+ 20 Ik ben jong, werkzoekende en potverdikkemme ik wil een job!!!!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "+ 20 Ik ben jong, werkzoekende en potverdikkemme ik wil een job!!!!"

Transcriptie

1 + 20 Ik ben jong, werkzoekende en potverdikkemme ik wil een job!!!! Doel: De jongeren bewust maken van de desastreuze gevolgen van de nieuwe maatregelen van minister Frank Vandenbroucke omtrent activering van jonge werkzoekenden + het aan den lijve ondervinden wat een lijdensweg het kan zijn om tegenwoordig als werkzoekende in orde te zijn met je papieren en een job te vinden. Aantal deelnemers: Max. 20 Tijdsduur: Anderhalf uur tot twee uur Materiaal: Ik wil een job! - doos met alle nodige werkkaarten (vijf volledige trajecten) en al het nodige materiaal voor de invulling van de standen + richtvragen nabespreking. U zorgt zelf voor zoveel mogelijk vacatures, job@kranten, tijdschriften met vacatures. Zo veel, veel, veel mogelijk want die heb je in overvloed nodig. 5 begeleiders voor bemanning standjes. Verloop (opgezet voor 20 personen): De groep wordt opgedeeld in vijf groepjes van 4 personen. Elke groep krijgt een personage met een bepaalde situatie toebedeeld. Voor elk personage is er een bepaald traject uitgestippeld. Het is de bedoeling dat elk groepje het traject van zijn personage doorloopt. Gedurende de trajecten passeert ieder groepje wel eens meermaals langs het sollicitatiebureau waar zij een opdracht moeten vervullen. Het lokaal wordt ingedeeld in verschillende bureaus: * VDAB/BGDA * RVA * CM * ACV Dienstencentrum * SOLLICITATIEkantoor: (hier liggen verschillende jobkranten, vacatures etc.). Opdracht : elk groepje moet een collage maken van de vacatures die voor hun specifieke situatie in aanmerking komen. * JIP: een tafel met brochures over je weg zoeken als jonge werkzoekende. Deze kunnen gebruikt worden om op te zoeken waar ze eventueel naartoe moeten.

2 Personages: 1) Schoolverlater met A1 diploma 2) Schoolverlater einde wachttijd en nog geen job 3) Schoolverlater en na 15 maanden nog steeds geen job 4) Werkloos na herstructureringen heeft reeds 1 jaar en half gewerkt. 5) Gestopt met middelbare studies en schoolverlater ( geen diploma) Op het einde volgt er een nabespreking over de verschillende ervaringen en worden de verschillende collages met elkaar vergeleken = 1 gespreksleider Situatie van de personages Hallo, Ik ben Ruben, 22 jaar. Ik ben net afgestudeerd. Eind juni haalde ik mijn diploma van bedrijfsbeheer A1. We zijn nu begin juli. Er is nu iets wat ik zeker niet over het hoofd mag zien Hoi, Mijn naam is Sara. Negen maand geleden studeerde ik af als sociologe. Sindsdien ben ik werkzoekende. Nu is mijn wachttijd afgelopen. Wat moet ik doen? Hello, Ik ben Willem. Ik studeerde maatschappelijk werk in Brussel. Men vertelde me dat er veel werk is in die sector, maar helaas ik heb mijn droomjob nog niet gevonden. Toen ik afstudeerde in juni begon mijn wachttijd te lopen vanaf augustus. In die negen maanden wachttijd vond ik geen werk. Ondertussen ben ik reeds 15 maanden werkloos. U begrijpt ongetwijfeld dat er nu dient controle gedaan te worden. De RVA zal nagaan of u de afgelopen tijd beschikbaar was voor de arbeidsmarkt. Dit houdt in dat u geen passende dienstbetrekking hebt geweigerd en bovendien actief bezigwas met het zoeken naar een job.

3 Hoi, Ik ben Lore, 24 jaar. Ik werkte sinds anderhalf jaar in een schooltje in Brussel. Ik gaf les in het tweede leerjaar. Omdat er te weinig inschrijvingen waren, ging men in graadklasjes werken, zodat er minder klassen waren van meer kinderen. Door deze herstructureringen kreeg ik mijn ontslag. Nu ben ik werkloos. Wat nu? Hallo, Mijn naam is Thomas. Ik ben 18 maar heb nog geen diploma. Mijn middelbare school heb ik niet afgemaakt. Schoolgaan is niets voor mij, stilzitten, altijd luisteren, Nee, ik doe liever iets met mijn handen. Ik heb altijd al iets met auto s willen doen, maar ik mocht niet naar een technische richting van mijn ouders: Eerst algemeen onderwijs, daarna kan je een stiel leren. Ik had er mijn buik vol van en heb me uitgeschreven op school. Nu wil ik op mijn eigen benen gaan staan. Ik wil een job! 1. Traject van Ruben 1) Welkom bij VDAB. Je bent nu ingeschreven als werkzoekende. We houden je zeker op de hoogte van de jobs die binnenkomen en die passen binnen jouw profiel. Als ik je een goede raad mag geven, zoek zelf ook in allerlei kranten en tijdschriften, raadpleeg de WIS-computer, Veel succes met de sollicitaties! 2) Na 9 maanden is uw wachttijd verstreken. U dient zich opnieuw in te schrijven. 3) Vanaf nu trekt u een wachtuitkering. U bent loontrekkende waardoor u verplichtingen hebt om u ook bij andere instanties in te schrijven. 4) Nu bent u ingeschreven bij de mutualiteit. We raden u echter wel aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met de instantie die bijstand verleent aan werkzoekenden. Het personeel is opgeleid om jongeren te begeleiden in de zoektocht naar een gepaste job. Ook de uitbetaling van de uitkeringen behoort tot de taken van deze instantie.

4 5) In uw situatie is het aangewezen om u regelmatig tot het sollicitatiebureau te wenden. Op deze manier zal je snel en efficiënt een gepaste job vinden. 6) Na zes maanden wachtuitkering hebt u nog steeds geen werk. U begrijpt ongetwijfeld dat er nu controle gedaan dient te worden. De RVA zal nagaan of u de afgelopen tijd beschikbaar was voor de arbeidsmarkt. Dit houdt in dat u geen passende dienstbetrekking hebt geweigerd en bovendien actief bezig bent geweest met het zoeken naar een job. Let op, je wachtuitkering/werkloosheidsuitkering kan stopgezet worden!

5 2. Traject van Sara 1) Nu bent u ingeschreven bij de mutualiteit. We raden u echter wel aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met de instantie die bijstand verleent aan werkzoekenden. Het personeel is opgeleid om jongeren te begeleiden in de zoektocht naar een gepaste job. Ook de uitbetaling van de uitkeringen behoort tot de taken van deze instantie. 2) In uw situatie is het aangewezen om u regelmatig tot het sollicitatiebureau te wenden. Op deze manier zal je snel en efficiënt een gepaste job vinden. 3) Na zes maanden wachtuitkering hebt u nog steeds geen werk. U begrijpt ongetwijfeld dat er nu dient controle gedaan te worden. De RVA zal nagaan of u de afgelopen tijd beschikbaar was voor de arbeidsmarkt. Dit houdt in dat u geen passende dienstbetrekking hebt geweigerd en bovendien actief bezigwas met het zoeken naar een job. 3. Traject van Willem 1) In uw situatie is het aangewezen om u regelmatig tot het sollicitatiebureau te wenden. Op deze manier zal je snel en efficiënt een gepaste job vinden. 2) Helaas, er zal een tweede gesprek volgen bij de RVA. Na het eerste gesprek kon je hen niet overtuigen. Steek dus een tandje bij! Volg de raad op die ze je daar meegaven. 3) U krijgt opnieuw een tweede kans om werk te vinden. Hou rekening met de afspraken en tips van de RVA. Er bestaat en instantie die je mag bijstaan vanaf het tweede gesprek. Misschien kan je daar een binnen springen? 4) In uw situatie is het aangewezen om u regelmatig tot het sollicitatiebureau te wenden. Op deze manier zal je snel en efficiënt een gepaste job vinden.

6 5) Helaas het zoeken naar werk verloopt zeer moeizaam. De RVA roept je voor de derde keer op het matje. Breng zoveel mogelijk bewijslast mee want hier hangt heel veel van af. Dit is je laatste kans Willem! 6) Dit was je laatste kans, onze excuses daarvoor. Maar na het derde en laatste gesprek met een medewerker van de RVA is er besloten om je te schorsen. Vanaf nu stoppen voor jou alle rechten op om het even welke uitkering. 4. Traject van Lore 1) U dient zich nu in te schrijven als werkzoekende. 2) Succes met de sollicitaties. 3) Hoe zit het met uw ziekteverzekering? 4) Je hebt nog steeds geen werk! Blijven zoeken! 5) Na 15 maanden bent u nog steeds werkloos. U wordt opgeroepen door de RVA. U begrijpt ongetwijfeld dat er nu dient controle gedaan te worden naar de wijze van zoeken naar een geschikte job. De RVA zal nagaan of u de afgelopen tijd beschikbaar was voor de arbeidsmarkt. Dit houdt in dat u geen passende dienstbetrekking hebt geweigerd en bovendien actief bezigwas met het zoeken naar een job.

7 5. Traject van Thomas 1) Welkom bij VDAB. Je bent nu ingeschreven als werkzoekende. We houden je zeker op de hoogte van de jobs die binnenkomen en passen binnen jouw profiel. Als ik je en goede raad mag geven, zoek zelf ook in allerlei kranten en tijdschriften, raadpleeg de WIS-computer, En veel succes met de sollicitaties! 2) Na 9 maanden is uw wachttijd verstreken. U dient zich opnieuw in te schrijven. 3) Vanaf nu trekt u een wachtuitkering. U bent nu loontrekkende waardoor u verplichtingen hebt om u ook bij andere instanties in te schrijven. Succes met je zoektocht naar een geschikte job! 4) Nu bent u ingeschreven bij de mutualiteit. We raden u echter wel aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met de instantie die bijstand verleent aan werkzoekenden. Het personeel is opgeleid om jongeren te begeleiden in de zoektocht naar een gepaste job. Ook de uitbetaling van de uitkeringen gebeurt door deze instantie. 5) In uw situatie is het aangewezen om u regelmatig tot het sollicitatiebureau te wenden. Op deze manier zal je snel en efficiënt een gepaste job vinden. 6) Na zes maanden wachtuitkering hebt u nog steeds geen werk. U begrijpt ongetwijfeld dat er nu dient controle gedaan te worden. De RVA zal nagaan of u de afgelopen tijd beschikbaar was voor de arbeidsmarkt. Dit houdt in dat u geen passende dienstbetrekking hebt geweigerd en bovendien actief bezigwas met het zoeken naar een job.

8 Begeleidersdocument VDAB Rode kaarten: Ruben Ontvangen: Kaartje 0 Meegeven: kaartje 1 U geeft Ruben een inschrijvingsformulier van de VDAB Uitleg: Ruben je gaat nu een wachttijd van 9 maanden tegemoet. Blijf niet bij de pakken zitten en begin zo snel mogelijk naar werk te zoeken Ontvangen: kaartje 2 Meegeven: kaartje 3 U geeft Ruben opnieuw een inschrijvingsformulier als werkzoekende van de VDAB Hij moet zich opnieuw inschrijven U hebt nu recht op een wachtuitkering afhankelijk van uw gezinssituatie als samenwonende - 18 j. 204,10 216,04 (verhoogde forfait) + 18 j. 325,52 347,36 (verhoogde forfait) als alleenstaande - 18 j j. 233,22 366,60 21 jaar en + 595,40 als gezinshoofd 837,98 Blauwe kaarten: Lore Ontvangen: kaartje 0 Meegeven: kaartje 1 U bent nu ingeschreven als werkzoekende. U hebt recht op een werkloosheidsuitkering. Blijf echter niet bij de pakken zitten en begin zo snel mogelijk naar werk te zoeken.

9 Groene kaarten: Thomas Ontvangen: kaartje 0 Meegeven: kaartje 1 U geeft Thomas een inschrijvingsformulier van de VDAB Uitleg: Thomas je gaat nu een wachttijd van 9 maanden tegemoet. Blijf niet bij de pakken zitten en begin zo snel mogelijk naar werk te zoeken Ontvangen: kaartje 2 Meegeven: kaartje 3 U geeft Thomas opnieuw een inschrijvingsformulier als werkzoekende van de VDAB Hij moet zich opnieuw inschrijven U hebt nu recht op een wachtuitkering afhankelijk van uw gezinssituatie als samenwonende - 18 j. 204,10 216,04 (verhoogde forfait) + 18 j. 325,52 347,36 (verhoogde forfait) als alleenstaande - 18 j j. 233,22 366,60 21 jaar en + 595,40 als gezinshoofd 837,98

10 Begeleidersdocument sollicitatiebureau Rode kaarten: Ruben Ontvangen: kaartje 1 Meegeven: kaartje 2 Opdracht: Maak een collage van vacaturen die op jou situatie van toepassing zijn, rekening houdend met je diploma s en ervaringen. Na de activiteit mag je je eigen collage voorstellen in de grote groep en vergelijken we met je collega s. Ontvangen: kaartje 5 Meegeven: kaartje 6 Werk verder aan je collage Paarse Kaarten: Sara Ontvangen: kaartje 2 Meegeven: kaartje 3 Opdracht: Maak een collage van vacaturen die op jou situatie van toepassing zijn, rekening houdend met je diploma s en ervaringen. Na de activiteit mag je je eigen collage voorstellen in de grote groep en vergelijken we met je collega s. Gele kaarten: Willem Ontvangen: kaartje 1 Meegeven: kaartje 2 Opdracht: Maak een collage van vacaturen die op jou situatie van toepassing zijn, rekening houdend met je diploma s en ervaringen. Na de activiteit mag je je eigen collage voorstellen in de grote groep en vergelijken we met je collega s. Ontvangen: kaartje 4 Meegeven: kaartje 5 Werk verder aan je collage Blauwe kaarten: Lore Ontvangen: kaartje 1 Meegeven: kaartje 2 Opdracht: Maak een collage van vacaturen die op jou situatie van toepassing zijn, rekening houdend met je diploma s en ervaringen. Na de activiteit mag je je eigen collage voorstellen in de grote groep en vergelijken we met je collega s.

11 Ontvangen: kaartje 3 Meegeven: kaartje 4 Werk verder aan je collage Groene kaarten: Thomas Ontvangen: kaartje 1 Meegeven: kaartje 2 Opdracht: Maak een collage van vacaturen die op jou situatie van toepassing zijn, rekening houdend met je diploma s en ervaringen. Na de activiteit mag je je eigen collage voorstellen in de grote groep en vergelijken we met je collega s. Ontvangen: kaartje 5 Meegeven: kaartje 6 Werk verder aan je collage

12 Begeleidersdocument CM Rode kaarten: Ruben Ontvangen: kaartje 3 Meegeven: kaartje 4 Ruben wordt ingeschreven in de CM met inschrijvingsformulier Uitleg: Vanaf nu ben je in orde met je ziekteverzekering. Je zal een inschrijvingsboekje, gele klevers en een eigen SIS - Kaart ontvangen. Dit betekent dat je bij iedere geneeskundige consultatie of ingreep een groot deel van je betaalde som terug kan krijgen. Paarse kaarten: Sara Ontvangen: kaartje 0 Meegeven: kaartje 1 Sara wordt ingeschreven in de CM met inschrijvingsformulier Uitleg: Vanaf nu ben je in orde met je ziekteverzekering. Je zal een inschrijvingsboekje, gele klevers en een eigen SIS - Kaart ontvangen. Dit betekent dat je bij iedere geneeskundige consultatie of ingreep een groot deel van je betaalde som terug kan krijgen. Blauwe kaarten: Lore Ontvangen: kaartje 2 Meegeven: kaartje 3 Lore wordt ingeschreven in de CM met inschrijvingsformulier Uitleg: Vanaf nu ben je in orde met je ziekteverzekering. Je zal een inschrijvingsboekje, gele klevers en een eigen SIS - Kaart ontvangen. Dit betekent dat je bij iedere geneeskundige consultatie of ingreep een groot deel van je betaalde som terug kan krijgen. Groene kaarten: Thomas Ontvangen: kaartje 3 Meegeven: kaartje 4 Thomas wordt ingeschreven in de CM met inschrijvingsformulier Uitleg: Vanaf nu ben je in orde met je ziekteverzekering. Je zal een inschrijvingsboekje, gele klevers en een eigen SIS - Kaart ontvangen. Dit betekent dat je bij iedere geneeskundige consultatie of ingreep een groot deel van je betaalde som terug kan krijgen.

13 Begeleidersdocument ACV Rode kaarten: Ruben Ontvangen: kaartje 4 Meegeven: kaartje 5 Ruben wordt ingeschreven bij het ACV via het inschrijvingsformulier. Je bent nu lid van de vakbond. Wij gaan voor u een werkloosheidsdossier opmaken en dit doorsturen naar de RVA. Wij zullen er ook voor zorgen dat je je wachtuitkering uitbetaald krijgt. Daarnaast kan jij, indien je dit wenst, je ook inzetten als vakbondsmilitant. Dit is echter op vrijwillige basis maar het kan je de kans geven om mensen die in dezelfde situatie zitten helpen en proberen een verschil te maken voor arbeiders en werklozen. Een goede raad die we nu kunnen geven is door te gaan met solliciteren. Dat is heel belangrijk want de RVA kan je op de hielen zitten. Paarse kaarten: Sara Ontvangen: kaartje 1 Meegeven: kaartje 2 Sara wordt ingeschreven bij het ACV via het inschrijvingsformulier. Je bent nu lid van de vakbond. Wij gaan voor u een werkloosheidsdossier opmaken en dit doorsturen naar de RVA. Wij zullen er ook voor zorgen dat je je wachtuitkering uitbetaald krijgt. Daarnaast kan jij, indien je dit wenst, je ook inzetten als vakbondsmilitant. Dit is echter op vrijwillige basis maar het kan je de kans geven om mensen die in dezelfde situatie zitten helpen en proberen een verschil te maken voor arbeiders en werklozen. Een goede raad die we nu kunnen geven is door te gaan met solliciteren. Dat is heel belangrijk want de RVA kan je op de hielen zitten. Gele kaarten: Willem Ontvangen: kaartje 3 Meegeven: kaartje 4 Goedendag Willem, indien je lid bent van het ACV kunnen wij u inderdaad bijstaan vanaf het tweede gesprek bij de RVA. Wij kunnen wel enkel en alleen optreden als getuige en niet als advocaat. Maar wij kunnen u wel mee ondersteunen en mee verdedigen. Wij kunnen u ook bijstaan in het zoeken naar een job. Dit wil zeggen dat wij u een intensieve sollicitatiecursus kunnen aanbieden en u helpen wegwijs te maken in het doolhof van de arbeidsmarkt en het zoeken naar een geschikte job. Indien u onze hulp wenst moeten wij wel eens even, samen met u, uw reeds afgelegde traject naar het zoeken van een job en inspanningen overlopen en het tweede gesprek voorbereiden.

14 Groene kaarten: Thomas Ontvangen: kaartje 4 Meegeven: kaartje 5 Thomas wordt ingeschreven bij het ACV via het inschrijvingsformulier. Je bent nu lid van de vakbond. Wij gaan voor u een werkloosheidsdossier opmaken en dit doorsturen naar de RVA. Wij zullen er ook voor zorgen dat je je wachtuitkering uitbetaald krijgt. Daarnaast kan jij, indien je dit wenst, je ook inzetten als vakbondsmilitant. Dit is echter op vrijwillige basis maar het kan je de kans geven om mensen die in dezelfde situatie zitten helpen en proberen een verschil te maken voor arbeiders en werklozen. Een goede raad die we nu kunnen geven is door te gaan met solliciteren. Dat is heel belangrijk want de RVA kan je op de hielen zitten.

15 Begeleidersdocument RVA Rode kaarten: Ruben Ontvangen: kaartje 6 Je mag Ruben na gesprek meedelen dat hij een positieve beoordeling krijgt. Goedendag meneer Ruben, u bent nu reeds 15 maanden werkloos en werkzoekende sinds u van school af bent. Kan u even vertellen welke inspanningen u in deze maanden geleverd hebt. Graag zouden wij ook zoveel mogelijk bewijzen zien want volgens onze navraag bij de VDAB bent u toch niet erg actief geweest en hebt u toch een aantal vacatures van hen genegeerd. Paarse kaarten: Sara Ontvangen: kaartje 3 Je mag Sara na gesprek meedelen dat zij een positieve beoordeling krijgt. Goedendag mevrouw Sara, u bent nu reeds 15 maanden werkloos en werkzoekende sinds u van school af bent. Kan u even vertellen welke inspanningen u in deze maanden geleverd hebt. Graag zouden wij ook zoveel mogelijk bewijzen zien want volgens onze navraag bij de VDAB bent u toch niet erg actief geweest en hebt u toch een aantal vacatures van hen genegeerd. Gele kaarten: Willem Ontvangen: kaartje 0 Meegeven kaartje 1 Goedendag meneer Willem, u bent nu reeds 15 maanden werkloos en werkzoekende sinds u van school af bent. Kan u even vertellen welke inspanningen u in deze maanden geleverd hebt. Graag zouden wij ook zoveel mogelijk bewijzen zien want volgens onze navraag bij de VDAB bent u toch niet erg actief geweest en hebt u toch een aantal vacatures van hen genegeerd. Ontvangen: kaartje 2 Meegeven: kaartje 3 Beste meneer Willem uw tweede gesprek was voor ons nog niet voldoende. Wij zullen een aantal afspraken maken die wij zullen noteren in een overeenkomst. U zal ten tijde opgeroepen worden voor een derde gesprek. U zal tegen dan moeten voldoen aan de gemaakte afspraken. Indien dit niet kan dan zullen wij u moeten schorsen. Overeenkomst: U gaat minstens één keer per week solliciteren en u heeft hiervan bewijzen.

16 U blijft actief verder zoeken naar een job. U weigert geen enkele aanbieding meer van interim - bureaus of VDAB. Ontvangen: kaartje 5 Meegeven: kaartje 6 Nogmaals een goedendag meneer Willem. Hopelijk is dit voor u derde keer, goede keer. Vertel maar eens wat je de voorbije vier maand hebt gepresteerd? Dankjewel meneer Willem, dit is onze mededeling (geef hem kaartje 6). Het spijt ons. Een goede dag nog.

De opvolging van je zoektocht naar werk

De opvolging van je zoektocht naar werk De opvolging van je zoektocht naar werk Klassieke procedure > Hoe vermijd je sancties? > Wat moet je doen? > Vraag de nodige informatie! www.aclvb.be Als werkloze heb je een aantal verplichtingen. Zo moet

Nadere informatie

Welkom! Je stopt met school en je hebt nog geen werk. Wat Nu? 24-4-2014. Transitietraject. Wie zijn wij? Verloop info

Welkom! Je stopt met school en je hebt nog geen werk. Wat Nu? 24-4-2014. Transitietraject. Wie zijn wij? Verloop info Welkom! Wie zijn wij? Verloop info Afgestudeerd, en nu? Info over onze dienst GTB Info over de ondersteuningsmaatregelen vanuit de VDAB Vragen? Heb je goed nagedacht over je beslissing? Je stopt met school

Nadere informatie

Afgestudeerd. en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job

Afgestudeerd. en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job Afgestudeerd en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job Alles over afstuderen Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg www.werk.belgië.be VDAB (Vlaanderen) voor kantoren

Nadere informatie

Afgestudeerd. en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job

Afgestudeerd. en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job Afgestudeerd en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job Alles over afstuderen Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg www.werk.belgie.be VDAB (Vlaanderen) voor kantoren

Nadere informatie

Ik verlaat de school wat nu?

Ik verlaat de school wat nu? Ik verlaat de school wat nu? Je hebt geen werk? Schrijf je in bij de VDAB: Hoe? Via de website www.vdab.be Via het gratis nummer 0800/ 30 700 Via een kantoor in de buurt Wanneer? Voor 1 augustus Als je

Nadere informatie

Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst!

Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst! Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst! Je gaat op zoek naar werk Je bent nog een tijdje werkzoekend Je vindt werk Je wordt ziek Wat met vakantiewerk? Schrijf je in

Nadere informatie

Werkloosheidsuitkeringen

Werkloosheidsuitkeringen je rechten op zak Werkloosheidsuitkeringen Het bedrag van je werkloosheidsuitkering wordt berekend op basis van je laatst verdiende loon en je gezinstoestand. De hoogte van de uitkering is ook afhankelijk

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk. Wie kan er op jou rekenen?

Vrijwilligerswerk. Wie kan er op jou rekenen? Vrijwilligerswerk Wie kan er op jou rekenen? Alles over vrijwilligerswerk Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk tel. 03 218 59 01 www.vrijwilligersweb.be www.vrijwilligerswetgeving.be Provinciale Steunpunten

Nadere informatie

WOORDZOEKER. ABVV Socialistische vakbond. ACV Christelijke vakbond. ACLVB Liberale vakbond

WOORDZOEKER. ABVV Socialistische vakbond. ACV Christelijke vakbond. ACLVB Liberale vakbond WOORDZOEKER Spel Alle kaarten worden omgekeerd op de tafel gelegd. De leerlingen mogen beurtelings twee kaartjes omdraaien. Als ze twee kaarten hebben die bij elkaar horen mogen ze deze kaarten houden.

Nadere informatie

Studiefinanciering van de Vlaamse overheid?

Studiefinanciering van de Vlaamse overheid? ??! Je hebt je diploma op zak. Wellicht heb je al nagedacht over je toekomst: waar wil je naartoe? Wil je meteen je diploma verzilveren op de arbeidsmarkt? Of wil je liever nog als student door het leven

Nadere informatie

2011 Gedaan met studeren?

2011 Gedaan met studeren? Gedaan met studeren? 2011 Ik schrijf mij in als werkzoekende Ik ben geen student meer en ik zoek werk. Ik woon in het Brusselse Gewest. Het eerste wat je moet doen, is je inschrijven als werkzoekende bij

Nadere informatie

Geen boeken meer. Je verlaat de school Werkloos of werken?

Geen boeken meer. Je verlaat de school Werkloos of werken? Afgestudeerd en nu? Afgestudeerd en nu? Eerst en vooral een feestje, want dat heb je verdiend! En dan ga je nadenken over je toekomst en dan komen de vragen. Hoe dan ook er zijn een aantal zaken waar je

Nadere informatie

Inschrijving bij de VDAB

Inschrijving bij de VDAB school verlater Je hebt besloten dat de tijd van studeren voorbij is. Misschien ben je opgelucht. Maar wellicht sta je voor nieuwe verantwoordelijkheden. Voor een eigen inkomen zorgen bijvoorbeeld. Daarvoor

Nadere informatie

WIJ en jij Wet investeren in jongeren

WIJ en jij Wet investeren in jongeren Ik heb een WW-uitkering. Krijg ik een werkleeraanbod? Je krijgt pas een werkleeraanbod als je WW-uitkering is afgelopen. Zolang je een WW-uitkering krijgt, geldt voor jou de sollicitatie- en reintegratieplicht

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Aflevering 2: Solliciteren

Aflevering 2: Solliciteren Aflevering 2: Solliciteren Vragen vooraf: Heb je wel eens gesolliciteerd naar een baan? Hoe deed je dat? Heb je een curriculum vitae? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud: Milouska en Bayu kijken hoe je kunt

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Wet WIJ

Veelgestelde vragen Wet WIJ Veelgestelde vragen Wet WIJ Wat is de WIJ? WIJ staat voor Wet investeren in jongeren (WIJ). Deze nieuwe wet gaat in per 1 oktober 2009 en moet ervoor zorgen dat alle jongeren tot 27 jaar een opleiding

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD "CONTROLE OP HET ACTIEF ZOEKEN NAAR WERK" Welke werklozen worden door de RVA opgeroepen?

INFORMATIEBLAD CONTROLE OP HET ACTIEF ZOEKEN NAAR WERK Welke werklozen worden door de RVA opgeroepen? INFORMATIEBLAD "CONTROLE OP HET ACTIEF ZOEKEN NAAR WERK" Welke werklozen worden door de RVA opgeroepen? Elkeen die werkloosheidsuitkeringen ontvangt en jonger is dan 55 jaar 1 kan in principe onder de

Nadere informatie

START OCMW ABVV ACLVB

START OCMW ABVV ACLVB WOORDENDOMINO Spel Elke leerling krijgt evenveel kaartjes. De leerling met start legt de beginkaart op tafel. Wie bij het woord op de dominokaart het juiste logo kan aanleggen mag verder spelen. Hij/zij

Nadere informatie

focus op de activering van het zoekgedrag naar werk van de jongeren tijdens de beroepsinschakelingstijd

focus op de activering van het zoekgedrag naar werk van de jongeren tijdens de beroepsinschakelingstijd focus op de activering van het zoekgedrag naar werk van de jongeren tijdens de beroepsinschakelingstijd Deze brochure belangt u aan indien u zich na het einde van uw studies hebt ingeschreven als werkzoekende

Nadere informatie

SPOT EEN JOB! Vacatures zoeken. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

SPOT EEN JOB! Vacatures zoeken. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS SPOT EEN JOB! Wie zoekt die vindt! Er zijn veel manieren om vacatures te vinden. In dit lespakket worden de jongeren aan het werk gezet om via verschillende kanalen vacatures te vinden: kranten, internet,

Nadere informatie

Routeplanner voor jong talent

Routeplanner voor jong talent Routeplanner voor jong talent HOE GERAAK JE VAN DE SCHOOL NAAR JE EERSTE JOB? Afstuderen, werk zoeken en vinden, je eerste loon, een nieuwe stap in je leven Maar! Er komt heel wat bij kijken. Je sociaal

Nadere informatie

??! Bij wie kun je terecht? Aan de slag. Take a break?

??! Bij wie kun je terecht? Aan de slag. Take a break? Aan de slag Als je werkt worden je rechten en plichten vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. Deze overeenkomst kan verschillende vormen aannemen en leg je schriftelijk vast. Lees je contract steeds aandachtig

Nadere informatie

Spel Nabespreking Begrippen voor de leerkracht

Spel Nabespreking Begrippen voor de leerkracht MEMORY Spel Alle kaarten worden omgekeerd op de tafel gelegd. De leerlingen mogen beurtelings twee kaartjes omdraaien. Als ze twee kaarten hebben die bij elkaar horen mogen ze deze kaarten houden. Wie

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Hieronder vind je een lesvoorbereiding voor twee lesuren rond lichaamsbeeld bij kinderen van 10 tot 12 jaar. Het bevat verschillende

Nadere informatie

Medley 5: Liefde is over medley

Medley 5: Liefde is over medley Medley 5: Liefde is over medley Waarom krijg ik geen gehoor John Lamers Waarom krijg ik geen gehoor Als ik je bel Jij bent maar in gesprek Ik kreeg de kous op mijn kop Daarom bel ik op Ik wil je spreken

Nadere informatie

Tineke Boudewijns VERSTAG

Tineke Boudewijns VERSTAG Tineke Boudewijns VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen

Nadere informatie

Wet investeren in jongeren (WIJ)

Wet investeren in jongeren (WIJ) Wet investeren in jongeren (WIJ) WIJ staat voor Wet investeren in jongeren (WIJ). Dit is een nieuwe wet die ervoor moet zorgen dat alle jongeren tot 27 jaar een opleiding volgen of werken. Wat is de WIJ?

Nadere informatie

Agenda van vanavond!

Agenda van vanavond! 1 Agenda van vanavond! Welkom + Statusoverzicht! Communicatie: RTL Nieuws Weekblad van Dongen Persoonlijke ervaringen: John de Jager Uitkomsten enquête + uitwerken thema s (werkgroepen) Dialoog + terugkoppeling

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

JOB MARKETING. How to create a killer cv and cover letter. Jelle Verdoodt @Sportcareers

JOB MARKETING. How to create a killer cv and cover letter. Jelle Verdoodt @Sportcareers JOB MARKETING How to create a killer cv and cover letter Agenda 1. Voorstelling 2. Hoe past je cv en motivatiebrief in jullie zoektocht naar een job? 3. Hoe creëer je een killer cv? 4. Hoe zorg je dat

Nadere informatie

School gedaan? Wat nu?

School gedaan? Wat nu? School gedaan? Wat nu? ACLVB Jongeren Eindelijk! Je verlaat de schoolbanken en je besluit om op zoek te gaan naar werk. Maar wat moet je nu allemaal in orde brengen? Wat is de eerste stap? Het allerbelangrijkste

Nadere informatie

FOCUS op. de activering van het zoekgedrag naar werk van werkzoekenden met een werkloosheidsuitkering

FOCUS op. de activering van het zoekgedrag naar werk van werkzoekenden met een werkloosheidsuitkering FOCUS op de activering van het zoekgedrag naar werk van werkzoekenden met een werkloosheidsuitkering De activering van het zoekgedrag naar werk is het geheel van acties dat de RVA onderneemt om de inspanningen

Nadere informatie

opleiding werkloosheid rechten arbeidskaart loon syndicaten Werk en opleiding Santé arbeidsovereenkomst werk zoeken gelijkschakeling van diploma s

opleiding werkloosheid rechten arbeidskaart loon syndicaten Werk en opleiding Santé arbeidsovereenkomst werk zoeken gelijkschakeling van diploma s rechten arbeidskaart arbeidsovereenkomst werk zoeken opleiding zelfstandige werkloosheid gelijkschakeling van diploma s loon syndicaten Werk en opleiding Santé Door te werken kan je jezelf en je familie

Nadere informatie

Publiekstekst Wet investeren in jongeren

Publiekstekst Wet investeren in jongeren Publiekstekst Wet investeren in jongeren Juni 2009 Deze publicatie is gemaakt door Stimulansz in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Stimulansz spreekt haar dank uit aan alle

Nadere informatie

FINANCIEEL REFERENTIEKADER: BEHANDELING VAN LEEFLOONDOSSIERS

FINANCIEEL REFERENTIEKADER: BEHANDELING VAN LEEFLOONDOSSIERS FINANCIEEL REFERENTIEKADER: BEHANDELING VAN LEEFLOONDOSSIERS INLEIDING Onderstaande tekst betreft het beleid met voorwaarden omtrent de toekenning van recht op maatschappelijke integratie (leefloon). Hierbij

Nadere informatie

het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON

het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON HET RECHT OP EEN LEEFLOON in twaalf stappen... Een leefloon, wat is dat? Wanneer krijg ik het leefloon? Waar moet ik het leefloon aanvragen? Wat zal er na de

Nadere informatie

WIJ BESLISSEN MEE: KINDEREN EN INSPRAAK

WIJ BESLISSEN MEE: KINDEREN EN INSPRAAK WIJ BESLISSEN MEE: KINDEREN EN INSPRAAK VOORBESPREKING Een kinderreglement Kinderen laten nadenken over de rechten van het kind. Verzamel samen met de kinderen materiaal uit de media waarin kinderen betrokken

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Lesbrief thema: Identiteit

Lesbrief thema: Identiteit Lesbrief na Loser! Lesbrief thema: Identiteit Deze lesbrief is onderdeel van het na programma van de voorstelling Loser! van Theaterhart. Deze begeleidende brief is voor het thema: identiteit en hoort

Nadere informatie

niet enkel samenwonenden, maar ook gezinshoofden en alleenstaanden zullen na een bepaalde periode nog slechts een minimumuitkering ontvangen

niet enkel samenwonenden, maar ook gezinshoofden en alleenstaanden zullen na een bepaalde periode nog slechts een minimumuitkering ontvangen Nummer 28/2012 vrijdag 2 november 2012 De nieuwe regels werkloosuitkeringen Wat en hoe De versnelde degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen treedt in werking op 1 november 2012. Wat betekent dit?

Nadere informatie

De leerkracht voorziet papier, enveloppes en eventueel materiaal om de enveloppes te versieren.

De leerkracht voorziet papier, enveloppes en eventueel materiaal om de enveloppes te versieren. LESFICHE - Brief van de getuige Lesonderwerp De leerlingen schrijven een brief aan zichzelf om te openen op het moment dat ze hun rijbewijs behalen. Ze houden de brief zelf bij of geven hem aan hun ouders

Nadere informatie

Scriptie over Personal Branding en Netwerking

Scriptie over Personal Branding en Netwerking Scriptie over Personal Branding en Netwerking 1e versie - 16 november 2012 Jana Vandromme Promotor: Hannelore Van Den Abeele 1. Inhoudstafel 1. Inhoudstafel 2. Onderzoeksvragen 2.1 Onderzoeksvraag 1 2.2

Nadere informatie

Heb je iets vergeten? Vraag aan je collega of hij je kan helpen.

Heb je iets vergeten? Vraag aan je collega of hij je kan helpen. VERGETEN! Heb je iets vergeten? Vraag aan je collega of hij je kan helpen. Wat moet je doen? 1. Deze activiteit doe je in een groepje van 4 à 5 studenten. Je speelt een kwartetspel. Lees de instructies

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Onderzoek Jobat: Ontslag

Onderzoek Jobat: Ontslag Onderzoek Jobat: Ontslag Enquête afgenomen tussen 26 december 28 en 5 januari 29 bij de lezers/abonnees van Jobat.be Jobat Kort Jobat Express Respondenten: 71 lezers die ooit al eens door hun werkgever

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

De meest gestelde sollicitatievragen

De meest gestelde sollicitatievragen De meest gestelde sollicitatievragen Vertel eens iets meer over jezelf? Wat kan je vermelden: Naam Woonplaats Studies Werkervaring Motivatie Positieve eigenschappen Gebruik eventueel je cv als leidraad

Nadere informatie

De viool en de gitaar en de dwarsfluit.

De viool en de gitaar en de dwarsfluit. De viool en de gitaar en de dwarsfluit. Er was is een vrouw die had een familie. De familie heette de viool. Ze had 2 baby violen en 2 zussen en 1 moeder en vader.,maar toen ze bij ons kwamen was pa niet

Nadere informatie

Les 4: Les conversatie + grammatica Nederlands Conversatie Les 2 A-klas

Les 4: Les conversatie + grammatica Nederlands Conversatie Les 2 A-klas Les 4: Les conversatie + grammatica Nederlands Conversatie Les 2 A-klas Leraar: Dag Jef. Jef: Dag mevrouw. Hoe gaat het met u? Leraar: Goed, dank je. En met jou? Jef: Ook goed. ----------- Mark: Hallo

Nadere informatie

Help mee aan uw veilige behandeling

Help mee aan uw veilige behandeling Kwaliteitszorg Help mee aan uw veilige behandeling A. Informeer je arts en de andere zorgverleners Dat mag ik zeker niet vergeten! Bereid je goed voor op elk gesprek met je zorgverleners. Noteer wat je

Nadere informatie

HOEVEEL MOET IK BETALEN?

HOEVEEL MOET IK BETALEN? HOEVEEL MOET IK BETALEN? Hoeveel kost een cursus? Het antwoord is niet altijd gemakkelijk. In veel scholen is er een comple systeem met verschillende tarieven. Wat moet je doen? 1. Maak de woordenschatoefeningen

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk Thema Op zoek naar werk Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Inleiding Deze les gaat verder over het zoeken naar werk. De vrouw,, gaat weer naar de winkel om over werk te praten. Ze wil de manager

Nadere informatie

jij en de WIJ de Wet investeren in jongeren voor iedereen tot 27 jaar

jij en de WIJ de Wet investeren in jongeren voor iedereen tot 27 jaar jij en de WIJ de Wet investeren in jongeren voor iedereen tot 27 jaar jij en de WIJ Je hebt je gemeld bij het Werkplein. Misschien omdat je geen of te weinig werk hebt of geen inkomen hebt. Als je jonger

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk. Wie kan er op jou rekenen?

Vrijwilligerswerk. Wie kan er op jou rekenen? Vrijwilligerswerk Wie kan er op jou rekenen? Alles over vrijwilligerswerk Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw tel. 03 218 59 01 www.vlaanderenvrijwilligt.be www.vrijwilligerswerk.be Het Punt Brussel

Nadere informatie

focus op Activa voor 30-minners RSZ

focus op Activa voor 30-minners RSZ focus op Activa voor 30-minners RSZ Jonger dan 30 en o Verhoog je kansen op de arbeidsmarkt! Ben je jonger dan 30 jaar, al minstens een half jaar ingeschreven als werkzoekende en heb je geen diploma hoger

Nadere informatie

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma BE HAPPY 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma Alle rechten voorbehouden. Geen deel van dit boek mag worden gereproduceerd op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

Waarom volgen mensen avondschool?

Waarom volgen mensen avondschool? Waarom volgen mensen avondschool? Dagonderwijs is niets voor jou, want je werkt, je wil werken, je gezondheid laat het niet toe? Er kunnen veel redenen zijn waarom je wil studeren volgens een ritme dat

Nadere informatie

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf.

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Les 1 Werk en inkomen (1) Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Evert en Monica -2 Rijbewijs Monica is jarig.

Nadere informatie

http://toelatingsexamen.110mb.com

http://toelatingsexamen.110mb.com Arts-patiëntgesprek Dit onderdeel bestaat uit meerkeuzevragen met 4 antwoordmogelijkheden, waarvan je er meestal al meteen 2 kan elimineren omdat ze te extreem zijn. Je moet eigenlijk op je gevoel afgaan

Nadere informatie

Jan de Laat OVERSTAG

Jan de Laat OVERSTAG Jan de Laat VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen van teksten

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Thema Op zoek naar werk Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Inleiding Deze les gaat verder over het zoeken naar werk. De vrouw,, gaat weer naar de winkel om over werk te praten. Ze wil de manager

Nadere informatie

in het midden Dit ben ik - maxx! computer tomografie voor kinderen.

in het midden Dit ben ik - maxx! computer tomografie voor kinderen. in het midden Dit ben ik - maxx! computer tomografie voor kinderen. 1 onze dank aan: Prof. Dr. Brigitte Stöver, Chariteé University Hospital Berlin, Germany, voor de wetenschappelijke en medische supervisie

Nadere informatie

U schrijft ook dat wij Belgen bang zijn voor elkaar. Hoezo?

U schrijft ook dat wij Belgen bang zijn voor elkaar. Hoezo? Wablieft praat met Paul Verhaeghe De maatschappij maakt mensen ziek Materieel hebben we het nog nooit zo goed gehad. De meesten van ons hebben een inkomen, een dak boven ons hoofd Toch voelen veel mensen

Nadere informatie

Zelfstandig ondernemer? Heb jij goed nagedacht over arbeidsongeschiktheid?

Zelfstandig ondernemer? Heb jij goed nagedacht over arbeidsongeschiktheid? Zelfstandig ondernemer? Heb jij goed nagedacht over arbeidsongeschiktheid? Nederland telt bijna een miljoen zelfstandige ondernemers. Ieder jaar komen er 80.000 starters bij. Een eigen bedrijf biedt veel

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

INFORMATIEDOCUMENT "UITKERINGSAANVRAAG ALS SCHOOLVERLATER"

INFORMATIEDOCUMENT UITKERINGSAANVRAAG ALS SCHOOLVERLATER INFORMATIEDOCUMENT "UITKERINGSAANVRAAG ALS SCHOOLVERLATER" (met een controlekaart C3A) Dit informatiedocument biedt u een overzicht van uw rechten en plichten en van de belangrijkste zaken die u als werkloze

Nadere informatie

De loopbaanchecklist

De loopbaanchecklist De loopbaanchecklist Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop je jouw loopbaan stuurt. Bij het beantwoorden van de vragen gaat het niet direct om andere banen, je

Nadere informatie

de vdab je hele loopbaan lang. De VDAB steunt je op elk moment.

de vdab je hele loopbaan lang. De VDAB steunt je op elk moment. de vdab je hele loopbaan lang. De VDAB steunt je op elk moment. De VDAB je hele loopbaan lang. Je hele loopbaan bij één en dezelfde werkgever? Dat is verleden tijd. Vandaag verander je tijdens je loopbaan

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk leven

Voorstelling Onafhankelijk leven Voorstelling Onafhankelijk leven Inhoudsopgave 1. Wat is Onafhankelijk leven?... 3 2. Waarom is Onafhankelijk Leven belangrijk?... 4 3.1. Met een persoonlijk assistentie budget (PAB) kan je onafhankelijk

Nadere informatie

Interim als opstap voor. Young Graduates. Régis Birgel Jobat Career Launch 27/03/2013

Interim als opstap voor. Young Graduates. Régis Birgel Jobat Career Launch 27/03/2013 Interim als opstap voor Young Graduates. Régis Birgel Jobat Career Launch 27/03/2013 AGENDA 1. De arbeidsmarkt in cijfers. 2. Wat is uitzendarbeid? 3. Wanneer doen bedrijven beroep op een uitzendkracht?

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B2 nr. 3)

Luisteren: muziek (B2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Jobbank Zuiddag 2012. Handleiding voor leerlingen

Jobbank Zuiddag 2012. Handleiding voor leerlingen Jobbank Zuiddag 2012 Handleiding voor leerlingen Inhoudstafel Account aanmaken Job zoeken in de jobbank Je wordt aanvaard voor een job Post je job op Facebook Je wordt geweigerd voor een job Een werkgever

Nadere informatie

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Onze gemeentevisie GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Wij zijn gemeente van Jezus Christus die hem leren kennen, volgen en verkondigen. G K V - V Thematekst met gebaren: Sleutelvers: God

Nadere informatie

SPOT EEN JOB! Op bezoek bij een interimkantoor. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

SPOT EEN JOB! Op bezoek bij een interimkantoor. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS SPOT EEN JOB! Wie zoekt die vindt! Er zijn veel manieren om vacatures te vinden. In dit lespakket worden de jongeren aan het werk gezet om via verschillende kanalen vacatures te vinden: kranten, internet,

Nadere informatie

Kanker en erfelijkheid Hoe vertel ik het mijn familie?

Kanker en erfelijkheid Hoe vertel ik het mijn familie? Kanker en erfelijkheid Hoe vertel ik het mijn familie? Verzekeren en erfelijkheid 1 Heb je een aanleg voor kanker? Dan kunnen sommige familieleden de aanleg voor de ziekte ook hebben. Het is belangrijk

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKESTAGE

MAATSCHAPPELIJKESTAGE MAATSCHAPPELIJKESTAGE schooljaar 015-016 voor leerlingen uit het derde leerjaar. Contactpersoon Maatschappelijke stage: dhr./mevr... Telefoonnummer: Contactpersoon Zwin College, mevr. H. Roodbeen 0117-454555,

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e

D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e T e k s t e n i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e 4 D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e Welke webpagina s heb je nodig? De homepagina, deze noem je Home Blog Diensten of producten Salespage

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden.

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden. VOORBEELD DE KLAS ALS TEAM (LEERLINGENBOEK) INHOUDSOPGAVE Instructie voor leerlingen.. 5 Gebruik van de lesbrieven. 6 Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7 Wat wil je zijn en worden. 11 Wat wil je zijn

Nadere informatie

Commissievergadering Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Innovatie en Wetenschapsbeleid

Commissievergadering Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Innovatie en Wetenschapsbeleid vergadering C104 zittingsjaar 2014-2015 Woordelijk Verslag Commissievergadering Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Innovatie en Wetenschapsbeleid van 29 januari 2015 2 Commissievergadering

Nadere informatie

Infoblad RVA. Onderwerp. Datum. November 2002. Copyright and disclaimer

Infoblad RVA. Onderwerp. Datum. November 2002. Copyright and disclaimer Infoblad RVA Onderwerp Wat is de invloed van een zelfstandige activiteit op het recht op uitkeringen? Datum November 2002 Copyright and disclaimer Gelieve er nota van te nemen dat de inhoud van dit document

Nadere informatie

SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES

SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES E-blog SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES In loopbaan De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens

Nadere informatie

Wat kies jij? Wegwijzer in het fasemodel

Wat kies jij? Wegwijzer in het fasemodel Wat kies jij Wegwijzer in het fasemodel Van inkomen naar inkomen dit helpt PostNL helpt je op verschillende manieren. Met name via een financiële vergoeding, begeleiding van werk naar werk door Mobility

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Waarvoor staat Onafhankelijk Leven vzw? 1. Visie Onafhankelijk Leven vzw gaat met volle kracht voor een samenleving waar alle personen met beperking controle hebben

Nadere informatie

PARTNERDAG. 3 november 2010 Beurs van Berlage

PARTNERDAG. 3 november 2010 Beurs van Berlage PARTNERDAG 3 november 2010 Beurs van Berlage Partnerdag 3 november 2010 Leden 3 november 2010 300.000 290.000 Omvang ledenlijst 301.138 280.000 270.000 260.000 250.000 240.000 230.000 220.000 210.000 200.000

Nadere informatie

September de maand van weerbaarheid

September de maand van weerbaarheid September de maand van weerbaarheid Het thema van deze maand is weerbaarheid. Het komt steeds vaker voor in het nieuws, kinderen die gepest worden. Vaak sta je als ouder machteloos. Hieronder volgt een

Nadere informatie

FACULTEIT LETTEREN & WIJSBEGEERTE 13 MAART 2017

FACULTEIT LETTEREN & WIJSBEGEERTE 13 MAART 2017 FACULTEIT LETTEREN & WIJSBEGEERTE 13 MAART 2017 Programma 2 Info letteren & wijsbegeerte 3 1. Missie VDAB 2. Diploma op zak, wat nu? Inschrijven bij VDAB Beroepsinschakelingstijd Kinderbijslag en mutualiteit

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Inspirerend Presenteren

Inspirerend Presenteren Inspirerend Presenteren Door Kai Vermaas & Charis Heising Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla Inleiding Wil je leren hoe jij een presentatie kunt geven waar je zeker bent van je verhaal? En

Nadere informatie

Interviews: - interview: vragen gast - vragen pleeggezin - vragen aan begeleider van Open Thuis - Interview met de dienst VMG :

Interviews: - interview: vragen gast - vragen pleeggezin - vragen aan begeleider van Open Thuis - Interview met de dienst VMG : Bijlage Interviews: - interview: vragen gast - vragen pleeggezin - vragen aan begeleider van Open Thuis - Interview met de dienst VMG : Interview: vragen gast : Levensgeschiedenis: Zie dossier Hoe vind

Nadere informatie

Aflevering 2: Solliciteren Docentenblad HO bij opdracht 1 en 2 (pagina 15, 16 en 17 van het cursistenmateriaal)

Aflevering 2: Solliciteren Docentenblad HO bij opdracht 1 en 2 (pagina 15, 16 en 17 van het cursistenmateriaal) Aflevering 2: Solliciteren Docentenblad HO bij opdracht 1 en 2 (pagina 15, 16 en 17 van het cursistenmateriaal) Doel: kunnen spreken over je eigen competenties. Tijd: afhankelijk van gekozen werkvorm (betekenis

Nadere informatie

MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER. Magda op de werkvloer? Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER. Magda op de werkvloer? Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER Jongeren krijgen op school, op de werkplek, in de klas met allerlei regels en afspraken te maken. Zijn de afspraken en regels duidelijk genoeg voor hen? Wat vinden

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 6. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 6. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 6. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen Inleiding heeft een afspraak met de manager voor een sollicitatiegesprek. Deze les gaat over het eerste deel van het

Nadere informatie