Informatie over huren

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatie over huren"

Transcriptie

1 Samen bouwen aan beter wonen Informatie over huren

2

3 3 Welkom WoonFriesland heet u van harte welkom in uw nieuwe woning. Wij hebben er alle vertrouwen in dat u naar tevredenheid zult wonen in uw nieuwe huis en we hopen dat u zich daar ook echt thuis voelt. Om dat te waarborgen is er een aantal spelregels dat de verhouding tussen verhuurder en huurders onderling regelt. In onze Algemene Voorwaarden, die bij de huurovereenkomst horen, staan de spelregels vanuit het Huurrecht beschreven. In deze brochure willen wij u uitgebreider informeren over een aantal praktische zaken. Graag geven wij u enkele nuttige tips, die het wonen zorgeloos en aangenaam maken. In deze brochure zijn verwijzingen opgenomen naar aanvullende digitale brochures die u kunt raadplegen als u meer wilt weten over een bepaald onderwerp. Deze brochures kunt u vinden op woonfriesland.nl. Daarnaast kunt u 24 uur per dag inloggen op mijnwoonfriesland.nl of op onze website. Mocht u na het lezen van deze brochure nog vragen hebben of aanvullende informatie willen, dan kunt u altijd contact opnemen met een medewerker van het Klant Service Centrum, die helpt u graag! Voor de leesbaarheid van de teksten gebruiken we de mannelijke vorm bij aanduidingen van huurders en medewerkers van WoonFriesland: uiteraard kunt u daar ook de vrouwelijke vorm lezen.

4 4 Inhoud Welkom 3 Inhoud 4 Uw persoonlijke pagina: Mijn WoonFriesland 6 Wat kunt u met MijnWoonFriesland? 6 Huurovereenkomst en Algemene Voorwaarden 8 Huurprijs 8 Servicekosten 8 Huuraanpassing 8 Huurtoeslag 9 Het betalen van de huur 9 Overige betaalmogelijkheden 9 Betaling via derden 10 Inzicht in uw huurbetalingen 10 Betalingsregeling: overleg is altijd mogelijk 10 Wat gebeurt er als u te laat betaalt? 10 Belangrijke instanties 12 Energieleveranciers 12 Wateraansluitingen 12 Overige aansluitingen 12 Verzekeringen 13 Reinigingsdiensten 13 Inschrijving bij uw gemeente 13 Huurdersbelangenverenigingen 14 Wijziging huursituatie 16 Inwoning 16 Medehuurderschap 16 Overlijden 16 Onderverhuur 17 Zorgeloos huren bij een kwaliteitscorporatie 17 Kwaliteitseisen van KWH-Huurlabel 17 Goede service 17 Niet tevreden? 18 Klachtenprocedure WoonFriesland 18 Reparatie en onderhoud 22 Altijd bereikbaar 22 Samen verantwoordelijk 22 Serviceabonnement 23 Inbraakpreventie 23 Schotelantennebeleid 24 Gas- en gevelkachels 24 Geisers en boilers 24 Een gehuurde geiser 24 Legionellavirus 25 Asbest 25 Verbouwen of aanpassing van uw huurwoning 26 Uw Woonomgeving 28 Wonen in een appartement 28 Huren in Vereniging van Eigenaren 29 Bewonerscommissies 29 De tuin: het visitekaartje van woning en buurt 30 De kunst van het samenleven 30 Overlastprocedure 31 Huuropzegging 31 Opzegtermijn 31 Oplevering woning en inleveren sleutels 32 Uitzonderingen 32 Overname 32 Nieuwe bewoner 33 Meterstanden 33 Eindafrekening 34 woonfriesland.nl 34

5

6 6 Uw persoonlijke pagina: MijnWoonFriesland Heeft u al gebruik gemaakt van uw persoonlijke pagina? U ontvangt uw inlognaam en wachtwoord bij de ondertekening van uw huurovereenkomst. Als huurder van WoonFriesland heeft u nu online toegang tot uw persoonlijke gegevens via mijnwoonfriesland.nl. Hiermee kunt u 24 uur per dag uw huurzaken bekijken en regelen. Het is een extra service die veel gemak oplevert. Wat kunt u met MijnWoonFriesland? Door in te loggen met uw persoonlijke inlognaam en wachtwoord kunt u met mijnwoonfriesland.nl: reparatieverzoeken doen en inplannen; uw huurovereenkomst raadplegen of opzeggen; klachten melden, vragen stellen en suggesties doen; informatie over uw betalingen bekijken, betalingsregelingen aanvragen; de huurprijsopbouw of woningwaardering bekijken; een verzoek tot medehuurderschap doorgeven.

7

8 8 Huurovereenkomst en Algemene Voorwaarden Op al onze huurovereenkomsten zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing. De Algemene Voorwaarden omschrijven de verplichtingen van de verhuurder en de huurder. Wij willen u adviseren de Algemene Voorwaarden door te lezen, zodat u uw en onze rechten en plichten kent. De Algemene Voorwaarden zitten ook in uw huurdersmap. Heeft u de Algemene Voorwaarden niet meer? Kijk op woonfriesland.nl. Huurprijs De huurprijs die u maandelijks betaalt, is opgebouwd uit twee verschillende soorten posten: de basis netto huur (kale huur) en de servicekosten. Wilt u weten of uw huurprijs redelijk is? De Rijksoverheid heeft de wijze van vaststelling van de huren bepaald in het puntensysteem huurwoning. U kunt uw woningwaardering nakijken op uw persoonlijke pagina in mijnwoonfriesland.nl. Ook kunt u voor meer informatie kijken op onze website of rijksoverheid.nl Servicekosten Servicekosten zijn kosten die bij de kale huur van een woning komen. Wij geven u hier jaarlijks een overzicht van en u kunt deze ook bekijken via mijnwoonfriesland.nl. Servicekosten zijn kosten voor bijvoorbeeld elektra, water, flatbeheer, administratiekosten, serviceabonnement, tuinonderhoud en de ledenbijdrage voor Huurdersbelangenvereniging De Bewonersraad Friesland. Huuraanpassing Jaarlijks per 1 juli wordt de basis netto huur verhoogd. De Rijksoverheid stelt het huurverhogingspercentage vast voor de basis netto huur. Elk jaar wordt deze verhoging besproken en vastgesteld na overleg met het Platform Huurders. Hierin werken de Huurdersverening De Bewonersraad Friesland (HDBF) en HuurdersBelangen Vereniging Heerenveen (HBV) samen. U krijgt als bewoner tijdig informatie over de komende huurverhoging. U ontvangt minimaal twee maanden voor de huurverhoging de huurverhogingsbrief. In deze huurverhogingsbrief staan de volgende gegevens: het verhogingspercentage, de oude huurprijs, de nieuwe huurprijs, de ingangsdatum, hoe u bezwaar kunt maken en de termijn waarbinnen u bezwaar kunt maken. Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl.

9 9 Veel van onze huurders betalen daarnaast ook stook- en servicekosten. Deze worden per 1 januari aangepast. Daarnaast wijzigt het voorschot voor stook- en servicekosten na de eindafrekening. Huurtoeslag Huurtoeslag is een bijdrage in de huurlasten. Of u huurtoeslag krijgt, is afhankelijk van de huurprijs en uw inkomen. WoonFriesland kan u informeren over de voorwaarden voor huurtoeslag. De aanvraag voor huurtoeslag dient u zelf in. Kijk voor meer informatie op Belastingdienst.nl. Daar kunt u ook heel gemakkelijk zelf uitzoeken of u voor huurtoeslag in aanmerking komt en hoeveel u maandelijks ontvangt. Het betalen van de huur Voor uw woning betaalt u maandelijks huur. Deze huur betaalt u altijd vooraf, uiterlijk op de 1e van de maand. U doet dit door middel van een automatische incasso. Iedereen die een betaalrekening heeft bij een bank, kan het zo regelen dat betalingen automatisch worden afgeschreven. Het huurbedrag wordt altijd op de eerste werkdag van de maand geïnd. Bij deze manier van betalen vermijdt u administratieve rompslomp en voldoet dat u altijd het juiste bedrag. Voor u is het ook de goedkoopste manier. Diverse banken brengen voor andere betalingswijzen namelijk kosten bij u in rekening. Daarnaast maakt u altijd het juiste bedrag over. Een huurwijziging hoeft u bij automatische incasso niet zelf aan de bank door te geven, dit doen wij voor u. Overige betaalmogelijkheden Wanneer het voor u niet mogelijk is om de huur maandelijks automatisch te laten incasseren bestaan er nog 2 andere mogelijkheden om uw huur te voldoen. Namelijk via een acceptgiro of met elektronisch bankieren via uw bank. In sommige gevallen ontvangt WoonFriesland uw huurbetaling via een derde partij (bijvoorbeeld Sociale Zaken).

10 10 Betaling via derden In sommige gevallen wordt de huur betaald door een derde partij, die de huur betaalt namens de huurder. Het kan hierbij gaan om een betaling via bijvoorbeeld Sociale Zaken, de Kredietbank of een Bewindvoerder. Het is van belang dat deze derde partij altijd op de hoogte is van welk huurbedrag betaald moet worden. U dient zelf het juiste huurbedrag aan deze partij door te geven. Inzicht in uw huurbetalingen Via uw persoonlijke pagina mijnwoonfriesland.nl heeft u toegang tot en inzicht in uw huurbetalingen. Ook kunt u er eventueel een betalingsregeling aanvragen. Belangrijk Bent u het niet eens met een automatische betaling? Dan kunt u binnen 30 dagen na de afschrijving het bedrag terug laten boeken. Neem hiervoor contact op met uw bank. Heeft u wijzigingen? Geef deze voor de 19e van de maand door, dan kunnen wij deze op tijd verwerken voor de volgende huurbetaling. Geef een wijziging van uw banknummer zo snel mogelijk aan ons door. Dit kunt u regelen via mijnwoonfriesland.nl. Betalingsregeling: overleg is altijd mogelijk Het kan voorkomen dat u de huur niet kunt betalen. Wacht dan niet tot de deurwaarder op de stoep staat. Kom met ons praten. De huur moet hoe dan ook betaald worden, maar in geval van nood kunnen we overleggen over de manier waarop. Wij kunnen kosteloos een betalingsregeling met u treffen. De betalingsregeling bestaat uit minimaal een bedrag van 50,00 per maand en kan hoogstens over een periode van zes maanden worden afgesloten. Het initiatief ligt echter bij u. U kunt de betalingsregeling ook zelf aanvragen via uw persoonlijke pagina op mijnwoonfriesland.nl. Wij gaan, rekening houdend met uw privacy, zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Wanneer u meer wilt weten over betalingsproblemen of wanneer u meer schulden hebt dan alleen de huur, zijn er diverse organisaties die u kunnen helpen met het aanpakken van dit probleem. Wat gebeurt er als u te laat betaalt? Betaalt u niet op tijd, dan ontvangt u een herinnering met het verzoek om te betalen. Ontvangen wij de betaling niet, dan schakelen we een deurwaarder in. De hoge incassokosten van de deurwaarder zijn geheel voor uw rekening. De kosten van de deurwaarder zijn conform het wettelijke Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten van 27 maart 2012.

11

12 12 Belangrijke instanties Zodra u de nieuwe woning betrekt, zijn er heel wat zaken te regelen. We zetten een paar belangrijke voor u op een rijtje. Energieleveranciers Zodra u een huurovereenkomst ondertekent bij WoonFriesland, bent u verantwoordelijk voor het afsluiten van een contract voor levering van gas en elektra bij een energieleverancier. U mag zelf uw eigen energieleverancier kiezen. Meldt u direct aan met correcte meterstanden. Indien u dit niet tijdig doet, loopt u het risico afgesloten te worden. Op woonfriesland.nl, onder het kopje producten en diensten, vindt u meer informatie over het kiezen van een energieleverancier Woonenergie WoonFriesland en zo n 125 andere woningcorporaties en zorginstellingen in heel Nederland hebben de inkoop van energie gebundeld en Woonenergie opgericht om u als huurder goedkope energie tegen gunstige voorwaarden aan te kunnen bieden. U zult de prijzen van Woonenergie niet terug vinden op de vergelijkingssites omdat Woonenergie niet voor iedere particulier toegankelijk is. Als u regelmatig vergelijkt zult u zien dat Woonenergie scherpe tarieven hanteert en over het algemeen bij de drie goedkoopste aanbieders van Nederland behoort. Wilt u meer weten over dit product, over de actuele tarieven, uw voordeel berekenen of wilt u zich aanmelden voor Woonenergie? Dit kunt u helemaal zelf regelen, zonder tussenkomst van WoonFriesland. Kijk op woonenergie.nl. Wateraansluitingen Voor uw wateraansluiting neemt u zelf contact op met de leverancier Vitens: vitens.nl. Doe dit zo snel mogelijk! Overige aansluitingen Aansluitingen voor televisie, telefoon en internet regelt u zelf bij een door u uitgekozen leverancier.

13 13 Verzekeringen Als verhuurder hebben wij onze woningen, woongebouwen, winkels en garages verzekerd tegen brand, storm en vliegtuigschade. Dit betekent dat alleen ons eigendom verzekerd is, en dat uw eigendom, inclusief wandbekleding e.d., niet verzekerd is tegen genoemde schade. Garantverzekering U doet er goed aan om al uw eigendommen zoals meubilair, vloerbedekking, koelkast, kleding en dergelijke te verzekeren. Dit kan bijvoorbeeld met Garantverzekering. De dienstverlening omtrent de Garantverzekering loopt via verzekeringsadviseur van Campen&Dijkstra. Voor meer informatie kijk op woonfriesland.nl en in de digitale brochure Garantverzekering. Reinigingsdiensten Elke gemeente hanteert haar eigen werkwijze als het gaat om vuilophaaldiensten en grofvuil regelingen. Deze informatie kunt u altijd via uw gemeente verkrijgen. Zet vuilniszakken en/of vuilcontainers altijd op het juiste tijdstip bij de weg. Grofvuil kunt u alleen verwijderen op de door uw gemeente aangegeven wijze! Inschrijving bij uw gemeente U bent verplicht om u onmiddellijk bij de Gemeentelijke Basisadministratie in te laten schrijven op uw nieuwe adres. Dit regelt u bij de afdeling Burgerzaken van uw gemeente, tenzij WoonFriesland aangeeft dit voor u te doen. In de gemeente Leeuwarden regelt WoonFriesland dit. Inschrijving bij de gemeente is ook van belang als u gebruik wilt maken van de huurtoeslagregeling. Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag is het een voorwaarde dat u op de eerste van de maand ingeschreven staat op het adres waarvoor u huurtoeslag aanvraagt.

14 14 Huurdersbelangenverenigingen In het werkgebied van WoonFriesland zijn twee verenigingen actief die de belangen van huurders en haar leden vertegenwoordigen. De onderstaande huurdersverenigingen vormen samen het Platform Huurders, dat regelmatig in overleg treedt met WoonFriesland. Huurdersvereniging De Bewonersraad Friesland Huurdersvereniging De Bewonersraad Friesland (HDBF) behartigt de belangen van huurders en haar leden in het bijzonder in 17 gemeenten in Friesland. HDBF heeft ruim leden. Het eerste halfjaar ontvangt u een gratis lidmaatschap. Na afloop van deze zes maanden wordt uw lidmaatschap automatisch verlengd en wordt de contributie daarvoor geïnd via uw huurbetaling. WoonFriesland draagt de contributie af aan HDBF. Wanneer u geen lid wenst te blijven, kunt u zelf opzeggen. Wijnhornsterstraat EX Leeuwarden Telefoon (058) HuurdersBelangen Vereniging Heerenveen De huurders in de gemeente Heerenveen kunnen zich richten tot de HuurdersBelangen Vereniging Heerenveen. Baronesse de Vos van Steenwijksingel KL Heerenveen Telefoon en fax (0513)

15

16 16 Wijziging huursituatie Soms vindt er een verandering plaats in uw woonsituatie. Lees hier kort meer informatie. Uitgebreide informatie kunt u nalezen op onze website. Inwoning Als er iemand bij u in komt wonen dan moet u dat doorgeven aan WoonFriesland. U doet dit via mijnwoonfriesland.nl. Als huurder blijft u verantwoordelijk voor de woning en huurbetalingen. De inwonende heeft geen recht op de woning en verlaat de woning bij huuropzegging. Als een inwonende vertrekt, geeft u dit als huurder schriftelijk door. De inwonende geeft de wijziging door bij de Gemeentelijke Basisadministratie. Medehuurderschap U bent medehuurder als u samen met de huurder het huurcontract heeft getekend. Bent u getrouwd met de huurder of bent u geregistreerd partner, dan bent u automatisch medehuurder en is ondertekening van het huurcontract niet nodig. Als medehuurder heeft u dezelfde rechten en plichten als de huurder. U bent bijvoorbeeld net als de hoofdhuurder verantwoordelijk voor de huurbetaling. Medehuurderschap aanvragen In andere situaties is het aan de verhuurder om te bepalen of u in aanmerking komt voor medehuurderschap. Er zijn bepaalde voorwaarden waar een kandidaat-medehuurder aan moet voldoen om in aanmerking te kunnen komen voor medehuurderschap. Deze voorwaarden staan uitgebreid vermeld op onze website. Een verzoek tot medehuurderschap kunt u doorgeven via mijnwoonfriesland.nl. Op onze website is verder duidelijk vermeld onder welke voorwaarden een verzoek tot medehuurderschap kan worden afgewezen door WoonFriesland. Ook vindt u daar informatie over hoe u de medehuurderschap kunt stopzetten en wat te doen voor het geval u gaat scheiden of bent gescheiden. Overlijden Af en toe krijgt WoonFriesland de trieste boodschap dat een huurder overleden is. Voor familie en vrienden een verdrietige periode. Toch zullen er enkele praktische zaken geregeld moeten worden, waaronder het opzeggen van de huur. Of juist het voortzetten ervan. Kijk voor alle benodigde informatie op onze website.

17 17 Onderverhuur WoonFriesland verhuurt haar woningen via het aanbodmodel, optiemodel en direct te huur model. Onderverhuur zorgt ervoor dat de doorstroom van huurwoningen stopt. Het is niet toegestaan om zonder onze toestemming de door u gehuurde kamers, woning of bedrijfsruimten geheel of gedeeltelijk onder te verhuren en/of in gebruik te geven aan anderen. Meer informatie hierover vindt u op onze website. Zorgeloos huren bij een kwaliteitscorporatie U huurt een woning bij WoonFriesland. Dan is het goed om te weten wat WoonFriesland doet om de kwaliteit van dienstverlening op orde te houden. WoonFriesland is lid van KWH. Dit staat voor Kwaliteitszorg Woningcorporaties Huursector. KWH begeleidt en stimuleert corporaties bij het werken aan kwaliteit. KWH ziet kwaliteit als een continue verbeterproces waarin de dienstverlening aan de klant centraal staat. KWH geeft onder andere een kwaliteitskeurmerk uit voor corporaties, het KWH-Huurlabel. Het unieke van dit label is dat de kwaliteit van dienstverlening door de ogen van de huurder wordt bekeken. Kwaliteitseisen van KWH-Huurlabel Het KWH-Huurlabel beslaat alle woondiensten die een corporatie biedt. Voor deze woondiensten zijn kwaliteitseisen gemaakt. Deze kwaliteitseisen zijn gebaseerd op algemene normen en waarden. Zoals vriendelijkheid, geduld, tijdigheid, fatsoenlijkheid, duidelijkheid, redelijkheid, respect en aanspreekbaarheid. KWH beoordeelt via metingen of de corporatie voldoet aan de kwaliteitseisen. In deze metingen geven huurders hun oordeel over de dienstverlening van de corporatie, komen anonieme bezoekers langs bij de corporatie en beoordeelt KWH tal van zaken. Een deskundige commissie bepaalt vervolgens of een corporatie het KWH-Huurlabel verdient. Bij corporaties die het KWH-Huurlabel behaald hebben, onderzoekt KWH daarna steeds opnieuw of zij de kwaliteitseisen naar hun woonconsumenten waar blijven maken. Zo blijft een corporatie de dienstverlening aan haar klanten verbeteren. Goede service Woningcorporaties beheren met elkaar vele honderdduizenden woningen. Zij hebben een uitgebreid aanbod van portiekwoningen, eengezinswoningen, galerijflats, jongeren- en ouderenwoningen in uiteenlopende prijs-en kwaliteitsklassen. Een corporatie die in het

18 18 bezit is van het KWH-Huurlabel biedt goede service. Niet alleen in de periode dat u een woning huurt, maar al vanaf het moment dat u een woning zoekt. Heeft u vragen over het KWH-Huurlabel? Neemt u dan contact op met de medewerkers van WoonFriesland. Zij kunnen u precies vertellen wat zij doen om de kwaliteit van dienstverlening te verbeteren. Niet tevreden? Wij doen altijd onze uiterste best voor u. Toch kan het gebeuren dat er iets mis gaat. We proberen dan altijd eerst samen tot een oplossing te komen via de klachtenprocedure van WoonFriesland. (Stap 1 en 2) Komen we er daarna toch samen niet uit, dan kunt u uw klacht indienen de Huurcommissie of de Klachtencommissie. Bij welke van de twee is afhankelijk van het type klacht. (Stap 3) Bent u het niet eens met de Huurcommissie of Klachtencommissie dan is de laatste stap die naar de rechter (Stap 4). In deze brochure kunt u stapsgewijs lezen wat u kunt doen als u niet tevreden bent. Klachtenprocedure WoonFriesland Stap 1 Wijkconsulent of mijnwoonfriesland.nl Als u een klacht heeft, kunt u gebruik maken van onze klachtenprocedure. U legt uw klacht altijd eerst neer bij de verantwoordelijke medewerker van de wijk waarin u uw woning huurt, of u geeft uw klacht door via mijnwoonfriesland.nl. Na ontvangst van uw klacht versturen wij u een bevestigingsbrief of -mail. Zo weet u zeker dat wij de klacht hebben ontvangen. Wij nemen uw klacht in behandeling en geven u binnen twee weken een inhoudelijke reactie. Stap 2 Manager Klant & Service Lukt het niet om tot een oplossing te komen, dan kunt u de klacht schriftelijk voorleggen aan de Manager Klant & Service van WoonFriesland. Ook hier geldt dat u na ontvangst van uw klacht een ontvangstbevestiging van ons krijgt en dat wij binnen twee weken een inhoudelijke reactie geven op uw klacht.

19 19 Stap 3 Klacht niet opgelost, wat nu? Wordt uw klacht niet naar uw tevredenheid afgehandeld binnen WoonFriesland, dan kunt u uw klacht in behandeling geven buiten WoonFriesland, bij een van twee externe en onafhankelijke organen, namelijk de Huurcommissie of de Klachtencommissie. Het zijn commissies die los staan van WoonFriesland en die elk hun eigen werkwijze hebben. Hieronder leest u voor welke klachten u een van beide commissies kunt benaderen. 3a Wanneer naar de Huurcommissie? U neemt contact op met de Huurcommissie, als u ontevreden bent over de manier waarop wij uw klacht hebben behandeld over: het onderhoud van uw woning; de huurprijs van uw woning; de servicekosten die u betaalt. Het telefoonnummer van de Huurcommissie is Het postadres is: Huurcommissie, Postbus 16495, 2500 BL in Den Haag. Aan het indienen van een klacht bij de Huurcommissie kunnen kosten verbonden zijn. Meer informatie over de huurcommissie vindt u op de website rijksoverheid.nl. 3b Wanneer naar de Klachtencommissie? U kunt een klacht bij de onafhankelijke Klachtencommissie indienen indien u voldoet aan de volgende voorwaarden: U heeft een klacht over het handelen of nalaten van medewerkers van of namens WoonFriesland en heeft de Klachtenprocedure WoonFriesland (stap 1 en stap 2) volledig doorlopen; Uw klacht gaat over uw woning of woonomgeving en is niet behandeld door de huurcommissie (zie stap 3a) of een andere (wettelijk erkende) instantie; Uw klacht heeft geen betrekking op beleid van WoonFriesland, zoals dat door het bestuur is vastgesteld en aan huurders van WoonFriesland bekend is gemaakt. Het volledige reglement van de Klachtencommissie kunt u vinden op onze internetsite. De Klachtencommissie bestaat uit drie onafhankelijke leden. Ze is bevoegd om advies te geven over geschillen die betrekking hebben op het handelen of nalaten van WoonFriesland, een van haar medewerkers of een door WoonFriesland ingeschakelde derde.

20 20 Klacht indienen Het indienen van een klacht bij de Klachtencommissie is kosteloos. U kunt zich tijdens de behandeling van de klacht door derden laten ondersteunen en vertegenwoordigen. U kunt uw klacht digitaal via het klachtenformulier of schriftelijk per brief indienen bij de Klachtencommissie, t.a.v. de secretaris, Antwoordnummer 705, 9000 VB in Grou. Informatie Na het indienen van uw klacht krijgt u een schriftelijke bevestiging dat uw klacht binnen is gekomen en ontvangt u het klachtenreglement. Deze is ook digitaal beschikbaar op woonfriesland.nl. Binnen vier weken na ontvangst van de klacht bericht de Klachtencommissie u of de klacht in behandeling wordt genomen. Van beide partijen wordt de benodigde informatie en correspondentie opgevraagd om een goed beeld van de klacht te krijgen. Hoorzitting Op basis van de informatie beoordeelt de voorzitter van de Klachtencommissie of de klacht leidt tot een hoorzitting. Als dat het geval is wordt u schriftelijk uitgenodigd voor een hoorzitting. Aanwezig daarbij zijn de leden van de Klachtencommissie, u als klager (al dan niet bijgestaan of vertegenwoordigd door een derde) en WoonFriesland. Een hoorzitting vindt in principe vanaf uur plaats in Grou, het hoofdkantoor van WoonFriesland. De gegevens die partijen hebben gezonden aan de Klachtencommissie worden aan beide partijen verstrekt, zodat beide partijen over dezelfde informatie beschikken. Vervolg en advies aan bestuur WoonFriesland Tijdens de hoorzitting worden afspraken gemaakt over het vervolg van de klachtenbehandeling. De Klachtencommissie stelt daarna indien nodig- een advies op en legt dat voor aan het bestuur van WoonFriesland. U ontvangt hiervan een kopie. Het bestuur neemt zo snel mogelijk haar besluit en deelt dit aan beide partijen mee. Het bestuur van WoonFriesland mag afwijken van het advies van de Klachtencommissie. Als dit gebeurt zal het bestuur dit, onderbouwd met redenen, aan de partijen meedelen. Stap 4 De Rechter Mocht u het niet eens zijn met het besluit van het bestuur van WoonFriesland na het indienen van uw klacht bij de Klachtencommissie of met de uitspraak van de Huurcommissie, dan kunt u een gerechtelijke procedure starten.

21

22 22 Reparatie en onderhoud In dit hoofdstuk treft u in het kort de meest belangrijke informatie aan over het onderhoud van uw woning. Wilt u meer informatie over: wie verantwoordelijk is voor welk onderhoud Onderhoud van A tot Z ; planmatig en dagelijks onderhoud; serviceabonnement; het winterklaar maken van uw woning; tips over het bijvullen of ontluchten van uw centrale verwarming, dan verwijzen wij u graag naar de brochure: Uw woning: onderhoud, techniek en veiligheid. Deze brochure zit ook in uw huurdersmap. Heeft u deze brochure niet meer? Log dan in op mijnwoonfriesland.nl, kijk op woonfriesland.nl of neem telefonisch contact met het Klant Service Centrum Altijd bereikbaar Soms gaat er iets kapot in uw woning. De ene keer moet het direct gerepareerd worden, zoals een ernstige lekkage of een verstopping. Soms kan het wel even wachten. U kunt in alle gevallen een beroep op ons doen. Wij staan dag en nacht voor u klaar. Heeft u een reparatieverzoek? Bel Geen spoed? Dan kunt u uw reparatieverzoek doorgeven via uw persoonlijke pagina mijnwoonfriesland.nl. U kunt dan zelf de reparatie inplannen. U kunt daarbij kiezen uit tijdvakken van twee uren, namelijk uur, uur, uur, uur. In het gekozen tijdvak zal met de reparatie begonnen worden. Samen verantwoordelijk Let op! Niet alle klusjes zijn voor onze rekening. Wij zijn samen met u verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning. Wie wat moet doen, is wettelijk geregeld. Het staat allemaal in de brochure Uw woning: onderhoud, techniek en veiligheid. Achterin die brochure vindt u een het overzicht Onderhoud van A-Z.

23 23 Serviceabonnement Wilt u meer gemak? Dan kunt u een Serviceabonnement huurdersonderhoud nemen. Dit kost u een gering bedrag per maand. Wij voeren dan een aantal klussen voor u uit dat u eigenlijk zelf zou moeten doen. Met dit abonnement heeft u gelijk een glasverzekering, kunt u een beroep doen op de rioolontstoppingsdienst en wordt een groot deel van het onderhoud dat onder uw verantwoordelijkheid als huurder valt, uit handen genomen. Als u het Serviceabonnement niet afneemt, zult u al deze werkzaamheden zelf moeten (laten) verrichten en betalen. Ook als u het Serviceabonnement hebt, zijn er zaken waarvoor u zelf verantwoordelijk blijft. In de brochure Uw woning Onderhoud, techniek en veiligheid kunt u lezen voor welke werkzaamheden u zelf moet zorgen en welke door WoonFriesland worden gedaan. U kunt uw serviceabonnement schriftelijk opzeggen per de eerste van de maand. Er geldt een opzegtermijn van een maand. U kunt uw opzegging van het Serviceabonnement indienen via mijnwoonfriesland.nl. Inbraakpreventie Ter voorkoming van inbraak is het zorgvuldig opbergen en beheren van uw sleutels een eerste vereiste. Doe in ieder geval geen label met uw adres en/of naam aan uw sleutels, want als u ze dan verliest, maakt u het kwaadwillende personen wel erg makkelijk. Sluit de woning altijd goed af wanneer u weggaat, niet alleen s nachts maar ook overdag. En laat geen ramen of deuren openstaan, zelfs geen bovenraampje. Bij eventuele vernieling door derden en schade ten gevolge van inbraak of een poging daartoe, moet u altijd aangifte doen bij de politie. Stuur een kopie van de aangifte naar WoonFriesland. De schade aan de woning wordt gerepareerd op kosten van WoonFriesland, tenzij de huurder of diens huisgenoten op enigerlei wijze aansprakelijk zijn, bijvoorbeeld door uitlokking of agressie. WoonFriesland wil goed wonen mogelijk maken voor al haar huurders. Hierbij is een veilige woning belangrijk. Tegen een geringe huurverhoging kunt u inbraakwerend hang- en sluitwerk op uw woning aan laten brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanbrengen van een veiligheidsslot op uw voordeur. Kijk op onze website en zoek op: Geriefsverbetering.

24 24 Schotelantennebeleid Wilt u een schotelantenne plaatsen? Wij hebben beleid voor het plaatsen van schotelantennes. In de brochure Schotelantennes vindt u hierover meer informatie. Deze is te vinden op woonfriesland.nl Gas- en gevelkachels In sommige woningen dient als hoofd- of bijverwarming een gaskachel op het rookgasafvoerkanaal aangesloten te worden. De aanschaf en het aansluiten van de gaskachel dient u zelf uit te (laten) voeren. Wij raden u aan een gaskachel aan te schaffen bij een erkende installateur en deze ook door hem te laten plaatsen. Indien u een gaskachel overneemt van de vorige huurder dan dient deze aan te kunnen tonen dat de gaskachel de laatste twee jaar is onderhouden. Bij de overname wordt verplicht een driepartijenovereenkomst gesloten tussen u als nieuwe huurder, de vorige huurder en WoonFriesland. In deze overeenkomst staan de verplichtingen en verantwoordelijkheden voor aanschaf, installatie en onderhoud duidelijk omschreven. Vraag dus altijd naar het onderhoudsrapport. Voor meer informatie: zie de brochure Uw woning: onderhoud, techniek en veiligheid. Als WoonFriesland eigenaar is van de gas- of gevelkachel, verzorgt WoonFriesland het onderhoud van de gas- of gevelkachel. Of dit voor uw woning geldt, kunt u navragen bij een medewerker van het Klant Service Centrum. Geisers en boilers In sommige woningen dient door u als huurder zelf een geiser of boiler gehuurd te worden. U kunt daarvoor zelf contact opnemen met een nutsbedrijf bij u in de buurt. Of dit voor uw woning geldt, kunt u navragen bij een medewerker van het Klant Service Centrum. Een gehuurde geiser wordt door het nutsbedrijf onderhouden. Indien de geiser of boiler van WoonFriesland is, onderhouden wij deze. Voor meer informatie kunt u de brochure: Uw woning: onderhoud, techniek en veiligheid.

Hier zit het goed. Informatie over huren

Hier zit het goed. Informatie over huren Hier zit het goed Informatie over huren 3 Welkom WoonFriesland heet u van harte welkom in uw nieuwe woning. Wij hebben er alle vertrouwen in dat u naar tevredenheid zult wonen in uw nieuwe huis en we hopen

Nadere informatie

Huurwegwijzer. Huren bij Wonen Wateringen

Huurwegwijzer. Huren bij Wonen Wateringen Huurwegwijzer Huren bij Wonen Wateringen Van harte welkom in uw nieuwe woning Wonen Wateringen heet u van harte welkom in uw nieuwe woning. Wij hebben er alle vertrouwen in dat u naar tevredenheid zult

Nadere informatie

Huren zonder zorgen bij Patrimonium Barendrecht

Huren zonder zorgen bij Patrimonium Barendrecht Huren zonder zorgen bij Patrimonium Barendrecht Wanneer u een woning huurt bij Patrimonium of u bent dat van plan, dan is het goed om te weten wat u kunt verwachten en wat de woonvereniging doet om de

Nadere informatie

KWALITEIT, ZO WERKT HET

KWALITEIT, ZO WERKT HET KWALITEIT, ZO WERKT HET Kwaliteit, zo Werkt Het U huurt een woning bij de Veenendaalse Woningstichting of bent dat van plan. Dan is het goed om te weten wat de Veenendaalse Woningstichting doet om de kwaliteit

Nadere informatie

beleid: juli 2006, versie: 2014

beleid: juli 2006, versie: 2014 Zorgeloos huren beleid: juli 2006, versie: 2014 Waterweg Wonen verhuurt circa 12.000 woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel van die woningen is bereikbaar voor huishoudens met lage inkomens die

Nadere informatie

Toelichting op de Huurovereenkomst

Toelichting op de Huurovereenkomst Toelichting op de Huurovereenkomst In het eerste deel van de overeenkomst staat omschreven met welke huurder(s) Tiwos een huurovereenkomst heeft getekend. De genoemde personen zijn ieder voor de volle

Nadere informatie

Huren. De leukste plekjes in de buurt

Huren. De leukste plekjes in de buurt Huren De leukste plekjes in de buurt De groeiplek Helemaal je eigen plek Elke woning en buurt heeft z n eigen charme. Het is maar net waar je van houdt en wat op dat moment het best past in je leven. En

Nadere informatie

Kwaliteit bij de WSN. k w a l i t e i t s b e l e i d v a n d e W o n i n g s t i c h t i n g N i j k e r k. Woningstichting.

Kwaliteit bij de WSN. k w a l i t e i t s b e l e i d v a n d e W o n i n g s t i c h t i n g N i j k e r k. Woningstichting. Kwaliteit bij de WSN k w a l i t e i t s b e l e i d v a n d e W o n i n g s t i c h t i n g N i j k e r k Woningstichting Nijkerk Inleiding De Woningstichting Nijkerk streeft naar tevreden klanten. Niet

Nadere informatie

Zorgeloos huren. regionaal & betrokken

Zorgeloos huren. regionaal & betrokken regionaal & betrokken Zorgeloos huren U huurt een woning bij een corporatie of bent dat van plan. Dan is het goed om te weten wat uw corporatie doet om de kwaliteit van dienstverlening op orde te houden.

Nadere informatie

E E ALGEMEENN Vormgeving en druk: Woudenbergse Drukkerij bv

E E ALGEMEENN Vormgeving en druk: Woudenbergse Drukkerij bv ZORGELOOS zorgeloos HUREN huren ALGEMEEN KLUSSEN K Wilt u een woning van Vallei Wonen huren of bent u al huurder bij ons? Dan is het goed om te weten dat wij veel waarde hechten aan een hoge kwaliteit

Nadere informatie

Samen wonen in een VvE

Samen wonen in een VvE Samen bouwen aan beter wonen Samen wonen in een VvE 2 Bewonerscommissie en een Vereniging van Eigenaren Samen wonen in een VvE Huren in een Vereniging van Eigenaren Wanneer een woongebouw bestaat uit koop-

Nadere informatie

Huren bij Actium. Algemene informatie over het huren van woonruimte

Huren bij Actium. Algemene informatie over het huren van woonruimte Huren bij Actium Algemene informatie over het huren van woonruimte U gaat een woning huren bij Actium. Wij wensen u veel woonplezier in uw nieuwe woning! In deze brochure hebben wij de belangrijkste informatie

Nadere informatie

Huur opzeggen Vooropname niet

Huur opzeggen Vooropname niet Gaat u verhuizen? Geef dit dan tijdig door. U kunt uw huurovereenkomst op elke werkdag beëindigen. Wel moet u rekening houden met een opzegtermijn van één maand. Wanneer u bijvoorbeeld de huur op 18 mei

Nadere informatie

Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel

Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel Uw huis gebruikt u iedere dag. U woont en leeft er. Dat uw huis van een goede kwaliteit is, vindt u daarom vanzelfsprekend. Maar

Nadere informatie

Huurovereenkomst. Inleiding INHOUDSOPGAVE

Huurovereenkomst. Inleiding INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE Inleiding 2 Het regelen van de overname 3 De huurovereenkomst 3 Tenaamstelling en medehuuderschap 4 De huurprijs 4 De fysieke oplevering 5 De eerste huurbetaling 5 Wonen naar wens 6 Aansluitingen

Nadere informatie

Op zoek naar een woning

Op zoek naar een woning Samen bouwen aan beter wonen Op zoek naar een woning 3 Welkom U bent op zoek naar een woning. Misschien wilt u een grotere woning, of juist een kleinere woning. U gaat op eigen benen staan, krijgt werk

Nadere informatie

Wanneer u gaat verhuizen Het opzeggen van de huurovereenkomst

Wanneer u gaat verhuizen Het opzeggen van de huurovereenkomst Wanneer u gaat verhuizen Het opzeggen van de huurovereenkomst Woon zoals u wilt Wanneer u gaat verhuizen Bij een verhuizing komt heel wat kijken: uw huurovereenkomst opzeggen, uw nieuwe en misschien ook

Nadere informatie

Waterweg Wonen verhuurt ruim woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel van die woningen is bereikbaar voor huishoudens met lage inkomens

Waterweg Wonen verhuurt ruim woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel van die woningen is bereikbaar voor huishoudens met lage inkomens Huurbetaling beleid: juli 2006, versie: augustus 2017 Waterweg Wonen verhuurt ruim 11.000 woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel van die woningen is bereikbaar voor huishoudens met lage inkomens

Nadere informatie

Informatiebrochure. Zorgeloos huren bij een kwaliteitscorporatie

Informatiebrochure. Zorgeloos huren bij een kwaliteitscorporatie Informatiebrochure Zorgeloos huren bij een kwaliteitscorporatie In deze brochure vindt u meer informatie over de dienstverlening van Woonpartners Midden-Holland. Zo weet u wat u van een corporatie met

Nadere informatie

Huur opzeggen. Inleiding. Hoe zeg ik de huur op? Via Mijn OFW op onze website kunt u eenvoudig uw huur opzeggen.

Huur opzeggen. Inleiding. Hoe zeg ik de huur op? Via Mijn OFW op onze website kunt u eenvoudig uw huur opzeggen. Via Mijn OFW op onze website kunt u eenvoudig uw huur opzeggen. INHOUDSOPGAVE Inleiding 2 Hoe zeg ik de huur op? 3 De opzegtermijn 3 De voorinspectie 4 De nieuwe huurder 5 Overname 6 De tusseninspectie

Nadere informatie

Inhoud Schotelantennes: wat mag en wat mag niet

Inhoud Schotelantennes: wat mag en wat mag niet Schotelantennes 2 Inhoud Schotelantennes: wat mag en wat mag niet 3 Plaatsen zonder toestemming 3 Plaatsen met toestemming 4 Dit mag in elk geval niet 4 Eisen aan de bevestiging 4 Aansprakelijkheid 5 Verhuizen

Nadere informatie

Dienstverlening van SallandWonen

Dienstverlening van SallandWonen Dienstverlening van SallandWonen 100% wonen Zorgeloos wonen bij SallandWonen Wat kunt u verwachten van een kwaliteitscorporatie 3 Even voorstellen U huurt een woning bij SallandWonen of bent dat van plan.

Nadere informatie

Uitleg huurcontract en algemene huurvoorwaarden

Uitleg huurcontract en algemene huurvoorwaarden Uitleg huurcontract en algemene huurvoorwaarden In deze folder leest u een uitleg van het huurcontract en de algemene huurvoorwaarden. In deze uitleg staan alle rechten en plichten voor u als huurder en

Nadere informatie

Opzeggen van de huur. Opzegtermijn. Erfgenamen

Opzeggen van de huur. Opzegtermijn. Erfgenamen Huurbeëindiging Waar moet de huurder aan denken bij het opzeggen van de huur. En hoe moet de woning opgeleverd worden? In deze brochure vindt u alle informatie hierover en doorlopen we de stappen die we

Nadere informatie

Zorgeloos wonen bij SallandWonen

Zorgeloos wonen bij SallandWonen Zorgeloos wonen bij SallandWonen 100% wonen Reparatieverzoeken en onderhoudsservice Duidelijke afspraken en snelle service Onze woningen verkeren in goede staat. Toch kunnen reparaties nodig zijn. SallandWonen

Nadere informatie

Twee bezoeken: wat u kunt verwachten. Uw huur opzeggen

Twee bezoeken: wat u kunt verwachten. Uw huur opzeggen Ik ga verhuizen. Hoe zeg ik mijn huur op? Ik ga verhuizen. Hoe zeg ik mijn huur op? U huurt een woning* bij Woonpalet en wil deze opzeggen. In deze brochure leest u wat daar bij komt kijken. Wij vertellen

Nadere informatie

Huur Betalen. 100% wonen

Huur Betalen. 100% wonen Huur Betalen 100% wonen : hoe gaat dat in z n werk? Bij het huren van uw woning heeft u een huurovereenkomst getekend. In deze overeenkomst en in de algemene bepalingen staan uw rechten en plichten beschreven.

Nadere informatie

Huur betalen & Huurtoeslag

Huur betalen & Huurtoeslag Huur betalen & Huurtoeslag Huur betalen: hoe gaat dat in z n werk? Bij het huren van een woning heeft u een huurovereenkomst getekend. In deze overeenkomst en in de algemene bepalingen staan uw rechten

Nadere informatie

WANNEER U GAAT VERHUIZEN

WANNEER U GAAT VERHUIZEN WANNEER U GAAT VERHUIZEN Het opzeggen van de huurovereenkomst Woon zoals u wilt WANNEER U GAAT VERHUIZEN DE HUUR OPZEGGEN Bent u van plan te verhuizen, vergeet dan niet de huur van uw woning op te zeggen.

Nadere informatie

Op zoek naar een woning

Op zoek naar een woning Op zoek naar een woning 3 Welkom U bent op zoek naar een woning. Misschien wilt u een grotere woning, of juist een kleinere woning. U gaat op eigen benen staan, krijgt werk in een andere plaats of heeft

Nadere informatie

U gaat een woning huren, wat nu?

U gaat een woning huren, wat nu? Een nieuwe woning Welkom in uw nieuwe woning! Deze folder geeft snel antwoord op veelgestelde vragen. U vindt nuttige informatie over huren bij Beter Wonen; of het nu gaat om onderhoud, het betalen van

Nadere informatie

verhuizen informatie & tips

verhuizen informatie & tips verhuizen informatie & tips VERHUIZEN - informatie en tips U gaat een andere woning betrekken. Veel te doen en veel te regelen, ook tussen u en Woningbouwvereniging Reeuwijk. Om dit goed te laten verlopen

Nadere informatie

Huur opzeggen Vooropname niet

Huur opzeggen Vooropname niet Gaat u verhuizen? Geef dit tijdig door. U kunt uw huurovereenkomst op elke werkdag beëindigen. Wel moet u rekening houden met een opzegtermijn van één maand. Wanneer u bijvoorbeeld de huur op 18 mei wilt

Nadere informatie

HUUR OPZEGGEN. Opzeggen van uw. huurwoning. In deze folder vindt u informatie die van belang is voor het verlaten van uw. huurwoning.

HUUR OPZEGGEN. Opzeggen van uw. huurwoning. In deze folder vindt u informatie die van belang is voor het verlaten van uw. huurwoning. HUUR OPZEGGEN Opzeggen van uw huurwoning. In deze folder vindt u informatie die van belang is voor het verlaten van uw huurwoning. Als u gaat verhuizen moeten er veel zaken geregeld worden. Niet alleen

Nadere informatie

Kwaliteit, zo werkt het

Kwaliteit, zo werkt het Kwaliteit, zo werkt het Kwaliteit, zo Werkt Het U huurt een woning bij de Veenendaalse Woningstichting of bent dat van plan. Dan is het goed om te weten wat de Veenendaalse Woningstichting doet om de kwaliteit

Nadere informatie

Ik ga verhuizen. Alle stappen op een rij

Ik ga verhuizen. Alle stappen op een rij Ik ga verhuizen Alle stappen op een rij Bij een verhuizing komt een heleboel kijken. U moet met veel dingen rekening houden en vaak van alles regelen. Om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben

Nadere informatie

Natuurlijk wonen. Verhuizen

Natuurlijk wonen. Verhuizen Natuurlijk wonen Verhuizen 1 Verhuizen Wanneer u besluit te verhuizen, zegt u uiteraard uw huurovereenkomst op. Voordat Dunavie uw woning opnieuw kan verhuren, moet er vaak nog het een en ander gebeuren.

Nadere informatie

Ik ga verhuizen. Alle stappen op een rij

Ik ga verhuizen. Alle stappen op een rij Ik ga verhuizen Alle stappen op een rij Bij een verhuizing komt een heleboel kijken. U moet met veel dingen rekening houden en vaak van alles regelen. Om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben

Nadere informatie

Ik huur bij ZVH. Tevreden of ontevreden over ZVH?

Ik huur bij ZVH. Tevreden of ontevreden over ZVH? Welkom bij ZVH. U huurt al bij ons of u gaat een woning van ZVH huren. Dan is het handig om deze brochure in huis te hebben. Er zijn soms momenten dat uw huis om aandacht vraagt en dan moet u weten wat

Nadere informatie

HUUR OPZEGGEN. Opzeggen van uw. huurwoning. In deze folder vindt u informatie die van belang is voor het verlaten van uw. huurwoning.

HUUR OPZEGGEN. Opzeggen van uw. huurwoning. In deze folder vindt u informatie die van belang is voor het verlaten van uw. huurwoning. HUUR OPZEGGEN Opzeggen van uw huurwoning. In deze folder vindt u informatie die van belang is voor het verlaten van uw huurwoning. Als u gaat verhuizen moeten veel zaken geregeld worden. Niet alleen voor

Nadere informatie

uren INFORMATIE OVER huurbeëindiging

uren INFORMATIE OVER huurbeëindiging uren INFORMATIE OVER huurbeëindiging inhoud huurbeëindiging 3 Opzeggen van de huur 3 Bevestiging huuropzegging 4 Vertrekkersenquête 5 Wijzigingen van de woning 5 Regels voor schoon en leeg opleveren 5

Nadere informatie

wonen begint bij mensen Verhuizen

wonen begint bij mensen Verhuizen wonen begint bij mensen Verhuizen U gaat binnenkort verhuizen of bent nog op zoek naar een andere woning. Verhuizen is een hele klus; er moet veel worden geregeld. In deze brochure vindt u informatie over

Nadere informatie

Huur Betalen. 100% wonen

Huur Betalen. 100% wonen Huur Betalen 100% wonen : hoe gaat dat in z n werk? Bij het huren van uw woning heeft u een huurovereenkomst getekend. In deze overeenkomst en in de algemene bepalingen staan uw rechten en plichten beschreven.

Nadere informatie

Huur opzeggen bij Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland

Huur opzeggen bij Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland Huur opzeggen bij Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland Wie gaat verhuizen heeft een drukke tijd voor de boeg. U moet van alles regelen voor het eenmaal zover is. Het is daarom belangrijk tijdig de huur

Nadere informatie

Het beëindigen van de huurovereenkomst Samen werken aan een snelle en soepele oplevering. Samenwerken, dat levert (met) gemak op!

Het beëindigen van de huurovereenkomst Samen werken aan een snelle en soepele oplevering. Samenwerken, dat levert (met) gemak op! Het beëindigen van de huurovereenkomst Samen werken aan een snelle en soepele oplevering Samenwerken, dat levert (met) gemak op! Wat uw reden ook is, u heeft waarschijnlijk meer aan uw hoofd dan het opzeggen

Nadere informatie

U gaat een woning huren, wat nu?

U gaat een woning huren, wat nu? Een nieuwe woning Welkom in uw nieuwe woning! Deze folder geeft snel antwoord op veelgestelde vragen. U vindt nuttige informatie over huren bij Beter Wonen; of het nu gaat om onderhoud, het betalen van

Nadere informatie

Verhuizen en huur opzeggen

Verhuizen en huur opzeggen Verhuizen en huur opzeggen U staat op het punt te verhuizen. Allerlei zaken moeten worden afgehandeld. Ook tussen u en Mercatus moet een aantal zaken worden afgewerkt. Om dit goed en effectief te kunnen

Nadere informatie

Procedure als onze huurder de overlast veroorzaakt

Procedure als onze huurder de overlast veroorzaakt Overlastprocedure 2 Overlastprocedure WoonFriesland is met de huurdersvereniging een overlastprocedure overeengekomen. Bent u een huurder die overlast ervaart en hebt u zelf na contact te hebben opgenomen

Nadere informatie

Verhuizen. waar moet u op letten?

Verhuizen. waar moet u op letten? Verhuizen waar moet u op letten? Uw spullen uitzoeken, inpakken, de huurovereenkomst opzeggen of ondertekenen, adreswijzigingen versturen. Bij een verhuizing komt heel wat kijken! Waar u allemaal rekening

Nadere informatie

Klachten? Samen lossen we het op!

Klachten? Samen lossen we het op! Klachten Klachten? Samen lossen we het op! Bij Stek zijn we pas tevreden als u tevreden bent. Helaas kan dat niet altijd. En dus kan het voorkomen dat u niet tevreden bent. Over een reparatie of over

Nadere informatie

Informatiewijzer. Folder Informatiewijzer Dudok Wonen versie september

Informatiewijzer. Folder Informatiewijzer Dudok Wonen versie september Informatiewijzer Dudok Wonen is een eigentijdse woningcorporatie met zo n 8.000 eenheden in Gooi en Vechtstreek. Wij verhuren eengezinswoningen, portieketage woningen, (middel)hoogbouwflats, senioren-

Nadere informatie

Huur en huurbetaling

Huur en huurbetaling Huur en huurbetaling U heeft met Intermaris een huurovereenkomst afgesloten. Hierin zijn de rechten en plichten vastgelegd. Zo heeft u als huurder het recht gebruik te maken van de woonruimte en de plicht

Nadere informatie

Wat u moet weten over verhuizen

Wat u moet weten over verhuizen U gaat verhuizen U gaat binnenkort verhuizen. Een tijd waarin u de nodige zaken moet regelen. Zo kunt u bezig zijn met klussen in uw nieuwe woning, verhuisberichten sturen en verhuizen. Dat allemaal voordat

Nadere informatie

Verhuizen Huur opzeggen Voor- en eindopname

Verhuizen Huur opzeggen Voor- en eindopname Verhuizen Als u gaat verhuizen, hebt u van alles te doen. U gaat een drukke tijd tegemoet. Met leuke activiteiten, maar u zult ook een aantal zaken formeel moeten regelen. In deze folder vindt u de belangrijkste

Nadere informatie

U gaat verhuizen? In deze brochure leest u wat u moet weten als u uw woning gaat verlaten.

U gaat verhuizen? In deze brochure leest u wat u moet weten als u uw woning gaat verlaten. U gaat verhuizen? In deze brochure leest u wat u moet weten als u uw woning gaat verlaten. Inhoud Verhuizen? We maken het u graag gemakkelijk pagina 3 De huur opzeggen pagina 4 De vooropname pagina 5 De

Nadere informatie

uren INFORMATIE OVER huurbeëindiging

uren INFORMATIE OVER huurbeëindiging uren INFORMATIE OVER huurbeëindiging inhoud huurbeëindiging 3 Opzeggen van de huur 3 Bevestiging huuropzegging 4 Vertrekkersenquête 5 Wijzigingen van de woning 5 Regels voor schoon en leeg opleveren 5

Nadere informatie

Huuropzegging. Woningstichting Domus Telnr: (0475) 337323 Postbus 573 E-mail: info@wsdomus.nl 6040 AN ROERMOND Website: www.wsdomus.

Huuropzegging. Woningstichting Domus Telnr: (0475) 337323 Postbus 573 E-mail: info@wsdomus.nl 6040 AN ROERMOND Website: www.wsdomus. Huuropzegging Bij een verhuizing komt veel kijken. Dit geldt voor u als huurder, maar ook voor Woningstichting Domus. Wanneer u de huur van uw woning opzegt, gaan wij op zoek naar een nieuwe huurder. In

Nadere informatie

Hoe betaal ik mijn huur?

Hoe betaal ik mijn huur? Hoe betaal ik mijn huur? Automatische incasso, geen omkijken naar U huurt een woning van Woonstichting Leystromen. Dat betekent dat u maandelijks een vast bedrag aan huur betaalt. Daarnaast betaalt u soms

Nadere informatie

De huur opzeggen als u gaat verhuizen

De huur opzeggen als u gaat verhuizen De huur opzeggen als u gaat verhuizen Wat zijn de stappen? Waar moet u aan denken? Wanneer u een nieuw huis heeft gevonden, zegt u de huur van uw huidige woning op. Daarvoor moeten een aantal dingen gebeuren;

Nadere informatie

regionaal & betrokken Huur betalen

regionaal & betrokken Huur betalen regionaal & betrokken Huur betalen Huur betalen U huurt een woning van R&B Wonen of bent dit van plan. n deze folder informeren we u over het betalen van de huur. Huurprijs en servicekosten De huurprijs

Nadere informatie

Verhuizen en huur opzeggen

Verhuizen en huur opzeggen Verhuizen en huur opzeggen U staat op het punt te verhuizen. Allerlei zaken moeten worden afgehandeld. Ook tussen u en Mercatus moet een aantal zaken worden afgewerkt. Om dit goed en effectief te kunnen

Nadere informatie

Van bezichtigen tot verhuizen

Van bezichtigen tot verhuizen Een nieuw thuis Van bezichtigen tot verhuizen Van bezichtigen tot verhuizen Stappenplan Stap 1: woning bezichtigen Het is belangrijk de aangeboden woning eerst te bezichtigen. Dat kunt u doen door een

Nadere informatie

Huur... waar betaalt u precies voor? Alles over uw huurprijs

Huur... waar betaalt u precies voor? Alles over uw huurprijs Huur... waar betaalt u precies voor? Alles over uw huurprijs Netto of bruto? Waarom betaal ik apart servicekosten? Heb ik recht op huurtoeslag? Hoe betaal ik mijn huur? U huurt een woning van ons. Daarvoor

Nadere informatie

WANNEER U GAAT VERHUIZEN

WANNEER U GAAT VERHUIZEN WANNEER U GAAT VERHUIZEN Woon zoals u wilt WANNEER U GAAT VERHUIZEN DE HUUR OPZEGGEN Bent u van plan te verhuizen, vergeet dan niet de huur van uw woning op te zeggen. Hoe eerder u opzegt, hoe beter. Zo

Nadere informatie

Alles wat u wilt weten over uw huur

Alles wat u wilt weten over uw huur Alles wat u wilt weten over uw huur Alles wat u wilt weten over uw huur Inleiding U huurt een woning van Domesta. Dat brengt rechten en plichten met zich mee. U kunt genieten van een comfortabel dak boven

Nadere informatie

Welkom Onderhoud, wie betaalt de rekening?

Welkom Onderhoud, wie betaalt de rekening? Welkom Welkom in uw nieuwe woning van Patrimonium Barendrecht. We zijn blij dat u voor een van onze woningen hebt gekozen. Maar wat betekent wonen in een woning van Patrimonium? In deze folder vindt u

Nadere informatie

Huren bij Servatius. Genieten van het leven doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl

Huren bij Servatius. Genieten van het leven doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl Huren bij Servatius Genieten van het leven doe je thuis Thuis is een huis van Servatius Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Als u na het lezen nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u terecht

Nadere informatie

Huuropzegging en oplevering

Huuropzegging en oplevering uitgave april 2014 Huuropzegging en oplevering Ik wil de huur opzeggen. Wat komt daar allemaal bij kijken? Wie gaat verhuizen, heeft een drukke tijd voor de boeg. Er moet vaak van alles geregeld worden

Nadere informatie

Verhuizen. Wat u moet weten als u gaat verhuizen

Verhuizen. Wat u moet weten als u gaat verhuizen Verhuizen Wat u moet weten als u gaat verhuizen Inhoudsopgave 5 6 7 8 9 10 11 De huur opzeggen De huuropzegging intrekken Uw woning opleveren Overname Heeft u iets veranderd? Wel of geen inspectie van

Nadere informatie

Huuropzegging. gewoon goed wonen

Huuropzegging. gewoon goed wonen Huuropzegging gewoon goed wonen Als u de huur opzegt U hebt uw huurwoning opgezegd of gaat dat binnenkort doen. Wij hopen dat u met plezier bij ons heeft gewoond. Om ook uw vertrek zo goed mogelijk te

Nadere informatie

Verhuizen. Een verhuizing regel je eenvoudig thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl

Verhuizen. Een verhuizing regel je eenvoudig thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl Verhuizen Een verhuizing regel je eenvoudig thuis Thuis is een huis van Servatius Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Als u na het lezen nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u terecht op

Nadere informatie

als u gaat verhuizen wonen met karakter

als u gaat verhuizen wonen met karakter als u gaat verhuizen wonen met karakter wonen met karakter U heeft besloten uw woning te verlaten. In deze brochure leest u hoe u de huur van uw huidige woning op moet zeggen en wat er verder bij komt

Nadere informatie

Zeg tijdig de huur op. Alles over verhuizen

Zeg tijdig de huur op. Alles over verhuizen Zeg tijdig de huur op Alles over verhuizen Zeg tijdig de huur op Alles over verhuizen ALLES OVER verhuizen 4 U heeft de huur opgezegd van uw woning of u bent van plan binnenkort te verhuizen. Hier komt

Nadere informatie

Klacht indienen. Klacht indienen. medewerkers. Vaak is de oplossing eenvoudig of is er sprake van een misverstand.

Klacht indienen. Klacht indienen. medewerkers. Vaak is de oplossing eenvoudig of is er sprake van een misverstand. Klacht indienen Bent u niet tevreden over het functioneren van R&B Wonen? Laat het ons weten! Een tevreden klant is het belangrijkste doel van R&B Wonen. Daar richten wij onze dienstverlening op in en

Nadere informatie

zo klachten Indienen klacht Wij nodigen u uit om uw ontevredenheid kenbaar te maken door

zo klachten Indienen klacht Wij nodigen u uit om uw ontevredenheid kenbaar te maken door zo klachten Wij zijn ontevreden als u dat bent, want klanttevredenheid en servicegerichtheid zijn belangrijke drijfveren voor ZOwonen. Toch kan het, ondanks al onze inspanningen, voorkomen dat u niet helemaal

Nadere informatie

Over het betalen van uw huur. Alle regels en tips op een rij.

Over het betalen van uw huur. Alle regels en tips op een rij. Over het betalen van uw huur Alle regels en tips op een rij. 1 2 Huur betalen Als huurder bent u verplicht om maandelijks huur te betalen aan uw verhuurder. Daar staat een aantal rechten tegenover. Hoe

Nadere informatie

Wat u moet regelen voordat u de sleutels inlevert

Wat u moet regelen voordat u de sleutels inlevert Opzeggen van de huur Wat u moet regelen voordat u de sleutels inlevert Wat u moet regelen voordat u d Huur opzeggen U kunt de huur van uw woning op elke dag van de maand opzeggen. Er geldt een opzegtermijn

Nadere informatie

Beëindiging huurovereenkomst

Beëindiging huurovereenkomst Beëindiging huurovereenkomst Als u nog geld van ons tegoed heeft, wordt de overschrijving tegelijk met de eindafrekening verzonden. Dat betekent dat het geld binnen enkele dagen op uw bankrekening staat.

Nadere informatie

Huurder. in een. VvE Complex

Huurder. in een. VvE Complex Huurder in een VvE Complex Wonen met huurders en eigenaren in een appartementencomplex Het komt vaak voor dat huurders en huiseigenaren samen in een appartementencomplex wonen. Dit noemen wij een gemengd

Nadere informatie

Huur. alle informatie op een rij

Huur. alle informatie op een rij Huur alle informatie op een rij Huur alle informatie op een rij Hoe is de huurprijs samengesteld? Wanneer kunt u een huurverhoging verwachten? Hoe betaalt u de huur? En wanneer komt u in aanmerking voor

Nadere informatie

Schriftelijk opzeggen

Schriftelijk opzeggen De huur opzeggen Als u gaat verhuizen, moet u de huur opzeggen en de woning heel, schoon en leeg opleveren. Een nieuwe huurder komt uw huis misschien bekijken. En medewerkers van Trivire komen de woning

Nadere informatie

Ik ga verhuizen. Wanneer u gaat verhuizen, moet er veel geregeld worden. Wat u precies

Ik ga verhuizen. Wanneer u gaat verhuizen, moet er veel geregeld worden. Wat u precies Ik ga verhuizen Ik ga verhuizen Wanneer u gaat verhuizen, moet er veel geregeld worden. Wat u precies moet doen voordat u de sleutels inlevert, leest u in deze folder. Voordat u de sleutels inlevert Opzegtermijn

Nadere informatie

Nieuwe huurder. in uw nieuwe huis.

Nieuwe huurder. in uw nieuwe huis. Nieuwe huurder Welkom in uw nieuwe huis. In deze folder vindt u informatie die van belang is voor het betrekken van een huurwoning of tijdens het bewonen ervan. In deze folder vindt u informatie die van

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER HUISBEWARING

AANVRAAGFORMULIER HUISBEWARING AANVRAAGFORMULIER HUISBEWARING Adres waarvoor de huisbewaring wordt aangevraagd Naam:.. Straatnaam:. Huisnummer:... Postcode: Plaats: Email:. Telefoonnummer(s). Pag 1 van 8 pag. aanvraagformulier huisbewaring

Nadere informatie

Huren bij WOONopMAAT juli 2009

Huren bij WOONopMAAT juli 2009 Huren bij WOONopMAAT juli 2009 Inhoud Welkom bij WOONopMAAT 2 Huur Huurovereenkomst 2 Een goede huurder zijn 2 Huurbetaling 2 Huurachterstand 3 Huurverhoging 3 Huurtoeslag 3 Huuropzegging 3 Onderhoud Onderhoudsrechten

Nadere informatie

> Melden van klachten. Niet tevreden? Laat het ons weten!

> Melden van klachten. Niet tevreden? Laat het ons weten! > Melden van klachten Niet tevreden? Laat het ons weten! > Inhoudsopgave > Wat te doen bij klachten? 1 Wat te doen bij klachten? 2 Waar kunt u met uw klacht terecht? 4 Voor welke klachten kan ik terecht

Nadere informatie

ALLES OVER HET WIJZIGEN VAN HET HUURCONTRACT

ALLES OVER HET WIJZIGEN VAN HET HUURCONTRACT ALLES OVER HET WIJZIGEN VAN HET HUURCONTRACT In een leven kan veel veranderen. U kunt gaan samenwonen of trouwen, maar uw relatie kan ook eindigen of uw partner kan komen te overlijden. Bij al deze situaties

Nadere informatie

regionaal & betrokken Klacht indienen

regionaal & betrokken Klacht indienen regionaal & betrokken Klacht indienen Bent u niet tevreden over het functioneren van R&B Wonen? Laat het ons weten! Een tevreden klant is het belangrijkste doel van R&B Wonen. Daar richten wij onze dienstverlening

Nadere informatie

Informatie voor huurders van Vidomes. Ik verhuis naar een andere woning. Wat moet ik allemaal regelen? Over huuropzegging en oplevering van uw woning

Informatie voor huurders van Vidomes. Ik verhuis naar een andere woning. Wat moet ik allemaal regelen? Over huuropzegging en oplevering van uw woning Informatie voor huurders van Vidomes Ik verhuis naar een andere woning. Wat moet ik allemaal regelen? Over huuropzegging en oplevering van uw woning Verhuizen? Zo laat u uw huidige woning achter Verhuist

Nadere informatie

Op zoek naar een woning

Op zoek naar een woning Hier zit het goed Op zoek naar een woning Op zoek naar woonruimte 3 Welkom U bent op zoek naar een woning. Misschien wilt u een grotere woning, of juist een kleinere woning. U gaat op eigen benen staan,

Nadere informatie

Bij het melden van een klacht kunt u gebruik maken van een klachtenformulier. U kunt het hier downloaden of wij sturen u het op verzoek toe.

Bij het melden van een klacht kunt u gebruik maken van een klachtenformulier. U kunt het hier downloaden of wij sturen u het op verzoek toe. Een klacht en dan? We horen natuurlijk graag dat u tevreden bent over Zeeuwland. Maar wanneer dit niet het geval is, weten we dat ook graag. Alleen zo kunnen we u goed -en in de toekomst nog beter- van

Nadere informatie

Tussen huur opzeggen. en sleutels inleveren

Tussen huur opzeggen. en sleutels inleveren Tussen huur opzeggen en sleutels inleveren Tussen huur opzeggen en sleutels inleveren! Verhuizen naar een andere woning betekent dat u een drukke tijd tegemoet gaat waarin allerlei zaken moeten worden

Nadere informatie

ALLES OVER HET WIJZIGEN VAN HET HUURCONTRACT

ALLES OVER HET WIJZIGEN VAN HET HUURCONTRACT ALLES OVER HET WIJZIGEN VAN HET HUURCONTRACT In een leven kan veel veranderen. U kunt gaan samenwonen of trouwen, maar uw relatie kan ook eindigen of uw partner kan komen te overlijden. Bij al deze situaties

Nadere informatie

Verlaten van de woning. Goed wonen in de Krimpenerwaard!

Verlaten van de woning. Goed wonen in de Krimpenerwaard! Verlaten van de woning Goed wonen in de Krimpenerwaard! Verlaten van de woning Wie gaat verhuizen, heeft een drukke tijd voor de boeg. U moet van alles regelen. In deze folder leest u welke stappen u neemt,

Nadere informatie

Welkom in uw woning, welkom bij Stek

Welkom in uw woning, welkom bij Stek Wonen bij Stek Welkom in uw woning, welkom bij Stek Welkom buurman! Welkom buurvrouw! Wonen bij Stek Goed, we wonen dan wel niet direct naast u, maar we voelen ons toch een beetje uw buurman. En een goede

Nadere informatie

Alles over het wijzigen van de huurovereenkomst

Alles over het wijzigen van de huurovereenkomst Alles over het wijzigen van de huurovereenkomst In een leven kan veel veranderen. U kunt gaan samenwonen of trouwen, maar uw relatie kan ook eindigen of uw partner kan komen te overlijden. Bij al deze

Nadere informatie

I N F O R M A INFORMA T I E TIE

I N F O R M A INFORMA T I E TIE HEEFT HEEFT U U EEN EEN KLACHT? INFORMATIE Ook als u niet tevreden bent horen wij dat graag Een tevreden klant is het belangrijkste doel van Vallei Wonen. Daar richten wij onze dienstverlening op in en

Nadere informatie

De huur opzeggen. Wat moet ik allemaal regelen? www.devooruitgang.com

De huur opzeggen. Wat moet ik allemaal regelen? www.devooruitgang.com De huur opzeggen Wat moet ik allemaal regelen? www.devooruitgang.com Als u van plan bent om de huur op te zeggen, komt er van alles op u af. Wat is de opzegtermijn? En hoe zit het met zelf aangebrachte

Nadere informatie

als u gaat verhuizen wonen met karakter

als u gaat verhuizen wonen met karakter als u gaat verhuizen wonen met karakter U heeft besloten uw woning te verlaten. In deze brochure leest u hoe u de huur van uw huidige woning op moet zeggen en wat er verder bij komt kijken. Heeft u na

Nadere informatie

Welkom in uw nieuwe woning

Welkom in uw nieuwe woning Welkom in uw nieuwe woning thuis in Deventer Inhoud Mijn Rentree p. 4 Huur betalen p. 5 Onderhoud aan de woning p. 6 Samen prettig wonen p. 7 Meepraten p. 8 Zelf regelen bij verhuizing p. 9 thuis... in

Nadere informatie