Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren Zuid-Holland) (d.d. 23 september 2007) Nummer 2107

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren Zuid-Holland) (d.d. 23 september 2007) Nummer 2107"

Transcriptie

1 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren Zuid-Holland) (d.d. 23 september 2007) Nummer 2107 Onderwerp Genomen peilbesluit Reeuwijk in relatie tot het Streekplan Oost, de vernatting en het Veenweidepact Gouwe-Wiericke Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller In het unieke Veenweidegebied Gouwe Wiericke wil het waterschap het slootpeil drastisch verlagen met gemiddeld 30 cm tot plaatselijk 49 cm. Verwacht wordt dat de gevolgen voor natuur en landschap desastreus zijn door het wegzakken van percelen, door de aanleg van talrijke dammen en door versmalling van sloten. Dit betekent een forse achteruitgang van natuur en landschap. Onlangs is door GS een peilbesluit tot verlaging van het waterpeil aldaar goedgekeurd. Gebleken is dat het waterschap onjuiste informatie aan GS heeft verstrekt. Na deskundig onderzoek (door ecoloog dr. A. Barendregt van de Universiteit Utrecht en visserijbioloog drs. T. v.d. Spiegel) blijken de conclusies zorgwekkend.. Bijzondere leefgemeenschappen met vegetaties als de krabbenscheer en de waterlelie en met kenmerkende vogels, zoals zwarte stern en libellen (Groene Glazenmaker) worden bedreigd in hun voortbestaan. Daarnaast zullen vissoorten als de beschermde Grote Modderkruiper, Kleine Modderkruiper en Bittervoorn en de Rode Lijst vissoort Kroeskarper door de voorgestelde peilverlaging en blokbemaling verdwijnen. Ook kenmerkende vissoorten van het heldere en plantenrijke water, de Snoek en de Ruisvoorn, zullen het hierdoor moeilijk gaan krijgen. Wat over blijft zijn kwalitatief slechte, zuurstofarme, troebele en plantenarme sloten, die een groot deel van het zomerseizoen met een dikke laag kroos zijn bedekt. 1. Kloppen de (onder 1 genoemde) citaten uit het Streekplan Oost en op bijgaande aangegeven nieuwe peilen in het Peilbesluit Reeuwijk en Sluipwijk? De citaten uit het Streekplan Oost zijn juist (afgezien van de onjuiste paginaverwijzing). Uw interpretatie van het peilbesluit kunnen wij niet onderschrijven. Er worden geen onderbemalingen gesticht, maar peilvakken ingericht. Uw conclusie dat direct tot 30 cm peilverlaging wordt besloten, is ook niet juist naar ons oordeel. De effecten van opgetreden bodemdaling en particuliere onderbemalingen op de maaiveldhoogte en de drooglegging, moeten naar het oordeel van GS in deze beschouwing ook worden meegenomen.

2 Pagina 2/5 2. Zijn GS ervan op de hoogte, dat: - in het Peilbesluit Reeuwijk 2004 (kaart 6) een onjuiste stand van zaken is voorgesteld met betrekking tot (zogenaamd) bestaande onderbemalingen (blok 31 m: circa 90 ha); - deze blokbemaling bestond en bestaat geheel niet en dat de blokbemaling van 31 n (circa 85 ha) pas is ingesteld een half jaar voor de vaststelling van het nieuwe Peilbesluit (Dec. 2004); - in beide blokken in 2004 nog het polderpeil van 2.22 aanwezig was (en is in blok 31m)? - zij derhalve goedkeuring heeft gehecht aan 20 cm (en in het voorjaar zelfs aan 30 cm) peilverlaging voor 180 ha veenweidegebied met veen + functie? GS zijn bij de beoordeling van het peilbesluit voor de polder Reeuwijk uitgegaan van de gegevens, die het Hoogheemraadschap van Rijnland in dit kader heeft aangeleverd. 3. Zijn de voorgestelde ingrepen in deze veen + blokken (!) voor GS niet een reden om zich door het Waterschap misleid te voelen, het Peilbesluit opnieuw kritisch te bezien en haar goedkeuring van het Peilbesluit alleen al op grond van deze onjuiste weergave van feiten alsnog in te trekken? GS zien geen redenen zich misleid te voelen door het Hoogheemraadschap van Rijnland. GS hebben tijdens de goedkeuringsprocedure het peilbesluit reeds kritisch bezien. Het intrekken van goedkeuring van een peilbesluit is op grond van artikel 10.29, lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht juridisch niet mogelijk. 4. Gaan GS akkoord met het citaat uit het peilbesluit Reeuwijk, dat het Streekplan leidend is voor peilbesluiten? Zo nee, waarom niet? GS toetsen peilbesluiten aan het provinciale beleid, vastgelegd in onder andere het vigerende streekplan en de Nota Uitwerking Peilbeheer. 5. Klopt het dat het peilbesluit Reeuwijk(2004), genomen na vaststelling van het streekplan (2003), conflicteert met het streekplan, zoals aangegeven? Zo nee, wat zijn uw argumenten hiervoor? Het peilbesluit Reeuwijk conflicteert niet met het vigerende Streekplan Oost. In een beperkt deel van het peilbesluit is de voorgestelde drooglegging iets groter dan volgens het provinciale beleid is toegestaan. In dat betreffende deelgebied zullen daarom de nadelige gevolgen voor de natuur van die vergrote drooglegging worden gecompenseerd. Deze compensatieplicht is conform de eis die is vastgelegd in kernpunt van de Nota Uitwerking Peilbeheer: "Indien geen aanvaardbaar evenwicht tussen de belangen van landbouw en die van natuur en landschap mogelijk is, dient te worden aangegeven op welke wijze een volwaardige compensatie (gekoppeld aan de ingreep) mogelijk is voor de ondergeschikt te achten belangen".

3 Pagina 3/5 6. Zijn GS niet van mening dat na doorvoering van het Peilbesluit de situatie binnen enige jaren zo zal wijzigen (aanleg dammen, toename interne eutrofiëring) dat de natuur- en landschapswaarden een zware klap zal worden toegediend, en vrijwel onomkeerbaar is? Zo nee, waarom niet? GS kunnen zich niet vinden in het geschetste beeld dat het peilbesluit voor polder Reeuwijk zal leiden tot onomkeerbare achteruitgang van natuur- en landschapswaarden. GS zijn van mening dat het peilbesluit in algemene zin een vooruitgang betekent ten opzichte van de huidige waterhuishoudkundige situatie, waarin sprake is van een complex en kwetsbaar watersysteem. Het huidige systeem wordt, onder andere gekenmerkt door veel particuliere onderbemalingen, die met het nieuwe peilbesluit worden opgeheven, wat het systeem robuuster en beter beheersbaar maakt. 7. GS hebben aangegeven maatschappelijk draagvlak voor een te nemen maatregel belangrijk te vinden. Echter belanghebbenden in de streek zullen een diepe drooglegging als een verworvenheid zal beschouwen, waarvan men zeker geen afstand zal willen doen vóór de termijn van een nieuw peilbesluit (10 jaar)? Er zullen toch eerder vernattingsmaatregelen genomen moeten worden in het kader van het Veenweidepact? Hoe denken GS hiermee om te gaan? Het proces van het Veenweidepact Gouwe Wiericke bevindt zich nog in een beginfase. Het is nog onduidelijk tot welke beleidslijn dit beoogde veenweidepact gaat leiden en wat dit concreet betekent voor het waterbeheer in het gebied van polder Reeuwijk. Vernattingsmaatregelen in het kader van het veenweidepact zijn dus op dit moment niet aan de orde. 8. Delen GS onze mening, dat het Peilbesluit strijdig was met het oude beleid (streekplan), maar nog méér met het nieuw uitgezette waterbeleid? Zo nee, waarom niet? GS zijn van mening dat het peilbesluit niet strijdig is met het beleid, zoals vastgelegd in het Streekplan Zuid-Holland Oost. De vraag of het peilbesluit al dat niet strijdig is met nieuw beleid is naar de mening van GS niet opportuun. Peilbesluiten worden namelijk getoetst aan het op dat moment vigerende beleid. 9. Hebben GS zich hiermee niet vrijwillig in een achterstandssituatie geplaatst en waarom willen GS dit zo houden? GS herkennen zich niet in de term "achterstandssituatie". 10. Welke alternatieven kunnen er door GS worden aangedragen, onder meer via het Veenweidepact, voor de eventuele (nadelige) gevolgen bij het handhaven van bestaand hoog peil om nu al concrete alternatieven aan te dragen (onder andere Europese gelden)?

4 Pagina 4/5 Het gebied van polder Reeuwijk valt onder de zogenaamde LNH-regeling, bedoeld voor agrarische gebieden met natuurlijke handicaps. Voor veenweidegebieden zijn dat gebieden met een drooglegging van minder dan 60 cm. Andere mogelijke alternatieven zullen in het kader van het Veenweidepact Gouwe Wiericke worden onderzocht. 11. Zouden die gelden beschikbaar komen bij een drooglegging van 60 cm? Zo nee, zijn GS bereid om het goedkeuringsbesluit alsnog in te trekken en hiermee een optimale kans te geven aan het Veenweidepact Gouwe Wiericke? Het gebied van polder Reeuwijk valt onder de zogenaamde LNH-regeling, bedoeld voor agrarische gebieden met natuurlijke handicaps. Voor veenweidegebieden zijn dat gebieden met een drooglegging van minder dan 60 cm. Het intrekken van goedkeuring van een peilbesluit is op grond van artikel 10.29, lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht juridisch niet mogelijk. 12. Willen GS daarvoor een besluit bekend maken vóór het peilbesluit onherroepelijk wordt in november a.s.(gs zijn toch op de hoogte van het feit dat het uitgebrachte beroep tegen de peilverlaging door procedurefouten van één partij nietontvankelijk is verklaard)? GS wachten de uitspraak af van de Raad van State naar aanleiding van de behandeling van het hoger beroep tegen het goedkeuringsbesluit. 1 PEILBESUIT REEUWIJK VERSUS STREEKPLAN (tot Streekplantekst pag. 62: Tot slot zal de bestaande drooglegging in de polders Bloemendaal en Reeuwijk gezien de hier aanwezige natuurwaarden worden gehandhaafd. Daartoe hebben de blokken 2, 3, 4 van de polder Reeuwijk, de polder Bloemendaal, alsmede de gehele polder Middelburg en Tempelpolder, op kaart 13 de aanduiding veen-plus gekregen. Hier zal het instrument van het flexibel peilbeheer worden toegepast, zodat ook hier minder gebiedsvreemd water hoeft te worden ingelaten. (zie ook C4 van de toelichting ) Streekplan toelichting C4, pag. 89,: Voor de veen-plusgebieden geldt het peilregime, zoals dat in de NUP is aangeduid voor de ANl gebieden, namelijk: - het oppervlaktewaterpeil volgt alleen de daling van het maaiveld; - een drooglegging van 60 cm beneden het maaiveld geldt als maximum.

5 Pagina 5/5 Peilbesluit: Totaal worden in de blokken 2, 3, 4 onderbemalingen gesticht met een oppervlakte van 180 ha, waarin het peil van 2.22-NAP gaat naar 2.42 NAP binnen enkele jaren en binnen 10 jaar naar 2.50/2.51- NAP. (In het voorjaar worden de peilen al direct verlaagd naar 2.52, hetgeen de uitzakking van het grondwater en de bodemdaling sterk zal bevorderen; in feite wordt direct tot 30 cm peilverlaging besloten) Den Haag, 16 oktober 2007 Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, secretaris, M.H.J. van Wieringen-Wagenaar voorzitter, J. Franssen

Reactie op ingediende zienswijze tegen het ontwerp-peilbesluit

Reactie op ingediende zienswijze tegen het ontwerp-peilbesluit NOTA VAN BEANTWOORDING Reactie op ingediende zienswijze tegen het ontwerp-peilbesluit De Wijk 17.066346 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 3 2 Overzicht zienswijzen... 3 3 Beantwoording zienswijze... 4 Bijlage

Nadere informatie

WILCK & WIERICKE. Afd. v.». i < f van: Hierbij ontvangt u het ontwerp peilbesluit voor de Polder Steekt/Binnenpolder.

WILCK & WIERICKE. Afd. v.». i < f van: Hierbij ontvangt u het ontwerp peilbesluit voor de Polder Steekt/Binnenpolder. W A T E R S C H A P WILCK & WIERICKE V"" GEMEENTE!p 0ll nng ALPHEN AAN DEN RIJN INGE' r 6 MEI m "V E Gemeentehuis Alphen aan den Rijn t.a.v. ter inzage balie Postbus 13 2400 AA ALPHEN AAN DEN RIJN Afd.

Nadere informatie

Toetsing peilafwijkingen IJsselmonde-Oost en Zwijndrechtse Waard. (behorend bij ontwerp peilbesluit IJsselmonde-Oost en Zwijndrechtse Waard)

Toetsing peilafwijkingen IJsselmonde-Oost en Zwijndrechtse Waard. (behorend bij ontwerp peilbesluit IJsselmonde-Oost en Zwijndrechtse Waard) Toetsing peilafwijkingen IJsselmonde-Oost en Zwijndrechtse Waard (behorend bij ontwerp peilbesluit IJsselmonde-Oost en Zwijndrechtse Waard) Instemming Dijkgraaf en Heemraden met ontwerp peilbesluit (voor

Nadere informatie

De heer D. Verweij. Ambtshalve intrekkingsbesluit. Onderbemalingsvergunning met kenmerk juni 2015 W

De heer D. Verweij. Ambtshalve intrekkingsbesluit. Onderbemalingsvergunning met kenmerk juni 2015 W De heer D. Verweij Datum 2 juni 2015 Casecode W-14.03094 Kenmerk 14.116186 Ambtshalve intrekkingsbesluit Onderbemalingsvergunning met kenmerk 26.04.88.20 Korte Ouderkerkerdijk 7 Amsterdam Postbus 94370

Nadere informatie

Samenvatting peilvoorstellen en afwegingen

Samenvatting peilvoorstellen en afwegingen Samenvatting peilvoorstellen en afwegingen 14.52044 De peilvoorstellen en afwegingen van het ontwerp-peilbesluit voor de Zuid- en Noordeinderpolder worden hier gegeven. Dit ontwerppeilbesluit is opgesteld

Nadere informatie

Nota beantwoording zienswijzen

Nota beantwoording zienswijzen Beantwoording van de ingediende zienswijzen op het Peilbesluit (13.24210) en het Watergebiedsplan (13.23911). Auteur W.J. Nijdam Registratienummer 13.45106 2 1. Milieufederatie Stationsstraat 38 1506 DH

Nadere informatie

Formulier ten behoeve van het indienen van schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 37 van het Reglement van Orde Verenigde Vergadering Delfland

Formulier ten behoeve van het indienen van schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 37 van het Reglement van Orde Verenigde Vergadering Delfland Formulier ten behoeve van het indienen van schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 37 van het Reglement van Orde Verenigde Vergadering Delfland Peilbeheer en weidevogels Aanleiding De Algemene Waterschapspartij

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR273160_2. Peilbesluit Alm en Biesbosch

CVDR. Nr. CVDR273160_2. Peilbesluit Alm en Biesbosch CVDR Officiële uitgave van Waterschap Rivierenland. Nr. CVDR273160_2 9 februari 2016 Peilbesluit Alm en Biesbosch De vergadering van hoofdingelanden van het waterschap Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch;

Nadere informatie

Peilbesluit Rietveld 2017

Peilbesluit Rietveld 2017 Peilbesluit Rietveld 2017 Vast te stellen door het algemeen bestuur op 04-10-2017 Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden Titel: Peilbesluit Rietveld 2017 Dm: #1259444 Auteur: Linda Nederlof Datum: juni

Nadere informatie

Peilbesluit De Keulevaart 2013

Peilbesluit De Keulevaart 2013 1 van 8 23-9-2019 18:01 Zoek regelingen op overheid.nl Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl! Wetstechnische informatie Gegevens

Nadere informatie

Utrecht, 19 mei 2009 Pythagoraslaan 101 Tel

Utrecht, 19 mei 2009 Pythagoraslaan 101 Tel Utrecht, 19 mei 2009 Pythagoraslaan 101 Tel. 030-2589111 Afdeling nummer : BEW : 2009ONT236040 Onderwerp: Beantwoording schriftelijke vragen ex artikel 47 van het RvO aan het college van GS, gesteld door

Nadere informatie

REACTIENOTA zienswijzen Peilbesluit De Onlanden

REACTIENOTA zienswijzen Peilbesluit De Onlanden REACTIENOTA zienswijzen Peilbesluit De Onlanden 1. Familie Willems, Roderwolde Functies beekdal Hoger peil toename kwel rand effecten (onkruid / vliegen) Grenzen peilbesluit komen overeen met de vastgestelde

Nadere informatie

Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude Polder van Pijnacker - peilgebied OPP XIII

Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude Polder van Pijnacker - peilgebied OPP XIII Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude Polder van Pijnacker - peilgebied OPP XIII Versie 13 april 2018 M.W. Näring, MSc (Hoogheemraadschap van Delfland) 1 Inleiding Het beheergebied van Delfland

Nadere informatie

Verslag. De bijeenkomst wordt geopend door voorzitter Berend Spoelstra. Welkom door Gerard Korrel lid Dagelijks Bestuur Amstel, Gooi en Vecht

Verslag. De bijeenkomst wordt geopend door voorzitter Berend Spoelstra. Welkom door Gerard Korrel lid Dagelijks Bestuur Amstel, Gooi en Vecht Aan Aanwezigen Informatieavond en tijd bespreking 15 september 2015, 20.00-22.00 uur Plaats bespreking Thamerkerk, Uithoorn Contactpersoon R.L.E.M. van Zon Doorkiesnummer 020 608 36 38 Fax afdeling 020

Nadere informatie

MKBA Reeuwijk-west en Polder Middelburg en Tempelpolder. Hoogheemraadschap van Rijnland 1

MKBA Reeuwijk-west en Polder Middelburg en Tempelpolder. Hoogheemraadschap van Rijnland 1 MKBA Reeuwijk-west en Polder Middelburg en Tempelpolder Hoogheemraadschap van Rijnland 1 CORSA NR : Definitief ADVIES NR : OPDRACHTGEVER : AUTEUR : Maartje Swinkels, Integraal Wateradvies DD : 8-5-2016

Nadere informatie

Bijlage E: Peilvakken en de gewenste grond- en oppervlaktewaterpeilen.

Bijlage E: Peilvakken en de gewenste grond- en oppervlaktewaterpeilen. Blad 95 van 127 Bijlage E: Peilvakken en de gewenste grond- en en. Zie ook de bijgevoegde Peilvakkenkaart op A0. Afweging en uitgangspunten peilenplan Terwolde De belangrijkste afweging bij de totstandkoming

Nadere informatie

Nota van beantwoording

Nota van beantwoording Nota van beantwoording Ontwerp-peilbesluit polder Capelle aan den IJssel Behorende bij besluit van verenigde vergadering 27 juni 2012 peilbesluit polder Capelle aan den IJssel Status Definitief Datum 27

Nadere informatie

Afvoergebied Spuikom Bath; GAF57

Afvoergebied Spuikom Bath; GAF57 Toelichting ontwerp peilbesluit Zuid-Beveland-Oost Versie 1.1 Bijlagen Afvoergebied Spuikom Bath; GAF57 Peilgebied GJP555 Afvoergebied Huidig peilgebied Oppervlakte Peilregulerend kunstwerk GAF57; Spuikom

Nadere informatie

Nota beantwoording zienswijzen

Nota beantwoording zienswijzen Beantwoording van de ingediende zienswijzen op het Peilbesluit (13.24510) en het Watergebiedsplan (13.24514). Auteur W.J. Nijdam Registratienummer 13.44837 2 1. LTO Noord Noordmeer 1 1151 CW Broek in Waterland

Nadere informatie

Nota beantwoording zienswijzen

Nota beantwoording zienswijzen Beantwoording van de ingediende zienswijzen op het Peilbesluit (13.23692) en het Watergebiedsplan (13.23717). Auteur W.J. Nijdam Registratienummer 13.44817 2 1. J.J.M. Out VOF Oosterweg E 30 1481 AP Purmer

Nadere informatie

Watergebiedsplan Hem. Toelichting bij het peilbesluit, projectplan en leggerwijziging. Partiële herziening van het peilbesluit Drechterland (2005)

Watergebiedsplan Hem. Toelichting bij het peilbesluit, projectplan en leggerwijziging. Partiële herziening van het peilbesluit Drechterland (2005) Toelichting bij het peilbesluit, projectplan en leggerwijziging Partiële herziening van het peilbesluit Drechterland (2005) Registratienummer 12.15043 Datum 20 maart 2012 Samenvatting Aanleiding Door een

Nadere informatie

Toelichting op partiële herziening peilbesluit Groeneveldse polder peilgebied XII

Toelichting op partiële herziening peilbesluit Groeneveldse polder peilgebied XII Toelichting op partiële herziening peilbesluit Groeneveldse polder peilgebied XII 1 1. Inleiding Het beheergebied van Delfland heeft een oppervlakte van ruim 38.000 hectare en bestaat uit circa 75 polders

Nadere informatie

Watergebiedsplan Dorssewaard Terugkoppel avond. 1 januari 2010

Watergebiedsplan Dorssewaard Terugkoppel avond. 1 januari 2010 Watergebiedsplan Dorssewaard Terugkoppel avond 1 januari 2010 Welkom Inleiding doel van de avond Terugkoppelen resultaten Voorstel maatregelen Bespreken resultaten en maatregelen Sluiting (rond 22.00 uur)

Nadere informatie

Toepassing van onderwaterdrains in stad en land: mogelijkheden en kansen

Toepassing van onderwaterdrains in stad en land: mogelijkheden en kansen Toepassing van onderwaterdrains in stad en land: mogelijkheden en kansen Workshop 1.4 Kennisconferentie Deltaprogramma Jan van den Akker Alterra / Wageningen UR janjh.vandenakker@wur.nl Bodemdaling Component

Nadere informatie

Samenvatting peilvoorstellen en afwegingen

Samenvatting peilvoorstellen en afwegingen Samenvatting peilvoorstellen en afwegingen De peilvoorstellen en afwegingen van de ontwerp-peilbesluiten voor de Polder Nieuwkoop en de Polder Nieuwkoop en Noorden worden hier gegeven. Beide ontwerp-peilbesluiten

Nadere informatie

Bijlage 1 Toelichting partiële herzieningen peilbesluiten Alblasserwaard en Tielerwaard

Bijlage 1 Toelichting partiële herzieningen peilbesluiten Alblasserwaard en Tielerwaard Bijlage 1 Toelichting partiële herzieningen peilbesluiten Alblasserwaard en Tielerwaard 1. Inleiding Het Algemeen Bestuur van Waterschap Rivierenland heeft op 27 november 2009 de herziening van het peilbesluit

Nadere informatie

Memo Ter kennisname. Registratienummer: VV-commissie Voldoende Water

Memo Ter kennisname. Registratienummer: VV-commissie Voldoende Water Deze nota betreft het thema peilbeheer Met peilbeheer beheren wij het oppervlaktewater in onze polders. Elk peilvak heeft een eigen peil en aan- en afvoer. Hiernaast is het systeem zo ingericht dat het

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR271515_1. Peilbesluit Quarles van Ufford

CVDR. Nr. CVDR271515_1. Peilbesluit Quarles van Ufford CVDR Officiële uitgave van Waterschap Rivierenland. Nr. CVDR271515_1 19 mei 2016 Peilbesluit Quarles van Ufford Hoofdstuk 1 Samenvatting Voor het bemalingsgebied Quarles van Ufford is door middel van de

Nadere informatie

Zienswijzen heer Liebregts Zienswijze d.d. 8 december 2011, gesprekken d.d. 26 januari jl. en 23 februari jl.

Zienswijzen heer Liebregts Zienswijze d.d. 8 december 2011, gesprekken d.d. 26 januari jl. en 23 februari jl. Bijlage B, Nota van beantwoording zienswijzen van de heren Liebregts, van Dommelen, van Mierlo en ZLTO afdeling Kempen Zuidoost. Zienswijzen heer Liebregts Zienswijze d.d. 8 december 2011, gesprekken d.d.

Nadere informatie

Een route naar een. Programmatische aanpak duurzame veenweideontwikkeling. 12 april 2017 Siem Jan Schenk/ Ruud Maarschall Derk Jan Marsman

Een route naar een. Programmatische aanpak duurzame veenweideontwikkeling. 12 april 2017 Siem Jan Schenk/ Ruud Maarschall Derk Jan Marsman Een route naar een Programmatische aanpak duurzame veenweideontwikkeling 12 april 2017 Siem Jan Schenk/ Ruud Maarschall Derk Jan Marsman Uitgangspunten Gebiedscommissie Laag Holland (MKBA in 2009) Bodemdaling

Nadere informatie

Ontwerp 3 de Partiële herziening Peilbesluit Tussen Kromme Rijn en Amsterdam-Rijnkanaal. Februari 2019 DM

Ontwerp 3 de Partiële herziening Peilbesluit Tussen Kromme Rijn en Amsterdam-Rijnkanaal. Februari 2019 DM Ontwerp 3 de Partiële herziening 2019 Peilbesluit Tussen Kromme Rijn en Amsterdam-Rijnkanaal Februari 2019 DM1420326 3 de Partiële herziening van het peilbesluit Tussen Kromme Rijn en Amsterdam-Rijnkanaal

Nadere informatie

Ontwerp van de 3 e partiële herziening van het peilbesluit Eiland van Schalkwijk 2012 (2016)

Ontwerp van de 3 e partiële herziening van het peilbesluit Eiland van Schalkwijk 2012 (2016) Ontwerp van de 3 e partiële herziening van het peilbesluit Eiland van Schalkwijk 2012 (2016) Ter inzage periode Verantwoording Titel: Kenmerk: 973562 Contactpersoon: Corina Wijnen Ontwerp van de 3 e partiële

Nadere informatie

JAARLIJKSE HERZIENING PEILBESLUITEN 2017 VEENWEIDEN

JAARLIJKSE HERZIENING PEILBESLUITEN 2017 VEENWEIDEN JAARLIJKSE HERZIENING PEILBESLUITEN 2017 VEENWEIDEN Cluster K&O, Watersystemen Factsheet 1: gemeente Waterland, Monnickendam ID en ligging Gemeente Waterland Vigerend peilbesluit De Waterlanden (11 december

Nadere informatie

: beslissing op bezwaarschrift afwijzing verzoek inpassingsplan Lage Weide, gemeente Utrecht. Besluit pag. 4. Toelichting pag. 5

: beslissing op bezwaarschrift afwijzing verzoek inpassingsplan Lage Weide, gemeente Utrecht. Besluit pag. 4. Toelichting pag. 5 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 12 mei 2015 NUMMER PS PS2015RGW06 AFDELING FLO/ MEC COMMISSIE RGW STELLER Dorien van Cooten & Henk de Vries DOORKIESNUMMER DOCUMENTUMNUMMER 8150FBF3

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 18 november februari februari 2015

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 18 november februari februari 2015 Onderwerp Peilbesluit Noord-Kennemerland Voorstel Aan het CHI voor te stellen: het peilbesluit Noord-Kennemerland definitief vast te stellen Infocentrum Nee Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit

Nadere informatie

Toekomstbestendige veenweidepolder Lange Weide. Presentatie Nationale POP congres 23 november 2017

Toekomstbestendige veenweidepolder Lange Weide. Presentatie Nationale POP congres 23 november 2017 Toekomstbestendige veenweidepolder Lange Weide Presentatie Nationale POP congres 23 november 2017 Inhoudsopgave Bodemdalingsbeleid West-Nederland (Chris) Aanleiding en context project (Kees) Toepassing

Nadere informatie

Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018

Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018 Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018 In gesprek over het water(peil) in De Haak, Zegveld en alternatieven voor het toekomstig waterpeil Programma Welkom

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Artikel 1 De Uitvoeringsregeling Natuur- en Landschapsbeheer Noord-Holland (SVNL) wordt als volgt gewijzigd: A

PROVINCIAAL BLAD. Artikel 1 De Uitvoeringsregeling Natuur- en Landschapsbeheer Noord-Holland (SVNL) wordt als volgt gewijzigd: A PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Noord-Holland. Nr. 2745 24 oktober 2014 Provincie Noord-Holland; Wijziging van de Uitvoeringsregeling subsidie natuuren landschapsbeheer Noord-Holland en

Nadere informatie

PEILVERHOGING IN HET VEENWEIDEGEBIED; GEVOLGEN VOOR DE INRICHTING EN HET BEHEER VAN DE WATERSYSTEMEN

PEILVERHOGING IN HET VEENWEIDEGEBIED; GEVOLGEN VOOR DE INRICHTING EN HET BEHEER VAN DE WATERSYSTEMEN PEILVERHOGING IN HET VEENWEIDEGEBIED; GEVOLGEN VOOR DE INRICHTING EN HET BEHEER VAN DE WATERSYSTEMEN JOS SCHOUWENAARS WETTERSKIP FRYSLÂN VEENWEIDE SYMPOSIUM 11 APRIL 2019 OPZET PRESENTATIE 1. Wat is de

Nadere informatie

Peilbeslunten bij het watergebiedsplan Noordelijke Vechtplassen

Peilbeslunten bij het watergebiedsplan Noordelijke Vechtplassen o Datum 15 november 2018 Peilbeslunten bij het watergebiedsplan Noordelijke Vechtplassen Spiegel- en Blijkpolder, Hollands Ankeveense polder, Stichts Ankeveense polder Q waterschap amstel gooi en vecht

Nadere informatie

Partiële herziening Peilbesluit Zuid- en Noordeinderpolder: peilvak OR (voormalig peilvak OR OOST)

Partiële herziening Peilbesluit Zuid- en Noordeinderpolder: peilvak OR (voormalig peilvak OR OOST) Partiële herziening Peilbesluit Zuid- en Noordeinderpolder: peilvak OR-4.12.1.17 (voormalig peilvak OR-4.12.1.3-OOST) Onderdeel van Watergebiedsplan Nieuwkoop eo. Corsanummer: 17.112673 Archimedesweg 1

Nadere informatie

Middelburg Polder Tempelpolder. Polder Reeuwijk. Reeuwijk. Polder Bloemendaal. Reeuwijksche Plassen. Gouda

Middelburg Polder Tempelpolder. Polder Reeuwijk. Reeuwijk. Polder Bloemendaal. Reeuwijksche Plassen. Gouda TNO Kennis voor zaken : Oplossing of overlast? Kunnen we zomaar een polder onder water zetten? Deze vraag stelden zich waterbeheerders, agrariërs en bewoners in de Middelburg-Tempelpolder. De aanleg van

Nadere informatie

Bestemmingsplan Buitengebied -Zuid, eerste herziening

Bestemmingsplan Buitengebied -Zuid, eerste herziening Bestemmingsplan Buitengebied -Zuid, eerste herziening Bestemmingsplan Buitengebied -Zuid, eerste herziening Inhoud Toelichting Regels Plankaart 26 januari 2012 Projectnummer 024.00.01.20.60.00 T o e

Nadere informatie

Maatregelen en voorontwerp Peilbesluit Walcheren. 5 september 2017

Maatregelen en voorontwerp Peilbesluit Walcheren. 5 september 2017 Maatregelen en voorontwerp Peilbesluit Walcheren 5 september 2017 Luc Mangnus (Dagelijks bestuurslid - waterschap Scheldestromen) WELKOM Doel Informeren over de maatregelen en het voorontwerp peilbesluit;

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 26 oktober 2009 Nummer PS : PS2009RGW22 Afdeling : ILG Commissie : RGW Registratienummer : 2009INT247037 Portefeuillehouder : Krol Titel : Project

Nadere informatie

Gebiedsavond Bodegraven-Noord

Gebiedsavond Bodegraven-Noord Gebiedsavond Bodegraven-Noord Programma 20.00 u Welkom door Jan Leendert van den Heuvel 20.10u Presentatie over schetsontwerp voor Bodegraven-Noord 20.30u Korte pauze, vragen inventariseren 20.45u Tafelgesprekken

Nadere informatie

Ontwerp 1 e Wijziging Partiële herziening peilbesluit Groenraven-Oost, zuidelijk deel 2008 (2014) Februari 2019 DM

Ontwerp 1 e Wijziging Partiële herziening peilbesluit Groenraven-Oost, zuidelijk deel 2008 (2014) Februari 2019 DM Ontwerp 1 e Wijziging 2019 Partiële herziening peilbesluit Groenraven-Oost, zuidelijk deel 2008 (2014) Februari 2019 DM1476036 1 e Wijziging van de partiële herziening peilbesluit Groenraven-Oost, zuidelijk

Nadere informatie

Westelijke Veenweiden

Westelijke Veenweiden Westelijke Veenweiden Nota Ruimte budget 113 miljoen euro Planoppervlak 73.000 hectare in totaal voor alle projecten Trekker Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit De Groene Ruggengraat, waar

Nadere informatie

Toelichting Ontwerp correctieve herziening bestemmingsplan Landelijk Gebied NL.IMRO.0342.CHLG0001-0201 10 juni 2014 Toelichting correctieve

Toelichting Ontwerp correctieve herziening bestemmingsplan Landelijk Gebied NL.IMRO.0342.CHLG0001-0201 10 juni 2014 Toelichting correctieve Toelichting Ontwerp correctieve herziening bestemmingsplan Landelijk Gebied NL.IMRO.0342.CHLG0001-0201 10 juni 2014 Raad op dd maand jjjj) 1 Raad op dd maand jjjj) 2 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 INLEIDING...

Nadere informatie

Reactie op ingediende zienswijze tegen het ontwerp-peilbesluit

Reactie op ingediende zienswijze tegen het ontwerp-peilbesluit NOTA VAN BEANTWOORDING Reactie op ingediende zienswijze tegen het ontwerp-peilbesluit Zwet- en Grote Blankaartpolder 17. 067336 1 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 3 2 Overzicht zienswijzen... 3 3 Beantwoording

Nadere informatie

Peilbesluit Houten. op voorstel van de dijkgraaf en hoogheemraden van d.d. 11 december 2007, nr. 07 SPR/182;

Peilbesluit Houten. op voorstel van de dijkgraaf en hoogheemraden van d.d. 11 december 2007, nr. 07 SPR/182; Peilbesluit Houten Het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden; op voorstel van de dijkgraaf en hoogheemraden van d.d. 11 december 2007, nr. 07 SPR/182; Overwegende dat met betrekking

Nadere informatie

Dijkversterking Capelle aan den IJssel

Dijkversterking Capelle aan den IJssel Dijkversterking Capelle aan den IJssel Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 16 oktober 2014 / rapportnummer 2681 36 1. Oordeel over het milieueffectrapport (MER) Het Hoogheemraadschap van Schieland

Nadere informatie

Notitie Effecten maaivelddaling veenweidegebied op grondwatersysteem Fryslân Inleiding Werkwijze

Notitie Effecten maaivelddaling veenweidegebied op grondwatersysteem Fryslân Inleiding Werkwijze Notitie Effecten maaivelddaling veenweidegebied op grondwatersysteem Fryslân Theunis Osinga, Wetterskip Fryslân Wiebe Terwisscha van Scheltinga, Wetterskip Fryslân Johan Medenblik, Provincie Fryslân Leeuwarden,

Nadere informatie

Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Kaartenbijlage Watergebiedsplan Dorssewaard

Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Kaartenbijlage Watergebiedsplan Dorssewaard Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Kaartenbijlage 2014-2024 vastgesteld door het Algemeen Bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Overzicht kaartenbijlage 2014 Kaart nr.

Nadere informatie

Nota overleg en staat van wijzigingen uitwerkingsplan Westpolder/Bolwerk 2012, deelplan 5, fase1

Nota overleg en staat van wijzigingen uitwerkingsplan Westpolder/Bolwerk 2012, deelplan 5, fase1 uitwerkingsplan Westpolder/Bolwerk 2012, deelplan 5, fase1 Identificatiecode: NL.IMRO.1621.BP0104U07-VONT 27 oktober 2015 Inhoudsopgave Blz. Hoofdstuk 1 Overleg 2 1.1 Inleiding 2 1.2 Overlegreacties en

Nadere informatie

Toelichting GGOR Schieveen

Toelichting GGOR Schieveen Toelichting GGOR Schieveen Inleiding Om het GGOR te kunnen bepalen is de GGOR-systematiek gevolgd (zie figuur 1). Op basis van een analyse met een grondwatermodel zijn de actuele grondwaterstanden (AGOR)

Nadere informatie

Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel. 28 juni 2016 Zuider legmeerpolder en Uithoornse Polder

Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel. 28 juni 2016 Zuider legmeerpolder en Uithoornse Polder Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel 9 september 2015 2015 28 juni 2016 Zuider legmeerpolder en Uithoornse Polder Programma Waarom een watergebiedsplan (dhr. G. Korrel) Stand

Nadere informatie

Ecologische verbindingszone Omval - Kolhorn

Ecologische verbindingszone Omval - Kolhorn Ecologische verbindingszone Omval - Kolhorn Watertoets Definitief Provincie Noord Holland Grontmij Nederland B.V. Alkmaar, 11 december 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 2 Inrichting watersysteem...

Nadere informatie

Functie volgt peil. maaiveldverloop. Grutto s, jongvee, ruwvoer, veensafari. Grutto s, jongvee, ruwvoer, veensafari. Huiskavel en gebouwen

Functie volgt peil. maaiveldverloop. Grutto s, jongvee, ruwvoer, veensafari. Grutto s, jongvee, ruwvoer, veensafari. Huiskavel en gebouwen zones Functie volgt peil 70-50 cm 50-30 cm 0-30 cm 50-30 cm 70-50 cm maaiveldverloop gebruik waterpeil Huiskavel en gebouwen Gemiddeld 50 cm Grutto s, jongvee, ruwvoer, veensafari Natte Natuur, Piekberging

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) Nummer Onderwerp Hoogheemraadschap van Delfland.

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) Nummer Onderwerp Hoogheemraadschap van Delfland. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d.) 3 april 2012) Nummer 2644 Onderwerp Hoogheemraadschap van Delfland. Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller De

Nadere informatie

Verbeterd DroogmakerijSysteem PARK21

Verbeterd DroogmakerijSysteem PARK21 Verbeterd DroogmakerijSysteem PARK21 Noot vooraf Het is de intentie dat dit Verbeterd Droogmakerij Systeem ooit in de gehele polder geïntroduceerd zal worden, zowel in stedelijk als landelijk gebied. Dit

Nadere informatie

KRW en N2000. KRW: Doelen voor water en oever; Basisconditie: ecologisch gezond water:

KRW en N2000. KRW: Doelen voor water en oever; Basisconditie: ecologisch gezond water: fonteinkruiden KRW en N2000 KRW: Doelen voor water en oever; Basisconditie: ecologisch gezond water: Natura2000: Volledige verlandingsreeks van helder water, trilveen, veenmosrietland tot hoogveenbossen;

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 22 november 2010) Nummer Onderwerp Kreekherstel Strypse Wetering

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 22 november 2010) Nummer Onderwerp Kreekherstel Strypse Wetering van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 22 november 2010) Nummer 2420 Onderwerp Kreekherstel Strypse Wetering Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller

Nadere informatie

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit.

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit. Gedeputeerde Staten Contact M. Molenwijk T 070-441 74 11 m.molenwijk@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Burgemeester en Wethouders van de

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 16 juni 2016) Nummer Onderwerp Roeken

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 16 juni 2016) Nummer Onderwerp Roeken van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 16 juni 2016) Nummer 3197 Onderwerp Roeken Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller De provincie heeft een ontheffing

Nadere informatie

Formulier ten behoeve van het indienen van schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 37 van het Reglement van Orde Verenigde Vergadering Delfland

Formulier ten behoeve van het indienen van schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 37 van het Reglement van Orde Verenigde Vergadering Delfland Formulier ten behoeve van het indienen van schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 37 van het Reglement van Orde Verenigde Vergadering Delfland Schriftelijke vragen bodemdaling Zaterdag 6 januari j.l.

Nadere informatie

Maatschappelijke Kosten Baten Analyse Waarheen met het Veen

Maatschappelijke Kosten Baten Analyse Waarheen met het Veen Maatschappelijke Kosten Baten Analyse Waarheen met het Veen Ernst Bos en Theo Vogelzang (LEI) Opgave LEI: Beoordeel peilstrategieën Groene Hart op basis van Maatschappelijke Kosten en Baten Opbouw presentatie:

Nadere informatie

toekomst veenweide Inspiratieboek

toekomst veenweide Inspiratieboek toekomst veenweide Inspiratieboek BOSCH SLABBERS toekomst veenweide Inspiratieboek Opdrachtgever Kennis voor Klimaat In samenwerking met Alterra, DHV, Gemeente Midden-Delfland, Provincie Zuid-Holland,

Nadere informatie

Samen Ontwikkelen. Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept

Samen Ontwikkelen. Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept Samen Ontwikkelen Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept Samen Ontwikkelen 2. Water Bodem & Gebruik 3. Het Groene Hart, met zijn veenweiden, Over de realisatie van

Nadere informatie

gelet op artikel 3.16 Keur AGV 2011 en het bepaalde in beleidsregel 16 Beleidsregels Keurvergunningen AGV 2011,

gelet op artikel 3.16 Keur AGV 2011 en het bepaalde in beleidsregel 16 Beleidsregels Keurvergunningen AGV 2011, Algemene regels hoogwatervoorzieningen Aetsveldse Polder West Het Dagelijks Bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht; gelet op artikel 3.16 Keur AGV 2011 en het bepaalde in beleidsregel

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Provinciale Staten Contact: dhr. M.J. Sol 070-441 66 93 mj.sol@pzh.nl Aan Provinciale Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Datum

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 27 juli 2015) Nummer Aan de leden van Provinciale Staten

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 27 juli 2015) Nummer Aan de leden van Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 27 juli 2015) Nummer 3062 Onderwerp Schrappen EHS gebied Splitsingsdam Nieuwe Waterweg Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting

Nadere informatie

De heer drs. C.H. Boland bestemmingsplan de Krijgsman

De heer drs. C.H. Boland bestemmingsplan de Krijgsman Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 113788 De heer drs. C.H. Boland bestemmingsplan de Krijgsman Aan de raad, 1. Beslispunten 1. Het gewijzigde bestemmingsplan de Krijgsman, herziene versie

Nadere informatie

Ontwerpbesluit. Toelichting

Ontwerpbesluit. Toelichting College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel 2011RGW10 Datum : 14 februari 2011 Nummer PS : Afdeling : PRO Commissie : RGW Steller : B. Cornelissen Portefeuillehouder : R.W. Krol Registratienummer :

Nadere informatie

5 november december december 2013

5 november december december 2013 Onderwerp Peilbesluit Purmerend Registratienummer Voorstel In te stemmen met de reactie op de ingebrachte zienswijze zoals beschreven in het Nota beantwoording zienswijzen. Infocentrum Ja Aan het CHI voor

Nadere informatie

Toelichting partiële herziening peilbesluit Schieveen - peilgebied SCH XII

Toelichting partiële herziening peilbesluit Schieveen - peilgebied SCH XII Toelichting partiële herziening peilbesluit Schieveen - peilgebied SCH XII Versie 13 april 2018 M.W. Näring, MSc (Hoogheemraadschap van Delfland) 1 Inleiding Het beheergebied van Delfland heeft een oppervlakte

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD), A. van Hunnik (GL) en H. van Dieren (SGP/CU) (d.d. 4 mei 2017) Nummer 3292

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD), A. van Hunnik (GL) en H. van Dieren (SGP/CU) (d.d. 4 mei 2017) Nummer 3292 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD), A. van Hunnik (GL) en H. van Dieren (SGP/CU) (d.d. 4 mei 2017) Nummer 3292 Onderwerp Schriftelijke vervolgvragen bebouwing strand Hoek van

Nadere informatie

Programma Nieuwe Natuur Flevoland. Projectvoorstel Noordwest Schokland - NFL04

Programma Nieuwe Natuur Flevoland. Projectvoorstel Noordwest Schokland - NFL04 Programma Nieuwe Natuur Flevoland Projectvoorstel Noordwest Schokland - NFL04 Aangepaste versie augustus 2014 Indiener De heer J.A. Schenk Zaakwaarnemer Agrivesta makelaardij en onteigening J.A.J.M. Huijbregts

Nadere informatie

: Aankopen Middelwaard Vianen/Bestemmingsreserve inrichting Middelwaard. Inhoudsopgave. Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5.

: Aankopen Middelwaard Vianen/Bestemmingsreserve inrichting Middelwaard. Inhoudsopgave. Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5. S T A T E N V O O R S T E L Datum : 11 oktober 2005 Nummer PS :PS2005REG08 Dienst/sector : REG/RLU Commissie : REG Registratienummer : 2005REG002919i Portefeuillehouder : dhr. Lokker Titel : Aankopen Middelwaard

Nadere informatie

Antwoordnota bij zienswijzen op ontwerp peilbesluit Sint Philipsland Documentnummer: Datum:

Antwoordnota bij zienswijzen op ontwerp peilbesluit Sint Philipsland Documentnummer: Datum: Antwoordnota bij zienswijzen op ontwerp peilbesluit Sint Philipsland Documentnummer: 2013026410 Datum: 18-10-2013 Het ontwerp peilbesluit van Sint Philipsland heeft van 27 augustus tot en met 14 oktober

Nadere informatie

AGENDAPUNTNUMMER } * REGISTRATIENUMMER VOORSTEL D&H. DATUM BEHANDELING IN D&H 28 3UgUStUS 2007

AGENDAPUNTNUMMER } * REGISTRATIENUMMER VOORSTEL D&H. DATUM BEHANDELING IN D&H 28 3UgUStUS 2007 DATUM VERGADERING 27 september 2007 BnLAGE(N) 5 AGENDAPUNTNUMMER } * REGISTRATIENUMMER VOORSTEL D&H DATUM BEHANDELING IN D&H 28 3UgUStUS 2007 AAN DE VERENIGDE VERGADERING B0701459 VASTSTELLING VAN DE PEILBESLUITEN

Nadere informatie

Agrariërs gezocht! Subsidie voor water en bodem

Agrariërs gezocht! Subsidie voor water en bodem Agrariërs gezocht! Subsidie voor water en bodem Meer informatie over de regeling: www.hdsr.nl/agrariers Subsidieregeling Regionaal partnerschap voor water en bodem Gezocht: agrariërs die de waterkwaliteit

Nadere informatie

Beantwoording vragen SP-fractie over grondaankopen in de Oostvlietpolder (ingekomen 15 maart 2005) BESLUITEN

Beantwoording vragen SP-fractie over grondaankopen in de Oostvlietpolder (ingekomen 15 maart 2005) BESLUITEN B&W nr.: 05.0575 d.d. 26 april 2005 Onderwerp Beantwoording vragen SP-fractie over grondaankopen in de Oostvlietpolder (ingekomen 15 maart 2005) BESLUITEN Behoudens advies van de commissie Burg. 1. de

Nadere informatie

Algemene regels hoogwatervoorzieningen Hoeker- Garstenpolder

Algemene regels hoogwatervoorzieningen Hoeker- Garstenpolder Algemene regels hoogwatervoorzieningen Hoeker- Garstenpolder Het Dagelijks Bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht; gelet op artikel 3.16 Keur AGV 2011 en het bepaalde in beleidsregel 16

Nadere informatie

Toelichting op het ontwerp-peilbesluit voor het bemalingsgebied Zuiderdiep

Toelichting op het ontwerp-peilbesluit voor het bemalingsgebied Zuiderdiep Toelichting op het ontwerp-peilbesluit voor het bemalingsgebied Zuiderdiep 1.0 Inleiding pag. 2 2.0 Gebiedsbeschrijving 2 2.1 waterbeheersing 2 2.2 functie-aanduiding 3 3.0 Grondgebruik 3 4.0 Bodemgesteldheid

Nadere informatie

Statenvoorstel. Vaststellen wijziging reglement van bestuur Hoogheemraadschap van Delfland. Bestuurlijke samenvatting van het voorstel

Statenvoorstel. Vaststellen wijziging reglement van bestuur Hoogheemraadschap van Delfland. Bestuurlijke samenvatting van het voorstel Statenvoorstel Vergadering Oktober 2018 Nummer 7124 Vergaderdatum GS: 11 september 2018 Portefeuillehouder: Janssen, RA Uiterlijke beslistermijn: n.v.t. Onderwerp Vaststellen wijziging reglement van bestuur

Nadere informatie

Projectplan t.b.v. subsidieaanvraag Nota Ruimte

Projectplan t.b.v. subsidieaanvraag Nota Ruimte Bijlage 1 Kredietaanvraag projecten Nota Ruimte middelen Hoogwaterzone de Meije in Bodegraven-Noord Projectplan t.b.v. subsidieaanvraag Nota Ruimte DEFINITIEF, 14 juli 2011 INHOUDSOPGAVE 1 Algemene informatie...

Nadere informatie

INNOVATIE PROGRAMMA VEEN IPV

INNOVATIE PROGRAMMA VEEN IPV INNOVATIE PROGRAMMA VEEN IPV presentatie Heel Holland Zakt, 31 maart 2016 Roel van Gerwen, Walter Menkveld Inhoud Het probleem bodemdaling Experimenteren met veengroei De toekomst van de landbouw in veenweidegebieden

Nadere informatie

HET ALGEMEEN BESTUUR VAN HET HOOGHEEMRAADSCHAP AMSTEL, GOOI EN VECHT

HET ALGEMEEN BESTUUR VAN HET HOOGHEEMRAADSCHAP AMSTEL, GOOI EN VECHT Ontwerp Peilbesluit Amsterdam Nieuw-West I (Middelveldsche Akerpolder, Lutkemeerpolder en Osdorperbovenpolder) 9 oktober 2014 HET ALGEMEEN BESTUUR VAN HET HOOGHEEMRAADSCHAP AMSTEL, GOOI EN VECHT (BBV14.0061)

Nadere informatie

Ontgrondingswet en Omgevingsverordening Limburg

Ontgrondingswet en Omgevingsverordening Limburg Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Ontgrondingswet en Omgevingsverordening Limburg Groeve Xella De Hazelaar te Koningsbosch Kenmerk: 2018/68346 d.d.: 11 oktober 2018 Verzonden: 15 oktober 2018

Nadere informatie

Toetsing peilafwijkingen Voorne-oost. (behoord bij peilbesluit Voorne-oost)

Toetsing peilafwijkingen Voorne-oost. (behoord bij peilbesluit Voorne-oost) Toetsing peilafwijkingen Voorne-oost (behoord bij peilbesluit Voorne-oost) Ontwerp peilbesluit vastgesteld bij besluit van Dijkgraaf en Heemraden, d.d. 22 mei 2007, nr. B0700825 Instemming met peilbesluit

Nadere informatie

Toelichting partiële herziening peilbesluit Klaas Engelbrechtspolder - peilgebied KLE I

Toelichting partiële herziening peilbesluit Klaas Engelbrechtspolder - peilgebied KLE I Toelichting partiële herziening peilbesluit Klaas Engelbrechtspolder - peilgebied KLE I Versie 13 april 018 M.W. Näring, MSc (Hoogheemraadschap van Delfland) 1 Inleiding Het beheergebied van Delfland heeft

Nadere informatie

Het college van hoofdingelanden van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier;

Het college van hoofdingelanden van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier; Besluit CHI Onderwerp Jaarlijkse herziening peilbesluiten 2016 Het college van hoofdingelanden van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier; gelezen het voorstel van dijkgraaf en hoogheemraden van, nr.

Nadere informatie

Hollands Noorderkwartier

Hollands Noorderkwartier hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier november Onderwerp Peilbesluit en handhaving rond Markenbinnen Uw kenmerk Registratienummer Contactpersoon P. Horsmeijer Doorkiesnummer Geachte mevrouw Jonkers

Nadere informatie

Datum: 22 mei 2014 Agendapunt nr: 8. Verlenging herzieningstermijn peilbesluiten Zoetwaterboezem, Putten, IJsselmonde-West en IJsselmonde-Midden

Datum: 22 mei 2014 Agendapunt nr: 8. Verlenging herzieningstermijn peilbesluiten Zoetwaterboezem, Putten, IJsselmonde-West en IJsselmonde-Midden Datum: 22 mei 2014 Agendapunt nr: 8. B1400915 Aan de Verenigde Vergadering Verlenging herzieningstermijn peilbesluiten Zoetwaterboezem, Putten, IJsselmonde-West en IJsselmonde-Midden Aard voorstel Besluitvormend

Nadere informatie

Algemene regels hoogwatervoorzieningen Polder Gansenhoef (BBV )

Algemene regels hoogwatervoorzieningen Polder Gansenhoef (BBV ) Algemene regels hoogwatervoorzieningen Gansenhoef (BBV15.0361) Het Dagelijks Bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht; gelet op artikel 3.16 Keur AGV 2011 en het bepaalde in beleidsregel

Nadere informatie

Waterbeheer en landbouw

Waterbeheer en landbouw Waterbeheer en landbouw Melkveehouderij in veenweidegebieden Bram de Vos (Alterra) Idse Hoving (Animal Sciences Group) Jan van Bakel (Alterra) Inhoud 1. Probleem 2. Waterpas model 3. Peilverhoging polder

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 25 september 2011) Nummer 2551

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 25 september 2011) Nummer 2551 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 25 september 2011) Nummer 2551 Onderwerp Verleende vergunning Natuurbeschermingswet voor gebruik glyfosaat Aan de leden

Nadere informatie

Onderwerp: Compensatie bodemdaling door gaswinning Zuidlaardermeer en Hunze Nummer: Bestuursstukken\2073. Opdrachtgever: Jelmer Kooistra

Onderwerp: Compensatie bodemdaling door gaswinning Zuidlaardermeer en Hunze Nummer: Bestuursstukken\2073. Opdrachtgever: Jelmer Kooistra Onderwerp: Compensatie bodemdaling door gaswinning Zuidlaardermeer en Hunze Nummer: Bestuursstukken\2073 Agendapunt: 9 DB: Ja 18-4-2016 BPP: Ja 11-5-2016 FAZ: Nee VVSW: Nee AB: Ja 25-5-2016 Opsteller:

Nadere informatie

From: Schoutsen, B Sent: donderdag 4 oktober :08:37 To:

From: Schoutsen, B Sent: donderdag 4 oktober :08:37 To: From: Schoutsen, B Sent: donderdag 4 oktober 2012 16:08:37 To: Hulst, Willy van der Cc: Subject: RE: Geen vergunning nodig: Natuurbeschermingswet vergunning N2000 gebied polder Oukoop? Geachte mevrouw

Nadere informatie