Duidelijkheid rondom garantieregels

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Duidelijkheid rondom garantieregels"

Transcriptie

1 Duidelijkheid rondom garantieregels Waarom Remarketing Lounge, 12 oktober 2017, Groot Kievitsdal, Baarn

2 Waarom Wet- en regelgeving rondom garantie en conformiteit is complex & diffuus Onduidelijkheid over rechten & plichten consumenten en bedrijven Garantievragen.nl wil duidelijkheid scheppen, voor zowel consument als bedrijven

3 Wat doen wij? Actief informeren van consumenten & bedrijven Misstanden signaleren, registreren en terugkoppelen Maatregelen voor transparantie en gelijk speelveld bepleiten bij overheid & toezichthouders

4 Hoe doe we dat? Website Informatiebijeenkomsten Social media Pers

5 Waarom worden de regels difuus gevonden? Regels rondom garantie komen voort uit 2 verschillende wetten Deze 2 wetten worden gehandhaafd door 2 verschillende toezichthouders met elke een eigen verantwoordelijkheid Conformiteit ( de wettelijke garantie ) is open genormeerd, waardoor: Handhaving moeilijk is Interpretatieverschillen voor de hand liggen

6 Garantie, welke drie soorten kennen we? Fabrieksgarantie: Garantie die fabrikant standaard, en 'gratis' geeft bij een nieuw product. In de praktijk minimaal 2 jaar voor nieuwe voertuigen Wettelijke garantie: Wordt ook wel conformiteit genoemd. Artikel 7:17 e.v. BW (Let op! Dit moet altijd kosteloos) NB: Je kan hier als consument niet van afzien Verlengde garantie: Wordt ook wel bijkoopgarantie genoemd. Garantie die meer biedt dan de wettelijke garantie

7 Garantie, wie zijn de spelers en actoren? ACM: Autoriteit Consument en Markt DNB: De Nederlandsche Bank AFM: Autoriteit Financiële Markten

8 Hoe ziet de ACM conformiteit en garanties? ACM richtte zich in eerste instantie op afleverkosten bij nieuwe auto s: Onvermijdbare kosten (zoals te naamstellen, BTW, BPM, recyclingbijdrage e.d.) moeten worden opgenomen in de prijs van de auto Dwingend recht Voor de ACM speelt vooral het belang van de consument En het voorkomen van oneerlijke handelspraktijken Boete overtreding regels maximaal of 1% van de omzet als die hoger is dan 90 miljoen Wordt er geld gevraagd voor garantie? Dan valt deze hoogstwaarschijnlijk onder toezicht van DNB Voldoet de garantie aan de 4 eisen van een verzekering? Dan neemt DNB het over

9 Hoe ziet DNB garanties? DNB vindt garantie een verzekering als: Er wordt voldaan aan de 4 kenmerken van de definitie van verzekeren (artikel 7:925 BW)

10 Hoe ziet DNB garanties? Garanties voldoen doorgaans aan genoemde 4 kenmerken Er is sprake van een garantieovereenkomst tussen koper en verkoper Op grond van die garantie heeft de koper een recht op uitkering door verkoper (ingeval van schade) Het is onzeker voor de consument of en wanneer een onderdeel van de auto defect raakt. Onzeker zijn ook de kosten van herstel. Als er aan de koper (in weerwil van de wet) geld gevraagd wordt voor de garantie is er waarschijnlijk ook sprake van het aanbieden van een verzekering (zelfs wanneer die premie in de prijs is opgenomen/verdisconteerd)

11 Regels als garantie aan de kenmerken van verzekeren voldoet? Dan is de aanbieder (vaak de verkoper) volgens DNB een verzekeraar Verzekeraar moet volgens Wet financieel toezicht (Wft) een vergunning hebben van DNB (artikel 2:27 Wft) Beschikt aanbieder daar niet over dan is dat een overtreding van de Wft (het uitvoeren van een vergunningplichtige activiteit zonder vergunning) DNB kan dan gaan handhaven: Opleggen van een boete voor elke overtreding Verzekeringsbedrijf uitoefenen zonder vergunning is economisch delict (strafbaar), maximale boete

12 Hoe doe je het (wettelijk) goed? Check en dan met name de Garantiechecker die daarin is opgenomen Vragen? Afspraak maken

13 Samenvattend: ACM Focus op consument Wettelijke garantie Moet altijd en mag niets kosten Niet genormeerd (ACM en jurisprudentie bieden leidraad) Geld vragen mag alleen dan als garantie meer is en biedt dan conformiteit al biedt DNB Focus op aanbieder Betaalde garantie Kenmerken van een verzekering? Financieel product Financieel product? Vergunning nodig Financieel recht Consumentenrecht

14

15 Commentaar op standpunt DNB. Standpunt DNB t.a.v kwalificatie garantie als verzekering is in juristerij omstreden. Standpunt berust op letterlijke uitleg van de wet. Dat is niet de bedoeling geweest van de wetgever. De definitie is bewust ruim: niet alle overeenkomsten die onder de letter van de wet vallen, zijn verzekeringsovereenkomsten. Bedoeling van partijen is vooral van belang. Bij koop van een auto met garantie staat koop van auto voorop. De garantie betreft slechts een aspect van het product: de levensduur zonder reparatiekosten en gezeur.

16 Commentaar op standpunt Voorwaarde schadeverzekering is dat die ertoe strekt schade te vergoeden. Als er recht bestaat op reparatie o.g.v. de wet, is er geen schade. Dus garantie kan pas verzekering zijn voor de termijn na afloop van wettelijke garantie. Vindt DNB ook; Die termijn is niet scherp af te bakenen. Reikwijdte wettelijke garantie hangt af van veel omstandigheden: leeftijd, prijs, kilometrage. Levensduur verschilt bovendien per onderdeel van auto; Bovendien kleurt duur commerciële garantie mede verwachting die koper mag hebben, en daarmee duur wettelijke garantie.

17 Let op: onderhoudscontract waarbij niet op voorhand vaststaat of en zo ja wanneer onderdelen vervangen worden of handelingen worden verricht, kan volgens DNB ook verzekering zijn. Dus bij onderhoudscontract alle handelingen en te vervangen onderdelen van te voren vastleggen.

18 Wettelijke garantie; art. 7:17 BW. Koper mag verwachten dat auto eigenschappen heeft die voor normaal gebruik nodig zijn en waarvan de koper de aanwezigheid niet behoeft te betwijfelen; En eigenschappen voor bijzonder gebruik, indien overeengekomen.

19 Wettelijke garantie; art. 7:17 BW. Minimumregel bij tweedehands auto s, op grond van arrest van de Hoge Raad: De auto beantwoordt niet aan de overeenkomst, indien als gevolg van een eraan klevend gebrek dat niet op eenvoudige wijze kan worden ontdekt en hersteld, gebruik van de auto gevaar voor de verkeersveiligheid zou opleveren.

20 Wettelijke garantie; art. 7:17/7:18 BW. Voor het overige is van belang: leeftijd, kilometrage, prijs, mededelingen van verkoper. ( van oud vrouwtje geweest dat er alleen maar boodschappen mee deed versus ik heb geen idee wat je koopt en ook niet of de kilometerstand klopt ). Bij verkoop aan consumenten ook reclame over auto van belang. Wel rekening houden met zekere mate van overdrijving ( gestaalde perfectie ).

21 Wettelijke conformiteit; art. 7:17/7:18 BW. Bij verkoop aan een consument geldt bij een gebrek dat zich binnen zes maanden na aflevering openbaart, dat verkoper moet bewijzen dat het gebrek niet al aanwezig was bij aflevering. Let wel: gebrek is in dit verband afwijking van het overeengekomene, dus een omstandigheid die zich bij de leeftijd en kilometrage niet behoort voor te doen; Tenzij aard van afwijking of van zaak aan toepassing van deze regel in de weg staat.

22 Wettelijke garantie; art. 7:17 BW. Aansprakelijkheid wegens non-conformiteit is ten opzichte van consument niet uit te sluiten. Dus op garantie tot aan de deur kan geen beroep worden gedaan bij consumenten; In B2B wel uit te sluiten. Advies aan verkoper: doen. Advies aan koper: bedingen dat in afwijking van andersluidende voorwaarden, art. 7:17 BW geldt.

23 Wettelijke garantie; art. 7:24 BW. Maar: als bij B2B de koper de auto doorverkoopt aan consument, en deze bij gebrek ageert uit wettelijke garantie, heeft de koper wel verhaal op de verkoper. Niet uit te sluiten.

24 Commerciële garantie. Commerciële garantie en wettelijke garantie overlappen elkaar als commerciële garantie al direct na aflevering geldt. Duur commerciële garantie moet bepaald zijn. Duur van wettelijke garantie hangt af van normale levensduur van onderdeel; Let op: commerciële garantie mag t.o.v. consumenten niet worden gebruikt als beperking van wettelijke garantie, door uitsluiting van aansprakelijkheid voor wat niet onder commerciële garantie valt. Commerciële garantie komt in aanvulling op wettelijke garantie, niet in plaats daarvan. Hoge boete als koper ten onrechte wordt voorgehouden dat hij nergens recht op heeft als er geen garantie (meer) geldt.

25 Garantie/verzekering. Meer verschijningsvormen. Een daarvan: verkoper biedt garantie, en sluit daarvoor een garantieverzekering af. Koper is derde begunstigde/verzekerde; Voor zover deze verzekering gebreken dekt die ook onder de wettelijke garantie vallen, heeft deze verzekering materieel voor de verkoper het karakter van een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering; Maar let op: ook bij deze constructie kan t.o.v. consumenten de wettelijke aansprakelijkheid van verkoper voor non-conformiteit niet worden uitgesloten. Dus niet bepalen dat verkoper t.o.v. koper niet aansprakelijk is voor wat niet verzekerd is.

26 Garantie/verzekering. Uitzonderingen van dekking in garantieverzekeringen. Zoals gebrek dat bij verkoop al bestond. Of eigen risico, wachttermijn. Categorale uitzonderingen, zoals interieur van auto. Of uitsluitingen van schadeoorzaken, zoals schade door rijden over een verkeersdrempel. Als er in deze gevallen wel aansprakelijkheid uit non-conformiteit (wettelijke garantie) bestaat, kan koper nog steeds bij de verkoper terecht.

27 Commerciële garantie. Verplicht in garantievoorwaarden opnemen: - Wat valt onder de garantie. - Naam en adres van verkoper of producent die garantie geeft. - Duur van de garantie. - Gebied waarbinnen garantie geldig is. - Dat de garantie geen afbreuk doet aan de rechten die de koper op grond van de wet heeft.

28 Garantie/verzekering. Als verkoper garantie biedt aan zijn koper, de garantie onderbrengt in een door hem gesloten verzekering en voor de inhoud van de garantie alleen verwijst naar de verzekeringsvoorwaarden, zijn die verzekeringsvoorwaarden de garantievoorwaarden. Dan moeten de bij garantie verplichte vermeldingen daarin worden opgenomen. Dus ook dat die voorwaarden geen afbreuk doen aan de rechten die de koper heeft op grond van de wet.

29 Hans Vis Overschiestraat XD Amsterdam Telefoon

30 Bedankt voor uw aandacht. De volgende Remarketing Lounge is op donderdag 18 januari 2018

: ACM/17/ Onderzoek advertenties tweedehands auto's

: ACM/17/ Onderzoek advertenties tweedehands auto's Aan verkopers van tweedehands auto's Den Haag, 5 april 2018 Aantal bijlagen : 1 Uw kenmerk : - Ons kenmerk Onderwerp : ACM/UIT/492855 : ACM/17/001308 Onderzoek advertenties tweedehands auto's Geachte verkoper,

Nadere informatie

Garantie tot aan de deur? Do s and Don ts! Even voorstellen

Garantie tot aan de deur? Do s and Don ts! Even voorstellen Even voorstellen Natasja Ausema (1980) Communicatie / Verzekering / Rechten Transport / Logistiek / Automotive Verbintenissenrecht en verzekering Bedrijfsjurist garantieverzekeraar Autotrust te Assen We

Nadere informatie

Correct verkoopt consumentenelektronica vanuit winkels in Rotterdam. Correct hanteert daarbij algemene voorwaarden, de zgn. Leveringvoorwaarden.

Correct verkoopt consumentenelektronica vanuit winkels in Rotterdam. Correct hanteert daarbij algemene voorwaarden, de zgn. Leveringvoorwaarden. Besluit van de Consumentenautoriteit op grond van artikel 2.9, eerste lid, onder a, van de Wet handhaving consumentenbescherming (Whc) tot het opleggen van een last onder dwangsom. Samenvatting Correct

Nadere informatie

Voorwaarden. Watersport Cliëntenobjecten FGD

Voorwaarden. Watersport Cliëntenobjecten FGD Voorwaarden Watersport Cliëntenobjecten FGD 2013-01 Inhoudsopgave Algemene voorwaarden 3 Artikel 1 Begripsomschrijvingen 3 Artikel 2 Verzekeringsgebied 4 Artikel 3 Omschrijving van de dekking 4 Artikel

Nadere informatie

ECLI:NL:RBLIM:2017:2368

ECLI:NL:RBLIM:2017:2368 ECLI:NL:RBLIM:2017:2368 Instantie Rechtbank Limburg Datum uitspraak 15032017 Datum publicatie 16032017 Zaaknummer 5381387 \ CV EXPL 169203 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Verbintenissenrecht

Nadere informatie

Actualiteiten verzekeringen en de Wft/Bgfo. Sjoerd Meijer

Actualiteiten verzekeringen en de Wft/Bgfo. Sjoerd Meijer Actualiteiten verzekeringen en de Wft/Bgfo Sjoerd Meijer Actualiteiten? - Wat is een verzekering? * Discussie rond Bovag-garantie en nu over service-abonnementen, maar ook bij borgtocht? - Het volmachtkanaal

Nadere informatie

Welkom bij de Lezing: Wegpoetsen van de indianenverhalen over de Wfd/Wft

Welkom bij de Lezing: Wegpoetsen van de indianenverhalen over de Wfd/Wft Welkom bij de Lezing: Wegpoetsen van de indianenverhalen over de Wfd/Wft Verzorgd door: Anita Hol-Bubeck Free-lance assurantiedocent en auteur. Aan de orde komt: Van Wfd naar Wft Deskundigheid Zorgplicht

Nadere informatie

Solarif Insurance - Dienstverleningsdocument

Solarif Insurance - Dienstverleningsdocument Solarif Insurance - Dienstverleningsdocument Solarif Insurance BV Mr. B.M. Teldersstraat 11 6842 CT Arnhem Postbus 4192 6803 ED Arnhem Nederland T. +31 (0)26 711 5050 E. support@solarif.com www.solarif.com

Nadere informatie

Publicatie bemiddelen September 2014

Publicatie bemiddelen September 2014 Publicatie bemiddelen September 2014 Inleiding Deze publicatie geeft u antwoord op de vraag wanneer sprake is van bemiddelen volgens de Wet op het financieel toezicht (Wft). 1 Consumenten kunnen op verschillende

Nadere informatie

NISSANSERVICES PLAN. Voor uw gemak

NISSANSERVICES PLAN. Voor uw gemak Voor uw gemak VOORDELEN VOOR PARTICULIEREN EN PROFESSIONALS VERLENGDE GARANTIE Verlengde Garantieverzekering U profiteert optimaal van bijstand bij mechanische of elektrische defecten. De Verlengde Garantieverzekering

Nadere informatie

Consumentenkoop en garanties. De bescherming van de consument bij de koop van goederen.

Consumentenkoop en garanties. De bescherming van de consument bij de koop van goederen. Consumentenkoop en garanties. De bescherming van de consument bij de koop van goederen. November 2005 / F&A 5760 De Europese richtlijn betreffende bepaalde aspecten van de verkoop van en de garanties voor

Nadere informatie

Ticketing: prijstransparantie in de ticketsector Desmond de Haan. Even voorstellen: ACM. Agenda

Ticketing: prijstransparantie in de ticketsector Desmond de Haan. Even voorstellen: ACM. Agenda Ticketing: prijstransparantie in de Desmond de Haan 13 september 2017 1 2 Agenda ACM Prijstransparantie Prijstransparantie tickets Even voorstellen: ACM Interventie Vragen 3 4 Congres Podia & Festivals

Nadere informatie

ECLI:NL:RBASS:2011:BQ7650

ECLI:NL:RBASS:2011:BQ7650 ECLI:NL:RBASS:2011:BQ7650 Instantie Rechtbank Assen Datum uitspraak 17-05-2011 Datum publicatie 09-06-2011 Zaaknummer 302487 CV EXPL 10-8041 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel

Nadere informatie

ANONIEM BINDEND ADVIES

ANONIEM BINDEND ADVIES ANONIEM BINDEND ADVIES Partijen : A te B tegen C en E beide te D Zaak : Onterechte beëindiging zorgverzekering, terugvordering premie Zaaknummer : 2009.00563 Zittingsdatum : 27 januari 2010 1/6 Geschillencommissie

Nadere informatie

Conform uw verzoek heb ik dit standpunt toegelicht in een aparte bijlage.

Conform uw verzoek heb ik dit standpunt toegelicht in een aparte bijlage. Grondontwikkeling Nederland B.V. t.a.v de heer S.R Kooij Robijnstraat 48 1812 RB Alkmaar Datum 23 oktober 2013 Onze ref 20130001 Inzake Grondontwikkeling Nederland B.V. - Wft M. Kupperman, advocaat T +31

Nadere informatie

3. De dekking wordt bepaald aan de hand van de algemene voorwaarden van het door u afgesloten verzekeringsproduct.

3. De dekking wordt bepaald aan de hand van de algemene voorwaarden van het door u afgesloten verzekeringsproduct. Dienstenwijzer Vomax BV A. Inleiding De wetgever hecht waarde aan goede voorlichting op het gebied van verzekeringen. Daarom is wettelijk voorgeschreven aan welke punten een assurantiekantoor minimaal

Nadere informatie

Valkman & Berendsen Assurantiën Dienstenwijzer algemeen

Valkman & Berendsen Assurantiën Dienstenwijzer algemeen Valkman & Berendsen Assurantiën Dienstenwijzer algemeen Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële diensten. In onze werkwijze staat u als klant centraal. Uw persoonlijke situatie en uw persoonlijke

Nadere informatie

Feedbackstatement: afzien van een beleidsregel incident Wft / BGfo

Feedbackstatement: afzien van een beleidsregel incident Wft / BGfo Feedbackstatement: afzien van een beleidsregel incident Wft / BGfo Publicatiedatum: 15 juli 2016 Autoriteit Financiële Markten De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Nadere informatie

Deze mededeling geeft een beknopt overzicht van de belangrijkste vaststellingen van dit onderzoek.

Deze mededeling geeft een beknopt overzicht van de belangrijkste vaststellingen van dit onderzoek. FSMA_2016_10 dd. 9/06/2016 Deze mededeling gaat over de verzekeringsovereenkomsten Brand Eenvoudige Risico s voor woningen (hierna woningverzekering ) die door verzekeringsondernemingen worden aangeboden

Nadere informatie

1. Inleiding. Geacht bestuur, geachte directie,

1. Inleiding. Geacht bestuur, geachte directie, De Nederlandsche Bank N.V. Toezicht horizontale functies en integriteit Expertisecentrum markttoegang Onderwerp Verzoek om reactie vanwege de vrijstelling van kleine schadeverzekeraars Postbus 98 1000

Nadere informatie

Advieswijzer. Zakelijke schade- en inkomensverzekering

Advieswijzer. Zakelijke schade- en inkomensverzekering Advieswijzer Zakelijke schade- en inkomensverzekering Advies via Nationale-Nederlanden Nationale-Nederlanden heeft eigen adviseurs die u informeren en adviseren over zakelijke schade- en inkomensverzekeringen.

Nadere informatie

Audi Car Plus Assurance.

Audi Car Plus Assurance. Zekerheid. Financieren. Leasen. Verzekeren. Audi Bank Leasing Audi Car Plus Assurance. Audi Car Plus Assurance. Audi biedt u graag het comfort van zorgeloos autorijden. Innovatieve techniek, elegant design

Nadere informatie

PRODUCTVOORWAARDEN KOOP EN EENMALIGE (PROJECT)WERKZAAMHEDEN KENTER B.V.

PRODUCTVOORWAARDEN KOOP EN EENMALIGE (PROJECT)WERKZAAMHEDEN KENTER B.V. PRODUCTVOORWAARDEN KOOP EN EENMALIGE (PROJECT)WERKZAAMHEDEN KENTER B.V. 2017 Pagina 2 van 8 Inhoudsopgave 1 Definities 3 2 Toepasselijkheid 4 3 Beëindiging 4 4 Werkzaamheden 4 5 Koop 6 6 Eigendomsvoorbehoud

Nadere informatie

Datum 29 april 2011 Ons kenmerk TGFO-DDi Pagina 1 van 6. Betreft

Datum 29 april 2011 Ons kenmerk TGFO-DDi Pagina 1 van 6. Betreft Financiële ondernemingen t.a.v. het Bestuur Datum 29 april 2011 Pagina 1 van 6 Betreft Beheerst Beloningsbeleid Geachte heer, mevrouw, Om ervoor te zorgen dat financiële ondernemingen ook in hun beloningsstructuren

Nadere informatie

Van Eijk & Partners. Dienstverleningsdocument

Van Eijk & Partners. Dienstverleningsdocument Van Eijk & Partners Dienstverleningsdocument - 1 januari 201 Introductie U overweegt een beroep te doen op de dienstverlening van ons kantoor. In dit document leggen wij u graag uit hoe wij werken en hoe

Nadere informatie

Volkswagen Zekerheidspolis Omdat u uw geld nu eenmaal liever aan andere zaken uitgeeft.

Volkswagen Zekerheidspolis Omdat u uw geld nu eenmaal liever aan andere zaken uitgeeft. Volkswagen Bank Volkswagen Leasing Uitgave maart 2012. Wijzigingen voorbehouden. Volkswagen Zekerheidspolis Omdat u uw geld nu eenmaal liever aan andere zaken uitgeeft. Bestelnummer: SMV100500FO212 Financieren.

Nadere informatie

Identiteit van de ondernemer: Naam ondernemer: Tempel Optiek BV. Handelend onder de naam: Tempel Optometrie & Audiologie

Identiteit van de ondernemer: Naam ondernemer: Tempel Optiek BV. Handelend onder de naam: Tempel Optometrie & Audiologie Algemene voorwaarden Identiteit van de ondernemer: Naam ondernemer: Tempel Optiek BV. Handelend onder de naam: Tempel Optometrie & Audiologie Vestigingsadres: Stationsstraat 63 3851 NB Ermelo 0341-552090

Nadere informatie

Deze lijst is bijgewerkt tot en met 1 juni 2009.

Deze lijst is bijgewerkt tot en met 1 juni 2009. Disclaimer De onderhavige lijst van bepalingen van algemeen belang voor levensverzekeraars en schadeverzekeraars is niet volledig en evenmin uitputtend. Verzekeraars met zetel in een andere lidstaat van

Nadere informatie

Dienstenwijzer. OWM Achterhoek Verzekeringen: Brandverzekeraar. Dienstverlening. OWM Achterhoek Verzekeringen: Ook adviseur en tussenpersoon.

Dienstenwijzer. OWM Achterhoek Verzekeringen: Brandverzekeraar. Dienstverlening. OWM Achterhoek Verzekeringen: Ook adviseur en tussenpersoon. Diensten wijzer Dienstenwijzer OWM Achterhoek Verzekeringen is een onderlinge brandverzekeraar, en tevens adviseur en bemiddelaar op het gebied van verzekeringen en hypotheken. Anders dan bij een commerciële

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. W.H. Luk, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. W.H. Luk, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-069 (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. W.H. Luk, secretaris) Klacht ontvangen op : 13 januari 2017 Ingediend door : Consument Tegen Datum

Nadere informatie

Container- / opleggerverzekering

Container- / opleggerverzekering Container- / opleggerverzekering Container- / opleggerverzekering Deze verzekering vergoedt schade door verlies of beschadiging aan je containers, trailers en opleggers. Daarnaast zijn ook containers,

Nadere informatie

Verzeker uw mooiste dag

Verzeker uw mooiste dag Verzeker uw mooiste dag 2 Verzeker uw mooiste dag met de Fortis ASR Bruiloftverzekering Uw bruiloft: soms al een jaar van tevoren worden de plannen gesmeed voor een onvergetelijk feest. Het is bijna onvoorstelbaar

Nadere informatie

Presentatie. Consumentenrecht: Garanties en plichten. Textilia Mode Experience 4 november 2013

Presentatie. Consumentenrecht: Garanties en plichten. Textilia Mode Experience 4 november 2013 Presentatie Consumentenrecht: Garanties en plichten Textilia Mode Experience 4 november 2013 Mirjam van Schoonhoven (m.schoonhoven@vantill.nl) Jette Konings (j.konings@vantill.nl) - Middelgroot advocatenkantoor

Nadere informatie

Datum 9 februari 2010 Onderwerp Kamervragen van het lid Gerkens (SP) inzake de praktijken van letselschadebureaus

Datum 9 februari 2010 Onderwerp Kamervragen van het lid Gerkens (SP) inzake de praktijken van letselschadebureaus > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag

Nadere informatie

Bijzondere overeenkomsten: algemeen

Bijzondere overeenkomsten: algemeen Inhoud 1 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 Bijzondere overeenkomsten: algemeen 15 15 1.1.1 Benoemd of bijzonder 15 1.1.2 Goed verloop rechtsverkeer 15 1.1.3 Bescherming zwakkere partij 16 1.1.4 Bijzonder gaat

Nadere informatie

Intentie koopovereenkomst roerende zaak. De ondergetekenden: hierna te noemen: Verkoper. hierna te noemen Koper;

Intentie koopovereenkomst roerende zaak. De ondergetekenden: hierna te noemen: Verkoper. hierna te noemen Koper; Intentie koopovereenkomst roerende zaak De ondergetekenden: hierna te noemen: Verkoper en hierna te noemen Koper; verklaren te zijn overeengekomen als volgt: Koper en Verkoper hierna te noemen Partijen

Nadere informatie

Bouw- en Montageverzekering

Bouw- en Montageverzekering Bouw- en Montageverzekering Bouw- en Montageverzekering Bouwprojecten staan bloot aan allerlei risico s zoals brand, storm, diefstal en vandalisme. Ook kan een constructiefout de oorzaak zijn van onvoorziene

Nadere informatie

Autotrust / Bynco Garantie

Autotrust / Bynco Garantie Autotrust / Bynco Garantie Op elke auto zit standaard 180 dagen garantie. Bynco werkt hierbij samen met Autotrust. Autotrust regelt het hele proces en voert de garantie uit. Bynco blijft altijd verantwoordelijk

Nadere informatie

Dienstenwijzer Jouke Sjaardema Verzekeringen

Dienstenwijzer Jouke Sjaardema Verzekeringen Dienstenwijzer Jouke Sjaardema Verzekeringen Dit document wordt u aangeboden door Jouke Sjaardema Verzekeringen, Nieuwe Beestenmarkt 28, 2312 CH Leiden. Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren

Nadere informatie

Meeting the legal challenge De nieuwe regels voor e-commerce in Europa

Meeting the legal challenge De nieuwe regels voor e-commerce in Europa 19 september 2013 Meeting the legal challenge De nieuwe regels voor e-commerce in Europa Christoph Jeloschek Veerle van Druenen Van oud naar Status quo: bestaande regels onvolledig en vaak onduidelijk...

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN Tyre-Shop.nl

ALGEMENE VOORWAARDEN Tyre-Shop.nl ALGEMENE VOORWAARDEN Tyre-Shop.nl Artikel 1 Definities Klant Iedere natuurlijk persoon, niet handelend in de uitoefening van een beroep of bedrijf, die opdracht geeft tot de levering van een Dienst en/of

Nadere informatie

Dienstenwijzer. SURA assurantiën & Hypotheken Postbus 43 8080 AA Elburg. Tel: 06 50676262. E mail: info@su ra.nl Internet: www.su ra.

Dienstenwijzer. SURA assurantiën & Hypotheken Postbus 43 8080 AA Elburg. Tel: 06 50676262. E mail: info@su ra.nl Internet: www.su ra. Dienstenwijzer Inleiding 1 januari 2007 is de wet financiële dienstverlening WFD vervangen door de wet op het financieel toezicht WFT. Op de activiteiten van onze onderneming is de wet op het financieel

Nadere informatie

Masterclass Toezicht op en in de financiële sector

Masterclass Toezicht op en in de financiële sector Masterclass Toezicht op en in de financiële sector ALGEMEEN KADER BESTUURSRECHT PROFMR LODEWIJK ROGIER 19 MAART 2019 1 BESTUURSRECHT 2 BESTUURLIJKE HANDHAVING 3 BESTUURSRECHTELIJK HANDHAVINGSKADER 4 TOEZICHT

Nadere informatie

De wettelijke garantie en dieren

De wettelijke garantie en dieren De wettelijke garantie en dieren Dieren zijn dan wel levende wezens, ze worden beschouwd als roerende goederen (art. 528 Burgerlijk Wetboek). En als dusdanig is dan ook de wettelijke garantie op de verkoop

Nadere informatie

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN. Uit de stukken is, voor zover voor de beoordeling van de klacht van belang, het navolgende gebleken.

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN. Uit de stukken is, voor zover voor de beoordeling van de klacht van belang, het navolgende gebleken. RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN U I T S P R A A K Nr. i n d e k l a c h t nr. 2005.0156 (004.05) ingediend door: hierna te noemen 'klager', tegen: hierna te noemen 'verzekeraar'. De Raad van Toezicht Verzekeringen

Nadere informatie

De doorlopende zorgplicht: een zorg?! Sjoerd Meijer, 20 maart 2019

De doorlopende zorgplicht: een zorg?! Sjoerd Meijer, 20 maart 2019 De doorlopende zorgplicht: een zorg?! Sjoerd Meijer, 20 maart 2019 De zorgplicht - De zorgplicht: een containerbegrip - Centraal staat het belang van een derde - Zorgplicht valt uiteen in: * Verplichting

Nadere informatie

ŠKODA EXTRA GARANTIE & ŠKODA ZEKERHEIDSPOLIS

ŠKODA EXTRA GARANTIE & ŠKODA ZEKERHEIDSPOLIS ŠKODA EXTRA GARANTIE & ŠKODA ZEKERHEIDSPOLIS ŠKODA Leasing FINANCIEREN. LEASEN. VERZEKEREN. Extra garanties tegen onverwachte reparatiekosten dankzij ŠKODA Extra Garantie of de ŠKODA Zekerheidspolis ŠKODA

Nadere informatie

Marktscan naar naleving garantie- en conformiteitsregels door aanbieders van mobiele telefoons

Marktscan naar naleving garantie- en conformiteitsregels door aanbieders van mobiele telefoons Marktscan naar naleving garantie- en conformiteitsregels door aanbieders van mobiele telefoons Autoriteit Consument & Markt December 2013 Samenvatting Deze marktscan van de Autoriteit Consument en Markt

Nadere informatie

: Loyalis Schade N.V., gevestigd te Heerlen, verder te noemen Verzekeraar

: Loyalis Schade N.V., gevestigd te Heerlen, verder te noemen Verzekeraar Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-208 (mr. R.J. Verschoof, voorzitter, en mr. B.F. Keulen en drs. L.B. Lauwaars R.A., leden en mr. A. Westerveld, secretaris) Klacht ontvangen

Nadere informatie

Examen 1 : wetgeving - eindtermen beroepskennis

Examen 1 : wetgeving - eindtermen beroepskennis Examen 1 : wetgeving - eindtermen beroepskennis 1. Deel 4 van de wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen (art. 1 tot 104) 1 Aanduiden op welke verzekeringsovereenkomsten deel 4 van de wet van

Nadere informatie

Bochane Services Dienstenwijzer

Bochane Services Dienstenwijzer Bochane Services Dienstenwijzer Biedt helderheid over de dienstverlening van Bochane Services B.V. De verschillende bedrijfstakken van financiële dienstverlening en Bochane Services b.v. in het bijzonder

Nadere informatie

Beoogde Wft- en BGfo-wijzigingen

Beoogde Wft- en BGfo-wijzigingen Beoogde Wft- en BGfo-wijzigingen ACIS Seminar, 25.10.2011 mr. dr. Cees de Jong Welke wijzigingen zijn er op komst? Wijzigingswet financiële markten 2012 Wetsvoorstel (Kamerstukken II 2010/11, 32 781, nr.

Nadere informatie

Standpunt van de FSMA betreffende de essentiële bestanddelen van de verzekeringsovereenkomst

Standpunt van de FSMA betreffende de essentiële bestanddelen van de verzekeringsovereenkomst Mededeling FSMA_2015_13 dd. 26/08/2015 Standpunt van de FSMA betreffende de essentiële bestanddelen van de verzekeringsovereenkomst Samenvatting/Doelstelling: Met dit standpunt beoogt de FSMA vooreerst

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 34549 11 december 2013 Regeling van de Minister van Financiën van 4 december 2013, FM/2013/2124 M, directie Financiële

Nadere informatie

Algemene voorwaarden TotalCare van European Warranty Partners SE

Algemene voorwaarden TotalCare van European Warranty Partners SE Print hier de voorwaarden! Algemene voorwaarden TotalCare van European Warranty Partners SE 1. Definities In deze algemene voorwaarden die gelden voor de verkoop aan consumenten van de TotalCare Polis

Nadere informatie

ŠKODA ZEKERHEIDSPOLIS UW ZEKERHEID VOOR ONTSPANNEN GENIETEN

ŠKODA ZEKERHEIDSPOLIS UW ZEKERHEID VOOR ONTSPANNEN GENIETEN ŠKODA ZEKERHEIDSPOLIS UW ZEKERHEID VOOR ONTSPANNEN GENIETEN ŠKODA Bank ŠKODA Leasing FINANCIEREN. LEASEN. VERZEKEREN. De ŠKODA Zekerheidspolis De aanschaf van een nieuwe ŠKODA is een goede investering.

Nadere informatie

Deze lijst is bijgewerkt tot en met 1 juni 2009 (voor zorgverzekeraars tot en met 1 december 2017).

Deze lijst is bijgewerkt tot en met 1 juni 2009 (voor zorgverzekeraars tot en met 1 december 2017). Disclaimer De onderhavige lijst van bepalingen van algemeen belang voor levensverzekeraars en schadeverzekeraars is niet volledig en evenmin uitputtend. Verzekeraars met zetel in een ander land van de

Nadere informatie

Ingaande hanteert Kabeltex na het verstrijken van de eerste contractsduur de wettelijke opzegtermijn van één maand.

Ingaande hanteert Kabeltex na het verstrijken van de eerste contractsduur de wettelijke opzegtermijn van één maand. Voorwaarden Kabeltex hanteert, afhankelijk van de dienst die wordt afgenomen, verschillende algemene voorwaarden. Opzegtermijn. Ingaande 01-01-2010 hanteert Kabeltex na het verstrijken van de eerste contractsduur

Nadere informatie

Premiereserve bij overlijdensrisicoverzekeringen. Pieter Leerink ACIS 7 februari 2014

Premiereserve bij overlijdensrisicoverzekeringen. Pieter Leerink ACIS 7 februari 2014 Premiereserve bij overlijdensrisicoverzekeringen Pieter Leerink ACIS 7 februari 2014 Geldgids Consumentenbond december 2012 Verzekeraars weigeren premiespaarpot terug te geven Geldgids Consumentenbond

Nadere informatie

Dienstenwijzer Transparante dienstverlening. Heldere verwachtingen.

Dienstenwijzer Transparante dienstverlening. Heldere verwachtingen. Dienstenwijzer Transparante dienstverlening. Heldere verwachtingen. Samen uit, samen thuis. www.unigarant.nl Unigarant Dienstenwijzer Verzekeringen Graag informeren wij u over onze dienstverlening. Unigarant

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. F.M.M.L. Fleskens, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. F.M.M.L. Fleskens, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-143 (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. F.M.M.L. Fleskens, secretaris) Klacht ontvangen op : 10 juli 2017 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

Amsterdam, 10 augustus Betreft: Herziening Wet bekostiging financieel toezicht Geachte heer, mevrouw,

Amsterdam, 10 augustus Betreft: Herziening Wet bekostiging financieel toezicht Geachte heer, mevrouw, Amsterdam, 10 augustus 2017 Betreft: Herziening Wet bekostiging financieel toezicht 2019 Geachte heer, mevrouw, Namens de Vereniging voor Vermogensbeheerders & Adviseurs (hierna: VV&A ) maken wij gaarne

Nadere informatie

DE verzekeringsheren Dienstenwijzer Vreekesweid 17a 1721 PP Broek op Langedijk

DE verzekeringsheren Dienstenwijzer Vreekesweid 17a 1721 PP Broek op Langedijk DE verzekeringsheren Dienstenwijzer Vreekesweid 17a 1721 PP Broek op Langedijk Postbus 1064 1700 BB Heerhugowaard Internet www.deverzekeringsheren.nl E-mail info[at]deverzekeringsheren.nl Telefoon (072)8200

Nadere informatie

Jaarverslag netneutraliteit

Jaarverslag netneutraliteit Jaarverslag netneutraliteit 2018-2019 1 Drie jaar Europese netneutraliteitsregels Sinds 30 april 2016 is in Europa de netneutraliteitsverordening van kracht. 1 De ACM publiceert ieder jaar een verslag

Nadere informatie

Dienstenwijzer Ten behoeve van bemiddeling en advisering

Dienstenwijzer Ten behoeve van bemiddeling en advisering Dienstenwijzer Ten behoeve van bemiddeling en advisering Op alle diensten die door Convento Assurantiën worden geleverd zijn algemene voorwaarden van toepassing. De tekst van deze voorwaarden zijn geplaatst

Nadere informatie

De Commissie stelt vast dat partijen hebben gekozen voor bindend advies.

De Commissie stelt vast dat partijen hebben gekozen voor bindend advies. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-509 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, mr. E.C. Ruinaard en mr. dr. S.O.H. Bakkerus, leden en mr. M.H.P. Leijendekker, secretaris)

Nadere informatie

Toezicht op verlengde garanties

Toezicht op verlengde garanties ToezichT op verlengde garanties Toezicht op verlengde garanties Mr. B.M. JOnk-van WiJk en Mr. n. De BOer verlengde garanties (ook wel: bijkoopgaranties ) hebben sinds een aantal jaar de aandacht van de

Nadere informatie

NON-CONFORMITEIT BIJ DE KOOP VAN EEN APPARTEMENT. Inleiding

NON-CONFORMITEIT BIJ DE KOOP VAN EEN APPARTEMENT. Inleiding NON-CONFORMITEIT BIJ DE KOOP VAN EEN APPARTEMENT Inleiding Een koper van een nieuwbouwappartement ontdekt tijdens een open dag van het nog in aanbouw zijnde appartementencomplex dat tussen (een deel van)

Nadere informatie

Voorwaarden. WIA AO minder dan 35%-werkgever Inkomensverzekeringen FGD-A

Voorwaarden. WIA AO minder dan 35%-werkgever Inkomensverzekeringen FGD-A Voorwaarden WIA AO minder dan 35%-werkgever Inkomensverzekeringen FGD-A 2017-1 Inhoudsopgave Algemene voorwaarden 3 Artikel 1 Begripsomschrijvingen 3 Artikel 2 De grondslag van uw verzekering WIA AO minder

Nadere informatie

Gedragscode geïnformeerde verlenging en contractstermijnen particuliere schade- en inkomensverzekeringen

Gedragscode geïnformeerde verlenging en contractstermijnen particuliere schade- en inkomensverzekeringen Gedragscode geïnformeerde verlenging en contractstermijnen particuliere schade- en De Algemene Ledenvergadering van het Verbond van Verzekeraars heeft op 16 december 2009 de volgende bedrijfsregeling voor

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer Postbus EA Den Haag

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage Directie Financiële Markten Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag

Nadere informatie

Algemene voorwaarden. index

Algemene voorwaarden. index Algemene voorwaarden index algemeen 1. Wie is Morgen Verzekert? 2. Wat mag u van Morgen Verzekert verwachten? 3. Wat verwacht Morgen Verzekert van u? 4. Hoe sluit u een verzekering bij Morgen af? 5. Vanaf

Nadere informatie

Schaderegeling in de handelsverzekering. Prof.mr. Ph.H.J.G. van Huizen ACIS Symposium: 6 april 2018

Schaderegeling in de handelsverzekering. Prof.mr. Ph.H.J.G. van Huizen ACIS Symposium: 6 april 2018 Schaderegeling in de handelsverzekering Prof.mr. Ph.H.J.G. van Huizen ACIS Symposium: 6 april 2018 Goederentransportverzekering De schaderegeling in het transportverzekeringsrecht heeft haar oorsprong

Nadere informatie

Informatie over de Autoriteit Financiële Markten. Een kennismaking. Wat doet de AFM?

Informatie over de Autoriteit Financiële Markten. Een kennismaking. Wat doet de AFM? Informatie over de Autoriteit Financiële Markten Een kennismaking Wat doet de AFM? Wie is de AFM? AFM is de afkorting voor Autoriteit Financiële Markten. De AFM is de gedragstoezichthouder op de financiële

Nadere informatie

Pagina 1/5. Geachte, Den Haag, 8 augustus 2016

Pagina 1/5. Geachte, Den Haag, 8 augustus 2016 Den Haag, 8 augustus 2016 Aantal bijlage(n): Uw kenmerk: Ons kenmerk: ACM/DC/2016/204759 Contactpersoon: Kettenis Wim.Kettenis@acm.nl (070) 722 25 50 Onderwerp: 16.0001.29 brief in verband met aanpassing

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. A.M.S. Westenbrink, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. A.M.S. Westenbrink, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-870 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. A.M.S. Westenbrink, secretaris) Klacht ontvangen op : 14 mei 2017 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

NISSANSERVICES PLAN. In alle rust de weg op

NISSANSERVICES PLAN. In alle rust de weg op In alle rust de weg op VERLENGDE GARANTIE Nissan pechhulp* Vervanging slijtageonderdelen ONDERHOUDSCONTRACT (exclusief banden) PRO (uitsluitend voor bedrijfswagens) Vervanging slijtageonderdelen (exclusief

Nadere informatie

DE FENEXBEPALING EN PROVISIETRANSPARANTIE. Dik van Velzen FDG, 24 april 2019

DE FENEXBEPALING EN PROVISIETRANSPARANTIE. Dik van Velzen FDG, 24 april 2019 DE FENEXBEPALING EN PROVISIETRANSPARANTIE Dik van Velzen FDG, 24 april 2019 DE FENEXCONDITIES (1) Expediteurs hanteren algemene voorwaarden: de Fenexcondities. In die Fenexcondities staat o.a. dat de expediteur

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN BENELUX TYRES. Artikel 1 Definities

ALGEMENE VOORWAARDEN BENELUX TYRES. Artikel 1 Definities ALGEMENE VOORWAARDEN BENELUX TYRES Artikel 1 Definities 1.1 In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: klant, iedere natuurlijk persoon, niet handelend in de uitoefening van een beroep of bedrijf,

Nadere informatie

Dienstenwijzer ZZP Verzekeren

Dienstenwijzer ZZP Verzekeren Dienstenwijzer ZZP Verzekeren 1. Dienstenwijzer Via deze dienstenwijzer geven we je inzicht in onze dienstverlening voor de zzp verzekeringen. Je kunt hierin lezen wat wij doen voor onze klanten en hoe

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Identiteit van de ondernemer

Algemene voorwaarden Identiteit van de ondernemer Algemene voorwaarden Identiteit van de ondernemer Naam ondernemer: Schoonenberg Hoorcomfort B.V. Handelend onder de naam/namen: - Schoonenberg Vestigingsadres: Noordhoevelaan 66 3319CH Dordrecht Telefoonnummer:

Nadere informatie

Volkswagen Zekerheidspolis Omdat u uw geld nu eenmaal liever aan andere zaken uitgeeft.

Volkswagen Zekerheidspolis Omdat u uw geld nu eenmaal liever aan andere zaken uitgeeft. Volkswagen Bank Volkswagen Leasing Volkswagen Zekerheidspolis Omdat u uw geld nu eenmaal liever aan andere zaken uitgeeft. Uitgave januari 2013. Wijzigingen voorbehouden. Bestelnummer: SMV100500FO212 Financieren.

Nadere informatie

Vertrouwelijk. Besluit

Vertrouwelijk. Besluit Besluit Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 2.9 van de Wet handhaving consumentenbescherming tot het opleggen van een last onder dwangsom aan xxxxxxxxxxxxxx, h.o.d.n. Auto

Nadere informatie

Dienstenwijzer. Alles over onze financiële dienstverlening

Dienstenwijzer. Alles over onze financiële dienstverlening Dienstenwijzer Alles over onze financiële dienstverlening Wie zijn wij A1 Hypotheken is een onafhankelijk landelijk werkende financiële dienstverlener, gespecialiseerd in hypotheken, verzekeringen, kredieten,

Nadere informatie

SEAT ZEKERHEIDSPOLIS Ongecompliceerd genieten

SEAT ZEKERHEIDSPOLIS Ongecompliceerd genieten SEAT ZEKERHEIDSPOLIS Ongecompliceerd genieten Financieren. Leasen. Verzekeren. ENJOYNEERING DE SEAT ZEKERHEIDSPOLIS Een SEAT is gemaakt om te rijden. En dankzij de SEAT Zekerheidspolis blijf je dat zorgeloos

Nadere informatie

De Commissie stelt vast dat partijen hebben gekozen voor bindend advies.

De Commissie stelt vast dat partijen hebben gekozen voor bindend advies. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-567 (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. S. Rutten, secretaris) Klacht ontvangen op : 15 januari 2018 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

COB 34 COMMISSIE VOOR ONRECHTMATIGE BEDINGEN ADVIES INZAKE BEDINGEN OMTRENT DE BEWIJSLAST IN OMNIUMVERZEKERINGEN

COB 34 COMMISSIE VOOR ONRECHTMATIGE BEDINGEN ADVIES INZAKE BEDINGEN OMTRENT DE BEWIJSLAST IN OMNIUMVERZEKERINGEN COB 34 COMMISSIE VOOR ONRECHTMATIGE BEDINGEN ADVIES INZAKE BEDINGEN OMTRENT DE BEWIJSLAST IN OMNIUMVERZEKERINGEN Brussel, 20 november 2013 2 Advies inzake bedingen omtrent de bewijslast in omniumverzekeringen

Nadere informatie

Dienstenwijzer. Inhoudsopgave INLEIDING... 2 ONS KANTOOR... 2 WAT DOEN WIJ?... 3 ONZE WERKWIJZE... 3 WAT VERWACHTEN WIJ VAN U?...

Dienstenwijzer. Inhoudsopgave INLEIDING... 2 ONS KANTOOR... 2 WAT DOEN WIJ?... 3 ONZE WERKWIJZE... 3 WAT VERWACHTEN WIJ VAN U?... Inhoudsopgave INLEIDING... 2 ONS KANTOOR... 2 WAT DOEN WIJ?... 3 ONZE WERKWIJZE... 3 WAT VERWACHTEN WIJ VAN U?... 3 ADVIESVRIJHEID, ONAFHANKELIJKHEID EN AANDELENBELANG... 4 ONZE BELONING... 4 ONZE DESKUNDIGHEIDS

Nadere informatie

Toekomstgericht toezicht: De consument centraal

Toekomstgericht toezicht: De consument centraal Toekomstgericht toezicht: De consument centraal Bernadette van Buchem, directeur Directie Consumenten 8 juni 2017 Bird & Bird, Den Haag Vereniging voor Reclamerecht 1 Strategie ACM Het bevorderen van kansen

Nadere informatie

Datum 5 september 2017 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over incassobureaus en de dubieuze handel in schulden

Datum 5 september 2017 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over incassobureaus en de dubieuze handel in schulden 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Alle praktische informatie over de garantie op uw auto. Heldere voorwaarden 180 dagen garantie Zeer uitgebreide dekking

Alle praktische informatie over de garantie op uw auto. Heldere voorwaarden 180 dagen garantie Zeer uitgebreide dekking Alle praktische informatie over de garantie op uw auto Heldere voorwaarden 180 dagen garantie Zeer uitgebreide dekking bynco.com GARANTIE Van harte gefeliciteerd met de aankoop van uw auto op bynco.com.

Nadere informatie

Dienstenwijzer van : ETC verzekeringen

Dienstenwijzer van : ETC verzekeringen Dienstenwijzer van : ETC verzekeringen A) Inleiding De wetgever hecht waarde aan goede voorlichting op het gebied van verzekeringen. Daarom is het wettelijk voorgeschreven aan welke punten een assurantiekantoor

Nadere informatie

ŠKODA Zekerheidspolis & ŠKODA Onderhoudsplan

ŠKODA Zekerheidspolis & ŠKODA Onderhoudsplan ŠKODA Zekerheidspolis & ŠKODA Onderhoudsplan ŠKODABank ŠKODALeasing FINANCIEREN. LEASEN. VERZEKEREN. VWBAN274-04 SKODA Zekerheidspolis en Onderhoudsplan.indd 1 25-09-13 15:43 VWBAN274-04 SKODA Zekerheidspolis

Nadere informatie

1.3 Publiekrechtelijke handhaving van privaatrechtelijk geaarde regels

1.3 Publiekrechtelijke handhaving van privaatrechtelijk geaarde regels Titelpagina Copyright Pagina 1 INLEIDING 1.1 Toezicht in het algemeen belang 1.2 Toezichthouders en privaatrecht 1.3 Publiekrechtelijke handhaving van privaatrechtelijk geaarde regels 1.4 Handhaving van

Nadere informatie

Dienstenwijzer. Welkom bij Van der Doelen Assurantiën B.V.

Dienstenwijzer. Welkom bij Van der Doelen Assurantiën B.V. Dienstenwijzer Welkom bij Van der Doelen Assurantiën B.V. Voor u ligt de dienstenwijzer van Van der Doelen Assurantiën B.V. In deze dienstenwijzer maken wij u wegwijs binnen ons bedrijf. Zo vind u informatie

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Skyline Hypotheken B.V. Zadelmakerstraat 59 2984 CC Ridderkerk Telefoonnummer: 0180-712 860 Faxnummer: 0180-412 076 Email: info@skylinehypotheken.nl Kamer

Nadere informatie

Q&A vrijstellingsregeling prospectusplicht September 2017

Q&A vrijstellingsregeling prospectusplicht September 2017 Q&A vrijstellingsregeling prospectusplicht September 2017 Wat houden de nieuwe verplichtingen in? Per 1 oktober 2017 gelden er aanvullende voorwaarden voor de 5 miljoen-vrijstelling van de prospectusplicht.

Nadere informatie

Pagina 1/13. Besluit Openbaar. 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure. Datum:

Pagina 1/13. Besluit Openbaar. 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure. Datum: Ons kenmerk: Zaaknummer: Datum: ACM/DC/2015/207679_OV 15.1185.20 15 december 2015 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 2.9 Wet handhaving consumentenbescherming tot het opleggen

Nadere informatie

Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS) Productontwikkeling en distributie door verzekeringstussenpersonen

Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS) Productontwikkeling en distributie door verzekeringstussenpersonen Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS) Productontwikkeling en distributie door verzekeringstussenpersonen mr. dr. Cees de Jong Te behandelen onderwerpen Verzekeringsdistributie De verzekeringstussenpersoon

Nadere informatie