Figuur 1. Een normaal oog met het hoornvlies (cornea), de pupil, de lens en het netvlies (retina). De lens is troebel bij grijze staar.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Figuur 1. Een normaal oog met het hoornvlies (cornea), de pupil, de lens en het netvlies (retina). De lens is troebel bij grijze staar."

Transcriptie

1 CATARACT-OPERATIE (GRIJZE STAAROPERATIE) IN DAGBEHANDELING U heeft van uw oogarts te horen gekregen, dat u een oogoperatie moet ondergaan. In deze folder vindt u informatie over de wijze waarop de operatie zal worden uitgevoerd. Wat is staar? Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate wij ouder worden, wordt deze lens minder helder. Dit wordt grijze staar of cataract genoemd. Iedereen die ouder wordt, kan er mee te maken krijgen. De symptomen zijn vermindering van het gezichtsvermogen, klachten met lezen en last van verblinding door tegenlicht. Figuur 1. Een normaal oog met het hoornvlies (cornea), de pupil, de lens en het netvlies (retina). De lens is troebel bij grijze staar. Wat gebeurt er bij een staaroperatie en welke verdoving? Bij een staaroperatie wordt de lens verwijderd. Het lenszakje waarin de lens zich bevindt, blijft grotendeels in het oog aanwezig. Het verwijderen van deze eigen troebele lens uit het lenszakje gebeurt door middel van phacoemulsificatie. Dit is een techniek waarbij een klein instrument door hoogfrequente trillingen de lens vergruist en tegelijkertijd opzuigt. Nadat de eigen lens geheel is verwijderd, wordt een kunstlensje van een bepaalde sterkte in het lenszakje geïmplanteerd. Nog betrekkelijk nieuw is de ontwikkeling van implantlenzen die niet alleen de sterkte voor veraf, maar ook voor dichtbij hebben (multifocale implantlenzen). Ook voor de vormafwijking astigmatisme (die in de bril gecorrigeerd wordt met een cilinderglas) kan in de (nabije) toekomst een bijzondere lens worden geïmplanteerd(torische implantlens). Deze lenzen zijn nog in ontwikkeling en worden in het algemeen niet vergoedt door uw zorgverzekeraar. De oogartsen van het LangeLand Ziekenhuis implanteren deze lenzen nog niet. Wel kunnen zij u desgewenst nadere informatie verstrekken.

2 In principe gebeurt de operatie in dagbehandeling. De operatie kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd (in uitzonderingsgevallen wordt de operatie onder narcose verricht). Bij druppelanesthesie wordt het oog verdoofd met druppels (het oog kan dan nog bewegen). Bij subtenon anesthesie wordt het oog eerst met druppels verdoofd, zodat u verder geen pijn meer voelt. Hierna wordt met een stompe canule (geen prik) extra verdovingsvloeistof achter het oog geplaatst. De voordelen hiervan zijn dat het oog niet alleen gevoelloos is, maar ook niet meer kan bewegen. Het is een zeer veilige en succesvolle methode in de oogchirurgie. Na de operatie werkt de verdoving in enkele uren uit en keren beweeglijkheid en gezichtsvermogen terug. In uitzonderingsgevallen wordt er gekozen voor een algehele verdoving of narcose, bijvoorbeeld bij patiënten die erg angstig zijn, die absoluut niet stil kunnen liggen of die mentaal geretardeerd zijn. Bij narcose slaapt u natuurlijk en merkt u niets van de operatie. In alle gevallen wordt uw gezondheidstoestand bewaakt; bloeddruk, hartslag en ademhaling worden goed in de gaten gehouden. Figuur 2 A. Het verwijderen van de grijze staar (cataract). Figuur 2 B. De kunstlens zit in het lenszakje. Gang van zaken voor de operatie Wanneer een operatieve behandeling nodig is, wordt u op de opnamelijst geplaatst. Op de polikliniek Oogheelkunde heeft u recepten meegekregen voor twee soorten druppels en een tape die u thuis moet gebruiken. Een baliemedewerkster van het Planningsbureau zal voor u zo nodig een aantal afspraken maken: met de anesthesist. Hij/zij zal naar uw algemene lichamelijke toestand kijken. Soms wordt u ook nog door een internist of een andere specialist gezien. Het is belangrijk dat u al uw medicijnen naar de anesthesist meeneemt (of een lijstje hiervan). voor een oogmeting (oculometrie). Bij de oogmeting wordt de sterkte van de kunstlens bepaald. Draagt u contactlenzen dan is het voor een optimale meting nodig, dat u de lenzen voor het meten van de implantlens (oculometrie) enkele dagen van te voren uitlaat.

3 In verband met de operatie verzoeken wij u geen make-up te gebruiken, evenmin nagellak. Ook mogen er geen sieraden worden gedragen. Het is erg belangrijk dat u op de dag van de operatie iemand meebrengt, die u kan begeleiden na de operatie. Lukt dit niet, laat u zich dan na de operatie ophalen door een taxi. U kunt van tevoren gewoon ontbijten, tenzij u uitdrukkelijk verzocht is nuchter te blijven (bij algehele narcose)! De anesthesist zal dit voor de operatie met u bespreken. Op het door het ziekenhuis gemelde tijdstip dient u zich te melden bij de afdeling Dagopname. Om de gang van zaken op de operatieafdeling efficiënt te laten verlopen, wordt u ruim van tevoren opgeroepen. Dit in verband met de planning van de operaties. Houdt u rekening met enige wachttijd op de afdeling. In de tijd dat u wacht, wordt u ook gedruppeld ter voorbereiding op de operatie. Vervolgens wordt u naar de operatieafdeling gebracht. In de voorbereidingskamer krijgt u nogmaals enkele oogdruppels en wordt een infuusnaaldje ingebracht. De anesthesist zal de plaatselijke verdoving toedienen. Omdat de operatie onder een microscoop plaatsvindt, is het natuurlijk van belang dat u tijdens de operatie goed stil kunt blijven liggen. Tijdens de operatie wordt u afgedekt door middel van een laken ter voorkoming van infecties. Wordt u onder narcose geopereerd, dan wordt u in slaap gebracht door de anesthesist. Na de operatie krijgt u ter bescherming een kapje voor uw geopereerde oog. Complicaties tijdens de operatie Een staaroperatie is één van de meest veilige operaties. Bij meer dan 97% van de patiënten verlopen zowel de operatie als het herstel zonder problemen. Toch kunnen er tijdens of na de operatie complicaties optreden. Zo kan tijdens de operatie het lenszakje scheuren, waardoor het niet goed bruikbaar is voor implantatie. Er wordt dan een ander soort kunstlens geïmplanteerd en de ingreep kan daardoor langer duren. Meestal betekent dit voor u dat het herstel van het zicht goed maar langzamer verloopt. In een enkel geval leidt een complicatie echter tot een verslechtering van het zicht. Dit laatste kan met name voorkomen bij een infectie met een bacterie (endophthalmitis). Dit is een ernstige maar gelukkig zeer zeldzame complicatie, die in 0,1% van de staaroperaties voorkomt Na de staaroperatie Tot de eerste controle op de dag na de operatie moet u het kapje laten zitten! De dag na de operatie wordt u voor controle verwacht op de polikliniek. De afspraak hiervoor krijgt u op de dag van de operatie mee. Daar wordt het kapje verwijderd en het oog door de oogarts of assistente bekeken. De tweede controle vindt ongeveer na vier weken plaats. Meestal heeft u na de staaroperatie een andere brilsterkte nodig. Deze nieuwe brillenglazen worden tijdens de tweede controle bij de oogarts opgemeten. Bij de opticien kunt u de nieuwe bril laten aanmeten.

4 Leefregels na de staaroperatie. De twee soorten voorgeschreven druppels moet u tweemaal per dag gebruiken, tot de druppels op zijn of tot de volgende controle die ongeveer vier weken na de operatie plaatsvindt. Het is van belang dat er tussen de twee druppels een pauze zit van drie minuten. De eerste twee weken moet u, zeker wanneer u het huis verlaat, uw oude bril of een zonnebril dragen (ter bescherming van het geopereerde oog). De eerste twee weken moet u tijdens de nacht het beschermkapje voor het geopereerde oog plakken, zodat u niet per ongeluk in uw oog wrijft. U mag direct na de operatie op rustige wijze alles doen wat u ervoor ook deed. U mag echter in de eerste twee weken na de operatie geen zware arbeid verrichten (zoals zwaar tillen). U mag niet intensief sporten en/of zwemmen. U mag gewoon douchen, echter zorg er wel voor dat u geen water, zeep of shampoo in het oog krijgt. Wanneer moet u contact opnemen met de oogarts? Houdt er rekening mee dat bij een staaroperatie, net als bij andere operaties, complicaties kunnen optreden of een infectie kan ontstaan. Neem bij pijn in of om het geopereerde oog een tablet paracetamol in (lichte irritatie aan het oog is normaal.) Als de klachten langer dan twee uur aanhouden, is het verstandig contact op te nemen met de oogarts. Bij plotseling minder zien. Bij veel bewegende vlekken in het gezichtsveld. Bij het zien van lichtflitsen, met name in het donker. Bij het stoten van een vinger tegen het oog en het voelen stromen van vocht langs de wang. Bij een ovaal geworden pupil. Aarzel in bovenstaande gevallen niet contact op te nemen met het LangeLand Ziekenhuis. Tijdens kantooruren kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde via telefoonnummer: (079) Buiten kantooruren neemt u contact op met het Haga Ziekenhuis Den Haag via telefoonnummer (070) (voorheen het Leyenburg Ziekenhuis). Bij ongeveer 20% - 30% van de geopereerde ogen treedt er na enige tijd, soms na enige jaren, een vertroebeling op van het lenszakje. Dit heet nastaar en kan pijnloos met een laserbehandeling worden verholpen. Zie ook onze folder hierover.

5 Tot slot Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde. De polikliniek Oogheelkunde is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van tot uur via telefoonnummer: (079) Wij stellen uw mening vanzelfsprekend zeer op prijs. Heeft u opmerkingen of suggesties over deze informatie of over de behandeling, laat dit ons dan weten via bovenstaand telefoonnummer of via info@llz.nl. LangeLand Ziekenhuis, Zoetermeer P00.113/ juni 2014/Oogheelkunde

Figuur 1. Een normaal oog met het hoornvlies (cornea), de pupil, de lens en het netvlies (retina). De lens is troebel bij grijze staar.

Figuur 1. Een normaal oog met het hoornvlies (cornea), de pupil, de lens en het netvlies (retina). De lens is troebel bij grijze staar. Patiënteninformatie CATARACT-OPERATIE (GRIJZE STAAROPERATIE) IN DAGBEHANDELING U heeft van uw oogarts te horen gekregen dat u een oogoperatie moet ondergaan. In deze folder vindt u informatie over de wijze

Nadere informatie

CATARACT-OPERATIE (STAAROPERATIE) IN DAGBEHANDELING

CATARACT-OPERATIE (STAAROPERATIE) IN DAGBEHANDELING Patiënteninformatie CATARACT-OPERATIE (STAAROPERATIE) IN DAGBEHANDELING U heeft van uw oogarts te horen gekregen dat u een oogoperatie moet ondergaan. In deze folder vindt u informatie over de wijze waarop

Nadere informatie

Poliklinische Staaroperatie

Poliklinische Staaroperatie Oogheelkunde Poliklinische Staaroperatie U krijgt een staaroperatie aan uw linkeroog / rechteroog Datum operatie:... Tijd:... Datum en tijd 1e controle:... Datum en tijd 2e controle:... Binnenkort komt

Nadere informatie

Staaroperatie (cataract)

Staaroperatie (cataract) Oogheelkunde Staaroperatie (cataract) Binnenkort gaat u naar het ziekenhuis voor een staaroperatie. U heeft hierover informatie ontvangen van uw specialist. In deze folder kunt u dit nog eens nalezen.

Nadere informatie

1 Inleiding... 1. 2 Wat is cataract?... 1. 3 Ouderdomsstaar... 2. 4 Wanneer behandelen... 2. 5 Behandeling... 2. 6 Voor de operatie...

1 Inleiding... 1. 2 Wat is cataract?... 1. 3 Ouderdomsstaar... 2. 4 Wanneer behandelen... 2. 5 Behandeling... 2. 6 Voor de operatie... Cataract Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is cataract?... 1 3 Ouderdomsstaar... 2 4 Wanneer behandelen... 2 5 Behandeling... 2 6 Voor de operatie... 3 7 Lensmeting... 4 8 Lenskeuze... 4 9 Overzicht

Nadere informatie

STAAR (CATARACT) middel van een cataractoperatie.

STAAR (CATARACT) middel van een cataractoperatie. STAAR (CATARACT) Door middel van deze folder wil het Spijkenisse Medisch Centrum u informeren over staar en de behandeling hiervan. U wordt geadviseerd deze informatie zorgvuldig te lezen. Wat is staar

Nadere informatie

Deze informatie gaat met name over de meest voorkomende vorm van staar, de ouderdomsstaar.

Deze informatie gaat met name over de meest voorkomende vorm van staar, de ouderdomsstaar. Staar (cataract) Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Staar. Cataract

PATIËNTEN INFORMATIE. Staar. Cataract PATIËNTEN INFORMATIE Staar Cataract Algemeen Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over staar (cataract) en de behandeling hiervan. U wordt geadviseerd deze informatie zorgvuldig

Nadere informatie

Wat is staar (cataract) Polikliniek Oogheelkunde

Wat is staar (cataract) Polikliniek Oogheelkunde Wat is staar (cataract) Polikliniek Oogheelkunde Wat is Staar (cataract) Wat is staar Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze

Nadere informatie

Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie. Staar (cataract) ZorgSaam

Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie. Staar (cataract) ZorgSaam Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie Staar (cataract) ZorgSaam 1 STAAR (cataract) Wat is staar Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden,

Nadere informatie

Staaroperatie. Oogheelkunde

Staaroperatie. Oogheelkunde Oogheelkunde Staaroperatie Binnenkort wordt u opgenomen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis voor een staaroperatie. In deze folder kunt u meer lezen over wat staar is en over de gang van zaken rondom de operatie.

Nadere informatie

Staaroperatie in dagbehandeling. Centrumlocatie

Staaroperatie in dagbehandeling. Centrumlocatie Staaroperatie in dagbehandeling Centrumlocatie Met uw behandelend oogarts heeft u afgesproken dat u binnenkort wordt geopereerd aan staar (cataract) op de afdeling "Chirurgische Dagbehandeling". In deze

Nadere informatie

Inleiding Ouderdomsstaar

Inleiding Ouderdomsstaar Staar Inleiding Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en

Nadere informatie

Cataract (staar) al rond hun veertigste dat de ooglens troebel wordt, maar meestal doen de 169-121214

Cataract (staar) al rond hun veertigste dat de ooglens troebel wordt, maar meestal doen de 169-121214 Cataract (staar) In deze folder geeft het Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over de aandoening cataract (staar) en de behandeling daarvan. Wij adviseren u de informatie zorgvuldig te lezen.

Nadere informatie

Staar (cataract) en de behandeling van staar

Staar (cataract) en de behandeling van staar Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Staar (cataract) en de behandeling van staar z Wat is staar? 1 Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit een heldere en doorzichtige

Nadere informatie

Staar / cataract. Oogheelkunde. Afspraak operatie. Inleiding. Staar / cataract

Staar / cataract. Oogheelkunde. Afspraak operatie. Inleiding. Staar / cataract Oogheelkunde Staar / cataract Afspraak operatie Inleiding In overleg met uw oogarts heeft u besloten dat een staaroperatie (cataract) bij u zal plaatsvinden. Uw oogarts heeft u al informatie gegeven over

Nadere informatie

De staaroperatie. Afdeling Oogheelkunde

De staaroperatie. Afdeling Oogheelkunde De staaroperatie Afdeling Oogheelkunde Inhoudsopgave Inleiding 3 Staar 3 Wat is staar? 3 Ouderdomsstaar 3 Wanneer behandelen? 4 De operatie 4 Voorbereiding op de operatie 4 Opname en anesthesie 4 Voorbereidingen

Nadere informatie

Staaroperatie klinisch. Centrumlocatie

Staaroperatie klinisch. Centrumlocatie Staaroperatie klinisch Centrumlocatie Met uw behandelend oogarts heeft u afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een operatie aan staar (cataract). In deze folder vindt u de informatie die u

Nadere informatie

Staar Radboud universitair medisch centrum

Staar Radboud universitair medisch centrum Staar Deze folder is mede tot stand gekomen door het Oogziekenhuis in Rotterdam. Inhoudsopgave Staar 3 Oorzaken 3 Type lenzen 4 Intakegesprek 6 Behandeling 7 Nazorg 8 Staar Staar (ook wel cataract genoemd)

Nadere informatie

Informatie over de staaroperatie (deel 1)

Informatie over de staaroperatie (deel 1) Informatie over de staaroperatie (deel 1) De schriftelijke informatie over de staaroperatie (cataractoperatie) bestaat uit 2 delen: Het 1 ste deel gaat over wat staar is en hoe de operatie verloopt. Het

Nadere informatie

Staaroperatie (cataractoperatie)

Staaroperatie (cataractoperatie) Staaroperatie (cataractoperatie) De behandeling Ouderdomsstaar is goed te behandelen. Een cataractoperatie kan het gezichtsvermogen vrijwel volledig herstellen. Bij de operatie verwijdert de oogarts de

Nadere informatie

Wat is staar? De operatietechniek Verdovingstechniek Druppelverdoving niet

Wat is staar? De operatietechniek Verdovingstechniek Druppelverdoving niet Staaroperatie Wat is staar? Staar is een vertroebeling van de ooglens, die meestal op latere leeftijd optreedt. Aandoeningen, zoals suikerziekte (diabetes) en het gebruik van medicijnen, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Staar diagnose en operatie verdoving met injectie. Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis

Staar diagnose en operatie verdoving met injectie. Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis Staar diagnose en operatie verdoving met injectie Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis De patiënteninformatie over staar bestaat uit 2 delen: In deze folder kunt u lezen wat staar is en hoe de

Nadere informatie

Wat is staar. Oorzaken. Verschijnselen

Wat is staar. Oorzaken. Verschijnselen Staar (cataract) Wat is staar Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien

Nadere informatie

Instructies bij ontslag: staaroperatie controle op de polikliniek. Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis

Instructies bij ontslag: staaroperatie controle op de polikliniek. Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis Instructies bij ontslag: staaroperatie controle op de polikliniek Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis De patiënteninformatie over staar bestaat uit 2 delen: In de folder Staar diagnose en operatie

Nadere informatie

Informatie over staar (Cataract)

Informatie over staar (Cataract) Bij u is de diagnose ouderdomsstaar gesteld. Uw oogarts heeft u verteld wat voor aandoening dit is en wat er eventueel aan te doen is. In deze brochure kunt u deze informatie nog eens doorlezen. Heeft

Nadere informatie

Staaroperatie Algemene patiënten informatie

Staaroperatie Algemene patiënten informatie Staaroperatie Algemene patiënten informatie Inhoudsopgave blz. Wat is staar? 4 Verschijnselen 4 Diagnose 5 De behandeling 6 Verdoving 8 Vóór de operatie 10 De lensmeting 10 Intake gesprek 11 Medicatie

Nadere informatie

Wat is staar Oorzaken Verschijnselen

Wat is staar Oorzaken Verschijnselen Staar (cataract) Wat is staar Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien

Nadere informatie

De staaroperatie. Afdeling Oogheelkunde. Locatie Purmerend/Volendam

De staaroperatie. Afdeling Oogheelkunde. Locatie Purmerend/Volendam De staaroperatie Afdeling Oogheelkunde Locatie Purmerend/Volendam Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan uw oog. In deze folder vindt u meer informatie over de gang van zaken rond de operatie. De

Nadere informatie

Staaroperatie. Wat is staar? Oorzaken. Onderzoek. Ouderdomsstaar

Staaroperatie. Wat is staar? Oorzaken. Onderzoek. Ouderdomsstaar Staaroperatie Wat is staar? Staar is een vertroebeling van de ooglens die door middel van een operatie vervangen kan worden door een kunstlens. Deze nieuwe lens wordt op de polikliniek aangemeten door

Nadere informatie

Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Staar (cataract)

Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Staar (cataract) Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Staar (cataract) Wat is staar Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder

Nadere informatie

staaroperatie in dagopname

staaroperatie in dagopname patiënteninformatie staaroperatie in dagopname Uw oogarts heeft bij u staar geconstateerd. U heeft met uw arts afgesproken dat u een staaroperatie aan uw oog krijgt. Hoe moet u zich voorbereiden? Hoe gaat

Nadere informatie

Staaroperatie. Wat is staar? Staar wordt ook wel cataract genoemd. Het is een vertroebeling van de ooglens. Hierdoor kunt u niet meer scherp zien.

Staaroperatie. Wat is staar? Staar wordt ook wel cataract genoemd. Het is een vertroebeling van de ooglens. Hierdoor kunt u niet meer scherp zien. Staaroperatie In overleg met uw behandelend oogarts ondergaat u binnenkort een staaroperatie. In deze brochure vindt u uitleg over staar en de gang van zaken voor, tijdens en na de operatie. Wat is staar?

Nadere informatie

Cataract Oogheelkunde

Cataract Oogheelkunde Cataract Oogheelkunde Beter voor elkaar Inhoudsopgave 1 1 Wat is Cataract (grijze staar)? 3 1.2 Verschijnselen 3 1.3 Wanneer behandelen 4 1.4 De operatie 5 2.1 Na de operatie 7 2.2 Druppelinstructie 11

Nadere informatie

Staaroperatie (lokale anesthesie) Oogarts: Dr Bolmers

Staaroperatie (lokale anesthesie) Oogarts: Dr Bolmers Staaroperatie (lokale anesthesie) Oogarts: Dr Bolmers Voorbereiding Biometrie Datum: Lokatie Tilburg route 6 Recept oogdruppels Medicijnlijst Ingevuld meebrengen a.u.b op afspraak biometrie Zo spoedig

Nadere informatie

Informatie. Cataract Ouderdomsstaar

Informatie. Cataract Ouderdomsstaar Informatie Cataract Ouderdomsstaar Staar Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen

Nadere informatie

Cataract Oogheelkunde

Cataract Oogheelkunde Cataract Oogheelkunde Beter voor elkaar Inhoudsopgave 1.1 Wat is Cataract (grijze staar)? 3 1.2 Verschijnselen 3 1.3 Wanneer behandelen 4 1.4 De operatie 5 2.1 Na de operatie 7 2.2 Druppelinstructie 11

Nadere informatie

Staaroperatie. (Cataract) Oogheelkunde

Staaroperatie. (Cataract) Oogheelkunde Staaroperatie (Cataract) Oogheelkunde Inhoudsopgave Inleiding...4 Ouderdomsstaar...5 Onderzoek...5 Wanneer behandelen...6 Behandeling...6 Voorbereidend onderzoek...7 Staaroperatie...7 Soort kunstlens...8

Nadere informatie

BEHANDELFOLDER. Staar (Cataract)

BEHANDELFOLDER. Staar (Cataract) BEHANDELFOLDER Staar (Cataract) Voor de operatie Voor de operatie wordt een lensmeting bij u gedaan door de optometrist of TOA (Technisch Oogheelkundig Assistent). Aan beide ogen worden een aantal pijnloze

Nadere informatie

Zorg na staaroperatie (deel 2)

Zorg na staaroperatie (deel 2) Zorg na staaroperatie (deel 2) De schriftelijke informatie over de staaroperatie (cataractoperatie) bestaat uit 2 delen: Het 1 ste deel gaat over wat staar is en hoe de operatie verloopt. Het 2 de deel

Nadere informatie

Staar. Oogheelkunde. Wat is staar

Staar. Oogheelkunde. Wat is staar Oogheelkunde Staar Wat is staar Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we

Nadere informatie

Cataract operatie OOGHEELKUNDE. Behandeling van staar

Cataract operatie OOGHEELKUNDE. Behandeling van staar OOGHEELKUNDE Cataract operatie Behandeling van staar In overleg met uw oogarts heeft u besloten dat er een cataractoperatie bij u zal plaatsvinden. In deze folder vindt u specifieke informatie omtrent

Nadere informatie

Staar diagnose en operatie algehele verdoving: narcose Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis

Staar diagnose en operatie algehele verdoving: narcose Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis Staar diagnose en operatie algehele verdoving: narcose Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis De patiënteninformatie over staar bestaat uit 2 delen: In deze folder kunt u lezen wat staar is en hoe

Nadere informatie

Informatie. Cataract Ouderdomsstaar

Informatie. Cataract Ouderdomsstaar Informatie Cataract Ouderdomsstaar Staar Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen

Nadere informatie

(OOGZIEKTEN) CATARACT (STAAR) Brochure cataract l Ziekenhuis Oost-Limburg

(OOGZIEKTEN) CATARACT (STAAR) Brochure cataract l Ziekenhuis Oost-Limburg (OOGZIEKTEN) CATARACT (STAAR) Brochure cataract l Ziekenhuis Oost-Limburg 1 INHOUDSTAFEL 1. Wat is cataract of staar 3 2. Wat zijn de verschijnselen 4 3. De behandeling van staar 4 3.1 Techniek 4 3.2 Post-operatieve

Nadere informatie

H.263350.1015. Staaroperatie

H.263350.1015. Staaroperatie H.263350.1015 Staaroperatie Inleiding Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen

Nadere informatie

Staaroperatie met algehele anesthesie (narcose)

Staaroperatie met algehele anesthesie (narcose) Staaroperatie met algehele anesthesie (narcose) 2 Uw behandelend arts heeft voorgesteld om een staaroperatie te laten uitvoeren. Deze folder geeft u nog eens de informatie die de oogarts en de assistente

Nadere informatie

Staaroperatie (Cataract)

Staaroperatie (Cataract) Oogheelkunde Staaroperatie (Cataract) Inleiding In overleg met uw behandelend oogarts ondergaat u binnenkort een staaroperatie. In deze brochure vindt u uitleg over staar en de gang van zaken voor, tijdens

Nadere informatie

Staar (cataract) Oogheelkunde. 3135i OOG.001/0115

Staar (cataract) Oogheelkunde. 3135i OOG.001/0115 Staar (cataract) Oogheelkunde 1 In deze folder vindt u informatie over staar (cataract) en de behandeling daarvan. Laat ook uw partner, familie of andere begeleiders deze folder lezen, zodat zij goed op

Nadere informatie

Staar (cataract) Wat is staar. Doorsnede van een gezond oog. www.umcg.nl 1

Staar (cataract) Wat is staar. Doorsnede van een gezond oog. www.umcg.nl 1 Staar (cataract) Wat is staar Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder wor den, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien

Nadere informatie

Staaroperatie. Wat is staar? Staar wordt ook wel cataract genoemd. Het is een vertroebeling van de ooglens. Hierdoor kunt u niet meer scherp zien.

Staaroperatie. Wat is staar? Staar wordt ook wel cataract genoemd. Het is een vertroebeling van de ooglens. Hierdoor kunt u niet meer scherp zien. Staaroperatie In overleg met uw behandelend oogarts ondergaat u binnenkort een staaroperatie. In deze brochure vindt u uitleg over staar en de gang van zaken voor, tijdens en na de operatie. Wat is staar?

Nadere informatie

Staaroperatie. Wat is staar? Onderzoek. Oorzaken. Wanneer behandelen? Ouderdomsstaar. Behandeling. oogheelkunde

Staaroperatie. Wat is staar? Onderzoek. Oorzaken. Wanneer behandelen? Ouderdomsstaar. Behandeling. oogheelkunde Staaroperatie Wat is staar? Staar is een vertroebeling van de ooglens die door middel van een operatie vervangen kan worden door een kunstlens. Deze nieuwe lens wordt op de polikliniek aangemeten door

Nadere informatie

Geachte mevrouw/meneer,

Geachte mevrouw/meneer, Staaroperatie Inhoudsopgave blz. Wat is staar 4 Verschijnselen 4 Diagnose 6 De behandeling 6 Verdoving 8 Vóór de operatie 10 De lensmeting 10 Medicatie 11 De operatie 11 Na de operatie 12 Risico s van

Nadere informatie

Staaroperatie (Cataract)

Staaroperatie (Cataract) Oogheelkunde Staaroperatie (Cataract) Inleiding In overleg met uw behandelend oogarts ondergaat u binnenkort een staaroperatie. In deze brochure vindt u uitleg over staar en de gang van zaken voor, tijdens

Nadere informatie

Staaroperatie (lokale anesthesie)

Staaroperatie (lokale anesthesie) Staaroperatie (lokale anesthesie) Voorbereiding Biometrie Datum: Tijd Locatie Tilburg route 6 recept oogdruppels medicijnlijst. Ingevuld meebrengen a.u.b op afspraak biometrie Operatie Afspraak operatie

Nadere informatie

Wat is Cataract of Staar?

Wat is Cataract of Staar? CATARACT (OF STAAR) Wat is Cataract of Staar? Staar is een vertroebeling van de ooglens. De lens is dat deel van het oog achter de pupilopening gelegen, waardoor elk beeld dat wij waarnemen in het oog

Nadere informatie

Staar (cataract) Mensen zien. Mensen laten zien.

Staar (cataract) Mensen zien. Mensen laten zien. Staar (cataract) Mensen zien. Mensen laten zien. Zonder staar Met staar Onze oogzorg gaat verder In deze folder vindt u informatie over wat staar inhoudt en welke behandelmogelijkheden er beschikbaar zijn.

Nadere informatie

Staar. cataract. Poli Oogheelkunde Route 80

Staar. cataract. Poli Oogheelkunde Route 80 00 Staar cataract Poli Oogheelkunde Route 80 1 Wat is staar? Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor

Nadere informatie

Maatschap Oogheelkunde. Staaroperatie in het Behandelcentrum O.K.

Maatschap Oogheelkunde. Staaroperatie in het Behandelcentrum O.K. Maatschap Oogheelkunde Staaroperatie in het Behandelcentrum O.K. Inhoudsopgave pagina Inleiding 3 Algemeen 3 Voor de operatie 5 Voorbereiding thuis 6 De dag van de operatie 6 De operatie 7 Na de operatie

Nadere informatie

Staaroperatie. oogheelkunde

Staaroperatie. oogheelkunde Staaroperatie Vlak achter de pupil en de iris, zit de ooglens. Vertroebeling van deze ooglens wordt staar of cataract genoemd. Daardoor wordt het zien waziger en grauwer van kleur. Door middel van een

Nadere informatie

Als uw oogarts spreekt over staar

Als uw oogarts spreekt over staar Als uw oogarts spreekt over staar 2 Wat is staar? Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken

Nadere informatie

Staaroperatie Cataract (grijze staar)

Staaroperatie Cataract (grijze staar) Staaroperatie Cataract (grijze staar) Oogheelkundig centrum Locatie Eindhoven Uw staaroperatie wordt uitgevoerd door: Stoppen bloedverdunners: O ja O nee Eerste ingreep: O linkeroog O rechteroog Verdoving:

Nadere informatie

Oogheelkunde. Staar. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Oogheelkunde. Staar. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Oogheelkunde Staar Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Deze folder geeft u informatie over het ziektebeeld staar en de gang van zaken vóór, tijdens

Nadere informatie

Cataract ( grijze staar)

Cataract ( grijze staar) Cataract ( grijze staar) In dit informatieboekje kunt u alles lezen over staar en over de staaroperatie die u binnenkort zult ondergaan. Leest u alles zorgvuldig door en mocht u na het lezen van deze informatie

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER. Informatiefolder staar (cataract)

INFORMATIEFOLDER. Informatiefolder staar (cataract) INFORMATIEFOLDER Informatiefolder staar (cataract) Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de ooglens. Deze lens is normaal gesproken helder en doorzichtig. Daardoor kan het licht er probleemloos doorheen

Nadere informatie

Staaroperatie Cataractoperatie

Staaroperatie Cataractoperatie OOGHEELKUNDE Staaroperatie Cataractoperatie BEHANDELING Staaroperatie U staat op de wachtlijst voor een staaroperatie in het St. Antonius Ziekenhuis. In deze folder vindt u algemene informatie over staar

Nadere informatie

Staar (cataract) Patiënteninformatie

Staar (cataract) Patiënteninformatie Patiënteninformatie Staar (cataract) Inhoudsopgave Inleiding 1 Verschijnselen 2 Diagnose 2 Staaroperatie 2 Lensopties 2 Lensmeting 2 Risico's 2 De verdoving 3 De operatie 3 Druppelen van het oog 4 Techniek

Nadere informatie

Richtlijnen bij een staaroperatie. Sieraden zoals ringen, kettingen en dergelijke thuislaten

Richtlijnen bij een staaroperatie. Sieraden zoals ringen, kettingen en dergelijke thuislaten Richtlijnen bij een staaroperatie Sieraden zoals ringen, kettingen en dergelijke thuislaten Inleiding Binnenkort komt u naar de Ommelander Ziekenhuis Groep, locatie Lucas voor een staaroperatie, ook wel

Nadere informatie

Oogheelkunde. Patiënteninformatie. Staaroperatie. Slingeland Ziekenhuis

Oogheelkunde. Patiënteninformatie. Staaroperatie. Slingeland Ziekenhuis Oogheelkunde Staaroperatie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort wordt u aan staar geopereerd. De arts heeft u uitgelegd waarom en op welke wijze de ingreep plaatsvindt. In deze

Nadere informatie

Staar (cataract) en staaroperatie VUmc

Staar (cataract) en staaroperatie VUmc Staar (cataract) en staaroperatie VUmc 2 Inhoud Staar (cataract) 4 Oorzaken 5 Verschijnselen 6 Onderzoek en diagnose 8 Vooronderzoek bij staaroperatie 9 Staaroperatie 11 Dag van de operatie 13 Voorbereiding

Nadere informatie

Staaroperatie In het Oogheelkundig Dagcentrum

Staaroperatie In het Oogheelkundig Dagcentrum Staaroperatie In het Oogheelkundig Dagcentrum Binnenkort ondergaat u een staaroperatie. Deze zal plaatsvinden in het Oogheelkundig Dagcentrum van Meander Medisch Centrum in Baarn. Ter voorbereiding kunt

Nadere informatie

Make-up...14 Bril...15 Normale symptomen na de operatie...16 Wazig of minder goed zien...16 Roodheid en irritatie...16 Pijnlijk oog of hoofdpijn...

Make-up...14 Bril...15 Normale symptomen na de operatie...16 Wazig of minder goed zien...16 Roodheid en irritatie...16 Pijnlijk oog of hoofdpijn... Staaroperatie Neptunuslaan 3 Huis ter Heideweg 42 Nijverheidslaan 97 receptie@oogkliniekheuvelrug.nl 3721 LG Bilthoven 3705 LZ Zeist 3903 AN Veenendaal www.oogkliniekheuvelrug.nl 030-870 05 40 030-744

Nadere informatie

Wij vragen u met het volgende rekening te houden:

Wij vragen u met het volgende rekening te houden: Staaroperatie Voorbereiding Wij vragen u met het volgende rekening te houden: U mag tijdens de operatie geen sieraden, ringen en/of horloges dragen. Mobiele telefoons mogen niet mee naar de operatiekamer.

Nadere informatie

Cataract (staar) Locatie Zwijndrecht

Cataract (staar) Locatie Zwijndrecht Cataract (staar) Locatie Zwijndrecht Albert Schweitzer ziekenhuis December 2014 pavo 0648 Voorbereiding Wij vragen u met het volgende rekening te houden: U mag tijdens de operatie geen sieraden, ringen

Nadere informatie

Vitrectomie (Glasvochtoperatie) bij storende glasvochttroebelingen

Vitrectomie (Glasvochtoperatie) bij storende glasvochttroebelingen Vitrectomie (Glasvochtoperatie) bij storende glasvochttroebelingen Deze folder geeft algemene informatie over een glasvochtoperatie (vitrectomie) van storende glasvochttroebelingen en wat u van deze operatie

Nadere informatie

Staaroperatie met lokale verdoving

Staaroperatie met lokale verdoving Staaroperatie met lokale verdoving Uw behandelend arts heeft voorgesteld om een staaroperatie bij u te laten verrichten. Deze folder geeft u nog eens de informatie die de oogarts en de assistente in CWZ

Nadere informatie

Staaroperatie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Staaroperatie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Staaroperatie Informatie voor patiënten F0356-3415 februari 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44

Nadere informatie

Oogheelkunde. Nazorg Dagverpleging

Oogheelkunde. Nazorg Dagverpleging Oogheelkunde Nazorg Dagverpleging U bent op de afdeling Dagverpleging van ons ziekenhuis geweest in verband met een oogheelkundige ingreep. Deze informatie folder is bedoeld voor u en uw huisarts. Aard

Nadere informatie

Oogheelkunde. Staaroperatie informatiemap. Locatie Purmerend

Oogheelkunde. Staaroperatie informatiemap. Locatie Purmerend Oogheelkunde Staaroperatie informatiemap Locatie Purmerend Inhoudsopgave Bladzijde Afspraken en controles bij uw staaroperatie: 2 Hoofdstuk 1: Algemene informatie 3 1.1. De diagnose 3 1.2. Een staaroperatie

Nadere informatie

Informatiefolder staar (cataract)

Informatiefolder staar (cataract) INFORMATIEFOLDER Informatiefolder staar (cataract) OPSIS Oogziekenhuis Westelijk Halfrond 105 1183 HR Amstelveen Tel.: 088-6649674 www.opsisoogziekenhuis.nl info@opsisoogziekenhuis.nl Wat is staar? Voor

Nadere informatie

Staaroperatie. door J. v.d. Meer, oogarts H.84352.1111

Staaroperatie. door J. v.d. Meer, oogarts H.84352.1111 Staaroperatie door J. v.d. Meer, oogarts H.84352.1111 Inleiding De oogarts heeft u verteld dat u staar (cataract) heeft. Dit betekent dat de ooglens troebel is geworden. Hierdoor kunt u niet zo goed meer

Nadere informatie

Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie Staar

Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie Staar Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie Staar ZorgSaam 1 2 Wat is staar? Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder

Nadere informatie

Contact met Oogziekenhuis Zonnestraal

Contact met Oogziekenhuis Zonnestraal Contact met Oogziekenhuis Zonnestraal Adressen De adressen van onze locaties kunt u vinden op www.oogziekenhuiszonnestraal.nl Algemeen correspondentieadres Postbus 413, 1200 AK Hilversum E-mail: info@oogziekenhuiszonnestraal.nl

Nadere informatie

Maatschap Oogheelkunde. Staaroperatie in het Behandelcentrum O.K.

Maatschap Oogheelkunde. Staaroperatie in het Behandelcentrum O.K. Maatschap Oogheelkunde Staaroperatie in het Behandelcentrum O.K. Algemeen Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder

Nadere informatie

STAAROPERATIE WAT IS STAAR

STAAROPERATIE WAT IS STAAR STAAROPERATIE WAT IS STAAR Staar, ook wel cataract geheten, is een vertroebeling van de ooglens. Deze lens is opgehangen midden in het oog achter de pupilopening. Omdat de lens voor een belangrijk deel

Nadere informatie

Staaroperatie Cataract (grijze staar)

Staaroperatie Cataract (grijze staar) Staaroperatie Cataract (grijze staar) Oogheelkundig centrum Locatie Eindhoven Uw staaroperatie wordt uitgevoerd door: Stoppen bloedverdunners: O ja O nee Eerste ingreep: O linkeroog O rechteroog Verdoving:

Nadere informatie

Staaroperatie Cataractoperatie

Staaroperatie Cataractoperatie OOGHEELKUNDE Staaroperatie Cataractoperatie BEHANDELING U wordt op dag om uur verwacht op de Dagbehandeling Oogheelkunde van het St. Antonius Ziekenhuis. Adres: Soestwetering 1, Utrecht. Volg route 6 tot

Nadere informatie

Glasvocht- of netvliesoperatie

Glasvocht- of netvliesoperatie Glasvocht- of netvliesoperatie Vitrectomie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Voorbereiding Wij vragen u met het volgende rekening te houden: U mag tijdens de operatie geen

Nadere informatie

Cataractextractie (Staaroperatie)

Cataractextractie (Staaroperatie) Oogheelkunde Cataractextractie (Staaroperatie) Staar: vertroebeling van de lens Inleiding Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt

Nadere informatie

Een bredere kijk op staar Monofocale kunstlens Torische implantlens Multifocale implantlens Multifocale Torische implantlens

Een bredere kijk op staar Monofocale kunstlens Torische implantlens Multifocale implantlens Multifocale Torische implantlens De Staar Expresse Oogartsen Maatschap Roosendaal Uw staar in sneltreinvaart verholpen! OOGARTSEN MAATSCHAP ROOSENDAAL Franciscus Ziekenhuis Poli Oogheelkunde (route 48) Boerhaavelaan 25 4708 AE Roosendaal

Nadere informatie

Staaroperatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Staaroperatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Staaroperatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Voorbereiding Wij vragen u met het volgende rekening te houden: U mag tijdens de operatie geen sieraden, ringen en/of horloges

Nadere informatie

De behandeling van staar

De behandeling van staar De behandeling van staar Mensen zien. Mensen laten zien. U heeft keuze in kunstlenzen Oogziekenhuis Zonnestraal biedt u keuze uit diverse kunstlenzen van hoge kwaliteit. Hierbij worden twee typen lenzen

Nadere informatie

Poliklinische Staaroperatie

Poliklinische Staaroperatie Oogheelkunde Poliklinische Staaroperatie U krijgt een staaroperatie aan uw linkeroog / rechteroog Deze informatie is ook te vinden in de JBZ Zorgapp. www.jbzzorgapp.nl Datum operatie:... Tijd:... Datum

Nadere informatie

St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis OOGHEELKUNDE Staaroperatie Cataractoperatie BEHANDELING Staaroperatie U staat op de wachtlijst voor een staaroperatie in het. In deze folder vindt u algemene informatie over staar (cataract) en een staaroperatie.

Nadere informatie

De nastaarbehandeling Met de laser kan de oogarts, zonder in het oog te snijden, de vertroebeling achter het kunstlensje wegpoetsen.

De nastaarbehandeling Met de laser kan de oogarts, zonder in het oog te snijden, de vertroebeling achter het kunstlensje wegpoetsen. NASTAAR 773 Wat is nastaar? Als de lens troebel wordt, noemen we dat staar (= cataract). Bij een staaroperatie wordt de troebele lens vervangen door een helder kunstlensje. Het kunstlensje wordt dan geplaatst

Nadere informatie

Informatie over de staaroperatie

Informatie over de staaroperatie Informatie over de staaroperatie Inhoudsopgave Bladzijde Afspraken en controles bij uw staaroperatie: 2 Hoofdstuk 1: Algemene informatie 3 1.1. De diagnose 3 1.2. Een staaroperatie 3 1.3. Vervoer naar

Nadere informatie

Oogheelkunde Staaroperatie

Oogheelkunde Staaroperatie Oogheelkunde Staaroperatie Wat is staar? De ooglens, die zich achter de pupil bevindt, is normaal gesproken helder. Wanneer deze lens troebel wordt spreekt men van staar. De medische term voor staar is

Nadere informatie

Poliklinische operatiekamer. Staar operatie (POK) Een voorbeeld van staar

Poliklinische operatiekamer. Staar operatie (POK) Een voorbeeld van staar Poliklinische operatiekamer Staar operatie (POK) Een voorbeeld van staar 152503 02022016 Algemene informatie U bent op de wachtlijst geplaatst voor een staaroperatie. In deze folder willen wij u informeren

Nadere informatie

Als uw oogarts spreekt over staar

Als uw oogarts spreekt over staar Als uw oogarts spreekt over staar In deze brochure vindt u informatie over het ontstaan en de behandeling van staar (cataract). Het is mogelijk dat in het gesprek met uw oogarts nog andere feiten aan de

Nadere informatie

Hebben wij u niet kunnen bereiken, dan vragen wij u om die dag zelf contact met ons op te nemen.

Hebben wij u niet kunnen bereiken, dan vragen wij u om die dag zelf contact met ons op te nemen. Een staaroperatie U hebt een afspraak voor een staaroperatie linker/rechter oog: U wordt gebeld op dag 20 Tussen 09.00-12.00 of 13.00-16.00 uur Controle optometrist U hebt een afspraak voor een staaroperatie

Nadere informatie