De Zonnesteen. Inloophuis voor mensen die met kanker te maken hebben.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Zonnesteen. Inloophuis voor mensen die met kanker te maken hebben."

Transcriptie

1

2

3 De Zonnesteen Inloophuis voor mensen die met kanker te maken hebben.

4 Een luisterend oor In 2009 werd De Zonnesteen opgericht, met als doel mensen die, of zelf of via een geliefde, met kanker te maken krijgen, buiten het medisch circuit een plek te bieden om elkaar te ontmoeten. Een plek waar ze hun verhaal kwijt kunnen, steun kunnen vinden en deel kunnen nemen aan allerlei activiteiten. Of gewoon een plek waar informatie te krijgen is. Een plek waar gelachen en gehuild kan worden, waar niets gek is. Een plek die een lafenis voor de ziel mag zijn, omdat kanker misschien wel uit je lijf, maar niet uit je leven verdwijnt. In maart 2015 hebben de vrijwilligers het levensverhaal van De Zonnesteen aan de hand van een paar vragen op schrift gesteld. Wat vind jij het belangrijkste dat de Zonnesteen te bieden heeft? Welke ervaring is jou het meeste bijgebleven? Wat heeft het jezelf gebracht? In dit boek zijn de verschillende antwoorden op die vragen terug te vinden. Ook de oren van de vrijwilligers zijn voor deze gelegenheid vastgelegd. Het luisterend oor is bij De Zonnesteen immers een van de belangrijkste instrumenten. Het zijn oren die luisteren, die ervoor zorgen dat mensen die worden geconfronteerd met kanker, zich gehoord en gesteund voelen. Met dit boek willen we laten zien welke verhalen bij De Zonnesteen gehoord worden en welke betekenis die verhalen voor ons hebben. Het is tegelijkertijd een eerbetoon aan de vrijwilligers die hun kostbare (vrije) tijd beschikbaar stellen om er bij De Zonnesteen voor een ander te zijn. Onze dank en waardering daarvoor is groot. Corrie Witte en Els Beekman Coördinatoren De Zonnesteen

5 Van/Voor: Alida, Alma, Anneke, Christine, Gera, Ine, Jenny, Joop, Knelia, Martha, Mia, Monni, Susan, Trees, Truus, Wim, Yvon, Angelika, Anja, Ina, Ineke, Jolanda, Julia, Marijke, Marion, Judith, George, Herman, Peter, Marlijn, Marion, Corrie, Els, Alida, Alma, Anneke, Christine, Gera, Ine, Jenny, Joop, Knelia, Martha, Mia, Monni, Susan, Trees, Truus, Wim, Yvon, Angelika, Anja, Ina, Ineke, Jolanda, Julia, Marijke, Marion, Judith, George, Herman, Peter, Marlijn, Marion, Corrie, Els, Alida, Alma, Anneke, Christine, Gera, Ine, Jenny, Joop, Knelia, Martha, Mia, Monni, Susan, Trees, Truus, Wim, Yvon, Angelika, Anja, Ina, Ineke, Jolanda, Julia, Marijke, Marion, Judith, George, Herman, Peter, Marlijn, Marion, Corrie, Els, Alida, Alma, Anneke, Christine, Gera, Ine, Jenny, Joop, Knelia, Martha, Mia, Monni, Susan, Trees, Truus, Wim, Yvon, Angelika, Anja, Ina, Ineke, Jolanda, Julia, Marijke, Marion, Judith, George, Herman, Peter, Marlijn, Marion, Corrie, Els, Alida, Alma, Anneke, Christine, Gera, Ine, Jenny, Joop, Knelia, Martha, Mia, Monni, Susan, Trees, Truus, Wim, Yvon, Angelika, Anja, Ina, Ineke, Jolanda, Julia, Marijke, Marion, Judith, George, Herman, Peter, Marlijn, Marion, Corrie, Els, Alida, Alma, Anneke, Christine, Gera, Ine, Jenny, Joop, Knelia, Martha, Mia, Monni, Susan, Trees, Truus, Wim, Yvon, Angelika, Anja, Ina, Ineke, Jolanda, Julia, Marijke, Marion, Judith, George, Herman, Peter, Marlijn, Marion, Corrie, Els, Alida, Alma, Anneke, Christine, Gera, Ine, Jenny, Joop, Knelia, Martha, Mia, Monni, Susan, Trees, Truus, Wim, Yvon, Angelika, Anja, Ina, Ineke, Jolanda, Julia, Marijke, Marion, Judith, George, Herman, Peter, Marlijn, Marion, Corrie, Els, Alida, Alma, Anneke, Christine, Gera, Ine, Jenny, Joop, Knelia, Martha, Mia, Monni, Susan, Trees, Truus, Wim, Yvon, Angelika, Anja, Ina, Ineke, Jolanda, Julia, Marijke, Marion, Judith, George, Herman, Peter, Marlijn, Marion, Corrie, Els, Alida, Alma, Anneke, Christine, Gera, Ine, Jenny, Joop, Knelia, Martha, Mia, Monni, Susan, Trees, Truus, Wim, Yvon, Angelika, Anja, Ina, Ineke, Jolanda, Julia, Marijke, Marion, Judith, George, Herman, Peter, Marlijn, Marion, Corrie, Els, Alida, Alma, Anneke, Christine, Gera, Ine, Jenny, Joop, Knelia, Martha, Mia, Monni, Susan, Trees, Truus, Wim, Yvon, Angelika, Anja, Ina, Ineke, Jolanda, Julia, Marijke, Marion, Judith, George, Herman, Peter, Marlijn, Marion, Corrie, Els, Alida, Alma, Anneke, Christine, Gera, Ine, Jenny, Joop, Knelia, Martha, Mia, Monni, Susan, Trees, Truus, Wim, Yvon, Angelika, Anja, Ina, Ineke, Jolanda, Julia, Marijke, Marion, Judith, George, Herman, Peter, Marlijn, Marion, Corrie.

6 IETS VOOR ELKAAR BETEKENEN, ZONDER WINSTOOGMERK. DAAR GAAT HET OM BIJ DE ZONNESTEEN.

7 Door ziekte leer je beter relativeren.

8 Ieder mens loopt zijn eigen weg, als je soms even mee op kunt lopen kan dat een verruiming geven van je eigen blikveld.

9 IK STA GRAAG OPEN VOOR HET VERHAAL VAN EEN ANDER.

10 IK WEET HOE BELANGRIJK HET KAN ZIJN OM GOEDE KOFFIE EN THEE TE ZETTEN.

11 Het werken bij De Zonnesteen heeft me innerlijke rust gegeven, het vermogen om een traan te laten, om van een rationele naar een emotionele wereld te gaan.

12 Ik heb gezien hoe mensen met hun ziekte zijn omgegaan en hoe sterk ze daar uit zijn gekomen. Toen ik het zelf moeilijk had, heb ik bij De Zonnesteen ervaren hoe ongelooflijk goed ze kunnen luisteren. Er was altijd steun, altijd warmte, altijd humor. Het voelde als een warm bad. Ik heb geleerd dat je, ondanks alle angst en pijn, ziek zijn ook licht kunt maken.

13 JE HOEFT NIET EEN OPLOSSING TE HEBBEN. ER ZIJN, LUISTEREN, IS WAAROM ONS WERK BELANGRIJK IS.

14 JE BENT NIET VERPLICHT OM TE PRATEN, MAAR ER IS WEL GELEGENHEID TOT PRATEN. EEN HALF WOORD IS SOMS GENOEG.

15 Ze heeft me alles verteld en ik mocht alles vragen. Ik heb beloofd het nooit door te vertellen en zal dat ook niet doen. Maar dat verhaal heeft diepe indruk op me gemaakt. We waren volkomen oprecht deelgenoten. Van die ervaring heb ik veel geleerd. Het heeft me richting gegeven in de manier waarop ik in De Zonnesteen van betekenis kan zijn.

16 Gezondheid is niet vanzelfsprekend, dat heb ik geleerd op De Zonnesteen. En dat er gelukkig best veel mensen zijn die onbaatzuchtig bereid zijn zich in te zetten voor een ander.

17 BIJ DE ZONNESTEEN GAAT HET ALTIJD OVER HET LEVEN.

18 KANKER KAN UIT JE LIJF VERDWIJNEN, MAAR VERDWIJNT NOOIT UIT JE LEVEN. HOE GOED IK OOK KAN LUISTEREN, DAAR BEN IK NIET GEWEEST EN DAAR BEN IK ME HEEL ERG BEWUST VAN.

19 Ik maak hier zoveel bijzondere dingen mee. Ik kan genieten van alle, voordien onvertelde verhalen.

20 Hoe mooi is het als iemand zegt: je hebt me weer blij gemaakt. Ik heb weer moed om verder te gaan.

21 LOOP JE VAST OMDAT JE ZIEK BENT OF OMDAT JE PARTNER ZIEK IS EN LUKT HET JE NIET OM MET DIE GEVOELENS OM TE GAAN, DAN BEN JE BIJ DE ZONNESTEEN OP HET JUISTE ADRES.

22 ER IS BIJ DE ZONNESTEEN BESLIST SAAMHORIGHEID.

23 De wederkerigheid in dat contact en de respectvolle wederzijdse directheid, maakte dat er een werkelijke ontmoeting plaatsvond. Heel waardevol was dat.

24 Zoals ik de mensen hier zie, soms tot het laatst aan toe positief en optimistisch, het blijft me verbazen.

25 HET WERKEN IN DE ZONNESTEEN DOET BESEFFEN HOE BELANGRIJK HET VOOR MIJ IS IETS TE KUNNEN BETEKENEN VOOR ANDEREN. NIET DOOR VEEL TE DOEN, MAAR VOORAL DOOR ER TE ZIJN

26 MEER MENSEN ZOUDEN ONS MOETEN KENNEN. WIJ KUNNEN LOW-PROFILE HEEL VEEL VOOR EEN ANDER BETEKENEN.

27 Dat ene gesprek met die meneer, die zo verdrietig, ontredderd achtergebleven na de dood van zijn vrouw, met het gevoel dat hij niet goed afscheid had kunnen nemen Als ik dan later hoor dat het hem goed gaat, maakt dat me blij.

28 Het is gewoon mooi werk.

29 IETS VOOR ELKAAR BETEKENEN, DAT ZOU NORMAAL MOETEN ZIJN.

30 IK BEN ME ER ZEER VAN BEWUST GEWORDEN DAT EEN VERHAAL VAN EEN BEZOEKER IETS IN MIJ KAN RAKEN, MIJ KAN TRIGGEREN EN DAT IK DIE EMOTIE DAN MOET PARKEREN OM ER VOLLEDIG VOOR DE ANDER TE KUNNEN BLIJVEN ZIJN.

31 Ik heb een diep respect gekregen voor de verschillende manieren waarop mensen omgaan met hun ziekte. Ieder mens heeft zijn eigen kracht.

32 Ze vertelde dat ze samen met haar man en kinderen een dag naar zee was geweest. Een prachtige dag was het. Ze hadden zelfs in zee gezwommen, terwijl zij daar helemaal niet van hield. Toen ik haar vroeg waarom ze dan toch de zee in was gegaan, zei ze: om herinneringen te maken. Ze bouwde die dag bewust mooie herinneringen voor de mensen om wie ze gaf. Een paar weken, nadat ze het mij vertelde, was ze overleden Die zin: om herinneringen te maken, zal voor altijd bij me blijven.

33 MENSEN MET KANKER HEBBEN ER BAAT BIJ OM HUN VERHAAL ER ECHT EEN KEER UIT TE GOOIEN. DOOR HET BUITEN ZICHZELF TE PLAATSEN, GEVEN ZE ZELF VORM AAN HUN ZIEKTE. EN DAT IS GOED.

34 HET GEWONE VAN HET LEVEN KUNNEN BLIJVEN VASTHOUDEN, DAT IS VAAK ZO BELANGRIJK. WIJ BIEDEN DAAR EEN GELEGENHEID VOOR.

35 Ik ben altijd blij als ik bij De Zonnesteen werk en ervaar op mijn manier een bijdrage te kunnen leveren.

36 Er zijn evenveel personen als manieren om met kanker om te gaan. En van iedereen kan je iets leren.

37 ALS JE KANKER HEBT KAN JE ZELFS JE FAMILIE NIET ALTIJD ALLES VERTELLEN. HOE ZIEK JE OOK BENT, JE ZORGT OOK VOOR HEN, JE BESCHERMT ZE. DAAROM IS HET ZO BELANGRIJK DAT DE ZONNESTEEN BESTAAT.

38 NAAST KOFFIE EN THEE KUN JE ALLEEN EEN LUISTEREND OOR AANBIEDEN.

39 Het laatste gesprek met een bezoeker zal me eeuwig bijblijven. Zijn openheid bij de dood onder ogen moeten zien, deed me veel.

40 We zijn een mooi team. Naast de contacten en bijzondere ontmoetingen met de deelnemers is het contact met de andere vrijwilligers mij heel dierbaar.

41 HEEL VAAK HEB IK GEHOORD: DIT HAD IK EERDER MOETEN DOEN. DELEN MET ANDEREN.

42 VOORAL IN DE GESPREKSGROEP VOELEN DE DEELNEMERS DE VEILIGHEID OM HUN EMOTIE EN DUS OOK HUN BOOSHEID TE KUNNEN DELEN.

43 Ik heb geleerd nog beter op te letten, om niet in vooroordelen te vervallen. Mensen zitten veel kleuriger in elkaar dan ik van uit mijn ideeën en vanuit een eerste indruk kan bedenken.

44 Het ontstaan van de theatervoorstelling OverLeven is voor mij een bijzondere ervaring geweest en het meespelen daarin is dat nog steeds. In dit stuk komt een deel van mijn eigen geschiedenis tot leven. Door mijn ervaringen met de ziekte van mijn familieleden te beschrijven - die vervolgens werden verwerkt in het script - heb ik toch weer oude wonden kunnen helen. Het stuk ontstond in de tijd dat mijn zus overleed en kreeg daardoor een extra dimensie.

45 HET MOET VOOR IEDEREEN ALTIJD VANZELFSPREKEND ZIJN DAT WIJ ER ZIJN, DAT WE OPEN ZIJN.

46 HET IS AAN ONS OM EEN SFEER TE CREËREN WAARBINNEN MENSEN DE RUIMTE VOELEN VOLLEDIG ZICHZELF TE ZIJN, OP GOEDE, MAAR ZEKER OOK OP MOEILIJKE MOMENTEN.

47 Vaak reageren mensen, als je vertelt dat je verbonden bent aan de Zonnesteen met: Vind je dat nu leuk, lijkt me zo triest. Ik zeg dan dat er ook (soms door tranen heen) veel gelachen wordt. En dat ik er eigenlijk altijd met een goed gevoel vandaan kom.

48 Ze heeft mij laten beseffen, dat het ons allemaal kan overkomen. Dat maakt me nog blijer met dat ik ben waar ik ben; het heeft me doen leven met de dag.

49 DE DEUR STAAT ALTIJD OPEN EN WE BIEDEN ALTIJD EEN LUISTEREND OOR.

50 DE ZONNESTEEN DRAAIT OP VRIJWILLIGERS MAAR FUNCTIONEERT PRIMA. DE GASTVROUWEN EN -HEREN HEBBEN ONDERLING GOED CONTACT EN ZORGEN VOOR EEN VEILIGE BEDDING VOOR DEELNEMERS. EN DE COÖRDINATOREN CORRIE EN ELS LEIDEN DE BOEL OOK GOED.

51 Mijn werk bij De Zonnesteen is een oefening in optimisme.

52 NAWOORD Op 13 maart 2015 organiseerde ik samen met kok Martijn Goeman een vrijwilligersbijeenkomst waar naast heerlijk eten het levensverhaal van De Zonnesteen centraal stond. Om dat verhaal boven tafel te krijgen, gingen we op zoek naar antwoord op de vraag: welke betekenis geef jij aan je werk als vrijwilliger en welke betekenis heeft dat werk voor jou? Tussen de gangen van de verschillende gerechten door werden die avond de oren van de aanwezigen gefotografeerd. De antwoorden op de gestelde vragen zijn, net als de gefotografeerde oren, terug te vinden op de voorliggende pagina s. De quotes die staan geplaatst op de pagina s waar ook de oren zijn afgedrukt, vertellen welke betekenis de Zonnesteen-vrijwilligers geven aan hun werk. Op de pagina s zonder oren, leest u wat het werken voor De Zonnesteen diezelfde vrijwilligers geeft. Zo heb ik de wederkerigheid en daarmee de waarde van het contact willen uitdrukken. Dit document van en voor de vrijwilligers van De Zonnesteen is in een beperkte oplage gedrukt. Mocht u zelf een exemplaar van dit boek wensen, neem dan via info@mijnverhaal.eu contact met mij op. Tegen vergoeding van de druk- en portokosten zorg ik dat een exemplaar bij u thuis wordt bezorgd. Sjoerd Litjens / MijnVerhaal

53

54 Dit boek is samengesteld door Sjoerd Litjens van MijnVerhaal en opgemaakt door Aukje Litjens. Voor meer informatie over MijnVerhaal en de mogelijkheden om een (levens)boek op maat te laten maken, kijkt u op

55

56 De Zonnesteen / MijnVerhaal / April 2015

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afscheid nemen betekent loslaten. We hebben in het afgelopen jaar afscheid moeten nemen van een aantal mensen. We zullen straks hun namen noemen, één

Nadere informatie

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson Ik ben BANG oefenboekje om te leren omgaan met angst Steef Oskarsson Bang Bang is een emotie. Net als blij, bedroefd en boos. Iedereen is wel eens bang. Sommige mensen zijn vaak bang, sommigen niet. Iedereen

Nadere informatie

Rouwen. Praten en delen met lotgenoten

Rouwen. Praten en delen met lotgenoten Rouwen Als een dierbaar iemand pas gestorven is en je afscheid van hem of haar hebt moeten nemen, dan voel je je vaak heel wezenloos. Je vraagt je af waarom dit moest gebeuren maar je krijgt geen antwoord.

Nadere informatie

Dienst Geestelijke Verzorging

Dienst Geestelijke Verzorging Dienst Geestelijke Verzorging Patiënt en dan? U bent in het ziekenhuis opgenomen en er komt veel op u af. Deze situatie kan veel vragen oproepen en geestelijk behoorlijk zwaar zijn. Als u behoefte hebt

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Introductie

Hoofdstuk 1. Introductie Hoofdstuk 1 Introductie Wat kan dit boek voor jou betekenen? Als je dit boek leest, sta je op het punt een enorm succes te maken van je bedrijf. Dat vind ik geweldig cool. Welkom! Mijn naam is Marielle

Nadere informatie

Hoe maak ik de verhalen die ik vertel rijk en interessant?

Hoe maak ik de verhalen die ik vertel rijk en interessant? Hoe maak ik de verhalen die ik vertel rijk en interessant? 2 Vergeet de officiële feiten, die komen later Vertel iets dat je fijn vindt? Een droom? Wie ben je? Een warme introductie Iets of iemand die

Nadere informatie

Levende Verhalen Het verhaal van Anke

Levende Verhalen Het verhaal van Anke 1 Levende Verhalen Het verhaal van Anke Anke is een krachtige, levenslustige vrouw die midden in haar leven staat. Ze heeft een intensieve baan als leidinggevende in de zorg en naast haar drukke baan is

Nadere informatie

TIPS VOOR DOCENTEN. Kim Koelewijn. Nu met nog meer tranen! HUIL! Het lucht op Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan

TIPS VOOR DOCENTEN. Kim Koelewijn. Nu met nog meer tranen! HUIL! Het lucht op Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan TIPS VOOR DOCENTEN HUIL! Het lucht op Nu met nog meer tranen! Kim Koelewijn Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan 9-99 TIPS VOOR DOCENTEN Dichtbij en verder weg Wanneer je met

Nadere informatie

Jozua 4, 1-12 20 november 2011 Gedenken overledenen Wehl

Jozua 4, 1-12 20 november 2011 Gedenken overledenen Wehl Jozua 4, 1-12 20 november 2011 Gedenken overledenen Wehl Thema: Er is een steen verlegd. Inleiding op de lezing We lezen vandaag een verhaal; over een doortocht door een ogenschijnlijk onmogelijke situatie.

Nadere informatie

Het verloren schaap. [een afscheidsrede]

Het verloren schaap. [een afscheidsrede] Het verloren schaap [een afscheidsrede] Dirk was een bijzonder mens. Dirk was ook mijn vriend. Daar ben ik trots op. Dirk en ik hadden respect voor elkaar. Al die jaren door, meer dan twintig jaar. Wij

Nadere informatie

ER IS ALTIJD EEN BRUG (Leren) leven met goesting na een verlies

ER IS ALTIJD EEN BRUG (Leren) leven met goesting na een verlies ER IS ALTIJD EEN BRUG (Leren) leven met goesting na een verlies 7 inzichten die je kunnen helpen na een ingrijpend verlies. Karin Verheyen www.senkaflex.be WELKOM Februari 2010: ik moet afscheid nemen

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

Arrangement 1 De Luisterthermometer

Arrangement 1 De Luisterthermometer Arrangement 1 De Luisterthermometer DEEL 1 De manager Naam: Organisatie: Datum: Luisterprincipe 1 Luisteren begint met luisteren naar jezelf 1.1 Inventariseren van stemmen Vertel eens van een situatie

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Partner ondersteuning 1

Partner ondersteuning 1 Partnerondersteuning 1 Je partner heeft borstkanker, wat nu? Informatie voor je partner Kanker heb je niet alleen. Ook jij als partner wordt mee betrokken in de strijd. Het bericht is voor jou net zo n

Nadere informatie

- Elkaar leren kennen: warming-ups en spelletjes om het ijs te breken - 5 minuten zelfbewustzijn begrijpen anderen respecteren om de beurt iets doen

- Elkaar leren kennen: warming-ups en spelletjes om het ijs te breken - 5 minuten zelfbewustzijn begrijpen anderen respecteren om de beurt iets doen - Elkaar leren kennen: warming-ups en spelletjes om het ijs te breken - Belangrijke namen 7 luisteren karaktereigenschappen 5 minuten zelfbewustzijn begrijpen anderen respecteren om de beurt iets doen

Nadere informatie

Zingeving op MAAT. Wat zijn de effecten van aandacht voor levensvragen en hoe meet je dat?

Zingeving op MAAT. Wat zijn de effecten van aandacht voor levensvragen en hoe meet je dat? Zingeving op MAAT Wat zijn de effecten van aandacht voor levensvragen en hoe meet je dat? Hoe maken we het hard? Aandacht voor levensvragen en ouderen in zorg en welzijn Expertisenetwerk Levensvragen en

Nadere informatie

De eerste stap naar geluk in je leven

De eerste stap naar geluk in je leven De eerste stap naar geluk in je leven Is dit e-book wat voor mij? Ben jij overwerkt of voel je dat jouw grens bijna bereikt is? Heb jij idealen en geloof jij nauwelijks dat het nog mogelijk is om jouw

Nadere informatie

De zorg moet steeds beter.

De zorg moet steeds beter. De zorg moet steeds beter. De tekst is in Taal voor allemaal. Ons Tweede Thuis heeft afspraken over goede zorg. Jij krijgt zorg. Ons Tweede Thuis geeft de zorg. Een ander woord voor zorg is hulp. Bij wonen.

Nadere informatie

de gelegenheid om te ervaren wat welkom is

de gelegenheid om te ervaren wat welkom is de gelegenheid om te ervaren wat welkom is U bent van harte welkom Wilt u Sint Jozef graag een keer bezoeken? Kom gerust langs; onze zorgmanager Sjaak Leferink staat voor u klaar. Bel 0541 358 358 voor

Nadere informatie

Verlies, verdriet en rouw

Verlies, verdriet en rouw Verlies, verdriet en rouw Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Iemand die u dierbaar was, waar uw zorg naar uitging, is overleden. Het wegvallen van de overledene

Nadere informatie

Verlies, verdriet en rouw

Verlies, verdriet en rouw Verlies, verdriet en rouw Albert Schweitzer ziekenhuis november 2013 pavo 0233 Inleiding Iemand die u dierbaar was, waar uw zorg naar uitging, is overleden. Het wegvallen van de overledene brengt wellicht

Nadere informatie

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer 3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer verbinding met je hart contact met jezelf zelfwaardering Hee! Wat goed dat je begonnen bent aan het lezen van mijn ebook. Dat betekent dat de wil

Nadere informatie

Taboe. Door mijn verhaal te vertellen wil ik graag het taboe verbreken, dat heerst over mensen die getraumatiseerd zijn door hun verleden.

Taboe. Door mijn verhaal te vertellen wil ik graag het taboe verbreken, dat heerst over mensen die getraumatiseerd zijn door hun verleden. Taboe Door mijn verhaal te vertellen wil ik graag het taboe verbreken, dat heerst over mensen die getraumatiseerd zijn door hun verleden. Sommigen hebben er angst-, dwangmatige of psychische stoornissen

Nadere informatie

SPORTCOMMUNITY TOOL JEZUS SPREEKT

SPORTCOMMUNITY TOOL JEZUS SPREEKT NEXT MOVE SPORTCOMMUNITY TOOL JEZUS SPREEKT SAMENVATTING De kinderen en jongeren mogen vandaag leren beseffen dat God ontzettend veel van hen houdt. En dan niet als groep, maar van elk kind apart. Hij

Nadere informatie

In mijn hart brand ik een kaarsje voor jou

In mijn hart brand ik een kaarsje voor jou In mijn hart brand ik een kaarsje voor jou Een handreiking om nieuwe levensmoed te vinden bij rouw en verdriet Heidi Woweries Uitgeverij Akasha Inhoud Voorwoord 7 De reis naar heling 11 De engel van troost

Nadere informatie

Partner ondersteuning 1

Partner ondersteuning 1 Partnerondersteuning 1 Je partner heeft borstkanker, wat nu? Informatie voor je partner Kanker heb je niet alleen. Ook jij als partner wordt mee betrokken in de strijd. Het bericht is voor jou net zo n

Nadere informatie

Ik ben BOOS. oefenboekje om te leren omgaan met boosheid. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson

Ik ben BOOS. oefenboekje om te leren omgaan met boosheid. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson Ik ben BOOS oefenboekje om te leren omgaan met boosheid Steef Oskarsson Boos Boos is een emotie. Net als blij, bedroefd en bang. Iedereen is wel eens boos. Sommige mensen zijn vaak boos, sommigen niet.

Nadere informatie

Verslag Conferentie informele zorg, ActiVite 22 november 2017

Verslag Conferentie informele zorg, ActiVite 22 november 2017 Verslag Conferentie informele zorg, ActiVite 22 november 2017 De zaal reageert opgelucht als trainingsacteurs Barbara Oppelaar en Linde Löbert van Ervarea vertellen dat ze geen rollenspellen hoeven te

Nadere informatie

Ervaringen van deelnemers Individuele begeleiding

Ervaringen van deelnemers Individuele begeleiding PRAKTIJK VOOR VERLIESVERWERKING Wilma Luyke Doetinchem Ervaringen van deelnemers Individuele begeleiding "Ik kan U vertellen dat ik in zak en as zat voordat ik bij Wilma aanklopte. Mijn vrouw is plotseling

Nadere informatie

Oefening: Innerlijke stemmen Tijd: 30 minuten

Oefening: Innerlijke stemmen Tijd: 30 minuten Oefening: Innerlijke stemmen Tijd: 30 minuten Intro Sta je wel eens stil bij al de innerlijke stemmen die je in je hoofd hoort? Vaak hoor je ze op een wat strenge, zeurderige of klagende toon. Ze zijn

Nadere informatie

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus,

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus, Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10:38-42 Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen over Jezus. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verrassen. Maar als het gaat over Jezus,

Nadere informatie

Kwaliteitsrapport 2018 voor cliënten

Kwaliteitsrapport 2018 voor cliënten Kwaliteitsrapport 2018 voor cliënten 1 Wat is een kwaliteitsrapport? Philadelphia is er voor jou. We willen dat je het beste uit jezelf haalt. Daar doen we alles aan. We willen graag weten: doen we dit

Nadere informatie

Luisteren. Bij deze hand-out hoort ook een presentatie document om te gebruiken in de klas. U kunt het hier downloaden.

Luisteren. Bij deze hand-out hoort ook een presentatie document om te gebruiken in de klas. U kunt het hier downloaden. Luisteren Bij deze hand-out hoort ook een presentatie document om te gebruiken in de klas. U kunt het hier downloaden. Voor meer informatie Vida Niazian Karakteroloog, HeartMath Resilient Educator 06 215

Nadere informatie

Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505

Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505 Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505 Lichamelijk: pijn, fysieke beperkingen, afweging behandeling vs bijwerkingen Angst en onzekerheid: verloop ziekte,

Nadere informatie

Verdiepingsbijeenkomst over hoe we in het Avondmaal verbonden zijn met Christus en met elkaar als één lichaam.

Verdiepingsbijeenkomst over hoe we in het Avondmaal verbonden zijn met Christus en met elkaar als één lichaam. Je ziet het niet, toch gebeurt het Leeftijd: 9-12 Thema: avondmaal, Jezus, kerk, lichaam Verdiepingsbijeenkomst over hoe we in het Avondmaal verbonden zijn met Christus en met elkaar als één lichaam. Doelen

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in een hospice. Iets voor u?

Vrijwilligerswerk in een hospice. Iets voor u? Vrijwilligerswerk in een hospice. Iets voor u? Hospice De Vier Vogels is een sfeervol en kleinschalig bijna-thuis huis aan de Mathenesserlaan in Rotterdam Delfshaven waar terminaal zieken hun laatste levensfase

Nadere informatie

Het Rouwende Kind. een handvat voor de volwassene

Het Rouwende Kind. een handvat voor de volwassene Het Rouwende Kind een handvat voor de volwassene Het Rouwende Kind een handvat voor de volwassene Nina José Verhoeven Elk kind dat oud genoeg is om van iemand te houden, is oud genoeg om te rouwen. Alan

Nadere informatie

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt.

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt. Hoofdstuk 7 Emoties Nu is het tijd om door te gaan. Je hebt je dwarslaesie, je bent hopelijk klaar met al de medische dingen, nu is het tijd om ook je gevoelens aandacht te geven. Dus: ga lekker zitten,

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens Inleiding Omgangskunde draait om contact maken. Met deze oefeningen hoop ik dat u echt contact kan maken met leerlingen. We willen allemaal gezien en gehoord worden. We zijn allemaal mensen en iedereen

Nadere informatie

Brief voor ouder over thema 1

Brief voor ouder over thema 1 Brief voor ouder over thema 1 Steeds meer scholen besteden aandacht aan sociaal-emotionele vaardigheden en gezondheidsvaardigheden. Niet alleen om probleemgedrag te bestrijden en om ongewenst gedrag te

Nadere informatie

Beste lezer. Joke van Hardeveld. Ga ervoor Waardoor werken aan je balans ook jou lukt. Succes!

Beste lezer. Joke van Hardeveld. Ga ervoor Waardoor werken aan je balans ook jou lukt. Succes! Ga ervoor Waardoor werken aan je balans ook jou lukt Beste lezer Ik werk als ZP-er, zelfstandig professional. In mijn werk als coach, counselor merk ik dat leidinggevenden en medewerkers in de gezondheidszorg

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

https://dementie.nl/dagbesteding/tijdelijke-opvang-respijtzorg-regelen

https://dementie.nl/dagbesteding/tijdelijke-opvang-respijtzorg-regelen 1 2 Odensehuis Hoeksche Waard: Odensehuizen landelijk platform: Dementie.nl: Dementie winkel: Doorleven: Fotofabriek: Handen in huis: Samen Dementievriendelijk: Stichting Alzheimer Nederland: http://odensehuishw.nl

Nadere informatie

Leven is ook doodgaan Denk erover, praat erover. ANGST. Hilversum, 13 september 2018

Leven is ook doodgaan Denk erover, praat erover. ANGST. Hilversum, 13 september 2018 Leven is ook doodgaan Denk erover, praat erover. ANGST Hilversum, 13 september 2018 Aantal sterfgevallen in Nederland 250000 200000 150000 100000 50000 0 2015 2020 2025 2030 2035 2040 2045 2050 Wat vindt

Nadere informatie

de zon schijnt altijd

de zon schijnt altijd de zon schijnt altijd GEDICHTEN Klara Hobrink Inhoud 1 Achter de wolken 2 Zit men in een diep dal 3 Wat gebeurt er om ons heen? 4 U geeft antwoord 5 Loof de Heer 6 De blijdschap 7 Hem danken 8 Ken je de

Nadere informatie

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Vraag 1 Hoe heb je zielsliefde ontdekt, en ontdekte je zielsliefde het ook op dat moment? Ik ontmoette haar op mijn werk in de rookruimte. We konden

Nadere informatie

Stoppen met zelfbeschadiging?

Stoppen met zelfbeschadiging? Stoppen met zelfbeschadiging? Hoe weet ik of ik eraan toe ben te stoppen? Besluiten om te stoppen met zelfbeschadiging is een persoonlijke beslissing. Niemand kan dit voor je beslissen. Stoppen omdat je

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Wijsheid van de Tolteken DE DRIE VRAGEN. Wat is echt? Wat is liefde? Wie ben ik? DON MIGUEL RUIZ MET BARBARA EMRYS

Wijsheid van de Tolteken DE DRIE VRAGEN. Wat is echt? Wat is liefde? Wie ben ik? DON MIGUEL RUIZ MET BARBARA EMRYS Wijsheid van de Tolteken DE DRIE VRAGEN Wie ben ik? Wat is echt? Wat is liefde? DON MIGUEL RUIZ MET BARBARA EMRYS D O N MIGUEL RUIZ E N BARBA R A EMR Y S D E DRIE VRAG E N Wie ben ik? Wat is echt? Wat

Nadere informatie

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Ex. 1 e lezing Ex. 34: 27-35 Antwoordpsalm 27: 4 2 e lezing Lucas 9: 28-36 Gemeente

Nadere informatie

Kerst vieren we samen!

Kerst vieren we samen! Kerst vieren we samen! Een warme kerstavond en oprechte aandacht. Huis en hart open voor mensen die anders alleen zouden zijn die avond met kerst. Wat is de EngelenTafel? Kerst is het ultieme moment van

Nadere informatie

Lotgenotencontact na een buismaagoperatie

Lotgenotencontact na een buismaagoperatie Chirurgie Lotgenotencontact na een buismaagoperatie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CHI019 / Lotgenotencontact na een buismaagoperatie /

Nadere informatie

Wat wordt onder nazorg verstaan?

Wat wordt onder nazorg verstaan? Wat wordt onder nazorg verstaan? Jaarbijeenkomst NPZR&o 2016 Rouw en nazorg Rotterdam, 4 februari 2016 Rouw en Nazorg Nazorg bij palliatieve zorg kan beter Rouw (in onze samenleving) Rouwmodellen Tips

Nadere informatie

Visualisatie oefeningen, de kracht van verbeelding

Visualisatie oefeningen, de kracht van verbeelding Visualisatie oefeningen, de kracht van verbeelding In de voorgaande mails heb je kunnen lezen over de kracht van je onderbewustzijn en hoe je jouw onderbewustzijn voor je kan laten werken. Je weet inmiddels

Nadere informatie

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Geachte dames en heren, Zelfredzaamheid is een mooi en positief begrip. Immers, elk kind wil dingen zelf leren doen, jezelf kunnen redden

Nadere informatie

thema: Loslaten? het kan gaan om je kind, je moeder of je vriend maar ook om iets in je leven

thema: Loslaten? het kan gaan om je kind, je moeder of je vriend maar ook om iets in je leven thema: Loslaten? Hallo Piet, (ik kijk nog even naar je gedicht op de homepage) Los laten we moeten loslaten we willen soms loslaten maar kunnen we ook los laten? het kan gaan om je kind, je moeder of je

Nadere informatie

Inleiding aantal gedichten (deze werden door bamboefluit en gitaar begeleid.) =======

Inleiding aantal gedichten (deze werden door bamboefluit en gitaar begeleid.) ======= Landelijke Ontmoetingsdag 1 april 2017 door: Rita Renema-Mentink Inleiding aantal gedichten (deze werden door bamboefluit en gitaar begeleid.) Het leven is anders geworden Het dagelijks leven is zo vertrouwd,

Nadere informatie

Als alles voorbij is, begint het vaak pas

Als alles voorbij is, begint het vaak pas Als alles voorbij is, begint het vaak pas Als alles voorbij is, begint het vaak pas Als alles voorbij is, begint het vaak pas. Mensen die het bericht hebben gekregen dat ze kanker hebben gaan vaak een

Nadere informatie

Ik ben mens, ik mag er zijn

Ik ben mens, ik mag er zijn Ik ben mens, ik mag er zijn IK BEN MENS IK MAG VERGETEN Ontmoetingscentrum Als ik hier ben is het altijd goed Ieder mens is uniek Anders omgaan met kwetsbaarheid en vergeetachtigheid. Dat is wat wij doen

Nadere informatie

Praktijk voor zingevingsvragen bij levenseinde, rouw en verlies

Praktijk voor zingevingsvragen bij levenseinde, rouw en verlies Praktijk voor zingevingsvragen bij levenseinde, rouw en verlies Als ervaringsdeskundige bied ik je een ruim hart een open blik onbevangen luisteren voorbij de hindernissen De reis door het leven is geen

Nadere informatie

De Vreedzame School. Blok 4 We hebben hart voor elkaar. Wij starten met de lessen uit:

De Vreedzame School. Blok 4 We hebben hart voor elkaar. Wij starten met de lessen uit: De Vreedzame School Blok 4 We hebben hart voor elkaar Wij starten met de lessen uit: Algemeen Dit blok gaat over gevoelens. Om kunnen gaan met gevoelens is van groot belang voor een positief klimaat in

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin. onderdeel ZIEKTEBELEVING. (NON) HODGKIN Ziektebeleving

Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin. onderdeel ZIEKTEBELEVING. (NON) HODGKIN Ziektebeleving Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin onderdeel ZIEKTEBELEVING (NON) HODGKIN Inhoud... 3 Emoties... 4 Omgaan met de ziekte... 4 Praten over uw gevoelens... 5 Uw gedachten opschrijven... 5 Andere

Nadere informatie

Nieuwsbrief. o.b.s. De Zwarm. Vreedzame School. Wat doen we in blok 4? o.b.s. De Zwarm: Samen werkt beter! 1.

Nieuwsbrief. o.b.s. De Zwarm. Vreedzame School. Wat doen we in blok 4? o.b.s. De Zwarm: Samen werkt beter! 1. Nieuwsbrief Vreedzame School o.b.s. De Zwarm www.dezwarm.nl In deze editie: We hebben hart voor elkaar Wat doen we in blok 4? Inhoud van de lessen Wat hebben we geleerd in blok 3? Ouderavond 12 april Tips

Nadere informatie

In dialoog met elkaar

In dialoog met elkaar In dialoog met elkaar Grondhouding van Zozijn Bestaansrecht van Zozijn In dialoog Zozijn ziet het als opdracht om mensen tot bloei te laten komen. Wij zorgen voor een positief klimaat, waarin liefdevolle

Nadere informatie

Naam Namen. Naam Namen

Naam Namen. Naam Namen Wij hebben mogen ervaren dat velen met ons meeleefden na het overlijden van De vele schriftelijke en persoonlijke reacties waren voor ons een grote steun en troost, onze hartelijke dank hiervoor. Uw medeleven

Nadere informatie

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET TOOLKIT ROUW EN VERDRIET ALS JE IEMAND DICHTBIJ VERLIEST. Rouwen: een werkwoord waarvan je de betekenis pas leert kennen als je voor het eerst iemand verliest die veel voor jou betekende. Misschien wil

Nadere informatie

STEEHOUWER U I T V A A R T Z O R G

STEEHOUWER U I T V A A R T Z O R G Tekstregels Dankbetuiging VOORBEELD -1- Voor uw belangstelling en deelneming ons betoond na het overlijden van betuigen wij u onze hartelijke dank. VOORBEELD -2- Wij danken u hartelijk voor uw medeleven

Nadere informatie

Geestelijke verzorging

Geestelijke verzorging 0348-44 17 14 info@rijnhoven.nl Geestelijke verzorging Aandacht voor de zin van het leven Een thuis voor ouderen. Met zelfstandigheid waar mogelijk. En precies de zorg die nodig is. Welkom bij De Rijnhoven.

Nadere informatie

Vriendschap. Tekst > Reporters: Valeriya Miasnikova & Serena Passarelli - april Valeriya

Vriendschap. Tekst > Reporters: Valeriya Miasnikova & Serena Passarelli - april Valeriya Tekst > Reporters: Valeriya Miasnikova & Serena Passarelli - april 2018 Valeriya Zes jaar geleden ben ik naar België gekomen. Een maand later ben ik mama geworden. In een gesloten Facebookgroep voor Russischsprekende

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Pijnstillers door Carry Slee

Boekverslag Nederlands Pijnstillers door Carry Slee Boekverslag Nederlands Pijnstillers door Carry Slee Boekverslag door een scholier 2089 woorden 13 jaar geleden 5,7 26 keer beoordeeld Auteur Genre Carry Slee Jeugdboek Eerste uitgave 1997 Vak Nederlands

Nadere informatie

Ik ben mens, ik mag er zijn

Ik ben mens, ik mag er zijn Ik ben mens, ik mag er zijn IK BEN MENS IK MAG VERGETEN Ontmoetingscentrum Als ik hier ben is het altijd goed Ik ben mens, ik mag vergeten Bewegen is leven Ieder mens is uniek Anders omgaan met kwetsbaarheid

Nadere informatie

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN INHOUD 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN 7 Verdriet uit je hart en verdriet om je zorgen 11 De belangrijkste relatie is die met jezelf 14 In dankbaarheid ligt geluk

Nadere informatie

Pijn De ene pijn is de andere niet

Pijn De ene pijn is de andere niet Pijn De ene pijn is de andere niet Bekijk de verschillende afbeeldingen en noteer over welke soort pijn het gaat. 1 Jongeman slachtoffer van "zinloos geweld" in Brugge ma 26/10/2015-20:09 Bart Boterman

Nadere informatie

Lespakket PO bovenbouw. Wijs met woorden

Lespakket PO bovenbouw. Wijs met woorden Lespakket PO bovenbouw Wijs met woorden Wat woorden kunnen doen Deze les gaat over WOORDEN. Woorden zijn onmisbaar. Met woorden kunnen we onze gedachten en gevoelens uiten. Een mens gebruikt per dag ongeveer

Nadere informatie

Bespreek de huisregels

Bespreek de huisregels Voorwoord Al jaren geef ik lezingen en workshops over opvoeden. En bijna altijd ontmoet ik daar ouders die, net als ik, hun kinderen al best goed opvoeden. Want opvoeden kunnen we eigenlijk allemaal wel.

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping)

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Geluk is een gevoel! Jij bent de enige persoon op de wereld die jou gelukkig kan maken! Het is erg belangrijk dat je alle

Nadere informatie

Keuzestress of ontspannen kiezen

Keuzestress of ontspannen kiezen Keuzestress of ontspannen kiezen Wat leuk dat je mijn weggever hebt aangevraagd. Ik vertrouw erop dat het je inzicht geeft! Veel plezier met lezen of kijken. Want de ene persoon leest liever en de ander

Nadere informatie

Terminaal ziek. Wat nu?

Terminaal ziek. Wat nu? Terminaal ziek. Wat nu? U heeft van uw (huis)arts te horen gekregen dat u in het laatste stadium van uw leven bent gekomen. Dan volgt al snel de vraag hoe en waar u die laatste fase wilt doorbrengen. Thuis

Nadere informatie

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Zingen voor de dienst: Schrijvers van gerechtigheid - Wat een wonder dat ik meewerken mag Wat een wonder dat ik meewerken mag in Uw koninkrijk, dat ik

Nadere informatie

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen?

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Familie of naaste zijn van iemand die zichzelf beschadigt kan erg moeilijk zijn. Iemand van wie je houdt doet zichzelf pijn en het lijkt alsof je niks kunt

Nadere informatie

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien Nummer 1 December 2011 Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien LANDELIJK HEEFT 16% VAN DE JONGEREN PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN. Scoop richt zich bij coaching, counseling en training

Nadere informatie

Het leven leren leven

Het leven leren leven Rouwbegeleiding in de praktijk Het leven leren leven Karin van der Plas Themabijeenkomst IDPZ 31 oktober Programma Welkom Theorie over rouw Bespreking casus/ luisteroefening Wat is Levenskunst? Tijd voor

Nadere informatie

Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven

Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven Pasen 2012 Gezamenlijke dienst met de Christelijke Gereformeerde Kerk in Franeker < Liturgie Binnendragen twee brandende nieuwe paaskaarsen (CGK en GKv)

Nadere informatie

25-9-2014. Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505

25-9-2014. Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505 Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505 Lichamelijk: pijn, fysieke beperkingen, afweging behandeling vs bijwerkingen Angst en onzekerheid: verloop ziekte,

Nadere informatie

Partnerondersteuning. Je partner heeft borstkanker. Jessa Ziekenhuis vzw. Dienst kwaliteit. versie april 2011 (Object-ID )

Partnerondersteuning. Je partner heeft borstkanker. Jessa Ziekenhuis vzw.  Dienst kwaliteit. versie april 2011 (Object-ID ) Partnerondersteuning Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Je partner heeft borstkanker Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 30 90 22 Jessa Ziekenhuis

Nadere informatie

Dit systeem is jouw onderbewustzijn

Dit systeem is jouw onderbewustzijn Besturingssysteem op de achtergrond Dagelijks open je het bureaublad op je pc of tabloid. Je start je mail en internet en ondertussen open je een game. Je mag er dagelijks op vertrouwen dat je pc doet

Nadere informatie

Arrangement 1 De Luisterthermometer

Arrangement 1 De Luisterthermometer Arrangement 1 De Luisterthermometer DEEL 2 De medewerker Naam: Organisatie: Manager: Datum: Luisterprincipe 2 Luisteren is geven 2.1 Gehoord zijn Je hebt de afgelopen weken vast een keer met je manager

Nadere informatie

OEFENINGEN BIJ DE WERKGEEST

OEFENINGEN BIJ DE WERKGEEST OEFENINGEN BIJ DE WERKGEEST Het werkmateriaal is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. Werkmateriaal Sociaal Emotionele Educatie (SEE) Alle informatie is te vinden op de website Jan Ausum en Mieke

Nadere informatie

Ziekenzegening. Inleiding. Kruisteken We staan hier samen rond het ziekbed van

Ziekenzegening. Inleiding. Kruisteken We staan hier samen rond het ziekbed van Ziekenzegening. 1. Wat wil ik tot uitdrukking brengen in dit ritueel? Zoeken naar een houvast in momenten van verdriet en ontreddering. Zoeken naar sterkte voor de zieke om zijn weg te kunnen gaan. Zoeken

Nadere informatie

Het koninkrijk van God vlakbij

Het koninkrijk van God vlakbij Het koninkrijk van God vlakbij Dit werkboek is van : Cellessen voor kinderen van 8-12 jaar Serie lessen voor kleine groepen; leeftijd 8-12 jaar Lessen zijn geschreven op basis van het boek Natuurlijk BOVENnatuurlijk

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Beste Lezer. Voor u ligt de bundel met als thema afscheid, de dood, rouwverwerking. Het heeft mij jaren gekost om deze bundel vorm te geven.

Beste Lezer. Voor u ligt de bundel met als thema afscheid, de dood, rouwverwerking. Het heeft mij jaren gekost om deze bundel vorm te geven. Beste Lezer Voor u ligt de bundel met als thema afscheid, de dood, rouwverwerking Het heeft mij jaren gekost om deze bundel vorm te geven. De flarden waren er al heel lang, maar ik kreeg het niet voor

Nadere informatie

Gespreksvragen bij Podcastserie

Gespreksvragen bij Podcastserie 1.1.1 Inhoud 1 Podcast: Mieke en Claudia over Tinie... 2 2 Podcast: Afscheid... 4 3 Podcast: Dieren... 4 4 Podcast: Gedicht van Marinus van den Berg... 5 5 Podcast: Harpmuziek... 5 6 Podcast: Koning...

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie