Groepsfoto deelnemers expertmeeting (fotograaf Jan Faessen)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Groepsfoto deelnemers expertmeeting (fotograaf Jan Faessen)"

Transcriptie

1

2 Hoe maken we informatie en communicatie toegankelijker? Hoe toegankelijk is de informatie en communicatie van de gemeente Amsterdam? Voor mensen met een functiebeperking is dit een belangrijke vraag. Hoe haal je bijvoorbeeld informatie van een website als je slechtziend bent? Vormt een callcenter geen belemmering voor slechthorenden? En zijn bijeenkomsten van de gemeente altijd wel op rolstoelvriendelijke locaties? Expertmeeting: mensen met een functiebeperking geven antwoord Dienst Zorg en Samenleven (DZS) en Vereniging Cliëntenbelang Amsterdam zijn benieuwd naar de mening van mensen met een functiebeperking Ze nodigden hen uit voor de expertmeeting van 15 oktober in de foyer van het Stadhuis. Wat zijn de ervaringen en wensen van de experts? Het dagprogramma: presentaties en workshops Dagvoorzitter Rosetta Spadaro vat het doel van de bijeenkomst samen: We willen de communicatie voor mensen met een functiebeperking verbeteren en daarvoor kennis en ervaringen met elkaar delen. Nienke Siemonsma, bij DZS projectleider Agenda 22 (zie kader), legt verder uit: We willen minder drempels in Amsterdam, ook op het gebied van communicatie. Nu kunnen we bij de gemeente ideeën verzinnen, maar we zijn vooral benieuwd wat jullie voorstellen. Eerst krijgen drie sprekers het woord: ervaringsdeskundige Riet Kleerebezem, Bart Weggeman (Vereniging Cliëntenbelang Amsterdam) over design en Harry Stork (Directie Communicatie) over taalgebruik. Na een pauze wisselen de aanwezigen hun kennis en ervaring uit in verschillende deelgroepen. Groepsfoto deelnemers expertmeeting (fotograaf Jan Faessen)

3 Foto van Rosetta Spadaro en Nienke Siemonsma, gemeente Amsterdam (fotograaf Jan Faessen) Wat is Amsterdam Toegankelijker? De gemeenteraad wil dat Amsterdam goed toegankelijk is voor iedere inwoner en bezoeker van de stad, ook voor mensen met een functiebeperking. De raad sluit zich daarom aan bij Agenda 22: 22 regels van de Verenigde Naties (VN) om mensen met een functiebeperking volledig te laten meedoen in de maatschappij. Deze 22 regels zijn veelomvattend en abstract, zegt Nienke Siemonsma, projectleider Agenda 22 bij DZS. Vandaar dat de gemeente Amsterdam prioriteiten stelt. In 2009 en 2010 gaat de aandacht naar: bewustwording van Agenda 22 binnen de gemeente Amsterdam; toegankelijkheid van openbare ruimten, openbare gebouwen en van sociale voorzieningen; communicatie met en informatie voor mensen met een functiebeperking. Tijdens de expertmeeting concentreren we ons op het laatste punt: toegankelijke communicatie en informatie. Column: een ervaringsdeskundige aan het woord Wat is het uitgangspunt van toegankelijke communicatie? Riet Kleerebezem, op latere leeftijd blind geworden, maakte aan de hand van een humoristische, ontroerende column, haar boodschap duidelijk aan beleidsmedewerkers: Geduld, inlevingsvermogen en gezond verstand zijn onontbeerlijk in de communicatie, of het nu om mensen met of zonder beperking gaat.

4 Foto van Riet Kleerebezem (fotograaf Jan Faessen) Gebruiksvriendelijk en toegankelijk design Bewustwording, ook Bart Weggeman, beleidsmedewerker bij Vereniging Cliëntenbelang Amsterdam, wijst erop en noemt een nieuwe manier van ontwerpen: Design for All. Design for All staat voor een ontwerpproces waarbij je zo min mogelijk potentiële gebruikers uitsluit en de gebruiksvriendelijkheid vergroot. Je gaat na wie je buitensluit met huidige voorzieningen en je probeert daarvoor een oplossing te vinden. Daarmee houd je rekening met een grote groep mensen. Denk aan mensen met beperkingen, maar ook aan senioren, kinderen of linkshandigen; bij elkaar zo n 40 procent van de Nederlandse bevolking. Foto van Bart Weggeman van Cliëntenbelang (Jan Faessen)

5 Helder Amsterdams: klare taal voor iedereen Naast design is taal een aandachtspunt voor toegankelijke communicatie. Harry Stork, adviseur bij de gemeentelijke Directie Communicatie, pleit voor Helder Amsterdams taalgebruik. Aan de hand van een videofilmpje laat hij eerst zien hoe het niet moet. We zien een Amsterdammer die een vergunning aanvraagt maar stuit op raadselachtig taalgebruik als is uw gebouw een bouwwerk, heeft u een borstwering en vul alle bescheiden in. Harry: Een burger voelt zich door deze gemeentelijke communicatie niet serieus genomen, wordt misschien zelfs boos, maakt verkeerde beslissingen of belt om extra uitleg. Dit kost de gemeente zo n 7,5 euro per telefoontje. Laaggeletterden worden hiermee het hardste geraakt: in Nederland een groep van 1 miljoen autochtonen en een half miljoen allochtonen. Meld onbegrijpelijk taalgebruik Harry Stork wil alle gemeentelijke diensten afgaan om eenvoudig Helder Amsterdams te promoten voor alle communicatie: Zie je een brief vol jargon of heb je een ander voorbeeld van onbegrijpelijk gemeentelijk taalgebruik? Meld het via telefoonnummer Of bij de dienst zelf. Foto van Harry Stork gemeente Amsterdam (fotograaf Jan Faessen) Welke ideeën hebben de ervaringsdeskundigen? Na de lezingen en een korte pauze krijgen de ervaringsdeskundigen alle ruimte om hun ervaringen en wensen kenbaar te maken. Verdeeld in drie werkgroepen brainstormen ze flipover-vellen vol goede ideeën. Lees in de bijlage alle ideeën van ervaringsdeskundigen. Hoe gaan we verder? We konden gerust een uur doorgaan met brainstormen, maar de tijd zit erop. Na terugkoppeling van alle ideeën brandt de vraag op ieders lippen: hoe nu verder? We hebben veel aanbevelingen gehoord om de gemeentelijke communicatie te verbeteren, concludeert Nienke. We adviseren de gemeenteraad deze aanbevelingen om te zetten in concrete

6 acties. Wat dit oplevert, is nog even de vraag. Maar elke verbetering is er één. Het gaat er ook om dat toegankelijke communicatie en informatie onder de aandacht blijft. Daarvoor zijn nieuwe ideeën altijd welkom. Nieuwe ideeën? Heb je ideeën om communicatie en informatie van de gemeente Amsterdam toegankelijker te maken? Geef ze door aan Nienke Siemonsma

7 BIJLAGE 1: IDEEËN VOOR TOEGANKELIJKE COMMUNICATIE EN INFORMATIE Opmerking van een communicatiemedewerker: Vergroot de bewustwording. Maak filmpjes in de stijl van Postbus 51 voor AT5, waarin burgers van Amsterdam worden aangesproken op hun gedrag in de openbare ruimte (in de lijn van de huidige filmpjes over asociaal). Zo kunnen we bijvoorbeeld mensen wijzen op waar ze hun fiets en vuilnis neerzetten op stoepen, zonder de doorgang te blokkeren voor mensen met een rolstoel (of een kinderwagen). Werkgroep 1 onder leiding van Geranda Afman Foto van werkgroep 1 (fotograaf Jan Faessen) Zet niet altijd callcenters in. De medewerkers daar zijn niet altijd deskundig. Contactpersonen worden zo onbereikbaar. Het kost de burger veel tijd om informatie te krijgen. Zorg voor een brede toepassing van gebarentaal. Laat cursussen hiervoor financieren door betrokken organisaties. Een chauffeur van een bedrijf dat kinderen met een functiebeperking vervoert, moet een opleiding gebarentaal kunnen krijgen. Betuttel de mensen met een functiebeperking niet. Ga vraaggericht te werk, leef je in in de burger. Schrijf liever te eenvoudig dan te moeilijk. Laat je (brief)teksten op leesbaarheid controleren door collega s. Zet testteams van gebruikersgroepen in om uitingen te controleren. Maak gemeentelijke informatie makkelijk vindbaar. Ondertitel bijvoorbeeld programma s op tv (AT5). Zorg voor inlevingsvermogen. Een agent die niet schrikt van een slechthorende maar hem gewoon hulpvaardig ten dienst staat, geeft het goede voorbeeld.

8 Werkgroep 2 onder leiding van Riemke Voskuil Foto van werkgroep 2 (fotograaf Jan Faessen) Zorg voor leesbare typografie op websites. Witte letters op een rode achtergrond is niet functioneel, tenzij je ze vergroot. Voer in elk staddeel de beeldtelefoon (Teletolk) in. Stel spoedtolken beschikbaar, bijvoorbeeld bij de politie. Voorzie gemeentelijke websites van video in gebarentaal. Op staat een voorbeeld. Schrijf makkelijk leesbare, klantvriendelijke brieven. Distribueer en communiceer meer via teksttelefoons. Stel richtlijnen voor toegankelijke websites op. Denk aan normen van de rijksoverheid. Laat mensen niet te lang wachten aan de telefoon. Bel ze terug, zo jaag je ze niet op kosten. Geef meer ov-informatie via lichtbakken. Bijvoorbeeld over vertragingen.

9 Werkgroep 3 onder leiding van Bart Weggeman Foto van werkgroep 3 (fotograaf Jan Faessen) Organiseer als gemeente bijeenkomsten op locaties die voor iedereen toegankelijk zijn: zonder drempels en met een goede akoestiek. Is een lift beperkt bruikbaar voor een scootmobiel, maak dan duidelijk wat de oplossing hiervoor is. Denk na over wie je uitnodigt. Sluit je geen belangrijke groep uit? Zorg voor meer bewustwording over toegankelijkheid. Om een voorbeeld te noemen: niet alle loketten Zorg en Samenleven zijn even toegankelijk. Ontwikkel checklisten voor al je communicatie-activiteiten. Aan de hand van deze controle ga je na met wie en hoe je communiceert. Dan kies je er bijvoorbeeld niet voor om uitsluitend via huis-aan-huisbladen informatie te geven, want dat bereikt mensen met een visuele beperking niet. Investeer in je netwerk van zelforganisaties. Betrek die organisaties in je plannen. Specifieke aandacht moet er zijn voor anderstalige met een functiebeperking. Ook dit kan via zelforganisaties aangepakt worden. Maak websites toegankelijk maar denk ook aan mensen die geen internet gebruiken. Zit de burger met informatie zo dicht mogelijk op de huid. Zet bijvoorbeeld chat in of laat medewerkers van de gemeente informatie verstrekken aan huis, als daar behoefte aan is. Zorg voor een vriendelijke toon in brieven. Werk aan je inlevingsvermogen. Zo hoeven mensen met een functiebeperking niet altijd uit te leggen dat ze iets extra s nodig hebben. Maak gemeentelijke websites toegankelijk voor iedereen, ook voor mensen die weinig gebruikmaken van computers. Beter gebruik maken van radio en tv.

10 BIJLAGE 2: AANWEZIGEN Aanwezigen Riet Kleerebezem Cor van Drongelen Caroll Sastro Paulo Serras Erwin Young Ed van Houten Roos Wattel Brenda Beentjes Stefan Russel Frank Mantje Herman Klein Tiessink Geranda Afman Bart Weggeman Malène Duijst Mariska Petri Harry Stork Esther Groot Wim de Graaf Gerard Godschalk Rosetta Spadaro Nienke Siemonsma Riemke Voskuil Rachel Coenraad Jouly Bakker Marit Lagers Lud van der Garde Suzanne Heuft Denise Peroti Jacco Hogeweg Klankbordgroep Wmo Klankbordgroep Wmo Klankbordgroep Wmo Ervaringsdeskundige Ervaringsdeskundige Ervaringsdeskundige Ervaringsdeskundige Ervaringsdeskundige Stichting Welzijn Doven Amsterdam Cliëntenbelang Cliëntenbelang Cliëntenbelang Cliëntenbelang Cliëntenbelang Dienst Wonen Directie Communicatie Stadsdeel Westerpark Stadsdeel de Baarsjes Loketcoördinator Dienst Zorg en Samenleven Dienst Zorg en Samenleven Dienst Zorg en Samenleven Dienst Zorg en Samenleven Revalidatie Centrum Amsterdam Revalidatie Centrum Amsterdam Tolk Tolk Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Sabel Communicatie Amsterdam

Voorbeeld. Toegankelijke eetgelegenheden. Schouwlijst. Week van de Toegankelijkheid 3-8 oktober 2016

Voorbeeld. Toegankelijke eetgelegenheden. Schouwlijst. Week van de Toegankelijkheid 3-8 oktober 2016 Schouwlijst Toegankelijke eetgelegenheden Week van de Toegankelijkheid 3-8 oktober 2016 Van café tot restaurant, van kantine tot frietkraam Voorbeeld Inleiding In en rond de Week van de Toegankelijkheid

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12

Inhoud. Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12 Inhoud Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12 Onderwerp 1 Gelijkheid...13 De rechten van Tim... 14 Onderwerp 2 Toegankelijkheid...17 De rechten

Nadere informatie

Toegankelijke verenigingen

Toegankelijke verenigingen Schouwlijst Toegankelijke verenigingen Week van de Toegankelijkheid 6-11 oktober 2014 blauw: c:100 m:70 y:0 k:10 rood: c:15 m:100 y:65 k:5 Inleiding In en rond de Week van de Toegankelijkheid vragen belangenbehartigers

Nadere informatie

Startbijeenkomst Lokale Inclusieagenda

Startbijeenkomst Lokale Inclusieagenda Startbijeenkomst Lokale Inclusieagenda 21 juni vond de eerste werkbijeenkomst voor de Lokale Inclusie Agenda plaats. Bij deze werkbijeenkomst gingen medewerkers van de gemeente samen met inwoners die een

Nadere informatie

8. Checklist Voorbeeld? Volg onderstaande link. ja nee nvt

8. Checklist Voorbeeld? Volg onderstaande link. ja nee nvt 8. Checklist? Volg onderstaande link. ja nee nvt BIJLAGE Bereikbaarheid van het evenement/festival (vanuit de omgeving) 1 Is er vanaf het doorgaande voetpad een natuurlijke gidslijn of een geleidelijn

Nadere informatie

Inclusief beleid. Een samenleving voor iedereen Wmo, Inclusief beleid, MLN 1

Inclusief beleid. Een samenleving voor iedereen Wmo, Inclusief beleid, MLN 1 Inclusief beleid Een samenleving voor iedereen 20-9-2010 Wmo, Inclusief beleid, MLN 1 Inclusief beleid Beleid waarbij in alle fasen van de beleidscyclus rekening wordt gehouden met verschillen tussen mensen

Nadere informatie

Op de Kaart, het congres

Op de Kaart, het congres Nieuwsbrief 3, oktober 2009 Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 992 Op de Kaart, het congres Welkom op het congres Op de kaart. Op 10 september was het dan zo ver, het congres Op de kaart

Nadere informatie

De teksten van de vormingspakketten die de sociaal adviseurs gebruiken worden gescreend op klare taal door de collega s van diversiteitsmanagement.

De teksten van de vormingspakketten die de sociaal adviseurs gebruiken worden gescreend op klare taal door de collega s van diversiteitsmanagement. De teksten van de vormingspakketten die de sociaal adviseurs gebruiken worden gescreend op klare taal door de collega s van diversiteitsmanagement. Hierbij ter informatie de 20 Tips voor klare taal van

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6, maart 2011

Nieuwsbrief 6, maart 2011 Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Nieuwsbrief 6, maart 2011 Steeds beter op de kaart Na de presentatie van de glossy in september is er weer genoeg gebeurd. In de gemeente Lopik is in

Nadere informatie

ONGEHINDERD DOOR UW BEDRIJF?

ONGEHINDERD DOOR UW BEDRIJF? ONGEHINDERD DOOR UW BEDRIJF? Maak uw bedrijf toegankelijk voor iedereen en sluit aan bij de app Ongehinderd. Samen maken we Nederland toegankelijker INLEIDING Bedrijven zijn zich steeds vaker bewust van

Nadere informatie

Je welkom voelen. Samen werken aan klantvriendelijkheid

Je welkom voelen. Samen werken aan klantvriendelijkheid Je welkom voelen Samen werken aan klantvriendelijkheid Augustus 2012 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 1. Welkom!... 4 Iedereen is overal welkom... 4 Werk aan de winkel... 4 2. Waar denk je aan bij klantvriendelijkheid?...

Nadere informatie

Voor eigen regie in zorg en samenleving

Voor eigen regie in zorg en samenleving Voor eigen regie in zorg en samenleving Prima instrument, de Wet maatschappelijke ondersteuning. Mensen zelf hun dingen laten doen. Maar dat gaat niet vanzelf. Daarvoor moet je de burger wel goed toerusten.

Nadere informatie

WERKPLAN. Onbeperkt Oost

WERKPLAN. Onbeperkt Oost WERKPLAN Onbeperkt Oost 2015 Onbeperkt Oost p/a Timorplein 8 1094 CB Amsterdam September 2014 Met dit werkplan en deze begroting vraagt de vereniging Onbeperkt Oost een subsidie aan voor het jaar 2015.

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Aan de slag voor toegankelijkheid Leeuwarden

Aan de slag voor toegankelijkheid Leeuwarden Aan de slag voor toegankelijkheid Leeuwarden Van een toegankelijk Leeuwarden-Fryslân 2018 naar een toegankelijk en inclusief Leeuwarden Van een toegankelijk Leeuwarden-Fryslân 2018 naar een toegankelijk

Nadere informatie

Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk

Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk! Training PGOsupport!! 14 april 2014! Jaap van de Putte Programma 10.00-12.30 Kennismaking Usability / Findability / Accessibility 13.15-16.30 Van

Nadere informatie

MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER. Magda op school? Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER. Magda op school? Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. materialen. Doelen STERKE SCHAKELS MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER Jongeren krijgen op school, op de werkplek, in de klas met allerlei regels en afspraken te maken. Zijn de afspraken en regels duidelijk genoeg voor hen? Wat vinden

Nadere informatie

Toegankelijkheid van ziekenhuizen voor dove personen. Filip Verstraete vzw Federatie van Vlaamse DovenOrganisaties

Toegankelijkheid van ziekenhuizen voor dove personen. Filip Verstraete vzw Federatie van Vlaamse DovenOrganisaties Toegankelijkheid van ziekenhuizen voor dove personen Filip Verstraete vzw Federatie van Vlaamse DovenOrganisaties De dovengemeenschap: heel verschillend De dovengemeenschap bestaat uit verschillende groepen:

Nadere informatie

VOOR EIGEN REGIE IN ZORG EN SAMENLEVING

VOOR EIGEN REGIE IN ZORG EN SAMENLEVING Toegankelijkheidsonderzoek Werkplein West Jan van Galenstraat 323 donderdag 11 maart 2010 ALGEMEEN Het gebouw aan de Jan van Galenstraat bestaat uit twee gedeeltes: Het publieksgedeelte en het personeelsgedeelte.

Nadere informatie

Documentaire. Voorbereiding op het documentaire project

Documentaire. Voorbereiding op het documentaire project Documentaire Voorbereiding op het documentaire project Inhoud 1. Wat is een documentaire? 2. Interview techniek 3. Documentaire maken in 3 stappen 3.1. Ontwerpen 3.2. Opnemen 3.3. Monteren 4. Werkdocument

Nadere informatie

Wat betekent bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van de Openbare Ruimte

Wat betekent bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van de Openbare Ruimte Wat betekent bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van de Openbare Ruimte 1. Wat is toegankelijkheid Straten, parken, gebouwen zijn pas echt openbaar als iedereen er gebruik van kan maken.

Nadere informatie

Betrekken van mensen met een beperking: niets over ons zonder ons!

Betrekken van mensen met een beperking: niets over ons zonder ons! Griffiersdag 1 februari 2019 Den Haag Wouter Bolier Beleidsmedewerker w.bolier@iederin.nl Betrekken van mensen met een beperking: niets over ons zonder ons! Even voorstellen: Ieder(in) Netwerk 250 organisaties

Nadere informatie

Speech CdK Ank Bijleveld Overijssel.nl drempelvrij 2 april, 16.15 uur, Statenzaal proviciehuis Zwolle. Beste aanwezigen,

Speech CdK Ank Bijleveld Overijssel.nl drempelvrij 2 april, 16.15 uur, Statenzaal proviciehuis Zwolle. Beste aanwezigen, 1 Speech CdK Ank Bijleveld Overijssel.nl drempelvrij 2 april, 16.15 uur, Statenzaal proviciehuis Zwolle Beste aanwezigen, Fantastisch dat jullie hier allemaal zijn om onze drie sterren voor een drempelvrije

Nadere informatie

Altijd en overal bellen en gebeld worden KPN Teletolk. Ook als u een auditieve beperking of spraakbeperking heeft

Altijd en overal bellen en gebeld worden KPN Teletolk. Ook als u een auditieve beperking of spraakbeperking heeft Altijd en overal bellen en gebeld worden KPN Teletolk Ook als u een auditieve beperking of spraakbeperking heeft Snel starten 1. Download bij een van de aanbieders de Total Conversationsoftware op uw smartphone,

Nadere informatie

ONTWERPEN VOOR DOVEN

ONTWERPEN VOOR DOVEN ONTWERPEN VOOR DOVEN (en voor iedereen eigenlijk) INTRO studeren Websourd 3d ontwerper geautomatiseerde vertaling Marie van Driessche 2017 DILLEMA - brief doof of niet NIET GEDAAN maar wel gebarentaal

Nadere informatie

Opname hulp. Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen. Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+

Opname hulp. Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen. Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+ Opname hulp Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen B B Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+ BoekenBabbels DOEL Door het opnemen en plaatsen van korte

Nadere informatie

Wie kan terecht in een centrum voor basiseducatie? Wat kan je er leren?

Wie kan terecht in een centrum voor basiseducatie? Wat kan je er leren? basis educatie Wie niet goed kan lezen, schrijven en rekenen, is geen uitzondering. In ons land heeft meer dan half miljoen mensen er moeite mee. In een centrum voor basiseducatie kan je die achterstand

Nadere informatie

Verras je klant! Hoe je op een andere manier kunt schrijven. Beste lezer,

Verras je klant! Hoe je op een andere manier kunt schrijven. Beste lezer, Verras je klant! Hoe je op een andere manier kunt schrijven Beste lezer, Betrokken, dichtbij, toonaangevend. Hoe zie je dat terug in de brieven en e-mails die jullie klanten ontvangen? >> Bekijk de bijlage

Nadere informatie

Toegankelijkheid van communicatie: over begrijpen en begrepen worden

Toegankelijkheid van communicatie: over begrijpen en begrepen worden Toegankelijkheid van communicatie: over begrijpen en begrepen worden Toegankelijkheid We gaan er vaak van uit dat de toegankelijkheid van de fysieke omgeving een voldoende voorwaarde is om iedereen te

Nadere informatie

toolkit persoons gerichte zorg Bouwen aan eerstelijns zorg op maat voor mensen met een chronische ziekte

toolkit persoons gerichte zorg Bouwen aan eerstelijns zorg op maat voor mensen met een chronische ziekte toolkit persoons gerichte zorg Bouwen aan eerstelijns zorg op maat voor mensen met een chronische ziekte Over deze toolkit Welkom in het huis van persoonsgerichte zorg! Zoals je ziet is het huis nog in

Nadere informatie

Iedereen wordt graag respectvol behandeld, dus ook de persoon met een handicap. Enkele algemene tips voor het omgaan met personen met een handicap:

Iedereen wordt graag respectvol behandeld, dus ook de persoon met een handicap. Enkele algemene tips voor het omgaan met personen met een handicap: Gedragscode VAL: omgaan met personen met een handicap (bron: www.parantee.be en www.gripvzw.be) Het is belangrijk dat onze maatschappij toegankelijk is voor iedereen, en iedereen heeft recht om de sport

Nadere informatie

Onbeperkt meedoen! Voortgangsrapportage samenvatting in begrijpelijke taal. Luisteren naar mensen met een beperking

Onbeperkt meedoen! Voortgangsrapportage samenvatting in begrijpelijke taal. Luisteren naar mensen met een beperking samenvatting in begrijpelijke taal Voortgangsrapportage 2019 Onbeperkt meedoen! In Nederland hebben ruim 2 miljoen mensen een beperking. Ze zijn slechtziend, blind of doof, hebben een lichamelijke beperking,

Nadere informatie

De doelgroep. Wat is eenvoudig schrijven

De doelgroep. Wat is eenvoudig schrijven Dit is een stuk over eenvoudig schrijven. Het is bedoeld om het belang van eenvoudig schrijven te laten zien en te helpen bij het schrijven van brieven of verslagen voor cliënten. Eenvoudig schrijven is

Nadere informatie

Beïnvloeding Samen sta je sterker

Beïnvloeding Samen sta je sterker Beïnvloeding Samen sta je sterker Aan de slag Om uw doel te bereiken, moet u gericht aan de slag gaan. Het volgende stappenplan kan u hierbij helpen. 1. Analyseer het probleem en bepaal uw doel Als u een

Nadere informatie

nieuwsbrief We zullen doorgaan Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Maart 2012

nieuwsbrief We zullen doorgaan Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Maart 2012 Maart 2012 We zullen doorgaan In deze nieuwsbrief een nieuw gezicht: Diana Davelaar. Diana is de opvolger van Patrick Veenendaal. Patrick moest om gezondheidsredenen stoppen. Diana heeft in oktober het

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding

Inhoudsopgave. Inleiding Handboek Inhoudsopgave Inleiding... 1 Thema... 2 1. Aan de slag... 3 2. Waar beginnen?... 4 2.1 WANNEER?... 4 2.2 AANMELDEN ALS ORGANISATOR... 5 2.3 SAMENSTELLEN VAN EEN TEAM... 5 2.4 WAARVOOR MOETEN WE

Nadere informatie

WHITEPAPER. Wat is een. Responsive website? Voordelen van een. Responsive website? Hoe start je met een. Responsive website? RESPONSIVE WEBSITES

WHITEPAPER. Wat is een. Responsive website? Voordelen van een. Responsive website? Hoe start je met een. Responsive website? RESPONSIVE WEBSITES WHITEPAPER RESPONSIVE WEBSITES Wat is een Responsive website? Voordelen van een Responsive website? Hoe start je met een Responsive website? INTRODUCTIE Met het downloaden van deze whitepaper kunnen we

Nadere informatie

DE AARDE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. Mueller/GP

DE AARDE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. Mueller/GP DE AARDE IS OOK TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS Mueller/GP Wilkins/GP Een wereld die draait op schone energie, met rijke bossen en oceanen vol leven. Dat is de wereld volgens Greenpeace. We doen

Nadere informatie

Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule

Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule Een klacht is een kans. Wanneer een klant de moeite neemt om zijn onvrede te laten blijken, biedt dat je de mogelijkheid de klant alsnog tevreden te stellen

Nadere informatie

Zicht en Gehoor een onderzoek van seniorenorganisatie ANBO en Specsavers

Zicht en Gehoor een onderzoek van seniorenorganisatie ANBO en Specsavers 6-07-2015 Zicht en Gehoor een onderzoek van seniorenorganisatie ANBO en Specsavers Over dit onderzoek Dit onderzoek over zicht en gehoor is uitgevoerd door seniorenorganisatie ANBO. Het betreft een online

Nadere informatie

Maak in. je eerste. fotoboek! 10 stappen. Snelle handleiding voor Windowsversie 7.4 en hoger. Selecteer je beste foto s. Open het fotoboekprogramma.

Maak in. je eerste. fotoboek! 10 stappen. Snelle handleiding voor Windowsversie 7.4 en hoger. Selecteer je beste foto s. Open het fotoboekprogramma. Snelle handleiding voor Windowsversie 7.4 en hoger Maak in 10 stappen je eerste fotoboek! 1 Selecteer je beste foto s. Selecteer de foto s die je wilt gebruiken en verzamel ze in één folder op je computer.

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) week 11-12 maart 2012 - hardop-denktekst schrijven B Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet.

Nadere informatie

Aan de leden van de Vaste Commissie voor BZK in de Tweede Kamer Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de leden van de Vaste Commissie voor BZK in de Tweede Kamer Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Aan de leden van de Vaste Commissie voor BZK in de Tweede Kamer Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Utrecht, 22 maart 2013 Kenmerk: U20130322 Betreft: Een digitale samenleving voor iedereen Geachte mevrouw,

Nadere informatie

In gesprek met medewerkers over verzuim

In gesprek met medewerkers over verzuim TIP: dit is een interactieve pdf. de inhoudsopgave en het menu onder aan de pagina s zijn clickable. In gesprek met medewerkers over verzuim Inhoud 1. verzuim bespreken met medewerkers Het is belangrijk

Nadere informatie

Anders HOren door SpraakAfzien Studiedag Toegankelijke Cultuur 7 mei 2012

Anders HOren door SpraakAfzien Studiedag Toegankelijke Cultuur 7 mei 2012 AHOSA vzw Anders HOren door SpraakAfzien Studiedag Toegankelijke Cultuur 7 mei 2012 Cultuur kan toegankelijk gemaakt worden voor dove en slechthorende personen die communiceren via gesproken taal op volgende

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage Jac. P. Thijsse College

Maatschappelijke Stage Jac. P. Thijsse College Maatschappelijke Stage Jac. P. Thijsse College Afgelopen weken hebben de leerlingen van 3H, 3V de maatschappelijke stage doorlopen. In deze nieuwsbrief geven wij een verslag van de activiteiten 3H en 3V.

Nadere informatie

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dat mensen gebruik maken van media is niet nieuw. Er zijn

Nadere informatie

Wij zijn u graag van dienst!

Wij zijn u graag van dienst! Wij zijn u graag van dienst! Wij doen dit open, eerlijk en duidelijk en vertellen in deze folder hoe onze service eruit ziet www.nijmegen.nl Wij zijn u graag van dienst Wat wij als gemeente doen, staat

Nadere informatie

Tips bij slechthorendheid

Tips bij slechthorendheid Libra R&A Audiologie Tips bij slechthorendheid Deze folder is bedoeld voor mensen die met elkaar in gesprek willen gaan en waarbij een van de gesprekspartners slechthorend is. Technische hulpmiddelen,

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Les 17 Zo zeg je dat (niet)

Les 17 Zo zeg je dat (niet) Blok 3 We hebben oor voor elkaar les 17 Les 17 Zo zeg je dat (niet) Doel blok 3: Leskern: Woordenschat: Materialen: Leerlingen leren belangrijke communicatieve vaardigheden, zoals verplaatsen in het gezichtspunt

Nadere informatie

Omgaan met mensen met een beperking

Omgaan met mensen met een beperking Omgaan met mensen met een beperking makkelijker dan u denkt! Gebruik de juiste woorden! Het is belangrijk dat we iedereen respectvol benaderen en mensen niet reduceren tot hun beperking. Vandaar de termen

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

Studievaardigheden. BEN/LO/ADHD/14/0003j April 2014

Studievaardigheden. BEN/LO/ADHD/14/0003j April 2014 Studievaardigheden N.B.: de inhoud van dit programma is slechts van adviserende aard en dient niet als vervanging voor professioneel en/of medisch advies. Als u verdere consultatie wenst, of wanneer u

Nadere informatie

Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten

Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten 1. Inleiding Deze informatiekaart geeft informatie over de betekenis van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (verder: het Verdrag)

Nadere informatie

MEMORANDUM De Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap (SAPH)

MEMORANDUM De Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap (SAPH) MEMORANDUM 2019-2024 De Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap (SAPH) De SAPH is de schakel tussen het Kortrijkse stadsbestuur en personen met een handicap, hun belangenorganisaties en verenigingen.

Nadere informatie

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels 360 feedback 3.1 Student: M. camp Studentnummer: 11099003 Klas: WDH31 Datum: 2-02-2014 Personen welke de formulieren hebben ingevuld: - M. Camp - Menno Lageweg - Ir. S.W.L. van Herk - D.J. Jager M. Camp

Nadere informatie

Onbeperkt stemmen. Kunnen mensen met een beperking goed meedoen bij het stemmen voor de verkiezingen?

Onbeperkt stemmen. Kunnen mensen met een beperking goed meedoen bij het stemmen voor de verkiezingen? Onbeperkt stemmen Kunnen mensen met een beperking goed meedoen bij het stemmen voor de verkiezingen? Verkiezingen In Nederland kun je vanaf je achttiende jaar stemmen bij verkiezingen. We kiezen dan de

Nadere informatie

Communicatie voor iedereen

Communicatie voor iedereen Communicatie voor iedereen 7 basiselementen: 1. Kies bewust de communicatiemix 2. Zorg dat iedereen de informatie vindt 3. Bouw de communicatie logisch op 4. Gebruik een toegankelijke lay-out 5. Zorg voor

Nadere informatie

Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail. Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1

Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail. Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1 Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1 Inhoud: 1. Dit protocol 2. Afspraken voor alle kinderen 3. Praktisch

Nadere informatie

Toegankelijkheid bibliotheken tbv visueel gehandicapten De eisen op een rijtje

Toegankelijkheid bibliotheken tbv visueel gehandicapten De eisen op een rijtje Toegankelijkheid bibliotheken tbv visueel gehandicapten De eisen op een rijtje Fysieke toegankelijkheid Gebruik in ieder geval onderstaande aandachtspunten: 1. Afstapjes en trappen dienen goed afgeschermd

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek Lokaal Loket Lisse

Tevredenheidsonderzoek Lokaal Loket Lisse W032521 / 22309 Onderzoeken uitvoering Tevredenheidsonderzoek Lokaal Loket Lisse Oktober 2012 Uitgevoerd door: S. Boekestijn beleidsmedewerker gemeente Lisse INHOUDSOPGAVE Inleiding p. 2 1 Onderzoeksopzet

Nadere informatie

Perspectief 3 e editie 3 hv Project duurzaamheid

Perspectief 3 e editie 3 hv Project duurzaamheid Perspectief 3 e editie 3 hv Project duurzaamheid 1. Start Duurzaam leven is belangrijk. Als we dat niet doen, is de aarde in de toekomst niet meer leefbaar. De gevolgen van onze leefstijl zijn nu al te

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

Usability-evaluatie website www.dongen.nl op 10 juni bij SIGCHI.NL

Usability-evaluatie website www.dongen.nl op 10 juni bij SIGCHI.NL Usability-evaluatie website www.dongen.nl op 10 juni bij SIGCHI.NL Kennismaken Vragenformulier: wie is deze gebruiker, ervaring met web/computers, kennis van de website, Taken: 1. Eerstvolgende vergadering

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

Zet een informatieve intro op je homepage

Zet een informatieve intro op je homepage VERLEIDEN OP INTERNET HOE MAAK JE EEN WEBSITE ONWEERSTAANBAAR? MUST-HAVE AARTJAN VAN ERKEL verleiden op internet 1 Zeg nooit welkom Zet een informatieve intro op je homepage Het kopje Welkom op een homepage

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Onderwerp: Advies over de informatievoorziening betreffende de Amsterdamse jeugdhulp

Onderwerp: Advies over de informatievoorziening betreffende de Amsterdamse jeugdhulp Datum: 10-10-2018 Onderwerp: Advies over de informatievoorziening betreffende de Amsterdamse jeugdhulp Aan het College van B&W, geachte wethouder, Graag adviseren wij u hierbij over de informatievoorziening

Nadere informatie

Aandacht voor laaggeletterde ouders. Nynke Okma Stichting Lezen & Schrijven

Aandacht voor laaggeletterde ouders. Nynke Okma Stichting Lezen & Schrijven Aandacht voor laaggeletterde ouders Nynke Okma Stichting Lezen & Schrijven Stichting Lezen & Schrijven Stichting Lezen & Schrijven initiatief van H.K.H. Prinses Laurentien Doel: het voorkomen en verminderen

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 3 April 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

Sociale media voor maatschappelijke organisaties

Sociale media voor maatschappelijke organisaties Sociale media voor maatschappelijke organisaties 11 adviezen Door: Sandra Kamerbeek s.kamerbeek@movisie.nl 1. Ken de functies van sociale media Sociale media kent verschillende functies. (zie ook volgende

Nadere informatie

Toegankelijkheid (artikel 9)

Toegankelijkheid (artikel 9) Toegankelijkheid (artikel 9) Fysieke toegankelijkheid 1 e Prioriteit: Betere toegankelijkheid van openbare gebouwen 2 e Prioriteit: Meer aanpasbaar ontwerpen/bouwen waardoor toegankelijkheid in de toekomst

Nadere informatie

Ondersteuning bij leven met een beperking

Ondersteuning bij leven met een beperking Ondersteuning bij leven met een beperking Niet-aangeboren hersenletsel MEE Niet-aangeboren hersenletsel Raad en daad als het om mensen met NAH gaat Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) overkomt je. Door

Nadere informatie

6Het voorbereidingsdraaiboek

6Het voorbereidingsdraaiboek DC 6Het voorbereidingsdraaiboek In dit dc-thema vind je informatie over het voorbereiden van een evenement. Het is een soort checklist van tien aandachtspunten, om te controleren of je niets vergeten bent.

Nadere informatie

7 stappen naar bredere toegankelijkheid van bewonersgroepen in Gent

7 stappen naar bredere toegankelijkheid van bewonersgroepen in Gent 7 stappen naar bredere toegankelijkheid van bewonersgroepen in Gent voorwoord Gent en zijn wijken zijn superdivers geworden. De stad is een microkosmos van zo n 160 verschillende nationaliteiten; allemaal

Nadere informatie

Enquête stichting Parentes Zoetermeer

Enquête stichting Parentes Zoetermeer Enquête stichting Parentes Zoetermeer In de afgelopen weken hebt u de mogelijkheid gehad om d.m.v. onze enquête uw stem te laten horen over diverse punten die spelen binnen onze stichting Parentes. In

Nadere informatie

e-tip Workshops/bijeenkomst organiseren

e-tip Workshops/bijeenkomst organiseren e-tip Workshops/bijeenkomst organiseren Een workshop organiseren? Veel werk, maar ook erg leuk! Hieronder vindt je wat tips en aandachtspunten die je vast en zeker van pas zullen komen. De lijst is natuurlijk

Nadere informatie

Positieve verpleegkunde: op weg naar een bloeiende samenleving!

Positieve verpleegkunde: op weg naar een bloeiende samenleving! Van Kleef Lezing 10-12-2015 Spreker: Jan Walburg, Hoogleraar Positieve Psychologie, Universiteit van Twente Positieve verpleegkunde: op weg naar een bloeiende samenleving! Aan positieve psychologie kleeft

Nadere informatie

voor Hagenaars met een beperking

voor Hagenaars met een beperking Brengen en halen, dat is kort gezegd wat Voorall doet: kennis doorgeven aan iedereen die er iets aan kan hebben, informatie halen bij mensen en organisaties die het kunnen weten, en advies geven aan instanties

Nadere informatie

Project Start Up Wat is het? Wie nemen er deel? Wanneer kies je voor een PSU? Hoe werkt het?

Project Start Up Wat is het? Wie nemen er deel? Wanneer kies je voor een PSU? Hoe werkt het? Project Start Up Wat is het? De Project Start Up (PSU) is een krachtige interventie bij aanvang van het project. De PSU is een workshop waarin je de belangrijke aspecten van het project met elkaar inventariseert

Nadere informatie

Communiceren met de achterban

Communiceren met de achterban 1 Communiceren met de achterban Je wilt weten hoe je het beste communiceert met de achterban. Je wilt direct aan de slag en snel resultaten. Je hebt een hoe-vraag. Zoals iedereen. Maar als je werkelijk

Nadere informatie

Thema In en om het huis

Thema In en om het huis http://www.edusom.nl Thema In en om het huis Les 26. Herhaling thema Wat leert u in deze les? De woorden uit les 22, 23, 24 en 25 Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING ONLINE MARKETING ANGELCOACHING MARCA VAN DEN BROEK Met mijn bedrijf AngelCoaching zet ik me in voor succesvol ondernemen als kunstenaar//creatief. WAAR GAAT HET OM? Zichtbaarheid Onderscheidend (en authentiek)

Nadere informatie

Enschede-panel over informatievoorziening

Enschede-panel over informatievoorziening Enschede-panel over informatievoorziening Driekwart van de panelleden leest Enschede Centraal. De infopagina s in Huis aan Huis zijn de vaakst gebruikte gemeentelijke informatiebron. Kabelkrant en digitale

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

Dienstverlening Amsterdam-Noord

Dienstverlening Amsterdam-Noord Dienstverlening Amsterdam-Noord tweede meting bewonerspanel Projectnummer: 9151 In opdracht van stadsdeel Amsterdam-Noord Rogier van der Groep Esther Jakobs Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658 1012 GL

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem c.c. leden van de commissie Samenleving

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem c.c. leden van de commissie Samenleving Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem c.c. leden van de commissie Samenleving Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Kopie aan Onderwerp 19 mei 2016 2016/09 S.K. Augustin

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

december 2014 Informatiekaart VN-verdrag TransitieBureau Wmo

december 2014 Informatiekaart VN-verdrag TransitieBureau Wmo december 2014 Informatiekaart VN-verdrag TransitieBureau Wmo Deze informatiekaart is bedoeld om u in te lichten over het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (verder: VN-verdrag Handicap)

Nadere informatie

Voordracht voor de raadsvergadering van <datum raadsvergadering>

Voordracht voor de raadsvergadering van <datum raadsvergadering> Gemeenteblad Voordracht voor de raadsvergadering van Jaar 2013 Publicatiedatum * Agendapunt * Datum indiening 8 februari 2013 Tekst wordt gepubliceerd in Gemeenteblad Tekst wordt

Nadere informatie

Houd de lijn vrij! Help blinden en slechtzienden veilig over straat

Houd de lijn vrij! Help blinden en slechtzienden veilig over straat Persbericht Onder embargo tot 8 april 2019, 9.00 uur. Zeist, 8 april 2019 Houd de lijn vrij! Help blinden en slechtzienden veilig over straat Kent u die geribbelde tegels op de grond, die lijnen vormen

Nadere informatie

Mensen met afasie hebben moeite met taal, maar zij zijn niet gek!

Mensen met afasie hebben moeite met taal, maar zij zijn niet gek! Afasie Logopedie Afasie is een taalstoornis die ontstaat door schade aan de hersenen, bijvoorbeeld na een beroerte of CVA (hersenbloeding, herseninfarct). In deze folder leest u hoe afasie ontstaat en

Nadere informatie

Het hele verhaal in Gebarentaal

Het hele verhaal in Gebarentaal Het hele verhaal in Gebarentaal Nederlandse gebarentaal voor iedereen Werkboek niveau 2 Iris Wijnen en Tom Uittenbogert Broek in Waterland, 2015 Het hele verhaal in Gebarentaal Werkboek niveau 2 Auteurs:

Nadere informatie

Zicht op Toegankelijkheid. Professioneel advies over toegankelijkheid van gebouwen en buitenruimte voor slechtziende en blinde mensen

Zicht op Toegankelijkheid. Professioneel advies over toegankelijkheid van gebouwen en buitenruimte voor slechtziende en blinde mensen Zicht op Toegankelijkheid Professioneel advies over toegankelijkheid van gebouwen en buitenruimte voor slechtziende en blinde mensen Koninklijke Visio Koninklijke Visio is het expertisecentrum voor slechtziende

Nadere informatie

Mijn computer is leuk

Mijn computer is leuk Handleiding Mijn computer is leuk Ouders praten samen over computers, kinderen en opvoeding Pharos, 2014 Marjolijn van Leeuwen INHOUDSOPGAVE Inleiding blz. 3 De themabijeenkomst blz. 5 Thema 1, oefeningen

Nadere informatie

Resultaten andere onderwerpen bewonerspanel Oud-West 2005

Resultaten andere onderwerpen bewonerspanel Oud-West 2005 Resultaten andere onderwerpen bewonerspanel Oud-West 2005 Project: 4273 In opdracht van stadsdeel Oud-West drs. Karin Klein Wolt dr. Esther Jakobs Weesperstraat 79 Postbus 658 1018 VN Amsterdam 1000 AR

Nadere informatie

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Inhoudsopgave Welkom Blz. 3 Wat zijn baby- en kindergebaren? Blz. 4 Voordat je begint Blz. 5 De eerste gebaren Blz. 6 & 7 Gebaren- tips Blz. 8 Veel gestelde

Nadere informatie