Kijk & Klik > Mijn Album Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 16 jaar. > Mijn Album 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kijk & Klik > Mijn Album Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 16 jaar. > Mijn Album 2012"

Transcriptie

1 > Mijn Album 2012 Welkom op de tentoonstelling van World Press Photo Tijdens deze les leer je waarom op persfoto s vaak nare, belangrijke of bijzondere momenten staan. Ook leer je wat persfotografie eigenlijk is, en wat persvrijheid betekent. Kijk & Klik > Mijn Album Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 16 jaar Dit is al de 55ste keer dat World Press Photo een tentoonstelling organiseert. Op de tentoonstelling zijn de beste persfoto s van het afgelopen jaar te zien, de winnaars zijn gekozen door een onafhankelijke jury. Eén van de winnende foto s wordt door de jury aangewezen tot World Press Photo van het Jaar: de allerbeste foto. De tentoonstelling is niet alleen hier te zien, maar op nog ongeveer honderd andere plekken in de wereld. De tentoonstelling staat bijvoorbeeld ook in Parijs en Seoul, Brazilië en Moskou. Genoeg gepraat, tijd voor de opdrachten! Je kan de vragen in een groepje maken, of in je eentje. Vul de antwoorden in op de stippellijntjes onder de vraag. Misschien wil je leraar ze na jullie bezoek aan World Press Photo controleren. Veel plezier!

2 > opdracht 1: nieuws 1 Deze serie is een voorbeeld van hard nieuws : iets ergs dat net is gebeurd, en wat nog bijna niemand weet. > Noem drie dingen op de foto s waaraan je ziet dat de ramp nog bezig is. 1)... De fotograaf van deze foto s zat tijdens de aardbeving die de tsunami veroorzaakte in een helikopter bij de kust. Hij is naar het rampgebied gevlogen om foto s te maken. De fotograaf komt uit Zweden. Hij was op verzoek van de krant waar hij voor werkt naar Noorwegen gevlogen omdat in de hoofdstad Oslo een bom was ontploft. Toen hij daar geland was, kreeg hij van de krant een sms dat er geschoten werd op 2 Persfoto s zijn anders dan reclamefoto s of kunstfoto s. Op persfoto s staat nieuws. Wat nieuws precies is, daar denkt iedereen anders over. Maar twee dingen zijn voor iedereen die bij media werkt belangrijk. het eiland Utoya. Met een collega reed hij erheen, ze huurden een boot om dicht bij het eiland te komen. Toen ze bij de kust kwamen lagen er zo n 25 lichamen. Ze hoorden geen schoten meer. Breivik was al gearresteerd, de politie zocht nog naar mededaders. > Nieuws is iets wat bijna niemand nog weet, of net is gebeurd. Bijvoorbeeld dat er een bom is ontploft, of dat Michael Jackson net dood is gegaan. > Nieuws is iets wat voor veel mensen grote gevolgen heeft. Bijvoorbeeld dat er een besmettelijke ziekte uitbreekt, of dat het slecht gaat met de banken waardoor mensen uiteindelijk minder geld hebben. Zoek op de tentoonstelling de serie waar deze foto in staat: 2)... 3)... Omdat persfotografen nieuws verslaan, moeten ze altijd weten wat er bij hun in de buurt gebeurt. Een belangrijke taak is hier weggelegd voor persbureaus. Zij moeten fotografen informeren over nieuws dat plaatsvindt. kunnen ook de hulpdiensten in de gaten houden, want als de politie groot uitrukt, dan is er goede kans dat er iets interessants aan de hand is. Persfotografen die voor een krant werken, worden ook gebeld door de redactie: onmiddellijk naar dat kruispunt, er staat een huis in brand!. Zoek op de tentoonstelling de serie waar deze foto in staat: Bekijk de serie goed, en lees het bijschrift. Deze serie is ook een voorbeeld van hard nieuws : iets ergs dat net is gebeurd, en wat nog bijna niemand weet. Deze fotograaf was er snel bij, bijna net zo snel als de politie. > Hoe kun je aan de foto s zien dat het drama net gebeurd is? De volgende dag stond er een verslag van 25 pagina s in de krant, met voornamelijk foto s van deze fotograaf. Hij was de enige fotograaf die beelden had van Utøya met de dode lichamen. De ouders van de kinderen willen liever niet dat die beelden getoond worden. > Waarom denk je dat kranten en World Press Photo toch deze beelden laten zien? > Wat vind jij ervan dat deze beelden toch getoond worden?

3 > opdracht 2: emotie 3 > Wat voel je zelf bij deze serie? Zo gaat die foto dus ook over de gevolgen 4 van het opwarmen van de aarde. Of neem de foto van de jonge bruiden in Jemen. Die staat symbool voor alle kinderbruiden in de hele wereld. > Wat is het grotere verhaal dat deze serie Zoek de serie waar deze foto in staat: Zoek de serie met deze foto: foto s vertelt? Bekijk de serie en lees het bijschrift. > Wist je dat er zoveel kinderen op de wereld zo jong al moeten trouwen? Wat vind je daarvan? Een goede persfoto maakt wat los bij de kijker. Je denkt: oh, wat erg!. Of: oh, wat mooi!. Een goede persfoto laat je ook over onderwerpen nadenken. De fotograaf van deze serie komt uit Amerika. Ze koos het onderwerp van kinderbruiden omdat het voor haar abnormaal is dat kinderen moeten trouwen. De foto s zijn ook een beetje treurig. Voor een fotograaf uit Jemen is het onderwerp niet zo bijzonder. Die had het onderwerp misschien nooit gekozen. Of hij had allemaal vrolijke foto s gemaakt van de bruiloft. Hoewel persfotografen hun onderwerpen neutraal op de foto moeten zetten, kun je soms dus toch aan de foto s zien hoe de fotograaf tegen de wereld aan kijkt. De foto is dan subjectief. > opdracht 3: een foto vertelt meer Bekijk de foto s en lees het bijschrift. De serie gaat over families in Amerika die hun huis niet meer kunnen betalen. Daarom worden ze uit huis gezet, soms met de politie erbij. > Welke van deze zes foto s laat dat verhaal volgens jou het beste zien? Waarom? Een goede persfoto vertelt meer dan alleen wat op de foto staat. Een goede foto is een symbool voor een groter verhaal. De foto van de ijsbeer op de rots, laat zien dat er steeds minder ijs is voor de ijsberen en ze daardoor moeilijker aan eten komen.

4 > opdracht 4: een onbekende wereld 5 2)... 6 Zoek deze foto: Zoek de serie waar deze foto in zit: Blijf staan bij deze serie over Libië. 3)... > Wat zou de man met het pistool er van vinden dat hij zo op de foto staat? Bekijk de serie en lees het bijschrift. > Schrijf drie dingen op die je geleerd hebt van deze fotoserie. Welke dingen wist je hiervoor nog niet? (Voorbeeld: Dat er neushoorns over zijn) 1)... Persfotografen vertellen verhalen die nog niet bekend zijn, en die ze belangrijk vinden om te laten zien. Persfotografen leren ons dus iets over de wereld. Soms zijn dat grappige dingen, zoals de serie met de Russische zangers. Maar vaak gaat het over iets naars. Dat komt omdat persfotografen het belangrijk vinden dat de wereld weet dat die erge dingen gebeuren. Zodat de wereld er iets aan kan doen. > Waarom denk je dat deze fotograaf deze serie wilde maken? > opdracht 5: regels persfotografie Bekijk de foto van het gebouw. > Wat valt je op aan de kwaliteit van de foto? De fotograaf zit midden in oorlogsgebied. > Waarom denk je dat de foto onscherp is? Een persfoto moet de werkelijkheid laten zien. Daarom mag een persfotograaf een foto nooit achteraf met de computer manipuleren. Een beetje de scherpte of het contrast aanpassen mag wel, maar dingen weghalen of toevoegen is ten strengste verboden. > opdracht 6: persvrijheid In persfotografie is persvrijheid heel belangrijk. Persvrijheid betekent dat journalisten en persfotografen vrij zijn om te schrijven en te laten zien wat zij willen. Het betekent dat iedereen op de wereld recht heeft op informatie, en dat niemand die informatie kan verdoezelen. Ook niet een president die wil voorkomen dat anderen erachter komen dat hij mensen laat doodschieten. Soms willen mensen toch voorkomen dat fotografen en journalisten hun werk doen. Omdat ze niet willen dat de rest van de wereld ziet wat zij doen. Dan proberen ze journalisten en fotografen het werk moeilijk te maken. Zo worden er elk jaar journalisten vermoord en gegijzeld. De fotograaf die deze serie maakte, Rémi Ochlik, ging daarna naar Syrië. Daar waren mensen, net als in Libië, in opstand gekomen tegen de president. De regering maakte het moeilijk voor journalisten om het land in te komen. Sommige journalisten werden gevangen genomen en teruggestuurd. Rémi Ochlik kwam wel Syrië binnen.

5 7 Door een bombardement op een klein mediacentrum waar hij zich op dat moment bevond, is hij overleden op 22 februari > Waarom zou hij die plek hebben gekozen om de foto te maken? Photo credits: 8 Zoek deze foto: Persfotografie kan dus heel gevaarlijk zijn. Als je foto s maakt van een oorlog, dan loop je de kans om ook geraakt te worden. Persfotografen wagen hun leven omdat ze het belangrijk vinden dat andere mensen op de wereld zien wat er daar gebeurt. > Zou jij oorlogsfotograaf willen worden? Waarom wel/niet? > opdracht 7: vorm Een foto van je eigen gezicht maak je van je beste kant, met een pluk haar over die ene puist. Persfotografen zijn ook altijd bezig met het kiezen van de beste hoek. Een persfotograaf mag niks in scène zetten, maar hij kan wel kiezen of hij een close-up maakt of juist een totaalplaatje. Of hij zwart-wit fotografeert of in kleur. Een lange sluitertijd neemt of een korte. Hij kan ook door zijn knieën gaan om iemand van onderaf te fotograferen, of juist snel op een rots springen om de foto van bovenaf te nemen. Al deze beslissingen dragen bij aan hoe de gebeurtenis op de foto komt te staan. De fotograaf beslist dus voor jou hoe jij kijkt naar de gebeurtenis die hij heeft vastgelegd. > Waar is de fotograaf? Boven de zwemmers of onder de zwemmers? > Als je nog tijd over hebt: bekijk de hele tentoonstelling en kies je favoriete foto. Leg hieronder uit waarom dat jouw Persfoto van het Jaar is. Tot volgend jaar! World Press Photo Jacob Obrechtstraat KM Amsterdam Nederland Telefoon: +31 (0) Fax: +31 (0) exhibitions@worldpressphoto.org > Samuel Aranda Spanje, The New York Times World Press Photo of the Year > Koichiro Tezuka Japan, Mainichi Shimbun Spot News, 1st prize stories > Niclas Hammarström Zweden, Aftonbladet Spot News, 2nd prize stories > Stephanie Sinclair Verenigde Staten, VII Photo Agency voor National Geographic magazine Contemporary Issues, 1st prize stories > John Moore Verenigde Staten, Getty Images People in the News, 2nd prize stories > Brent Stirton South Africa, Reportage by Getty Images voor National Geographic magazine Nature, 1st prize stories > Rémi Ochlik Frankrijk, IP3 Press General News, 1st prize stories > Adam Pretty Australië, Getty Images Sports, 2nd prize stories Colofon: 2012 World Press Photo Wijzigingen voorbehouden. Samenstelling & tekst: Liedewij Loorbach Ontwerp: Karen Drost Advies: Jurre Janssen en Kari Lundelin Mede tot stand gekomen met behulp van:

Kijk & Klik > Mijn Album Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 17 jaar. > Mijn Album 2013

Kijk & Klik > Mijn Album Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 17 jaar. > Mijn Album 2013 > Mijn Album 2013 Welkom op de tentoonstelling van World Press Photo 13. Tijdens deze les leer je wat persfotografie is. Waarom staan er bijvoorbeeld vaak nare dingen in de krant? Je leert ook wat persvrijheid

Nadere informatie

Kijk & Klik > Mijn Album Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 16 17 jaar. > Mijn Album 2015 2014

Kijk & Klik > Mijn Album Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 16 17 jaar. > Mijn Album 2015 2014 > Mijn Album 2015 2014 Welkom op in de World World Press Press Photo Photo 14 15 tentoonstelling. Tijdens Tijdens deze les deze leer les je leer wat je wat persfotografie is. Waarom staan er bijvoorbeeld

Nadere informatie

Kijk & Klik > Mijn Album Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 17 jaar. > Mijn Album 2014

Kijk & Klik > Mijn Album Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 17 jaar. > Mijn Album 2014 > Mijn Album 2014 Welkom op World Press Photo 14 tentoonstelling. Tijdens deze les leer je wat persfotografie is. Waarom staan er bijvoorbeeld vaak nare dingen in de krant? Je leert ook wat persvrijheid

Nadere informatie

Kijk & Klik > Mijn Album Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m jaar. > Mijn Album

Kijk & Klik > Mijn Album Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m jaar. > Mijn Album > Mijn Album 2015 2014 Welkom op in de World World Press Press Photo Photo 14 15 tentoonstelling. Tijdens Tijdens deze les deze leer les je leer wat je wat persfotografie is. Waarom staan er bijvoorbeeld

Nadere informatie

ZIE HET VERHAAL ALBUM VAN:

ZIE HET VERHAAL ALBUM VAN: ZIE HET VERHAAL Welkom in de World Press Photo 2016 tentoonstelling. Tijdens deze les leer je meer over fotojournalistiek. Je hebt vaak niet door hoeveel foto s je op een dag tegenkomt. Denk aan de familiekiekjes

Nadere informatie

Studenten. Lespakket bij de World Press Photo tentoonstelling in Kampen. Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 17 jaar

Studenten. Lespakket bij de World Press Photo tentoonstelling in Kampen. Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 17 jaar Studenten Lespakket bij de World Press Photo tentoonstelling in Kampen Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 17 jaar Studenten Opdracht 1 Nieuws nieuws waar de fotograaf zich niet op kon voorbereiden

Nadere informatie

Kijk & Klik > Docentenhandleiding Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 16 jaar. > Docentenhandleiding 2012

Kijk & Klik > Docentenhandleiding Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 16 jaar. > Docentenhandleiding 2012 > Docentenhandleiding 2012 Mogelijk gaat u met uw leerlingen naar een tentoonstelling van World Press Photo 2012. Met het werkboekje genaamd Mijn Album, kunnen de leerlingen op de tentoonstelling zelfstandig

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Unicef Hoofdstuk 1: Geschiedenis van Unicef Unicef is de Kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties (VN). De Verenigde Naties zijn een verbond van (bijna) alle landen van de wereld. Deze landen hebben

Nadere informatie

stop kinderarbeid award 2013 Juryrapport

stop kinderarbeid award 2013 Juryrapport stop kinderarbeid award 2013 Vooraf De Stop Kinderarbeid Award 2013 is een onderdeel van Made by Kids. Made by Kids van Hivos is een actielespakket en een website voor de groepen 5 t/m 8 van basisscholen.

Nadere informatie

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad.

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad. Een dode De voetbalwedstrijd is afgelopen. Het stadion is bijna leeg. Het is koud, de zon schijnt bleek. Munck staat op de tribune van vak H en staart naar de dode man op de bank. Wat vreselijk, denkt

Nadere informatie

Lesbrief: Vriendschap in beeld. Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent.

Lesbrief: Vriendschap in beeld. Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent. Lesbrief: Vriendschap in beeld Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent. Fotograferen Kiekjes maken we allemaal, als verslag van een mooie vakantie, een familiefeest,

Nadere informatie

Kijk & Klik > Docentenhandleiding Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 16 jaar. > Docentenhandleiding 2015

Kijk & Klik > Docentenhandleiding Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 16 jaar. > Docentenhandleiding 2015 > Docentenhandleiding 2015 Mogelijk gaat u met uw leerlingen naar de tentoonstelling World Press Photo 15. Met het werkboekje genaamd Mijn Album, kunnen de leerlingen in de tentoonstelling zelfstandig

Nadere informatie

Platform Mensenrechteneducatie WERKBLADEN - 2

Platform Mensenrechteneducatie WERKBLADEN - 2 INTRODUCTIELES OP MIJN RECHTEN = JOUW RECHTEN De snelle mensenrechtenquiz Vul de vragen snel in zonder al te lang na te denken. Je krijgt er maar drie minuten voor! 1) Geef je eigen definitie van een mensenrecht.

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Je gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in een

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Storm raast over de Filipijnen

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Storm raast over de Filipijnen PrO -weekkrant Week 46 november 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 11-17 november 2013 Eenvoudig Communiceren Storm raast over de Filipijnen Foto: ANP Foto: ANP Het land de Filipijnen in Azië

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

Perspectief 3e editie 2 vmbo Anders dan anderen krant. 1. Voorpagina

Perspectief 3e editie 2 vmbo Anders dan anderen krant. 1. Voorpagina Perspectief 3e editie 2 vmbo Anders dan anderen krant 1. Voorpagina Geen mens is hetzelfde, want iedereen is weer anders. Elk mens heeft iets unieks. Dat maakt het soms lastig om elkaar te begrijpen. Of

Nadere informatie

Gids voor het maken van een fotoreportage www.juniorreporter.nl

Gids voor het maken van een fotoreportage www.juniorreporter.nl Groene journalistiek door jongeren Gids voor het maken van een fotoreportage www.juniorreporter.nl Junior Reporter Groene journalistiek door jongeren JUNIOR REPORTER maakt onderdeel uit van Young Reporters

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

Kleur? Oorlog? Wanneer? Verhaal van. Blauw Iran-Irakoorlog 1980-1988 Neimar. Groen Oorlog in Rwanda 1994 Dominic

Kleur? Oorlog? Wanneer? Verhaal van. Blauw Iran-Irakoorlog 1980-1988 Neimar. Groen Oorlog in Rwanda 1994 Dominic OPDRACHT Op de volgende pagina vind je een tijdslijn. Daarnet werden er vijf verschillende oorlogen besproken. Duid deze oorlogen aan op de tijdslijn. Kleur de balkjes onder de tijdslijn in de juiste kleur.

Nadere informatie

U gaat binnenkort onze nieuwste voorstelling Kaspar H. zien. Wij verheugen ons daar op!

U gaat binnenkort onze nieuwste voorstelling Kaspar H. zien. Wij verheugen ons daar op! KASPAR H. Lesbrief Welkom U gaat binnenkort onze nieuwste voorstelling Kaspar H. zien. Wij verheugen ons daar op! Deze lesbrief bevat zowel informatie en oefenstof als voorbereiding voor de voorstelling

Nadere informatie

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten!

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten! 2 portfolio Lisa Van Damme Lisa Van Damme begon, geïnspireerd door sociaal geëngageerde fotografen, op 17-jarige leeftijd aan een studie fotografie. Voor haar is fotografie meer dan een doel; het is eerst

Nadere informatie

GLOBAL: workshop webdesign

GLOBAL: workshop webdesign Dit werkblad is van: klas: GLOBAL: workshop webdesign Ontwerp en maak je eigen website met zelfgemaakte foto s, teksten, links en buttons! Geen onderwerp zo gek, of er is wel een website over gemaakt:

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken.

Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken. WELKOM Bedankt om dit gratis e-book te downloaden! J Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken. Als anderen vertellen over de hosting van hun website, en updates doen en backups

Nadere informatie

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT 1 Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Laterale Sclerose heeft. Het is een lang woord en

Nadere informatie

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 Opdrachten bij de film Naam Groep.. BEZETTING duur: ca. 15 minuten In de film zie je beelden van Hitler. Wie was hij? In welk jaar kwam Hitler aan de macht en welke plannen had

Nadere informatie

A. Wat is jouw mening?

A. Wat is jouw mening? . Wat is jouw mening? Iedereen leest elke dag wel eens iets. Het hoeft niet altijd een dik boek te zijn. Ook de krant, een tijdschrift, een stripverhaal kunnen heel leuk zijn om te lezen. Wat is jouw mening

Nadere informatie

Voorlichtingsfolder Onderzoek van je ogen bij Bartiméus

Voorlichtingsfolder Onderzoek van je ogen bij Bartiméus Voorlichtingsfolder Onderzoek van je ogen bij Bartiméus Deze voorlichtingsfolder over het onderzoek van je ogen is bedoeld voor kinderen, jongeren en hun ouders. www.bartimeus.nl Informatie voor ouders

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Denkfouten. hoofdstuk 6. De pretbedervers. De zwarte bril

Denkfouten. hoofdstuk 6. De pretbedervers. De zwarte bril hoofdstuk 6 Denkfouten We hebben al gezien dat sommige van onze brandende automatische gedachten ons in de weg zitten. Ze geven ons een onprettig gevoel of weerhouden ons ervan dingen te doen. Het probleem

Nadere informatie

Beeldend - tekst resi lankester fotografie merel verspuij. Blijf

Beeldend - tekst resi lankester fotografie merel verspuij. Blijf Beeldend - tekst resi lankester fotografie merel verspuij 21 Blijf (en houd me vast) De moeder van Merel Verspuij (25) overleed in maart van dit jaar op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van de behandeling

Nadere informatie

> Docentenhandleiding 2011

> Docentenhandleiding 2011 > Docentenhandleiding 2011 Kijk & Klik > Docentenhandleiding Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 16 jaar Mogelijk gaat u met uw leerlingen naar de 2011 tentoonstelling van World Press Photo. Met het

Nadere informatie

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!!

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!! Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia

Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia HET ETEN VAN DE TOEKOMST Welkom in Foodtopia! De tentoonstelling Foodtopia richt zich op voedselinnovaties die vaak gedaan werden en worden om wereldvoedselproblemen

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

ZIE HET VERHAAL HANDLEIDING DOCENT

ZIE HET VERHAAL HANDLEIDING DOCENT ZIE HET VERHAAL DOCENT HANDLEIDING 2018 01 Dit is het handboek voor leraren behorende bij de World Press Photo 2018 tentoonstelling. Voor uw leerlingen is er het Album van werkboekje. De vragen in het

Nadere informatie

STILL: workshop fotobewerking

STILL: workshop fotobewerking Dit werkblad is van: klas: STILL: workshop fotobewerking Ontwerp en maak je eigen digitale flyer, poster of fotocollage met zelfgemaakt foto s! Je kent ze wel: coole flyers voor een feest, bewerkte foto

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

8 Stappen naar Succes

8 Stappen naar Succes 8 Stappen naar Succes Ik ga je een geheim vertellen; Al meer dan 4 jaar was ik zelfstandig Trainer en ik heb geworsteld en gezocht naar; Focus Mijn missie Wie is mijn doelgroep? Hoe kan ik een stabiel

Nadere informatie

TimeRime: uitleg voor de leerling

TimeRime: uitleg voor de leerling TimeRime: uitleg voor de leerling Lesdoel: je leert een tijdlijn maken met het programma Timerime. TimeRime is een website waar je je eigen tijdlijn kunt maken. Dat kan de tijdlijn van je eigen leven zijn,

Nadere informatie

Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij?

Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij? Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2016-2017 groep 7/8 TRANSPORT Filmpje kijken Bekijk samen het filmpje. http://veilig-op-weg.nl/lesprogramma#trailer

Nadere informatie

maak zelf een filmpje

maak zelf een filmpje maak zelf een filmpje 1 Zelf een filmpje maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Iedereen kan een IPAD met camera oppakken en aan de slag gaan. Maar bij het maken van een goed filmpje (dat veel kijkers

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: lekker luieren

gedragsregel in verhaal: lekker luieren gedragsregel in verhaal: lekker luieren De zomerstage van dit jaar zit erop voor de zwemmers en natuurlijk ook voor Henk Haai. Ze hebben allemaal keihard getraind en hebben mooie prestaties neergezet op

Nadere informatie

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden.

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden. VOORBEELD DE KLAS ALS TEAM (LEERLINGENBOEK) INHOUDSOPGAVE Instructie voor leerlingen.. 5 Gebruik van de lesbrieven. 6 Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7 Wat wil je zijn en worden. 11 Wat wil je zijn

Nadere informatie

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen?

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen? Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vorige week zijn we begonnen met voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het

Nadere informatie

Eerlijk is eerlijk. Reclame maken. Proeven en ruiken

Eerlijk is eerlijk. Reclame maken. Proeven en ruiken Eerlijk is eerlijk Reclame maken Bedenk in groepjes van drie of vier een reclame van twintig seconden voor volkorenbrood. Denk aan kleurgebruik, tekst en welke emoties je wilt laten overkomen. Presenteer

Nadere informatie

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam:

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam: Wereldgodsdiensten Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum Naam: Inhoudsopgave Inleiding Schema Beoordeling Deel 1 Test jezelf! Deel 2 Kies je onderwerp en aan de slag! Deel 3 Het ervaren

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Kijk & Klik > Docentenhandleiding Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 16 jaar. > Docentenhandleiding 2015

Kijk & Klik > Docentenhandleiding Kijkwijzer Voortgezet Onderwijs 13 t/m 16 jaar. > Docentenhandleiding 2015 > Docentenhandleiding 2015 Mogelijk gaat u met uw leerlingen naar de World Press Photo 15 tentoonstelling. Met het werkboekje genaamd Mijn Album, kunnen de leerlingen in de tentoonstelling zelfstandig

Nadere informatie

1 Kies je onderwerp Samen met je buurman of buurvrouw. Ons onderwerp: Voorbeeld: Michael Jackson was de beste artiest ooit! Nu jullie!

1 Kies je onderwerp Samen met je buurman of buurvrouw. Ons onderwerp: Voorbeeld: Michael Jackson was de beste artiest ooit! Nu jullie! Na deze les kun je presenteren in vijf stappen: 1. Kies een onderwerp 2. Bedenk een goede opbouw 3. Verzamel informatie 4. Oefen je presentatie 5. Presenteren maar! 8 Vertel je verhaal Regelmatig moet

Nadere informatie

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten.

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten. Helaas Wanneer besloot Bert om Lizzy te vermoorden? Vreemd. Hij herinnert zich het niet precies. Het was in ieder geval toen Lizzy dat wijf leerde kennen. Dat idiote wijf met haar rare verhalen. Bert staat

Nadere informatie

DREAM CITY NAAM GROEP LEERLINGEN BOEKJE

DREAM CITY NAAM GROEP LEERLINGEN BOEKJE DREAM CITY NAAM GROEP LEERLINGEN BOEKJE 3 HALLO! Met dit boekje leer je meer over het project Dream City. Dream City is een fotoserie met verhalen gemaakt door fotografe Anoek Stekete en schrijfster Eefje

Nadere informatie

Vogelgriep. Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat. Boekverslag van:... Klas:...

Vogelgriep. Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat. Boekverslag van:... Klas:... Vogelgriep Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat Boekverslag van:... Klas:... 2 Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die

Nadere informatie

Films kijken op internet: verboden of niet?

Films kijken op internet: verboden of niet? Les over auteursrecht tekst niveau A Films kijken op internet: verboden of niet? Veel mensen kijken graag naar films. Jij ook? Als je zin hebt om een film te zien, kun je natuurlijk naar de bioscoop gaan.

Nadere informatie

Vermoord? vroeg Evi angstig. Ongetwijfeld. Maar de directeur... Vermoord, herhaalden we beslist. Daarna hebben ze zijn lichaam ondergedompeld in een

Vermoord? vroeg Evi angstig. Ongetwijfeld. Maar de directeur... Vermoord, herhaalden we beslist. Daarna hebben ze zijn lichaam ondergedompeld in een 2 Juf Kol Tijdens de pauze kwamen we samen in de fietsenstalling. Meester Rob naar z n opoe? Helemaal naar de andere kant van de wereld? Op z n oude fiets? Zonder muts! Alsof we hem zouden vergeten! Onzin!

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Bijlage I Lesopzet voor leerlingen groep 7 en 8. welkom

Bijlage I Lesopzet voor leerlingen groep 7 en 8. welkom Bijlage I Lesopzet voor leerlingen groep 7 en 8 welkom t r u u b s k in de voulgblik n oud nieuws en ee ter welkom in de volksbuurt oud nieuws en een terugblik Introductie Eerst bekijken jullie de animatiefilm

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom Naam: Het jodendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden op www.geloofik.nl.

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

6555 BW Wat kun je doen als je te snel boos bent.indd 12

6555 BW Wat kun je doen als je te snel boos bent.indd 12 Hoofdstuk twee Een geheimpje over boosheid Iedereen wordt wel eens boos. Het is zelfs zo n gewoon gevoel dat we een heleboel woorden hebben om het te beschrijven. Hier zijn een paar woorden die allemaal

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Instructie: Landenspel light

Instructie: Landenspel light Instructie: Landenspel light Korte omschrijving werkvorm In dit onderdeel vormen groepjes leerlingen de regeringen van verschillende landen. Ieder groepje moet uiteindelijk twee werkbladen (dus twee landen)

Nadere informatie

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd ProJOP jeugdwerk VPKB 40 Days stilstaan in de 40 dagentijd Hey! Voor je ligt 40 Days. De veertigdagentijd is de periode waarin we uitkijken naar Pasen, het feest van Jezus opstanding. Onderweg lezen we

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: pesten

gedragsregel in verhaal: pesten gedragsregel in verhaal: pesten Hallo zwemmers! Zoals jullie weten, is Miep Muis van zwemclub de Spatters nog niet zolang geleden gestopt met zwemmen. Haar trainer heeft mij verteld dat ze niet meer wilde

Nadere informatie

Kiekjes van Alledag. Werkboek voor de leerlingen. Lesbrief om met leerlingen het dagelijks leven te fotograferen

Kiekjes van Alledag. Werkboek voor de leerlingen. Lesbrief om met leerlingen het dagelijks leven te fotograferen Kiekjes van Alledag Werkboek voor de leerlingen Lesbrief om met leerlingen het dagelijks leven te fotograferen Colofon Kiekjes van Alledag Lesbrief om met leerlingen het dagelijks leven te fotograferen.

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Ik en de maatschappij. Samen maar verschillend

Ik en de maatschappij. Samen maar verschillend Ik en de maatschappij Samen maar verschillend Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Ruud Schinkel Inhoudelijke redactie: Ina Berlet Eindredactie:

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Les 1: Je eigen vredesspreuk bedenken Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje op www.nieuwsbegrip.nl. Let er vooral op wat vrede precies betekent.

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Als je de CS of CC versie te duur vindt dan kun je ook werken met Photoshop Elements; in de les leren we de verschillen tussen de versies.

Als je de CS of CC versie te duur vindt dan kun je ook werken met Photoshop Elements; in de les leren we de verschillen tussen de versies. opdracht les twee Opdracht 1: * Maak een foto waarbij je onderwerp (of persoon) duidelijk los komt van de achtergrond door gebruik van je diafragma Opdracht 2: * Maak een foto waarbij je onderwerp (of

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Leuke dingen in de zomervakantie

Leuke dingen in de zomervakantie Leuke dingen in de zomervakantie bij jou in de wereld buurt! Deze zomervakantie hoef jij je niet te vervelen want er zijn weer leuke dingen te doen. Wat dacht je van Dansend de wereld rond, Schotse Highland

Nadere informatie

Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen

Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en de plaatjes. 2. Lees de uitleg. In een tekst staan vaak verwijswoorden.

Nadere informatie

Checklist. De 8 must haves voor een succesvol blogartikel

Checklist. De 8 must haves voor een succesvol blogartikel Checklist De 8 must haves voor een succesvol blogartikel Veerle Metten, Mettenta Ga je graag door het leven met een goed geweten? Neem dan niet zomaar stukken uit deze checklist over zonder bronvermelding.

Nadere informatie

PRIJSLIJST 2015-2016

PRIJSLIJST 2015-2016 PRIJSLIJST 2015-2016 Jullie bruiloft is eigenzinnig, vol emotie en met oog voor detail. Jullie trouwen bij een locatie die iets met jullie doet, of dit nu een groot landgoed is of juist bij jullie ouders

Nadere informatie

PrOmotie. Cultuur en maatschappij. Werkboek Ik betaal!

PrOmotie. Cultuur en maatschappij. Werkboek Ik betaal! PrOmotie Cultuur en maatschappij Werkboek Ik betaal! Colofon Auteur: Onder redactie van: Met dank aan: Tekstredactie: Vormgeving: Illustraties: Drukwerk: Ruud Schinkel, Mieke van Wieringen Ina Berlet (Atlas

Nadere informatie

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren.

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren. Oriëntatie: Het doel van deze lessenserie is: bestaande foto s zoeken met een eigen verhaal erbij. Dan gaan jullie mensen deze fotoserie voorleggen en vragen welk verhaal zij erin zien. Tot slot gaan jullie

Nadere informatie

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen Klee Lesmateriaal groep 5 en 6 deel 1: klassikale les op school bij de tentoonstelling Klee en Cobra Het begint als kind 28.01-22.04 2012 en Cobra Opnieuw beginnen Dit is Paul Klee En dit ook. En dit is

Nadere informatie

Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint

Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint Werkblad 13C Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint Leerjaar 1 Presentaties maken Presentaties algemeen Stappenplan: wat gaan we deze week doen? Praten over presentaties en presenteren Een PowerPoint-presentatie

Nadere informatie

LESPAKKET KINDErrEchTEN 1

LESPAKKET KINDErrEchTEN 1 LESPAKKET KINDerrechten 1 Met dit lespakket maken kinderen in Nederland kennis met de Rechten van het Kind. Zij leren welke rechten kinderen hebben en waarom deze zo belangrijk zijn. Ook krijgen zij inzicht

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie