Automatisering voor Financiële Dienstverleners. Handleiding UBizzAdministrator. For more information visit our website at

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Automatisering voor Financiële Dienstverleners. Handleiding UBizzAdministrator. For more information visit our website at www.pyrrho."

Transcriptie

1 Automatisering voor Financiële Dienstverleners Handleiding UBizzAdministrator For more information visit our website at

2 Historie Revisie Datum Door Wijzigingen jan 2005 JvdL Eerste versie

3 1 UBIZZADMINISTRATOR LICENTIE IMPORTEREN STAP VOOR STAP DOWNLOADEN UBIZZADMINISTRATOR VOOR EERSTE GEBRUIK SERVER BEHEER UPDATES INSTALLEREN WAT GEBEURT ER BIJ ZO N INSTALLATIE? ) Kijk of er een update beschikbaar is ) UBizzServer stoppen ) Systeem backup klaarzetten ) Update uitpakken ) Database converteren ) UBizzSysteem starten BACKUP KLAARZETTEN NU BACKUPS KLAARZETTEN TERUGZETTEN GESELECTEERDE ITEMS TERUGZETTEN Database Programma Archief Sjabloon Rapport INSTALLATIE TERUGDRAAIEN DATABASE ONDERHOUD WELK ONDERHOUD DOET WAT Database repareren Indexen verversen Bijwerken database vooor huidige server versie AUTOMATISCHE TAKEN WAT MAKEN WE AUTOMATISCH? INSTALLATIE DATABASE ONDERHOUD BACKUP KLAARZETTEN MIJN INSTELLINGEN WELKE INSTELLINGEN KUNT/MOET U AANPASSEN? Basis Map Basis Map MySQL Backup Map Server Config Database Database Server Archief Sjablonen (l.nld)

4 Rapport (l.nld) VERBERGEN ALTIJD LATEN DRAAIEN

5 Eerste installatie

6 1 UBizzAdministrator Licentie importeren U zou de UBizzAdministrator kunnen ophalen om te weten hoe hij eruit ziet, en wat de mogelijkheden zijn. Om de UBizzAdministrator functies echt te kunnen gaan gebruiken is het nodig dat u een Licentie heeft ontvangen. Deze ontvangt u van Pyrrho in de vorm van een attachment aan een mail met naam admin.lic. Het is zaak dat u minstens versie van de UBizzServer geinstalleerd hebt. In de daarbij behorende LicServer is het bestaan van de UBizzAdministrator bekend. In oudere LicServers is dat niet het geval, waardoor de import van de UBizzAdministrator licentie zal mislukken. 1.1 Stap voor stap 1) Sla de admin.lic attachment op in een map waar u hem zo meteen kunt terugvinden, bijvoorbeeld in [Mijn Documenten]. 2) Meld nu aan met de UBizzClient als gebruiker pyrrho. 3) Ga op de Licentie Server in de boom staan, klik op uw rechter muisknop.

7 4) Kies Importeer Licenties 5) Kies Openen

8 2 Downloaden UBizzAdministrator voor eerste gebruik 1) Download het UBizzAdministrator installatie-bestand door op deze link te klikken. 2) Kies Uitvoeren. 3) Kies Uitvoeren.

9 De UBizzAdministrator wordt opgehaald. Dan verschijnt het volgende scherm: 4) Kies Unzip. 5) Klik linksonder op het beeldscherm op Start; 6) Ga naar Uitvoeren (Engels: Run);

10 7) Typ in het tekstvak achter Openen de tekst: "C:\Program Files\Pyrrho\UBizzAdministrator\UBizzAdministrator.exe" 8) Kies OK; De UBizzAdministrator wordt gestart en de LicentieOvereenkomst verschijnt.

11 Gebruik

12 3 Server Beheer Met Server Beheer van uw UBizzAdministrator kunt u zien of de UBizzServer draait en kunt u met een druk op de knop de UBizzServer starten of stoppen. Probeer maar!

13 4 Updates Installeren 4.1 Wat gebeurt er bij zo n installatie? Dit is de meest uitgebreide en complexe functie van uw UBizzAdministrator. Om een UBizzServer systeem te upgraden worden de volgende stappen doorlopen: 1) Kijk of er een update beschikbaar is Uw UBizzAdministrator houdt in de gaten of er op het web updates klaar staan. Als dat het geval is, worden de updates opgehaald, om vervolgens verder te gaan. Dit geldt voor de UBizzServer, de UBizzTools als ook de UBizzAdministrator zelf!

14 2) UBizzServer stoppen 3) Systeem backup klaarzetten Er wordt een systeembackup klaargezet, zodat een om welke reden dan ook mislukte update weer teruggedraaid kan worden. Deze systeembackup bestaat uit Programma en Database 4) Update uitpakken 5) Database converteren Met de nieuwe distributie kan de database geschikt gemaakt worden voor de nieuwste server versie. 6) UBizzSysteem starten

15 5 Backup klaarzetten 5.1 Nu backups klaarzetten Met deze functie kunt u gewenste backups klaarzetten in de Backup Map. Kiest u Sjablonen en vervolgens drukt u op de knop Backup klaarzetten dan wordt in de Backup Map, submap Templates het bestand _Templates1.zip aangemaakt. Dit bestand bevat een backup van al uw UBizz sjablonen.

16 6 Terugzetten 6.1 Geselecteerde items terugzetten U kunt door u geselecteerde items terugzetten. Bij elke geselecteerd item kiest u het terug te zetten bestand. In de naam is de datum van backup verwerkt. LET OP U verliest alle wijzigingen sinds de datum van de backup, als u terugkeert naar een backup. Zo is _Templates1.zip een op 13 jan 2005 gemaakte backup van de sjablonen

17 Database U kunt een backup van een database terugzetten. U kunt aan de volgende gevallen denken: Een zeer ernstige crash waarbij de database geheel verloren gegaan is. Een recentelijke vervuiling van uw data (bijvoorbeeld door een handmatige import) waarvan u af wilt, met verlies van de sinds de backup ingevoerde goede gegevens. Programma Dit is als u wilt terugkeren naar een versie van UBizz ouder dan de laatste installatie. Archief Als u het UBizz Archief wilt terugzetten. Sjabloon Als u uw UBizz Sjablonen wilt terugzetten. Rapport Als u het UBizzStandardReport wilt terugzetten. 6.2 Installatie terugdraaien Als u na een upgrade het idee heeft dat er iets grondig mis is met de geinstalleerde versie, dan kunt u besluiten om de installatie terug te draaien, en weer te gaan naar de versie waar u eerder nog goed mee kon werken. Dit is altijd aan de hand van een backup gemaakt bij de laatste installatie.

18 7 Database onderhoud 7.1 Welk onderhoud doet wat Database repareren In het geval u grote problemen heeft met de UBizz server, dan kan dat soms aan een beschadiging van de database liggen. Na een stroomstoring bijvoorbeeld, of nadat het hele systeem op hol geslagen is geweest door een vastgelopen programma oid. Bij opstarten van de UBizzServer ziet u in het UBizzServer scherm (soms) boodschappen langskomen: MySQL returned the following error: cannot open table o100173

19 Of u krijgt de melding gebruiker onbekend als u zich aanmeldt met uw gebruikelijke gebruikersnaam. In dit geval komt de UBizzAdministrator u te hulp! Vink deze optie aan en klik op Start. Na voltooien van de actie is in de meeste gevallen het probleem verholpen. Indexen verversen Als u al lang met UBizz werkt en een grote hoeveelheid gegevens hebt ingevoerd, dan kan het zijn dat het oproepen hiervan steeds meer tijd vergt. De database slaat dingen wel geordend op, maar deze ordening is na een tijdje niet meer optimaal. Met deze optie kunt u de ordening van de database verversen, waarna zoeken weer optimaal kan plaatsvinden. Bijwerken database vooor huidige server versie Als u handmatig een oude UBizz database hebt teruggezet, (zonder tussenkomst van de UBizzAdministrator) dan kan het zijn dat tabellen of velden die nodig zijn, ontbreken in die database. Kies deze optie en Start om deze database up to date te maken!

20 8 Automatische taken 8.1 Wat maken we automatisch? Verreweg de belangrijkste functie van de UBizzAdministator is het automatisch up to date en gezond houden van uw UBizz systeem. U kunt zelf kiezen hoe vaak en op welke tijdstippen de UBizzAdministator haar automatische taken moet uitvoeren. Bovendien kunt u kiezen welke zaken u automatisch gemaakt wilt hebben:

21 8.2 Installatie Update installeren zie hoofdstuk Database onderhoud Database repareren Indexen verversen zie hoofdstuk Backup klaarzetten Database Programma Archief Sjablonen Rapport zie hoofdstuk 6

22 9 Mijn instellingen

23 9.1 Welke instellingen kunt/moet u aanpassen? Bij de meeste gebruikers is UBizz geinstalleerd in de C:\Pyrrho basis map van de Server machine en bevindt het MySQL database programma zich in de C:\MySQL map. In dit geval zijn waarschijnlijk alle andere instellingen ook in orde. U hoeft dan niets in te stellen. Ter controle: Basis Map Bij de meeste gebruikers is UBizz geinstalleerd in de C:\Pyrrho map van de Server machine. Als dit niet het geval is selecteert u de plaats waar de Pyrrho basis map zich bevindt. Dit is de map waarin submappen UBizzServer, LicServer, etc. staan. Basis Map MySQL Bij de meeste gebruikers is MySQL geinstalleerd in de C:\MySQL map van de Server machine. U kunt dit controleren door te kijken of de C:\MySQL map bestaat. En of zich hierin een submap bin bevindt met daarin het programma mysql.exe Als dit niet het geval is moet u gaan zoeken (met behulp van [zoeken] in de Verkenner bijvoorbeeld) waar het programma mysql.exe zich bevindt. Als dit bijvoorbeeld als zoekresultaat C:\Program Files\MySQL\bin\mysql.exe geeft, dan selecteert u C:\Program Files\MySQL bij Basis Map MySQL. Backup Map Dit is de map waar de UBizzAdministrator al haar Back-ups gaat neerzetten. De gesuggereerde map is C:\Pyrrho\Backup\. BELANGRIJK BELANGRIJK BELANGRIJK BELANGRIJK BELANGRIJK Zorg dat de Backup Map meegenomen wordt in dez dagelijkse backup naar Tape, DAT, andere schijf of welke vorm van backup dan ook De UBizzAdministrator zet alleen back-ups klaar, voor het werkelijke veiligstellen ervan bent en blijft u zelf verantwoordelijk.

24 Server Config Dit is het configuratiebestand voor de UBizzServer. Dit bestand heeft meestal de naam ubizz_srv.cfg en bevindt zich direct in de hierboven genoemde Basis Map. De UBizzAdministrator leest de overige pad informatie uit de Server Config. Deze verschijnen alleen-lezen in de velden onder Server Config. U ziet daar achtereenvolgens: Database Dit is de naam van de UBizz database binnen MySQL. Database Server Dit is de naam van de servermachine in het netwerk waar de UBizz database beheerd wordt. Dit is meestal [localhost]. Archief Dit is de map waarin alle ingescande bestanden, alle opgeslagen correspondentie en overige UBizz Gearchiveerde Bestanden worden opgeslagen. Sjablonen (l.nld) Dit is de map waarin alle gedeelde Sjablonen worden bewaard. Rapport (l.nld) Dit is het pad naar de MSAccess UBizzStandardReport.mdb database, met daarin de standaard rapporten voor Relatiebeheer en Boekhouding.

25 10 Verbergen

26 10.1 Altijd laten draaien Het is zaak dat de UBizzAdministrator ten alle tijde draait. Als u het scherm dus wilt verbergen, dan zal de UBizzAdministrator moeten blijven draaien. Kies daartoe de snelkoppeling: Verbergen De UBizzAdministrator draait in verborgen modus gewoon verder. In het systeemtray verschijnt het UBizzAdministrator icon: Om de UBizzAdministrator terug te halen klikt u op het icoon in de systeemhoek. U kunt ook op uw rechter muisknop klikken om het volgende menu te tonen: Om de UBizzAdministrator terug te halen kunt u menuoptie Tonen kiezen. Om de UBizzAdministrator geheel te beeindigen kunt u menuoptie Afsluiten kiezen. Vergeet niet de UBizzAdministrator opnieuw te starten als u zijn diensten weer nodig hebt!

ZIEZO Remote Back-up Personal

ZIEZO Remote Back-up Personal handleiding ZIEZO Remote Back-up Personal Versie 4 1 INLEIDING... 3 1.1 SYSTEEMEISEN... 3 1.2 BELANGRIJKSTE FUNCTIES... 3 2 INSTALLATIE BACK-UP MANAGER... 4 2.1 VOLLEDIGE DATA BESCHIKBAARHEID IN 3 STAPPEN...

Nadere informatie

Introductie Mamut Online Backup

Introductie Mamut Online Backup Mamut Active Services Introductie Mamut Online Backup Versie 4 MOB.BKL.INTRO.NL.040.01 1 Mamut Online Backup Inhoud Mamut Online Backup... 3 Nieuw in versie 4... 5 Introductie... 6 Aan de slag... 12 Zo

Nadere informatie

// Mamut Business Software. Updatehandleiding

// Mamut Business Software. Updatehandleiding // Mamut Business Software Updatehandleiding Inhoud Over updates naar een nieuwe versie 3 Back-up maken 6 Update naar de laatste versie 8 Verplaats het programma naar een andere computer/server 15 Zo verplaatst

Nadere informatie

Handleiding. Voor Windows en Mac. LiveSchijf Burgemeesterlaan 14 3971 CS DRIEBERGEN-RIJSENBURG info@liveschijf.nl liveschijf.nl

Handleiding. Voor Windows en Mac. LiveSchijf Burgemeesterlaan 14 3971 CS DRIEBERGEN-RIJSENBURG info@liveschijf.nl liveschijf.nl Handleiding Voor Windows en Mac LiveSchijf Burgemeesterlaan 14 3971 CS DRIEBERGEN-RIJSENBURG info@liveschijf.nl liveschijf.nl Voor vragen stuurt u een e-mail naar support@liveschijf.nl Inhoud Online Backup

Nadere informatie

Backup en Synchronisatie

Backup en Synchronisatie Backup en Synchronisatie Om de informatie en software in uw computer veilig te stellen kunnen we een aantal deelgebieden onderscheiden: 1. Windows zelf met alle geïnstalleerde programma s, instellingen,

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding V1.0 Januari 2008 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD....3 2. MINIMALE SYSTEEMEISEN....3 3. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE...4 3.1. INSTALLATIE WIZARD OPENEN....4 3.2. ACCEPTATIE VAN DE LICENTIEOVEREENKOMST....5

Nadere informatie

Workshop : Overstappen naar Windows 8

Workshop : Overstappen naar Windows 8 Workshop : Overstappen naar Windows 8 Inleiding Windows 8 is klaar en iedere pc met XP, Vista of Windows 7 komt volgens Microsoft in aanmerking voor een upgrade. Maar hoe upgraden zonder gegevens te verliezen?

Nadere informatie

Urenregistratie MKB. Installatiehandleiding

Urenregistratie MKB. Installatiehandleiding Urenregistratie MKB Installatiehandleiding Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Easy

Nadere informatie

Een Image maken/terugzetten en een Backup maken/terugzetten

Een Image maken/terugzetten en een Backup maken/terugzetten Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Een Image maken/terugzetten en een Backup maken/terugzetten Wat is een Image? Een image is een exacte kopie, gemaakt

Nadere informatie

Registerback-ups maken met ERUNT

Registerback-ups maken met ERUNT Registerback-ups maken met ERUNT Vaak wordt het advies gegeven een back-up van het register te maken voordat u ingrijpende wijzigingen op uw pc gaat uitvoeren. De methode die hiervoor meestal wordt aangeraden

Nadere informatie

Back-up deel 1: introductie

Back-up deel 1: introductie Back-up deel 1: introductie In dit cursusdeel leer je wat een back-up is, waarom je deze moet maken en van welke bestanden. Je leert ook waar je de back-up het beste op kunt slaan. Zo leer je hoe je een

Nadere informatie

- Laatste.NET Framework versie incl. service packs, op moment van schrijven.net Framework v3.5 SP1 - Laatste RDP versie, laatste versie bekend RDP 7

- Laatste.NET Framework versie incl. service packs, op moment van schrijven.net Framework v3.5 SP1 - Laatste RDP versie, laatste versie bekend RDP 7 Handleiding King Online Wat hebt u nodig - Laatste.NET Framework versie incl. service packs, op moment van schrijven.net Framework v3.5 SP1 - Laatste RDP versie, laatste versie bekend RDP 7 November 2010,

Nadere informatie

Beheerdershandleiding

Beheerdershandleiding Beheerdershandleiding OpusFlowCRM binnen een NT Netwerk en/of Terminal Server DEZE HANDLEIDING IS NIET BEDOELD VOOR INSTALLATIE OP LATOPS/OFFLINE WERKSTATIONS! OpusFlowCRM is een product van: OpusFlow

Nadere informatie

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1 Pagina 1 Online Back up Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING 1 INHOUDSOPGAVE Pagina 2 Voorwoord.. Blz. 3 Minimale systeemeisen...blz. 4 Installatie van Webcreating Easy Back-Up..Blz. 5 Inloggen..Blz.

Nadere informatie

Handleiding SpinOffice CRM April 2013

Handleiding SpinOffice CRM April 2013 Handleiding SpinOffice CRM April 2013 Als nieuwe gebruiker van SpinOffice CRM is het van belang een goed beeld te hebben van de mogelijkheden van onze slimme applicatie. SpinOffice voegt een centraal adressenbestand

Nadere informatie

Microsoft Outlook 2007

Microsoft Outlook 2007 Microsoft Outlook 2007 Inhoudsopgave 1 OUTLOOK 2007... 3 1.1 Onderdelen van Outlook... 3 1.2 Outlook algemeen... 3 Leesbevestiging instellen... 3 1.3 Sneltoetsen... 5 Algemeen gebruik sneltoetsen... 5

Nadere informatie

Xiris handleiding Onderhoudsmodule & database onderhoud

Xiris handleiding Onderhoudsmodule & database onderhoud Xiris handleiding Onderhoudsmodule & database onderhoud Copyright 2011 FP-Ruys. FP-Ruys kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor schade die het gevolg is van enig fout in deze handleiding of verkeerd

Nadere informatie

Central Station. Handleiding voor applicatiebeheerders

Central Station. Handleiding voor applicatiebeheerders Central Station Handleiding voor applicatiebeheerders Versie 2, september 2011 Inhoudsopgave 1 Over deze handleiding... 4 1.1 Doel van deze handleiding...4 1.2 Conventies...4 1.3 Versie...4 1.4 Meer informatie...4

Nadere informatie

Het maken van back-ups voor het MKB

Het maken van back-ups voor het MKB Het maken van back-ups voor het MKB Recent heb ik op mijn blog (http://blog.zandstra.it) al een stuk hierover gewijd. Aangezien dit wellicht toch meer uitweiding verdiend, maar dit niet afdoende in een

Nadere informatie

Z wijsen S oftware Manager 1.1

Z wijsen S oftware Manager 1.1 zsm-handleiding-bw.qxd 07-06-2004 10:48 Pagina 1 Zwijsen Z wijsen S oftware Manager 1.1 Gebruikershandleiding en technische handleiding zsm-handleiding-bw.qxd 07-06-2004 10:48 Pagina 2 Inhoudsopgave 1

Nadere informatie

RS DigiTac Digitale Tachograaf Software

RS DigiTac Digitale Tachograaf Software Page 1 of 23 RS DigiTac Digitale Tachograaf Software Handleiding Page 2 of 23 Beste Gebruiker, Gefeliciteerd! U heeft een goede keuze gemaakt om met de RoadSoft oplossingen te gaan werken. Wij zullen er

Nadere informatie

Multi-user module 5.5

Multi-user module 5.5 Handleiding Multi-user module 5.5 Versie Datum 1.1 27-2-2012 Multi-user 5 LogiVert 1 Wat is de Multi-user module en wat kan ik er mee doen? De multi-user module is een gebruikerslicentie waardoor er 5

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding 3 mei 2013 Installatiehandleiding GstarCAD 2012 Standard en Professional Inhoud Installatiehandleiding... 1 Inhoud... 1 Inleiding... 1 Systeemvereisten... 1 Rechten... 2 Versiecontrole... 2 Installatie

Nadere informatie

Handleiding. alexioncrm. alexion. s o f t w a r e

Handleiding. alexioncrm. alexion. s o f t w a r e Handleiding alexioncrm alexion s o f t w a r e INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 Voorwoord... 6 Missie... 6 Inleiding... 6 Doelstellingen... 7 Support via Hulp op Afstand... 8 1 Basis Alexion CRM... 9 1.1

Nadere informatie

5/5 Red Carpet. 5/5.1 Inleiding

5/5 Red Carpet. 5/5.1 Inleiding Management Services 5/5 Red Carpet 5/5.1 Inleiding Met de overname van Ximian is Novell ook eigenaar geworden van de Red Carpet-technologie. Hoewel het aannemelijk is dat het hier een tijdelijke oplossing

Nadere informatie

Handleiding Notebook

Handleiding Notebook Handleiding Notebook Project Notebook 1 Inleiding Deze handleiding is bedoeld voor studenten van de Hogeschool Zuyd die in het bezit zijn van een notebook. In deze handleiding kunt u een aantal praktische

Nadere informatie

Inhoudsopgave Welp handleiding, Datum : 13 November 2014

Inhoudsopgave Welp handleiding, Datum : 13 November 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Welp handleiding, Datum : 13 November 2014 Deze handleiding bevat uitleg over alle functies die beschikbaar zijn vanaf versie 7.2 Inleiding Wat heb ik nodig om Welp te kunnen

Nadere informatie

Vodafone PC Backup User Guide Version 1.16

Vodafone PC Backup User Guide Version 1.16 Vodafone PC Backup User Guide Version 1.16 Inhoud Hoofdstuk 1: Overzicht...5 Hoofdstuk 2: Vodafone PC Backup installeren...7 De {{product_name}}-client downloaden...7 De Vodafone PC Backup-client installeren...8

Nadere informatie

Handleiding voor het gebruik van uw nieuwe CMS

Handleiding voor het gebruik van uw nieuwe CMS Handleiding voor het gebruik van uw nieuwe CMS Inhoud (klik op een van onderstaande titels) 1. Toegang tot het CMS 2. Inhoud toevoegen 3. Afbeelding toevoegen 4. Bestand toevoegen 5. Instructie & Vragen

Nadere informatie

Startersgids. Nero BackItUp. Ahead Software AG

Startersgids. Nero BackItUp. Ahead Software AG Startersgids Nero BackItUp Ahead Software AG Informatie over copyright en handelsmerken De gebruikershandleiding bij Nero BackItUp en de inhoud hiervan zijn beschermd door midddel van copyright en zijn

Nadere informatie