AUTEURSRECHTELIJKE BESCHERMING VAN VORMGEVING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AUTEURSRECHTELIJKE BESCHERMING VAN VORMGEVING"

Transcriptie

1 AUTEURSRECHTELIJKE BESCHERMING VAN VORMGEVING Adonna Alkema Nationaal Auteursrecht Congres

2 Harmonisatie werkbegrip Stijl vs. vormgeving Uitsluiting techniek Totaalindrukken vs. beschermde trekken

3 Ontwikkeling werkbegrip Nederland Idea/expression dichotomie

4 Spanningsveld Enerzijds: wens om creatieve prestaties te beschermen De Beaufort, 1932

5 WIPO 1978, Guide to the Berne Convention

6 Spanningsveld Anderzijds: uitingsvrijheid Men behoeft geen rechten gestudeerd te hebben om in te zien, dat er tussen het auteursrecht en de informatievrijheid een zekere spanning bestaat. Hugenholtz, 1989

7 Oplossing 1: idea / expression it is the form of expression which is capable of protection and not the idea itself. WIPO 1978, Guide to the Berne Convention

8 De Beaufort, 1932

9 De artistieke gedachte alleen wordt niet beschermd; object van het auteursrecht is de door een zintuig waarneembare gedachte, de geschilderde schilderij, het geboetseerde beeld, enz. enz. MvA Auteurswet 1912

10 HR 1946 Van Gelder/Van Rijn

11 HR 1946 Van Gelder/Van Rijn dat alleen de vormgeving die de uiting is van datgene wat den maker tot zijn arbeid heeft bewogen de bescherming van het auteursrecht geniet.

12 HR 1946 Van Gelder/Van Rijn Vrij is het bezigen van hetzelfde materiaal, het bewerken daarvan volgens eenzelfde, een bepaald artistiek effect opleverende methode, het volgen van den stijl.

13 HR 1995 Decaux/Mediamax Aan het enkele ontwikkelen of inzetten van een nieuwe mode of stijl komt geen bescherming krachtens het auteursrecht toe.

14 it all depends on what you mean by ideas. Laddie c.s. 1979

15

16 HR 2013, Broeren/Duijssens De Auteurswet geeft geen exclusief recht aan degene die volgens een - hem kenmerkende - stijl werkt. ligt de gedachte ten grondslag dat de auteursrechtelijke bescherming van abstracties als stijlkenmerken een ontoelaatbare beperking van de vrijheid van creatie van de maker zou meebrengen, en aldus een rem op culturele ontwikkelingen zou vormen.

17 Ontwikkeling werkbegrip Nederland Voorwaarden voor bescherming

18 Oplossing 2: drempel Alleen de creatieve prestatie, datgene wat aan de schepping eigen, persoonlijk, oorspronkelijk is, is beschermd.

19

20 HR 1991, Van Dale/Romme Vereist is dat het werk een eigen, oorspronkelijk karakter heeft en het persoonlijk stempel van de maker draagt.

21 HR1985, Screenoprints Opvatting A: eigen oorspronkelijk karakter en persoonlijk stempel maker Opvatting B: bij werken van toegepaste kunst tevens een zekere kunstwaarde BenGH: Opvatting A

22 HR 2008, Endstra Eigen, oorspronkelijk karakter = vorm is niet ontleend aan die van een ander werk Persoonlijk stempel = vorm is resultaat van creatieve keuzes

23 HR 2008, Endstra Gaat om een kenmerk dat uit het voortbrengsel zelf is te kennen. Niet vereist dat de maker bewust een werk heeft willen scheppen, bewust creatieve keuzes heeft gemaakt of bewust voor de vorm heeft gekozen die het werk heeft gekregen.

24 Creatieve keuzes? Daarbuiten valt in elk geval een vorm die zo banaal of triviaal is, dat daarachter geen creatieve arbeid van welke aard ook valt te aan te wijzen.

25 HR 2006, Technip Hof: Selectie heeft niet plaatsgevonden op basis van een subjectieve beoordeling. HR: Sterke aanwijzingen dat bij de selectie de persoonlijke, onder meer op ervaring en analytisch vermogen berustende visie van de maker(s) ( ) een belangrijke rol speelt.

26 HR 2006, Technip Aan werktoets kan ook zijn voldaan wanneer: de selectie is gebaseerd op wetenschappelijke of technische kennis, inzicht en ervaring, betrekking heeft op objectieve wetenschappelijke gegevens, en gericht is op doeleinden van wetenschappelijke of technische aard.

27 Ontwikkeling werkbegrip Nederland Uitsluiting techniek

28 HR 2006, Lancome/Kecofa Auteursrecht vindt begrenzing waar het eigen, oorspronkelijk karakter enkel datgene betreft wat noodzakelijk is voor het verkrijgen van een technisch effect

29 HR 1995, Dreentegel Vorm van de Dreentegel te zeer het resultaat van een door technische uitgangspunten beperkte keuze

30

31 Samenvattend Geen bescherming voor idee of stijl; Ook niet voor oorspronkelijke elementen die enkel datgene betreffen wat noodzakelijk is voor technisch effect Wel voor vorm die resultaat is van bewuste of onbewuste creatieve keuzes

32 Maar let op: Combinatie van onbeschermde elementen kan wel beschermd zijn heeft het hof [terecht] geoordeeld dat de originaliteit en het persoonlijk stempel van de maker zijn gelegen in de combinatie van - op zichzelf bekende vormgevingselementen, waardoor de combinatie getuigt van een creatieve prestatie

33 Het Europese werkbegrip Voorwaarden voor bescherming

34 HvJ 2009, Infopaq Het auteursrecht kan alleen gelden met betrekking tot materiaal dat oorspronkelijk is in die zin dat het gaat om een eigen intellectuele schepping van de auteur ervan

35 HvJ 2011, Painer Eigen intellectuele schepping = schepping vormt uitdrukking persoonlijkheid auteur. wanneer de auteur zijn creatieve bekwaamheden tot uiting heeft kunnen brengen door het maken van vrije en creatieve keuzen

36 HvJ Eigen intellectuele schepping = schepping vormt uitdrukking persoonlijkheid auteur. wanneer de auteur zijn creatieve bekwaamheden tot uiting heeft kunnen brengen door het maken van vrije en creatieve keuzen HR Persoonlijk stempel = vorm die het resultaat is van scheppende menselijke arbeid en dus van creatieve keuzes, en die aldus voortbrengsel is van de menselijke geest

37

38 HvJ 2011, Dataco Maker moet zijn creatieve vaardigheden op een originele manier tot uiting hebben gebracht; persoonlijke noot dat het samenstellen van de databank deskundigheid van de maker vergt is niet relevant. HR 2008, Technip Creatieve keuze kan ook zijn: keuze gebaseerd op wetenschappelijke of technische kennis, inzicht en ervaring, terwijl de selectie gericht is op doeleinden van wetenschappelijke of technische aard.

39 Het Europese werkbegrip Uitsluiting techniek

40 HvJ 2010, BSA Onderdelen van een werk die louter worden gekenmerkt door hun technische functie, voldoen niet aan het criterium. Technische overwegingen, regels of beperkingen die geen ruimte laten voor creatieve vrijheid. HR 1987, Screenoprints HR 2006, Parfum Geen bescherming indien oorspronkelijk karakter enkel datgene betreft wat noodzakelijk is voor het verkrijgen van een technisch effect. Vgl. ook HR 1995, Dreentegel: te zeer resultaat van door technische uitgangspunten beperkte keuze.

41

42 Het Europese werkbegrip Uitsluiting idee, (persoonlijke) stijl

43 HvJ 2010, BSA aangezien de verschillende manieren om een idee uit te voeren dan zodanig beperkt zijn dat het idee samenvalt met de uitdrukking ervan. HR Van Gelder/Van Rijn alleen de vormgeving die de uiting is van datgene wat de maker tot zijn arbeid heeft bewogen..

44 Stokke-arresten

45 Scandinavische stijl Minimalistische vormgeving Idee?

46 STOKKE / CARLO, ALPHA, THOMAS EN JASMINE

47 Stokke-arresten Werkbegrip

48 HR 2013, Stokke Om voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking te komen, is vereist dat het desbetreffende werk een eigen, oorspronkelijk karakter heeft en het persoonlijk stempel van de maker draagt (vgl. HR 30 mei 2008, (Endstra)).

49 HR 2013, Stokke Het HvJEU heeft de maatstaf aldus geformuleerd dat het moet gaan om "een eigen intellectuele schepping van de auteur van het werk" (HvJEU 16 juli 2009, (Infopaq I)).

50 Eigen oorspronkelijk karakter en persoonlijk stempel = Eigen intellectuele schepping van de auteur Vorm resultaat van niet-ontleende ( eigen ) vrije en creatieve keuzen van de auteur

51 Stokke-arresten Techniek uitsluiting

52 HR 2013, Stokke werkbegrip vindt begrenzing waar het eigen, oorspronkelijk karakter enkel datgene betreft wat noodzakelijk is voor het verkrijgen van een technisch effect.

53 HR 2013, Stokke Elementen van het werk die louter een technisch effect dienen of te zeer het resultaat zijn van een door technische uitgangspunten beperkte keuze, zijn van bescherming uitgesloten.

54 HR 2013, Stokke uitsluiting van auteursrechtelijke bescherming strekt zich niet uit tot alle elementen die een technische functie bezitten: daarmee zou de industriële vormgeving ten onrechte buiten het bereik van het auteursrecht geplaatst worden.

55 HR 2013, Stokke Het feit dat het werk voldoet aan technische en functionele eisen laat onverlet dat de ontwerpmarges of keuzemogelijkheden zodanig kunnen zijn dat voldoende ruimte bestaat voor creatieve keuzes van de maker.

56 HR 2013, Stokke Maar: ook een combinatie van op zichzelf niet beschermde elementen, kan beschermd zijn, mits de combinatie het persoonlijk stempel van de maker draagt.

57 Hof Amsterdam Succes Tripp Trapp niet alleen gelegen in onderscheidende vormgeving, maar met name ook in de praktische bruikbaarheid.

58 Staanders met groeven tbv verstelbare plankjes Verbinding dmv rugleuning en stangen Door trap' effect kan kind zelf op stoel klimmen Door schuin naar achter hellende staanders is stoel ondanks de sobere/rudimentaire vormgeving stabiel

59 Hof Amsterdam Deze in overwegende mate technisch en functioneel bepaalde kenmerken, hoe vernieuwend deze destijds ook mogen zijn geweest, zijn onvoldoende terug te voeren op creatieve keuzes. Auteursrechtelijke bescherming kan daarop dus geen betrekking hebben.

60 Hof Amsterdam Het gaat hier in de eerste plaats om een gebruiksvoorwerp. Het auteursrecht biedt geen grondslag om derden af te houden van de toepassing van de (combinatie van) elementen waaraan de stoel zijn bruikbaarheid ontleent.

61 HR 2013, Stokke Oordeel hof niet onjuist of onbegrijpelijk: Hof heeft kennelijk geoordeeld dat de genoemde elementen (ook) in combinatie louter een technische functie dienen of te zeer een resultaat zijn van een door technische uitgangspunten beperkte keuze.

62 HR 2013, Stokke Kennelijk heeft het hof geoordeeld dat de ontwerpmarges zodanig waren dat voldoende ruimte bestond voor creatieve keuzes; meegroei-effect ook kan worden bereikt dmv andere uitvoeringsvormen die een geheel andere totaalindruk oproepen.

63

64 Stokke-arresten Stijl uitsluiting

65 HR 2013, Stokke Dat elementen van het werk binnen een bepaalde mode, stijl of trend passen, betekent niet dat ze onbeschermd zijn. Het gaat erom of de vormgeving van de (combinatie van de) elementen zodanig is dat op een voldoende eigen wijze uiting is gegeven aan de stijl, trend of mode.

66 Wat blijft over? Strakke karakter L-vorm Hoekige vorm Schuine staanders waarin alle elementen van de kinderstoel zijn verwerkt

67 INBREUKVRAAG

68 Geharmoniseerd? (Infopaq) Delen werk beschermd, indien zij bepaalde van de bestanddelen bevatten die uitdrukking vormen van intellectuele schepping. Ov 21 considerans richtlijn: brede omschrijving noodzakelijk van handelingen die onder reproductierecht vallen.

69 Geharmoniseerd? (Infopaq) Artikel 2 richtlijn: direct of indirect, tijdelijk of duurzaam en met welke middelen en in welke vorm ook. Bijgevolg komt aan de verleende bescherming een ruime omvang toe.

70 Geharmoniseerd? (Infopaq) Gedeeltelijke reproductie valt ook onder reproductierecht, indien dat gedeelte uitdrukking geeft aan de eigen intellectuele schepping van de auteur. Totaalindrukken?

71 HR 2013, Stokke Mate waarin totaalindrukken overeenstemmen Auteursrechtelijk beschermde trekken zijn bepalend

72 HR 2002, Accordo/Tros Of het beweerdelijk inbreukmakende werk in zodanige mate de auteursrechtelijk beschermde trekken van het eerdere werk vertoont dat de totaalindrukken die de beide werken maken te weinig verschillen voor het oordeel dat het eerstbedoelde werk als een zelfstandig werk kan worden aangemerkt.

73 HR 2013, Stokke Combinatie van niet beschermde elementen kan een beschermde trek zijn, als combinatie aan werktoets voldoet Bij vergelijking totaalindrukken moeten dus ook onbeschermde elementen in aanmerking worden genomen

74

75 EINDE

Vereniging voor Auteursrecht 7 februari WERK EN BEWERKING Creatieve keuzes/werk in uitvoering Willem Grosheide

Vereniging voor Auteursrecht 7 februari WERK EN BEWERKING Creatieve keuzes/werk in uitvoering Willem Grosheide Vereniging voor Auteursrecht 7 februari 2014 WERK EN BEWERKING Creatieve keuzes/werk in uitvoering Willem Grosheide 1 Werkbegrip in Nederlandse auteursrecht: ontwikkeling in drie fasen: - Fase 1: auteursrecht=kunstrecht

Nadere informatie

2 0 1 3 / 5 T I J D S C H R I F T V O O R A U T E U R S -, M E D I A

2 0 1 3 / 5 T I J D S C H R I F T V O O R A U T E U R S -, M E D I A Jurisprudentie Nr. 8 Stokke-arresten HR 22 februari 2013 (Stokke/H3), LJN BY1529; HR 12 april 2013 (Hauck/Stokke), LJN BY1533; en HR 12 april 2013 (Stokke/Fikszo), LJN BY1532. Voor de beantwoording van

Nadere informatie

Noot onder HR 12 april 2013, nr. 11/ (Stokke/Fikszo) P.G.F.A. Geerts

Noot onder HR 12 april 2013, nr. 11/ (Stokke/Fikszo) P.G.F.A. Geerts Noot onder HR 12 april 2013, nr. 11/004447 (Stokke/Fikszo) P.G.F.A. Geerts 1. In korte tijd drie arresten van de Hoge Raad over de Tripp Trapp-stoel, te weten HR 22 februari 2013, nr. 11/02739, IEF 12367;

Nadere informatie

Hoge Raad der Nederlanden

Hoge Raad der Nederlanden 22 februari 2013 Eerste Kamer 11/02739 TT/MD In naam oer Koningin Hoge Raad der Nederlanden Arrest in de zaak van: 1. de vennootschap naar Noors recht STOKKE AS, gevestigd te Skodje, Noorwegen, 2. STOKKE

Nadere informatie

Hoge Raad der Nederlanden

Hoge Raad der Nederlanden 12 april 2013 Eerste Kamer 11/00447 DV/MD In rtaam der Koningin Hoge Raad der Nederlanden Arrest in de zaak van: 1. de rechtspersoon naar Noors recht STOKKE AS, gevestigd te Skodje, Noorwegen, 2. STOKKE

Nadere informatie

Auteursrecht voor Wikipedianen. WCN 2013 Sjo Anne Hoogcarspel Klos Morel Vos & Schaap

Auteursrecht voor Wikipedianen. WCN 2013 Sjo Anne Hoogcarspel Klos Morel Vos & Schaap Auteursrecht voor Wikipedianen WCN 2013 Sjo Anne Hoogcarspel Klos Morel Vos & Schaap Internationale regelingen Nederlandse boekverkopers miljoenen verdienen omdat de Fransen vlug van geest zijn (Voltaire)

Nadere informatie

In deze noot komen de antwoorden of beide prejudiciële vragen aan bod. Maar eerst antwoord of de vraag wat een GUI nu eigenlijk is?

In deze noot komen de antwoorden of beide prejudiciële vragen aan bod. Maar eerst antwoord of de vraag wat een GUI nu eigenlijk is? Noot bij HvJEU,, 22 december 2010, zaak C-393/09, C Bezpečnostní softwarová asociace (BSA) tegen Ministerstvo kultury (prejudiciële vragen Nejvyšší správní soud,, Tsjechië) 1. Inleiding Op 22 december

Nadere informatie

OBJECT, SUBJECT & FORMALITEITEN. Dr. S.J. van Gompel VVA ledenvergadering, Amsterdam, 9 november 2012

OBJECT, SUBJECT & FORMALITEITEN. Dr. S.J. van Gompel VVA ledenvergadering, Amsterdam, 9 november 2012 OBJECT, SUBJECT & FORMALITEITEN Dr. S.J. van Gompel VVA ledenvergadering, Amsterdam, 9 november 2012 Auteur & werk : twee kernbegrippen. HERA project: Of Authorship & Originality. IViR (Universiteit van

Nadere informatie

Gepubliceerd in NJ 2013, afl. 46, nr. 503, p. 5896-5900. P.B. Hugenholtz

Gepubliceerd in NJ 2013, afl. 46, nr. 503, p. 5896-5900. P.B. Hugenholtz Gezamenlijke noot onder: HR 22 februari 2013, nr. 11/02739, LJN: BY1529 (Stokke/H3 Products), NJ 2013, 501 HR 12 april 2013, nr. 11/00447, LJN: BY1532 (Stokke/Fikszo), NJ 2013, 502; en HR 12 april 2013,

Nadere informatie

Exit Decaux/Mediamax?

Exit Decaux/Mediamax? Exit Decaux/Mediamax? In de uitspraak Stokke/Fikszo van het Hof s-gravenhage (B9 8029) staat een aantal interessante rechtsoverwegingen over het auteursrechtelijke totaalindrukken-criterium. Het hof neemt

Nadere informatie

ECLI:NL:RBGEL:2017:4330

ECLI:NL:RBGEL:2017:4330 ECLI:NL:RBGEL:2017:4330 Instantie Rechtbank Gelderland Datum uitspraak 09-08-2017 Datum publicatie 21-08-2017 Zaaknummer 5717719/CV EXPL 17-3099 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel

Nadere informatie

Annotatie onder Hof van Justitie EU 1 maart 2012, zaak C-604/10 (Football Dataco Ltd e.a. / Yahoo! UK Ltd e.a.)

Annotatie onder Hof van Justitie EU 1 maart 2012, zaak C-604/10 (Football Dataco Ltd e.a. / Yahoo! UK Ltd e.a.) Annotatie onder Hof van Justitie EU 1 maart 2012, zaak C-604/10 (Football Dataco Ltd e.a. / Yahoo! UK Ltd e.a.) [gepubliceerd in NJ 2012, 433, p. 4928-4937] P.B. Hugenholtz In deze zaak geeft het Hof van

Nadere informatie

Aanleveren data voor machinevertalingen : juridische aspecten. Joris DEENE Advocaat (associated partner Everest Law) Gastdocent Universiteit Gent

Aanleveren data voor machinevertalingen : juridische aspecten. Joris DEENE Advocaat (associated partner Everest Law) Gastdocent Universiteit Gent Aanleveren data voor machinevertalingen : juridische aspecten Joris DEENE Advocaat (associated partner Everest Law) Gastdocent Universiteit Gent 13/04/2016 Auteursrecht Auteursrecht (regelgevend kader)

Nadere informatie

User-Generated Content na Deckmyn

User-Generated Content na Deckmyn User-Generated Content na Deckmyn Prof. Dr. P. B. Hugenholtz VVA, 13 februari 2015 Wat is User-generated Content? Wat is UGC? [volgens de Commissie Auteursrecht] Het moet gaan om een bewerking van bestaande

Nadere informatie

Hoge Raad der Nederlanden

Hoge Raad der Nederlanden 12 april 2013 Eerste Kamer 11/04114 TT/EE In naam der Koningin Hoge Raad der Nederlanden Arrest in de zaak van: De vennootschap naar Duits recht FIRMA HAUCK GMBH & CO. KG, gevestigd te Sonnefeld, Duitsland,

Nadere informatie

Infopaq: het werkbegrip geharmoniseerd?

Infopaq: het werkbegrip geharmoniseerd? Intellectuele eigendom Infopaq: het werkbegrip geharmoniseerd? Mr. H.M.H. Speyart* In zijn arrest van 16 juli 2009 in de zaak Infopaq moest het Hof van Justitie het begrip gedeeltelijke reproductie uitleggen,

Nadere informatie

Mr. M.M.E. Span Prof. mr. F.W. Grosheide Auteursrechtelijke status zgn. Endstra-tapes (Nieuw Amsterdam c.s./erven Endstra)

Mr. M.M.E. Span Prof. mr. F.W. Grosheide Auteursrechtelijke status zgn. Endstra-tapes (Nieuw Amsterdam c.s./erven Endstra) OPINIE Aan: Van: Betreft: Mr. M.M.E. Span Prof. mr. F.W. Grosheide Auteursrechtelijke status zgn. Endstra-tapes (Nieuw Amsterdam c.s./erven Endstra) I. Inleiding 1. Deze Opinie betreft het antwoord op

Nadere informatie

Harmonisatie van auteursrechtelijke exploitatiebegrippen door Europees Hof afgerond

Harmonisatie van auteursrechtelijke exploitatiebegrippen door Europees Hof afgerond Harmonisatie van auteursrechtelijke exploitatiebegrippen door Europees Hof afgerond Met de recente arresten Donner 1 en SAS Institute/World Programming 2 geeft het Europese Hof zichzelf een eigen lente

Nadere informatie

Hoge Raad der Nederlanden

Hoge Raad der Nederlanden 19 september 2014 Eerste Kamer 12/05512 TT/AS in naam des I~c~~~~~~ Hoge Raad der Nederlanden Arrest in de zaak van: Erno RUBIK, wonende te Boedapest, Hongarije, EISER tot cassatie, verweerder in het incidenteel

Nadere informatie

Bureau M.F.J Bockstael - 2016. Het auteursrecht is het recht dat een auteur heeft op zijn werk. De auteur beschikt over twee soorten rechten:

Bureau M.F.J Bockstael - 2016. Het auteursrecht is het recht dat een auteur heeft op zijn werk. De auteur beschikt over twee soorten rechten: Het auteursrecht is het recht dat een auteur heeft op zijn werk. De auteur beschikt over twee soorten rechten: - vermogensrechten - morele rechten De vermogensrechten (economische rechten) geven de auteur

Nadere informatie

OVER AUTEURSRECHT. deauteurs. Deel 3 Welke werken worden niet beschermd door het auteursrecht? Dé partner voor Nederlandstalige auteurs

OVER AUTEURSRECHT. deauteurs. Deel 3 Welke werken worden niet beschermd door het auteursrecht? Dé partner voor Nederlandstalige auteurs OVER AUTEURSRECHT Deel 3 Welke werken worden niet beschermd door het auteursrecht? Versie 13.10.2016 voor auteurs, door auteurs deauteurs Dé partner voor Nederlandstalige auteurs deauteurs Huis van de

Nadere informatie

25 augustus 2014. Intellectuele Eigendom

25 augustus 2014. Intellectuele Eigendom 25 augustus 2014 Intellectuele Eigendom Auteursrecht Auteursrecht, in de volksmond vaak copyright genoemd, ziet op de bescherming van het exclusieve recht van de maker om zijn oorspronkelijke werk openbaar

Nadere informatie

ECLI:NL:GHSHE:2015:2508

ECLI:NL:GHSHE:2015:2508 ECLI:NL:GHSHE:2015:2508 Instantie Gerechtshof 's Hertogenbosch Datum uitspraak 07 07 2015 Datum publicatie 09 07 2015 Zaaknummer HD 200.159.326_01 Rechtsgebieden Intellectueel eigendomsrecht Bijzondere

Nadere informatie

ECLI:NL:GHDHA:2014:1376

ECLI:NL:GHDHA:2014:1376 ECLI:NL:GHDHA:2014:1376 Instantie Gerechtshof Den Haag Datum uitspraak 29-04-2014 Datum publicatie 16-05-2014 Zaaknummer 200.086.526-02 Formele relaties Cassatie: ECLI:NL:HR:2015:1200, Bekrachtiging/bevestiging

Nadere informatie

Intellectueel eigendom en software. Voor de digitale economie

Intellectueel eigendom en software. Voor de digitale economie Intellectueel eigendom en software Voor de digitale economie Intellectueel eigendom is een verzamelnaam voor een aantal rechten op zogenaamde voortbrengselen van de menselijke geest, zoals een schilderij,

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/134115

Nadere informatie

Aangenaam. Sharinne Ibrahim Floor de Roos. Handelsrecht (Intellectuele eigendom en ICT-recht, Contracten) Vestiging Venlo en Eindhoven

Aangenaam. Sharinne Ibrahim Floor de Roos. Handelsrecht (Intellectuele eigendom en ICT-recht, Contracten) Vestiging Venlo en Eindhoven Aangenaam Sharinne Ibrahim Floor de Roos Handelsrecht (Intellectuele eigendom en ICT-recht, Contracten) Vestiging Venlo en Eindhoven 1 Intellectuele eigendom Handelsnaamrecht * Merkenrecht * Auteursrecht

Nadere informatie

Vonnis in kort geding in gevoegde zaken van 31 mei in de zaak met zaaknummer / rolnummer: C/09/ / KG ZA van

Vonnis in kort geding in gevoegde zaken van 31 mei in de zaak met zaaknummer / rolnummer: C/09/ / KG ZA van vonnis RECHTBANK DEN HAAG Team handel Zittingsplaats Den Haag Vonnis in kort geding in gevoegde zaken van in de zaak met zaaknummer / rolnummer: C/09/439198 / KG ZA 13-290 van de besloten vennootschap

Nadere informatie

De evolutie van het auteursrecht

De evolutie van het auteursrecht J Do evolutie \:in hi.i.niu'iir,.i'i:i:lii ] De evolutie van het auteursrecht Auteursrechtelijke bescherming door de geschiedenis heen Door Peter Ras Het recht op bescherming van een werk tegen het illegaal

Nadere informatie

De toenemende invloed van het Handvest op het auteursrecht AIPPI. woensdag 11 maart 2015

De toenemende invloed van het Handvest op het auteursrecht AIPPI. woensdag 11 maart 2015 De toenemende invloed van het Handvest op het auteursrecht AIPPI woensdag 11 maart 2015 1 Quaedvlieg 2006 Het lijkt geen goed idee dat iedere individuele rechter in ieder individueel geval een eigen afweging

Nadere informatie

De vaststellingsovereenkomst. Prof. mr dr Edwin van Wechem

De vaststellingsovereenkomst. Prof. mr dr Edwin van Wechem De vaststellingsovereenkomst Prof. mr dr Edwin van Wechem Wat is een vaststellingsovereenkomst? Artikel 7:900 BW Bij een vaststellingsovereenkomst binden partijen, ter beëindiging of ter voorkoming van

Nadere informatie

auteursrechten gaat...

auteursrechten gaat... Als het over auteursrechten gaat... Dé partner voor Nederlandstalige auteurs www.deauteurs.be Over auteursrecht Hebt u een vraag of wilt u zich graag aansluiten bij deauteurs, neem dan contact op met de

Nadere informatie

HOGE RAAD 31 MEI 2013 APPLE VERSUS SAMSUNG (KORT GEDING MODELLENRECHT)

HOGE RAAD 31 MEI 2013 APPLE VERSUS SAMSUNG (KORT GEDING MODELLENRECHT) HOGE RAAD 31 MEI 2013 APPLE VERSUS SAMSUNG (KORT GEDING MODELLENRECHT) Gino van Roeyen (g.vanroeyen@banning.nl) Maar ten Rijks (m.rijks@banning.nl) Kort overzicht Apple / Samsung procedures in Nederland

Nadere informatie

I. de vennootschap naar Noors recht. Stokke A.S., B.V., Opsvik A.s., tegen. Hauck GmbH & Co. KG

I. de vennootschap naar Noors recht. Stokke A.S., B.V., Opsvik A.s., tegen. Hauck GmbH & Co. KG 14/04455 Zitting van 20 maart 2015 Mr A. Hammerstein Conclusie inzake: I. de vennootschap naar Noors recht Stokke A.S., 2. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Stokke Nederland B.V.,

Nadere informatie

Welkom bij de workshop Softwarelicentierecht nieuwe stijl. mr. dr. Lesley C.P. Broos Advocaat IE, ICT & Privacyrecht

Welkom bij de workshop Softwarelicentierecht nieuwe stijl. mr. dr. Lesley C.P. Broos Advocaat IE, ICT & Privacyrecht Welkom bij de workshop Softwarelicentierecht nieuwe stijl mr. dr. Lesley C.P. Broos Advocaat IE, ICT & Privacyrecht KH Sectie IE, ICT & privacyrecht Wat denkt u? 1. Het een op een namaken van de functionaliteit

Nadere informatie

meest gestelde vragen over Auteursrecht De Gier Stam &

meest gestelde vragen over Auteursrecht De Gier Stam & meest gestelde vragen over Auteursrecht De Gier Stam & De 10 meest gestelde vragen over Auteursrechten De Gier Stam & Colofon De Gier Stam & Advocaten Lucasbolwerk 6 Postbus 815 3500 AV UTRECHT t: (030)

Nadere informatie

24-10-2013. Intellectual Property & bedrijfswaarde aeternus college tour bedrijfswaarde AUTEURSRECHT. Intellectuele eigendom: hoofdcategorieën

24-10-2013. Intellectual Property & bedrijfswaarde aeternus college tour bedrijfswaarde AUTEURSRECHT. Intellectuele eigendom: hoofdcategorieën Intellectual Property & bedrijfswaarde aeternus college tour bedrijfswaarde Intellectuele eigendom: hoofdcategorieën 1. Copyright (Auteursrecht e.a.) Intellectuele eigendom 2. Industriële Eigendom Antoon

Nadere informatie

ECLI:NL:PHR:2013:60. Conclusie. Parket bij de Hoge Raad. Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer 12/01479

ECLI:NL:PHR:2013:60. Conclusie. Parket bij de Hoge Raad. Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer 12/01479 ECLI:NL:PHR:2013:60 Instantie Datum uitspraak 28-06-2013 Datum publicatie 25-10-2013 Zaaknummer 12/01479 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken - Inhoudsindicatie Parket bij de Hoge Raad

Nadere informatie

Flexibel ter beschikking stellen van leerinhouden

Flexibel ter beschikking stellen van leerinhouden Flexibel ter beschikking stellen van leerinhouden http://www.picdiary.com/new/nyc2004-widescreen/3 Flexibel ter beschikking stellen van leerinhouden Het klassieke auteursrecht Auteursrecht in de onderwijscontext

Nadere informatie

Auteursrecht op octrooiaanvragen

Auteursrecht op octrooiaanvragen Auteursrecht op octrooiaanvragen Collegiaal advies voor de Juridische Commissie van de Orde van Octrooigemachtigden A.A. Quaedvlieg Nijmegen, januari 2013 Dankwoord Het eerste concept van dit advies was

Nadere informatie

ECLI:NL:GHARL:2013:9011

ECLI:NL:GHARL:2013:9011 ECLI:NL:GHARL:2013:9011 Instantie Datum uitspraak 26-11-2013 Datum publicatie 12-12-2013 Zaaknummer 200.120.320 Formele relaties Rechtsgebieden Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Eerste aanleg: ECLI:NL:RBARN:2012:BY6496,

Nadere informatie

Memorie van Toelichting (Consultatieversie) Algemeen

Memorie van Toelichting (Consultatieversie) Algemeen Wijziging van de Auteurswet in verband met de afschaffing van bescherming van geschriften zonder oorspronkelijk karakter of persoonlijk stempel van de maker Memorie van Toelichting (Consultatieversie)

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 26 JANUARI 2012 C.11.0108.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0108.N ARTESSUTO nv, met zetel te 8000 Brugge, Elf Julistraat 38, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Johan Verbist, advocaat bij

Nadere informatie

Enkele tekstfragmenten ten behoeve van de gesprekken over beslissen in IE-zaken

Enkele tekstfragmenten ten behoeve van de gesprekken over beslissen in IE-zaken Bijlage 2 Enkele tekstfragmenten ten behoeve van de gesprekken over beslissen in IE-zaken Inhoudsopgave 1. Het marktonderzoek en het dienstmeisje... 1 2. Persoonlijke smaak... 2 3. Is het eigenlijk nog

Nadere informatie

Hof van Beroep Antwerpen 16 januari 2017 en Voorz. Rb KH Antwerpen, afd. Antwerpen, 6 juli 2016, IEFbe 2604(Olma tegen Texfinity)

Hof van Beroep Antwerpen 16 januari 2017 en Voorz. Rb KH Antwerpen, afd. Antwerpen, 6 juli 2016, IEFbe 2604(Olma tegen Texfinity) Hof van Beroep Antwerpen 16 januari 2017 en Voorz. Rb KH Antwerpen, afd. Antwerpen, 6 juli 2016, IEFbe 2604(Olma tegen Texfinity) www.ie-forum.be Uitgifte Vonnisnummer Uitgereikt aan Uitgereikt

Nadere informatie

16 september 1997 Bijblad Industriële Eigendom, nr. 9 343

16 september 1997 Bijblad Industriële Eigendom, nr. 9 343 16 september 1997 Bijblad Industriële Eigendom, nr. 9 343 Nr. 66. Hoge Raad der Nederlanden, 29 december 1995 [NJ 1996, 546, D.W.F.V. en AMl1996, 195 (Quaedvlieg)]. (Mupi Senior) Mrs. W. Snijders, E. Korthals

Nadere informatie

Vzr. Rechtbank Den Haag 16 maart 2016, IEF 15769; KG ZA (Bavaria tegen Your Hosting)

Vzr. Rechtbank Den Haag 16 maart 2016, IEF 15769; KG ZA (Bavaria tegen Your Hosting) Vzr. Rechtbank Den Haag, IEF 15769; KG ZA 15-54 (Bavaria tegen Your Hosting) www.ie-forum.nl 16/03 2016 10:26 FAX 0703813091 RB Den Haag Team Handel 14] 0002/0007 C/09/503621 / KG ZA 16-54 2 1.2. Ten slotte

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 17 FEBRUARI 2017 C.15.0144.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.15.0144.N JEAN CASSEGRAIN sas, vennootschap naar Frans recht, handel drijvende onder de naam LONGCHAMP, met zetel te 75001 Parijs

Nadere informatie

Auteursrechten en digitale muziek. NVMB-netwerkbijeenkomst 27.11.2014

Auteursrechten en digitale muziek. NVMB-netwerkbijeenkomst 27.11.2014 Advocaten en notarissen Auteursrechten en digitale muziek NVMB-netwerkbijeenkomst 27.11.2014 Programma Auteursrecht in een notendop Hoofdregels Enkele uitzonderingen Specifieke aandachtspunten bij digitaliseren

Nadere informatie

Noot onder Blackstone v. Brainwave

Noot onder Blackstone v. Brainwave Noot onder Blackstone v. Brainwave Citeersuggestie: P.G.F.A. Geerts, Noot onder Hof Arnhem-Leeuwarden 26 november 2013 (Blackstone/Brainwave), publicatie volgt in IER 2014. 1. Eiser (Blackstone) meent

Nadere informatie

Uitspraken en Vragen 2014

Uitspraken en Vragen 2014 Uitspraken en Vragen 2014 Module Inleiding Auteursrecht Onderwijsinstituut Kunst-, Religie- en Cultuurwetenschappen - 2 - - 3 - Uitspraken en Vragen 2014 Samengesteld door mr. Lex Bruinhof docent vakgroep

Nadere informatie

Commissie Auteursrecht

Commissie Auteursrecht Commissie Auteursrecht Advies aan de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over de verenigbaarheid van de geschriftenbescherming met het Europese recht 25 juli 2012 Inhoudsopgave I. Adviesaanvraag

Nadere informatie

Minimalistisch ontwerp

Minimalistisch ontwerp Minimalistisch ontwerp Een onderzoek naar de consequenties van de toenemende trend van minimalisering in productontwerp 1 Naam: Mike Landerbarthold Masterscriptie Nederlands Recht Studentnummer: 0803219

Nadere informatie

de naamloze vennootschap ETABLISSEMENTEN JOSEPH SOUBRY N.V., gevestigd te Roeselare (België), eiseres, advocaat mr. M.L.

de naamloze vennootschap ETABLISSEMENTEN JOSEPH SOUBRY N.V., gevestigd te Roeselare (België), eiseres, advocaat mr. M.L. ( vonnis RECHTBANK GELDERLAND Team kanton en handelsrecht Zittingsplaats Arnhem zaaknummer I rolnummer: CIOS/310138 I KG ZA 16-489 Vonnis in kort geding van in de zaak van de naamloze vennootschap ETABLISSEMENTEN

Nadere informatie

Cyberlaw en auteursrechten

Cyberlaw en auteursrechten Cyberlaw en auteursrechten ABD-BVD 26 januari 2006 Jos Dumortier http://www.ibbt.be http://www.icri.be http://www.lawfort.be Wetgeving auteursrechten Lappendeken - Overgangsperiode Basis: Europese richtlijnen

Nadere informatie

zaaknummer / rolnummer: / KG ZA

zaaknummer / rolnummer: / KG ZA vonnis RECHTBANK 'S-GRAVENHAGE Sector civiel recht zaaknummer / rolnummer: 327480 / KG ZA 08-1667 Vonnis in kort geding van in de zaak van de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid NOORDWAND

Nadere informatie

Beschermen van ideeën, innovatie en design: uw toolbox

Beschermen van ideeën, innovatie en design: uw toolbox Arnhem, 10 oktober 2011 Beschermen van ideeën, innovatie en design: uw toolbox Marijke Van kan Partner / Merken- en modellengemachtigde AOMB octrooi- en merkenbureau Agenda Beschermen van ideeën, innovatie

Nadere informatie

Auteursrecht op software

Auteursrecht op software Auteursrecht op software KNX bijeenkomst 2 oktober 2012 mr. Wouter Dammers E-Mail: W.Dammers@ictrecht.nl Twitter: @WouterDammers Linked-In: https://www.linkedin.com/in/wdammers Tel: 020 66 31 941 LinkedIn

Nadere informatie

IN NAAM DE KONING GERECHTSHOF DEN HAAG. Afdeling Civiel recht. Zaaknummer : Zaaknummer rechtbank : C/09/ / KG ZA. Arrest van 29 november 2016

IN NAAM DE KONING GERECHTSHOF DEN HAAG. Afdeling Civiel recht. Zaaknummer : Zaaknummer rechtbank : C/09/ / KG ZA. Arrest van 29 november 2016 IN NAAM DE KONING GERECHTSHOF DEN HAAG Afdeling Civiel recht Zaaknummer : Zaaknummer rechtbank : C/09/493028 / KG ZA Arrest van 29 november 2016 inzake HERMAN JOHAN EVERTS H.O.D.N SPINLIGHT, wonende te

Nadere informatie

/ 6 ami T I J D S C H R I F T V O O R A U T E U R S -, M E D I A - & I N F O R M A T I E R E C H T. Nr. 13 Erven Endstra/Nieuw-Amsterdam c.s.

/ 6 ami T I J D S C H R I F T V O O R A U T E U R S -, M E D I A - & I N F O R M A T I E R E C H T. Nr. 13 Erven Endstra/Nieuw-Amsterdam c.s. niet bindend is, faalt het, reeds omdat het het hof als kortgedingrechter in elk geval vrijstond zijn oordeel te doen steunen op feiten die de bodemrechter heeft vastgesteld en waarop in het kort geding

Nadere informatie

Juridische uitgangspositie. SURF/NWO, 24 januari 2012 Prof. mr. dr. Madeleine de Cock Buning (UU)

Juridische uitgangspositie. SURF/NWO, 24 januari 2012 Prof. mr. dr. Madeleine de Cock Buning (UU) Juridische uitgangspositie SURF/NWO, 24 januari 2012 Prof. mr. dr. Madeleine de Cock Buning (UU) 1 The Centre for Intellectual Property Law aims at enhancement and dissemination of knowledge about intellectual

Nadere informatie

Stijlbesef in het auteursrecht

Stijlbesef in het auteursrecht Stijlbesef in het auteursrecht Een onderzoek naar vuistregels voor een consistente, rechtvaardige en uitvoerbare afbakening van stijl(elementen) in het auteursrecht binnen de industriële vormgeving 22

Nadere informatie

23.06.2011. Borrel Lawton Brands. - Juridische bescherming van teksten, ontwerpen, logo s en merknamen. - Achtergrond en doel bijeenkomst

23.06.2011. Borrel Lawton Brands. - Juridische bescherming van teksten, ontwerpen, logo s en merknamen. - Achtergrond en doel bijeenkomst 23.06.2011 Borrel Lawton Brands - Juridische bescherming van teksten, ontwerpen, logo s en merknamen - Achtergrond en doel bijeenkomst bpriem@lawtonbrands.com / itenoever@lawtonbrands.com Agenda 15.30

Nadere informatie

VERLEDEN. verleden. heden. toekomst. Vormmerken uit vorm? De toekomst van vormmerken in het merkenrecht

VERLEDEN. verleden. heden. toekomst. Vormmerken uit vorm? De toekomst van vormmerken in het merkenrecht Vormmerken uit vorm? De toekomst van vormmerken in het merkenrecht PFO Merken Masterclass Den Haag 26 november 2015 Erwin Haüer verleden. heden. toekomst. VERLEDEN. WAT IS EEN MERK? Als individuele merken

Nadere informatie

1 Het geding in feitelijke instanties

1 Het geding in feitelijke instanties Uitspraak 14 februari 2014 nr. 13/00475 Arrest gewezen op het beroep in cassatie van de Staatssecretaris van Financiën tegen de uitspraak van het Gerechtshof te s-gravenhage van 18 december 2012, nr. 12/00169,

Nadere informatie

zaaknummer / rolnummer: C/09/427239 / HA ZA 12-1115

zaaknummer / rolnummer: C/09/427239 / HA ZA 12-1115 vonnis RECHTBANK DEN HAAG Team handel Zittingsplaats Den Haag zaaknummer / rolnummer: C/09/427239 / HA ZA 12-1115 Vonnis van in de zaak van besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid 2STEPZAHEAD

Nadere informatie

muzieksampling klankjatten of kunst?

muzieksampling klankjatten of kunst? muzieksampling klankjatten of kunst? muzieksampling > inleiding op de zaak Pelham (HvJEU C-476/17) > ook wel bekend als Kraftwerk I/II/II of Metall auf Metall I/II/III > auteursrecht > naburige rechten

Nadere informatie

Knipperlichten. Intellectuele eigendom en ICT. Ellen Enkels. 20 februari 2013

Knipperlichten. Intellectuele eigendom en ICT. Ellen Enkels. 20 februari 2013 2013 Knipperlichten Intellectuele eigendom en ICT Ellen Enkels 20 februari 2013 Minervastraat 5 1930 ZAVENTEM T +32 (0)2 275 00 75 F +32 (0)2 275 00 70 www.contrast -law.be Overzicht I. Regelgeving Europees

Nadere informatie

Recht en innovatie - Video in het onderwijs -

Recht en innovatie - Video in het onderwijs - presentatie op de themamiddag Video in het onderwijs op 4 maart 2010 Hogeschool Windesheim te Zwolle Recht en innovatie - Video in het onderwijs - Jaap Dijkstra Faculteit Rechtsgeleerdheid Rijksuniversiteit

Nadere informatie

Recht in Balans. Mr. Arnoud E.C. Punt.

Recht in Balans. Mr. Arnoud E.C. Punt. Recht in Balans Mr. Arnoud E.C. Punt www.aecius.nl De website Intellectueel Eigendom (IP) Intellectuele eigendomsrechten zijn rechten op voortbrengselen van de menselijke geest en behoren tot het privaatrechtelijk

Nadere informatie

Immanuel Kant Kritiek van het oordeelsvermogen

Immanuel Kant Kritiek van het oordeelsvermogen Ten geleide Kants derde Kritiek: hoe kan de vrijheid worden verwerkelijkt? 15 Geraadpleegde literatuur 46 Verantwoording bij de vertaling 49 Immanuel Kant aan Johann Friedrich Reichardt 51 Immanuel Kant

Nadere informatie

zaaknummer / rolnummer: C/09/493028 / KG ZA 15-1100 Vonnis in verzet in kort geding van 8 oktober 2015

zaaknummer / rolnummer: C/09/493028 / KG ZA 15-1100 Vonnis in verzet in kort geding van 8 oktober 2015 vonnis RECHTBANK DEN HAAG Team handel zaaknummer / rolnummer: C/09/493028 / KG ZA 15-1100 Vonnis in verzet in kort geding van in de zaak van de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid BIGLIGHT

Nadere informatie

Opzet debat. Debat: Auteursrecht op smaak. Inleiding en verheldering vooraf. 1. Thema: Smaak en het auteursrechtelijk werkbegrip

Opzet debat. Debat: Auteursrecht op smaak. Inleiding en verheldering vooraf. 1. Thema: Smaak en het auteursrechtelijk werkbegrip Debat: Auteursrecht op smaak Vivien Rörsch (cassatieadvocaat, De Brauw Blackstone Westbroek) & Stef van Gompel (senior onderzoeker, IViR) Debatleider: Feer Verkade, 14:15-16:00, IE Symposium AIPPI, Zeist

Nadere informatie

VERWORDING TOT STIJL IN HET NEDERLANDSE AUTEURSRECHT

VERWORDING TOT STIJL IN HET NEDERLANDSE AUTEURSRECHT VERWORDING TOT STIJL IN HET NEDERLANDSE AUTEURSRECHT Scriptie master Informatierecht Student: Anne de Regt Studentnummer: 10003130 Datum: 28-07-2015 Begeleider: Dr. S. J. van Gompel 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL. Amendement. Julia Reda namens de Verts/ALE-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL. Amendement. Julia Reda namens de Verts/ALE-Fractie 6.9.2018 A8-0245/194 194 Overweging 21 bis (nieuw) (21 bis) Er moet worden erkend dat het publiek er belang bij heeft om zonder onnodige beperkingen als gevolg van exclusieve rechten aan de publieke sfeer

Nadere informatie

vonnis RECHTBANK DEN HAAG Team handel zaaknummer / rolnummer: C/ / HA ZA in de zaak van

vonnis RECHTBANK DEN HAAG Team handel zaaknummer / rolnummer: C/ / HA ZA in de zaak van vonnis RECHTBANK DEN HAAG Team handel zaaknummer / rolnummer: C/091537237 / HA ZA 17-83 8 Vonnis van 11juli 201$ in de hoofdzaak en in het incident in de zaak van de besloten vennootschap met beperkte

Nadere informatie

Nieuwsflits praktijkgroep Technologie, Media en Entertainment

Nieuwsflits praktijkgroep Technologie, Media en Entertainment Nieuwsflits praktijkgroep Technologie, Media en Entertainment Geachte heer, mevrouw, Hierbij ontvangt u de 3 e nieuwsflits van onze praktijkgroep Technologie, Media en Entertainment. Met deze digitale

Nadere informatie

VvA Ledenvergadering KNAW, 27 mei 2011 Flexibel auteursrecht

VvA Ledenvergadering KNAW, 27 mei 2011 Flexibel auteursrecht VvA Ledenvergadering KNAW, 27 mei 2011 Flexibel auteursrecht Prof. dr. Martin Senftleben Vrije Universiteit Amsterdam Bird & Bird, Den Haag Exclusieve rechten flexibel genoeg? Art. 13 Aw: Verveelvoudigen

Nadere informatie

auteursrechten gaat...

auteursrechten gaat... Als het over auteursrechten gaat... Dé partner voor Nederlandstalige auteurs Over auteursrecht regisseurs scenaristen literaire auteurs animatiefilmers documentairemakers reportagemakers theaterauteurs

Nadere informatie

zaaknummer / rolnummer: 394373 / HA ZA 11-1503

zaaknummer / rolnummer: 394373 / HA ZA 11-1503 vonnis RECHTBANK 'S-GRAVENHAGE Sector civiel recht zaaknummer / rolnummer: 394373 / HA ZA 11-1503 Vonnis van in de zaak van 1. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid ALL ROUND COMPANY

Nadere informatie

Gepubliceerd in NJ 2011, p

Gepubliceerd in NJ 2011, p Gezamenlijke noot onder Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen 16 juli 2009 (Infopaq), NJ 2011, 288; Hof van Justitie van de Europese Unie 22 december 2010 (BSA), NJ 2011, 289. Gepubliceerd in

Nadere informatie

vonnis RECHTBANK DEN HAAG Team handel zaaknummer / rolnummer: C/09/501555 / KG ZA 15-1896 Vonnis in kort geding van 9 maart 2016 in de zaak van

vonnis RECHTBANK DEN HAAG Team handel zaaknummer / rolnummer: C/09/501555 / KG ZA 15-1896 Vonnis in kort geding van 9 maart 2016 in de zaak van vonnis RECHTBANK DEN HAAG Team handel zaaknummer / rolnummer: C/09/501555 / KG ZA 15-1896 Vonnis in kort geding van in de zaak van 1. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid DANIFÉ B.V.

Nadere informatie

Apollolaan 151 1077 AR Amsterdam The Netherlands +31 (0)20 7606 505 info@bureaubrandeis.com bureaubrandeis.com MEMORANDUM

Apollolaan 151 1077 AR Amsterdam The Netherlands +31 (0)20 7606 505 info@bureaubrandeis.com bureaubrandeis.com MEMORANDUM Apollolaan 151 1077 AR Amsterdam The Netherlands +31 (0)20 7606 505 info@bureaubrandeis.com bureaubrandeis.com MEMORANDUM Aan: Van: Het bestuur van NORMA Douwe Linders Inzake: NORMA / Advies beschermwaardigheid

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 31 OKTOBER 2013 C.12.0263.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0263.N M-DESIGN BENELUX bvba, met zetel te 8210 Zedelgem, Magerhillestraat 22A, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Caroline De

Nadere informatie

Bescherming van 'business methods' door auteurs- en merkenrecht?

Bescherming van 'business methods' door auteurs- en merkenrecht? Bescherming van 'business methods' door auteurs- en merkenrecht? Dick van Engelen CIER lezing 20 februari 2008 1 Intellectueel Kapitaal Intellectueel Kapitaal Waarde Creatie Menselijk kapitaal Kennis Ervaring

Nadere informatie

DE RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN, Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap, inzonderheid op artikel 100 A,

DE RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN, Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap, inzonderheid op artikel 100 A, Richtlijn nr. 91/250/EEG van de Raad van 14 mei 1991 betreffende de rechtsbescherming van computerprogramma's Publicatieblad L nr. 122 van 17 mei 1991, 42-46 Latere wijzigingen: Zie 393L0098 (PB L 290

Nadere informatie

Wie, wat en hoe: waarover gaat het auteursrecht? 15

Wie, wat en hoe: waarover gaat het auteursrecht? 15 4 handboek auteursrecht en pers inhoud Woord vooraf 11 hoofdstuk 1 Wie, wat en hoe: waarover gaat het auteursrecht? 15 Inleiding 15 1. Situering van het auteursrecht 15 1.1. Een korte geschiedenis 15 1.2.

Nadere informatie

Privacy, persoonsgegevens en andere problemen

Privacy, persoonsgegevens en andere problemen Privacy, persoonsgegevens en andere problemen Burgerlijk wetboek Alleen zaken kunnen object van eigendom zijn. Databankenwet een verzameling van werken, gegevens of andere zelfstandige elementen, systematisch

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 4.3.2013 COM(2013) 109 final 2013/0065 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie, van het Verdrag van de WIPO inzake

Nadere informatie

1 of :12

1 of :12 1 of 10 11-2-2013 12:12 LJN: AF7528, Hoge Raad, C02/069HR Datum 11-07-2003 uitspraak: Datum 11-07-2003 publicatie: Rechtsgebied: Civiel overig Soort procedure: Cassatie Inhoudsindicatie: 11 juli 2003 Eerste

Nadere informatie

Didier Deneuter modo Advocaten

Didier Deneuter modo Advocaten OVEREENKOMSTEN AUTEURS- EN NABURIGE RECHTEN ONDERHANDELINGEN IN DE PRAKTIJK Didier Deneuter modo Advocaten Congresstraat 37 41 1000 BRUSSEL didier.deneuter@modo-law.be [T] 02.427.39.00 [F] 02/425.39.00

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Numekaart.nl Versie geldig vanaf: 1 juni 2016

Algemene voorwaarden Numekaart.nl Versie geldig vanaf: 1 juni 2016 Algemene voorwaarden Numekaart.nl Versie geldig vanaf: 1 juni 2016 Inleiding. Deze algemene voorwaarden hebben betrekking op de website van Numekaart.nl. Numekaart.nl dient als een gebruiksvriendelijk

Nadere informatie

ECLI:NL:HR:2013:1036. Uitspraak

ECLI:NL:HR:2013:1036. Uitspraak ECLI:NL:HR:2013:1036 Instantie Hoge Raad Datum uitspraak 25-10-2013 Datum publicatie 25-10-2013 Zaaknummer 12/01479 Formele relaties Rechtsgebieden Conclusie: ECLI:NL:PHR:2013:60, Contrair In cassatie

Nadere informatie

Hof van Justitie - Prejudiciële zaak C-310 /17. Schriftelijke opmerkingen van Levola Hengelo B.V. Inzake:

Hof van Justitie - Prejudiciële zaak C-310 /17. Schriftelijke opmerkingen van Levola Hengelo B.V. Inzake: 1/32 Hof van Justitie - Prejudiciële zaak C-310 /17 Schriftelijke opmerkingen van Levola Hengelo B.V. Inzake: LEVOLA HENGELO B.V., gevestigd te Hengelo, Advocaten: Mrs. J.A.K. van den Berg, S.A. Klos en

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 05/09/2018

Datum van inontvangstneming : 05/09/2018 Datum van inontvangstneming : 05/09/2018 Samenvatting C-484/18-1 Zaak C-484/18 Samenvatting van het verzoek om een prejudiciële beslissing overeenkomstig artikel 98, lid 1, van het Reglement voor de procesvoering

Nadere informatie

Creative Commons, een druppel op een gloeiende plaat?

Creative Commons, een druppel op een gloeiende plaat? Creative Commons, een druppel op een gloeiende plaat? Kan er sprake zijn van het prijsgeven van rechten door de auteursrechthebbende na het aanbieden van het werk op het internet onder een Creative Commons-

Nadere informatie

DE BEROEPSINSTANTIE. Gelet op het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur;

DE BEROEPSINSTANTIE. Gelet op het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur; Beroepsinstantie inzake de openbaarheid van bestuur Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Departement coördinatie Administratie Kanselarij en Voorlichting Boudewijnlaan 30 1000 Brussel tel. secretariaat:

Nadere informatie

10-11-2014. Beeld: Sunside, Flickr, CC-BY 2.0. Het recht met rust gelaten te worden

10-11-2014. Beeld: Sunside, Flickr, CC-BY 2.0. Het recht met rust gelaten te worden Beeld: Sunside, Flickr, CC-BY 2.0 Het recht met rust gelaten te worden 1 Verwerking van persoonsgegevens PERSOONSGEGEVENS Persoonsgegeven: elk gegeven betreffende een geidentificeerde of identificeerbare

Nadere informatie

Het verbod bij beschrijvende handelsnamen: - Verwarringsgevaar of meer? -

Het verbod bij beschrijvende handelsnamen: - Verwarringsgevaar of meer? - Het verbod bij beschrijvende handelsnamen: - Verwarringsgevaar of meer? - VIE / AIPPI Ledenbijeenkomst 19 november 2018 Roderick Chalmers Hoynck van Papendrecht Plan van aanpak 1. Bespreking van de nieuwe

Nadere informatie