Staar INFORMATIEBROCHURE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Staar INFORMATIEBROCHURE"

Transcriptie

1 Staar INFORMATIEBROCHURE

2 Augenklinik Ahaus In Augenklinik Ahaus zijn traditie en ervaring met elkaar verweven Dr. Ralf Gerl opende als pionier in de poliklinische oogchirurgie in 1992 Augenklinik Ahaus. Een concept dat inmiddels in Duitsland door veel klinieken is overgenomen. Augenklinik Ahaus werd als een van de eerste Duitse oogklinieken ISO 9001:2000 gecertificeerd. Behalve deze certificering zijn alle aangesloten klinieken sinds 2012 ook TÜV gecertificeerd. Oogspecialisten en gekwalificeerde teams van medewerkers werken voortdurend aan uitbreiding van hun medische kennis. Jaarlijks worden duizenden patiënten volgens de meest recente wetenschappelijke kennis en opvattingen behandeld. oogartsenpraktijken, voorziet Augenklinik Ahaus al jarenlang in de behoefte aan oogheelkundige zorg van goede kwaliteit dichtbij huis. Tijdens periodieke bijeenkomsten de kwaliteitscirkels bespreken de specialisten gecompliceerde diagnoses, die met behulp van een beveiligd internetnetwerk onderling kunnen worden uitgewisseld. Sfeervolle omgeving Lichte en van veel daglicht voorziene ruimtes in een vriendelijke en rustige omgeving staan voor ons motto: Kwaliteit moet zichtbaar zijn. Dichtbij huis en goede kwaliteit Met de opening van de operatiecentra in Raesfeld en Rheine en de nauwe samenwerking met regionale gecertificeerde Augenklinik Ahaus ligt in het stadscentrum en grenst aan de ene zijde aan het voetgangersgebied en aan de andere zijde aan het barokke waterkasteel met het bijbehorend park.

3 Geachte patiënt(e)! Met deze brochure willen wij u over grijze staar en de betreffende behandelingsmogelijkheden informeren. Grijze staar kan alleen worden verholpen met een operatie. In overleg met u wordt bepaald wanneer de operatie zal plaatsvinden. Ondervindt u in het dagelijks leven hinder van uw verminderde gezichtsvermogen, dan is het verstandig de operatie niet langer uit te stellen. Natuurlijk roept het nemen van zo n beslissing veel vragen op. U wilt uiteraard graag weten wat grijze staar precies is, wat er gebeurt tijdens de operatie en hoe de behandeling daarna verloopt. In deze brochure vindt u het antwoord op de meeste vragen. Uw oogspecialisten Dr. med. Florian Kretz (FEBO) dr. med. (Univ. Bud.) Matthias Gerl Dr. med. Florian Kretz (FEBO) dr. med. (Univ. Bud.) Matthias Gerl

4 Hoe werkt het oog? De lens hangt direct achter de iris in het oog. De iris is het gekleurde deel van het oog, ook wel het regenboogvlies genoemd. Samen met het hoornvlies bundelt de lens de lichtstralen, waardoor er een scherp beeld op het netvlies ontstaat. De oogzenuwen sturen de indrukken van wat u waarneemt naar de hersenen. Daar worden deze omgezet in beelden oogzenuw netvlies lens pupil regenboogvlies hoornvlies De heldere lens in het oog is te vergelijken met de functie van de lens in een camera.

5

6 Wat is grijze staar? Bij een grijze staar - ook wel cataract genoemd - is de normaal heldere lens vertroebeld. Bij een vergevorderde grijze staar kan er door de troebele lens geen scherp beeld op het netvlies ontstaan. Het beeld is wazig en kleuren worden minder goed onderscheiden. Grijze staar veroorzaakt door de troebele lens een onscherpe afbeelding op het netvlies

7 Oorzaken van grijze staar Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het ontstaan van grijze staar. In een enkel geval is grijze staar aangeboren. 1 Ook verwondingen aan het oog kunnen een oorzaak voor grijze staar zijn. Ernstige ontstekingen binnen in het oog of stofwisselingsziektes, zoals bijvoorbeeld diabetes, kunnen eveneens de ontwikkeling van grijze staar bevorderen. De meest voorkomende oorzaak van grijze staar is het natuurlijke verouderingsproces van de ooglens. 2 Doorgaans ontstaat ouderdomsstaar na het 60e levensjaar, maar soms ook eerder Het gezonde oog Het gezonde oog kan een beeld scherp zien en veel kleuren van elkaar onderscheiden Grijze staar in een vroeg stadium Grijze staar in een vergevorderd stadium 3

8 Beperkingen in het verkeer Mensen blijven graag autorijden, ook als ze ouder worden. Het huidige verkeer en vooral ook het rijden in het donker stelt hoge eisen aan het gezichtsvermogen. Zelfs een lichte vertroebeling van de lens kan door de vergrote verstrooiing van de lichtstralen al problemen veroorzaken. Deze verstrooiing leidt tot een hogere gevoeligheid voor verblinding. Sterke verblinding in het donker verhoogt het risico op ongelukken.

9 hoornvlies 2 3 lenskapsel 4 regenboogvlies Kunstlens De kunstlens vervangt de troebele natuurlijke lens. Moet er bij grijze staar altijd worden geopereerd? Al in het beginstadium van grijze staar veranderen de optische eigenschappen van het oog. Omdat grijze staar de lichtgevoeligheid van het oog verhoogt, kan een eenvoudige zonnebril in het begin nog helpen. Op dit moment is er nog geen werkzame behandeling met medicamenten bekend. Een vergevorderde grijze staar is alleen door een operatie te verhelpen. De chirurg verwijdert tijdens de operatie de troebele lens en vervangt deze door een heldere kunstlens.

10 De grijze staaroperatie De huid rond het oog wordt voorzichtig gedesinfecteerd. Het lenskapsel wordt met een slechts ca. 2,5 mm grote incisie geopend. De troebele lensinhoud kan nu op milde wijze met een sonde door middel van ultrageluid worden verpulverd en computergestuurd worden afgevoerd. Het heldere lenskapsel blijft, op een kleine centrale uitsparing aan de voorkant na, intact. Naast de reguliere standaardlens kunnen patiënten tegenwoordig ook voor een lens met een aanvullende functie kiezen. De meerkosten hiervoor moeten doorgaans door de patiënt zelf worden bijbetaald. Uw oogarts bespreekt, indien u dit wenst, graag de mogelijkheden van de verschillende lenstypes met u. Het lenskapsel beschermt het achterste deel van het oog. Het is ook het ideale ophangsysteem voor de nieuwe kunstlens. Deze wordt op de natuurlijke plaats in het lichaamseigen lenskapsel, achter de pupil en het regenboogvlies geïmplanteerd. De kleine incisie aan het begin van de operatie is zo aangebracht, dat de wond na de operatie vanzelf weer dichtgroeit. Normaal gesproken is hechten dan ook niet nodig. Daardoor is de genezingstijd heel kort. Als er geen andere oogaandoeningen aanwezig zijn, kan de patiënt vaak na enkele dagen weer goed zien. Als er een medische indicatie voor de operatie aanwezig is, dan worden de kosten van de operatie in principe geheel of gedeeltelijk door de Nederlandse zorgverzekeraars vergoed. Dit is afhankelijk van de zorgcontracten, die op dat moment met onze kliniek zijn afgesloten of van de polisvoorwaarden van de verzekerde. De operateur, geassisteerd door de operatieverpleegkundige, achter de microscoop.

11 Hoe verloopt een cataractbehandeling? Uw bezoek in de oogartsenpraktijk U mag na het vooronderzoek niet zelf autorijden! Het is verstandig als u zich door iemand naar het onderzoek laat rijden en weer terugbrengen. Na een uitgebreid oogonderzoek, bespreekt de arts uitvoerig met u of een operatie zinvol is. De operatie wordt meestal poliklinisch uitgevoerd. Indien gewenst kunt u ook een nacht overblijven in een van de comfortabele hotelkamers van Augenklinik Ahaus. U wordt dan professioneel door onze nachtzuster verzorgd.

12 De sterkte van de kunstlens Bij elke patiënt wordt tijdens het vooronderzoek de sterkte van de kunstlens nauwkeurig gemeten en bepaald. Dit wordt gedaan met behulp van ultrageluid en met een laserstraal, de zogenaamde IOL-master. Onze medewerkers geven u hierover graag meer informatie.

13 Een zorgvuldig onderzoek vooraf is een voorwaarde voor een goede keus. Welk type kunstlens? In principe kunt u met betrekking tot een kunstlens uit twee mogelijkheden kiezen. Te weten een standaardlens (een z.g. monofocale lens, zonder een aanvullende functie) of een lens met aanvullende functie. Ook bij de standaardvariatie kunt u tegenwoordig uitgaan van een zeer goede kwaliteitslens. Echter speciale lenzen met een aanvullende functie bieden individueel aangepaste oplossingen. Aanvullende functies bieden extra mogelijkheden, zoals op een comfortabele manier op verschillende afstanden kunnen zien en een relatieve brilvrijheid. Er is een groot aanbod aan speciale lenzen, echter niet al het maakbare is voor elke patiënt zinvol. Bij de keus voor de juiste lens speelt uw medische situatie een even belangrijke rol als uw persoonlijke wensen en verwachtingen. Pas na een grondig oogheelkundig onderzoek en het persoonlijke advies van uw oogarts, is het raadzaam om gezamelijk een keus te bepalen.

14 De lenskeuze Het volgende overzicht kan u bij uw lenskeuze behulpzaam zijn: Monofocale intra-oculaire lenzen De monofocale lens is een standaardlens zonder aanvullende functie, waarmee u op een afstand scherp kunt zien. Na de operatie is het dragen van een (variofocaal) bril noodzakelijk. Multifocale intra-oculaire lenzen Torische intra-oculaire lenzen Torische lenzen corrigeren hoornvliesverkrommingen (astigmatisme). Als uw hoornvlies een verkromming heeft, dan ziet u zonder bril met een dergelijke lens beduidend beter dan met een standaardlens. Bij een zeer sterke hoornvliesverkromming worden torische lenzen op maat gemaakt. Met deze lenzen kunt u zonder bril in de verte en dichtbij zien. U kunt deze lenzen vergelijken met het dragen van een varifocale bril.

15 De lenskeuze Zorgverzekeraars vergoeden in de regel alleen een operatie met standaardlenzen. Toegestaan is een eigen bijdrage door de patiënt voor het verschil in kosten tussen een standaardlens en multifocale of torische lenzen. N.B. Bij een duidelijk aanwezige medische indicatie voor speciale lenzen vraagt de Augenklinik als service een vergoeding van de volledige kosten bij uw zorgverzekeraar aan. Uiteraard adviseren wij u graag in deze. Intra-oculaire lenzen worden met de grootst mogelijke zorgvuldigheid vervaardigd.

16

17 Het oog: ons belangrijkste en mooiste zintuig. Bezoek aan de huisarts Een cataractoperatie is een kleine, lichamelijk weinig belastende ingreep. Toch kan het verstandig zijn om, indien u voor meerdere aandoeningen wordt behandeld, de operatie vooraf met uw huisarts te bespreken. Als het nodig is, kan hij u ook wijzen op zaken die voor u persoonlijk van belang zijn. Als u dagelijks medicijnen gebruikt, is aanpassing meestal niet noodzakelijk. Bij het gebruik van bloedverdunnende middelen, zoals aspirine (ASS), Ascal of Marcumar dient u met uw huisarts of de u behandelende specialist te bespreken of u en hoeveel dagen voor de operatie u hiermee mag stoppen.

18 De operatiedag Thuis Rij niet zelf met de auto naar uw operatieafspraak. U mag namelijk na de operatie gedurende enige dagen niet autorijden! Gebruik (indien van toepassing) enkele dagen vóór de operatie geen make-up. Laat event. van tevoren uw wimpers en wenkbrauwen verven. Als u van uw huisarts geen bijzondere instructies heeft gekregen, kunt u op de operatiedag uw gebruikelijke medicijnen als gewoonlijk innemen. Minimaal 5 uur voor de geplande afspraak in de oogkliniek moet u nuchter zijn en blijven. Een voorbeeld: als u om uur een afspraak heeft, dan kunt u om 6.00 uur s ochtends nog een licht ontbijt nemen. Onze oogartsen voeren operaties uit met behulp van zeer geavanceerde technische apparatuur! Hier ziet u een operatiemicroscoop van de firma Zeiss.

19 De operatiedag In de kliniek Vóór de operatie wordt u nog kort door de anesthesist onderzocht. Hij kijkt naar uw algemene gezondheidstoestand en bespreekt in samenspraak met u de soort verdoving. Als er medische bezwaren (contra-indicaties) zijn voor een plaatselijke verdoving of een algehele narcose, dan kan de operatie met behulp van druppelanesthesie worden uitgevoerd. In alle gevallen is de ingreep pijnloos. Voorafgaand aan de operatie krijgt u een medicament om te ontspannen en om rustig te worden. Ook krijgt u oogdruppels toegediend die de pupil wijder maken. Daarna begeleiden wij u naar de operatieafdeling. U wordt de gehele tijd persoonlijk verzorgd. Op de operatieafdeling beginnen de eigenlijke voorbereidingen voor de operatie. Nadat er een infuus is aangelegd controleert het anesthesieteam regelmatig uw hartslag en bloeddruk. Daarna wordt het oog verdoofd, zoals van tevoren door de anesthesist met u is besproken. Kort voor de operatie maken wij het gebied rond uw oog voorzichtig schoon met een desinfecterende vloeistof. Uw gezicht wordt met een dunne steriele doek afgedekt, waarbij er goed op wordt gelet, dat u onder deze doek vrij kunt ademen. U wordt tijdens uw gehele verblijf in de kliniek persoonlijk verzorgd. U wordt steeds bewaakt en nooit alleen gelaten.

20 De operatiedag In de kliniek Aansluitend begint de chirurg, met behulp van de operatiemicroscoop, met de microchirurgische ingreep. De ingreep duurt in het algemeen niet lang. De operatie wordt uitgevoerd volgens een gestandaardiseerd kwaliteitsprogramma. Wilt u tijdens de operatie even bewegen of moet u hoesten, geef dit dan a.u.b. aan. Wij kunnen de ingreep zonder problemen even onderbreken! Na de operatie verzorgen wij u nog 1 à 2 uur in de rustruimte. Zodra het goed met u gaat en u zich zeker van uzelf voelt, kunt u de kliniek onder begeleiding verlaten. Gedurende de plaatselijke verdoving voelen sommige patiënten zich nog een beetje duizelig. Hou hier a.u.b. rekening mee en sta in de eerste uren na de operatie niet alleen op. De dag na de operatie kunt u weer normaal actief zijn.

21 De dag na de operatie Het aangebrachte oogverband moet s nachts op het oog blijven. Wij verwijderen dit tijdens het controlebezoek op de dag na de operatie. We leggen u dan ook uit welke oogdruppels u in de weken na de ingreep moet gebruiken. Neem bij de volgende klachten direct contact met ons op: Vaak heeft u naderhand voor het autorijden of om comfortabel te kunnen lezen nog een zwakke bril nodig. Deze kan pas 2 tot 3 maanden na de operatie worden voorgeschreven. Ter overbrugging kan een goedkope, provisorische bril van pas komen. U moet uitdrukkelijk met uw oogarts bespreken wanneer u weer mag autorijden. D ernstige pijn in het oog D opnieuw optreden van roodheid van het oog D ongewone hoofdpijn of misselijkheid D duidelijke verslechtering van het gezichtsvermogen D lichtflitsen of een regen van donkere spikkels in het oog

22 Vaak gestelde vragen Hoe goed kan ik na de operatie zien? Veel patiënten merken in de eerste uren na de operatie dat zij al beter kunnen zien. Soms duurt dit wat langer en treedt er pas twee weken na de operatie een duidelijke verbetering op. Soms is er sprake van wazig of dubbel zien. Het eindresultaat hangt ook af van mogelijk andere aanwezige oogaandoeningen, waarop de grijze staaroperatie geen invloed heeft. Wordt de kunstlens goed verdragen? Kunstlenzen worden gemaakt van zeer goed verdraagbare kunststoffen. U kunt ervan uitgaan, dat het materiaal niet wordt afgestoten. Een moderne kunstlens gaat een leven lang mee. Is een operatie bij mij (nog) wel de moeite waard? De lichamelijke belasting van de ingreep is minimaal. Daarom is elke dag dat u goed kunt zien de moeite waard. Is grijze staar met laserstralen (laserbehandeling) te behandelen? Het gebruik van de FemtoSecondlaser gaat met een aanzienlijke stijging van de kosten gepaard. Wat is nastaar? Bij ca. 20% van de patiënten wordt na de operatie het achterste lenskapsel troebel. De vorming van deze zogenaamde nastaar kan het gezichtsvermogen op dezelfde manier als bij grijze staar belemmeren. Als u last krijgt van nastaar, dan kan dit met een speciale laser, poliklinisch en pijnloos binnen enkele minuten worden verholpen. Heb ik tijdens en na de operatie pijn? De operatie is pijnloos. Zoals na elke operatie, komt het bij sommige patiënten voor dat zij zich een beetje slap voelen en lichte pijn hebben. Meestal is er geen extra behandeling nodig. Welke complicaties komen het meest voor? Af en toe treedt er een hoornvliesvertroebeling op. In de regel gaat dit na korte tijd weer over. Bijna iedereen kent wel de zwevende spinnenwebdraden in het oog. Dit zijn glasvochtvertroebelingen. Deze hebben niets met grijze staar te maken, maar zijn na de operatie door de heldere kunstlens soms iets storender aanwezig dan voorheen. Als dit niet met flitsen gepaard gaat, dan kan dit meestal geen kwaad. Enkele weken na de operatie ervaart u deze niet meer als storend.

23 Welke ernstige complicaties kunnen er optreden? Af en toe treedt er bij een patiënt in de maanden na de operatie, door een zwelling van het netvlies, een verslechtering van het zien op. In dat geval kan een behandeling gedurende enkele weken met medicijnen noodzakelijk zijn. Een gezond oog is altijd omgeven door goedaardige bacteriën. Als er tijdens de operatie bacteriën in het oog terechtkomen, maakt het menselijk afweersysteem deze normaal gesproken onschadelijk. Als u pijn krijgt, in combinatie met het rood worden van het oog en een verslechtering van het zien, dan dient u met spoed contact met ons op te nemen. In zeer zeldzame gevallen kan het netvlies loslaten. Dit is in een vroeg stadium te behandelen met behulp van een laser. In een gevorderd stadium kan een operatie noodzakelijk zijn. Wij spreken Nederlands! Begeleiding van het begin af aan! Ons Nederlandse team staat voor al uw vragen graag voor u klaar.

24 Ten slotte Niemand hoeft tegenwoordig nog op te zien tegen een grijze staaroperatie. Met (alleen al in Duitsland) meer dan uitgevoerde operaties per jaar, is de grijze staaroperatie een van de meest uitgevoerde ingrepen wereldwijd. De vooruitgang van de operatietechniek en het verbeterde instrumentarium zorgen ervoor, dat de ingreep nu uitermate veilig is. De operatie biedt de meeste patiënten een duidelijke en snelle verbetering van hun gezichtsvermogen. Hierdoor ontstaan in het dagelijks leven minder problemen of ongelukken die met zien te maken hebben, waardoor de levenskwaliteit veelal toeneemt! Indien u nog vragen heeft over grijze staar, dan kunt u deze altijd aan ons stellen. We nemen er graag de tijd voor om samen met u uw specifieke problemen te bespreken en om u zo goed mogelijk te adviseren. Ons gehele team helpt u weer beter te kunnen zien!

25 Locaties van Augenklinik Ahaus Ahaus AUGENKLINIK AHAUS AUGENPRAXIS AHAUS Am Schlossgraben Ahaus Telefon: Rhede AUGENPRAXIS RHEDE Auf der Kirchwiese Rhede Telefon: Raesfeld AUGENTAGESKLINIK RAESFELD AUGENPRAXIS RAESFELD Marbecker Str Raesfeld Telefon: Stadtlohn AUGENPRAXIS STADTLOHN Klosterstr Stadtlohn Telefon: Rheine AUGENTAGESKLINIK RHEINE AUGENPRAXIS RHEINE Osnabrücker Str Rheine Telefon: Ochtrup AUGENPRAXIS OCHTRUP Kniepenkamp Ochtrup Telefon: Greven AUGENTAGESKLINIK GREVEN AUGENPRAXIS GREVEN Rathauspassage Winninghoffpättken Greven Telefon: Steinfurt AUGENPRAXIS STEINFURT Eschstraße Steinfurt Telefon: Coesfeld AUGENPRAXIS COESFELD Süringstraße Coesfeld Telefon:

26 Oogheelkundige zorg dichtbij huis bij Augenklinik AHAUS! Almelo Ahaus 40 minuten Enschede Ahaus 20 minuten Winterswijk Ahaus 30 minuten Losser Ahaus 30 minuten _NL_GrauerStar_Broschüre_2014

27 Colofon Uitgever: Augenklinik Ahaus Am Schlossgraben Ahaus Redactie: Dr. Ralf Gerl, dr. Matthias Gerl Matthias Müller, Sabine ten Brinke Vormgeving: Eyeland Design Network GmbH Fotografie: Augenklinik Ahaus Eyeland Desgin Network GmbH istockphoto Copyright: Augenklinik Ahaus

28 Ihre Augenärzte vor Ort Augenklinik Ahaus Am Schlossgraben 13, Ahaus Augentagesklinik Rheine Osnabrücker Straße , Rheine Augentagesklinik Raesfeld Marbecker Straße 2, Raesfeld Augentagesklinik Greven Winninghoffpättken 8, Greven Augenpraxis Stadtlohn Klosterstraße 14, Stadtlohn Augenpraxis Ochtrup Kniepenkamp 26, Ochtrup Augenpraxis Rhede Auf der Kirchwiese 7, Rhede Augenpraxis Steinfurt Eschstraße 3, Steinfurt Augenpraxis Coesfeld Süringstraße 13, Coesfeld Zentralverwaltung Ahaus Telefon: Nederlands Team:

Augenkliniken und Augenpraxen im Verbund in Ahaus Borken Essen Gelsenkirchen Gronau Raesfeld Rhede Rheine Stadtlohn Steinfurt Velen Vreden

Augenkliniken und Augenpraxen im Verbund in Ahaus Borken Essen Gelsenkirchen Gronau Raesfeld Rhede Rheine Stadtlohn Steinfurt Velen Vreden Grijze staar (Cataract) Augenkliniken und Augenpraxen im Verbund in Ahaus Borken Essen Gelsenkirchen Gronau Raesfeld Rhede Rheine Stadtlohn Steinfurt Velen Vreden Augenklinik Ahaus Jaarlijks kunnen duizenden

Nadere informatie

Glaucoom INFORMATIEBROCHURE

Glaucoom INFORMATIEBROCHURE Glaucoom INFORMATIEBROCHURE In Augenklinik Ahaus en in de aan Augenklinik Ahaus gelieerde klinieken en praktijken, worden sinds de oprichting in 1992 jaarlijks duizenden patiënten behandeld om hun gezichtsvermogen

Nadere informatie

Informatie over staar (Cataract)

Informatie over staar (Cataract) Bij u is de diagnose ouderdomsstaar gesteld. Uw oogarts heeft u verteld wat voor aandoening dit is en wat er eventueel aan te doen is. In deze brochure kunt u deze informatie nog eens doorlezen. Heeft

Nadere informatie

Als uw oogarts spreekt over staar

Als uw oogarts spreekt over staar Als uw oogarts spreekt over staar In deze brochure vindt u informatie over het ontstaan en de behandeling van staar (cataract). Het is mogelijk dat in het gesprek met uw oogarts nog andere feiten aan de

Nadere informatie

Staar Radboud universitair medisch centrum

Staar Radboud universitair medisch centrum Staar Deze folder is mede tot stand gekomen door het Oogziekenhuis in Rotterdam. Inhoudsopgave Staar 3 Oorzaken 3 Type lenzen 4 Intakegesprek 6 Behandeling 7 Nazorg 8 Staar Staar (ook wel cataract genoemd)

Nadere informatie

Zien zonder Bril INFORMATIEBROCHURE

Zien zonder Bril INFORMATIEBROCHURE Zien zonder Bril INFORMATIEBROCHURE 2 Inhoud Altijd goed kunnen zien. Aan u de keus.... 3 Op onze ervaring kunt u vertrouwen.... 4 Ons oog. Een meesterwerk van de natuur.... 5 Waarom heeft men op den duur

Nadere informatie

Informatiefolder staar (cataract)

Informatiefolder staar (cataract) INFORMATIEFOLDER Informatiefolder staar (cataract) OPSIS Oogziekenhuis Westelijk Halfrond 105 1183 HR Amstelveen Tel.: 088-6649674 www.opsisoogziekenhuis.nl info@opsisoogziekenhuis.nl Wat is staar? Voor

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE AMBULANTE CATARACTCHIRURGIE

INFORMATIEBROCHURE AMBULANTE CATARACTCHIRURGIE Catar act INFORMATIEBROCHURE AMBULANTE CATARACTCHIRURGIE 2 Wat is cataract? Cataract is het troebel worden van de ooglens. De ooglens bevindt zich vooraan in het oog, achter de pupil. Als de ooglens troebel

Nadere informatie

Figuur 1. Een normaal oog met het hoornvlies (cornea), de pupil, de lens en het netvlies (retina). De lens is troebel bij grijze staar.

Figuur 1. Een normaal oog met het hoornvlies (cornea), de pupil, de lens en het netvlies (retina). De lens is troebel bij grijze staar. CATARACT-OPERATIE (GRIJZE STAAROPERATIE) IN DAGBEHANDELING U heeft van uw oogarts te horen gekregen, dat u een oogoperatie moet ondergaan. In deze folder vindt u informatie over de wijze waarop de operatie

Nadere informatie

Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Staar (cataract)

Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Staar (cataract) Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Staar (cataract) Wat is staar Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder

Nadere informatie

het te behandelen oog het te behandelen oog Hoe gaat de behandeling? De behandeling vindt plaats op de polikliniek oogheelkunde in Dirksland.

het te behandelen oog het te behandelen oog Hoe gaat de behandeling? De behandeling vindt plaats op de polikliniek oogheelkunde in Dirksland. Nastaar Uw behandelend arts heeft nastaar bij u geconstateerd. Deze folder geeft u informatie over wat nastaar inhoudt, hoe het te behandelen is en het verloop van uw afspraak. De werking van het oog Het

Nadere informatie

Zien zonder bril Implantatie van een ReSTOR kunstlens

Zien zonder bril Implantatie van een ReSTOR kunstlens Zien zonder bril Implantatie van een ReSTOR kunstlens Inhoudsopgave Een kunstlens (AcrySof ReSTOR ) ) voor optimaal zicht... 1 Hoe werken ogen?... 1 Scherpstelling... 2 Ouderdomskwaal... 2 Staar... 2 Staaroperatie...

Nadere informatie

Als uw oogarts spreekt over staar (cataract)

Als uw oogarts spreekt over staar (cataract) Oogheelkunde Als uw oogarts spreekt over staar (cataract) Inleiding In deze brochure vindt u informatie over het ontstaan en de behandeling van staar (cataract). Het is mogelijk dat in het gesprek met

Nadere informatie

Deze informatie gaat met name over de meest voorkomende vorm van staar, de ouderdomsstaar.

Deze informatie gaat met name over de meest voorkomende vorm van staar, de ouderdomsstaar. Staar (cataract) Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en

Nadere informatie

Wat is staar (cataract) Polikliniek Oogheelkunde

Wat is staar (cataract) Polikliniek Oogheelkunde Wat is staar (cataract) Polikliniek Oogheelkunde Wat is Staar (cataract) Wat is staar Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze

Nadere informatie

Inleiding Ouderdomsstaar

Inleiding Ouderdomsstaar Staar Inleiding Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en

Nadere informatie

1 Inleiding... 1. 2 Wat is cataract?... 1. 3 Ouderdomsstaar... 2. 4 Wanneer behandelen... 2. 5 Behandeling... 2. 6 Voor de operatie...

1 Inleiding... 1. 2 Wat is cataract?... 1. 3 Ouderdomsstaar... 2. 4 Wanneer behandelen... 2. 5 Behandeling... 2. 6 Voor de operatie... Cataract Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is cataract?... 1 3 Ouderdomsstaar... 2 4 Wanneer behandelen... 2 5 Behandeling... 2 6 Voor de operatie... 3 7 Lensmeting... 4 8 Lenskeuze... 4 9 Overzicht

Nadere informatie

De staaroperatie. Afdeling Oogheelkunde

De staaroperatie. Afdeling Oogheelkunde De staaroperatie Afdeling Oogheelkunde Inhoudsopgave Inleiding 3 Staar 3 Wat is staar? 3 Ouderdomsstaar 3 Wanneer behandelen? 4 De operatie 4 Voorbereiding op de operatie 4 Opname en anesthesie 4 Voorbereidingen

Nadere informatie

Staaroperatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Staaroperatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Staaroperatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Voorbereiding Wij vragen u met het volgende rekening te houden: U mag tijdens de operatie geen sieraden, ringen en/of horloges

Nadere informatie

Oogheelkunde. Poliklinische laserbehandeling van het oog

Oogheelkunde. Poliklinische laserbehandeling van het oog Oogheelkunde Poliklinische laserbehandeling van het oog Wat betekent laser? Het woord laser is de Engelse afkorting van "Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation". Een laser is te beschouwen

Nadere informatie

Als uw oogarts spreekt over staar (cataract)

Als uw oogarts spreekt over staar (cataract) Oogheelkunde Als uw oogarts spreekt over staar (cataract) In deze brochure vindt u informatie over het ontstaan en de behandeling van staar (cataract). Het is mogelijk dat in het gesprek met uw oogarts

Nadere informatie

Cataract (staar) Locatie Zwijndrecht

Cataract (staar) Locatie Zwijndrecht Cataract (staar) Locatie Zwijndrecht Albert Schweitzer ziekenhuis December 2014 pavo 0648 Voorbereiding Wij vragen u met het volgende rekening te houden: U mag tijdens de operatie geen sieraden, ringen

Nadere informatie

Cataract (staar) al rond hun veertigste dat de ooglens troebel wordt, maar meestal doen de 169-121214

Cataract (staar) al rond hun veertigste dat de ooglens troebel wordt, maar meestal doen de 169-121214 Cataract (staar) In deze folder geeft het Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over de aandoening cataract (staar) en de behandeling daarvan. Wij adviseren u de informatie zorgvuldig te lezen.

Nadere informatie

Wij vragen u met het volgende rekening te houden:

Wij vragen u met het volgende rekening te houden: Staaroperatie Voorbereiding Wij vragen u met het volgende rekening te houden: U mag tijdens de operatie geen sieraden, ringen en/of horloges dragen. Mobiele telefoons mogen niet mee naar de operatiekamer.

Nadere informatie

(OOGZIEKTEN) CATARACT (STAAR) Brochure cataract l Ziekenhuis Oost-Limburg

(OOGZIEKTEN) CATARACT (STAAR) Brochure cataract l Ziekenhuis Oost-Limburg (OOGZIEKTEN) CATARACT (STAAR) Brochure cataract l Ziekenhuis Oost-Limburg 1 INHOUDSTAFEL 1. Wat is cataract of staar 3 2. Wat zijn de verschijnselen 4 3. De behandeling van staar 4 3.1 Techniek 4 3.2 Post-operatieve

Nadere informatie

Cataract WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL

Cataract WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL Cataract WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL Hoe zien we? Als we naar een object kijken, weerkaatsen lichtstralen van dat object. De stralen komen via het hoornvlies in ons oog. De lens, achter het hoornvlies,

Nadere informatie

Wat is staar. Oorzaken. Verschijnselen

Wat is staar. Oorzaken. Verschijnselen Staar (cataract) Wat is staar Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien

Nadere informatie

Poliklinische Staaroperatie

Poliklinische Staaroperatie Oogheelkunde Poliklinische Staaroperatie U krijgt een staaroperatie aan uw linkeroog / rechteroog Datum operatie:... Tijd:... Datum en tijd 1e controle:... Datum en tijd 2e controle:... Binnenkort komt

Nadere informatie

Figuur 1. Een normaal oog met het hoornvlies (cornea), de pupil, de lens en het netvlies (retina). De lens is troebel bij grijze staar.

Figuur 1. Een normaal oog met het hoornvlies (cornea), de pupil, de lens en het netvlies (retina). De lens is troebel bij grijze staar. Patiënteninformatie CATARACT-OPERATIE (GRIJZE STAAROPERATIE) IN DAGBEHANDELING U heeft van uw oogarts te horen gekregen dat u een oogoperatie moet ondergaan. In deze folder vindt u informatie over de wijze

Nadere informatie

INFORMATIE voor de patiënt. Oogheelkunde lasergestuurde cataractoperatie. Dr. Karolien Termote Dr. Giulio Bamonte. Dienst oogheelkunde

INFORMATIE voor de patiënt. Oogheelkunde lasergestuurde cataractoperatie. Dr. Karolien Termote Dr. Giulio Bamonte. Dienst oogheelkunde INFORMATIE voor de patiënt Oogheelkunde lasergestuurde cataractoperatie Dr. Karolien Termote Dr. Giulio Bamonte Dienst oogheelkunde 02 477 60 02 Een cataractoperatie wordt uitgevoerd om het zicht te herstellen

Nadere informatie

staaroperatie in dagopname

staaroperatie in dagopname patiënteninformatie staaroperatie in dagopname Uw oogarts heeft bij u staar geconstateerd. U heeft met uw arts afgesproken dat u een staaroperatie aan uw oog krijgt. Hoe moet u zich voorbereiden? Hoe gaat

Nadere informatie

De behandeling van staar

De behandeling van staar De behandeling van staar Mensen zien. Mensen laten zien. U heeft keuze in kunstlenzen Oogziekenhuis Zonnestraal biedt u keuze uit diverse kunstlenzen van hoge kwaliteit. Hierbij worden twee typen lenzen

Nadere informatie

Wat is Cataract of Staar?

Wat is Cataract of Staar? CATARACT (OF STAAR) Wat is Cataract of Staar? Staar is een vertroebeling van de ooglens. De lens is dat deel van het oog achter de pupilopening gelegen, waardoor elk beeld dat wij waarnemen in het oog

Nadere informatie

Contact met Oogziekenhuis Zonnestraal

Contact met Oogziekenhuis Zonnestraal Contact met Oogziekenhuis Zonnestraal Adressen De adressen van onze locaties kunt u vinden op www.oogziekenhuiszonnestraal.nl Algemeen correspondentieadres Postbus 413, 1200 AK Hilversum E-mail: info@oogziekenhuiszonnestraal.nl

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Staar. Cataract

PATIËNTEN INFORMATIE. Staar. Cataract PATIËNTEN INFORMATIE Staar Cataract Algemeen Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over staar (cataract) en de behandeling hiervan. U wordt geadviseerd deze informatie zorgvuldig

Nadere informatie

Informatie. Cataract Ouderdomsstaar

Informatie. Cataract Ouderdomsstaar Informatie Cataract Ouderdomsstaar Staar Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen

Nadere informatie

Diagnostisch Onderzoek INFORMATIEBROCHURE

Diagnostisch Onderzoek INFORMATIEBROCHURE Diagnostisch Onderzoek INFORMATIEBROCHURE In het belang van uw ogen Diagnostische onderzoeken In deze brochure vindt u informatie over moderne oogonderzoeken en over de voordelen ervan. Bij patienten met

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER. Informatiefolder staar (cataract)

INFORMATIEFOLDER. Informatiefolder staar (cataract) INFORMATIEFOLDER Informatiefolder staar (cataract) Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de ooglens. Deze lens is normaal gesproken helder en doorzichtig. Daardoor kan het licht er probleemloos doorheen

Nadere informatie

De staaroperatie. Afdeling Oogheelkunde. Locatie Purmerend/Volendam

De staaroperatie. Afdeling Oogheelkunde. Locatie Purmerend/Volendam De staaroperatie Afdeling Oogheelkunde Locatie Purmerend/Volendam Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan uw oog. In deze folder vindt u meer informatie over de gang van zaken rond de operatie. De

Nadere informatie

Staaroperatie. Oogheelkunde

Staaroperatie. Oogheelkunde Oogheelkunde Staaroperatie Binnenkort wordt u opgenomen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis voor een staaroperatie. In deze folder kunt u meer lezen over wat staar is en over de gang van zaken rondom de operatie.

Nadere informatie

Poliklinische laserbehandeling

Poliklinische laserbehandeling Poliklinische laserbehandeling Albert Schweitzer ziekenhuis augustus 2012 pavo 0380 Inleiding U heeft een afspraak voor een poliklinische laserbehandeling op: dag om uur. De behandeling vindt plaats op

Nadere informatie

Premium lenzen bij staar

Premium lenzen bij staar Premium lenzen bij staar Mensen zien. Mensen laten zien. De premium lens Dit type lens heeft meer te bieden en corrigeert het zicht op meerdere afstanden. Hierdoor kan het gebruik van een bril of contactlenzen

Nadere informatie

Zicht op een heldere toekomst De bijzet- en kunstlens van dichtbij bekeken

Zicht op een heldere toekomst De bijzet- en kunstlens van dichtbij bekeken IMPLANTAATLENZEN Zicht op een heldere toekomst De bijzet- en kunstlens van dichtbij bekeken Samen met uw oogarts besliste u om uw zicht te corrigeren via implantaatlenzen en uw bril overbodig te maken.

Nadere informatie

Laserbehandeling van het oog

Laserbehandeling van het oog Laserbehandeling van het oog Wat is laser Een laser zendt een hele dunne, felle en zuivere lichtstraal uit. Via een microscoop kan deze lichtstraal gericht worden om in het oog een brandplekje te geven

Nadere informatie

Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie. Staar (cataract) ZorgSaam

Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie. Staar (cataract) ZorgSaam Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie Staar (cataract) ZorgSaam 1 STAAR (cataract) Wat is staar Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden,

Nadere informatie

Met uw behandelend oogarts heeft u afgesproken dat u binnenkort een poliklinische YAG laserbehandeling zult krijgen.

Met uw behandelend oogarts heeft u afgesproken dat u binnenkort een poliklinische YAG laserbehandeling zult krijgen. Centrumlocatie Met uw behandelend oogarts heeft u afgesproken dat u binnenkort een poliklinische YAG laserbehandeling zult krijgen. Wat is laser? Het woord laser is de afkorting van "Light Amplification

Nadere informatie

Vlekken en flitsen in het oog en netvliesloslating

Vlekken en flitsen in het oog en netvliesloslating Oogheelkunde Vlekken en flitsen in het oog en netvliesloslating Deze folder gaat over vlekken en flitsen in het oog en netvliesloslating en is aanvullend op de mondelinge informatie die u van uw oogarts

Nadere informatie

Staaroperatie. (Cataract) Oogheelkunde

Staaroperatie. (Cataract) Oogheelkunde Staaroperatie (Cataract) Oogheelkunde Inhoudsopgave Inleiding...4 Ouderdomsstaar...5 Onderzoek...5 Wanneer behandelen...6 Behandeling...6 Voorbereidend onderzoek...7 Staaroperatie...7 Soort kunstlens...8

Nadere informatie

Poliklinische laserbehandeling

Poliklinische laserbehandeling Poliklinische laserbehandeling Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft een afspraak voor een poliklinische laserbehandeling op: dag om uur. De behandeling vindt

Nadere informatie

Informatiebrochure. PREMIUM lenzen

Informatiebrochure. PREMIUM lenzen Informatiebrochure PREMIUM lenzen Inhoudsopgave INLEIDING 3 STAAROPERATIE MET STANDAARD (MONOFOCALE) IMPLANTLENS 4 GEEN BRIL NA EEN STAAROPERATIE: PREMIUM LENZEN BIJ OOGKLINIEK DE HORSTEN 5 EEN MONOFOCAAL

Nadere informatie

Wat is staar? De operatietechniek Verdovingstechniek Druppelverdoving niet

Wat is staar? De operatietechniek Verdovingstechniek Druppelverdoving niet Staaroperatie Wat is staar? Staar is een vertroebeling van de ooglens, die meestal op latere leeftijd optreedt. Aandoeningen, zoals suikerziekte (diabetes) en het gebruik van medicijnen, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Informatie. Cataract Ouderdomsstaar

Informatie. Cataract Ouderdomsstaar Informatie Cataract Ouderdomsstaar Staar Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen

Nadere informatie

Cataract operatie OOGHEELKUNDE. Behandeling van staar

Cataract operatie OOGHEELKUNDE. Behandeling van staar OOGHEELKUNDE Cataract operatie Behandeling van staar In overleg met uw oogarts heeft u besloten dat er een cataractoperatie bij u zal plaatsvinden. In deze folder vindt u specifieke informatie omtrent

Nadere informatie

CATARACT. Leven zonder waas CATARACT IN MENSENTAAL DE SYMPTOMEN DE OORZAKEN

CATARACT. Leven zonder waas CATARACT IN MENSENTAAL DE SYMPTOMEN DE OORZAKEN CATARACT Leven zonder waas CATARACT IN MENSENTAAL Cataract of staar is een vertroebeling van de ooglens. Een ooglens is normaal doorzichtig en helder, waardoor u scherp ziet. Cataract maakt de lens echter

Nadere informatie

CATARACT-OPERATIE (STAAROPERATIE) IN DAGBEHANDELING

CATARACT-OPERATIE (STAAROPERATIE) IN DAGBEHANDELING Patiënteninformatie CATARACT-OPERATIE (STAAROPERATIE) IN DAGBEHANDELING U heeft van uw oogarts te horen gekregen dat u een oogoperatie moet ondergaan. In deze folder vindt u informatie over de wijze waarop

Nadere informatie

Vitrectomie (Glasvochtoperatie) bij storende glasvochttroebelingen

Vitrectomie (Glasvochtoperatie) bij storende glasvochttroebelingen Vitrectomie (Glasvochtoperatie) bij storende glasvochttroebelingen Deze folder geeft algemene informatie over een glasvochtoperatie (vitrectomie) van storende glasvochttroebelingen en wat u van deze operatie

Nadere informatie

Richtlijnen bij een staaroperatie (cataract)

Richtlijnen bij een staaroperatie (cataract) Richtlijnen bij een staaroperatie (cataract) graag medicijnenlijst en dit boekje meenemen 2 Geachte Op dinsdag wordt u vanwege staar geopereerd. De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving/narcose.

Nadere informatie

Cataractoperatie. Oftalmologie Campus Oostende. Wat is cataract?

Cataractoperatie. Oftalmologie Campus Oostende. Wat is cataract? Oftalmologie Campus Oostende Dr. Claire Miroir Dr. Stefaan Reynders Dr. Katty Bourgoignie Dr. Pieter Lambrecht Afspraken t: 059 55 51 22 Oftalmologie.oostende@azsintja.be operatie Wat is cataract? In het

Nadere informatie

Staaroperatie Cataract (grijze staar)

Staaroperatie Cataract (grijze staar) Staaroperatie Cataract (grijze staar) Oogheelkundig centrum Locatie Eindhoven Uw staaroperatie wordt uitgevoerd door: Stoppen bloedverdunners: O ja O nee Eerste ingreep: O linkeroog O rechteroog Verdoving:

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Wenkbrauwlift. Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Wenkbrauwlift. Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Wenkbrauwlift Polikliniek Plastische Chirurgie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u informeren

Nadere informatie

B439 april 2012. Wat is cataract?

B439 april 2012. Wat is cataract? B439 april 2012 Wat is cataract? De lens van het menselijke oog functioneert zoals de lens van een camera: de lichtstralen die het oog binnendringen gaan door het hoornvlies (=cornea), vervolgens door

Nadere informatie

Cataract (staar) T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Cataract (staar) T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Cataract (staar) T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

LENSVERVANGING INFORMATIEBROCHURE REFRACTIEVE LENSVERVANGING

LENSVERVANGING INFORMATIEBROCHURE REFRACTIEVE LENSVERVANGING LENSVERVANGING INFORMATIEBROCHURE REFRACTIEVE LENSVERVANGING 2 Refractieve lensvervanging Vanaf de leeftijd van 45 jaar verliest de natuurlijke lens haar soepelheid waardoor het zicht kortbij verslecht.

Nadere informatie

Staaroperatie (Cataract)

Staaroperatie (Cataract) Oogheelkunde Staaroperatie (Cataract) Inleiding In overleg met uw behandelend oogarts ondergaat u binnenkort een staaroperatie. In deze brochure vindt u uitleg over staar en de gang van zaken voor, tijdens

Nadere informatie

Cataract Oogheelkunde

Cataract Oogheelkunde Cataract Oogheelkunde Beter voor elkaar Inhoudsopgave 1.1 Wat is Cataract (grijze staar)? 3 1.2 Verschijnselen 3 1.3 Wanneer behandelen 4 1.4 De operatie 5 2.1 Na de operatie 7 2.2 Druppelinstructie 11

Nadere informatie

Cataract Oogheelkunde

Cataract Oogheelkunde Cataract Oogheelkunde Beter voor elkaar Inhoudsopgave 1 1 Wat is Cataract (grijze staar)? 3 1.2 Verschijnselen 3 1.3 Wanneer behandelen 4 1.4 De operatie 5 2.1 Na de operatie 7 2.2 Druppelinstructie 11

Nadere informatie

Staaroperatie (cataract)

Staaroperatie (cataract) Oogheelkunde Staaroperatie (cataract) Binnenkort gaat u naar het ziekenhuis voor een staaroperatie. U heeft hierover informatie ontvangen van uw specialist. In deze folder kunt u dit nog eens nalezen.

Nadere informatie

Kunstlenzen. Zicht op een heldere toekomst.

Kunstlenzen. Zicht op een heldere toekomst. Kunstlenzen. Zicht op een heldere toekomst. Samen met uw oogarts besliste u om uw zicht te corrigeren via implantaatlenzen en uw bril overbodig te maken. Bij implantaatlenzen kan er immers zowel een lens

Nadere informatie

Instructies bij ontslag: staaroperatie controle op de polikliniek. Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis

Instructies bij ontslag: staaroperatie controle op de polikliniek. Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis Instructies bij ontslag: staaroperatie controle op de polikliniek Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis De patiënteninformatie over staar bestaat uit 2 delen: In de folder Staar diagnose en operatie

Nadere informatie

Informatiebrochure Ambulante behandeling van cataract

Informatiebrochure Ambulante behandeling van cataract Informatiebrochure Ambulante behandeling van cataract Dienst Oogziekten i.s.m. Daghospitaal AZ Klina versie 15 november 2012 Inleiding In deze brochure vindt u informatie over cataract, ook wel grijze

Nadere informatie

Ambulante behandeling van cataract. Informatiebrochure

Ambulante behandeling van cataract. Informatiebrochure Ambulante behandeling van cataract Informatiebrochure Inhoud 1 Inleiding 3 2 Wat is cataract? 4 3 De behandeling 5 4 De raadpleging vooraf 5 5 De dagopname 6 6 De operatie 7 7 Na de operatie 8 7.1 Wat

Nadere informatie

Richtlijnen bij een staaroperatie. Sieraden zoals ringen, kettingen en dergelijke thuislaten

Richtlijnen bij een staaroperatie. Sieraden zoals ringen, kettingen en dergelijke thuislaten Richtlijnen bij een staaroperatie Sieraden zoals ringen, kettingen en dergelijke thuislaten Inleiding Binnenkort komt u naar de Ommelander Ziekenhuis Groep, locatie Lucas voor een staaroperatie, ook wel

Nadere informatie

BEHANDELFOLDER. Staar (Cataract)

BEHANDELFOLDER. Staar (Cataract) BEHANDELFOLDER Staar (Cataract) Voor de operatie Voor de operatie wordt een lensmeting bij u gedaan door de optometrist of TOA (Technisch Oogheelkundig Assistent). Aan beide ogen worden een aantal pijnloze

Nadere informatie

Nadelen multifocale kunstlens 8 Voordelen van een multifocale kunstlens 9 Verzekering, eigen bijdrage 9

Nadelen multifocale kunstlens 8 Voordelen van een multifocale kunstlens 9 Verzekering, eigen bijdrage 9 Een korte uitleg over de werking van het oog: De ooglens zit direct achter de pupil (de zwarte opening) en het regenboogvlies (het gekleurde deel van het oog, de iris). De ooglens en het hoornvlies zorgen

Nadere informatie

Staaroperatie Cataract (grijze staar)

Staaroperatie Cataract (grijze staar) Staaroperatie Cataract (grijze staar) Oogheelkundig centrum Locatie Eindhoven Uw staaroperatie wordt uitgevoerd door: Stoppen bloedverdunners: O ja O nee Eerste ingreep: O linkeroog O rechteroog Verdoving:

Nadere informatie

Wanneer het gezichtsvermogen door de cataract verminderd is, kan een operatie meestal aanzienlijke verbetering geven.

Wanneer het gezichtsvermogen door de cataract verminderd is, kan een operatie meestal aanzienlijke verbetering geven. DIENST OOGZIEKTEN Campus Brugge STAFLEDEN Dr. Dewachter Anne Dr. Lafaut Bart Dr. Vandelanotte Sylvie Dr. Reyniers Rudolf Dr. Van de Veire Sara Dr. De Craene Sophie MEDEWERKERS Dr. Miroir Claire Dr. Kempeneers

Nadere informatie

PATIËNTENINFO Cataract

PATIËNTENINFO Cataract PATIËNTENINFO Cataract DIENST OOGHEELKUNDE Wat is cataract of staar? Cataract is een vertroebeling van de ooglens waardoor u wazig kunt zien. De ooglens bevindt zich direct achter de iris (het gekleurde

Nadere informatie

Staar / cataract. Oogheelkunde. Afspraak operatie. Inleiding. Staar / cataract

Staar / cataract. Oogheelkunde. Afspraak operatie. Inleiding. Staar / cataract Oogheelkunde Staar / cataract Afspraak operatie Inleiding In overleg met uw oogarts heeft u besloten dat een staaroperatie (cataract) bij u zal plaatsvinden. Uw oogarts heeft u al informatie gegeven over

Nadere informatie

Staaroperatie klinisch. Centrumlocatie

Staaroperatie klinisch. Centrumlocatie Staaroperatie klinisch Centrumlocatie Met uw behandelend oogarts heeft u afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een operatie aan staar (cataract). In deze folder vindt u de informatie die u

Nadere informatie

Oogheelkunde. Informatie voor patiënten die een staaroperatie moeten ondergaan

Oogheelkunde. Informatie voor patiënten die een staaroperatie moeten ondergaan Oogheelkunde Informatie voor patiënten die een staaroperatie moeten ondergaan Geachte patiënt, U staat bij ons op de wachtlijst voor een staaroperatie. Het is nodig dat u goed kennis neemt van het volgende.

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN SLIJMVLIES - OVER HECHTING

INFO VOOR PATIËNTEN SLIJMVLIES - OVER HECHTING INFO VOOR PATIËNTEN SLIJMVLIES - OVER HECHTING INHOUD 01 Inleiding 4 02 Het slijmvlies 4 03 Doel van de ingreep 4 04 Preoperatieve anesthesieconsultatie 4 05 Voorbereiding op de operatie 5 06 Verdoving

Nadere informatie

Oog voor het oog. Focus op oogheelkundige implantaten

Oog voor het oog. Focus op oogheelkundige implantaten Oog voor het oog Focus op oogheelkundige implantaten Focus op oogheelkundige implantaten Helder zicht is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Als het gezichtsvermogen minder wordt corrigeren we dat met

Nadere informatie

Poliklinische laserbehandeling

Poliklinische laserbehandeling Poliklinische laserbehandeling van het oog Inhoud Wat is laser?... 3 Voordelen van een laserbehandeling... 3 Redenen voor lasertherapie... 3 1. Netvliesloslating... 3 2. Diabetische retinopathie... 3 3.

Nadere informatie

De behandeling van staar

De behandeling van staar De behandeling van staar Mensen zien. Mensen laten zien. Onze oogzorg gaat verder Staar is een veelvoorkomende oogaandoening die goed en pijnloos te behandelen is. Oogziekenhuis Zonnestraal is specialist

Nadere informatie

Staaroperatie (cataractoperatie)

Staaroperatie (cataractoperatie) Staaroperatie (cataractoperatie) De behandeling Ouderdomsstaar is goed te behandelen. Een cataractoperatie kan het gezichtsvermogen vrijwel volledig herstellen. Bij de operatie verwijdert de oogarts de

Nadere informatie

Laserbehandeling bij glaucoom

Laserbehandeling bij glaucoom Laserbehandeling bij glaucoom 2 Glaucoom is een veelvoorkomende ziekte die in de meeste gevallen gepaard gaat met een te hoge druk in het oog. In het oog wordt wat we zien opgevangen door het netvlies.

Nadere informatie

STAAR (CATARACT) middel van een cataractoperatie.

STAAR (CATARACT) middel van een cataractoperatie. STAAR (CATARACT) Door middel van deze folder wil het Spijkenisse Medisch Centrum u informeren over staar en de behandeling hiervan. U wordt geadviseerd deze informatie zorgvuldig te lezen. Wat is staar

Nadere informatie

patiëntenwijzer Oogkliniek Aarschot Cataractoperatie

patiëntenwijzer Oogkliniek Aarschot Cataractoperatie patiëntenwijzer Oogkliniek Aarschot Cataractoperatie In deze folder vindt u informatie over cataract of staar en over de cataractoperatie, meer bepaald over de voorbereidingen, het verloop, de voordelen

Nadere informatie

Poliklinische laserbehandeling van het oog

Poliklinische laserbehandeling van het oog Poliklinische laserbehandeling van het oog Inhoud Wat is laser?... 3 Voordelen van een laserbehandeling... 3 Redenen voor lasertherapie... 3 De behandeling... 4 Na de behandeling... 5 Tot slot... 6 Verhinderd?...

Nadere informatie

Laserbehandeling van het oog

Laserbehandeling van het oog OOGHEELKUNDE Laserbehandeling van het oog BEHANDELING Laserbehandeling van het oog Binnenkort komt u naar het St. Antonius Ziekenhuis voor een laserbehandeling. Deze behandeling wordt uitgevoerd met behulp

Nadere informatie

Cataract leven zonder waas

Cataract leven zonder waas Cataract leven zonder waas Cataract in mensentaal Cataract of staar is een vertroebeling van de ooglens. Een ooglens is normaal doorzichtig en helder, waardoor u scherp ziet. Cataract maakt de lens echter

Nadere informatie

Als uw oogarts spreekt over laser

Als uw oogarts spreekt over laser Als uw oogarts spreekt over laser 2 Wat is laser? Het woord laser is de Engelse afkorting van "Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation". Een laser is te beschouwen als een soort speciale

Nadere informatie

Argonlaserbehandeling van het oog

Argonlaserbehandeling van het oog Centrumlocatie Met uw behandelend oogarts heeft u afgesproken dat u binnenkort een poliklinische argonlaserbehandeling zult krijgen. Wat is laser Het woord laser is de afkorting van "Light Amplification

Nadere informatie

Informatie over de staaroperatie (deel 1)

Informatie over de staaroperatie (deel 1) Informatie over de staaroperatie (deel 1) De schriftelijke informatie over de staaroperatie (cataractoperatie) bestaat uit 2 delen: Het 1 ste deel gaat over wat staar is en hoe de operatie verloopt. Het

Nadere informatie

Macula pucker Radboud universitair medisch centrum

Macula pucker Radboud universitair medisch centrum Macula pucker Deze folder is mede tot stand gekomen door het oogziekenhuis Rotterdam. Wat is een macula pucker? Licht komt door het hoornvlies, de lens en het glasvocht op het netvlies terecht. Het netvlies

Nadere informatie

Oogheelkunde. Patiënteninformatie. Nastaarbehandeling. Slingeland Ziekenhuis

Oogheelkunde. Patiënteninformatie. Nastaarbehandeling. Slingeland Ziekenhuis Oogheelkunde Nastaarbehandeling i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw oogarts heeft nastaar bij u geconstateerd. In deze folder leest u wat nastaar is en welke behandelingen mogelijk

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Poliklinische staaroperatie. Poliklinische staaroperatie

Patiënteninformatie. Poliklinische staaroperatie. Poliklinische staaroperatie Patiënteninformatie Poliklinische staaroperatie Poliklinische staaroperatie 1 Poliklinische staaroperatie Polikliniek Oogheelkunde, route 0.9 Telefoon (050) 524 6990 Algemeen Neemt u bij ieder bezoek

Nadere informatie

Laserbehandeling van het oog

Laserbehandeling van het oog Laserbehandeling van het oog Oogheelkunde Beter voor elkaar 2 Wat is een laser Het woord laser is de Engelse afkorting van Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Een laser is te beschouwen

Nadere informatie

Staar (cataract) en de behandeling van staar

Staar (cataract) en de behandeling van staar Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Staar (cataract) en de behandeling van staar z Wat is staar? 1 Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit een heldere en doorzichtige

Nadere informatie

Vitrectomie bij Macula Pucker (Littekenweefsel centraal op het netvlies)

Vitrectomie bij Macula Pucker (Littekenweefsel centraal op het netvlies) Oogheelkunde Vitrectomie bij Macula Pucker (Littekenweefsel centraal op het netvlies) Inleiding Een macula pucker is littekenweefsel op de plek van het centrale deel van het netvlies: de gele vlek of macula.

Nadere informatie