RIO DE JANEIRO: DE NIEUWE LICHTSTAD

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RIO DE JANEIRO: DE NIEUWE LICHTSTAD"

Transcriptie

1 Rio de Janeiro

2

3 RIO DE JANEIRO, EEN STAD DIE AAN HET DROMEN ZET. SCHRÉDER HEEFT HAAR STEENTJE BIJGEDRAGEN OM DIE DROOM ZICHTBAAR TE MAKEN, NA ZONSONDERGANG. RIO DE JANEIRO: DE NIEUWE LICHTSTAD We nodigen u uit om kennis te maken met de opmerkelijkste realisaties in Rio de Janeiro. Copacabana, Ipanema, Leblon, en uiteraard het historische centrum van Rio de Janeiro zijn gekende wijken van deze mythische stad die zich uitstrekt over een lengte van 100 km langs de Atlantische kust en zijn het onderwerp van een architecturale denkoefening. Hier en daar zien zowel private als openbare belichtingsprojecten het - in dit geval - nachtlicht... De Candelária-kerk, het parlement van de staat Rio de Janeiro, het culturele centrum van de Banco do Brazil, het monument van de pan-amerikaanse spelen,... Al deze gebouwen waren het onderwerp van een bijzondere studie uitgevoerd door een aantal Braziliaanse lichtarchitecten met elk hun eigen ervaring, benadering en emoties. Schréder, dat pas sinds 2001 in Brazilië vertegenwoordigd is, heeft met haar knowhow, expertise en kwaliteit haar stempel reeds op dit land kunnen drukken, zowel op het gebied van de verlichting van steden als wat wegverlichting betreft. Brasilia, Sao Paulo en uiteraard Rio de Janeiro kunnen prat gaan op een aantal prestigieuze architecturale referenties, waaronder tal van realisaties van de architect Oscar Niemeyer die door Peter Gasper met Schréder-schijnwerpers werden belicht. Het Real Gabinete Português de Leitura, dat in 1837 werd opgericht, is één van de oudste bibliotheken met Portugese werken buiten Portugal. Schréder heeft dit illustere gebouw in Rio de Janeiro van een belichting op basis van een ontwerp van Carlos Florido voorzien.

4 REAL GABINETE PORTUGUÊS DE LEITURA Het Real Gabinete Português de Leitura wordt verlicht door middel van Focal-schijnwerpers met blauwe filters. PARLEMENT Het parlement van de staat Rio de Janeiro werd belicht door de lichtdesigners Fabiano Xavier en Alain Maitre (Atelier Lumière), met schijnwerpers van het type Focal en Corus. Een Citaluz-creatie.

5 CANDELÁRIA De barokkerk Nossa Senhora da Candelária is één van de belangrijkste religieuze gebouwen in Rio de Janeiro. De kerk is het resultaat van een lichtontwerp van de hand van Fabiano Xavier en Alain Maitre, en wordt belicht met onder andere 120 Corus-schijnwerpers. Er werd geopteerd voor dit type schijnwerper omwille van de variatie in lichtverdeling en het ultraplatte ontwerp. Een Citaluz-creatie. BRANDWEERKAZERNE Voor de grote brandweerkazerne van Rio de Janeiro werd een lichtontwerp uitgewerkt door het Atelier Lumière, waarbij schijnwerpers van het type Focal en Corus gebruikt werden. Een Citaluz-creatie. WATERSPORTPARK Het watersportpark, waarvoor Jose-Luis Galvão het verlichtingsconcept heeft uitgewerkt naar aanleiding van de pan-amerikaanse spelen die in 2007 werden gehouden in Rio de Janeiro, wordt verlicht door middel van Schréder-schijnwerpers die uitgerust zijn met lichtbronnen tussen 250 en 400 W.

6 Hoe bent u van decorontwerp bij lichtontwerp terechtgekomen? Ik heb tot 1984 decors ontworpen voor theater, film en televisie. Dat was met name voor TV Globo, een belangrijke commerciële tv-zender in Brazilië. Tot architect Oscar Niemeyer me zijn eerste lichtontwerpen voorstelde. Aan welke elementen denkt u wanneer u een lichtplan uitwerkt? Ik stel me steeds eerst de vraag wie het gebouw of monument in kwestie in het donker te zien zal krijgen. Je stopt immers niet evenveel licht en energie in een brug ergens aan de rand van de stad waar s nachts nauwelijks mensen voorbijkomen, als in een gebouw gelegen in het stadscentrum. Dan probeer ik te verrassen, emoties los te weken. Licht is het instrument bij uitstek om die emotie te creëren. PETER GASPER BEGON ZIJN CARRIÈRE ALS DECORONTWERPER VOOR TELEVISIE, FILM EN THEATER. SINDS 1984 IS HIJ LICHTONTWERPER. HIJ STOND IN VOOR DE VERLICHTING VAN DE BELANGRIJKSTE WERKEN VAN OSCAR NIEMEYER. Hoe belangrijk is kleur voor u in uw ontwerpen? Hoe een gebouw er aan de buitenkant uitziet, bepaalt de keuze van de lichtbron. Je moet respect hebben voor het originele bouwwerk, en voor de bedoelingen die de ontwerper ervan voor ogen heeft gehad. Ikzelf ben geen architect. Vroeger werden witte gebouwen in Brazilië verlicht met geel licht. Ik heb die stijl willen bijsturen door kleurfilters te gebruiken die heel subtiel en bescheiden variatie in de perceptie van het object brengen. Welke elementen spelen een rol in dat creëren van emoties? Je kan een gebouw op twee manieren gaan verlichten. Ofwel richt je er een schijnwerper op die alles in een heuse lichtzee onderdompelt; in feite zoals maquettes verlicht worden. Maar, dat is niet mijn manier van werken. Ofwel hanteer je licht zoals in het theater of de opera. Licht zorgt voor een enscenering in volledige discretie. In Praag bijvoorbeeld zie je het licht, dat gebruikt wordt om gebouwen van de stad te verlichten, bijna niet. Ik haal steeds inspiratie uit het theater en de televisie. Ik ga nog altijd te werk als een decorbouwer, maar deze keer in de openbare ruimte.

7 De verlichting van het herdenkingsmonument van Getulio Vargas, die twee keer president van de republiek is geweest, is het werk van Peter Gasper. Hij gebruikte daarbij Focalschijnwerpers uitgerust met twee reflectortypes (smalle en gemiddelde lichtverdeling).

8 Het monument ter ere van de pan-amerikaanse spelen die in de zomer van 2007 in Rio de Janeiro werden georganiseerd, werd verlicht door Peter Gasper door middel van Focal-schijnwerpers in de grond, aan de voet van het kunstwerk. FOCAL 20m A- Focal (smalle lichtverdeling) met B B C C 11m D E E D blauwe kleurfilter, vizier en lamp van 4200 K B- Focal (smalle lichtverdeling) met lamp van 4200 K A A A A A A A A C- Focal (gemiddelde lichtverdeling) met lamp van 4200 K D- Focal (smalle lichtverdeling) met lichtkanon en lamp van 3000 K D C E D B C C B E- Focal (gemiddelde lichtverdeling) met lichtkanon en lamp van 3000 K

9

10 Hoe gaat u met een lichtproject van start? Je moet eerst het werk of het gebouw dat verlicht moet worden, begrijpen. Het licht moet voor evenwicht en hiërarchie tussen de architecturale oppervlakken zorgen. Via het licht kunnen mensen een werk vatten door het ritme dat de verlichting eraan geeft. Een goede verlichting respecteert de bestaande architectuur. Ze zal ook de oppervlakken en volumes herinterpreteren zonder het hele werk in kwestie te gaan hertekenen. Licht staat dus ten dienste van de architectuur en niet omgekeerd. MONICA LOBO, ARCHITECTE VAN OPLEIDING, ZETTE HAAR EERSTE PROFESSIONELE STAPPEN ALS VERLICHTINGSCONSULTANT. VANDAAG IS ZE LICHTONTWERPSTER. Zijn de verantwoordelijken voor architecturale of vastgoedprojecten in Brazilië overtuigd van de meerwaarde die een lichtontwerper kan geven? Telkens als we ons over een project buigen, doen we er steeds alles aan om het hele team erbij te betrekken in het bijzonder de verantwoordelijken van het project zodat iedereen zich in de voorgestelde oplossingen kan vinden. Mijn klanten zijn overtuigd van de meerwaarde die een weldoordacht verlichtingsontwerp kan opleveren op architecturaal vlak. Zoiets laat je niet over aan een technicus. Vertel ons eens iets meer over het project van de Muziekstad van Rio de Janeiro waar u momenteel mee bezig bent. De Cidade da Música, die door architect Christian de Portzamparc werd ontworpen, zal in 2008 klaar zijn. De verlichting ervan werd reeds in de beginfase van het project mee opgenomen. Opmerkelijk aan dit gebouw, waar verschillende concertzalen in ondergebracht zullen worden, is dat er geen hoeken aan zijn. Op het vlak van verlichting was dat wel een grote uitdaging. Het is echt een monumentaal sculptuur dat verlicht moet worden, want er komen heel wat uiteenlopende perspectieven bij kijken. Elke gezichtshoek biedt weer nieuwe verrassingen en de verlichting moet daarmee rekening houden. De schijnwerpers van het type Terra en Focal moeten naadloos in de architectuur geïntegreerd worden. Ze moeten een interactie tussen het licht en de architectuur creëren. Door de omvang van het project heb ik Hestia-verlichtingstoestellen voorzien, die trouwens door de echtgenote van Christian de Portzamparc werden ontworpen voor de verlichting van de toegangswegen en de parkings.

11 De Cidade da Música, een lichtontwerp van Monica Lobo. TERRA HESTIA MINI

12 CORUS

13 Het Cultureel Centrum van de Bank van Brazilië werd verlicht door Monica Lobo met schijnwerpers van het type MY1, Focal en Corus met metaaljodide- en fluorescentielampen. TERRA

14 VICTOR HUGO IS VERLICHTINGSCONSULTANT. HIJ DOCEERT EVENEENS VERLICHTING AAN DE UNIVERSITEIT VAN RIO DE JANEIRO. Welke criteria hanteert u bij de keuze van producten wanneer u aan een verlichtingsproject werkt? De fotometrie is het belangrijkste element waarmee ik rekening hou. De verantwoordelijke van het project of de lichtontwerper legt een bepaald ontwerp vast. Ik moet daar resultaten op kunnen plakken. Het is heel belangrijk dat de site goed verlicht wordt en dat die verlichting precies tegemoetkomt aan de wensen van de klant. In Brazilië is de beveiliging van residentiële privécomplexen een belangrijk punt. Verlichting speelt hierin dus een essentiële rol. We hebben eens een test gedaan door een man met een paraplu in een lichtomgeving van het type hogedruknatrium te fotograferen. Daarna namen we een foto van dezelfde man in dezelfde omstandigheden maar met wit licht. Het was frappant om vast te stellen hoe gevaarlijk die man er uit leek te zien in een oranjeachtig licht met een paraplu die erg deed denken aan een geweer! Persoonlijk gebruik ik steeds vaker witte lichtbronnen die een uitstekende kleurweergave bieden. Hoe evolueert de perceptie van de stadsverlichting in Brazilië? Er is nog heel wat educatief werk te doen, en dat is precies mijn opdracht. Maar, er valt beterschap te bespeuren. Wanneer een project wordt uitgewerkt, wordt van bij het begin rekening gehouden met de verlichting. De planners hebben een duidelijk idee van wat ze willen, waarbij differentiëring centraal staat. Ze willen dat de verlichting deel uitmaakt van de identiteit van het bouwproject waar ze mee bezig zijn. Heeft de overheid grote projecten op stapel staan inzake stedelijke relighting? Een jaar of vijftien geleden, startte Rio de Janeiro een aantal stedenbouwkundige projecten in wijken als Copacabana, Ipanema, Leblon. Architecten hadden daarbij producten voorzien die niet op de Braziliaanse markt te vinden waren. Als consultant heb ik de fabrikanten over de streep moeten trekken om in te gaan op die vraag van de architecten. Dat heeft de bal aan het rollen gebracht. Vandaag is het aanbod van fabrikanten, zoals Schréder, sterk geëvolueerd en zeer uitgebreid.

15 De eerste uitvoering van het Ambarverlichtingstoestel in Brazilië. Talrijke ontwerpen voor residentiële complexen zien het licht in Rio de Janeiro. Zo werd het project RIO 2 van Victor Hugo verlicht met Sextant-masten en verlichtingstoestellen van het type Maya. Lichtontwerper Ricardo Lopes koos voor het Isla-verlichtingstoestel voor het vastgoedproject Bora-Bora.

16 stadverlichting 2007 copyright Schréder SA - Hierboven vermelde inlichtingen, beschrijvingen en afbeeldingen hebben enkel een informatieve waarde. In voortdurende zorg naar verbetering van onze toestellen, kunnen wij genoopt zijn, wijzigingen aan te brengen zonder voorafgaande verwittiging. Deze wijzigingen kunnen verschillen naargelang het land. Wij vragen u daarom ons te raadplegen BR-CAHIERRIO NE

ya / scala / ma ea cit

ya / scala / ma ea cit citea / maya / scala citea / maya / scala KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELLEN Dichtheid optisch blok: IP 66 Sealsafe (*) Dichtheid voorschakelapparatuurruimte: IP 44 (*) Schokweerstand: - glas IK 08 (**)

Nadere informatie

KENMERKEN SCHIJNWERPERS VOORDELEN OPTIES BESCHRIJVING AFMETINGEN BEVESTIGINGEN. terra. Reflectoren 1659 1782 1872. natriumdamplamp. keramische brander

KENMERKEN SCHIJNWERPERS VOORDELEN OPTIES BESCHRIJVING AFMETINGEN BEVESTIGINGEN. terra. Reflectoren 1659 1782 1872. natriumdamplamp. keramische brander LAMPen Reflectoren KENMERKEN SCHIJNWERPERS Dichtheid: IP 67 (*) Schokweerstand (glas): - IK 10 (**) - IK 10 (**) - Roma IK 07 (**) Statische belastingsweerstand: - 4000 kg (*) - 3000 kg (*) Torsiesterkte:

Nadere informatie

thylia LAMPEN REFLECTOREN KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL LICHTVERDELINGen CREATIEVE VRIJHEID MET WIT LICHT

thylia LAMPEN REFLECTOREN KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL LICHTVERDELINGen CREATIEVE VRIJHEID MET WIT LICHT LAMPEN REFLECTOREN Design: Michel Tortel Reflectoren 1659 µr 1754 µr Metaaljodidelamp met 150 W 150 W keramische brander Cosmopolis-lamp 140 W 140 W Maximale vermogens KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL LICHTVERDELINGen

Nadere informatie

LAMPEN REFLECTOREN. KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELlen. LICHTVERDELINGen COMPACT. LICHT. ELEGANT. hestia. Modellen Mini Midi. Reflector 1914 minir

LAMPEN REFLECTOREN. KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELlen. LICHTVERDELINGen COMPACT. LICHT. ELEGANT. hestia. Modellen Mini Midi. Reflector 1914 minir hestia+condor hestia Design: Elizabeth de Portzamparc KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELlen LAMPEN REFLECTOREN Modellen Mini Midi Reflectoren 1914 minir 1627 Hogedruk natriumdamplamp - 250 W Metaaljodidelamp

Nadere informatie

bora LICHTBRONNEN KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELlen LICHTVERDELINGen FAMILIE VAN LICHTZUILEN

bora LICHTBRONNEN KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELlen LICHTVERDELINGen FAMILIE VAN LICHTZUILEN bora bora LICHTBRONNEN Design: Michel Tortel High power LEDs Aantal per verlichtingstoestel 8-32 Kleurtemperatuur 4500 K (neutraal wit) Op grond van de snelle ontwikkelingen in de LED-Technologie kunnen

Nadere informatie

3,5-5 m LEDOPLOSSING MET LAAG AG ENERGIEVERBRUIK VOOR RESIDENTIËLE ZONES. Muursteun. Rechte paal. Voetplaat. kio led

3,5-5 m LEDOPLOSSING MET LAAG AG ENERGIEVERBRUIK VOOR RESIDENTIËLE ZONES. Muursteun. Rechte paal. Voetplaat. kio led kio led inoa kio led 3,5-5 m LEDOPLOSSING MET LAAG AG ENERGIEVERBRUIK VOOR RESIDENTIËLE ZONES Muursteun De combinatie Kio LED + Consis werd ontworpen door Grandesign en valt op door zijn zuiverheid en

Nadere informatie

Opdracht Google Maps WK voetbal 2014 in Brazilie

Opdracht Google Maps WK voetbal 2014 in Brazilie Opdracht Google Maps WK voetbal 2014 in Brazilie Wat gaan we doen? We gaan met Google Maps een kaart maken. Een kaart met de voetbalstadions in Brazilië. Wat valt op bij de spreiding van de speelsteden?

Nadere informatie

LAMP Reflectoren. aresa. Modellen Aresa 2 Aresa 3 Reflectoren Compact 36 W 80 W fluorescentielamp

LAMP Reflectoren. aresa. Modellen Aresa 2 Aresa 3 Reflectoren Compact 36 W 80 W fluorescentielamp LAMP Reflectoren Design: Alain Baré Modellen Aresa 2 Aresa 3 Reflectoren 2089 2102 Compact 36 W 80 W fluorescentielamp Maximale vermogens kenmerken verlichtingstoestellen LICHTVERDELINGen Dichtheid optisch

Nadere informatie

neos OMSCHRIJVING KENMERKEN SCHIJNWERPERS BEVESTIGINGEN VOORDELEN OPTIES

neos OMSCHRIJVING KENMERKEN SCHIJNWERPERS BEVESTIGINGEN VOORDELEN OPTIES neos 1 2 3 neos OMSCHRIJVING μr KENMERKEN SCHIJNWERPERS Ontwerp: Michel Tortel Dichtheidsgraad: IP 66 (*) Schokweerstand (glas): IK 08 (**) Luchtweerstand (CxS): - Neos 1 0,08 m 2 - Neos 2 0,13 m 2 - Neos

Nadere informatie

kenmerken verlichtingstoestellen

kenmerken verlichtingstoestellen falco+ando falco LAMPen Reflectoren Design: Michel Tortel kenmerken verlichtingstoestellen Dichtheid optisch blok: IP 66 Sealsafe (*) Dichtheid voorschakelapparatuurruimte: IP 66 (*) Schokweerstand: IK

Nadere informatie

fluorescentielampen om tegemoet te komen aan de Schokweerstand:

fluorescentielampen om tegemoet te komen aan de Schokweerstand: BESCHRIJVING Het gamma integreerbare schijnwerpers Bloco wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid in modellen, fotometrische lichtverdelingen en lichtbronnen. Rechthoekig, cirkelvormig of vierkantig:

Nadere informatie

neos Isolatieklasse: I of II (*) Gewicht (leeg): - Neos 1 1,8 kg - Neos 2 5,0 kg - Neos 3 8,0 kg

neos Isolatieklasse: I of II (*) Gewicht (leeg): - Neos 1 1,8 kg - Neos 2 5,0 kg - Neos 3 8,0 kg neos+tekton neos LAMPEN REFLECTOREN KENMERKEN verlichtingstoestellen Dichtheid optisch blok: IP 66 (*) Schokweerstand (glas): IK 08 (**) Luchtweerstand (CxS): - Enkele steun / Neos 2 0,13 m 2 - Dubbele

Nadere informatie

rocca Lichtbronnen kenmerken schijnwerpers

rocca Lichtbronnen kenmerken schijnwerpers rocca rocca Lichtbronnen kenmerken schijnwerpers Dichtheid: IP 67 (*) Schokweerstand (glas): IK 10 (**) Nominale spanning: Isolatieklasse: II (*) 230 V AC Gewicht (totaal): Midi - met kit 7,15 kg Maxi

Nadere informatie

tiltled KENMERKEN - SCHIJNWERPER

tiltled KENMERKEN - SCHIJNWERPER KENMERKEN - SCHIJNWERPER BESCHRIJVING Dichtheidsgraad verlichtingstoestel: IP 67 (*) Schokweerstand: IK 10 (**) (lichtkap in polycarbonaat) Isolatieklasse: II (*) Nominale spanning: 230 V 50 Hz geïntegreerde

Nadere informatie

KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELlen. LICHTVERDELINGen. beschrijving OPTIES AFMETINGEN. onyx. Reflectoren 1419 Hogedruk

KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELlen. LICHTVERDELINGen. beschrijving OPTIES AFMETINGEN. onyx. Reflectoren 1419 Hogedruk LAMPen Reflectoren Reflectoren 1419 Hogedruk 250 W natriumdamplamp Metaaljodidelamp met 250 W keramische brander Maximale vermogens KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELlen Dichtheid optisch blok: IP 66 Sealsafe

Nadere informatie

Een stad van contrasten, een stad van licht

Een stad van contrasten, een stad van licht Porto Casa da Música PORTO IS EEN STAD WAAR HET ARTISTIEKE ERFGOED MET EXCENTRIEKE HEDENDAAGSE ARCHITECTUUR GECOMBINEERD WORDT. DE VERLICHTING GEEFT DEZE STEDELIJKE STRUCTUURMIX DUURZAAMHEID EN EEN EIGEN

Nadere informatie

LAMPen Reflector. altra. Modellen Altra 2 Altra 3 Reflector Lagedruk 55 W 66 W (*) natriumdamplamp Compact 36 W 80 W fluorescentielamp

LAMPen Reflector. altra. Modellen Altra 2 Altra 3 Reflector Lagedruk 55 W 66 W (*) natriumdamplamp Compact 36 W 80 W fluorescentielamp LAMPen Reflector kenmerken verlichtingstoestellen Dichtheid optisch blok: IP 65 (*) (IP 66 in optie) (*) Luchtweerstand (CxS): - Altra 2 0,044 m 2 - Altra 3 0,050 m 2 Schokweerstand (PC/PMMA): IK 08 (**)

Nadere informatie

Informatie Oranje Huis / Duivels Huis Brazilië

Informatie Oranje Huis / Duivels Huis Brazilië Informatie Oranje Huis / Duivels Huis Brazilië Net als tijdens het EK in Charkov bieden we ook in Brazilië de mogelijkheid te verblijven in het Oranje Huis / Duivels Huis. Het Oranje / Duivels Huis wordt

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Informatie Oranje Huis / Duivels Huis Brazilië

Informatie Oranje Huis / Duivels Huis Brazilië Informatie Oranje Huis / Duivels Huis Brazilië Net als tijdens het EK in Charkov beiden we ook in Brazilië de mogelijkheid te verblijven in het Oranje Huis / Duivels Huis. Het Oranje en Duivels Huis wordt

Nadere informatie

JE CULTURELE ZELFPORTRET

JE CULTURELE ZELFPORTRET JE CULTURELE ZELFPORTRET Dit is het culturele zelfportret van Vul alles in hele antwoordzinnen in. Gebruik een ander lettertype of een andere kleur voor de antwoorden. Plak hier je pasfoto Film/tv 1 Ga

Nadere informatie

kenmerken verlichtingstoestellen

kenmerken verlichtingstoestellen +flo LAMPen Reflectoren Design: Michel Tortel kenmerken verlichtingstoestellen Dichtheid optisch blok: IP 66 Sealsafe (*) Dichtheid voorschakelapparatuurruimte: IP 66 (*) Luchtweerstand (CxS): - Furyo

Nadere informatie

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten!

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten! 2 portfolio Lisa Van Damme Lisa Van Damme begon, geïnspireerd door sociaal geëngageerde fotografen, op 17-jarige leeftijd aan een studie fotografie. Voor haar is fotografie meer dan een doel; het is eerst

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Oefening 2: Lichtplan

Oefening 2: Lichtplan EERSTE JAAR BACHELOR IN DE MAKELAARDIJ Oefening 2: Lichtplan LAMBRECHTS GWENDOLIEN STEDELIJKE ONTWIKKELING EN WOONBELEID LECTOR: JANSSENS DIETER ACADEMIEJAAR 2014-2015 Gent is absoluut een pionier in Vlaanderen,

Nadere informatie

WONEN LEVE DE VERBEELDING

WONEN LEVE DE VERBEELDING Less is more is niet besteed aan Caroline Notté, want ze houdt van veel objecten, meubelen, kunstwerken en snuisterijen. Hier zie je zowel antieke meubelen, vintage design als trouvailles, zoals het driehoekige

Nadere informatie

kilometer hoogte. Bizar. Ik moet zeggen: ik had het me anders voorgesteld; meer zoals een atlas eruitziet.

kilometer hoogte. Bizar. Ik moet zeggen: ik had het me anders voorgesteld; meer zoals een atlas eruitziet. 1 Ik vlieg. Ik vlieg met een snelheid van 28.000 kilometer per uur in een baan om de aarde. Een baan om de aarde wat klinkt dat toch stom. De Amerikanen zeggen het veel beter: in orbit. Ik ben in orbit.

Nadere informatie

albany LAMPEN REFLECTOREN KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELLEN LICHTVERDELINGen EEN POLYVALENTE BESTSELLER

albany LAMPEN REFLECTOREN KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELLEN LICHTVERDELINGen EEN POLYVALENTE BESTSELLER 1 +cayado LAMPEN REFLECTOREN KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTELLEN Dichtheid optisch blok: IP 66 Sealsafe (*) Dichtheid voorschakelapparatuurruimte: IP 44 (Mini: IP 54) (*) Schokweerstand (PC): IK 08 (**) Luchtweerstand

Nadere informatie

Emotie en gevoel in fotografie

Emotie en gevoel in fotografie JE BENT NU BIJ ART & CULTURE Emotie en gevoel in fotografie Fotografe Jenny Boot, geboren in Sneek (1969) begon in 2005 met fotograferen. Ze fotografeert mensen, want mensen boeien haar, ze wil graag emotie

Nadere informatie

27757 BORD-BR-2003-03-NE03. licht in de stad. Website: www.schreder.com

27757 BORD-BR-2003-03-NE03. licht in de stad. Website: www.schreder.com 27757 BORD-BR-2003-03-NE03 licht in de stad Website: www.schreder.com DE STAD, HET LICHT bordeaux Laten we beginnen met de definitie van een lichtplan. Waarvoor dient het? Welke toegevoegde waarde heeft

Nadere informatie

maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf?

maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf? let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Lekker samen klooien! maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf? Vertel alles wat je

Nadere informatie

3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3 Datum: verwerking recensie + extra folders 1 Paraaf docent

3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3 Datum: verwerking recensie + extra folders 1 Paraaf docent CKV CKV Verslag Culturele Activiteit Glow Eindhoven Naam:. Klas:. Foto/ toegang: geldig / ongeldig (ln te vullen door je CKV-docent) verwoording kunstroute en 3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3

Nadere informatie

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Bron: http://ninabrackman.blogspot.nl/p/de-alchemist-paulo-coelho.html Dit is een deel van een blog over De Alchemist van Paulo Coelho door Nina Brackman.

Nadere informatie

PARIJS, EN ER WAS LICHT...

PARIJS, EN ER WAS LICHT... Parijs PARIJS WORDT OOK WEL EENS DE LICHTSTAD GENOEMD. EN DAT IS ZE ZEKER. WANT HIER IS IN DE 17 DE EEUW DE OPENBARE VERLICHTING ONTSTAAN. BOVENDIEN WAS PARIJS IN DE EEUW VAN DE VERLICHTING DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

aresa BESCHRIJVING KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL OPTIES VOORDELEN

aresa BESCHRIJVING KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL OPTIES VOORDELEN aresa B Ontwerp: Alain Baré KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL Dichtheidsgraad optiek: IP 65 (*) Luchtweerstand (CxS): - Aresa 2: 0,018 m² - Aresa 3: 0,021 m² Schokweerstand: IK 08 (**) Nominale spanning: 230

Nadere informatie

Oefening 2: lichtplan Gent

Oefening 2: lichtplan Gent Bjarne Collyns 1LAMA 24/03/2016 Datum van de wandeling: 16 maart 2016 om 20u Oefening 2: lichtplan Gent Het lichtplan in Gent is voorzien van een wandelroute die door de binnenstad loopt. Deze wandeling

Nadere informatie

Hand-out voor het opzetten van Portretshoot (BASIS)

Hand-out voor het opzetten van Portretshoot (BASIS) Hand-out voor het opzetten van Portretshoot (BASIS) Begrippen: Projectteam: Een groep personen bestaande uit minimaal 1 fotograaf, 1 model, 1 MUA(H)/(Hair)stylist. Mogelijk kan er ook, afhankelijk van

Nadere informatie

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C OBSERVATIE Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt Robbert Kooiman G&I 1-C Contents Inleiding... 2 Covert of Overt... 2 Analyse... 3

Nadere informatie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis.

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis. Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Ontwerpen Geschiedenis In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis. 1.

Nadere informatie

Business Lounge: uw klant aan de bestuurstafel!

Business Lounge: uw klant aan de bestuurstafel! Gaby Remmers: senior onderzoeker Blauw Research Drijfveer: organisaties helpen inzicht te krijgen in de kansen op een nog klantgerichtere dienstverlening Andre Heeling: onderzoeker Blauw Research Drijfveer:

Nadere informatie

Feedback aan leerkrachten

Feedback aan leerkrachten Feedback aan leerkrachten Studiedag Leerlingenparticipatie 24 april 2013 Paleizenstraat Saskia 90 > 1030 Vandeputte Brussel T 02 215 32 29 > F 02 215 41 78 > www.vsknet.be Wie ben ik? Saskia Vandeputte

Nadere informatie

Het verhaal van de Actielessen

Het verhaal van de Actielessen http://www.edusom.nl Het verhaal van de Actielessen In de Actielessen ontmoeten acht mensen elkaar. Ze kennen elkaar van een taalcursus. 1. Overal kun je de taal leren In de eerste Actieles ontmoeten Mounir

Nadere informatie

Comfortabel wonen in het centrum

Comfortabel wonen in het centrum Comfortabel wonen in het centrum Urban link bouwt uw dromen uit! Door onze jarenlange ervaring in projectontwikkeling weten wij wat u als koper wil. Als het nu om een investering gaat of een eigen woning

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Scholieren enthousiast maken voor de techniek

Scholieren enthousiast maken voor de techniek Scholieren enthousiast maken voor de techniek Woorden van deze les de behoefte het imago de servicetechnicus de installatie uitdagend communiceren de installatietechniek carrière maken het project het

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

zittingsjaar 2010-2011 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie

zittingsjaar 2010-2011 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie vergadering C214 WON18 zittingsjaar 2010-2011 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie van 28 april 2011 2 Commissievergadering nr. C214 WON18 (2010-2011)

Nadere informatie

Schilderijverlichting Als wand- of plafondmontage niet gewenst is

Schilderijverlichting Als wand- of plafondmontage niet gewenst is 2015 Schilderijverlichting Als wand- of plafondmontage niet gewenst is Hugo Blom Lumilab B.V. Lichtontwerp 13-2-2015 Wie voor goed geld een prachtig schilderij of ander kunstwerk voor aan de wand heeft

Nadere informatie

Creatie-bordspel. Deze zichtversie geeft een indruk van het totale boekje dat uit 15 pagina s bestaat.

Creatie-bordspel. Deze zichtversie geeft een indruk van het totale boekje dat uit 15 pagina s bestaat. Creatie-bordspel Deze zichtversie geeft een indruk van het totale boekje dat uit 15 pagina s bestaat. 2 Wat is de Tzolkin Het is één van de kalenders uit de Mayacultuur. De Tzolkin is een creatiekalender.

Nadere informatie

Inhoudstafel Leermeermoment Chicago Jongeren Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doelstelling van de activiteit... 2 Overzicht...

Inhoudstafel Leermeermoment Chicago Jongeren Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doelstelling van de activiteit... 2 Overzicht... Inhoudstafel Leermeermoment Chicago Jongeren Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doelstelling van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... 2 Tijd (duur)... 2 Locatie... 2 Materiaal...

Nadere informatie

Witbalans. Inleiding. Kleurtemperatuur

Witbalans. Inleiding. Kleurtemperatuur Inleiding Wanneer we fotograferen, maken we gebruik van licht. Dit kunnen lichtomstandigheden zijn, die we zelf volledig onder controle hebben. Denk hierbij aan een fotostudio, waarbij we zelf de hand

Nadere informatie

HET ALLERBESTE IN 2014

HET ALLERBESTE IN 2014 B R A Z I L I Ë HET ALLERBESTE IN 2014 voor 2014 wenst dataprint je een succesvol jaar...... met een bruisende gezondheid... van vriendschap en respect voor elkaar... vol kwaliteit... met tijd voor jezelf

Nadere informatie

LED: een wereldprimeur

LED: een wereldprimeur Split VOOR HET EERST GAAN LED S DE UITDAGING AAN OM EEN STADSVERLICHTING TE CREËREN DIE FOTOMETRISCHE EIGENSCHAPPEN COMBINEERT MET VISUEEL COMFORT! LED: een wereldprimeur E gem = 32 lux Globale uniformiteit

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Mijn artfiact 3 Proces 4 Mijn beoordelingsblad en presentatie 5 Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 2 Autobiotic Selfie Inleiding De autobiotic selfie heeft mij heel

Nadere informatie

Voorbereidende les. Basisonderwijs. Educatieteam

Voorbereidende les. Basisonderwijs. Educatieteam Basisonderwijs Voorbereidende les (1) Introductie (2) Huiswerkopdracht (3) Bijlage 1 (4) Bijlage 2 Educatieteam Het educatie team bestaat uit jonge, gemotiveerde en bevlogen medewerkers die dichtbij de

Nadere informatie

MY 1 MY 2 VOORDELEN BESCHRIJVING KENMERKEN

MY 1 MY 2 VOORDELEN BESCHRIJVING KENMERKEN MY 1 MY 2 VOORDELEN Waterdichte verlichtingstoestellen (IP 67) Grootte kan worden aangepast aan de gebruikte lamp Talrijke bevestigingswijzen MY 1: aluminium en polycarbonaat: degelijkheid MY 2: aluminium

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

www.schreder.com stadsverlichting

www.schreder.com stadsverlichting www.schreder.com stadsverlichting Leuven LICHT IS EEN FANTASTISCH HULPMIDDEL... HET STELT ONS IN STAAT OM TE IDENTIFICEREN, TE GELEIDEN, TE ORIËNTEREN, TE BENADRUKKEN, TE BEVESTIGEN, TE BEGRIJPEN, TE OMKADEREN,

Nadere informatie

Schréder, partner van steden en gemeenten. Nijvel Grote Markt

Schréder, partner van steden en gemeenten. Nijvel Grote Markt Schréder, partner van steden en gemeenten Nijvel Grote Markt Een realisatie van Schréder waarbij een gezellig plein hand in hand gaat met energiebesparingen De Grote Markt van Nijvel in de spotlights De

Nadere informatie

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN PREVIEW Probeer nu 1 dag DE JONGE JAREN VAN DAVID VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN DAG 1 GOD ZIET JOU ZITTEN! Het is niet leuk om buitengesloten te worden,

Nadere informatie

Veilig Nederland. Uw veiligheidsleverancier

Veilig Nederland. Uw veiligheidsleverancier Veilig Nederland Uw veiligheidsleverancier Woord vooraf Onderweg naar huis lastig worden gevallen op straat? s Ochtends, als u naar uw werk gaat, erachter komen dat uw auto is gestolen? U en uw gezin levend

Nadere informatie

Rendement PV panelen voor de particulier. Biomimetica in een ontwerp. Schetsontwerp woning vrije kavel Den Haag 07/03/2014

Rendement PV panelen voor de particulier. Biomimetica in een ontwerp. Schetsontwerp woning vrije kavel Den Haag 07/03/2014 Rendement PV panelen voor de particulier 07/03/2014 Naast dat ik beroepshalve pleit voor het verduurzamen van je woonomgeving ben ik daar privé ook mee bezig. Het is inmiddels één jaar geleden dat wij

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Maak de test YOUNGWORKS MOTIVATIE BINNENSTEBUITEN. Het geheim achter gemotiveerde pubers, enthousiaste leerlingen en gedreven studenten.

Maak de test YOUNGWORKS MOTIVATIE BINNENSTEBUITEN. Het geheim achter gemotiveerde pubers, enthousiaste leerlingen en gedreven studenten. YOUNGWORKS OVER ONS BINNENSTEBUITEN 16 november 2015 - CSG Jan Arentsz - Langedijk & Alkmaar CONCLUSIE Tijd inruimen voor lichaamsbeweging leidt tot betere leerprestaties! YOUNGWORKS JAMES SMITH james@youngworks.nl

Nadere informatie

Introductie. Onderzoek

Introductie. Onderzoek Schaduwkunst Introductie Welk kunstwerk geniet jouw voorkeur? (vul het nummer in): Overleg: Waarom verkies je dit kunstwerk? Wat zie je precies op de afbeelding? Welke materialen gebruikte de kunstenaar

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Media & het Medium Lessenserie Mag ik even uw aandacht?

Media & het Medium Lessenserie Mag ik even uw aandacht? Media & het Medium Lessenserie Mag ik even uw aandacht? Docentenhandleiding doelgroep duur 4 havo, vwo 7-8 klokuren Inleiding Reclameposters en billboards schreeuwen om de aandacht op straat. Op de tv

Nadere informatie

En dat als je ccfl licht aanzet er binnen in de lamp een helboel gebeurt tot dat het licht eruit komt. Einde Max

En dat als je ccfl licht aanzet er binnen in de lamp een helboel gebeurt tot dat het licht eruit komt. Einde Max Licht is eigenlijk zichtbare warmte. Als iets heel warm word, gaat het licht geven. Vuur geeft bijvoorbeeld licht. En zo werkt het ook met een kaars. Het vlammetje word zo snel warm, dat het licht gaat

Nadere informatie

saturnus 3s LAMPEN REFLECTOR KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL LICHTVERDELING TECHNOLOGISCHE BOL Hal f r o n d e l i c h t k a p Reflector 1627 Hogedruk

saturnus 3s LAMPEN REFLECTOR KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL LICHTVERDELING TECHNOLOGISCHE BOL Hal f r o n d e l i c h t k a p Reflector 1627 Hogedruk saturnus 3s+iota 15 /165 saturnus 3s KENMERKEN VERLICHTINGSTOESTEL LAMPEN REFLECTOR Reflector 1627 Hogedruk 150 W natriumdamplamp Metaaljodidelamp met 150 W keramische brander Cosmopolis-lamp 140 W Compact

Nadere informatie

DOSSIER >>> Wat is een. goede papa? DOSSIER

DOSSIER >>> Wat is een. goede papa? DOSSIER DOSSIER >>> Wat is een DOSSIER goede papa? 42 PSYCHOLOGIES MAGAZINE april 2014 Beter in je vel op het werk Nu de strenge maar afwezige vader definitief heeft afgedaan is het voor papa s zoeken naar een

Nadere informatie

De manus branding stichting

De manus branding stichting De manus branding stichting ontwikkelt programma s, die door lessen relationele en musische vorming sociale vaardigheden aanleren, waardoor jongeren beter in staat zijn op een, zowel voor hen zelf als

Nadere informatie

Coalitielid met hart en ziel

Coalitielid met hart en ziel Coalitielid met hart en ziel Samenwerken vind ik belangrijk omdat... Peter Rooze 29 januari 2011 Teambuilding en samenwerking. Resultaten: 1. Kennismaking met - motieven van - collega s. 2. Betere samenwerking.

Nadere informatie

piano Lichtbronnen kenmerken Verlichtingstoestellen Piano Maxi

piano Lichtbronnen kenmerken Verlichtingstoestellen Piano Maxi piano piano Piano Mini Lichtbronnen Piano Midi Piano Maxi Design: Michel Tortel High power LEDs Gehandhaafde lichtstroom bij ta = 25 c 60.000 uur - bij L90 (*) (Mini) Gehandhaafde lichtstroom bij ta =

Nadere informatie

Portfolio Maken Voor Dummies

Portfolio Maken Voor Dummies Portfolio Maken Voor Dummies Uit: Turn The Page 06 07 Tekst: Suzanne van Mastrigt Met dank aan Koos Eissen In het kort De opstap naar een succesvolle carrière is een mooi portfolio. Het is immers jouw

Nadere informatie

Piotr Tekien. Grafische Vormgeving 10 Slechte logo s/typografie verbeteringen. Oktober 2, 2014 GAR1-B PIOTR TEKIEN HKU GAME ART GAR-1B

Piotr Tekien. Grafische Vormgeving 10 Slechte logo s/typografie verbeteringen. Oktober 2, 2014 GAR1-B PIOTR TEKIEN HKU GAME ART GAR-1B Piotr Tekien GAR1-B Grafische Vormgeving 10 Slechte logo s/typografie verbeteringen Oktober 2, 2014 PIOTR TEKIEN HKU GAME ART GAR-1B 10 Slechte voorbeelden van logo s/fonts VOORBEELD 1 Bij het 1e voorbeeld

Nadere informatie

De bij die niet kon vliegen

De bij die niet kon vliegen De bij die niet kon vliegen De kleine bij zat in het gras en keek treurig om zich heen. Daar vlogen alle andere bijen af en aan. Hun kleine pootjes vol met stuifmeel, de mond vol met de nectar van de mooie

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

Ik in mijn stad. projectdag 1. Wat is de bedoeling? Hoe pak je het aan? Wat is het resultaat? Vooruitblik

Ik in mijn stad. projectdag 1. Wat is de bedoeling? Hoe pak je het aan? Wat is het resultaat? Vooruitblik Ik in mijn stad projectdag 1 Wat is de bedoeling? Vandaag beschrijf je jouw eigen ervaringen in de stad waarin je woont. Vervolgens verdiep je je in kleine groepjes in een wijk, en maak je over deze wijk

Nadere informatie

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. De Basis 1 Het doel is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. Hoe je het juiste objectief moet kiezen, op welke wijze je de basisfuncties van je camera optimaal kan instellen.

Nadere informatie

opdrachten voor een vrijetijdsticker

opdrachten voor een vrijetijdsticker Opdracht 1 Bezoek een museum, galerie of atelier in Zeeland Ga naar een museum, galerie of atelier, met je ouders, opa, oma of met vriendjes. Deelnemers herken je aan de Kinderkunstweekposter en het deelnamebordje.

Nadere informatie

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België)

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) lesbrief Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) onderbouw (groep 1 t/m 4) bezoekadres Markendaalseweg 75a Het doek gaat op. Er komt een schaduwcircus aan en alles is ineens mogelijk! Schaduwen

Nadere informatie

Modern functionalisme. Architect Leander Kippers: Een hoekwoning is geen woning op een hoek!

Modern functionalisme. Architect Leander Kippers: Een hoekwoning is geen woning op een hoek! Modern functionalisme Architect Leander Kippers: Een hoekwoning is geen woning op een hoek! 08 Curriculum Vitae: Leander Kippers studeert in 2003 af als architect in Diepenbeek. Al tijdens zijn eerste

Nadere informatie

9. Dorpskerk en identiteitsbepalend gebouw

9. Dorpskerk en identiteitsbepalend gebouw 9. Dorpskerk en identiteitsbepalend gebouw Dit inzichten en opties in dit hoofdstuk zijn naast de dorpskerken ook van toepassing voor ander waardevol patrimonium en voor identiteitsbepalende hedendaagse

Nadere informatie

Verkopen van Innovaties en Start-Ups. René Knecht. Hexacom 23/02/2015. Copyright 2010-2015, René Knecht

Verkopen van Innovaties en Start-Ups. René Knecht. Hexacom 23/02/2015. Copyright 2010-2015, René Knecht Verkopen van Innovaties en Start-Ups René Knecht Hexacom 23/02/2015 Copyright 2010-2015, René Knecht Waarom Innovaties? Jullie zijn nieuw op de markt (startup, nieuw product) De klant heeft geen houvast/kader/context

Nadere informatie

Onroerende kleursignalen geeft een overzicht van panden welke op een unieke en kunstzinnig wijze zijn uitgelicht.

Onroerende kleursignalen geeft een overzicht van panden welke op een unieke en kunstzinnig wijze zijn uitgelicht. VOORWOORD Geachte Fotoliefhebber, Onroerende kleursignalen geeft een overzicht van panden welke op een unieke en kunstzinnig wijze zijn uitgelicht. Gebouwen kunnen bij daglicht heel mooi zijn, maar in

Nadere informatie

Zorg voor focus Invulblad bij module 3 e-cursus Slimmer werken, Meer bereiken

Zorg voor focus Invulblad bij module 3 e-cursus Slimmer werken, Meer bereiken Zorg voor focus Invulblad bij module 3 e-cursus Slimmer werken, Meer bereiken Hoe ziet je werkdag er nu uit? Schrijf op hoe jouw gemiddelde werkdag er uitziet, van moment tot moment. Hoe laat begin je?

Nadere informatie

De meeste van onze camera s beschikken over de instelmogelijkheid: AUTO de camera past zelf de gevoeligheid aan 50-100 - 200 300 400 (iso)

De meeste van onze camera s beschikken over de instelmogelijkheid: AUTO de camera past zelf de gevoeligheid aan 50-100 - 200 300 400 (iso) Bij de analoge fotografie hadden we de gevoeligheid van de film die we dan aanpasten naargelang datgene dat we gingen fotograferen: veel licht versus weinig licht, binnenopnames zonder flits, zelfs het

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie

Activiteitenprogramma zomervakantie 2014

Activiteitenprogramma zomervakantie 2014 Beste ouders, hallo kinderen, Programma Voor jullie ligt het programma voor de van BSO Tinteltuin Hoorn. Jullie kunnen in dit programma lezen wat we deze vakantie gaan doen. Het is fijn als alle kinderen

Nadere informatie

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad.

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad. Een dode De voetbalwedstrijd is afgelopen. Het stadion is bijna leeg. Het is koud, de zon schijnt bleek. Munck staat op de tribune van vak H en staart naar de dode man op de bank. Wat vreselijk, denkt

Nadere informatie

Eline's Silhouetten. Kunst van Eline Janssens. Werkstuk door Isis Uiterwaal Op de groene Alm groep 7

Eline's Silhouetten. Kunst van Eline Janssens. Werkstuk door Isis Uiterwaal Op de groene Alm groep 7 Eline's Silhouetten Kunst van Eline Janssens Werkstuk door Isis Uiterwaal Op de groene Alm groep 7 1 Inleiding Mijn werkstuk gaat over Eline Janssens, ik vind het leuk om het over haar te hebben omdat

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

1.Inleiding De beheerder van een productiebos wil voordat de bomen gekapt worden

1.Inleiding De beheerder van een productiebos wil voordat de bomen gekapt worden BO 6 Tijdsinvestering: Bomen meten Tijdstip: lente, zomer of herfst 1.Inleiding De beheerder van een productiebos wil voordat de bomen gekapt worden Nodig: Materiaal hoogtemeter Meetlint werkbladen potloden

Nadere informatie

Spot 2+ La Baracca (Italië)

Spot 2+ La Baracca (Italië) l e s b ri ef Spot 2+ La Baracca (Italië) 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 F facebook.com/ stiltefestival techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl +31(0)6-11 62 32 91 afdeling educatie

Nadere informatie

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Het maken van een spreekbeurt is eigenlijk niets anders dan het schrijven van een informatieve tekst (weettekst). Het is daarom handig om net zo te werk te gaan als

Nadere informatie

Werkvorm Participatie. Als ik de baas zou zijn op de BSO. Buitenschoolseactiviteiten.nl Als ik de baas zou zijn op de BSO 1

Werkvorm Participatie. Als ik de baas zou zijn op de BSO. Buitenschoolseactiviteiten.nl Als ik de baas zou zijn op de BSO 1 Werkvorm Participatie Als ik de baas zou zijn op de BSO Als ik de baas zou zijn op de BSO 1 Inhoudsopgave Als ik de baas zou zijn op de BSO 3 Uitvoering activiteit 4 Voorbereiding Doel en verloop spel

Nadere informatie

1. Inleiding 3 2. Waarom heb ik voor deze verzameling gekozen? 3 3. Foto s verzameling 4

1. Inleiding 3 2. Waarom heb ik voor deze verzameling gekozen? 3 3. Foto s verzameling 4 Inhoudsopgave Pagina: 1. Inleiding 3 2. Waarom heb ik voor deze verzameling gekozen? 3 3. Foto s verzameling 4 3.1. 9 september: Huisduinen, Donkere Duinen 4 3.2. 20 september: Donkere Duinen 5 3.3. 27

Nadere informatie

DE HERENIGDE STAD. SCHADUW EN LICHT.

DE HERENIGDE STAD. SCHADUW EN LICHT. Berlijn De Brandenburger Tor, hét symbool van Berlijn, Duitsland en de hereniging, is een absolute must voor elke toerist. Dit monument wordt verlicht door de CORUS-schijnwerpers van Schréder. MODULLUM-verlichtingstoestellen

Nadere informatie