Staaroperatie (cataractoperatie)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Staaroperatie (cataractoperatie)"

Transcriptie

1 Staaroperatie (cataractoperatie) De behandeling Ouderdomsstaar is goed te behandelen. Een cataractoperatie kan het gezichtsvermogen vrijwel volledig herstellen. Bij de operatie verwijdert de oogarts de troebele lens uit het oog. Hiervoor wordt een staarvergruizer gebruikt. De opening die tijdens de operatie in het oog wordt gemaakt blijft beperkt tot 3 millimeter. De troebele lens wordt vervangen door een kunstlens. Als u slechter bent gaan zien en de huisarts denkt dat er sprake is van staar ('cataract'), dan kan hij binnen 2 weken een afspraak voor u maken op het cataractspreekuur. Als de oogarts vervolgens een staaroperatie adviseert, is het bijna altijd mogelijk dat de bijbehorende onderzoeken tijdens dezelfde afspraak worden gedaan. De operatie vindt dan binnen 4-6 weken plaats of op een ander tijdstip naar uw voorkeur. De lensmeting Tijdens een lensmeting wordt de sterkte van de kunstlens bepaald. Bij de lensmeting meten we altijd beide ogen op, zodat we die met elkaar kunnen vergelijken. Als het andere oog later ook geopereerd moet worden, hoeft dit onderzoek niet meer gedaan te worden. De lensmeting wordt uitgevoerd door de TOA (technisch oogheelkundig assistent). Het duurt ongeveer 10 minuten en is pijnloos. Met de lensmeting kunnen we de sterkte van uw lens na de operatie bepalen. Wij kunnen u niet altijd garanderen dat u na de operatie weer 100% ziet zonder bril. De mogelijkheden worden tijdens de lensmeting met u besproken. De brilsterkte die overblijft ná de operatie hangt af van de sterkte van de kunstlens die we gebruiken. We kunnen dus bepalen welke brilsterkte u na de operatie nodig heeft. Dit wordt tijdens de lensmeting met u besproken. Contactlenzen Contactlensdragers moeten de lenzen voor de meting uit doen. Het hangt van uw toekomstige kunstlens af hoe lang van te voren uw contactlenzen uit moeten. De lenzen hebben invloed op de bolling van het oog vandaar dat deze uit moeten voor de meting.

2 Verschillende kunstlenzen Bij een staaroperatie is het mogelijk iemands brilsterkte (deels) te corrigeren door de kunstlens. Daar zijn verschillende soorten lenzen voor te gebruiken: Monofocale kunstlens In het Beatrixziekenhuis gebruiken we een hoogwaardige kunstlens, die geel van kleur is, als standaard bij uw cataractoperatie. Na de operatie hebt u nog wel altijd een leesbril (en/of vertebril) nodig. Torische lens Als er sprake is van astigmatisme, ook wel cylinderafwijking genoemd, kan er een zogenaamde torische lens geplaatst worden tijdens de staaroperatie in plaats van een gewone monofocale lens. Het resultaat is dat u in de meeste gevallen géén vertebril meer nodig heeft. Wel blijft een leesbril en/of een eenvoudige vertebril met eventueel een restcilinder altijd nog nodig. Wij implanteren sinds 2007 deze torische lens. De torische lens is duurder en daarom dient u een meerprijs te betalen. De staaroperatie zelf wordt uiteraard volledig vergoed door zorgverzekeraars. Multifocale kunstlens Wij implanteren 2 typen multifocale kunstlenzen. De Restor multifocale lens (Alcon). Met deze kunstlens kan de patiënt veraf en dichtbij scherp zien zonder bril. De dichtbij-afstand waarop men scherp kan zien ligt ongeveer op 44 cm (de krant lezen aan tafel). Het overgangsgebied (>50cm) is iets waziger, maar geeft een voldoende scherp beeld. In het gebied van < 40 cm (leesafstand) is het beeld ook weer wat waziger. Een bril voor deze leesafstand kan dan nodig zijn. De Mplus multifocale kunstlens ( Simovision). Deze lens heeft twee brandpuntsafstanden waarmee zowel veraf als dichtbij scherp gezien kan worden. De multifocale implantlenzen kunnen soms klachten geven van het zien van halo s. Bij de nieuwste generatie multifocale implantlenzen zoals de Mplus lens zien we dat de halo s veel minder storend zijn. Wel is vaak een zekere periode van gewenning nodig. Op maat gemaakte lens Ook is het mogelijk op een volledig op maat gemaakte kunstlens te krijgen. Zowel alleen als torisch model, de Lentis- T plus ( LU-313-T) lens, alsmede als mutifocaal torisch, de Lentis- Mplus customised ( LU MFT) Deze hoogwaardige asferische kunstlenzen kunnen zowel de sferische- als cylinder sterkte van het oog corrigeren. Geschiktheid Niet iedereen is geschikt voor de multifocale implantlens. Aan de hand van de resultaten van het vooronderzoek en een persoonlijke gesprek over uw specifieke voorkeuren, bepalen we samen welke lens voor u het beste geschikt zal zijn. Vooronderzoek Tijdens het uitgebreide vooronderzoek worden speciale formules gebruikt om de best mogelijke implantlens te selecteren, toch komt het voor dat het resultaat anders is dan gepland. Dan is het nodig voor een bepaalde afstand een bril of contactlenzen te dragen.

3 Prijzen De prijs van een standaard monofocale kunstlens zit verwerkt in de prijs van een DOT cataract en wordt volledig door de zorgverzekeraar vergoed. Voor de overige speciale lenzen wordt een meerprijs gevraagd die meestal niet door de zorgverzekeraar vergoed wordt. Verdere informatie over de kosten van de verschillende typen kunstlenzen krijgt u op onze polikliniek. Voor de behandeling Wat moet u regelen en meenemen op de dag van de operatie? Op de poli oogheelkunde ontvangt u een recept voor oogdruppels (Tobradex en Nevanac) en een rol pleisters. Zorgt u ervoor dat u deze middelen in huis heeft vóór de operatie. Gebruikt u thuis medicijnen, neemt u deze dan (in de originele verpakking) mee op de dag van de opname; U kunt na de operatie niet zelf autorijden. Regelt u voor de opname het vervoer naar en van het ziekenhuis. Denk hierbij ook aan de nacontrole; Na de operatie moet u het geopereerde oog druppelen om ontstekingsreacties te voorkomen. Mocht u daartoe niet in staat zijn en ook geen mensen in uw omgeving hebben, die u daarbij kunnen helpen, dan kunt u hulp van de thuiszorg aanvragen. De aanvraag kan gedaan worden bij de Zorglijn van Rivas, telefoonnummer (lokaal tarief), zodra de operatiedatum bekend is. De medewerkers van de zorglijn zorgen dat er een indicatie wordt gesteld en dat u de gewenste hulp krijgt; Uw patiëntenpas; Voor de operatie ontvangt u thuis een vragenlijst lokaal anesthesie. Het is de bedoeling dat u deze vragenlijst thuis invult en meeneemt op de dag van de operatie. U kunt deze vragenlijst overhandigen aan een medewerker van de dagbehandeling. Voorbereiding op de operatie Was op de ochtend van de operatie uw ogen goed uit met water; Gebruik geen make-up; Meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij bureau opname; Ongeveer 1 uur voor de operatie worden uw ogen door de verpleegkundige op de afdeling gedruppeld. Na de operatie hoeft u op deze dag niet meer te druppelen; De operatie gebeurt op een verrijdbare stoel. U draagt beschermende kleding over uw eigen kleding. Wij vragen u om schone en gemakkelijke kleding aan te trekken. Tijdens de behandeling Een operatie is altijd een spannende gebeurtenis. Voor u naar de operatiekamer wordt gebracht kunt u eventueel vragen om een kalmerend middel in de vorm van een tablet. Als u een gehoorapparaat heeft, dan mag u dat inhouden. Bepalen van de verdoving Uw anesthesioloog bepaalt in overleg met u de definitieve wijze van verdoven. Voor het bepalen van de definitieve verdovingsvorm zijn naast uw persoonlijke voorkeur een aantal factoren van belang, zoals uw algehele lichamelijke conditie, eventuele ziekten en het gebruik van bepaalde medicijnen. Vrijwel altijd wordt er gebruik gemaakt van het subtenon-blok.

4 Soorten plaatselijke verdoving Het oog kan in principe op drie manieren plaatselijk worden verdoofd: Druppelverdoving:hierbij wordt uw oog met behulp van oogdruppels gevoelloos gemaakt. U kunt uw oog dan nog wel bewegen en u kunt in principe ook nog van alles zien. Deze verdoving wordt door de oogarts toegepast. Subtenon-blok: hierbij krijgt u, naast een druppelverdoving, een klein sneetje bij het oog waardoor aanvullende pijnstillende medicijnen worden gespoten. Ook nu kunt u uw oog nog bewegen en in principe nog wat zien. De anesthesioloog voert het subtenon-blok uit. Retrobulbairblok: bij een oogblok krijgt u door de anesthesioloog een injectie onder uw oog. In sommige gevallen doet de oogarts dit zelf. Daarna kunt u uw oog tijdelijk niet meer bewegen en vaak ziet u dan tijdelijk niets meer met dat oog. Alle patiënten waarbij een druppelverdoving of een subtenon blok is afgesproken mogen normaal ontbijten. U bent dan dus niet nuchter. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van de subtenon-verdoving. Deze verdoving heeft diverse voordelen. De prik voelt u niet meer, want het oog is al door druppels verdoofd. Tevens is het oog in zijn geheel gevoelloos. Er is geen kans op complicaties door de prik zelf. Het is een zeer veilige en succesvolle methode in de oogchirurgie. Na de verdoving van het oog Na de verdoving wordt het oog opengehouden met een ooglidspreider, zodat u het oog niet kunt sluiten. Hierna kan aan het oog geopereerd worden. Het andere oog mag u dicht of openhouden, dat maakt voor de operateur niets uit. Tijdens de operatie Anesthesie is niet het werk van de anesthesioloog alleen. Hij werkt samen met een anesthesiemedewerker. Tijdens de blokkade en de operatie wordt u aangesloten aan elektronische apparatuur waarbij het hart en het zuurstofgehalte in het bloed bewaakt worden. De operatie vindt over het algemeen plaats onder plaatselijke verdoving. Dit gebeurt met druppels en een injectie tussen het slijmvlies van het oog. Tijdens de operatie voelt u niets meer aan dit oog. Als u een plaatselijke verdoving krijgt, dan mag u voor de operatie gewoon eten en drinken. Onder bepaalde omstandigheden vindt de operatie plaats onder algehele narcose. In dat geval moet u vanaf uur nuchter blijven. De anesthesioloog bespreekt dit voor de operatie met u. Tijdsduur De operatie duurt ongeveer 30 minuten. De dagopname duurt ongeveer twee tot drie uur. Indien u zich na de operatie goed voelt kunt u na een kopje koffie of thee weer naar huis. Bij het ontslag maakt de verpleegkundige een afspraak voor controle op de polikliniek bij de oogarts of optometrist. Deze afspraak vindt ongeveer 3 á 4 weken na de operatie plaats. Afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden en herstel kan hiervan worden afgeweken. Het is mogelijk dat uw arts met u heeft afgesproken dat u na de operatie een nacht in het ziekenhuis blijft.

5 Na de behandeling Na afloop van de operatie wordt ter bescherming een verband en beschermkapje over uw oog aangebracht. Als u zich na de operatie goed voelt kunt u weer naar huis. Bij het ontslag maakt de verpleegkundige een afspraak voor controle op de polikliniek bij de oogarts of optometrist (3 á 4 weken na de operatie). Minimaal 4 uur na de operatie, mag u het verband en het oogkapje verwijderen. Maak uw oog voorzichtig schoon en zet uw bril op. Gebruik s nachts wel het oogkapje. Het oog kan nog rood zien en de omgeving rond het oog beurs aanvoelen. Dit is normaal en trekt doorgaans na een week weg. Het zien is een dag na de operatie meestal nog NIET goed, soms zelfs nog mistig. Dit heldert de komende dagen met behulp van de druppels vanzelf op. Uitslag De eerste dag na de operatie is uw zicht nog niet optimaal. Dit wordt echter met de dag beter. Veruit de meeste operaties hebben een goed resultaat. Dit betekent niet altijd dat er een gezichtsvermogen van 100% ontstaat, maar wel dat het gezichtsvermogen verbetert. Er zijn namelijk veel oogziekten die tegelijkertijd met staar kunnen optreden en die het resultaat van de behandeling zullen verminderen. De meest bekende is netvliesslijtage (maculadegeneratie). Ook diabetes mellitus heeft invloed op de uitkomst van de operatie. Mogelijke complicaties/risico's Bij elke operatie bestaat er een kans op complicaties, zo ook bij deze operatie. Denk hierbij aan een bloeding of een wondinfectie. Het komt wel eens voor dat het lenszakje kapot gaat. In dat geval is het niet altijd mogelijk een kunstlens te plaatsen. Dit kan dan tijdens een tweede operatie gebeuren. Leefregels na de behandeling Draag gedurende de eerste twee weken ter bescherming overdag een bril of zonnebril en s nachts een oogkapje zonder verband (het kapje krijgt u na de operatie mee naar huis). Wrijf niet in het geopereerde oog. Douchen is toegestaan. Zorg er wel voor dat er geen shampoo of zeep in uw oog komt. U mag naar de kapper. Zorg er wel voor dat het oog droog blijft. Verricht de eerste week na de operatie geen zware lichamelijke inspanning. Voorkom hard wrijven in het oog. De eerste week na de operatie mag u geen auto besturen. Als u voldoende ziet met het andere oog geldt: twee dagen niet autorijden. Het brillenglas van het geopereerde oog klopt niet meer! Als dat u stoort, dan kunt u het glas door de opticien uit de bril laten halen. U krijgt bij de volgende afspraak een brillenglas aangemeten. Meestal kunt u na de operatie weer licht huishoudelijk werk doen en na ongeveer een week uw normale dagelijkse bezigheden hervatten. Contact We hopen u voldoende te hebben geïnformeerd. Als u na het lezen van deze tekst nog vragen hebt, kunt u altijd terecht bij uw behandelend arts.

6 Neem bij hevige pijn aan het oog contact op met het ziekenhuis: Polikliniek oogheelkunde (kantoortijden) (0183) Afdeling dagbehandeling (tot uur) (0183) Spoedeisende hulp (na uur) (0183) Rivas Zorglijn: Datum dinsdag, 10 oktober 2017

Figuur 1. Een normaal oog met het hoornvlies (cornea), de pupil, de lens en het netvlies (retina). De lens is troebel bij grijze staar.

Figuur 1. Een normaal oog met het hoornvlies (cornea), de pupil, de lens en het netvlies (retina). De lens is troebel bij grijze staar. CATARACT-OPERATIE (GRIJZE STAAROPERATIE) IN DAGBEHANDELING U heeft van uw oogarts te horen gekregen, dat u een oogoperatie moet ondergaan. In deze folder vindt u informatie over de wijze waarop de operatie

Nadere informatie

Staaroperatie. Wat is staar? Staar wordt ook wel cataract genoemd. Het is een vertroebeling van de ooglens. Hierdoor kunt u niet meer scherp zien.

Staaroperatie. Wat is staar? Staar wordt ook wel cataract genoemd. Het is een vertroebeling van de ooglens. Hierdoor kunt u niet meer scherp zien. Staaroperatie In overleg met uw behandelend oogarts ondergaat u binnenkort een staaroperatie. In deze brochure vindt u uitleg over staar en de gang van zaken voor, tijdens en na de operatie. Wat is staar?

Nadere informatie

Deze informatie gaat met name over de meest voorkomende vorm van staar, de ouderdomsstaar.

Deze informatie gaat met name over de meest voorkomende vorm van staar, de ouderdomsstaar. Staar (cataract) Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en

Nadere informatie

De staaroperatie. Afdeling Oogheelkunde

De staaroperatie. Afdeling Oogheelkunde De staaroperatie Afdeling Oogheelkunde Inhoudsopgave Inleiding 3 Staar 3 Wat is staar? 3 Ouderdomsstaar 3 Wanneer behandelen? 4 De operatie 4 Voorbereiding op de operatie 4 Opname en anesthesie 4 Voorbereidingen

Nadere informatie

Wat is staar (cataract) Polikliniek Oogheelkunde

Wat is staar (cataract) Polikliniek Oogheelkunde Wat is staar (cataract) Polikliniek Oogheelkunde Wat is Staar (cataract) Wat is staar Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze

Nadere informatie

1 Inleiding... 1. 2 Wat is cataract?... 1. 3 Ouderdomsstaar... 2. 4 Wanneer behandelen... 2. 5 Behandeling... 2. 6 Voor de operatie...

1 Inleiding... 1. 2 Wat is cataract?... 1. 3 Ouderdomsstaar... 2. 4 Wanneer behandelen... 2. 5 Behandeling... 2. 6 Voor de operatie... Cataract Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is cataract?... 1 3 Ouderdomsstaar... 2 4 Wanneer behandelen... 2 5 Behandeling... 2 6 Voor de operatie... 3 7 Lensmeting... 4 8 Lenskeuze... 4 9 Overzicht

Nadere informatie

Staaroperatie. Wat is staar? Oorzaken. Onderzoek. Ouderdomsstaar

Staaroperatie. Wat is staar? Oorzaken. Onderzoek. Ouderdomsstaar Staaroperatie Wat is staar? Staar is een vertroebeling van de ooglens die door middel van een operatie vervangen kan worden door een kunstlens. Deze nieuwe lens wordt op de polikliniek aangemeten door

Nadere informatie

Staaroperatie. Wat is staar? Staar wordt ook wel cataract genoemd. Het is een vertroebeling van de ooglens. Hierdoor kunt u niet meer scherp zien.

Staaroperatie. Wat is staar? Staar wordt ook wel cataract genoemd. Het is een vertroebeling van de ooglens. Hierdoor kunt u niet meer scherp zien. Staaroperatie In overleg met uw behandelend oogarts ondergaat u binnenkort een staaroperatie. In deze brochure vindt u uitleg over staar en de gang van zaken voor, tijdens en na de operatie. Wat is staar?

Nadere informatie

Staaroperatie. Wat is staar? Onderzoek. Oorzaken. Wanneer behandelen? Ouderdomsstaar. Behandeling. oogheelkunde

Staaroperatie. Wat is staar? Onderzoek. Oorzaken. Wanneer behandelen? Ouderdomsstaar. Behandeling. oogheelkunde Staaroperatie Wat is staar? Staar is een vertroebeling van de ooglens die door middel van een operatie vervangen kan worden door een kunstlens. Deze nieuwe lens wordt op de polikliniek aangemeten door

Nadere informatie

Staaroperatie. Oogheelkunde

Staaroperatie. Oogheelkunde Oogheelkunde Staaroperatie Binnenkort wordt u opgenomen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis voor een staaroperatie. In deze folder kunt u meer lezen over wat staar is en over de gang van zaken rondom de operatie.

Nadere informatie

Staaroperatie (Cataract)

Staaroperatie (Cataract) Oogheelkunde Staaroperatie (Cataract) Inleiding In overleg met uw behandelend oogarts ondergaat u binnenkort een staaroperatie. In deze brochure vindt u uitleg over staar en de gang van zaken voor, tijdens

Nadere informatie

Informatie. Cataract Ouderdomsstaar

Informatie. Cataract Ouderdomsstaar Informatie Cataract Ouderdomsstaar Staar Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen

Nadere informatie

Figuur 1. Een normaal oog met het hoornvlies (cornea), de pupil, de lens en het netvlies (retina). De lens is troebel bij grijze staar.

Figuur 1. Een normaal oog met het hoornvlies (cornea), de pupil, de lens en het netvlies (retina). De lens is troebel bij grijze staar. Patiënteninformatie CATARACT-OPERATIE (GRIJZE STAAROPERATIE) IN DAGBEHANDELING U heeft van uw oogarts te horen gekregen dat u een oogoperatie moet ondergaan. In deze folder vindt u informatie over de wijze

Nadere informatie

Staaroperatie. oogheelkunde

Staaroperatie. oogheelkunde Staaroperatie Vlak achter de pupil en de iris, zit de ooglens. Vertroebeling van deze ooglens wordt staar of cataract genoemd. Daardoor wordt het zien waziger en grauwer van kleur. Door middel van een

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Staar. Cataract

PATIËNTEN INFORMATIE. Staar. Cataract PATIËNTEN INFORMATIE Staar Cataract Algemeen Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over staar (cataract) en de behandeling hiervan. U wordt geadviseerd deze informatie zorgvuldig

Nadere informatie

Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie. Staar (cataract) ZorgSaam

Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie. Staar (cataract) ZorgSaam Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie Staar (cataract) ZorgSaam 1 STAAR (cataract) Wat is staar Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden,

Nadere informatie

Cataract (staar) al rond hun veertigste dat de ooglens troebel wordt, maar meestal doen de 169-121214

Cataract (staar) al rond hun veertigste dat de ooglens troebel wordt, maar meestal doen de 169-121214 Cataract (staar) In deze folder geeft het Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over de aandoening cataract (staar) en de behandeling daarvan. Wij adviseren u de informatie zorgvuldig te lezen.

Nadere informatie

Informatie. Cataract Ouderdomsstaar

Informatie. Cataract Ouderdomsstaar Informatie Cataract Ouderdomsstaar Staar Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen

Nadere informatie

Staaroperatie (cataract)

Staaroperatie (cataract) Oogheelkunde Staaroperatie (cataract) Binnenkort gaat u naar het ziekenhuis voor een staaroperatie. U heeft hierover informatie ontvangen van uw specialist. In deze folder kunt u dit nog eens nalezen.

Nadere informatie

Oogheelkunde. Staaroperatie informatiemap. Locatie Purmerend

Oogheelkunde. Staaroperatie informatiemap. Locatie Purmerend Oogheelkunde Staaroperatie informatiemap Locatie Purmerend Inhoudsopgave Bladzijde Afspraken en controles bij uw staaroperatie: 2 Hoofdstuk 1: Algemene informatie 3 1.1. De diagnose 3 1.2. Een staaroperatie

Nadere informatie

Informatie. Staar. Cataract (ouderdomsstaar) Staar

Informatie. Staar. Cataract (ouderdomsstaar)   Staar Informatie Staar Cataract (ouderdomsstaar) Staar Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken

Nadere informatie

Wat is staar? De operatietechniek Verdovingstechniek Druppelverdoving niet

Wat is staar? De operatietechniek Verdovingstechniek Druppelverdoving niet Staaroperatie Wat is staar? Staar is een vertroebeling van de ooglens, die meestal op latere leeftijd optreedt. Aandoeningen, zoals suikerziekte (diabetes) en het gebruik van medicijnen, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Informatie over staar (Cataract)

Informatie over staar (Cataract) Bij u is de diagnose ouderdomsstaar gesteld. Uw oogarts heeft u verteld wat voor aandoening dit is en wat er eventueel aan te doen is. In deze brochure kunt u deze informatie nog eens doorlezen. Heeft

Nadere informatie

Zien zonder bril Implantatie van een ReSTOR kunstlens

Zien zonder bril Implantatie van een ReSTOR kunstlens Zien zonder bril Implantatie van een ReSTOR kunstlens Inhoudsopgave Een kunstlens (AcrySof ReSTOR ) ) voor optimaal zicht... 1 Hoe werken ogen?... 1 Scherpstelling... 2 Ouderdomskwaal... 2 Staar... 2 Staaroperatie...

Nadere informatie

Informatie over de staaroperatie (deel 1)

Informatie over de staaroperatie (deel 1) Informatie over de staaroperatie (deel 1) De schriftelijke informatie over de staaroperatie (cataractoperatie) bestaat uit 2 delen: Het 1 ste deel gaat over wat staar is en hoe de operatie verloopt. Het

Nadere informatie

Staar (cataract) en de behandeling van staar

Staar (cataract) en de behandeling van staar Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Staar (cataract) en de behandeling van staar z Wat is staar? 1 Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit een heldere en doorzichtige

Nadere informatie

Poliklinische Staaroperatie

Poliklinische Staaroperatie Oogheelkunde Poliklinische Staaroperatie U krijgt een staaroperatie aan uw linkeroog / rechteroog Datum operatie:... Tijd:... Datum en tijd 1e controle:... Datum en tijd 2e controle:... Binnenkort komt

Nadere informatie

Informatie over de staaroperatie

Informatie over de staaroperatie Informatie over de staaroperatie Inhoudsopgave Bladzijde Afspraken en controles bij uw staaroperatie: 2 Hoofdstuk 1: Algemene informatie 3 1.1. De diagnose 3 1.2. Een staaroperatie 3 1.3. Vervoer naar

Nadere informatie

De staaroperatie. Afdeling Oogheelkunde. Locatie Purmerend/Volendam

De staaroperatie. Afdeling Oogheelkunde. Locatie Purmerend/Volendam De staaroperatie Afdeling Oogheelkunde Locatie Purmerend/Volendam Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan uw oog. In deze folder vindt u meer informatie over de gang van zaken rond de operatie. De

Nadere informatie

CATARACT-OPERATIE (STAAROPERATIE) IN DAGBEHANDELING

CATARACT-OPERATIE (STAAROPERATIE) IN DAGBEHANDELING Patiënteninformatie CATARACT-OPERATIE (STAAROPERATIE) IN DAGBEHANDELING U heeft van uw oogarts te horen gekregen dat u een oogoperatie moet ondergaan. In deze folder vindt u informatie over de wijze waarop

Nadere informatie

Contact met Oogziekenhuis Zonnestraal

Contact met Oogziekenhuis Zonnestraal Contact met Oogziekenhuis Zonnestraal Adressen De adressen van onze locaties kunt u vinden op www.oogziekenhuiszonnestraal.nl Algemeen correspondentieadres Postbus 413, 1200 AK Hilversum E-mail: info@oogziekenhuiszonnestraal.nl

Nadere informatie

Wat is staar. Oorzaken. Verschijnselen

Wat is staar. Oorzaken. Verschijnselen Staar (cataract) Wat is staar Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien

Nadere informatie

Staaroperatie in dagbehandeling. Centrumlocatie

Staaroperatie in dagbehandeling. Centrumlocatie Staaroperatie in dagbehandeling Centrumlocatie Met uw behandelend oogarts heeft u afgesproken dat u binnenkort wordt geopereerd aan staar (cataract) op de afdeling "Chirurgische Dagbehandeling". In deze

Nadere informatie

staaroperatie in dagopname

staaroperatie in dagopname patiënteninformatie staaroperatie in dagopname Uw oogarts heeft bij u staar geconstateerd. U heeft met uw arts afgesproken dat u een staaroperatie aan uw oog krijgt. Hoe moet u zich voorbereiden? Hoe gaat

Nadere informatie

De behandeling van staar

De behandeling van staar De behandeling van staar Mensen zien. Mensen laten zien. U heeft keuze in kunstlenzen Oogziekenhuis Zonnestraal biedt u keuze uit diverse kunstlenzen van hoge kwaliteit. Hierbij worden twee typen lenzen

Nadere informatie

BEHANDELFOLDER. Staar (Cataract)

BEHANDELFOLDER. Staar (Cataract) BEHANDELFOLDER Staar (Cataract) Voor de operatie Voor de operatie wordt een lensmeting bij u gedaan door de optometrist of TOA (Technisch Oogheelkundig Assistent). Aan beide ogen worden een aantal pijnloze

Nadere informatie

Staaroperatie In het Oogheelkundig Dagcentrum

Staaroperatie In het Oogheelkundig Dagcentrum Staaroperatie In het Oogheelkundig Dagcentrum Binnenkort ondergaat u een staaroperatie. Deze zal plaatsvinden in het Oogheelkundig Dagcentrum van Meander Medisch Centrum in Baarn. Ter voorbereiding kunt

Nadere informatie

STAAR (CATARACT) middel van een cataractoperatie.

STAAR (CATARACT) middel van een cataractoperatie. STAAR (CATARACT) Door middel van deze folder wil het Spijkenisse Medisch Centrum u informeren over staar en de behandeling hiervan. U wordt geadviseerd deze informatie zorgvuldig te lezen. Wat is staar

Nadere informatie

Staar Radboud universitair medisch centrum

Staar Radboud universitair medisch centrum Staar Deze folder is mede tot stand gekomen door het Oogziekenhuis in Rotterdam. Inhoudsopgave Staar 3 Oorzaken 3 Type lenzen 4 Intakegesprek 6 Behandeling 7 Nazorg 8 Staar Staar (ook wel cataract genoemd)

Nadere informatie

De dag van de operatie

De dag van de operatie Voorbereiding voor de operatie Op de polikliniek krijgt u een recept voor oogdruppels die u bij uw apotheek kunt halen. U heeft een vragenlijst gekregen. Wilt u deze zelf vooraf invullen? Wordt u onder

Nadere informatie

Keuze implantlens. Bij een staaroperatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Keuze implantlens. Bij een staaroperatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Keuze implantlens Bij een staaroperatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De oogarts heeft met u besproken dat u een staaroperatie krijgt, waarbij uw eigen troebele

Nadere informatie

Keuze implantlens. Bij een staaroperatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Keuze implantlens. Bij een staaroperatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Keuze implantlens Bij een staaroperatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De oogarts heeft met u besproken dat u een staaroperatie krijgt, waarbij uw eigen troebele

Nadere informatie

Staaroperatie (Cataract)

Staaroperatie (Cataract) Oogheelkunde Staaroperatie (Cataract) Inleiding In overleg met uw behandelend oogarts ondergaat u binnenkort een staaroperatie. In deze brochure vindt u uitleg over staar en de gang van zaken voor, tijdens

Nadere informatie

Staaroperatie (lokale anesthesie) Oogarts: Dr Bolmers

Staaroperatie (lokale anesthesie) Oogarts: Dr Bolmers Staaroperatie (lokale anesthesie) Oogarts: Dr Bolmers Voorbereiding Biometrie Datum: Lokatie Tilburg route 6 Recept oogdruppels Medicijnlijst Ingevuld meebrengen a.u.b op afspraak biometrie Zo spoedig

Nadere informatie

Informatiefolder staar (cataract)

Informatiefolder staar (cataract) INFORMATIEFOLDER Informatiefolder staar (cataract) OPSIS Oogziekenhuis Westelijk Halfrond 105 1183 HR Amstelveen Tel.: 088-6649674 www.opsisoogziekenhuis.nl info@opsisoogziekenhuis.nl Wat is staar? Voor

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Poliklinische staaroperatie. Poliklinische staaroperatie

Patiënteninformatie. Poliklinische staaroperatie. Poliklinische staaroperatie Patiënteninformatie Poliklinische staaroperatie Poliklinische staaroperatie 1 Poliklinische staaroperatie Polikliniek Oogheelkunde, route 0.9 Telefoon (050) 524 6990 Algemeen Neemt u bij ieder bezoek

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER. Informatiefolder staar (cataract)

INFORMATIEFOLDER. Informatiefolder staar (cataract) INFORMATIEFOLDER Informatiefolder staar (cataract) Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de ooglens. Deze lens is normaal gesproken helder en doorzichtig. Daardoor kan het licht er probleemloos doorheen

Nadere informatie

Wat is staar Oorzaken Verschijnselen

Wat is staar Oorzaken Verschijnselen Staar (cataract) Wat is staar Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien

Nadere informatie

Inleiding Ouderdomsstaar

Inleiding Ouderdomsstaar Staar Inleiding Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en

Nadere informatie

Voorbereiding staaroperatie. Poli Oogheelkunde

Voorbereiding staaroperatie. Poli Oogheelkunde 00 Voorbereiding staaroperatie Poli Oogheelkunde 1 De informatie in deze folder is bedoeld om de gang van zaken rond de staaroperatie uit te leggen en is een aanvulling op de folder: " Staar / cataract"

Nadere informatie

Staar diagnose en operatie verdoving met injectie. Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis

Staar diagnose en operatie verdoving met injectie. Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis Staar diagnose en operatie verdoving met injectie Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis De patiënteninformatie over staar bestaat uit 2 delen: In deze folder kunt u lezen wat staar is en hoe de

Nadere informatie

Geachte mevrouw/meneer,

Geachte mevrouw/meneer, Staaroperatie Inhoudsopgave blz. Wat is staar 4 Verschijnselen 4 Diagnose 6 De behandeling 6 Verdoving 8 Vóór de operatie 10 De lensmeting 10 Medicatie 11 De operatie 11 Na de operatie 12 Risico s van

Nadere informatie

Staaroperatie. door J. v.d. Meer, oogarts H.84352.1111

Staaroperatie. door J. v.d. Meer, oogarts H.84352.1111 Staaroperatie door J. v.d. Meer, oogarts H.84352.1111 Inleiding De oogarts heeft u verteld dat u staar (cataract) heeft. Dit betekent dat de ooglens troebel is geworden. Hierdoor kunt u niet zo goed meer

Nadere informatie

Staaroperatie met lokale verdoving

Staaroperatie met lokale verdoving Staaroperatie met lokale verdoving Uw behandelend arts heeft voorgesteld om een staaroperatie bij u te laten verrichten. Deze folder geeft u nog eens de informatie die de oogarts en de assistente in CWZ

Nadere informatie

Staaroperatie (lokale anesthesie)

Staaroperatie (lokale anesthesie) Staaroperatie (lokale anesthesie) Voorbereiding Biometrie Datum: Tijd Locatie Tilburg route 6 recept oogdruppels medicijnlijst. Ingevuld meebrengen a.u.b op afspraak biometrie Operatie Afspraak operatie

Nadere informatie

Staaroperatie met algehele anesthesie (narcose)

Staaroperatie met algehele anesthesie (narcose) Staaroperatie met algehele anesthesie (narcose) 2 Uw behandelend arts heeft voorgesteld om een staaroperatie te laten uitvoeren. Deze folder geeft u nog eens de informatie die de oogarts en de assistente

Nadere informatie

Staaroperatie Algemene patiënten informatie

Staaroperatie Algemene patiënten informatie Staaroperatie Algemene patiënten informatie Inhoudsopgave blz. Wat is staar? 4 Verschijnselen 4 Diagnose 5 De behandeling 6 Verdoving 8 Vóór de operatie 10 De lensmeting 10 Intake gesprek 11 Medicatie

Nadere informatie

Een bredere kijk op staar

Een bredere kijk op staar Oogartsen Bravis Roosendaal Bravis Ziekenhuis Poli Oogheelkunde ( route 48 ) Boerhaavelaan 25 4708 AE Roosendaal Oogartsen Bravis Roosendaal 2015. Staar 05/15 Telefoon: 088 70 68 430 ( 08.00-17.00 uur

Nadere informatie

Cataract (staar) Locatie Zwijndrecht

Cataract (staar) Locatie Zwijndrecht Cataract (staar) Locatie Zwijndrecht Albert Schweitzer ziekenhuis December 2014 pavo 0648 Voorbereiding Wij vragen u met het volgende rekening te houden: U mag tijdens de operatie geen sieraden, ringen

Nadere informatie

Staaroperatie Cataract (grijze staar)

Staaroperatie Cataract (grijze staar) Staaroperatie Cataract (grijze staar) Oogheelkundig centrum Locatie Eindhoven Uw staaroperatie wordt uitgevoerd door: Stoppen bloedverdunners: O ja O nee Eerste ingreep: O linkeroog O rechteroog Verdoving:

Nadere informatie

Staaroperatie Cataract (grijze staar)

Staaroperatie Cataract (grijze staar) Staaroperatie Cataract (grijze staar) Oogheelkundig centrum Locatie Eindhoven Uw staaroperatie wordt uitgevoerd door: Stoppen bloedverdunners: O ja O nee Eerste ingreep: O linkeroog O rechteroog Verdoving:

Nadere informatie

Staaroperatie met plaatsing van een premium kunstlens

Staaroperatie met plaatsing van een premium kunstlens Staaroperatie met plaatsing van een premium kunstlens Informatie voor patiënten Deze folder bevat een toestemmingsformulier dat u moet inleveren voor de operatie. F1104-3121 juli 2014 Medisch Centrum Haaglanden

Nadere informatie

Staaroperatie klinisch. Centrumlocatie

Staaroperatie klinisch. Centrumlocatie Staaroperatie klinisch Centrumlocatie Met uw behandelend oogarts heeft u afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een operatie aan staar (cataract). In deze folder vindt u de informatie die u

Nadere informatie

Nazorg bij een staaroperatie

Nazorg bij een staaroperatie U krijgt binnenkort een staaroperatie. Om ervoor te zorgen dat het herstel zo voorspoedig mogelijk verloopt, is het belangrijk dat u zich houdt aan een aantal leefregels en dat u uw oog goed verzorgt.

Nadere informatie

Staaroperatie Cataractoperatie

Staaroperatie Cataractoperatie OOGHEELKUNDE Staaroperatie Cataractoperatie BEHANDELING Staaroperatie U staat op de wachtlijst voor een staaroperatie in het St. Antonius Ziekenhuis. In deze folder vindt u algemene informatie over staar

Nadere informatie

Instructies bij ontslag: staaroperatie controle op de polikliniek. Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis

Instructies bij ontslag: staaroperatie controle op de polikliniek. Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis Instructies bij ontslag: staaroperatie controle op de polikliniek Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis De patiënteninformatie over staar bestaat uit 2 delen: In de folder Staar diagnose en operatie

Nadere informatie

Verwijderen van een pterygium

Verwijderen van een pterygium Verwijderen van een pterygium Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is een pterygium? 1 Onderzoek vooraf aan de operatie 1 De behandeling 1 De operatie 2 Medicatie en leefregels na

Nadere informatie

Staar / cataract. Oogheelkunde. Afspraak operatie. Inleiding. Staar / cataract

Staar / cataract. Oogheelkunde. Afspraak operatie. Inleiding. Staar / cataract Oogheelkunde Staar / cataract Afspraak operatie Inleiding In overleg met uw oogarts heeft u besloten dat een staaroperatie (cataract) bij u zal plaatsvinden. Uw oogarts heeft u al informatie gegeven over

Nadere informatie

Cataract Oogheelkunde

Cataract Oogheelkunde Cataract Oogheelkunde Beter voor elkaar Inhoudsopgave 1 1 Wat is Cataract (grijze staar)? 3 1.2 Verschijnselen 3 1.3 Wanneer behandelen 4 1.4 De operatie 5 2.1 Na de operatie 7 2.2 Druppelinstructie 11

Nadere informatie

Glasvocht- of netvliesoperatie

Glasvocht- of netvliesoperatie Glasvocht- of netvliesoperatie Vitrectomie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Voorbereiding Wij vragen u met het volgende rekening te houden: U mag tijdens de operatie geen

Nadere informatie

Een staaroperatie.

Een staaroperatie. Een staaroperatie www.nwz.nl Inhoud Wat is een staaroperatie 3 Vooronderzoek 5 Voorbereiding opname en operatie 5 Uw voorbereiding 9 Oog druppelen 11 Waar wordt u opgenomen? 15 De staaroperatie 16 Na de

Nadere informatie

Staar (cataract) Wat is staar? Symptomen Risicofactoren Staaroperatie Nazorg

Staar (cataract) Wat is staar? Symptomen Risicofactoren Staaroperatie Nazorg Staar (cataract) Wat is staar? Symptomen Risicofactoren Staaroperatie Nazorg Wat is staar? Vóór in het oog, achter de pupil, ligt de ooglens. Deze is helder en doorzichtig. Hierdoor kan het licht er ongehinderd

Nadere informatie

Informatiebrochure. PREMIUM lenzen

Informatiebrochure. PREMIUM lenzen Informatiebrochure PREMIUM lenzen Inhoudsopgave INLEIDING 3 STAAROPERATIE MET STANDAARD (MONOFOCALE) IMPLANTLENS 4 GEEN BRIL NA EEN STAAROPERATIE: PREMIUM LENZEN BIJ OOGKLINIEK DE HORSTEN 5 EEN MONOFOCAAL

Nadere informatie

Staaroperatie. Alle afspraken op een rij. Biometrie: (datum) (tijd) uur

Staaroperatie. Alle afspraken op een rij. Biometrie: (datum) (tijd) uur Staaroperatie Alle afspraken op een rij Biometrie: (datum) (tijd) uur polikliniek oogheelkunde Hoofddorp, nummer 26 polikliniek oogheelkunde Haarlem Noord, 1 e etage polikliniek oogheelkunde Haarlem Zuid,

Nadere informatie

Staar diagnose en operatie algehele verdoving: narcose Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis

Staar diagnose en operatie algehele verdoving: narcose Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis Staar diagnose en operatie algehele verdoving: narcose Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis De patiënteninformatie over staar bestaat uit 2 delen: In deze folder kunt u lezen wat staar is en hoe

Nadere informatie

Oogheelkunde. Refractiechirurgie. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Oogheelkunde. Refractiechirurgie. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Oogheelkunde Refractiechirurgie Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep U draagt waarschijnlijk een bril of contactlenzen in verband met bijziendheid,

Nadere informatie

Cataract ( grijze staar)

Cataract ( grijze staar) Cataract ( grijze staar) In dit informatieboekje kunt u alles lezen over staar en over de staaroperatie die u binnenkort zult ondergaan. Leest u alles zorgvuldig door en mocht u na het lezen van deze informatie

Nadere informatie

Staaroperatie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Staaroperatie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Staaroperatie Informatie voor patiënten F0356-3415 februari 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44

Nadere informatie

Staaroperatie In het Oogheelkundig Dagcentrum

Staaroperatie In het Oogheelkundig Dagcentrum Staaroperatie In het Oogheelkundig Dagcentrum Binnenkort ondergaat u een staaroperatie. Ter voorbereiding kunt u deze informatie doorlezen. We leggen uit wat staar is en hoe de operatie verloopt. Daarnaast

Nadere informatie

Wij vragen u met het volgende rekening te houden:

Wij vragen u met het volgende rekening te houden: Staaroperatie Voorbereiding Wij vragen u met het volgende rekening te houden: U mag tijdens de operatie geen sieraden, ringen en/of horloges dragen. Mobiele telefoons mogen niet mee naar de operatiekamer.

Nadere informatie

De behandeling van staar

De behandeling van staar De behandeling van staar Mensen zien. Mensen laten zien. Onze oogzorg gaat verder Staar is een veelvoorkomende oogaandoening die goed en pijnloos te behandelen is. Oogziekenhuis Zonnestraal is specialist

Nadere informatie

Een bredere kijk op staar Monofocale kunstlens Torische implantlens Multifocale implantlens Multifocale Torische implantlens

Een bredere kijk op staar Monofocale kunstlens Torische implantlens Multifocale implantlens Multifocale Torische implantlens De Staar Expresse Oogartsen Maatschap Roosendaal Uw staar in sneltreinvaart verholpen! OOGARTSEN MAATSCHAP ROOSENDAAL Franciscus Ziekenhuis Poli Oogheelkunde (route 48) Boerhaavelaan 25 4708 AE Roosendaal

Nadere informatie

Staaroperatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Staaroperatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Staaroperatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Voorbereiding Wij vragen u met het volgende rekening te houden: U mag tijdens de operatie geen sieraden, ringen en/of horloges

Nadere informatie

Een staaroperatie.

Een staaroperatie. Een staaroperatie www.nwz.nl Inhoud Wat is een staaroperatie 3 Vooronderzoek 5 Voorbereiding opname en operatie 5 Uw voorbereiding 8 Uw oog druppelen 11 Waar wordt u opgenomen? 16 De staaroperatie 17 Na

Nadere informatie

Hebben wij u niet kunnen bereiken, dan vragen wij u om die dag zelf contact met ons op te nemen.

Hebben wij u niet kunnen bereiken, dan vragen wij u om die dag zelf contact met ons op te nemen. Een staaroperatie U hebt een afspraak voor een staaroperatie linker/rechter oog: U wordt gebeld op dag 20 Tussen 09.00-12.00 of 13.00-16.00 uur Controle optometrist U hebt een afspraak voor een staaroperatie

Nadere informatie

Zorg na staaroperatie (deel 2)

Zorg na staaroperatie (deel 2) Zorg na staaroperatie (deel 2) De schriftelijke informatie over de staaroperatie (cataractoperatie) bestaat uit 2 delen: Het 1 ste deel gaat over wat staar is en hoe de operatie verloopt. Het 2 de deel

Nadere informatie

Staaroperatie. Polikliniek oogheelkunde. mca.nl

Staaroperatie. Polikliniek oogheelkunde. mca.nl Staaroperatie Polikliniek oogheelkunde mca.nl Inhoudsopgave Wat is staar? 4 Keuze kunstlens 4 Zorgverleners 5 Dagopname 5 Vooronderzoeken 6 Uw voorbereiding 7 Waar meldt u zich? 11 De operatie 11 Tijdens

Nadere informatie

Cataract Oogheelkunde

Cataract Oogheelkunde Cataract Oogheelkunde Beter voor elkaar Inhoudsopgave 1.1 Wat is Cataract (grijze staar)? 3 1.2 Verschijnselen 3 1.3 Wanneer behandelen 4 1.4 De operatie 5 2.1 Na de operatie 7 2.2 Druppelinstructie 11

Nadere informatie

Poliklinische operatiekamer. Staar operatie (POK) Een voorbeeld van staar

Poliklinische operatiekamer. Staar operatie (POK) Een voorbeeld van staar Poliklinische operatiekamer Staar operatie (POK) Een voorbeeld van staar 152503 02022016 Algemene informatie U bent op de wachtlijst geplaatst voor een staaroperatie. In deze folder willen wij u informeren

Nadere informatie

Richtlijnen bij een staaroperatie (cataract)

Richtlijnen bij een staaroperatie (cataract) Richtlijnen bij een staaroperatie (cataract) graag medicijnenlijst en dit boekje meenemen 2 Geachte Op dinsdag wordt u vanwege staar geopereerd. De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving/narcose.

Nadere informatie

St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis OOGHEELKUNDE Staaroperatie Cataractoperatie BEHANDELING Staaroperatie U staat op de wachtlijst voor een staaroperatie in het. In deze folder vindt u algemene informatie over staar (cataract) en een staaroperatie.

Nadere informatie

Staar (cataract) en staaroperatie VUmc

Staar (cataract) en staaroperatie VUmc Staar (cataract) en staaroperatie VUmc 2 Inhoud Staar (cataract) 4 Oorzaken 5 Verschijnselen 6 Onderzoek en diagnose 8 Vooronderzoek bij staaroperatie 9 Staaroperatie 11 Dag van de operatie 13 Voorbereiding

Nadere informatie

Vitrectomie bij Maculagat gecombineerd met cataractextractie

Vitrectomie bij Maculagat gecombineerd met cataractextractie Vitrectomie bij Maculagat gecombineerd met cataractextractie Oogheelkunde Inleiding Het maculagat is een gaatje in het centrum van het netvlies (de gele vlek of macula). De macula is de plaats in het netvlies

Nadere informatie

Staar (cataract) Oogheelkunde. 3135i OOG.001/0115

Staar (cataract) Oogheelkunde. 3135i OOG.001/0115 Staar (cataract) Oogheelkunde 1 In deze folder vindt u informatie over staar (cataract) en de behandeling daarvan. Laat ook uw partner, familie of andere begeleiders deze folder lezen, zodat zij goed op

Nadere informatie

Dubbelzien Er zijn patiënten die met één oog dubbelzien door staar.

Dubbelzien Er zijn patiënten die met één oog dubbelzien door staar. Staar, ook wel cataract geheten, is een vertroebeling van de ooglens. Deze lens is opgehangen midden in het oog achter de pupilopening. Omdat de lens voor een belangrijk deel bepaalt of u een scherp beeld

Nadere informatie

Oogheelkunde. Staar. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Oogheelkunde. Staar. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Oogheelkunde Staar Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Deze folder geeft u informatie over het ziektebeeld staar en de gang van zaken vóór, tijdens

Nadere informatie

STAAROPERATIE MET OOGDRUPPELS ALS VERDOVING

STAAROPERATIE MET OOGDRUPPELS ALS VERDOVING STAAROPERATIE MET OOGDRUPPELS ALS VERDOVING FRANCISCUS VLIETLAND Wat is staar? In het oog bevindt zich direct achter de pupil (het zwarte rondje in het midden van uw oog) een lens. De lens bestaat uit

Nadere informatie

STAAROPERATIE WAT IS STAAR

STAAROPERATIE WAT IS STAAR STAAROPERATIE WAT IS STAAR Staar, ook wel cataract geheten, is een vertroebeling van de ooglens. Deze lens is opgehangen midden in het oog achter de pupilopening. Omdat de lens voor een belangrijk deel

Nadere informatie

Staaroperatie. (Cataract) Oogheelkunde

Staaroperatie. (Cataract) Oogheelkunde Staaroperatie (Cataract) Oogheelkunde Inhoudsopgave Inleiding...4 Ouderdomsstaar...5 Onderzoek...5 Wanneer behandelen...6 Behandeling...6 Voorbereidend onderzoek...7 Staaroperatie...7 Soort kunstlens...8

Nadere informatie

Hebben wij u niet kunnen bereiken, dan vragen wij u om die dag zelf contact met ons op te nemen.

Hebben wij u niet kunnen bereiken, dan vragen wij u om die dag zelf contact met ons op te nemen. Een staaroperatie U hebt een afspraak voor een staaroperatie linker/rechter oog: U wordt gebeld op dag 20 Tussen 09.00-12.00 of 13.00-16.00 uur Controle optometrist U hebt een afspraak voor een staaroperatie

Nadere informatie