DE HERENIGDE STAD. SCHADUW EN LICHT.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE HERENIGDE STAD. SCHADUW EN LICHT."
  • Ine Kok
  • 9 jaren geleden
  • Aantal bezoeken:

Transcriptie

1 Berlijn

2 De Brandenburger Tor, hét symbool van Berlijn, Duitsland en de hereniging, is een absolute must voor elke toerist. Dit monument wordt verlicht door de CORUS-schijnwerpers van Schréder. MODULLUM-verlichtingstoestellen verlichten de toegangen tot het Olympisch Stadion van Berlijn. Flexibiliteit op fotometrisch vlak, een ruime keuze aan afmetingen en configuraties, en een discrete integratie in de architecturale omgeving: drie aspecten die ervoor zorgen dat de MODULLUM sterk gewaardeerd wordt als verlichtingsinfrastructuur voor de Duitse hoofdstad. De Bebelplatz wordt verlicht met MODULLUM-verlichtingstoestellen die het plein en de gevels van enkele van de bekendste historische gebouwen van Berlijn sfeervol verlichten.

3 BERLIJN WIL DEZE ROMANTISCHE VERLICHTING, DIE STERK TOT DE REPUTATIE VAN HAAR NACHTLEVEN HEEFT BIJGEDRAGEN, MET ENKELE HEDENDAAGSE CONCEPTEN OP HET VLAK VAN PRESTATIES EN DUURZAME ONTWIKKELING COMBINEREN. DE STAD BALANCEERT VAN OOST NAAR WEST TUSSEN SCHADUW EN LICHT. DE HERENIGDE STAD. SCHADUW EN LICHT. Berlijn was gedurende tientallen jaren in twee gesplitst. Een splitsing die tot op vandaag nog steeds duidelijk merkbaar is aan de verschillen in de openbare verlichting. In de wijken van West-Berlijn werden de traditionele straatlantaarns op gas, die voor een sfeervolle en aangename verlichting zorgen, behouden. In Oost-Berlijn werden precies dezelfde verlichtingstoestellen geïnstalleerd als in heel Oost-Duitsland. Beide verlichtingsvormen zijn echter verouderd op technisch vlak en zeker niet langer te rechtvaardigen op ecologisch vlak, want hun energieverbruik ligt veel te hoog. Om de romantische sfeer van de Berlijnse nachten te behouden, heeft de stad voor een weinig intense verlichting gekozen. Ons doel bestaat erin dit bijzondere kenmerk te behouden, want het bezorgt deze stad een eigen identiteit. Maar, we willen ook het energieverbruik verminderen, de onderhoudskosten drukken, en tegelijkertijd aan het behoud van het milieu en duurzame ontwikkeling werken. Een adviescomité bestaande uit deskundigen op het vlak van verlichting, ecologie en sociologie waakt erover dat deze doelstelling gerespecteerd wordt. De verschillende wijken werden volgens hun kenmerken en typologie ingedeeld. Er werd ook een handboek opgesteld met de verschillende verlichtingsmodellen volgens de wijken en de grote stadsassen, alsook de verlichtingsvormen voor de grote gebouwen. Men had immers vastgesteld dat dit zwakke verlichtingsniveau tot een eenvormige verlichting bijdraagt, en die bijzonderheid wilde men in Berlijn behouden. Bovendien wordt de vaste stadsverlichting ook meermaals met tijdelijke artistieke vormen van verlichting aangevuld, die elk toelaten om bepaalde sites op een andere manier te leren kennen. We streven ernaar de verlichting zoveel mogelijk te beperken, want we zijn van mening dat enkel een relatieve duisternis voldoende verlichting biedt om nog van de schitterende sterrenhemel boven Berlijn te kunnen genieten. Regula Lüscher Hoofd Stedenbouw in de Berlijnse Senaat Staatssecretaris

4 Heel wat verkeersaders in Berlijn worden verlicht met FURYO-verlichtingstoestellen: Unter den Eichen, Siemensdamm, Kaiser-Friedrich-Straße, Berliner Straße, Alt Moabit.

5 Besparing in kwh/jaar: Besparing in ton CO2/jaar (*) : 406 Besparing in euro/jaar (**) : Besparing aan gebruikt materiaal: ca. 50 % Bespaarde hoeveelheid kwik in mg/lamp: 36,4 Energie-efficiëntie (W/m² / cd/m²) oude installatie: 0,88 / nieuwe installatie: 0,34 Gemiddeld luminantieniveau (cd/m²) oude installatie: 0,86 / nieuwe installatie: 0,85 (*) 600gr CO2/kWh (**) kwh = 0.15 FURYO DUURZAME VERLICHTING EEN BESPARING VAN EURO PER JAAR Naar het voorbeeld van andere grote Europese steden is ook Berlijn van mening dat rationeel energiegebruik heel belangrijk is. De stad is recentelijk dan ook overgegaan tot de vervanging van heel wat verlichtingsinstallaties uitgerust met kwiklampen van 250 W die zowat 40 jaar oud moeten zijn. Deze installaties zijn vervangen door een duizendtal FURYOverlichtingstoestellen uitgerust met Cosmopolis-lampen van 90 W. Het door Schréder aangeboden FURYO-gamma biedt het beste resultaat op het vlak van energiebesparing, duurzaam prestatiebehoud en minder materiaalgebruik bij de fabricatie. De AMARYLLIS is een verlichtingstoestel dat zowel bij directe als indirecte verlichting een krachtige en sfeervolle verlichting weet te combineren. Het wordt vaak in de residentiële wijken van Berlijn gebruikt.

6

7 Wat wilde men bereiken met de renovatie van de Alexanderplatz? De Alexanderplatz is een symbool voor zowel de inwoners van Berlijn als de toeristen. Dit plein is getekend door de vele gebeurtenissen uit het verleden, waardoor het een groot deel van zijn eigenheid verloren is. Bovendien beantwoordde het ook al lang niet meer aan de vereisten van een modern stadsplein. Door dit plein nieuw leven in te blazen, zou de stad een sterkere uitstraling krijgen. Er werd dan ook een wedstrijd uitgeschreven, en het was ons concept om met een beperkt aantal palen het uitzicht van het plein te behouden, dat de stadsdiensten heeft overtuigd. VOLKER VON KARDORFF, DIE OMRINGD WORDT DOOR EEN TEAM VAN INTERNATIONALE INGENIEURS EN ARCHITECTEN, IS ÉÉN VAN DE MEEST PRESTIGIEUZE LICHTONTWERPERS VAN DUITSLAND. IN SAMENWERKING MET SCHRÉDER HEEFT HIJ DE VERLICHTING VOOR TWEE VAN DE BELANGRIJKSTE LOCATIES IN BERLIJN ONTWORPEN: DE BRANDENBURGER TOR EN DE ALEXANDERPLATZ. Wat zijn de doelstellingen van dit verlichtingsconcept? Het verlichtingsvlak verbindt de ruimte van het plein. Aan de toegangen van het plein worden geen palen geplaatst, zodat de assen van het plein perfect intact blijven. De verlichtingstoestellen, die op dubbele steunen geplaatst worden, bakenen de omtrek van het plein af. Op die manier blijft de veelhoekige vorm van het plein behouden en wordt er een lichtcirkel gecreëerd. Ze vullen ook de treden in donkergrijs graniet rond het plein aan. Hierdoor creëren we een perfect geproportioneerde omgeving met een aangename lichtsfeer voor de boetieks, restaurants en cafés. Tegelijkertijd blijft het centrum van het plein meer in het donker gehuld, als een schitterende achtergrond voor de Wereldtijdklok en de Fontein van de Vriendschap tussen Volkeren. Waarom heeft u voor het Triflex-verlichtingstoestel gekozen? Het Triflex-verlichtingstoestel was het perfecte model voor dit verlichtingsconcept: een klassieke vormgeving op een dubbele steun met een vernieuwende fotometrie. Door drie verschillende lampen in één enkel verlichtingstoestel te integreren, kan de lichtsterkte verhoogd worden. De drie niveaus in het verlichtingstoestel en de eenvoud van de cilindervorm benadrukken het licht. De matte lichtkap zorgt voor een beter visueel comfort s nachts.

8 Met het oog op de verlichting van de gevels werd een schijnwerper in het project opgenomen, waardoor de mast langer wordt. Het verlichtingstoestel is uitgerust met metaaljodidelampen met keramische brander van 70 en 150 W. Het sfeervolle karakter van de verlichting is een basisparameter bij de keuze van het verlichtingsontwerp geweest. Het TRIFLEX-verlichtingstoestel is de beste oplossing voor deze koude architecturale omgeving. Om dit plein, dat toch 200 op 110 meter groot is, volledig te kunnen verlichten, werd een totaal vermogen van 20 kw geïnstalleerd! E gem = 16 lux U o = 13% Lampen: metaaljodide met keramische brander van 70 W en 150 W 14,5 m 8,5 m

9 MONBIJOUPARK: EEN JUWEELTJE VAN GROEN EN LICHT In het hart van het voormalige Oost-Berlijn ligt het 3 hectaren tellende Monbijoupark, vlak naast het Museumeiland dat in 1999 tot Unescowerelderfgoed werd uitgeroepen en enkele van de meest prestigieuze musea van Europa telt. Dit groene juweeltje, dat op mooie dagen de ontmoetingsplaats bij uitstek is voor de Berlijners, kreeg een compleet nieuwe verlichting. Het Monbijoupark staat voor natuur te midden van cultuur. Voor de verlichting koos de stad Berlijn voor het MODULLUM-verlichtingstoestel omwille van zijn discretie en fotometrische flexibiliteit.

10 Welke specifieke kenmerken van de site, het Monbijoupark, waren belangrijk voor de verlichting ervan? Het Monbijoupark ligt in het centrum van de stad, aan de oever van de rivier de Spree en vlak naast het Museumeiland. Bijgevolg wordt dit park vaak door zowel inwoners als toeristen bezocht. Verder omvat deze 3 hectaren tellende groenzone ook nog een groot openluchtzwembad en een theater. Met al deze factoren heeft ons verlichtingsontwerp rekening gehouden. De verlichting moest zich discreet in dit artistiek en cultureel geladen landschap weten te integreren. Met andere woorden: geen verlichtingstoestellen met een te opvallend design. Maar ook moderne verlichtingstoestellen en verlichtingstoestellen met een sterk historische uitstraling waren niet gewenst. Verder moest de verlichtingsoplossing ook de nodige sfeer weten te creëren. HARRY UNRUH, INGENIEUR BIJ HET BERLIJNSE UEP INGENIEURGESELLSCHAFT FÜR ELEKTROPLANNUNG HEEFT IN SAMENWERKING MET HET STEDENBOUWKUNDIG ONTWERPBUREAU LUTZOW 7 EEN VERLICHTINGSCONCEPT VOOR HET MONBIJOUPARK IN HET HART VAN BERLIJN OPGESTELD. Wat waren de fotometrische vereisten? Aangezien dit een drukbezochte locatie is, moet er s nachts permanent verlichting zijn die zich op de lanen in het park concentreert. De Modullum, die uit een combinatie van optische modules bestaat, laat ons toe goede fotometrische resultaten te boeken, zonder dat we het aantal lichtpunten sterk moeten verhogen. Door zijn flexibiliteit konden we dit toestel overal installeren, ongeacht de te verlichten omgeving. Dat we met de Modullum de sterk gerichte lichtstroom konden controleren, loste een ander probleem op: vermijden dat de vele boten op de rivier de Spree verblind zouden worden. Hoe heeft uw verlichtingsoplossing de stad Berlijn kunnen overtuigen? Onze oplossing voldeed aan twee belangrijke aspecten: flexibiliteit en discretie, precies wat men ons gevraagd had. De stad mag dan al geneigd geweest zijn om verlichtingstoestellen met een historische uitstraling in het Monbijoupark te plaatsen, ze was zeer te spreken over ons verlichtingsconcept voor een andere locatie in Berlijn, de Bebelplatz, eveneens met Modullum-verlichtingstoestellen. Deze realisatie was het bewijs van het discrete en efficiënte karakter van deze verlichtingstoestellen, en een voorbeeld van een perfecte integratie in een historische omgeving.

11 Het MODULLUM-verlichtingstoestel is beschikbaar in verschillende afmetingen en biedt diverse fotometrische configuraties die aan de toepassing aangepast kunnen worden. Een enkele mast met 1 tot 4 modules biedt de nodige verlichting voor straten, pleinen of zelfs gevels. Lampen: metaaljodide met keramische brander van 70 W h = 5,4 m 23 m E gem = 14 lux U o = 18%

12

13 licht in de stad Copyright Schréder S.A Hierboven vermelde inlichtingen, beschrijvingen en afbeeldingen hebben enkel een informatieve waarde. In het voortdurend streven naar verbetering van onze toestellen, kunnen wij genoodzaakt zijn, wijzigingen aan onze producten te brengen zonder voorafgaande verwittiging. Deze wijzigingen kunnen van land tot land verschillen. Wij vragen u daarom ons te raadplegen BR-CAHIERBERLIN NE-BEU Uitrusting Schréder n.v. Puursesteenweg 327 B-2880 Bornem België Tel: Fax: info@schreder.be Website: Member of Schréder Group G.I.E.

ya / scala / ma ea cit

ya / scala / ma ea cit citea / maya / scala citea / maya / scala KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELLEN Dichtheid optisch blok: IP 66 Sealsafe (*) Dichtheid voorschakelapparatuurruimte: IP 44 (*) Schokweerstand: - glas IK 08 (**)

Nadere informatie

thylia LAMPEN REFLECTOREN KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL LICHTVERDELINGen CREATIEVE VRIJHEID MET WIT LICHT

thylia LAMPEN REFLECTOREN KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL LICHTVERDELINGen CREATIEVE VRIJHEID MET WIT LICHT LAMPEN REFLECTOREN Design: Michel Tortel Reflectoren 1659 µr 1754 µr Metaaljodidelamp met 150 W 150 W keramische brander Cosmopolis-lamp 140 W 140 W Maximale vermogens KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL LICHTVERDELINGen

Nadere informatie

kenmerken verlichtingstoestellen

kenmerken verlichtingstoestellen +flo LAMPen Reflectoren Design: Michel Tortel kenmerken verlichtingstoestellen Dichtheid optisch blok: IP 66 Sealsafe (*) Dichtheid voorschakelapparatuurruimte: IP 66 (*) Luchtweerstand (CxS): - Furyo

Nadere informatie

fluorescentielampen om tegemoet te komen aan de Schokweerstand:

fluorescentielampen om tegemoet te komen aan de Schokweerstand: BESCHRIJVING Het gamma integreerbare schijnwerpers Bloco wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid in modellen, fotometrische lichtverdelingen en lichtbronnen. Rechthoekig, cirkelvormig of vierkantig:

Nadere informatie

3,5-5 m LEDOPLOSSING MET LAAG AG ENERGIEVERBRUIK VOOR RESIDENTIËLE ZONES. Muursteun. Rechte paal. Voetplaat. kio led

3,5-5 m LEDOPLOSSING MET LAAG AG ENERGIEVERBRUIK VOOR RESIDENTIËLE ZONES. Muursteun. Rechte paal. Voetplaat. kio led kio led inoa kio led 3,5-5 m LEDOPLOSSING MET LAAG AG ENERGIEVERBRUIK VOOR RESIDENTIËLE ZONES Muursteun De combinatie Kio LED + Consis werd ontworpen door Grandesign en valt op door zijn zuiverheid en

Nadere informatie

LAMPEN REFLECTOREN. KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELlen. LICHTVERDELINGen COMPACT. LICHT. ELEGANT. hestia. Modellen Mini Midi. Reflector 1914 minir

LAMPEN REFLECTOREN. KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELlen. LICHTVERDELINGen COMPACT. LICHT. ELEGANT. hestia. Modellen Mini Midi. Reflector 1914 minir hestia+condor hestia Design: Elizabeth de Portzamparc KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELlen LAMPEN REFLECTOREN Modellen Mini Midi Reflectoren 1914 minir 1627 Hogedruk natriumdamplamp - 250 W Metaaljodidelamp

Nadere informatie

kenmerken verlichtingstoestellen

kenmerken verlichtingstoestellen falco+ando falco LAMPen Reflectoren Design: Michel Tortel kenmerken verlichtingstoestellen Dichtheid optisch blok: IP 66 Sealsafe (*) Dichtheid voorschakelapparatuurruimte: IP 66 (*) Schokweerstand: IK

Nadere informatie

neos Isolatieklasse: I of II (*) Gewicht (leeg): - Neos 1 1,8 kg - Neos 2 5,0 kg - Neos 3 8,0 kg

neos Isolatieklasse: I of II (*) Gewicht (leeg): - Neos 1 1,8 kg - Neos 2 5,0 kg - Neos 3 8,0 kg neos+tekton neos LAMPEN REFLECTOREN KENMERKEN verlichtingstoestellen Dichtheid optisch blok: IP 66 (*) Schokweerstand (glas): IK 08 (**) Luchtweerstand (CxS): - Enkele steun / Neos 2 0,13 m 2 - Dubbele

Nadere informatie

albany LAMPEN REFLECTOREN KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELLEN LICHTVERDELINGen EEN POLYVALENTE BESTSELLER

albany LAMPEN REFLECTOREN KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELLEN LICHTVERDELINGen EEN POLYVALENTE BESTSELLER 1 +cayado LAMPEN REFLECTOREN KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELLEN Dichtheid optisch blok: IP 66 Sealsafe (*) Dichtheid voorschakelapparatuurruimte: IP 44 (Mini: IP 54) (*) Schokweerstand (PC): IK 08 (**) Luchtweerstand

Nadere informatie

saturnus 3s LAMPEN REFLECTOR KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL LICHTVERDELING TECHNOLOGISCHE BOL Hal f r o n d e l i c h t k a p Reflector 1627 Hogedruk

saturnus 3s LAMPEN REFLECTOR KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL LICHTVERDELING TECHNOLOGISCHE BOL Hal f r o n d e l i c h t k a p Reflector 1627 Hogedruk saturnus 3s+iota 15 /165 saturnus 3s KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL LAMPEN REFLECTOR Reflector 1627 Hogedruk 150 W natriumdamplamp Metaaljodidelamp met 150 W keramische brander Cosmopolis-lamp 140 W Compact

Nadere informatie

tiltled KENMERKEN - SCHIJNWERPER

tiltled KENMERKEN - SCHIJNWERPER KENMERKEN - SCHIJNWERPER BESCHRIJVING Dichtheidsgraad verlichtingstoestel: IP 67 (*) Schokweerstand: IK 10 (**) (lichtkap in polycarbonaat) Isolatieklasse: II (*) Nominale spanning: 230 V 50 Hz geïntegreerde

Nadere informatie

KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELlen. LICHTVERDELINGen. beschrijving OPTIES AFMETINGEN. onyx. Reflectoren 1419 Hogedruk

KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELlen. LICHTVERDELINGen. beschrijving OPTIES AFMETINGEN. onyx. Reflectoren 1419 Hogedruk LAMPen Reflectoren Reflectoren 1419 Hogedruk 250 W natriumdamplamp Metaaljodidelamp met 250 W keramische brander Maximale vermogens KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELlen Dichtheid optisch blok: IP 66 Sealsafe

Nadere informatie

LED: een wereldprimeur

LED: een wereldprimeur Split VOOR HET EERST GAAN LED S DE UITDAGING AAN OM EEN STADSVERLICHTING TE CREËREN DIE FOTOMETRISCHE EIGENSCHAPPEN COMBINEERT MET VISUEEL COMFORT! LED: een wereldprimeur E gem = 32 lux Globale uniformiteit

Nadere informatie

duurzame verlichting claro 1

duurzame verlichting claro 1 duurzame verlichting claro 1 De Led Generatie... Voor Schréder is ze innovatief, intelligent en verantwoordelijk. Wij hebben een compleet gamma van ledarmaturen voor alle sectoren ontwikkeld: weg- en stadsverlichting,

Nadere informatie

LAMP Reflectoren. aresa. Modellen Aresa 2 Aresa 3 Reflectoren Compact 36 W 80 W fluorescentielamp

LAMP Reflectoren. aresa. Modellen Aresa 2 Aresa 3 Reflectoren Compact 36 W 80 W fluorescentielamp LAMP Reflectoren Design: Alain Baré Modellen Aresa 2 Aresa 3 Reflectoren 2089 2102 Compact 36 W 80 W fluorescentielamp Maximale vermogens kenmerken verlichtingstoestellen LICHTVERDELINGen Dichtheid optisch

Nadere informatie

aresa BESCHRIJVING KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL OPTIES VOORDELEN

aresa BESCHRIJVING KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL OPTIES VOORDELEN aresa B Ontwerp: Alain Baré KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL Dichtheidsgraad optiek: IP 65 (*) Luchtweerstand (CxS): - Aresa 2: 0,018 m² - Aresa 3: 0,021 m² Schokweerstand: IK 08 (**) Nominale spanning: 230

Nadere informatie

Schréder, partner van steden en gemeenten. Nijvel Grote Markt

Schréder, partner van steden en gemeenten. Nijvel Grote Markt Schréder, partner van steden en gemeenten Nijvel Grote Markt Een realisatie van Schréder waarbij een gezellig plein hand in hand gaat met energiebesparingen De Grote Markt van Nijvel in de spotlights De

Nadere informatie

neos OMSCHRIJVING KENMERKEN SCHIJNWERPERS BEVESTIGINGEN VOORDELEN OPTIES

neos OMSCHRIJVING KENMERKEN SCHIJNWERPERS BEVESTIGINGEN VOORDELEN OPTIES neos 1 2 3 neos OMSCHRIJVING μr KENMERKEN SCHIJNWERPERS Ontwerp: Michel Tortel Dichtheidsgraad: IP 66 (*) Schokweerstand (glas): IK 08 (**) Luchtweerstand (CxS): - Neos 1 0,08 m 2 - Neos 2 0,13 m 2 - Neos

Nadere informatie

de verlichting van de toekomst furyo

de verlichting van de toekomst furyo de verlichting van de toekomst furyo juist verlichten ONS MOTTO IS AL JARENLANG "JUIST VERLICHTEN". TWEE WOORDEN DIE HEEL ONZE FILOSOFIE UITDRUKKEN. OM JUIST TE VRELICHTEN MOETEN WE ECHTER DE VERSCHILLENDE

Nadere informatie

image LAMPEN REFLECTOREN KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL LICHTVERDELINGen EEN HEDENDAAGSE KLASSIEKER VERSCHILLENDE BEVESTIGINGEN

image LAMPEN REFLECTOREN KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL LICHTVERDELINGen EEN HEDENDAAGSE KLASSIEKER VERSCHILLENDE BEVESTIGINGEN +sola LAMPEN REFLECTOREN Reflectoren 1289 1552 1627 Hogedruk natriumdamplamp 400 W (*) 250 W - Cosmopolis-lamp - - 140 W Maximale vermogens (*) Niet integreerbare voorschakelapparatuur KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL

Nadere informatie

KENMERKEN SCHIJNWERPERS VOORDELEN OPTIES BESCHRIJVING AFMETINGEN BEVESTIGINGEN. terra. Reflectoren 1659 1782 1872. natriumdamplamp. keramische brander

KENMERKEN SCHIJNWERPERS VOORDELEN OPTIES BESCHRIJVING AFMETINGEN BEVESTIGINGEN. terra. Reflectoren 1659 1782 1872. natriumdamplamp. keramische brander LAMPen Reflectoren KENMERKEN SCHIJNWERPERS Dichtheid: IP 67 (*) Schokweerstand (glas): - IK 10 (**) - IK 10 (**) - Roma IK 07 (**) Statische belastingsweerstand: - 4000 kg (*) - 3000 kg (*) Torsiesterkte:

Nadere informatie

AMPERA DE LEDOPLOSSING VOOR EEN OPTIMALE INVESTERING EFFICIËNT VEELZIJDIG DUURZAAM

AMPERA DE LEDOPLOSSING VOOR EEN OPTIMALE INVESTERING EFFICIËNT VEELZIJDIG DUURZAAM AMPERA DE LEDOPLOSSING VOOR EEN OPTIMALE INVESTERING Kwalitatief design EFFICIËNT VEELZIJDIG DUURZAAM AMPERA DE EVIDENTE KEUZE VOOR WEG- EN STADSVERLICHTING MET LED De meerwaarde van elke component evalueren.

Nadere informatie

PARIJS, EN ER WAS LICHT...

PARIJS, EN ER WAS LICHT... Parijs PARIJS WORDT OOK WEL EENS DE LICHTSTAD GENOEMD. EN DAT IS ZE ZEKER. WANT HIER IS IN DE 17 DE EEUW DE OPENBARE VERLICHTING ONTSTAAN. BOVENDIEN WAS PARIJS IN DE EEUW VAN DE VERLICHTING DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

LAMPen Reflector. altra. Modellen Altra 2 Altra 3 Reflector Lagedruk 55 W 66 W (*) natriumdamplamp Compact 36 W 80 W fluorescentielamp

LAMPen Reflector. altra. Modellen Altra 2 Altra 3 Reflector Lagedruk 55 W 66 W (*) natriumdamplamp Compact 36 W 80 W fluorescentielamp LAMPen Reflector kenmerken verlichtingstoestellen Dichtheid optisch blok: IP 65 (*) (IP 66 in optie) (*) Luchtweerstand (CxS): - Altra 2 0,044 m 2 - Altra 3 0,050 m 2 Schokweerstand (PC/PMMA): IK 08 (**)

Nadere informatie

ED g ErLichtin ral L DuurzAmE v Ast

ED g ErLichtin ral L DuurzAmE v Ast Astral LED Duurzame verlichting astral led Kenmerken - verlichtingstoestel Zeer efficiënte modulaire ledverlichting voor besloten ruimtes Dichtheidsgraad optisch blok: IP 66 (*) Dichtheidsgraad voorschakelapparatuur:

Nadere informatie

bora LICHTBRONNEN KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELlen LICHTVERDELINGen FAMILIE VAN LICHTZUILEN

bora LICHTBRONNEN KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELlen LICHTVERDELINGen FAMILIE VAN LICHTZUILEN bora bora LICHTBRONNEN Design: Michel Tortel High power LEDs Aantal per verlichtingstoestel 8-32 Kleurtemperatuur 4500 K (neutraal wit) Op grond van de snelle ontwikkelingen in de LED-Technologie kunnen

Nadere informatie

piano DUURZAME VERLICHTING

piano DUURZAME VERLICHTING piano DUURZAME VERLICHTING piano Design : Michel Tortel KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL Dichtheidsgraad optisch blok: IP 66 LEDSafe Dichtheidsgraad elektronisch blok: IP 66 (*) Schokweerstand (glas): IK

Nadere informatie

teceo 1 2 DUURZAME VERLICHTING

teceo 1 2 DUURZAME VERLICHTING teceo 1 2 UURZAME VERLICHTING VERLICHTING teceo TECEO esign: Michel Tortel KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL EFFICIËNT EN UURZAAM VERLICHTEN ichtheid optisch blok: IP 66 (*) ichtheid elektronisch blok: IP

Nadere informatie

CALLA LED INDIRECTE LED VERLICHTINGSOPLOSSING VOOR EEN GEZELLIGE SFEER KENMERKEN OPTIES AFMETINGEN - BEVESTIGING VOORDELEN

CALLA LED INDIRECTE LED VERLICHTINGSOPLOSSING VOOR EEN GEZELLIGE SFEER KENMERKEN OPTIES AFMETINGEN - BEVESTIGING VOORDELEN calla led CALLA LED KENMERKEN Dichtheid: IP 66 (*) Schokweerstand (glas): IK 07 (**) Luchtweerstand: 0.34m 2 Nominale spanning: Isolatieklasse: II (*) Gewicht: Materiaal (behuizing): Kleur: Installatiehoogte:

Nadere informatie

piano Lichtbronnen kenmerken Verlichtingstoestellen Piano Maxi

piano Lichtbronnen kenmerken Verlichtingstoestellen Piano Maxi piano piano Piano Mini Lichtbronnen Piano Midi Piano Maxi Design: Michel Tortel High power LEDs Gehandhaafde lichtstroom bij ta = 25 c 60.000 uur - bij L90 (*) (Mini) Gehandhaafde lichtstroom bij ta =

Nadere informatie

VOOR EEN DUURZAME VERLICHTING

VOOR EEN DUURZAME VERLICHTING VOOR EEN DUURZAME VERLICHTING SCHRÉDER DUURZAME VERLICHTING DUURZAME ONTWIKKELING DUURZAME ONTWIKKELING BEANTWOORDT AAN DE BEHOEFTEN VAN DE HUIDIGE MAATSCHAPPIJ, ZONDER ECHTER DE CAPACITEITEN VAN DE TOEKOMSTIGE

Nadere informatie

HAPILED AMBIANCE COMBINEREN MET ENERGIEVERBRUIK

HAPILED AMBIANCE COMBINEREN MET ENERGIEVERBRUIK HAPILED AMBIANCE COMBINEREN MET ENERGIEVERBRUIK Het verlichten van parken, pleinen en woonwijken vereist een specifieke benadering ten opzichte van het verlichten van wegen. Het creëren van sfeer speelt

Nadere informatie

www.schreder.com stadsverlichting

www.schreder.com stadsverlichting www.schreder.com stadsverlichting Leuven LICHT IS EEN FANTASTISCH HULPMIDDEL... HET STELT ONS IN STAAT OM TE IDENTIFICEREN, TE GELEIDEN, TE ORIËNTEREN, TE BENADRUKKEN, TE BEVESTIGEN, TE BEGRIJPEN, TE OMKADEREN,

Nadere informatie

27757 BORD-BR-2003-03-NE03. licht in de stad. Website: www.schreder.com

27757 BORD-BR-2003-03-NE03. licht in de stad. Website: www.schreder.com 27757 BORD-BR-2003-03-NE03 licht in de stad Website: www.schreder.com DE STAD, HET LICHT bordeaux Laten we beginnen met de definitie van een lichtplan. Waarvoor dient het? Welke toegevoegde waarde heeft

Nadere informatie

LED-pilootsite Bevingen-centrum

LED-pilootsite Bevingen-centrum LED-pilootsite Bevingen-centrum Dirk Van Kerckhoven Infrax dirk.vankerckhoven@infrax.be Oktober 2011 Inhoud 1. Voorstelling van de site 2. Keuze van de site en het concept 3. Onderzoeksmethodiek 4. Meetresultaten

Nadere informatie

Duurzame openbare verlichting: praktijkgetuigenis stad Aalst

Duurzame openbare verlichting: praktijkgetuigenis stad Aalst Duurzame openbare verlichting: praktijkgetuigenis stad Aalst Steven Ghysens, directeur cluster Facility, stad Aalst Sven Linthout, industrieel ingenieur, stad Aalst 1 Inhoud Deel 1: Openbare verlichting

Nadere informatie

LED ARMATUUR MET LAAG VERBRUIK VOOR WOONWIJKEN

LED ARMATUUR MET LAAG VERBRUIK VOOR WOONWIJKEN kio led kio led 3,5-5m LED ARMATUUR MET LAAG VERBRUIK VOOR WOONWIJKEN G e v e l s t e u n De door Grandesign ontworpen combinatie Kio LED + Consis valt op door de soberheid van haar eenvoudige, vloeiende

Nadere informatie

OMSCHRIJVING KENMERKEN - VERLICHTINGSTOESTEL VOORDELEN OPTIES AFMETINGEN - BEVESTIGINGEN. nano led

OMSCHRIJVING KENMERKEN - VERLICHTINGSTOESTEL VOORDELEN OPTIES AFMETINGEN - BEVESTIGINGEN. nano led nano led nano led KENMERKEN - VERLICHTINGSTOESTEL Dichtheid: IP 66 (*) Schokweerstand: IK 08 (**) Nominale spanning: 230V - 50Hz Isolatieklasse: II (*) Gewicht (leeg): 2,7kg (*) volgens IEC - EN 60598

Nadere informatie

rocca Lichtbronnen kenmerken schijnwerpers

rocca Lichtbronnen kenmerken schijnwerpers rocca rocca Lichtbronnen kenmerken schijnwerpers Dichtheid: IP 67 (*) Schokweerstand (glas): IK 10 (**) Nominale spanning: Isolatieklasse: II (*) 230 V AC Gewicht (totaal): Midi - met kit 7,15 kg Maxi

Nadere informatie

Al uw aansluitingen. binnen handbereik. Oplossingen om een werkplek uit te rusten

Al uw aansluitingen. binnen handbereik. Oplossingen om een werkplek uit te rusten Al uw aansluitingen binnen handbereik Oplossingen om een werkplek uit te rusten Functionaliteit en design ten dienste van de gebruiker. Met zijn nieuwe aanbod van inbouwoplossingen, biedt Legrand gebruikers

Nadere informatie

Modulair, eenvoudig en efficiënt

Modulair, eenvoudig en efficiënt GEBIED INDU CONTILINE Modulair, eenvoudig en efficiënt De INDU CONTILINE is ontwikkeld om een snelle terugverdientijd voor low bay verlichtingstoepassingen te bieden. Het combineert prestaties, esthetica,

Nadere informatie

Armaturen met vlakke diffusor

Armaturen met vlakke diffusor Armaturen met vlakke diffusor 2 ETAP Armaturen met vlakke diffusor Diffusorverlichting is een vaste waarde voor de algemene verlichting van kantoren en publieke gebouwen. Logisch, want diffusoren bieden

Nadere informatie

LUX op energiezuinige stand

LUX op energiezuinige stand Seminaire Duurzame gebouwen LUX op energiezuinige stand 5 maart 2015 Leefmilieu Brussel De uitdagingen op verlichtingsvlak Ingrid VAN STEENBERGEN, Zaakvoerder Adviesbureau voor verlichting ODID Vervangen

Nadere informatie

UW STAD OF GEMEENTE VOLLEDIG VERLICHT MET 005-GEKEURDE LEDARMATUREN

UW STAD OF GEMEENTE VOLLEDIG VERLICHT MET 005-GEKEURDE LEDARMATUREN UW STAD OF GEMEENTE VOLLEDIG VERLICHT MET 005-GEKEURDE LEDARMATUREN UW STAD OF GEMEENTE VOLLEDIG VERLICHT MET 005-GEKEURDE LEDARMATUREN Het 005 certificaat wordt via Synergrid toegekend aan verlichtingstoestellen

Nadere informatie

4-6m EEN LICHTE EN ELEGANTE LED OPLOSSING VOOR IN DE STAD. B e v e s t igingspl a at (o p a a n v r a ag) isla led

4-6m EEN LICHTE EN ELEGANTE LED OPLOSSING VOOR IN DE STAD. B e v e s t igingspl a at (o p a a n v r a ag) isla led isla led isla led 4-6m EEN LICHTE EN ELEGANTE LED OPLOSSING VOOR IN DE STAD R ech t e mast Het Isla LED armatuur op een cilindrisch conische, gegalvaniseerde stalen mast wordt gekenmerkt door haar lichtheid

Nadere informatie

Openbare verlichting: hoe kan het efficiënter?

Openbare verlichting: hoe kan het efficiënter? Factsheets OVL lampenkwaliteitsprofielen Openbare verlichting: hoe kan het efficiënter? Openbare verlichting hebben we nodig voor onze verkeersveiligheid, sociale veiligheid en het aantrekkelijk maken

Nadere informatie

Efficiëntie betaalbaar gemaakt

Efficiëntie betaalbaar gemaakt GEBIED INDU LINE GEN2 Efficiëntie betaalbaar gemaakt De INDU LINE GEN2 biedt een robuust en efficiënt LEDalternatief voor armaturen voorzien van traditionele TL-buizen. Ontworpen om een langdurige oplossing

Nadere informatie

Flare. Comfort en rendement met leds

Flare. Comfort en rendement met leds Flare Comfort en rendement met leds Flare Downlights en spots met ledtechnologie Flare, een uniek designconcept Mun* product design Flare is een compleet gamma van ronde downlights en spots. Zij verzekeren

Nadere informatie

Case-studie: Kinderopvang Globe te Ukkel

Case-studie: Kinderopvang Globe te Ukkel Case-studie: Brussel 17-06-2010 Ingrid Van Steenbergen Onafhankelijk lichtadviseur Energiebesparing in verlichting www.odid.be Audit verlichting in het kader van REG Sibelga (budget REG per gemeente) BIM

Nadere informatie

MAGAZINE VAN DE SCHRÉDER GROEP N 39 2009. Duurzame verlichting

MAGAZINE VAN DE SCHRÉDER GROEP N 39 2009. Duurzame verlichting MAGAZINE VAN DE SCHRÉDER GROEP N 39 2009 Duurzame verlichting VOORWOORD Groen handelen! De wereld heeft gekozen voor groen. Eindelijk! De toekomst van onze planeet en elk aspect van de menselijke activiteit

Nadere informatie

Efficiëntie en veelzijdigheid voor gebiedsverlichting

Efficiëntie en veelzijdigheid voor gebiedsverlichting GEBIED INDU FLOOD Efficiëntie en veelzijdigheid voor gebiedsverlichting Met meerdere combinaties van lumenpakketten en lichtverdelingen is de INDU FLOOD het ideale hulpmiddel voor het bieden van een efficiënte

Nadere informatie

INDU BAY GEN3. De maatstaf in high-bay verlichting IP 66 IK 10 IK kV GEBIED

INDU BAY GEN3. De maatstaf in high-bay verlichting IP 66 IK 10 IK kV GEBIED GEBIED INDU BAY GEN3 De maatstaf in high-bay verlichting Met de 3 e generatie INDU BAY biedt Schréder het toonaangevende armatuur voor het verlichten van industriële installaties met een minimale total

Nadere informatie

Vermindering total cost of ownership in bestaande verlichtingsinstallaties

Vermindering total cost of ownership in bestaande verlichtingsinstallaties Vermindering total cost of ownership in bestaande verlichtingsinstallaties Background Verlichting is verantwoordelijk voor 25% van het dagelijks energieverbruik 18 miljard lichtbronnen worden jaarlijks

Nadere informatie

>> Compact én performant >> Maximaal besparen >> Gebruiksvriendelijk

>> Compact én performant >> Maximaal besparen >> Gebruiksvriendelijk ZONNESYSTEMEN HOUT WARMTEPOMPEN CONDENSATIE OLIE/GAS Naneo CONDENSERENDE GASWANDKETEL EASYLIFE De essentie van condensatie >> Compact én performant >> Maximaal besparen >> Gebruiksvriendelijk

Nadere informatie

licht en onderwijs Wij weten wat LED voor u betekent

licht en onderwijs Wij weten wat LED voor u betekent licht en onderwijs Wij weten wat LED voor u betekent Natuurlijk licht onze norm Na inmiddels bijna twee miljoen jaar op deze aarde te lopen zijn we geëvolueerd in natuurlijk licht. We hebben elektrische

Nadere informatie

AMPERA DE LEDOPLOSSING VOOR EEN OPTIMALE INVESTERING KWALITATIEF DESIGN EFFICIËNT VEELZIJDIG DUURZAAM

AMPERA DE LEDOPLOSSING VOOR EEN OPTIMALE INVESTERING KWALITATIEF DESIGN EFFICIËNT VEELZIJDIG DUURZAAM AMPERA DE LEDOPLOSSING VOOR EEN OPTIMALE INVESTERING KWALITATIEF DESIGN EFFICIËNT VEELZIJDIG DUURZAAM AMPERA DE EVIDENTE KEUZE VOOR WEG- EN STADSVERLICHTING MET LED De meerwaarde van elk component evalueren.

Nadere informatie

RIO DE JANEIRO: DE NIEUWE LICHTSTAD

RIO DE JANEIRO: DE NIEUWE LICHTSTAD Rio de Janeiro RIO DE JANEIRO, EEN STAD DIE AAN HET DROMEN ZET. SCHRÉDER HEEFT HAAR STEENTJE BIJGEDRAGEN OM DIE DROOM ZICHTBAAR TE MAKEN, NA ZONSONDERGANG. RIO DE JANEIRO: DE NIEUWE LICHTSTAD We nodigen

Nadere informatie

Matthias Botterman 1D1 Stedelijke ontwikkeling en woonbeleid. Lichtplan Gent

Matthias Botterman 1D1 Stedelijke ontwikkeling en woonbeleid. Lichtplan Gent Lichtplan Gent Het lichtplan Oorsprong In 1998 werd door het stadsbestuur van Gent de beslissing genomen om het lichtplan in te voeren. Dit als steun aan de initiatieven die het commerciële leven in de

Nadere informatie

AXIA 2 UITGEBREIDE LED VERLICHTING VOOR ROAD + URBAN TOEPASSINGEN SMART CITY CONNECTIVITEIT SNELLE TERUGVERDIENTIJD SUPERIEURE PRESTATIES

AXIA 2 UITGEBREIDE LED VERLICHTING VOOR ROAD + URBAN TOEPASSINGEN SMART CITY CONNECTIVITEIT SNELLE TERUGVERDIENTIJD SUPERIEURE PRESTATIES AXIA 2 UITGEBREIDE LED VERLICHTING VOOR ROAD + URBAN TOEPASSINGEN SMART CITY CONNECTIVITEIT SNELLE TERUGVERDIENTIJD SUPERIEURE PRESTATIES UNIVERSEEL MONTAGESYSTEEM AXIA 2 AXIA 2 DE MEEST UITGEBREIDE &

Nadere informatie

U5 Optimale manier voor perfect verlichten

U5 Optimale manier voor perfect verlichten U5 Optimale manier voor perfect verlichten MINDER ARMATUREN, MEER COMFORT EN FLEXIBILITEIT De beste reflector op de markt Armaturen moeten het licht richten waar het nodig is, het afschermen waar het stoort,

Nadere informatie

4 I MAGAZINE VAN DE SCHRÉDER GROEP

4 I MAGAZINE VAN DE SCHRÉDER GROEP WENEN, EEN TRADITIE IN VERLICHTING 4 I MAGAZINE VAN DE SCHRÉDER GROEP Het bovenste gedeelte van de buitengevel van het kasteel Schönbrunn wordt door Terra-schijnwerpers, voorzien van metaaljodidelampen

Nadere informatie

Arraiolos: een historische site met een innovatieve, efficiënte en intelligente verlichting

Arraiolos: een historische site met een innovatieve, efficiënte en intelligente verlichting Arraiolos IN ARRAIOLOS WORDT EEN LEDVERLICHTINGSSCHEMA GECOMBINEERD MET EEN MODERN TELEMANAGEMENTSYSTEEM; EEN PRIMEUR VOOR PORTUGAL. Arraiolos: een historische site met een innovatieve, efficiënte en intelligente

Nadere informatie

KENMERKEN - VERLICHTINGSTOESTEL EEN VEELZIJDIGE BESTSELLER GECONVERTEERD NAAR LED TECHNOLOGIE VOORDELEN AFMETINGEN. albany led

KENMERKEN - VERLICHTINGSTOESTEL EEN VEELZIJDIGE BESTSELLER GECONVERTEERD NAAR LED TECHNOLOGIE VOORDELEN AFMETINGEN. albany led albany led albany led KENMERKEN - VERLICHTINGSTOESTEL Dichtheid optisch blok: IP 66 (*) Dichtheid elektronisch blok: IP 55 (*) Schokweerstand (PC): IK 08 (**) Luchtweerstand (CxS): - Maxi 0,136 m 2 Nominale

Nadere informatie

MY 1 MY 2 VOORDELEN BESCHRIJVING KENMERKEN

MY 1 MY 2 VOORDELEN BESCHRIJVING KENMERKEN MY 1 MY 2 VOORDELEN Waterdichte verlichtingstoestellen (IP 67) Grootte kan worden aangepast aan de gebruikte lamp Talrijke bevestigingswijzen MY 1: aluminium en polycarbonaat: degelijkheid MY 2: aluminium

Nadere informatie

3.5-5m 1.15M ALURA LED + DESCOBERTAS HOUTEN MASTEN. B e v e s t igingspl a at (o p a anvr a ag) alura led

3.5-5m 1.15M ALURA LED + DESCOBERTAS HOUTEN MASTEN. B e v e s t igingspl a at (o p a anvr a ag) alura led alura led alura led 3.5-5m ALURA LED + DESCOBERTAS HOUTEN MASTEN De Descobertas is een range van masten met een houten afwerking. Zowel een ronde als vierkante versie is mogelijk in combinatie met de Alura

Nadere informatie

Een stad van contrasten, een stad van licht

Een stad van contrasten, een stad van licht Porto Casa da Música PORTO IS EEN STAD WAAR HET ARTISTIEKE ERFGOED MET EXCENTRIEKE HEDENDAAGSE ARCHITECTUUR GECOMBINEERD WORDT. DE VERLICHTING GEEFT DEZE STEDELIJKE STRUCTUURMIX DUURZAAMHEID EN EEN EIGEN

Nadere informatie

Kardó. Eindeloos licht combineren

Kardó. Eindeloos licht combineren Kardó Eindeloos licht combineren CONCEPT Design: eer architectural design, België 2 - Kardó Kardó is een verlichtingssysteem dat toelaat de architectuur doorheen uw gebouw te volgen. Het strakke basisprofiel

Nadere informatie

Comfort en efficiëntie voor buitenverlichting

Comfort en efficiëntie voor buitenverlichting GEBIED INDU WALL PACK Comfort en efficiëntie voor buitenverlichting De INDU WALL PACK is verkrijgbaar in twee formaten en presteert beter dan alle conventionele downlight armaturen door het verstrekken

Nadere informatie

Verlichting. 1 Inleiding... 1. 2 Gewenste lichtsterkte... 2. 3 Verlichtingssystemen... 3

Verlichting. 1 Inleiding... 1. 2 Gewenste lichtsterkte... 2. 3 Verlichtingssystemen... 3 1 Inleiding... 1 2 Gewenste lichtsterkte... 2 3 Verlichtingssystemen... 3 3.1 Lichtbronnen... 3 3.2 Voorschakelapparaten (ballasten)... 4 3.3 Verlichtingsarmaturen... 4 4 Regelingen... 5 1 Inleiding i

Nadere informatie

LED OP HET LICHT OP STRAAT. Openbare verlichting voor veiligheid maar houdt ook rekening met nachtdieren

LED OP HET LICHT OP STRAAT. Openbare verlichting voor veiligheid maar houdt ook rekening met nachtdieren LED OP HET LICHT OP STRAAT Openbare verlichting voor veiligheid maar houdt ook rekening met nachtdieren Met de diverse belangengroeperingen uit de gemeente Hardenberg is uitgebreid gediscussieerd over

Nadere informatie

CREATING COMFORT. YELA Lighting the creating comfort brand!

CREATING COMFORT. YELA Lighting the creating comfort brand! LOOKBOOK 2019 CREATING COMFORT Wij zijn YELA Lighting, the new light in town op het gebied van LED verlichting! Wij zijn het merk van LEDSign, de specialist op gebied van LED verlichting, lichtreclames,

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE BERLIJN 2014. 4E KLAS Compaen VMBO

INFORMATIEBOEKJE BERLIJN 2014. 4E KLAS Compaen VMBO INFORMATIEBOEKJE BERLIJN 2014 4E KLAS Compaen VMBO (VOORLOPIG) 1 PROGRAMMA Maandag 6 oktober 2014 Ochtend: Avond: - vertrek vanaf school - aankomst jeugdherberg, inchecken - avondeten in jeugdherberg -

Nadere informatie

ed scala l maya citea

ed scala l maya citea citea maya scala led cms led KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL Dichtheid optisch blok: IP 65 (*) Dichtheid besturingsapparatuur: IP 65 (*) Schokweerstand (glas): IK 08 (**) Luchtweerstand (CxS): - Mini 0.062

Nadere informatie

Meer tijd voor jezelf

Meer tijd voor jezelf Meer tijd voor jezelf + perfecte harmonie + doordachte eenvoud + puur levensgenot + zorgeloos genieten... Zoveel + dat is zendow zendow, het nieuwe raam: mooi van binnen, mooi van buiten en zeer efficiënt

Nadere informatie

Productoverzicht Waterzijdige oplossingen voor een comfortabel binnenklimaat

Productoverzicht Waterzijdige oplossingen voor een comfortabel binnenklimaat lindab we simplify construction Productoverzicht Waterzijdige oplossingen voor een comfortabel binnenklimaat Waterzijdige oplossingen voor een comfortabel binnenklimaat We simplify construction We simplify

Nadere informatie

9. Dorpskerk en identiteitsbepalend gebouw

9. Dorpskerk en identiteitsbepalend gebouw 9. Dorpskerk en identiteitsbepalend gebouw Dit inzichten en opties in dit hoofdstuk zijn naast de dorpskerken ook van toepassing voor ander waardevol patrimonium en voor identiteitsbepalende hedendaagse

Nadere informatie

Relighting. Brussel 17-06-2010. Elektriciteitsverbruik per sektor (%) (België)

Relighting. Brussel 17-06-2010. Elektriciteitsverbruik per sektor (%) (België) Relighting Brussel 17-06-2010 Ingrid Van Steenbergen Onafhankelijk lichtadviseur Energiebesparing in verlichting www.odid.be Elektriciteitsverbruik per sektor (%) (België) Verlichting Airconditionning

Nadere informatie

Warm licht zonder compromissen op lichtkwaliteit

Warm licht zonder compromissen op lichtkwaliteit PHILIPS LED Lamp (dimbaar) 8,5 W (45 W) E27 Flame Dimbaar Warm licht zonder compromissen op lichtkwaliteit De LED Flame lampen van Philips geven een prachtig, warm lichteffect en gaan uitzonderlijk lang

Nadere informatie

overige producten www.mmcite.com

overige producten www.mmcite.com overige producten mmcité Stad Stedelijke openbare ruimtes zijn fascinerend. Hier ontmoeten mensen hun geschiedenis. Wij zijn verheugd dat ons design op zoiets interessants en belangrijks als stedelijke

Nadere informatie

MULTIFUNCTIONELE LICHTZUIL

MULTIFUNCTIONELE LICHTZUIL modullum modullum MULTIFUNCTIONELE LICHTZUIL SFEERVERLICHTING ARCHITECTURALE VERLICHTING De ModulLum range biedt een multifunctioneel verlichtingssysteem voor de creativiteit van architecten en stedenbouwkundigen.

Nadere informatie

Gebouw van de Reichstag

Gebouw van de Reichstag Gebouw van de Reichstag Architect: Foster and Partners, Londen Lichtplanner: Claude Engle, Chevy Chase (CL) Fotograaf: Rudi Meisel, Berlijn; Anett Stuth, Berlijn Projectlocatie: Berlijn De verlichte koepel

Nadere informatie

BERLIJN marathon 25/09/2011

BERLIJN marathon 25/09/2011 1 BERLIJN marathon 25/09/2011 Reis van vrijdag 23 september tot maandag 26 september 2011 Beperkt aantal plaatsen, inschrijvingen op basis van first come first served. Uiterste inschrijvingsdatum: 28 MEI

Nadere informatie

Led verlichting en dimmen.

Led verlichting en dimmen. Led verlichting en dimmen. Inleiding. Waarom Led verlichting? Masterplan verlichting Knokke-Heist. Aantal lichtpunten in de gemeente. Waarom dimmen i.p.v. doven? Brengt dimmen met Led verlichting dan nog

Nadere informatie

Beste Breydelsvriend, Beste Sympathisant,

Beste Breydelsvriend, Beste Sympathisant, Beste Breydelsvriend, Beste Sympathisant, Dit jaar organiseren we terug een 4daagse reis. Ditmaal richten we onze schreden naar prachtige stad BERLIJN. We nodigen jullie zeer hartelijke uit om deel te

Nadere informatie

NIEUW ADMINISTRATIEF CENTRUM WILLEBROEK. Willebroek, België. Periode: 2009-2012. BRUT architecture and urban design. Stabiliteitsingenieur:

NIEUW ADMINISTRATIEF CENTRUM WILLEBROEK. Willebroek, België. Periode: 2009-2012. BRUT architecture and urban design. Stabiliteitsingenieur: NIEUW ADMINISTRATIEF CENTRUM WILLEBROEK Type opdracht: Offertevraag Locatie: Willebroek, België Oppervlakte: 5.000 m² bruto Bouwkost: 7.000.000 excl BTW Periode: 2009-2012 Opdrachtgever: Architect: Projectondersteuning:

Nadere informatie

Opleiding. Energie in duurzame Gebouwen. Leefmilieu Brussel AUDIT VAN VERLICHTINGSINSTALLATIES. Ingrid VAN STEENBERGEN

Opleiding. Energie in duurzame Gebouwen. Leefmilieu Brussel AUDIT VAN VERLICHTINGSINSTALLATIES. Ingrid VAN STEENBERGEN Opleiding Energie in duurzame Gebouwen Leefmilieu Brussel AUDIT VAN VERLICHTINGSINSTALLATIES Ingrid VAN STEENBERGEN ODID - Onafhankelijk adviesbureau voor energiezuinige verlichting Adviesbureau Verlichtingsaudits

Nadere informatie

One for LIGHT. One for ENERGY. One for THE PLANET THERMOBEL TRI PASSIVE GLASS FOR ACTIVE LIVING GLASS UNLIMITED

One for LIGHT. One for ENERGY. One for THE PLANET THERMOBEL TRI PASSIVE GLASS FOR ACTIVE LIVING GLASS UNLIMITED One for LIGHT One for ENERGY One for THE PLANET THERMOBEL TRI PASSIVE GLASS FOR ACTIVE LIVING GLASS UNLIMITED Hoe ziet het huis van de toekomst 1. HOGE LICHTTRANSMISSIE 2. OPTIMAAL GEBRUIK VAN DE ZONNE-ENERGIE

Nadere informatie

Openbare verlichting en verkeersveiligheid Compromis tussen zichtbaarheid, prestaties en het verwijderen van obstakels langs de weg

Openbare verlichting en verkeersveiligheid Compromis tussen zichtbaarheid, prestaties en het verwijderen van obstakels langs de weg Openbare verlichting en verkeersveiligheid Compromis tussen zichtbaarheid, prestaties en het verwijderen van obstakels langs de weg Ing J. Stommen ir N. Leroy 11/09/2013 Direction des Equipements Electromécaniques

Nadere informatie

Remeha. Tzerra. Van binnen. buitengewoon Opgebouwd uit slechts 5 hoofdmodules!

Remeha. Tzerra. Van binnen. buitengewoon Opgebouwd uit slechts 5 hoofdmodules! Remeha Tzerra Van binnen buitengewoon Opgebouwd uit slechts 5 hoofdmodules! Even simpel als revolutionair De Remeha Tzerra is een splinternieuwe compacte, betaalbare, energiezuinige condensatieketel, leverbaar

Nadere informatie

ETAP Lichtpaviljoen E EN INDRUKWEKKENDE BELEVING VAN LICHT

ETAP Lichtpaviljoen E EN INDRUKWEKKENDE BELEVING VAN LICHT ETAP Lichtpaviljoen E EN INDRUKWEKKENDE BELEVING VAN LICHT Een unieke visie in verlichting 50 jaar ervaring ETAP heeft sinds haar oprichting in 1949 een solide plaats veroverd op de Europese verlichtingsmarkt.

Nadere informatie

ed scala l maya citea

ed scala l maya citea citea maya scala led cms led KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL Dichtheid optisch blok: IP 65 (*) Dichtheid besturingsapparatuur: IP 65 (*) Schokweerstand (glas): IK 08 (**) Luchtweerstand (CxS): - Midi 0.080

Nadere informatie

Het is de inhoud die het verschil maakt

Het is de inhoud die het verschil maakt PHILIPS LED Spot (dimbaar) 4 W (35 W) GU10 Koelwit Dimbaar Het is de inhoud die het verschil maakt Met zijn mooie vormgeving en vertrouwde afmetingen is deze LED-spot de perfecte duurzame vervanger voor

Nadere informatie

STREET / URBAN. Verlichting openbare ruimte

STREET / URBAN. Verlichting openbare ruimte STREET / URBAN Verlichting openbare ruimte MADE IN DENMARK Ontwerp Wij ontwikkelen onze eigen ontwerpen in samenwerking met Deense architecten en zorgen dat deze in lijn zijn met de uitgangspunten op het

Nadere informatie

zumtobel.com/industriallighting

zumtobel.com/industriallighting APAG Parkeergarage Vriendelijk licht, betrouwbaar en efficiënt: LED-technologie en aanwezigheidssensoren vervullen de wensen van autobestuurders én uitbaters. Meer licht voor de klant, minder stroom voor

Nadere informatie

Seminarie IBE-BIV. Functionele LED-toepassingen in office, retail en hospitality.

Seminarie IBE-BIV. Functionele LED-toepassingen in office, retail en hospitality. Seminarie IBE-BIV Functionele LED-toepassingen in office, retail en hospitality. Kurt T Joens 4 november 2010 De wereld heeft nood aan zinvolle oplossingen om de klimaatveranderingen van antwoord te bieden.

Nadere informatie

aurostep plus zonneboiler

aurostep plus zonneboiler aurostep plus zonneboiler Veel warm water dankzij zonne-energie 01-09 - 2015 Het goede gevoel, het juiste te doen. Meer comfort terwijl u energie bespaart Duurzaam verzekerd van veel warm water Open de

Nadere informatie

MODERN DESIGN MET HOOGWAARDIGE MATERIALEN KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL OPTIES BELANGRIJKSTE VOORDELEN AFMETINGEN - BEVESTIGING.

MODERN DESIGN MET HOOGWAARDIGE MATERIALEN KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL OPTIES BELANGRIJKSTE VOORDELEN AFMETINGEN - BEVESTIGING. friza friza KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL Dichtheid optisch blok: IP 66 (*) Dichtheid besturingsapparatuur: IP 66 (*) Schokweerstand (pc): IK 08 (**) Luchtweerstand (CxS): Nominale spanning: 0.08m² 230V

Nadere informatie

14 RUIME HERENHUIZEN IN DE BINNENSTAD VAN SNEEK STATIG WONEN IN HET HISTORISCHE CENTRUM VAN SNEEK

14 RUIME HERENHUIZEN IN DE BINNENSTAD VAN SNEEK STATIG WONEN IN HET HISTORISCHE CENTRUM VAN SNEEK 14 RUIME HERENHUIZEN IN DE BINNENSTAD VAN SNEEK STATIG WONEN IN HET HISTORISCHE CENTRUM VAN SNEEK SFEERVOL EN COMFORTABEL WONEN In de gezellige binnenstad van Sneek worden veertien herenhuizen gerealiseerd.

Nadere informatie

Gent in de spotlights

Gent in de spotlights Gent in de spotlights Het Gentse Lichtplan Meneer Janssens D. Jolien Vanderper MAK 1E2 Gent in de spotlights Het Gentse lichtplan Als de avond valt, branden er ontelbare lichten in de stad Gent. Een goede

Nadere informatie