Lezingen-aanbod Valacon seizoen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lezingen-aanbod Valacon seizoen"

Transcriptie

1 Voor meer informatie over ons programma kunt u contact opnemen via info@valacon.nl Lezingen-aanbod Valacon seizoen U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met een van onze specialisten via Wilt u ook de beschikking hebben over de kennis en ervaring voor bedrijfsoptimalisatie en levensduurverlenging? Bestel dan nu de Handleiding Duurzaam Melkvee Management Laat u inspireren door meer dan 400 tips, foto s, tabellen en figuren. Gebaseerd op onderzoek en praktijkervaringen. Kijk daarvoor op Tijdens de lezingen kunt u het boek tegen een gereduceerd prijs mee naar huis nemen. Dat scheelt u bovendien portokosten!

2 Een langere levensduur, dat is gemakkelijker dan u denkt! Naar een gestructureerde aanpak met resultaat De sector heeft zich in het kader van het project Duurzame Zuivel Keten (DZK) ten doel gesteld de levensduur van het melkvee met 6 maanden verhoogd te hebben in Een duurzamere veestapel, met een lange levensduur, heeft invloed op veel verschillende aspecten van de bedrijfsvoering. Van arbeid tot economie, van gezondheid tot productie. Omgekeerd hebben veel aspecten invloed op de levensduur. Om melkveehouders te ondersteunen bij hun aanpak heeft Valacon in samenwerking met melkveehouders van het eerste uur een aanpak ontwikkeld die zeer effectief is gebleken. De aanpak is later in sectorverband uitgewerkt als de PDCA-aanpak die door Valacon is verbreed tot de PDCA + -aanpak. Een aanpak die nog meer toegesneden is op het individuele bedrijf. Onderdeel van de aanpak is ook het KBL-principe, een werkwijze waarmee zowel de probleemanalyse als de oplossingen integraal en gestructureerd in beeld kunnen worden gebracht. Tijdens de presentatie worden de verschillende bedrijfsaspecten en werkmethoden besproken en hoe u de voortgang van het proces kunt meten en onder controle kunt houden.

3 Fosfaatreductie. Levensduurverlenging, dé manier om de fosfaatproductie te verlagen. Of het nu gaat om de mestplaatsingsruimte, BEX of de kringloopwijzer, de fosfaatproductie bepaalt steeds meer de ontwikkelingsruimte op uw bedrijf. Tegelijkertijd wilt u de economische levensduur van uw koeien verlengen. Zijn een lagere fosfaatproductie en een langere levensduur te combineren? Heeft een lagere fosfaatproductie niet juist een negatief effect op de levensduur van de koeien? Levensduurverlenging is een goede manier om ook de fosfaatproductie op uw bedrijf te verminderen. Door het vervangingspercentage te verlagen en minder jongvee aan te houden, kan in sommige gevallen de fosfaatproductie meer worden verlaagd dan mogelijk is via het voerspoor. En dat zonder enig risico voor de veestapel! Tijdens de presentatie wordt ingegaan op de relatie levensduur en fosfaatproductie en op de mogelijkheden om de kansen voor levensduurverlenging in de praktijk ook te benutten. U krijgt u praktische handvatten aangereikt om uw veestapel minder fosfaat te laten produceren. Cijfers over fosfaatproductie worden besproken en vergeleken. Ook aan opties als uitbesteden van jongveeopfok wordt aandacht besteed.

4 Biobedding als ligboxstrooisel De vaste fractie van gescheiden mest voor maximaal comfort Gescheiden mest als boxbedekkingsmateriaal, de zogenaamde biobedding, is al aardig ingeburgerd. Naar schatting al meer dan 1000 bedrijven passen het naar tevredenheid toe. Voor menig melkveehouder is het de vraag hoe het feitelijk zit met de gezondheidsrisico s en de risico s voor de melkkwaliteit. Daarover kan Valacon u helemaal bijpraten. Valacon startte in 2011 met het onderzoek en sindsdien is het onderzoek verdiept en verbreed. Van diergezondheid naar melkkwaliteit en van bacteriën die de uiergezondheid kunnen bedreigen tot bacteriën die extreem hitteresistente sporen vormen die de melkkwaliteit kunnen bedreigen. Tevens wordt het materiaal op de bedrijven op verschillende manieren behandeld. Van gewone mestscheiding, gedroogd of gecomposteerd, ingekuild, of bewerkt in droogtrommels of de hygiënisatie-unit. Wat zijn daarvan nu de voordelen? Heeft het allemaal wel In de presentatie praten wij u helemaal bij en kunt u zelf een afgewogen besluit nemen over een eventuele toepassing op uw bedrijf.

5 De jongveeopfok Laat uw jongvee uitblinken voor levensduur Een langere levensduur begint bij een goed jongveeopfok. De periode waarin veel van de genetische potentie tot uiting begint te komen en doorwerkt tot in de lactatie. Het doel van de jongveeopfok is kalveren uit te laten groeien tot gezonde, goed ontwikkelde vaarzen die goed produceren. Toch wordt het belang van de jongvee vaak nog onderschat met als gevolg dat die soms verre van optimaal is. Dat heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid en de productie van het melkvee. Waar liggen de belangrijke aangrijpingspunten voor een optimale opfok? Dat is het onderwerp van de presentatie over de jongveeopfok. Daarbij wordt ingegaan op de verschillende fasen in de opfok: de biestperiode, de melkperiode, de pubertijd en de inseminatieleeftijd en de periode tot afkalven. Aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden, cijfers en grafieken wordt een en ander verduidelijkt. Ons doel is dat u naar huis gaat met concrete handvatten voor uw dagelijkse bedrijfsvoering. Zodat u maatregelen kunt nemen die resultaat opleveren en uiteindelijk ook bijdragen aan een langere levensduur van uw veestapel.

6 Ligboxen en ligboxbedekking Laat uw koeien niet links liggen Een goed ligcomfort en een goede maatvoering en afstelling van de ligboxen hebben een grote betekenis voor de gezondheid en het functioneren van koeien. Er is veel bekend over wat voor een koe optimaal is. In de praktijk wordt vaak gedacht dat een ligbox de koe min of meer moet dwingen om ervoor te zorgen dat de boxen schoon blijven. Maar dat is een misverstand. De koe moet niet gedwongen maar gestuurd worden. Hoe dat kan is het onderwerp van de presentatie. Wat is een goede maatvoering, welke ligbedden zijn het beste voor de koe en hoe kunt u extra werk aan de boxen voorkomen. Kortom, wat is de juiste balans tussen uw belangen en die van de koe? En in hoeverre kunnen de afstelling en het ligcomfort van de boxen bijdragen aan de levensduur van de koeien? Daarnaast worden de praktijkervaring van Valacon van de verschillende typen ligboxstrooisel besproken. U zult er versteld van staan wat u allemaal aan tips en aandachtspunten mee kunt nemen naar huis om het voor uw eigen koeien comfortabel te maken zodat ze graag gaan liggen wat zijn weerslag heeft op de gezondheid en de productie en dat zonder extra werk.

7 Fokkerij en Selectie Voor probleemloos melken en levensduur Als melkveehouder wilt u de juiste balans vinden tussen vorm en functie van hun koeien. Koeien die de omstandigheden op uw bedrijf zonder problemen aankunnen en die lang en gezond productief blijven. Koeien met de juiste gebruikseigenschappen waar u prettig mee kunt werken en die bijdragen aan een goed inkomen. Kortom, koeien die bij u en uw bedrijf passen en lang meegaan. Welke rol speelt de fokkerij hierbij? Er wordt veel over gesproken maar hoe belangrijk is een goede fokkerij nu echt voor de levensduur? En waar moet u op letten om een veestapel te krijgen die u zo graag zou willen hebben? Een veestapel die ook lang meegaat. Welke eigenschappen moeten uw koeien dan hebben? In de praktijk zien we te vaak dat koeien op jonge leeftijd moeten worden afgevoerd omdat ze de omstandigheden niet meer aankunnen. Ook vaarzen en tweede kalfkoeien en de vraag is nu of dat een fokkerijprobleem is en zo ja wat u daaraan kunt verbeteren. Tijdens de presentatie laten wij nu zien hoe u uw fokdoel kunt opstellen en daarbij de juiste stieren kunt kiezen. Want niet de stier bepaalt hoe goed hij is, maar uw koeien waarmee hij paart en uw wensen met betrekking tot de veestapel. Uw bedrijfseigen doel is wet als het gaat om welke stieren u gebruikt.

8 Wel of geen droogstand? En een goede uiergezondheid zonder antibiotica? Een goede droogstand is essentieel voor een goed vervolg in de lactatie. Lang is verondersteld dat het niet zonder antibiotica zou kunnen omdat anders de problemen niet te overzien zouden zijn. Een van de alternatieven zou dan zijn om de koeien niet droog te zetten. Afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar droogzetten, droogstandslengte en uiergezondheid. Wat zijn nu daadwerkelijk de beste manieren om koeien droog te zetten, hoeveel dagen droogstand is optimaal en waar liggen de grenzen bij het gebruik van een droogzetter? Welke informatie kunnen we uit deze onderzoeken halen en vertalen naar uw dagelijkse praktijk. Hoe kunt u de juiste maatregelen nemen voor een droogstand zonder problemen? En die ook garant staan voor een goede start van de lactatie? Tijdens de presentatie wordt u bijgepraat over de resultaten uit het onderzoek en geven wij u praktische handvatten waarmee u thuis aan de slag kunt. U zult zien, zo moeilijk is het niet.

9 WIE ZIJN WIJ EN WAT DOEN WIJ? WAT WIJ VOOR U KUNNEN BETEKENEN EEN KOEGERICHT ADVIES VOOR EEN LANGERE LEVENSDUUR Valacon richt zich op het verlengen van de levensduur van melkvee. Voor een veestapel met een goede gezondheid en productie en die een bovengemiddelde levensproductie realiseert. En dat op een economisch verantwoorde manier. Door middel van een koegericht advies op maat. Onze aanpak kenmerkt zich door een integrale benadering waarbij de verschillende bedrijfsaspecten op de juiste manier op elkaar worden afgestemd. Met als resultaat een langere levensduur en voor uzelf meer werkplezier, een hogere arbeidsefficiëntie en een beter inkomen. Daarvoor is een koegerichte aanpak ontwikkeld onder het motto probleemloos melken, zo doet u dat. Inmiddels hebben wij 10 jaar ervaring op meer dan 300 melkveebedrijven. De productieve levensduur en de levensproductie op die bedrijven liggen inmiddels ruim boven het landelijk gemiddelde. VOOR PROBLEEMLOOS MELKEN Valacon kan op verschillende manieren bijdragen aan de optimalisatie van uw bedrijf en aan het verlengen van de levensduur van uw veestapel. Direct met individuele adviezen en individuele begeleiding en daarnaast met studiegroepen, lezingen, workshops en cursussen. Met onze diensten willen wij u ondersteunen bij uw streven naar bedrijfsoptimalisatie en levensduurverlenging. Wij kunnen u een breed pakket aan diensten aanbieden omdat we inmiddels meer dan 10 jaar praktijkervaring met levensduurverlenging combineren met diepgaande kennis en expertise. Dat moet ook wel, want succesvol werken aan levensduurverlenging vraagt een gerichte aanpak op basis van kennis en ervaring. Wilt u meer informatie, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@valacon.nl of kijk op Wij geven graag een toelichting op onze producten en diensten en gaan in op uw persoonlijke wensen voor ondersteuning.

Lezingen aanbod. Seizoen

Lezingen aanbod. Seizoen Lezingen aanbod Seizoen 2016-2017 Shredlage mais Shredlage maïs, de nieuwe standaard? Sinds 2015 is de nieuwe hakseltechniek Shredlage meer bekend geworden in Nederland. Valacon is, al vanaf dat Shredlage

Nadere informatie

Valacon-Dairy v.o.f. Duurzaam melkvee. Het waarom en hoe. Willem van Laarhoven 23 november

Valacon-Dairy v.o.f. Duurzaam melkvee. Het waarom en hoe. Willem van Laarhoven 23 november Duurzaam melkvee Het waarom en hoe. Willem van Laarhoven 23 november 2010 www.duurzaammelkvee.nl 1 . Onderzoeks- en adviesbureau voor duurzaam melkvee. Richt zich op de economische, ecologische en maatschappelijk

Nadere informatie

Hoe duurzamer, hoe minder werk en hoe meer werkplezier?

Hoe duurzamer, hoe minder werk en hoe meer werkplezier? Hoe duurzamer, hoe minder werk en hoe meer werkplezier? Een langere levensduur is het resultaat van een goede gezondheid, een goede productie, een goed karakter en een goede vruchtbaarheid. Dat scheelt

Nadere informatie

Integraal Duurzame Veestapel Integraal denken en werken op bedrijfsniveau met oog voor klimaat

Integraal Duurzame Veestapel Integraal denken en werken op bedrijfsniveau met oog voor klimaat - Eindrapportage aan de provincie Drenthe - Integraal Duurzame Veestapel Integraal denken en werken op bedrijfsniveau met oog voor klimaat Projectbeheerder: ETC Adviesgroep Mevr. I. Rameijer i.rameijer@etcnl.nl

Nadere informatie

Happy Cow Project i.s.m. Rabobank Maas en Waal en CowSignals Training Company. Evaluatie

Happy Cow Project i.s.m. Rabobank Maas en Waal en CowSignals Training Company. Evaluatie Happy Cow Project i.s.m. Rabobank Maas en Waal en CowSignals Training Company Evaluatie Conclusie Happy Cow Project: april 2013 Happy Cow Project succesvol afgesloten! Bijna alle deelnemers hebben reeds

Nadere informatie

Nieuwe droogzetrichtlijnen voor 2014. Bart Geurts Dierenarts

Nieuwe droogzetrichtlijnen voor 2014. Bart Geurts Dierenarts Nieuwe droogzetrichtlijnen voor 2014 Bart Geurts Dierenarts Indeling presentatie Antibioticabeleid Waarom zijn de richtlijnen ontwikkeld? Waar zijn de richtlijnen op gebaseerd? Wat zijn de nieuwe richtlijnen?

Nadere informatie

Lactatie op Maat. - lactatielengte afgestemd op de individuele koe -

Lactatie op Maat. - lactatielengte afgestemd op de individuele koe - Lactatie op Maat - lactatielengte afgestemd op de individuele koe - Ariëtte van Knegsel 1, Eline Burgers 1,2, Roselinde Goselink 2, Hanneke van Wichen 3 1 Adaptation Physiology Group WUR, 2 Wageningen

Nadere informatie

Er valt veel te winnen met een langere levensduur. Henk Hogeveen

Er valt veel te winnen met een langere levensduur. Henk Hogeveen Er valt veel te winnen met een langere levensduur Henk Hogeveen Lange levensduur is goed...... gevolg van betere gezondheid... gevolg van betere vruchtbaarheid... minder jongvee nodig minder kosten minder

Nadere informatie

opfok24 > gezonde kalveren > robuuste vaarzen > hoge levensproductie

opfok24 > gezonde kalveren > robuuste vaarzen > hoge levensproductie opfok24 > gezonde kalveren > robuuste vaarzen > hoge levensproductie Het beste uit uw jongvee Vaarzen die op 24 maanden aan de melk komen, worden de beste koeien. Zowel in melkproductie als in levensduur.

Nadere informatie

De praktijkwaarde van Better Life-fokkerijgetallen

De praktijkwaarde van Better Life-fokkerijgetallen De praktijkwaarde van Better Life-fokkerijgetallen De veestapel maakt het verschil Wat is een goed presterende veestapel? Hoge melkproductie met goede gehalten Efficiënt omzetten van voer in melk Hoge

Nadere informatie

Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven. Samenvattend rapport

Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven. Samenvattend rapport Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven Samenvattend rapport 1 ENQUÊTE 1.1 Opstellen van de enquête In kader van het demo-project verantwoord gebruik van antibiotica in de

Nadere informatie

Na volledig invullen van de enquête neemt een assistente of uw bedrijfseigen dierenarts contact met u op om een afspraak te maken voor het BGP 2017.

Na volledig invullen van de enquête neemt een assistente of uw bedrijfseigen dierenarts contact met u op om een afspraak te maken voor het BGP 2017. Inleiding Beste veehouder/ veehoudster, Binnenkort bent u weer toe aan de update van uw BGP en BBP! Om zoveel mogelijk uit uw BGP te halen en kosten zo laag mogelijk te houden verzoeken we u vriendelijk

Nadere informatie

SPECIALIST MESTBEWERKING. capaciteit duurzaamheid

SPECIALIST MESTBEWERKING. capaciteit duurzaamheid SPECIALIST MESTBEWERKING capaciteit duurzaamheid MEST DUURZAAMHE VEENHUIS Veenhuis gaat verder in mesttechniek. De productlijn mestbewerking kent de kwaliteit en degelijkheid waar Veenhuis al jarenlang

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden Fosfaatreductieplan door ZuivelNL versie 16 december 2016

Vragen en Antwoorden Fosfaatreductieplan door ZuivelNL versie 16 december 2016 Vragen en Antwoorden Fosfaatreductieplan door ZuivelNL versie 16 december 2016 # trefwoord Q A 1. Noodzaak Waarom neemt de sector deze maatregelen? De maatregelen zijn noodzakelijk om te kunnen voldoen

Nadere informatie

Matrassen voor de ligboxen

Matrassen voor de ligboxen Informatiefolder versie oktober 2013 Matrassen voor de ligboxen Een diepstrooiselbed is onmiskenbaar nummer één voor een goed ligcomfort. Maar wat als diepstrooisel geen optie is? Wij hebben verschillende

Nadere informatie

Waarom droogstand? 24/12/2018. Gevolgen van een verkorte of geen droogstand op melkproductie, inkomen en broeikasgasemissies

Waarom droogstand? 24/12/2018. Gevolgen van een verkorte of geen droogstand op melkproductie, inkomen en broeikasgasemissies Melkgift Gevolgen van een verkorte of geen droogstand op melkproductie, inkomen en broeikasgasemissies Symposium Droogstand op Maat, 2 december 218 Akke Kok, Ariëtte van Knegsel, Corina van Middelaar,

Nadere informatie

18-2-2013. Bacterie schematisch. Een bacterie is resistent. Oorzaak resistentie wereldwijd. Resistentie verkrijgen. Antibiogram. Matig & juist gebruik

18-2-2013. Bacterie schematisch. Een bacterie is resistent. Oorzaak resistentie wereldwijd. Resistentie verkrijgen. Antibiogram. Matig & juist gebruik % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % Broilers Slaughter pigs Veal calves Dairy cattle -- Themabijeenkomst Antibioticumbeleid en de (on-)mogelijkheden

Nadere informatie

Wat heeft de veehouder aan Genomics

Wat heeft de veehouder aan Genomics 2/1/21 Wat heeft de veehouder aan Genomics Mario Calus en Johan van Arendonk Wageningen UR Livestock Research en Wageningen University Wat wil de veehouder? Een goed inkomen halen van het bedrijf door

Nadere informatie

Mineralenmanagement en economie. Jaap Gielen Specialist melkveehouderij

Mineralenmanagement en economie. Jaap Gielen Specialist melkveehouderij Mineralenmanagement en economie Jaap Gielen Specialist melkveehouderij Mineralenmanagement en economie Als maatregelen goed zijn voor het sluiten van de kringloop, zijn ze dan ook goed voor het vullen

Nadere informatie

Wie ben ik? Rendementsverbetering in bedrijfsbegeleiding. Wat kunt u verwachten. 1 Economisch adviseur

Wie ben ik? Rendementsverbetering in bedrijfsbegeleiding. Wat kunt u verwachten. 1 Economisch adviseur Rendementsverbetering in bedrijfsbegeleiding Een paar startpunten voor discussie Wie ben ik? Boerenzoon, 45 melkkoeien Studie veeteelt, LandbouwUniversiteit Wageningen Epidemiologie Economie (lange termijn

Nadere informatie

Meer info? Contacteer: Frederik De Vos, DVM 03 / 877 44 34 of frederik.devos@vetoquinol-benelux.be. O ptimilq 1

Meer info? Contacteer: Frederik De Vos, DVM 03 / 877 44 34 of frederik.devos@vetoquinol-benelux.be. O ptimilq 1 Meer info? Contacteer: Frederik De Vos, DVM 03 / 877 44 34 of frederik.devos@vetoquinol-benelux.be 8 O ptimilq O ptimilq 1 efficiënt samenwerken Verantwoord antibioticagebruik wint steeds meer aan belang.

Nadere informatie

Kansen voor mestscheiding

Kansen voor mestscheiding Kansen voor mestscheiding Studiemiddag Inagro 29 maart 2012 Gerjan Hilhorst Livestock Research De Marke Koeien & Kansen is een samenwerkingsverband van 16 melkveehouders, proefbedrijf De Marke, Wageningen

Nadere informatie

Duurzame zuivelketen. Programmateam Diergezondheid en Dierenwelzijn. 20 september 2016

Duurzame zuivelketen. Programmateam Diergezondheid en Dierenwelzijn. 20 september 2016 Duurzame zuivelketen Programmateam Diergezondheid en Dierenwelzijn 20 september 2016 1 Duurzame Zuivelketen Een gezamenlijk initiatief van NZO en LTO Nederland 2 Visie: toekomstbestendige en verantwoorde

Nadere informatie

100-dagenaanpak. 365 dagen resultaat

100-dagenaanpak. 365 dagen resultaat 365 dagen resultaat > gezonde koeien > goede productie > gemakkelijk werken U wilt als melkveehouder dat uw koeien vlot afkalven, gezond opstarten, goed produceren en weer gemakkelijk drachtig worden.

Nadere informatie

2013-2014 SPECIALIST MESTBEWERKING. capaciteit duurzaamheid

2013-2014 SPECIALIST MESTBEWERKING. capaciteit duurzaamheid 2013-2014 SPECIALIST capaciteit duurzaamheid MEST DUURZAAMHEID VEENHUIS Denkt u aan mest? Dan denkt u aan Veenhuis! Veenhuis Machines heeft 75 jaar ervaring in het ontwikkelen en bouwen van landbouwmachines

Nadere informatie

Zoeken naar lang. Levensduur neemt licht af levensduur van afgevoerde stamboekkoeien per jaar van afvoer, in dagen. rundveehouderij

Zoeken naar lang. Levensduur neemt licht af levensduur van afgevoerde stamboekkoeien per jaar van afvoer, in dagen. rundveehouderij Zoeken naar lang 26 Levensduur neemt licht af levensduur van afgevoerde stamboekkoeien per jaar van afvoer, in dagen 2.2 2.15 2.1 2.5 2.93 2. 1.95 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 Na een flinke stijging van de levensduur

Nadere informatie

Gedetailleerde doelen Duurzame Zuivelketen

Gedetailleerde doelen Duurzame Zuivelketen Gedetailleerde doelen Duurzame Zuivelketen Inleiding Via de Duurzame Zuivelketen streven zuivelondernemingen (NZO) en melkveehouders (LTO) gezamenlijk naar een toekomstbestendige en verantwoorde zuivelsector.

Nadere informatie

Extra bij artikel: De faalkosten van mastitis en de vrije markt

Extra bij artikel: De faalkosten van mastitis en de vrije markt Extra bij artikel: De faalkosten van mastitis en de vrije markt Mastitis en de vrije markt Het wegvallen van het melkquotum betekent een ander kosten- en opbrengstenplaatje. Wat betekent dit voor de benadering

Nadere informatie

WINTER WORKSHOPS BODEM BEHEER RUWVOER KWALITEIT EIGEN LAND JONGVEE OPFOK VOER EFFICIENTIE LICENTIE

WINTER WORKSHOPS BODEM BEHEER RUWVOER KWALITEIT EIGEN LAND JONGVEE OPFOK VOER EFFICIENTIE LICENTIE WINTER WORKSHOPS FOSFAAT 1 2 3 4 JONGVEE OPFOK VOER VAN EIGEN LAND VOER EFFICIENTIE BODEM BEHEER WEB 2.0 RUWVOER KWALITEIT SPUIT- LICENTIE 5 6 7 8 Eindsprint Duurzaam Boer Blijven Melk moet niet alleen

Nadere informatie

Effecten mestwetgeving op dierenwelzijn en diergezondheid Frits van der Schans en Carin Rougoor 24 januari 2017

Effecten mestwetgeving op dierenwelzijn en diergezondheid Frits van der Schans en Carin Rougoor 24 januari 2017 Effecten mestwetgeving op dierenwelzijn en diergezondheid Frits van der Schans en Carin Rougoor 24 januari 2017 De afschaffing van de melkquotering op 1 april 2015 was aanleiding voor de overheid om op

Nadere informatie

dierenartsenpraktijk Het Zuidenveld

dierenartsenpraktijk Het Zuidenveld dierenartsenpraktijk Het Zuidenveld Verslag bedrijfsbezoek studiegroep DBID over Voeding en Diergezondheid op 15 september 2009 bij VOF Westerhof, Holthe 37 E, Beilen. Bedrijfskarakteristiek: Melkveebedrijf

Nadere informatie

Levensduur in relatie tot arbeidsbesteding en economie

Levensduur in relatie tot arbeidsbesteding en economie Levensduur in relatie tot arbeidsbesteding en economie Hette Hettinga Durk-Evert van der Sluis 1 Titelblad Auteurs: Hette Hettinga Durk-Evert van der Sluis Titel: Levensduur in relatie tot arbeidsbesteding

Nadere informatie

Mastitis is gewoon irritant

Mastitis is gewoon irritant Mastitis is gewoon irritant Yvette de Geus Introductie Dierenartsenpraktijk Krommerijnstreek in Schalkwijk Boerinnenclub Zoönose kennisnetwerk Antibiotica 1 Programma workshop uiergezondheid Introductie

Nadere informatie

Lactatie op Maat Optimaliseren van lactatielengte bij melkvee om diergezondheid en productie-efficiëntie te verbeteren

Lactatie op Maat Optimaliseren van lactatielengte bij melkvee om diergezondheid en productie-efficiëntie te verbeteren Ziekte incidentie (per 100 koeien) Lactatie op Maat Optimaliseren van lactatielengte bij melkvee om diergezondheid en productie-efficiëntie te verbeteren Eline Burgers 1,2, Akke Kok 1,3, Roselinde Goselink

Nadere informatie

Metabole status, lactatie persistentie, en uiergezondheid van melkkoeien na verschillend droogstandslengten

Metabole status, lactatie persistentie, en uiergezondheid van melkkoeien na verschillend droogstandslengten Metabole status, lactatie persistentie, en uiergezondheid van melkkoeien na verschillend droogstandslengten Renny van Hoeij, DVM PhD A.T.M. van Knegsel, T.J.G.M. Lam, J. Dijkstra, B. Kemp Droogstandslengte

Nadere informatie

Demo-project Levensduur Verlengen. Meer melk en minder methaan door langere. levensduur. Leen Vandaele Studiedag SMART-Melken - 11/12/2018 ILVO

Demo-project Levensduur Verlengen. Meer melk en minder methaan door langere. levensduur. Leen Vandaele Studiedag SMART-Melken - 11/12/2018 ILVO Demo-project Levensduur Verlengen Meer melk en minder methaan door langere Leen Vandaele Studiedag SMART-Melken - 11/12/2018 levensduur Verbeterd bedrijfsmanagement: impact op de methaanuitstoot in Vlaanderen

Nadere informatie

Nieuwe ontwikkelingen. Veel onderzoek. Wat kunt u verwachten? Wat kost mastitis. Theorie en praktijk ( /koe/jaar) Economie van diergezondheid

Nieuwe ontwikkelingen. Veel onderzoek. Wat kunt u verwachten? Wat kost mastitis. Theorie en praktijk ( /koe/jaar) Economie van diergezondheid Nieuwe ontwikkelingen Economie van diergezondheid Henk Hogeveen Leerstoelgroep Bedrijfseconomie, Wageningen Universiteit Departement Gezondheidszorg Landbouwhuisideren, Universiteit Utrecht Antibiotica

Nadere informatie

Mineralenmanagement en economie

Mineralenmanagement en economie Mineralenmanagement en economie Mineralenmanagement en economie Economische impact mestbeleid wordt groter (10 jaar gebruiksnormen) Verlagen derogatie op zand Aanscherpen gebruiksnormen Interen op bodemreserves

Nadere informatie

Duurzaamheid in de melkveehouderij

Duurzaamheid in de melkveehouderij Duurzaamheid in de melkveehouderij Kampereiland 15 maart 2012, Alfons Beldman Opbouw presentatie 1. Wat is duurzaamheid? 2. Ontwikkeling duurzaamheid melkveehouderij. 3. Duurzame zuivelketen 4. Kies je

Nadere informatie

Streven naar een goed producerende koe met lange levensduur

Streven naar een goed producerende koe met lange levensduur Melkveebedrijf van nu naar... Streven naar een goed producerende koe met lange levensduur Efficiënte jongveeopfok: ALVA laag vervangings % + impact mestbeleid Preventief management: risico s vermijden

Nadere informatie

Kengetallen. E-13 Voortplanting

Kengetallen. E-13 Voortplanting Kengetallen E-13 Voortplanting Inleiding Op melkveebedrijven wordt jaarlijks een aanzienlijke schade geleden als gevolg van een niet optimale tussenkalftijd en een voortijdige afvoer van koeien die niet

Nadere informatie

Doel Naam veehouder: Adviseurs 1: Datum: (toelichting A) 2: UBN: 3:

Doel Naam veehouder: Adviseurs 1: Datum: (toelichting A) 2: UBN: 3: KIJK & BENOEM Doel Naam veehouder: Adviseurs 1: Datum: (toelichting A) 2: UBN: 3: Doel Mijn ondernemersdoel voor een beter veemanagement is (toelichting B): Ik vind dit doel belangrijk, omdat (toelichting

Nadere informatie

Melkproductie High-techbedrijf 1999

Melkproductie High-techbedrijf 1999 Melkproductie High-techbedrijf 1999 Iris Arendzen en Ton van Scheppingen Op het High-techbedrijf (HTB) wordt de doelstelling melken met een lage kostprijs ingevuld door veel liters per man, per ha en per

Nadere informatie

De praktijk in cijfers: opfok van jongvee in Vlaanderen

De praktijk in cijfers: opfok van jongvee in Vlaanderen De praktijk in cijfers: opfok van jongvee in Vlaanderen Auteurs: Matthieu Frijlink (Rundveeloket), Sabrina Curial (ILVO) De basis voor een productieve en gezonde melkveestapel wordt gelegd bij de opfok

Nadere informatie

De noodzaak van de focus op Melkkwaliteit bij ontwikkelingen in de primaire sector ir Margreet Hovenkamp

De noodzaak van de focus op Melkkwaliteit bij ontwikkelingen in de primaire sector ir Margreet Hovenkamp De noodzaak van de focus op Melkkwaliteit bij ontwikkelingen in de primaire sector ir Margreet Hovenkamp 10 maart 2015, NVTL-studiedag Inhoud Nederlandse Zuivelindustrie Duurzame zuivelketen Uitgangspunten

Nadere informatie

Zuivelperspectief 2030: samen duurzaam en economisch gezond. Toekomstvisie van de Nederlandse Zuivel Organisatie

Zuivelperspectief 2030: samen duurzaam en economisch gezond. Toekomstvisie van de Nederlandse Zuivel Organisatie Zuivelperspectief 2030: samen duurzaam en economisch gezond Toekomstvisie van de Nederlandse Zuivel Organisatie Toekomstbeeld De Nederlandse zuivelsector floreert. Zij profiteert optimaal van de goede

Nadere informatie

VISIE OP UIERGEZONDHEID Met andere ogen kijken naar mastitis

VISIE OP UIERGEZONDHEID Met andere ogen kijken naar mastitis VISIE OP UIERGEZONDHEID Met andere ogen kijken naar mastitis Otlis Sampimon Geuko Elderman EVEN VOORSTELLEN INHOUD Inleiding Aanpak mastitis Visie Melkmachine / techniek Behandeling Droogstand Afvoer Samenvatting

Nadere informatie

Groeimogelijkheden verkend bij AMvB grondgebonden melkveehouderij

Groeimogelijkheden verkend bij AMvB grondgebonden melkveehouderij Groeimogelijkheden verkend bij AMvB grondgebonden melkveehouderij Eventuele Aart Evers Michel de Haan subtitel Op 29 maart heeft staatsecretaris Sharon Dijksma voorstellen voor de Algemene Maatregel van

Nadere informatie

Project Kwaliteitsmanagement voor de melkveehouderij

Project Kwaliteitsmanagement voor de melkveehouderij Tussentijdse resultaten Project Kwaliteitsmanagement voor de melkveehouderij Doel Het ontwikkelen van een kwaliteitssysteem waarmee de melkveehouder de kwaliteit van de productiewijze van melk en de kwaliteit

Nadere informatie

Moderne technologie voor identificatie en registratie. Pieter van Goor : Hoofd Genetic Development

Moderne technologie voor identificatie en registratie. Pieter van Goor : Hoofd Genetic Development Moderne technologie voor identificatie en registratie Pieter van Goor : Hoofd Genetic Development CRV is een internationale onderneming op het gebied van rundveeverbetering CRV is een coöperatie in eigendom

Nadere informatie

Meer eigen ruwvoer = betere kringloopwijzer. John Baars

Meer eigen ruwvoer = betere kringloopwijzer. John Baars Meer eigen ruwvoer = betere kringloopwijzer John Baars Dirksen Management Support Hans Dirksen eigenaar/oprichter Vanaf 1986 melkveehouder (parbme) en DMS (parbme) Vanaf 2000; Begeleiden en ondersteunen

Nadere informatie

Kiezen voor Duurzame Melkveehouderij

Kiezen voor Duurzame Melkveehouderij Kiezen voor Duurzame Melkveehouderij De markt Royal Friesland Campina 5 modules Energie Koegezondheid en welzijn Natuur en landschap Mineralenkringloop Weidegang (bijdrage) MIJN Duurzaamheid (WUR Bert

Nadere informatie

Karkasfokwaarden, een verschil aan de haak

Karkasfokwaarden, een verschil aan de haak Een fokdoel: hoe kom je er toe? Kijk om de markt wat wil je klant, wat wil de maatschappij. Karkasfokwaarden, een verschil aan de haak Wim Veulemans Secretaris Vlaams stamboek Belgisch witblauw Visie Hoe

Nadere informatie

De melkveehouder van de toekomst

De melkveehouder van de toekomst De melkveehouder van de toekomst Dirk Siert Schoonman Lid vakgroep Melkveehouderij LTO Nederland 23 november 2010 Mondiale ontwikkelingen 1. Groei wereldbevolking van 6 naar 9 mld in 2050 2. Mensen gaan

Nadere informatie

68 melkkoeien (incl vaarzen), 21 pinken, 24 kalveren Vervangingspercentage 29 %

68 melkkoeien (incl vaarzen), 21 pinken, 24 kalveren Vervangingspercentage 29 % 2. OMZET EN AANWAS De bedrijfseconomische berekening van de omzet en aanwas is een verhaal apart. Hieronder zal dat aan de hand van een voorbeeldberekening worden duidelijk gemaakt. 2.2 Voorbeeldbedrijf

Nadere informatie

Kengetallen E-20 NVI. Inleiding. Selectierespons

Kengetallen E-20 NVI. Inleiding. Selectierespons Kengetallen E-20 NVI Inleiding Het fokdoel voor melkvee is in de loop der jaren veranderd van alleen focus op productie naar aandacht voor productie, levensduur, gezondheidskenmerken en exterieur. Het

Nadere informatie

Waarom onderzoek naar een Droogstand op Maat?

Waarom onderzoek naar een Droogstand op Maat? Waarom onderzoek naar een Droogstand op Maat? Ariette van Knegsel en Bas Kemp Korter of niet droogzetten verbetert de energiebalans Energiebalans effecten weerspiegelt in betere stofwisseling (glucose,

Nadere informatie

Praktische adviezen voor dierduurzaamheid en methaan

Praktische adviezen voor dierduurzaamheid en methaan K Valacon-Dairy v.o.f B L Praktische adviezen voor dierduurzaamheid en methaan Rapportage van de mogelijkheden voor de verbetering van de dierduurzaamheid en de gevolgen voor de methaanproductie in de

Nadere informatie

Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven. Enquêteresultaten

Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven. Enquêteresultaten Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven Enquêteresultaten 1 ENQUÊTE RESULTATEN Gemiddeld aantal dieren >150 6,9% Aantal dieren 100-150 50-100 14,0% 50,2% 0-50 28,9% 0 50 100

Nadere informatie

Netwerk Melkveehouderij antibioticavrij

Netwerk Melkveehouderij antibioticavrij Netwerk Melkveehouderij antibioticavrij Hoe worden veehouders antibioticavrij ABvrij: chaos of andere ordening Hoe worden veehouders antibioticavrij Willen is kunnen 1. Ze moeten het echt willen: redenen

Nadere informatie

Stap voor stap naar een betere. jongvee-opfok

Stap voor stap naar een betere. jongvee-opfok Stap voor stap naar een betere jongvee-opfok HUISVESTING GROEI Stap voor stap naar een betere jongvee-opfok Wanneer melk je een koe die gekalfd heeft? 4 Hoe herken je goede biest? 5 Met welke meter bepaal

Nadere informatie

Rapport 668. Routekaart Levensduur. Eindrapport van het project "Verlenging levensduur melkvee"

Rapport 668. Routekaart Levensduur. Eindrapport van het project Verlenging levensduur melkvee Routekaart Levensduur Eindrapport van het project "Verlenging levensduur melkvee" Juni 2013 Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van het PPS-project Routekaart Levensduur waarvoor Stichting Duurzame

Nadere informatie

Bekijk de zaak van meerdere kanten!

Bekijk de zaak van meerdere kanten! Bekijk de zaak van meerdere kanten! Masterclass Mestverwaarding Horst 4 oktober 2017 Even voorstellen op de bres voor de (jonge) ondernemers! Kwis: staan of zitten?! Vraag 1 Hoeveel fosfor (g/kg) zit er

Nadere informatie

Valacon-Dairy v.o.f. www.duurzaammelkvee.nl

Valacon-Dairy v.o.f. www.duurzaammelkvee.nl B K L Valacon-Dairy v.o.f. www.duurzaammelkvee.nl Gebruik gescheiden mest in de ligboxen. Einde strooiseltijdperk in zicht? Risico s voor uiergezondheid en melkkwaliteit nog onduidelijk. Het gebruik van

Nadere informatie

Happy Cow Project i.s.m. Rabobank Maas en Waal en CowSignals Training Company. Evaluatie

Happy Cow Project i.s.m. Rabobank Maas en Waal en CowSignals Training Company. Evaluatie Happy Cow Project i.s.m. Rabobank Maas en Waal en CowSignals Training Company Evaluatie Conclusie Happy Cow Project: april 2013 Happy Cow Project succesvol afgesloten! Bijna alle deelnemers hebben reeds

Nadere informatie

Perspectief Regionale voercentra

Perspectief Regionale voercentra Perspectief Regionale voercentra Aanjager voor optimaliseren op gebiedsniveau Onderwijs Dronten, 22 november 2012 Paul Galama Onderwerpen Waarom voercentrum? Hoe werkt het in praktijk? Gevolgen voor kostprijs

Nadere informatie

Omgaan met gehoornd vee

Omgaan met gehoornd vee Omgaan met gehoornd vee Anne en Anneke Koekkoek zijn van mening dat horens bij koeien horen en dat onthoornen niet in alle gevallen noodzakelijk is. Dit is in het verleden wel gedaan. Bovendien vinden

Nadere informatie

Advisering rond arbeid melkveehouderij. Themadag T VAB / Netwerken Veehouderij WUR/LNV 9 februari 2006

Advisering rond arbeid melkveehouderij. Themadag T VAB / Netwerken Veehouderij WUR/LNV 9 februari 2006 Advisering rond arbeid melkveehouderij Themadag T VAB / Netwerken Veehouderij WUR/LNV 9 februari 2006 Waarom aandacht voor arbeidsefficiëntie? 25 uren per week per ton melk 20 15 10 5 0 2 4 6 8 10 12 14

Nadere informatie

Teus Kool. Flash VAB. Fosfaatrechtenstelsel. ComponentAgro. Specialist en mede-eigenaar ComponentAgro B.V.

Teus Kool. Flash VAB. Fosfaatrechtenstelsel. ComponentAgro. Specialist en mede-eigenaar ComponentAgro B.V. Flash VAB Fosfaatrechtenstelsel Ing. Teus Kool Teus Kool Specialist en mede-eigenaar ComponentAgro B.V. Sinds 2007 werkzaam bij ComponentAgro Agrarische wet- en regelgeving Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Nadere informatie

Voornemen tot Maatregelenpakket fosfaatreductie

Voornemen tot Maatregelenpakket fosfaatreductie 14 december 2016 Voornemen tot Maatregelenpakket fosfaatreductie De zuivelsector heeft de afgelopen weken samen met andere partijen een pakket van maatregelen samengesteld om de fosfaatproductie door de

Nadere informatie

Kempensysteem Apers-Mertens - Haasdonk. 26 september 2013

Kempensysteem Apers-Mertens - Haasdonk. 26 september 2013 Kempensysteem Apers-Mertens - Haasdonk 26 september 2013 Welkom Apers-Mertens Koen en Lieve Haasdonk Agenda Voorstelling bedrijf Koen Apers Het Kempensysteem Guy Verhulst Vragen Broodjeslunch Rondleiding

Nadere informatie

PROGRAMMABOEKJE KENNISBIJEENKOMSTEN 2015-2016. Ons aanbod voor jou!

PROGRAMMABOEKJE KENNISBIJEENKOMSTEN 2015-2016. Ons aanbod voor jou! PROGRAMMABOEKJE KENNISBIJEENKOMSTEN 2015-2016 Ons aanbod voor jou! Begin 2015 is KalverNET van start gegaan. Samen met het bedrijfsleven organiseren wij inhoudelijke, inspirerende en praktische bijeenkomsten

Nadere informatie

Kengetallen E-39 Fokwaarde Leeftijd van afkalven bij vaarzen

Kengetallen E-39 Fokwaarde Leeftijd van afkalven bij vaarzen Leeftijd bij afkalven (dagen) Kengetallen E-39 Fokwaarde Leeftijd van afkalven bij vaarzen Inleiding Het opfokken van jongvee vormt een aanzienlijke kostenpost op een melkveebedrijf. Streefwaardes voor

Nadere informatie

Kengetallen. E-12 Inseminatiewaarde en Gebruikswaarde

Kengetallen. E-12 Inseminatiewaarde en Gebruikswaarde Kengetallen E-12 Inseminatiewaarde en Gebruikswaarde Inleiding Jaarlijks wordt circa 30% van de melkveestapel afgevoerd en vervangen door hoogdrachtige vaarzen. De afvoer van een koe kan gedwongen zijn

Nadere informatie

BETTER COWS BETTER LIFE

BETTER COWS BETTER LIFE BETTER COWS BETTER LIFE De perfecte match voor een perfecte veestapel Een goed presterende veestapel is de wens van iedere veehouder. Met fokkerij legt u de basis voor uw veestapel van de toekomst. U wilt

Nadere informatie

WEIDEGANG WIJZER DENK VERDER. WORD EEN FULLWOOD FARMER

WEIDEGANG WIJZER DENK VERDER. WORD EEN FULLWOOD FARMER WEIDEGANG WIJZER DENK VERDER. WORD EEN FULLWOOD FARMER INHOUD 3 4 7 10 11 Robot & Weiden Stalconcepten Praktische tips Beweidingshulpmiddelen Robotic Batch Milking 2 INHOUD ROBOT & WEIDEN Beweiden en robotmelken

Nadere informatie

PirDAP Regiobijeenkomst. Beter adviseren vanuit de duurzaamheidsmonitor

PirDAP Regiobijeenkomst. Beter adviseren vanuit de duurzaamheidsmonitor PirDAP Regiobijeenkomst Beter adviseren vanuit de duurzaamheidsmonitor Betsie Krattley Rundvee dierenarts September 2016 Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk (ULP) Sinds 1 april 2009 Fusie: Buitenpraktijk

Nadere informatie

Kengetallenoverzichten en PDCA-aanpak voor verlenging levensduur melkvee

Kengetallenoverzichten en PDCA-aanpak voor verlenging levensduur melkvee Kengetallenoverzichten en PDCA-aanpak voor verlenging levensduur melkvee J. Zijlstra, R. Vlemminx, M. Dellevoet Kengetallenoverzichten en PDCA-aanpak voor verlenging levensduur melkvee J. Zijlstra 1 R.

Nadere informatie

Goeie KOEIEN. voor de VENEN

Goeie KOEIEN. voor de VENEN Goeie KOEIEN voor de VENEN 1 Goeie koeien voor de Venen Wat zijn de goeie koeien voor u en uw bedrijf in de Venen? Er zijn geen twee veehouders die op deze vraag hetzelfde antwoord geven. Iedere melkveehouder

Nadere informatie

Lessen en Uitdagingen uit Duurzaam Bodembeheer Utrecht West.

Lessen en Uitdagingen uit Duurzaam Bodembeheer Utrecht West. Lessen en Uitdagingen uit Duurzaam Bodembeheer Utrecht West. Wim Honkoop Begeleiding 35 individuele melkveehouders. Al ruim 3 jaar actief in het opstellen en optimaliseren van Kringloopwijzer resultaten.

Nadere informatie

Review van Rapport Toetsing van de Kringloopwijzer

Review van Rapport Toetsing van de Kringloopwijzer Review van Rapport Toetsing van de Kringloopwijzer Frits van der Schans Commissie Deskundigen Mest heeft gevraagd om het rapport Toetsing van de Kringloopwijzer te reviewen. Bij deze review is gebruik

Nadere informatie

Werken aan duurzaam melkvee

Werken aan duurzaam melkvee Werken aan duurzaam melkvee Een aanpak voor het bevorderen van de duurzaamheid van de Nederlandse melkveestapel Een onderzoek in opdracht van Het Productschap Zuivel Uitvoering: Ir. L.J. van der Kolk Feed

Nadere informatie

AMvB Grondgebonden groei melkveehouderij. 21 April 2015 Harry Kager LTO Nederland

AMvB Grondgebonden groei melkveehouderij. 21 April 2015 Harry Kager LTO Nederland AMvB Grondgebonden groei melkveehouderij 21 April 2015 Harry Kager LTO Nederland Terminologie Onderwerpen Achtergronden mestverwerkingsplicht Achtergronden Melkveewet AMvB Grondgebonden groei melkveehouderij

Nadere informatie

Mastitis en de vrije markt. Henk Hogeveen

Mastitis en de vrije markt. Henk Hogeveen Mastitis en de vrije markt Henk Hogeveen Wat kunt u van mij verwachten Denken in een tijd zonder quotum Het probleem: Preventieve kosten vs faalkosten En nu zonder quotum Oude denken Productiecapaciteit

Nadere informatie

Verantwoord antibioticumgebruik en selectief niet-droogzetten

Verantwoord antibioticumgebruik en selectief niet-droogzetten Verantwoord antibioticumgebruik en selectief nietdroogzetten Een studie in opdracht van Lami uitgevoerd door de Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk (ULP) Juli 2012 1 Inhoud Introduktie... 3 Opzet

Nadere informatie

AGRILED pro Serie. Volledig geautomatiseerde verlichting voor uw rundvee

AGRILED pro Serie. Volledig geautomatiseerde verlichting voor uw rundvee AGRILED pro Serie Volledig geautomatiseerde verlichting voor uw rundvee Better light, better life Welzijn en rendement Als veehouder bent u dagelijks bezig met het welzijn en de productie van uw vee. De

Nadere informatie

10 SAP - StierWijzer Basisfokdoelen

10 SAP - StierWijzer Basisfokdoelen 10 Stieradviesprogramma (SAP) - StierWijzer De stierkeuze is één van de belangrijkste beslissingen op fokkerijgebied. Veehouders hebben een eigen fokdoel die het beste past bij hun bedrijf. Omdat de fokdoelen

Nadere informatie

PROGRAMMA WORKSHOPS 2019

PROGRAMMA WORKSHOPS 2019 PROGRAMMA WORKSHOPS 2019 SAMEN ONDERNEMEN EN LEREN VAN ELKAAR Ook in 2019 heeft Dairy Academy een aantrekkelijk aanbod van workshops en trainingen samengesteld voor u als melkveehouder van Royal A-ware.

Nadere informatie

Fosfaatrechten Melkveehouderij. Marcel van Alphen

Fosfaatrechten Melkveehouderij. Marcel van Alphen Fosfaatrechten Melkveehouderij Marcel van Alphen 1 Alan Accountants en Adviseurs - 1.000 bedrijven klant (waarvan 500 agrarisch) - 45 medewerkers - Waar staan wij voor: - Persoonlijke aanpak en korte lijnen

Nadere informatie

Biestmanagement, zo kan het ook. Inge Nijhoving MSD Animal Health - NL

Biestmanagement, zo kan het ook. Inge Nijhoving MSD Animal Health - NL Biestmanagement, zo kan het ook Inge Nijhoving MSD Animal Health - NL Biest Zorgt voor specifieke (IgG) en aspecifieke afweer (witte bloedcellen) Eigen veestapel bedrijfsspecifieke ziektekiemen Bevat op

Nadere informatie

VLAIO JongLeven. Sabrina Curial ILVO ILVO

VLAIO JongLeven. Sabrina Curial ILVO ILVO VLAIO JongLeven Sabrina Curial Projectnood Jongvee-opfokkosten belangrijke kostenpost op een modern melkveebedrijf Opfokkosten is pas terugverdiend in de loop van de tweede lactatie Wordt in grote mate

Nadere informatie

Koeien & Kansen Koeien & Kansen is een samenwerkingsverband van 16 melkveehouders, proefbedrijf De Marke, Wageningen UR en adviesdiensten. De resultaten vindt u op: www.koeienenkansen.nl Koeien & Kansen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 33 979 Regels ten behoeve van een verantwoorde groei van de melkveehouderij (Wet verantwoorde groei melkveehouderij) Nr. 98 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS

Nadere informatie

Programma: SPONSORS. Ontwikkelingen GES 2015. GES organisatie. Agenda. Quotum eraf, fosfaat erop? Apeldoorn 4 november 2015

Programma: SPONSORS. Ontwikkelingen GES 2015. GES organisatie. Agenda. Quotum eraf, fosfaat erop? Apeldoorn 4 november 2015 10.00 - Geart Benedictus: Welkom Programma: Quotum eraf, fosfaat erop? Toekomst fokkerij? Apeldoorn 4 november 2015 10.05 - Jan Huitema (melkveehouder en Europarlementariër) 10.35 - Bonny van Ranst (melkveehouder

Nadere informatie

Verder verduurzamen melkveehouderij; Pro-actieve aanpak Route2020

Verder verduurzamen melkveehouderij; Pro-actieve aanpak Route2020 Verder verduurzamen melkveehouderij; Pro-actieve aanpak Route2020 0 Experts verwachten een volumegroei van ~20% tot 2020 door het afschaffen van de quota... Nederlandse melkproductie (mln kg/jaar) 14,000

Nadere informatie

Conditie, bevuiling, schurft..

Conditie, bevuiling, schurft.. Conditie, bevuiling, schurft.. Locomotiescore, lijn van de rug.. Mest consistentie Gedrag? Werkroutines 5 Werkroutines Weging Punten Werklijnen en kruislijnen Jong naar oud, kans op mestcontact 3 2

Nadere informatie

ZOMER EXCURSIES 2012 KRINGLOOP SAMEN- WERKING BODEM BENUTTING ARBEIDS- EFFICIENTIE KOE- KOMPAS MEST BENUTTING WEGEN VOER-

ZOMER EXCURSIES 2012 KRINGLOOP SAMEN- WERKING BODEM BENUTTING ARBEIDS- EFFICIENTIE KOE- KOMPAS MEST BENUTTING WEGEN VOER- ZOMER EXCURSIES 2012 Verdiep uw kennis en verbeter uw duurzaamheidsprestaties via ons aanbod van excursies in de zomer van 2012! KRINGLOOP ARBEIDS- EFFICIENTIE SAMEN- WERKING BODEM BENUTTING 1 2 3 4 VOER-

Nadere informatie

Kansen melkveehouderij voor top management

Kansen melkveehouderij voor top management Kansen melkveehouderij voor top management Lubbert van Dellen MAB RB 6 oktober 2015 PIR DAP l.vandellen@acconavm.nl agenda Verandering regelgeving Het effect in euro s? Welke management keuzes bij melkveehouders

Nadere informatie

De dag van droogstand is de eerste dag van de lactatie

De dag van droogstand is de eerste dag van de lactatie De dag van droogstand is de eerste dag van de lactatie Melkveecongres 2016 Dr Monique Van Goubergen Enter number(s) then press 'Send'. Wat is het doel van de droogstand? Vote for up to 3 choices 1. Voor

Nadere informatie

/ GES dag STERKER WORDEN, DWARS DOOR ALLE VERANDERINGEN HEEN

/ GES dag STERKER WORDEN, DWARS DOOR ALLE VERANDERINGEN HEEN l.vandellen@acconavm.nl / 058-2887887 GES dag 14-11-2013 STERKER WORDEN, DWARS DOOR ALLE VERANDERINGEN HEEN Wat telt na 2015? Durk hat in stal bout Dierplaatsen? Mest Of toch grond? Gewoon dóórgaan is

Nadere informatie