Kijk & Klik > Mijn Album Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m jaar. > Mijn Album

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kijk & Klik > Mijn Album Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m jaar. > Mijn Album"

Transcriptie

1 > Mijn Album Welkom op in de World World Press Press Photo Photo tentoonstelling. Tijdens Tijdens deze les deze leer les je leer wat je wat persfotografie is. Waarom staan er bijvoorbeeld vaak nare dingen in Je de leert krant? ook wat Je leert persvrijheid ook wat betekent, persvrijheid en aan betekent, welke regels en aan persfotografen welke regels zich persfotografen moeten houden. zich moeten houden. Kijk & Klik > Mijn Album Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m jaar Dit is al de 58ste 57ste keer dat World Press Photo een tentoonstelling organiseert. In de tentoonstelling zijn de de beste persfoto s van van het het afgelopen jaar jaar te zien. te zien. De winnaars zijn gekozen door een een onafhankelijke jury jury van van over over de hele de hele wereld. Eén van de winnende foto s wordt door door de de jury jury aangewezen tot World tot World Press Photo Press van Photo het van Jaar: het de Jaar: allerbeste de allerbeste foto. foto. De tentoonstelling is niet alleen hier te te zien, maar op op nog nog ongeveer honderd andere plekken in in de wereld. De De tentoonstelling staat staat bijvoorbeeld ook ook in in Madrid Londen en Tokio, Rio de Janeiro en en Moskou. Milaan. Genoeg gepraat, tijd voor de de opdrachten! De De les les is is ingedeeld gewone in gewone vragen vragen verdiepingsvragen. en verdiepingsvragen. Vraag aan Vraag je docent aan je of docent je ook of de je verdiepingsvragen ook de verdiepingsvragen moet maken. moet Je maken. kan met Je een kan groepje met een aan groepje de slag, aan of de in je slag, eentje. of in je eentje. Vul de antwoorden in in op op de de stippellijntjes onder onder de vraag. vraag. Misschien wil je wil docent je docent ze na jullie ze na bezoek jullie aan bezoek de tentoonstelling aan World Press bekijken. Photo bekijken. Veel plezier!

2 1 Deze foto is een voorbeeld van hard Waarom is deze serie over vervuiling 2 Opdracht 1: nieuws : iets ergs dat net is gebeurd, en in China nieuws? dat nog bijna niemand weet. Bovendien is NIEUWS hard nieuws nieuws waar de fotograaf zich Zoek de serie waar deze foto in staat: niet op kan voorbereiden omdat het heel plotseling gebeurt. Persfoto s zijn anders dan reclamefoto s of kunstfoto s. Op persfoto s staat nieuws. Wat nieuws precies is, daar denkt iedereen anders over. Maar twee dingen zijn belangrijk. 1. Nieuws is iets wat bijna niemand nog weet, en net is gebeurd. Dat een storm huizen heeft verwoest, of dat er een vliegtuig is neergestort. 2. Nieuws is iets wat voor veel mensen grote gevolgen heeft. Dat er een grote overstroming is in een dichtbevolkt gebied. Of dat er een oorlog is uitgebroken. Zoek de foto: Waaraan zie je op deze foto dat er net iets ergs is gebeurd? Wat zou er gebeurd zijn? En hoe lang geleden denk je dat het gebeurd is? Pas als iets anders is dan normaal, dan wordt het nieuws. Maar sommige dingen veranderen heel langzaam, zo langzaam dat je het bijna niet merkt. Die langzame ontwikkelingen kunnen ook nieuws zijn. Omdat ze bijvoorbeeld afwijken van de normale ontwikkelingen, of omdat ze grote gevolgen hebben voor veel mensen. Kenmerken die bepalen of iets nieuws is: Het wijkt af van de normale situatie Het is nog niet of nauwelijks bekend Het is belangrijk voor de lezer of kijker Het heeft grote gevolgen voor veel mensen Het voelt voor de lezer/kijker alsof het dichtbij gebeurd is Het gaat over een actueel thema Het brengt emotie en spanning teweeg bij de lezer/kijker Het heeft betrekking op bekende mensen Opdracht 2: EMOTIE Bekijk de foto. Een goede persfoto brengt emotie te weeg bij de kijker. Je denkt: oh, wat erg! Of: oh, wat mooi! Wat voel jij bij deze foto?

3 3 Door emotie op te roepen, trekt de fotograaf Wat zou tegen je moeder zeggen als ze 4 de aandacht van de kijker. En daardoor thuiskomt met een tasje van kaaimanleer? krijgt de fotograaf de kans om de kijker een verhaal te vertellen. Misschien staan Zoek de serie waar deze foto in zit: er daarom vaak kinderen op foto s uit rampgebieden. Want iedereen vindt kinderen sneller zielig dan volwassenen. Hoe denk je dat het meisje in deze situatie terecht is gekomen? Waarom kijkt ze zo en waarom is ze nat? Opdracht 3: EEN FOTO VERTELT MEER Een goede persfoto kan meer vertellen dan alleen wat op de foto staat. Een goede foto kan een symbool zijn voor een groter verhaal. Het meisje op de vorige foto stond symbool voor alle mensen die met haar aandacht vroegen voor de dood van de 15-jarige jongen die overleed aan letsel dat hij opliep tijdens een demonstratie tegen de overheid. De foto vertelt nog meer. Het meisje op de foto wordt vastgehouden, door mensen in uniform. Het lijkt of die handen haar niet helpen, maar haar tegenhouden. De foto vertelt daarmee ook iets over de verhouding tussen de overheid en de burger. Zoek deze foto. Bekijk de foto. Wat is het kleine verhaal van deze foto? En wat is het grote verhaal van deze foto? Over de hele wereld worden veel producten verkocht die in Chinese fabrieken zijn gemaakt. Hoeveel spullen die in China gemaakt zijn, heb je zelf ongeveer in huis? Persfotografen vertellen verhalen die nog niet bij veel mensen bekend zijn, en die ze belangrijk vinden om te laten zien. Persfotografen leren ons dus iets over de wereld. Zo tonen ze hoe mooi en interessant de wereld is, zoals in de fotoserie over Chollywood, de filmindustrie in China. Maar ook hoe naar en akelig de wereld kan zijn. Dat doen ze omdat ze het belangrijk vinden dat het vastgelegd wordt, en dat de wereld weet dat die erge dingen gebeuren. Zodat mensen misschien hun gedrag aanpassen. Bekijk de serie en lees het bijschrift. Welk groter verhaal vertelt deze serie? Opdracht 4: PERSVRIJHEID Bekijk de foto en lees het bijschrift. Sinds 2013 is er in Rusland een wet die het verbiedt om homoseksualiteit te promoten onder jongeren. Zo kan de schrijver van een jongerensoap een boete krijgen als hij twee jongens op elkaar verliefd laat worden. Een muziekband die twee vrouwen met elkaar laat zoenen in een videoclip, kan een gevangenisstraf krijgen.

4 5 Waarom denk je dat de jury deze foto 6 de beste persfoto van het jaar vond? Opdracht 5: BELANG PERSFOTOGRAFIE Persvrijheid betekent dat journalisten en persfotografen vrij zijn om te schrijven en te laten zien wat zij willen. Het betekent Persfotografie kan dus heel gevaarlijk dat iedereen op de wereld informatie kan zijn. Toch wagen persfotografen en andere journalisten hun leven, omdat ze het PERSFOTOGRAFIE Opdracht 6: REGELS krijgen, en dat niemand die informatie mag verdoezelen. Ook niet een president belangrijk vinden dat andere mensen op die wil voorkomen dat mensen weten dat Denk je dat deze foto ook had gewonnen de wereld zien wat er gebeurt. hij burgers laat doodschieten. als de foto gemaakt was in Zweden of Zoek de serie waar deze foto in zit: Nederland of een ander land waar homoseksualiteit wettelijk geaccepteerd is? Zoek de serie waar deze foto in staat: Vorig jaar kwamen er 69 journalisten om. De organisatie Reporters without Waarom wel/niet? Borders houdt die cijfers bij. Sommigen worden vermoord omdat iemand wil voorkomen dat ze verhalen de wereld in brengen. Anderen komen om door het geweld dat ze proberen vast te leggen, of doordat ze in een oorlogsgebied zijn en er daar iets mis gaat. Wat vind jij ervan dat persfotografen Bekijk de serie en lees het bijschrift. Denk je dat de fotograaf van deze foto Bekijk de serie en lees het bijschrift. hun leven wagen om misstanden te laten gevaar loopt vanwege het maken en zien? Zou de fotograaf deze jurkjes zo hebben tonen van deze foto? Waarom wel/niet? De mannen die de lijken ophalen hebben aangetroffen? En waarom denk je dat? witte pakken aan om zich te beschermen tegen het virus. Ook de fotograaf liep gevaar om ziek te worden. Voor zijn veiligheid moest hij op minstens twee meter afstand blijven van de doden en zieken. Hij trok ook een wit pak aan en rubber laarzen, en zorgde ervoor dat hij niks aanraakte dat het virus kon overbrengen. Waarom denk je dat fotograaf Pete Muller ondanks het gevaar toch deze serie wilde maken? Persfotografen moeten zich houden aan een paar regels. Een persfoto moet de werkelijkheid laten zien. De persfotograaf mag niks in scène zetten, maar moet de wereld laten zien zoals ze is.

5 7 Daar moet de kijker op kunnen vertrouwen. Anders kan alles wel een verzinsel zijn, en weten we helemaal niet meer wat waar is en wat niet. Er zijn een paar uitzonderingen. Zo mogen fotografen bij het maken van een portret wel beslissen waar en hoe de persoon op de foto gaat. Ook bij deze serie is iets bijzonders aan de hand. 2)... 3)... Transgenders zijn mensen die zich niet thuis voelen bij de geslachtsrol die hoort bij het lichaam dat ze hebben gekregen. Bijvoorbeeld mannen die liever vrouw zijn, of andersom. Hoe worden de transgenders op deze foto afgebeeld? Een foto is maar een momentopname. Ook iemand die altijd vrolijk kijkt, kijkt wel eens boos. Maak je net op dat moment een foto, dan ziet de kijker een agressief persoon. Fotografen hebben eindeloos veel manieren om te bepalen hoe jij de situatie die op de foto staat beoordeelt. En voordat jij de foto ziet, heeft er meestal een beeldredacteur van een krant of een website een keuze gemaakt uit een heleboel foto s. 8 Fotograaf Glenna Gordon wilde de meisjes die ontvoerd waren een gezicht geven. Maar hoe doe je dat, als de meisjes zoek zijn? Ze nam contact op met de familie van verdwenen meisjes en vroeg om Opdracht 7: persoonlijke spullen. Omdat het te gevaarlijk was voor Gordon om te reizen naar het SUBJECTIVITEIT Lees de tekst bij de foto. Waarom denk dorp van de meisjes werden de spullen naar de fotograaf gebracht. In een studio fotografeerde ze de persoonlijke bezittingen. Zo vond Gordon toch een manier om de meisjes te laten zien. En deze manier is binnen de regels van de persfotografie, omdat ze niks aan de spullen heeft veranderd. je dat de fotograaf voor dit onderwerp heeft gekozen? De fotograaf zette de spullen op de foto zoals ze ze kreeg van de familie. Iets aan de spullen en de foto veranderen is verboden volgens de regels van de persfotografie. Verzin drie dingen die je met de spullen zou kunnen doen die de foto s spannender maken, maar waardoor het geen persfoto s meer zouden zijn. 1)... Bekijk de foto en lees het bijschrift. Persfotografen moeten hun onderwerpen zo neutraal (objectief) mogelijk op de foto zetten. Maar 100% objectief is onmogelijk. In elke foto ziet ook een vleugje van de mening of van het wereldbeeld van de fotograaf. Zo n persoonlijk zienswijze heet subjectiviteit. In veel landen en binnen veel religies worden transgender gezien als rare mensen. Wat vindt jij van de man op de foto? Wat voor verhouding denk je dat de man en de aap hebben? Hoe bepaalt het moment waarop de fotograaf afdrukte jouw oordeel over de man op de foto?

6 7 Lees het bijschrift. Nu je dit gelezen Wat denk je dat zich buiten het kader World Press Photo 8 Jacob Obrechtstraat 26 Opdracht 8: hebt en je kijkt nog een keer, wat doet afspeelt? Gebeurt er iets buiten? Of staat 1071 KM Amsterdam het perspectief van de foto nu met je? er iemand naast de tafel? The Netherlands VORM Telephone: +31 (0) Fax: +31 (0) exhibitions@worldpressphoto.org Als de fotograaf deze situaties vanaf de Waarom denk je dat de fotograaf alleen grond had gefotografeerd, zouden ze dan de tafel en het gordijn op de foto heeft net zo interessant zijn? Waarom wel/niet? gezet?... Een foto van je eigen gezicht maak je van je beste kant, met een pluk haar over die ene puist. Persfotografen zijn ook altijd bezig met het kiezen van de beste hoek, het perspectief. Een persfotograaf mag niks in scene zetten. Maar hij kan wel kiezen of hij een close-up maakt of juist een totaalplaatje. Of hij zwart-wit fotografeert of in kleur. Of hij van onderaf fotografeert of van boven. Al deze beslissingen bepalen hoe de gebeurtenis op de foto komt te staan. De fotograaf beslist dus hoe jij kijkt naar de gebeurtenis die hij heeft vastgelegd. Deze foto s zijn gemaakt van boven. Ze laten de wereld op een bijzondere manier zien. Vindt jij het mooie foto s? Waarom wel of niet? De fotograaf bepaalt ook de kaders. Wat staat er wel op de foto en wat niet? Bekijk de foto. Als je nog tijd over hebt, dwaal dan nog over de tentoonstelling en kies jouw World Press Photo of the Year en leg uit waarom die foto volgens jou de beste is! Dank je wel, en hopelijk tot volgend jaar! Foto s: >Tyler Hicks VS, The New York Times > Lu Guang China, voor Greenpeace International >Bulent Kilic Turkije, Agence France-Presse >Ronghui Chen China, City Express >Paolo Marchetti Italië > Mads Nissen Denemarken, Scanpix/Panos Pictures > Pete Muller VS, Prime voor National Geographic / The Washington Post >Glenna Gordon VS, voor The Wall Street Journal Time > Fulvio Bugani Italië >Yongzhi Chu China >Tomas van Houtryve België, VII for Harper s Magazine >Sergei Ilnitssky Rusland, European Pressphoto Agency Colofon 2015 World Press Photo Wijzigingen voorbehouden. Samenstelling en tekst: Liedewij Loorbach Ontwerp: Karen Drost Projectmanagement: Reem Saouma Advies: Reem Saouma en Jurre Janssen Mede tot stand gekomen met steun van:

Kijk & Klik > Mijn Album Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 16 17 jaar. > Mijn Album 2015 2014

Kijk & Klik > Mijn Album Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 16 17 jaar. > Mijn Album 2015 2014 > Mijn Album 2015 2014 Welkom op in de World World Press Press Photo Photo 14 15 tentoonstelling. Tijdens Tijdens deze les deze leer les je leer wat je wat persfotografie is. Waarom staan er bijvoorbeeld

Nadere informatie

Kijk & Klik > Mijn Album Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 17 jaar. > Mijn Album 2013

Kijk & Klik > Mijn Album Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 17 jaar. > Mijn Album 2013 > Mijn Album 2013 Welkom op de tentoonstelling van World Press Photo 13. Tijdens deze les leer je wat persfotografie is. Waarom staan er bijvoorbeeld vaak nare dingen in de krant? Je leert ook wat persvrijheid

Nadere informatie

Kijk & Klik > Mijn Album Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 17 jaar. > Mijn Album 2014

Kijk & Klik > Mijn Album Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 17 jaar. > Mijn Album 2014 > Mijn Album 2014 Welkom op World Press Photo 14 tentoonstelling. Tijdens deze les leer je wat persfotografie is. Waarom staan er bijvoorbeeld vaak nare dingen in de krant? Je leert ook wat persvrijheid

Nadere informatie

Kijk & Klik > Mijn Album Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 16 jaar. > Mijn Album 2012

Kijk & Klik > Mijn Album Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 16 jaar. > Mijn Album 2012 > Mijn Album 2012 Welkom op de tentoonstelling van World Press Photo 2012. Tijdens deze les leer je waarom op persfoto s vaak nare, belangrijke of bijzondere momenten staan. Ook leer je wat persfotografie

Nadere informatie

ZIE HET VERHAAL ALBUM VAN:

ZIE HET VERHAAL ALBUM VAN: ZIE HET VERHAAL Welkom in de World Press Photo 2016 tentoonstelling. Tijdens deze les leer je meer over fotojournalistiek. Je hebt vaak niet door hoeveel foto s je op een dag tegenkomt. Denk aan de familiekiekjes

Nadere informatie

Studenten. Lespakket bij de World Press Photo tentoonstelling in Kampen. Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 17 jaar

Studenten. Lespakket bij de World Press Photo tentoonstelling in Kampen. Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 17 jaar Studenten Lespakket bij de World Press Photo tentoonstelling in Kampen Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 17 jaar Studenten Opdracht 1 Nieuws nieuws waar de fotograaf zich niet op kon voorbereiden

Nadere informatie

Kijk & Klik > Docentenhandleiding Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 16 jaar. > Docentenhandleiding 2015

Kijk & Klik > Docentenhandleiding Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 16 jaar. > Docentenhandleiding 2015 > Docentenhandleiding 2015 Mogelijk gaat u met uw leerlingen naar de World Press Photo 15 tentoonstelling. Met het werkboekje genaamd Mijn Album, kunnen de leerlingen in de tentoonstelling zelfstandig

Nadere informatie

Kijk & Klik > Docentenhandleiding Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 16 jaar. > Docentenhandleiding 2015

Kijk & Klik > Docentenhandleiding Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 16 jaar. > Docentenhandleiding 2015 > Docentenhandleiding 2015 Mogelijk gaat u met uw leerlingen naar de tentoonstelling World Press Photo 15. Met het werkboekje genaamd Mijn Album, kunnen de leerlingen in de tentoonstelling zelfstandig

Nadere informatie

ZIE HET VERHAAL DOCENT- HANDLEIDING

ZIE HET VERHAAL DOCENT- HANDLEIDING ZIE HET VERHAAL DOCENT- HANDLEIDING 2016 01 Mogelijk gaat u met uw leerlingen naar de tentoonstelling World Press Photo 16. Met het werkboekje genaamd Album Van:, kunnen de leerlingen in de tentoonstelling

Nadere informatie

Lesbrief. Een goeie truc Marjan Berk

Lesbrief. Een goeie truc Marjan Berk Lesbrief Een goeie truc Marjan Berk Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen,

Nadere informatie

Docenten. Lespakket bij de World Press Photo tentoonstelling in Kampen. Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 17 jaar

Docenten. Lespakket bij de World Press Photo tentoonstelling in Kampen. Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 17 jaar Docenten Lespakket bij de World Press Photo tentoonstelling in Kampen Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 17 jaar Docenten Mogelijk gaat u met uw leerlingen naar de World Press Photo 14 tentoon stelling.

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Een honderd jaar oude vriend door Bianca Schepel

Boekverslag Nederlands Een honderd jaar oude vriend door Bianca Schepel Boekverslag Nederlands Een honderd jaar oude vriend door Bianca Schepel Boekverslag door een scholier 1384 woorden 14 jaar geleden 2 2 keer beoordeeld Auteur Genre Bianca Schepel Jeugdboek Eerste uitgave

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Gids voor het maken van een fotoreportage www.juniorreporter.nl

Gids voor het maken van een fotoreportage www.juniorreporter.nl Groene journalistiek door jongeren Gids voor het maken van een fotoreportage www.juniorreporter.nl Junior Reporter Groene journalistiek door jongeren JUNIOR REPORTER maakt onderdeel uit van Young Reporters

Nadere informatie

Lesbrief. Een echte man Yvonne Kroonenberg

Lesbrief. Een echte man Yvonne Kroonenberg Lesbrief Een echte man Yvonne Kroonenberg Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Sommige meisjes zijn heel snel verliefd, andere meisjes zullen niet snel of misschien zelfs helemaal niet verliefd worden. Dit is bij ieder meisje anders. Wat gebeurt

Nadere informatie

Verliefd zijn is dat je iemand meer dan aardig vindt, eigenlijk véél meer dan aardig.

Verliefd zijn is dat je iemand meer dan aardig vindt, eigenlijk véél meer dan aardig. Verliefd Savannah (11) Verliefd zijn is dat je iemand meer dan aardig vindt, eigenlijk véél meer dan aardig. Massimo (11) Dat je iemand ziet die je heel mooi vindt. Dan wil je gewoon bij haar zijn. Misschien

Nadere informatie

Oorlogswinter Schrijver: Jan Terlouw Uitgever: Lemniscaat Rotterdam Jaar: 2008 Jaar van uitgave: 1972 Pagina s: 169 Niveau: 15 tot en met 19 jaar.

Oorlogswinter Schrijver: Jan Terlouw Uitgever: Lemniscaat Rotterdam Jaar: 2008 Jaar van uitgave: 1972 Pagina s: 169 Niveau: 15 tot en met 19 jaar. Oorlogswinter Schrijver: Jan Terlouw Uitgever: Lemniscaat Rotterdam Jaar: 2008 Jaar van uitgave: 1972 Pagina s: 169 Niveau: 15 tot en met 19 jaar. Druk: Dertigste 2. Over de Auteur Jan Terlouw is geboren

Nadere informatie

De band zet te tune weer in. Ze zijn voor geen gat te vangen! Zwart komt op. Ze lijken als twee druppels water op elkaar!

De band zet te tune weer in. Ze zijn voor geen gat te vangen! Zwart komt op. Ze lijken als twee druppels water op elkaar! SCÈNE 3 TWEELINGEN De band heeft ongegeneerd en met zichtbaar plezier naar de scène op het videoscherm staan kijken. Jack komt met veel flair op. Met n onderdrukte lach nemen de muzikanten hun plaatsen

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

DREAM CITY NAAM GROEP LEERLINGEN BOEKJE

DREAM CITY NAAM GROEP LEERLINGEN BOEKJE DREAM CITY NAAM GROEP LEERLINGEN BOEKJE 3 HALLO! Met dit boekje leer je meer over het project Dream City. Dream City is een fotoserie met verhalen gemaakt door fotografe Anoek Stekete en schrijfster Eefje

Nadere informatie

Mentorlessen. Klas:...

Mentorlessen. Klas:... Mentorlessen Naam: Klas:... 1 En hier begint het! Voor jou ligt jouw persoonlijke mentormap. Deze map is voor de individuele oefeningen vanuit de mentor-module die jij en je klasgenoten volgt. In deze

Nadere informatie

300 AANDEEL 2011/020304-10/022

300 AANDEEL 2011/020304-10/022 startbedrag 300 AANDEEL 2011/020304-10/021 300 Je merkt dat er twee ribbels zijn die naar de Chiro moeten komen van hun ouders. Zij houden hun jas de hele dag aan en vragen voortdurend of het nog geen

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Perspectief 3e editie 2 vmbo Anders dan anderen krant. 1. Voorpagina

Perspectief 3e editie 2 vmbo Anders dan anderen krant. 1. Voorpagina Perspectief 3e editie 2 vmbo Anders dan anderen krant 1. Voorpagina Geen mens is hetzelfde, want iedereen is weer anders. Elk mens heeft iets unieks. Dat maakt het soms lastig om elkaar te begrijpen. Of

Nadere informatie

ZIE HET VERHAAL HANDLEIDING DOCENT

ZIE HET VERHAAL HANDLEIDING DOCENT ZIE HET VERHAAL DOCENT HANDLEIDING 2018 01 Dit is het handboek voor leraren behorende bij de World Press Photo 2018 tentoonstelling. Voor uw leerlingen is er het Album van werkboekje. De vragen in het

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

PUBLIC PICTURES TOUR

PUBLIC PICTURES TOUR Naam:... Klas:... PUBLIC PICTURES TOUR WELKOM IN MOTI MUSEUM OF THE IMAGE Overal om je heen zijn beelden te vinden: op je telefoon, de krant en zelfs het logo op je kleding. Deze alomvattende aanwezigheid

Nadere informatie

Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september keer beoordeeld. Eerste uitgave 1997 Nederlands

Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september keer beoordeeld. Eerste uitgave 1997 Nederlands Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september 2006 6 13 keer beoordeeld Auteur Genre Caja Cazemier Jeugdboek Eerste uitgave 1997 Vak Nederlands Opdracht 1: 1 Onderwerp: Het onderwerp van het

Nadere informatie

Begrijpend en studerend lezen. leerlingmateriaal proefles les zelfstandig werken

Begrijpend en studerend lezen. leerlingmateriaal proefles les zelfstandig werken Begrijpend en studerend lezen leerlingmateriaal proefles les zelfstandig werken 8 BLOK 2 LES 2 TORNADO S www.tornadoweb.nl/tornado www.tornadoweb.nl/ooggetuigenverslagen 1 1 Dood en verderf Het plaatsje

Nadere informatie

> Docentenhandleiding 2011

> Docentenhandleiding 2011 > Docentenhandleiding 2011 Kijk & Klik > Docentenhandleiding Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 16 jaar Mogelijk gaat u met uw leerlingen naar de 2011 tentoonstelling van World Press Photo. Met het

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

ZIE HET VERHAAL ALBUM VAN:

ZIE HET VERHAAL ALBUM VAN: ZIE HET VERHAAL Welkom bij de World Press Photo 2018 tentoonstelling. Tijdens deze les leer je meer over fotojournalistiek. We staan stil bij de verhalen achter de foto s en laten je nadenken over wat

Nadere informatie

Begrijpend lezen Strategie 6 en 7. Extra oefenen Niveau A

Begrijpend lezen Strategie 6 en 7. Extra oefenen Niveau A Begrijpend lezen Strategie 6 en 7 Extra oefenen Niveau A Remediëringsbladen - strategie 6 en 7 Niveau A 2 Je gaat leren om je leesdoel bij een tekst te bepalen en je leert om te controleren of je je leesdoel

Nadere informatie

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy Reality Reeks Verwerkingsopdrachten Mooi meisje Verliefd op een loverboy Lees blz. 3. Woont Laura in de stad of op het platteland? Hoe weet je dat? Lees blz. 5 en 7. Woont Laura s oma al lang op de boerderij?

Nadere informatie

Lesbrief: Vriendschap in beeld. Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent.

Lesbrief: Vriendschap in beeld. Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent. Lesbrief: Vriendschap in beeld Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent. Fotograferen Kiekjes maken we allemaal, als verslag van een mooie vakantie, een familiefeest,

Nadere informatie

Begrijpend lezen Strategie 6 & 7. Extra oefenen Niveau B

Begrijpend lezen Strategie 6 & 7. Extra oefenen Niveau B Begrijpend lezen Strategie 6 & 7 Extra oefenen Niveau B Remediëringsbladen - strategie 6 en 7 Niveau B 2 Je gaat leren om je leesdoel bij een tekst te bepalen en je leert om te controleren of je je leesdoel

Nadere informatie

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr Honger! (voor jonge kinderen) Drie kinderen lopen naar school. Opeens zien ze een heel rare man in oude kleren. Hij vraagt om een beetje geld voor eten. Natuurlijk schrikken de kinderen en denken ze aan

Nadere informatie

MONTE CARLO. Gemaakt door: Dilara Koç Klas: 3G1

MONTE CARLO. Gemaakt door: Dilara Koç Klas: 3G1 MONTE CARLO Gemaakt door: Dilara Koç Klas: 3G1 1. Zakelijke gegevens A. De titel van het boek is Monte Carlo B. De naam van de auteur is Peter Terrin C. De naam van de uitgever is De bezige bij, ik heb

Nadere informatie

ZIE HET VERHAAL HANDLEIDING DOCENT

ZIE HET VERHAAL HANDLEIDING DOCENT ZIE HET VERHAAL DOCENT HANDLEIDING 2017 01 Dit is het handboek voor leraren behorende bij de World Press Photo 2017 tentoonstelling. Voor uw leerlingen is er het Album van werkboekje. De vragen in het

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Kijk & Klik > Docentenhandleiding Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 16 jaar. > Docentenhandleiding 2012

Kijk & Klik > Docentenhandleiding Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 16 jaar. > Docentenhandleiding 2012 > Docentenhandleiding 2012 Mogelijk gaat u met uw leerlingen naar een tentoonstelling van World Press Photo 2012. Met het werkboekje genaamd Mijn Album, kunnen de leerlingen op de tentoonstelling zelfstandig

Nadere informatie

Sint in de stad. Het feest gaat door! Mireille de Vries - Numbi

Sint in de stad. Het feest gaat door! Mireille de Vries - Numbi Sint in de stad Het feest gaat door! Mireille de Vries - Numbi H et is bijna Sinterklaas in Blauwwaterland. Nog zeven nachtjes slapen en het is zover! De tv mag even aan in de klas. Voor deze bijzondere

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo!! Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Ik mis je in alle kleuren

Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Met gedichten van Margreet Jansen en illustraties van Angelique Bosman Voor... een lotgenotengroep van de Stichting Jonge Helden Ik schrijf je vandaag

Nadere informatie

Tref woorden inhoud * interpretatie titel * verhaal van de fotograaf

Tref woorden inhoud * interpretatie titel * verhaal van de fotograaf Tref woorden inhoud * interpretatie titel * verhaal van de fotograaf 1 Bekijk de foto s in de tentoonstelling. Lees de teksten nog niet. Kies een foto waar jij een verhaal bij kunt bedenken. Laat je fantasie

Nadere informatie

Bijlage I Lesopzet voor leerlingen groep 7 en 8. welkom

Bijlage I Lesopzet voor leerlingen groep 7 en 8. welkom Bijlage I Lesopzet voor leerlingen groep 7 en 8 welkom t r u u b s k in de voulgblik n oud nieuws en ee ter welkom in de volksbuurt oud nieuws en een terugblik Introductie Eerst bekijken jullie de animatiefilm

Nadere informatie

Leerlingboekje les 3 en 4. Schrijfopdracht 2 Wie zijn zij? Groep 7

Leerlingboekje les 3 en 4. Schrijfopdracht 2 Wie zijn zij? Groep 7 Leerlingboekje les 3 en 4 Naam: Schrijfopdracht 2 Wie zijn zij? Groep 7 Leren schrijven met peer response Tekst: M. Hoogeveen, A. van Gelderen, A. Wijnbergh Illustraties: V. van Asperen SLO, 2018 1 Waarover

Nadere informatie

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Staden voor de oorlog STA_07 De Speyhoek in Staden, voor de oorlog. Iedereen komt naar buiten voor de fotograaf. Moeders met lange rokken en grote schorten, vaders

Nadere informatie

Getekende woorden. 1 Bekijk de bladzijde. Welke woorden vallen meteen op?

Getekende woorden. 1 Bekijk de bladzijde. Welke woorden vallen meteen op? 1 Getekende woorden 1 Bekijk de bladzijde. Welke woorden vallen meteen op? 2 Bekijk kwetterden. Het is eigenlijk niet geschreven maar getekend. Waarom is het zo getekend? Leg uit. Fragment uit: Fantasia

Nadere informatie

5.6. Boekverslag door een scholier 2834 woorden 2 maart keer beoordeeld. Virginia Andrews Thriller & Detective Eerste uitgave 1998

5.6. Boekverslag door een scholier 2834 woorden 2 maart keer beoordeeld. Virginia Andrews Thriller & Detective Eerste uitgave 1998 Boekverslag door een scholier 2834 woorden 2 maart 2007 5.6 12 keer beoordeeld Auteur Genre Virginia Andrews Thriller & Detective Eerste uitgave 1998 Vak Engels Mening, Onderwerp: Het onderwerp van het

Nadere informatie

Let op dat je het goet schrijft!! Of foud!! Goetfoud is een site die over geweld gaat.

Let op dat je het goet schrijft!! Of foud!! Goetfoud is een site die over geweld gaat. Naam: 1 Let op dat je het goet schrijft!! Of foud!! Goetfoud is een site die over geweld gaat. Het is een leuke website die over minder leuke dingen gaat. Die minder leuke dingen zijn: - huiselijk geweld

Nadere informatie

1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind

1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind 1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind 1. Wat kijk je graag op tv? 2. Wat is je lievelingsfilm? 3. Wat doe je op internet? 4. Welke games speel je? 5. Waar praat je over op facebook, twitter, enzo? 6. Wat doe

Nadere informatie

Actuele opdracht leesvaardigheid WK voetbal juni vmbo lwoo/b/bk

Actuele opdracht leesvaardigheid WK voetbal juni vmbo lwoo/b/bk Actuele opdracht leesvaardigheid WK voetbal juni 2014 1 vmbo lwoo/b/bk Opdracht 1 Bespreek met een klasgenoot. a Houden jullie van voetbal? Gaan jullie straks naar voetbalwedstrijden van het WK kijken?

Nadere informatie

Europa. De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie. Tekst: D66 en Merel van Beeren

Europa. De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie. Tekst: D66 en Merel van Beeren Voor Europa De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie Tekst: D66 en Merel van Beeren 1 De plannen van D66 voor Europa D66 vindt Europa heel belangrijk. Wij denken dat Nederland sterker is als

Nadere informatie

Gemaakt door Jette Somsen Klas 3G2 Datum Knalhard

Gemaakt door Jette Somsen Klas 3G2 Datum Knalhard Gemaakt door Jette Somsen Klas 3G2 Datum 24-11-2017 Knalhard Algemene informatie Het boek dat ik heb gelezen voor dit verslag is het boek Knalhard. Het boek is geschreven door Caja Cazemier. De uitgever

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dagje ouder Ouder worden Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dagje ouder, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fiancailles

Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fiancailles Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fianca Filmverslag door E. 1877 woorden 4 mei 2014 6 6 keer beoordeeld Vak Frans A Algemeen Regisseur: Titel: Jean-Pierre Jeunet Un long Dimanche de Fianca Premiere:

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Visuele geletterdheid

Visuele geletterdheid Visuele geletterdheid Ola Lanko Kijken, daar draait het om in het boek Required Reading van Ola Lanko. Op een laagdrempelige manier onderzoekt de 27-jarige Oekraïense fotografe de manier waarop wij naar

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De Cock en het duel in de nacht door A.C. Baantjer

Boekverslag Nederlands De Cock en het duel in de nacht door A.C. Baantjer Boekverslag Nederlands De Cock en het duel in de nacht door A.C. Baantjer Boekverslag door een scholier 1798 woorden 23 februari 2000 7,6 102 keer beoordeeld Auteur Genre A.C. Baantjer Thriller & Detective

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog!

Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog! Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog! Vloggen is een nieuw beroep geworden. Sommige mensen verdienen daar veel geld mee, het is soms zelfs hun baan. Welke vloggers ken jij?

Nadere informatie

Kleur? Oorlog? Wanneer? Verhaal van. Blauw Iran-Irakoorlog 1980-1988 Neimar. Groen Oorlog in Rwanda 1994 Dominic

Kleur? Oorlog? Wanneer? Verhaal van. Blauw Iran-Irakoorlog 1980-1988 Neimar. Groen Oorlog in Rwanda 1994 Dominic OPDRACHT Op de volgende pagina vind je een tijdslijn. Daarnet werden er vijf verschillende oorlogen besproken. Duid deze oorlogen aan op de tijdslijn. Kleur de balkjes onder de tijdslijn in de juiste kleur.

Nadere informatie

Leerkracht - handreiking

Leerkracht - handreiking Colofon Onderwerp: Gladys Aylward Les voor groep 1/2 Duur: 90 min. (Kan in tweeën gesplitst worden.) Aardrijkskunde China - Gladys Aylward - Pagina 1 Inleiding Deze les gaat over Gladys Aylward. Als jong

Nadere informatie

6,6. Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari keer beoordeeld. Nederlands

6,6. Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari keer beoordeeld. Nederlands Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari 2007 6,6 478 keer beoordeeld Vak Nederlands Voorwoord Ik heb het onderwerp pesten bedacht voor mijn werkstuk. Ik heb dat gedaan omdat ik meer over pesten

Nadere informatie

Vogelgriep. Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat. Boekverslag van:... Klas:...

Vogelgriep. Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat. Boekverslag van:... Klas:... Vogelgriep Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat Boekverslag van:... Klas:... 2 Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp!

Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp! Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp! door Caja Cazemier Boekverslag door een scholier 1869 woorden 28 januari 2006 7,2 133 keer beoordeeld Auteur Genre Caja Cazemier Jeugdboek Eerste uitgave

Nadere informatie

BAR/BAT MITSWA SCHOOL OPDRACHT. Bar mitswa-oorkonde Vervaardiger: onbekend. Jaartal: 1940

BAR/BAT MITSWA SCHOOL OPDRACHT. Bar mitswa-oorkonde Vervaardiger: onbekend. Jaartal: 1940 b WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. Het onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: SCHOOL OPDRACHT a w s t i m r Ba a w s t i m Bat Bar mitswa-oorkonde

Nadere informatie

Jongens & meisjes, snap jij het?

Jongens & meisjes, snap jij het? Les 2 Jongens & meisjes, snap jij het? We gaan het hebben over seksuele wensen en -grenzen. Wat de één normaal vindt om te doen, kan voor de ander verre van normaal zijn. Dat wordt ook bepaald door wat

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Jouw droomprins in het leger..

Jouw droomprins in het leger.. Jouw droomprins in het leger.. van Sharon online: http://www.alle-tests.nl/quiz30/quiz/1384456617/jouw-droomprins-in-het-leger powered by www.alle-tests.nl Inleiding Je komt op je opleiding en op die zelfde

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Anne Frank, haar leven

Anne Frank, haar leven Vragen en opdrachten bij: Anne Frank, haar leven Doe meer met Leeslicht! Bij alle boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

Verhaal Palmpasen 25 maart 2018

Verhaal Palmpasen 25 maart 2018 Verhaal Palmpasen 25 maart 2018 Janna! Mark! Komen jullie even? Mama roept van onder aan de trap naar boven. Mark! Janna! Willen jullie even wat voor me doen? Mark en Janna stommelen de trap af naar beneden.

Nadere informatie

Titel: Het leven van een loser. Een hondenleven

Titel: Het leven van een loser. Een hondenleven LESBRIEF Titel: Het leven van een loser. Een hondenleven Auteur: Jeff Kinney Uitgever, jaar: De Fontein, 2012 Geschikt voor: 1 vmbo-b Plusopdrachten ook geschikt voor: 3 vmbo-k Door: Rob van Veen Citaat

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

Elkaar leren vertrouwen

Elkaar leren vertrouwen Elkaar leren vertrouwen Duur: 1 uur (De spelletjes zijn ook afzonderlijk te doen) Elkaar kunnen vertrouwen is de basis voor een veilig gevoel in de klas. Hier zijn een heleboel oefeningen/spelletjes voor.

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 3 Op weg met Jezus. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 3 Op weg met Jezus. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 3 Op weg met Jezus Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 3 blz. 1 Hieronder zie je een lammetje dat op zoek

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN WAAROM DIT BOEKJE? 1. Denk jij, na het lezen van deze bladzijde dat dit boekje nuttig voor jou kan zijn? a. Ja,.. b. Nee, want c. Dat weet ik nog niet, omdat 2. Wat hoop jij na

Nadere informatie

VRIENDSCHAP EN RELATIES

VRIENDSCHAP EN RELATIES VRIENDSCHAP EN VRIENDSCHAP Als je in de puberteit komt, wordt vriendschap belangrijk. Je vrienden kies je zelf uit. Er zijn mensen die één boezemvriend of één hartsvriendin hebben. Andere mensen hebben

Nadere informatie

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. 1 Door welke poort moet je gaan

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.jannyvandermolen.nl www.elsvanegeraat.nl

Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.jannyvandermolen.nl www.elsvanegeraat.nl Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.jannyvandermolen.nl www.elsvanegeraat.nl isbn 978 90 216 7308 0 / nur 277 Tekst: Hans Kuyper en Janny van der Molen 2014 Illustraties: Els van Egeraat 2014 Vormgeving:

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Onder druk Geen uitweg voor Aïsha

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Onder druk Geen uitweg voor Aïsha Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Onder druk Geen uitweg voor Aïsha Lees blz. 5, 6, 7, 8 Wat denk je dat Aïsha wilde doen? Waarom is dat niet gelukt? Is het goed dat de deur van het dak altijd op slot

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands zoenen door Nel

Boekverslag Nederlands zoenen door Nel Boekverslag Nederlands 10.000 zoenen door Nel Kleverlaan Boekverslag door een scholier 1324 woorden 24 mei 2005 7,5 69 keer beoordeeld Auteur Genre Nel Kleverlaan Jeugdboek Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ongelukkig verliefd door Imme Dros

Boekverslag Nederlands Ongelukkig verliefd door Imme Dros Boekverslag Nederlands Ongelukkig verliefd door Imme Dros Boekverslag door een scholier 1788 woorden 14 januari 2007 7,9 17 keer beoordeeld Auteur Genre Imme Dros Psychologische roman, Jeugdboek Eerste

Nadere informatie

Docent HET HOUTEN HUIS

Docent HET HOUTEN HUIS HET HOUTEN HUIS Docent IN DE KLAS Muziek van beneden Het Houten Huis is het beeldend muziektheatergezelschap van het Noorden. Jullie gaan onze theatervoorstelling Muziek van Beneden bezoeken. Dit is een

Nadere informatie

Voor wie de laatste tijd onder een rots heeft geleefd: Nielson is bezig aan een ware zegetocht in de (Nederlandse) muziek wereld.

Voor wie de laatste tijd onder een rots heeft geleefd: Nielson is bezig aan een ware zegetocht in de (Nederlandse) muziek wereld. Voor wie de laatste tijd onder een rots heeft geleefd: Nielson is bezig aan een ware zegetocht in de (Nederlandse) muziek wereld. Binnen 2,5 jaar heeft Nielson (echte naam: Niels Littooij) al bereikt waar

Nadere informatie

Zelfbeeld. Voortgezet onderwijs

Zelfbeeld. Voortgezet onderwijs Voortgezet onderwijs 2 Wereldwijd bestuderen wetenschappers hoe mensen over zichzelf nadenken. Dat gebeurt ook bij de Universiteit Leiden: daar doen wetenschappers bij het Brain & Development Onderzoekscentrum

Nadere informatie

De nieuwe buurt Niet welkom met een hoofddoek?

De nieuwe buurt Niet welkom met een hoofddoek? Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten De nieuwe buurt Niet welkom met een hoofddoek? marian hoefnagel De nieuwe buurt niet welkom met een hoofddoek? Verwerkingsmateriaal bij De nieuwe buurt Lees blz. 1,2,3,4,5,6,7,8,

Nadere informatie

Boekverslag Engels Forrest Gump door Winston Groom

Boekverslag Engels Forrest Gump door Winston Groom Boekverslag Engels Forrest Gump door Winston Groom Boekverslag door Twan 1227 woorden 3 jaar geleden 6,5 26 keer beoordeeld Auteur Winston Groom Eerste uitgave 2002 Vak Engels Boekverslag Engels Dit boekverslag

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Pannenkoeken met stroop

Pannenkoeken met stroop Pannenkoeken met stroop Al een maand lang zegt Yvonne alleen maar nee. Heb je je best gedaan op school? Nee. Was het leuk? Nee. Heb je nog met iemand gespeeld? Nee. Heb je lekker gegeten? Nee. Heb je goed

Nadere informatie

Letters, woorden, boeken

Letters, woorden, boeken Melkweg Lezen van Alfa B naar Alfa C Letters, woorden, boeken Participatie: De bibliotheek Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Colofon Melkweg: Letters, woorden, boeken, 2016 Dit boekje

Nadere informatie

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen DOCENT In het thema architectuur gaan op onderzoek uit naar de oude huizen die vroeger in en rondom het gebied stonden dat nu is. Ze vergelijken de bouwstijl van verschillende oude huizen met hun eigen

Nadere informatie