PREHISTORIE Jagers en verzamelaars Venus van Willendorf

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PREHISTORIE Jagers en verzamelaars Venus van Willendorf"

Transcriptie

1 Jagers en verzamelaars Venus van Willendorf 257 I Dit beeldje is in 1908 door een archeoloog bij Willendorf in der Wachau in Oostenrijk gevonden. Het is ruim 11 centimeter groot en kan niet zelfstandig staan, moet dus vastgehouden worden. Het wordt gedateerd tussen en voor Christus. Het draagt de naam 'Venus van Willendorf', hoewel er geen enkel verband gelegd kan worden met de Romeinse godin Venus. II Op de vindplaats van de 'Venus van Willendorf' (bron 1) zijn ook onderstaande vondsten gedaan. 1 Ontleen aan de bronnen I en II wat het bestaansmiddel was van de mensen, die de 'Venus van Willendorf' gemaakt hebben. Leg je antwoord uit. 2 Archeologen hebben in de vorm van hypotheses - verschillende verklaringen proberen te geven voor de 'Venus van Willendorf'. Enkele daarvan zijn: a De maakster was zelf zwanger en heeft het beeldje, symbool van haar vruchtbaarheid, gemaakt om zichzelf te kunnen zien. b Het beeldje wijst op de succesvolle, welvarende toestand van deze groep mensen. Bepaal van beide hypotheses in hoeverre ze door de bronnen I en II ondersteund worden.

2 Jagers Samenlevingsvorm 1378 Schilderij uit 1892 van de Franse schilder Emmanuel Benner, getiteld: 'Les hommes préhistoriques chassant l'ours'. 'Ours' is Frans voor 'beer'. 1 Bepaal met twee aanwijzingen uit de bron of Benner prehistorische jagers of prehistorische boeren heeft geschilderd. 2 Het is de vraag of je dit schilderij kunt gebruiken als bron voor kennis over de prehistorie. Noem één aspect in dit schilderij dat niet overeenkomt met onze wetenschappelijke kennis van de prehistorie. Leg je antwoord uit. 3 Je kunt stellen dat Benner ook elementen heeft toegevoegd om te romantiseren: ze zijn niet per definitie onjuist, maar in de gegeven situatie eerder bedoeld om de kijker te boeien dan om de historische werkelijkheid weer te geven. Noem twee van deze elementen en leg steeds je antwoord uit.

3 Neolithische revolutie 277 Op scholen in de Verenigde Staten wordt met deze poster de overgang van de samenleving van jagers en verzamelaars naar de agrarische samenleving in de Nieuwe Steentijd (Neolithicum) uitgelegd. 1 Volgens de maker van de poster vormde de overgang van een samenleving van jagers en verzamelaars naar een samenleving van boeren een revolutionaire verandering. Ontleen aan de bron drie argumenten die deze stelling ondersteunen. 2 Het is duidelijk de bedoeling van de maker van de poster geweest om de 'neolitische revolutie' op een aansprekende manier uit te leggen. Toch is er bij een dergelijke aanpak een behoorlijke kans dat de historische werkelijkheid onjuist of onvolledig wordt weergegeven. Noem (op basis van je kennis van de vroegste samenlevingen) een punt van kritiek op de poster. Leg je antwoord uit.

4 Reconstructie samenleving 743 Reconstructietekening van menselijke activiteit tijdens de prehistorie; de plek heet Caer Drewyn en ligt in Wales. 1 Bepaal met drie verschillende aanwijzingen uit de bron of deze mensen in de tijd van de jagers of in de tijd van de boeren leefden.

5 Samenlevingsvorm 237 Een reconstructie van een groep mensen in de prehistorie, op basis van opgravingen in 1982 in Flag Flen in East- Anglia. 1 Bepaal of in bovenstaande bron een samenleving van jagers en verzamelaars of van boeren wordt weergegeven. Ondersteun je antwoord met drie verschillende gegevens uit de bron.

6 Landbouw 176 Reconstructietekening van een groep mensen uit de prehistorie. 1 Toon met vier elementen uit de bron aan waarom hier niet langer sprake is van een samenleving van jagers en verzamelaars.

7 Cultuur Jagers/boeren Vooruitgang 1649 Afbeelding van vier door archeologen in Europa gevonden bronzen bijltjes. 1 Maak met behulp van de bron duidelijk wat we in het vak Geschiedenis onder 'cultuur' verstaan. 2 Bepaal of de mensen die de gereedschappen in de bron gebruikten jagers/verzamelaars of boeren waren. Leg je antwoord uit. 3 De oorspronkelijke toelichting bij de bron stelde dat deze vier bijltjes "vier fases van verbetering" lieten zien. Toon deze verbetering aan van ten minste twee van de vier afgebeelde bijltjes.

8 Begin landbouw Invloed klimaatveranderingen 1629 Kaart van de verspreiding van de landbouw over de wereld. 1 De overgang van jagen en verzamelen naar landbouw wordt in de wetenschap vaak gekarakteriseerd als een revolutie. Noem twee argumenten om deze stelling te ondersteunen. 2 Een gangbare theorie is dat de overgang naar de landbouw bepaald zou zijn door ingrijpende klimatologische veranderingen. Welke gedachtengang zit er achter deze theorie? 3 Ga na of de kaart (bron) de theorie ondersteunt dat de overgang naar de landbouw een klimatologische achtergrond heeft. Leg je antwoord uit.

9 Jagers en verzamelaars 74 Reconstructietekening van het leven van een groep mensen in de prehistorie. 1 Bepaal of de mensen in de bron van de jacht of van de landbouw leefden. Ontleen aan de tekening twee verschillende argumenten voor je keuze.

10 Landbouw Godsdienst 1398 Grotschildering in een grottencomplex in Tassili n'ajjer, een hoogplateau in het huidige Algerije. 1 Bepaal of deze muurschildering afkomstig is uit de tijd van jagers en verzamelaars of uit de tijd van de eerste boeren. Ontleen aan de bron twee argumenten voor je antwoord. 2 Hoe verklaren we het ontstaan van een soort van godsdienst bij de mensen in de prehistorie? 3 Grotschilderingen uit de prehistorie worden vaak in verband gebracht met godsdienstige gebruiken of ceremonies. Ga na of bovenstaande schildering een bevestiging van deze veronderstelling vormt. Leg je antwoord uit.

11 Gebruik vuursteen Cultuur 35 In Spiennes, in de huidige Belgische provincie Henegouwen, is bij opgravingen een vuursteenmijn uit de prehistorie gevonden. Hieronder staat een reconstructie van deze mijn. 1 Geef met drie verschillende voorbeelden aan waarvoor de mensen in de prehistorie vuursteen gebruikten. 2 Leg met behulp van een beschrijving van de bron uit wat we in het vak geschiedenis onder het begrip cultuur verstaan.

12 Jagers en verzamelaars 86 Reconstructie (op basis van archeologische vondsten) van een 'valkendanser'. Deze traditie kwam in prehistorische tijden voor bij indianenstammen in het gebied van de Mississippi. 1 Bepaal aan de hand van de bron of de indianen van het Mississippi-gebied als jagers of als landbouwers leefden. Leg je antwoord uit.

13 Boeren-samenleving 131 Reconstructietekening van de nederzetting van bandkeramiekers in Sittard, ca v.chr. 1 Ontleen aan bovenstaande bron drie argumenten om aan te tonen dat de bandkeramiekers van Sittard niet langer leefden als jagers en verzamelaars.

14 Samenlevingsvorm Cultuur 247 Reconstructietekening van een groep mensen in de prehistorie. 1 Bepaal of de samenleving in bron 1 bestond uit jagers of uit boeren. Ontleen aan de bron twee argumenten voor je antwoord. 2 Maak met behulp van bron 1 duidelijk dat we ook in de prehistorie al van 'cultuur' kunnen spreken.

15 Drenthe Grafheuvel/hurkgraf Geschreven bronnen 1694 Ten oosten van Spier, in de nabijheid van een vernield hunebed, troffen archeologen in 1949 dit lijksilhouet aan in een grafheuvel; de archeologen spreken in dit geval van een 'hurkgraf'. Het graf dateert uit de periode voor Christus. 1 Noem drie gegevens over het leven van de mensen in Drenthe circa jaar geleden, die we uit de vondst bij Spier kunnen afleiden. 2 Uit de tijd van circa jaar geleden beschikken we niet over geschreven bronnen over de mensen die toen in Drenthe leefden. Noem een aspect met betrekking tot het gevonden lijksilhouet, waarom dat jammer is. Leg je antwoord uit.

16 Venus van Laussel Jagers of boeren Godsdienst 1684 Deze zogenaamde 'Venus van Laussel' dateert van jaar voor Christus en is gevonden in de ingang van een grot in de Franse Dordogne, die zowel woonplaats als plek voor religieuze ceremonies was. In haar rechterhand houdt zij de hoorn van een rund vast, die de wassende maan voorstelt. 1 Beredeneer of de mensen bij wie deze 'Venus van Laussel' gevonden is, jagers/verzamelaars of boeren waren. Leg je antwoord uit. 2 Hoe verklaren wij dat de mensen in de prehistorie godsdienstige rituelen hadden? 3 Leg uit waarom de 'Venus van Laussel' een onderdeel van een soort godsdienstig ritueel geweest kan zijn.

17 Drenthe Eerste landbouwers Raatakkers Gebruik moderne techniek 2201 I In 2014 werd op het Dwingelderveld een gebied met zogenaamde 'raatakkers' ontdekt. Dat was mogelijk door luchtfoto s te maken met behulp van lidar: een techniek die met behulp van laserpulsen de afstand tot de grond meet en daardoor hoogteverschillen zichtbaar maakt die met het blote oog niet gezien worden; bovendien kijkt lidar als het ware dwars door begroeiing heen. Op deze foto is te zien welk deel van het Dwingelderveld met behulp van lidar in beeld is gebracht. II Op basis van wetenschappelijk onderzoek op een groot aantal plaatsen hebben archeologen deze reconstructietekening van raatakkers gemaakt. 1 Bepaal aan de hand van bron II of hier een tekening van de samenleving van jagers en verzamelaars of van die van de eerste boeren is gemaakt. Leg je antwoord uit. 2 Met behulp van de bronnen I en II kun je een omschrijving van een 'raatakker' maken. Schrijf die omschrijving op en laat daarbij zien hoe je de bronnen I en II gebruikt hebt. 3 Bron I vormt een goede illustratie bij de stelling dat we in de toekomst waarschijnlijk nog veel meer te weten komen over hoe de mensen in de prehistorie leefden. Beredeneer of deze stelling juist is.

18 Primaire/secundaire bronnen Geschreven bronnen Hypothese opstellen Handel 2148 I Restanten van een veenweg, opgegraven in het hoogveengebied bij Nieuw-Dordrecht, in het zuidoosten van Drenthe. De weg is aangelegd tussen 2600 en 2500 voor Christus. II Op het landgoed De Eese bij Steenwijk werd bij het uitbaggeren van een vijver dit wagenwiel gevonden. Het heeft een doorsnede van 92 centimeter. Bij het opbaggeren kwam ook een deel van de as van het wiel tevoorschijn. Uit onderzoek is gebleken dat het wiel in 2075 voor Christus gemaakt is. 1 Leg van de bronnen I en II uit of het primaire of secundaire bronnen zijn. 2 Uit de tijd waaruit deze bronnen afkomstig zijn hebben we voor deze gebieden nog geen geschreven bronnen. Leg ui waarom dat de interpretatie van deze bronnen lastiger maakt. 3 Uit de vondst van de veenweg bij Nieuw- Dordrecht (I) en van het wagenwiel bij Steenwijk (II) kun je een hypothese opstellen met betrekking tot de middelen van bestaan in Drenthe en omstreken in de periode 2500 tot 2000 voor Christus. Beredeneer hoe die hypothese luidt.

19 Venusbeeldje Primaire/secundaire bron Hypothese Jagers en verzamelaars Vruchtbaarheid vrouwen 1842 Dit is de zogenaamde 'Venus van Lespugue', in 1922 gevonden in een grot in Frankrijk. Het beeldje is 14,7 centimeter hoog, ongeveer jaar oud en gesneden uit het ivoor van een slagtand. 1 Beredeneer of dit beeldje een primaire of een secundaire bron is. 2 Een hypothese met betrekking tot deze bron luidt dat dit beeldje (a) gemaakt is in de tijd van de jagers en verzamelaars en (b) een godsdienstige functie had met betrekking tot de vruchtbaarheid van vrouwen. Geef de argumentatie voor beide delen van de hypothese.

20 Venus van Laussel Cultuur Nomaden Vruchtbaarheidscultus 1880 Dit is de zogenaamde 'Venus van Laussel', een ongeveer jaar oud in kalksteen uitgehouwen reliëf; het is ongeveer 45 centimeter hoog en gevonden in de ingang van een grot in de Dordogne (Frankrijk). In haar rechterhand houdt de vrouwenfiguur de hoorn vast van een wisent (die de vorm van een halve maan heeft), met daarop ingekerfd 13 streepjes. Met haar andere hand wijst zij naar haar baarmoederstreek. 1 Met deze 'Venus van Laussel' kun je uitleggen dat je bij de mensen die zo'n jaar geleden in de Dordogne leefden al van een cultuur kunt spreken. Maak dat duidelijk. 2 We gaan ervan uit dat de mensen die jaar geleden leefden, nog een nomadisch bestaan leidden. Beredeneer of de 'Venus van Laussel' dit uitgangspunt ondersteunt of juist weerlegt. 3 Met betrekking tot deze 'Venus van Laussel' is de hypothese opgesteld dat dit reliëf gemaakt is om de vruchtbaarheid van vrouwen te beïnvloeden. Ondersteun deze hypothese door - eerst uit te leggen waarom de vruchtbaarheid van vrouwen juist voor de mensen in de prehistorie zo belangrijk was en - vervolgens drie aanwijzingen aan de bron te ontlenen die deze vruchtbaarheidshypothese kunnen ondersteunen.

21 Vroegste landbouw Raatakkers Archeologisch onderzoek Moderne techniek 2049 I Luchtfoto van een stuk van het Noordsche Veld ten noorden van Peest en Zeijen. Door een speciale techniek worden hoogteverschillen zichtbaar gemaakt. II Foto van een deel van het Noordsche Veld, ten noorden van Zeijen en Peest.

22 III Fragment van een topografische militaire kaart uit de periode van het gebied ten noorden van Peest en Zeijen. Ten noorden van het 'hunnebed' staat: 'Legerplaats der Romeinen'. 1 Door archeologisch onderzoek weten we dat in de prehistorie op veel plaatsen in Noord-West Europa zogenaamde 'raatakkers' (ten onrechte ook wel 'celtic fields' genoemd) werden aangelegd: akkers van ongeveer 40 bij 40 meter, omgeven door aarden walletjes; een van deze plekken is het Noordsche Veld. Deze walletjes zijn ontstaan doordat de boeren steeds na enige jaren de toplaag van de akkers verwijderden. Leg uit - met behulp van bron I waarom archeologen hiervoor de naam 'raatakkers' hebben bedacht; - waarom de boeren de toplaag van de akkertjes steeds na een aantal jaren verwijderden en - waarom de invoering van de ijzeren ploeg in de Vroege Middeleeuwen het einde betekende van deze vorm van akkerbouw. 2 Maak met behulp van de bronnen II en III duidelijk hoe men in de achttiende eeuw de (restanten van) aarden walletjes in het Noordsche Veld verklaarde. 3 Beredeneer dat je met bovenstaand bronnenmateriaal goed kunt illustreren dat het archeologisch onderzoek van de prehistorie gebaat is bij technologische vooruitgang.

23 Halstatt-cultuur Godsdienst Techniek Vaste woonplaatsen 1056 In 1846 ontdekte de archeoloog Johann Georg Ramsauer bij Hallstatt in het huidige Oostenrijk een groot aantal prehistorische graven. Hij gaf aan een plaatselijke kunstenaar opdracht een van de onderzochte graven te documenteren; daarvoor gebruikte deze kunstenaar waterverf. 1 Naar aanleiding van de bron kom je tot de conclusie dat de mensen van de 'Hallstatt-cultuur' geloofden in een hiernamaals. Leg uit hoe je tot deze conclusie komt. 2 Ga na of je in de bron aanwijzingen vindt om de volgende hypothese te onderbouwen: de 'Hallstattcultuur' wordt gekenmerkt door vaste woonplaatsen en een vorm van techniek. Leg je antwoord uit.

24 Jagers en verzamelaars Grafreconstructie 733 I In 1986 werd in Dolni Vestonice in het huidige Tsjechië een prehistorisch graf ontdekt, waarin drie mensen begraven waren. De twee buitenste zijn mannen, die in het midden is waarschijnlijk een vrouw; alle drie waren ze ongeveer twintig jaar oud. De vondst was spectaculair, zowel omdat er drie mensen in één graf lagen, als door de ligging van de drie lichamen ten opzichte van elkaar. Hieronder is een foto afgebeeld van het graf, zoals het aangetroffen is bij de opgraving. II Reconstructie van het graf van Dolni Vestonice. III Reconstructie van het graf van Dolni Vestonice.

25 1 Leg uit dat je met behulp van bron I kunt beredeneren dat het graf van Dolni Vestonice uit de tijd van jagers en verzamelaars komt. 2 Vergelijk de twee reconstructies (bronnen II en III) met de situatie ten tijde van de opgraving (bron I). Welke van de twee reconstructies is het meest geloofwaardig? Geef twee argumenten voor je keuze. 3 Een Tsjechische archeoloog stelde de volgende hypothese op met betrekking tot de gebeurtenis, die aan deze begrafenis was voorafgegaan: gelet op de gevonden kleurresten droeg de man links een masker, een aanwijzing dat hij een soort medicijnman was; de vrouw is gestorven bij de geboorte van haar kind, de twee mannen zijn schuldig bevonden aan haar dood en daarom ook om het leven gebracht. Welke elementen uit bron I ondersteunen deze hypothese?

26 Begrip cultuur Steentijd Hoogovens 753 I Reconstructie naar aanleiding van archeologische vondsten in Beieren. II Archeologische vondst. 1 Maak duidelijk dat je met behulp van elk van deze bronnen uit de prehistorie (I, II) het historische begrip 'cultuur' kunt uitleggen. 2 Zet de bronnen I en II in de juiste historische volgorde. Leg je antwoord uit.

27 Eerste landbouwsamenlevingen 249 I Kaart van de verspreiding van de landbouw over de wereld. Courges: pompoenen Haricots: bonen Piments: Spaanse pepers Mils: Riz: rijst Ignames: yamswortels Palmiers à huile: olijfbomen Blés: tarwe Orge: gerst Sorghos: gierst Tefs: teff Horticulture: tuinbouw II Kaart van de klimaatzones van de wereld. 1 Al voor jaar voor Christus ontstaan de eerste gebieden waar landbouw beoefend wordt, zie daarvoor bron I. Stel nu met behulp van bron II een hypothese op met betrekking tot de vraag waarom juist in die gebieden als eerste aan landbouw gedaan werd. Leg je antwoord uit.

28 Landbouwnederzetting Historische reconstructie 1569 Reconstructie van een prehistorische nederzetting in Orsett, in het oosten van Engeland. 1 Bepaal of bovenstaande nederzetting uit de prehistorie uit de tijd van de jagers en verzamelaars of uit de tijd van de eerste boeren dateert. Voeg drie aan de bron ontleende argumenten toe. 2 Reconstructies van het leven in de prehistorie, zoals die in bovenstaande bron, worden gemaakt op basis van het beschikbare bronnenmateriaal. Noem één probleem, waardoor de beschikbare prehistorische bronnen niet altijd voldoende zijn om een nauwkeurige reconstructie te maken. Leg je antwoord uit.

29 Jagers/boeren Nomaden/dorpsbewoners 1639 I In 1991 werd in de Ötztaler Alpen, op de grens van Oostenrijk en Italië, het stoffelijk overschot van een man gevonden, die de naam 'Ötzi de IJsmummie' kreeg. Onderzoek wees uit dat Ötzi ongeveer 3300 voor Christus geleefd moet hebben. Bij Ötzi werden onder meer deze schoenen gevonden, gemaakt van beren- en hertenhuiden. II Bijl met houten handvat en koperen blad, gevonden bij Ötzi de IJsmummie. 1 Leg uit waardoor de eerste mensen op aarde een nomadisch bestaan geleid moeten hebben. 2 Met betrekking tot Ötzi de IJsmummie denken de geleerden dat hij waarschijnlijk al in een dorp geleefd heeft. Welke van de bronnen I en II vormt een ondersteuning van deze gedachte en welke maakt deze gedachte juist weer twijfelachtig? Twee antwoorden dus, steeds met een uitleg.

30 Begrip cultuur Jagers of boeren Feit of hypothese 1750 Deze dolk van vuursteen en hout en de bijbehorende schede behoorden aan een man, die circa voor Christus geleefd moet hebben en als ijsmummie in de Ötztaler Alpen op de grens van Oostenrijk en Italië is gevonden. Vandaar zijn naam: Ötzi de ijsmummie. 1 Leg uit dat je met deze twee vondsten het begrip 'cultuur' kunt uitleggen, zoals we dat in het vak geschiedenis gebruiken. 2 Beredeneer op basis van de bron of Ötzi de ijsmummie nog van de jacht of al van de landbouw geleefd moet hebben. Geef daarbij ook aan of je je antwoord als een feit of als een hypothese beschouwt. Leg je antwoord uit.

31 Prehistorische graven Hunebedden Hypothese 1934 I Johan Picardt ( ) wordt met zijn boek 'Antiquiteiten van Drenthe' (1660) wel beschouwd als de eerste geschiedschrijver van Drenthe. Over de hunebedden en de in Drenthe vereerde goden schreef hij het volgende. "Het zijn altezamen begrafenissen van gruwzame, barbaarse en wrede reuzen, huynen, giganten. Dit zijn mensen van gruwelijke statuur, grote krachten en beestachtige wreedheid. Zij vreesden god noch mens. Sommigen reuzen werden in vlakke grond begraven, andere in ronde bergjes van aarde, die men Hune-bergen of reuzen-bergen genoemd heeft. Sommige dode reuzen zijn ook wel op houtstapels gecremeerd. De relikwieën van de gebeenten werden in aardewerken potten in de grond begraven ( ) Voorst zijn in deze landen geëerd Lahra, Welda (...) Freja, Wodan: een schoon gezelschap. Hoe moet satan in zijn vuist gelachen hebben, als hij dit vuile, snode gespuis hier en in de omliggende landen heeft ingedrongen om als hemelse goden en godinnen met aanbidding, offeranden en eerbiedigheid geëerd te worden. Velda is geweest die vermaarde kol, die zich met wichelarij, waarzeggen en duivelsbezweringen en andere zwarte kunsten een grote naam gemaakt heeft." II Afbeelding uit het boek 'Antiquiteiten van Drenthe' (1660) van Johan Picardt. 1 Leg uit waarom prehistorische graven vaak belangrijke bronnen zijn voor onze kennis van de oudste culturen op aarde. 2 Picardt dacht dat Drenthe in de prehistorie bewoond werd door geweldige reuzen, een gedachte die volstrekt onjuist is gebleken. Toch is het leerzaam hoe in de zeventiende eeuw met behulp van de kennis van toen een hypothese werd opgesteld met betrekking tot de vraag wie de eerste bewoners van Drenthe waren. Bepaal met behulp van de bronnen I en II welke redenering Picardt gevolgd kan hebben om tot de hypothese te komen dat Drenthe in de prehistorie door geweldige reuzen bewoond werd.. 3 Picardt was ook predikant, van de Luthers-Gereformeerde gemeente in Coevorden. Beoordeel of dat zijn beeld van de godsdienst van de vroegste bewoners van Drenthe, zoals blijkt uit bron I, bepaald kan hebben.

32 Steentijd Landbouwers Grafgiften Feit of hypothese 2039 I Archeologen hebben in 2015 in Dalfsen (Overijssel) een zeer groot en compleet grafveld ontdekt met daarin 120 graven met zeer bijzondere grafgiften. Uit een van deze graven komen onderstaande voorwerpen. 1 Beredeneer dat de mensen die de graven in het bij Dalfsen ontdekte veld gemaakt hebben in de tijd van de jagers of in de tijd van de boeren geleefd moeten hebben. Gebruik zowel bron 1 als bron 2 om je redenering op te bouwen. 2 In prehistorische graven treffen archeologen heel vaak allerlei voorwerpen aan, zoals blijkt uit de bronnen I en II. Leg uit - welke verklaring wetenschappers voor deze grafgiften geformuleerd hebben en - of deze verklaring als een feit of als een hypothese beschouwd moet worden. II Onderstaande kom is gevonden in een graf in het veld dat in 2015 bij Dalfsen ontdekt werd.

33 Eerste landbouwsamenlevingen Steentijd/IJzertijd Hypothese/feit 2101 I In de omgeving van Kronach, in het noorden van Beieren, is bij opgravingen een zevental stenen gevonden. Op basis van de ligging van deze stenen hebben archeologen vervolgens een sikkel gereconstrueerd. II Seradina-Bedolina is een archeologisch park in Italië, vooral bekend door de tekeningen die op rotsblokken zijn gekrast. Onderstaande afbeelding is waarschijnlijk in de IJzertijd (laatste millennium voor Christus) gemaakt. 1 Bepaal van elk van beide bronnen I en II afzonderlijk of ze uit de tijd van jagers en verzamelaars of uit de tijd van de eerste boeren dateren. Leg steeds je antwoord uit. 2 Bepaal de historische volgorde van de twee bronnen I en II. Leg je antwoord uit met verwijzingen naar beide bronnen. 3 Onze kennis van de prehistorie bestaat meer uit hypotheses dan uit harde feiten. Beredeneer met verwijzingen naar beide bronnen of de informatie uit bron I of juist die uit bron II een meer feitelijk karakter heeft.

Tijd van jagers en boeren

Tijd van jagers en boeren 1.1 Van jagers verzamelaars naar tot 3000 v. Chr. De prehistorie : levenswijze van jagers verzamelaars ontstaan van landbouw, landbouwsamenlevingen Onderzoeksvraag: Welke gevolgen had de Neolithische Revolutie

Nadere informatie

Tijd van jagers en boeren

Tijd van jagers en boeren Tijd van jagers en tot 3000 v. Chr. De prehistorie Prehistorie 3000 v. Chr. Evolutietheorie: Eerste mensen ong. 3 miljoen jaar geleden in Afrika ontstaan. Hij is geëvolueerd (Theorie Charles Darwin) en

Nadere informatie

Beleef de prehistorie HUNEBEDQUIZ. Door: Nadine Lemmers 1 februari 2016

Beleef de prehistorie HUNEBEDQUIZ. Door: Nadine Lemmers 1 februari 2016 Beleef de prehistorie HUNEBEDQUIZ Door: Nadine Lemmers 1 februari 2016 RONDE 1: HUNEBEDDEN 1. Wat is een hunebed? A. Een graf B. Een huis C. Een opslag D. Weten we niet 2. Hoe oud zijn de Nederlandse hunebedden?

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 1 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 1 Toetsvragen Tijdvak 1 Toetsvragen 1 De meeste kennis over de periode waarin de eerste mensen leefden, komt van archeologen. Wat houdt het werk van archeologen in? A Zij bestuderen de verschillende theorieën over de

Nadere informatie

Ontstaan landbouw - vmbo12

Ontstaan landbouw - vmbo12 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 17 august 2018 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie https://maken.wikiwijs.nl/63442 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Kunstgeschiedenis Weten is Zien. Ron Augustus Basiscursus Westerse kunstgeschiedenis 2009

Kunstgeschiedenis Weten is Zien. Ron Augustus Basiscursus Westerse kunstgeschiedenis 2009 Kunstgeschiedenis Weten is Zien Ron Augustus Basiscursus Westerse kunstgeschiedenis 2009 1 Les 1: Prehistorie Alle begin is moeilijk 30.000 VOOR CHRISTUS - 1.000 VOOR CHRISTUS Lascaux - Frankrijk - Grotschilderingen

Nadere informatie

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr.

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr. 6 prehistorie oudheid 3000 v. Chr. 2500 v. Chr. 2000 v. Chr. 1500 v. Chr. Jagers en Boeren De oudste bewoners Jos en Mirthe fietsen in de zomervakantie op de Elspeetse heide. Ze maken met hun ouders een

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Jagers en Boeren

Samenvatting Geschiedenis Jagers en Boeren Samenvatting Geschiedenis Jagers en Boeren Samenvatting door B. 771 woorden 7 oktober 2016 2,9 8 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Tijdvak 1 Tijd van jagers en boeren Jagers en boeren -3000 v. Chr. Pagina

Nadere informatie

een zee Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de van tijd een zee van tijd

een zee Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de van tijd een zee van tijd Werkblad Ω Een tijd geleden... Ω Les : Rendierjagers Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de mensen konden schrijven. Ze woonden niet op een vaste

Nadere informatie

Ontstaan landbouw vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/63442

Ontstaan landbouw vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/63442 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 20 juni 2017 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres https://maken.wikiwijs.nl/63442 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Antwoorden bij Hoofdstuk 1 Tijd van jagers en boeren. Oriëntatie op het tijdvak

Antwoorden bij Hoofdstuk 1 Tijd van jagers en boeren. Oriëntatie op het tijdvak Antwoorden bij Hoofdstuk 1 Tijd van jagers en boeren Oriëntatie op het tijdvak a De prehistorie is de periode voordat mensen het schrift gingen gebruiken. De letterlijke betekenis is: voor-historie. b

Nadere informatie

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC Week 1ABC: Algemeen Info: Prehistorie De geschiedenis in Nederland begint al heel lang geleden. Lang voordat de Romeinen in Nederland kwamen, waren er al mensen.

Nadere informatie

De presentatie rond de trap

De presentatie rond de trap Kijktocht OER! Plus 6000 jaar geleden woonden er al mensen in dit gebied. Het is de prehistorie; de tijd van de jagers en boeren. De mensen noemen we Swifterbantmensen. Deze kijktocht helpt je ontdekken

Nadere informatie

Aanwijzing: Lees de verhalen op de borden boven de kist goed; er staan aanwijzingen op. Kijk goed in de kist. Valt je daar iets bijzonders op?

Aanwijzing: Lees de verhalen op de borden boven de kist goed; er staan aanwijzingen op. Kijk goed in de kist. Valt je daar iets bijzonders op? Ondergronds Opdrachten groepen 5, 6 en 7 In Ondergronds gaan kinderen aan de slag als een echte archeoloog. Ondergronds is een reconstructie van een archeologische opgraving. De leerlingen werken met echte

Nadere informatie

OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND

OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND In het najaar van 2011 en de lente van 2012 deed een team archeologen van Archeologisch Onderzoek Leiden (Archol bv) en Diachron UvA bv opgravingen in Aarle in de gemeente

Nadere informatie

Hunebedden. Inleiding. Hoofdstuk 1 Wat zijn hunebedden en waar kun je ze vinden?

Hunebedden. Inleiding. Hoofdstuk 1 Wat zijn hunebedden en waar kun je ze vinden? Hunebedden Inleiding Ik hou mijn werkstuk over hunebedden, omdat ik het een leuk onderwerp vind. Maar ik hou het er ook over, omdat ik er veel van te weten wil komen. Ik ben op het idee gekomen, omdat

Nadere informatie

De VOGGP Wat is eigenlijk een VOGGP? De V staat voor een verschijnsel. Wat zijn verschijnselen?

De VOGGP Wat is eigenlijk een VOGGP? De V staat voor een verschijnsel. Wat zijn verschijnselen? De VOGGP Wat is eigenlijk een VOGGP? De V staat voor een verschijnsel. Wat zijn verschijnselen? Toestanden, instellingen die gedurende een lange tijd min of meer onveranderd hebben bestaan, een verschijnsel

Nadere informatie

HET TRECHTERBEKERVOLK. het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei. het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei

HET TRECHTERBEKERVOLK. het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei. het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei HET TRECHTERBEKERVOLK HET TRECHTERBEKERVOLK het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei Vraag: Waar werd een hunebed in de

Nadere informatie

Ze gebruikten bijna alleen maar streepjes omdat ze het snel en makkelijk in stenen wilden krassen. Rondjes waren erg moeilijk!

Ze gebruikten bijna alleen maar streepjes omdat ze het snel en makkelijk in stenen wilden krassen. Rondjes waren erg moeilijk! Romeinse cijfers Vroeger werd er overal in Romeinse cijfers gerekend. Deze cijfers zijn bedacht door de Romeinen in de Romeinse tijd. Er is geen symbool voor het getal 0. Ze vonden namelijk dat niks maar

Nadere informatie

Soorten bronnen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62210

Soorten bronnen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62210 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 25 June 2015 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/62210 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Soorten bronnen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Soorten bronnen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 03 October 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/62210 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Oerboeren in de Friese Wouden.

Oerboeren in de Friese Wouden. Stichting IJstijdenmuseum Buitenpost. www.ijstijdenmuseum.nl. Oerboeren in de Friese Wouden. Het grootste deel van de geschiedenis van ons mensen ligt in de prehistorie. Met prehistorie duiden we een tijd

Nadere informatie

Hoe stierf Ötzi? hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Hoe stierf Ötzi? hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 16 January 2017 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62209 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Bijvoorbeeld: Welke dieren er waren. Dat de mensen goed konden tekenen. Van welke stoffen ze verfkleuren maakten.

Bijvoorbeeld: Welke dieren er waren. Dat de mensen goed konden tekenen. Van welke stoffen ze verfkleuren maakten. Antwoorden hoofdstuk 1 1 Jagers en boeren 1 a 15 000 v.c. b 10 000 v.c. c 5000 v.c. 2 3 a Nog nooit waren zoveel oude afbeeldingen bij elkaar gevonden. b Bijvoorbeeld: De schilderingen hebben mooie kleuren

Nadere informatie

De resultaten van de publieksopgraving in Dalfsen

De resultaten van de publieksopgraving in Dalfsen De resultaten van de publieksopgraving in Dalfsen Henk van der Velde en Niels Bouma Inleiding In de zomermaanden van 2017 heeft er in Oosterdalfsen een publieksopgraving plaatsgevonden. Een archeoloog,

Nadere informatie

3000 jaar historie van Best-Aarle opgegraven

3000 jaar historie van Best-Aarle opgegraven Locatie: Best en Aarle Periode: NEO, BRONS, IJZ, ROM, XME, NT Complextype: ELA, GC, GVX, IX, IPER, NX, NHP, XXX. Soort onderzoek: opgraving Jaartal onderzoek:2011 en 2012 Datum vondst:2011 en 2012 Uitvoerder:

Nadere informatie

Opgravingen in Ruien - Rosalinde (gem. Kluisbergen) : van een prehistorisch kampement uit de ijstijd tot de Romeinse periode

Opgravingen in Ruien - Rosalinde (gem. Kluisbergen) : van een prehistorisch kampement uit de ijstijd tot de Romeinse periode Opgravingen in Ruien - Rosalinde (gem. Kluisbergen) : van een prehistorisch kampement uit de ijstijd tot de Romeinse periode Het onderzoeksgebied vanuit de lucht bekeken (Foto: Birger Stichelbaut). De

Nadere informatie

2 Er begint een nieuwe periode in de geschiedenis als er veel verandert

2 Er begint een nieuwe periode in de geschiedenis als er veel verandert Antwoordkernen bij Eureka 2mavo-de herziene druk, Amersfoort 2009-2010 Antwoordkernen zijn vrijwel nooit volledige zinnen. Antwoordkernen geven alleen aan, wat er beslist in het antwoord moet staan. De

Nadere informatie

PREHISTORIE IN BOXTEL Dik Bol (auteur) Hans de Visser (tweede lezer) mei 2016

PREHISTORIE IN BOXTEL Dik Bol (auteur) Hans de Visser (tweede lezer) mei 2016 Samenvatting PREHISTORIE IN BOXTEL Dik Bol (auteur) Hans de Visser (tweede lezer) mei 2016 Deze basistekst is gekoppeld aan de canon van Boxtel. In deze basistekst wordt het vroegste deel van de menselijke

Nadere informatie

De archeologie van Weert-Nederweert van de prehistorie tot de Middeleeuwen

De archeologie van Weert-Nederweert van de prehistorie tot de Middeleeuwen De archeologie van Weert-Nederweert van de prehistorie tot de Middeleeuwen dr. H.A. Hiddink senior-archeoloog VUhbs, Amsterdam cursus Weerterlogie, 17-02-2016 Geologie - hooggelegen rug in Roerdalslenk

Nadere informatie

BIJLAGE 1 BEELD met toelichting BOEREN IN DE IJZERTIJD

BIJLAGE 1 BEELD met toelichting BOEREN IN DE IJZERTIJD EDE VROEGER EN NU Geldersch Landschap & Kasteelen BIJLAGE 1 BEELD met toelichting voor groep 5 t/m 8 www.glk.nl 1.1 LEVEN ALS BOER IN DE IJZERTIJD Toelichting bij de praatplaten bij het lesprogramma 1.1

Nadere informatie

Bijlage 3a: Leerlingenwerkblad Bij les 1

Bijlage 3a: Leerlingenwerkblad Bij les 1 15 Leerlingenwerkblad Bij les 1 Wat kun je vertellen bij de volgende vragen: Succes!! Naam: 1) Je hebt nu een heleboel gehoord en gezien over grafheuvels. Wat komt er als eerste in je op als jij iets over

Nadere informatie

Doelgroep: groep 5 t/m 8 (vraag 9 is vooral geschikt voor groep 7/8. Groep 5/6 kan deze vraag overslaan)

Doelgroep: groep 5 t/m 8 (vraag 9 is vooral geschikt voor groep 7/8. Groep 5/6 kan deze vraag overslaan) UITLEG VOOR DE LEERKRACHT In deze lessenserie hebben leerlingen van alles geleerd over archeologie en het leven van vroeger. Met deze quiz kunnen ze hun kennis testen. Opmerking: De leerlingen hebben tot

Nadere informatie

Collectie archeologie Laatst aangepast zondag 23 maart 2008 00:33. De Steentijd

Collectie archeologie Laatst aangepast zondag 23 maart 2008 00:33. De Steentijd De Steentijd Het HVR museum beschikt over een uitgebreide steentijdcollectie waarvan een representatief gedeelte permanent wordt tentoongesteld. De collecties zijn gevormd uit schenkingen en bruiklenen

Nadere informatie

verslag van archeologisch onderzoek vanaf de jaren zeventig in de wijk padbroek werkgroep archeologie cuijk museum ceuclum

verslag van archeologisch onderzoek vanaf de jaren zeventig in de wijk padbroek werkgroep archeologie cuijk museum ceuclum OUDE BEWONING IN PADBROEK verslag van archeologisch onderzoek vanaf de jaren zeventig in de wijk padbroek werkgroep archeologie cuijk museum ceuclum Oude bewoning in Padbroek Tijdens de bouw en inrichting

Nadere informatie

Canon en kerndoelen geschiedenis PO

Canon en kerndoelen geschiedenis PO Canon en kerndoelen geschiedenis PO bron: http://www.entoen.nu/primair-onderwijs/didactisch-concept/leerplan-(slo)/geschiedenis In dit hoofdstuk over canon en geschiedenis wordt eerst ingegaan op de recente

Nadere informatie

De VOGGP Wat is eigenlijk een VOGGP? De V staat voor een verschijnsel. Wat zijn verschijnselen?

De VOGGP Wat is eigenlijk een VOGGP? De V staat voor een verschijnsel. Wat zijn verschijnselen? De VOGGP Wat is eigenlijk een VOGGP? De V staat voor een verschijnsel. Wat zijn verschijnselen? Toestanden, instellingen die gedurende een lange tijd min of meer onveranderd hebben bestaan, een verschijnsel

Nadere informatie

Naam: Datum: Klas: Nummer: Leerlingenbundel 1

Naam: Datum: Klas: Nummer: Leerlingenbundel 1 Leerlingenbundel 1 1. De bronstijd (ca.2000-750 v.c.) Voor er sprake was van de bronstijd, had je de steentijd. Deze steentijd eindigde niet zomaar plots. Dit was een geleidelijke overgang van steen naar

Nadere informatie

Geschiedenis hoofdstuk 3

Geschiedenis hoofdstuk 3 Geschiedenis hoofdstuk 3 Romeinse rijk 500 v Christus 500 na Christus Rome de eeuwige stad : deze stad bestaat al eeuwenlang. De tijdlijn Het Romeinse rijk begint 500v Chr. En eindigt 500 na Christus.

Nadere informatie

De eerste bewoners van Nederland

De eerste bewoners van Nederland De eerste bewoners van Nederland 1.De oudste vrouw van Nederland 1a Trijntje In november 1997 graven mensen bij Hardinxveld-Giessendam in Zuid-Holland een gat van tien meter diep. Ze zoeken naar sporen

Nadere informatie

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is rcheobode Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is archeoloog. Hij hoort bij de groep archeologen die nu aan het opgraven is in Oosterhout in het gebied Vrachelen. Daar wordt over een jaar

Nadere informatie

De steentijd Jagers en verzamelaars

De steentijd Jagers en verzamelaars De steentijd Jagers en verzamelaars De prehistorie is de geschiedenis van de mensheid voordat mensen konden lezen en schrijven. We hebben uit de prehistorie daarom geen boeken, dagboeken of andere geschreven

Nadere informatie

Voor/na het bezoek. Museum voor Natuurwetenschappen.be Vautierstraat, 29 1000 Brussel info@natuurwetenschappen.be

Voor/na het bezoek. Museum voor Natuurwetenschappen.be Vautierstraat, 29 1000 Brussel info@natuurwetenschappen.be Voor/na het bezoek Museum voor Natuurwetenschappen.be Vautierstraat, 29 1000 Brussel info@natuurwetenschappen.be Wat is de prehistorie? Prehistorie betekent letterlijk voorgeschiedenis, het tijdperk voor

Nadere informatie

b. Bekijk het laatste deel van de maquette, de kwelders. Waarom staat daar geen dorpje, denk je?

b. Bekijk het laatste deel van de maquette, de kwelders. Waarom staat daar geen dorpje, denk je? Kijktocht OER! basis 6000 jaar geleden woonden er al mensen in dit gebied. Het is de tijd van de jagers en verzamelaars. De mensen noemen we Swifterbantmensen. Hoe ze leefden en hoe hun gebied eruitzag,

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis havo 2009 - I

Eindexamen geschiedenis havo 2009 - I Ten oorlog! Europese oorlogen 1789-1919. Oorlog als maatschappelijk fenomeen In de Coalitieoorlogen voerde de Franse regering de dienstplicht in. 2p 1 Leg uit dat zij hiermee de betrokkenheid van Franse

Nadere informatie

Meta uit Meteren. Archeologen graven het skelet van Meta op. Foto: ADC Archeoprojecten / Hazenberg Archeologie. Restaurator Floris Reijnen aan het

Meta uit Meteren. Archeologen graven het skelet van Meta op. Foto: ADC Archeoprojecten / Hazenberg Archeologie. Restaurator Floris Reijnen aan het Meta uit Meteren Tijdens opgravingen in het toekomstige woongebied De Plantage in Meteren (gemeente Geldermalsen) troffen archeologische onderzoekers eind 2010 een aantal crematiegraven uit de IJzertijd

Nadere informatie

GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1

GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1 GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1 Tijdvak Jagers en boeren; van de eerste mensen 3000 v. C. prehistorie; van de eerste mensen - 3000 v.c. Samenlevingstype: eerst jagers/verzamelaars,

Nadere informatie

De Vlaardingencultuur. leven in de steentijd

De Vlaardingencultuur. leven in de steentijd De Vlaardingencultuur leven in de steentijd INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 LES 1... 4 LES 2... 5 LES 3... 7 OPDRACHTEN... 8-12 2 Inleiding Voor u ligt de docentenhandleiding van het lespakket over de Vlaardingencultuur.

Nadere informatie

Cultuur: alles wat een groep mensen met gemeenschappelijke kenmerken voortbrengt, zoals taal, godsdienst, kunst, normen en waarden.

Cultuur: alles wat een groep mensen met gemeenschappelijke kenmerken voortbrengt, zoals taal, godsdienst, kunst, normen en waarden. GS tijdvak 1 Lennart van der Molen Begrippen Agrarisch: wat betrekking heeft op landbouw. Cultuur: alles wat een groep mensen met gemeenschappelijke kenmerken voortbrengt, zoals taal, godsdienst, kunst,

Nadere informatie

RMB NOTITIE Quickscan archeologie Uden Eikenheuvelweg/Munterweg. Inleiding

RMB NOTITIE Quickscan archeologie Uden Eikenheuvelweg/Munterweg. Inleiding RMB NOTITIE 1015 Quickscan archeologie Uden Eikenheuvelweg/Munterweg Inleiding De gemeente Uden heeft als bevoegde overheid het RMB gevraagd een advies uit te brengen over de een plangebied aan de Eikenheuvelweg

Nadere informatie

De eerste boeren Het dorp

De eerste boeren Het dorp De eerste boeren Later gaan de mensen zelf eten verbouwen. Wortels en bonen, en graan om brood van te bakken. De mensen hebben ook schapen en koeien. De jagers zijn boeren geworden. Het dorp Boeren trekken

Nadere informatie

Archeologie in Utrecht Informatie, adressen en procedures

Archeologie in Utrecht Informatie, adressen en procedures Archeologie in Utrecht Informatie, adressen en procedures Utrecht.nl Archeologie in Utrecht De Utrechtse bodem zit vol waardevolle resten uit het verleden. Daarom mogen er vaak alleen onder bepaalde voorwaarden

Nadere informatie

1 Hoe gaan we om met archeologie in de gemeente Oss? U heeft een omgevingsvergunning aangevraagd.voordat we een vergunning kunnen verlenen,

1 Hoe gaan we om met archeologie in de gemeente Oss? U heeft een omgevingsvergunning aangevraagd.voordat we een vergunning kunnen verlenen, Sinds 2010 heeft de gemeente Oss een archeologiebeleid. Vanaf 1 januari 2013 geldt dit voor het gehele grondgebied van de nieuwe gemeente Oss, inclusief Lith dus. Deze brochure is voor iedereen bedoeld

Nadere informatie

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur DOCENT In het thema Natuur ontdekken de leerlingen van groep 7 en 8 dat er rond de jaartelling een bijzonder bos op de plek stond waar zij nu wonen. Dit moerasbos is in 2000 opgegraven door archeologen.

Nadere informatie

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Van de oogst van hun land en van hun dieren Jagers & boeren Wat

Nadere informatie

Soorten bronnen - hv123

Soorten bronnen - hv123 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 25 october 2018 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/62210 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Pottenbakkersovens in Landgraaf

Pottenbakkersovens in Landgraaf Pottenbakkersovens in Landgraaf Schaesberg, Steenfabriek Russel, Dr. Calsstraat In 1921 twee ovens uit verschillende tijdsperken met vondsten uit de vroege en volle middeleeuwen. Ook in 1926 werd nog aardewerk

Nadere informatie

Publiekssamenvatting. Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden

Publiekssamenvatting. Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden Publiekssamenvatting Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden Catastrofale overstromingen kwamen vaak voor in de geschiedenis van Pannerden, wat met de ligging in de driehoek tussen de rivieren

Nadere informatie

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus 138 Tijdwijzer Het begin Op deze tijdbalk past niet de hele geschiedenis van de mens. Er lopen namelijk al zo n 100.000 jaar mensen rond op aarde. Eigenlijk zou er dus nog 95.000 jaar bij moeten op de

Nadere informatie

Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor

Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor Terugkijken: Bij de ene revolutie ontstaat een nieuw en onafhankelijk land. Vrijheid is voor de inwoners

Nadere informatie

De pabotoets geschiedenis haal je zo. 1 van xx

De pabotoets geschiedenis haal je zo. 1 van xx 1 van xx Achtergronden, inhoud en gebruikswijzen 2 van xx Achtergronden. Nu: toelatingstoets voor aspirant-studenten. Nieuwe eisen. Nieuw boek. Verschillen met de 1 e druk: 1. 60 i.p.v. 45 vragen per toets

Nadere informatie

Hunebedden en grafheuvels in Noordwest Drenthe. (Anne Post, Norg. Versie 06-03-2016)

Hunebedden en grafheuvels in Noordwest Drenthe. (Anne Post, Norg. Versie 06-03-2016) Hunebedden en grafheuvels in Noordwest Drenthe. (Anne Post, Norg. Versie 06-03-2016) De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft het voornemen een deel van het Noordsche Veld tot archeologisch monument

Nadere informatie

6. Regenten en Vorsten. Het streven van vorsten naar absolute macht. 1600 n.chr. 1700 n.chr. Piet Heyn. 7. Pruiken en Revoluties.

6. Regenten en Vorsten. Het streven van vorsten naar absolute macht. 1600 n.chr. 1700 n.chr. Piet Heyn. 7. Pruiken en Revoluties. De 10 tijdvakken. 1. Jagers en Boeren (prehistorie). Levenswijze van jager-verzamelaars.? 3000 v.chr. Venus van Willendorf. 2. Grieken en Romeinen (oudheid). Ontwikkeling Jodendom / Christendom 3000 v.chr.

Nadere informatie

Adviesdocument 768. Oranjerie landgoed Mattemburgh, gemeente Woensdrecht. Project: Projectcode: HOOM2. Opdrachtgever: Brabants Landschap

Adviesdocument 768. Oranjerie landgoed Mattemburgh, gemeente Woensdrecht. Project: Projectcode: HOOM2. Opdrachtgever: Brabants Landschap Adviesdocument 768 Project: Oranjerie landgoed Mattemburgh, gemeente Woensdrecht Projectcode: HOOM2 Opdrachtgever: Brabants Landschap Datum: 12 juni 2015 1 ARCHEOLOGIE & DE ORANJERIE MATTEMBURGH Inleiding

Nadere informatie

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen DEF

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen DEF Project Prehistorie, Grieken en Romeinen DEF Week 1DEF: Algemeen Info: Prehistorie De geschiedenis in Nederland begint al heel lang geleden. Lang voordat de Romeinen in Nederland kwamen, waren er al mensen.

Nadere informatie

Een leerlijn met vakdoelen en taaldoelen. Marijke Peeters (taalcoördinator) Monique van Luffelen (taalsatelliet)

Een leerlijn met vakdoelen en taaldoelen. Marijke Peeters (taalcoördinator) Monique van Luffelen (taalsatelliet) Een leerlijn met vakdoelen en taaldoelen Marijke Peeters (taalcoördinator) Monique van Luffelen (taalsatelliet) Taalbeleid op het Kandinsky Schets van de geschiedenis Stand van zaken sinds 2009 Definitie

Nadere informatie

1 De tijd van jagers en boeren

1 De tijd van jagers en boeren 1 De tijd van jagers en boeren Planner Oriëntatie Te doen Datum klaar Score Oriëntatie op de tijd van jagers en boeren Kern 1 Jagers en verzamelaars 2 Een nieuwe manier van leven 3 Leven aan de oevers

Nadere informatie

Rond en groen De piramiden van Ronse

Rond en groen De piramiden van Ronse Rond en groen De piramiden van Ronse /LEAD/ Volgens de Vlaamse streekauteur Omer Wattez (1857-1935) is Ronse de Parel van de Vlaamse Ardennen. Deze eretitel heeft de stad grotendeels aan zijn geaccidenteerde

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis vwo 2009 - I

Eindexamen geschiedenis vwo 2009 - I Ten oorlog! Europese oorlogen 1789-1919. Oorlog als maatschappelijk fenomeen In de landen die Napoleon veroverde, voerde hij een beleid dat: enerzijds paste binnen het gelijkheidsideaal van de Franse Revolutie

Nadere informatie

Opdrachten MODULE 2 LEERROUTE 3

Opdrachten MODULE 2 LEERROUTE 3 Opdrachten MODULE 2 LEERROUTE 3 Bekijk de bron hieronder. Je vindt daarbij verschillende oefeningen. Deze kun je in willekeurige volgorde uitvoeren. Zodra je alle opdrachten hebt uitgevoerd begin je aan

Nadere informatie

Hunebedden hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Hunebedden hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 15 December 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/62213 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Feniks Geschiedenis voor de onderbouw 1 vmbo-t/havo Hoofdstuk 1 Leven van de natuur Open toetsvragen

Feniks Geschiedenis voor de onderbouw 1 vmbo-t/havo Hoofdstuk 1 Leven van de natuur Open toetsvragen Feniks Geschiedenis voor de onderbouw 1 vmbo-t/havo Hoofdstuk 1 Leven van de natuur Open toetsvragen Paragraaf 1 A. Jager-verzamelaars hadden waarschijnlijk een taakverdeling tussen mannen en vrouwen.

Nadere informatie

Hunebedden de steentijd

Hunebedden de steentijd Deze les hoort bij het prentenboek Het grote bouwwerk, geschreven door Rian Visser in de serie Terugblikken van Uitgeverij Delubas. Met tekeningen van Irene Goede. Doel: leerlingen bekend maken met hunebedden

Nadere informatie

Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... Munten Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?...

Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... Munten Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... WERKBLAD 1 HET WERK VAN DE ARCHEOLOOG Kruis aan welk materiaal jij met je groepje onderzoekt. Bekijk de film en zoek het antwoord op de vraag. Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het

Nadere informatie

Les 1: Soorten bronnen. Jantine van der Weiden. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.

Les 1: Soorten bronnen. Jantine van der Weiden. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs. Auteur Jantine van der Weiden Laatst Licentiegewijzigd Webadres CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/106799 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Wonen - Ontstaan Landbouw. VO-content StudioVO. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Wonen - Ontstaan Landbouw. VO-content StudioVO. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content StudioVO Laatst gewijzigd Licentie Webadres 14 August 2013 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/44948 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

geschiedenis geschiedenis

geschiedenis geschiedenis Examen HAVO 2009 tijdvak 1 woensdag 20 mei 9.00-12.00 uur tevens oud programma geschiedenis geschiedenis Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 30 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Deze activiteit MOET worden voorbereid op school, anders kunnen de opdrachten tijdens de excursie niet uitgevoerd worden.

Deze activiteit MOET worden voorbereid op school, anders kunnen de opdrachten tijdens de excursie niet uitgevoerd worden. VOORBEREIDING Mens in De Maashorst Deze activiteit MOET worden voorbereid op school, anders kunnen de opdrachten tijdens de excursie niet uitgevoerd worden. De activiteit leert leerlingen wat de rol is

Nadere informatie

Deel 5: Romeinse Rijk Project: Bij de Gallo- Romeinen in de vicus Tienen. HB pg 138-141

Deel 5: Romeinse Rijk Project: Bij de Gallo- Romeinen in de vicus Tienen. HB pg 138-141 Deel 5: Romeinse Rijk Project: Bij de Gallo- Romeinen in de vicus Tienen. HB pg 138-141 I. Inleiding Schrijf bij elke afbeelding welke functie/doel het zou hebben gehad in de Gallo- Romeinse periode. Functie:

Nadere informatie

Archeologie. Dit werkstuk is gemaakt door: Lonneke Surstedt.

Archeologie. Dit werkstuk is gemaakt door: Lonneke Surstedt. Archeologie Dit werkstuk is gemaakt door: Lonneke Surstedt. Inhoudsopgave Wat is een archeoloog? Bekende archeologen. Opleiding. Soorten archeologen. Tempel van Empel. Opgravingen. Mijn buurman. 1 Wat

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis n.s.havo 2007-II

Eindexamen geschiedenis n.s.havo 2007-II Prehistorie en Oudheid In Drenthe zijn veel prehistorische vuurstenen werktuigen gevonden. Het vuursteen van deze werktuigen is afkomstig uit de ondergrondse vuursteenmijnen bij Ryckholt in Zuid-Limburg

Nadere informatie

Feniks Geschiedenis voor de onderbouw 1 vmbo-t/havo Hoofdstuk 1 Leven van de natuur Gesloten toetsvragen

Feniks Geschiedenis voor de onderbouw 1 vmbo-t/havo Hoofdstuk 1 Leven van de natuur Gesloten toetsvragen Feniks Geschiedenis voor de onderbouw 1 vmbo-t/havo Hoofdstuk 1 Leven van de natuur Gesloten toetsvragen Paragraaf 1 Zijn de zinnen goed of fout? 1. Een nomade heeft een vaste verblijfplaats. 2. Van een

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Tijd van jagers en boeren, de prehistorie, tot 3000 voor Christus

Tijd van jagers en boeren, de prehistorie, tot 3000 voor Christus De tombe van Sennedjem (gevonden in 1886 te Deir el-medina), detail van reliëf Christus Dit reliëf maakt deel uit van de graftombe van Sennedjem, een Egyptisch ambachtsman die in de 13 e eeuw voor Christus

Nadere informatie

1. Zet de onderstaande gebeurtenissen in de juiste chronologische volgorde. Noteer alleen de letters.

1. Zet de onderstaande gebeurtenissen in de juiste chronologische volgorde. Noteer alleen de letters. Oefenrepetitie geschiedenis SUCCES!!! 4 Havo Periode 1 Tijdvakken 1 t/m 4 Dyslectische leerlingen slaan de vragen met een asterisk (*) over. DOOR DE TIJD HEEN 1. Zet de onderstaande gebeurtenissen in de

Nadere informatie

Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag.

Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag. Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag. projectnr. 405215.01 revisie 01 15 oktober 2015 auteur M. Arkema Opdrachtgever BDP

Nadere informatie

De bewoners van het Gooi

De bewoners van het Gooi De bewoners van het Gooi Perioden en culturen door Egbert J. Pelgrim Voor een niet-ingewijde bevatten artikelen over archeologische onderwerpen soms een overstelpende hoeveelheid termen om allerlei verschillende

Nadere informatie

Waar Bepaal ten slotte zo nauwkeurig mogelijk waar het onderwerp zich afspeelt. Gaat het om één plek of spelen meer plaatsen/gebieden een rol?

Waar Bepaal ten slotte zo nauwkeurig mogelijk waar het onderwerp zich afspeelt. Gaat het om één plek of spelen meer plaatsen/gebieden een rol? Hoe word ik beter in geschiedenis? Als je beter wilt worden in geschiedenis moet je weten wat er bij het vak geschiedenis van je wordt gevraagd, wat je bij een onderwerp precies moet kennen en kunnen.

Nadere informatie

geschiedenis (nieuwe stijl)

geschiedenis (nieuwe stijl) Examen HAVO 2007 tijdvak 2 woensdag 20 juni 9.00-12.00 uur geschiedenis (nieuwe stijl) Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 78 punten te behalen.

Nadere informatie

Begraven en cremeren in de prehistorie

Begraven en cremeren in de prehistorie 9 e Cultuur n e e t historisch Apeldoorn e m g Begraven en cremeren in de prehistorie Rond kerkhoven, begraafplaatsen en andere zaken die met de dood te maken hebben, hangt vaak een waas van geheimzinnigheid

Nadere informatie

1 Belangrijk in deze periode

1 Belangrijk in deze periode 1 Belangrijk in deze periode Het is niet zo makkelijk voor de wetenschappers om het leven van de eerste mensen correct voor te stellen. Het is ook al heel lang geleden. De mensen van toen lieten geen dagboeken

Nadere informatie

Antwoordkernen bij Eureka 1 Prehistorie H. 1 t/m 4

Antwoordkernen bij Eureka 1 Prehistorie H. 1 t/m 4 Antwoordkernen bij Eureka 1 Prehistorie H. 1 t/m 4 Antwoordkernen zijn vrijwel nooit volledige zinnen. Antwoordkernen geven alleen aan, wat er beslist in het antwoord moet staan. De bedoeling is, dat je

Nadere informatie

Geschiedenis jagers en boeren

Geschiedenis jagers en boeren Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Rijken 03 January 2014 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/48588 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

DE KRIJGSVROUW GRAFHEUVELS EN HUN GEHEIMEN Albert Metselaar, Hoogeveen 2015

DE KRIJGSVROUW GRAFHEUVELS EN HUN GEHEIMEN Albert Metselaar, Hoogeveen 2015 DE KRIJGSVROUW GRAFHEUVELS EN HUN GEHEIMEN Albert Metselaar, Hoogeveen 2015 albertmetselaar@home.nl Een van de beide gerestaureerde grafheuvels bij Fluitenberg, naast de begraafplaats Zevenberg. Deze naam

Nadere informatie

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen?

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen? Lees het verhaal over de Albor de jager. Albor is de jongste van de 5 jagers. De speer van Albor is van vuursteen. De jagers vinden een spoor van een hert Het spoor is vers, het hert is dichtbij. De jagers

Nadere informatie

De klassieke tijdlijn

De klassieke tijdlijn De klassieke tijdlijn In de lessen geschiedenis heb je waarschijnlijk al gehoord over de tijdlijnen, of de historische periodes en waarschijnlijk ook over exacte datums zoals 476. In dit documentje kom

Nadere informatie

Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag.

Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag. Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag. projectnr. 405215.01 revisie 03 25 februari 2016 auteur M. Arkema Opdrachtgever BDP

Nadere informatie

4-Een vondst beschrijven

4-Een vondst beschrijven UITLEG VOOR DE LEERKRACHT Wanneer een archeoloog een vondst opgraaft, vindt hij/zij vaak alleen nog maar scherven terug. Daarom kan de archeoloog niet zomaar weten wat de vondst precies voorstelt en waarvoor

Nadere informatie

Wandeling n 2 : Montaigu : Rendeux Bewegwijzering :

Wandeling n 2 : Montaigu : Rendeux Bewegwijzering : Wandeling n 2 : Montaigu : Rendeux Bewegwijzering : De kapel en de kluizenaarswoniing van Saint-Thibaut. Deze grandioze plek die reeds vanaf de prehistorie in gebruik is, laat je van op haar rotsachtige

Nadere informatie

VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2013 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie