Invloed van het Europese Hof op het Nederlandse auteursrecht. Madeleine de Cock Buning Zeist, 14 maart 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Invloed van het Europese Hof op het Nederlandse auteursrecht. Madeleine de Cock Buning Zeist, 14 maart 2012"

Transcriptie

1 Invloed van het Europese Hof op het Nederlandse auteursrecht Madeleine de Cock Buning Zeist, 14 maart 2012

2 Opmaat In dit tijdperk van globalisering en internationale concurrentie is het potentiële inkomen uit intellectuele eigendom even belangrijk als de toegang tot grondstoffen en de beschikbare industriële basis. (Mededeling EC def.).

3 Routekaart Kader: relevante richtlijnen Recente Europese initiatieven Rechtspraak HvJ EU object exploitatierecht afstand van recht beperkingen Tot slot

4 Kader: Richtlijnen auteursrecht Satelliet- en kabelrichtlijn (richtlijn 93/83/EEG) Databankrichtlijn (richtlijn 96/9/EG) Volgrechtrichtlijn (richtlijn 2001/84/EG) Auteursrechtrichtlijn (richtlijn 2001/29/EG) Duurrichtlijn (richtlijn 2006/116/EG) Verhuurrichtlijn (richtlijn 2006/115/EC) Softwarerichtlijn (richtlijn 2009/24/EG) Richtlijn beschermingsduur naburige rechten (richtlijn 2011/77/EU)

5 Recente Europese initiatieven

6 Initiatieven in het kader van de Digitale Agenda voor Europa COM(2010) 245 definitief/2, i. Open access-projecten ( ) ii. Mededeling akte interne markt (apr 2011) iii.mededeling Eengemaakte markt voor IE-rechten (mei 2011) iv.groenboek audiovisuele werken (juli 2011)

7 i Open Access Neelie Kroes: Taxpayers have already paid for this information, the least we can do is give it back to those who want to use it in new ways that help people and create jobs and growth.

8 i Open Access Open Access Pilot (Regulering FP7: ): - Gratis online-toegang tot alle door EU betaalde wetenschappelijke onderzoeksresultaten (incl. artikelen gepubliceerd in tijdschriften). - Gold open access: kosten voor publicatie worden gedragen door instellingen (bijv. Universiteit(sbibliothek)en of EU bij FP7)

9 ii Mededeling Akte interne markt COM (2011)206 definitief, Doel: Een eind maken aan marktversnippering in EU Dmv de weg ruimen van obstakels voor het vrije verkeer van diensten, innovatie en creativiteit. > Om dit te bereiken heeft de Commissie 12 hefbomen geïdentificeerd waaronder één tav IE-rechten.

10 Lappendeken van IE markten Versnippering van IE markt heeft negatieve gevolgen voor groei en concurrentievermogen EU

11 iii Mededeling Eengemaakte markt voor IE-rechten COM(2011) 287 definitief, Auteursrechtelijk relevante hoofdpunten: 1. Voorstel voor Europese wetgeving (2012) om heffingenstelsels voor privékopieën te uniformeren >Instellen onafhankelijke bemiddelaar 2. Tot stand brengen van een efficiënt multiterritoriaal collectief beheer van auteursrechten en gemeenschappelijke regels voor een transparante opbrengstenverdeling >Instellen centrale gezaghebbende gegevensbank

12 iii Mededeling Eengemaakte markt voor IE-rechten 3. Digitalisering van de collecties van Europese culturele instellingen faciliteren (reeds verschenen: Ontwerprichtlijn verweesde werken, COM(2011) 289 definitief, ); 4. Onderzoeken aanpak UGC zoals blogs, wiki s etc.; 5. Herzien van handhavingsrichtlijn 2004/ voor doeltreffende bestrijding van inbreuken via internet aanpakken van inbreuken aan de bron bevordering van samenwerking tussenpersonen schaden belangen van eindgebruikers voorkomen

13 iii Mededeling Eengemaakte markt voor IE-rechten 6. Bereiken van eerlijke en gelijke spelregels voor uitvoerend kunstenaars te door de beschermingstermijn beter af te stemmen op die van auteurs (reeds verschenen: richtlijn 2011/77/EU van 27 september 2011); 7. European Copyright Code? 8. Evaluatie en evt herziening ARL 2001/29

14 iv. Groenboek online verspreiding van audiovisuele werken COM (2011)427 definitief, Audiovisuele sector belangrijk voor Europese economie! 500 miljard Euro jaarlijkse marktwaarde 6 miljoen banen -De traditionele waardeketen voor audiovisuele werken is voortdurend in beweging -Grondige analyse obstakels en versnippering markt -Consultatie groenboek gesloten eind 2011.

15 Europese rechtspraak

16 Beschermingsobject

17 Infopaq HvJEG 16 juli 2009, C-5/08 Eerste stappen harmonisatie werkbegrip: Vereist voor auteursrechtelijke bescherming is dat het werk een schepping van de geest is (ro. 34). Materiaal dat oorspronkelijk is in die zin dat het gaat om een eigen intellectuele schepping van de auteur ervan (ro. 37). Enkel via de keuze, de schikking en de combinatie van deze woorden op een oorspronkelijke wijze kan de auteur uitdrukking aan zijn creatieve geest geven en tot een resultaat komen dat een intellectuele schepping vormt (ro. 45). Maar er is meer.

18 Premier League webstrijden

19 Premier League HvJEU 4 oktober 2011, C-403/08 en C-429/08 De lijn uit Infopaq wordt onmiskenbaar doorgetrokken: Om als werk aangemerkt te worden moet het betrokken materiaal oorspronkelijk zijn in de zin dat het gaat om een eigen intellectuele schepping.

20 Ro 98 Een sportwedstrijd kan echter niet worden beschouwd als een intellectuele schepping die kan worden aangemerkt als een werk in de zin van de richtlijn auteursrecht. Dat is in het bijzonder het geval voor voetbalwedstrijden, waarbij spelregels gelden die geen ruimte laten voor creatieve vrijheid in auteursrechtelijke zin

21 Blijft over: auteursrecht op verschillende in de uitzending vervatte werken: openingsvideo de vooraf opgenomen filmpjes met hoogtepunten van recente wedstrijden diverse grafische afbeeldingen de hymne van Premier League NB HvJ EU deed geen uitspraak over auteursrecht filmopnamen van voetbalwedstrijd (vgl. Chavannes en Van Ginneken Mf 2001, 329.)

22 Softwarenová HvJEU 22 december 2010, C-393/09 Vraag: Is ook de grafische- gebruikersinterface (GUI) van een computerprogramma beschermd door de Softwarerichtlijn van 1991? HvJEU: Softwarerichtlijn beschermt alleen de broncode en de gecompileerde code van een computerprogramma (cp), niet de GUI. Criterium: Rl beschermd cp wanneer het tot (reproductie van) het computerprogramma zelf kan leiden (ro.37)

23 Softwarenová HvJEU 22 december 2010, C-393/09 De GUI kan wel bescherming onder de ARl genieten mits het als 'eigen intellectuele schepping kan worden aangemerkt. (ro. 41) Niet meegeteld mogen worden de onderdelen van de GUI die louter voor technische functionaliteit dienen aangezien de verschillende manieren om een idee uit te voeren dan zodanig beperkt zijn dat het idee samenvalt met de uitdrukking ervan (ro 49)

24 Softwarenová HvJEU 22 december 2010, C-393/09 Is het vertonen van een GUI op TV een mededeling van het publiek in de zin van 3.1 ARl? HvJEU: Het tonen van een werk op TV is in beginsel een mededeling aan het publiek. MAAR: Omdat het publiek bij vertoning op TV geen toegang verkrijgt tot het wezenlijke bestanddeel van de GUI, namelijk de interactie met de gebruiker is geen sprake van mededeling aan het publiek.

25 Football Dataco/Yahoo HvJ EU 1 maart 2012, zaak C-604/10 Kalenders voetbalkampioenschappen Vraag: Staat de richtlijn in de weg aan andere nationale auteursrechten op databanken dan die waarin wordt voorzien in de Databankrichtlijn 96/9? Antwoord: Databankrichtlijn verzet zich tegen een nationale wettlijke regeling die aan de onder de def. Van art 1.2 vallende databanken auteursrechtelijke bescherming biedt onder andere voorwaarden dan deze van art 3.1 van de Rl 96/9 >Einde geschriftenbescherming!

26 Football Dataco/Yahoo Nadere invulling oorspronklijkheidscriterium NIET relevant zijn voor auteursrechtelijke bescherming: de intellectuele inspanningen en deskundigheid die zijn aangewend bij het creëren van de deze gegevens Einde Technip-criterium van de Hoge Raad? Daar ging het om een selectie gebaseerd op wetenschappelijke of technische kennis, inzicht en ervaring, terwijl de selectie betrekking heeft op objectieve wetenschappelijke gegevens en wetmatigheden en gericht is op doeleinden van wetenschappelijke of technische aard.

27 Eva-Maria Painer v. Standard HvJEU 1 december 2011, C-145/10 (portret)foto

28 Eva-Maria Painer v. Standard VerlagsGmbH e.a. HvJEU 1 december 2011, C-145/10: werkbegrip - Foto s genieten auteursrechtelijke bescherming wanneer deze oorspronkelijk zijn in die zin dat het gaat om een eigen intellectuele schepping die de persoonlijkheid van de auteur weerspiegelt en tot uiting komt door diens creatieve keuzen (met verwijzing Infopaq, Premier League) (ro ). - Ook portretfoto s kunnen aan deze criteria voldoen en aldus auteursrechtelijke bescherming genieten (ro ). - Enscenering, pose, belichting, camera-instelling, invalskoek, sfeer

29 Exploitatierechten

30 a. reproductie/bewerking

31 Artikel 2 ARl 2001/29 De lidstaten voorzien ( ) in het uitsluitende recht, de directe of indirecte, tijdelijke of duurzame, volledige of gedeeltelijke reproductie van (..) materiaal, met welke middelen en in welke vorm ook, toe te staan of te verbieden.

32 Eva-Maria Painer v. Standard VerlagsGmbH e.a. HvJEU C-145/10: Reproductie en bewerking Hoe ver strekt het bewerkingsrecht bij een portretfoto? Oberste Gerichtshof: - Omdat er bij de betreffende foto s weinig scheppende activiteit is geweest (weinig keuzemogelijkheden voor de maker) bestaat er meer ruimte voor vrij gebruik (freie Benutzung) omdat deze werken slechts beperkte auteursrechtelijke bescherming genieten.

33 Eva-Maria Painer v. Standard VerlagsGmbH e.a. HvJEU - Het is niet mogelijk dat auteursrechtelijke bescherming geringer in omvang is bij bepaalde werken dan bij andere werken vanwege verschillen in mogelijkheden van ruimte voor creativiteit bij de totstandkoming van de verschillende werken.

34 b. Mededeling aan het publiek

35 Artikel 3.1 ARl 2001/29 De lidstaten voorzien ten behoeve van auteurs in het uitsluitende recht, de mededeling van hun werken aan het publiek, per draad of draadloos, met inbegrip van de beschikbaarstelling van hun werken voor het publiek op zodanige wijze dat deze voor leden van het publiek op een door hen individueel gekozen plaats en tijd toegankelijk zijn, toe te staan of te verbieden

36 23 Considerans ARl. Aan dit recht moet een ruime betekenis worden gegeven die iedere mededeling omvat die aan niet op de plaats van oorsprong van de mededeling aanwezig publiek wordt gedaan. NB: vertolking voor een publiek dat direct fysiek contact heeft met de persoon die het werk uitvoert is niet geharmoniseerd (Premier League, r.o. 203 en Circul Globus HvJ EU 24 november 2011, C-283/10 ro.39 ev)

37 Mededeling - Elke uitzending van beschermde werken, ongeacht gebruikte technisch middel of procedé (Premier L. ro 193) - Vgl. BC 11 bis lid 1 sub iii En dus (HvJ SGAE/Rafael Hoteles 7 december 2006 C-306/05): Hoteleigenaar verricht reeds mededelingshandeling wanneer hij het voor zijn hotelgasten mogelijk maakt toegang te hebben tot uitgezonden werken door middel van TV toestellen, door het ontvangen signaal door te geven in de hotelkamers. Vgl., HVJ EU Organismos Sillogikis Diacheirisis 18 maart 2010, C-136/09

38 Publiek - HvJ Lagardère Active Broadcast/SPRE 14 juli 2005 C 192/04 publiek (*) ziet op onbepaald aantal potentiële televisiekijkers (CabSat Richtlijn 93/83) niet: de beperkte kring die de satelliet signalen alleen met professionele uitrusting kan ontvangen Vgl HR 19 juni 2009 BUMA/Chellomedia - HvJ SGAE/Rafael Hoteles 7 december 2006 C-306/05 * publiek ex Richtlijn 93/83 is bepalend voor uitleg publiek ex Auteursrechtrichtlijn 2001/29

39 Premier League HvJEU 4 oktober 2011, C-403/08 en C-429/08 Er kan in ALLEEN sprake zijn van MAP wanneer het uitgezonden werk ook nog wordt vertoond aan een nieuw (extra) publiek, d.w.z. een publiek waarmee de auteurs geen rekening hielden toen zij toestemming gaven voor het gebruik van het werk voor de mededeling aan het oorspronkelijke publiek (ro 197 en 198) NB: winstoogmerk is daarbij zeker niet irrelevant

40 Airfield Airfield & Canal Digitaal

41 Airfield en Canal Digital Digital 13 oktober 2011, C-431/08 en C-432/08 (nieuwe) mededeling aan het publiek dat operatoren tijdens een mededeling ( ) een interventie uitvoeren zodat zij de beschermde werken toegankelijk maken voor een ruimer publiek dan dat waarop de betrokken omroeporganisatie doelde, dat wil zeggen een publiek dat de auteurs van deze werken niet voor ogen hadden toen zij toestemming verleenden voor het gebruik van hun werken door de omroeporganisatie ( ) (ro. 76 en 77).

42 Afstand van recht

43

44 Martin Luksan v. Petrus vd Let HvJEU 9 februari 2012, C-277/10 Vraag ivm wettelijk vermoeden van overdracht: - Zijn nationale wettelijke regelingen (zoals art. 38, lid 1 UrhG) waarbij exploitatierechten van rechtswege rechtstreeks en uitsluitend aan de filmproducent worden toegewezen (cessio legis) ipv aan de rechthebbende regiseur, in strijd met het Unierecht?

45 Art. 17 Handvest van de grondrechten van de EU 1. Een ieder heeft het recht goederen die hij rechtmatig heeft verkregen in eigendom te bezitten, te gebruiken, erover te beschikken en te vermaken. Niemand mag zijn eigendom worden ontnomen, behalve in het algemeen belang, in de gevallen en onder de voorwaarden waarin de wet voorziet en mits het verlies tijdig op billijke wijze wordt vergoed

46 Martin Luksan v. Petrus vd Let HvJEU: Door de cessio legis van art 38 UrhG wordt de regisseur de exploitatierechten onthouden, waarmee feitelijk zijn intellectuele eigendomsrecht wordt onteigend. De exploitatierechten van het cinematografische werk (reproductierecht, recht op uitzending per satelliet en elk ander recht van mededeling aan het publiek door middel van de beschikbaarstelling aan het publiek), komen van rechtswege rechtstreeks toe aan de regisseur het Unierecht verzet zich tegen andersluidende nationale regeling waarbij de rechten automatisch aan de producent worden toegekend (ro. 71, 72).

47 Martin Luksan v. Petrus vd Let HvJEU: - Het Unierecht biedt lidstaten wel de mogelijkheid te voorzien in een vermoeden van overdracht van exploitatierechten van het cinematografische werk aan de producent van het cinematografische werk, mits dit vermoeden weerlegbaar is zodat de regisseur van anders kan overeenkomen.

48 Martin Luksan v. Petrus vd Let HvJEU (thuiskopie): - Volgens de in art. 5, lid 2, sub b, van richtlijn 2001/29 dient bedoelde billijke compensatie ihk van uitzondering voor het kopiëren voor privégebruik van rechtswege rechtstreeks toe te komen aan de hoofdregisseur van het cinematografische werk als auteur ervan. - Het Unierecht verzet zich ertegen dat lidstaten voorzien in een vermoeden van overdracht van het aan de hoofdregisseur van het cinematografische werk toekomende recht op een billijke compensatie aan de producent van dit werk, ongeacht of dit vermoeden onweerlegbaar is dan wel dat daarvan kan worden afgeweken.

49

50 Beperkingen op exclusieve rechten

51 Infopaq II HvJEU 18 juni 2010, C-302/10 (tijdelijke reproductie), eerder al Infopaq I HvJEG 16 juli 2009, C-5/08, Premier League HvJEU: Tijdelijke reproductiehandelingen art. 5, lid 1 van richtlijn 2001/29: moeten een integraal en essentieel onderdeel van een technisch procedé vormen; moeten als enig doel hebben rechtmatig gebruik van een werk of van beschermd materiaal mogelijk te maken; mogen geen zelfstandige economische waarde bezitten.

52 Eva-Maria Painer v. Standard VerlagsGmbH e.a. - Opsporingsbeperking art. 5, lid 3 sub e van Arl 2001/29 - Vraag: Was publicatie door persmedium van de foto s van het ontvoerde meisje zonder toestemming van de rechthebbende geoorloofd in het kader van gebruik ten behoeve van de openbare veiligheid?

53 Eva-Maria Painer v. Standard VerlagsGmbH e.a. (vervolg) HvJ EU: Een medium, zoals een persuitgever, mag niet op eigen initiatief een auteursrechtelijk beschermd werk gebruiken met een beroep op het doel van openbare veiligheid. Het initiatief daartoe moet worden genomen in het kader van een beslissing van bevoegde autoriteiten.

54 Eva-Maria Painer v. Standard VerlagsGmbH e.a. - Citaatrecht art. 5 lid 3 sub d van richtlijn 2001/29 - Ook al moet de vooraarde van art 5 lid 3 sub d volgens vaste rechtspraak van het Hof eng worden uitgelegd omdat de bepaling afwijkt van de in die richtlijn neergelegde algemene regel, dat neemt niet weg dat er bij uitlegging van die voorwaarden ook voor moet worden gezorgd dat de nuttige werking van de uitzondering behouden blijft en het doel ervan wordt geëerbiedigd. (vgl. Premier Leaugue) - Met artikel art. 5 lid 3 sub d dient een rechtsvaardig evenwicht tussen het recht op vrije meningsuiting van gebruikers en aan het auteurs toegekende reproductierecht bereikt

55 Eva-Maria Painer v. Standard VerlagsGmbH e.a. - Citaatrecht art. 5 lid 3 sub d van richtlijn 2001/29 HvJ EU concreet in casu: - Het is voor toepassing van de citaatbeperking niet vereist dat dat een artikel waarin een werk wordt geciteerd zelf een auteursrechterlijk beschermd werk is - Indien de maker van het geciteerd werk niet bekend is bijvoorbeeld omdat foto gebruikt werd in kader van opsporing door autoriteiten - mag toch worden geciteerd mits tenminste de bron wordt vermeld

56 Even recapituleren

57 Werkbegrip toch gedeeltelijk geharmoniseerd (Infopaq etc); Tijdelijke reproductiehandelingen nader gedefinieerd (Infopaq II/ Premier League); Ons 45d Aw mag blijven (Luksan); Openbaarmakingsbegrip, mededeling aan (nieuw) publiek, verduidelijkt (Organismos Sillogikis Diacheirisis, Premier League, Airfield en Canal Digital); Exit geschriftenbescherming! (Football Datco) Exit HR Technip? Nog veel rechtspraak en regelgeving in de EU pipeline

58 Dank voor uw aandacht! Madeleine de Cock Buning

In deze noot komen de antwoorden of beide prejudiciële vragen aan bod. Maar eerst antwoord of de vraag wat een GUI nu eigenlijk is?

In deze noot komen de antwoorden of beide prejudiciële vragen aan bod. Maar eerst antwoord of de vraag wat een GUI nu eigenlijk is? Noot bij HvJEU,, 22 december 2010, zaak C-393/09, C Bezpečnostní softwarová asociace (BSA) tegen Ministerstvo kultury (prejudiciële vragen Nejvyšší správní soud,, Tsjechië) 1. Inleiding Op 22 december

Nadere informatie

Mededeling aan het publiek in art. 3 Auteursrechtrichtlijn

Mededeling aan het publiek in art. 3 Auteursrechtrichtlijn Mededeling aan het publiek in art. 3 Auteursrechtrichtlijn Prof. Dr. P. B. Hugenholtz VVA, 20 januari 2012 Outline Art. 3 Auteursrechtrichtlijn Recente arresten HvJEU: SGAE/Rafael Hoteles Premier League

Nadere informatie

Mededeling aan het publiek: een tussenstand. Vereniging voor Auteursrecht 9 juni 2017

Mededeling aan het publiek: een tussenstand. Vereniging voor Auteursrecht 9 juni 2017 Mededeling aan het publiek: een tussenstand Jacqueline Seignette Vereniging voor Auteursrecht 9 juni 2017 2017 Jacqueline Seignette HvJ: mededeling aan het publiek ruim uitleggen (Reha Training, Soulier

Nadere informatie

Secundaire openbaarmaking in historisch perspectief. Madeleine de Cock Buning 9 november 2012

Secundaire openbaarmaking in historisch perspectief. Madeleine de Cock Buning 9 november 2012 Secundaire openbaarmaking in historisch perspectief Madeleine de Cock Buning 9 november 2012 dat indien, gelijk hier, dit laatste geschiedt in het openbaar, niet slechts de tekst der Auteurswet 1912 maar

Nadere informatie

Harmonisatie van auteursrechtelijke exploitatiebegrippen door Europees Hof afgerond

Harmonisatie van auteursrechtelijke exploitatiebegrippen door Europees Hof afgerond Harmonisatie van auteursrechtelijke exploitatiebegrippen door Europees Hof afgerond Met de recente arresten Donner 1 en SAS Institute/World Programming 2 geeft het Europese Hof zichzelf een eigen lente

Nadere informatie

De mededeling aan een nieuw publiek. Sam C. van Velze

De mededeling aan een nieuw publiek. Sam C. van Velze De mededeling aan een nieuw publiek Sam C. van Velze 6 November 2017 1 https://www.youtube.com/watch?v= 72KU4AX29Yg Interessant filmpje over het auteursrecht, klik hier: 2 https://www.youtube.com/watch?v=72ku4ax29yg

Nadere informatie

EEN NIEUW PUBLIEK? Prof. mr J.H. Spoor. AIPPI, Zeist 15 maart AIPPI, Zeist 15 maart

EEN NIEUW PUBLIEK? Prof. mr J.H. Spoor. AIPPI, Zeist 15 maart AIPPI, Zeist 15 maart EEN NIEUW PUBLIEK? Prof. mr J.H. Spoor AIPPI, Zeist 15 maart 2017 AIPPI, Zeist 15 maart 2017 1 Auteursrechtrichtlijn, artikel 3, lid 1 De lidstaten voorzien ten behoeve van auteurs in het uitsluitende

Nadere informatie

User-Generated Content na Deckmyn

User-Generated Content na Deckmyn User-Generated Content na Deckmyn Prof. Dr. P. B. Hugenholtz VVA, 13 februari 2015 Wat is User-generated Content? Wat is UGC? [volgens de Commissie Auteursrecht] Het moet gaan om een bewerking van bestaande

Nadere informatie

Auteursrecht voor Wikipedianen. WCN 2013 Sjo Anne Hoogcarspel Klos Morel Vos & Schaap

Auteursrecht voor Wikipedianen. WCN 2013 Sjo Anne Hoogcarspel Klos Morel Vos & Schaap Auteursrecht voor Wikipedianen WCN 2013 Sjo Anne Hoogcarspel Klos Morel Vos & Schaap Internationale regelingen Nederlandse boekverkopers miljoenen verdienen omdat de Fransen vlug van geest zijn (Voltaire)

Nadere informatie

Regelgevende ontwikkelingen binnen de audiovisuele sector.

Regelgevende ontwikkelingen binnen de audiovisuele sector. Regelgevende ontwikkelingen binnen de audiovisuele sector Overlegcomité inzake collectief beheer van auteursrechten en naburige rechten en inzake audiovisuele aangelegenheden KB 29 september 2016 gaat

Nadere informatie

AUTEURSRECHTELIJKE BESCHERMING VAN VORMGEVING

AUTEURSRECHTELIJKE BESCHERMING VAN VORMGEVING AUTEURSRECHTELIJKE BESCHERMING VAN VORMGEVING Adonna Alkema Nationaal Auteursrecht Congres 04-10-2013 Harmonisatie werkbegrip Stijl vs. vormgeving Uitsluiting techniek Totaalindrukken vs. beschermde trekken

Nadere informatie

Digitale uitputting ook in het auteursrecht

Digitale uitputting ook in het auteursrecht Digitale uitputting ook in het auteursrecht Hendrik Struik Vereniging voor Auteursrecht Amsterdam 3 juni 2016 onderwerp: Gelijke behandeling offline en online gebruik? oftewel wat u in wezen wenst te vernemen

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL. Amendement. Isabella Adinolfi namens de EFDD-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL. Amendement. Isabella Adinolfi namens de EFDD-Fractie 6.9.2018 A8-0245/170 170 Overweging 3 (3) Door snelle digitale ontwikkelingen blijven zich veranderingen doorzetten in de manier waarop werken en ander beschermd materiaal tot stand komen, geproduceerd,

Nadere informatie

Verhuurrichtlijn RICHTLIJN 2006/115/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD. van 12 december 2006

Verhuurrichtlijn RICHTLIJN 2006/115/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD. van 12 december 2006 Verhuurrichtlijn RICHTLIJN 2006/115/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 12 december 2006 betreffende het verhuurrecht, het uitleenrecht en bepaalde naburige rechten op het gebied van intellectuele

Nadere informatie

Immateriële openbaarmaking - per satelliet of kabel

Immateriële openbaarmaking - per satelliet of kabel Immateriële openbaarmaking - per satelliet of kabel VvA-vergadering 20 januari 2012 Arnout Groen Plan van aanpak 1. Begrip immateriële openbaarmaking via satelliet of kabel 2. Invulling: NL-rechtspraak

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL. Amendement. Julia Reda namens de Verts/ALE-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL. Amendement. Julia Reda namens de Verts/ALE-Fractie 6.9.2018 A8-0245/194 194 Overweging 21 bis (nieuw) (21 bis) Er moet worden erkend dat het publiek er belang bij heeft om zonder onnodige beperkingen als gevolg van exclusieve rechten aan de publieke sfeer

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 05/09/2018

Datum van inontvangstneming : 05/09/2018 Datum van inontvangstneming : 05/09/2018 Samenvatting C-484/18-1 Zaak C-484/18 Samenvatting van het verzoek om een prejudiciële beslissing overeenkomstig artikel 98, lid 1, van het Reglement voor de procesvoering

Nadere informatie

Mededeling aan het publiek

Mededeling aan het publiek Mededeling aan het publiek Nationaal Auteursrechtcongres 4 oktober 2013 Remy Chavannes Soorten openbaarmaking Mededeling aan het publiek (art. 3 Aut.rl) Uitzending via ether, kabel of satelliet Secundaire

Nadere informatie

VvA Ledenvergadering KNAW, 27 mei 2011 Flexibel auteursrecht

VvA Ledenvergadering KNAW, 27 mei 2011 Flexibel auteursrecht VvA Ledenvergadering KNAW, 27 mei 2011 Flexibel auteursrecht Prof. dr. Martin Senftleben Vrije Universiteit Amsterdam Bird & Bird, Den Haag Exclusieve rechten flexibel genoeg? Art. 13 Aw: Verveelvoudigen

Nadere informatie

De toenemende invloed van het Handvest op het auteursrecht AIPPI. woensdag 11 maart 2015

De toenemende invloed van het Handvest op het auteursrecht AIPPI. woensdag 11 maart 2015 De toenemende invloed van het Handvest op het auteursrecht AIPPI woensdag 11 maart 2015 1 Quaedvlieg 2006 Het lijkt geen goed idee dat iedere individuele rechter in ieder individueel geval een eigen afweging

Nadere informatie

AAN DE PRESIDENT EN DE RECHTERS VAN HET HOF VAN JUSTITIE SCHRIFTELIJKE OPMERKINGEN

AAN DE PRESIDENT EN DE RECHTERS VAN HET HOF VAN JUSTITIE SCHRIFTELIJKE OPMERKINGEN Ref. Ares(2014)3394722-14/10/2014 EUROPESE COMMISSIE Brussel, 14 oktober 2014 sj.a(2014)3735131 Documenten betreffende een gerechtelijke procedure AAN DE PRESIDENT EN DE RECHTERS VAN HET HOF VAN JUSTITIE

Nadere informatie

Duurrichtlijn RICHTLIJN 2006/116/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD. van 12 december 2006

Duurrichtlijn RICHTLIJN 2006/116/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD. van 12 december 2006 Duurrichtlijn RICHTLIJN 2006/116/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 12 december 2006 betreffende de beschermingstermijn van het auteursrecht en van bepaalde naburige rechten (gecodificeerde versie)

Nadere informatie

ACTUELE RECHTSPRAAK HvJ EU. Adonna Alkema / Leiden 7 november

ACTUELE RECHTSPRAAK HvJ EU. Adonna Alkema / Leiden 7 november ACTUELE RECHTSPRAAK HvJ EU 1 Reha Training/GEMA (31 mei 2016, C-117/15) Sanoma/GeenStijl(8 sept. 2016, C-160/15) THUISKOPIE Austro-Mechana/Amazon (21 april 2016, C-572/14) Egeda/Estado(9 juni 2016, C-470/14)

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL. Amendement. Axel Voss namens de PPE-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL. Amendement. Axel Voss namens de PPE-Fractie 6.9.2018 A8-0245/137 137 Overweging 31 (31) Een vrije en pluralistische pers is van essentieel belang voor de kwaliteit van de journalistiek en de toegang van burgers tot informatie. Zij levert een fundamentele

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL. Amendement. Isabella Adinolfi namens de EFDD-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL. Amendement. Isabella Adinolfi namens de EFDD-Fractie 6.9.2018 A8-0245/179 179 Overweging 35 (35) De bescherming die uit hoofde van deze richtlijn aan uitgevers van perspublicaties wordt verleend, mag geen afbreuk doen aan de rechten van auteurs en andere

Nadere informatie

RICHTLIJN 2006/116/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD. van 12 december 2006

RICHTLIJN 2006/116/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD. van 12 december 2006 L 372/12 NL Publicatieblad van de Europese Unie 27.12.2006 RICHTLIJN 2006/116/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 12 december 2006 betreffende de beschermingstermijn van het auteursrecht en van

Nadere informatie

7566/17 eer/gys/sl 1 DGG 3B

7566/17 eer/gys/sl 1 DGG 3B Raad van de Europese Unie Brussel, 23 maart 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2016/0279 (COD) 7566/17 PI 33 CODEC 463 NOTA van: aan: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties nr. vorig

Nadere informatie

Cyberlaw en auteursrechten

Cyberlaw en auteursrechten Cyberlaw en auteursrechten ABD-BVD 26 januari 2006 Jos Dumortier http://www.ibbt.be http://www.icri.be http://www.lawfort.be Wetgeving auteursrechten Lappendeken - Overgangsperiode Basis: Europese richtlijnen

Nadere informatie

(Wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

(Wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN 20.9.2017 L 242/1 I (Wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN VERORDENING (EU) 2017/1563 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 13 september 2017 inzake de grensoverschrijdende uitwisseling tussen de Unie

Nadere informatie

Consultatieversie Nota van wijziging artikel 45d Auteurswet (maart 2014)

Consultatieversie Nota van wijziging artikel 45d Auteurswet (maart 2014) Consultatieversie Nota van wijziging artikel 45d Auteurswet (maart 2014) Artikel I, onderdeel C, komt te luiden: Artikel 45d Auteurswet 1. Tenzij de makers en de producent schriftelijk anders zijn overeengekomen,

Nadere informatie

E-commerce verplichtingen en andere regels op internet. Amersfoort woensdag 2 maart 2011 Mr. F.J. Van Eeckhoutte www.vaneeckhoutteadvocaten.

E-commerce verplichtingen en andere regels op internet. Amersfoort woensdag 2 maart 2011 Mr. F.J. Van Eeckhoutte www.vaneeckhoutteadvocaten. E-commerce verplichtingen en andere regels op internet Amersfoort woensdag 2 maart 2011 Mr. F.J. Van Eeckhoutte www.vaneeckhoutteadvocaten.nl Inhoud Hd. I: Hd. II: Hd. III: Het internet op E-commerce verplichtingen

Nadere informatie

[TITLE IN CAPS, VERDANA, 32]

[TITLE IN CAPS, VERDANA, 32] [TITLE IN CAPS, VERDANA, 32] Recente ontwikkelingen inzake auteursrecht: een algemeen overzicht Fabienne Brison (Inforum 2012, BVD, 31 mei 2012) WETGEVING Belgisch (federaal) Europees Internationaal WETGEVING

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 6 juli 2017 (OR. en) 2016/0279 (COD) PE-CONS 24/17 PI 67 CODEC 856 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: VERORDENING VAN HET EUROPEES

Nadere informatie

(Wetgevingshandelingen) RICHTLIJNEN

(Wetgevingshandelingen) RICHTLIJNEN 11.10.2011 Publicatieblad van de Europese Unie L 265/1 I (Wetgevingshandelingen) RICHTLIJNEN RICHTLIJN 2011/77/EU VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 27 september 2011 tot wijziging van Richtlijn

Nadere informatie

Svensson: en verder? HvJ EU Svensson Hoe verhoudt zich tot eerdere HvJ jurisprudentie? Hoe verhoudt zich tot eerdere NL jurisprudentie?

Svensson: en verder? HvJ EU Svensson Hoe verhoudt zich tot eerdere HvJ jurisprudentie? Hoe verhoudt zich tot eerdere NL jurisprudentie? Kamiel Koelman Svensson: en verder? www.vandiepen.com VVA 12 juni 2014 k.koelman@vandiepen.com Overzicht HvJ EU Svensson Hoe verhoudt zich tot eerdere HvJ jurisprudentie? Hoe verhoudt zich tot eerdere

Nadere informatie

Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken

Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken 10.12.2013 2013/0309(COD) ONTWERPADVIES van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken

Nadere informatie

Vertaling C-279/13-1. Zaak C-279/13. Verzoek om een prejudiciële beslissing

Vertaling C-279/13-1. Zaak C-279/13. Verzoek om een prejudiciële beslissing Vertaling C-279/13-1 Zaak C-279/13 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 22 mei 2013 Verwijzende rechter: Högsta domstolen (Zweden) Datum van de verwijzingsbeslissing: 15 mei 2013

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL. Amendement. Isabella Adinolfi namens de EFDD-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL. Amendement. Isabella Adinolfi namens de EFDD-Fractie 6.9.2018 A8-0245/187 187 Artikel 2 punt 4 (4) "perspublicatie : een vastlegging van een verzameling literaire werken van journalistieke aard, die ook andere werken of materialen kan omvatten en die een

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT. Brussel, 13 november 2006 (OR. fr) 2006/0071 (COD) PE-CONS 3643/06 CODIF 55 PI 51 CULT 73 CODEC 976 OC 678

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT. Brussel, 13 november 2006 (OR. fr) 2006/0071 (COD) PE-CONS 3643/06 CODIF 55 PI 51 CULT 73 CODEC 976 OC 678 EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 13 november 2006 (OR. fr) 2006/0071 (COD) PE-CONS 3643/06 CODIF 55 PI 51 CULT 73 CODEC 976 OC 678 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft:

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 09/05/2017

Datum van inontvangstneming : 09/05/2017 Datum van inontvangstneming : 09/05/2017 Vertaling C-161/17-1 Zaak C-161/17 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 31 maart 2017 Verwijzende rechter: Bundesgerichtshof (Duitsland)

Nadere informatie

Hof Den Bosch 17 oktober 2017, ECLI:NL:GHSHE:2017:4524 (MyP2P) en HvJ EU 8 september 2016, C-160/15 (GS Media). 5

Hof Den Bosch 17 oktober 2017, ECLI:NL:GHSHE:2017:4524 (MyP2P) en HvJ EU 8 september 2016, C-160/15 (GS Media). 5 MyP2P een simpele hyperlink zaak? Sam C. van Velze 1 Citeersuggestie: S.C. van Velze, noot onder Hof s-hertogenbosch 17 oktober 2017, ECLI:NL:GHSHE:2017:4524 (MyP2P), IER 2018/3. Inleiding The Football

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 22.5.2006 COM(2006)226 definitief 2006/0073(COD) Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende het verhuurrecht, het uitleenrecht

Nadere informatie

Welkom bij de workshop Softwarelicentierecht nieuwe stijl. mr. dr. Lesley C.P. Broos Advocaat IE, ICT & Privacyrecht

Welkom bij de workshop Softwarelicentierecht nieuwe stijl. mr. dr. Lesley C.P. Broos Advocaat IE, ICT & Privacyrecht Welkom bij de workshop Softwarelicentierecht nieuwe stijl mr. dr. Lesley C.P. Broos Advocaat IE, ICT & Privacyrecht KH Sectie IE, ICT & privacyrecht Wat denkt u? 1. Het een op een namaken van de functionaliteit

Nadere informatie

Juridische uitgangspositie. SURF/NWO, 24 januari 2012 Prof. mr. dr. Madeleine de Cock Buning (UU)

Juridische uitgangspositie. SURF/NWO, 24 januari 2012 Prof. mr. dr. Madeleine de Cock Buning (UU) Juridische uitgangspositie SURF/NWO, 24 januari 2012 Prof. mr. dr. Madeleine de Cock Buning (UU) 1 The Centre for Intellectual Property Law aims at enhancement and dissemination of knowledge about intellectual

Nadere informatie

DE NIEUWE EU AUTEURSRECHTRICHTLIJN J. Deene

DE NIEUWE EU AUTEURSRECHTRICHTLIJN J. Deene DE NIEUWE EU AUTEURSRECHTRICHTLIJN J. Deene Op 17 mei 2019 verscheen de tekst van Richtlijn 2019/790 van 17 april 2019 inzake auteursrechten en naburige rechten in de digitale eenheidsmarkt (hierna: de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 34 912 Wijziging van de Auteurswet, de Wet op de naburige rechten en de Databankenwet ter implementatie van Richtlijn (EU) 2017/1564 van het Europees

Nadere informatie

HvJEU Rechtspraak over handhaving

HvJEU Rechtspraak over handhaving HvJEU Rechtspraak over handhaving Stefan Kulk, docent en onderzoeker Universiteit Utrecht VVA Studiemiddag, 8 februari 2019 Copyright and the European Charter: A Balancing Act Grondrechten en handhaving

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF (Derde kamer) 30 juni 2011 (*)

ARREST VAN HET HOF (Derde kamer) 30 juni 2011 (*) ARREST VAN HET HOF (Derde kamer) 30 juni 2011 (*) Richtlijn 92/100/EEG Auteursrechten en naburige rechten Openbare uitlening Vergoeding van auteurs Passend inkomen In zaak C-271/10, betreffende een verzoek

Nadere informatie

Auteursrechten en digitale muziek. NVMB-netwerkbijeenkomst 27.11.2014

Auteursrechten en digitale muziek. NVMB-netwerkbijeenkomst 27.11.2014 Advocaten en notarissen Auteursrechten en digitale muziek NVMB-netwerkbijeenkomst 27.11.2014 Programma Auteursrecht in een notendop Hoofdregels Enkele uitzonderingen Specifieke aandachtspunten bij digitaliseren

Nadere informatie

Intellectueel eigendom en software. Voor de digitale economie

Intellectueel eigendom en software. Voor de digitale economie Intellectueel eigendom en software Voor de digitale economie Intellectueel eigendom is een verzamelnaam voor een aantal rechten op zogenaamde voortbrengselen van de menselijke geest, zoals een schilderij,

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT. overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT. overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.4.2016 COM(2016) 214 final 2012/0011 (COD) MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 17/06/2016

Datum van inontvangstneming : 17/06/2016 Datum van inontvangstneming : 17/06/2016 Samenvatting C-265/16-1 Zaak C-265/16 Samenvatting van het verzoek om een prejudiciële beslissing overeenkomstig artikel 98, lid 1, van het Reglement voor de procesvoering

Nadere informatie

Didier Deneuter modo Advocaten

Didier Deneuter modo Advocaten OVEREENKOMSTEN AUTEURS- EN NABURIGE RECHTEN ONDERHANDELINGEN IN DE PRAKTIJK Didier Deneuter modo Advocaten Congresstraat 37 41 1000 BRUSSEL didier.deneuter@modo-law.be [T] 02.427.39.00 [F] 02/425.39.00

Nadere informatie

HOF VAN JUSTITIE EU 26 maart 2015 (K. Jürimäe, kamerpresident, J. Malenovský (rapporteur) en A. Prechal)

HOF VAN JUSTITIE EU 26 maart 2015 (K. Jürimäe, kamerpresident, J. Malenovský (rapporteur) en A. Prechal) Noot J.M.B. Seignette bij C More/ Sandberg Gepubliceerd in IER 2015/42 ECLI:EU:C:2015:199 HOF VAN JUSTITIE EU 26 maart 2015 (K. Jürimäe, kamerpresident, J. Malenovský (rapporteur) en A. Prechal) C More/

Nadere informatie

De waarde van het nieuws. dr. Stef van Gompel IE Symposium Zeist, 15/03/2017

De waarde van het nieuws. dr. Stef van Gompel IE Symposium Zeist, 15/03/2017 De waarde van het nieuws dr. Stef van Gompel IE Symposium Zeist, 15/03/2017 In theorie Succesfactoren aanwezig om de serieuze journalistiek tot volle bloei te laten zijn Instituut voor Informatierecht

Nadere informatie

Vereniging voor Auteursrecht 7 februari WERK EN BEWERKING Creatieve keuzes/werk in uitvoering Willem Grosheide

Vereniging voor Auteursrecht 7 februari WERK EN BEWERKING Creatieve keuzes/werk in uitvoering Willem Grosheide Vereniging voor Auteursrecht 7 februari 2014 WERK EN BEWERKING Creatieve keuzes/werk in uitvoering Willem Grosheide 1 Werkbegrip in Nederlandse auteursrecht: ontwikkeling in drie fasen: - Fase 1: auteursrecht=kunstrecht

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 01/07/2019

Datum van inontvangstneming : 01/07/2019 Datum van inontvangstneming : 01/07/2019 Samenvatting C-392/19 1 Zaak C-392/19 Samenvatting van het verzoek om een prejudiciële beslissing overeenkomstig artikel 98, lid 1, van het Reglement voor de procesvoering

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 Den Haag Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.minbuza.nl Contactpersoon Pauline Eizema T 0031 70 348

Nadere informatie

Nr. 6 Painer/Standard Verlags

Nr. 6 Painer/Standard Verlags Nr. 6 Painer/Standard Verlags Hof van Justitie van de Europese Unie 1 december 2011 zaak C-145/10 (K. Lenaerts, kamerpresident, J. Malenovský (rapporteur), E. Juhász, G. Arestis, en T. von Danwitz, rechters,

Nadere informatie

***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT

***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT Europees Parlement 2014-2019 Geconsolideerd wetgevingsdocument 6.7.2017 EP-PE_TC1-COD(2016)0278 ***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT in eerste lezing vastgesteld op 6 juli 2017 met het oog op de vaststelling

Nadere informatie

Cash, Copyright en Compensatie. Manon Rieger Jansen, Wieke During en Prof. Martin Senftleben

Cash, Copyright en Compensatie. Manon Rieger Jansen, Wieke During en Prof. Martin Senftleben Cash, Copyright en Compensatie Manon Rieger Jansen, Wieke During en Prof. Martin Senftleben Inhoud vergoedingssystematiek VOD vrijheid van het hyperlinken streamen en cloud-opslag nieuw auteurscontractenrecht

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 10 januari 2000 (18.01) (OR.en) 5168/00 Interinstitutioneel dossier: 97/0359 (COD) LIMITE PI 3 CULTURE 2 CODEC 12

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 10 januari 2000 (18.01) (OR.en) 5168/00 Interinstitutioneel dossier: 97/0359 (COD) LIMITE PI 3 CULTURE 2 CODEC 12 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 10 januari 2000 (18.01) (OR.en) 5168/00 Interinstitutioneel dossier: 97/0359 (COD) LIMITE PI 3 CULTURE 2 CODEC 12 SAMENVATTING BESPREKINGEN van: de groep Intellectuele

Nadere informatie

RICHTLIJN (EU) 2017/1564 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

RICHTLIJN (EU) 2017/1564 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD L 242/6 20.9.2017 RICHTLIJNEN RICHTLIJN (EU) 2017/1564 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 13 september 2017 inzake bepaalde toegestane vormen van gebruik van bepaalde werken en ander materiaal die

Nadere informatie

Vertaling C-360/13-1. Zaak C-360/13. Verzoek om een prejudiciële beslissing. Supreme Court of the United Kingdom (Groot-Brittannië)

Vertaling C-360/13-1. Zaak C-360/13. Verzoek om een prejudiciële beslissing. Supreme Court of the United Kingdom (Groot-Brittannië) Vertaling C-360/13-1 Datum van indiening: 27 juni 2013 Verwijzende rechter: Zaak C-360/13 Verzoek om een prejudiciële beslissing Supreme Court of the United Kingdom (Groot-Brittannië) Datum van de verwijzingsbeslissing:

Nadere informatie

De voorbereiding op de terugtrekking is niet alleen een zaak van de EU en de nationale overheden, maar ook van bedrijven en burgers.

De voorbereiding op de terugtrekking is niet alleen een zaak van de EU en de nationale overheden, maar ook van bedrijven en burgers. EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL COMMUNICATIENETWERKEN, INHOUD EN TECHNOLOGIE Brussel, 28 maart 2018 Rev1 KENNISGEVING AAN BELANGHEBBENDEN TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD KONINKRIJK EN EU-REGELS

Nadere informatie

Openbaarmaking op het internet. recente rechtspraak. Jacqueline Seignette Vereniging voor Auteursrecht 20 januari 2012

Openbaarmaking op het internet. recente rechtspraak. Jacqueline Seignette Vereniging voor Auteursrecht 20 januari 2012 Openbaarmaking op het internet recente rechtspraak Jacqueline Seignette Vereniging voor Auteursrecht 20 januari 2012 Diensten: - P2P (Mininova, TPB, Shareconnector) - Usenet (NSE) - Usenet index service

Nadere informatie

Inleiding tot het auteursrecht. Lucie Guibault 30 september 2011

Inleiding tot het auteursrecht. Lucie Guibault 30 september 2011 Inleiding tot het auteursrecht Lucie Guibault 30 september 2011 Inhoud Verkrijgen van rechten Auteursrechthebbende Het werk Omvang van rechten Morele rechten Beperkingen op het auteursrecht 2 Het Auteursrecht

Nadere informatie

In 1. De aard van het auteursrecht wordt na artikel 2 een artikel toegevoegd, dat luidt:

In 1. De aard van het auteursrecht wordt na artikel 2 een artikel toegevoegd, dat luidt: Wetsvoorstel houdende wijziging van de Auteurswet, de Wet op de naburige rechten en de Databankenwet in verband met de implementatie van Richtlijn (EU) 2019/PM van het Europees parlement en de Raad van

Nadere informatie

Auteursrecht en exploitatie van het culturele patrimonium. Benoît Michaux UNamur

Auteursrecht en exploitatie van het culturele patrimonium. Benoît Michaux UNamur Auteursrecht en exploitatie van het culturele patrimonium Benoît Michaux UNamur Digitale bibliotheken COM 2005 Patrimonium toegankelijk voor iedereen digitaliseren toegang bewaring 2 Stakeholders bibliotheken

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL B8-0286/23. Amendement. Julia Reda, Michel Reimon namens de Verts/ALE-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL B8-0286/23. Amendement. Julia Reda, Michel Reimon namens de Verts/ALE-Fractie 25.11.2014 B8-0286/23 23 Overweging I I. overwegende dat ongebreidelde concurrentie en een egaal speelveld voor het bedrijfsleven, waardoor investeringen worden aangemoedigd, essentieel zijn voor deze

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF (Vierde kamer) 13 februari 2014 *

ARREST VAN HET HOF (Vierde kamer) 13 februari 2014 * ARREST VAN HET HOF (Vierde kamer) 13 februari 2014 * Prejudiciële verwijzing Harmonisatie van wetgevingen Auteursrecht en naburige rechten Richtlijn 2001/29/EG Informatiemaatschappij Harmonisatie van bepaalde

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz, enz, enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz, enz, enz. Wijziging van de Auteurswet en de Wet op de naburige rechten in verband met de implementatie van de Richtlijn nr. 2012/28/EU inzake bepaalde toegestane gebruikswijzen van verweesde werken Wij Willem-Alexander,

Nadere informatie

DE RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN, Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap, inzonderheid op artikel 100 A,

DE RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN, Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap, inzonderheid op artikel 100 A, Richtlijn nr. 91/250/EEG van de Raad van 14 mei 1991 betreffende de rechtsbescherming van computerprogramma's Publicatieblad L nr. 122 van 17 mei 1991, 42-46 Latere wijzigingen: Zie 393L0098 (PB L 290

Nadere informatie

Aanleveren data voor machinevertalingen : juridische aspecten. Joris DEENE Advocaat (associated partner Everest Law) Gastdocent Universiteit Gent

Aanleveren data voor machinevertalingen : juridische aspecten. Joris DEENE Advocaat (associated partner Everest Law) Gastdocent Universiteit Gent Aanleveren data voor machinevertalingen : juridische aspecten Joris DEENE Advocaat (associated partner Everest Law) Gastdocent Universiteit Gent 13/04/2016 Auteursrecht Auteursrecht (regelgevend kader)

Nadere informatie

Verbod op gebruik en verhandeling van decodeerkaarten: strijd met dienstenvrijheid? Het Britse verbod op de invoer en verhandeling van buitenlandse

Verbod op gebruik en verhandeling van decodeerkaarten: strijd met dienstenvrijheid? Het Britse verbod op de invoer en verhandeling van buitenlandse Annotatie bij Hof van Justitie van de Europese Unie 4 oktober 2011 (Football Association Premier League / QC Leisure), NJ, 2012-13, nr. 164, p. 1737-1762. P.B. Hugenholtz. De FA Premier League organiseert

Nadere informatie

Что делать? De bijzondere bepalingen betreffende filmwerken, meer in het bijzonder artikel 45d Aw

Что делать? De bijzondere bepalingen betreffende filmwerken, meer in het bijzonder artikel 45d Aw De bijzondere bepalingen betreffende filmwerken, meer in het bijzonder artikel 45d Aw Don't just sit there, do something! John Kernochan (ALAI, Parijs 1995) Что делать? Jan Kabel Instituut voor Informatierecht

Nadere informatie

AUTEURSRECHTEN EN INTERNET

AUTEURSRECHTEN EN INTERNET Diensten van de Eerste Minister WETENSCHAPPELIJKE, TECHNISCHE EN CULTURELE AANGELEGENHEDEN AUTEURSRECHTEN EN INTERNET Problemen en oplossingen voor het creëren van een online databank met beelden en/of

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Internet, www en zoeksystemen technisch en functioneel verklaard / 35

Hoofdstuk 2 Internet, www en zoeksystemen technisch en functioneel verklaard / 35 Inhoudsopgave Voorwoord / 15 Lijst van afkortingen / 19 DEEL A Inleiding en feitelijk kader / 21 Hoofdstuk 1 Inleiding, vraagstelling en opbouw / 23 1. Maatschappelijke achtergrond van het onderzoek /

Nadere informatie

Recht en innovatie - Video in het onderwijs -

Recht en innovatie - Video in het onderwijs - presentatie op de themamiddag Video in het onderwijs op 4 maart 2010 Hogeschool Windesheim te Zwolle Recht en innovatie - Video in het onderwijs - Jaap Dijkstra Faculteit Rechtsgeleerdheid Rijksuniversiteit

Nadere informatie

Что делать? Sjto Djellat Wat te doen? Что делать? De bijzondere bepalingen betreffende filmwerken, meer in het bijzonder artikel 45d Aw

Что делать? Sjto Djellat Wat te doen? Что делать? De bijzondere bepalingen betreffende filmwerken, meer in het bijzonder artikel 45d Aw De bijzondere bepalingen betreffende filmwerken, meer in het bijzonder artikel 45d Aw Don't just sit there, do something! John Kernochan (ALAI, Parijs 1995) Что делать? Jan Kabel Instituut voor Informatierecht

Nadere informatie

Verweesde werken: naar een Europese Oplossing? Joris DEENE Advocaat Everest Gastdocent UGent Juridisch adviseur SA&S

Verweesde werken: naar een Europese Oplossing? Joris DEENE Advocaat Everest Gastdocent UGent Juridisch adviseur SA&S Verweesde werken: naar een Europese Oplossing? Joris DEENE Advocaat Everest Gastdocent UGent Juridisch adviseur SA&S 31/05/2012 Inleiding Titel Verweesde werken Een auteursrechtelijk beschermd werk waarvan

Nadere informatie

Auteursrecht Een introductie in het (NL) auteursrecht. Judith Blijden

Auteursrecht Een introductie in het (NL) auteursrecht. Judith Blijden Auteursrecht Een introductie in het (NL) auteursrecht Judith Blijden Het auteursrecht SMK, Public Domain Hoofdaspecten Het auteursrecht is het exclusieve recht van de maker voor het verveelvoudigen en

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 4.3.2013 COM(2013) 109 final 2013/0065 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie, van het Verdrag van de WIPO inzake

Nadere informatie

AMENDEMENTEN NL In verscheidenheid verenigd NL. Europees Parlement Ontwerpadvies Helga Stevens. PE v01-00

AMENDEMENTEN NL In verscheidenheid verenigd NL. Europees Parlement Ontwerpadvies Helga Stevens. PE v01-00 Europees Parlement 2014-2019 Commissie werkgelegenheid en sociale zaken 2016/0279(COD) 15.12.2016 AMENDEMENTEN 7-36 Ontwerpadvies Helga Stevens (PE595.501v01-00) Grensoverschrijdende uitwisseling tussen

Nadere informatie

BINDU DE KNOCK INLEIDING MUZIEKRECHT

BINDU DE KNOCK INLEIDING MUZIEKRECHT BINDU DE KNOCK INLEIDING MUZIEKRECHT 2015 2015, B. De Knock, Amsterdam Ontwerp omslag: Kim Mannes-Abbott Lay-out: az grafisch serviceburo, Den Haag Auteursrecht sfeerfoto s B. De Knock Fotograaf: D. Beentjes

Nadere informatie

Jurisprudentie. Thuiskopie en schade

Jurisprudentie. Thuiskopie en schade Kamiel Koelman Thuiskopie en schade www.vandiepen.com VVA 25 januari 203 k.koelman@vandiepen.com Overzicht Wat zegt jurisprudentie over schadeberekening/hoogte heffing? Wat zegt economische benadering?

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 12 april 2016 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2012/0011 (COD) 7805/16 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 11 april 2016 aan: Nr. Comdoc.: Betreft: DATAPROTECT 26

Nadere informatie

Datum 17 april 2014 Onderwerp Arrest ACI Adam B.V. e.a. tegen Stichting de Thuiskopie en Stichting Onderhandelingen Thuiskopie vergoeding.

Datum 17 april 2014 Onderwerp Arrest ACI Adam B.V. e.a. tegen Stichting de Thuiskopie en Stichting Onderhandelingen Thuiskopie vergoeding. 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Softwarerichtlijn. 5.5.2009 NL Publicatieblad van de Europese Unie L 111/16 RICHTLIJN 2009/24/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Softwarerichtlijn. 5.5.2009 NL Publicatieblad van de Europese Unie L 111/16 RICHTLIJN 2009/24/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD Softwarerichtlijn 5.5.2009 NL Publicatieblad van de Europese Unie L 111/16 RICHTLIJN 2009/24/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 23 april 2009 betreffende de rechtsbescherming van computerprogramma's

Nadere informatie

DE RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN, Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap, inzonderheid op artikel 100,

DE RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN, Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap, inzonderheid op artikel 100, Richtlijn 87/54/EEG van de Raad van 16 december 1986 betreffende de rechtsbescherming van topografieën van halfgeleiderproducten Publicatieblad L nr 24 van 27 januari 1987, 36-40 DE RAAD VAN DE EUROPESE

Nadere informatie

Auteursrecht en toepasselijk recht

Auteursrecht en toepasselijk recht Auteursrecht en toepasselijk recht Vereniging voor Auteursrecht 8 oktober 2010 Toepasselijk recht bij inbreuk Casus 1 Het in Nederland gevestigde PR Aviation exploiteert de websites www.wegolo.com en www.wegolo.nl.

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE. over inhoud in de digitale interne markt

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE. over inhoud in de digitale interne markt EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.12.2012 COM(2012) 789 final MEDEDELING VAN DE COMMISSIE over inhoud in de digitale interne markt NL NL MEDEDELING over inhoud in de digitale interne markt 1. Inleiding De

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF (Zesde kamer) 16 oktober 2003 *

ARREST VAN HET HOF (Zesde kamer) 16 oktober 2003 * COMMISSIE / BELGIË ARREST VAN HET HOF (Zesde kamer) 16 oktober 2003 * In zaak C-433/02, Commissie van de Europese Gemeenschappen, vertegenwoordigd door K. Banks als gemachtigde, domicilie gekozen hebbende

Nadere informatie

De betekenis van het arrest Luksan/Van der Let voor het Nederlandse auteursrecht: Commentaar bij Hof van Justitie EU 9 februari 2012, C-277/10 1

De betekenis van het arrest Luksan/Van der Let voor het Nederlandse auteursrecht: Commentaar bij Hof van Justitie EU 9 februari 2012, C-277/10 1 Het Spaanse model biedt de maker zekerheid als de producent de exploitatierechten aan een derde overdraagt. Bij het Spaanse model regelt de exploitant de licenties met de producent en de vergoedingen met

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.10.2014 COM(2014) 638 final 2014/0297 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de sluiting, namens de Europese Unie, van het Verdrag van Marrakesh tot bevordering

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 2236 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Nadere informatie

Auteursrecht op software

Auteursrecht op software Auteursrecht op software KNX bijeenkomst 2 oktober 2012 mr. Wouter Dammers E-Mail: W.Dammers@ictrecht.nl Twitter: @WouterDammers Linked-In: https://www.linkedin.com/in/wdammers Tel: 020 66 31 941 LinkedIn

Nadere informatie

Flexibel ter beschikking stellen van leerinhouden

Flexibel ter beschikking stellen van leerinhouden Flexibel ter beschikking stellen van leerinhouden http://www.picdiary.com/new/nyc2004-widescreen/3 Flexibel ter beschikking stellen van leerinhouden Het klassieke auteursrecht Auteursrecht in de onderwijscontext

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 29/06/2017

Datum van inontvangstneming : 29/06/2017 Datum van inontvangstneming : 29/06/2017 Vertaling C-298/17-1 Zaak C-298/17 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 23 mei 2017 Verwijzende rechter: Conseil d État (Frankrijk) Datum

Nadere informatie