DE ARCHEOLOGISCHE PREHISTORIE VAN ZUID-LIMBURG IR. J.P. DE WARRIMONT RIJCKHOLT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE ARCHEOLOGISCHE PREHISTORIE VAN ZUID-LIMBURG IR. J.P. DE WARRIMONT RIJCKHOLT"

Transcriptie

1 DE ARCHEOLOGISCHE PREHISTORIE VAN ZUID-LIMBURG IR. J.P. DE WARRIMONT RIJCKHOLT

2 HET KRIJT IN ZUID-LIMBURG Het Krijt is meer dan 65 miljoen jaar oud en bestaat uit diverse laagpakketten, waaronder de kalksteen van Meerssen en van Bunde. De kalksteen van Emael, Schiepersberg, Lanaye en Zeven Wegen bevat de beste kwaliteit vuursteen die voor de prehistorische mens belangrijk is geweest.

3 KRIJTFOSSIELEN Kenmerkende fossielen uit de kalksteen en het vuursteeneluvium van Zuid-Limburg. In de hogere delen van Zuid-Limburg is door verwering de kalksteen opgelost. Wat overbleef wordt vuursteeneluvium genoemd. Hieruit is in de prehistorie, in Banholt, Mheer en Rullen, in dagbouw vuursteen gewonnen.

4 VUURSTEENBANKEN IN HET KRIJT PRIMAIRE BRON VAN VUURSTEEN

5 VUURSTEENKNOLLEN Vuursteenknollen uit het vuursteeneluvium zijn plaatselijk geëxploiteerd voor de bouw van wegen en huizen. Hier de situatie in Banholt in Grote hoeveelheden vuursteen liggen klaar om afgevoerd te worden voor de wegenbouw. Hierbij zijn veel vuursteenmijnen uit de prehistorie vernield.

6 Een eenvoudige stamboom van de mens

7 DE NEANDERTHALER ONTMOET DE MODERNE MENS Het verschil in lichaamsbouw van de Neanderthaler en de moderne mens. Een Neanderthaler ontmoet de moderne mens rond jaar geleden.

8 MESOLITHICUM Sporen van mesolithische jagers worden met enige regelmaat in Zuid-Limburg aangetroffen. Ze hadden een nomadisch bestaan en waren hier aanwezig tussen v.chr. Het waren de laatste jagerverzamelaars. Hiernaast is een deel van het jachtwild afgebeeld, met edelhert, ree, oeros en wild zwijn. Daarnaast een tafereel van de jacht op een oeros.

9 MIGRATIE VAN DE EERSTE BOEREN UIT HET NABIJE OOSTEN Vanuit het Nabije Oosten zijn er twee migratieroutes door Europa: - Een noordelijke via de Balkan en het stroomgebied van de Donau en de Rijn. - Een zuidelijke via de kusten van de Middellandse Zee en het stroomgebied van de Rhône, Maas en Rijn naar het noorden.

10 VERSPREIDING VAN BANDKERAMISCHE NEDERZETTINGEN Verspreiding van de Bandkeramiek (ook Lineaire Bandkeramiek of LBK genoemd) in Europa, rond Zuid- Limburg. De eerste boeren vestigden zich tussen v.chr. op de lössgronden van Zuid-Limburg en omgeving.

11 Een impressie van een dorp van de Bandkeramiek, met boerderijen, akkerbouw en veeteelt. De dissel verscheen als werktuig om hout te bewerken, aardewerk om te koken en om voedsel in op te slaan, de sikkel en maalstenen om graan te maaien en te malen. BANDKERAMIEK NEDERZETTING

12 EEN BANDKERAMISCHE NEDERZETTING OP DE GRAETHEIDE

13 IMPRESSIE VAN EEN HUISPLAATS UIT DE BANDKERAMIEK Een recente impressie met veel details over de bewoners van de Bandkeramiek.

14 RAADSEL Bij de komst van de Bandkeramiek verbleven hier reeds twee groepen met hun eigen aardewerk. Het betreft Limburg en La Hoguette aardewerk. Het wordt aangetroffen in afvalkuilen van de LBK of op vindplaatsen, zoals Sweikhuizen, buiten een LBK context. Op de afbeelding zijn leden van de LBK afgebeeld met twee leden van La Hoguette die als jager-verzamelaar met hun kenmerkend aardewerk staan afgebeeld. Mogelijk zijn het groepen met aardewerk die de invloed van de neolithisering via de zuid-route hebben ondergaan. Het kunnen herders zijn geweest die rondtrokken met hun vee.

15 BANDKERAMISCH AARDEWERK Fraaie potten van de Bandkeramiek met bandvormige versiering. De Bandkeramiek ontleent zijn naam aan de bandvormige versiering op veel van de potten.

16 LBK-AARDEWERK Bijzonder aardewerk uit de groeve Caberg-Klinkers, ten noorden van Maastricht: Twee steilwandige bekers en twee ronde kommen met bijzondere versieringselementen.

17 ARTEFACTEN UIT DE BANDKERAMIEK Met de klok mee: Keramiek met klingwerktuigen. Dissels met vuurstenen pijlpunten. Twee dissels met een vuurstenen schrabber uit Ulestraten. Klingkernen uit Banholt.

18 RÖSSENCULTUUR Van de Rösssencultuur ( v.chr.) zijn weinig vondsten bekend. In Maastricht-Randwyck is een deel van een nederzetting opgegraven. Leden van deze Rössencultuur hebben vuursteenmijnen bij Rullen in de gemeente Voeren (B) ontgonnen. In de omgeving van Moorveld is een groot fragment van een Rössener Breitkeil (een bijl) gevonden met een dubbele doorboring. Boven: Breitkeilfragment uit de omgeving van Moorveld. Onder: Een complete Breitkeil uit Düren (D).

19 VUURSTEENMIJNBOUW IN ZUID-LIMBURG Vuursteenmijnbouw van Lanayevuursteen in westelijk Zuid-Limburg. De mijnen van Banholt en Mheer zijn tijdens de Bandkeramiek in bedrijf geweest. Rullen was vooral belangrijk voor de Rössencultuur en Rijckholt voor de Michelsbergcultuur en de Steingroep.

20 OPENLUCHT MIJNBOUW ZOALS WE DAT KENNEN VAN MHEER, BANHOLT EN RULLEN

21 ONDERGRONDSE VUURSTEENMIJNBOUW IN ZUID-LIMBURG Via schachten en galerijen werden vuursteenknollen 12 m diep uit de grond gehaald. In de omgeving van de mijnschacht werden uit vuursteenknollen halffabricaatbijlen en klingen gemaakt die naar de nederzettingen werden afgevoerd. De mijnbouw had zijn hoogtepunt tijdens de Michelsbergcultuur en de Steingroep.

22 VUURSTEENMIJNBOUW Na de Bandkeramiek, tijdens de periode van de Michelsbergcultuur en de Steingroep, werd in Rijckholt-St. Geertruid (links) en Valkenburg (rechts) ondergronds vuursteen gewonnen.

23 MICHELSBERGCULTUUR ( V.CHR.) De verbreiding van de Michelsbergcultuur is hiernaast weergegeven.

24 ERDWERK (AARDWERK) MICHELSBERGCULTUUR

25 HET SLAAN VAN KLINGEN VAN EEN KERNSTEEN KLINGEN ZIJN LANGE SPANEN VAN EEN KLINGKERN GESLAGEN

26 DE PRODUCTIE VAN KLINGEN V.l.n.r.: Geslepen en halffabrikaat bijl, de productie van klingen met een drevel en hamer uit edelhertgewei en het eindproduct: de klingen. De klingkernen werden als afval in de ateliers achtergelaten. In de nederzettingen werden de bijlen geslepen en van klingen en andere afslagen werden bijvoorbeeld messen, schrabbers, pijlpunten, boren, priemen en stekers gemaakt.

27 KLINGKERNEN Vier klingkernen uit: (v.l.n.r.) Mesolithicum. Uit Haspengouwvuursteen. Bandkeramiek. Deze is later als klopsteen gebruikt. Van vuursteen uit Rijckholt-St. Geertruid. Neolithicum. Uit de ateliers van Rullen. Michelsbergcultuur. Uit de ateliers van Rijckholt-St. Geertruid.

28 BEWERKEN VAN VUURSTEEN Links: Vuursteenklingen uit Valkenburgvuursteen van een vuursteenatelier in Ulestraten. Rechts: Een grote slijpsteen voor stenen bijlen uit Slenaken.

29 MICHELSBERGCULTUUR MK-artefacten uit de gemeente Meerssen. Ze geven plaatsen aan waar nederzettingen zijn geweest. Van boven naar beneden: Brommelen - uit afvalkuilen aangetroffen bij de aanleg van een fietspad in Kasen akkervondsten van een rijke Michelsberg vindplaats. Moorveld akkervondsten.

30 STEINGROEP Van de Steingroep ( v.chr.) zijn weinig determineerbare vondsten bekend. Transversaalpijlpunten komen wel voor en enkele scherven aardewerk van de vindplaats Geulle- Armenbos. Het hoogtepunt van de vuursteenwinning op de Lousberg bij Aken valt samen met de aanwezigheid van de Steingroep. Hiernaast grafgiften uit de grafkelder van Stein met aardewerk, een geslepen bijl, transversaalpijlpunten en benen werktuigen.

31 HET MALEN VAN GRAAN Het graan werd tussen twee stenen (de ligger en de loper) met de hand gemalen.

32 ARTEFACTEN UIT HET MIDDEN-NEOLITHICUM Een slijp- en wrijfsteen. Een maal- en klopsteen. Hiervoor werden bijvoorbeeld kwartsiet of kwartsitische zandsteen gebruikt.

33 LANDBOUWGEWASSEN EN HUISDIEREN TIJDENS DE PREHISTORIE

34 PIJLPUNTEN VAN VUURSTEEN DOOR DE EEUWEN HEEN Vanaf het Mesolithicum tot de Bronstijd werden vuurstenen pijlpunten gebruikt; v.l.n.r.: Mesolithicum en Bandkeramiek, Michelsbergcultuur, Steingroep met transversaalpijlpunten, Laat-Neolithicum en Bronstijd. De vorm van de pijlpunten biedt de mogelijkheid om een cultuur te determineren.

35 SCHRABBERS DOOR DE EEUWEN HEEN

36 PREHISTORISCH AARDEWERK De verschillende prehistorische culturen en groepen vanaf de Bandkeramiek hebben ieder hun eigen aardewerkvormen, samenstelling, uiterlijk of versiering. Ook dit biedt de mogelijkheid om vondsten te determineren. Hier zijn enkele voorbeelden gegeven. V.l.n.r.: Bandkeramiek, Michelsbergcultuur, Steingroep en IJzertijd.

37 LAAT-NEOLITHICUM EN BRONSTIJD Uit het Laat-Neolithicum ( v.chr.) zijn in deze regio weinig vondsten bekend. Ook de erop volgende Bronstijd ( v.chr.) is hier slecht vertegenwoordigd. Van de IJzertijd ( v.chr.) zijn weer meer vondsten beschikbaar.

38 GLAZEN ARMBANDEN UIT DE IJZERTIJD Enkele tientallen fragmenten van kobaltblauwe glazen armbanden. Hier voorbeelden van zogenaamd La Tène glas.

39 METAAL Brons is een legering van koper en tin. Het was kostbaar en moest uit Oost- Europa of Engeland worden aangevoerd. Daarom werden stenen werktuigen in de Bronstijd niet helemaal verdrongen. IJzer was als ijzeroer of klapperstenen in de eigen omgeving beschikbaar. Vergeleken met brons was het moeilijk te smelten. Dat het gesmeed kon worden was een groot voordeel. Hiernaast een bronsgieter en ijzersmid in actie.

40 METAALTIJDEN In tegenstelling tot ijzer blijft brons in de bodem goed bewaard. Dat geldt nog meer voor kostbare edelmetalen als zilver en goud. Uit de omgeving van Meerssen zijn belangrijke vondsten gedaan. Met de klok mee: - Bronsdepot uit Vilt. - Zilveren vaas uit Neerharen ten noorden van Maastricht. - Keltische muntschat uit Amby. - Gouden torque (halsring) uit Heerlen.

41 ROMEINEN Met het verschijnen van de Romeinen rond 55 v.chr. eindigt de prehistorie in Limburg. Dit gaat met veel geweld gepaard. De Keltische stam der Eburonen bezorgde de Romeinse legers onder leiding van Julius César hier een grote nederlaag. Omdat door de Eburonen verraad was gepleegd werden deze in de jaren hierna door de Romeinen uit wraak grotendeels uitgeroeid. Gezagsgetrouwe groepen mochten zich in de ontvolkte gebieden waaronder Limburg - vestigen.

Alja en Erkin en de midden-steentijd

Alja en Erkin en de midden-steentijd Alja en Erkin en de midden-steentijd Het verhaal van Alja en Erkin speelt zich af aan het einde van de middensteentijd (het mesolithicum), rond 5200 voor Christus, toen West-Europa werd bewoond door groepjes

Nadere informatie

Archeon Expeditietocht prehistorie

Archeon Expeditietocht prehistorie Archeon Expeditietocht prehistorie Hartelijk welkom in Themapark Archeon. De naam Archeon heeft te maken met archeologie. Een archeoloog onderzoekt hoe de mensen vroeger woonden en leefden door letterlijk

Nadere informatie

Oerboeren in de Friese Wouden.

Oerboeren in de Friese Wouden. Stichting IJstijdenmuseum Buitenpost. www.ijstijdenmuseum.nl. Oerboeren in de Friese Wouden. Het grootste deel van de geschiedenis van ons mensen ligt in de prehistorie. Met prehistorie duiden we een tijd

Nadere informatie

De archeologie van Weert-Nederweert van de prehistorie tot de Middeleeuwen

De archeologie van Weert-Nederweert van de prehistorie tot de Middeleeuwen De archeologie van Weert-Nederweert van de prehistorie tot de Middeleeuwen dr. H.A. Hiddink senior-archeoloog VUhbs, Amsterdam cursus Weerterlogie, 17-02-2016 Geologie - hooggelegen rug in Roerdalslenk

Nadere informatie

een zee Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de van tijd een zee van tijd

een zee Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de van tijd een zee van tijd Werkblad Ω Een tijd geleden... Ω Les : Rendierjagers Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de mensen konden schrijven. Ze woonden niet op een vaste

Nadere informatie

Meijel in de prehistorie. Middenneolitische bijl gevonden door Mart Heldens in 1962

Meijel in de prehistorie. Middenneolitische bijl gevonden door Mart Heldens in 1962 Meijel in de prehistorie Middenneolitische bijl gevonden door Mart Heldens in 1962 12 TITEL Van middenpaleolieten in de Polder tot de neolithische bijl van het Platveld Eén van de doelstellingen van heemkundevereniging

Nadere informatie

Tijd van jagers en boeren

Tijd van jagers en boeren Tijd van jagers en tot 3000 v. Chr. De prehistorie Prehistorie 3000 v. Chr. Evolutietheorie: Eerste mensen ong. 3 miljoen jaar geleden in Afrika ontstaan. Hij is geëvolueerd (Theorie Charles Darwin) en

Nadere informatie

Veluwse vuursteen als werktuig of wapen

Veluwse vuursteen als werktuig of wapen 8 e Cultuur n e e t historisch Apeldoorn e m g Veluwse vuursteen als werktuig of wapen Op de Veluwe worden regelmatig stukjes vuursteen gevonden. Slechts weinigen zullen weten dat het soms gaat om prehistorische

Nadere informatie

Locatie Zandoerleseweg, perceel 845 Datum onderzoek 21 Juni 2010 Datum evaluatieverslag 21 juni 2010 Opstelier evaluatieverslag

Locatie Zandoerleseweg, perceel 845 Datum onderzoek 21 Juni 2010 Datum evaluatieverslag 21 juni 2010 Opstelier evaluatieverslag Locatie Zandoerleseweg, perceel 845 Datum onderzoek 21 Juni 2010 Datum evaluatieverslag 21 juni 2010 Opstelier evaluatieverslag Mirjam Brouwer Goedkeuring evaluatieverslag Jos van der Weerden Locatie.

Nadere informatie

ARCHEOLOGIE VOOR A2 MAASTRICHT

ARCHEOLOGIE VOOR A2 MAASTRICHT ARCHEOLOGIE VOOR A2 MAASTRICHT EEN STUKJE GESCHIEDENIS ONTBLOOT Voor A2 Maastricht is op diverse plaatsen in en rond de stad archeologisch onderzoek gedaan. Al in 2007 werd in de Landgoederenzone vooronderzoek

Nadere informatie

De eerste bewoners van Nederland

De eerste bewoners van Nederland De eerste bewoners van Nederland 1.De oudste vrouw van Nederland 1a Trijntje In november 1997 graven mensen bij Hardinxveld-Giessendam in Zuid-Holland een gat van tien meter diep. Ze zoeken naar sporen

Nadere informatie

1 2 1 151 18 IJzer Werktuig/ gereedschap (onderdeel) - Nieuwe tijd C Recent uitgeselecteerd

1 2 1 151 18 IJzer Werktuig/ gereedschap (onderdeel) - Nieuwe tijd C Recent uitgeselecteerd 1 2 1 151 18 IJzer Werktuig/ gereedschap (onderdeel) - Nieuwe tijd C Recent uitgeselecteerd 2 2 1 151 18 IJzer Werktuig/ gereedschap (onderdeel) - Nieuwe tijd C Recent uitgeselecteerd 3 2 1 2001 16 IJzer

Nadere informatie

Tijd van jagers en boeren

Tijd van jagers en boeren 1.1 Van jagers verzamelaars naar tot 3000 v. Chr. De prehistorie : levenswijze van jagers verzamelaars ontstaan van landbouw, landbouwsamenlevingen Onderzoeksvraag: Welke gevolgen had de Neolithische Revolutie

Nadere informatie

De Zanding : tot jaar geleden

De Zanding : tot jaar geleden De Zanding : 12.000 tot 4.000 jaar geleden Het gebied De Zanding bij Carnegie Cottage (voorheen de Wever) begrensd door de Boveneindseweg (langs het hek van de Hoge Veluwe), de Karweg en de Heiderand is

Nadere informatie

Kijk eens naar de grond. Een blik op het Hagelandse prehistorische bodemarchief

Kijk eens naar de grond. Een blik op het Hagelandse prehistorische bodemarchief Winar Wingense archeologische dienst KONINKLIJKE VLAAMSE ACADEMIE VAN BELGIË VOOR WETENSCHAPPEN EN KUNSTEN Kijk eens naar de grond. Een blik op het Hagelandse prehistorische bodemarchief 2011 Pierre M.

Nadere informatie

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr.

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr. 6 prehistorie oudheid 3000 v. Chr. 2500 v. Chr. 2000 v. Chr. 1500 v. Chr. Jagers en Boeren De oudste bewoners Jos en Mirthe fietsen in de zomervakantie op de Elspeetse heide. Ze maken met hun ouders een

Nadere informatie

Fivelsgoud 2. Achtergrondteksten voor docenten bij: Eindredactie, structuur en validatie: Eelco Bruinsma. Projectleiding: Eelco Bruinsma

Fivelsgoud 2. Achtergrondteksten voor docenten bij: Eindredactie, structuur en validatie: Eelco Bruinsma. Projectleiding: Eelco Bruinsma Fivelsgoud 2 Achtergrondteksten voor docenten bij: TIJDVAK 1: Tijd van jagers en boeren 3000-50 voor Christus (Oorspronkelijke tekst: Jouke Nijman. Bewerking: Merel Thomése. Redactie: Anja Reenders) Eindredactie,

Nadere informatie

Opmerkingen over de herkomst van het lithische materiaal van de préhistorische vindplaats te Sweikhuizen (Gemeente Schinnen L.).

Opmerkingen over de herkomst van het lithische materiaal van de préhistorische vindplaats te Sweikhuizen (Gemeente Schinnen L.). Opmerkingen over de herkomst van het lithische materiaal van de préhistorische vindplaats te Sweikhuizen (Gemeente Schinnen L.). Abstract door J. H. Willems Notes on the provenience of the lithic material

Nadere informatie

MET KWAST EN VERGROOTGLAS

MET KWAST EN VERGROOTGLAS LES 3 Activiteit Doel Duur Lesmateriaal MET KWAST EN VERGROOTGLAS Determineren van archeologische vondsten De leerling kan met hulpmiddelen een eenvoudige historische bron dateren en het gebruik omschrijven

Nadere informatie

Vuursteenbewerking. Museum voor Natuurwetenschappen Vautierstraat 29 1000 Brussel info@natuurwetenschappen.be

Vuursteenbewerking. Museum voor Natuurwetenschappen Vautierstraat 29 1000 Brussel info@natuurwetenschappen.be Vuursteenbewerking Museum voor Natuurwetenschappen Vautierstraat 29 1000 Brussel info@natuurwetenschappen.be Vuursteenbewerking Vuur-steen of werk-steen? Vuursteen kreeg zijn misleidende naam door het

Nadere informatie

Voor/na het bezoek. Museum voor Natuurwetenschappen.be Vautierstraat, 29 1000 Brussel info@natuurwetenschappen.be

Voor/na het bezoek. Museum voor Natuurwetenschappen.be Vautierstraat, 29 1000 Brussel info@natuurwetenschappen.be Voor/na het bezoek Museum voor Natuurwetenschappen.be Vautierstraat, 29 1000 Brussel info@natuurwetenschappen.be Wat is de prehistorie? Prehistorie betekent letterlijk voorgeschiedenis, het tijdperk voor

Nadere informatie

HET TRECHTERBEKERVOLK. het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei. het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei

HET TRECHTERBEKERVOLK. het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei. het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei HET TRECHTERBEKERVOLK HET TRECHTERBEKERVOLK het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei Vraag: Waar werd een hunebed in de

Nadere informatie

verslag van archeologisch onderzoek vanaf de jaren zeventig in de wijk padbroek werkgroep archeologie cuijk museum ceuclum

verslag van archeologisch onderzoek vanaf de jaren zeventig in de wijk padbroek werkgroep archeologie cuijk museum ceuclum OUDE BEWONING IN PADBROEK verslag van archeologisch onderzoek vanaf de jaren zeventig in de wijk padbroek werkgroep archeologie cuijk museum ceuclum Oude bewoning in Padbroek Tijdens de bouw en inrichting

Nadere informatie

OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND

OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND In het najaar van 2011 en de lente van 2012 deed een team archeologen van Archeologisch Onderzoek Leiden (Archol bv) en Diachron UvA bv opgravingen in Aarle in de gemeente

Nadere informatie

De IJzertijd (van 800 tot 12 voor Christus).

De IJzertijd (van 800 tot 12 voor Christus). De IJzertijd (van 800 tot 12 voor Christus). 1 En toen was er IJzer! Dat moeten de boeren aan het eind van de Bronstijd 2 hebben gezegd. Er is een metaal gevonden dat iedereen kan gebruiken. Brons 3 was

Nadere informatie

Ontstaan landbouw - vmbo12

Ontstaan landbouw - vmbo12 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 17 august 2018 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie https://maken.wikiwijs.nl/63442 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

De presentatie rond de trap

De presentatie rond de trap Kijktocht OER! Plus 6000 jaar geleden woonden er al mensen in dit gebied. Het is de prehistorie; de tijd van de jagers en boeren. De mensen noemen we Swifterbantmensen. Deze kijktocht helpt je ontdekken

Nadere informatie

Publiekssamenvatting. Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden

Publiekssamenvatting. Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden Publiekssamenvatting Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden Catastrofale overstromingen kwamen vaak voor in de geschiedenis van Pannerden, wat met de ligging in de driehoek tussen de rivieren

Nadere informatie

Pottenbakkersovens in Landgraaf

Pottenbakkersovens in Landgraaf Pottenbakkersovens in Landgraaf Schaesberg, Steenfabriek Russel, Dr. Calsstraat In 1921 twee ovens uit verschillende tijdsperken met vondsten uit de vroege en volle middeleeuwen. Ook in 1926 werd nog aardewerk

Nadere informatie

5 Materiële cultuur uit de periode Laat-Neolithicum Midden-Bronstijd

5 Materiële cultuur uit de periode Laat-Neolithicum Midden-Bronstijd 5 Materiële cultuur uit de periode Laat-Neolithicum Midden-Bronstijd A.A. Koster, E.Taayke en R. Berkvens 1 5.1 Inleiding De sporen uit de Bronstijd waren niet rijk aan vondstmateriaal, het merendeel bestaat

Nadere informatie

Collectie archeologie Laatst aangepast zondag 23 maart 2008 00:33. De Steentijd

Collectie archeologie Laatst aangepast zondag 23 maart 2008 00:33. De Steentijd De Steentijd Het HVR museum beschikt over een uitgebreide steentijdcollectie waarvan een representatief gedeelte permanent wordt tentoongesteld. De collecties zijn gevormd uit schenkingen en bruiklenen

Nadere informatie

3000 jaar historie van Best-Aarle opgegraven

3000 jaar historie van Best-Aarle opgegraven Locatie: Best en Aarle Periode: NEO, BRONS, IJZ, ROM, XME, NT Complextype: ELA, GC, GVX, IX, IPER, NX, NHP, XXX. Soort onderzoek: opgraving Jaartal onderzoek:2011 en 2012 Datum vondst:2011 en 2012 Uitvoerder:

Nadere informatie

Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... Munten Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?...

Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... Munten Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... WERKBLAD 1 HET WERK VAN DE ARCHEOLOOG Kruis aan welk materiaal jij met je groepje onderzoekt. Bekijk de film en zoek het antwoord op de vraag. Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het

Nadere informatie

Staatsbosbeheer Gerendal 7 6305 PA Schin op Geul T 043-4592469. Savelsbos. Hellingbos met historie. Wandelen

Staatsbosbeheer Gerendal 7 6305 PA Schin op Geul T 043-4592469. Savelsbos. Hellingbos met historie. Wandelen Staatsbosbeheer Gerendal 7 6305 PA Schin op Geul T 043-4592469 Wandelen Savelsbos Hellingbos met historie Dwalen door de tijd Er zijn veel redenen voor een bezoek aan het Savelsbos, de bosgordel op de

Nadere informatie

VAN VUISTBIJL TOT TRECHTERBEKER

VAN VUISTBIJL TOT TRECHTERBEKER VAN VUISTBIJL TOT TRECHTERBEKER Van vuistbijl tot trechterbeker Thema: Archeologie en prehistorie Doelgroep: groep 5 t/m 8 Duur: 1,5 uur Voorbereiding: 1,5 uur Kosten: 1,50 per leerling Leskoffer: 15,00

Nadere informatie

Ze gebruikten bijna alleen maar streepjes omdat ze het snel en makkelijk in stenen wilden krassen. Rondjes waren erg moeilijk!

Ze gebruikten bijna alleen maar streepjes omdat ze het snel en makkelijk in stenen wilden krassen. Rondjes waren erg moeilijk! Romeinse cijfers Vroeger werd er overal in Romeinse cijfers gerekend. Deze cijfers zijn bedacht door de Romeinen in de Romeinse tijd. Er is geen symbool voor het getal 0. Ze vonden namelijk dat niks maar

Nadere informatie

Archeologie en cultuurhistorie Strijpsche Kampen

Archeologie en cultuurhistorie Strijpsche Kampen Archeologie en cultuurhistorie Strijpsche Kampen Bijlage 3 bij Nota van Uitgangspunten Strijpsche Kampen Definitief Gemeente Oirschot Grontmij Nederland bv Eindhoven, 11 mei 2007 Verantwoording Titel :

Nadere informatie

Meta uit Meteren. Archeologen graven het skelet van Meta op. Foto: ADC Archeoprojecten / Hazenberg Archeologie. Restaurator Floris Reijnen aan het

Meta uit Meteren. Archeologen graven het skelet van Meta op. Foto: ADC Archeoprojecten / Hazenberg Archeologie. Restaurator Floris Reijnen aan het Meta uit Meteren Tijdens opgravingen in het toekomstige woongebied De Plantage in Meteren (gemeente Geldermalsen) troffen archeologische onderzoekers eind 2010 een aantal crematiegraven uit de IJzertijd

Nadere informatie

Project 434: Bureaustudie Actualisering archeologische verwachting nieuwbouwlocatie Stadhuiskwartier. Interne Rapportages Archeologie Deventer 55

Project 434: Bureaustudie Actualisering archeologische verwachting nieuwbouwlocatie Stadhuiskwartier. Interne Rapportages Archeologie Deventer 55 Interne Rapportages Archeologie Deventer 55 Mei 2012 Project 434: Bureaustudie Actualisering archeologische verwachting nieuwbouwlocatie Stadhuiskwartier COLOFON 2012, Gemeente Deventer, Deventer. Auteur:

Nadere informatie

Beleef de prehistorie HUNEBEDQUIZ. Door: Nadine Lemmers 1 februari 2016

Beleef de prehistorie HUNEBEDQUIZ. Door: Nadine Lemmers 1 februari 2016 Beleef de prehistorie HUNEBEDQUIZ Door: Nadine Lemmers 1 februari 2016 RONDE 1: HUNEBEDDEN 1. Wat is een hunebed? A. Een graf B. Een huis C. Een opslag D. Weten we niet 2. Hoe oud zijn de Nederlandse hunebedden?

Nadere informatie

Ontstaan landbouw vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/63442

Ontstaan landbouw vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/63442 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 20 juni 2017 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres https://maken.wikiwijs.nl/63442 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

VROEG-NEOLITHISCHE VUURSTEENWINNING EN -BEWERKING IN DE BAN- HOLTERGRUBBE (BANHOLT, GEM. MARGRATEN)

VROEG-NEOLITHISCHE VUURSTEENWINNING EN -BEWERKING IN DE BAN- HOLTERGRUBBE (BANHOLT, GEM. MARGRATEN) VROEG-NEOLITHISCHE VUURSTEENWINNING EN -BEWERKING IN DE BAN- HOLTERGRUBBE (BANHOLT, GEM. MARGRATEN) Fred T.S. Brounen Hans Peeters Samenvatting - Bij het graven van proefputjes in de Banholtergrubbe werd

Nadere informatie

1 Belangrijk in deze periode

1 Belangrijk in deze periode 1 Belangrijk in deze periode Het is niet zo makkelijk voor de wetenschappers om het leven van de eerste mensen correct voor te stellen. Het is ook al heel lang geleden. De mensen van toen lieten geen dagboeken

Nadere informatie

RMB NOTITIE Quickscan archeologie Uden Eikenheuvelweg/Munterweg. Inleiding

RMB NOTITIE Quickscan archeologie Uden Eikenheuvelweg/Munterweg. Inleiding RMB NOTITIE 1015 Quickscan archeologie Uden Eikenheuvelweg/Munterweg Inleiding De gemeente Uden heeft als bevoegde overheid het RMB gevraagd een advies uit te brengen over de een plangebied aan de Eikenheuvelweg

Nadere informatie

AWN veldverkenning 17-12-2011 Locatie: Laakse Slenk Hulkesteinsebos. Gemeente: Zeewolde Kavel:OZ35/36

AWN veldverkenning 17-12-2011 Locatie: Laakse Slenk Hulkesteinsebos. Gemeente: Zeewolde Kavel:OZ35/36 AWN veldverkenning 17-12-2011 Locatie: Laakse Slenk Hulkesteinsebos. Gemeente: Zeewolde Kavel:OZ35/36 Aanleiding voor de verkenning is de recent gegraven Laakse Slenk. De Slenk is aangelegd op een terrein

Nadere informatie

BIJLAGE 5 IJZERTIJD KWARTET BOEREN IN DE IJZERTIJD

BIJLAGE 5 IJZERTIJD KWARTET BOEREN IN DE IJZERTIJD EDE VROEGER EN NU Geldersch Landschap & Kasteelen BIJLAGE 5 BOEREN IN DE IJZERTIJD voor groep 5 t/m 8 www.glk.nl GELDERSCH LANDSCHAP & KASTEELEN BOEREN IN DE IJZERTIJD Knippen - blad 1 1 OP DE AKKER a

Nadere informatie

Theo de Jong gemeente archeoloog Helmond 3 februari Archeologisch onderzoek Mierlo-Hout en Brandevoort

Theo de Jong gemeente archeoloog Helmond 3 februari Archeologisch onderzoek Mierlo-Hout en Brandevoort Theo de Jong gemeente archeoloog Helmond 3 februari 2015 Archeologisch onderzoek Mierlo-Hout en Brandevoort Archeologie in Helmond, Mierlo-Hout en Brandevoort: 1. waar-waarom-wanneer 2. projecten en perioden

Nadere informatie

Watou Oude Provenstraat. Archeologisch onderzoek

Watou Oude Provenstraat. Archeologisch onderzoek Watou Oude Provenstraat Archeologisch onderzoek 1. Inleiding Begin november 2014 werd een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd langs de Oude Provenstraat in Watou ter voorbereiding van de toekomstige

Nadere informatie

Flintstone beleefroute Overleven in de Steentijd

Flintstone beleefroute Overleven in de Steentijd Leerlingenboekje Flintstone beleefroute Overleven in de Steentijd Overleven in de Steentijd Stel je voor, 9000 jaar geleden, in de Midden-Steentijd, wonen er al mensen in Ede! Dat zijn jagers-verzamelaars.

Nadere informatie

Een vermoedelijk door mesolithische jager-visser-verzamelaars kortstondig gebruikte site te Maastricht (Nl)

Een vermoedelijk door mesolithische jager-visser-verzamelaars kortstondig gebruikte site te Maastricht (Nl) Een vermoedelijk door mesolithische jager-visser-verzamelaars kortstondig gebruikte site te Maastricht (Nl) Samenvatting Erik DRENTH & Peter L. M. HAZEN Tijdens een proefonderzoek in 2011 nabij Maastricht

Nadere informatie

Vuursteen verzameld. Over het zoeken en onderzoeken van steentijdvondsten en -vindplaatsen

Vuursteen verzameld. Over het zoeken en onderzoeken van steentijdvondsten en -vindplaatsen Vuursteen verzameld Over het zoeken en onderzoeken van steentijdvondsten en -vindplaatsen L. Amkreutz, F. Brounen, J. Deeben, R. Machiels, M.F. van Oorsouw & B. Smit Vuursteen verzameld Over het zoeken

Nadere informatie

Geschiedenis van Maastricht

Geschiedenis van Maastricht De kleine Geschiedenis van Maastricht Emile Ramakers Amersfoort, 2016 Inhoud Inleiding:... 7 Hoofdstuk 1: Voor de Romeinen... 11 Hoofdstuk 2: De Romeinen, de weg en de brug (0-400)... 17 Hoofdstuk 3: Merovingen

Nadere informatie

Archol bv. Ivo van Wijk. Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat te Elsloo, gemeente Stein

Archol bv. Ivo van Wijk. Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat te Elsloo, gemeente Stein 2012 Archol bv Ivo van Wijk Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat te Elsloo, gemeente Stein Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat

Nadere informatie

Twee fragmenten van dissels aan de Steenberg te Bekkevoort (prov. Vlaams-Brabant, BE)

Twee fragmenten van dissels aan de Steenberg te Bekkevoort (prov. Vlaams-Brabant, BE) Twee fragmenten van dissels aan de Steenberg te Bekkevoort (prov. Vlaams-Brabant, BE) 1. Inleiding Twee fragmenten van dissels aan de Steenberg te Bekkevoort (prov. Vlaams-Brabant, BE) Erwin MEYLEMANS,

Nadere informatie

Adviesdocument 768. Oranjerie landgoed Mattemburgh, gemeente Woensdrecht. Project: Projectcode: HOOM2. Opdrachtgever: Brabants Landschap

Adviesdocument 768. Oranjerie landgoed Mattemburgh, gemeente Woensdrecht. Project: Projectcode: HOOM2. Opdrachtgever: Brabants Landschap Adviesdocument 768 Project: Oranjerie landgoed Mattemburgh, gemeente Woensdrecht Projectcode: HOOM2 Opdrachtgever: Brabants Landschap Datum: 12 juni 2015 1 ARCHEOLOGIE & DE ORANJERIE MATTEMBURGH Inleiding

Nadere informatie

De bewoners van het Gooi

De bewoners van het Gooi De bewoners van het Gooi Perioden en culturen door Egbert J. Pelgrim Voor een niet-ingewijde bevatten artikelen over archeologische onderwerpen soms een overstelpende hoeveelheid termen om allerlei verschillende

Nadere informatie

PREHISTORIE IN BOXTEL Dik Bol (auteur) Hans de Visser (tweede lezer) mei 2016

PREHISTORIE IN BOXTEL Dik Bol (auteur) Hans de Visser (tweede lezer) mei 2016 Samenvatting PREHISTORIE IN BOXTEL Dik Bol (auteur) Hans de Visser (tweede lezer) mei 2016 Deze basistekst is gekoppeld aan de canon van Boxtel. In deze basistekst wordt het vroegste deel van de menselijke

Nadere informatie

Cultuurhistorische inventarisatiescan nieuwe scoutingterrein Broekpolder

Cultuurhistorische inventarisatiescan nieuwe scoutingterrein Broekpolder Cultuurhistorische inventarisatiescan nieuwe scoutingterrein Broekpolder Adviescode: 2015.020 Auteur: R. Terluin, archeoloog gemeente Vlaardingen Oktober 2017 Inleiding Scoutinggroepen worden verplaatst

Nadere informatie

PEEL, MAAS & KEMPEN. Informatiebulletin. In dit Nummer: Stichting Streekarcheologie. 19 e Jaargang, nummer 1 juni 2009

PEEL, MAAS & KEMPEN. Informatiebulletin. In dit Nummer: Stichting Streekarcheologie. 19 e Jaargang, nummer 1 juni 2009 Informatiebulletin Stichting Streekarcheologie PEEL, MAAS & KEMPEN Redactie-adres: Har Heijmans Narcisstraat 13 6014 A K Ittervoort ISSN 0928-6160 19 e Jaargang, nummer 1 juni 2009 COLOFON Peel, maas &

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Jagers en Boeren

Samenvatting Geschiedenis Jagers en Boeren Samenvatting Geschiedenis Jagers en Boeren Samenvatting door B. 771 woorden 7 oktober 2016 2,9 8 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Tijdvak 1 Tijd van jagers en boeren Jagers en boeren -3000 v. Chr. Pagina

Nadere informatie

Prehistorie en Romeinse tijd

Prehistorie en Romeinse tijd Prehistorie en UITVINDINGEN UIT HET VERRE VERLEDEN Museumles Uitvindingen uit het verre verleden Informatie voor leerkrachten basisonderwijs groepen 5 en 6 WWW.LIMBURGSMUSEUM.NL WAT JE ZIET, BEN JE ZELF

Nadere informatie

Tussen Graetheide en Heeswater Nieuw zicht op de bandkeramische bewoningsgeschiedenis van de Caberg bij Maastricht (NL)

Tussen Graetheide en Heeswater Nieuw zicht op de bandkeramische bewoningsgeschiedenis van de Caberg bij Maastricht (NL) Tussen Notae Praehistoricae Graetheide en 28-2008 Heeswater : 73-86 73 Tussen Graetheide en Heeswater Nieuw zicht op de bandkeramische bewoningsgeschiedenis van de Caberg bij Maastricht (NL) Ivo VAN WIJK

Nadere informatie

JAGERS EN VERZAMELAARS IN TWENTE

JAGERS EN VERZAMELAARS IN TWENTE JAGERS EN VERZAMELAARS IN TWENTE groep 5-6 HET LEVEN VAN EEN STAM IN DE STEENTIJD De 12 leden van een groep jagers en verzamelaars staan centraal in dit onderwijsprogramma. Ieder stamlid heeft een eigen

Nadere informatie

CODE: D2 NO.: :1. M.T.B.'73.

CODE: D2 NO.: :1. M.T.B.'73. DE LAATSTE RUSTPLAATS VAN EEN NEOLITHISCH JAGER? In de Drunense duinen ligt een prehistorische woonplaats, die ons enige interessante problemen biedt. De vindplaats is te vinden op kaartblad 44JH. De coördinaten

Nadere informatie

Doelgroep: groep 5 t/m 8 (vraag 9 is vooral geschikt voor groep 7/8. Groep 5/6 kan deze vraag overslaan)

Doelgroep: groep 5 t/m 8 (vraag 9 is vooral geschikt voor groep 7/8. Groep 5/6 kan deze vraag overslaan) UITLEG VOOR DE LEERKRACHT In deze lessenserie hebben leerlingen van alles geleerd over archeologie en het leven van vroeger. Met deze quiz kunnen ze hun kennis testen. Opmerking: De leerlingen hebben tot

Nadere informatie

Mergelweg 07.00-09.00 ri HSG

Mergelweg 07.00-09.00 ri HSG Mergelweg 07.00-09.00 ri HSG herkomst bestemming waarom Relatie 1 Banholt Meerssen kortste route Berg 2 Berg + T A2 kortste route Vilt 3 Berg + T A2 snelste route Sibbe 4 Berg + T A2 vermijden files Maastricht

Nadere informatie

Bijlagen Bij bestemmingsplan Woningbouw Heiligerweg. Bijlage 5b: Oppervlaktekartering

Bijlagen Bij bestemmingsplan Woningbouw Heiligerweg. Bijlage 5b: Oppervlaktekartering Bijlagen Bij bestemmingsplan Woningbouw Bijlage 5b: Oppervlaktekartering Grontmij Nederland B.V. NL.IMRO.03.BPLkom03-OW01 RAAP-NOTITIE *nummer* Plangebied Gemeente Eijsden-Margraten Archeologisch vooronderzoek:

Nadere informatie

Opdracht omschrijving: Proefsleuvenonderzoek en opgraving verbreding A2

Opdracht omschrijving: Proefsleuvenonderzoek en opgraving verbreding A2 1930s Beckers & Beckers? locatie onzeker Onderzoek van de bandkeramische nederzetting SteinHeidekampweg Archeologisch Onderzoek Leiden (Archol) werd in 1996 door de Universiteit Leiden als één van de eerste

Nadere informatie

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK THEMA: HET LEVEN VAN EEN STAM IN DE STEENTIJD IN TWENTE

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK THEMA: HET LEVEN VAN EEN STAM IN DE STEENTIJD IN TWENTE COMPLETE DOCENTENINFORMATIE: HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK JAGERS EN VERZAMELAARS IN TWENTE VOOR GROEP 5-6 THEMA: HET LEVEN VAN EEN STAM IN DE STEENTIJD

Nadere informatie

QUICKSCAN N69 BRAAMBOSCHROTONDE, GEMEENTE BERGEIJK Arcadis Archeologisch Rapport 75 5 JANUARI 2016

QUICKSCAN N69 BRAAMBOSCHROTONDE, GEMEENTE BERGEIJK Arcadis Archeologisch Rapport 75 5 JANUARI 2016 QUICKSCAN N69 BRAAMBOSCHROTONDE, GEMEENTE Arcadis Archeologisch Rapport 75 5 JANUARI 2016 Arcadis Nederland B.V. Postbus 1018 5200 BA 's-hertogenbosch Nederland +31 (0)88 4261 261 www.arcadis.com 2 Contactpersonen

Nadere informatie

BOORnieuws. Archeologie in Portland. Nummer 5 zomer 2005 800 JAAR OUDE BOERDERIJEN ONDER EEN NIEUWBOUWWIJK GEMEENTE ALBRANDSWAARD

BOORnieuws. Archeologie in Portland. Nummer 5 zomer 2005 800 JAAR OUDE BOERDERIJEN ONDER EEN NIEUWBOUWWIJK GEMEENTE ALBRANDSWAARD BOORnieuws Nummer 5 zomer 2005 Archeologie in Portland GEMEENTE ALBRANDSWAARD Albrandswaard ligt op het Zuidhollandse eiland IJsselmonde. In deze gemeente is een nieuwe woonwijk gebouwd: Portland. Maar

Nadere informatie

Bewoning en landgebruik in het Maaswerkengebied in de Steentijd

Bewoning en landgebruik in het Maaswerkengebied in de Steentijd 95 Karianne Winthagen Bewoning en landgebruik in het Maaswerkengebied in de Steentijd Inleiding De geschiedenis van de steentijd in het Maasdal beslaat de periode van 250.000 tot 2000 v. Chr. Aan de hand

Nadere informatie

OER! Plus Docentenhandleiding en antwoorden voortgezet onderwijs

OER! Plus Docentenhandleiding en antwoorden voortgezet onderwijs OER! Plus Docentenhandleiding en antwoorden voortgezet onderwijs Inleiding Zesduizend jaar geleden leefden er al mensen in het gebied dat wij nu Flevoland noemen. Het is de tijd van de prehistorische Jagers

Nadere informatie

DE NOORDZEEBODEM, OOIT EEN DICHTBEVOLKT RIVIERENLANDSCHAP

DE NOORDZEEBODEM, OOIT EEN DICHTBEVOLKT RIVIERENLANDSCHAP DE NOORDZEEBODEM, OOIT EEN DICHTBEVOLKT RIVIERENLANDSCHAP Tine Missiaen Renard Centre of Marine Geology Universiteit Gent Studiedag Geologie en Archeologie onder de zeespiegel Provinciaal Domein Raversijde,

Nadere informatie

Het in Halder gefabriceerde aardewerk

Het in Halder gefabriceerde aardewerk Het in Halder gefabriceerde aardewerk Joop van der Groen Nadat de pottenbakkersoven in Halder buiten gebruik was gesteld, is de ovenput gebruikt als afvalkuil. Bij het gevonden afval waren ook wat misbaksels,

Nadere informatie

Begraven en cremeren in de prehistorie

Begraven en cremeren in de prehistorie 9 e Cultuur n e e t historisch Apeldoorn e m g Begraven en cremeren in de prehistorie Rond kerkhoven, begraafplaatsen en andere zaken die met de dood te maken hebben, hangt vaak een waas van geheimzinnigheid

Nadere informatie

De steentijd Jagers en verzamelaars

De steentijd Jagers en verzamelaars De steentijd Jagers en verzamelaars De prehistorie is de geschiedenis van de mensheid voordat mensen konden lezen en schrijven. We hebben uit de prehistorie daarom geen boeken, dagboeken of andere geschreven

Nadere informatie

Cultuur: alles wat een groep mensen met gemeenschappelijke kenmerken voortbrengt, zoals taal, godsdienst, kunst, normen en waarden.

Cultuur: alles wat een groep mensen met gemeenschappelijke kenmerken voortbrengt, zoals taal, godsdienst, kunst, normen en waarden. GS tijdvak 1 Lennart van der Molen Begrippen Agrarisch: wat betrekking heeft op landbouw. Cultuur: alles wat een groep mensen met gemeenschappelijke kenmerken voortbrengt, zoals taal, godsdienst, kunst,

Nadere informatie

Presenteert. De Nationale kennisquiz Archeologie 2013

Presenteert. De Nationale kennisquiz Archeologie 2013 Presenteert De Nationale kennisquiz Archeologie 2013 De quizmasters: Jan-Willem Oudhof Al komt het water nog zo hoog Chris Sueur Op een wierde lig je altijd droog 2 De spelregels Er zijn vragen uit verschillende

Nadere informatie

EEN ROSSEN-NEDERZETTING TE MAASTRICHT-RANDWYCK. LP. Louwe Kooijmans

EEN ROSSEN-NEDERZETTING TE MAASTRICHT-RANDWYCK. LP. Louwe Kooijmans NOTAE PRAEHISTORICAE 8-1988 : 67-71 EEN ROSSEN-NEDERZETTING TE MAASTRICHT-RANDWYCK LP. Louwe Kooijmans In het najaar van 1987 werd door de heer B. Knippels uit Gronsveld in een nieuw gegraven rioolsleuf

Nadere informatie

Leerlingenbundel. De Steentijd. Stedelijke musea Dendermonde

Leerlingenbundel. De Steentijd. Stedelijke musea Dendermonde Leerlingenbundel De Steentijd Stedelijke musea Dendermonde Fien Verbrugghe UGent Academiejaar 2012-2013 Inhoud 1. Inleiding... 2 1. De Steentijd... 3 2. Het verhaal van Mollie de mammoet... 5 2.1 Wat je

Nadere informatie

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is rcheobode Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is archeoloog. Hij hoort bij de groep archeologen die nu aan het opgraven is in Oosterhout in het gebied Vrachelen. Daar wordt over een jaar

Nadere informatie

De Prehistorie in Archeon

De Prehistorie in Archeon De Prehistorie in Archeon Mesolithicum ong. 5500 v.chr. Het Neolithicum 5300-2700 v.chr. Bronstijd 2200-800 v.chr. IJzertijd 700-55 v.chr. De Voorgeschiedenis De verschillende periodes uit de Prehistorie

Nadere informatie

Archeologische rijksmonumenten - aantal complexen

Archeologische rijksmonumenten - aantal complexen De Erfgoedmonitor Home > Indicatoren > Archeologische rijksmonumenten - aantal complexen Archeologische rijksmonumenten - aantal complexen Publicatiedatum: 10 november 2017 E ind 2015 bestonden de 1.435

Nadere informatie

Archeologie voor Handhavers. Archeologie in het veld

Archeologie voor Handhavers. Archeologie in het veld Archeologie voor Handhavers Archeologie in het veld 1 COLOFON 18 juni 2012 Samenstelling: I. de Jongh Lempke (Provincie Utrecht) L. Wouters (Provincie Utrecht) M. Heil (Provincie Utrecht) Met medewerking

Nadere informatie

Ook gevonden in Heuvelland! LEO

Ook gevonden in Heuvelland! LEO Vuistbijl in TERVIEW! de vorm van een IN Verdeel de volgende rollen: Presentator Archeoloog 1 (oud en traag) Archeoloog 2 (jong en fris)» PRESENTATIEFICHE 1 Welkom bij dit glorie van de prehistorie-interview!

Nadere informatie

92 HELLEVOETSLUIS-OSSENHOEK

92 HELLEVOETSLUIS-OSSENHOEK 92 HELLEVOETSLUIS-OSSENHOEK Figuur 6.4.1 Kraalfragmenten van barnsteen (230), git (312) en (onder) drie stukken pyriet inzicht in de functie van de vindplaats en de daar uitgevoerde activiteiten. Tot slot

Nadere informatie

BIJLAGE: Proeven met graveren en eroderen van de cortex van vuursteen.

BIJLAGE: Proeven met graveren en eroderen van de cortex van vuursteen. 1 oktober 2013 BIJLAGE: Proeven met graveren en eroderen van de cortex van vuursteen. 1. Samenvatting en conclusies t.a.v. de proeven. Aanleiding voor het onderzoek is het ontbreken van krassen in langsrichting

Nadere informatie

Hunebedden - hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Hunebedden - hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 14 february 2019 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/62213 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Onder de grond. Archeologische vondsten in Vught

Onder de grond. Archeologische vondsten in Vught Onder de grond. Archeologische vondsten in Vught Prehistorie Meer dan een miljoen jaar geleden zorgden afzettingen van de rivieren Maas en Rijn voor de huidige ondergrond van Noord-Brabant. Daarna trokken

Nadere informatie

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen?

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen? Lees het verhaal over de Albor de jager. Albor is de jongste van de 5 jagers. De speer van Albor is van vuursteen. De jagers vinden een spoor van een hert Het spoor is vers, het hert is dichtbij. De jagers

Nadere informatie

OPGRA VINGEN OP DE MICHELSBERGNEDERZETTING VAN ASSENT-HERMANSHEUVEL

OPGRA VINGEN OP DE MICHELSBERGNEDERZETTING VAN ASSENT-HERMANSHEUVEL NOTAE PRAEmSTORICAE 12, 1993 147 OPGRA VINGEN OP DE MICHELSBERGNEDERZETTING VAN ASSENT-HERMANSHEUVEL C. CASSEYAS & P.M. VERMEERSCH Katholieke Universiteit Leuven In het Noordelijk Hageland is het Neolithicum

Nadere informatie

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen DEF

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen DEF Project Prehistorie, Grieken en Romeinen DEF Week 1DEF: Algemeen Info: Prehistorie De geschiedenis in Nederland begint al heel lang geleden. Lang voordat de Romeinen in Nederland kwamen, waren er al mensen.

Nadere informatie

Wonen en begraven op de Caberg van het vroege. neolithicum tot en met de vroege middeleeuwen

Wonen en begraven op de Caberg van het vroege. neolithicum tot en met de vroege middeleeuwen XXXXXXX XXXXXXX 1 Wonen en begraven op de Caberg van het vroege neolithicum tot en met de vroege middeleeuwen Inventariserend Veld Onderzoek van een cultuurlandschap te Maastricht-Lanakerveld L. Meurkens

Nadere informatie

SAMENVATTING GEOLOGIE / BODEM - BODEMKWALITEIT

SAMENVATTING GEOLOGIE / BODEM - BODEMKWALITEIT SAMENVATTING GEOLOGIE / BODEM - BODEMKWALITEIT Geologie Over het algemeen geldt dat de toplaag van 0,0 tot 0,5 m mv. zal bestaan uit opgebrachte zand/grond dat plaatselijk (licht) puinhoudend is. Ter plaatse

Nadere informatie

Nederlandse geschiedenis van de prehistorie tot de vroege middeleeuwen

Nederlandse geschiedenis van de prehistorie tot de vroege middeleeuwen Klik om de stijl te bewerken Nederlandse geschiedenis van de prehistorie tot de vroege middeleeuwen 1 Data 26 sep 1 Inleiding, overzicht / de prehistorie 3 okt 2 Germaanse stammen en hun leefgewoonten

Nadere informatie

Hunebedden de steentijd

Hunebedden de steentijd Deze les hoort bij het prentenboek Het grote bouwwerk, geschreven door Rian Visser in de serie Terugblikken van Uitgeverij Delubas. Met tekeningen van Irene Goede. Doel: leerlingen bekend maken met hunebedden

Nadere informatie

Thema Op reis. De reis van de archeologische voorwerpen van Baduhenna

Thema Op reis. De reis van de archeologische voorwerpen van Baduhenna Thema Op reis De reis van de archeologische voorwerpen van Baduhenna 4 vuurstenen sikkels afkomstig uit Helgoland, Denemarken 1 bronzen sikkel uit Mikene, Griekenland Gevonden rond 1930 aan de Krommelaan

Nadere informatie

Overasselt-Schoonenburg Gemeente Heumen Evaluatierapport

Overasselt-Schoonenburg Gemeente Heumen Evaluatierapport Overasselt-Schoonenburg Gemeente Heumen Evaluatierapport Johan van Kampen Amsterdam 2009 Archeologisch Centrum Vrije Universiteit - Hendrik Brunsting Stichting Inhoud 1 I n l e i d i n g 2 R e s u l t

Nadere informatie

Leerkrachtenbundel. De Steentijd. Stedelijke musea Dendermonde

Leerkrachtenbundel. De Steentijd. Stedelijke musea Dendermonde Leerkrachtenbundel De Steentijd Stedelijke musea Dendermonde Fien Verbrugghe UGent Academiejaar 2012-2013 Inhoud Inhoud... 1 1. Inleiding... 2 1. De Steentijd... 4 2. Het verhaal van Mollie de mammoet...

Nadere informatie