Hand-out COO Immunologie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hand-out COO Immunologie"

Transcriptie

1 Hand-out COO Immunologie 26 oktober 2017 Zelfstudie bij hoofdstuk 47 en paragraaf 43.4 van 'Biology', Campbell (11e editie) Inhoud: dr. Adri Thomas en dr. Jan Bogerd Realisatie: CPIO Deze module behandelt paragraaf 43.4 en hoofdstuk 47 van Unit 7 "Animals : Structure and Function" van Campbell's "Biology", elfde druk: 'Animal transport systems' - pagina , en 'Animal Defenses Against Infection' - pagina Dit boek heb je ook nodig voor het beantwoorden van de vragen. Denk erom dat de COO ook TENTAMENSTOF is! Introductie 1. Elke dag van ons leven worden we blootgesteld aan allerlei lichaamsvreemde stoffen en (micro-)organismen. Deze proberen ons lichaam binnen te dringen en kunnen eventueel verstoringen van ons metabolisme en zelfs ziektes veroorzaken. Sommige stoffen of organismen zijn geen directe bedreiging, maar veroorzaken toch een immuunreactie. Hoe noem je zo'n reactie in dat geval? 2. Het afweersysteem biedt een goede bescherming tegen veel van deze lichaamsvreemde binnendringers. Het kan grofweg in twee delen worden opgesplitst. Hoe noemt men het deel dat altijd aanwezig is? 3. Hoe noemt men het deel dat in de loop van de tijd moet worden ontwikkeld?

2 Bloedcellen 1A. Wat zijn de karakteristieke kenmerken van lymfocyten? 1B. Erytrocyten behoren ook tot het steunweefsel. Wat zijn de karakteristieke kenmerken van erytrocyten? 1C. Bloedcellen behoren tot het steunweefsel. Lymfocyten en erytrocyten bevinden zich in het bloed en de extracellulaire matrix, en de lymfocyten produceren groeifactoren. Hoe verhoudt zich dat tot de gemiddelde steunweefselcel? Wat zijn de karakteristieke kenmerken van de gemiddelde steunweefselcel? 2. Vanuit de haematopoëtische stamcellen ontwikkelen zich verschillende typen bloedcellen, onder invloed van allerlei groeifactoren en hormonen. Waar in het lichaam bevinden zich deze haematopoëtische stamcellen?

3 3. Dit is de stamboom van de verschillende cellen in het bloed. Zet de namen bij de celtypen. 4A. Elke stap in het schema uit de vorige vraag wordt gestimuleerd door bepaalde groeifactoren of hormonen. Het hormoon dat betrokken is bij de ontwikkeling van de myeloïde voorlopercel in erytrocyten is berucht in de sportwereld. Welk hormoon is dit? 4B. Waar wordt dit hormoon aangemaakt? 4C. Hoe kun je (niet kunstmatig) je concentratie van dit hormoon (en dus je erytrocytengehalte) ook verhogen?

4 Lymfestelsel Het lymfestelsel is belangrijk voor zowel het cardiovasculaire systeem als het immuunsysteem. Voor het cardiovasculaire systeem is dit van belang omdat de vloeistof die uit de bloedbaan in de intercellulaire ruimte is gekomen, via een netwerk van lymfevaten teruggevoerd wordt naar het bloed. Vlak bij het hart komen de lymfevaten uit in de venen, die aansluiten op de bovenste holle ader, die vervolgens in de rechter boezem uitkomt. 1. Welke functie van de lymfevaten is onmisbaar voor het immuunsysteem? Het lymfestelsel bestaat uit twee min of meer onafhankelijk van elkaar opererende delen: een uitgebreid netwerk van lymfevaten diverse, verspreid gelegen, lymfoïde weefsels en organen De lymfoïde weefsels en organen liggen verspreid door het hele lichaam en bevatten grote aantallen macrofagen en lymfocyten. Deze zijn van belang voor een goed functionerend immuunsysteem. 2A. Zet in de afbeelding de juiste namen bij de onderdelen. De lymfoïde organen worden verdeeld in: primaire organen: de organen waar de immuuncellen worden gevormd of rijpen secundaire organen: deze bevatten rijpe immuuncellen die wachten op activatie door een lichaamsvreemde indringer. 2B. Geef in de afbeelding de twee primaire lymfoïde organen aan.

5 Aangeboren afweer, eerste linie De aangeboren afweer kan onderverdeeld worden in barrières en een interne defensie of afweer: de eerste en tweede verdedigingslinie. De eerste verdedigingslinie omvat allerlei externe barrières waardoor een pathogeen heen moet breken om in het organisme terecht te komen. 1A. Welke externe barrière beschermt een mens? 1B. Welke externe barrière beschermt een mens nog meer, behalve de huid? 2. In secreties kan ook een enzym afgescheiden worden dat de groei van bacteriën remt. Dit enzym komt voor in bijvoorbeeld speeksel en traanvocht. Welk enzym is aanwezig in zowel traanvocht, speeksel als mucus? 3A. Bacteriën en kleine stofdeeltjes worden ook opgevangen door mucus in de luchtpijp, neus en het spijsverteringskanaal. In de luchtpijp wordt de mucus met de daarin opgevangen ongerechtigheden naar boven gewerkt. Dit gebeurt door speciale structuren. Hoe heten deze structuren? 3B. Waaruit zijn deze structuren opgebouwd? Aangeboren afweer, tweede linie Organismen die toch kans zien door de eerste defensielinie heen te breken, worden geconfronteerd met de tweede verdedigingslinie. De tweede verdedigingslinie kent ook weer twee componenten. 1A. Eén component van de tweede verdedigingslinie bestaat uit een bepaald type cellen, die een organisme kunnen opnemen. Welke cellen zijn dit? 1B. Een andere component van de tweede verdedigingslinie bestaat uit bepaalde stoffen. Welke stoffen behoren tot de tweede verdedigingslinie? In werkelijkheid komen er 10 8 meer rode bloedcellen dan witte bloedcellen in het bloed voor.

6 Bij een beschadiging van de huid geven de cellen een chemisch signaal af. In reactie hierop worden de nabijgelegen capillairen wijder en worden meer permeabel. Door de beschadiging kunnen ook pathogenen zoals bacteriën de huid binnendringen. Stollingsfactoren in het bloed worden ook aangetrokken door de chemische signalen. Ook vloeistof gaat vanuit het capillair naar de plek, die daardoor verdikt (zwelling). Fagocyterende cellen worden door de chemische signalen aangetrokken vanuit het capillair naar de wond om de binnengedrongen bacillen en celafval te verwijderen. Als alle pathogenen en afval is opgeruimd kan de huid helen, de zwelling verdwijnt en het capillair vernauwt weer. De permeabiliteit gaat ook weer naar een normale waarde. 3A. Wat zijn de drie meest karakteristieke bijwerkingen van de verhoogde bloedtoevoer? B. Mestcellen zijn in het bindweefsel onder de huid aanwezig, en geven histamine aan de omgeving af op de plaats van de beschadiging. Waarvoor dient histamine? 3C. Waarvoor dient histamine nog meer? 3D. Bij een ontstekingsreactie zijn neutrofiele cellen en macrofagen betrokken. De neutrofiele cellen zijn als eerste aanwezig bij een ontsteking. Welke drie eigenschappen hebben neutrofiele cellen?

7 3E. Later volgen de macrofagen. Welke vijf eigenschappen hebben macrofagen? Beschadigde cellen, pathogenen en immuuncellen geven chemische signalen af die een rol spelen bij het initiëren van de ontstekingsreactie. Macrofagen en andere cellen signaleren aan endotheelcellen, de cellen van bloedvaten, waardoor de bloedstroom wordt bevorderd en herstel vergemakkelijkt. 4A. Histamine is zo'n chemisch signaal en induceert vaatverwijding. Hierdoor worden bloedvaten doorlaatbaarder of permeabeler. Welke cellen (behalve mestcellen) geven histamine af? 4B. Pyrogenen zijn ook chemische signaalstoffen en verhogen de lichaamstemperatuur. De effecten van koorts zijn nog niet duidelijk: betere pathogeen-opruiming, betere doorbloeding,... Welke cellen geven pyrogenen af? 4C. Chemokinen zijn immuunstoffen die de migratie van immuuncellen sturen. Hierdoor wordt de plaats van een beschadiging of infectie duidelijk, en kunnen immuuncellen helpen de schade te beperken, of genezing te induceren. Welke cellen geven chemokinen af? 5. Gedurende de ontstekingsreactie ontstaat er vaak pus. Pus wordt meestal binnen een aantal dagen opgenomen door het lichaam. Waaruit bestaat pus? Een ontstekingsreactie is een lokaal proces. Het lichaam kan echter ook een systemische niet-specifieke reactie op gang brengen om een infectie te lijf te gaan. Koorts is hier een voorbeeld van. Koorts ontstaat als zowel leukocyten als macrofagen pyrogenen uitscheiden in reactie op een pathogeen organisme. Deze pyrogenen verhogen het setpoint van de lichaamsthermostaat in de hypothalamus.

8 6. Hoe helpt koorts het lichaam bij het herstel? 7A. Virussen kunnen zichzelf niet vermenigvuldigen en zijn hiervoor dus afhankelijk van de gastheercellen. De cellen die geïnfecteerd raken met virussen gaan vaak hieraan ten gronde, maar kunnen nog wel naburige cellen waarschuwen. Wat geven deze geïnfecteerde cellen ter waarschuwing af? Dit is een schematische weergave van de werking van interferon. De eerste stap is een besmetting met een virus. Het virus begint zichzelf te vermenigvuldigen. Tegelijkertijd zorgt het voor activatie van de interferongenen van de cel, waardoor interferonmrna wordt gemaakt. Het interferon-mrna zorgt voor de productie van interferon. Dit wordt uitgescheiden en bereikt zo naburige cellen. Interferon bindt aan receptoren op buurcellen en induceert in de cel twee belangrijke reacties: 1. Interferon remt de eiwit- en RNA-synthese waardoor geen nieuwe virusdeeltjes kunnen worden gemaakt, en 2. Interferon induceert transcriptie van anti-virale genen Bij een infectie met het virus van de naburige cel zijn de antivirale eiwitten al aanwezig om de reproductie van het virus te blokkeren. De infectie kan zich niet verder verspreiden. 7B. Zijn interferonen virus-specifiek?

9 Verworven afweer: derde linie 1A. De derde linie van het afweersysteem is gericht tegen specifieke kenmerken van de vreemde binnendringer. Welke cellen zijn betrokken bij de specifieke afweer? B- en T-lymfocyten komen in grote hoeveelheden voor in het bloed en het lymfestelsel. Op hun celoppervlak zitten receptoren die een specifieke binding kunnen aangaan met macromoleculen van de indringers. Deze binding leidt tot stimulering van de lymfocyten. De lymfocyten stellen vervolgens een immuunreactie in werking om de pathogene organismen te doden. 1B. Hoe heten deze macromoleculen van de indringers, die de immuunreactie oproepen? Lymfocyten komen ook vele lichaamseigen antigenen tegen. Het is de bedoeling dat deze weliswaar worden herkend, maar niet leiden tot een immuunreactie. Gedurende de rijping van lymfocyten worden dan ook alle lymfocyten vernietigd die een reactie zouden kunnen opzetten tegen lichaamseigen genen. Een bepaalde groep van lichaamseigen membraaneiwitten is met name betrokken bij dit onderscheid tussen "self" en "non-self". Dit zijn de MHC-eiwitten: glycoproteïnen die voorkomen op lichaamseigen cellen (MHC = Major Histocompatibility Complex). In mensen worden deze eiwitten ook wel HLA-eiwitten genoemd (HLA = Human Leukocyt Antigen). 2A. Er zijn twee klassen MHC-eiwitten: klasse I en II. Klasse I komt op alle kernhoudende lichaamscellen voor. Op welke menselijke lichaamscellen komen geen MHC-Ieiwitten voor? 2B. Welke MHC-eiwitten komen voor op een B-lymfocyt? 3. Immuuncellen worden gevormd vanuit haematopoëtische stamcellen in het rode beenmerg. De meeste rijpen daar ook. In de thymus rijpen ook immuuncellen. Welke cellen rijpen niet in het rode beenmerg, maar in de thymus? Gedurende het rijpingsproces worden de lymfocyten immuuncompetent gemaakt: ze ontwikkelen receptoren op hun membraan waarmee ze één bepaald type antigen herkennen en binden. Ook moeten ze lichaamseigen antigenen herkennen en hier niet te

10 sterk aan binden. Lymfocyten die óf te sterk binden aan lichaamseigen antigenen óf deze te slecht herkennen ondergaan apoptose. 4A. Wat is een andere naam voor apoptose? 4B. Wat zou er gebeuren als al deze lymfocyten in leven bleven? De T-lymfocyten in de thymus splitsen zich tijdens de ontwikkeling in twee aparte populaties, gebaseerd op het type CD-receptor dat de T-cel tot expressie brengt. CD staat voor "cluster van differentiatie", en de oppervlakte-eiwitten die tot dit cluster behoren krijgen een volgnummer. CD4-receptoren binden aan het MHC-II-eiwit, en de CD4-positieve T-cellen worden T- helpercellen genoemd. Gedurende antigenherkenning fungeert de CD-receptor als een coreceptor door te binden aan een deel van het MHC-molecuul. 5A. Zet de juiste namen bij de onderdelen van deze T-helpercel. CD8-receptoren binden aan MHC-I-eiwit, en CD8-positieve T-cellen worden killer-t-cellen of cytotoxische T-cellen genoemd. Gedurende antigenherkenning fungeert de CD-receptor als een co-receptor door te binden aan een deel van het MHC-molecuul. 5B. Zet de juiste namen bij de onderdelen van deze cytotoxische T-cel.

11 De humorale immuniteit speelt zich af in de lichaamsvloeistoffen (humor=vloeistof). Geactiveerde B-lymfocyten worden plasma- of effectorcellen genoemd, en produceren grote hoeveelheden antilichamen. Deze worden afgegeven in het bloed en de lymfe. Deze antilichamen binden aan bacteriën en virussen. De cellulaire immuniteit is het proces waarbij T-lymfocyten het lichaam verdedigen tegen intracellulaire pathogenen zoals virussen of parasieten. Ook kankercellen of getransplanteerde cellen behoren tot de doelwitten van de cellulaire immuniteit. 6. Geef van elke component een aantal karakteristieken. Humoraal Cellulair Cytotoxische T-cellen (T C -cellen) worden geactiveerd door lichaamsvreemde antigenen die gepresenteerd worden door een MHC-I molecuul. Meestal gaat het hierbij om viruspeptiden, maar ook cellen die geïnfecteerd zijn met intracellulaire parasieten, kankercellen en getransplanteerde cellen behoren tot het doelwit van T C -cellen. Co-stimulatie door cytokinen en de binding van CD8 aan het MHC-I-molecuul versnellen en versterken het proces. De geactiveerde T C -cel geeft het eiwit perforine af dat vervolgens in de membraan van de doelwitcel polymeriseert en transmembraanporiën vormt. Vervolgens stromen water en ionen de cel in en deze lyseert uiteindelijk. Naast de T-lymfocyten maken ook plasmacellen deel uit van de specifieke afweer. Plasmacellen produceren grote hoeveelheden antilichamen in reactie op een interactie met een antigen. 8A. Waaruit bestaat een antilichaam? 8B. Ze hebben een variabel deel waarmee ze specifieke antigenen herkennen. Op welke keten bevindt zich het variabele deel?

12 8C. Antilichamen hebben een Y-vorm. Schets hieronder de bouw van het antilichaam. 8D. Waar bevinden zich de zwavelbindingen? Geef dit hierboven aan. 9. Plasmacellen produceren grote hoeveelheden antilichamen in reactie op een interactie met een antigen. Op hoeveel verschillende antigenen kan het immuunsysteem reageren? Er zijn bepaalde antilichaamklassen, die worden bepaald door het constante deel van een antilichaam. Dit bepaalt de antilichaamklasse (Ig = immuunglobuline). 10. Vul de tabel hieronder verder aan. Antilichaamklasse Mono-, di- of pentameer Eigenschappen IgE IgA IgM IgG IgD

13 In de lymfoïde organen zijn vele immuuncompetente, maar naïeve B-cellen aanwezig. Deze B-cellen hebben membraanreceptoren waarmee ze slechts één type antigen kunnen binden. Indien er in het bloed of lymfe een lichaamsvreemd antigen aanwezig is, kan dit antigen dus slechts één van de vele B-cellen activeren. Wel kan het zijn dat één pathogeen meerdere antigenen of epitopen bezit, en dus meerdere naïeve B-cellen kan activeren. 11. Welk type antigenreceptoren zitten er op B-lymfocyten? In de lymfoïde organen zijn vele immuuncompetente, maar naïeve B-cellen aanwezig. Deze B-cellen hebben membraanreceptoren waarmee ze slechts één type antigen kunnen binden. De binding tussen de receptoren en antigenen leidt tot activatie van één type B-cel, die zich gaat delen zodat er een grote hoeveelheid identieke B-cellen ontstaat. Een aantal van deze cellen ontwikkelen zich tot B-geheugencellen. Andere cellen ontwikkelen zich tot effector-b-cellen. Dit proces van selectieve activatie en proliferatie wordt clonal selection genoemd. Effector-B-cellen worden ook wel plasmacellen genoemd, en produceren in korte tijd een grote hoeveelheid antilichamen. Het cytoplasma is gevuld met RER om deze enorme hoeveelheid antilichamen te kunnen produceren. De geproduceerde antilichamen worden uitgescheiden en circuleren vervolgens in de lymfe en het bloed. De antilichamen hebben dezelfde antigenspecificiteit als de B-celreceptoren en binden dus aan het betreffende antigen. Door deze binding worden de antigenen gemarkeerd voor destructie door zowel het niet-specifieke als het specifieke immuunsysteem. De eerste keer dat lymfocyten worden blootgesteld aan een bepaald antigen wordt de daarop volgende selectieve proliferatie en differentiatie de primaire respons genoemd dagen na de initiële blootstelling aan het antigen wordt de maximale hoeveelheid effectorcellen en antilichaamproductie bereikt. Bij een tweede ontmoeting met hetzelfde antigen is de reactie van het immuunsysteem echter veel sterker. Dit noemt men de secundaire respons. 12. In welk opzicht is de secundaire respons sterker? Het vermogen om een secundaire reactie op te zetten wordt omschreven als het immunologische geheugen. Dit principe geeft een levenslange bescherming tegen bepaalde pathogenen. Tevens ligt het ten grondslag aan de vaccinatieprogramma's die wereldwijd worden toegepast.

14 Gezondheid en ziekte Antilichamen kunnen worden doorgegeven van het ene individu naar het andere en bieden daardoor passieve immuniteit. De overdracht kan op twee manieren: natuurlijk: van moeder op kind, via de placenta en de moedermelk kunstmatig: via een injectie 1A. Welke immuunglobulines worden via de moedermelk en de placenta doorgegeven? Via de moedermelk: Via de placenta: Passieve immuniteit verdwijnt na een paar maanden. Bij pasgeboren baby's is dat voldoende om het eigen immuunsysteem te ontwikkelen. Kunstmatige passieve immuniteit, door een injectie met antilichamen van een immuun persoon, biedt acuut, maar kortdurend, bescherming tegen een bepaalde ziekte. Actieve immuniteit ontstaat door reactie van het immuunsysteem op een pathogeen, en zo ontstaat natuurlijk verworven immuniteit. Kunstmatige actieve immuniteit kan worden verkregen door immunisatie of vaccinatie. 1B. Waaruit kan een vaccin bestaan? In de immuunreactie die een vaccin oproept, worden ook B- en T-geheugencellen geproduceerd. Deze zorgen ervoor dat er lange bescherming bestaat tegen de antigenen waartegen het vaccin moet immuniseren, soms zelfs levenslang. In de meeste geïndustrialiseerde landen worden kinderen via een vaccinatieschema ingeënt tegen ziektes als difterie, tetanus, kinkhoest, polio, bof, mazelen en rode hond. Een goed werkend immuunsysteem heeft ook nadelen. Zo kan voor bloedtransfusie niet het bloed van ieder willekeurig persoon gebruikt worden. 2A. Iemand met bloedgroep A maakt geen antilichamen tegen epitopen die op antigen A lijken omdat deze als lichaamseigen worden beschouwd, maar wel tegen epitopen van groep B. Welke antigenen dragen de rode bloedcellen van bloedgroepen A en AB? A: AB: 2B. Welke antilichamen bevat het serum van bloedgroepen A en AB? A: AB:

15 2C. Bloed met antilichamen tegen een antigen in het donorbloed agglutineert (klontert), omdat grote antigen-antilichaam-complexen gevormd worden. Welke combinaties van bloedgroep en donorbloed zullen agglutineren? Bloedgroep A met donorbloed van: Bloedgroep AB met donorbloed van: 2D. Met welke bloedgroep kun je elk soort bloed ontvangen? Met welke bloedgroep kun je aan iedereen bloed geven? Ook bij orgaantransplantaties of beenmergtransplantaties zorgt een goed werkend immuunsysteem voor problemen. Bij mensen bestaat het MHC-complex uit meer dan 200 genen, die dicht bij elkaar aanwezig zijn op choromosoom 6. Daarnaast kent ieder MHC-gen een groot aantal verschillende allelen. Hierdoor zijn een groot aantal verschillende MHCmoleculen binnen de menselijke populatie aanwezig. Het is daarom erg onwaarschijnlijk dat twee mensen exact dezelfde set van MHC-moleculen bezitten. 3A. Hoe groot is de overeenkomst in MHC-allelen tussen ouder en kind? 3B. Hoe groot is de overeenkomst in MHC-allelen tussen broer en zus? 3C. Hoe groot is de overeenkomst in MHC-allelen tussen eeneiige tweelingen? Sommige immuunreacties zijn helaas te sterk van aard. Het immuunsysteem reageert dan hypersensitief op het lichaamsvreemde antigeen, het allergeen, en dit heeft een allergische reactie tot gevolg. 4A. Welke cellen van het immuunsysteem zijn betrokken bij een allergische reactie? De typische allergische reactie bestaat uit niezen, een loopneus, tranende ogen en een moeizame ademhaling doordat de gladde spieren rondom de ademhalingswegen contraheren. Na een eerste contact met het allergeen ontstaan er plasmacellen, die IgE-antilichamen produceren tegen het allergeen. Deze IgE kunnen met hun Fc-gedeelte binden aan de membraan van mestcellen. Bij hernieuwd contact met het antigeen kunnen de IgE-moleculen aan het antigeen binden, maar de mestcel met het IgE kan ook binden aan het antigeen. Dit zet de mestcellen aan tot degranulatie: ze scheiden histamine en andere ontstekingsveroorzakende stoffen uit.

16 4B. Noem een aantal bekende allergenen. 4C. Een acute allergische reactie kan bij sommige mensen een anafylactische shock veroorzaken. Dit treedt op als meerdere mestcellen tegelijkertijd histamine afgeven. Wat is het grootste gevaar van een anafylactische shock? 4D. Welk medicijn kan dit effect weer teniet doen? Een andere ontsporing van het immuunsysteem is de ontwikkeling van een autoimmuunziekte. Het immuunsysteem verliest dan de mogelijkheid om lichaamseigen antigen te herkennen en valt vervolgens bepaalde lichaamseigen moleculen of cellen aan. Hoe autoimmuunziektes precies ontstaan is nog onbekend. Wel is ontdekt dat bepaalde MHC-allelen geassocieerd zijn met het optreden van bepaalde auto-immuunziektes. 5. Welke ziektes zijn auto-immuunziektes? Het ontbreken van maar één component kan al leiden tot een niet functioneel immuunsysteem. De immuundeficiëntie die zo ontstaat kan zowel aangeboren als verworven zijn. Meestal is dan òf de humorale òf de cellulaire respons verstoord. Bij SCID-patiënten (Severe Combined ImmunoDeficiency) zijn echter beide responses afwezig. Een kleine infectie kan dan al levensbedreigend zijn. 6. Welke behandelingsmethoden zijn er mogelijk voor patiënten met SCID? Verworven immuundeficiëntie kan onder andere ontstaan door: ondervoeding (komt het meeste voor) ziekte van Hodgkin (kanker van de lymfeknopen) AIDS (meest bekend) AIDS (acquired immune deficiency syndrome) werd voor het eerst ontdekt in de jaren '80 bij homosexuele mannen in Amerika. 7A. Welke cellen van het immuunsysteem zijn met name aangetast in patiënten met AIDS? 7B. Bij de infectie van T-cellen door HIV zijn membraanreceptoren betrokken. (Zie de paragraaf "Membrane proteins and their functions" in hoofdstuk 8 van Campbell.) Welke receptoren is/zijn dat?

17 Het virus dat AIDS veroorzaakt noemt men HIV (human immunodeficiency virus). Dit kan T- helpercellen en macrofagen binden en infecteren, en zich vervolgens vermenigvuldigen met behulp van eigen enzymen en enzymen van de gastheercel. In het begin van de infectie met HIV lijkt het alsof het immuunsysteem in staat is om een effectieve reactie te starten. Het virus neemt in aantal af en er worden antilichamen tegen het virus gemaakt. Bij het vermoeden op een HIV-infectie test men het bloed op deze antilichamen: indien deze aanwezig zijn is de persoon HIV- of sero-positief. Gedurende 3-10 jaar neemt de hoeveelheid virussen toe en treedt er langzamerhand een verlies van functionele immuuncellen op. Uiteindelijk ontwikkelt de HIV-positieve persoon AIDS en is zowel de humorale als de cellulaire respons verloren gegaan. 8. Waarom is het zo moeilijk een vaccin te maken tegen HIV?

Vragen bij de oefen- en zelftoetsmodule bij het eerstejaarsvak Biologie van dieren, februari 2013

Vragen bij de oefen- en zelftoetsmodule bij het eerstejaarsvak Biologie van dieren, februari 2013 Immunologie Vragen bij de oefen- en zelftoetsmodule bij het eerstejaarsvak Biologie van dieren, februari 2013 Deze module behandelt een deel van hoofdstuk 42: Circulation and Gas Exchange en 43: 'The Immune

Nadere informatie

Immunologie. Afweer. Wij leven als levende organismen in evenwicht met onze omgeving

Immunologie. Afweer. Wij leven als levende organismen in evenwicht met onze omgeving Immunologie Afweer 1 Wij leven als levende organismen in evenwicht met onze omgeving Verstoring van het evenwicht tussen organisme en omgeving kan ertoe leiden dat ons lichaam door indringers uit de omgeving

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Het immuunsysteem Ons immuunsysteem beschermt ons tegen allerlei ziekteverwekkers, zoals bacteriën, parasieten en virussen, die ons lichaam binnen dringen.

Nadere informatie

Afweer: 3 Barrières / Wat / Waar

Afweer: 3 Barrières / Wat / Waar Afweer: 3 Barrières / Wat / Waar ASPECIFIEKE AFWEER Primaire / Externe bescherming (fysieke barrière) (AANGEBOREN) Secundaire / Interne bescherming (cellulaire / biochemische barrière) SPECIFIEKE AFWEER

Nadere informatie

Diagnostische toets Van HIV tot AIDS?

Diagnostische toets Van HIV tot AIDS? Diagnostische toets Van HIV tot AIDS? Moleculen 1. Basenparing In het DNA vindt basenparing plaats. Welke verbinding brengt een basenpaar tot stand? A. Peptidebinding B. Covalente binding C. Zwavelbrug

Nadere informatie

[IMMUNOLOGIE PORTFOLIO]

[IMMUNOLOGIE PORTFOLIO] 2014 Immunologie.webwetenschap.nl Jacko van de wetering [IMMUNOLOGIE PORTFOLIO] De opdrachten van immunologie bij elkaar gezet in het opdracht. Inhoud Plan van aanpak... 5 Plan van aanpak... 5 Doelgroep

Nadere informatie

Antwoorden Biologie Deel 1: Hoofdstuk 9, Afweer

Antwoorden Biologie Deel 1: Hoofdstuk 9, Afweer Antwoorden Biologie Deel 1: Hoofdstuk 9, Afweer Antwoorden door een scholier 1813 woorden 17 augustus 2010 5,8 5 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Hoofdstuk 9 9.1 (Deze paragraaf gaat over huid

Nadere informatie

Chapter 6. Nederlandse samenvatting

Chapter 6. Nederlandse samenvatting Chapter 6 Nederlandse samenvatting Chapter 6 122 Nederlandse samenvatting Het immuunsysteem Het immuunsysteem (of afweersysteem) beschermt het lichaam tegen lichaamsvreemde en ziekmakende organismen zoals

Nadere informatie

Ziekteverwekkende micro-organismen dringen via lichaamsopeningen het lichaam binnen:

Ziekteverwekkende micro-organismen dringen via lichaamsopeningen het lichaam binnen: IMMUNITEIT 1 Immuniteit Het lichaam van mens en dier wordt constant belaagd door organismen die het lichaam ziek kunnen maken. Veel van deze ziekteverwekkers zijn erg klein, zoals virussen en bacteriën.

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 9 afweer

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 9 afweer Samenvatting Biologie Hoofdstuk 9 afweer Samenvatting door een scholier 1970 woorden 31 mei 2011 7,4 6 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar HOOFDSTUK 9 Afweer Je afweersysteem maakt onderscheid

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 7 Bescherming

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 7 Bescherming Samenvatting Biologie Hoofdstuk 7 Bescherming Samenvatting door een scholier 1136 woorden 21 juni 2011 8 1 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou BASISSTOF 1 DE HUID EN HET ONDERHUIDSE

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting FcaRI als therapeutische target voor het verminderen van IgA-geïnduceerde neutrofielen activatie De slijmvliezen (mucosale weefsels), zoals bijvoorbeeld in de luchtwegen en het

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Thema 7, Bescherming

Samenvatting Biologie Thema 7, Bescherming Samenvatting Biologie Thema 7, Bescherming Samenvatting door een scholier 1387 woorden 20 januari 2006 7,4 143 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Hoofdstuk 7 Bescherming Basisstof 1:

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting De cellen van het menselijke immuunsysteem kunnen grotendeels worden verdeeld in een aangeboren (innate) en een verworven (adaptieve) tak. De cellen van het aangeboren immuunsysteem vormen een eerste lijn

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting Introductie Wat zijn T cellen? T cellen zijn witte bloedcellen die een cruciale rol spelen bij het beschermen tegen ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën. Dit doen zij door middel van

Nadere informatie

DC-SIGN + cellen een rol spelen in de opruiming van dode thymocyten uit de cortex van de humane thymus (Hoofdstuk 2). De co-expressie van het

DC-SIGN + cellen een rol spelen in de opruiming van dode thymocyten uit de cortex van de humane thymus (Hoofdstuk 2). De co-expressie van het : Hematopoietische antigeen presenterende cellen in de cortex van de humane thymus: Aanwijzingen voor een rol in selectie en verwijdering van apoptotische thymocyten. Het immune systeem van (gewervelde)

Nadere informatie

Het vaccin waarmee de meisjes worden geïnjecteerd, beschermt onder andere tegen HPV18.

Het vaccin waarmee de meisjes worden geïnjecteerd, beschermt onder andere tegen HPV18. Examentrainer Vragen HPV-vaccinatie Baarmoederhalskanker is een vorm van kanker die relatief vaak voorkomt bij vrouwen. De ziekte kan zijn veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus (HPV).

Nadere informatie

1 De huid en bescherming Waar beschermt onze huid ons eigenlijk allemaal tegen?

1 De huid en bescherming Waar beschermt onze huid ons eigenlijk allemaal tegen? Samenvatting door Y. 1076 woorden 27 januari 2015 8,9 6 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou 1 De huid en bescherming Waar beschermt onze huid ons eigenlijk allemaal tegen? Onze huid

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting. Inleiding

Nederlandse samenvatting. Inleiding Nederlandse samenvatting 157 Inleiding Het immuunsysteem (afweersysteem) is een systeem in het lichaam dat werkt om infecties en ziekten af te weren. Het Latijnse woord immunis betekent vrijgesteld, een

Nadere informatie

Chapter 9. Nederlandse samenvatting

Chapter 9. Nederlandse samenvatting Chapter 9 Nederlandse samenvatting 150 Samenvatting NEDERLANDSE SAMENVATTING De natuurlijke afweer van het lichaam wordt verzorgd door het immuunsysteem. Zonder immuunsysteem zouden pathogenen zoals virussen

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting. (voor iedereen dus )

Nederlandse samenvatting. (voor iedereen dus ) (voor iedereen dus ) Iedere dag staan we bloot aan ontelbare schadelijke micro-organismen en stoffen. Om te overleven is het immuunsysteem constant in actie om deze factoren in ons lichaam te bestrijden.

Nadere informatie

Samenvatting door een scholier 2064 woorden 18 maart keer beoordeeld. Biologie Hoofdstuk 9 9.1

Samenvatting door een scholier 2064 woorden 18 maart keer beoordeeld. Biologie Hoofdstuk 9 9.1 Samenvatting door een scholier 2064 woorden 18 maart 2004 7 20 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Biologie Hoofdstuk 9 9.1 Op 1 cm2 miljoenen micro-organismen. Escherichia coli: darmbacterie die

Nadere informatie

6,9. Praktische-opdracht door een scholier 1495 woorden 3 april keer beoordeeld

6,9. Praktische-opdracht door een scholier 1495 woorden 3 april keer beoordeeld Praktische-opdracht door een scholier 1495 woorden 3 april 2007 6,9 19 keer beoordeeld Vak ANW Inhoud 1. Wat is AIDS? 2. Wat is HIV? 3. Hoe werkt het ziekteverloop van AIDS? 4. Wat doet het immuunsysteem

Nadere informatie

Appendices. Nederlandse samenvatting 148. Dit proefschrift op één pagina 152. Dankwoord 153. About the author 155. List of publications 156

Appendices. Nederlandse samenvatting 148. Dit proefschrift op één pagina 152. Dankwoord 153. About the author 155. List of publications 156 Appendices Nederlandse samenvatting 148 Dit proefschrift op één pagina 152 Dankwoord 153 About the author 155 List of publications 156 148 Nederlandse samenvatting Dendritische cellen en macrofagen in

Nadere informatie

Bloed, Afweer en Infectieziekten

Bloed, Afweer en Infectieziekten Bloed, Afweer en Infectieziekten Functies Vervoer van stoffen O 2 van longen naar cellen CO 2 van cellen naar longen Voedingstoffen van de dunne darm naar cellen Ureum van de lever naar de nieren Hormonen

Nadere informatie

OEFENEN EXAMENVRAGEN AFWEER VWO 2002-2006

OEFENEN EXAMENVRAGEN AFWEER VWO 2002-2006 OEFENEN EXAMENVRAGEN AFWEER VWO 2002-2006 Examen 2002-II Monoklonale antistoffen tekst 1: 1 De monoklonale antistoftechniek, waarvoor in 1984 de Nobelprijs is toegekend aan 2 Kohler en Milstein, maakte

Nadere informatie

biologie voor jouw ; klas 5 havo ; hoofdstuk 7 bescherming en evenwicht Hoofdstuk 7 paragraaf 1 de huid beschermd tegen invloeden van buitenaf en

biologie voor jouw ; klas 5 havo ; hoofdstuk 7 bescherming en evenwicht Hoofdstuk 7 paragraaf 1 de huid beschermd tegen invloeden van buitenaf en biologie voor jouw ; klas 5 havo ; hoofdstuk 7 bescherming en evenwicht Hoofdstuk 7 paragraaf 1 de huid beschermd tegen invloeden van buitenaf en gaat waterverlies door verdamping tegen. 1. de opperhuid:

Nadere informatie

Samenvatting Biologie H9 + 6.5

Samenvatting Biologie H9 + 6.5 Samenvatting Biologie H9 + 6.5 9.1 Ziekteverwekkers Kenmerken van groepen organismen waartoe ziekteverwekkers kunnen behoren: Bacteriën: produceren giftige stoffen ziek, meestal wordt er antibiotica tegen

Nadere informatie

Samenvatting. Figuur 1. Een T cel gemedieerde immuun response. APC: antigen presenterende cel; Ag: antigen; TCR: T cel receptor.

Samenvatting. Figuur 1. Een T cel gemedieerde immuun response. APC: antigen presenterende cel; Ag: antigen; TCR: T cel receptor. Samenvatting Het immuunsysteem Het menselijke lichaam bevat een uniek systeem, het immuunsysteem, wat ons beschermt tegen ongewenste en schadelijk indringers (ook wel lichaamsvreemde substanties of pathogenen

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/29019 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Ariotti, Silvia Title: Function and behavior of CD8+ T cells in the skin Issue

Nadere informatie

Afweer en Immuniteit

Afweer en Immuniteit Afweer en Immuniteit Foto: Wim van Egmond over drie linies van afweer en vaccinatie Je lichaam wordt gedurende je leven voortdurend aangevallen door ziekteverwekkers. Meestal merk je daar niets van omdat

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING

NEDERLANDSE SAMENVATTING 112 NEDERLANDSE SAMENVATTING Immuunsysteem Het immuunsysteem bestaat uit een samenwerkingsverband tussen verschillende cellen in het lichaam die samenwerken om schadelijke cellen en organismen (kankercellen,

Nadere informatie

Appendix. Nederlandse samenvatting voor niet-ingewijden

Appendix. Nederlandse samenvatting voor niet-ingewijden I Nederlandse samenvatting voor niet-ingewijden Inleiding Het centraal zenuwstelsel Het centraal zenuwstelsel (CZS) bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Het is opgebouwd uit miljarden cellen. Het

Nadere informatie

Inleiding. Chapter 11. Achtergrond en doel van het onderzoek

Inleiding. Chapter 11. Achtergrond en doel van het onderzoek Chapter 11 Inleiding Achtergrond en doel van het onderzoek Kanker is na hart en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Per jaar wordt in Nederland bij ongeveer 70.000 mensen kanker vastgesteld

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting 171 172 Nederlandse samenvatting NEDERLANDSE SAMENVATTING Met vaccinaties kunnen veel ziektes voorkomen worden, zoals de mazelen, de rode hond en de griep. Echter een vaccin voor het voorkomen van kanker

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting Respiratoir syncytieel virus Het respiratoir syncytieel virus (RSV) is een veroorzaker van luchtweginfectiesvan de mens. Het komt bij de mens met name in het winterseizoen voor.

Nadere informatie

Bescherming Evenwicht

Bescherming Evenwicht Examen Voorbereiding Bescherming Evenwicht Teylingen College Leeuwenhorst 2015/2016 Thema 7 Bescherming en Evenwicht Begrippenlijst: Begrip Melanocyt Temperatuurregulatie Pathogenen Infectie Lichaamsvreemd

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting. Methodes van antilichaam therapie voor kanker

Nederlandse samenvatting. Methodes van antilichaam therapie voor kanker Nederlandse samenvatting Methodes van antilichaam therapie voor kanker Methodes van antilichaam therapie voor kanker 151 INTRODUCTIE TOT HET IMMUUNSYSTEEM Dagelijks wordt de mens blootgesteld aan een uitgebreid

Nadere informatie

naast natuurlijke immuniteit ook techniek van kunstmatige immuniteit

naast natuurlijke immuniteit ook techniek van kunstmatige immuniteit Thema 7:Het menselijk afweersysteem Micro-organisme of lichaamsvreemde stof dringt ons lichaam binnen homeostase wordt verstoord activatie van afweer- of immuunsysteem specifieke afweermechanismen (adaptieve

Nadere informatie

6,7. Samenvatting door een scholier 2957 woorden 16 maart keer beoordeeld

6,7. Samenvatting door een scholier 2957 woorden 16 maart keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 2957 woorden 16 maart 2005 6,7 143 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie overal Paragraaf 13.1 Afweersystemen Als ziekteverwekkers het lichaam binnen willen komen

Nadere informatie

Samenvatting voor niet-ingewijden

Samenvatting voor niet-ingewijden Het immuun systeem Het immuun systeem is erg complex en vele celtypes dragen bij aan de bescherming tegen virussen en bacteriën. Voor het begrip van dit proefschrift zijn vooral de T cellen van belang.

Nadere informatie

Samenvatting Biologie H7 Bescherming

Samenvatting Biologie H7 Bescherming Samenvatting Biologie H7 Bescherming Samenvatting door N. 1845 woorden 6 november 2010 7,7 5 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Biologie H7 Bescherming Paragraaf 1 De opperhuid: heeft

Nadere informatie

Signaaltransductie versie

Signaaltransductie versie Signaaltransductie versie 2015-2016 Vragen bij COO over hoofdstuk 16 van Alberts Essential Cell Biology, 4e druk De vragen die voorkomen in het COO-programma zijn op dit formulier weergegeven. Het is de

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting. Baarmoederhalskanker en het humaan papillomavirus

Nederlandse samenvatting. Baarmoederhalskanker en het humaan papillomavirus Nederlandse samenvatting Baarmoederhalskanker en het humaan papillomavirus Baarmoederhalskanker is de op een na meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Elk jaar krijgen wereldwijd ongeveer 500.000

Nadere informatie

Citation for published version (APA): de Wit, J. (2012). B and T cell crosstalk in anti-bacterial immune responses Amsterdam

Citation for published version (APA): de Wit, J. (2012). B and T cell crosstalk in anti-bacterial immune responses Amsterdam UvA-DARE (Digital Academic Repository) B and T cell crosstalk in anti-bacterial immune responses de Wit, J. Link to publication Citation for published version (APA): de Wit, J. (2012). B and T cell crosstalk

Nadere informatie

HEMOPATHOLOGIE HFDST 1: NORMALE ARCHITECTUUR EN IMMUUNRESPONS IN HET LYMFOÏDE WEEFSEL 3

HEMOPATHOLOGIE HFDST 1: NORMALE ARCHITECTUUR EN IMMUUNRESPONS IN HET LYMFOÏDE WEEFSEL 3 HEMOPATHOLOGIE Geen histologische foto's op examen! Prof. van den Oord INHOUDSOPGAVE HFDST 1: NORMALE ARCHITECTUUR EN IMMUUNRESPONS IN HET LYMFOÏDE WEEFSEL 3 1. INLEIDING 3 1.1. AFWIJKINGEN IN BLOED IN

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Het menselijke lichaam kan zich op vele manieren goed beschermen tegen binnendringende ziekteverwekkers. Hierbij speelt het immuunsysteem een zeer belangrijke rol. Het immuunsysteem

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/18692 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Herbert-Fransen, Marieke Fernande Title: Targeting the tumor-draining area : local

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting Nederlandse samenvatting Hematopoiesis Een volwassen mens heeft ongeveer vijf liter bloed waarin zich miljarden cellen bevinden. Deze cellen zijn onder te verdelen op basis van

Nadere informatie

van het onderzoek worden beschreven in hoofdstuk 4. In dit model wordt een primaire immuunrespons nagebootst. Daarbij wordt gebruik gemaakt van B

van het onderzoek worden beschreven in hoofdstuk 4. In dit model wordt een primaire immuunrespons nagebootst. Daarbij wordt gebruik gemaakt van B Samenvatting Het afweersysteem is er op gericht om bescherming te bieden tegen virussen en bacteriën, waaraan ieder mens dagelijks wordt bloot gesteld. Wanneer het lichaam hierdoor bedreigd wordt dan treedt

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting Schistosomen en het immuunsysteem van de gastheer De parasieten van de schistosoma familie zoals Schistosoma mansoni en Schistosoma haematobium veroorzaken de ziekte schistosomiasis, ook wel

Nadere informatie

Signaaltransductie en celcyclus (COO 6)

Signaaltransductie en celcyclus (COO 6) Signaaltransductie en celcyclus (COO 6) oefen- en zelftoets-module behorende bij hoofdstuk 9 en 12 van Unit 1 van Campbell, 10 e druk versie 2014-2015 Communicatie 1. Hier zie je drie manieren waarop een

Nadere informatie

Immuunreactie tegen virussen

Immuunreactie tegen virussen Samenvatting Gedurende de laatste eeuwen hebben wereldwijde uitbraken van virussen zoals pokken, influenza en HIV vele levens gekost. Echter, vooral in de westerse wereld zijn de hoge sterftecijfers en

Nadere informatie

Samenvatting. Nederlandse samenvatting

Samenvatting. Nederlandse samenvatting Page 143 Samenvatting Onder normale omstandigheden inhaleert een volwassen menselijke long zo n 11.000 liter lucht per dag. Naast deze normale lucht worden er ook potentieel toxische stoffen en micro-organismen,

Nadere informatie

Samenvating in het Nederlands

Samenvating in het Nederlands Samenvating in het Nederlands Inleiding Dit proefschrift gaat over de behandeling van solide tumoren met immuuntherapie. Het immuunsysteem herkent en bestrijdt niet alleen schadelijke virussen, bacteriën

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting Hexachloorbenzeen

Nederlandse samenvatting Hexachloorbenzeen Hexachloorbenzeen Hexachloorbenzeen (HCB; C 6 Cl 6 ) is een organochloorverbinding (Figuur 1) die in het verleden werd gebruikt als bestrijdingsmiddel tegen schimmels. Mede door de schadelijke effecten

Nadere informatie

Het HLA-systeem De relatie tussen HLA en bloedtransfusie

Het HLA-systeem De relatie tussen HLA en bloedtransfusie Het HLA-systeem De relatie tussen HLA en bloedtransfusie HLA, Ig-allotypen en erytrocytenbloedgroepen De werking van ons immuunsysteem is gebaseerd op het vermogen om onderscheid te maken tussen eigen

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING VOOR NIET-INGEWIJDEN DE AFWEER TEGEN BACTERIELE ENDOTOXINE: DE ROL HIERIN VAN CD14, LBP EN BPI

NEDERLANDSE SAMENVATTING VOOR NIET-INGEWIJDEN DE AFWEER TEGEN BACTERIELE ENDOTOXINE: DE ROL HIERIN VAN CD14, LBP EN BPI NEDERLANDSE SAMENVATTING VOOR NIET-INGEWIJDEN DE AFWEER TEGEN BACTERIELE ENDOTOXINE: DE ROL HIERIN VAN CD14, LBP EN BPI Infectie met ziekteverwekkende bacterien, of de verplaatsing van bacterign, zoals

Nadere informatie

hoofdstuk 11 9/21/00 1:12 PM Pagina 203 Samenvatting in het Nederlands

hoofdstuk 11 9/21/00 1:12 PM Pagina 203 Samenvatting in het Nederlands hoofdstuk 11 9/21/00 1:12 PM Pagina 203 Samenvatting in het Nederlands hoofdstuk 11 9/21/00 1:12 PM Pagina 204 204 SAMENVATTING IN HET NEDERLANDS Inleiding Het humaan immuundeficiëntie virus (HIV) is de

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting. Nederlandse samenvatting

Nederlandse Samenvatting. Nederlandse samenvatting Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting Het menselijke Respiratoir Syncytieel Virus (RSV) is wereldwijd oorzaak nummer 1 van virale luchtweginfecties bij kinderen. In de geïndustrialiseerde wereld

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/42996 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Gram., A.M. Title: Mechanisms of immune evasion in Epstein-Barr virus infection

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. 1. Medische achtergrondkennis 9 - Anatomie en fysiologie 10 - Ziektebeelden 17

Inhoud. Inleiding 7. 1. Medische achtergrondkennis 9 - Anatomie en fysiologie 10 - Ziektebeelden 17 Inhoud Inleiding 7 1. 9 - Anatomie en fysiologie 10 - Ziektebeelden 17 2. Zorgvraag verhelderen 23 - Recepten 24 - Zelfzorgvragen 30 3. Geneesmiddelen 37 - Medicijnen tegen griep en verkoudheid 38 - De

Nadere informatie

4. Bereiden 49 - Rekenen 50 - Bereiden 52. 8. Persoonlijke groei 81 - Feedback 82

4. Bereiden 49 - Rekenen 50 - Bereiden 52. 8. Persoonlijke groei 81 - Feedback 82 Inhoud Inleiding 7 1. 9 - Virussen en bacteriën 10 - Het afweersysteem 14 - Ziektebeelden 19 2. Verhelderen van de zorgvraag 25 - Recepten 26 - Zelfzorgvragen 33 3. Geneesmiddelen 39 - Medicijnen tegen

Nadere informatie

De immunologische achtergrond van orale tolerantie. Femke Broere Assistant professor

De immunologische achtergrond van orale tolerantie. Femke Broere Assistant professor De immunologische achtergrond van orale tolerantie Femke Broere Assistant professor Artritis (Osteo)artritis Slijtage? Immunologisch? Christopher B. Little & David J. Hunter Nature Reviews Rheumatology

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/37233 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Tummers, Bart Title: Human papillomavirus targets crossroads in immune signaling

Nadere informatie

vwo bescherming van het interne milieu 2010

vwo bescherming van het interne milieu 2010 vwo bescherming van het interne milieu 2010 Immunoglobuline-concentraties Bij een pasgeborene zijn de lymfeknopen en de milt nog onderontwikkeld. Na de geboorte komt de ontwikkeling van het afweersysteem

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. 1. Medische achtergrondkennis 9 - Virussen en bacteriën 10 - Het afweersysteem 14 - Ziektebeelden 19

Inhoud. Inleiding 7. 1. Medische achtergrondkennis 9 - Virussen en bacteriën 10 - Het afweersysteem 14 - Ziektebeelden 19 Inhoud Inleiding 7 1. 9 - Virussen en bacteriën 10 - Het afweersysteem 14 - Ziektebeelden 19 2. De intake 25 - Ernst van de klachten 26 - Het intakegesprek 27 3. Geneesmiddelen 33 - Medicijnen tegen kinderziektes

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting Samenvatting Niertransplantatie Patiënten met eindstadium nierfalen zijn voor hun overleving afhankelijk van nierfunctievervangende therapie zoals nierdialyse of het ondergaan

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. 1. Medische achtergrondkennis 9 - Anatomie en fysiologie 10 - Ziektebeelden 17

Inhoud. Inleiding 7. 1. Medische achtergrondkennis 9 - Anatomie en fysiologie 10 - Ziektebeelden 17 Inhoud Inleiding 7 1. 9 - Anatomie en fysiologie 10 - Ziektebeelden 17 2. De intake 23 - Ernst van de klachten 24 - Het intakegesprek 26 3. Geneesmiddelen 31 - Medicijnen tegen griep en verkoudheid 32

Nadere informatie

Chapter 9. Nederlandse samenvatting voor de leek

Chapter 9. Nederlandse samenvatting voor de leek Chapter 9 Nederlandse samenvatting voor de leek 164 Chapter 9 Nederlandse samenvatting voor de leek Baarmoederhalskanker Baarmoederhalskanker wordt jaarlijks wereldwijd bij ongeveer 470.000 vrouwen geconstateerd,

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting, Dankwoord, Curriculum Vitae, List of publications

Nederlandse samenvatting, Dankwoord, Curriculum Vitae, List of publications , Dankwoord, Curriculum Vitae, List of publications Nederlandse samenvatting Respiratoir syncytieel virus (RSV, beter bekend als het RS-virus) is bij zuigelingen de meest voorkomende oorzaak van ernstige

Nadere informatie

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/19745 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/19745 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/19745 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Faaij, Claudia Margaretha Johanna Maria Title: Cellular trafficking in haematological

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/38737 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Goeij, Bart E.C.G. de Title: Antibody-drug conjugates in cancer Issue Date: 2016-04-13

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting In het menselijk lichaam heeft het maagdarmstelsel de belangrijke taak om het voedsel te verteren en voedingsstoffen tot zich te nemen. Om deze functie uit te voeren bestaat het

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: De geschiedenis van Aids

Hoofdstuk 1: De geschiedenis van Aids Praktische-opdracht door een scholier 3352 woorden 19 februari 2003 6,8 60 keer beoordeeld Vak ANW Het onderwerp van dit artikel is de ziekte Aids. Jaarlijks sterven er enkele honderden mensen aan Aids.

Nadere informatie

IMMUUN WORDEN EN BLIJVEN

IMMUUN WORDEN EN BLIJVEN IMMUUN WORDEN EN BLIJVEN Gezond zijn vinden we belangrijk. Je merkt het misschien niet, maar we komen veel ziekteverwekkers tegen in ons dagelijks leven. Het lichaam heeft allerlei manieren om die ziekteverwekkers

Nadere informatie

College 15 Allergie

College 15 Allergie College 15 Allergie 13-11-2013 Dit college gaat over allergie. Wat is precies een allergie? Welke immunologische mechanismen steken hier achter? Waarom ontstaat een atopie? Zijn er middelen om een allergie

Nadere informatie

Cytokinen. door dr. A.J.M. van Oosterhout Farmacologie, Faculteit Farmacie Universiteit Utrecht

Cytokinen. door dr. A.J.M. van Oosterhout Farmacologie, Faculteit Farmacie Universiteit Utrecht 108 1 Cytokinen door dr. A.J.M. van Oosterhout Farmacologie, Faculteit Farmacie Universiteit Utrecht 1. Inleiding 108 3 2. Historie 108 3 3. Produktie 108 3 4. Eigenschappen 108 5 5. Meetmethoden 108 6

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/35155 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Hussaarts, Leonie Title: Immune modulation by schistosomes : mechanisms of T helper

Nadere informatie

Wat is een allergie? Afweersysteem

Wat is een allergie? Afweersysteem De allergie survivalgids 15 Hoofdstuk 1 Wat is een allergie? Afweersysteem Voordat we uitleggen wat een allergie is, is het handig dat je eerst weet wat een afweersysteem is. Het afweersysteem van je lichaam

Nadere informatie

Afweer. 3.1 Afweer. BSL ID 1606_9789031346837 ALG_A4_1KMM Anatomie en fysiologie niveau 4 Pre Press Zeist 04/09/2007 Pg. 126

Afweer. 3.1 Afweer. BSL ID 1606_9789031346837 ALG_A4_1KMM Anatomie en fysiologie niveau 4 Pre Press Zeist 04/09/2007 Pg. 126 Afweer 3 Ons lichaam staat bloot aan allerlei schadelijke invloeden. De huid komt in contact met gevaarlijke stoffen en wordt bezet (gekoloniseerd) door bacteriën zoals bepaalde stafylokokkenstammen. Ook

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Introductie Zoals de titel aangeeft, gaat dit proefschrift over het bestuderen van T cel differentiatie door middel van genetische barcoding. Ik ben mij er terdege van bewust dat alleen al deze titel als

Nadere informatie

HOMEOSTASE. Biologie Havo. Docent: A. Sewsahai HENRY N. HASSENKHAN SCHOLENGEMEENSCHAP LELYDORP [HHS-SGL]

HOMEOSTASE. Biologie Havo. Docent: A. Sewsahai HENRY N. HASSENKHAN SCHOLENGEMEENSCHAP LELYDORP [HHS-SGL] HOMEOSTASE Biologie Havo HENRY N. HASSENKHAN SCHOLENGEMEENSCHAP LELYDORP [HHS-SGL] Docent: A. Sewsahai DOELSTELLINGEN De student moet aan het einde van de les de homeostase bij de mens kunnen beschrijven

Nadere informatie

Samenvatting SAMENVATTING

Samenvatting SAMENVATTING SAMENVATTING Een karakteristieke eigenschap van astma is ontsteking van de luchtwegen. Deze ontsteking wordt gekenmerkt door een toename van ontstekingscellen in het longweefsel. De overgrote meerderheid

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/45885 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Kersten, K. Title: Pulling the strings on anti-cancer immunity Issue Date: 2017-02-07

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Het mucosale immuunsysteem Het afweersysteem beschermt het lichaam tegen infecties met bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. De huid en de mucosale weefsels zoals bijvoorbeeld

Nadere informatie

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/28275 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/28275 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/28275 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: O Flynn, Joseph Title: Properdin-dependent activation and control of immune-homeostasis

Nadere informatie

Leereenheid. Specifieke en Aspecifieke immuniteit

Leereenheid. Specifieke en Aspecifieke immuniteit Leereenheid Specifieke en Aspecifieke immuniteit INHOUDSOPGAVE 1. INTRODUCTIE 3 2. LEERDOELEN 3 3. STUDIEAANWIJZINGEN 4 4. LEERKERN 4 4.1 AFWEER 5 4.2 IMMUUNSYSTEEM 7 5. ZELFTOETS 13 6. DE VOOR DEZE LEEREENHEID

Nadere informatie

1 De afweer van de mens

1 De afweer van de mens 1 1 De afweer van de mens G.T. Rijkers Inhoud 1.1 Het immuunsysteem beschermt tegen infecties en tumoren 1.2 De intacte huid en slijmvliezen vormen een eerste barrière tegen potentiële binnendringers 1.3

Nadere informatie

in de route kunnen activeren. Een groep van enzymen die ook deel uitmaken van deze cascade zijn de mitogen-activated protein kinases (MAP kinases).

in de route kunnen activeren. Een groep van enzymen die ook deel uitmaken van deze cascade zijn de mitogen-activated protein kinases (MAP kinases). Samenvatting Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 1 geeft een algemene introductie tot de immuunresponsen die worden opgewekt door helminthen; wormen, waarvan de meeste soorten parasitair zijn. Twee typen zijn te onderscheiden:

Nadere informatie

Samenvatting voor niet-immunologen

Samenvatting voor niet-immunologen Samenvatting voor niet-immunologen 129 Samenvatting voor niet-immunologen ACHTERGROND Het menselijk lichaam beschikt over een goed verdedigingssysteem dat bestaat uit natuurlijke barrières zoals de huid

Nadere informatie

Naslagwerk VMBO. bloed en afweer

Naslagwerk VMBO. bloed en afweer bloed en afweer Naslagwerk VMBO Bloed en afweer bloed en afweer Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Bloed 1.1 Inleiding 2 1.2 Bestanddelen van bloed 2 1.3 Bloedgroepen 4 Hoofdstuk 2 Bloeddonatie en transfusie 2.1

Nadere informatie

Bloed en Afweer. Naslagwerk

Bloed en Afweer. Naslagwerk Bloed en Afweer inhoudsopgave 1 Bloed... 3 1.1 inleiding............................... 3 1.2 bestanddelen van bloed.................. 3 1.3 bloedgroepen... 5 2 Bloeddonatie en transfusie.... 8 2.1 inleiding...............................

Nadere informatie

Immune activation and lineage fate decisions: Inducing a shift of program Libregts, Sten

Immune activation and lineage fate decisions: Inducing a shift of program Libregts, Sten UvA-DARE (Digital Academic Repository) Immune activation and lineage fate decisions: Inducing a shift of program Libregts, Sten Link to publication Citation for published version (APA): Libregts, S. F.

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Inleiding Reuma is een verzamelnaam voor een groot aantal ernstige aandoeningen van het bewegingsapparaat, waarbij gewrichtsklachten een belangrijke rol spelen. Reumatoïde artritis (RA) is een vorm van

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting 6 78 Nederlandse samenvatting Colon kanker Colon (dikke darm) kanker is één van de meest voorkomende kankers en is de tweede doodsoorzaak door kanker in geïndustrialiseerde landen. Het voorstadium van

Nadere informatie

CHAPTER 10. Nederlandse samenvatting

CHAPTER 10. Nederlandse samenvatting CHAPTER 10 Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Al sinds mensenheugenis is het mensen opgevallen dat infectieziekten bij de ene persoon veel ernstiger verlopen dan bij de andere. Terwijl

Nadere informatie

Afweer en Samenwerking over samenwerkende afweercellen en problemen met het afweersysteem

Afweer en Samenwerking over samenwerkende afweercellen en problemen met het afweersysteem HAVO Afweer en Samenwerking over samenwerkende afweercellen en problemen met het afweersysteem Arjan is sinds een paar weken terug van vakantie. Hij is met twee vrienden een week naar Egypte geweest met

Nadere informatie

Appendix. Nederlandse Samenvatting

Appendix. Nederlandse Samenvatting Appendix Nederlandse Samenvatting Nederlandse samenvatting INLEIDING Cooperia oncophora is de voornaamste dunne darm nematode bij runderen in streken met een gematigd klimaat, zoals West Europa. Dieren

Nadere informatie

6,9. Werkstuk door een scholier 1909 woorden 27 juni keer beoordeeld. Wat is Aids?

6,9. Werkstuk door een scholier 1909 woorden 27 juni keer beoordeeld. Wat is Aids? Werkstuk door een scholier 1909 woorden 27 juni 2004 6,9 17 keer beoordeeld Vak ANW Wat is Aids? Het Aids-virus, dat staat voor aquired immune deficiency syndrome, wordt veroorzaakt door het HIV-virus.

Nadere informatie