Brok in de keel. Havenziekenhuis



Vergelijkbare documenten
Brok in de keel. Havenziekenhuis

Maatschap Keel-, Neus-, en Oorheelkunde. Brok in de keel

Brokgevoel in de keel

BROK IN DE KEEL Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) FRANCISCUS VLIETLAND

Brok in de keel (Globus klachten)

Brok in de keel. Afdeling KNO

Brok in de keel. Keel-, neus- en oorheelkunde

Brokgevoel in de keel

Wat veroorzaakt een onschuldig brokgevoel?

K.N.O. Brok in de keel

In deze folder geven wij u meer informatie over de klacht van een brokgevoel in de keel en de behandeling hiervan.

Brok in de keel. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

brok in de keel patiënteninformatie Mogelijke klachten

KNO. Brok in de keel

Brok in de keel. Wat is brokgevoel in de keel? Wat zijn de oorzaken van onschuldig brokgevoel? Wat kan aan brokgevoel gedaan worden?

Brokgevoel (globusgevoel)

Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk. Meestal zijn ze niet allemaal nodig /18

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Brok in de keel

Brok in de keel. Keel-, neus- en oorheelkunde

Brokgevoel in de keel

Een brokgevoel in de keel komt vaak voor. Veel patiënten zijn hierover ongerust, maar over het algemeen is het een onschuldig probleem.

De logopedie kan ook behulpzaam zijn bij het bestrijden van de klachten, door oefeningen waarbij u leert de keel- en halsspieren beter te ontspannen.

Deze brochure heeft tot doel u informatie te geven over de aandoening globus (brokgevoel in de keel) en de daarbij behorende klachten.

Brokgevoel (globusgevoel)

Inleiding Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over de klacht van een brokgevoel in de keel.

Inleiding Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over de klacht van een brokgevoel in de keel.

Inleiding Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over de klacht van een brokgevoel in de keel.

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Brok in de keel. rkz.nl

Amandelen verwijderen bij kinderen

Wat gebeurt er met iemand die aan een beademingsmachine ligt

Logopedie bij stemproblemen: wat nu?

Amandelen verwijderen bij kinderen

Longrevalidatie. Havenziekenhuis

Verrichtingen longziekten

Naar huis met een drain

Operaties aan de schildklier

Duizeligheid. Havenziekenhuis

Ingrepen longziekten

U bent opgenomen in het Havenziekenhuis, omdat u een klaplong heeft. In deze folder vindt u informatie over de behandeling van deze aandoening.

Vergroeiing van de grote teen

Deze folder gaat over de behandeling van aambeien.

Informatie over de behandeling bij diabetes (suikerziekte)

Doel van het onderzoek Een MIBI-scan is bedoeld om de doorbloeding van uw hartspier te beoordelen.

Hormonale therapie bij borstkanker

JJ-katheter. Havenziekenhuis. JJ-katheter

Suprapubische katheter

Stemproblemen bij volwassenen

Ziekte van Parkinson

Stemproblemen bij volwassenen

Barbotage behandeling van de schouder

Slijtage van het netvlies

Multiple Sclerose is een ziekte van de hersenen en het ruggenmerg. Deze ziekte wordt ook wel MS genoemd. In deze folder leest hier meer over.

Stemproblemen bij volwassenen

Behandeling van kaakgewrichtsklachten

Wat mag u wel en niet doen als uw arm of been in het gips zit

CT-onderzoek van de darmen

Geestelijke verzorging

De transurethrale blaastumor resectie

Wat is een liesbreuk, hoe ontstaat het en hoe kan het behandeld worden

Draininstructie. Havenziekenhuis

Stemproblemen bij volwassenen

Nefrostomie katheter

Hartfalen dagboek. U moet telefonisch contact opnemen met de hartfalenverpleegkundige: - toename van uw gewicht met... kilo in... dagen

Informatie over een goed en snel herstel na een behandeling aan de kaak

Gastro-duodenoscopie

Stereotactisch biopsie

Dementie. Havenziekenhuis

Reumapoli. Havenziekenhuis. Diagnose en behandeling

De transferverpleegkundige kan u helaas niet helpen bij het aanvragen van huishoudelijke hulp en bij huisvestingsproblemen.

Borstsparende operatie

Kijkoperatie van de knie

Follow-up bij borstkanker

CT-onderzoek van de darmen

STEMPROBLEMEN BIJ VOLWASSENEN

Oorzaak, hoe komt het en hoe is het te voorkomen?

Hygiëne/infectiepreventie

Neuropsychologisch onderzoek

K.N.O. Stemproblemen bij volwassenen

Amandelen verwijderen bij volwassenen

MRI van de dunne darm

Zorg voor eigen stem

Stemproblemen bij volwassenen

Uw ogen bij suikerziekte

Photodynamische therapie (PDT)

Stemproblemen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Afdeling Longziekten en Tuberculose

Periodieke beenbewegingen in de slaap

Dagdiagnostisch Centrum Geriatrie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Stemproblemen bij volwassenen

Therapeutische infiltraties

Algemene informatie polikliniek Cardiologie

In deze folder leest u wat u moet doen om het onderzoek te laten slagen. Verder vindt u hier informatie over hoe het onderzoek gaat. Dag... Tijd...

PATIËNTENINFORMATIE LOGOPEDIE BIJ STEMPROBLEMEN

Stoma. Havenziekenhuis

Behandeling met rivastagmine capsules

Afdeling Cardiologie

Epiduraal/wortelinfiltratie

Laparoscopische pyelumplastiek

Voedselprovocatie. Havenziekenhuis. april 2012

Op de volgende pagina leest u wat uw arts met u besproken heeft over uw medicatie. De behandelend arts heeft het volgende met u besproken:

Transcriptie:

Brok in de keel In deze folder staat beschreven wat een brok in de keel inhoudt en wat hiervan de oorzaak kan zijn. Uw KNO-arts kan de brok in de keel op verschillende manieren onderzoeken. Welke manieren er zijn, staat ook in deze folder beschreven. De klacht Een gevoel van een brok of een prop in de keel komt regelmatig voor. Heel vaak leidt dit tot ongerustheid, maar bijna altijd is het een onschuldig probleem. De klachten kunnen zich op verschillende manieren voordoen: - Er zit iets in de keel (een slijmprop bijvoorbeeld) wat niet weggeslikt kan worden; - Het gevoel dat er een graat of een korreltje in de keel zit; - Een branderige, pijnlijke of geïrriteerde keel. Het brokgevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Hierdoor kan de neiging ontstaan steeds te schrapen, te kuchen of vaak te slikken. Hierbij kan altijd wel wat slijm geproduceerd worden. Van een brokgevoel wordt gesproken als er geen lichamelijke afwijking gevonden wordt die de klacht kan verklaren. Als er wel een lichamelijke aandoening is, zullen de klachten meestal anders van aard zijn. Wat voor afwijkingen dit kunnen zijn wordt later in deze folder besproken. Oorzaak van een onschuldig brokgevoel Tijdens het slikken, maar ook bij schrapen en kuchen, worden bepaalde keel- en halsspieren aangespannen. U kunt dat bijvoorbeeld zien aan de adamsappel (het vooruitstekend bovenste gedeelte van het strottenhoofd), die bij de slikbeweging op en neer gaat. Als de spieren rondom het strottenhoofd ook in rust te gespannen blijven, kan dit ervoor zorgen dat een brok in de keel gevoeld wordt. De ernst hiervan kan variëren met psychische spanningen, maar deze relatie is niet altijd even duidelijk aanwezig. Havenziekenhuis en Instituut voor Tropische Ziekten B.V. is een dochteronderneming van

Het brokgevoel kan ook ervaren worden als een slijmgevoel in de keel. Normaal neusslijmvlies produceert elke dag veel slijm, dat regelmatig wordt doorgeslikt. Hierbij komt ook nog het speeksel. Samen is dat een paar liter vocht per dag, dat we doorslikken zonder het te weten. Als u zich deze productie van slijm en vocht bewust wordt, kunt u dit als een brokgevoel ervaren. Wat kan aan een onschuldig brokgevoel gedaan worden? Het is al een opluchting wanneer geen lichamelijke afwijkingen gevonden worden. Door deze geruststelling verdwijnt de klacht al vaak vanzelf. Dit vindt meestal wel geleidelijk plaats. Het kan nog een paar weken of maanden duren voordat de klacht helemaal verdwenen is. Spanningen en problemen kunnen zich met verschillende lichamelijke klachten uiten. Sommige mensen krijgen rugklachten of hoofdpijn. Andere mensen krijgen een brokgevoel. Als het te lang duurt voordat de klachten weer afnemen of als de klachten bijzonder hevig zijn, kan een logopedist ook helpen bij het bestrijden van de klachten De logopedist kan u oefeningen geven waarbij u leert de keel- en halsspieren beter te ontspannen. Als het brokgevoel niet verdwijnt of als er klachten bijkomen, vraag dan een nieuw onderzoek aan. Lichamelijke aandoeningen als oorzaak Het brokgevoel kan een bijkomende klacht zijn van een lichamelijke afwijking. Meestal gaat een dergelijke afwijking echter ook gepaard met andere klachten. Bijvoorbeeld als u moeite heeft met vaste voeding. Of als u last heeft van keelpijn, oorpijn of heesheid. Het is dan ook belangrijk dat een eventuele lichamelijke oorzaak wordt uitgesloten door een goed onderzoek. Lichamelijke oorzaken waarbij ook een brokgevoel kan voorkomen zijn: Een kwaadaardige afwijking (keelkanker) Bijna iedereen met een brokgevoel maakt zich juist hierover ongerust., Vaak ook omdat de klachten al zo lang bestaan. Gelukkig is keelkanker een zeldzame aandoening. Bovendien is met eenvoudig onderzoek aan te tonen of hier wel of geen sprake van is. www.havenziekenhuis.nl - 2 van 5 - Brok in de keel

Neusbijholtenontsteking Een ontsteking van de neusbijholten kan door extra afscheiding van ontstoken slijm de keel irriteren, zodat een brokgevoel ontstaat. Vergrote tongamandel Helemaal achter op de tong bevindt zich de tongamandel. Door deze ligging is de tongamandel meestal niet direct in de keel zichtbaar. Vooral als in het verleden de keelamandelen zijn verwijderd, komt het een enkele keer voor dat de tongamandel zich vergroot. Deze vergrote tongamandel kan dan een brokgevoel geven. Spierspanning van het strottenhoofd In en rondom het strottenhoofd lopen spiertjes, onder andere de spiertjes van de stembanden. Bij verkeerd stemgebruik wordt een deel te intensief gebruikt. Dit kan een brokgevoel geven. Breuk in het middenrif Bij mensen met een middenrifbreuk werkt het klepmechanisme tussen slokdarm en maag onvoldoende. Hierdoor kan maagzuur in de slokdarm omhoog komen. Dit maagzuur kan het slijmvlies van de ingang van de slokdarm en van het strottenhoofd irriteren waardoor een brokgevoel kan ontstaan. Slijtage van de halswervels De randen van de halswervels raken op oudere leeftijd aan de voorzijde verdikt. Omdat de slokdarm tegen de voorzijde van de halswervels aanligt, kunnen deze verdikkingen een brokgevoel geven. Chronische keelontsteking Hiervan is sprake als het slijmvlies in de keel langdurig wordt geprikkeld, bijvoorbeeld door neus- of neusbijholteproblemen, door prikkelende stoffen of droge lucht. Bij bepaalde ziekten, zoals suikerziekte en bloedarmoede, kan ook het slijmvlies chronisch ontstoken zijn. Roken, alcohol en sterk prikkelde stoffen (bijvoorbeeld pepermunt en hoestpastilles) houden deze klachten in stand, al lijken ze een tijdelijke verlichting te geven. www.havenziekenhuis.nl - 3 van 5 - Brok in de keel

Onderzoek naar lichamelijke oorzaken van een brok in de keel De brok in de keel kan op verschilende manieren worden onderzocht: Keelspiegelen U opent uw mond zo ver mogelijk en steekt uw tong zo ver mogelijk uit. De keel-, Neus- en Oorarts houdt uw tong met een gaasje vast. Hij brengt dan een verwarmd spiegeltje in uw keel. Met een voorhooflamp kan de arts uw keel en strottenhoofd onderzoeken. Fiberscopie Er is ook een andere manier om de keel, het strottenhoofd en de ingang van de slokdarm te onderzoeken. Er wordt dan gebruik gemaakt van een kleine fiberscoop (laryngoscoop). Dit is een buigzaam kijkertje van fiberglas in de vorm van een slang van ongeveer 3 millimeter breed. Het slangetje wordt via uw neus ingebracht. Voor dit onderzoek kunnen uw neusslijmvliezen eventueel worden verdoofd. Op deze wijze kan de keel en het strottenhoofd goed zichtbaar worden gemaakt. Over het algemeen verloopt dit onderzoek eenvoudiger voor u dan het onderzoek met een spiegeltje. Röntgenfoto Afhankelijk van de klachten kunnen röntgenfoto's van de hals of de slokdarm gemaakt worden. Ook kan eventueel een foto worden gemaakt van de neusbijholten. In zeldzame gevallen wordt een scan gemaakt van de neusbijholten, keel of hals. Logopedisch onderzoek Bij te intensief of verkeerd gebruik van de spieren van strottenhoofd of stembanden kunt u naar de logopedist worden verwezen. De logopedist is deskundig op het gebied van de stem, strottenhoofd en ademhalingsspieren. Hij kan bij klachten over een brokgevoel hulp bieden. De logopedist verricht onderzoek en geeft adviezen. Als het nodig kijkt hij ook naar uw lichaamshouding en ademhaling en naar een ontspannen manier van stemgebruik. Hierbij wordt aandacht gegeven aan de lichaamshouding, ademhaling en aan een ontspannen manier van stemgebruik. www.havenziekenhuis.nl - 4 van 5 - Brok in de keel

Wat is uw mening? Het Havenziekenhuis wil haar patiënten goede zorg mét persoonlijke aandacht bieden. Als u tevreden bent over onze zorg, dan horen we het graag. Maar ook ideeën voor verbetering van onze zorg en service zijn van harte welkom. U kunt uw suggesties doorgeven via onze website www.havenziekenhuis.nl bij 'patiënten' of uw mening delen via www.zorgkaartnederland.nl Vragen Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u deze stellen aan uw medisch specialist via ons algemene telefoonnnummer 010-404 33 00. Afspraak afzeggen of wijzigen Bent u onverwacht verhinderd? Laat u dit dan zo spoedig mogelijk aan ons weten. Een andere patiënt kan dan wellicht eerder worden geholpen. Meer informatie Voor meer informatie kunt u kijken op www.havenziekenhuis.nl Deze folder is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Havenziekenhuis 121366 KNO/15/09/folder brok in de keel POSTADRES Postbus 70031 3000 LN Rotterdam www.havenziekenhuis.nl Telefoon & fax 010-404 33 00 010-412 15 17 HOOFDLOCATIE buitenpolikliniek krimpen Haringvliet 2 Patrijzenstraat 59 Rotterdam Krimpen aan den IJssel - 5 van 5 - Brok in de keel