2013-2014

JAARVERSLAG GEMEENSCHAPPELIJKE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD 2013-2014 JAARVERSLAG GEMEENSCHAPPELIJKE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD 2013-2014 Versie juli 2014 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 1 INLEIDING... 2 1. Medezeggenschap bij Stichting Prisma... 3 1.1 Samenstelling Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Vastgesteld op Ouderadviesraad Looptijd Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2

Vastgesteld op Ouderadviesraad Looptijd Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Vastgesteld op 12-09-2017 Ouderadviesraad 03-10-2017 Looptijd 2017-2019 Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Schoolondersteuningsprofiel Wat is een schoolondersteuningsprofiel? Een school is betrokken

Nadere informatie

Nieuwsbrief passend onderwijs

Nieuwsbrief passend onderwijs Februari 2013 AMvB passend onderwijs op internet voor advies Uitgelicht AMvB passend onderwijs op internet voor advies De Wet passend onderwijs moet passend onderwijs voor kinderen die extra ondersteuning

Nadere informatie

Medezeggenschapsreglement van de Ondersteuningsplanraad van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 2801

Medezeggenschapsreglement van de Ondersteuningsplanraad van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 2801 Bijlage 3 Medezeggenschapsreglement van de Ondersteuningsplanraad van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 2801 Preambule Dit reglement is in september 2013 opgesteld door het bestuur van het

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 OPR

Jaarverslag 2016 OPR Jaarverslag 2016 OPR Jaarverslag 2016 OPR SWV Rijn-Gelderse Vallei 1 Inleiding... 3 Samenstelling OPR... 3 Terugblik... 3 Behandelde onderwerpen... 4 Overige aktiviteiten... 5 Begroting en verantwoording...

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2016 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD

JAARVERSLAG 2016 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD JAARVERSLAG 2016 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD Ruben Bloemen Utrecht, augustus 2017 1 INHOUD. INLEIDING 3 SAMENSTELLING ONDERSTEUNINGSPLANRAAD 3 JAARVERSLAG 4 2 INLEIDING Voor u ligt het jaarverslag van de OPR

Nadere informatie

Passend onderwijs: medezeggenschap en de ondersteuningsplanraad

Passend onderwijs: medezeggenschap en de ondersteuningsplanraad Passend onderwijs: medezeggenschap en de ondersteuningsplanraad Colofon Uitgever: PO-Raad / Utrecht Auteur: Martijn Nolen (Van Doorne N.V.) Datum uitgave: november 2012 Niets uit deze uitgave mag vermenigvuldigd

Nadere informatie

Passend onderwijs: medezeggenschap en de ondersteuningsplanraad. 1 Inleiding

Passend onderwijs: medezeggenschap en de ondersteuningsplanraad. 1 Inleiding Passend onderwijs: medezeggenschap en de ondersteuningsplanraad 1 Inleiding 1.1 In deze notitie wordt op hoofdlijnen uiteengezet wat de minimale (wettelijke) eisen zijn waaraan scholen voor voortgezet

Nadere informatie

Jaarverslag MR De Nieuwe Wiel 2014-2015

Jaarverslag MR De Nieuwe Wiel 2014-2015 Jaarverslag MR De Nieuwe Wiel 2014-2015 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de medezeggenschapsraad (MR) van De Nieuwe Wiel voor het schooljaar 2014 2015. In dit jaarverslag beschrijft de MR in hoofdlijnen

Nadere informatie

governance medezeggenschap en passend onderwijs: opr, (g)mr en mrp

governance medezeggenschap en passend onderwijs: opr, (g)mr en mrp governance medezeggenschap en passend onderwijs: opr, (g)mr en mrp Jan de Vos Ede 09-11-2016 even voorstellen Jan de Vos adviseur onderwijs en zorg, krimp, personeel en organisatie, governance Vereniging

Nadere informatie

Notitie Schoolondersteuningsprofiel 2016 en verder

Notitie Schoolondersteuningsprofiel 2016 en verder Notitie Schoolondersteuningsprofiel 2016 en verder Inleiding en relevantie van deze notitie De Amsterdamse scholen hebben in de aanloop naar passend onderwijs in de periode voor 1 augustus 2014 hun eerste

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 21 860 Weer samen naar school Nr. 63 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAPPEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Wat doet het Skipov zorgteam en uit welke personen bestaat het?

Wat doet het Skipov zorgteam en uit welke personen bestaat het? Wat doet het Skipov zorgteam en uit welke personen bestaat het? Wat doet het zorgteam? Het zorgteam met zorgcoaches en arrangementondersteuners speelt een belangrijke rol bij het bieden van passend onderwijs

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17134 26 juni 2013 Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 13 juni 2013, nr. JOZ/499515,

Nadere informatie

Naar de middelbare school met passend onderwijs in de regio BOVO Haaglanden

Naar de middelbare school met passend onderwijs in de regio BOVO Haaglanden Naar de middelbare school met passend onderwijs in de regio BOVO Haaglanden Voor ouders van kinderen die de overstap van basisschool naar de middelbare school gaan maken. 2018-2019 Een grote stap Uw kind

Nadere informatie

Aannamebeleid Emile Weslyschool Maastricht

Aannamebeleid Emile Weslyschool Maastricht Aannamebeleid Emile Weslyschool Maastricht In werking vanaf 1 augustus 2014 Samen aan de slag voor de beste onderwijsplek voor uw kind! Aannamebeleid EWS, J.D. Pagina 1 Inleiding Vanaf 1 augustus 2014

Nadere informatie

Jaarverslag Medezeggenschapsraad

Jaarverslag Medezeggenschapsraad Jaarverslag Medezeggenschapsraad 2017-2018 1 / 6 Inhoud H 1 Voorwoord... 3 1.1 De Wet Medezeggenschap op Scholen (WMS)... 3 1.2 MR en leerlingenparticipatie... 3 H 2 Algemeen... 4 2.1 Samenstelling MR...

Nadere informatie

ADVIES. het College van Bestuur van C, gevestigd te B, het bevoegd gezag van D, verweerder

ADVIES. het College van Bestuur van C, gevestigd te B, het bevoegd gezag van D, verweerder 106975 ADVIES in het geding tussen: A, wonende te B, verzoekster, en het College van Bestuur van C, gevestigd te B, het bevoegd gezag van D, verweerder 1. VERLOOP VAN DE PROCEDURE Bij verzoekschrift van

Nadere informatie

KBS De Schothorst CONTINUROOSTER, NU ECHT! WELKOM: PAPA EN MAMADAG! Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G. We zijn nu echt begonnen!

KBS De Schothorst CONTINUROOSTER, NU ECHT! WELKOM: PAPA EN MAMADAG! Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G. We zijn nu echt begonnen! Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G KBS De Schothorst NB 2, 28-09-2016 Nieuwsbrief 2015-2016 NB 2, 28-09-2016 In dit nummer: Continurooster 1 1 MR 2 Vakantiespelen Hengelo Sport Buitenschoolse

Nadere informatie

Wat is passend onderwijs? Vanaf 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs van kracht. Om alle kinderen een passende onderwijsplek te bieden, gaan

Wat is passend onderwijs? Vanaf 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs van kracht. Om alle kinderen een passende onderwijsplek te bieden, gaan Wat is passend onderwijs? Vanaf 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs van kracht. Om alle kinderen een passende onderwijsplek te bieden, gaan scholen samenwerken in regionale samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Vlierpraatjes

Vlierpraatjes Vlierpraatjes 5. 09-11 - 2017 Mededelingen van de school Het Nationaal Schoolontbijt Afgelopen dinsdag hebben we als school deelgenomen aan het Nationaal Schoolontbijt. Het belang van een goed ontbijt

Nadere informatie

Handreiking. Faciliteiten ondersteuningsplanraad. steunpunt medezeggenschap passend onderwijs. Marcel Koning, Nico Foppen, Thomas Slooijer, Jan de Vos

Handreiking. Faciliteiten ondersteuningsplanraad. steunpunt medezeggenschap passend onderwijs. Marcel Koning, Nico Foppen, Thomas Slooijer, Jan de Vos Handreiking steunpunt Faciliteiten ondersteuningsplanraad Marcel Koning, Nico Foppen, Thomas Slooijer, Jan de Vos Tweede Marcel Koning, versie: Marieke Nico Foppen, Boon-Mens Thomas Slooijer, Jan de Vos

Nadere informatie

Beste ouder/verzorger,

Beste ouder/verzorger, Smelenderwijs 3 oktober 2017 Beste ouder/verzorger, Beste ouder(s) / verzorger(s), Voor u weer een nieuwe Smelenderwijs. De volgende Smelenderwijs verschijnt op dinsdag 14 november 2017. Wilt u kopij aanleveren

Nadere informatie

Matchpoint. Symposia Dyslexie en ADD/ODD/ASS *MEDEDELING *MEDEDELING *MEDEDELING *AGENDA*AGENDA*AGENDA*AGENDA* Nummer 4, juli 2011

Matchpoint. Symposia Dyslexie en ADD/ODD/ASS *MEDEDELING *MEDEDELING *MEDEDELING *AGENDA*AGENDA*AGENDA*AGENDA* Nummer 4, juli 2011 Nummer 4, juli 2011 *AGENDA*AGENDA*AGENDA*AGENDA* INHOUD Nieuwsbrief In deze 4 e nieuwsbrief van het samenwerkingsverband komen de volgende onderwerpen aan de orde: - Agenda - Mededeling - Matchpoint -

Nadere informatie

Nieuwe ontwikkelingen in de medezeggenschap. Ede,

Nieuwe ontwikkelingen in de medezeggenschap. Ede, Nieuwe ontwikkelingen in de medezeggenschap Ede, 09-11-2016 Programma Benoeming bestuurders Overleg medezeggenschap met Raad van Toezicht (RvT) Aanpassing geschillenregeling Kosten van medezeggenschap

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut

Medezeggenschapsstatuut Medezeggenschapsstatuut december 2017 Opdrachtgever: College van Bestuur Auteur: R.P. bij de Weg Versie: 1.0 Status: Definitief Inhoudsopgave Paragraaf 1 Algemene bepalingen... 3 Artikel 1 Begripsbepalingen...

Nadere informatie

Geschil over verwijdering. Het besluit is redelijk omdat de school niet kan voorzien in de ondersteuningsbehoefte van de leerling.

Geschil over verwijdering. Het besluit is redelijk omdat de school niet kan voorzien in de ondersteuningsbehoefte van de leerling. 108158 - Geschil over verwijdering. Het besluit is redelijk omdat de school niet kan voorzien in de ondersteuningsbehoefte van de leerling. ADVIES in het geding tussen: mevrouw [verzoekster], wonende te

Nadere informatie

Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid

Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid Procesbeschrijving Bij het vormgeven aan het project Hoogbegaafdheid hebben verschillende gesprekken plaatsgevonden, waaronder met andere samenwerkingsverbanden.

Nadere informatie