DE HERENIGDE STAD. SCHADUW EN LICHT.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE HERENIGDE STAD. SCHADUW EN LICHT."
  • Ine Kok
  • 1 jaren geleden
  • Aantal bezoeken:

Transcriptie

1 Berlijn

2 De Brandenburger Tor, hét symbool van Berlijn, Duitsland en de hereniging, is een absolute must voor elke toerist. Dit monument wordt verlicht door de CORUS-schijnwerpers van Schréder. MODULLUM-verlichtingstoestellen verlichten de toegangen tot het Olympisch Stadion van Berlijn. Flexibiliteit op fotometrisch vlak, een ruime keuze aan afmetingen en configuraties, en een discrete integratie in de architecturale omgeving: drie aspecten die ervoor zorgen dat de MODULLUM sterk gewaardeerd wordt als verlichtingsinfrastructuur voor de Duitse hoofdstad. De Bebelplatz wordt verlicht met MODULLUM-verlichtingstoestellen die het plein en de gevels van enkele van de bekendste historische gebouwen van Berlijn sfeervol verlichten.

3 BERLIJN WIL DEZE ROMANTISCHE VERLICHTING, DIE STERK TOT DE REPUTATIE VAN HAAR NACHTLEVEN HEEFT BIJGEDRAGEN, MET ENKELE HEDENDAAGSE CONCEPTEN OP HET VLAK VAN PRESTATIES EN DUURZAME ONTWIKKELING COMBINEREN. DE STAD BALANCEERT VAN OOST NAAR WEST TUSSEN SCHADUW EN LICHT. DE HERENIGDE STAD. SCHADUW EN LICHT. Berlijn was gedurende tientallen jaren in twee gesplitst. Een splitsing die tot op vandaag nog steeds duidelijk merkbaar is aan de verschillen in de openbare verlichting. In de wijken van West-Berlijn werden de traditionele straatlantaarns op gas, die voor een sfeervolle en aangename verlichting zorgen, behouden. In Oost-Berlijn werden precies dezelfde verlichtingstoestellen geïnstalleerd als in heel Oost-Duitsland. Beide verlichtingsvormen zijn echter verouderd op technisch vlak en zeker niet langer te rechtvaardigen op ecologisch vlak, want hun energieverbruik ligt veel te hoog. Om de romantische sfeer van de Berlijnse nachten te behouden, heeft de stad voor een weinig intense verlichting gekozen. Ons doel bestaat erin dit bijzondere kenmerk te behouden, want het bezorgt deze stad een eigen identiteit. Maar, we willen ook het energieverbruik verminderen, de onderhoudskosten drukken, en tegelijkertijd aan het behoud van het milieu en duurzame ontwikkeling werken. Een adviescomité bestaande uit deskundigen op het vlak van verlichting, ecologie en sociologie waakt erover dat deze doelstelling gerespecteerd wordt. De verschillende wijken werden volgens hun kenmerken en typologie ingedeeld. Er werd ook een handboek opgesteld met de verschillende verlichtingsmodellen volgens de wijken en de grote stadsassen, alsook de verlichtingsvormen voor de grote gebouwen. Men had immers vastgesteld dat dit zwakke verlichtingsniveau tot een eenvormige verlichting bijdraagt, en die bijzonderheid wilde men in Berlijn behouden. Bovendien wordt de vaste stadsverlichting ook meermaals met tijdelijke artistieke vormen van verlichting aangevuld, die elk toelaten om bepaalde sites op een andere manier te leren kennen. We streven ernaar de verlichting zoveel mogelijk te beperken, want we zijn van mening dat enkel een relatieve duisternis voldoende verlichting biedt om nog van de schitterende sterrenhemel boven Berlijn te kunnen genieten. Regula Lüscher Hoofd Stedenbouw in de Berlijnse Senaat Staatssecretaris

4 Heel wat verkeersaders in Berlijn worden verlicht met FURYO-verlichtingstoestellen: Unter den Eichen, Siemensdamm, Kaiser-Friedrich-Straße, Berliner Straße, Alt Moabit.

5 Besparing in kwh/jaar: Besparing in ton CO2/jaar (*) : 406 Besparing in euro/jaar (**) : Besparing aan gebruikt materiaal: ca. 50 % Bespaarde hoeveelheid kwik in mg/lamp: 36,4 Energie-efficiëntie (W/m² / cd/m²) oude installatie: 0,88 / nieuwe installatie: 0,34 Gemiddeld luminantieniveau (cd/m²) oude installatie: 0,86 / nieuwe installatie: 0,85 (*) 600gr CO2/kWh (**) kwh = 0.15 FURYO DUURZAME VERLICHTING EEN BESPARING VAN EURO PER JAAR Naar het voorbeeld van andere grote Europese steden is ook Berlijn van mening dat rationeel energiegebruik heel belangrijk is. De stad is recentelijk dan ook overgegaan tot de vervanging van heel wat verlichtingsinstallaties uitgerust met kwiklampen van 250 W die zowat 40 jaar oud moeten zijn. Deze installaties zijn vervangen door een duizendtal FURYOverlichtingstoestellen uitgerust met Cosmopolis-lampen van 90 W. Het door Schréder aangeboden FURYO-gamma biedt het beste resultaat op het vlak van energiebesparing, duurzaam prestatiebehoud en minder materiaalgebruik bij de fabricatie. De AMARYLLIS is een verlichtingstoestel dat zowel bij directe als indirecte verlichting een krachtige en sfeervolle verlichting weet te combineren. Het wordt vaak in de residentiële wijken van Berlijn gebruikt.

6

7 Wat wilde men bereiken met de renovatie van de Alexanderplatz? De Alexanderplatz is een symbool voor zowel de inwoners van Berlijn als de toeristen. Dit plein is getekend door de vele gebeurtenissen uit het verleden, waardoor het een groot deel van zijn eigenheid verloren is. Bovendien beantwoordde het ook al lang niet meer aan de vereisten van een modern stadsplein. Door dit plein nieuw leven in te blazen, zou de stad een sterkere uitstraling krijgen. Er werd dan ook een wedstrijd uitgeschreven, en het was ons concept om met een beperkt aantal palen het uitzicht van het plein te behouden, dat de stadsdiensten heeft overtuigd. VOLKER VON KARDORFF, DIE OMRINGD WORDT DOOR EEN TEAM VAN INTERNATIONALE INGENIEURS EN ARCHITECTEN, IS ÉÉN VAN DE MEEST PRESTIGIEUZE LICHTONTWERPERS VAN DUITSLAND. IN SAMENWERKING MET SCHRÉDER HEEFT HIJ DE VERLICHTING VOOR TWEE VAN DE BELANGRIJKSTE LOCATIES IN BERLIJN ONTWORPEN: DE BRANDENBURGER TOR EN DE ALEXANDERPLATZ. Wat zijn de doelstellingen van dit verlichtingsconcept? Het verlichtingsvlak verbindt de ruimte van het plein. Aan de toegangen van het plein worden geen palen geplaatst, zodat de assen van het plein perfect intact blijven. De verlichtingstoestellen, die op dubbele steunen geplaatst worden, bakenen de omtrek van het plein af. Op die manier blijft de veelhoekige vorm van het plein behouden en wordt er een lichtcirkel gecreëerd. Ze vullen ook de treden in donkergrijs graniet rond het plein aan. Hierdoor creëren we een perfect geproportioneerde omgeving met een aangename lichtsfeer voor de boetieks, restaurants en cafés. Tegelijkertijd blijft het centrum van het plein meer in het donker gehuld, als een schitterende achtergrond voor de Wereldtijdklok en de Fontein van de Vriendschap tussen Volkeren. Waarom heeft u voor het Triflex-verlichtingstoestel gekozen? Het Triflex-verlichtingstoestel was het perfecte model voor dit verlichtingsconcept: een klassieke vormgeving op een dubbele steun met een vernieuwende fotometrie. Door drie verschillende lampen in één enkel verlichtingstoestel te integreren, kan de lichtsterkte verhoogd worden. De drie niveaus in het verlichtingstoestel en de eenvoud van de cilindervorm benadrukken het licht. De matte lichtkap zorgt voor een beter visueel comfort s nachts.

8 Met het oog op de verlichting van de gevels werd een schijnwerper in het project opgenomen, waardoor de mast langer wordt. Het verlichtingstoestel is uitgerust met metaaljodidelampen met keramische brander van 70 en 150 W. Het sfeervolle karakter van de verlichting is een basisparameter bij de keuze van het verlichtingsontwerp geweest. Het TRIFLEX-verlichtingstoestel is de beste oplossing voor deze koude architecturale omgeving. Om dit plein, dat toch 200 op 110 meter groot is, volledig te kunnen verlichten, werd een totaal vermogen van 20 kw geïnstalleerd! E gem = 16 lux U o = 13% Lampen: metaaljodide met keramische brander van 70 W en 150 W 14,5 m 8,5 m

9 MONBIJOUPARK: EEN JUWEELTJE VAN GROEN EN LICHT In het hart van het voormalige Oost-Berlijn ligt het 3 hectaren tellende Monbijoupark, vlak naast het Museumeiland dat in 1999 tot Unescowerelderfgoed werd uitgeroepen en enkele van de meest prestigieuze musea van Europa telt. Dit groene juweeltje, dat op mooie dagen de ontmoetingsplaats bij uitstek is voor de Berlijners, kreeg een compleet nieuwe verlichting. Het Monbijoupark staat voor natuur te midden van cultuur. Voor de verlichting koos de stad Berlijn voor het MODULLUM-verlichtingstoestel omwille van zijn discretie en fotometrische flexibiliteit.

10 Welke specifieke kenmerken van de site, het Monbijoupark, waren belangrijk voor de verlichting ervan? Het Monbijoupark ligt in het centrum van de stad, aan de oever van de rivier de Spree en vlak naast het Museumeiland. Bijgevolg wordt dit park vaak door zowel inwoners als toeristen bezocht. Verder omvat deze 3 hectaren tellende groenzone ook nog een groot openluchtzwembad en een theater. Met al deze factoren heeft ons verlichtingsontwerp rekening gehouden. De verlichting moest zich discreet in dit artistiek en cultureel geladen landschap weten te integreren. Met andere woorden: geen verlichtingstoestellen met een te opvallend design. Maar ook moderne verlichtingstoestellen en verlichtingstoestellen met een sterk historische uitstraling waren niet gewenst. Verder moest de verlichtingsoplossing ook de nodige sfeer weten te creëren. HARRY UNRUH, INGENIEUR BIJ HET BERLIJNSE UEP INGENIEURGESELLSCHAFT FÜR ELEKTROPLANNUNG HEEFT IN SAMENWERKING MET HET STEDENBOUWKUNDIG ONTWERPBUREAU LUTZOW 7 EEN VERLICHTINGSCONCEPT VOOR HET MONBIJOUPARK IN HET HART VAN BERLIJN OPGESTELD. Wat waren de fotometrische vereisten? Aangezien dit een drukbezochte locatie is, moet er s nachts permanent verlichting zijn die zich op de lanen in het park concentreert. De Modullum, die uit een combinatie van optische modules bestaat, laat ons toe goede fotometrische resultaten te boeken, zonder dat we het aantal lichtpunten sterk moeten verhogen. Door zijn flexibiliteit konden we dit toestel overal installeren, ongeacht de te verlichten omgeving. Dat we met de Modullum de sterk gerichte lichtstroom konden controleren, loste een ander probleem op: vermijden dat de vele boten op de rivier de Spree verblind zouden worden. Hoe heeft uw verlichtingsoplossing de stad Berlijn kunnen overtuigen? Onze oplossing voldeed aan twee belangrijke aspecten: flexibiliteit en discretie, precies wat men ons gevraagd had. De stad mag dan al geneigd geweest zijn om verlichtingstoestellen met een historische uitstraling in het Monbijoupark te plaatsen, ze was zeer te spreken over ons verlichtingsconcept voor een andere locatie in Berlijn, de Bebelplatz, eveneens met Modullum-verlichtingstoestellen. Deze realisatie was het bewijs van het discrete en efficiënte karakter van deze verlichtingstoestellen, en een voorbeeld van een perfecte integratie in een historische omgeving.

11 Het MODULLUM-verlichtingstoestel is beschikbaar in verschillende afmetingen en biedt diverse fotometrische configuraties die aan de toepassing aangepast kunnen worden. Een enkele mast met 1 tot 4 modules biedt de nodige verlichting voor straten, pleinen of zelfs gevels. Lampen: metaaljodide met keramische brander van 70 W h = 5,4 m 23 m E gem = 14 lux U o = 18%

12

13 licht in de stad Copyright Schréder S.A Hierboven vermelde inlichtingen, beschrijvingen en afbeeldingen hebben enkel een informatieve waarde. In het voortdurend streven naar verbetering van onze toestellen, kunnen wij genoodzaakt zijn, wijzigingen aan onze producten te brengen zonder voorafgaande verwittiging. Deze wijzigingen kunnen van land tot land verschillen. Wij vragen u daarom ons te raadplegen BR-CAHIERBERLIN NE-BEU Uitrusting Schréder n.v. Puursesteenweg 327 B-2880 Bornem België Tel: Fax: Website: Member of Schréder Group G.I.E.

Voldoende lux op de werkplek is geen luxe. Maar dan zonder lichthinder.

Voldoende lux op de werkplek is geen luxe. Maar dan zonder lichthinder. Voldoende lux op de werkplek is geen luxe. Maar dan zonder lichthinder. Dat vergt een doordacht lichtontwerp: >> Maak optimaal gebruik van daglicht door: >> Goed ontwerp van ramen en andere lichtopeningen

Nadere informatie

licht en onderwijs Wij weten wat LED voor u betekent

licht en onderwijs Wij weten wat LED voor u betekent licht en onderwijs Wij weten wat LED voor u betekent Natuurlijk licht onze norm Na inmiddels bijna twee miljoen jaar op deze aarde te lopen zijn we geëvolueerd in natuurlijk licht. We hebben elektrische

Nadere informatie

4 OP EEN RIJ. Corinne Schrauwen Christof Schwencke Marjolein van Eig Diederik Dam. met

4 OP EEN RIJ. Corinne Schrauwen Christof Schwencke Marjolein van Eig Diederik Dam. met 7 4 OP EEN RIJ met Corinne Schrauwen Christof Schwencke Marjolein van Eig Diederik Dam Dwire heeft vier architecten vijf vragen gesteld 1 Corinne Schrauwen Abken Schrauwen Architecten Misschien een beetje

Nadere informatie

SCREENING PLAN-MER PLICHT. RUP Provinciehuis Harmonie Verzoek tot raadpleging Stad Antwerpen

SCREENING PLAN-MER PLICHT. RUP Provinciehuis Harmonie Verzoek tot raadpleging Stad Antwerpen SCREENING PLAN-MER PLICHT RUP Provinciehuis Harmonie Verzoek tot raadpleging Stad Antwerpen COLOFON Opdracht: RUP Provinciehuis - Harmonie Plan-MER-screening Opdrachtgever: Stad Antwerpen Grote Markt 1

Nadere informatie

Welzijn op het werk. Research naar welzijn op persoonlijk en professioneel vlak in 2012 Resultaten en aanbevelingen. www.stepstone.

Welzijn op het werk. Research naar welzijn op persoonlijk en professioneel vlak in 2012 Resultaten en aanbevelingen. www.stepstone. Research naar welzijn op persoonlijk en professioneel vlak in 2012 Resultaten en aanbevelingen www.stepstone.com Inleiding Organisaties hebben tal van tactieken toegepast om crisissen te bestrijden: herstructureringen,

Nadere informatie

Robert Bosch GmbH Postbus 10 60 50 D 70049 Stuttgart Duitsland Tel: +49 711 811-0 Fax: +49 711 811-45000 www.intranet.bosch.com

Robert Bosch GmbH Postbus 10 60 50 D 70049 Stuttgart Duitsland Tel: +49 711 811-0 Fax: +49 711 811-45000 www.intranet.bosch.com Robert Bosch GmbH Postbus 10 60 50 D 70049 Stuttgart Duitsland Tel: +49 711 811-0 Fax: +49 711 811-45000 www.intranet.bosch.com Wat motiveert ons, wat is ons gemeen goed, waar staan we voor. House of Orientation:

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... 3. Visie op nieuwbouw... 5. Aanbevelingen... 11

Inhoudsopgave. Voorwoord... 3. Visie op nieuwbouw... 5. Aanbevelingen... 11 Inhoudsopgave Voorwoord......................................................................................................................... 3 Visie op nieuwbouw...........................................................................................................

Nadere informatie

Verlichting en contrast voor personen met een visuele beperking

Verlichting en contrast voor personen met een visuele beperking De verlichting van onze gebouwen heeft een niet te onderschatten invloed op de manier waarop wij onze omgeving waarnemen. Hoewel er bij de keuze van een verlichtingstoestel vaak in eerste instantie rekening

Nadere informatie

Inclusief onderwijs en de praktijk in de klas in het voortgezet onderwijs

Inclusief onderwijs en de praktijk in de klas in het voortgezet onderwijs Inclusief onderwijs en de praktijk in de klas in het voortgezet onderwijs Samenvattend Rapport 2005 European Agency for Development in Special Needs Education Dit rapport is geschreven en uitgegeven door

Nadere informatie

Het Eilandje. Stadsvernieuwing op weg naar een bruisende stadswijk aan het water

Het Eilandje. Stadsvernieuwing op weg naar een bruisende stadswijk aan het water Het Eilandje Stadsvernieuwing op weg naar een bruisende stadswijk aan het water 1 Haven Voorwoord Linkeroever Schelde Stadscentrum Het Eilandje De stad Antwerpen is volop aan de slag om van het Eilandje

Nadere informatie

het gebruik van de & de eigen stijl van tilburg

het gebruik van de & de eigen stijl van tilburg het gebruik van de & de eigen stijl van tilburg LOGO, VERHOUDING, GEBRUIK Het gebruik ik het T-beeldmerk (hierna te noemen: logo) is heel eenvoudig en heeft geen last van allerlei beperkingen en regels.

Nadere informatie

stiltegebieden in Vlaanderen Leidraad bij het creëren van een landelijk stiltegebied

stiltegebieden in Vlaanderen Leidraad bij het creëren van een landelijk stiltegebied stiltegebieden in Vlaanderen Leidraad bij het creëren van een landelijk stiltegebied stiltegebieden in Vlaanderen Leidraad bij het creëren van een landelijk stiltegebied inhoud INLEIDING 5 1 Waarom zorg

Nadere informatie

DE ZONNEBLOEM OOK VOOR 40-65 JARIGEN

DE ZONNEBLOEM OOK VOOR 40-65 JARIGEN DE ZONNEBLOEM OOK VOOR 40-65 JARIGEN Uitgevoerd in opdracht van de Zonnebloem provincie Overijssel Bacheloropdracht Technische Bedrijfskunde Roel Kikkert September 2010 Enschede Begeleider UT: Dr. R. van

Nadere informatie

Openbare en collectieve ruimte De verstedelijking van het privé-domein als nieuwe uitdaging

Openbare en collectieve ruimte De verstedelijking van het privé-domein als nieuwe uitdaging Manuel de Sola Morales Openbare en collectieve ruimte De verstedelijking van het privé-domein als nieuwe uitdaging Dit artikel is in maart 1992 gepubliceerd in de cultuurbijlage van de krant La Vanguardia.

Nadere informatie

DOSSIER EN 12464-1. 10.80 m 10.30 DE NORM, BONDIG BESCHREVEN. uitgave 2, juni 2012

DOSSIER EN 12464-1. 10.80 m 10.30 DE NORM, BONDIG BESCHREVEN. uitgave 2, juni 2012 DOSSIER EN 12464-1 10.80 m 10.30 500 500 DE NORM, BONDIG BESCHREVEN uitgave 2, juni 2012 500 500 Voorwoord EN 12464-1 is een toepassingsnorm voor verlichting. De oorspronkelijke norm werd geschreven door

Nadere informatie

Grote gebouwen. Een onderzoek naar architectuur, beleving en exibiliteit

Grote gebouwen. Een onderzoek naar architectuur, beleving en exibiliteit Grote gebouwen Een onderzoek naar architectuur, beleving en exibiliteit 1 Aanloopproject afstuderen Het Grote Generieke Gebouw Begeleiders: ir. M. Willems prof. ir. J. Westra November 2008 Dit boekwerk

Nadere informatie

DGMR. Meer dan een oplossing. Adviseurs voor bouw, industrie, verkeer, milieu en software

DGMR. Meer dan een oplossing. Adviseurs voor bouw, industrie, verkeer, milieu en software een oplossing. Adviseurs voor bouw, industrie, verkeer, milieu en software adviseurs. Bouwfysica Energie en Duurzaam Bouwen Brandveiligheid DGMR. Meer dan een oplossing. DGMR is meer dan een raadgevend

Nadere informatie

100 tips om energie. te besparen. 100 tips om energie te besparen

100 tips om energie. te besparen. 100 tips om energie te besparen 100 tips om energie te besparen Overzicht Verbruik minder energie en bescherm uw portemonnee, uw gezondheid én het milieu 3 Waarom op energie besparen? 4-5 Rationeel energie verbruiken zonder één euro

Nadere informatie

BOUWEN BOUWEN. Baksteen nog zo gek niet. nr 112 - driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2005 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling P409653

BOUWEN BOUWEN. Baksteen nog zo gek niet. nr 112 - driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2005 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling P409653 BOUWEN metbaksteen BOUWEN nr 112 - driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2005 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling P409653 2/05 Baksteen nog zo gek niet BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks

Nadere informatie

Van industriële kater tot bruisende belevingswereld en 3000 jobs creëren, moet toch kunnen.

Van industriële kater tot bruisende belevingswereld en 3000 jobs creëren, moet toch kunnen. job Ik zoek in eigen al twee streek. jaar Uplace naar een is een kans die we niet mogen laten voorbijgaan. Van industriële kater tot bruisende belevingswereld en 3000 jobs creëren, DE KANS OM ONZE REGIO

Nadere informatie

GAS-bemiddeling: stap per stap

GAS-bemiddeling: stap per stap Gemeentelijke administratieve sancties Sanctions administratives communales GAS-bemiddeling: stap per stap Dankwoord Graag danken we alle personen die ons geholpen hebben bij het tot stand komen van deze

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 3/2011. Uitstraling

Bouwen met baksteen 3/2011. Uitstraling Bouwen met baksteen 3/2011 Uitstraling nr 135 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2011 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks tijdschrift

Nadere informatie

Samen bespaar je meer

Samen bespaar je meer Onderzoek naar een meetbare en succesvolle, lokale aanpak voor het besparen van energie door samenwerking van lokale overheden, particuliere woningeigenaren en bedrijven. Scriptie Marianne van Oene De

Nadere informatie

Thermisch verzinkt staal is toekomstgericht

Thermisch verzinkt staal is toekomstgericht #Straatmeubilair: tussen design en duurzaamheid 03/13 Natuurlijke uitstraling van materiaal Thermisch verzinkt staal is toekomstgericht Helemaal ons ding! #In deze editie #Dirk Wynants Tools for togetherness

Nadere informatie

van Balen, Kalkboek. Het gebruik van kalk als bindmiddel voor metsel- en voegmortels in verleden heden

van Balen, Kalkboek. Het gebruik van kalk als bindmiddel voor metsel- en voegmortels in verleden heden Kalkboek. Het gebruik van kalk als bindmiddel voor metsel- en voegmortels in verleden en heden Koen van Balen, Bert van Bommel, Rob van Hees, Michiel van Hunen, Jeroen van Rhijn en Matth van Rooden bron

Nadere informatie

Stabulletin. De bouw wordt. Jack Liemburg: Tailormade is de toekomst JAARGANG 29 NUMMER 02 SEPTEMBER 2014

Stabulletin. De bouw wordt. Jack Liemburg: Tailormade is de toekomst JAARGANG 29 NUMMER 02 SEPTEMBER 2014 Stabulletin JAARGANG 29 NUMMER 02 SEPTEMBER 2014 Jack Liemburg: Tailormade is de toekomst Monika Chao-Duivis, directeur van het Instituut voor Bouwrecht: De bouw wordt steeds meer een kennisindustrie VOORWOORD

Nadere informatie

REPORT. SCHOOL VOOR BEROEPS- ONDERWIJS Hoogwaardige architectuur in Visp. Vooruitgang in comfort. MOULINS DE PANTIN Grootschalige reconversie

REPORT. SCHOOL VOOR BEROEPS- ONDERWIJS Hoogwaardige architectuur in Visp. Vooruitgang in comfort. MOULINS DE PANTIN Grootschalige reconversie #9 REPORT Uitgave van Reynaers Aluminium Focus Vooruitgang in comfort SCHOOL VOOR BEROEPS- ONDERWIJS Hoogwaardige architectuur in Visp MOULINS DE PANTIN Grootschalige reconversie #9 Editie najaar 2011

Nadere informatie

Winsum heeft het! Woonvisie

Winsum heeft het! Woonvisie Winsum heeft het! Woonvisie datum 2 december 2013 KAW architecten en adviseurs Postbus 1527 9701 BM Groningen Hofstraat 8 9712 JB Groningen Telefoon (050) 369 58 70 Fax (050) 369 58 71 Email info@kaw.nl

Nadere informatie

Acupuncture at the post-war city

Acupuncture at the post-war city Acupuncture at the post-war city Reflectieverslag A.L. Hagg-Kleingeld 1514652 14-05- 13 Graduation Technical Universiteit Delft RMIT, architecture Transforming Neighbourhoods. Docenten: Lidwine Spoormans/Hielkje

Nadere informatie

Wat gebeurt er op mijn land? Informatie voor landeigenaren

Wat gebeurt er op mijn land? Informatie voor landeigenaren Wat gebeurt er op mijn land? Informatie voor landeigenaren Inhoud Inleiding Wat gebeurt er op mijn land? Inleiding 3 1 Waarom zijn er nieuwe verbindingen nodig? 4 2 Hoe komt een tracékeuze tot stand? 6

Nadere informatie