1 OBS t Eenspan Oosterstraat HG Emmen Telefoon: Website:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 OBS t Eenspan Oosterstraat HG Emmen Telefoon: Website:"

Transcriptie

1 1 OBS t Eenspan Oosterstraat HG Emmen Telefoon: Locatieleider@obs-eenspan.nl Website:

2 Bezoekadres Oosterstraat HG Emmen Telefoonnummer: Website: Locatieleider: Jan Duursma Joke Leertouwer a.i. Clusterdirecteur: Annelies Lubbers Bestuur Openbaar onderwijs Emmen Vreding AZ Emmen Postadres Gemeente Emmen Afdeling Openbaar Onderwijs Postbus RA Emmen Telefoonnummer: gemeente@emmen.nll Internet: 2 OBS t Eenspan Oosterstraat HG Emmen Telefoon: Locatieleider@obs-eenspan.nl Website:

3 Signatuur: De school is een openbare basisschool. De identiteit van de school is openbaar. Dat wil zeggen dat iedereen, ongeacht afkomst, politieke overtuiging of godsdienst welkom is. De openbare school is actief pluriform en discrimineert niet. De openbare school: schenkt nadrukkelijk aandacht aan de verschillende godsdienstige, levensbeschouwelijke en maatschappelijke waarden in de Nederlandse samenleving; leert leerlingen om te gaan met vrijheid en verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en samenwerking; leert leerlingen een eigen sociale positie te ontwikkelen, zodat ze later deel kunnen nemen aan een democratische en pluriforme samenleving (nationaal, Europees en mondiaal); geeft leerlingen optimale kansen om hun schoolloopbaan met succes te voltooien (ook aan leerlingen uit achtergebleven of achtergestelde groepen in de samenleving, en aan hoogbegaafde leerlingen); hanteert de verscheidenheid aan normen en waarden bewust als aangrijpingspunt om het onderwijs vorm te geven; leert leerlingen visies uit te wisselen en bereidt ze er op voor dat zij als volwassenen moeten bijdragen aan een veelvormige samenleving; bevordert de integratie van allochtone leerlingen. De identiteit van de openbare school maak je niet zichtbaar met mooie woorden. Het zijn de mensen die de identiteit van de openbare school zichtbaar maken: de schoolleiding, de leerkrachten, het onderwijsondersteunend personeel, de ouders en de leerlingen. Zij moeten waar maken, waar de openbare school voor staat. Zij moeten de actieve pluriformiteit van het openbaar onderwijs vorm geven in de school. Onze school behoort samen met obs Delftlanden en Montessorischool Emmen tot cluster OBS t Eenspan Oosterstraat HG Emmen Telefoon: Locatieleider@obs-eenspan.nl Website:

4 Voorwoord De basisschool is een stukje van je leven. Voor de kinderen en voor u. Jarenlang is er diezelfde weg van huis naar school en weer terug. Wist u dat u in de loop van de jaren uw kind in totaal zo'n 8000 uur toevertrouwt aan de zorg van de basisschool? Dat is een belangrijk deel van een kinderleven. Een school kies je dan ook met zorg. Scholen verschillen in manier van werken, in sfeer en resultaten. Ze verschillen in kwaliteit. Dat maakt het kiezen niet eenvoudig. OBS t Eenspan heeft voor u deze gids samengesteld om u te helpen bij het kiezen van een school voor uw kind. We willen u laten zien wat OBS t Eenspan voor de kinderen en hun ouders(s)/verzorger(s) kan betekenen. Natuurlijk is deze gids ook bedoeld voor ouders die nu kinderen op onze school hebben. Aan hen leggen we verantwoording af over onze manier van werken en voor de resultaten die we op t Eenspan halen. In deze gids kunt u antwoorden vinden op uw vragen. De schoolgids bestaat uit twee delen: algemene schoolgids (vastgesteld voor meerdere jaren); informatiegids per schooljaar. Deze laatste zal jaarlijks geactualiseerd worden. De schoolgids wordt in de Medezeggenschapraad (MR) besproken en de schoolgids, zoals deze er nu ligt, heeft de instemming van deze MR. De inspectie toetst of de schoolgids voldoet aan de wettelijke voorschriften. De algemene schoolgids en de informatiegids zijn via de website te downloaden en staan daarnaast onder het tabblad documenten op het ouder-school communicatiemiddel Schoudercom. Wat staat er in de schoolgids? In de schoolgids kunt u lezen waar de school voor staat, welke visie en uitgangspunten wij hanteren en hoe wij proberen de kwaliteit van ons onderwijs voortdurend te verbeteren. Er wordt ingegaan op de organisatie en inhoud van ons onderwijs. Er staat onder andere informatie in over de kwaliteitszorg, over de ondersteuning van kinderen met specifieke leerbehoeften, hoe de onderwijstijd is ingedeeld, de ouderbijdrage, de rechten en plichten van ouders en de wijze waarop de buitenschoolse opvang is geregeld. Wat staat er in de informatiegids? In de informatiegids vindt u de meer praktische informatie als schooltijden, vakantieregeling, adressen etc. De gids wordt jaarlijks geactualiseerd. Van wijzigingen en verdere actuele mededelingen gedurende de rest van het schooljaar worden de ouders geïnformeerd via SchouderCom. Tevens verschijnt de nieuwsbrief iedere maand. Deze nieuwsbrieven zijn terug te lezen op het ouderportaal SchouderCom van de school. Algemene informatie over de school vindt u op onze site: We hopen dat u onze school- en informatiegids met plezier leest. Wij wensen u en uw kinderen een plezierige en waardevolle tijd toe op OBS t Eenspan. Namens het team en de medezeggenschapraad, Joke Leertouwer Locatieleider a.i. 4 OBS t Eenspan Oosterstraat HG Emmen Telefoon: Locatieleider@obs-eenspan.nl Website:

5 Inhoud Voorwoord... 4 OBS t Eenspan... 7 Team OBS t Eenspan... 7 Organisatie van de school... 8 Schooltijden... 9 Gemiddelde tijdsbesteding per vak- en vormingsgebied... 9 Gymtijden Pauzes Brengen en halen van leerlingen Overblijven / tussen schoolse opvang (TSO) Voorschoolse en naschoolse opvang Vakantieregeling schooljaar Studiedagen schooljaar Verlof Regels en Afspraken Schoolregels Mobiele telefoons Pesten Plagen mag, pesten niet! Pestprotocol In de praktijk Het leerstofaanbod De kernvakken Ontwikkelingsgebieden in de onderbouw Ontwikkelingsgebieden in de midden- en bovenbouw Creatieve vorming Sociaal-emotionele ontwikkeling Geestelijke stromingen: humanistisch vormingsonderwijs en godsdienstig vormingsonderwijs 22 Huiswerk De weg naar het voortgezet onderwijs Schoolkeuze Eindtoets groep Voorbereiding op het voortgezet onderwijs Afsluiting groep Verjaardagen Leerlingenraad OBS t Eenspan Oosterstraat HG Emmen Telefoon: Locatieleider@obs-eenspan.nl Website:

6 Opbrengsten Ontwikkelpunten voor Beleid in uitvoering en doelen voor Het ABC Aandachtspunten voor rijdende ouders Afwezigheid groepsleerkracht Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Brede School Brengen en halen van leerlingen Contact met de leerkracht Eerste schooldagen van onderbouwleerlingen Foto s op website Geplande contactmomenten met de leerkracht Gevonden voorwerpen Gezonde School GGD Drenthe Hoofdluisbestrijding Infectieziekten Kinderen met een allergie Medisch handelen Nieuwsbrieven Ouderavonden Schoolbenodigdheden voor midden- en bovenbouw Schoolreizen Schoolvoorstellingen Stagiaires Ziekmelding Ouderparticipatie Medezeggenschap (MR) Activiteitencommissie (AC) Financiële lasten Vrijwillige ouderbijdrage Schoolreis Overblijven Stichting Leergeld Schoolkalender OBS t Eenspan Oosterstraat HG Emmen Telefoon: Locatieleider@obs-eenspan.nl Website:

7 OBS t Eenspan Onze school ligt in het centrum van Emmen. Op loopafstand bevinden zich de Emmer Dennen, het Scheper ziekenhuis en diverse scholen voor voortgezet onderwijs. De school beschikt over een lokaal voor Buitenschoolse en Voorschoolse opvang. Wij willen op t Eenspan dat kinderen zichzelf kunnen zijn, zich hier goed voelen en met plezier naar school gaan. Kinderen op school moeten veel leren en ontdekken; wat vinden ze interessant, waar zijn ze goed in zijn en waar geloven ze in. We komen er achter dat we veel op elkaar lijken, maar dat we soms ook verschillen. We leren om samen te werken en om respect voor elkaar te hebben. t Eenspan staat midden in de samenleving en gaat uit van de normen en waarden ván die samenleving. Zo krijgt ieder kind de kans om zich te ontwikkelen. Om kansen te grijpen en om een gelukkig kind te zijn. We willen dat elk kind op t Eenspan weet: Ik ben en voel me welkom. Van de kinderen die de school bezoeken, komt 37% van de leerlingen uit de directe schoolomgeving, postcodegebied 7822, en de rest, 63 % uit de wijdere omgeving. (Stand januari 2018) Op de teldatum, 1 oktober 2018 staan ongeveer 240 leerlingen ingeschreven. Er zijn 18 medewerkers. Team OBS t Eenspan Het team van OBS t Eenspan bestaat uit de clusterdirecteur, de locatieleider, leerkrachten, een administratief medewerkster en een conciërge. Naam: Functie: Aanwezigheid: Annelies Lubbers Clusterdirecteur Wisselend aanwezig Joke Leertouwer Locatieleider ad interim Gehele week aanwezig. Marchien de Jong Leerkracht groep 1-2 a, groep 5a en groep 6 Aanwezig op de maandag, dinsdag donderdag, vrijdag Riek Bulterman Leerkracht groep 1-2a Aanwezig op dinsdagmiddag t/m vrijdagmorgen. Deels maandag. Ina Garming Leerkracht groep 1-2b Gehele week aanwezig Pauline ten Brinke Leerkracht groep 3 Maandag en dinsdag aanwezig. Petra Niewold Leerkracht groep 3 Woensdag t/m vrijdag aanwezig Gea Sikken Leerkracht groep 4 Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag aanwezig Kimberly Lamain Leerkracht groep 4 en groep 8 Aanwezig op woensdag t/m vrijdag. 7 OBS t Eenspan Oosterstraat HG Emmen Telefoon: Locatieleider@obs-eenspan.nl Website:

8 Naam: Functie: Aanwezigheid: Grietje Roede Leerkracht groep 5a Maandag t/m donderdag aanwezig Ine Jeuring Leerkracht groep 5b Aanwezig op maandag, dinsdag en vrijdag. Deels woensdag. Ilona Loves Leerkracht groep 5b Aanwezig op woensdag en donderdag Bart Root Leerkracht groep 6 Gehele week aanwezig Joko Potze Leerkracht groep 7a Gehele week aanwezig Henk Goeree Leerkracht groep 7-8b Aanwezig op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag Karen Goeree Leerkracht groep 7-8b Op woensdag aanwezig Sabine Prigge Leerkracht groep 8a Op maandag t/m woensdag aanwezig Henny Ubels Intern begeleider Aanwezig op dinsdag t/m donderdag Organisatie van de school De leerlingen van OBS t Eenspan zijn verdeeld over 10 groepen: Groep: Maandag: Dinsdag: Woensdag: Donderdag: Vrijdag: 1-2 a ochtend: Juf Marchien Juf Marchien Juf Riek Juf Riek Juf Riek de Jong de Jong Bulterman Bulterman Bulterman middag: Juf Marchien de Jong Juf Marchien de Jong Juf Riek Bulterman 1-2b ochtend: Juf Ina Garming Juf Ina Garming Juf Ina Garming Juf Ina Garming Juf Ina Garming middag: Juf Ina Garming Juf Ina Garming Juf Ina Garming 3 ochtend: Juf Pauline ten Brinke Juf Pauline ten Brinke Juf Petra Niewold Juf Petra Niewold Juf Petra Niewold middag: Juf Pauline ten Brinke Juf Pauline ten Brinke Juf Petra Niewold Juf Petra Niewold 4 ochtend: Juf Gea Sikken Juf Gea Sikken Juf Kimberly Juf Gea Sikken Juf Gea Sikken Lamain middag: Juf Gea Sikken Juf Gea Sikken Juf Gea Sikken Juf Gea Sikken 8 OBS t Eenspan Oosterstraat HG Emmen Telefoon: Locatieleider@obs-eenspan.nl Website:

9 Groep: Maandag: Dinsdag: Woensdag: Donderdag: Vrijdag: 5a ochtend: Juf Grietje Juf Grietje Juf Grietje Juf Grietje Juf Marchien Roede Roede Roede Roede de Jong middag: Juf Grietje Roede Juf Grietje Roede Juf Grietje Roede Juf Marchien de Jong 5b ochtend: Juf Ine Jeuring Juf Ine Jeuring Juf Ilona Loves Juf Ilona Loves Juf Ine Jeuring middag: Juf Ine Jeuring Juf Ine Jeuring Juf Ilona Loves Juf Ine Jeuring 6 ochtend: Meester Bart Root Meester Bart Root Meester Bart Root Meester Bart Root Meester Bart Root middag: Meester Bart Root Meester Bart Root Juf Marchien de Jong Meester Bart Root 7a ochtend: Meester Joko Potze middag: Meester Joko Potze 7-8b ochtend: Meester Henk Goeree Meester Joko Potze Meester Joko Potze Meester Henk Goeree Meester Joko Potze Juf Karen Goeree Meester Joko Potze Juf Henny Ubels Meester Henk Goeree Meester Joko Potze Meester Joko Potze Meester Henk Goeree middag: Meester Henk Goeree Meester Henk Goeree Meester Henk Goeree Juf Petra Niewold 8a ochtend: Juf Sabine Prigge Juf Sabine Prigge Juf Sabine Prigge Juf Kimberly Lamain Juf Kimberly Lamain middag: Juf Sabine Prigge Juf Sabine Prigge Juf Kimberly Lamain Juf Kimberly Lamain Schooltijden Op OBS t Eenspan zijn de schooltijden voor de verschillende groepen als volgt verdeeld: Groep 1 t/m 4: Maandag uur uur Dinsdag uur uur Woensdag uur Donderdag uur uur Vrijdag uur Groep 5 t/m 8: Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag uur uur uur uur uur uur uur uur uur Gemiddelde tijdsbesteding per vak- en vormingsgebied Op OBS t Eenspan houden wij de volgende gemiddelde tijdsbesteding per vakgebied aan: 9 OBS t Eenspan Oosterstraat HG Emmen Telefoon: Locatieleider@obs-eenspan.nl Website:

10 Urentabel schooljaar: Gr.1/2 Gr.3 Gr.4 Gr.5 Gr6 Gr7 Gr8 Lichamelijke oefening 5;30 1;30 1;30 1;30 1;30 1;30 1;30 Taal/spelling 4;35 10;15 6;30 6;05 5;50 5;35 5;35 Technisch lezen 3;20 2;20 2;20 2;20 2;20 Begrijpend lezen 0;45 1;55 1;55 1;45 1;45 Schrijven 1;40 0;50 0;30 0;30 0;30 0;30 Rekenen en wiskunde 3;30 4;30 5 4;55 4; Engelse taal Wereldoriëntatie 0;30 0,30 0,30 2;40 2;55 2;25 2;25 Sociale vaardigheden 0;30 0;30 0;30 0;40 0;40 0;45 0;45 Verkeerseducatie 0;30 0;30 0;30 0;30 0;30 0;30 0;30 Bevordering gezond gedrag 0;45 0;20 0;20 0;55 0;55 0;55 0;55 Expressie en muziek 1;45 1;45 1;30 1;30 1;45 1;45 Expressie en werken 6:55 Pauze 1;15 1;15 1;15 1;15 1;15 1;15 Totaal aantal uren per week 23;45 23;45 23;45 25;45 25;45 25;45 25;45 Toelichting tabel: bij de groepen 1 en 2 is ook taal- en rekentijd ondergebracht bij expressie/werken en is wereldoriëntatie ondergebracht bij taal/rekenen; bij groep 3 valt technisch lezen onder taal/spelling; onder wereldoriëntatie vallen de vakken; natuur, biologie, techniek, verkeer, levensbeschouwelijke vorming, aardrijkskunde en geschiedenis; tijdens gezond gedrag wordt er aandacht besteed aan actief burgerschap en techniek; onder expressie vallen muziek, tekenen, handvaardigheid, drama en dansante vorming; tijdens het zelfstandig werken wordt er werk afgemaakt van taal, rekenen, begrijpend lezen, Engels, schrijven en wereldoriëntatie. Gymtijden Groep 3 Dinsdagmiddag uur Groep 3 Vrijdagmorgen uur Groep 4 Dinsdagmorgen uur Groep 4 Vrijdagmorgen uur Groep 5a Dinsdagmiddag uur Groep 5a Vrijdagmorgen uur Groep 5b Dinsdagmorgen uur Groep 5b Woensdagmorgen uur Groep 6 Maandagmiddag uur Groep 6 Woensdagmorgen uur Groep 7a Maandagmiddag uur Groep 7a Woensdagmorgen uur Groep 7b/8b Dinsdagmorgen uur Groep 7b/8b Donderdagmorgen uur Groep 8a Maandagmorgen uur Groep 8 Donderdagmorgen uur Pauzes De pauzetijd voor de ochtendpauze van de groepen 3 t/m 5 is van uur De pauzetijd voor de ochtendpauze van de groepen 6 t/m 8 is van uur Tijdens de pauze wordt er door de leerkrachten toezicht gehouden. De kleuters krijgen elke morgen rond uur de gelegenheid om iets te eten en te drinken. 10 OBS t Eenspan Oosterstraat HG Emmen Telefoon: Locatieleider@obs-eenspan.nl Website:

11 Brengen en halen van leerlingen Vanaf uur staan er leerkrachten op het plein, zodat er toezicht is wanneer de kinderen op het plein spelen. De ouder(s) van de kinderen van de groepen 1 en 2 mogen de kinderen vanaf uur naar binnen brengen. Om uur gaat de eerste bel. De kinderen van groep 3 t/m 8 gaan dan naar binnen. We starten om uur met de lessen. Om uur is het middagpauze en kunnen de kinderen, wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van de tussen schoolse opvang, naar huis om te eten. s Woensdags is dit om uur en zijn de kinderen s middags vrij. Uitgezonderd de woensdag, staan er, vanaf uur, weer leerkrachten op het plein, zodat er toezicht is wanneer de kinderen op het plein spelen. De leerlingen van groep 1 en 2 mogen door de ouder(s) naar binnen worden gebracht. N.B. Kinderen die naar huis gaan worden niet voor uur verwacht i.v.m. het toezicht en verantwoordelijkheid van de overblijfouders. Om uur gaat de eerste bel. Om uur beginnen de lessen. Om uur gaat de school uit en kunnen ouders hun kinderen komen halen. De kinderen lopen samen met de groepsleerkracht naar buiten. De ouders wachten de kinderen buiten op. Overblijven / tussen schoolse opvang (TSO) Het overblijven op school is mogelijk op vier middagen per week, te weten op maandag-, dinsdag-, donderdagen vrijdagmiddag tussen uur en uur. Op deze dagen zijn vaste overblijfkrachten (ouders van school) aanwezig. Als uw kind moet overblijven kunt u dat het beste bij de leerkracht melden. De kinderen mogen geen snoep meenemen. Voor de jongste kinderen geldt, dat zij alleen kunnen overblijven op dagen dat zij ook smiddags naar school gaan. Op dagen dat ze s-middags vrij zijn, worden ze geacht niet over te blijven. Tijdens het overblijven eten de kinderen gezamenlijk met de begeleider een broodje. Na de lunch mogen de kinderen buiten spelen. Bij slecht weer worden er binnen activiteiten georganiseerd. Coördinator overblijven is: mevr. Annika Boonstra : telefoon: Per kind kunt u een bedrag per bank overmaken voor het overblijven en wordt er per kind een administratieve kaart bijgehouden. Tarieven: 10x = 12,50; 20x = 25,00; 30x = 37,50; 40x = 50,00 Graag uitsluitend per bank overmaken op bankrekeningnummer NL 34 RABO t.n.v. Stichting obs t Eenspan inzake overblijven t Eenspan, onder vermelding van de naam van uw kind. Wanneer het saldo bijna op is krijgt uw zoon/dochter een briefje mee. Ouders hebben de mogelijkheid via de gemeente Emmen om de kosten van het overblijven te betalen via de participatiewebshop van de gemeente Emmen: Alle leerlingen en ouders die overblijven zijn W.A. verzekerd. Voorschool Op de voorschool worden de peuters spelenderwijs voorbereid op de basisschool. Het belangrijkste verschil met een peuterspeelzaal en de reguliere kinderopvang is dat een voorschool onderdeel is van de basisschool. Daarmee ontstaat er een doorgaande leerlijn vanaf 2,5 jaar. Op de voorschool kunnen peuters, gedurende 10 uur per week, verdeeld over 3 dagdelen in de week, deelnemen in een groep van maximaal 13 peuters. Op de voorschool werken we met het programma: Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE). Met dit programma stimuleren we de ontwikkeling van het kind door extra taalaanbod en taalondersteuning. 11 OBS t Eenspan Oosterstraat HG Emmen Telefoon: Locatieleider@obs-eenspan.nl Website:

12 De voorschool werkt met de methode Uk & Puk, speciaal voor kinderen vanaf 2,5 jaar tot 4 jaar. Het gaat altijd over herkenbare thema s zoals: ziek zijn, een broertje/zusje krijgen of jarig zijn. Bij elk thema horen activiteiten, prentenboeken, liedjes en spelletjes. De peuter leert spelenderwijs nieuwe woordjes, maar er zijn ook spelletjes waarbij ze oefenen met beginnend rekenen en/of sociale vaardigheden. Deze activiteiten doen ze onder leiding van gekwalificeerd personeel en in nauwe aansluiting op de lesmethodes en programma s van het basisonderwijs. Ouders zijn niet verplicht hun peuter op een voorschool te plaatsen. Dit gebeurt op vrijwillige basis. De maandelijkse bijdrage van ouders is inkomen gerelateerd. De houder van de voorschoolse voorziening dient zowel aan de wettelijke als aan de aanvullend door de gemeente gestelde, geldende VVE-certificeringseisen te voldoen. De hoogte van de gemeentelijke subsidie wordt bepaald door de relatie tussen het gezamenlijke ouderinkomen, de eventuele kinderopvangtoeslag en de mogelijke indicering door het consultatiebureau. We onderhouden een zeer goede relatie met de voorschool. Het pedagogisch handelen is op elkaar afgestemd. We zorgen voor een warme overdracht bij de overgang van de voorschool naar onze basisschool. De voorschool valt onder verantwoording van Kinderopvang Meerdijk. Kinderen van de voorschool moeten zich ook tijdig inschrijven bij ons op school. Kinderopvang Meerdijk Tel: info@kdvmeerdijk.nl Voorschoolse en naschoolse opvang Vanaf 1 augustus 2007 is elke school verplicht buitenschoolse opvang aan de ouders aan te bieden. Op onze school wordt de buitenschoolse opvang geboden door Kinderopvang Meerdijk. Als ouder heeft u trouwens volledige keuzevrijheid. U kunt zelf kiezen bij welke organisatie u de BSO wilt regelen; ook bij organisaties die geen samenwerkingsovereenkomst hebben afgesloten met de school. Kinderopvang Meerdijk Tel: info@kdvmeerdijk.nl Vakantieregeling schooljaar Aanvang schooljaar 3 september 2018 Herfstvakantie 20 t/m 28 oktober 2018 Kerstvakantie 22 december 2018 t/m 6 januari 2019 Voorjaarsvakantie 16 februari t/m 24 februari 2019 Meivakantie 19 april t/m 5 mei 2019 Hemelvaart + extra vrije dag 30 en 31 mei 2019 Pinkstermaandag 10 juni 2019 Zomervakantie 12 juli t/m 25 augustus 2019 Afsluiting schooljaar Studiedagen schooljaar De zomervakantie start op 12 juli voor alle groepen om uur. Op de volgende dagdelen hebben de kinderen vrij omdat de leerkrachten een studiedag hebben: woensdagochtend 10 oktober (leerlingen gehele dag vrij) vrijdagmiddag 7 juni (leerlingen vrijdagmiddag vrij) woensdag 12 juni (leerlingen woensdagochtend vrij) Verlof Ouder(s)/verzorger(s) die door bepaalde omstandigheden hun vakantie niet binnen de schoolvakanties kunnen plannen en voor hun kinderen van bovenstaande vakantieregeling willen afwijken, moeten dit aanvragen bij de 12 OBS t Eenspan Oosterstraat HG Emmen Telefoon: Locatieleider@obs-eenspan.nl Website:

13 locatieleider. We houden ons aan de verlofregeling van ons bestuur; zoals in de wet geregeld. We zien het als een wederzijdse inspanningsverplichting om ons aan de leerplichtwet te houden. Regels en Afspraken Schoolregels Wij hanteren de volgende gedragsregels op onze school: er is wederzijds sprake van respect in het onderlinge contact en respect voor de persoonlijke levenssfeer van de ander. We behandelen een ander zoals we zelf ook graag behandeld willen worden; er wordt niet gediscrimineerd of uiting gegeven aan racistische opvattingen; er is geen sprake van bedreiging of pestgedrag; niemand wordt aangesproken op uiterlijk of seksuele geaardheid; eigendommen van een ander worden gerespecteerd; meningsverschillen worden in een gesprek opgelost op een voor de betrokkenen geschikt moment; schoolafspraken gelden niet alleen voor kinderen, maar ook voor de volwassenen in de school. rennen en fluiten bewaren we voor buiten; de kleuters, in de groepen, 1 en 2, worden door de ouders/verzorgers naar het lokaal gebracht. Dit kan vanaf uur en vanaf uur. de kinderen van groep 3 t/m 8 blijven op het plein/veld en gaan bij de eerste bel om uur en uur naar binnen. Bij slecht weer om uur en uur. Op het schoolplein wordt toezicht gehouden van uur tot uur, in de ochtendpauze en van uur tot uur; fietssleutels, telefoons e.d. worden in de klas in een bakje gelegd; We lopen met de fiets aan de hand over het schoolplein Voor schooltijd en In de pauzes zijn we niet bij de fietsenstalling bij de lokalen Schoolregels hangen op de prikborden in de halletjes zichtbaar voor iedereen. Wij hanteren vier centrale schoolafspraken: Voor groot en klein zullen we aardig zijn We zullen goed voor onze spullen zorgen, dan zijn ze weer te gebruiken morgen De school is binnen een wandelgebied, maar buiten hoeft dat lekker niet Hard roepen en fluiten dat doe je lekker buiten Deze afspraken worden aan het begin van elk schooljaar (de eerste drie weken) uitgebreid behandeld en vervolgens plaatsen de kinderen hier hun handtekening onder. Daarnaast is het mogelijk dat een klas nog een aantal extra gedragsregels opstelt. Deze worden dan bijgevoegd. Na enkele weken wordt het hanteren van deze regels met de kinderen geëvalueerd. Mobiele telefoons Het komt steeds vaker voor dat kinderen een mobiele telefoon mee naar school nemen. Het mobieltje wordt onder schooltijd in een bakje in de klas gelegd en mag aan het einde van de schooldag weer mee naar huis worden genomen. De telefoon moet gedurende de schooldag uitstaan. Heeft u vragen over uw kind of andere zaken die de school aangaan, loop dan gerust binnen en praat erover met de locatieleider. Na schooltijd is er altijd ( op afspraak) gelegenheid om bepaalde zaken betreffende uw kind met de leerkracht en/ of intern begeleider te bespreken. En tot slot Wilt u de door u gemaakte foto s en filmpjes op school niet op het internet plaatsen? Niet alle ouder(s)/verzorger(s) stellen dit op prijs. Indien we met de kinderen op de fiets ergens naartoe gaan mogen de kinderen i.v.m. de veiligheid geen teenslippers dragen. Wij kunnen tijdens bijzondere activiteiten afwijken van de reguliere schooltijden. Eventuele wijzigingen dient u zelf te regelen met de kinderopvang. 13 OBS t Eenspan Oosterstraat HG Emmen Telefoon: Locatieleider@obs-eenspan.nl Website:

14 Onze externe vertrouwenspersonen zijn (zie ook algemene schoolgids): mevrouw Jennifer Bakker en de heer Maarten de Wit. Bereikbaar via Sedna: Parallelweg GM Emmen Telefoon: Klachten of problemen in de vorm van persoonlijke problemen kunnen kinderen en/of ouders ook melden bij de vertrouwenspersoon binnen de school. Tevens is de vertrouwenspersoon aandachtfunctionaris kindermishandeling. Onze intern vertrouwenspersoon is Henny Ubels Pesten Plagen mag, pesten niet! Het is van groot belang de kinderen de verschillen tussen pesten en plagen uit te leggen. Een probleem kan ontstaan als kinderen plaag- als pestactiviteiten zien. Het is belangrijk dit serieus te nemen en de plagers duidelijk te maken dat de ander hun gedrag niet leuk vindt en dat ze dit moeten stoppen. Pestprotocol Dit protocol is bij de directie op te vragen en te vinden op het ouderportaal SchouderCom. Wat doen we wanneer er gesignaleerd wordt (door gepeste leerling zelf, ouders, andere leerling of leerkracht) dat een leerling wordt gepest? De leerkracht brengt de partijen bij elkaar voor een verhelderingsgesprek en probeert samen met hen de pesterijen op te lossen en (nieuwe) afspraken te maken. Bij herhaaldelijk pestgedrag neemt de leerkracht duidelijk stelling en houdt een bestraffend gesprek met de leerling die pest. Bij pestgedrag worden de ouders( van pester en gepeste) op de hoogte gebracht van het pestgedrag. Leerkracht(en) en ouders proberen in goed overleg samen te werken aan een bevredigende oplossing. Op OBS t Eenspan is een pestcoördinator aanwezig. Dit is Pauline te Brinke. 14 OBS t Eenspan Oosterstraat HG Emmen Telefoon: Locatieleider@obs-eenspan.nl Website:

15 In de praktijk Het leerstofaanbod De kernvakken De leerdoelen zijn afgestemd op de leerlijnen van het primair onderwijs. De basisleerlijn geldt in principe voor alle kinderen. Natuurlijk wordt er ook afgestemd op de onderwijsbehoefte van de individuele kinderen. De leerkracht geeft instructie op zowel groeps- als individueel niveau en werkt handelingsgericht. In de praktijk vertaalt voorgaande zich in de volgende punten: de leerinhouden in de verschillende leerjaren sluiten op elkaar aan; de kinderen hebben verantwoordelijkheid voor de organisatie van hun eigen leerproces die past bij hun ontwikkelingsniveau; ons onderwijs leert kinderen leren vanuit vaardigheidsdoelen gericht op de 21 e eeuw; we werken opbrengst- en handelingsgericht op basis van leerlijnen en leerdoelen; het leerstofaanbod voorziet in het gebruik leren maken van ICT; de school besteedt aandacht aan actief (goed) burgerschap. Taal-leesonderwijs We leren de kinderen taal om goed met anderen om te kunnen gaan en om effectief te kunnen communiceren. Om de wereld om je heen goed te kunnen begrijpen is het nodig om de taal adequaat te leren gebruiken. Ook bij veel andere vakken heb je taal nodig. Het is belangrijk dat kinderen snel goed kunnen lezen, zodat ze daardoor de informatie bij de andere vakken beter kunnen begrijpen en gebruiken. In de praktijk vertaalt voorgaande zich in de volgende punten: onze school investeert actief in allerlei leesstimulerende activiteiten zoals de voorleeswedstrijden en Drentse Kinderboekenjury; de leerkrachten werken in de groepen 1 en 2 structureel met taalontwikkelingsmaterialen; de leerkrachten van groepen 3 en 4 beschikken over een goede (actuele) methode voor technisch lezen; de leerkrachten van groep 5 t/m 8 beschikken over een goede (actuele) methode voor begrijpend lezen; de leerkrachten van de groepen 5 t/m 8 beschikken over een goede (actuele) methode voor voortgezet technisch lezen; de leerkrachten van de groepen 4 t/m 8 beschikken over een goede (actuele) methode voor taal- en spellingsonderwijs in de groepen 5 t/m 8 wordt dagelijks door alle kinderen minuten gelezen. Hiervoor worden verschillende werkvormen gebruikt; in de school is een rijke talige omgeving; de school hanteert een dyslexieprotocol. Rekenen en Wiskunde Rekenen en wiskunde vinden we een belangrijk vak. Voor rekenen bevindt het startpunt zich in de realiteit van de klas, de kinderen en de leerkracht. Kinderen en de omgeving geven voortdurend aanleiding tot rekenen en wiskundige activiteit. Binnen rekenen en wiskunde is het dan ook belangrijk om veel gebruik te maken van werkelijkheidssituaties. Met dit gedachtengoed in ons achterhoofd verzorgen we met behulp van onze rekenmethode het dagelijkse aanbod op dit gebied. Dit borgt dat we expliciet aandacht besteden aan rekenen en wiskunde en aan het automatiseren van het geleerde. In de praktijk vertaalt voorgaande zich in de volgende punten tijdens de rekenlessen wordt er gebruik gemaakt van werkelijkheidssituaties; rekencontexten worden ook buiten de rekenles aangeboden; er wordt expliciet aandacht besteed aan het automatiseren; de school beschikt over een protocol rekenproblemen. Wereldoriëntatie 15 OBS t Eenspan Oosterstraat HG Emmen Telefoon: Locatieleider@obs-eenspan.nl Website:

16 Kinderen zijn van nature leergierig. Wij willen de kinderen stimuleren en uitdagen om de wereld te onderzoeken en te ontdekken. In de praktijk vertaalt voorgaande zich in de volgende punten: kinderen verantwoordelijk maken voor hun eigen leerproces; ruimte geven aan verschillende leerstijlen om tot kennis te komen; leren door het leggen van relaties. Ze leren begrijpen dat geschiedenis, aardrijkskunde en natuurkunde weliswaar aparte vakken zijn, maar ook verband met elkaar hebben. Hoe meer verbanden er worden gelegd, hoe beter een kind leert; kinderen zijn o.a. in staat om: een bijdrage te leveren aan klassikale discussies en groepsdiscussies; kinderen hebben kennis van de belangrijkste gebeurtenissen, data en kenmerken van de bestudeerde samenlevingen uit het verleden en heden; kinderen ontwikkelen kwaliteiten die ze nodig hebben in de 21 e eeuw, zodat zij in staat zijn om met verandering in hun leven om te gaan. Er zijn persoonlijke doelen voor: onderzoek, aanpassingsvermogen, veerkracht, communicatie, moraliteit, samenwerking, respect en zorgzaamheid; kinderen hebben kennis en begrip van de eigen cultuur, maar ook van die van anderen. Cultuur, beeldende en kunstzinnige vorming Op t Eenspan vinden we het belangrijk dat kinderen kennismaken met zowel de kennisgebieden taal, rekenen en wereldoriëntatie als met vakken handvaardigheid, tekenen, beweging, drama en muziek. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat kinderen tijdens hun schoolloopbaan kennismaken met zoveel mogelijk verschillende facetten van cultuur. Te denken valt aan het bezoeken van musea, het bijwonen van theatervoorstellingen, workshops beeldende vorming, dans, muziek en erfgoededucatie. We vinden cultuureducatie belangrijk omdat het een beroep doet op de fantasie en creativiteit van onze leerlingen. Bovendien vergroot het de betrokkenheid van de leerlingen bij de samenleving. Indien mogelijk gaat onze voorkeur er naar uit om cultuureducatie zo aan te bieden dat het aansluit bij de thema s en onderwerpen van de betreffende groep. De leerlingen krijgen het dan in samenhang met de leerstof aangeboden en niet als losstaande activiteiten. Te denken valt aan het bezoeken van het Hunebedcentrum met groep 6, bezoeken van Herinneringscentrum Kamp Westerbork met groep 8. De bezoeken sluiten aan bij de lessen geschiedenis van betreffende groep. In andere gevallen wordt er voor gekozen om cultuureducatie aan te bieden in de vorm van losstaande activiteiten. Ilona Loves en Marchien de Jong zijn onze cultuurcoördinatoren. De beeldende en kunstzinnige vorming vindt voornamelijk plaats binnen de vakken tekenen en handvaardigheid. Binnen deze vakken wordt gepoogd van groep 1 t/m 8 de beeldende ontwikkeling in een vloeiende lijn te laten verlopen. Tevens wordt getracht de creativiteit van kinderen te ontwikkelen en kinderen de gelegenheid te bieden vertrouwd te raken met het omgaan met beeldende middelen, zodat ze die naar eigen inzicht en bedoeling kunnen gebruiken. Bij dit alles wordt o.a. gebruik gemaakt van tekenen met potlood, houtskool, Oost-Indische inkt, werken met verf, papier, stof en klei. Maar ook technieken als knippen, plakken, stempelen, borduren, weven zullen de revue passeren. ICT ICT neemt in ons onderwijs een steeds belangrijkere plaats in. De maatschappij van nu vraagt van onze kinderen ICT-kennis en -vaardigheden, daarom leren we onze kinderen planmatig om te gaan met ICTmiddelen. De leerkrachten gebruiken ICT in hun lessen en zorgen dat de kinderen aan de slag (kunnen) gaan met de computer(s), de ICT-programma s en de bijbehorende software. Ons feitelijke ICT-aanbod is dekkend voor de kerndoelen en algemene informatievaardigheden (aanbod)ict-middelen worden in voldoende mate en functioneel gebruikt in klassikale en niet-klassikale leersituaties (onderwijsleerproces). De 21st century skills zoals bijvoorbeeld het computational thinking, de mediawijsheid en de basiscompetenties in de omgang met de diverse office-pakketten komen hierbij aan bod. Engelse Taal 16 OBS t Eenspan Oosterstraat HG Emmen Telefoon: Locatieleider@obs-eenspan.nl Website:

17 In verband met onze moderne maatschappij, waarin Nederlands als taal niet meer voldoende is, gaan wij vanaf groep 1 Engels aan als tweede taal aanbieden. Beheersing van de Engelse taal vinden we van belang omdat kennis van deze taal steeds belangrijker wordt door de toenemende internationalisering, de groeiende mobiliteit en het veelvuldige gebruik van nieuwe media. Jonge kinderen zijn in staat om een tweede taal te verwerven en daar spelen wij graag op in. Voor de lessen Engels maken de groepen 7 en 8 gebruik van de interactieve methode The team. De methode zal in het schooljaar worden vervangen. Burgerschap en integratie Kinderen groeien op in een steeds complexere en multiculturele samenleving. Wij vinden het belangrijk om de kinderen op een goede manier voor te bereiden op deze samenleving. Daarnaast is aandacht besteden aan burgerschap en sociale integratie voor basisscholen een wettelijke opdracht. Bij ons op school is burgerschapsvorming niet een apart vak. Het is verweven met en in ons hele onderwijsaanbod. Onderwijs in burgerschap/sociale integratie krijgt bij ons op school aandacht in de vorm van: kennis en kennisoverdracht; in onze lessen hebben we het over: geestelijke stromingen, democratie, discriminatie, rechtspraak, verkiezingen; houding/attitude; aandachtspunten binnen ons onderwijs zijn samen werken, samen spelen, verantwoordelijkheid geven en nemen, zelfstandigheid; reflectie en meningsvorming. Deze komen naar voren bij bijvoorbeeld het debatteren over de dagelijkse stelling van het Jeugdjournaal in de groepen 5 tot en met 8; hierbij handelt het om het omgaan met levensvragen, waarden en normen binnen onze maatschappij; het werken aan sociale vaardigheden en het bevorderen van actief burgerschap en sociale interactie; In dit kader volgt het team eens in de twee jaar de Kanjertraining. De Kanjertraining is gericht op het creëren en behouden van een positief pedagogisch klimaat in de klas en op de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Alle leerlingen krijgen het hele jaar door Kanjertraining. Met de deelname aan Kanjertraining voldoet de school aan de doelen die worden gesteld door de wet Actief Burgerschap en Sociale integratie. Eén leerkracht volgt de cursus coördinator Kanjertraining. Dit is Pauline ten Brinke OBS t Eenspan brengt Burgerschap en integratie ook zelf in de praktijk. De school is daarmee ook oefenplaats hiervoor. Een paar voorbeelden van activiteiten die specifiek gericht zijn op Actief burgerschap en sociale integratie: er wordt in alle groepen aandacht besteed aan de thema s op de Anti - pestkalender; middels de Kanjertraining wordt er aandacht aan pesten besteed en een vragenlijst ingevuld; het is ook gebruikelijk dat er jaarlijks aandacht wordt besteed aan de 4 mei herdenking; in de bovenbouw doen de kinderen mee aan De derde kamer. Hierin kunnen alle kinderen van Nederland met elkaar debatteren over onderwerpen over de politiek; we kijken mee in de hogere groepen naar het tv-weekjournaal; houden excursies zoals naar Kamp Westerbork; het bezoeken van het Drents museum, Gevangenis Museum, diverse bedrijven en instellingen; er wordt aandacht besteed aan actualiteit m.b.t. het koningshuis; kinderen leren in de bovenbouw het eerste couplet van het Wilhelmus; In de groepen 7 en 8 worden lessen humanistische vorming en godsdienstonderwijs aangeboden. Bewegingsonderwijs Op onze school hechten we veel belang aan lichamelijke opvoeding. Opvoeding is wat ons betreft een zaak van hoofd, hart en handen. Daarnaast vinden we het vak belangrijk vanuit het sociale aspect: leren bewegen doe je altijd samen. De kleuters maken gebruik van het speellokaal, waar alle materialen aanwezig zijn voor kleutergymnastiek (KG). Ook worden hier de spellessen gegeven aan de kleuters. De groepen 1 en 2 hebben diverse keren per week kleutergymnastiek en op het plein wordt gebruik gemaakt van het buitenspelmateriaal. 17 OBS t Eenspan Oosterstraat HG Emmen Telefoon: Locatieleider@obs-eenspan.nl Website:

18 Vanaf groep 3 maken de leerlingen uitsluitend gebruik van het gymlokaal bij de school. Bij mooi weer zijn de leerlingen te vinden op het sportveld van het Esdal College, naast de school. Het is gebruikelijk dat de kinderen zich na de gymles douchen. Voor de opbouw van de lessen lichamelijke opvoeding gebruiken we de methode Basislessen Bewegingsonderwijs. Ontwikkelingsgebieden in de onderbouw Het onderwijs aan kleuters (4, 5 en 6 jarigen) sluit aan bij de ervaring en de belangstelling van het kind. In groep 1 en 2 moet ruimte en tijd zijn om opgedane ervaringen te verwerken en nieuwe ervaringen op te doen door middel van spel. Om dit te realiseren moet er genoeg gelegenheid zijn om te spelen. Om hun ontwikkeling te stimuleren, zijn er veel verschillende materialen en hoeken in de groep aanwezig. Om de overgang van groep 2 naar groep 3 te vergemakkelijken, mogen de kleuters van groep 2, die daaraan toe zijn, na de Kerst met speelmaterialen van groep 3 op het gebied van lezen, schrijven en rekenen werken. Taal- en rekenontwikkeling Zowel bij taal als bij rekenen maken we gebruik van werkelijkheidssituaties. Naast een rijke leeromgeving op dit gebied omvat taalontwikkeling een heel pakket zoals bijvoorbeeld voorlezen, rijmen, raadsels, kringgesprek en opzegversjes. In de kleutergroepen wordt gewerkt met de (computer)methode Schatkist taal.er vinden de hele dag taalactiviteiten plaats. Dit kan zijn in de vorm van een kringgesprek, boekbespreking, vertelplaat, opzegversje, raadsels, rijmen of bijv. door het kijken naar, een poppenkastspel of een t.v. programma, zoals Schooltv, Schatkast en Koekeloere. Er is een taalhoek met o.a. een lettermuur en specifieke taalspelletjes. Aan de ontwikkeling van de rekenvoorwaarden wordt in de groepen 1 en 2 uitgebreid aandacht besteed. Dit gebeurt o.a. door het doen van testspelletjes, het aanleren van begrippen als meer, minder, evenveel, de eerste, de laatste, de derde, enzovoorts. In groep 1 en 2 maken we gebruik van Met sprongen vooruit en de (computer)methode Schatkist rekenen. Schrijfontwikkeling Al in de kleutergroepen wordt een begin gemaakt met schrijfonderwijs. Activiteiten met een expressief karakter dragen bij tot de ontwikkeling van een soepele fijne motoriek. Met andere woorden, het bewegen wordt ermee bevorderd. Zo krijgt de voor later zo vereiste soepele schrijfbeweging speciale aandacht door middel van verven, scheuren, knippen, plakken en boetseren. Daarnaast werken de kinderen met potloden, viltstiften, verf, vetkrijt en krijt. De onderbouw maakt daarnaast ook gebruik van lessen van de methode Pennenstreken. Er wordt veel aandacht besteed aan de schrijfvormen, goede pengreep, zithouding en de motoriek. Ieder kind wordt de juiste schrijfhouding aangeleerd en de manier waarop het een potlood moet vasthouden. Sociaal-emotionele ontwikkeling In de kleutergroep is er veel aandacht voor regels. Regels die gelden in de groep. Zo wordt er aandacht besteed aan hoe je met materialen om moet gaan, maar bijvoorbeeld ook aan hoe je op een juiste manier vraagt of je mee mag doen aan een activiteit. Net als in de andere groepen worden er voor de sociaal-emotionele ontwikkeling lessen gegeven uit Kanjertraining. Gymles De kinderen hebben elke dag bewegingsonderwijs ofwel buiten ofwel in het speellokaal. Tijdens de gymlessen doen de kinderen hun bovenkleding en schoenen uit. U mag uw kind een t - shirt en gymbroek meegeven en gymschoenen of slofjes. Kleuters die liever gymmen in hun ondergoed is ook toegestaan. U wordt verzocht om voor uw kind een tas met gymkleding en gymschoenen op school te hangen. De leerkracht kan dan per dag bepalen of de kinderen naar buiten gaan of dat er wordt gegymd in het speellokaal. Volgen van de ontwikkeling In groep 1 en 2 werken we met het volgsysteem van DORR. Deze volgt de ontwikkeling van kleuters aan de hand van leer- en ontwikkelingslijnen. De doelen van de leerlijnen voor taal, rekenen, visueel ruimtelijke 18 OBS t Eenspan Oosterstraat HG Emmen Telefoon: Locatieleider@obs-eenspan.nl Website:

19 waarneming en motoriek zijn daarin beschreven in observeergedrag. De leerkrachten houden de ontwikkeling van ieder kind bij via een observatielijst die is afgestemd op de doelen binnen deze leerlijnen. DORR geeft ons de mogelijkheid om zelf leuke, bij onze groep passende, activiteiten te ontwerpen. Iedere periode bestaat uit het plannen van leerlijnen, de uitvoering van het aanbod, het observeren, het registreren, het evalueren van de opbrengsten en opnieuw aansluiten van het aanbod. Doordat wij een eigen invulling kunnen geven aan de uitvoering van DORR, geeft het ons de mogelijkheid om het gebruik ervan volledig af te stemmen op onze eigen schoolvisie. Kleuters leren al doende, tijdens hun spel. Ontwikkelingsgebieden in de midden- en bovenbouw Na de automatiseringsoefeningen starten de lessen in principe met een groepsgerichte instructie. Na deze instructie gaan de leerlingen individueel of in tweetallen aan het werk. Voor een aantal leerlingen is er eventueel een verlengde instructie. We gebruiken daarvoor een instructietafel. De kinderen mogen soms na de groepsgerichte instructie zelf kiezen of ze met taal of rekenen beginnen. De leerkracht heeft dan tijd om kinderen (vaak een groepje) te helpen aan bijvoorbeeld de instructietafel. Na het voltooien van de opdrachten van deze leerstofgebieden is het kind verplicht om tien minuten te gaan stillezen. Na het stillezen gaat de leerling verder met extra werk (verrijkingsstof). Deze opdrachten kunnen ook op de dagtaak en/of weektaak staan die ieder kind ontvangt. Later op de morgen kan er weer een volgend leerstofgebied groepsgericht aangeboden worden met opnieuw (gedifferentieerde) verwerkingsopdrachten. De taak van de leerkracht wordt steeds meer die van begeleider, waardoor zij of hij meer tijd heeft voor individuele hulp en/ of extra instructie aan de instructietafel. Al het schriftelijke werk wordt door de leerlingen zelf ingeleverd op een afgesproken plaats. Soms heeft de leerkracht tijdens het lopen van een ronde het werk al (gedeeltelijk) nagekeken en besproken. In de groepen wordt gewerkt met een aandachtsblokje met diverse kleuren. Staat het blokje op rood, dan betekent dat, dat je niet mag praten en niet mag overleggen, staat het blokje op groen, dan mag je wel overleggen. Staat het vraagteken bovenaan dan wil het kind graag geholpen worden door de leerkracht. Een vinger opsteken is daarom niet nodig. Rekenen In de midden- en bovenbouw wordt tijdens de rekenles uitgegaan van werkelijkheidssituaties. Daarbij wordt vanaf groep 3 de methode Wereld in getallen gebruikt. Er wordt veel gebruik gemaakt van concrete materialen om rekenbewerkingen bij kinderen te visualiseren. Naast alle rekenkundige bewerkingen biedt deze methode ook ruimte voor het werken met tabellen en grafieken en het bedenken van verschillende oplossingsstrategieën voor rekenkundige vraagstukken. Afhankelijk van de resultaten van de methodetoets volgt extra hulp, herhaling of verbreding. In de klas werken kinderen individueel op hun eigen niveau aan de taken van de methode. Interactieve lessen zijn altijd in een groep(je). De kinderen van groep 3 worden geleidelijk met deze manier van werken vertrouwd gemaakt. Vanaf groep 4 worden de tafels ingeoefend. Lezen Aanvankelijk lezen In groep 3 werken we met de leesmethode Veilig Leren Lezen, versie Kim. Deze methode biedt kinderen de mogelijkheid om op hun eigen niveau te werken aan hun leesontwikkeling. Na een instructie kunnen kinderen op hun eigen niveau de leerstof verwerken en zal er extra ondersteuning gegeven worden. Deze extra ondersteuning is afgestemd op hetgeen ze nodig hebben om de doelen te behalen. In de klas zijn ook individuele leeswerkjes aanwezig. Het lesmateriaal beschikt over veel verschillend oefenmateriaal dat klassikaal en individueel ingezet kan worden. Regelmatig worden de leesvorderingen getoetst om te kijken welk niveau voor het kind het meest geschikt is. Voortgezet technisch lezen Na het aanvankelijk lezen wordt vanaf groep 4 verder geoefend om de leesvaardigheid structureel te vergroten. Met als einddoel het vlot en correct kunnen lezen. In groep 4 werken we met Estafette als vervolg 19 OBS t Eenspan Oosterstraat HG Emmen Telefoon: Locatieleider@obs-eenspan.nl Website:

20 op Veilig Leren Lezen. Het oefenen van de leesvaardigheid gaat door tot in groep 8. Het technisch lezen trachten we te bevorderen met o.a. tutorlezen (lezen in 2-tallen). Lezen doe je ook voor je plezier. Daarom is voor alle groepen een klassenbibliotheek aanwezig. We maken verder gebruik van de wisselcollecties van de openbare bibliotheek. Kinderen zijn vaak als groep een kwartier stil aan het lezen. De leerlingen krijgen ruimschoots de gelegenheid om een boek te kiezen en te lezen. Ook kunnen de leerlingen in groep 7 en 8 meedoen aan de Drentse boeken top 5 en de jaarlijkse voorleeswedstrijd. Daarnaast lezen de leerkrachten en leerlingen zelf regelmatig voor. Het leesniveau van een kind wordt bepaald door de DMT toets en de AVI toetsafname. Begrijpend lezen Begrijpend lezen is het kunnen ontsluiten van relevante informatie uit geschreven teksten. We werken voor begrijpend en studerend lezen met de methode: Nieuwsbegrip XL. De leerkrachten besteden daarnaast veel aandacht aan het toepassen van de geleerde leesstrategieën tijdens alle andere lessen die gegeven worden. Dit zorgt voor transfer en een natuurlijk en correcte leeshouding ten opzichte van alle schriftelijke teksten/informatie, waardoor kinderen zich goed kunnen redden in de maatschappij. Taal Voor groep 3 geldt dat taal, lezen en spelling nog nauw met elkaar samenhangen. Dit is allemaal te vinden in de methode Veilig Leren Lezen. Na de kerstvakantie zijn alle letters aangeleerd en leren de kinderen steeds complexere woorden te lezen en te spellen. Vanaf dit moment krijgen de kinderen ook kleine dictees. Voor taal en spelling gebruiken we in de midden- en bovenbouw de taalmethode Taal actief (groepen 4 t/m 8) De uitbreiding van de woordenschat neemt een vooraanstaande plaats in, net als het stellen, spelling en de grammatica. Naast het schriftelijk taalgebruik wordt ruimschoots aandacht besteed aan informatieverwerking, spreken, luisteren, vlot en duidelijk schrijven, kortom een scala aan communicatieve aspecten. We leren de kinderen ook om hun eigen mening onder woorden brengen. Schrijven Vanaf groep 3 wordt gebruik gemaakt van de schrijfmethode Pennenstreken, die aansluit bij de leesmethode. Het schrijven van de verschillende letters wordt langzaam opgebouwd. Er wordt veel aandacht besteed aan de pengreep, de schrijfhouding en de motoriek. In groep 4 staat het leren van de hoofdletters centraal. De kinderen schrijven in begin groep 3 nog met potlood, daarna stappen ze over op een vulpen. De vulpennen krijgen de kinderen van school. De kinderen van groep 7 en 8 schrijven met een gelpen of nog steeds met de vulpen van school. Wanneer een kind als gevolg van aanhoudende problemen met de schrijfmotoriek niet met de schrijfmaterialen overweg kan, dan is het mogelijk dat de leerling na overleg met de intern begeleider gebruik maakt van een ander schrijfmiddel. Engels In verband met onze moderne maatschappij, waarin Nederlands als taal niet meer voldoende is, bieden wij al vanaf groep 1 Engels aan als tweede taal. Jonge kinderen zijn in staat om een tweede taal te verwerven, daar spelen wij graag op in. Kinderen krijgen hierdoor tweetalig onderwijs en zijn goed voorbereid wanneer zij naar het voortgezet onderwijs gaan. Voor de lessen Engels maken de groepen gebruik van de interactieve methode The team. De methode zal in het schooljaar worden vervangen. Aardrijkskunde en Topografie Voor groep 6 is de topografie van Nederland verplicht. Volgens een vast rooster wordt er een Nederlandse provincie aangeboden. Voor groep 7 is de topografie van Europa verplicht en voor groep 8 de topografie van de wereld. Volgens een vast rooster wordt er een land, meerdere landen of werelddeel aangeboden. De leerlingen krijgen kaarten mee die ze thuis moeten oefenen voor de overhoring. Verder komen natuurlijk ook andere aardrijkskundige zaken aan de orde. We hopen hiermee bij te dragen aan het waarderen van de schoonheid en de verschillen op aarde en bieden leerlingen de kennis en de vaardigheden om de wereld van zowel dichtbij als veraf te kunnen ontdekken. Aardrijkskunde gaat niet alleen over de wereld van nu, maar ook over de wereld van de toekomst. Op t Eenspan werken we met de methode De blauwe Planeet. Deze methode bestaat uit een leerlingenboek, een werkboek en een toetsboek. Met daarnaast software voor het digitale schoolbord. 20 OBS t Eenspan Oosterstraat HG Emmen Telefoon: Locatieleider@obs-eenspan.nl Website:

Informatie bovenbouw Donderdag 29 september: uur

Informatie bovenbouw Donderdag 29 september: uur Informatie bovenbouw 2016 2017 Donderdag 29 september: 14.30 16.00 uur CBS De Lichtbron Johan Frisostraat 2 9285 TS Buitenpost 0511 542 385 Welkom in onze groep, Vanmiddag krijgt u een rondleiding van

Nadere informatie

Kleuterboekje De Hoeksteen. Vandaag peuter, morgen kleuter

Kleuterboekje De Hoeksteen. Vandaag peuter, morgen kleuter Kleuterboekje De Hoeksteen Vandaag peuter, morgen kleuter Welkom op de Hoeksteen! En dan is het ineens zover: Uw kind mag (bijna) naar de basisschool! In dit boekje leest u hoe het eraan toe gaat bij de

Nadere informatie

Informatie groep 4 Taal Spelling Begrijpend lezen Rekenen Thuis oefenen is daarbij heel belangrijk!

Informatie groep 4 Taal Spelling Begrijpend lezen Rekenen Thuis oefenen is daarbij heel belangrijk! Taal Onze taalmethode heet Taalactief. Deze methode werkt met verschillende thema s, bijvoorbeeld vriendschap. De eerste 3 weken van een thema krijgen alle kinderen basisinstructie. Daarbij moeten ze een

Nadere informatie

OBS t Eenspan Oosterstraat HG Emmen Telefoon: Website:

OBS t Eenspan Oosterstraat HG Emmen Telefoon: Website: 1 2 Bezoekadres Oosterstraat 58 7822 HG Emmen Telefoonnummer: 0591-659840 E-mail: locatieleider@obs-eenspan.nl Website: www.obs-eenspan.nl Locatieleider: Jan Duursma Joke Leertouwer a.i. Clusterdirecteur:

Nadere informatie

Informatieboekje groep 4 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 4 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 4 schooljaar 2017-2018 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Oostkapelle, september 2017 Voorwoord Dit boekje is bedoeld om een beeld te krijgen van het reilen en zeilen in groep 4 en

Nadere informatie

Bij rekenen werken we met de met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster.

Bij rekenen werken we met de met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. Rekenen Bij rekenen werken we met de met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze

Nadere informatie

JAARPROGRAMMA GROEP 7

JAARPROGRAMMA GROEP 7 JAARPROGRAMMA GROEP 7 Even voorstellen De leerkrachten van deze groep zijn: Patricia Mulder, zij werkt op maandag en dinsdag. Evelien Rikken werkt op woensdag, donderdag en vrijdag. Technisch lezen Technisch

Nadere informatie

Marian van den Nouland (maandag, dinsdag en woensdag) Paula van der Poel (donderdag)

Marian van den Nouland (maandag, dinsdag en woensdag) Paula van der Poel (donderdag) Informatiefolder nieuwe schooljaar Dit is de informatiefolder van groep 7 Directeur: Intern begeleiders: Website: Monique van Steijn Marian van den Nouland (maandag, dinsdag en woensdag) Paula van der

Nadere informatie

VVE protocol. IKC Juliana. Weth. Rebellaan KA Barneveld

VVE protocol. IKC Juliana. Weth. Rebellaan KA Barneveld VVE protocol IKC Juliana Weth. Rebellaan 142 3771 KA Barneveld 0342-412165 Inhoud Overstap van peuteropvang naar kleutergroep 2 Wat is VVE? 3 Doorstroming naar de 3 De warme overdracht 3 Aanbod van de

Nadere informatie

Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2015 Beste ouders, Voor u ligt het informatieboekje van groep 7. Hierin staat informatie over de vakken

Nadere informatie

Alle kinderen gaan in de kring zitten. Mocht het afscheid nemen problemen opleveren neem dan even contact op met de groepsleerkracht.

Alle kinderen gaan in de kring zitten. Mocht het afscheid nemen problemen opleveren neem dan even contact op met de groepsleerkracht. Een dag bij de kleuters op De Bangert (bijlage bij de schoolgids) De schooltijden voor de kleutergroepen zijn als volgt: s morgens 8.30 uur 11.45 uur s middags 13.00 uur 15.15 uur Woensdag 8.30 uur 12.00

Nadere informatie

Informatie middenbouw Donderdag 29 september 2016: uur uur

Informatie middenbouw Donderdag 29 september 2016: uur uur Informatie middenbouw 2016 2017 Donderdag 29 september 2016: 14.30 uur 16.00 uur CBS De Lichtbron Johan Frisostraat 2 9285 TS Buitenpost 0511 542 385 Welkom in onze groep, Vanmiddag krijgt u een rondleiding

Nadere informatie

3 De visie van de Prinses Julianaschool

3 De visie van de Prinses Julianaschool 3 De visie van de Prinses Julianaschool 3.1 Visie op het onderwijs De missie: Prinses Julianaschool, school voor geborgenheid, (basis)kennis en zorg. De Prinses Julianaschool biedt kinderen een veilige

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015 Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Juf Teatske Juf Marleen Juf Judith Het informatieboekje voor groep 5/6 In dit boekje willen wij u in t kort vertellen hoe

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Leerkrachten: 4/5 Anja Smits en Jennie van Laarhoven 5A Marloes Bongers ALGEMEEN GEDEELTE Zelfstandig werken In de groepen 5 werken de leerlingen

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

Informatieboekje groep 3 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 3 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 3 schooljaar 2017-2018 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2017 Voorwoord Dit boekje is bedoeld om een beeld te krijgen van het reilen en zeilen in groep 3 en

Nadere informatie

O.b.s. Prof. Dr. Kohnstammschool Reigerstraat RE Goes Verkorte schoolgids

O.b.s. Prof. Dr. Kohnstammschool Reigerstraat RE Goes Verkorte schoolgids Verkorte schoolgids 2013-2014 O.b.s. Prof. Dr. Kohnstammschool Reigerstraat 1 4461 RE Goes 0113-214568 Hierbij ontvangt u de belangrijkste informatie uit de schoolgids voor het schooljaar 2013-2014. De

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

Informatieboekje groep 4 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 4 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 4 schooljaar 2018-2019 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Oostkapelle, september 2018 Voorwoord Dit boekje is bedoeld om een beeld te krijgen van het reilen en zeilen in groep 4 en

Nadere informatie

Informatieboekje groep 3 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 3 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 3 schooljaar 2018-2019 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2018 Voorwoord Dit boekje is bedoeld om een beeld te krijgen van het reilen en zeilen in groep 3 en

Nadere informatie

Algemeen Handelingsgericht werken PBS Taakspel Leesonderwijs groep 6 Spelling/ rekenen IPC Engels Schooltuinen Weektaak Boekbespreking, actualiteiten

Algemeen Handelingsgericht werken PBS Taakspel Leesonderwijs groep 6 Spelling/ rekenen IPC Engels Schooltuinen Weektaak Boekbespreking, actualiteiten Welkom Algemeen Handelingsgericht werken PBS Taakspel Leesonderwijs groep 6 Spelling/ rekenen IPC Engels Schooltuinen Weektaak Boekbespreking, actualiteiten Huiswerk Klassenouders / hulpouders Mededelingen

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 6

Informatieboekje Groep 6 Informatieboekje Groep 6 Schooljaar 2014-2015 Markelo, september 2014 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 6 van Oecumenische Basisschool Ichthus. In dit boekje vindt

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2015-2016 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Oostkapelle, september 2015 informatieboekje voor groep 5/6 In dit boekje willen wij u in t kort vertellen hoe en met welke

Nadere informatie

informatie groep 4 Beste ouders, 18 september 2017

informatie groep 4 Beste ouders, 18 september 2017 informatie groep 4 Kbs De Werft Raaimoeren 21 4824 KA Breda 076-5410515 www.dewerft.nl kbsdewerft_info@inos.nl Beste ouders, 18 september 2017 Uw kind zit ondertussen alweer enkele jaren op de basisschool.

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 6

Informatieboekje Groep 6 Informatieboekje Groep 6 Schooljaar 2016-2017 Markelo, september 2016 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 6 van Oecumenische Basisschool De Welp. In dit boekje vindt

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 5

Informatieboekje Groep 5 Informatieboekje Groep 5 Schooljaar 2016-2017 Markelo, september 2016 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 5 van Oecumenische Basisschool De Welp. In dit boekje vindt

Nadere informatie

2013-2017. Actief burgerschap en sociale integratie

2013-2017. Actief burgerschap en sociale integratie 201-2017 Actief burgerschap en sociale integratie Inhoudsopgave: Kwaliteitszorg actief burgerschap en sociale integratie Visie en planmatigheid Visie Doelen Invulling Verantwoording Resultaten Risico s

Nadere informatie

INLEIDING. Beste ouder(s),

INLEIDING. Beste ouder(s), Groep 4-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 4 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt.

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt. Informatie groep 5 Algemene informatie Beste ouder(s)/ verzorger(s) van groep 5, Langs deze weg willen we u en uw kind alvast van harte welkom heten in groep 5. Het is altijd weer spannend om aan een nieuw

Nadere informatie

Informatieavond groep 4b

Informatieavond groep 4b Informatieavond groep 4b Leerkrachten: Chantal Laven: aanwezig op maandag en dinsdag. Anja v.d. Maaden: aanwezig op woensdagmorgen, donderdag en vrijdagmorgen. Samenstelling van de groep: 25 leerlingen

Nadere informatie

Bijlage schoolgids 2014-2015 obs Den Aldenhaag

Bijlage schoolgids 2014-2015 obs Den Aldenhaag Bijlage schoolgids 2014-2015 obs Den Aldenhaag Inhoudsopgave: Organisatie 1.1. Indeling van de groepen 1.2 Personeel Onderwijskundig 2.1 Vreedzame school 2.2. Engels Ouders 3.1 Activiteiten Commissie 3.2

Nadere informatie

2015-2016. [INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 3C.

2015-2016. [INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 3C. 2015-2016 [INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 3C. Informatieblad groep 3C Algemeen: - We beginnen s ochtends om half negen. Tot de herfstvakantie mogen de kinderen na de eerste

Nadere informatie

Moet je doen! Eigen-wijs

Moet je doen! Eigen-wijs 1 Welkom in de groep Beste ouders, wij heten u van harte welkom in groep 5/6. In dit boekje staat een korte omschrijving van groep 5/6. U vindt er informatie over de dagelijkse gang van zaken en andere

Nadere informatie

Actief burgerschap en sociale integratie

Actief burgerschap en sociale integratie Actief burgerschap en sociale integratie Mei 2019 1. Inleiding Per 1 februari 2006 is wettelijk vastgelegd dat scholen actief burgerschap en sociale integratie moeten bevorderen. Burgerschap moet herkenbaar

Nadere informatie

Groep /

Groep / Groep 4 2019/ 2020 1 Informatiebrief Groep 4 Algemeen: Regels in de klas: - hulpjes in de klas: elke week zijn er twee kinderen hulpje. Zij mogen direct na de bel naar binnen gaan om schriften uit te delen.

Nadere informatie

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist Nederlandse taal Kinderen ontwikkelen mondelinge en schriftelijke vaardigheden waarmee ze de Nederlandse taal leren gebruiken in situaties die zich in het dagelijkse leven voordoen. Tevens verwerven ze

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5-7 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 5-7 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 5-7 schooljaar 2013-2014 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Het informatieboekje voor groep 5/7. In dit boekje willen wij u in t kort vertellen hoe en met welke methodes we werken

Nadere informatie

Algemene belangrijke zaken

Algemene belangrijke zaken Algemene belangrijke zaken Binnenkomst: de kinderen mogen vanaf 8.15 uur binnen komen om hun tas en hapje en drankje binnen neer te zetten/ op te hangen. Daarna gaan de kinderen naar het plein waar een

Nadere informatie

DE WELLE VISIE OP MAATSCHAPPELIJKE POSITIONERING DE MISSIE VAN DE SCHOOL

DE WELLE VISIE OP MAATSCHAPPELIJKE POSITIONERING DE MISSIE VAN DE SCHOOL DE WELLE DE MISSIE VAN DE SCHOOL De Welle wil een school zijn die staat voor: Kwaliteit Betrokkenheid Identiteit Veiligheid De Welle is een school waar ieder kind uniek mag zijn, waar het onderwijs samen

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5/

Informatieboekje groep 5/ Informatieboekje groep 5/6 2019-2020 Beste ouders en verzorgers, Voor u ligt het informatieboekje van groep 5/6. Het doel is om de praktische informatie rondom groep 5/6 dit schooljaar hierin samen te

Nadere informatie

Welkom. Wat leren we in groep 5? Psalm

Welkom. Wat leren we in groep 5? Psalm Welkom De eerste schoolweken liggen alweer achter ons. In uw handen heeft u nu de infobrief van groep 5. Hier kunt u belangrijke informatie vinden over groep 5, voor uw kind. Wanneer u vragen / opmerkingen

Nadere informatie

O.B.S. Merseberch. Van Beuningenlaan 28a. 3953 BR Maarsbergen. tel. 0343-431676 e-mail: info@merseberch.nl http://merseberch.wereldkidz.

O.B.S. Merseberch. Van Beuningenlaan 28a. 3953 BR Maarsbergen. tel. 0343-431676 e-mail: info@merseberch.nl http://merseberch.wereldkidz. O.B.S. Merseberch Van Beuningenlaan 28a 3953 BR Maarsbergen tel. 0343-431676 e-mail: info@merseberch.nl http://merseberch.wereldkidz.nl/ Verantwoording eten is lestijd op de Merseberch, versie januari

Nadere informatie

Informatie over groep 3 en 4

Informatie over groep 3 en 4 Informatie over groep 3 en 4 Schooljaar 2015-2016 Wij stellen ons voor Mijn naam is Marie-José Kostense, leerkracht van groep 3/4. Naast de rol van leerkracht vervul ik de rol van taal-leescoördinator

Nadere informatie

Kindcentrum Cornelius

Kindcentrum Cornelius Kindcentrum Cornelius Groep 6 St. Jozefplein 7, 5428 GL Venhorst. 0492 35 90 36 e-mail: info@cornven.nl website : www.cornven.nl Snappet Ook dit jaar werken wij in groep 5 t/m 8 weer met Snappet. Groep

Nadere informatie

Klasseninformatie schooljaar 2015-2016. Informatie over groep 3 en 4

Klasseninformatie schooljaar 2015-2016. Informatie over groep 3 en 4 Informatie over groep 3 en 4 1. 1. De leerkracht en de groep 2. Dit jaar hebben de kinderen op maandag en dinsdag les van juf Hen van Gils. Op woensdag t/m vrijdag van juf Maike Romp. Wij zijn gestart

Nadere informatie

Informatieblad

Informatieblad Informatieblad 2017-2018 Groep 6 Tijdens de informatie avond die aan het begin van het schooljaar wordt georganiseerd informeren we de u, als ouder van deze groep, over allerlei zaken. Maar het is natuurlijk

Nadere informatie

Welkom op de Kogge. Ons onderwijs. Staat voor onderwijs dat meegroeit! Beste ouders/verzorgers, Informatieboekje kleuters groep 1/2

Welkom op de Kogge. Ons onderwijs. Staat voor onderwijs dat meegroeit! Beste ouders/verzorgers, Informatieboekje kleuters groep 1/2 Welkom op de Kogge Staat voor onderwijs dat meegroeit! Beste ouders/verzorgers, Welkom op openbare basisschool de Kogge in IJlst! In het begin is het voor u en uw kind best even wennen op school. Een spannende

Nadere informatie

Aan de ouders van groep 4 en 5

Aan de ouders van groep 4 en 5 Aan de ouders van groep 4 en 5 U bent gewend om aan het begin van elk schooljaar informatie te krijgen over het reilen en zeilen in de groep van uw kind. In deze brief willen wij een aantal zaken op een

Nadere informatie

Informatie boekje groep 8

Informatie boekje groep 8 Informatie boekje groep 8 Groepsinformatie groep 8 1 Voorwoord Dit informatieboekje is bestemd voor de ouders van leerlingen in groep 8 In dit boekje willen we u een indruk geven van de leerstof en van

Nadere informatie

Informatieboekje groep 4 schooljaar 2015-2016

Informatieboekje groep 4 schooljaar 2015-2016 Informatieboekje groep 4 schooljaar 2015-2016 Welkom in de groepen 4 Groep 4a Dimf van Balen dvbalen@bshofstee.nl Groep 4b Eveline Bindels ebindels@bshofstee.nl Vicky van Beckhoven vvbeckhoven@bshofstee.nl

Nadere informatie

informatieavond groep 3a

informatieavond groep 3a informatieavond groep 3a even voorstellen Ester Annieke dinsdag woensdag donderdag Nienke maandag vrijdag Luuk stagiair maandag Algemene informatie School start om 8:30 uur. Er gaat een bel om 8:25 uur.

Nadere informatie

Peutergids. Foxkidz Sint Willibrordus

Peutergids. Foxkidz Sint Willibrordus Peutergids Foxkidz Sint Willibrordus 2018-2019 Welkom op het Kindcentrum St. Willibrordus Voorwoord Beste ouder(s)/verzorger(s) Welkom op de peutergroep van kindcentrum St. Willibrordus. Voor nieuwe ouders

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 5 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 5 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

7. Hoe werken we op school

7. Hoe werken we op school 7. Hoe werken we op school 7. Wat doen we? a. Groepen en lesuren per week Wat willen we en hoe werken we heeft u in hoofdstuk 2 kunnen lezen. Om aan de wettelijke eisen te voldoen, moeten we 960 uur per

Nadere informatie

Schooljaar. De Kap Christelijke basisschool een school in beweging. Activiteiten. kalender

Schooljaar. De Kap Christelijke basisschool een school in beweging. Activiteiten. kalender Schooljaar 2017 2018 De Kap Activiteiten kalender De Kap CB De Kap De Kap 14 7891 LX Klazienaveen T 0591-312 054 kap@viviani.nl Beste ouders en verzorgers, We vinden het fijn dat u uw kind(eren) naar onze

Nadere informatie

Openbare basisschool De Windhoek Abtslaan 15 4844 SL Terheijden 076 5938218 www.obsdewindhoek.nl

Openbare basisschool De Windhoek Abtslaan 15 4844 SL Terheijden 076 5938218 www.obsdewindhoek.nl Openbare basisschool De Windhoek Abtslaan 15 4844 SL Terheijden 076 5938218 www.obsdewindhoek.nl Openbare basisschool De Windhoek: een kleine school met een groot karakter! Een school kiezen voor uw kind

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 5 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 5 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 6

Informatieboekje Groep 6 Informatieboekje Groep 6 Schooljaar 2015-2016 Markelo, augustus 2015 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 6 van Oecumenische Basisschool De Welp. In dit boekje vindt

Nadere informatie

Informatieboekje groep 3 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 3 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 3 schooljaar 2016-2017 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2016 Voorwoord Dit boekje is bedoeld om een beeld te krijgen van het reilen en zeilen in groep 3 en

Nadere informatie

Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen.

Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen. Informatie over de gang van zaken in leerjaar 5 Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen. ALGEMEEN Het allerbelangrijkste vinden wij dat de kinderen

Nadere informatie

We zullen door middel van deze korte samenvatting laten zien wat wij doen bij de verschillende vakken die we hebben.

We zullen door middel van deze korte samenvatting laten zien wat wij doen bij de verschillende vakken die we hebben. Informatie groep 4 Welkom op de site van groep 4 van CBS De Bargeweide. Er zitten 27 kinderen in groep 4. We hebben twee juffen, juf Annet Semmekrot en juf Wietske Scholts. Juf Wietske wordt op dit moment

Nadere informatie

WERELDKIDZ OP DREEF

WERELDKIDZ OP DREEF WERELDKIDZ OP DREEF 2017-2018 Contactgegevens Wereldkidz Op Dreef Laan van Vollenhove 1457 3706 EW Zeist t. 030-6959033 e. info@opdreef.net www.opdreef.wereldkidz.nl Ziekmelden Als een kind ziek is (of

Nadere informatie

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om?

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen willen zien en op onze school serieus willen aanpakken. Plagen en

Nadere informatie

Informatiefolder

Informatiefolder O b s We s te rs c h o o l Informatiefolder 2016-2017 Algemene gegevens Deze informatiefolder geldt voor het schooljaar 2016-2017 en is bedoeld om u te informeren over een aantal praktische zaken. Uitgebreide

Nadere informatie

SCHOOLMAGAZINE

SCHOOLMAGAZINE SCHOOLMAGAZINE 2016-2017 SAMENWERKEN AAN GEÏNSPIREERD ONDERWIJS! ONZE WAARDEN Als team staan wij voor de taak om uw kind(eren) een zo goed mogelijke basisschool tijd te bieden. Goed onderwijs waarbij ook

Nadere informatie

Schooljaar. De Kap Christelijke basisschool een school in beweging. Activiteiten. kalender

Schooljaar. De Kap Christelijke basisschool een school in beweging. Activiteiten. kalender Schooljaar 2016 2017 De Kap Activiteiten kalender De Kap CB De Kap De Kap 14 7891 LX Klazienaveen T 0591-312 054 kap@viviani.nl Beste ouders en verzorgers, We vinden het fijn dat u uw kind(eren) naar onze

Nadere informatie

Informatieboekje groep 4-5 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 4-5 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 4-5 schooljaar 2016-2017 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Oostkapelle, september 2016 Informatieboekje voor groep 4/5 In dit boekje willen wij u in t kort vertellen hoe en met welke

Nadere informatie

Informatieboekje groep 7 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 7 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 7 schooljaar 2016-2017 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2016 Beste ouders, Voor u ligt het informatieboekje van groep 7. Hierin staat informatie over de vakken

Nadere informatie

Groep 7, 2014-2015. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Groep 7, 2014-2015. Beste ouder(s)/verzorger(s), Groep 7, 2014-2015 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hieronder volgt belangrijke informatie over de groep waarin uw kind nu zit. Wij willen u dan ook vragen dit thuis eens op het gemak door te nemen. Belangrijke

Nadere informatie

Schoolkalender 2015-2016 van de

Schoolkalender 2015-2016 van de Schoolkalender 2015-2016 van de Openbare Basisschool Voorwoord Voor u ligt de nieuwe kalender voor het schooljaar 2015-2016. Hierin vindt u veel handige informatie over schooltijden en vakanties en de

Nadere informatie

Technisch lezen Methode: Lijn 3 - Alle letters kennen. - Van deze letters woorden kunnen maken. - Correct en vlot kunnen lezen van. woorden.

Technisch lezen Methode: Lijn 3 - Alle letters kennen. - Van deze letters woorden kunnen maken. - Correct en vlot kunnen lezen van. woorden. Welkom! Van harte welkom in groep 3. Door middel van deze brochure informeren we u aan het begin van het schooljaar graag over belangrijke zaken in deze groep. Neemt u ook regelmatig een kijkje op onze

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 6 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 6 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

7. Hoe werken we op school

7. Hoe werken we op school 7. Hoe werken we op school 7. Wat doen we? a. Groepen en lesuren per week Wat willen we en hoe werken we heeft u in hoofdstuk 2 kunnen lezen. Om aan de wettelijke eisen te voldoen, moeten we 940 uur per

Nadere informatie

Informatiefolder. Schooltijden. Hoofdweg AC Bellingwolde

Informatiefolder.   Schooltijden. Hoofdweg AC Bellingwolde Informatiefolder Hoofdweg 77 9695 AC Bellingwolde 0597-532374 obswesterschool@sooog.nl Deze informatiefolder geldt voor het schooljaar 2018-2019 en is bedoeld om u te informeren over een aantal praktische

Nadere informatie

Informatie boekje groep 6

Informatie boekje groep 6 Informatie boekje groep 6 Groepsinformatie groep 6 1 Voorwoord Dit informatieboekje is bestemd voor de ouders van leerlingen in groep 6 In dit boekje willen we u een indruk geven van de leerstof en van

Nadere informatie

Welkom op de informatie avond van groep 3b/4b

Welkom op de informatie avond van groep 3b/4b Welkom op de informatie avond van groep 3b/4b Even voorstellen maandag,donderdag en vrijdag: Anita dinsdag en woensdag: Marjon maandag-, dinsdag- en woensdagochtend: Lorenzo donderdag: Pabo-stagiaire Nelianne

Nadere informatie

Aan de ouders van groep 4 en 5

Aan de ouders van groep 4 en 5 Aan de ouders van groep 4 en 5 U bent gewend om aan het begin van elk schooljaar informatie te krijgen over het reilen en zeilen in de groep van uw kind. In deze brief willen wij een aantal zaken op een

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 3 2018-2019 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Leerstofaanbod 5. LVS 1. Inleiding Beste

Nadere informatie

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 3 en 4

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 3 en 4 CBS DE VAART 2015-2016 Informatieboekje groep 3 en 4 De schoolregels Op onze school zijn 3 hoofdregels. Alle andere afspraken zijn terug te leiden tot deze hoofdregels 1. Ik accepteer en respecteer een

Nadere informatie

Informatie boekje groep 4

Informatie boekje groep 4 Informatie boekje groep 4 Groepsinformatie groep 4 1 Voorwoord Dit informatieboekje is bestemd voor de ouders van leerlingen in groep 4 In dit boekje willen we u een indruk geven van de leerstof en van

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 6

Informatie. vakgebieden. Groep 6 Informatie vakgebieden Groep 6 Taal Gehanteerde methode: Taal in beeld - Spelling in beeld Uitgever: Zwijsen Taal in beeld is een taalmethode voor groep 4 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode

Nadere informatie

Informatie groep 3. Taaktijd

Informatie groep 3. Taaktijd Taaktijd We werken ongeveer 20 tot 30 minuten per dag met taaktijd. De leerlingen kijken op het planbord welk werkje ze moeten doen. Soms kiezen de kinderen zelf een werkje en soms kiest de juf. Op een

Nadere informatie

Beste ouder/verzorger, In deze folder vindt u zoveel mogelijk informatie over het reilen en zeilen in groep 6.

Beste ouder/verzorger, In deze folder vindt u zoveel mogelijk informatie over het reilen en zeilen in groep 6. Welkom in groep 6! Beste ouder/verzorger, In deze folder vindt u zoveel mogelijk informatie over het reilen en zeilen in groep 6. Tijdens de opening van het schooljaar met de kinderen bent u van harte

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 De organisatie van het onderwijs

Hoofdstuk 2 De organisatie van het onderwijs Hoofdstuk 2 De organisatie van het onderwijs 2.1. De organisatie van de school Wij hebben de school verdeeld in onderbouw en bovenbouw. Tot de onderbouw horen de groepen 1 t/m 4 en tot de bovenbouw de

Nadere informatie

VERANTWOORDING: ETEN IS LESTIJD

VERANTWOORDING: ETEN IS LESTIJD VERANTWOORDING: ETEN IS LESTIJD VISIE EN WERKWIJZE Op De Levensboom werken we met een continurooster. Een continurooster houdt bij onze school in dat alle kinderen de hele dag op school zijn. De leerkrachten

Nadere informatie

Hier een korte samenvatting over de verschillende lessen in deze groep.

Hier een korte samenvatting over de verschillende lessen in deze groep. INFORMATIE OVER GROEP 3 Uw kind zit in groep 3, maar wat doet het toch de hele dag? Hier een korte samenvatting over de verschillende lessen in deze groep. VEILIG LEREN LEZEN Dit is de methode die we in

Nadere informatie

2. Profiel van onze school

2. Profiel van onze school 2. Profiel van onze school Bij ons op school voelen kinderen zich gerespecteerd en gewaardeerd binnen een WARM pedagogisch klimaat, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen op zowel: COGNITIEF, CREATIEF,

Nadere informatie

Informatieboekje groep 6 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 6 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 6 schooljaar 2016-2017 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2016 Beste ouders, Voor u ligt het informatieboekje van groep 6. Hierin staat informatie over de vakken

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Even voorstellen 5. Waar staan we voor 7. Ons onderwijs 7. Boeiend onderwijs: 8. Kwaliteit bewaken 8

Inhoudsopgave: Even voorstellen 5. Waar staan we voor 7. Ons onderwijs 7. Boeiend onderwijs: 8. Kwaliteit bewaken 8 Informatiegids Inhoudsopgave: Even voorstellen 5 Waar staan we voor 7 Ons onderwijs 7 Boeiend onderwijs: 8 Kwaliteit bewaken 8 Veiligheid door respect en regels 9 Open voor vernieuwingen 9 Engels en Frans

Nadere informatie

OUDER-TEVREDENHEIDSENQUETE 2014. Koningin Wilhelminaschool. Hendrik Ido Ambacht

OUDER-TEVREDENHEIDSENQUETE 2014. Koningin Wilhelminaschool. Hendrik Ido Ambacht Koningin Wilhelminaschool Hendrik Ido Ambacht Februari 14 1 Deze tevredenheidsenquete werd eerder afgenomen in. Er waren toen 62 reacties. In totaal legden deze keer 73 respondenten deze enquête af. Dat

Nadere informatie

Lestijden maandag-, dinsdag-, donderdag- en vrijdagmorgen: maandag-, dinsdag-, donderdagmiddag:

Lestijden maandag-, dinsdag-, donderdag- en vrijdagmorgen: maandag-, dinsdag-, donderdagmiddag: Informatieboekje groep 1/2 2018-2019 Welkom bij ons op school! Uw kind komt binnenkort bij ons in groep 1/2 op school, welkom op De Lichtboei! Dit boekje is bedoeld om u praktische informatie te geven

Nadere informatie

Algemene informatie groep 1/2

Algemene informatie groep 1/2 Algemene informatie groep 1/2 Schooljaar 2016-2017 Inhoudsopgave Algemeen 3 Kring 3 Werken.. 4 Fruit en drinken. 4 Spel.. 4 Vormingsgebieden.. 4 Sociaal en emotionele ontwikkeling.. 4 Creatieve vorming.

Nadere informatie

Informatieboekje groep 8 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 8 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 8 schooljaar 2013-2014 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Beste ouders, Dit jaar zal er een belangrijke keuze gemaakt moeten worden. Naar welke school gaat uw zoon/dochter volgend

Nadere informatie

Mailadres Leerkrachten

Mailadres Leerkrachten Welkom in de groep Beste ouders, wij heten u van harte welkom in groep 4/5. Uiteraard bent u altijd welkom om in de klas te komen kijken. Dit kan bijvoorbeeld goed na schooltijd. Uw kind zal vast en zeker

Nadere informatie

Jaarprogramma. Algemeen

Jaarprogramma. Algemeen 1 Jaarprogramma Algemeen Binnen komen De kinderen van groep 4 tot en met 8 komen binnen nadat de schoolbel is gegaan. De inloop is vanaf groep 4 voorbij; het is ook niet meer de bedoeling dat ouders mee

Nadere informatie

ACTIEF BURGERSCHAP EN SOCIALE INTEGRATIE

ACTIEF BURGERSCHAP EN SOCIALE INTEGRATIE Heutink ICT ACTIEF BURGERSCHAP EN SOCIALE INTEGRATIE op de C.B.S. De Bruinhorst 22-5-2012 Inhoudsopgave Inleiding 3 Pagina 1. Burgerschap op de Bruinhorstschool 3 2. Kerndoelen 3 3. Visie 4 4. Hoofddoelen

Nadere informatie

De groep 5 bestaat uit 14 leerlingen, zij vormen samen met 9 leerlingen van groep 4 de combinatiegroep 4/5.

De groep 5 bestaat uit 14 leerlingen, zij vormen samen met 9 leerlingen van groep 4 de combinatiegroep 4/5. Informatie groep 5 Algemeen: Leerkrachten: Ellen Moerman maandag, dinsdag en woensdag. Iris Stuur donderdag en vrijdag. Groep 5 De groep 5 bestaat uit 14 leerlingen, zij vormen samen met 9 leerlingen van

Nadere informatie

Informatieboekje groep 3-4 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 3-4 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 3-4 schooljaar 2013-2014 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Wat doen de kinderen allemaal in groep 3/4? Van de kleutergroep naar groep 3 is een hele stap! Een eigen potlood, een gummetje,

Nadere informatie