Ik ga naar school! Infobrochure : 2 de kleuterklas. Algemene inlichtingen over de school vind je in de schoolbrochure en het schoolreglement.

Vergelijkbare documenten
Ik ga naar school! Infobrochure : 2 de kleuterklas. Algemene inlichtingen over de school vind je in de schoolbrochure en het schoolreglement.

Basisschool Zilverberk P. Bernaertsstraat Halle 02/ /

Ik ga naar school! Infobrochure : 1 ste kleuterklas. Algemene inlichtingen over de school vind je in de schoolbrochure en het schoolreglement.

Ik ga naar school! Infobrochure : peuterklas. Algemene inlichtingen over de school vind je in de schoolbrochure en het schoolreglement.

Basisschool Zilverberk P. Bernaertsstraat Halle 02/ /

Ik ga naar school! Infobrochure : 3 de kleuterklas. Algemene inlichtingen over de school vind je in de schoolbrochure en het schoolreglement.

Infobrochure onthaalklas

Welkom in de Windroos

Infobrochure 1 ste kleuterklas

Welkom in ons klasje. Voormiddag

Jaarthema pedagogische begeleiding

Welkom in de Windroos

A f s p r a k e n K l e u t e r s W E L K O M. Versie 4.0 Schoolreglement Kleuterschool 1

Welkom in de Juleskes klas

Welkom in de Windroos

A f s p r a k e n K l e u t e r s

Welkom op onze school!

Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen

Ik heet jullie van harte welkom in de eerste kleuterklas:1ka Bij juf Kelly

WELKOM. in de eerste kleuterklas!

Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen

Infobrochure Kleuterschool

Welkom in Wiebelwoud Molenhoeven

Welkom in K1bij juf Nathalie

Klassikaal onthaal Om negen uur klinkt het goeie morgenlied door de klas en verzamelen we in de zithoek om de dag samen te starten.

Welkom in Wiebelwoud Centrum

Een dagje in de kleuterschool

WELKOM OP ONZE SCHOOL! MEERSSTRAAT 5 DAHLIALAAN 1. Meersstraat 5 / Dahlialaan Sint-Katherina-Lombeek tel. 02/ /66.67.

Infobrochure kleuterschool

Infobrochure kleuterschool

Informatiebrochure van onze kleuterschool

Welkom in K1 bij juf Nathalie

Joepie! Ik mag voor de eerste keer naar de kleuterklas!

Vrije basisschool De Wondertuin Bleekstraat Mechelen 015/

Welkom in Wiebelwoud Ballonnenklas

Van harte welkom in de derde kleuterklas!

Speelplaats. 1) Ik hoor de bel - Ik ga vlug naar de klas of naar mijn rij. - Ik sta stil en ik zwijg. - In de gang ben ik rustig.

Welkom in onze onthaalklas!

Een dagje in de kleuterklas samen met Jules de klaspop

Schooljaar

Hier wat meer informatie over en voor het komende schooljaar. Gelieve dit aandachtig te lezen. Alvast bedankt.

Welkom in de kleuterklas

Schoolafspraken. voor. leerlingen 1-2-3

INHOUDSOPGAVE SPECIFIEK VOOR DE INSTAPKLAS...10 SPECIFIEK VOOR DE DERDE KLEUTERKLAS...10

Wij zijn juf Els en juf Evelyn, de nieuwe juffen van jullie kapoenen en we heten jullie van harte welkom in de gele klas.

Vzw KBM-Z Basisschool De Triangel. G.H.Verwilghenlaan Maasmechelen tel: 089/ (Italiaans Centrum 089/ )

Schoolafspraken voor leerlingen 1-2-3

Je Peuter mag nu naar school

Een dagje in de kleuterklas samen met Jules de klaspop

Voor de eerste keer naar de kleuterklas!

Welkom in L2B! Infobrochure 2 e leerjaar Juf Julie. Vrije Basisschool DE PAPAVER

WELKOM IN DE PEUTERKLAS!

Schoolafspraken. voor leerlingen 1-2-3

Daar leer je! Informatie groep ½ Schooljaar

Daar leer je! Informatie groep 1/2A Schooljaar

De eerste schooldag voor uw kapoen!

~ 1 ~ Beste ouders, Ik ben juf Charlotte, kleuterleidster van de 3 de kleuterklas.

Leefregels voor de kinderen van De Kraal - Schaffelkant

ONTHAALBOEKJE BIJTJESKLAS. Tramstraat Turnhout

De eerste schooldag van uw kapoen!

Word jij binnenkort 2,5 jaar? Dan mag je naar school komen! Ben je al benieuwd naar wat je daar zoal te wachten staat? Kijk dan hier verder of gerust

Deel 8: Leefregels voor het schoolkind

KLEUTERBROCHURE SCHOOLJAAR Ik en mijn boekentas willen naar de kleuterklas. Dag nieuwe vriendjes van mij mogen we er ook nog bij?

Wordt uw kapoen binnenkort 2,5 jaar? Bent u op zoek naar een goede kleuterschool?

Samenvatting info avond K3A

WELKOM IN DE EERSTE KLEUTERKLAS!

WeLkOm In HeT KlAsJe VaN. JuF MeLaNiE

Leerlijn taalontwikkeling groep 1

Hier nog enkele nieuwtjes en weetjes:

Voor de eerste keer naar de kleuterklas!

Vrije Basisschool Vosberg Pastoor Slegersstraat Rumst 015/

We zingen, dansen, schilderen en kleven. Oh ja, hier valt heel wat te beleven. Lieve kleine kleuters, neem je jas en boekentas.

Klaskrantje van groep 1.

Klaswerking. Dagindeling in de egeltjesklas

Met dit boekje willen wij u kennis laten maken met onze kleuterschool T KOFSCHIP.

Welkom op De Gooilandschool. Dit boekje is van:

ONTHAALBOEKJE NIJNTJESKLAS

Welkom op de Kogge. Ons onderwijs. Staat voor onderwijs dat meegroeit! Beste ouders/verzorgers, Informatieboekje kleuters groep 1/2

K L E U T E R S C H O O L

Overgang kleuters eerste leerjaar. Overgangsdagen

Kleine kinderen leren door te spelen. Dat gebeurt in gedifferentieerd hoekenwerk.

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool

DE OMGEVING VAN DE PEUTERKLAS

Infoboekje. Maastrichtersteenweg Hasselt

Welkom. in de tweede kleuterklas. GO! t Krekeltje

Welkom! Hoofdschool. Wijkschool Sint-Pieter Sint-Pietersnieuwstraat 6, 9600 Ronse. Lorettestraat 190, 9600 Ronse Telefoon:

OBS Het Kofschip Groep 1-2 rood, geel en blauw.

Hoe help ik mijn kind thuis?

- Aanwezigheidskalender + register: de kleuters hangen hun foto aan een bord wanneer de juf de namen overloopt.

AFSPRAKEN MOS IN BEUK & NOOT

Welkom in de bijtjesklas

Naar het eerste leerjaar

Informatieboekje groep 1/2

1. Welkom in de oranje klas

WAT LEREN de KINDEREN DIT JAAR?

Welkom in de rupsenklas!

Voor het eerst naar de kleuterschool

Welkom in het peuterklasje van juf Annelies!

Transcriptie:

Ik ga naar school! Infobrochure : 2 de kleuterklas Algemene inlichtingen over de school vind je in de schoolbrochure en het schoolreglement.

Basisschool Zilverberk P. Bernaertsstraat 28 1500 Halle www.zilverberkhalle.be info.zilverberk@g-o.be 02/356.78.89 02/361.15.76

W i e z i t e r i n m i j n k l a s? Kleuterklas : De juf :.... Jongens : Meisjes : W a t z i t e r i n m i j n s c h o o l t a s? Lunchpakket. Geldbeugel met bonnetjes. Naam vermelden! Géén speelgoed. Géén snoep, chocolade, chips en frisdrank. Bij warm weer : extra drankje of drankbonnetje.

Tips en weetjes Afspraken in onze school. Bij slecht weer wordt uw zoon/dochter s morgens (8u10) opgevangen onder het afdak door de toezichters. Melden wanneer uw kind door iemand anders wordt afgehaald, of met de bus naar huis moet, Bonnetjes per week of per dag ingevuld (met naam) meegeven in geldbeugel. Kledij, schooltas, brooddoos, geldbeugel, sjaal, mutsen, zijn voorzien van de naam van uw kleuter. Handschoenen worden vastgemaakt via touwtjes in de jas. Laat ons weten wanneer uw peuter iets (muts, trui, ) vergeten heeft op school, elk jaar hebben we zakken vol verloren kledingstukken. Knutselwerkjes worden tussendoor meegegeven, de tekeningen worden voor de vakantie meegegeven. Verjaardagen worden in de klas gevierd. De jarige staat de hele dag in de belangstelling. De jarige mag een verrassing meebrengen, maar dit is volledig vrijblijvend. Dit kan zijn : Een prentenboek voor de klas. Een cake. Een kleine attentie (geen snoep). Bij luizen : onmiddellijk melden en uw kind behandelen.

W a t en wanneer eten we op school? 2 Maal per dag wordt er tijd gemaakt om samen te eten. Deze eetmomenten zijn eigenlijk activiteiten op zich een stap naar zelfstandigheid! In de voormiddag : - een koek, boterham, stuk fruit of yoghurt - een drankje van thuis / school s Middags : - boterhammen van thuis. - een drankje van school / water of soep Geef enkel dingen mee die uw kleuter lust! Bonnetjesverkoop : zie infoblad Niet vergeten: op maandag en donderdag is het fruitdag en waterdag op school!

Inleiding Een 4-5jarige kleuter ontwikkelt zich volgens eigen mogelijkheden. Daarom streven wij er samen met u naar, uw kleuter zo optimaal mogelijk te begeleiden in zijn of haar totale ontwikkeling. Technieken worden in de eerste kleuterklas aangebracht om dan bij ons verder te verfijnen en er opdrachtjes aan te koppelen. Ook wij werken rond thema s en de hoekenwerking wordt verder gezet. Wat nieuw is in onze tweede kleuterklassen is ons takenbord. Dit houdt in dat de kleuters wekelijks een bepaalde taak krijgen vb. kalenders, plantjes verzorgen, en die dan ook tot een goed einde moeten brengen. Bij de hoekenwerking wordt er van de kleuters verwacht dat ze een bepaalde tijd in die hoek blijven en niet constant op eigen initiatief wisselen. In de loop van het schooljaar wordt de drempel van de aandachtsconcentratie hoger gelegd. Werken aan de zelfredzaamheid van uw kleuter Jassen aan- en uitdoen (mouwen rechtdraaien) Einde schooljaar : jas alleen dichtdoen. Zelfstandig toiletbezoek; naar einde schooljaar toe : zelf poep afvegen. Zelfstandig het nodige materiaal nemen en ook opnieuw opbergen. Hoekjes zelfstandig gaan kiezen.

Taal Kleuters zoveel mogelijk laten vertellen over hun eigen ervaringen en vanuit hun leefwereld. Het materiaal vb. voor de waarneming zo aanbieden dat nieuwsgierigheid wordt gewekt. Door uitstappen, de kleuters een zo reëel mogelijk beeld geven over het thema : vb. boerderij. Kleuters stimuleren in korte zinnen te spreken. 1. Voorbereidend lezen Naam herkennen en naleggen in drukletters. Naam van de kleuter wordt in de linkerbovenhoek genoteerd (leesrichting). Naschrijven van hun naam komt spontaan op het einde van het schooljaar. Verhalen chronologisch rangschikken aan de hand van prenten. Pictogrammen voor de daglijn.

2. Voorbereidend schrijven Grove motoriek in de turnlesjes bij juf Els en meester Gunther. Algemene vormgeving : de kleuters krijgen van de juf geen voorgetekende bladen meer. Vb : boekentas opvullen. Ze schilderen zelf hun boekentas die ze nadien opvullen. Kleurbesef = kleuren correct gebruiken na waarneming. Fijne motoriek inoefenen en bevorderen door : parels rijgen, plasticine, lijn verder trekken met potlood. schrijfmethode : pennenstreken uitwerken (vanaf pasen) 3. Taalspelletjes Rijmwoorden zoeken (auditief) Namen en of woordjes naklappen (=lettergrepen) Kimspelletje (visuele en geheugentraining) Wat hoort niet in de rij : vb auto-pop-blok-bal-stoel = stoel (auditief en visueel) Geluidenlotto (auditief en visueel) 4. Taalontwikkeling stimuleren door begrippen in te oefenen zoals : Groot, klein, lang, kort, hoog, laag, op, naast, onder, voor, tussen, boven, achter Gisteren, vandaag, morgen Meer, minder, evenveel Kleuren inoefenen = herkennen en benoemen 5. Taalschriftje anderstaligen : Thuis inoefenen van de woordenschat die ook in onze taalhoek gebruikt wordt zodat alle kleuters de kans krijgen om met woorden en letters te leren spelen. CITO-screening: taal en ordenen

Wiskundige initiatie Tellen tot 5 Herkennen van stip en cijfer Inhoud van het cijfer Begrippen als meer, minder, evenveel Tijdens het winkelspel weten dat 1 minder is dan 3 Sociale vaardigheden Leren samenspelen Onderling overleg bij hoekenwerking Naar elkaar luisteren vb : tijdens onthaal Elkaar helpen Leren verliezen

D a g verloop werking - afspraken 8u30 Onthaal-individueel - verwelkomen van de kleuters - de kleuters zoveel mogelijk zelf jas laten uitdoen, bij eigen kenteken hangen. - juf kijkt schooltassen na (geld-briefjesheen- en weermapje) 8u45 Klassikaal onthaal - welkomliedje wordt gezongen - kalenders aanvullen - vertelmomentje 9u00 Gezamenlijke activiteit - waarnemingsactiviteit - taalactiviteit - spelaanbod - huishoudelijke activiteit 9u45 Toiletbezoek Koek - gewoontevormingsactiviteit - zelfstandigheid stimuleren 10u15 Speeltijd 10u30 11u00 11u15 13u20 14u45 15u10 Toiletbezoek Hoekenwerk en/of gezamenlijke activiteit Opruimen in de hoeken Toiletbezoek Eten (refter) Buiten spelen Toiletbezoek Hoekenwerk Korte gezamenlijke activiteit Jassen aandoen Schooltas nemen - gewoontevormingsactiviteit - zelfstandigheid stimuleren