Informatie over huren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatie over huren"

Transcriptie

1 Samen bouwen aan beter wonen Informatie over huren

2

3 3 Welkom WoonFriesland heet u van harte welkom in uw nieuwe woning. Wij hebben er alle vertrouwen in dat u naar tevredenheid zult wonen in uw nieuwe huis en we hopen dat u zich daar ook echt thuis voelt. Om dat te waarborgen is er een aantal spelregels dat de verhouding tussen verhuurder en huurders onderling regelt. In onze Algemene Voorwaarden, die bij de huurovereenkomst horen, staan de spelregels vanuit het Huurrecht beschreven. In deze brochure willen wij u uitgebreider informeren over een aantal praktische zaken. Graag geven wij u enkele nuttige tips, die het wonen zorgeloos en aangenaam maken. In deze brochure zijn verwijzingen opgenomen naar aanvullende digitale brochures die u kunt raadplegen als u meer wilt weten over een bepaald onderwerp. Deze brochures kunt u vinden op woonfriesland.nl. Daarnaast kunt u 24 uur per dag inloggen op mijnwoonfriesland.nl of op onze website. Mocht u na het lezen van deze brochure nog vragen hebben of aanvullende informatie willen, dan kunt u altijd contact opnemen met een medewerker van het Klant Service Centrum, die helpt u graag! Voor de leesbaarheid van de teksten gebruiken we de mannelijke vorm bij aanduidingen van huurders en medewerkers van WoonFriesland: uiteraard kunt u daar ook de vrouwelijke vorm lezen.

4 4 Inhoud Welkom 3 Inhoud 4 Uw persoonlijke pagina: Mijn WoonFriesland 6 Wat kunt u met MijnWoonFriesland? 6 Huurovereenkomst en Algemene Voorwaarden 8 Huurprijs 8 Servicekosten 8 Huuraanpassing 8 Huurtoeslag 9 Het betalen van de huur 9 Overige betaalmogelijkheden 9 Betaling via derden 10 Inzicht in uw huurbetalingen 10 Betalingsregeling: overleg is altijd mogelijk 10 Wat gebeurt er als u te laat betaalt? 10 Belangrijke instanties 12 Energieleveranciers 12 Wateraansluitingen 12 Overige aansluitingen 12 Verzekeringen 13 Reinigingsdiensten 13 Inschrijving bij uw gemeente 13 Huurdersbelangenverenigingen 14 Wijziging huursituatie 16 Inwoning 16 Medehuurderschap 16 Overlijden 16 Onderverhuur 17 Zorgeloos huren bij een kwaliteitscorporatie 17 Kwaliteitseisen van KWH-Huurlabel 17 Goede service 17 Niet tevreden? 18 Klachtenprocedure WoonFriesland 18 Reparatie en onderhoud 22 Altijd bereikbaar 22 Samen verantwoordelijk 22 Serviceabonnement 23 Inbraakpreventie 23 Schotelantennebeleid 24 Gas- en gevelkachels 24 Geisers en boilers 24 Een gehuurde geiser 24 Legionellavirus 25 Asbest 25 Verbouwen of aanpassing van uw huurwoning 26 Uw Woonomgeving 28 Wonen in een appartement 28 Huren in Vereniging van Eigenaren 29 Bewonerscommissies 29 De tuin: het visitekaartje van woning en buurt 30 De kunst van het samenleven 30 Overlastprocedure 31 Huuropzegging 31 Opzegtermijn 31 Oplevering woning en inleveren sleutels 32 Uitzonderingen 32 Overname 32 Nieuwe bewoner 33 Meterstanden 33 Eindafrekening 34 woonfriesland.nl 34

5

6 6 Uw persoonlijke pagina: MijnWoonFriesland Heeft u al gebruik gemaakt van uw persoonlijke pagina? U ontvangt uw inlognaam en wachtwoord bij de ondertekening van uw huurovereenkomst. Als huurder van WoonFriesland heeft u nu online toegang tot uw persoonlijke gegevens via mijnwoonfriesland.nl. Hiermee kunt u 24 uur per dag uw huurzaken bekijken en regelen. Het is een extra service die veel gemak oplevert. Wat kunt u met MijnWoonFriesland? Door in te loggen met uw persoonlijke inlognaam en wachtwoord kunt u met mijnwoonfriesland.nl: reparatieverzoeken doen en inplannen; uw huurovereenkomst raadplegen of opzeggen; klachten melden, vragen stellen en suggesties doen; informatie over uw betalingen bekijken, betalingsregelingen aanvragen; de huurprijsopbouw of woningwaardering bekijken; een verzoek tot medehuurderschap doorgeven.

7

8 8 Huurovereenkomst en Algemene Voorwaarden Op al onze huurovereenkomsten zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing. De Algemene Voorwaarden omschrijven de verplichtingen van de verhuurder en de huurder. Wij willen u adviseren de Algemene Voorwaarden door te lezen, zodat u uw en onze rechten en plichten kent. De Algemene Voorwaarden zitten ook in uw huurdersmap. Heeft u de Algemene Voorwaarden niet meer? Kijk op woonfriesland.nl. Huurprijs De huurprijs die u maandelijks betaalt, is opgebouwd uit twee verschillende soorten posten: de basis netto huur (kale huur) en de servicekosten. Wilt u weten of uw huurprijs redelijk is? De Rijksoverheid heeft de wijze van vaststelling van de huren bepaald in het puntensysteem huurwoning. U kunt uw woningwaardering nakijken op uw persoonlijke pagina in mijnwoonfriesland.nl. Ook kunt u voor meer informatie kijken op onze website of rijksoverheid.nl Servicekosten Servicekosten zijn kosten die bij de kale huur van een woning komen. Wij geven u hier jaarlijks een overzicht van en u kunt deze ook bekijken via mijnwoonfriesland.nl. Servicekosten zijn kosten voor bijvoorbeeld elektra, water, flatbeheer, administratiekosten, serviceabonnement, tuinonderhoud en de ledenbijdrage voor Huurdersbelangenvereniging De Bewonersraad Friesland. Huuraanpassing Jaarlijks per 1 juli wordt de basis netto huur verhoogd. De Rijksoverheid stelt het huurverhogingspercentage vast voor de basis netto huur. Elk jaar wordt deze verhoging besproken en vastgesteld na overleg met het Platform Huurders. Hierin werken de Huurdersverening De Bewonersraad Friesland (HDBF) en HuurdersBelangen Vereniging Heerenveen (HBV) samen. U krijgt als bewoner tijdig informatie over de komende huurverhoging. U ontvangt minimaal twee maanden voor de huurverhoging de huurverhogingsbrief. In deze huurverhogingsbrief staan de volgende gegevens: het verhogingspercentage, de oude huurprijs, de nieuwe huurprijs, de ingangsdatum, hoe u bezwaar kunt maken en de termijn waarbinnen u bezwaar kunt maken. Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl.

9 9 Veel van onze huurders betalen daarnaast ook stook- en servicekosten. Deze worden per 1 januari aangepast. Daarnaast wijzigt het voorschot voor stook- en servicekosten na de eindafrekening. Huurtoeslag Huurtoeslag is een bijdrage in de huurlasten. Of u huurtoeslag krijgt, is afhankelijk van de huurprijs en uw inkomen. WoonFriesland kan u informeren over de voorwaarden voor huurtoeslag. De aanvraag voor huurtoeslag dient u zelf in. Kijk voor meer informatie op Belastingdienst.nl. Daar kunt u ook heel gemakkelijk zelf uitzoeken of u voor huurtoeslag in aanmerking komt en hoeveel u maandelijks ontvangt. Het betalen van de huur Voor uw woning betaalt u maandelijks huur. Deze huur betaalt u altijd vooraf, uiterlijk op de 1e van de maand. U doet dit door middel van een automatische incasso. Iedereen die een betaalrekening heeft bij een bank, kan het zo regelen dat betalingen automatisch worden afgeschreven. Het huurbedrag wordt altijd op de eerste werkdag van de maand geïnd. Bij deze manier van betalen vermijdt u administratieve rompslomp en voldoet dat u altijd het juiste bedrag. Voor u is het ook de goedkoopste manier. Diverse banken brengen voor andere betalingswijzen namelijk kosten bij u in rekening. Daarnaast maakt u altijd het juiste bedrag over. Een huurwijziging hoeft u bij automatische incasso niet zelf aan de bank door te geven, dit doen wij voor u. Overige betaalmogelijkheden Wanneer het voor u niet mogelijk is om de huur maandelijks automatisch te laten incasseren bestaan er nog 2 andere mogelijkheden om uw huur te voldoen. Namelijk via een acceptgiro of met elektronisch bankieren via uw bank. In sommige gevallen ontvangt WoonFriesland uw huurbetaling via een derde partij (bijvoorbeeld Sociale Zaken).

10 10 Betaling via derden In sommige gevallen wordt de huur betaald door een derde partij, die de huur betaalt namens de huurder. Het kan hierbij gaan om een betaling via bijvoorbeeld Sociale Zaken, de Kredietbank of een Bewindvoerder. Het is van belang dat deze derde partij altijd op de hoogte is van welk huurbedrag betaald moet worden. U dient zelf het juiste huurbedrag aan deze partij door te geven. Inzicht in uw huurbetalingen Via uw persoonlijke pagina mijnwoonfriesland.nl heeft u toegang tot en inzicht in uw huurbetalingen. Ook kunt u er eventueel een betalingsregeling aanvragen. Belangrijk Bent u het niet eens met een automatische betaling? Dan kunt u binnen 30 dagen na de afschrijving het bedrag terug laten boeken. Neem hiervoor contact op met uw bank. Heeft u wijzigingen? Geef deze voor de 19e van de maand door, dan kunnen wij deze op tijd verwerken voor de volgende huurbetaling. Geef een wijziging van uw banknummer zo snel mogelijk aan ons door. Dit kunt u regelen via mijnwoonfriesland.nl. Betalingsregeling: overleg is altijd mogelijk Het kan voorkomen dat u de huur niet kunt betalen. Wacht dan niet tot de deurwaarder op de stoep staat. Kom met ons praten. De huur moet hoe dan ook betaald worden, maar in geval van nood kunnen we overleggen over de manier waarop. Wij kunnen kosteloos een betalingsregeling met u treffen. De betalingsregeling bestaat uit minimaal een bedrag van 50,00 per maand en kan hoogstens over een periode van zes maanden worden afgesloten. Het initiatief ligt echter bij u. U kunt de betalingsregeling ook zelf aanvragen via uw persoonlijke pagina op mijnwoonfriesland.nl. Wij gaan, rekening houdend met uw privacy, zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Wanneer u meer wilt weten over betalingsproblemen of wanneer u meer schulden hebt dan alleen de huur, zijn er diverse organisaties die u kunnen helpen met het aanpakken van dit probleem. Wat gebeurt er als u te laat betaalt? Betaalt u niet op tijd, dan ontvangt u een herinnering met het verzoek om te betalen. Ontvangen wij de betaling niet, dan schakelen we een deurwaarder in. De hoge incassokosten van de deurwaarder zijn geheel voor uw rekening. De kosten van de deurwaarder zijn conform het wettelijke Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten van 27 maart 2012.

11

12 12 Belangrijke instanties Zodra u de nieuwe woning betrekt, zijn er heel wat zaken te regelen. We zetten een paar belangrijke voor u op een rijtje. Energieleveranciers Zodra u een huurovereenkomst ondertekent bij WoonFriesland, bent u verantwoordelijk voor het afsluiten van een contract voor levering van gas en elektra bij een energieleverancier. U mag zelf uw eigen energieleverancier kiezen. Meldt u direct aan met correcte meterstanden. Indien u dit niet tijdig doet, loopt u het risico afgesloten te worden. Op woonfriesland.nl, onder het kopje producten en diensten, vindt u meer informatie over het kiezen van een energieleverancier Woonenergie WoonFriesland en zo n 125 andere woningcorporaties en zorginstellingen in heel Nederland hebben de inkoop van energie gebundeld en Woonenergie opgericht om u als huurder goedkope energie tegen gunstige voorwaarden aan te kunnen bieden. U zult de prijzen van Woonenergie niet terug vinden op de vergelijkingssites omdat Woonenergie niet voor iedere particulier toegankelijk is. Als u regelmatig vergelijkt zult u zien dat Woonenergie scherpe tarieven hanteert en over het algemeen bij de drie goedkoopste aanbieders van Nederland behoort. Wilt u meer weten over dit product, over de actuele tarieven, uw voordeel berekenen of wilt u zich aanmelden voor Woonenergie? Dit kunt u helemaal zelf regelen, zonder tussenkomst van WoonFriesland. Kijk op woonenergie.nl. Wateraansluitingen Voor uw wateraansluiting neemt u zelf contact op met de leverancier Vitens: vitens.nl. Doe dit zo snel mogelijk! Overige aansluitingen Aansluitingen voor televisie, telefoon en internet regelt u zelf bij een door u uitgekozen leverancier.

13 13 Verzekeringen Als verhuurder hebben wij onze woningen, woongebouwen, winkels en garages verzekerd tegen brand, storm en vliegtuigschade. Dit betekent dat alleen ons eigendom verzekerd is, en dat uw eigendom, inclusief wandbekleding e.d., niet verzekerd is tegen genoemde schade. Garantverzekering U doet er goed aan om al uw eigendommen zoals meubilair, vloerbedekking, koelkast, kleding en dergelijke te verzekeren. Dit kan bijvoorbeeld met Garantverzekering. De dienstverlening omtrent de Garantverzekering loopt via verzekeringsadviseur van Campen&Dijkstra. Voor meer informatie kijk op woonfriesland.nl en in de digitale brochure Garantverzekering. Reinigingsdiensten Elke gemeente hanteert haar eigen werkwijze als het gaat om vuilophaaldiensten en grofvuil regelingen. Deze informatie kunt u altijd via uw gemeente verkrijgen. Zet vuilniszakken en/of vuilcontainers altijd op het juiste tijdstip bij de weg. Grofvuil kunt u alleen verwijderen op de door uw gemeente aangegeven wijze! Inschrijving bij uw gemeente U bent verplicht om u onmiddellijk bij de Gemeentelijke Basisadministratie in te laten schrijven op uw nieuwe adres. Dit regelt u bij de afdeling Burgerzaken van uw gemeente, tenzij WoonFriesland aangeeft dit voor u te doen. In de gemeente Leeuwarden regelt WoonFriesland dit. Inschrijving bij de gemeente is ook van belang als u gebruik wilt maken van de huurtoeslagregeling. Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag is het een voorwaarde dat u op de eerste van de maand ingeschreven staat op het adres waarvoor u huurtoeslag aanvraagt.

14 14 Huurdersbelangenverenigingen In het werkgebied van WoonFriesland zijn twee verenigingen actief die de belangen van huurders en haar leden vertegenwoordigen. De onderstaande huurdersverenigingen vormen samen het Platform Huurders, dat regelmatig in overleg treedt met WoonFriesland. Huurdersvereniging De Bewonersraad Friesland Huurdersvereniging De Bewonersraad Friesland (HDBF) behartigt de belangen van huurders en haar leden in het bijzonder in 17 gemeenten in Friesland. HDBF heeft ruim leden. Het eerste halfjaar ontvangt u een gratis lidmaatschap. Na afloop van deze zes maanden wordt uw lidmaatschap automatisch verlengd en wordt de contributie daarvoor geïnd via uw huurbetaling. WoonFriesland draagt de contributie af aan HDBF. Wanneer u geen lid wenst te blijven, kunt u zelf opzeggen. Wijnhornsterstraat EX Leeuwarden Telefoon (058) HuurdersBelangen Vereniging Heerenveen De huurders in de gemeente Heerenveen kunnen zich richten tot de HuurdersBelangen Vereniging Heerenveen. Baronesse de Vos van Steenwijksingel KL Heerenveen Telefoon en fax (0513)

15

16 16 Wijziging huursituatie Soms vindt er een verandering plaats in uw woonsituatie. Lees hier kort meer informatie. Uitgebreide informatie kunt u nalezen op onze website. Inwoning Als er iemand bij u in komt wonen dan moet u dat doorgeven aan WoonFriesland. U doet dit via mijnwoonfriesland.nl. Als huurder blijft u verantwoordelijk voor de woning en huurbetalingen. De inwonende heeft geen recht op de woning en verlaat de woning bij huuropzegging. Als een inwonende vertrekt, geeft u dit als huurder schriftelijk door. De inwonende geeft de wijziging door bij de Gemeentelijke Basisadministratie. Medehuurderschap U bent medehuurder als u samen met de huurder het huurcontract heeft getekend. Bent u getrouwd met de huurder of bent u geregistreerd partner, dan bent u automatisch medehuurder en is ondertekening van het huurcontract niet nodig. Als medehuurder heeft u dezelfde rechten en plichten als de huurder. U bent bijvoorbeeld net als de hoofdhuurder verantwoordelijk voor de huurbetaling. Medehuurderschap aanvragen In andere situaties is het aan de verhuurder om te bepalen of u in aanmerking komt voor medehuurderschap. Er zijn bepaalde voorwaarden waar een kandidaat-medehuurder aan moet voldoen om in aanmerking te kunnen komen voor medehuurderschap. Deze voorwaarden staan uitgebreid vermeld op onze website. Een verzoek tot medehuurderschap kunt u doorgeven via mijnwoonfriesland.nl. Op onze website is verder duidelijk vermeld onder welke voorwaarden een verzoek tot medehuurderschap kan worden afgewezen door WoonFriesland. Ook vindt u daar informatie over hoe u de medehuurderschap kunt stopzetten en wat te doen voor het geval u gaat scheiden of bent gescheiden. Overlijden Af en toe krijgt WoonFriesland de trieste boodschap dat een huurder overleden is. Voor familie en vrienden een verdrietige periode. Toch zullen er enkele praktische zaken geregeld moeten worden, waaronder het opzeggen van de huur. Of juist het voortzetten ervan. Kijk voor alle benodigde informatie op onze website.

17 17 Onderverhuur WoonFriesland verhuurt haar woningen via het aanbodmodel, optiemodel en direct te huur model. Onderverhuur zorgt ervoor dat de doorstroom van huurwoningen stopt. Het is niet toegestaan om zonder onze toestemming de door u gehuurde kamers, woning of bedrijfsruimten geheel of gedeeltelijk onder te verhuren en/of in gebruik te geven aan anderen. Meer informatie hierover vindt u op onze website. Zorgeloos huren bij een kwaliteitscorporatie U huurt een woning bij WoonFriesland. Dan is het goed om te weten wat WoonFriesland doet om de kwaliteit van dienstverlening op orde te houden. WoonFriesland is lid van KWH. Dit staat voor Kwaliteitszorg Woningcorporaties Huursector. KWH begeleidt en stimuleert corporaties bij het werken aan kwaliteit. KWH ziet kwaliteit als een continue verbeterproces waarin de dienstverlening aan de klant centraal staat. KWH geeft onder andere een kwaliteitskeurmerk uit voor corporaties, het KWH-Huurlabel. Het unieke van dit label is dat de kwaliteit van dienstverlening door de ogen van de huurder wordt bekeken. Kwaliteitseisen van KWH-Huurlabel Het KWH-Huurlabel beslaat alle woondiensten die een corporatie biedt. Voor deze woondiensten zijn kwaliteitseisen gemaakt. Deze kwaliteitseisen zijn gebaseerd op algemene normen en waarden. Zoals vriendelijkheid, geduld, tijdigheid, fatsoenlijkheid, duidelijkheid, redelijkheid, respect en aanspreekbaarheid. KWH beoordeelt via metingen of de corporatie voldoet aan de kwaliteitseisen. In deze metingen geven huurders hun oordeel over de dienstverlening van de corporatie, komen anonieme bezoekers langs bij de corporatie en beoordeelt KWH tal van zaken. Een deskundige commissie bepaalt vervolgens of een corporatie het KWH-Huurlabel verdient. Bij corporaties die het KWH-Huurlabel behaald hebben, onderzoekt KWH daarna steeds opnieuw of zij de kwaliteitseisen naar hun woonconsumenten waar blijven maken. Zo blijft een corporatie de dienstverlening aan haar klanten verbeteren. Goede service Woningcorporaties beheren met elkaar vele honderdduizenden woningen. Zij hebben een uitgebreid aanbod van portiekwoningen, eengezinswoningen, galerijflats, jongeren- en ouderenwoningen in uiteenlopende prijs-en kwaliteitsklassen. Een corporatie die in het

18 18 bezit is van het KWH-Huurlabel biedt goede service. Niet alleen in de periode dat u een woning huurt, maar al vanaf het moment dat u een woning zoekt. Heeft u vragen over het KWH-Huurlabel? Neemt u dan contact op met de medewerkers van WoonFriesland. Zij kunnen u precies vertellen wat zij doen om de kwaliteit van dienstverlening te verbeteren. Niet tevreden? Wij doen altijd onze uiterste best voor u. Toch kan het gebeuren dat er iets mis gaat. We proberen dan altijd eerst samen tot een oplossing te komen via de klachtenprocedure van WoonFriesland. (Stap 1 en 2) Komen we er daarna toch samen niet uit, dan kunt u uw klacht indienen de Huurcommissie of de Klachtencommissie. Bij welke van de twee is afhankelijk van het type klacht. (Stap 3) Bent u het niet eens met de Huurcommissie of Klachtencommissie dan is de laatste stap die naar de rechter (Stap 4). In deze brochure kunt u stapsgewijs lezen wat u kunt doen als u niet tevreden bent. Klachtenprocedure WoonFriesland Stap 1 Wijkconsulent of mijnwoonfriesland.nl Als u een klacht heeft, kunt u gebruik maken van onze klachtenprocedure. U legt uw klacht altijd eerst neer bij de verantwoordelijke medewerker van de wijk waarin u uw woning huurt, of u geeft uw klacht door via mijnwoonfriesland.nl. Na ontvangst van uw klacht versturen wij u een bevestigingsbrief of -mail. Zo weet u zeker dat wij de klacht hebben ontvangen. Wij nemen uw klacht in behandeling en geven u binnen twee weken een inhoudelijke reactie. Stap 2 Manager Klant & Service Lukt het niet om tot een oplossing te komen, dan kunt u de klacht schriftelijk voorleggen aan de Manager Klant & Service van WoonFriesland. Ook hier geldt dat u na ontvangst van uw klacht een ontvangstbevestiging van ons krijgt en dat wij binnen twee weken een inhoudelijke reactie geven op uw klacht.

19 19 Stap 3 Klacht niet opgelost, wat nu? Wordt uw klacht niet naar uw tevredenheid afgehandeld binnen WoonFriesland, dan kunt u uw klacht in behandeling geven buiten WoonFriesland, bij een van twee externe en onafhankelijke organen, namelijk de Huurcommissie of de Klachtencommissie. Het zijn commissies die los staan van WoonFriesland en die elk hun eigen werkwijze hebben. Hieronder leest u voor welke klachten u een van beide commissies kunt benaderen. 3a Wanneer naar de Huurcommissie? U neemt contact op met de Huurcommissie, als u ontevreden bent over de manier waarop wij uw klacht hebben behandeld over: het onderhoud van uw woning; de huurprijs van uw woning; de servicekosten die u betaalt. Het telefoonnummer van de Huurcommissie is Het postadres is: Huurcommissie, Postbus 16495, 2500 BL in Den Haag. Aan het indienen van een klacht bij de Huurcommissie kunnen kosten verbonden zijn. Meer informatie over de huurcommissie vindt u op de website rijksoverheid.nl. 3b Wanneer naar de Klachtencommissie? U kunt een klacht bij de onafhankelijke Klachtencommissie indienen indien u voldoet aan de volgende voorwaarden: U heeft een klacht over het handelen of nalaten van medewerkers van of namens WoonFriesland en heeft de Klachtenprocedure WoonFriesland (stap 1 en stap 2) volledig doorlopen; Uw klacht gaat over uw woning of woonomgeving en is niet behandeld door de huurcommissie (zie stap 3a) of een andere (wettelijk erkende) instantie; Uw klacht heeft geen betrekking op beleid van WoonFriesland, zoals dat door het bestuur is vastgesteld en aan huurders van WoonFriesland bekend is gemaakt. Het volledige reglement van de Klachtencommissie kunt u vinden op onze internetsite. De Klachtencommissie bestaat uit drie onafhankelijke leden. Ze is bevoegd om advies te geven over geschillen die betrekking hebben op het handelen of nalaten van WoonFriesland, een van haar medewerkers of een door WoonFriesland ingeschakelde derde.

20 20 Klacht indienen Het indienen van een klacht bij de Klachtencommissie is kosteloos. U kunt zich tijdens de behandeling van de klacht door derden laten ondersteunen en vertegenwoordigen. U kunt uw klacht digitaal via het klachtenformulier of schriftelijk per brief indienen bij de Klachtencommissie, t.a.v. de secretaris, Antwoordnummer 705, 9000 VB in Grou. Informatie Na het indienen van uw klacht krijgt u een schriftelijke bevestiging dat uw klacht binnen is gekomen en ontvangt u het klachtenreglement. Deze is ook digitaal beschikbaar op woonfriesland.nl. Binnen vier weken na ontvangst van de klacht bericht de Klachtencommissie u of de klacht in behandeling wordt genomen. Van beide partijen wordt de benodigde informatie en correspondentie opgevraagd om een goed beeld van de klacht te krijgen. Hoorzitting Op basis van de informatie beoordeelt de voorzitter van de Klachtencommissie of de klacht leidt tot een hoorzitting. Als dat het geval is wordt u schriftelijk uitgenodigd voor een hoorzitting. Aanwezig daarbij zijn de leden van de Klachtencommissie, u als klager (al dan niet bijgestaan of vertegenwoordigd door een derde) en WoonFriesland. Een hoorzitting vindt in principe vanaf uur plaats in Grou, het hoofdkantoor van WoonFriesland. De gegevens die partijen hebben gezonden aan de Klachtencommissie worden aan beide partijen verstrekt, zodat beide partijen over dezelfde informatie beschikken. Vervolg en advies aan bestuur WoonFriesland Tijdens de hoorzitting worden afspraken gemaakt over het vervolg van de klachtenbehandeling. De Klachtencommissie stelt daarna indien nodig- een advies op en legt dat voor aan het bestuur van WoonFriesland. U ontvangt hiervan een kopie. Het bestuur neemt zo snel mogelijk haar besluit en deelt dit aan beide partijen mee. Het bestuur van WoonFriesland mag afwijken van het advies van de Klachtencommissie. Als dit gebeurt zal het bestuur dit, onderbouwd met redenen, aan de partijen meedelen. Stap 4 De Rechter Mocht u het niet eens zijn met het besluit van het bestuur van WoonFriesland na het indienen van uw klacht bij de Klachtencommissie of met de uitspraak van de Huurcommissie, dan kunt u een gerechtelijke procedure starten.

21

22 22 Reparatie en onderhoud In dit hoofdstuk treft u in het kort de meest belangrijke informatie aan over het onderhoud van uw woning. Wilt u meer informatie over: wie verantwoordelijk is voor welk onderhoud Onderhoud van A tot Z ; planmatig en dagelijks onderhoud; serviceabonnement; het winterklaar maken van uw woning; tips over het bijvullen of ontluchten van uw centrale verwarming, dan verwijzen wij u graag naar de brochure: Uw woning: onderhoud, techniek en veiligheid. Deze brochure zit ook in uw huurdersmap. Heeft u deze brochure niet meer? Log dan in op mijnwoonfriesland.nl, kijk op woonfriesland.nl of neem telefonisch contact met het Klant Service Centrum Altijd bereikbaar Soms gaat er iets kapot in uw woning. De ene keer moet het direct gerepareerd worden, zoals een ernstige lekkage of een verstopping. Soms kan het wel even wachten. U kunt in alle gevallen een beroep op ons doen. Wij staan dag en nacht voor u klaar. Heeft u een reparatieverzoek? Bel Geen spoed? Dan kunt u uw reparatieverzoek doorgeven via uw persoonlijke pagina mijnwoonfriesland.nl. U kunt dan zelf de reparatie inplannen. U kunt daarbij kiezen uit tijdvakken van twee uren, namelijk uur, uur, uur, uur. In het gekozen tijdvak zal met de reparatie begonnen worden. Samen verantwoordelijk Let op! Niet alle klusjes zijn voor onze rekening. Wij zijn samen met u verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning. Wie wat moet doen, is wettelijk geregeld. Het staat allemaal in de brochure Uw woning: onderhoud, techniek en veiligheid. Achterin die brochure vindt u een het overzicht Onderhoud van A-Z.

23 23 Serviceabonnement Wilt u meer gemak? Dan kunt u een Serviceabonnement huurdersonderhoud nemen. Dit kost u een gering bedrag per maand. Wij voeren dan een aantal klussen voor u uit dat u eigenlijk zelf zou moeten doen. Met dit abonnement heeft u gelijk een glasverzekering, kunt u een beroep doen op de rioolontstoppingsdienst en wordt een groot deel van het onderhoud dat onder uw verantwoordelijkheid als huurder valt, uit handen genomen. Als u het Serviceabonnement niet afneemt, zult u al deze werkzaamheden zelf moeten (laten) verrichten en betalen. Ook als u het Serviceabonnement hebt, zijn er zaken waarvoor u zelf verantwoordelijk blijft. In de brochure Uw woning Onderhoud, techniek en veiligheid kunt u lezen voor welke werkzaamheden u zelf moet zorgen en welke door WoonFriesland worden gedaan. U kunt uw serviceabonnement schriftelijk opzeggen per de eerste van de maand. Er geldt een opzegtermijn van een maand. U kunt uw opzegging van het Serviceabonnement indienen via mijnwoonfriesland.nl. Inbraakpreventie Ter voorkoming van inbraak is het zorgvuldig opbergen en beheren van uw sleutels een eerste vereiste. Doe in ieder geval geen label met uw adres en/of naam aan uw sleutels, want als u ze dan verliest, maakt u het kwaadwillende personen wel erg makkelijk. Sluit de woning altijd goed af wanneer u weggaat, niet alleen s nachts maar ook overdag. En laat geen ramen of deuren openstaan, zelfs geen bovenraampje. Bij eventuele vernieling door derden en schade ten gevolge van inbraak of een poging daartoe, moet u altijd aangifte doen bij de politie. Stuur een kopie van de aangifte naar WoonFriesland. De schade aan de woning wordt gerepareerd op kosten van WoonFriesland, tenzij de huurder of diens huisgenoten op enigerlei wijze aansprakelijk zijn, bijvoorbeeld door uitlokking of agressie. WoonFriesland wil goed wonen mogelijk maken voor al haar huurders. Hierbij is een veilige woning belangrijk. Tegen een geringe huurverhoging kunt u inbraakwerend hang- en sluitwerk op uw woning aan laten brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanbrengen van een veiligheidsslot op uw voordeur. Kijk op onze website en zoek op: Geriefsverbetering.

24 24 Schotelantennebeleid Wilt u een schotelantenne plaatsen? Wij hebben beleid voor het plaatsen van schotelantennes. In de brochure Schotelantennes vindt u hierover meer informatie. Deze is te vinden op woonfriesland.nl Gas- en gevelkachels In sommige woningen dient als hoofd- of bijverwarming een gaskachel op het rookgasafvoerkanaal aangesloten te worden. De aanschaf en het aansluiten van de gaskachel dient u zelf uit te (laten) voeren. Wij raden u aan een gaskachel aan te schaffen bij een erkende installateur en deze ook door hem te laten plaatsen. Indien u een gaskachel overneemt van de vorige huurder dan dient deze aan te kunnen tonen dat de gaskachel de laatste twee jaar is onderhouden. Bij de overname wordt verplicht een driepartijenovereenkomst gesloten tussen u als nieuwe huurder, de vorige huurder en WoonFriesland. In deze overeenkomst staan de verplichtingen en verantwoordelijkheden voor aanschaf, installatie en onderhoud duidelijk omschreven. Vraag dus altijd naar het onderhoudsrapport. Voor meer informatie: zie de brochure Uw woning: onderhoud, techniek en veiligheid. Als WoonFriesland eigenaar is van de gas- of gevelkachel, verzorgt WoonFriesland het onderhoud van de gas- of gevelkachel. Of dit voor uw woning geldt, kunt u navragen bij een medewerker van het Klant Service Centrum. Geisers en boilers In sommige woningen dient door u als huurder zelf een geiser of boiler gehuurd te worden. U kunt daarvoor zelf contact opnemen met een nutsbedrijf bij u in de buurt. Of dit voor uw woning geldt, kunt u navragen bij een medewerker van het Klant Service Centrum. Een gehuurde geiser wordt door het nutsbedrijf onderhouden. Indien de geiser of boiler van WoonFriesland is, onderhouden wij deze. Voor meer informatie kunt u de brochure: Uw woning: onderhoud, techniek en veiligheid.

Gids voor goed wonen. Alles over huren bij Stadgenoot

Gids voor goed wonen. Alles over huren bij Stadgenoot Gids voor goed wonen Alles over huren bij Stadgenoot Voorwoord 1 Beste huurder, Prettig en zorgeloos wonen. Dat wensen wij iedereen toe. Daarover gaat dit boekje. Het is de tweede, geheel herziene versie

Nadere informatie

Welkom bij Vidomes. Informatie voor huurders van Vidomes INFORMATIE OVER: huur betalen. inwonen, medehuurderschap en deelopzegging.

Welkom bij Vidomes. Informatie voor huurders van Vidomes INFORMATIE OVER: huur betalen. inwonen, medehuurderschap en deelopzegging. INFORMATIE OVER: Informatie voor huurders van Vidomes huur betalen inwonen, medehuurderschap en deelopzegging klachten melden huur opzeggen contact met Vidomes Welkom bij Vidomes WELKOM Welkom bij Vidomes!

Nadere informatie

Inleiding. Belangrijke gegevens. Algemene informatie. Huurovereenkomst. Bewonersparticipatie. Uw woning veranderen of verbouwen

Inleiding. Belangrijke gegevens. Algemene informatie. Huurovereenkomst. Bewonersparticipatie. Uw woning veranderen of verbouwen Bewonersinformatie Inleiding Belangrijke gegevens Algemene informatie Huurovereenkomst Bewonersparticipatie Uw woning veranderen of verbouwen Ontevreden over Tablis Wonen Onze huismeesters Diversen Huurovereenkomst

Nadere informatie

Huren bij Stadgenoot Hoofdstuktitel. Huren bij Stadgenoot. Gebruiksaanwijzing voor uw woning

Huren bij Stadgenoot Hoofdstuktitel. Huren bij Stadgenoot. Gebruiksaanwijzing voor uw woning Huren bij Stadgenoot Hoofdstuktitel 1 Huren bij Stadgenoot Gebruiksaanwijzing voor uw woning Huren bij Stadgenoot Voorwoord 1 Beste huurder, Stadgenoot is een grote woningcorporatie. We verhuren ruim

Nadere informatie

Huren bij WOONopMAAT juli 2009

Huren bij WOONopMAAT juli 2009 Huren bij WOONopMAAT juli 2009 Inhoud Welkom bij WOONopMAAT 2 Huur Huurovereenkomst 2 Een goede huurder zijn 2 Huurbetaling 2 Huurachterstand 3 Huurverhoging 3 Huurtoeslag 3 Huuropzegging 3 Onderhoud Onderhoudsrechten

Nadere informatie

WONINGBOUWVERENIGING REEUWIJK

WONINGBOUWVERENIGING REEUWIJK WONINGBOUWVERENIGING REEUWIJK Wat u wilt weten als u bij ons woont WONINGBOUWVERENIGING REEUWIJK Wat u wilt weten als u bij ons woont Organisatie en doelstelling Woningbouwvereniging Reeuwijk is ontstaan

Nadere informatie

Reglement Z elf A angebrachte V oorzieningen

Reglement Z elf A angebrachte V oorzieningen Reglement Z elf A angebrachte V oorzieningen Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2 Woningbouwvereniging 4 Hoofdstuk 3 Voorwaarden 5 Hoofdstuk 4 Procedure 8 Hoofdstuk 5 Overzicht ZAV s en nadere

Nadere informatie

Verhuurders brochure: Rots-Vast Groep: woningverhuur door heel Nederland p. 2

Verhuurders brochure: Rots-Vast Groep: woningverhuur door heel Nederland p. 2 erhuurders brochure: Rots-ast Groep: woningverhuur door heel Nederland p. 2 Rots-ast Groep Den aag: winnaars in woonbemiddeling p. 3 Beheer: alle gemak onder één dak p. 4 De Rots-ast Groep op internet

Nadere informatie

Huren, wat komt er bij kijken. Wegwijs in huren

Huren, wat komt er bij kijken. Wegwijs in huren Huren, wat komt er bij kijken Wegwijs in huren Huren, wat komt er Lorem ipsum dolor sit amet bij kijken Bij het huren van een woning komt het één en ander kijken. In deze brochure maken wij u wegwijs.

Nadere informatie

Acuut huren: woningverhuur door heel Nederland p. 2. Acuut huren: een veilig gevoel p. 3. Beheer: alle gemak onder één dak p. 4

Acuut huren: woningverhuur door heel Nederland p. 2. Acuut huren: een veilig gevoel p. 3. Beheer: alle gemak onder één dak p. 4 Acuut huren: woningverhuur door heel Nederland p. 2 Acuut huren: een veilig gevoel p. 3 Beheer: alle gemak onder één dak p. 4 Acuut huren op Internet p. 5 Acuut huren : de procedure in het kort p. 6 Q

Nadere informatie

algemene voorwaarden woonruimte

algemene voorwaarden woonruimte algemene voorwaarden woonruimte toepassingsbereik 1 huurovereenkomst en overige voorwaarden 5 2 appartementsrechten, huishoudelijk reglement, bewonersinformatie 5 aanvang huurovereenkomst 3 één of meerdere

Nadere informatie

Woon- en Zorgcentra Zorggroep Tangenborgh

Woon- en Zorgcentra Zorggroep Tangenborgh Woon- en Zorgcentra Zorggroep Tangenborgh 1 Versiedatum: juli 2015 2 Inleiding In deze brochure staat informatie over onze woon- en zorgcentra en de voorzieningen die worden geboden. Het eerste deel bevat

Nadere informatie

Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel

Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel Uw huis gebruikt u iedere dag. U woont en leeft er. Dat uw huis van een goede kwaliteit is, vindt u daarom vanzelfsprekend. Maar

Nadere informatie

Colofon. Deze brochure Punt van de Huur kunt u downloaden als PDF-document van www.huurverhoging.nl en op www.wswonen.nl

Colofon. Deze brochure Punt van de Huur kunt u downloaden als PDF-document van www.huurverhoging.nl en op www.wswonen.nl PUNT VAN DE HUUR 2015 Colofon Deze brochure Punt van de Huur kunt u downloaden als PDF-document van www.huurverhoging.nl en op www.wswonen.nl Tekst: Tjerk Dalhuisen Eindredactie: Helen Meesters Vormgeving:

Nadere informatie

woning kopen Alles over uw rechten en plichten als u een woning koopt, de rol van de notaris en nog veel meer.

woning kopen Alles over uw rechten en plichten als u een woning koopt, de rol van de notaris en nog veel meer. woning kopen Alles over uw rechten en plichten als u een woning koopt, de rol van de notaris en nog veel meer. Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leest u niet hoe u het huis van uw dromen vindt.

Nadere informatie

JAARGANG 17 - JUNI 2013

JAARGANG 17 - JUNI 2013 JAARGANG 17 - JUNI 2013 1 De werkzaamheden op nieuwbouwplan Het Meer zijn gestart. U gaf ons een dikke 8! APK voor woningen Voorkom een inbraak Heerlijk fietsen! 12 vragen aan wethouder Janita Tabak Op

Nadere informatie

Informatie voor bewoners en verwanten. Stuifakkers Woonzorgcentrum

Informatie voor bewoners en verwanten. Stuifakkers Woonzorgcentrum Informatie voor bewoners en verwanten Stuifakkers Woonzorgcentrum Stuifakkers woonzorgcentrum Adres: Briggemandreef 2 3235 DZ Rockanje E-mailadres: stuifakkers@catharinastichting.nl Centraal telefoonnummer:

Nadere informatie

Productvoorwaarden Nuon Stroom Actieprijs en Nuon Gas Actieprijs (Nuon Energie Actieprijs)

Productvoorwaarden Nuon Stroom Actieprijs en Nuon Gas Actieprijs (Nuon Energie Actieprijs) Stroom Nuon garandeert dat uw leveringstarieven en het vastrecht voor stroom gedurende het eerste jaar van het contract tenminste 20% lager zijn dan de Nuon-stroomtarieven bij een contract voor onbepaalde

Nadere informatie

Bijzondere voorwaarden Rechtsbijstandverzekering (Verzekeringsoverzicht)

Bijzondere voorwaarden Rechtsbijstandverzekering (Verzekeringsoverzicht) POLISVOORWAARDEN Rechtsbijstandverzekering voor particulieren Delta Lloyd Schadeverzekering NV Arnhem MODEL RE 03.2.13 D INHOUD Algemene voorwaarden Rechtsbijstandverzekering Pagina Artikel 1 Waar is deze

Nadere informatie

Werkgebieden van Yunio

Werkgebieden van Yunio Werkgebieden van Yunio Kraamzorg Jeugdgezondheidszorg Aan de tekst van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend. 1 Yunio kraamzorg bevalt beter! De uitzetlijst en de kooptips kunt u uit de brochure

Nadere informatie

uw eerste koopwoning

uw eerste koopwoning uw eerste koopwoning Waar krijgt u mee te maken? We waren al begonnen met zoeken naar een huis. En toen merkten we wat we allemaal moesten regelen. Er komt heel wat kijken bij een nieuwe woning. Vooral

Nadere informatie

Onderhoud, klussen en het serviceabonnement

Onderhoud, klussen en het serviceabonnement Natuurlijk wonen Onderhoud, klussen en het service 1 Onderhoud en klussen Een goed onderhouden woning verhoogt uw woongenot. Ook worden hiermee de meeste problemen en reparatieverzoeken voorkomen. In deze

Nadere informatie

duurzaam verbeterplan 48 portieketagewoningen Paddepoel, Groningen

duurzaam verbeterplan 48 portieketagewoningen Paddepoel, Groningen duurzaam verbeterplan 48 portieketagewoningen Paddepoel, Groningen 1 2 uw huis een comfortabel thuis! het project in vogelvlucht Lefier doet mee aan het landelijke initiatief Stroomversnelling. In dit

Nadere informatie

De Klachtencommissie voor Mitros

De Klachtencommissie voor Mitros Jaarverslag 2011 JAARVERSLAG 2011 De Klachtencommissie voor Mitros De Klachtencommissie voor Mitros Postbus 8236, 3503 RE Utrecht T (030) 880 39 10 6 juni 2012 2 Inhoudsopgave Samenvatting... 5 Inleiding...

Nadere informatie

Informatie voor Bewoners Locatie Rustoord

Informatie voor Bewoners Locatie Rustoord Informatie voor Bewoners Locatie Rustoord RUSTOORD - RUSTOORDLAAN 1-2161 GC LISSE 0252 417050 WWW.DSV-VERZORGDLEVEN.NL EDITIE APRIL 2014 INHOUDSOPGAVE 1. WOONZORGLOCATIE RUSTOORD --------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Brabantse Waard over huur opzeggen en wat daarbij komt kijken

Brabantse Waard over huur opzeggen en wat daarbij komt kijken Brabantse Waard over huur opzeggen en wat daarbij komt kijken Inhoudsopgave 3 De huur opzeggen bij Brabantse Waard 4 Uw huurwoning opleveren 5 Geldzaken rondom uw woning 5 Veelgestelde vragen van huurders

Nadere informatie

Voorwaarden voor Advies over valutatermijntransacties en valutaopties

Voorwaarden voor Advies over valutatermijntransacties en valutaopties Voorwaarden voor Advies over valutatermijntransacties en valutaopties U hebt of sluit een Overeenkomst voor Advies over valutatermijntransacties en valutaopties met Van Lanschot Bankiers. Bij deze overeenkomst

Nadere informatie

Dienstverlening particulieren. informatiegids over onze dienstverlening. specifiek voor particulieren.

Dienstverlening particulieren. informatiegids over onze dienstverlening. specifiek voor particulieren. Dienstverlening particulieren informatiegids over onze dienstverlening specifiek voor particulieren. Dienstverleningsdocument voor particulieren In dit document geven wij uitgebreide informatie over onze

Nadere informatie

DE VERENIGING VAN EIGENAREN

DE VERENIGING VAN EIGENAREN Prijs E 8,50 excl. btw DE VERENIGING VAN EIGENAREN Besturen met uw buren www.verenigingen.nl Bestuurders van een vereniging of stichting worden vaak in het diepe gegooid. U krijgt te maken met voorgangers

Nadere informatie

Gedragscode Behandeling Letselschade: versie voor slachtoffers

Gedragscode Behandeling Letselschade: versie voor slachtoffers Gedragscode Behandeling Letselschade: versie voor slachtoffers Inleiding Na een ernstig ongeval staat uw leven op zijn kop. Er is het persoonlijke leed. En dan moet er ook nog van alles worden geregeld.

Nadere informatie