-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek voor de locatie Stadhouderslaan te Leersum, gemeente Utrechtse Heuvelrug (U.

Vergelijkbare documenten
-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek aan de Broekermeerdijk 30 te Watergang, gemeente Waterland (NH) ARC-Rapporten

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2009/741

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2007/091

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen bij de Oude Meerdijk te Emmen (Dr)

-Rapporten. Een archeologische begeleiding (protocol beperkte verstoring) op de locatie Grotestraat te Cuijk (NB) ARC-Rapporten

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek voor een terrein aan de Pastoor Verheggenstraat te Blitterswijck, gemeente Meerlo-Wanssum (L)

ARCHEOsupport bv. Advies en onderzoek. Een archeologisch bureau-onderzoek voor de Middelweg 14C in Asperen, gemeente Lingewaal (Gld)

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek voor de locatie Dalem 2-4 te Hapert, gemeente Bladel (NB) ARC-Rapporten

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek voor het sportpark Overmeer-zuid te Overmeer, gemeente Wijdemeren (NH) ARC-Rapporten

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek voor de locatie Zuiderwouderdorpsstraat 11A te Zuiderwoude, gemeente Waterland (NH)

ARCHEOsupport bv. Advies en onderzoek. Een archeologisch bureau-onderzoek aan het Kerkepad in Volendam, gemeente Edam-Volendam (NH)

-Rapporten. Een verkennend archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Papendijk te Nuland, gemeente Maasdonk (NB)

Archeologisch onderzoek Geluidswal Spier

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2008/227. Tekst W.J.F. Thijs, A.J. Wullink Afbeeldingen W.J.F. Thijs Redactie N.

-Rapporten. Een verkennend archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Stationsweg te Barneveld (Gld)

Hoofdweg 39 te Slochteren (gemeente Slochteren) Een Archeologisch Bureauonderzoek

-Rapporten. Een waarderend archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Wienboomweg 1 te Haelen, gemeente Leudal (L)

-Rapporten. Een inventariserend veldonderzoek door middel van proefsleuven (IVO-P) op de locatie Wienboomweg te Haelen, gemeente Leudal (L)

Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Achterbergsestraatweg 8 10 te Rhenen (U)

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2007/299

Locatiegegevens. Kaartblad RD-coördinaten N: / O: / Z: / W: / Oppervlakte Ca.

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2008/105

-Rapporten. Een archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Glanerbruggeweg 75 te Enschede (O) ARC-Rapporten

-Rapporten. Een verkennend archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Rode Brugstraat 3, 5 en 7 te Oisterwijk (NB)

-Rapporten. Een karterend inventariserend veldonderzoek door middel van boringen voor kavel L389 aan de Dorpstraat te Asenray, gemeente Roermond (L)

-Rapporten. Een verkennend inventariserend veldonderzoek voor een herontwikkelingslocatie tussen de Van Randerodestraat en Het Schild in Boxtel (NB)

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek voor kavel L389 aan de Dorpstraat te Asenray, gemeente Roermond (L) ARC-Rapporten

-Rapporten. Een archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen voor het plangebied De Slaag te Maurik, gemeente Buren (Gld)

Archeologisch onderzoek plangebieden Anna Paulowna

GEMEENTE WIERDEN ARCHEOLOGISCHE INVENTARISATIE EN VERWACHTINGSKAART

-Rapporten. Een archeologische begeleiding (protocol opgraven) aan de Eexterweg te Gieten, gemeente Aa en Hunze (Dr) ARC-Rapporten

Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen bij de Buinerweg te Exloo, gemeente Borger-Odoorn (D)

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2010/412. Tekst K.A. Hebinck Afbeeldingen K.A. Hebinck Redactie K. Otten

Bureauonderzoek Archeologie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

-Rapporten. Een karterend archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Kapelweg te Vragender, gemeente Oost Gelre (Gld)

PLAN VAN AANPAK Waarderend booronderzoek

-Rapporten. Een bureau-onderzoek voor de faunapassage en een fietspad langs de N212 te Wilnis, gemeente De Ronde Venen (U) ARC-Rapporten

Archeologie en cultuurhistorie Strijpsche Kampen

Archeologisch onderzoek Kempenbergerweg

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2008/028

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek voor een waterleidingtracé nabij Hoogmade, gemeente Kaag en Braassem (ZH) ARC-Rapporten

Quick scan archeologie Vaartstraat Loonsevaert (perceel 2954), Kaatsheuvel gemeente Loon op Zand

Een Archeologisch Bureauonderzoek voor plangebied De Grift te Nieuwleusen (gemeente Dalfsen, Overijssel) Steekproef /17, ISSN X)

Rhenen en Veenen ndaal (U) -Rapporten. ARC-Rapp. porten

Archeologisch onderzoek plangebied Helen Dowling Instituut te Maartensdijk, gemeente De Bilt

Archeologisch bureauonderzoek Vledderhuizen 28 te Onstwedde, gemeente Stadskanaal (GR)

4 Archeologisch onderzoek

Heesch - Beellandstraat

Hilversum, Oude Amersfoortseweg 99 rapport 2009

Quickscan Archeologie Bedrijventerrein Zwanegat te Zevenbergen

Quickscan Inleiding Resultaten quickscan

Buro de Brug Rapporten

Een archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van proefsleuven (IVO-P) op de locatie Dalem 23 te Hapert, gemeente Bladel (NB)

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek aan de Zwaanstraat te Dreumel, gemeente West Maas en Waal (Gld) ARC-Rapporten

Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Weteringstraat 16 en 17 te Loon op Zand (NB)

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek aan de Kanaaldijk 63 te Watergang, gemeente Waterland (NH) ARC-Rapporten M.

-Rapporten. Een karterend inventariserend veldonderzoek door middel van boringen voor een terrein aan de Derksweg te Klazienaveen, gemeente Emmen (D)

Archeologisch onderzoek Brandweerkazerne Emmen

Archeologisch onderzoek locaties Oranjehof en Appelgaard

Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Jufferstraat 8A te Malden, gemeente Heumen (Gld)

Plangebied naast Warfhuisterweg 12 te Wehe-Den Hoorn (gemeente De Marne) Een Archeologisch Bureauonderzoek

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2011/372. Tekst M. Verboom-Jansen Afbeeldingen M. Verboom-Jansen Redactie K. Otten

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek voor een terrein aan de Molenhoek te Tiel (Gld) ARC-Rapporten K.A. Hebinck

BUREAUONDERZOEK MOLENAKKERSTRAAT TE GEMERT

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek voor de Schoonouwenseweg 52 te Stolwijk, gemeente Vlist (ZH) ARC-Rapporten M.

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek voor een ongenummerd perceel tussen Raadhuisplein 17 en 21 te Barneveld (Gld) ARC-Rapporten

-Rapporten. Een archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van een proefsleuf (IVO-P) aan de Bloemsingel te Groningen (Gr)

Bijlage III. Plangebied Van Voorst tot Voorststraat te Vught Archeologisch bureauonderzoek

Quick scan archeologie De Horst Kaatsheuvel, gemeente Loon op Zand

ARCHEOLOGISCH BUREAUONDERZOEK EN VERKENNEND BOORONDERZOEK LEIWEG 7 TE GEFFEN GEMEENTE MAASDONK

Quick scan archeologie, gemeente Loon op Zand, Kaatsheuvel Van Heeswijkstraat / Horst

Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Voort 4 te Neede, gemeente Berkelland (Gld)

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek aan de Uddelerweg 69a te Elspeet, gemeente Nunspeet (Gld) ARC-Rapporten M.

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2011/330. Tekst M. Verboom-Jansen Afbeeldingen M. Verboom-Jansen Redactie K. Otten

Bijlage 4 Archeologisch onderzoek

Eesterweg 48 te Doezum, gemeente Grootegast. Een Archeologisch Bureauonderzoek

Archeologisch onderzoek Middenboulevard Zandvoort

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2012/253. Tekst M. Verboom-Jansen Afbeeldingen M. Verboom-Jansen Redactie A.J.

Archeologisch onderzoek GRONTMIJ EXPLOITATIE RAPPORTEN

Archeologisch bureauonderzoek De Kikkerpit te Domburg, gemeente Veere

Archeologisch onderzoek Jan Lucaskamp

ARCHEOLOGISCH BUREAUONDERZOEK EN VERKENNEND BOORONDERZOEK HEIWEG (ONG.) TE NULAND GEMEENTE MAASDONK

Libau, 10 augustus Tracé Aduard - Dorkwerd Een Archeologisch Bureauonderzoek

Figuur 4.1 Stroomschema archeologie gemeente Terneuzen

Landschapsgenese De onderzoekslocatie is gesitueerd in het noordelijk zandgebied, dat Drenthe en delen van Friesland, Groningen en Overijssel omvat

Archeologisch onderzoek

Archeologisch bureauonderzoek Plangebied Vlasstraat te Utrecht gemeente Utrecht. ArcheoLogic rapport AL161

Archeologisch onderzoek Natuurontwikkeling

4 Conclusies en aanbevelingen

Bijlage 4. Quickscan archeologie

Archeologisch bureauonderzoek naar de Hoofdstraat 44a te Leiderdorp. S.D. Hagedoorn P. van de Geer. Archol. Archol

Archeologisch onderzoek Kasteelweg 1/1a te Heerde

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Nijkerkerweg te Barneveld (Gld)

Adviesnotitie (Quickscan) Moostdijk 36 te Ospel

Buro de Brug Rapporten Quickscan Archeologie Kabeltracé Waarderpolder - Vijfhuizen B09-38

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2008/159

Pauwmolen, Delft. Een Bureauonderzoek. J.M. Blom

ARCHEOLOGISCH BUREAUONDERZOEK MACKAYWEG 4 TE TIENRAY GEMEENTE MEERLO-WANSSUM

Archeologisch bureauonderzoek Schijndel Wijbosch. ArcheoLogic rapport AL147

Transcriptie:

Een archeologisch bureau-onderzoek voor de locatie Stadhouderslaan te Leersum, gemeente Utrechtse Heuvelrug (U.) concept versie -Rapporten W.J.F. Thijs & A.J. Wullink ARC-Rapporten 2008-61 Geldermalsen 9 mei 2008

Colofon Een archeologisch bureau-onderzoek voor de locatie Stadhouderslaan te Leersum, gemeente Utrechtse Heuvelrug (U.) ARC-Rapporten 2008-61 ARC-Projectcode 2008/056 Opdrachtgever SAB Bevoegd gezag Gemeente Utrechtse Heuvelrug Beheer en plaats van documentatie Archaeological Research & Consultancy ARCHIS nummer bureau-onderzoek 28271 Tekst W.J.F. Thijs & A.J. Wullink Afbeeldingen W.J.F. Thijs Redactie N. van Malssen Status concept versie Autorisatie A. Ufkes Uitgegeven door ARC bv Postbus 66 4190 CB Geldermalsen Geldermalsen, 9 mei 2008 Een recente lijst van de ARC-Rapporten is te vinden op www.arcbv.nl

Rapport 2008-61 concept versie ARC bv 1 Inleiding 1.1 Aanleiding tot het onderzoek Mevrouw Francken van SAB Arnhem B.V. heeft aan Archaeological Research & Consultancy (ARC bv) opdracht verleend voor het uitvoeren van een archeologisch bureau-onderzoek voor de locatie Stadhouderslaan te Leersum. Aanleiding tot het onderzoek is de voorgenomen (her)ontwikkeling van het terrein. Op het terrein zullen circa 50 woningen worden gerealiseerd. Bij de bouwwerkzaamheden zullen mogelijk archeologische waarden worden bedreigd. Conform de per 1 september 2007 in werking getreden Wet op de archeologische monumentenzorg dient eerst de archeologische waarde van de locatie in kaart te worden gebracht. Het bureauonderzoek is uitgevoerd door ir. W.J.F. Thijs. Het bureau-onderzoek is uitgevoerd conform de eisen van de Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie (KNA), versie 3.1. 1.2 Ligging en beschrijving van het onderzoeksgebied De onderzoekslocatie ligt ten zuiden van de Leersumse Straatweg, de weg van Arnhem naar Utrecht. De oppervlakte van het te onderzoeken gebied is circa 16.100 m 2. De ligging van de locatie is weergegeven in afb. 1. 1.3 Objectgegevens Provincie Utrecht Gemeente Utrechtse Heuvelrug Plaats Leersum Toponiem Stadhouderslaan Kaartblad 39B Coördinaten NW: 157.079/447.382 NO: 157.259/447.359 ZO: 157.228/447.150 ZW: 157.069/447.135 Geologie Formatie van Drenthe, Laagpakket van Schaarsbergen Geomorfologie Smeltwaterwaaier (Sandr) Bodem Bebouwing 1.4 Doel van het onderzoek Doel van het archeologisch bureau-onderzoek is het aan de hand van bekende gegevens opstellen van een specifiek archeologisch verwachtingsmodel voor de onderzoekslocaties. Om tot dit verwachtingsmodel te komen wordt gekeken naar de huidige situatie, de historische situatie en bekende archeologische en aardwetenschappelijke waarden. 1

449 448 Leersum 447 Legenda Onderzoekslocatie 156 157 158 159 446 Afbeelding 1 Topografische kaart van de onderzoekslocatie en omgeving (omcirkeld), voorzien van RD-coördinaten. Bron: Topografische Dienst Nederland.

Rapport 2008-61 concept versie ARC bv 1.5 Werkwijze Bureau-onderzoek Een beschrijving van de huidige situatie en de effecten van de geplande bodemingrepen op het bodemarchief wordt gegeven aan de hand van topografisch kaartmateriaal, gegevens van milieukundig onderzoek, gegevens en plannen van de opdrachtgever, luchtfoto s en, indien van toepassing, informatie van omwonenden. Voor een beschrijving van de historische situatie wordt gebruik gemaakt van historisch-topografisch kaartmateriaal. Voor gebieden gelegen buiten de centra van oude steden beperkt dit kaartmateriaal zich meestal tot de 19e en 20e eeuw, te beginnen bij de kadastrale kaart van 1832 (www.watwaswaar.nl). Naast dit kaartmateriaal wordt ook gebruik gemaakt van de website van KennisInfrastructuur Cultuur-Historie (KICH; www.kich.nl), waar onder andere informatie is te vinden over de ontginningsgeschiedenis en verkavelingsveranderingen. Verder is gebruik gemaakt van de cultuurhistorische waardenkaart van de provincie Utrecht. Voor de bekende aardwetenschappelijke waarden wordt gebruik gemaakt van geologische, geomorfologische en bodemkundige kaarten. Voor de archeologische waarden wordt gebruik gemaakt van Archis, de online archeologische database van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) en de Archeologische Monumenten Kaart (AMK), alsmede van informatie over eerder gedaan onderzoek en archeologische waarnemingen. 2 Bureau-onderzoek 2.1 Bekende aardwetenschappelijke waarden Leersum ligt op de flank van de Utrechtse Heuvelrug, op de overgang naar het riviersysteem van de Rijn. De Utrechtse Heuvelrug vormt de westrand van het glaciale bekken van de Gelderse Vallei. Dit gletsjerdal met bijbehorend stuwwallencomplex is gevormd tijdens het Saalien (370.000 130.000 jaar geleden). In die periode werden Noord- en Midden-Nederland bedekt door landijs uit Scandinavië. In Midden-Nederland werden oudere, fluviatiele afzettingen door dit landijs opgestuwd, waardoor deze stuwwallen ontstonden. Deze fluviatiele afzettingen bestaan overwegend uit grove zanden en grinden. Het smeltwater van het landijs, dat veel zand en grind vervoerde, vormde zogenaamde fluvioglaciale afzettingen. Aan de buitenzijde van de stuwwallen in Midden-Nederland stroomde het water af naar het oerstroomdal van de Rijn. Hierbij werden grote puinwaaiers afgezet, ook wel sandrs genoemd. De afzettingen van deze sandrs zijn qua mineralogie gelijk aan het materiaal van de stuwwallen. De sandrafzettingen behoren tot de Formatie van Drenthe en zijn ondergebracht in het Laagpakket van Schaarsbergen. Tijdens de laatste ijstijd, het Weichselien (115.000 10.000 jaar geleden), ontstonden er sneeuwsmeltwaterdalen, omdat het smeltwater door de permafrost niet de grond in kon. Deze dalen bevatten door de afwezigheid van permafrost geen water meer en staan daarom bekend als droge dalen. Op de flanken van de stuwwallen werd dekzand afgezet. Deze dekzanden behoren tot de Formatie van Boxtel en zijn ondergebracht in het Laagpakket van Wierden. Tijdens het Holoceen (vanaf 10.000 jaar geleden) raakte de stuwwal begroeid en vond er nauwelijks nog erosie 3

Rapport 2008-61 concept versie ARC bv meer plaats (De Mulder et al. 2003, Berendsen 2004). Op de geomorfologische kaart (afb. 2) staat de locatie aangegeven als smeltwaterwaaier. Op de bodemkaart (afb. 3) is de locatie niet gekarteerd en staat aangegeven als bebouwing. Rondom deze eenheid liggen verschillende bodemtypen, waaronder holt- en loopodzolen en hoge en lage enkeerdgronden. Het is onbekend welke van deze bodemtypen op de onderzoekslocatie aanwezig is. 2.2 Bekende archeologische waarden De stuwwal heeft volgens de Indicatieve Kaart Archeologische Waarden (IKAW; zie afb. 4) een hoge tot middelhoge archeologische trefkans. Deze hoge trefkans blijkt uit de aanwezigheid van een aantal archeologische monumenten en waarnemingen in de omgeving van de onderzoekslocatie. Ten noorden van de onderzoekslocatie ligt een beschermd monument, zoals vermeld op de Archeologische Monumenten Kaart (AMK) (monumentnummer 849). Dit monument betreft drie grafheuvels uit het Laat-Neolithicum en de Bronstijd. Ten oosten van de onderzoekslocatie ligt een monument van zeer hoge archeologische waarde (monumentnummer 4741). Dit monument betreft een grafveld uit de Vroege Middeleeuwen. De dorpskern van Leersum is eveneens aangeduid als terrein van hoge archeologische waarde, omdat deze dorpskern naar alle waarschijnlijkheid al dateert uit de Vroege Middeleeuwen. 2.3 Historische situatie De naam Leersum komt als Hlarasheim voor het eerst voor in de 11e eeuw, in een goederenregister van de abdij van Werden (in het Roergebied). Later lezen we vaker de vormen Laresheim of Laresheem. In de historische namen zit de vermelding Laar opnomen. Deze naam verwijst naar een open plek in het bos. Leersum heeft in het verleden ook Zuilestein geheten naar de gelijkgenaamde heerlijkheid. De heerlijkheid kreeg zijn naam door de jonkheer Jan van Zuilen. Zijn huis Zuilestein was reeds in 1465 bekend (Van der Aa 1839 1851). Van het huis Zuilestein resten nog maar een klein aantal gebouwen. Het overige deel van de gebouwen is in de Tweede Wereldoorlog per abuis vernield door de geallieerden. Op kaarten daterend uit 1832 en 1900 (afb. 5 en 6) blijkt dat al in het begin van de 19e eeuw aan de zuidkant van de Leersumse Straatweg bebouwing aanwezig was. Op de kaart uit 1832 zijn enkele kleine gebouwtjes op de onderzoekslocatie aanwezig. Deze gebouwtjes zijn op de kaart uit 1900 niet meer zichtbaar. Op deze kaart is de gehele onderzoekslocatie onbebouwd. Mogelijk ligt het huis ten noorden van de Middelweg (ten zuiden van de onderzoekslocatie) ter plaatse van het uiterst zuidelijk deel van de onderzoekslocatie. Dit valt niet geheel met zekerheid te zeggen door het detailniveau van de kaart. 2.4 Gespecificeerd archeologisch verwachtingsmodel De onderzoekslocatie ligt op de flank van de Utrechtse Heuvelrug, op de overgang naar het oerstroomdal van de Rijn. De onderzoekslocatie ligt op een smeltwaterpuinwaaier. Op de bodemkaart en de IKAW is de locatie niet gekarteerd. Uit 4

Rapport 2008-61 concept versie ARC bv vondsten en monumenten uit de omgeving blijkt dat de omgeving van Leersum al in Neolithicum bewoond was. Het dorp Leersum zelf bestaat naar alle waarschijnlijkheid al vanaf de Vroege Middeleeuwen. Een deel van de onderzoekslocatie is naar alle waarschijnlijkheid nog nooit bebouwd geweest. Op het westelijk deel is momenteel een bedrijfspand aanwezig. Buiten de aanwezige bebouwing zijn er in het bureau-onderzoek géén aanwijzingen voor verstoring van het bodemarchief gevonden. Gezien de landschappelijke context en de vele vondsten in de omgeving heeft de locatie naar alle waarschijnlijkheid een hoge archeologische trefkans op archeologica uit de periode Paleolithicum tot Nieuwe Tijd. Door de lage grondwaterstand zullen voornamelijk anorganische zaken bewaard zijn: aardewerk, (vuur)stenen artefacten, houtskool en eventueel metaal. Of er nog archeologische resten aanwezig zijn, hangt af van de intactheid van het bodemprofiel. Op een deel van de locatie is in het verleden bebouwing aanwezig geweest. Mogelijk is hierbij de bodem verstoord. 3 Conclusies Op basis van de uitkomsten van het bureauonderzoek kan de locatie niet worden vrijgegeven. Afhankelijk van welk bodemtype op de locatie aanwezig en de mate van verstoring kan worden bepaald wat de archeologische verwachtingswaarde van de locatie is. Gezien de landschappelijke context heeft de onderzoekslocatie naar alle waarschijnlijkheid een hoge trefkans op archeologica uit de periode Paleolithicum tot Nieuwe Tijd. Conform de KNA is een vervolgonderzoek daarom noodzakelijk. 4 Aanbeveling Gezien de uitkomsten van het bureauonderzoek is verder archeologisch onderzoek noodzakelijk. Wij adviseren om een verkennend booronderzoek te laten uitvoeren op de locatie om verstoringen van de bodemopbouw aan het licht te brengen. Het is echter aan het bevoegd gezag, de gemeente Utrechtse Heuvelrug, om de aard en omvang van het vervolgonderzoek te bepalen. 5

Rapport 2008-61 concept versie ARC bv Literatuur Aa, A.J. van der, 1839 1851. Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, bijeengebragt door A.J. van der Aa, onder medewerking van eenige Vaderlandsche Geleerden. Gorinchem. Berendsen, H.J.A., 2004. De vorming van het land. Assen (Fysische geografie van Nederland). Vierde, geheel herziene druk. Brandt, R.W. et al. (red.), 1992. ARCHIS. Archeologisch Basis Register, versie 1.0. Amersfoort. Mulder, E.F.J. de et al., 2003. De ondergrond van Nederland. Groningen/Houten. 6

Afbeelding 2 Geomorfologische kaart van de onderzoekslocatie (blauw omlijnd) en omgeving. Bron: Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM)/Archis II.

Afbeelding 3 Bodemkaart van de onderzoekslocatie (blauw omlijnd) en omgeving. Bron: Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM)/Archis II.

Afbeelding 4 Archeologische waarden op de onderzoekslocatie (blauw omlijnd) en in de omgeving. Bron: Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM)/Archis II

Afbeelding 5 Indicatieve ligging van de onderzoekslocatie (blauwe lijn) op de kadastrale kaart van 1832. Bron: www.dewoonomgeving.nl Afbeelding 6 Indicatieve ligging van de onderzoekslocatie (blauwe lijn) op een topografische kaart uit 1900. Bron: www.kich.nl

Afbeelding 7 Omvang van de onderzoekslocatie (rood omlijnd). Kaart: W.J.F Thijs.

Chronostratigrafische eenheden Holoceen Laat-Weichselien (Laat-Glaciaal) Jaren geleden 0 10.000 Chronostratigrafische eenheden Laat- Holoceen Subatlanticum Subboreaal 14 C-jaren geleden 0 3000 Archeologische periode Nieuwe Tijd Late Middeleeuwen Vroege Middeleeuwen Tijd 1500 n. Chr. 1050 n. Chr. Pleistoceen Midden-Pleistoceen Laat-Pleistoceen Weichselien (Glaciaal) Eemien Saalien-complex Holsteinien Elsterien Midden-Weichselien (Pleniglaciaal) Vroeg-Weichselien (Vroeg-Glaciaal) 13.000 73.000 115.000 130.000 370.000 410.000 Holoceen Glaciaal Midden- Holoceen Vroeg- Holoceen Laat-Glaciaal Pleniglaciaal Atlanticum Boreaal Preboreaal Late Dryas Allerød-interstadiaal Vroege Dryas Bølling-interstadiaal Laat-Pleniglaciaal Midden-Pleniglaciaal Vroeg-Pleniglaciaal 5000 8000 9000 10.000 11.000 11.800 12.000 13.000 26.000 48.000 Romeinse Tijd IJzertijd Bronstijd Neolithicum Mesolithicum Laat-Paleolithicum 450 n. Chr. 12 v. Chr. 800 v. Chr. 2000 v. Chr. 4900 v. Chr. 5300 v. Chr. 8800 v. Chr. Ca. 40.000 jaar geleden 475.000 Bijlage 1 Een overzicht van geologische (chronostratigrafische) en archeologische periodes. Door: A.J. Wullink. Gebaseerd op: Brandt et al. 1992; De Mulder et al. 2003; Berendsen 2004.