Een stad van contrasten, een stad van licht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een stad van contrasten, een stad van licht"

Transcriptie

1 Porto

2

3 Casa da Música PORTO IS EEN STAD WAAR HET ARTISTIEKE ERFGOED MET EXCENTRIEKE HEDENDAAGSE ARCHITECTUUR GECOMBINEERD WORDT. DE VERLICHTING GEEFT DEZE STEDELIJKE STRUCTUURMIX DUURZAAMHEID EN EEN EIGEN IDENTITEIT MEE. Een stad van contrasten, een stad van licht Porto, een juweeltje aan de Douro, biedt na het vallen van de duisternis een feeërieke aanblik, dankzij de nieuwe verlichting die de luister van het architecturale patrimonium van de stad, en de unieke atmosfeer in de straten en op de pleinen, in de kijker brengt. Porto is één van de oudste Europese steden en het historische centrum van de stad werd in 1996 door de UNESCO als Werelderfgoed erkend. De stad is strategisch nabij de Atlantische Oceaan gelegen en speelt een belangrijke rol in de internationale handel. Porto ligt ook in een geografisch kader van een uitzonderlijke schoonheid. Sinds Porto in 2001 als Europese culturele hoofdstad aangeduid werd, wordt in de stad hard aan een stedelijke herontwikkeling gewerkt. Avondverlichting speelt een belangrijke rol in de vernieuwing van een stadskern. Het is een middel om een stad op te bouwen, een manier om de ruimtes in de kijker te zetten door een gebouw of een straat uit de schaduw te laten treden. Licht speelt een fundamentele rol in het definiëren en stimuleren van de identiteit van de stad. Met het oog op de instandhouding van de diversiteit en de identiteit van elke wijk, zijn duurzame ontwikkeling en wit licht zowat de rode draad doorheen verschillende ontwerp- en ontwikkelingsplannen die door de stad Porto goedgekeurd werden. Met zijn knowhow, expertise en nieuwe technologieën helpt Schréder de stad Porto bij elke stap in de richting van haar einddoel. Sinds de opening van de tuin is de Jardim do Passeio Alegre één van de favoriete groene plekjes in de stad. Terra-grondschijnwerpers beklemtonen de hoofdlaan, waardoor de natuurlijke schoonheid van de omgeving extra benadrukt wordt, en tegelijkertijd de visuele vervuiling zo veel mogelijk beperkt wordt.

4 een stad vol architecturale rijkdommen Paços de Concelho het stadhuis domineert het hoofdplein van de stad. s Nachts wordt de architecturale schoonheid van het gebouw met Focal-schijnwerpers geaccentueerd. Die werden geïnstalleerd op een gebouw loodrecht op het stadhuis omdat de stad voor dit indrukwekkende bouwwerk een zachte romantische aanstraling zonder schaduwen wilde creëren. een handelsstad In Porto is winkelen een sociaal gebeuren. De Rua Santa Catarina, de belangrijkste winkelstraat, is geflankeerd door tal van historische en hedendaagse gebouwen. Het verlichtingstoestel Eden, met zijn transparante oppervlak, kan perfect in deze omgeving geïntegreerd worden. Met zijn metaaljodidelamp met keramische brander van 70 W verschaft de Eden een wit licht met een uitstekende kleurenweergave om de verschillende architecturale stijlen in het voetlicht te zetten.

5 Foz Velha Het kasteel van St. João da Foz werd in de 16 de eeuw gebouwd. Het wordt aangestraald met een hele reeks schijnwerpers. De Neos, voorzien van koudwitte 400 W sterke metaaljodidelampen (4000 K), verlicht de binnenmuren, terwijl de Terra Roma met witte metaaljodidelampen met keramische brander van 150 W (3000 K) de buitenmuren aanstraalt. De koepel van de St. João da Foz do Douro-kerk binnenin het kasteel wordt verlicht aan de hand van 18 TiltLED-schijnwerpers, die met zeer krachtige leds uitgerust zijn.

6 een stad van ontspanning en cultuur Twee grote bronzen sculpturen van een jongeman, die een wild paard in toom probeert te houden, spelen een centrale rol op het Praça D. João I-plein. Deze monumenten en het plein zelf worden verlicht door Focal-schijnwerpers die met 150 W sterke metaaljodidelampen met keramische brander uitgerust zijn. Door het witte licht komt de kleur van deze majestueuze sculpturen bij duisternis tot leven en lijkt het plein ook veel groter. Om de open ruimte van het plein te behouden, was het essentieel om alle verlichtingstoestellen op één mast te centraliseren. een stad vol bruisende energie De combinatie Maya+Lutecia verlicht een groot aantal verkeersaders van Porto. Het hedendaagse ontwerp weerspiegelt de modernisering van deze historische stad. Op de Avenida de Montevideu werd de Maya Maxi, voorzien van 250 W sterke hogedruknatriumdamplampen, op een hoogte van 10 meter geïnstalleerd. Een extra Maya Midi werd op dezelfde mast op een hoogte van 4 meter gemonteerd om de wandelpaden te verlichten.

7 Het verlichtingsplan voor Foz Velha was een primeur voor Porto. Kunt u daar wat meer over vertellen? Foz Velha is een historisch stadsdeel met vele kleine kronkelende straatjes. In 2002 werd het gebied door het Portugese Instituut voor het Architecturaal Erfgoed geregistreerd. De stad wilde dit typische en bij toeristen zeer populaire stadsdeel nieuw leven inblazen. Dus werd er een verlichtingsplan opgesteld. De bedoeling van dat plan was om de verlichtingsniveaus en de kwaliteit van de openbare ruimtes te verbeteren, en tegelijkertijd het lokale patrimonium en de lokale cultuur te vrijwaren. NORBERTO RIBEIRO WERKT VOOR EDP (ENERGIAS DE PORTUGAL), DE GROOTSTE ENERGIELEVERANCIER VAN PORTUGAL. HIJ IS VERANTWOORDELIJK VOOR HET OPENBARE VERLICHTINGSNET IN PORTO EN GAF DE AANZET VOOR HET VERLICHTINGSPLAN VOOR EEN GEBIED DAT BEKEND STAAT ALS DE FOZ VELHA IN PORTO. Wat was het meest positieve effect van dat verlichtingsplan voor Foz Velha? Het maakte ons ervan bewust dat een verlichtingsplan een onontbeerlijk instrument is voor alle belangrijke steden die hun energiekosten willen terugschroeven, en een efficiënte verlichting willen bevorderen. Een verlichtingsplan impliceert een uitvoerige en coherente strategie rond thema s gaande van de goedkeuring van een duurzaam beleid tot de promotie van de identiteit van een stad. Het bezorgde ons, wat Porto betreft, een creatieve kijk op hoe we onze stad moesten verlichten en tegelijkertijd haar identiteit konden versterken. Onderging Porto de invloed van de problematiek rond energierendement? Zeer zeker. Een efficiënte openbare verlichting begint bij het ontwerp. We moeten afstappen van het model dat een goeie verlichting synoniem is met veel licht. Zo wilden we bijvoorbeeld de identiteit van Foz Velha vrijwaren, maar daarbij ook zoveel mogelijk energie besparen. Met de recente technologische ontwikkelingen zoals minireflectors en de lampen van de nieuwe generatie, is het mogelijk om meer dan 50 % energie te besparen. Met de hulp van Schréder werden nieuwe modellen van de traditionele Serpentina-verlichtingstoestellen gebouwd, maar dan voorzien van moderne technologieën. De oude gietijzeren posten werden gerecupereerd en voorzien van Tempore-verlichtingstoestellen, uitgerust met zeer zuinige CosmoWhite- en QL-inductielampen, die een helder wit licht verspreiden. Je ziet steeds vaker wit licht in Porto. Hoe komt dat? Omdat Porto heel wat toeristen lokt, wil de stad aantrekkelijkere omgevingen creëren voor de vele open ruimtes en tuinen. Wit licht maakt kleuren veel levendiger. Het brengt de vele kleurrijke gevels van Porto s avonds tot leven. Het maakt ook een duidelijk onderscheid met de verkeerszones waar hogedruknatriumdamplampen gebruikt worden.

8 De waterkant van Foz is heel populair bij de plaatselijke bevolking die er komt joggen, fietsen, skaten of er gewoon een praatje komt slaan. De Terra-grondschijnwerpers verlichten de pergola van dit fraaie uitkijkpunt. De twee obelisken die in de 18 de eeuw door de Italiaanse architect Nicolau Nasoni gebouwd werden, markeren de ingang van de Passeio Alegre-tuinen en worden verlicht door grondschijnwerpers van het type Terra Maxi, die aan de voet van de monumenten ingewerkt zijn.

9 De stad wilde het stedelijke landschap bewaren, dat door de vele nauwe kronkelende straatjes getypeerd wordt. Er werden nieuwe modellen van de traditionele Serpentina-armaturen gemaakt om er moderne lampen in onder te kunnen brengen; die bovendien waterdicht volgens de norm IP 66 Sealsafe zijn. Met zijn art nouveau -look beklemtoont het Tempore-verlichtingstoestel het historische erfgoed van Porto. Het is voorzien van een spaarlamp die een aangenaam wit licht verspreidt. Verder wordt het toestel gekenmerkt door een dichtheid volgens de IP 66-norm, een niet onbelangrijk detail in een kuststad als Porto.

10

11 De stad Porto streeft een dubbele doelstelling na met de verlichting van de stad: het herstellen van de identiteit van de stad, en tegelijkertijd de stap naar meer rendabele oplossingen zetten. Dat mag alvast blijken uit de recente verlichtingsprojecten die Porto nieuw leven hebben ingeblazen. Avenida Marechal Gomes da Costa De Avenida Marechal Gomes da Costa wordt met 160 Hestia-verlichtingstoestellen aangestraald. De Hestia werd gekozen omdat het toestel heel spaarzaam met energie is, en heel wat esthetische kwaliteiten biedt. De Hestia-verlichtingstoestellen zijn op dezelfde positie geïnstalleerd als de oude verlichtingstoestellen, die gebaseerd waren op natriumdamplampen van 150 W. Ze zijn voorzien van 90 W sterke Cosmopolislampen, waardoor per jaar meer dan 30 ton CO 2 en uitgespaard kan worden. Bovendien verkrijgt men een betere luminantie en een betere uniformiteit. Gemiddelde luminantie (cd/m²) Algemene uniformiteit (%) Oude verlichtingstoestel Hestiaverlichtingstoestel Verschil Avenida Marechal Gomes da Costa vóór de Hestia geïnstalleerd werd.

12 Praça Cidade do Salvador De rotonde Praça Cidade do Salvador verbindt Porto met Matinhos. Op de rotonde prijkt een kunstzinnig visnet, ontworpen door de Amerikaanse beeldhouwer Janet Echelman, dat het belang van de visserij voor de stad symboliseert. Dit opmerkelijke werk wordt bij duisternis tot leven gewekt door 16 Focal-schijnwerpers die voorzien zijn van metaaljodidelampen van 150 W met een keramische brander. Het ruiterstandbeeld van Koning João VI staat in het midden van de Praça Gonçalves Zarcorotonde. Dit bronzen monument werd in 1966 door de Portugese beeldhouwers Barata Feyo en Salvador Carvão da Silva D Eça gecreëerd, en wordt met Focal-schijnwerpers aangestraald.

13 Praça Gonçalves Zarco De Praça Gonçalves Zarco-rotonde is een belangrijk verkeersknooppunt langs de kust dat de Avenida da Boavista (naar het centrum van de stad), de Avenida de Montevideu (naar de waterkant) en de Esplanada do Rio de Janeiro (naar de naburige stad Matinhos) samenbrengt. Manuel de Solà-Morales, een Spaanse architect, en de Portugese lichtontwerper Fernando Silva, tekenden een verlichtingsontwerp voor dit scharnierpunt. In 2008 gaf het stadsbestuur aan Schréder de opdracht om de verlichtingstoestellen te vervangen, maar tegelijkertijd het oorspronkelijke installatieontwerp te respecteren en de verlichting van het standbeeld in het midden van de rotonde te optimaliseren. Esplanada do Rio de Janeiro Av. Boavista Av. Montevideo 56 m 66 m 72 m 66 m 52 m m 16,4 6 m E ave =41 lux Uo= 45% Maya 150 W Neos1 /150 W 10m 6m ±20m m Busrijvak Tramlijn Autobaan ±30m m Kust De bovenverlichting wordt gerealiseerd met Mayaverlichtingstoestellen die op een axiaal Tau-ophangsysteem bevestigd zijn. Ze werpen hun licht precies op de weg, terwijl de Neos-schijnwerpers de voetgangerszone aanstralen.

14 Het Aquaduct nabij de Rua Diogo Botelho wordt verlicht aan de hand van de Noctis Linea, die voorzien is van krachtige leds die niet alleen lang meegaan, maar ook heel wat minder energie verbruiken in vergelijking met de oude schijnwerpers met halogeenlampen. Wat is de houding van Portugese steden met betrekking tot verlichting? Het belang dat in Portugal aan verlichting gehecht wordt, neemt beetje bij beetje toe en dat heeft te maken met het feit dat thema s als duurzaamheid en de kwaliteit van het stadsleven steeds meer op de voorgrond treden. Vandaag hebben de steden meer oog voor energiebesparing en willen ze verlichting gebruiken om de identiteit van de stad te versterken, en ondertussen een aantrekkelijke openbare ruimte te creëren. Dat is reeds merkbaar in de scholen voor architectuur, waar een meer geïntegreerde benadering gehanteerd wordt, en waarbij licht een vitaal designinstrument wordt. SOFIA THENAISIE IS ARCHITECTE. ZE WAS JARENLANG DOCENTE AAN DE UNIVERSITEIT EN WERKTE MEE AAN HET VERLICHTINGSPLAN VOOR FOZ VELHA, DE HISTORISCHE WIJK VAN PORTO DIE AAN DE OCEAAN GRENST. De wijk Foz Velha combineert een moderne en een historische architectuur. Is de benadering van de verlichting in een hedendaagse omgeving anders dan in een historische omgeving? Licht kan heel verschillende stedelijke contexten omvatten en kan soms een verzoenende rol spelen in steden met een zeer gefragmenteerde historische ontwikkeling. In historische omgevingen kan licht voor een nieuw perspectief zorgen. Het is echter heel belangrijk om ervoor te zorgen dat we de architectuur en de omgeving niet blootstellen aan een overdaad van licht waardoor de speciale kwaliteiten ervan teniet worden gedaan. Dat geldt evenzeer voor het moderne stedelijke landschap. Werken met transparantie of doorschijnendheid in hedendaagse architectuur zou anderzijds wel ruimte kunnen geven aan meer fantasierijke creaties. In het Foz Velha-project werd licht niet alleen op een functionele manier gehanteerd. We maakten ook gebruik van nieuwe technische en designhulpbronnen - ingenieuze reflectoren, lampen van de nieuwe generatie en innoverende verlichtingsconcepten - om opmerkelijke nieuwe atmosferen te creëren. Welke nieuwe en rijzende technologieën zullen volgens u het meest invloed hebben op de verlichtingsindustrie? De invoering van leds voor buitenverlichting in combinatie met onderzoek naar nieuwe toepassingen met fotovoltaïsche cellen. Beide technologieën zijn zeer compatibel en hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken: gebruik van lage voltages, de mogelijkheid om gecombineerde energiebronnen te gebruiken Deze bijzondere kenmerken zorgen voor een veelbelovende combinatie van factoren in nieuwe oplossingen inzake verlichting. Nu stadsplanners op zoek zijn naar groenere oplossingen, zal het gebruik van alternatieve energiebronnen met een specifieke fotometrie, een goede kleurenweergave en goed ontworpen verlichtingstoestellen, steeds vaker als een must gezien worden.

15

16 In welke mate heeft licht een invloed op de stedelijke omgeving? Kunstlicht moet een steeds belangrijkere rol in stadsintegratie spelen; dat veronderstelt een symbiotisch begrip van natuurlijk licht en kunstlicht. Overdag zien we de stad op een bepaalde manier, onze blik wordt door bepaalde aspecten geleid en sommige omgevingen zijn opvallender dan andere. Diezelfde omgevingen moeten ook na zonsondergang zichtbaar zijn. Wanneer we stadsverlichting ontwerpen, moeten we dit aspect dus voor ogen houden. We moeten ervoor zorgen dat de stedelijke omgeving ook in het donker tot leven komt, zodat we die ook op eenzelfde manier kunnen ervaren. FERNANDO SILVA IS INGENIEUR EN LICHTONTWERPER. HIJ RUNT TWEE BEDRIJVEN, LIGHTPLAN EN OHM-E. DEZE BEDRIJVEN ZIJN TOEGESPITST OP STUDIES EN PROJECTEN DIE VAN VERLICHTINGS- TECHNOLOGIE GEBRUIK MAKEN. Hoe zou u het nachtelijke beeld van Porto beschrijven? Porto is een stad die focust op technische oplossingen die veel verder gaan dan de gebruikelijke utilitaire visie. Om het lichtconcept en de avondlijke sfeer te kunnen definiëren, moet je de stad kennen, moet je er wonen en kunnen vatten waar de stad voor staat; de kenmerkende gebouwen, de romantische hoekjes, de verhalen, en het leven van de bewoners moeten in een levendige en dynamische omgeving onthuld worden. De stad werkt heel hard aan de ontwikkeling van deze visie by night, die in de hele stad zichtbaar aanwezig is, zoals bij de verlichting van het viaduct over de Douro. De verlichting werd geïntegreerd met het natuurlijke maanlicht om een lijn van licht in het water te weerspiegelen. Waar haalt u uw inspiratie voor uw lichtprojecten vandaan? Elk werk komt van binnenuit tot stand; gevoelens, een kijk op het leven en perspectief zijn de basiselementen. Voor mij is lichttechnologie een kunstvorm, en dus iets persoonlijks, de signatuur van een kunstenaar. Hoe ziet u de toekomst van stadsverlichting? Twee essentiële elementen zullen als een rode draad door de toekomstige lichtprojecten lopen: duurzaamheid en kwaliteit. Sociologische thema s zetten ons ertoe aan om op een intelligente manier te evolueren. Energierendement is nu al één van de belangrijkste thema s die vandaag op de agenda staan. De toekomst zal dan ook in het teken van deze milieuthema s, en van de ontwikkeling van steeds efficiëntere en duurzame oplossingen staan.

17 Fernando Silva werkte samen met de gerenommeerde Portugese architect Alvaro Siza aan het lichtplan voor de Avenida da Boavista. Meer dan 160 Prado-verlichtingstoestellen, die door Alvaro Siza ontworpen werden, verlichten deze belangrijke verkeersas die naar de opvallende zeedijk leidt.

18 45993-BR-CAHIERPORTO NE licht in de stad Copyright Schréder S.A Hierboven vermelde inlichtingen, beschrijvingen en afbeeldingen hebben enkel een informatieve waarde. In het voortdurend streven naar verbetering van onze toestellen, kunnen wij genoodzaakt zijn, wijzigingen aan onze producten te brengen zonder voorafgaande verwittiging. Deze wijzigingen kunnen van land tot land verschillen. Wij vragen u daarom ons te raadplegen.

ya / scala / ma ea cit

ya / scala / ma ea cit citea / maya / scala citea / maya / scala KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELLEN Dichtheid optisch blok: IP 66 Sealsafe (*) Dichtheid voorschakelapparatuurruimte: IP 44 (*) Schokweerstand: - glas IK 08 (**)

Nadere informatie

LAMPEN REFLECTOREN. KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELlen. LICHTVERDELINGen COMPACT. LICHT. ELEGANT. hestia. Modellen Mini Midi. Reflector 1914 minir

LAMPEN REFLECTOREN. KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELlen. LICHTVERDELINGen COMPACT. LICHT. ELEGANT. hestia. Modellen Mini Midi. Reflector 1914 minir hestia+condor hestia Design: Elizabeth de Portzamparc KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELlen LAMPEN REFLECTOREN Modellen Mini Midi Reflectoren 1914 minir 1627 Hogedruk natriumdamplamp - 250 W Metaaljodidelamp

Nadere informatie

kenmerken verlichtingstoestellen

kenmerken verlichtingstoestellen falco+ando falco LAMPen Reflectoren Design: Michel Tortel kenmerken verlichtingstoestellen Dichtheid optisch blok: IP 66 Sealsafe (*) Dichtheid voorschakelapparatuurruimte: IP 66 (*) Schokweerstand: IK

Nadere informatie

albany LAMPEN REFLECTOREN KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELLEN LICHTVERDELINGen EEN POLYVALENTE BESTSELLER

albany LAMPEN REFLECTOREN KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELLEN LICHTVERDELINGen EEN POLYVALENTE BESTSELLER 1 +cayado LAMPEN REFLECTOREN KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELLEN Dichtheid optisch blok: IP 66 Sealsafe (*) Dichtheid voorschakelapparatuurruimte: IP 44 (Mini: IP 54) (*) Schokweerstand (PC): IK 08 (**) Luchtweerstand

Nadere informatie

thylia LAMPEN REFLECTOREN KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL LICHTVERDELINGen CREATIEVE VRIJHEID MET WIT LICHT

thylia LAMPEN REFLECTOREN KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL LICHTVERDELINGen CREATIEVE VRIJHEID MET WIT LICHT LAMPEN REFLECTOREN Design: Michel Tortel Reflectoren 1659 µr 1754 µr Metaaljodidelamp met 150 W 150 W keramische brander Cosmopolis-lamp 140 W 140 W Maximale vermogens KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL LICHTVERDELINGen

Nadere informatie

neos Isolatieklasse: I of II (*) Gewicht (leeg): - Neos 1 1,8 kg - Neos 2 5,0 kg - Neos 3 8,0 kg

neos Isolatieklasse: I of II (*) Gewicht (leeg): - Neos 1 1,8 kg - Neos 2 5,0 kg - Neos 3 8,0 kg neos+tekton neos LAMPEN REFLECTOREN KENMERKEN verlichtingstoestellen Dichtheid optisch blok: IP 66 (*) Schokweerstand (glas): IK 08 (**) Luchtweerstand (CxS): - Enkele steun / Neos 2 0,13 m 2 - Dubbele

Nadere informatie

KENMERKEN SCHIJNWERPERS VOORDELEN OPTIES BESCHRIJVING AFMETINGEN BEVESTIGINGEN. terra. Reflectoren 1659 1782 1872. natriumdamplamp. keramische brander

KENMERKEN SCHIJNWERPERS VOORDELEN OPTIES BESCHRIJVING AFMETINGEN BEVESTIGINGEN. terra. Reflectoren 1659 1782 1872. natriumdamplamp. keramische brander LAMPen Reflectoren KENMERKEN SCHIJNWERPERS Dichtheid: IP 67 (*) Schokweerstand (glas): - IK 10 (**) - IK 10 (**) - Roma IK 07 (**) Statische belastingsweerstand: - 4000 kg (*) - 3000 kg (*) Torsiesterkte:

Nadere informatie

www.schreder.com stadsverlichting

www.schreder.com stadsverlichting www.schreder.com stadsverlichting Leuven LICHT IS EEN FANTASTISCH HULPMIDDEL... HET STELT ONS IN STAAT OM TE IDENTIFICEREN, TE GELEIDEN, TE ORIËNTEREN, TE BENADRUKKEN, TE BEVESTIGEN, TE BEGRIJPEN, TE OMKADEREN,

Nadere informatie

PARIJS, EN ER WAS LICHT...

PARIJS, EN ER WAS LICHT... Parijs PARIJS WORDT OOK WEL EENS DE LICHTSTAD GENOEMD. EN DAT IS ZE ZEKER. WANT HIER IS IN DE 17 DE EEUW DE OPENBARE VERLICHTING ONTSTAAN. BOVENDIEN WAS PARIJS IN DE EEUW VAN DE VERLICHTING DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

LED: een wereldprimeur

LED: een wereldprimeur Split VOOR HET EERST GAAN LED S DE UITDAGING AAN OM EEN STADSVERLICHTING TE CREËREN DIE FOTOMETRISCHE EIGENSCHAPPEN COMBINEERT MET VISUEEL COMFORT! LED: een wereldprimeur E gem = 32 lux Globale uniformiteit

Nadere informatie

kenmerken verlichtingstoestellen

kenmerken verlichtingstoestellen +flo LAMPen Reflectoren Design: Michel Tortel kenmerken verlichtingstoestellen Dichtheid optisch blok: IP 66 Sealsafe (*) Dichtheid voorschakelapparatuurruimte: IP 66 (*) Luchtweerstand (CxS): - Furyo

Nadere informatie

KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELlen. LICHTVERDELINGen. beschrijving OPTIES AFMETINGEN. onyx. Reflectoren 1419 Hogedruk

KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELlen. LICHTVERDELINGen. beschrijving OPTIES AFMETINGEN. onyx. Reflectoren 1419 Hogedruk LAMPen Reflectoren Reflectoren 1419 Hogedruk 250 W natriumdamplamp Metaaljodidelamp met 250 W keramische brander Maximale vermogens KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELlen Dichtheid optisch blok: IP 66 Sealsafe

Nadere informatie

fluorescentielampen om tegemoet te komen aan de Schokweerstand:

fluorescentielampen om tegemoet te komen aan de Schokweerstand: BESCHRIJVING Het gamma integreerbare schijnwerpers Bloco wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid in modellen, fotometrische lichtverdelingen en lichtbronnen. Rechthoekig, cirkelvormig of vierkantig:

Nadere informatie

REDENEN OM EEN WERELDERFGOED STAD TE BEZOEKEN

REDENEN OM EEN WERELDERFGOED STAD TE BEZOEKEN REDENEN OM EEN WERELDERFGOED STAD TE BEZOEKEN FEITEN EN CIJFERS Hoofdstad van het district Porto, stad die door UNESCO sinds 1996 als werelderfgoed erkend is Ligging:: zuidwesten van Europa, aan de Atlantische

Nadere informatie

Schréder, partner van steden en gemeenten. Nijvel Grote Markt

Schréder, partner van steden en gemeenten. Nijvel Grote Markt Schréder, partner van steden en gemeenten Nijvel Grote Markt Een realisatie van Schréder waarbij een gezellig plein hand in hand gaat met energiebesparingen De Grote Markt van Nijvel in de spotlights De

Nadere informatie

saturnus 3s LAMPEN REFLECTOR KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL LICHTVERDELING TECHNOLOGISCHE BOL Hal f r o n d e l i c h t k a p Reflector 1627 Hogedruk

saturnus 3s LAMPEN REFLECTOR KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL LICHTVERDELING TECHNOLOGISCHE BOL Hal f r o n d e l i c h t k a p Reflector 1627 Hogedruk saturnus 3s+iota 15 /165 saturnus 3s KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL LAMPEN REFLECTOR Reflector 1627 Hogedruk 150 W natriumdamplamp Metaaljodidelamp met 150 W keramische brander Cosmopolis-lamp 140 W Compact

Nadere informatie

3,5-5 m LEDOPLOSSING MET LAAG AG ENERGIEVERBRUIK VOOR RESIDENTIËLE ZONES. Muursteun. Rechte paal. Voetplaat. kio led

3,5-5 m LEDOPLOSSING MET LAAG AG ENERGIEVERBRUIK VOOR RESIDENTIËLE ZONES. Muursteun. Rechte paal. Voetplaat. kio led kio led inoa kio led 3,5-5 m LEDOPLOSSING MET LAAG AG ENERGIEVERBRUIK VOOR RESIDENTIËLE ZONES Muursteun De combinatie Kio LED + Consis werd ontworpen door Grandesign en valt op door zijn zuiverheid en

Nadere informatie

neos OMSCHRIJVING KENMERKEN SCHIJNWERPERS BEVESTIGINGEN VOORDELEN OPTIES

neos OMSCHRIJVING KENMERKEN SCHIJNWERPERS BEVESTIGINGEN VOORDELEN OPTIES neos 1 2 3 neos OMSCHRIJVING μr KENMERKEN SCHIJNWERPERS Ontwerp: Michel Tortel Dichtheidsgraad: IP 66 (*) Schokweerstand (glas): IK 08 (**) Luchtweerstand (CxS): - Neos 1 0,08 m 2 - Neos 2 0,13 m 2 - Neos

Nadere informatie

Matthias Botterman 1D1 Stedelijke ontwikkeling en woonbeleid. Lichtplan Gent

Matthias Botterman 1D1 Stedelijke ontwikkeling en woonbeleid. Lichtplan Gent Lichtplan Gent Het lichtplan Oorsprong In 1998 werd door het stadsbestuur van Gent de beslissing genomen om het lichtplan in te voeren. Dit als steun aan de initiatieven die het commerciële leven in de

Nadere informatie

27757 BORD-BR-2003-03-NE03. licht in de stad. Website: www.schreder.com

27757 BORD-BR-2003-03-NE03. licht in de stad. Website: www.schreder.com 27757 BORD-BR-2003-03-NE03 licht in de stad Website: www.schreder.com DE STAD, HET LICHT bordeaux Laten we beginnen met de definitie van een lichtplan. Waarvoor dient het? Welke toegevoegde waarde heeft

Nadere informatie

AMPERA DE LEDOPLOSSING VOOR EEN OPTIMALE INVESTERING EFFICIËNT VEELZIJDIG DUURZAAM

AMPERA DE LEDOPLOSSING VOOR EEN OPTIMALE INVESTERING EFFICIËNT VEELZIJDIG DUURZAAM AMPERA DE LEDOPLOSSING VOOR EEN OPTIMALE INVESTERING Kwalitatief design EFFICIËNT VEELZIJDIG DUURZAAM AMPERA DE EVIDENTE KEUZE VOOR WEG- EN STADSVERLICHTING MET LED De meerwaarde van elke component evalueren.

Nadere informatie

Arraiolos: een historische site met een innovatieve, efficiënte en intelligente verlichting

Arraiolos: een historische site met een innovatieve, efficiënte en intelligente verlichting Arraiolos IN ARRAIOLOS WORDT EEN LEDVERLICHTINGSSCHEMA GECOMBINEERD MET EEN MODERN TELEMANAGEMENTSYSTEEM; EEN PRIMEUR VOOR PORTUGAL. Arraiolos: een historische site met een innovatieve, efficiënte en intelligente

Nadere informatie

DE HERENIGDE STAD. SCHADUW EN LICHT.

DE HERENIGDE STAD. SCHADUW EN LICHT. Berlijn De Brandenburger Tor, hét symbool van Berlijn, Duitsland en de hereniging, is een absolute must voor elke toerist. Dit monument wordt verlicht door de CORUS-schijnwerpers van Schréder. MODULLUM-verlichtingstoestellen

Nadere informatie

LAMPen Reflector. altra. Modellen Altra 2 Altra 3 Reflector Lagedruk 55 W 66 W (*) natriumdamplamp Compact 36 W 80 W fluorescentielamp

LAMPen Reflector. altra. Modellen Altra 2 Altra 3 Reflector Lagedruk 55 W 66 W (*) natriumdamplamp Compact 36 W 80 W fluorescentielamp LAMPen Reflector kenmerken verlichtingstoestellen Dichtheid optisch blok: IP 65 (*) (IP 66 in optie) (*) Luchtweerstand (CxS): - Altra 2 0,044 m 2 - Altra 3 0,050 m 2 Schokweerstand (PC/PMMA): IK 08 (**)

Nadere informatie

image LAMPEN REFLECTOREN KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL LICHTVERDELINGen EEN HEDENDAAGSE KLASSIEKER VERSCHILLENDE BEVESTIGINGEN

image LAMPEN REFLECTOREN KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL LICHTVERDELINGen EEN HEDENDAAGSE KLASSIEKER VERSCHILLENDE BEVESTIGINGEN +sola LAMPEN REFLECTOREN Reflectoren 1289 1552 1627 Hogedruk natriumdamplamp 400 W (*) 250 W - Cosmopolis-lamp - - 140 W Maximale vermogens (*) Niet integreerbare voorschakelapparatuur KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL

Nadere informatie

RIO DE JANEIRO: DE NIEUWE LICHTSTAD

RIO DE JANEIRO: DE NIEUWE LICHTSTAD Rio de Janeiro RIO DE JANEIRO, EEN STAD DIE AAN HET DROMEN ZET. SCHRÉDER HEEFT HAAR STEENTJE BIJGEDRAGEN OM DIE DROOM ZICHTBAAR TE MAKEN, NA ZONSONDERGANG. RIO DE JANEIRO: DE NIEUWE LICHTSTAD We nodigen

Nadere informatie

Oefening 2: Lichtplan

Oefening 2: Lichtplan EERSTE JAAR BACHELOR IN DE MAKELAARDIJ Oefening 2: Lichtplan LAMBRECHTS GWENDOLIEN STEDELIJKE ONTWIKKELING EN WOONBELEID LECTOR: JANSSENS DIETER ACADEMIEJAAR 2014-2015 Gent is absoluut een pionier in Vlaanderen,

Nadere informatie

Gent in de spotlights

Gent in de spotlights Gent in de spotlights Het Gentse Lichtplan Meneer Janssens D. Jolien Vanderper MAK 1E2 Gent in de spotlights Het Gentse lichtplan Als de avond valt, branden er ontelbare lichten in de stad Gent. Een goede

Nadere informatie

bora LICHTBRONNEN KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELlen LICHTVERDELINGen FAMILIE VAN LICHTZUILEN

bora LICHTBRONNEN KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELlen LICHTVERDELINGen FAMILIE VAN LICHTZUILEN bora bora LICHTBRONNEN Design: Michel Tortel High power LEDs Aantal per verlichtingstoestel 8-32 Kleurtemperatuur 4500 K (neutraal wit) Op grond van de snelle ontwikkelingen in de LED-Technologie kunnen

Nadere informatie

tiltled KENMERKEN - SCHIJNWERPER

tiltled KENMERKEN - SCHIJNWERPER KENMERKEN - SCHIJNWERPER BESCHRIJVING Dichtheidsgraad verlichtingstoestel: IP 67 (*) Schokweerstand: IK 10 (**) (lichtkap in polycarbonaat) Isolatieklasse: II (*) Nominale spanning: 230 V 50 Hz geïntegreerde

Nadere informatie

piano Lichtbronnen kenmerken Verlichtingstoestellen Piano Maxi

piano Lichtbronnen kenmerken Verlichtingstoestellen Piano Maxi piano piano Piano Mini Lichtbronnen Piano Midi Piano Maxi Design: Michel Tortel High power LEDs Gehandhaafde lichtstroom bij ta = 25 c 60.000 uur - bij L90 (*) (Mini) Gehandhaafde lichtstroom bij ta =

Nadere informatie

aresa BESCHRIJVING KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL OPTIES VOORDELEN

aresa BESCHRIJVING KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL OPTIES VOORDELEN aresa B Ontwerp: Alain Baré KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL Dichtheidsgraad optiek: IP 65 (*) Luchtweerstand (CxS): - Aresa 2: 0,018 m² - Aresa 3: 0,021 m² Schokweerstand: IK 08 (**) Nominale spanning: 230

Nadere informatie

LAMP Reflectoren. aresa. Modellen Aresa 2 Aresa 3 Reflectoren Compact 36 W 80 W fluorescentielamp

LAMP Reflectoren. aresa. Modellen Aresa 2 Aresa 3 Reflectoren Compact 36 W 80 W fluorescentielamp LAMP Reflectoren Design: Alain Baré Modellen Aresa 2 Aresa 3 Reflectoren 2089 2102 Compact 36 W 80 W fluorescentielamp Maximale vermogens kenmerken verlichtingstoestellen LICHTVERDELINGen Dichtheid optisch

Nadere informatie

Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht

Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht Inhoud Inleiding 3 Bovengrondse monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten

Nadere informatie

de verlichting van de toekomst furyo

de verlichting van de toekomst furyo de verlichting van de toekomst furyo juist verlichten ONS MOTTO IS AL JARENLANG "JUIST VERLICHTEN". TWEE WOORDEN DIE HEEL ONZE FILOSOFIE UITDRUKKEN. OM JUIST TE VRELICHTEN MOETEN WE ECHTER DE VERSCHILLENDE

Nadere informatie

4 I MAGAZINE VAN DE SCHRÉDER GROEP

4 I MAGAZINE VAN DE SCHRÉDER GROEP WENEN, EEN TRADITIE IN VERLICHTING 4 I MAGAZINE VAN DE SCHRÉDER GROEP Het bovenste gedeelte van de buitengevel van het kasteel Schönbrunn wordt door Terra-schijnwerpers, voorzien van metaaljodidelampen

Nadere informatie

AMPERA DE LEDOPLOSSING VOOR EEN OPTIMALE INVESTERING KWALITATIEF DESIGN EFFICIËNT VEELZIJDIG DUURZAAM

AMPERA DE LEDOPLOSSING VOOR EEN OPTIMALE INVESTERING KWALITATIEF DESIGN EFFICIËNT VEELZIJDIG DUURZAAM AMPERA DE LEDOPLOSSING VOOR EEN OPTIMALE INVESTERING KWALITATIEF DESIGN EFFICIËNT VEELZIJDIG DUURZAAM AMPERA DE EVIDENTE KEUZE VOOR WEG- EN STADSVERLICHTING MET LED De meerwaarde van elk component evalueren.

Nadere informatie

ED g ErLichtin ral L DuurzAmE v Ast

ED g ErLichtin ral L DuurzAmE v Ast Astral LED Duurzame verlichting astral led Kenmerken - verlichtingstoestel Zeer efficiënte modulaire ledverlichting voor besloten ruimtes Dichtheidsgraad optisch blok: IP 66 (*) Dichtheidsgraad voorschakelapparatuur:

Nadere informatie

OMSCHRIJVING KENMERKEN - VERLICHTINGSTOESTEL VOORDELEN OPTIES AFMETINGEN - BEVESTIGINGEN. nano led

OMSCHRIJVING KENMERKEN - VERLICHTINGSTOESTEL VOORDELEN OPTIES AFMETINGEN - BEVESTIGINGEN. nano led nano led nano led KENMERKEN - VERLICHTINGSTOESTEL Dichtheid: IP 66 (*) Schokweerstand: IK 08 (**) Nominale spanning: 230V - 50Hz Isolatieklasse: II (*) Gewicht (leeg): 2,7kg (*) volgens IEC - EN 60598

Nadere informatie

MEETING ABROAD. Lissabon. Unieke combinatie van oud en nieuw

MEETING ABROAD. Lissabon. Unieke combinatie van oud en nieuw MEETING ABROAD Lissabon Unieke combinatie van oud en nieuw Lissabon is de perfecte destinatie voor events. Locaties en hotels van wereldklasse die voldoen aan de hoogste eisen voor een meeting-locatie,

Nadere informatie

Het Lichtplan. Jordi Peelman

Het Lichtplan. Jordi Peelman Het Lichtplan Jordi Peelman De stad Gent is in het jaar 1998 begonnen met het uitwerken van een lichtplan. Het verlicht monumenten, gebouwen, toegangspoorten, verkeersassen, handelsstraten, parken en pleinen.

Nadere informatie

13. Openbaar groendomein

13. Openbaar groendomein 13. Openbaar groendomein 13.1. Beleids- en beheerscontext informatieve basis Volgende regelgeving is toepassing voor deze ruimtecategorie : Vlarem II, hoofdstuk 6.3. Dit betekent dat er, behoudens voor

Nadere informatie

Thuiskomen in Nieuwpoort

Thuiskomen in Nieuwpoort Residentie SeaBorn 15 IEUWBOUWAPPARTEMETE Thuiskomen in ieuwpoort Unieke combinatie aan de kust De voorbije jaren is ieuwpoort Bad uitgegroeid tot de meest bruisende badstad aan de Belgische kust. De aanwezigheid

Nadere informatie

VAN SCHETS. De locatie: het geplande Internationaal Ecologisch Onderzoekscentrum en Resort in de Republiek Malta. Inleiding NAARBIM VECTORWORKS:

VAN SCHETS. De locatie: het geplande Internationaal Ecologisch Onderzoekscentrum en Resort in de Republiek Malta. Inleiding NAARBIM VECTORWORKS: VECTORWORKS: VAN SCHETS NAARBIM De locatie: het geplande Internationaal Ecologisch Onderzoekscentrum en Resort in de Republiek Malta Inleiding De opdrachtgever van dit project is een Noord-Amerikaans bedrijf

Nadere informatie

Portugal door. De Urban Sketchers op de Azoren. Portugal in het groen

Portugal door. De Urban Sketchers op de Azoren. Portugal in het groen Portugal door De Urban Sketchers op de Azoren Jenny Adam, uit Duitsland, ontdekte de Azoren samen met de Portugese Alexandra Baptista. Samen tekenden ze de charme van de Eilanden Terceira, São Miguel en

Nadere informatie

9. Dorpskerk en identiteitsbepalend gebouw

9. Dorpskerk en identiteitsbepalend gebouw 9. Dorpskerk en identiteitsbepalend gebouw Dit inzichten en opties in dit hoofdstuk zijn naast de dorpskerken ook van toepassing voor ander waardevol patrimonium en voor identiteitsbepalende hedendaagse

Nadere informatie

rocca Lichtbronnen kenmerken schijnwerpers

rocca Lichtbronnen kenmerken schijnwerpers rocca rocca Lichtbronnen kenmerken schijnwerpers Dichtheid: IP 67 (*) Schokweerstand (glas): IK 10 (**) Nominale spanning: Isolatieklasse: II (*) 230 V AC Gewicht (totaal): Midi - met kit 7,15 kg Maxi

Nadere informatie

duurzame verlichting claro 1

duurzame verlichting claro 1 duurzame verlichting claro 1 De Led Generatie... Voor Schréder is ze innovatief, intelligent en verantwoordelijk. Wij hebben een compleet gamma van ledarmaturen voor alle sectoren ontwikkeld: weg- en stadsverlichting,

Nadere informatie

3.5-5m 1.15M ALURA LED + DESCOBERTAS HOUTEN MASTEN. B e v e s t igingspl a at (o p a anvr a ag) alura led

3.5-5m 1.15M ALURA LED + DESCOBERTAS HOUTEN MASTEN. B e v e s t igingspl a at (o p a anvr a ag) alura led alura led alura led 3.5-5m ALURA LED + DESCOBERTAS HOUTEN MASTEN De Descobertas is een range van masten met een houten afwerking. Zowel een ronde als vierkante versie is mogelijk in combinatie met de Alura

Nadere informatie

5 must-do s in Porto met kinderen

5 must-do s in Porto met kinderen 5 must-do s in Porto met kinderen DOOR DE REDACTIE 18 OKTOBER 2018 DEEL ARTIKEL Waar kun je nou met een glazen lift de berg af? Of met een kabelbaan vanaf de top van de brug afdalen naar de rivierkades?

Nadere informatie

DIVERSiteit IN DE RIJ RIJWONINGEN IN KORTRIJK

DIVERSiteit IN DE RIJ RIJWONINGEN IN KORTRIJK DIVERSiteit IN DE RIJ RIJWONINGEN IN KORTRIJK WONINGWANDELING IN KORTRIJK ZONDAG 24 SEPTEMBER 2017 OVERZICHT OPENGESTELDE WONINGEN WONING 1 Wat: rijwoning/eengezinswoning slopen en herbouwen van de woning

Nadere informatie

Heerlijk wonen, werken, leven en recreëren? In Luchen, waar anders.

Heerlijk wonen, werken, leven en recreëren? In Luchen, waar anders. Heerlijk wonen, werken, leven en recreëren? In Luchen, waar anders. www.luchenwaaranders.nl Lekker leven. Het kan, gewoon hier! Als u straks door Luchen fietst, ziet u een mooie, groene wijk. Ruim opgezet.

Nadere informatie

Wandeling lichtplan Gent + bespreking lichtontwerp gebouw D, campus schoonmeersen

Wandeling lichtplan Gent + bespreking lichtontwerp gebouw D, campus schoonmeersen Wandeling lichtplan Gent + bespreking lichtontwerp gebouw D, campus schoonmeersen Stedelijke ontwikkeling & woonbeleid Nicolas Vervaeck Vastgoed, afstudeerrichting Landmeten Nelis Wallaert Vastgoed, afstudeerrichting

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Wolterinck op Ibiza een woning waarin de natuur voelbaar is

Wolterinck op Ibiza een woning waarin de natuur voelbaar is 38 buitenland Tekst: Anouschka Bänziger Fotografie: Peter Baas Wolterinck op Ibiza een woning waarin de natuur voelbaar is 40 buitenland buitenland 41 De woning ligt op een unieke plek tegen een heuvel

Nadere informatie

CALLA LED INDIRECTE LED VERLICHTINGSOPLOSSING VOOR EEN GEZELLIGE SFEER KENMERKEN OPTIES AFMETINGEN - BEVESTIGING VOORDELEN

CALLA LED INDIRECTE LED VERLICHTINGSOPLOSSING VOOR EEN GEZELLIGE SFEER KENMERKEN OPTIES AFMETINGEN - BEVESTIGING VOORDELEN calla led CALLA LED KENMERKEN Dichtheid: IP 66 (*) Schokweerstand (glas): IK 07 (**) Luchtweerstand: 0.34m 2 Nominale spanning: Isolatieklasse: II (*) Gewicht: Materiaal (behuizing): Kleur: Installatiehoogte:

Nadere informatie

MY 1 MY 2 VOORDELEN BESCHRIJVING KENMERKEN

MY 1 MY 2 VOORDELEN BESCHRIJVING KENMERKEN MY 1 MY 2 VOORDELEN Waterdichte verlichtingstoestellen (IP 67) Grootte kan worden aangepast aan de gebruikte lamp Talrijke bevestigingswijzen MY 1: aluminium en polycarbonaat: degelijkheid MY 2: aluminium

Nadere informatie

4-6m EEN LICHTE EN ELEGANTE LED OPLOSSING VOOR IN DE STAD. B e v e s t igingspl a at (o p a a n v r a ag) isla led

4-6m EEN LICHTE EN ELEGANTE LED OPLOSSING VOOR IN DE STAD. B e v e s t igingspl a at (o p a a n v r a ag) isla led isla led isla led 4-6m EEN LICHTE EN ELEGANTE LED OPLOSSING VOOR IN DE STAD R ech t e mast Het Isla LED armatuur op een cilindrisch conische, gegalvaniseerde stalen mast wordt gekenmerkt door haar lichtheid

Nadere informatie

Relighting. Brussel 17-06-2010. Elektriciteitsverbruik per sektor (%) (België)

Relighting. Brussel 17-06-2010. Elektriciteitsverbruik per sektor (%) (België) Relighting Brussel 17-06-2010 Ingrid Van Steenbergen Onafhankelijk lichtadviseur Energiebesparing in verlichting www.odid.be Elektriciteitsverbruik per sektor (%) (België) Verlichting Airconditionning

Nadere informatie

Analyse en ontwerp Wallhouse

Analyse en ontwerp Wallhouse Analyse en ontwerp Wallhouse Groningen Het Wallhouse#2 is een woning naar ontwerp van de Amerikaanse architect John Hejduk. Hij was een groot bewonderaar van Le Corbusier en liet zich dan ook door hem

Nadere informatie

De beste investering op het gebied van condensatie. >> Gegarandeerd hoog rendement >> Warm water in overvloed >> Eenvoudig in te bouwen

De beste investering op het gebied van condensatie. >> Gegarandeerd hoog rendement >> Warm water in overvloed >> Eenvoudig in te bouwen C o n d e n s a t i e G a s w a n d k e t e l Vivadens EASYLIFE De beste investering op het gebied van condensatie >> Gegarandeerd hoog rendement >> Warm water in overvloed >> Eenvoudig in te bouwen DE

Nadere informatie

Modern functionalisme. Architect Leander Kippers: Een hoekwoning is geen woning op een hoek!

Modern functionalisme. Architect Leander Kippers: Een hoekwoning is geen woning op een hoek! Modern functionalisme Architect Leander Kippers: Een hoekwoning is geen woning op een hoek! 08 Curriculum Vitae: Leander Kippers studeert in 2003 af als architect in Diepenbeek. Al tijdens zijn eerste

Nadere informatie

Masterplan Grote Markt en omgeving

Masterplan Grote Markt en omgeving Masterplan Grote Markt en omgeving Tweede participatiemoment 2 april 2015 Grontmij HOSPER Uforce Verloop van deze avond 1. Welkom 2. Stand van zaken: wat is er gebeurd sinds het eerste participatiemoment

Nadere informatie

LED OP HET LICHT OP STRAAT. Openbare verlichting voor veiligheid maar houdt ook rekening met nachtdieren

LED OP HET LICHT OP STRAAT. Openbare verlichting voor veiligheid maar houdt ook rekening met nachtdieren LED OP HET LICHT OP STRAAT Openbare verlichting voor veiligheid maar houdt ook rekening met nachtdieren Met de diverse belangengroeperingen uit de gemeente Hardenberg is uitgebreid gediscussieerd over

Nadere informatie

TE KOOP Javea

TE KOOP Javea TE KOOP 372746 Javea 2.500.000 KENMERKEN Prijs 2.500.000 Woningtype Villa Woonruimte 450m² Perceeloppervlakte 1.800m² Woontype Bestaande bouw Stad Javea Adres 372746 OMSCHRIJVING Een zeldzame kans om een

Nadere informatie

KENMERKEN - VERLICHTINGSTOESTEL EEN VEELZIJDIGE BESTSELLER GECONVERTEERD NAAR LED TECHNOLOGIE VOORDELEN AFMETINGEN. albany led

KENMERKEN - VERLICHTINGSTOESTEL EEN VEELZIJDIGE BESTSELLER GECONVERTEERD NAAR LED TECHNOLOGIE VOORDELEN AFMETINGEN. albany led albany led albany led KENMERKEN - VERLICHTINGSTOESTEL Dichtheid optisch blok: IP 66 (*) Dichtheid elektronisch blok: IP 55 (*) Schokweerstand (PC): IK 08 (**) Luchtweerstand (CxS): - Maxi 0,136 m 2 Nominale

Nadere informatie

AXIA 2 UITGEBREIDE LED VERLICHTING VOOR ROAD + URBAN TOEPASSINGEN SMART CITY CONNECTIVITEIT SNELLE TERUGVERDIENTIJD SUPERIEURE PRESTATIES

AXIA 2 UITGEBREIDE LED VERLICHTING VOOR ROAD + URBAN TOEPASSINGEN SMART CITY CONNECTIVITEIT SNELLE TERUGVERDIENTIJD SUPERIEURE PRESTATIES AXIA 2 UITGEBREIDE LED VERLICHTING VOOR ROAD + URBAN TOEPASSINGEN SMART CITY CONNECTIVITEIT SNELLE TERUGVERDIENTIJD SUPERIEURE PRESTATIES UNIVERSEEL MONTAGESYSTEEM AXIA 2 AXIA 2 DE MEEST UITGEBREIDE &

Nadere informatie

PERSBERICHT. 83 gerenoveerde sociale woningen voor Sint-Jans-Molenbeek. Renovatie van het Sint-Lazarushof

PERSBERICHT. 83 gerenoveerde sociale woningen voor Sint-Jans-Molenbeek. Renovatie van het Sint-Lazarushof Inhuldiging Sint-Lazarushof 17 juni 2015 PERSBERICHT 83 gerenoveerde sociale woningen voor Sint-Jans-Molenbeek Sint-Lazarushof, het sociale wooncomplex in Sint-Jans-Molenbeek, werd volledig vernieuwd door

Nadere informatie

NIEUWE SECTORINDELING VOOR MAISON&OBJET PARIS

NIEUWE SECTORINDELING VOOR MAISON&OBJET PARIS Persbericht, juni 2015 NIEUWE SECTORINDELING VOOR MAISON&OBJET PARIS De aankomende editie van de Parijse Maison&Objet vindt plaats van 4 t/m 8 september 2015. Nauwgezet volgt de organisatie van de Maison&Objet

Nadere informatie

Verlichting en mobiliteit: Schréder, partner van de stad

Verlichting en mobiliteit: Schréder, partner van de stad Verlichting en mobiliteit: Schréder, partner van de stad Het mobiliteitsvraagstuk in steden oplossen is één van de belangrijkste uitdagingen van de 21 ste eeuw. Om de mobiliteit te verbeteren moeten de

Nadere informatie

NIEUW ADMINISTRATIEF CENTRUM WILLEBROEK. Willebroek, België. Periode: 2009-2012. BRUT architecture and urban design. Stabiliteitsingenieur:

NIEUW ADMINISTRATIEF CENTRUM WILLEBROEK. Willebroek, België. Periode: 2009-2012. BRUT architecture and urban design. Stabiliteitsingenieur: NIEUW ADMINISTRATIEF CENTRUM WILLEBROEK Type opdracht: Offertevraag Locatie: Willebroek, België Oppervlakte: 5.000 m² bruto Bouwkost: 7.000.000 excl BTW Periode: 2009-2012 Opdrachtgever: Architect: Projectondersteuning:

Nadere informatie

Vernieuwd huis en nieuw orkest voor Muziekcentrum De Bijloke

Vernieuwd huis en nieuw orkest voor Muziekcentrum De Bijloke Vernieuwd huis en nieuw orkest voor Muziekcentrum De Bijloke In de zomer van 2019 zal de grote concertzaal van Muziekcentrum De Bijloke aangepast worden aan de nieuwe noden op het vlak van comfort en beleving

Nadere informatie

ONTDEK EEN NIEUWE WIJK LANGS HET KANAAL

ONTDEK EEN NIEUWE WIJK LANGS HET KANAAL stelt voor ONTDEK EEN NIEUWE WIJK LANGS HET KANAAL Donderdag 15 september 2016 om 11u City Dox, Verkoopspaviljoen, Hoek van Industrielaan en Ontwikkelingsstraat 1070 Anderlecht DE TOEKOMST VAN BRUSSEL

Nadere informatie

Mosa. Tiles. Mosa Project

Mosa. Tiles. Mosa Project Mosa. Tiles. Mosa Project Mosa inside Succesfactor voor nieuwbouw Voor kopers van nieuwbouwwoningen is de afwerking van de woning steeds belangrijker. Kopers kiezen steeds vaker voor bekende A-merken in

Nadere informatie

Led verlichting en dimmen.

Led verlichting en dimmen. Led verlichting en dimmen. Inleiding. Waarom Led verlichting? Masterplan verlichting Knokke-Heist. Aantal lichtpunten in de gemeente. Waarom dimmen i.p.v. doven? Brengt dimmen met Led verlichting dan nog

Nadere informatie

Rijselsestraat 40 bus 15, 8500 KORTRIJK - BELGIUM Tel : +32 (0)56 24 38 80 Fax : +32 (0)56 21 07 65 E-mail : info@worldoftravel.be

Rijselsestraat 40 bus 15, 8500 KORTRIJK - BELGIUM Tel : +32 (0)56 24 38 80 Fax : +32 (0)56 21 07 65 E-mail : info@worldoftravel.be T R A V E L A G E N C Y WORLD OF TRAVEL bvba Rijselsestraat 40 bus 15, 8500 KORTRIJK - BELGIUM Tel : +32 (0)56 24 38 80 Fax : +32 (0)56 21 07 65 E-mail : info@worldoftravel.be EEN EXCLUSIEF REISPROGRAMMA

Nadere informatie

Modern Besturen. In de Vereniging van de Toekomst. Huibert Brands Adviseur Organisatieontwikkeling NOC*NSF

Modern Besturen. In de Vereniging van de Toekomst. Huibert Brands Adviseur Organisatieontwikkeling NOC*NSF Modern Besturen In de Vereniging van de Toekomst Huibert Brands Adviseur Organisatieontwikkeling NOC*NSF Agenda 1. Waarheen Waarvoor 2. Sport in Transitie 3. Vereniging van de Toekomst 4. Modern Besturen

Nadere informatie

MesoOptics voor topprestaties

MesoOptics voor topprestaties UM MesoOptics voor topprestaties MesoOptics Microtechnologie De microscopische structuur garandeert een gecontroleerde lichtverdeling. MesoOptics is een innovatieve technologie die nauwkeurige microstructuren

Nadere informatie

ed scala l maya citea

ed scala l maya citea citea maya scala led cms led KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL Dichtheid optisch blok: IP 65 (*) Dichtheid besturingsapparatuur: IP 65 (*) Schokweerstand (glas): IK 08 (**) Luchtweerstand (CxS): - Mini 0.062

Nadere informatie

meer besparen met minderwatt www.minderwatt.nl

meer besparen met minderwatt www.minderwatt.nl meer besparen met minderwatt www.minderwatt.nl blauw is het nieuwe groen meer besparen met minderwatt dit is minderwatt minderwatt is een businessunit van het gerenommeerde Maas & Hagoort Lampen. Met een

Nadere informatie

choorstraat s-hertogenbosch Project titel Slogan

choorstraat s-hertogenbosch Project titel Slogan Project titel Slogan Arial Regular 9pt, regelafstand 14pt en paragraaf uitvullen staan vast. Spatiering is 0 maar eventueel te varieren om de tekstblokken goed uit te laten lijnen met het aantal regels.

Nadere informatie

STEDELIJKE ONTWIKKELING EN WOONBELEID HET GENTSE LICHTPLAN

STEDELIJKE ONTWIKKELING EN WOONBELEID HET GENTSE LICHTPLAN 2015 2016 Faculteit Natuur en Techniek STEDELIJKE ONTWIKKELING EN WOONBELEID HET GENTSE LICHTPLAN OLIVIA BOES, INE DECOCK GROEP 1F Gent verlicht: een kritische reflectie Atelier Roland Jéol Om het Gentse

Nadere informatie

Wonen en werken in stijl

Wonen en werken in stijl binnenkijken Wonen en werken in stijl Wat als interieurinrichting je beroep is? Dan combineer je wonen en werken, en maak je van je eigen woning een prachtig visitekaartje. Dat deden ook Harry en Peggi

Nadere informatie

SO EASY ramen. Eenvoudig. Prachtig. Perfect

SO EASY ramen. Eenvoudig. Prachtig. Perfect SO EASY ramen Eenvoudig Prachtig Perfect UNIEKE ESTHETISCHE BELEVING We zijn er trots op dat ons aanbod nu 5 helemaal nieuwe en revolutionaire SO EASY systemen omvat. 2 SETH AMON CHEPRI MUT HAPI Uiterlijk

Nadere informatie

zie Voel pure FULL SAVANNAH

zie Voel pure FULL SAVANNAH Voel Pure Voel pure Beleef Pure... Een huis dat voelt als thuis. Je bereikt het wanneer iedere ruimte jouw persoonlijkheid weerspiegelt. Laat de verven van Pure by Flexa Colour Lab voor je spreken. Deze

Nadere informatie

Het grootste geluk hebben we in 2 varianten

Het grootste geluk hebben we in 2 varianten Het grootste geluk hebben we in 2 varianten Groot nieuws voor geluksvogels Nieuwe grote en middelgrote eengezinswoningen In Klavertje Delft wordt het geluk steeds groter. Lag hier een paar jaar geleden

Nadere informatie

fietsparkeren

fietsparkeren fietsparkeren mmcité Stad Stedelijke openbare ruimtes zijn fascinerend. Hier ontmoeten mensen hun geschiedenis. Wij zijn verheugd dat ons design op zoiets interessants en belangrijks als stedelijke gebieden

Nadere informatie

Al onze. keukens. op maat.

Al onze. keukens. op maat. 16 collectie primo Sober èn modern met basaltgrijze glanzende deuren in polymeer en de weerschijn van inox elektrische huishoudtoestellen, kortom een keuken met vloeiende en strenge lijnen, het perfecte

Nadere informatie

PLANTENBAKKEN DIE DESIGN EN PLANTEN MET ELKAAR VERBINDEN.

PLANTENBAKKEN DIE DESIGN EN PLANTEN MET ELKAAR VERBINDEN. PLANTENBAKKEN DIE DESIGN EN PLANTEN MET ELKAAR VERBINDEN. In vierkant, rond of als vuurschaal: de Metallico plantenbakken creëren unieke mogelijkheden voor de beplanting van uw tuin of buitenplaats. Metallico

Nadere informatie

In de Widex-filosofie staan drie aspecten centraal vormgeving, technologie en milieu.

In de Widex-filosofie staan drie aspecten centraal vormgeving, technologie en milieu. The natural ChoiCe In de Widex-filosofie staan drie aspecten centraal vormgeving, technologie en milieu. The natural Choice Het helpen van slechthorenden is hoewel uitdagend - niet altijd eenvoudig. Elk

Nadere informatie

Geldrop-Mierlo bouwt aan een groene wijk

Geldrop-Mierlo bouwt aan een groene wijk Geldrop-Mierlo bouwt aan een groene wijk Heerlijk wonen, werken, leven en recreëren? In Luchen, waar anders! Als u straks door Luchen fietst, ziet u een mooie, groene wijk. Ruim opgezet. Een wijk die past

Nadere informatie

Jubileum 2012: Dorpse uitstraling met duurzaam licht. Inzending namens buurtvereniging de Molenbuurt, Borkel & Schaft. Molenbuurt

Jubileum 2012: Dorpse uitstraling met duurzaam licht. Inzending namens buurtvereniging de Molenbuurt, Borkel & Schaft. Molenbuurt Jubileum 2012: Dorpse uitstraling met duurzaam licht Inzending namens buurtvereniging de Molenbuurt, Borkel & Schaft Molenbuurt Inleiding Borkel en Schaft is een dorp met een echt 'dorps' karakter. Een

Nadere informatie

VESTIGINGSVISIES. Dak Huis Thuis Open Huis Icoon. open huis JOUW VOORKOMEN MAAKT DE PLEK, MAAR DE PLEK MAAKT OOK JE VOORKOMEN

VESTIGINGSVISIES. Dak Huis Thuis Open Huis Icoon. open huis JOUW VOORKOMEN MAAKT DE PLEK, MAAR DE PLEK MAAKT OOK JE VOORKOMEN VESTIGINGSVISIES Dak VESTIGINGSVISIES Dak Dak VESTIGINGSVISIES VESTIGINGSVISIES VESTIGINGSVISIES VESTIGINGSVISIES VESTIGINGSVISIES Factoren Ik kan zorg huisvesten dankzij de regels / Je probeert zorg te

Nadere informatie

D E G R A A N S I L O

D E G R A A N S I L O D E G R A A N S I L O t r a n s f o r m a t i e d o o r d i a l o o g Door K.K.J.E. van de Braak Technische Universiteit Eindhoven Faculteit Bouwkunde Bouwtechniek Design and Lifespan s a m e n v a t t

Nadere informatie

2001 NO.74 STAATSBLAD VAN DE REPUBLIEK SURINAME

2001 NO.74 STAATSBLAD VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2001 NO.74 STAATSBLAD VAN DE REPUBLIEK SURINAME STAATSBESLUIT van 31 oktober 2001 ter uitvoering van artikel 4 lid 2 van de Bouwwet 1956 (G.B. 1956 no. 30, zoals laatstelijk gewijzigd bij S.B. 1980 no.

Nadere informatie

Design Solutions by Silent Gliss. Inhoud

Design Solutions by Silent Gliss. Inhoud Design Solutions 1 Design Solutions by Silent Gliss De tijdgeest is de zich snel voortbewegende, ontastbare, bron van inspiratie. Bij Silent Gliss creëren we raambekleding in slechts één kwaliteit de

Nadere informatie

Newskrant december 2009

Newskrant december 2009 Newskrant december 2009 Geachte klant, Welkom op onze Newskrant van december 2009. INHOUD Kerastar - het dubbelwandig systeem met een hart van keramiek Nieuwe verwarmingsketel - vernieuwde schoorsteen

Nadere informatie

Betaalbare, Duitse kwaliteit

Betaalbare, Duitse kwaliteit Condensatiewandketels op gas ecotec pure Betaalbare, Duitse kwaliteit ecotec pure Het goede gevoel de juiste keuze te maken. Waarom een hr-ketel van Vaillant? Omdat u zeer veel kunt besparen op uw energieverbruik.

Nadere informatie

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje!

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje! Spanje Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje - Zonnig, bruisend en spectaculair *Spaanse keuken *Heerlijke tapas *Sprankelende Cava *Indrukwekkend

Nadere informatie

Meer keuken in minder ruimte

Meer keuken in minder ruimte Meer keuken in minder ruimte De echte schoonheid bevindt zich in de eenvoud, niet als uitgangspunt, maar als resultaat van een continue proces van reflectie en zuivering. Het bereiken van de schoonheid

Nadere informatie