Infoboekje. Voor ouders en leden van de Bevers Scouting Lucas s-hertogenbosch

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Infoboekje. Voor ouders en leden van de Bevers 2013-2014. Scouting Lucas s-hertogenbosch"

Transcriptie

1 Infoboekje Voor ouders en leden van de Bevers Scouting Lucas s-hertogenbosch

2 Colofon Uitgave seizoen : coördinatie Aukje Frederiks. Samenstelling 2003 Noëlle van Geene Groot Zevert Aukje Frederiks Marieke de Bekker Marijn van Veghel Copyright Scouting Lucas s-hertogenbosch Disclaimer Aan de informatie in dit boekje kunnen geen rechten worden ontleend. De vermelde hoogtes van contributie, kampgeld en andere bijdragen zijn bedoeld als indicatie en kunnen tussentijds gewijzigd worden.

3 Inhoud Colofon... 2 Inhoud... 3 Speltakinfo Bevers... 4 Voor wie?... 4 Themaverhaal... 4 Activiteiten... 6 Weekend... 7 Installatie... 8 Afbellen... 9 Activiteiten buiten de Bevers Contact met ouders Algemene informatie Wat is Scouting Lucas? Wat wil Scouting? Praktische informatie Speltakken Wachtlijsten en overvliegen Contributie Lidmaatschap Scouting Nederland Adressen Scouting Lucas Scout Shop

4 Speltakinfo Bevers Voor wie? De jongste speltak van Scouting Lucas heet de Bevers. Dit zijn 16 meisjes en jongens van 5 tot en met 7 jaar oud. Op zaterdagochtend komen zij bij elkaar in de blokhut, van uur. Een kind dat in september 5 of 6 jaar oud is, kan Bever worden. Wanneer het kind in september 7 jaar oud is en naar groep 4 gaat, gaat het naar de Welpen (jongens en meisjes, dinsdagavond) of de Welpen Estahorde (jongens en meisjes, woensdagavond). Bij uitzondering kan het voorkomen dat een kind een jaar langer bij de Bevers blijft, omdat dit beter is voor zijn (sociale) ontwikkeling. Dit wordt in onderling overleg met de ouders en de staf bekeken. Themaverhaal De Bevers hebben een leeftijd waarop ze graag hun fantasie laten werken. En Bevers houden van spelen. Spelen in de natuur, sportief spelen, toneelspelen of gewoon samen spelen. Spelenderwijs ontdekken ze de wereld om zich heen. En daarvoor hoeven ze niet op reis. In het dorp Hotsjietonia beleven ze spannende momenten met vertrouwde personen. En bovendien biedt Hotsjietonia een veilige en beschermde omgeving. De leiders van de Bevers spelen mee. Zij zijn iedere week aanwezig en hebben een vaste rol: Jaap Frederiks is Stanley Stekker, de technische man van Hotsjietonia. Hij is gek op cijfers, schema s en berekeningen. Overal probeert hij constructies voor te maken en originele oplossingen te verzinnen. Soms is hij een beetje verlegen of let hij te veel op details. Ineke Swinkels is Fleur Kleur en is heel creatief. Ze vertelt allerlei verhalen, waarvan je nooit weet of ze nu wel of niet echt gebeurd zijn. Haar fantasie gebruikt ze ook voor haar eigen toneelstukken en ze naait haar eigen kleding in haar naaiatelier.

5 Elke ter Haar is Rozemarijn. Zij is een leuke, gezellige en praktische meid. Ze is dol op bloemen, planten en koken en vindt het leuk als je op bezoek komt in haar boerderij. Ze helpt kinderen met het uitvoeren van hun plannen en is goed in improviseren. Fred Kling is Professor Plof. Hij is de verstrooide professor met warrig haar en een witte jas. Professor Plof kan je helpen als je een oplossing zoekt voor een probleem. Hij ziet alleen niet altijd de gevaren in van zijn experimenten. Femke Bergisch is Sterre Stroom, een stoere meid die houdt van kamperen en reizen. Ze is altijd in voor een speurtocht of gave activiteit. Ook op het water weet ze de weg te vinden. Ze heeft stapels fotoboeken van de verre reizen die ze gemaakt heeft en waar ze graag over vertelt. Sterre woont samen met haar broer Steven op een boot. Regelmatig worden er themarollen ingevuld door andere personen, die bijvoorbeeld in het verleden beverleid(st)er zijn geweest. Belangrijke themafiguren in Hotsjietonia zijn Stuiter, Bas Bos, Noa, etc. Naast deze vertrouwde personages, komen er ook regelmatig andere figuren langs. De tovenaar en de pivobeestjes zijn vaste gasten, maar we krijgen ook wel eens bezoek van de kluizenaar en Kale Bas of de heks in de holle boom. De leiding bij de Bevers heeft een dubbele rol: aan de ene kant geeft zij duidelijk richting aan de groep en bepaalt zij wat er gebeurt. Aan de andere kant speelt zij met de kinderen mee en heeft zij een kinderlijke rol. De kinderen voelen goed aan wanneer iemand van de leiding een rol speelt en wanneer het echt is.

6 Activiteiten Elke Beverochtend kent een duidelijke structuur. We beginnen en eindigen met een liedje en halverwege drinken we ranja. De meest voorkomende activiteiten zijn: Vrij spelen: De kinderen krijgen een bepaald materiaal, bijvoorbeeld kranten & dozen, lappen of verkleedkleren in grote hoeveelheden aangereikt en mogen zelf met dit materiaal doen wat hun leuk lijkt. Gestructureerd spelen: De kinderen beleven met de bewoners van Hotsjietonia een spannend verhaal. De leiding speelt een themarol en neemt de Bevers mee in dit avontuur. Zo hebben de Bevers veel mensen gered toen Hotsjietonia onder water stond en hebben ze professor Plof geholpen bij zijn (mislukte) technische proefjes. Vrij knutselen: De kinderen mogen vrij knutselen, maar wel binnen een bepaald thema. Ze maken dan met z n allen bijvoorbeeld een stad of een bos of ze knutselen voor de kinderoptocht. Gestructureerd knutselen: De kinderen maken allemaal hetzelfde. Bijvoorbeeld een kijkdoos of een brievenbus met post. Andere spelvormen zijn: spelen in een apenkooi (= een opgebouwd klimcircuit), naar het bos, vlotvaren, toneelspelen, een circus maken. Spelenderwijs leren de Bevers met elkaar samen te spelen, samen te werken en rekening met elkaar te houden. Zij worden gestimuleerd om mee te spelen met de groep, maar als ze een keer geen zin hebben of te moe zijn, hoeft dat niet altijd.

7 Ons openingsliedje is: Wij zijn de bevers en zingen dit lied, het liefst lekker hard, anders hoor je het niet. We gaan samen spelen, dat doen we zo graag. Want wat we ook doen, doen we samen vandaag. Ik dans, ik spring, ik stuiter en ik zing. Wij zijn de bevers en zingen dit lied, het liefst lekker hard, anders hoor je het niet. We gaan samen spelen, dan vinden we fijn. Wat is het toch leuk om een bever te zijn. We sluiten af met het liedje: Ahoi, ahoi, we zijn met spelen klaar nu mogen wij, nu mogen wij naar huis toe gaan! Weekend Aan het eind van het seizoen gaan de Bevers een weekend weg (op kamp). De bevers gaan dan twee nachtjes logeren in een kampeerboerderij in de buurt van 's-hertogenbosch. Tijdens dit weekend doen de Bevers soortgelijke dingen als op zaterdagochtenden. Ze beleven een avontuur en spelen in het bos. Omdat een weekend van huis voor veel kinderen vrij lang is, wordt er extra aandacht besteed aan hun gemoedsrust. Op de eerste avond krijgt ieder kind een eigen plekje in de boerderij. Samen met vader of moeder wordt het bed gedekt. Het bed is een stukje thuis waar de kinderen kunnen uitrusten en een boekje kunnen lezen of met hun knuffel spelen. Hoewel er spannende dingen gebeuren (een koning is zijn ring kwijt of een robot een moertje), is er rust op momenten dat het nodig is.

8 s Avonds lijkt alles opgelost: de ring is gevonden en de robot doet het weer. De volgende dag zal weer nieuwe avonturen brengen, maar dat weten de kinderen dan nog niet. Het kamp is erg vermoeiend voor de kinderen. In de auto naar huis slapen de meesten. Wellicht kunt u proberen de kinderen uitgerust aan het kamp te laten beginnen. En na het kamp hebben ze uiteraard wat tijd nodig om bij te komen. Overigens is er een paar weken voor het Beverkamp altijd een ouderochtend om u wat meer informatie te geven. Dan heeft u natuurlijk ook de gelegenheid om eventuele vragen te stellen. Installatie De eerste vier weken van een nieuwe Bever vormen een proefperiode. Als na vier weken blijkt dat hij of zij wil blijven, wordt de eerste contributie betaald. Na een maand of twee zijn de nieuwe kinderen helemaal vertrouwd met Hotsjietonia. Ze kennen de namen van de leiding, de teksten van de liedjes en weten het toilet te vinden. Het is tijd om een echte Bever te worden. We hebben dan een feestochtend waarop alle ouders, broertjes, zusjes, opa s en oma s welkom zijn: de installatie. Op de installatie krijgen de kinderen een insigne voor op hun rode trui, hun Scouting Lucasdas en een Scouting Lucaspet. Ook beloven ze iets aan de leiding: Ik beloof een goede Bever te zijn en fijn met alle andere Bevers te spelen in Hotsjietonia. Oudergesprekken Om elkaar wat beter te leren kennen en om wat meer over scouting en de bevers te vertellen, komen er twee mensen van de leiding een half uurtje op bezoek bij de (nieuwe) Beverouders, als zij dit op prijs stellen. Dit bezoekje vindt plaats voorafgaand aan de installatie Ook hoort de leiding graag van wat meer over de kinderen zelf, zodat zij eventueel rekening kan houden met bepaalde zaken.

9 Beverkleding en andere benodigdheden De Bevers dragen een rode trui of blouse, een das en een pet. Voor de trui zijn er twee opties: een willekeurige rode trui met een insigne van de Bevers erop. U zorgt zelf voor de rode trui en voor 1,80 kunt u het insigne kopen bij de Beverstaf, óf een Bevertrui van Scouting Nederland. Deze kost 19,95. Bestel via of ga naar de dichtstbijzijnde Scoutshop in Eindhoven (zie achterin dit boekje). De das kost 11,50 en de pet krijgt u gratis. De kinderen moeten hun uniform elke week aanhebben. Op warme dagen is een rood T-shirt ook prima. (Eventueel kunt u een speciaal Bever T-shirt bestellen bij de Scout-shop.) Verder zijn oude kleren en stevige schoenen zeer aan te raden, want bij de Bevers spelen en knutselen we veel, en daar kun je nu eenmaal flink vies van worden. Aanbevelingswaardig Meestal zijn er geen bedden in de kampeerlocaties waar wij komen, dus hiervoor moeten de kinderen zelf iets meenemen. Het maakt niet uit of hij of zij slaapt met een slaapzak of dekbed, een luchtbed of matrasje. Mocht u niet over dergelijk materiaal beschikken, kunt u dit aangeven bij de leiding, dit kan dan waarschijnlijk geleend worden. Afbellen Wij verzoeken u altijd af te bellen als uw kind op een Beverochtend niet kan komen. Dan kunnen wij in de voorbereiding rekening houden met het aantal kinderen en we staan niet onnodig te wachten op een kind als we bijvoorbeeld het park in willen gaan. U kunt door de week bellen met één van de Beverstafleden (telefoonnummers vindt u achterin dit boekje) of op zaterdag vanaf uur met de Blokhut: Ook communiceren we veel zaken per mail. U kunt ons bereiken via bevers@scoutinglucas.nl

10 Activiteiten buiten de Bevers De Bevers gaan minstens één keer per jaar naar het bos. We vragen de ouders dan van tevoren of zij hun kind naar in het bos willen brengen in plaats van naar de Blokhut. Daarnaast wordt er soms door Scoutingregio De Meierij (waartoe wij behoren) een Beverdoedag georganiseerd. Deze dag komen alle Bevergroepen uit de regio samen om te spelen. De Bevers doen met hun leiding ook mee met de gezamenlijke activiteiten van Scouting Lucas zoals een groepskampvuur en de Opening van het Seizoen, waarover u in het algemene gedeelte kunt lezen. Contact met ouders Wij vinden het erg belangrijk dat uw kind het naar de zin heeft bij de Bevers. Daarom horen wij het graag van u als er speciale dingen zijn, die voor ons van belang kunnen zijn om te weten. Het kan zijn dat uw kind overgevoeligheid is voor bepaald voedsel, of het heel moeilijk vindt om in de nieuwe groep vriendjes te maken, of een beetje bang is van de themafiguren, etc. We nodigen u van harte uit ons hier na (of voor) de Beverbijeenkomst op aan te spreken. Uiteraard zijn dat ook onderwerpen die we bespreken bij ons bezoek aan u, voor uw kind geïnstalleerd wordt.

11 Algemene informatie Wat is Scouting Lucas? Scouting Lucas is een jeugdvereniging in s-hertogenbosch-zuid met ongeveer 150 leden vanaf 5 jaar. Daarmee is deze Scoutinggroep één van de grootste groepen van s-hertogenbosch. Het gebouw waar wij als Scoutinggroep gebruik van maken, noemen wij de Blokhut en deze staat aan de rand van het Zuiderpark, op de hoek van de Jacob van Maerlantstraat en de Limietlaan. Speltakken De groep is verdeeld in leeftijdsgroepen, die wij speltakken noemen, met ieder hun eigen activiteiten. Voor de jongsten (van 5 7 jaar) zijn er de Bevers, een groep jongens en meisjes die op zaterdagochtend bij elkaar komen. Voor jongens en meisjes van 7 11 jaar zijn er de Welpen en de Welpen-Estahorde. De Welpen komen op dinsdagavond bij elkaar, de Welpen-Estahorde op woensdagavond. De Scouts zijn jongens en meisjes van jaar, die op donderdagavond bij elkaar komen. De Explorers zijn jongens en meisjes van jaar, die elkaar iedere vrijdagavond zien. De Pivo s zijn jongens en meiden vanaf 18 jaar, die elkaar op zaterdagavond treffen. Naast alle speltakken voor jeugdleden kent Scouting Lucas ook een stam. Deze stam is bedoeld voor alle leiding, met daarnaast verschillende oud-leidinggevenden en oud-leden en andere geïnteresseerden van 21 jaar en ouder. Zij ondernemen met elkaar één keer in de drie weken Scoutingactiviteiten. Zo kun je als volwassene zelf ook eens genieten van een Scoutingactiviteit, om niet alleen maar bezig te zijn met het organiseren en regelen voor de kinderen. De naam van deze club is Stampij. Leiding / begeleiding Bij al deze speltakken hoort natuurlijk ook begeleiding. Iedere speltak heeft zijn eigen leidingteam (ook wel stafteam genoemd), in omvang variërend van drie tot zes personen. Zo n team bestaat in het ideale geval uit stafleden met meer en minder ervaring, jong en oud, mannen

12 en vrouwen. Deze teams zetten zich vrijwillig en met veel enthousiasme in. De meeste leidinggevenden hebben één of meerdere speciale cursussen gevolgd om leiding te kunnen en mogen geven in een scoutinggroep. De stafleden bij de Bevers, Esta s en Welpen zijn minimaal 17 jaar oud, bij de Scouts 18 jaar en bij de Explorers 21 jaar. In elk stafteam zit minstens één staflid van 21 jaar of ouder. Bestuur Scouting Lucas is een vereniging (Vereniging Scouting Lucas) en daarmee een onderdeel van de landelijke vereniging Scouting Nederland. De vereniging heeft een bestuur. Dit bestuur behartigt de algemene belangen van de groep (bijvoorbeeld bij de gemeente) en bewaakt de kwaliteit van de groep (zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid leiding of de samenwerking in de stafteams). Het huidig bestuur bestaat uit: Nel Kluijtmans, voorzitter Ardi Fennis-Vossen, secretaris, ledenadministratie en contributie-inning Manuel Groot Zevert, penningmeester Miriam de Bekker, activiteitenbegeleider Pieter Steenbergen, blokhutbeheerder Joris van Aalst, lid Daarnaast is elk bestuurslid mentor van één of twee speltakken en begeleidt het stafteam van die speltakken. Wat wil Scouting? Scouting Lucas is aangesloten bij Scouting Nederland, de grootste jeugdvereniging van ons land, die jonge mensen vanaf 5 jaar een afwisselende en plezierige tijdsbesteding wil bieden. Als je kiest voor Scouting kies je voor vriendschap, samen spelen, spanning, avontuur en veel lol. Maar je kiest ook voor verstandig en vriendelijk omgaan met de natuur en je medescouts. Naarmate je als jeugdlid ouder wordt en je langer bij Scouting bent, neemt je zelfstandigheid toe; de begeleiding kan daardoor dus afnemen. Voor iedere leeftijdsgroep is het Scoutingprogramma op maat gemaakt. Bevers (5 7 jaar) blijven dicht bij huis (in het dorp Hotsjietonia ) en spelen veel vrij. Zij beleven leuke avonturen met allerlei fantasiefiguren. De Welpen (7 11 jaar) gaan met elkaar op avontuur, doen allerlei verschillende spelen en speuren in de omgeving soms in een fantasiewereld. De rimboe van Mowgli en Shanti (uit het jungleboek)

13 biedt ruimte aan hun fantasie. Al spelend leren de kinderen aardig wat Scoutingtechnieken en ze leren samen te spelen en te werken. Scouts (11 16 jaar) trekken er op uit in de echte wereld. Het buitenleven trekt steeds meer. Zij leren koken op houtvuur, een tocht lopen met een kompas, primitief kamperen. Scouts leren spelenderwijs hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Explorers (16 18 jaar) maken hun eigen avontuur. Vaak letterlijk over de grens. De wereld ligt aan hun voeten. Zij kunnen voor een groot deel zelf bepalen waar ze accenten willen leggen: vooral veel tochten? Of meer bezig gaan met iets aparts, zoals een film maken? Of juist ruige, stoere activiteiten? Er is heel veel mogelijk. Bij de Pivo s (vanaf 18 jaar) kun je tenslotte je talenten verder ontwikkelen, zonder leiding natuurlijk. Een volwassen expeditie. Scouting Lucas wil voor kind en leiding een uitdagende en plezierige vrijetijdsbesteding zijn, waarbij je spelenderwijs steeds zelfstandiger en met steeds meer verantwoordelijkheid leert samenspelen en samenwerken. Wij proberen een bijdrage te leveren aan de vorming van de persoonlijkheid. We richten ons op het ontwikkelen van verantwoordelijkheid, het leren samenwerken en het ontwikkelen van gevoel van eigenwaarde en respect voor anderen. Dit willen we in onze programma s verwerken door creatief om te gaan met beperkte middelen en aandacht te hebben voor natuur- en buitenleven. Maar ook door tradities, ceremoniën en thema s van Scouting te gebruiken en een veelzijdigheid aan activiteiten en uitdagingen aan te bieden. Plezier staat daarbij altijd voorop!

14 We proberen voor iedere leeftijdsgroep uitdagende programma s en kampen te bieden, waarbij de kinderen zich, allemaal op hun eigen manier en niveau, op een leuke manier kunnen ontplooien. Zo n jongens en meisjes in ons land zijn in meer dan 1300 groepen lid van Scouting. Samen met bijna kaderleden (leiding e.d.) vormen zij de grootste jeugd- en jongerenvereniging van Nederland. Wereldwijd zijn er 35 miljoen Scouts in meer dan 200 landen. Het Scoutingspel is in het begin van de vorige eeuw bedacht door Baden Powell. Door er voortdurend een eigentijdse draai aan te geven, blijft het Scoutingspel aantrekkelijker. In 2010 bestond Scouting in Nederland 100 jaar. Onze groep in het kort Historie Scouting Lucas bestaat sinds 1976 en is ontstaan uit de Welpengroep de Pius XII horde (die sinds 1954 bestaat) en de Kabouter- en Gidsengroep Edith Steingroep (die bestaat sinds 1962). In 1976 werden deze speltakken vanuit de parochie St. Lucas onder één naam gebracht, Scouting Lucas. (Nu heeft Scouting Lucas geen binding meer met de parochie of kerk.) Er werd een Verkennersgroep bij opgericht. Deze speltak kreeg later de naam André Witloxtroep, genoemd naar de eerste hopman (de teamleider) van deze speltak en medeoprichter van Scouting Lucas. In de loop der jaren kwamen hier een Rowangroep (RA 320) (1977), Sherpagroep (1975 tot 1978 en vanaf 1981), Bevergroep (1985) en Pivogroepen bij (de J. Wasiristam (1982) en later de A.J. Mam Wymiotystam (1993)). In 1982 werd de Gidsen- en Verkennersgroep samengevoegd tot een gemengde groep voor jongens en meisjes, de Scouts. Ook de Rowans en Sherpa s gingen vanaf 1989 samen verder als Explorers. Van 2001 tot en met 2008 hadden we een speltak voor verstandelijk beperkte jongeren, You Too, die helaas vanwege gebrek aan leiding moest stoppen. Van 2010 tot 2013 was er een speltak voor kinderen in

15 de leeftijd van 7 tot 12 jaar met een gedragsstoornis: Akabe, wat staat voor Anders Kan Best. We hebben ons 25-jarig jubileum gevierd met een groot feest en in 2006 vierden we ons 30-jarig jubileum met een gezamenlijk zomerkamp. Eind 2006 zijn de Kabouters ook gemengd gaan draaien en vanaf dat moment heten zij de Esta s, vanaf 2010 heten zij Welpen-Estahorde en spelen zij in het Jungle-thema. In 2008 startten ook de Welpen met gemengd draaien, zodat vanaf dat moment al onze speltakken gemengd zijn. In 2008 is ook een stam opgericht, onder de naam Stampij, voor volwassenen die het ook leuk vinden om zelf het scoutingspel te spelen. Onze Blokhut De Blokhut in het Zuiderpark is vanaf het ontstaan van Scouting Lucas de plek waar we als groep samenkomen. Dit gebouw is van de gemeente, en is ooit als leerproject van een bouwvakkers/ timmeropleiding gebouwd. Toen werd het nog het paviljoentje genoemd. Niet echt een Scoutingnaam, vond men. Dus werd het de Blokhut. Ook toen Scouting Lucas in de Blokhut trok, werd er nog gebruik gemaakt van de ruimte door andere clubs. Nu is dat niet meer het geval, vooral omdat we als groep erg gegroeid zijn en de ruimte en tijd in de hut zelf hard nodig hebben. In de loop der jaren is de Blokhut flink verbouwd. Helaas brandde de Blokhut in 1992 helemaal af! Het gebouw en al het spel- en kampeermateriaal werden vernietigd. We vonden tijdelijk onderdak in de showroom van een leegstaande garage aan de Pettelaarseweg. Later zat de groep nog een tijdlang verspreid door de stad, op verschillende locaties, tot we in november 1993 onze volledig ver/herbouwde Blokhut konden openen. In 2005 is er een aanbouw gekomen voor de opslag van ons materiaal. Scoutingkleding en de groepsdas Leden en leiding van Scouting Lucas dragen Scoutingkleding, zoals bij bijna iedere Scoutinggroep het geval is. Deze Scoutfit is per speltak verschillend, soms is het een blouse, soms een trui, iedere speltak met z n eigen kleur. Een Bever uit Scheveningen draagt ook een rode trui en een Scout uit Groningen heeft net als onze Scouts een beige blouse. De das die alle leden van Scouting Lucas om hebben, laat zien bij welke Scoutinggroep je hoort. Onze groepsdas is een zwarte das met gele bies (de kleuren van Den Bosch zijn zwart en geel), met achterop het groepsembleem. Het groepsembleem laat een esculaap (het symbool

16 van artsen) zien, met een veer erachter. Dit verwijst naar de apostel Lucas, die arts en schrijver was. Soms zie je een Welp met een groene blouse fietsen met een andere das (bijvoorbeeld donkerblauw), dat wil dan zeggen dat hij lid is van een andere Scoutinggroep dan de onze. De scoutingkleding is een kenmerkend en opvallend onderdeel van Scouting. Hierdoor zijn we als Scout herkenbaar en laten we naar buiten zien dat we één (Scouting)groep vormen. Bovendien is de scoutingkleding een handig (bos)speelpak. Historisch gezien is de scoutingkleding ooit bedacht om verschillen in rangen en standen uit te schakelen: iedereen is gelijk. Installatie In de eerste periode bij een nieuwe speltak krijg je uitgebreid de tijd om elkaar en de leiding te leren kennen. Maar je leert ook veel over de inhoud van de speltak: wat is hier belangrijk? Bijvoorbeeld bij de Scouts leer je pionieren (knopen met hout en touw), of vuur maken. Bij de Welpen leer je wat EHBO is en om een platte knoop leggen. Als je een aantal weken of maanden (dit wisselt per speltak) mee hebt gedraaid in de nieuwe speltak, dan word je geïnstalleerd. Dat wil zeggen dat je dan écht lid van de speltak wordt en de basisvaardigheden die voor die speltak van belang zijn, onder de knie hebt. De installatie is dan ook een feestelijke ceremonie, waar je ouders en broertjes/zusjes ook bij mogen zijn. Bij de installatie heb je voor het eerst de officiële scoutingkleding aan. Hoe dat er uit ziet is per speltak verschillend. In de periode voor de installatie hoor je van je eigen leiding waar je de scoutingkleding kunt kopen. Bij sommige speltakken krijg je tijdens de installatie insignes, die je op je blouse of trui moet naaien, en naambandjes die zeggen bij welke groep jij hoort. Ook krijg je officieel je groepsdas om. Vanaf dat moment hoor je er helemaal bij en heb je iedere opkomst je scoutingkleding ook aan. Het Lucas Kompas Scouting Lucas heeft een eigen groepsblad, het Lucas Kompas. In dit blad kun je lezen welke activiteiten er in de verschillende speltakken de laatste tijd zoal ondernomen zijn, of welke plannen er zijn. Het Lucas Kompas komt 4 keer per jaar uit en heeft een redactie die bestaat uit Femke Bergisch en Christien van den Berg. De artikelen in het blad worden deels geschreven door leden, deels door leiding (of bestuur) en soms door ouders. Kopij is altijd welkom, ieder lid, leid(st)er of ouder/ verzorger mag iets schrijven en inleveren bij de redactie: lucaskompas@scoutinglucas.nl

17 De website: Scouting Lucas heeft ook een eigen internetsite: op deze website is allerlei informatie over Scouting Lucas, de activiteiten en de speltakken te vinden. Maar ook foto s, het Lucas Kompas online, het laatste nieuws, deze info-boekjes, de actuele wachtlijsten, de brieven die zijn meegegeven aan de leden, links naar de websites van de andere Scoutinggroepen in Scouting Regio De Meierij en Scouting Nederland en nog veel meer leuke en nuttige dingen. De website wordt beheerd door het groepsbestuur en we proberen hem zo actueel mogelijk te houden. Groepsactiviteiten Scouting Lucas heeft zes speltakken (zeven, als we de stam meerekenen), die ieder hun eigen programma s hebben en hun eigen activiteiten. Maar deze speltakken vormen samen het geheel: Scouting Lucas genaamd! Daarom vinden we het leuk om af en toe met enkele of alle speltakken samen een activiteit te ondernemen. Zo komen de Bevers ook eens de Welpen tegen, de Scouts ontmoeten de Explorers, etcetera. Ieder seizoen wordt er opnieuw bekeken wat er aan gezamenlijke activiteiten georganiseerd wordt. Aan het begin van het seizoen starten we met een gezamenlijke openingsdag, waarin verschillende leden ook overvliegen. Bevers die te oud zijn geworden voor de Bevers vliegen dan over naar de Welpen, oudste Welpen gaan naar de Scouts, oudste Scouts gaan naar de Explorers en oudste Explorers gaan naar de Pivo s en soms ook naar de leiding. Dit overvliegen is een Scoutingeigen ceremonie, waarbij we op een leuke manier de kinderen van de ene speltak naar de andere laten gaan. Bijvoorbeeld per kabelbaan, per vlot, via een zeephelling, of net dat wat de leiding dat jaar weer bedacht heeft. Meestal wordt het overvliegen vooraf gegaan door een afwisselend programma, waarin voor alle kinderen van alle speltakken samen iets te beleven valt. Naast de Opening van het Seizoen en het Overvliegen worden er ook andere activiteiten georganiseerd voor de hele groep. Een aantal jaren achtereen hebben we een gezamenlijk kampvuur gehad, waarbij iedere speltak op zijn/haar manier een leuke act verzorgde en we gezellig samen zingend bij het vuur zaten. We hebben al een aantal malen een grote vlooienmarkt georganiseerd (waarbij de opbrengst meestal werd verdeeld tussen

18 een goed doel en Scouting Lucas zelf). Soms wordt er voor kerst een gezamenlijk programma gedaan. De meeste speltakken van Scouting Lucas doen alweer een aantal jaren mee aan de Jantje Betoncollecte. Jantje Beton initieert en ondersteunt activiteiten waardoor kinderen veilig, vrij en avontuurlijk buiten kunnen spelen. Gunstige bijkomstigheid voor ons als collecterende groep is, dat de helft van wat wij ophalen gestort wordt op onze scouting-rekening. Met de opbrengst van deze financiële actie kunnen wij weer iets extra's doen, bijvoorbeeld ten behoeve van het zomerkamp. Deze groepsactiviteiten zijn meestal op andere tijdstippen dan je gewend bent van je eigen speltak. Dat betekent bijvoorbeeld dat we soms de Welpen (die normaal op dinsdag of woensdagavond draaien) vragen om op zaterdag te komen. Of dat de Bevers niet op zaterdagochtend, maar zaterdagmiddag verschijnen. Uiteraard word je hier van tevoren tijdig op de hoogte gebracht en wellicht kun je dan met andere plannen (voetbal of zo) wat schuiven. Scouting Regio De Meierij Scouting Lucas hoort bij Scouting Regio De Meierij. Alle Scoutinggroepen van Den Bosch en omringende dorpen (Rosmalen, Vught, Sint-Michielsgestel, Schijndel, Berlicum, Den Dungen, Cromvoirt, Zaltbommel) horen bij deze regio. Het bestuur van de Scoutingregio zorgt ervoor dat er cursussen voor leiding worden georganiseerd. Samen met verschillende leidinggevenden uit de groepen organiseren zij ook activiteiten voor de Scoutinggroepen. Zo zijn er ieder jaar Regionale Scouting Wedstrijden (RSW) voor Scouts, waar ook onze Scouts met hun eigen patrouille (subgroep) naar toe gaan. Bovendien worden er regiodagen georganiseerd zoals de Bever-Doe-Dag (voor alle bevers in de regio), de Jungle-dag (voor de Welpen) en de Scoutsdag. Scoutingregio De Meierij vormt de schakel tussen de landelijke vereniging Scouting Nederland en de verschillende Scoutinggroepen hier. Via de Regio praten en beslissen we ook mee waar het met Scouting Nederland naar toe moet.

19 Leiding en begeleiding: waar staan zij voor? De leiding van de verschillende speltakken heeft met elkaar een leuke klus te klaren. Uiteraard spelen samenwerking en overleg daar een heel belangrijke rol in. Wij vinden het erg belangrijk dat een stafteam goed functioneert en dat ieder staflid zich daarin thuis voelt. Want als de leiding het onderling goed en gezellig heeft, dan hebben de kinderen dat ook! We hebben minimum leeftijden afgesproken waarop iemand leiding kan worden, omdat we vinden dat het een verantwoordelijke taak is waar we voor staan. Alle nieuwe leiding wordt zo veel mogelijk rustig ingewerkt en wegwijs gemaakt, door het stafteam of de mentor. Iedere nieuwe vrijwilliger binnen Scouting moet een Verklaring omtrent gedrag (VOG) kunnen tonen, net zoals dat bijvoorbeeld in het onderwijs gebruikelijk is. Scouting Nederland schrijft dit voor. Trainingen Als iemand een paar maanden leid(st)er is en het graag wil blijven, is er voor hem/haar de mogelijkheid een cursus voor leiding te gaan volgen. Deze cursussen zijn ontwikkeld door Scouting Nederland en worden gegeven door speciale Scoutingtrainers uit de regio. In zo n cursus komt bijvoorbeeld aan bod wat de specifieke leeftijdskenmerken zijn van de kinderen van de speltak waar iemand leiding is. Zo kan hij/zij het spel en zijn/haar uitleg steeds beter aanpassen aan die groep. Ook worden er veel spelideeën uitgewisseld en discussies gevoerd over het nut of de waarde van Scoutingspecifieke ceremonieën (zoals bijvoorbeeld het openen en sluiten, of de installatie). Het doel van zo n cursus is dat iedere leid(st)er bewust, enthousiast en verantwoord met zijn/haar taak bezig is. Naast deze start- en programmatraining wordt er ook binnen de groep veel aandacht besteed aan het verantwoord omgaan met de kinderen. We streven er bijvoorbeeld naar dat er binnen ieder speltakteam minstens één persoon met een EHBO diploma is. We hebben met elkaar ook uitgebreid gesproken over het omgaan met intimiteiten. Ons uitgangspunt daarbij is: intimiteit hoort erbij en moet mogen! Je moet

20 immers een kind gewoon kunnen troosten als dat nodig is, of helpen bij het douchen op kamp, zonder daar ingewikkeld over te doen of terughoudend in te zijn. Maar we willen voorkomen dat we situaties creëren, waarin kinderen zich ongemakkelijk voelen of waarin een leid(st)er met minder goede bedoelingen vrij spel heeft. Daarom zijn er onderling afspraken gemaakt. Zo zijn er bijvoorbeeld bij het helpen met douchen altijd twee mensen aanwezig. De leiding zal onderling elkaar ook kritisch bevragen als men iets niet helemaal begrijpt of vertrouwt. Het vertrouwen in elkaar als staflid is erg groot, en dat willen we zeker zo houden, maar dit mag natuurlijk niet ten koste gaan van het kritisch naar elkaar kunnen kijken als het gaat over de omgang met de kinderen. In ieder speltak komen we ook wel kinderen tegen met probleemgedrag. Dit kan betekenen dat een kind erg teruggetrokken is of juist erg druk. Deze kinderen zijn uiteraard ook welkom bij Scouting. We willen graag dat Scouting een bijdrage levert aan de ontwikkeling van ieder kind. En vaak is het samenspelen en samenwerken in een groep kinderen heel goed voor kinderen met probleemgedrag. Ieder stafteam zal zijn best doen om deze kinderen te begeleiden. Dit betekent dat we als leiding soms ook thema-avonden bijwonen om hierover met elkaar van gedachten te wisselen. Maar we kunnen niet alles! Iedere situatie zal dan ook apart bekeken en besproken worden (per kind, per speltak) of het wel of niet zinvol en haalbaar is om het kind lid te laten zijn (of blijven) van de speltak. Arbo/veiligheid Natuurlijk streven we ernaar om als Scoutinggroep zo verantwoord mogelijk bezig te zijn. Sinds seizoen 2001/2002 is de groep op basis van de voorschriften uit de Arbo-wet doorgelicht. Na het kritisch bekijken van de Blokhut is een aantal aanpassingen doorgevoerd. Zo zijn rookmelders en nooduitgangen aangebracht en vluchtwegen aangeduid met een bordje. Ook is een extra opslagruimte gebouwd om zware en grote materialen veiliger te kunnen opbergen. Tevens is een noodplan opgesteld voor ontruiming van de Blokhut. Tenminste één keer per seizoen wordt per speltak een ontruimingsoefening gehouden.

21 Groepsbegeleider De groepsbegeleider is iemand uit het bestuur die de leiding begeleidt. Deze functie is momenteel vacant, maar het is wel erg belangrijk dat de taak wordt uitgevoerd. Daarom hebben de overige bestuursleden de taken van de groepsbegeleider verdeeld en is elk bestuurslid mentor van één of twee speltakken. De groepsbegeleider/mentor bespreekt met een leidingteam bijvoorbeeld de knelpunten in de samenwerking, of de manier van omgaan met de kinderen. Hij bekijkt ook de mogelijkheden om trainingen (cursussen) te volgen. Oftewel: de groepsbegeleider/mentor houdt een oogje in het zeil voor wat betreft de kwaliteit van de speltak en het stafteam. Soms hebben ouders kritische vragen of opmerkingen richting de leiding van hun kind. Dit is uiteraard prima! Wanneer u als ouders iets vreemd, raar of ongepast vindt, nodigen wij u ten zeerste uit dit met het desbetreffende stafteam te bespreken. Mocht het onverhoopt zo zijn dat u, naar uw idee, niet gehoord wordt of het onderwerp liever niet rechtstreeks met hen bespreekt, dan willen wij graag dat u de groepsbegeleider/mentor of groepsvoorzitter van uw klacht op de hoogte brengt. Deze kan dan met het betreffende team gaan praten, wat waarschijnlijk een hoop oplost. Als lid of als ouder kijk je vanuit een ander gezichtspunt naar de groep, de leiding (en ook de groepsbegeleider/mentor) kan wel eens iets over het hoofd zien! Praktische informatie

22 Speltakken Speltak Voor wie? Wanneer? Groepsgrootte Leiding Bevers Jongens en meisjes van 5 tot 7 jaar Zaterdag van ± 16 Minimaal 17 jaar Welpen Welpen- Estahorde Scouts Explorers Pivo s Stampij Jongens en meisjes van 7 tot 11 jaar Jongens en meisjes van 7 tot 11 jaar Jongens en meiden van 11 tot 15 jaar Jongens en meiden van 15 tot 18 jaar Jongens en meiden van 18 jaar en ouder Voor iedereen ouder dan 21 Dinsdag van Woensdag van Donderdag van Vrijdag van tot Zaterdag van Zaterdag van (1x per drie weken) ± 25 Minimaal 17 jaar ± 25 Minimaal 17 jaar ± 25 Minimaal 18 jaar ± 12 Minimaal 21 jaar (begeleiding) ± 12 geen ± 25 geen Wachtlijsten en overvliegen Voor enkele speltakken van Scouting Lucas bestaan wachtlijsten. Per speltak hebben we een maximum aantal leden afgesproken, om te kunnen garanderen dat het verantwoord, gezellig en overzichtelijk blijft. Soms betekent dit helaas dat er kinderen lang moeten wachten tot zij lid kunnen worden. Het is dan ook raadzaam om uw kind op tijd op te geven en dan bedoelen we minimaal 2 jaar van tevoren! Wanneer u een kind wilt aanmelden kunt u de groepssecretaris bellen of mailen (Ardi Fennis: / info@scoutinglucas.nl). Zij houdt een wachtlijst bij voor heel Scouting Lucas. Wanneer ergens een plaats vrijkomt, wordt

23 gekeken wie de eerste gegadigde is voor die plaats. Niemand heeft voorrang (ook kinderen van leiding niet!), iedereen is even welkom. Echter, om een evenwichtige verdeling tussen jongens en meisjes te krijgen bij alle speltakken, kan het zijn dat soms meisjes en dan weer jongens eerder geplaatst kunnen worden bij een bepaalde speltak. Mocht uw kind in de tijd dat hij/zij op de wachtlijst staat, te oud zijn geworden voor de speltak waar hij/zij bij wilde, dan schuift hij/zij met de al gewachte tijd op naar de volgende speltak. Zo zorgen we voor een eerlijk systeem bij de instroming van nieuwe leden. Als uw kind lid is van een bepaalde speltak en hiervoor de maximumleeftijd heeft bereikt, dan vliegt hij/zij over naar de volgende speltak. In het voorgaande is hierover meer uitgelegd. Kinderen die overvliegen hebben ten alle tijden toegang tot de nieuwe speltak en komen dus niet (opnieuw) op een wachtlijst. Zij zijn immers al lid van de groep. Contributie Als je lid wilt worden van Scouting Lucas, mag je eerst een aantal keren komen kijken. Na vier weken besluit je of je lid wilt worden of niet. Wil je dit niet, dan betaal je over de kennismakingsperiode geen contributie. Wil je wel lid worden, dan betaal je vanaf het moment dat je officieel meegaat draaien een contributie van 105,00 per jaar. (Stamleden betalen 75,00 contributie, omdat zij minder vaak draaien. Leiding die ook stamlid of pivo is, krijgt 25,00 korting omdat die 25,00 de afdracht is aan Scouting Nederland, en die wordt voor leiding betaald). De contributie wordt in één keer betaald voor het hele seizoen. De rekeningen voor deze contributie worden via verspreid. Ook andere correspondentie vindt voornamelijk via plaats. Houdt daarom de postbus van het door u opgegeven adres in de gaten, zodat u geen informatie mist. Het is helaas niet mogelijk om via een automatische incasso of via acceptgiro te betalen: dat is voor ons als kleine vereniging te duur en te ingewikkeld. U moet de contributie dus zelf overmaken na ontvangst van de rekening op onze speciale contributierekening: t.n.v. Scouting Lucas Contributie te s-hertogenbosch onder vermelding van naam en speltak van het kind. Let op: de contributierekening is een andere rekening, dan de rekening van de speltakken zelf, waar bijvoorbeeld het kampgeld op betaald moet worden!

24 Mocht het zo zijn dat het betalen van de contributie een probleem is, dan kunt u misschien in aanmerking komen voor een bijdrage van de gemeente (bijzondere bijstand). U kunt hierover informatie krijgen bij de gemeente of bij de penningmeester of secretaris van het bestuur. Maar ook als u hiervoor niet in aanmerking komt, kan het zijn dat het betalen van de contributie of het kampgeld (even) niet lukt. In dat geval kan er in overleg met de penningmeester een betalingsregeling getroffen worden. Wij vinden het namelijk erg belangrijk dat iedereen de kans krijgt om lid te zijn (en te blijven) van Scouting! U kunt echter ook begrijpen, dat wij zonder contributie geen goede programma s meer kunnen maken. Daarom zullen we, als betaling zonder speciale reden uitblijft, maatregelen (moeten) nemen, die uiteindelijk kunnen leiden tot beëindiging van het lidmaatschap. Eenmaal per jaar gaat iedere speltak op zomerkamp. De lengte van het kamp, de bestemming en de inhoud van het kamp zijn per speltak verschillend en afgestemd op de leeftijdsgroep. Veel speltakken gaan door het jaar heen ook nog wel eens een weekend weg. Voor ieder kamp (een week of een weekend) wordt een aparte bijdrage gevraagd, die losstaat van de contributie. Deze bijdrage is afhankelijk van het soort kamp. De scoutingkleding wordt door u zelf betaald. U hoort van de speltakleiding of zij bijvoorbeeld de kleding centraal inkopen, of dat u hier zelf voor moet zorgen. Per speltak zijn de kosten van de kleding wisselend. De groepsdas van Scouting Lucas kost bij alle speltakken hetzelfde: 11,50. Binnen Scouting Lucas gaat er veel geld om, circa ,- per jaar aan inkomsten en uitgaven. Om u enig inzicht te geven in ons financiële plaatje, geven we het volgende overzicht: Algemene kosten: o.a. huur van de blokhut, energie en water, telefoon, administratiekosten, cursussen Inkomsten Uitgaven Ca ,-

25 voor leiding, afdracht aan regio en Scouting Nederland Programmakosten (kosten die gemaakt worden om wekelijks het programma met de speltak te draaien) Ca ,- Kampen en weekenden Ca ,- Aanschaf van duurzame materialen (tenten, pionierhout, e.d.) Ca ,- Contributie bijdrage van de leden Ca ,- Bijdrage van de leden bij kampen en weekenden Ca ,- Subsidie van de gemeente Ca ,- Opbrengsten van financiële acties, giften en rente Ca ,-

26 Lidmaatschap Scouting Nederland Ieder lid van Scouting Lucas wordt ingeschreven bij Scouting Nederland en krijgt een lidmaatschapsbewijsje. Met dit pasje kun je ook op andere plaatsen laten zien dat je lid bent van Scouting Nederland, wat soms korting kan opleveren, bijvoorbeeld in de Scoutshop, maar ook bij De Kwast in de Vughterstraat, Schneider Camping en Wintersport aan de Zandzuigerstraat en bij Camping Sport De Wit in Schijndel. Ieder lid ontvangt behalve ons eigen groepsblad het Lucas Kompas ook het Scouting Magazine. Dit blad wordt uitgegeven door Scouting Nederland. In dit krantenmagazine vind je Beverpost, Scouty, Flitz, IXIXEL,Tijdrover en Scouts Info. Verder is het mogelijk om als lid van Scouting Nederland deel te nemen aan allerlei kampen en andere activiteiten die door of via Scouting Nederland georganiseerd worden. De bekendste hiervan zijn wel de Nationale of Wereld Jamborees, grote internationale kampen met duizenden deelnemers, vooral voor oudere scouts, explorers en pivo s. In ons eigen land is er jaarlijks de HIT: een uitgebreide serie kampen rond de paasdagen, rond een thema of interesse, een hike, primitieve kampen. Deze kampen zijn er voor scoutingleden vanaf de Welpen/Estaleeftijd. Ze worden aangekondigd via de bladen van Scouting Nederland, de website van Scouting Nederland ( en met posters in onze blokhut. Scoutshop en infocentrum Scouting Nederland heeft een eigen winkelketen, de Scoutshop. Eens per jaar ontvang je een Scoutshopcatalogus, met alle artikelen die speciaal voor Scouting worden gemaakt en waar je veel van je Scoutingbenodigdheden kunt kopen. De dichtst bijzijnde Scoutshop zit in Eindhoven. Bestellen kan ook per post en via internet: Het landelijk servicecentrum van Scouting Nederland staat in Leusden, en heeft een infocentrum. Hier kun je met allerlei vragen over Scouting terecht, zelfs voor spreekbeurtpakketten. Ook op de website van Scouting Nederland ( kun je heel veel informatie terugvinden. Als je (met je lidnummer) een account aanmaakt, krijg je toegang tot nog veel meer informatie en kun je je eigen gegevens inzien en eventueel wijzigen.

27 Adressen Scouting Lucas Beverleiding Femke Bergisch (Sterre Stroom) Oranje Nassaulaan 2C, 5211 AW Den Bosch Ineke Swinkels (Fleur Kleur) Johan v.d. Veldestraat GX s-hertogenbosch Fred Kling (Professor Plof) Jacob van Maerlantstraat JC s-hertogenbosch Jaap Frederiks (Stanley Stekker) Chopinstraat EW s-hertogenbosch jaap@scoutinglucas.nl Elke ter Haar (Rozemarijn) Sint Catharinastraat VS Rosmalen elke@scoutinglucas.nl Blokhut Scouting Lucas Limietlaan 12 (geen postadres) info@scoutinglucas.nl

28 Postadres en aanmelding nieuwe leden Scouting Lucas p/a Ardi Fennis-Vossen Beethovenlaan 62, 5216 XL s-hertogenbosch Website: Regio de Meierij Website: Landelijk Scouting Nederland Service centrum Postadres: Postbus 210, 3830 AE Leusden Bezoekadres: Larikslaan 5, 3833 AM Leusden Tel: Fax: Website Scouting Nederland Infocentrum Tel: Scout Shop Scout Shop Eindhoven Cahorslaan 20 (Achtse Barrier), Eindhoven Openingstijden: ma van tot uur, woe van tot uur, do van tot uur. Landelijke Scout Shop Postbus 210, 3830 AE Leusden

Infoboekje. Voor ouders en leden van de Bevers Scouting Lucas s-hertogenbosch

Infoboekje. Voor ouders en leden van de Bevers Scouting Lucas s-hertogenbosch Infoboekje Voor ouders en leden van de Bevers 2015-2016 Scouting Lucas s-hertogenbosch Colofon Uitgave seizoen 2015-2016 Copyright 2003-2015 Scouting Lucas s-hertogenbosch Disclaimer Aan de informatie

Nadere informatie

Infoboekje. voor ouders en leden van de Welpen van de Estahorde 2013-2014. Scouting Lucas s-hertogenbosch

Infoboekje. voor ouders en leden van de Welpen van de Estahorde 2013-2014. Scouting Lucas s-hertogenbosch Infoboekje voor ouders en leden van de Welpen van de Estahorde 2013-2014 Scouting Lucas s-hertogenbosch Colofon Uitgave seizoen 2013-2014: coördinatie Aukje Frederiks. Samenstelling 2003 Noëlle van Geene

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE 2015/2016 SCOUTING AROODA DORDRECHT

INFORMATIEBOEKJE 2015/2016 SCOUTING AROODA DORDRECHT INFORMATIEBOEKJE 2015/2016 SCOUTING AROODA DORDRECHT 1 INHOUD Inleiding blz. 03 Scoutinggroep AROODA blz. 04 Contributie blz. 05 Bevers blz. 06 Welpen blz. 07 Scouts blz. 08 Explorers blz. 09 Roverscouts

Nadere informatie

Infoboekje. voor ouders en leden van de Welpen van de Estahorde 2015-2016. Scouting Lucas s-hertogenbosch

Infoboekje. voor ouders en leden van de Welpen van de Estahorde 2015-2016. Scouting Lucas s-hertogenbosch Infoboekje voor ouders en leden van de Welpen van de Estahorde 2015-2016 Scouting Lucas s-hertogenbosch Colofon Uitgave seizoen 2015-2016 Copyright 2003-2016 Scouting Lucas s-hertogenbosch Disclaimer Aan

Nadere informatie

Scoutinggroep Waterland Monnickendam

Scoutinggroep Waterland Monnickendam Informatie Scoutinggroep Waterland Monnickendam Inhoud Introductie... 3 Over Scouting... 4 Over onze groep... 5 Organisatie... 5 Speltakken... 6 Welpen...7 Scouts...8 Explorers...9 Leiding en bestuur...

Nadere informatie

Beverthema. Introductie

Beverthema. Introductie Introductie Beverthema Op 12 juni 2010 vond in Dierenpark Amersfoort de Bever-Doe-Dag plaats. Voor ruim drieënhalf duizend bevers en hun leiding stond een avontuurlijk programma klaar om het 100-jarig

Nadere informatie

Neil Armstrong Scouting Groep. Geen paniek!

Neil Armstrong Scouting Groep. Geen paniek! Geen paniek! Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer is zo n opkomst? Waar koop ik de juiste kleding? Met Help! Mijn kind zit op Scouting!? krijgt u al

Nadere informatie

Dit boekje is van.. (En ouders / verzorgers mogen er ook in lezen.)

Dit boekje is van.. (En ouders / verzorgers mogen er ook in lezen.) Dit boekje is van.. (En ouders / verzorgers mogen er ook in lezen.) Seizoen 2017-2018 Inhoud: Voorwoord blz. 3 Wat is er zo leuk aan scouting? blz. 4 Regio blz. 5 Wat zijn Bevers? blz. 6 Dorp Hotsjietonia

Nadere informatie

Uitdaging om zich te ontwikkelen tot zelfstandige scouts. Scouts willen hun grenzen verleggen en steeds meer zelf verantwoordelijkheid zijn.

Uitdaging om zich te ontwikkelen tot zelfstandige scouts. Scouts willen hun grenzen verleggen en steeds meer zelf verantwoordelijkheid zijn. Module 1: Spelvisie SCOUTS en de activiteitengebieden D. Parlevliet samenvatting v1.0 Spelvisie Scouting is nog steeds gebaseerd op de scoutmethode van Baden-Powell. In de kern is dat het ontwikkelen van

Nadere informatie

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen!

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij de Kazan de Wolfgroep Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer is zo n opkomst?

Nadere informatie

Informatieboekje WWW.SCOUTINGWILLIBRORD.NL

Informatieboekje WWW.SCOUTINGWILLIBRORD.NL Informatieboekje WWW.SCOUTINGWILLIBRORD.NL Wat, Waar en voor wie? Scouting Willibrord is één van de drie scoutinggroepen te Wassenaar. De staf van een scoutinggroep bestaat alleen uit vrijwilligers die

Nadere informatie

Scouting staat voor uitdaging! Bij Scouting besteden kinderen en jongeren hun vrije tijd op een actieve en uitdagende manier. Scouts hebben veel

Scouting staat voor uitdaging! Bij Scouting besteden kinderen en jongeren hun vrije tijd op een actieve en uitdagende manier. Scouts hebben veel Scouting staat voor uitdaging! Bij Scouting besteden kinderen en jongeren hun vrije tijd op een actieve en uitdagende manier. Scouts hebben veel plezier met elkaar en leren samen te werken en respect te

Nadere informatie

Algemene informatie Scouting Tapawingo Eerbeek

Algemene informatie Scouting Tapawingo Eerbeek Voorwoord Beste ouders/verzorgers, Na het inleveren van het inschrijfformulier wordt uw zoon/dochter lid van Scouting Tapawingo Eerbeek. Maar wat houdt dat naast de diverse opkomsten en kampen eigenlijk

Nadere informatie

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl versie november 2012 Inhoud: Inleiding 02 1. Ontdek scouting 03 1.1 Geschiedenis van onze vereniging 04 1.2 De verschillende

Nadere informatie

Speltak gegevens. Naam speltak ... Naam leiding ... Telefoon leiding ... E-mail speltak ...

Speltak gegevens. Naam speltak ... Naam leiding ... Telefoon leiding ... E-mail speltak ... Speltak gegevens Naam speltak... Naam leiding... Telefoon leiding... E-mail speltak... Informatieboekje Scouting Tarcisius Versie 2011-2012 www.tarcisius-ede.nl Welkom bij Scouting Tarcisius Scouting is

Nadere informatie

Infoboekje Seizoen 2013-2014

Infoboekje Seizoen 2013-2014 Infoboekje -Voor Scouts en Scoutouders- Seizoen 2013-2014 Scouting Lucas s-hertogenbosch Inhoud Speltakinfo Scouts... 4 Leeftijdsgrenzen... 4 Activiteiten... 5 Sport en spel... 5 Koken en stoken... 5 Kaart

Nadere informatie

Praktische informatie voor nieuwe leden en hun ouders

Praktische informatie voor nieuwe leden en hun ouders Praktische informatie voor nieuwe leden en hun ouders Hallo, leuk dat je (misschien) bever/welp/(junior)scout/explorer wilt worden bij Scouting Polaris Heerenveen. In deze informatiefolder staat informatie

Nadere informatie

Insignewerk Welpen St. Jozef. Insigne 'Scouting'

Insignewerk Welpen St. Jozef. Insigne 'Scouting' Insignewerk Welpen St. Jozef Insigne 'Scouting' Dit programma is Gemaakt door Chil http://www.wek-site.com Pagina 1 van 12 Insignewerk wat is dat? Al spelend in de horde kom je vast wel eens iets tegen,

Nadere informatie

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen!

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Jan Hilgers. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer is zo n opkomst?

Nadere informatie

Informatie nieuwe leden. Scouting St. Lucia Simpelveld versie

Informatie nieuwe leden. Scouting St. Lucia Simpelveld versie Informatie nieuwe leden Scouting St. Lucia Simpelveld versie 10.2018 Informatie nieuwe leden Scouting St. Lucia Simpelveld Scouting is echt iets voor jou, als je houdt van actie, afwisseling, een uitgebreid

Nadere informatie

WENST U EEN GELUKKIG EN GEZOND GRAAF FLORIS V. Januari 2016. Colofon Redactie: Jeffrey Faas. Lees meer over...

WENST U EEN GELUKKIG EN GEZOND GRAAF FLORIS V. Januari 2016. Colofon Redactie: Jeffrey Faas. Lees meer over... Januari 2016 Colofon Redactie: Jeffrey Faas Volgende deadline: 5 MAART Kopij aanleveren: florisbode@graafflorisv.nl GRAAF FLORIS V WENST U EEN GELUKKIG Lees meer over... Florisbode Deadlines Bevers - Kom

Nadere informatie

inhoud Informatieboekje Plusscouts Scouting Paulus 2

inhoud Informatieboekje Plusscouts Scouting Paulus 2 Infoboekje inhoud Inleiding Contact Scouting op internet Wat is scouting? Speltakken Het uniform Het plusscoutsseizoen Openingsactiviteit/ weekend Overvliegen winter- en zomerweekend Enkele activiteiten

Nadere informatie

Welkom bij de welpen van Scouting Titus Brandsma!

Welkom bij de welpen van Scouting Titus Brandsma! Welkom bij de welpen van Scouting Titus Brandsma! Scouting Titus Brandsma Scouting Titus Brandsma is een van de scoutinggroepen in Nederland. In Oss zijn er zelfs al vier scoutinggroepen!! Het komt voort

Nadere informatie

Shantis. Informatieboekje. Scouting Fons Olterdissen. Hallo!

Shantis. Informatieboekje. Scouting Fons Olterdissen. Hallo! Shantis Scouting Fons Olterdissen Informatieboekje Hallo! Leuk dat je interesse hebt in speltak de Shanti s van Scouting Fons Olterdissen. In dit boekje kun je alle informatie vinden over onze scoutinggroep,

Nadere informatie

Ouder informatiemap. Bevers. Scouting Mira Ceti Nistelrode

Ouder informatiemap. Bevers. Scouting Mira Ceti Nistelrode Ouder informatiemap Bevers Scouting Mira Ceti Nistelrode Inhoudsopgave 1. Bevers bij Mira Ceti Blz. 3 2. Leiding Blz. 4 3. Ouderraad Blz. 5 4. Contributie Blz. 6 5. Bever scoutfit Blz. 7 6. Waar moeten

Nadere informatie

Eigen kweek. buitenaf

Eigen kweek. buitenaf Ontdek Scouting WAT IS MAATSCHAPPELIJKE STAGE? Iedere scholier krijgt er wel mee te maken: de maatschappelijke stage. Sommige scholieren gaan aan de slag in peuterspeelzalen, bejaardentehuizen of sociale

Nadere informatie

Algemene ledenvergadering. 12 maart 2015

Algemene ledenvergadering. 12 maart 2015 Algemene ledenvergadering 12 maart 2015 Agenda Opening Woordje van het bestuur Financieel overzicht Informatie uit de speltakken Vrijwilligers Rondvraag Wie zijn wij? Woordje van het bestuur Taken van

Nadere informatie

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl versie november 2012 Inhoud: Inleiding 01 1. Ontdek scouting 03 1.1 Geschiedenis van onze vereniging 04 1.2 De verschillende

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE

INFORMATIEBOEKJE INFORMATIEBOEKJE WWW.SCOUTINGWILLIBRORD.NL Wat, Waar en voor wie? Scouting Willibrord is één van de drie scoutinggroepen te Wassenaar. De staf van een scoutinggroep bestaat alleen uit vrijwilligers die

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE

INFORMATIEBOEKJE INFORMATIEBOEKJE WWW.SCOUTINGWILLIBRORD.NL 07-2017 Wat, Waar en voor wie? Kleding, Kamp & Contributie Scouting Willibrord is één van de drie scoutinggroepen te Wassenaar. De staf van een scoutinggroep

Nadere informatie

Wij heten uw kind en u, als ouder of verzorger, van harte welkom bij Scouting Niftarlake!

Wij heten uw kind en u, als ouder of verzorger, van harte welkom bij Scouting Niftarlake! Vereniging Informatie voor nieuwe leden Wij heten uw kind en u, als ouder of verzorger, van harte welkom bij Scouting Niftarlake! Scouting is een superleuke, actieve en uitdagende manier om vrije tijd

Nadere informatie

Hoi! Algemene informatie

Hoi! Algemene informatie Hoi! Wij vinden het allemaal heel erg leuk dat jij samen met ons komt spelen bij de bevers. Misschien weet je al wat bevers zijn, maar misschien ook nog niet. Nou, bevers zijn dieren met grote tanden en

Nadere informatie

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl versie november 2012 Inhoud: Inleiding 02 1.Ontdek scouting 03 1.1 Geschiedenis van onze vereniging 04 1.2 De verschillende

Nadere informatie

E-learning module 1: Spelvisie SCOUTS en activiteitengebieden

E-learning module 1: Spelvisie SCOUTS en activiteitengebieden E-learning module 1: Spelvisie SCOUTS en activiteitengebieden De basis van het Scoutingspel is en blijft het gedachtegoed van Lord Baden-Powell. In de kern is dit een bijdrage leveren aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Vakanties: In de grote vakantie zijn er geen opkomsten (behalve het kamp). Voor de overige vakanties geldt: raadpleeg de agenda op de website.

Vakanties: In de grote vakantie zijn er geen opkomsten (behalve het kamp). Voor de overige vakanties geldt: raadpleeg de agenda op de website. Seizoen 2015-2016 Beste ouders,verzorgers, Zoals u begrijpt zijn er binnen elke vereniging bepaalde afspraken. Veelal is dit allemaal vanzelfsprekend. Zelfs zo vanzelfsprekend dan men pas na langdurig

Nadere informatie

scoutingjaar

scoutingjaar Algemene informatie voor leden Scouting Oirschot. scoutingjaar 2017-2018. 1 Inhoud Inleiding... 3 Vereniging... 4 Stichting... 4 Speltakken, voor wie wanneer wat doen we.... 5 Bevers:... 5 Welpen meisjes...

Nadere informatie

In de zomer zijn we te vinden in de haven van Hank. Dit betekent dat we het water op gaan. We draaien dan groep van 13:00 tot 17:00.

In de zomer zijn we te vinden in de haven van Hank. Dit betekent dat we het water op gaan. We draaien dan groep van 13:00 tot 17:00. Inhoud Wat is Scouting?... 3 De Orka s... 4 Kom langs... 5 Tijden en locaties... 5 Inschrijven... 5 Activiteiten... 6 Leren varen... 6 Op kamp... 6 Insignes... 7 Veiligheid... 8 Reddingvest... 9 Outfit...10

Nadere informatie

--------------------------------------------------------------------------- Informatieboekje

--------------------------------------------------------------------------- Informatieboekje --------------------------------------------------------------------------- Informatieboekje Scouting Die Robben Wieringerwerf 2 Ontdek scouting! Scouting staat voor uitdaging! Bij Scouting besteden kinderen

Nadere informatie

In het beleid staat beschreven waar Scouting Made voor staat. Het beleid dient als basis voor het huishoudelijk reglement en het meerjarenplan.

In het beleid staat beschreven waar Scouting Made voor staat. Het beleid dient als basis voor het huishoudelijk reglement en het meerjarenplan. 1. Inleiding In het beleid staat beschreven waar Scouting Made voor staat. Het beleid dient als basis voor het huishoudelijk reglement en het meerjarenplan. In het huishoudelijk reglement wordt het beleid

Nadere informatie

l aat je uitdagen! Ontdek Scouting Komen kijken Waar en wanneer?

l aat je uitdagen! Ontdek Scouting Komen kijken Waar en wanneer? ontdek een wereld vol avontuur! Samen met vriendjes, vriendinnetjes, Stuiter, Sterre en Steven Stroom en alle andere bewoners van Hotsjietonia beleven kinderen van 5 tot 7 jaar bij Scouting iedere week

Nadere informatie

Ledenwerving Scouts, Explorers en Roverscouts

Ledenwerving Scouts, Explorers en Roverscouts Ledenwerving Scouts, Explorers en Roverscouts Scouting is niets zonder jongeren, want daar doen we het allemaal voor. Ledenwerven is soms echter makkelijker gezegd dan gedaan. Jongeren werf je anders dan

Nadere informatie

Scouting Dr. Saal van Zwanenberggroep

Scouting Dr. Saal van Zwanenberggroep Scouting Dr. Saal van Zwanenberggroep Notulen Groepsraad en ouderavond - Maandag 9 oktober 2017 0.Agenda 1. Opening a. Voorstellen bestuur 2. Vaststellen Agenda 3. Speltakken a. Bevers b. Welpen c. Scouts

Nadere informatie

Informatieblad voor ouders

Informatieblad voor ouders Informatieblad voor ouders Versie 110908 In dit informatieblad vind u informatie over: Uniform... 2 Installatie... 3 Wet en belofte per speltak... 4 Installatie eisen... 5 Scoutshop en Scoutkast... 6 1

Nadere informatie

Scouting Frederik Hendrik

Scouting Frederik Hendrik Scouting Frederik Hendrik Programmaboekje Welpen September t/m December 2017 Hoi allemaal! Het eerste deel van het scouting seizoen is weer begonnen. Dit programma boekje is voor september 2017 t/m december

Nadere informatie

Het Groene Boekje Spelregels voor het lidmaatschap

Het Groene Boekje Spelregels voor het lidmaatschap Het Groene Boekje Spelregels voor het lidmaatschap Inhoudsopgave 1 Geschiedenis... 3 2 Scouting Nederland... 4 3 Speltakken... 5 4 Contactgegevens... 6 5 Spelregels... 7 5.1 Huishoudelijk reglement...

Nadere informatie

Mocht u vragen, opmerkingen of aanvullingen hebben op dit document dan horen wij dit graag van u. Nout Sterk 06 83224590

Mocht u vragen, opmerkingen of aanvullingen hebben op dit document dan horen wij dit graag van u. Nout Sterk 06 83224590 Regels en manier van draaien Tilburg, 17 september 2014 Beste Explorers, geachte ouders/verzorgers, Voor jullie liggen de regels en gedragslijnen die wij bij de speltak Explorers verwachten van de leden

Nadere informatie

Voorwoord seizoen

Voorwoord seizoen Voorwoord seizoen 2016-2017 Beste ouders en verzorgers, Het nieuwe scoutingseizoen staat weer voor de deur. Wij hopen dat iedereen een fijne vakantie heeft gehad! Om het seizoen tot een succes te maken

Nadere informatie

April 2015 Hallo allemaal, Hier is weer een infobrief en wel een hele lange. Zodat jullie allemaal weer van alles op de hoogte zijn.

April 2015 Hallo allemaal, Hier is weer een infobrief en wel een hele lange. Zodat jullie allemaal weer van alles op de hoogte zijn. April 2015 Hallo allemaal, Hier is weer een infobrief en wel een hele lange. Zodat jullie allemaal weer van alles op de hoogte zijn. NLdoet: Goh, wat was het leuk op de NLdoet-dag. Wat hebben jullie goed

Nadere informatie

Help! Mijn kind zit op scouting!

Help! Mijn kind zit op scouting! Help! Mijn kind zit op scouting! Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Satoko Kitahara. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is

Nadere informatie

Korte inhoud: Door een spel in gesprek gaan met beverleiding hoe ze met de spelfiguren in thema kunnen werken.

Korte inhoud: Door een spel in gesprek gaan met beverleiding hoe ze met de spelfiguren in thema kunnen werken. Methodieken en werkvormen Module 6. Werken in thema, voor beverleiding Maker: E. van der Zalm Functie: trainer Datum van productie: september 2018 Module 6, werken in thema, voor beverleiding Leeftijd:

Nadere informatie

paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Don Bosco Mook.

paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Don Bosco Mook. Gee n paniek! paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Don Bosco Mook. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. Scoutingvereniging B.E. St. Joris Overijssel

BELEIDSPLAN. Scoutingvereniging B.E. St. Joris Overijssel BELEIDSPLAN Scoutingvereniging B.E. St. Joris Overijssel Inhoud 1Doelstelling...2 Scouting Nederland...2 Scouting B.E. St. Joris Overijssel...2 2Vrijwilligers...2 3Leden...3 4Veiligheid...3 5Financiën...4

Nadere informatie

SCOUTING ST. JOZEF. Andries van Altenalaan BN Hooglanderveen

SCOUTING ST. JOZEF. Andries van Altenalaan BN Hooglanderveen SCOUTING ST. JOZEF Andries van Altenalaan 51 3829 BN Hooglanderveen 1 van 8 1. Geschiedenis en huidige situatie Scouting is in het begin van deze eeuw ontstaan. De grondlegger van de vereniging is Lord

Nadere informatie

Scouting Frederik Hendrik

Scouting Frederik Hendrik Scouting Frederik Hendrik Programmaboekje Welpen Januari t/m Juli 2019 Hoi allemaal! Het eerste deel van het jaar is weer voorbij. Dit programmaboekje is voor de maanden Januari t/m Juli 2019. Voordat

Nadere informatie

Scouting Paulus. Helmond-oost / dierdonk. Info boekje

Scouting Paulus. Helmond-oost / dierdonk. Info boekje Scouting Paulus Helmond-oost / dierdonk Info boekje Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Telefoonnummers 3 Scouting op internet 4 Wie zijn wij? 4.1 Cindy van Dijk 4.2 Marius Duijmelink 4.3 Tom Derkx 4.4 Maartje

Nadere informatie

Methodieken en werkvormen Module 6, anders programmeren

Methodieken en werkvormen Module 6, anders programmeren Methodieken en werkvormen Module 6, anders programmeren Maker: Diverse regio s Functie: - Datum van productie: 10 december 2017 Module 6 programmeren Leeftijd: B/W/S/Ex/Ro Duur: 45-60 minuten Groepsgrootte:

Nadere informatie

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen!

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Burdine Makkum. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer is zo n opkomst?

Nadere informatie

Help! Mijn kind zit op scouting!

Help! Mijn kind zit op scouting! Help! Mijn kind zit op scouting! Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij . Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen!

Nadere informatie

Infoboekje. voor ouders en leden van de Explorers Scouting Lucas s-hertogenbosch

Infoboekje. voor ouders en leden van de Explorers Scouting Lucas s-hertogenbosch Infoboekje voor ouders en leden van de Explorers 2013-2014 Scouting Lucas s-hertogenbosch Colofon Uitgave seizoen 2013-2014: coördinatie Aukje Frederiks. Samenstelling Noëlle van Geene Groot Zevert Aukje

Nadere informatie

Inleiding. De leiding van de Verkenners wenst jou een hele fijne en leerzame tijd toe bij de Verkenners

Inleiding. De leiding van de Verkenners wenst jou een hele fijne en leerzame tijd toe bij de Verkenners Inleiding Scouting is het Engelse woord voor Verkennen waarschijnlijk wist je dat al. Er zijn aantal verschillende soorten scouts. Zo heb je waterscouts, luchtscouts, ruiterscouts, de blauwe vogels en

Nadere informatie

Help! Mijn kind zit op scouting!

Help! Mijn kind zit op scouting! Help! Mijn kind zit op scouting! Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij . Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen!

Nadere informatie

Leuk dat je meedoet aan de Zomerspelen van dit jaar! Als je dit gele boekje goed leest, weet je alvast iets over de leuke week die je zult hebben.

Leuk dat je meedoet aan de Zomerspelen van dit jaar! Als je dit gele boekje goed leest, weet je alvast iets over de leuke week die je zult hebben. ZOMERSPELEN 2015 Leuk dat je meedoet aan de Zomerspelen van dit jaar! Als je dit gele boekje goed leest, weet je alvast iets over de leuke week die je zult hebben. De zomerspelenweek is dit jaar van 17

Nadere informatie

Het Vakantiekamp. Ben jij tussen de 6 en 15 jaar oud? En heb je zin in een té gekke zomervakantie? Ga dan met ons mee!

Het Vakantiekamp. Ben jij tussen de 6 en 15 jaar oud? En heb je zin in een té gekke zomervakantie? Ga dan met ons mee! Het Vakantiekamp Ben jij tussen de 6 en 15 jaar oud? En heb je zin in een té gekke zomervakantie? Ga dan met ons mee! Jeugdkamp Lutherse Kerk Den Haag Begin je zomervakantie goed en beleef een avontuurlijke

Nadere informatie

Opgesteld door: Jaap, Ingvar, Evert, Gerard en Thalja (sept 07) Programma

Opgesteld door: Jaap, Ingvar, Evert, Gerard en Thalja (sept 07) Programma Opgesteld door: Jaap, Ingvar, Evert, Gerard en Thalja (sept 07) Programma - In september, eind december en maart worden er programma s gemaakt. Wel worden weekenden en acties al vooruit gepland als dat

Nadere informatie

Scouting Frederik Hendrik. Programmaboekje Welpen Januari t/m Juli 2016. Jubileumjaar FH70

Scouting Frederik Hendrik. Programmaboekje Welpen Januari t/m Juli 2016. Jubileumjaar FH70 Scouting Frederik Hendrik Programmaboekje Welpen Januari t/m Juli 2016 Jubileumjaar FH70 Hoi allemaal! Het tweede deel van het scouting seizoen is weer begonnen. Dit programmaboekje is voor januari 2016

Nadere informatie

Spelvisie en methode. Presentatie JubJam100

Spelvisie en methode. Presentatie JubJam100 Spelvisie en methode Presentatie JubJam100 Spelvisie SCOUTS Waar staat SCOUTS voor? Samen maatschappij verbondenheid internationale organisatie Code normen en waarden ceremoniën en tradities identiteit

Nadere informatie

Lagelandsepad XC Rotterdam Voor meer info:

Lagelandsepad XC Rotterdam Voor meer info: Lagelandsepad 8 3067 XC Rotterdam Voor meer info: www.pig45.nl Speltak Leeftijd Tijd Bevers 5-7 14.15-15.45 Welpen 7-11 14.00-16.00 Scouts 11-15 14.00-17.00 Als eerste heten we uw kind en u als ouder van

Nadere informatie

Start informatieboekje Waterwelpen

Start informatieboekje Waterwelpen Start informatieboekje Waterwelpen Groepsfoto Waterwelpen Informatieboekje voor de ouders van nieuwe leden of voor ouders met kinderen die belangstelling hebben voor de Waterwelpen. 1 Inhoudsopgave pag.

Nadere informatie

Kampkrant. Regionale Scouting Wedstrijden 8 en 9 april 2016 bij Scouting van Brederode in Papendrecht. 1 e Editie

Kampkrant. Regionale Scouting Wedstrijden 8 en 9 april 2016 bij Scouting van Brederode in Papendrecht. 1 e Editie Kampkrant Regionale Scouting Wedstrijden 8 en 9 april 2016 bij Scouting van Brederode in Papendrecht 1 e Editie Deelnemende groepen: 1. SCOUTING TESRA De Zwaluwen 2. SCOUTING ALBLASSERDAM De Roboma s GIDSEN

Nadere informatie

MR

MR MR-2018-020 2019-12-21 Scouting De Mohicanen is een scoutinggroep in het westelijk deel van Den Haag. De thuisbasis, clubhuis De Wigwam, ligt in de Bosjes van Pex, een groengebied tussen de Vogelwijk en

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

In incidentele gevallen kan het zijn dat u een extra financiële bijdrage wordt gevraagd. Dit gebeurt over het algemeen bij bijzondere activiteiten.

In incidentele gevallen kan het zijn dat u een extra financiële bijdrage wordt gevraagd. Dit gebeurt over het algemeen bij bijzondere activiteiten. Spelregels Voor u ligt het 'spelregel'-boekje. Hierin staat een aantal zaken vermeld die voor u, als ouder/verzorg(st)er, van belang kunnen zijn. Wij proberen u aan de hand van dit boekje zoveel mogelijk

Nadere informatie

PROTOCOL WAT TE DOEN BIJ (EEN VERMOEDEN VAN) HEIMWEE

PROTOCOL WAT TE DOEN BIJ (EEN VERMOEDEN VAN) HEIMWEE PROTOCOL WAT TE DOEN BIJ (EEN VERMOEDEN VAN) HEIMWEE Colofon @2006 Scouting Jong Arcen Auteur: Audrey Appeldoorn Aan dit protocol werkten verder mee: Tijdens het schrijfproces hebben Scoutingleden meegelezen.

Nadere informatie

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Maria Goretti. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen!

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Maria Goretti. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Maria Goretti. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer is zo n opkomst?

Nadere informatie

Scouting Frederik Hendrik

Scouting Frederik Hendrik Scouting Frederik Hendrik Programmaboekje Welpen September t/m December 2018! Hoi allemaal! Het eerste deel van het jaarlijkse scouting seizoen is weer begonnen. Dit programmaboekje is voor de maanden

Nadere informatie

Stagehandboek Scouting Tapawingo Eerbeek Alle informatie voor maatschappelijke stagiaires

Stagehandboek Scouting Tapawingo Eerbeek Alle informatie voor maatschappelijke stagiaires Stagehandboek Scouting Tapawingo Eerbeek Alle informatie voor maatschappelijke stagiaires Voorwoord Leuk dat je Tapawingo hebt uitgekozen voor je maatschappelijke stage! Met deze map hopen we je wat meer

Nadere informatie

WEERBERICHT Altijd weer! Tot weer?

WEERBERICHT Altijd weer! Tot weer? Beste allemaal, Leuk dat je meegaat op ons zomerkamp. In deze westernnieuws kun je bijna alles lezen over dit kamp. Sommige dingen staan er niet in: die blijven nog even een verrassing! Wacht maar op de

Nadere informatie

Missie, Visie en beleid. Scouting St. Michiel & Lioba Harlingen

Missie, Visie en beleid. Scouting St. Michiel & Lioba Harlingen Missie, Visie en beleid Scouting St. Michiel & Lioba Harlingen Inleiding en aanleiding Scouting St. Michiel & Lioba werkt niet met een beleid. Het bestuur is van mening dat een beleid, op basis van een

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE Start- en Programma Training SCOUTS / EXPLORERS REGIO HART VAN BRABANT WELKOM. Beste leid(st)er,

INFORMATIEBOEKJE Start- en Programma Training SCOUTS / EXPLORERS REGIO HART VAN BRABANT WELKOM. Beste leid(st)er, INFORMATIEBOEKJE Start- en Programma Training SCOUTS / EXPLORERS WELKOM Beste leid(st)er, We heten je alvast welkom. De starttraining is de start voor jouw opleiding tot bevoegd leidinggevende bij Scouting

Nadere informatie

Inleiding,... 3. Wat is Jong Nederland,... 3. Groepsnaam en tijden,... 3. Contributie,... 4. Verjaardagen,... 4. Activiteiten,... 4. Clubblad,...

Inleiding,... 3. Wat is Jong Nederland,... 3. Groepsnaam en tijden,... 3. Contributie,... 4. Verjaardagen,... 4. Activiteiten,... 4. Clubblad,... 112221 2 1 2 Inhoud Inleiding,... 3 Wat is Jong Nederland,... 3 Groepsnaam en tijden,... 3 Contributie,... 4 Verjaardagen,... 4 Activiteiten,... 4 Clubblad,... 4 Weekend,... 5 Kamp,... 5 Ouderbijeenkomst,...

Nadere informatie

Van harte welkom voor uw kind en u als ouder bij Scouting Cornelis Lelygroep. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen.

Van harte welkom voor uw kind en u als ouder bij Scouting Cornelis Lelygroep. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen. Van harte welkom voor uw kind en u als ouder bij Scouting Cornelis Lelygroep Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen. Wat is een opkomst en wanneer is zo n opkomst? Waar koop ik de juiste

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief. Bouwactiviteiten! De metselprofielen zijn gesteld, de stenen zijn gearriveerd, zodat;

In deze nieuwsbrief. Bouwactiviteiten! De metselprofielen zijn gesteld, de stenen zijn gearriveerd, zodat; In deze nieuwsbrief Bouwactiviteiten! Karten Mag ik mij even voorstellen? Zonnepanelen? Rijksmuseum en scouting Ridderkerk? Decemberlekkers Buitenterrein Bouwactiviteiten! Donderdag 13 november was het

Nadere informatie

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Allart van Heemstede. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer is

Nadere informatie

Scouting Jan van Hoof-groep Gouda

Scouting Jan van Hoof-groep Gouda Scouting Jan van Hoof-groep Gouda Hallo! Als je dit boekje leest, ben je waarschijnlijk net een paar keer komen kijken bij ons. Best wel spannend hè, al die nieuwe dingen die je ziet? Opstellen in een

Nadere informatie

Start informatieboekje Dolfijnen

Start informatieboekje Dolfijnen Start informatieboekje Dolfijnen Fotocollage Dolfijnen Informatieboekje voor ouders met kinderen van nieuwe Dolfijnenleden of voor ouders met kinderen die belangstelling hebben voor de Dolfijnen. 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Van dinsdag 11 augustus t/m vrijdag 14 augustus

Van dinsdag 11 augustus t/m vrijdag 14 augustus kindvriendelijkgoor@gmail.com www.kindvriendelijkgoor.nl kindvriendelijkgoor.facebook.com mei/juni 2015 Van dinsdag 11 augustus t/m vrijdag 14 augustus Is er weer jullie leukste week van het jaar het kinderkamp!!!

Nadere informatie

Lamoraal van Egmondgroep

Lamoraal van Egmondgroep Lamoraal van Egmondgroep Bezoekadres: Doplaan 4 1442 XZ PURMEREND Postadres: Rietsingel 53 1441 NM PURMEREND Telefoon clubhuis: 0299-414322 email: info@scoutingpurmerend.nl Beste meneer,mevrouw, Onlangs

Nadere informatie

1 Welkom bij de Driespronggroep!

1 Welkom bij de Driespronggroep! Inhoud 1 Welkom bij de Driespronggroep!...2 Scouting...2 Scouting Driesprong...3 2 Speltakken...4 Bevers...4 Welpen...4 Kabouters...5 Verkenners...5 Gidsen...5 Rowans/Sherpa s...5 Pivo s...5 3 Alles wat

Nadere informatie

Informatie brochure over de welpen van de Erasmusgroep.

Informatie brochure over de welpen van de Erasmusgroep. Informatie brochure over de welpen van de Erasmusgroep. Beste ouders en toekomstige welp, Van harte welkom bij de Welpen. De komende weken heeft uw zoon de tijd om een indruk te krijgen van wat er zoal

Nadere informatie

Geen paniek! Scouting Rhenova. Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij

Geen paniek! Scouting Rhenova. Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Rhenova. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer is zo n opkomst?

Nadere informatie

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN KLEINE MENSEN GROTE WENSEN Voor de betere kinderopvang DOOR DE OGEN VAN KINDEREN Dit boekje laat je kinderopvang zien door de ogen van kinderen. Een praktische gids voor iedereen die nadenkt over de opvang

Nadere informatie

Explorers. Begeleiding. Explorerraad

Explorers. Begeleiding. Explorerraad Explorers De oudste leden van de Graaf Ottogroep zijn lid van het speltak Explorers. Explorers zijn zelfstandige, creatieve, gezellige en nieuwsgierige jongeren die niet bang zijn iets vreemds uit te proberen.

Nadere informatie

Uniform: Spijkerbroek Blauwe scoutingblouse Insigne: wit met lelie van scouting Insigne: speltakteken dolfijnen Blauwe dolfijnenpet

Uniform: Spijkerbroek Blauwe scoutingblouse Insigne: wit met lelie van scouting Insigne: speltakteken dolfijnen Blauwe dolfijnenpet Den Haag Website http://denhaag.scouting.nl/static/regio/scoutshop.html Waldeck Pyrmontkade 904 Telefoon 070-3106454 Openingstijden woensdag van 13.30 tot 17.00 uur donderdag van 19.00 tot 21.00 uur zaterdag

Nadere informatie

Scoutingbouwteenblokhut.nl

Scoutingbouwteenblokhut.nl Scoutingbouwteenblokhut.nl Brochure: een blokhut voor Scouting Diemen in het Diemerbos Bron: www.loghuis.nl Een ambitieus plan? Zeker! Het is de uitdaging van Scouting om telkens een stapje verder te gaan.

Nadere informatie

Spelvisie en Methode

Spelvisie en Methode Spelvisie en Methode Onderwerpen Spelvisie SCOUTS Activiteitengebieden Doorlopende leerlijn aansluitend op elkaar (minder uitval na overvliegen) 5 speltakken Aanbod Activiteitengebieden Uitdagende Scoutingtechnieken

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie