aa: 2 3 SER 1970 Verbinding september /70 ID Datum Nummer Evaluatie Organisatie Zuid-Molukkers, Onderwerp

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "aa: 2 3 SER 1970 Verbinding 109.. 24 september 1970 582/70 ID Datum Nummer Evaluatie Organisatie Zuid-Molukkers, Onderwerp"

Transcriptie

1 APRMS Organisatie

2 Verbinding Datum Nummer Evaluatie Onderwerp 24 september /70 ID Organisatie Zuid-Molukkers, aa: 2 3 SER 1970 De groep Tamaela is een afgescheiden groep van de beweging van Inge nieur Manusama. De Tamaela-groep wilde harder optreden en was over het algemeen meer agressief. Deze groep schuwt desnoods het geweld niet. Manasama moest hiervan echter niets hebben. Volgens de groep Tamaela had Manusama ook te weinig gedaan voor de zaak van de Zuid- Molukkers. De groep Tamaela wilde ook militaire activiteiten in Neder land en wilde daarbij ook gebruik van geweld met wapens maken. Op samenkomsten in het kamp Moordrecht, werd vaker over wapens en geweld gesproken. De kern van de Tamaela-groep zou huizen in het kamp Moordrecht waar ene de assistent van zou zijn. Op 17 mei 1969 heeft de groep Tamaela zich van de groep Manusama afge scheiden.

3 blad 2. Volgens waren de overvallers in Wassenaar leden van de KPK een soort lijfwacht, die voor de "beveiliging van Tamaela zorg draagt. Het hoofd van deze beveiligingsdienst is ene van het kamp Moordrecht. De letters KPK zijn afkortingen van de woorden Kesatuan Pendjaga en Keamanan, welke betekenen Eenheid, Bescherming en Veiligheid. Ook ing nieur Manusama zou de beschikking hebben over een KPK. ÏTa de gebeurtenissen in Wassenaar heeft volgens betrokkene een naam g staan van een gearresteerde in het Algemeen Dagblad. Hij kan zich die naam echter niet meer herinneren. Die persoon zou ook lid zijn van de Tamaela-groep. In Venlo zouden ook nog enkele leden wonen van de groe Tamaela. In Moodrecht ligt het centrum van de activiteiten van de Zuid-Molukke in Nederland. Voor de afsplitsing van de groep Tamaela werden de uitnodigingen voor samenkomsten verzonden door ene uit Zeist, die vóór de splitsing secretaris was van de Molukse beweging in Weder land. Bij de Marine in Den Helder zouden leden van de groep Tamaela in mild taire dienst zijn als.ais* beroepsmilitair.

4 i pi. iatum: 3 DEC, 1970 Bijl.: RAPPORT VAN C AAN : CFO No. : Betr.: vernomen. Op werd het volgende t is voorzitter van de Volksvertegenwoordiging van de Missie Militair (A.P.R.M.S.) en tevens secretaris van de A.P.B.M.S.. heeft t.b.v. de A.P.R.M.S. een aantal lieden laten "infiltreren" in de B.P. met de bedoeling op de hoogte te blijven van de gang van zaken in deze organisatie.

5 ACP/ Dupl HAPPORT VAN CFO. Nr. Datum: 6 JAN Bul.: Betreft : Oprichting van de Noodregering van TAMAELA en de AHGKATAN MUDA. Bijlagen: 1. Ingaande 17 mei 1969 treedt het Commando Missie Militair/ Delegatie R,M»S. op als "Noodregering van de S.M.S. in het buitenland". 2. Voorlopige (=dd. 17»5»1969) samenstelling van genoemde Noo< regering. Minister van Buitenlandse Zaken ï Minister van Algemene Zaken f Minister van Financiën : Minister van Cultuur en Sociale Zaken : Minister van Defensie en Veiligheid : Minister van Gezondheidszorg : Minister van Godsdienst : 3«Als Minister-president, tevens waarnemend President "van de Noodregering zou optreden "Kolonel" I.J. TAMAELA. CFO/ , Typ. : Coll.:

6 RAPPORT VAK C, h, 2 7 MEI 1971 Aan i CFO : ^ ~* No. : 11.72** d.d. 2?.5.?1 ' " "~" Betr.: Ontstaan en ontwikkeling van de noodregering TAMAELA. j In september 1951 vertrok een groep 2.-Mol. vrijheidsstrijdei o.l.v. J.J. TAMAELA vanuit het eiland Ceram met een missie vt dr* SOUMOKIL naar het voormalige Ned. Nw-Guinea. Onder hen bevond zich die de rang van kapitein had. Door omstandigheden konden zij echter niet terug naar Ceram en traden in dienst van het Gouv. van Ned. Nw-Guinea. Na de bestuursoverdracht door Ned. aan de UNTEA vertrokken l.j. TAMAELA en in oktober 1962 naar Nederlan< vnd* zocht terstond na aankomst contact met ir. MANUSAMA met de bedoeling zijn diensten aan te bieden voor de strijd om de onafhankelijkheid van de Z.-Mol* MANUSAMA verzocht hem echter, wijzend op zijn slechte georiëi teerdheid in Ned., zich voorlopig te onthouden van activiteit betreurde de houding van MANUSAMA t.o.v. de uit Ned. Nw-Guinea afkomstige Z.-Mol. en nam contact op met l.j. TAMAELA en In de jaren die daarop volgenden bleek hen dat de "regering" MANUSAMA zich in al die jaren slechts had bezig gehouden met het oplossen van sociale - en maatschappelijke problemen van de h.t.l. verblijvende Z.-Mol. Er was geen sprake van enige activiteit in een richting die leidde tot een onafhankelijkheid van de Z.-Molukken. In verband hiermede arrangeerde de groep TAMAELA op $ te Nijmegen een vergadering waartoe ook de groep MANUSAMA wei uitgenodigd. Het doel van deze vergadering was o»m. MANUSAMA te bewegen de activiteiten ter verwezenlijking van de doelstelling van Nederland te verleggen naar Amerika, daar van de zijde van Nederland geen medewerking was te verwachten. Indien MANUSAMA zich met dit voorstel zou verenigen zou hij president blijven terwijl l.j. TAMAELA Min. van BuZa zou worden met standplaats New York. MANUSAMA liet echter verstek gaan zodat besloten werd op eigen kracht hun zaak in de internationale belangstelling te plaatsen. Hiertoe vertrok l.j. TAMAELA als "acting president" van de noodregering met een staf naar New Ypck..,I}e,.

7 - 2 - ter vergadering benoemde minieters van de noodregering blever in Nederland. Volgens betreurt deze afsplitsing en is hij nog steeds bereid het principe van "één strijd één front" te herstellen en MANUSAHA alsnog te erkennen als president. stelt dat deze noodregering op het internationale politieke vlak meer resultaten heeft geboekt in de afgelopen twee jaar dan 20 jaar MANUSAHA-regime heeft weten te bereikec Ten aanzien van de aard der resultaten kon niets mededelen om de desbetreffende regeringen in hun relatie met Inde niet in verlegenheid te brengen. Wel zei dat de vertegenwoordiging in New York de Amerikaanse advocaat in dienst heeft genomen. Deze advocaat arriveerde op 2?-*t-1971 op Schiphol om op de Amerikaanse Ambassade h.t.l. via voor de nieuwe stafleden vat de acting president te regelen. De daar aanwezige stafleden zijn nl. naarnederland teruggekeerd omdat zij niet bereid waren de functie van staflid onbezoldigd langer te blijven vervullen en voor hun levensonderhoud aangewezen te zijn op inkomsten uit particuliere dienstbetrekkingen. De komst van hr. naar Nederland moest een vermoede belemmering van i<ed. zijde voor het verstrekken van visa aan de nieuwe staf voorkomen. deelde voorts mede dat de positie van de ministers van de noodregering zwak is. Formeel hebben zij geen enkele bevoegdheid om op te treden tegen "hun" mensen die zich schuld: maken aan ordeverstoring etc. Schrappen als lid van de organisatie is de enige sanctie welt zij kunnen hanteren. Zo moest de Min. van Defensie en Veiligheid toestaan dat de naam van zijn ordedienst Ajigkatan M u dab. op wens van betrokkenen werd gewijzigd in commando's met de hiel aan gepaard gaande militaire organisatiekleding etc. De functie van deze commando's blijft echter in Nederland eei ordedienst. Na een eventueel onafhankelijk worden van de 2.-Molukken zullen zij worden ingezet om aldaar de orde en rust te handhaven c.q. herstellen. Dat deze commando's opgeleid worden om t.z.t. als invasielegf te worden ingezet wordt door naar het land der fabelt verwezen. Een invasie vanuit Nederland is practisch niet uitvoerbaar en de noodregering heeft zich tot doel gesteld de 01 afhankelijkheid van de Z.-Molukken te verkrijgen via de weg van onderhandelen. Afsluitend deelt nog mede dat de noodregering voornemenc is nog 10 jaar actief te zijn om haar doel te bereiken. Daarna zal dit - bij geen succes - worden opgegeven. Mocht echter binnen deze termijn voor de Z.-Molukken door de noodregering concrete resultaten worden bereikt, dan verwacb.1 dat aanhangers van MANU3AMA zich misleid zullen voelen en tot agressie jegens MANUSAMA en zijn regering zullen overgaan. Als de noodregering binnen de gestelde termijn van 10 jaar echter niets concreets heeft bereikt verwacht bron van de aai hangers,.der. nojo.drje.gering eveneaas,

8 2 7 MEI 1971 RAPPORT VAN C AAN : CFO NR. : d.d BETE.: Zuidroolukse aangelegenheden Het onderdeel van de Missie Militair, dat wordt aangeduid met Commando's is bedoeld als politionele macht, die in de toekomst (als straks de RMS souvereiniteit met politieke middelen is bereikt) het gezag en wapens zal overnemen van de bezetters, i.c. de Rl-troepen. In Nederland hebben de Commando's geen taak, ook niet (zoals de KPK) die van het handhaven van orde en rust in de MM-woonwijken en -oorden. Incidenteel wordt wel eens een beroep gedaan op Commandobijstand, b.v. als Zuidmolukkers zich bedreigd voelen of worden door andere Zuidmolukkers. Een verzoek om hulp kan alleen gericht worden tot (landelijk commandant Commando's), die dan persoonlijk opdracht geeft tot actie. Uitdrukkelijk wordt echter gesteld, dat feitelijk de commando's geen taak hebben in Nederland of elders buiten de Zuid- Molukken, dit met uitzondering van de intensieve training, die zij in Nederland ontvangen. Administratief -technisch zijn de commando's gesplitst in twee bataljons: een Noord- en een Zuid-bataljon, resp. aanduidend de commando's, die in Noord- en Zuid-Nederland woonachtig zijn. Het Noord-bataljon is genaamd "NUNïïSAKa," Dit is de aanduiding van de tot heilige plek verheven plaats in het hooggebergte van Ceram, waar SOUMOKIL zich overgaf aan de Rl-troepen. Het Zuid-bataljon is genaam "NUSA-INA". Dit is de Ceramese benaming van het eiland Cerara en betekent "moedereiland

9 J t -2- Landelijk commandant van de commando's is tevens waarnemend Minister van defensie is., die De aanhangers van TAMAELA zijn gegroepeerd in de organisatie Missie Militair. De toevoeging hierbij van de letters APRMS (Ankatan Perang RMS) heeft tot doel, duidelijk te stellen, dat de MM organisa tie de enige wettige is omdat zij gestoeld is op de Militaire Missie, die is voortgekomen uit de toen nog strijdende APRMS o.l.v. SOÜMOKIL. De TAMAELA-regedng noemt (en blijft zich noemen) "Darurat" noodregering omdat men vasthoudt aan het democratisch beginsel waardoor het derhalve zeer goed mogelijk is dat het Zuidmolukse volk toch een andere regering kiest; ook al heeft TAMAELA c.s. de politieke strijd gevoerd, die de verwezenlijking van de souveréiniteit van de RMS bracht. In dit verband wordt er rekening mee gehouden, dat tegen die tijd het gehele Zuidmolukse volk dan haar keuze kan bepalen en de TAMAELA-regering (helaas slechts gekozen werd door de in Nederland verblijvende Molukkers. Figuren als en (die zich thans vrij in de Molukken beweegt) zouden zeker wederom tot president kunnen worden gekozen en worden door de Missie Militair-aanhangers en regering TAMAELA nog steeds gerespecteerd. V.z.v. bekend aal TAMAELA in Amerika blijven daar hij daar veel succes heeft geboekt. Hij zag in enkele jaren tijds kans om 62 landen, VN-leden (Afro-aziatische landen) te winnen voor het RMS-streven. Gewacht wordt totdat de sympathie van 90 landen verworven zal zijn, waarop Zuid-Molukken op de agenda wordt geplaatst. In tegenstelling tot de groep MANTTSAMA ziet de regering TAMAELA geen noodzaak samen te werken met Papua-groeperingen, De regering TAMAELA ziet de Papua's n.l. niet als een afzonderlijk volk en vindt dat jij zich niet apart moet^ouden en eigen activiteiten moeten ontplooien. De Papua wordt beschouwd als Molukker en de regering TAMAELA behartigt derhalve ook hun belangen* Voor de regering TAMAELA zal de RMS moeten bestaan uit de Groot-Molukken, dus inclusief Nieuw Guinea. In de regering TAMAELA is om practische redenen de volksvertegenwoordiging opgenomen. 8* XftikkftXKXfcftSKKxaanttgixg fejtkxxtigt ÉUXX*K De belangen van de volkvertegenwoordiging worden behartigd door de voorzitter van het gekozen parlement en hij heeft in de regering niet één maar meerdere stemmen. Thans is de voorzitter van het parlement, die dus deel uitmaakt van de regering, Het parlement telt ca. 100 leden, verspreid over Nederland. Te Assen zijn vier parlementsleden. De Missie Militair heeft absoluut niets te maken met groeperingen als "Het Bevrijdingsfront ZuidrMolukken" of "De Radikalen". -3-

10 / c < -3- Wel bestaat de mogelijkheid, dat 'enkêle' a±t-d«- hand jongeren uit de MM zich bij dergelijke groepen aansloten. Een voorbeeld hiervan is de deelname aan de overval Wassenaar door (van huis-uit)mm-aanhangers. Dergelijke acties (elke actie waar geweld wordt gepleegd) is voor de MM onaanvaardbaar, vooral ook omdat hierdoor de image van de MM wordt geschaad. MM-leden, die aan gewelddadige acties deelnemen of op andere wijze handelen tegen de richtlijnen en opvattingen van de MM (TAMAELA-regering) worden streng gestraft en indien nodig uit gestoten. Opmerkelijk is dat dergelijke figuren door de MANUSAMA-groep worden geaccepteerd en zelfs tot "helden" worden uitgeroepen Voorts beschikt de MM over vage aanwijzingen, dat Ds METIARY in de voorbereiding van deze actie werd gekend en er zijn goedkeuring aan hechtte en zelfs stimuleerde.

11 : / v '. l ;;UP!, VAN C AAN : CPO NB* : 11.76? BETR.: TERUGKEER'VAN MM-STAFLEDEN NAAR NEDEKl^ND Over een eventuele terugkeer naar Nederland van de acting president I*J. TAMAELA ie in MM-kringen niets bekend.

12 * <:-': P '.«71 D u -.- 'J' RAPPORT VAN C. Aan : CFO No. : Betr.: Missie Militair - A. P. R. M. S Op J* werd het navolgende vernomen. Op zou vanuit Nederland naar Amerika vertrokken zijn een groep Zuid-Molukkers, t.w. 5 personen w.o. Deze groep Zuid-Molukkers vormt de nieuwe staf van de A.P.R.M.S in New York; dit volgens opgevangen gesprekken in een M.M.-woon oord in het noorden van Nederland*

13 RAPPORT VAN G AAN : CFO KR. : Ht.08? BETR.: Zuidmolukkers Op werden de navolgende gegevens verkregen van politie Alphen a/d Rijn. De woonwijk te Alphen telt 80 Molukse gezinnen, t.w. 70 behorend tot de BP en 10 tot de MM. "e vroegere wijkraad, bestaande uit oudere BP-aanhangers is afgetreden omdat de jongeren deze had verweten te nauwe betrekkingen te hebben met de plaatselijke politie, Sindsdien is er nog geen nieuwe wijkraad geformeerd.,vel hebben de T AM AEL A-aanhanger s een eigen wijkraad gevormd bestaande uit 5 personen.

14 RAPPORT VAfl C, Aan : CFO No. : 1 Betr.: Militaire Missie A. P. R. M. S. " De leiding van de M.M. wil onder geen voorwaarde dat M.M.- aanhangers ordeverstorende acties voeren of hierbij betrokket raken. Overwogen wordt t.a.t. in Culemborg de op vrije voeten gestelde Wassenaar-overvallers een gezellige avond aan te bieden. Enige weken geleden vertrok een kleine groep M.M.-leden naar Amerika om TAMAELA als etaf bij te staan.

15 RAPPORT VAN C AAN : CFO. No. : 1^.369 Betr.: Ontevredenheid onder de commando's. Van het navolgende vernomen. werd op De leider van de actiegroep RMS-links, heeft verklaard dat er onder de commando's ontevredenheid heerst t.a.v. het beleid van de Noodregering. Met name worden de "Min.Pres." en de "Min. van Binnenlandse Zaken" genoemd als de figuren waar niets van uit gaat. De commando's vragen zich af waar een corps goed geoefende commando's voor dient 'als er geen actie wordt gevoerd. Hij acht het niet uitgesloten dat, de commando's binnenkort de twee eerder genoemde ministère,tot aftreden zullen dwingen. De voorzitter van het parlement van de noodregering, is eveneens van mening dat eerder genoemde ministers ongeschikt zijn voor die post.

16 ACD/ : 3GNOV, EAPPORT VAN C. AAN : CFO No. : 1^ Betr.: Mandaat van I.J. TAMASLA. Van navolgende vernomen, werd op het Met betrekking tot het mandaat dat I.J. TAMAELA in 19$» de bevoegdheid gaf de macht in handen te nemen deeldex^e"min. van Defensie van de Noodregering" mede, dat dit mandaat op naam staat van de op overleden, broer van de zg. "acting president" I.J.TAMAELA. voornoemd maakte deel uit van de laatste "militaire missie" o.l.v. en is op 28-3-Ï9&2 per prauw vanuit Ceram' In het vö'ormaïige"' Nieuw Guinea gearriveerd. Op zijn sterfbed heeft zijn mandaat aan farmer laaak J. TAMAELA overhandigd en verzocht de hem door v/ijlen Dr. SOUMOKIL opgedragen taak voort te zetten hetgeen I.J. TAMAELA heeft gedaan

17 : 1 O JAN, 1972 RAPPORT VAN C AAN : CFO NR. : BETR.; Nederland verdeeld in Wilaja's Van werd op vernomen dat de MM Nederland "bestuurlijk" in vier wilaja's (afdelingen) wil verdelen. De kepala wilaja (hoofd van de afdeling) treedt in zijn afdeling op als vertegenwoordiger van de noodregering. In Noord-Nederland, afdeling 1, is het hoofd van de afdeling. Hij wordt In zijn werkzaamheden bijgestaan door de zgn. contactpersonen die in de diverse woonwijken/oorden woonachtig zijn.

18 : 2 7 JAN, 1972 RAPPORT VAN C AAN : CFO NR. : BETR.: Wilaja k Op werd het volgende vernomen: Het hoofd van de wilaja 4 (afdeling 4) waartde de provincie Limburg behoort is Zij taak kan worden vergeleken met' die van een hoofd plaatse lijk bestuur in het voormalige Nederlands Indië. Hij ziet toe dat de periodieke betalingen (belasting e.d.) op tijd plaatsvinden, geeft toestemming voor het houden van vergaderingen/feesten enz.

19 RAPPORT VAN C ACD datum co [ AAN : CFO Nr. : ^ Betr. : Wilaja's van de Miasi Milgber. Van werd op 9»2.72 vernomen dat de indeling van Nederland in z.g. wilaja's (afdelingen) is gerealiseerd. Er zijn vier wilaja's t.wi: Wilaja I Wilaja II Wilaja III Wilaja IV met als hoofd II U f tl 11 n n n M tt De wilaja hoofden hebben een bestuurlijke taak en staan onder de "Min. van Binnenlandse Zaken'1*

20 ACD datum 1 5 JUNI Ü72 Jj CO RAPPORT VAN C. Aan : CFO No. : 16« Betr.: Ambtenaren v.d. H.M, krijgen militaire status. Van werd op vernomen dat op 13 «ei jl. - "de dag van het leger" - alle "ambtenaren" in dienst van de "noodregering" een militaire rang hebben gekregen. Deze rangen zijn als volgt verdeeld: ministers (m.u.v. de Min. v, voorzitter v.h. parlement parlementsleden wilaja-hoofden contactpersonen Def.) - overste; majoor; Ie luitenant; kapitein; 2e luitenant.

21 CO KAPPORT VAN C. Aan No. GFO Betr.: Zuid-Molukse aangelegenheden. l sept Van navolgende vernomen. werd op het I.J. TAMAELA is medio juli 1972 per vliegtuij naar Canada vertrokken teneinde van daaruit het werk van zijn staf bij de V.N. te leiden. Hij stelt pogingen in het werk om van de -Amerikaanse regering een visum te krijgen voor bezoeken aan de V.N. Hij heeft verklaard te weten dat de Nederlandse regering op zijn verzoek hiertoe gunstig heeft geadviseerd. Zijn Minister van BuZa is in de V.S. TAMAELA vnd. heeft voor zijn vertrek naar Canada zijn kabinet op de hoogte gesteld van zijn voornemen om zijn gezin dat in de V.S. verblijft, naar Nederland over te brengen. Hij heeft het kabinet verzocht er zorg voor te dragen, dat zijn gezin na aankomst in Nederland met rust wordt gelaten (geen bezoek e.d.).

22 ACD datum GO I.N3,2O6 2 OKT j RAPPORT VAM G AAN : CFO Nr. : } X ' * 3etr. : Stafleden MM in Amerika Van werd op het navolgende vernomen. In 197Ü bestond de vaste vertegenwoordiging van de MM in Amerika uit de navolgende personen: De permanente vertegenwoordiging in Amerika van de MM besch.il over 2 panden in New Yersey (bij New York). Deze panden worden zowel voor kantoor- als woonruimte gebruikl door de stafleden. De stafleden ontvangen een fictief salaris dat later wanneer de HMS gerealiseerd zal zijn, aan hen zal worden uitbetaald. Zij moeten zelf in hun levensonderhoud voorzien, üij doen dil door te leven van giften van familie in Nederland, die regelmalig geld en levensmiddelen zenden. Het onderhoud van de panden, telefoon, gas-, licht- en waterverbruik wordt door de MM betaald. De kas van de MM wordt gevormd door tussentijdse inzamelingei en door contributie, t.w. ƒ 50,- per maand door elk werkend gezinslid te betalen. De aanhang van TAMAELA (de MM dus) bestaat uit 500 gezinnen (geregistreerde leden) plus nog een aantal sympathisanten.

23 CO b. d. BAPPORT VAN C AAN : CFO No. : Betr.: Nieuw kabinet van de noodregering» Van werd op 1^ vernomen dat er op ^ te Nijverdal een bijeenkomst is geweest van de noodregering* Op deze bijeenkomst, welke werd bijgewoond door de "acting president" I.J. TAMAELA], maakte de "premier" het nieuwe kabinet bekend dat er als volgt uitziet: Premier plv. Premier adviseur Min. v. Defensie onder Min*v.Def.(Landmacht onder Min.v.Def«(Marine) Min. v. Financien onder Min* Min. v. Biza onder Min. Hin. v. BuZa onder Min. Min. v. Voorlichting onder Min.. Min. v. Cultuur onder Min.

24 ACD /*/. RAPPORT VAN C AAN : CFO NB. : BETR.: MM-aangelegenheden dat-rn 2 O FE CO b. d Van navolgende vernomen: werd op 2^.1.73 het De "minister-president" van de noodregering is begin 1973 afgetreden.' De "acting-president" TAMAELA heeft tijdelijk het premierschap op zich genomen. De hieraan verbonden werkzaamheden worden echter verricht door

25 REPOEBLIK MALOEKOE SELATAN (Republic of South Moluccas) Kementerian: PERTAHANAN Begonialaan nr.13 Oegstgeest WP.015/MJJ/PI/73 Onderwerp:Geweldpleging tegen Zuid-Molukse leiders* Het Hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdiei President Kennedylaan 25 te ' s-gravenhage Oegstgeest, 16 april 1973 Hierbij moge ik UHoogEdelGestrenge verzoeken om bijzondere aandacht voor het volgende. Zoals gesteld is in de brief dd.20 februari 1973, nr. JM/PM/ van de Noodregering van de R.M.S. aan Uw Regering, stelt de Noodregering zich ten doel op vreedzame wijze, zonder gebruik van geweld,.de erkenning van de R.M.S. te bewerkstelligen. De Noodregering beschikt over berichten volgens welke hier te lande van Indonesische zijde o.l.v. een zekere LUHULIMA (van de Indonesische Ambassade) een organisatie in het leven is geroepen onder d«naam API-MALUKÜ. De belangrijkste personen in deze organisatie IJ Pred Suitel/a, te 2J V.T. Lukas n 3J Jos Uspessy n Els Kastanje n Anna Palapesay 11 4, 5. 6, Jahja Tigele 7,i Sam Umarella 8- Soerotirto $ T.Hatumena 10; 11, 12, 13. Anis Omaratau Bas ResubKn Johny Beroeatwarin Bernardus Haurissa Wonende n ir n ir it 0 n M n i* n 11 Tl n n n ii n ti ti Breukelen den Haag Almelo Deventer Apeldoorn Deventer laalwijk Waalwijk Apeldoorn Rijesen Niste ro$de Zwolle Vaassen j*1' ACD datum CO b. isbsss l 8 APR Het doel van deze organisatie zou zijn: a. onrust en tweedracht te zaaien onder de Zuid-Molukkers in Nederland, e b. door middel van geweld, met gebruik van wapens, de leiders van de R.M.S. zoals Z.E. I.J.Tamaëla en Z.B. Mejuffrouw P.Ch.W.Sahureka van het leven te beroven. Indien d.

26 - 2 - REPOEBLIK MALOEKOE SELATAN (Republic of South Moluccas) Indien, bijvoorbeeld op de Zuid-Molukse onafhankelijkheidsdag - 25 april » pogingen worden ondernomen om de leiders van de R.M.S. uit te schakelen, zou een bloedbad onverflijdfclijk zijn, met name onder de leden van de Indonesische Ambassade en de hierboven met name genoemde personen en hun familieleden. Met nadruk vestig ik er namens de Noodregering van de R.M.S. de aandacht op dat zij in de huidige situatie en zolang daartoe geen aanleiding bestaat tegen deze personen geen stappen zal ondernemen die in strijd zouden zijn met de hier te lande geldende wettelijke voorschriften, maar dat zij waakzaam zal blijven en de situatie nauwlettend zal volgen. Wij zouden het zeer op prijs stellen indien U, met kennis van de bezorgdheid die leeft onder de leden van de Noodregering van de R.M,S., de nodige maatregelen zoudt nemen ter voorkoming van agressiviteit tussen bepaalde groeperingen in onze gemeenschap. Onder dankzegging voor Uw aandacht en medewerking in deze, verblijf ik Hoogachtend, Ns. De Noodregering van de Repoeblik Haloekoe Selatan, Menteri Pertahanan, J.J.Manuputty

27 2 7 RAPPORT VAN C AAN : CFO HO. : BBTH. : K.H* aangelegenheden Van het navolgende vernomen werd a. Op 1 september 1973 komt in Assen, gebouw "de Kolk", de TAMAELA groepering bijeen. Punt van bespreking zal o.m. zijn het in de Telegraaf van gepubliceerde artikel aangaande de ontvoering van RMS kopstukken* Men is voornemens hierop te reageren met een tegenartikel. b. De "Acting president" I.J«TAMAELA heeft zich kortelings zelf benoemd tot "staatshoofd" van de Zuid- Molukken. E.e.a. zou zijn onderhandelingspositie bij de VN ten goede komen. Voorts zijn er in het "kabinet" enkele wijzigingen aangebracht. De voormalige "minister van voorlichting" is benoemd tot "minister van algemene zaken". Onder dit ministerie vallen : Binnenlandse zaken - staatssecr. - Sociale zaken Cultuur «Voorlichting, voorheen "minister van binnenlandse zaken", is benoemd tot "minister van public relations". De overige "ministeries" hebben geen wijziging ondergaan.

28 06NOV.1973 CO b. C ( ) nr.: Aan : CFO Betreft : "Dagorder no. 2". d.d BIJL: l Van werd op ^ een fotokopie ontvangen van een door de "Minister van Defensie", J. MANDPUTTY uitgegeven "dagorder no. 2" (zie bijlage). In deze dagorder, welke is gedateerd wordt o.m. bekend gemaakt dat m.i.v. 1.9«73 het commando regiment Noenoesakoe is versterkt met één bataljon. Vnd. regiment bestaat thans uit de vier navolgende bataljons: m Bat. l Bat. 2 Bat. 3 Bat. k commandant wnd. " commandant wnd. " commandant wnd. " commandant wnd. " flaj. E. TUBALOWONYdeze functie is nog vacant. «aj. D. MANUPUTTY, Kapt. J. LEISIHA Aaj. H. BIRAHY Kapt. S. WATTIMËNA Maj. A. KAINAMA HEATUBUN. De bataljonscommandanten worden opgedragen de namen van KPK-leden, die te kennen hebben gegeven dienst te willen nemen bij de commando's, aan de staf door te geven. Voorts worda- de bataljonscommandanten opgedragen de onder hun bevel staande commando's te verbieden zich in het vervolg denigrerend uit te laten over de KPK e.a. Dit verbod is van blijvende aard en gaat in na de bekendmaking van deze dagorder. 301A10

29 9ambf»engan aoerat nr.030/mjj/ft/ tah PJM Kepala Negara semoea Bataljonscommandanten (l - II - III dan IV) serta Commandant Militaire Politie dan Commandant Palang-Merah selekas moengkin - dimoeka tanggal l oktober mengirim langsoeng kepada kami - Menteri Pertahanan - satoe daftar nama2, tanggal hari lahir, pangkat mereka (in tweevoud) jang pada tanggal l september 1973 dibawah keperintahannja. Meskipoen penjerahan/penerimaan anggota2 Commando Bataljon II akan diadakan sesoedah tanggal l september 1973» maka daftar nama2 anggota2 Commando terseboet dimasoekkan dalam sterkte Bataljon II moelai tanggal l september 1973* III.Dalam waktoe jang pendek maka kami akan keloearkan peratoeran2 angkatan perang RMS (Krijgstucht), jang pada saat ini kami kiriinkan kepada PJM Kepala Negara RMS oentoek dicorrectie dan fiat beliau. Peratoeran2 ini berlakoe oentoek sekalian anggota2 APRMS jang mendjabat pangkat militair, mengingat keadaan S.O.B. IV. SOAL K.P.K. DALAM COMMANDO-APRMS ^_ Atas perintah dari PJM Kepala Negara RMS maka kami perintahkan kepada Regimentscommandant dan Bataljonscommandanten I, II, III, IV, bahwa djika ada kemaoean tegoeh dari pihak K.P.K., mengingat seroean dari Tanah-Air, oentoek bersatoe dan bersedia masoek dalam Commando-APRMS, maka soal ini haroes disignaleer oleh Padoeka-Toean2 dan tjari perhoeboengan dengan anggotas Staf Keménterian IP-Wfitehanan., dalam Vilajahnja masing2 oentoek dikerdjakan lebih laridjoet. r PERINTAH INI ADALAB s "PERINTAH VAN BLIJVENDE AAHD" Mengingat pada kesatoean terseboet jang diseroehkan dari Tanah-Air, poen mengingat akan apa jang nanti kami HAROES DJALANKAN maka baiklah Regimentscommandant dan Bataljonscommandanten tegaskan pada sekalian anggota2 Commando dari rendah sampai tinggi pangkat, TIDAK BOLEH SINDIR KATA d.1.1. terhadap K.P.K. atau siapapoen, moelai sesoedah DAGORDER ini dioemoemkan. Bila K.P.K. tidak kehendak oentoek bersatoe, tiada mengapa asal karai dari Pemerintah Daroerat telah mendjalankan kewadjiban kami atas seroean Tanah-Air. Sekian oentoek ketahoean Padoeka Toean2/Njonja2/Nona2 dan mendjalankan toegas masing2 menoeroet apa jang kami tentoekan dan perintahkan dalam DAGOBJDER ini dan selamat bekerdja dan tersoesoen salam kebangsaan, f C M o e r i a. Temboesan:PJM Kepala Negara RMS Menteri Pertahananj. Lt.Gen.I. J.Tamaëla <. " PJM2 Kabinet Muskita -7 PJM Col.E.Kakisina PJM2 Kem.Loear Negeri "---...<^'J..JL! PT2 Demas J.J.Manuputty PT2 Wilajah I, II Colonel APRMS III dan IV PT2 Contactpersonen PT2 Permas

30 PEMERINTAH REPOEBLIK MALOEKOE SELATAN Dl LOEAR ÏÏEGERI KEMENTERIAN PERTAHANAN Begonialaan nr,13 Oegstgeest Nr.030/MJJ/PT/73 Pokok: Reorganisatie Reg.Comdt. Noenoesakoe Anggota2 Staf Kern. Bataljonscomdt.I, II, III dan IV. Comdt.Militaire Politie 11 Palang Merah Anggota2 APRMS - Missie Militair Delegatie Semoea anggota2 APRMS lainnja di T e m p a t Oegstgeest, 10 september M e n a, DAGORDER NR.2 Atas perintah PJM Kepala Negara serta Panglima Tertinggi Lt.Generaal I.J.Tamaëla, maka kami sebagai Menteri Pertahanan dari Pemerintah Repoeblik Maloekoe Selatan di loear negeri tentoekan dan tegaskan mengenai reorganisatie Regiment lïoenoesakoe dalam peroendingan kami dengan PJM Kepala Negara RMS pada tanggal l augustus 1973 di Vaassen. I. Moelai dari pada tanggal l september 1973 Regiment Koenoesakoe dibagi atas 4 bahagian oentoek seloeroeh negeri Belanda: a. Bataljon I - Comdt.J Majoor Tubalowony Wnd.Comdt: Akan ditentoekan di kemoedian hari oleh PJM Kepala Negara dan Menteri Pertahanan. Ressort : Wila.1 ah I II. b. Bataljon II c. Bataljon III d. Bataljon IV Comdt.: Vnd.Comdt: Ressort : Majoor D.Manuputty Kapitein J.Leisina Vila.iah II Comdt.: Majoor M.Birahy Wnd.Comdt: Kapitein S.Vattimena Ressort : Vilajah III Comdt.; Majoor A.Kainama Wnd.Comdt: Kapitein Heatubun Ressort : Vilajah IV Dengan penetapan ini maka masing2 Bataljonscommandant lama I. II dan III seterima dagorder ini mendjalankan toegasnja dan mengoemoemkan dagorder ini kepada jang dibawah keperintahannja dengan mengadakan overdracht (penjerahan) bahagian2 Commando jang berdiam di dalam ressort Wilajah II kepada _ Commandant Bataljon II baroe; Majoor D.Manuputty. Tentang soal penjerahan dan pener'imaan Commando APRMS ini haroes didjalankan menoeroet peratoeran2 angkatan perang dan.akan dibikin rapport pen^erahan/penerimaan dan ditanda tangani oleh Bataljonscommandant lama dan Bataljonscommandant baroe dan disetoedjoei dan diketahoei oleh Regiments- Commandant. Rapport ini (in tweevoud) dikïrim langsoeng kepada Kepala Staf êm^nterlaö^e&rta'hèhan: Majoor M.Bernard - Pieter Aertsenstraat 32 di Meppel, dengan nama2 dari mereka itoe jang diserahkan oleh Bataljonscommandant lama kepada Bataljonscommandant baroe. Seperti kami oeraikan dalam rapat Staf Kèm.P -iïtv, Regiment-Cdt. serta Bataljonscommandanten dengan Waarnemend-Comdt.nja, Comdt.MP serta waarnemend- Comdt.nja dan Comdt.Palang-Merah serta Waannemend-Comdt.nja pada tanggal 8 september 1973 di Utrecht, dimana sebahagian besar dari Commandanten serta waarnemend-comdt.nja dan Regimentscomdt. tidak hadir sonder ada pemberian tahoean apa2 (terketjoeali Commandanten serta wnd.comdt. jang beri tahoekan kepada kami bahwa mereka berhalangan mengikoeti rapat ini), maka atas perintah

31 ACD datum CO b. Aan Betreft )nr.: CFB d.d. *» MEI 1376 Afscheiding Tamaela organisatie Bijl.: Op 13-if-1976 werd vernomen;. het volgende staatsecretaris van het Min. van Defensie van'de regering in ballingschap o.l.v. Gen TAMAiDLA, heeft blijk gegeven een voorstander te zijn van gewelddadige acties in do t rand. van Wijster. (dec.'75i Hij is van.mening, dat het beleid van de Generaal t; "aacht" is en hij wil bereiken, dat de Commando's van de Missie onder commando van de ex-kapitein WESTERLING worden gesteld. Generaal TAMAÜLA is een tegenstander van een dergelijk beleid in Nederland en huldigt het standpunt, dat vrij is om te doen en laten v/at hij v/i. Volgens is Min. v. Defensie, in dit verband alleen genoemd om diens naam "zwart" te maken *

32 AC D J-l ft. 3 datum 25 AÖG1976 CO b. / d. C (CFO )nr.: 'l,k <2-b»S~ d.d. Aan Betreft Conflict Bijl.: Van werd vernomen dat er moeilijkheden zijn gerezen tussen de "Min. v. BuZa" 'ten de "Min. van Voorlichting" '< Aanleiding hiertoe zijn de inkomsten welke zijn verkregen uit de verkoop van het door vnd. uitgegegeven maandblad Kandjoli welke betrokkene ten eigen bate zou hebben gebruikt. zou e.e.a. in opdracht van "president" TAMAELA hebben moeten onderzoeken. De'berichten als zou zij als gevolg van dit conflict haar ontslag hebben genomen zijn volgens uit de lucht gegrepen. Het is volgens i.vrijwel zeker dat eich terug zal trekken. N.a.v. dit conflict heeft de "Min. v. def." J.KANUPTJTTY op een rondschrijven doen uitgaan waarin hij allen oproept zich rustig te houden en geen stappen te ondernemen tegen betrokkenen. Voorts waarschuwt hij alle commando's zich niet te laten overhalen tot deelname aan actie etc., welke mogelijk in de toe-*/door onverantwoordelijke groepen worden beraamd, /-komst Een fotocopy van dit schrijven is als bijlage bij dit rapport gevoegd.. 301A *

33 R E P O E B L I K M A L O E K O E S E L A T A N PEMERINTAH DAROERAT Dl LOEAR NEGERI Kementerian Pertahanan Begonialaan nr.13 Postbus 54 Oegstgeest Nr.25 /MJJ/PT/76 Fokok: Perintah Menteri Pertahanan. Mendapatkan PJM2 Secretaris Negara J.Leihitu " " J.Tupamahu PT2 Chef Staf M.Hallatu Reg.Commandant J.Sasabone Anggota2 Staf Kementerian Bataljonscomdt. I, II, III dan IV Comdt. Militaire Politie C.W.MaStoke PJM Samallo oentoek Comdt. Palang Merah. di T e m p a t Oegstgeeat, 10 augustus M e n at Dengan djalan soerat.ini kami sebagai Menteri Pertahanan dari Pemerintah Daroerat Repoeblik Maloekoe Selatan di loear negeri tegaskan kepada semoea anggota2 APRMS/Commando/Militaire Politie/Palang Merah bahwa berhoeboeng dengan keadaan pada hari2 belakangan ini jang moengkin PJM2/PT2/ Padoeka Nonja2/Nona telah mengetahöalnja, maka semoea anggota2 APRMS dari bahagian apapoen djoega dilarang keras mengambil tindakan2 setjara apapoen djoega terhadap bangsanja sendiri. Kami perintahkan kepada masing2 commandant Bataljon I, II, III dan IV, Commandant MP serta anggota2 Commando/MP oentoek mendjaga keamanan bangsa di tiap2 wilajahnja bersama-sama dengan pemimpin2 wilajah dan perwakilan setempat, Kami haroes inajaf betoel2 bahwa moesoeh dalam selimoet dapat meraakai keadaan2 ini sebagai satoe alat oentoek mematahkan perdjoeangan RMS kearah kemerdekaan ini jang dikendalikan oleh PJM Kepala Negara RMS Generaal I, J.Tamae'la. Kami haroes beladjar, dalam keadaan kesoesahan atau kesenangan, toeroet dan t aloek kepada perintah2 dari pimpinan atasan, rnengingat kepada keadaan kami di tanah perantauan pada soeasana ini, agar kami semoea dapat hidoep dalam ketentraman bangsa serta menoenggoe waktoenja oentoek bergerak setjara satoe bangsa jang mempoenjai hak penoeh berdiri sendiri dalam satoe negara jang merdeka dan berdaulat. Terachir kami aeroehkan dan perintahkan kepada semfoea anggota2 APRILS bahwa djangan mengikoet organisatie2 atau gerakan2 jang tidak bertanggoeng djawab atas keamanan bangsa di loear negeri. Djaga dirimoe baik2 pada hari2 jang akan datang ini. Toehan Jang Maha Koeasa sendiri maoe karoénjakan bangsa Maloekoe Selatan ini serta pemimpin2nja. Sekian dan tersoesoen salara kebangsaan. Temboesant PJM2 Menteri2 PT2 Wilajah I, II, III dan IV PT2 Perwakilan Setempat PT2 Anggota2 Demas

34 ACD datum CO b. / 3o3. 01DEC.1??6 d. C (OTO ) nr.: Aan : d.d. f 1 DEC. ts?8 Betreft : Bijl.: Missie Militair (TAMAELA) Op werd net volgende De regering TAMAELA zou in rooraalig Bahcfltey een politieke vertegenwoordiging hebben gevestigd. In Venen zou de TAMAELA regering een voorlichtinga/ propaganda bureau hebben gevestigd* 301A *

35 AC D F datum 17 DEC 1976 CO b. d. C ( CFO ) "f-: Aan : Betreft : Groepering TAMAELA d.d. J976 Bijl.: Op werd het navolgende vernomen. In een rondschrijven werd bekendgemaakt dat in de regeringsfuncties verschillende nieuwe personen zijn benoemd en andere functies kregen toegewezen. Voorts wordt vermeld dat de benaming: "Regering in ballingschap" is gewijzigd in: "Hoge Raad van de Revolutionaire partij" (zie bijlage). 301A *

36 . _ -.REPOEOLI" HALOEKCE SELATAN.-.SOESOENAN RAROE,PENEHIMTAH RMS TSF,SBE>'TQEK' NEGARA SOSTALTS.- sedjak tanqqal 10 Seot ppresident -.POETJOEK PIMPINAN PARTIJ F.EVOLUSIOKAIR. - Wkl President di Tanah-Air... " PJM.General izaac.j.taróaëiaj, Gen.Ma j. O.H. di pe,dalaman. Wkl President di Belanda,..., " Nona pelpina Ch.W.Sahureka. dan 3 para Menteri2 di Tanah-Air. -.PEMERINTAH REPOEBLTK MALOEKOE 5ELATAN.- Kepala Negara PJM.General Izaac.J.Tamaëla. Perdana Menteri/MLN * ** Nona Pelpina Ch.W.Sahureka, Menteri oeroesan Oemoem *' Gen.Maj. O.H. di Pedalaman. ANGKATAN PERANGs Hoela i terbentoekn'ia Pemerintah RMS S OS T ALT S maka AP^?-;S d i T^nah- Air poen apalagj di Belanda(Loear Neqeri) dan BENDAKARA2 KEOEANGAN DEWAN PARTIJ REVOLUSIOKAIR (Dahoeloe pere.da roerat RKS dineaeri Selanc i» APRMS/Guerilla's di Tanah-Air. PJM.Kepala Negara GeneraJ Izaac.J.Tamaëla 2. Gerakan Bawah-Tanah Teratoer. *' Menteri Loear Negeri Pelpina Ch.W.Saï 3. APRMS/COMMANDO dinegeri Belanda. L» j.- «* n r,' j- T» i,3 ' dan Iain2 Menteri jq nantz KEPALA NEC Actinq Panqlitra Peranq di Belanda. pilihkan sesoedah mendapat perhoenqar n Tanah-Air balasan soerat KEPALA dan Staf2nja i PJM2 Directeur General.dahoeloe Secr.Negc poen nanti dalam boelan December OEMOEMkan oleh KEPALA NEGARA. "IR A DA "REGELRECHT" DIHAV.'AH F ERIN..AH/PIT-'PIKAK KUPAI.A FOSTJOEK NAN PARTIJ P.EVOLUSIONAT^/FHESIDZXT GEKERAL J7AAC.J.TA?.!AELA SOdnncr FER- TAHAKAN HANJA MEK'GOEXOES SOAL2 AD- NISTRATIC sadja.(lihat schets) l R a j a t di Tanah-Air ditatnbahi 5 Peiroeda2 Lelaki-Perempoean jg adalah SPEClALISTEN/Protocol/Plr.Ai sadeur2. j PJM.N.Titiheru adalah CHEF PROTOCOL P! (ailoear KETOEA DEM^Sj serta bersaira?~]i Wkl Perdana Menteri adalah "Byzondore visëur KEPALA.NEGARA/MLN",dus Adviseur: Pemerintah EMS P.evolusior.air. R 5 a t di Belanda K E P A L A.-..N EG BENIN/COTONCU.11 -.Genoral T'zss'c.J.T 3 nt' a'ï»--r a;-

37 HF.:B.1977 b. d. C ( CFO)nr.: d.d. Aan : Betreft Bijeenkomst Missie Militair op Bijl.: Van het volgende vernomen: werd Op werd te Nijverdal een bijeenkomst gehouden doo de M.M. Generaal TAMAELA was persoonlijk aanwezig. De bj-jeenkomst werd bijgewoond door circa 150 personen; w.o. vele Keiezen. De bijeenkomst had tot doel, het geven van voorlichting ove TAMAELA's gevoerde beleid, waarbij vooral veel aandacht werd besteed aan het door hem gelegd contact met Benin) Over zijn verblijf aldaar werd: dan ook een aantal films vertoond. Vaak werd bekend gemaakt dat de regering TAMAELA niet meer is; "de regering in ballingschap", maar voortaan zal zijn de wettig gekozen regering van de Molukken met TAMAELA als Staatshoofd. VA/C.O* rwartt*v/r<ov^avv, In dit verband maakte TAMAELA bekend dat als straks de Molukken bevrijd zijn; alleen Molukse onderdanen zich in de Molukken mogen vestigen, De regering' zal dan ook niet toestaan dat een ieder zich Molukker noemt, de Molukken bezoekt. Dit geldt ook voor de Molukkers in Nederland. Van daar dat de regering 2AMAELA, de Molukkers in Nederland t/m juli 1977 in de gelegenheid stelt zich te doen registreren waardoor zij de Molukse nationaliteit verwerven.. TAMAELA stelde nog, dat de bevrijding van de Molukken binn< niet al te lange tijd een feit zou zijn. O.Timor zal sept bevrijd zijn en als springplank dienen voor operatie! op de Molukken, aldus TAMAELA. 301A *

38 BITSE! O F K T) 5456 AAN l Zijn» txoellentie de Minister van Binnenlaadae Zaken, Binnenhof 19 2uidmoluk««aotitl*» CX f«bruarl 1977 Hierbij»*g«Ik Uwer Excellentie wederom een rapport aanbieden betreffende enkele Zuidaolokae aangelegenheden, naar de inhoud waarran ik «ij verwijaing veroorloof. Hot Hoofd van d* Dieaat JHr» P. Do Haan

39 Dit stuk bestaat uit 2 blz. Behoort bij brief no ^ ZUIDMOLUKSE NOTITIES 1. Activiteiten van "generaal" I. TAMAELA Na het bezoek van "generaal" I. TAMAELA aan Benin in september 1976, heeft hij op diverse bijeenkomsten in Nederland gewag gemaakt van zijn succes. Korte tijd na dit bezoek werd via de pers bekend dat de Minister van Buitenlandse Zaken van Benin in een verklaring voor de Verenigde Naties summier de Zuidmolukse problematiek heeft aangeroerd. Een en ander leidde ertoe dat de invloed en aanhang van "generaal" I. TAMAELA de laatste maanden is toegenomen. Op een vergadering te Nijverdal op 8 januari 1977» werd voorts de naam van zijn groepering gewijzigd in "Partij Revolutionair SIWA-LIMA". Binnen de "Partij Revolutionair" wordt thans onderzocht in hoeverre het aanbod van Benin - namelijk om een aantal TAMAELA-commando's een militaire training van twee maanden te geven - kan worden gerealiseerd. "Generaal" I. TAMAELA heeft zijn "regimentscommandant" opdracht gegeven zich bezig te houden met voorlichting aan de commandobataljons en degenen te selecteren die zich voor de training in Benin opgeven. Inmiddels heeft deze "regimentscommandant" reeds een bezoek gebracht aan de Ambassade van Benin in Parijs, alwaar hem een visum voor Benin is verstrekt.

40 - 2 - Over de vraag, wat er na deze training gaat gebeuren, heeft men zich - voor zover bekend - in TAMAELA-kringen nog niet beraden. 16 februari 1977

41 /3/Jrvy datum 16 KR! 1977 CO b. d. c ( Aan Betreft CFB Pemerintah Darurat BMfi d.d. Bijl.: Op werd volgende vernomen: het O.a. samenstelling regering, etc. zie bijlage 301A *

42 KBPA.DA; Segenap Ra jat Maluku Solatan torictiraewa kepada saudaras kand jg tgrkabur.s; didalam lain2 organisatie. M e na! Pada dewaaa ini percj juangan kami telah. tiba pada aatu fasa jang Lnengdorongkan kp.rai untuk niüngöluarkan surat edaran ini,agar supaja baikla saudara-saudura nembatja dan dapat memikir sedalam-dalamnja mengapa nasib perdjuangan kami tinfenl tertiainbsng selama 22 tahun ini? Xepada senwa saudarn? bangsia karai jang tjinta akan perdjuangan j.ni.jang rindu atang dan laalara untuk pulang ke-haluku Selatan,aKibillah eatu keputusan jang tetap supaja kami fljausan mempeil'lambatkan perdjuangan kami ini. jtibillah satu keputusan jang tetap,agar supaja karni dapat melepaskan sanak saudara kami di-ïana.h Air dra-i scgala tindisan dan penderitaan. Marilah kasii senma bcrdirl é'ebagai satu t«rabok jang teguh dalani menghadapl pondjadjah Indoncsia itu. Kami ni-.iu te ;aska":i' disitü.,' baiv.va konenanf7nri karii itupun kenjenarigan y:\udaim2 aebsngs«i djwy.1 tlan flidalaia tansan kaai sekarang ada bukti2 jang tjukup dr.n djelas bahwa Menteri Lu;a' ITogcri fiep. Malulcu Sclatan di-persïerikatan Ban;r3a2 Pjr.u!Iona Ch.P.Sahurekn (pcabn'.va mulut dari + J.OOO.OOO rajat Kaluku Selatan di-pbb) sekavar.g telah mendapat satu Jceuntungan politii.-k jnng araat hebat jang biarpun 'A.I, mau pnrlonto bagairiana lni,katong pung Goal RMS paati akan diperbintjangkan sebentar dan BUS pacti akcin diakui olch Dunja Intornational. ruan kami ialah; Marilah saudaras sebfingsa dan setanah-air lalu kami seraua. bor- ( Ijalan pada djalan jang telah ditetapltan oleh Pemai-intah Darurat fil-is itu jang akan membawah Icarai sekalian kepelabuhan Ibu-Kota Hepublik Maluku Selatan.- M u r i Pemorintah Darurat Rep.Malulcu Selatan.

43 aura t ji_daran Pcmcrintah Darur_at. Kepada segenap fiajat Kal.Selatan cji-hegeri Belanda.- M e n a J Oleh karena clibelakangan hari ini adalah tampil ke~ auka uinuni oknm:i2 itu jang tidak Riengerti jang sebenar-benarnja tugas Missie Utus=ui2 ïanah-air itu apa,dan berpropaganda mempersalahlcan KEPALA, HjJGARa RHö Lt.Gen. laaac. J. T a m a ( ' l a, jang b\ikan jr.engendalikan soal Kasib Nuaa dan Bangsa kami atas suicanja sendiri tetapi atas PEKIftÏAH ALI-URHUM Mr.Drs.Chr.SÜUMüKIL ataa gug.j" ^euada Col.I.J.Tamaëla,maka tsrpaksa Psmerintah Darurat RMS merasa psrlu sejaaba-iaata pada Kepentingan Perdjuangan karai bersama ialah Republik MaluLcu Selatan jang sekarang tolab, merauntjak sebegitu tinggi di-p&rserikatan Bangsa2 di- A.S. lïv;- ïork,raangcluarkan öurat Edaran" ini,supaja Hajat RMS diseluruh Nederland dan diffiana sadja dapat berkctinggian sebsnar-bcnarnja, siapa.lang bersalah dan jang selaman.'ja meruakkan_persatua_n_karai. Ssdjak Ir. J.A. Ilanuaacia mundur dari kota Arabon ke-husa~ina,maka terdjadi banjojc sekali kesulituiis seperti tersebut dibawah ini. T«!TAPI JsEiJ-ilLUM 1ÏU PEMKJ31MAH D;u(UWAT HOHOW KËPAÜA SüMUA RAJAT UMü JAUG IUGIH 1ÏKGAi " JA MENDAPAÏ PÜKGAKTJAN DUW JA lütïïtüihtiohal KJ3PADA PiJOKLAMATIS KEGAHA KAMI INI: H PAKAI FIKIRAM SEHAï DAN DJaUGAM SüJt-ALI-KALI B ltpemdefliam OKÏtUM, SEflTA IHGAT DAM IKJAUK/iJl pjiiflïe'fah TEHACHT^.1J.H.RI KEPALA MEÜAHA JCAHI ^ KA^UJA PBiÜJJUAHGAi-i IM Bi';L,IAU T^LAH DITOMHAK HAÏ! OLEH Tfil,KAKEHA l'r_._j. A.NtiUU-. 3AKA GAGAL _ jjal/jt BJJLSIDilJA MF.MBELAH KJiiiO^KATAlM H.M..S. 1. Sedjak Ir. J.A.Manusaiaa Ketua Missie Politik tiba dikampung Manusela dipegunur.jjan Kusa-Ina dan Col. L.ïahapary barusan kembali dari pertenipuran hebat wglav,'an TUI disekitar 3av;ai/Sanal,mr>!ca atas bisikan njonja Manuaama tagal naoi aepiring sadja ranka Ir. J. A.Kanus;ma pc-rintahktin Jon^kex- JCriekhof harus raerismbak mati Col. L.ïahapary dan interneer Lt.Col. I. J.Tamaëla,diaiana Col. L. Tahapary a na t narah dan telah wemberi perintah pada pasukan ambil dan ikat Ir. J. A.Manusaina diba\;ah tiang bendera untuk ditorebak mati,tetapi beruntung Lt.Col.Taaiaëla dapat mentjegah soal ini- 2. Sesudah Ir, J. A.Manusama tiba di-nederland Nieuw Guinea maka segera atas tuduhannja r.iaka Pjm. A.Nanlohy diberi onslag dan ditawan olch Pem.Belanda/I'apua di-}!olandiu pun timbul rusuh dan perpitjahan besar antara Perdana Msnteri A.ïfairifïtil dan Ir.Manusama teroebut,<3imana akihatnja Pjm.A.lVairisal mundur dirinja pulanc ':e-djakarta. J>. Sesampsiinjn Ir. Manusasia di-hüderland,c:aka tidak lama terdjadi kedjartian2 jang sangat laorugikan perfljuangan Kuoa dan Bangsa kami ini, ialah Pja. Vigelijn Kikijuluw Vïakll "Mfl di-p.b.b. diberi onslag sedans Pjm.Hiki juluw bekerdja raati^an serta baik eekali pada perdjuan -an RMS diinana achirnja karena onslac itu Pju. Vigelijn i'ikijuluv; djatuli sakit dan meninggal dunia öerta tidak diperlukan ol&h Ir» J.A.Manusama c, s. diniarm boliau seperti orang jang tidak marupu dikuburkar. oleh satu badan gered jani, dan kuburnja hanja Kemsntorian Luar Negeri Pemerintah Darurat jang kartang2 pergi ragngundjungi monaruh bunga2 tandah. RMS tand.nh tidak l upakan pekerdjaan beliau itu, ^. Pun Col. L. Tahapary atas bidjaksana beleid rondah dari Ir.J.A.Manusama itu, harus keluar dari ncgori Belanda dengan satu tugas mombutakan raata Col. L. Tahapary jang sungguh hanja tjir.ta perdjuangan HMS dan tidak mengerti siasat busiii: dari Ir. J. A.Manusama itu. Bcgitu dapatlah Ir. J. A.Manusa.-r.a mcradjalela dengan beleidnja jg meöatikan proklaraatie RM3 dan menbawah HMS kopada susunaii.. A U S O j-i O O 'M.. dalam ika.tan Kep.Indoncsia raelawan putusan segenap Rajat Ri-iS ditariah Air atas prokla^iatio ili-is untuk Mcrdeka dan Bordaulat 100 % sepenuhn ja.. Untuk nr;nperöalahkan Col. L. Tahapary,iaaka dilautjarkan propaganda rendah bahwa Col»L.Tahapary pergi mernbabah dnn raemboroskan semua wang actie /i'frco.-- jang terkenal itu.berulangulang Col. Tahapary dari Manilla ir.enjurat kopada Ir. J.A.Manuaana (sepcrti ternjata dalair. surat kepada sekanpungnja,surat mana berada dalam tcingan Perjarintr.h Darurat ininta pertolongan) tetapi Ir. J.A.Manusama t i dik perlu dengan scrunn Col. L. Tahapary itu; sampai wak t u Kepala Kegara Lt.Gon. I. J.Tajnaëla^ bangun nenbav;ah perdjuangan Kus a dan Cangaa di-perserikatan Bar.gsa2 dan terdsngan coal IÏK5 hangat dirauat dalnm scgala rupa surat2 chabar didunja International dan Col. Tahapary dalam kcausahan barulah Ir. J. A. Manusawa bangun bukan karena st-nang mau mci Col. L. Tahapary tetapi semata-nata KAKESA KAN JA M*U PAÜAl COL. L.TAHAyAKY üi- Bfli^ÏJÜSTAKGAH DïïiïGAK ÜÖ^^/J, I. J.TjkMAüLA supajti taegitu soal HHS jang telah ti j.ni dibinasakan dan wakaudnja terhadap AU'JÖliOuh itu dupat tlid ja?,anlr..?.n torus.

44 Ifcj7-'" J'v-J-A.!'^nur.rjm'i_kami Ra jat '^S_rJIi.'AK,_LriGI jjqjx)_ki! i dan sainpai dipedalaman Hus.-i.XE;-, yc-i.m;.!. po. c u'.--.. n gurll ja tela'i mengatahui tn jang rendah ini, jang raewatikan Ba- 5 Bukt.12 tüvnjata cv.il;:;ii beleid Ir.J.A.Manusaraa jang sangat racruyikan perdjuangan 11HS '.Vipntl;\ 'ïajrvt iïmrf uondiri dengan tonang melihat dan berfikir bahv.'a oanp-ai t i ga 1--;;1:L horturut? acsudah Kepala Negara Hr.Dr.Sourookil mengiriwkan iiissie!rilitrr 'i'r-hapary/tai.uiü'la ma ka karena tidak di-indahkan ölch Ir. J.A.IJnnusaraa wa'ca dikeluarlcan pula M.isaio Militer Kakisina,Missie Militer Tuankotta via Rw.Guiaoa uut ui: ho-1-leclorlund tatapi semunnja dibiarkan oleh Ir. J.A.Hanusatia terla.ir.par tii- Nv;.Guinee diwaria tugnanja meraka itu tidak berhasil. 6. Achirnja hampir putus asa kar c na kesukaran dan penjerbuan TNI sohebat-hcbatnj.-i diniana tidak ada barang- pertolongan dari Ir. J. A.Manusaraa dengan boribu-ribu Sajat IU-J-'3 di--ncgori Bolandajiviaka dengan berlinang-linang air-raata sckali lagi pada p.ïnr;habisfin kali Kcpala I! c ga ra Mr.Dr.Chr.Souiaokil keluarkan eatu iiisoiü Wilitor dibav.'ah Cdt.Lerock dan Lt.1. A.Tamaöla sorta Missie Perraestc. dibawnh Kj>tj\Jalangit-m,totapi sioh kasihnn Missie penghabican inipun tidak diporciulikan oleli Ir.J,A.Manuciarnu itu, Berhubung Mw.Guinüa harus diüerahkan kej>ada -i.i. rnaka attxs pertolongan Peiucrintah Bolaiidfi/Papua mnka sc-nma Missie Ililitor d.1.1. da;oat keluncan mundur ke-balancla. ;,"i jang eedjati dan pembatja jang tarhormat,lihat dan rat-ngorti sediri baïr. J.ïi.Kanusama d^ngan beleidnja jang morugikan perdjuangan kaïfii ini tetapi jang lobih penting lagi tornjata disini bahwa Ir.J.A.Kanusasia TI3AK B^Kt- HKKBA1C ÏU.U'UT P^KÏi'ilVH liapa IvtüAiOi ÜAiM Mr.Dr,Chr.Souwokil jang diljiarkan raati ditembnk zonder Ir. J, A^Kanusaaa dapat tj.iri djalar. I n t e rnat i o na l un- I tuk monolong baliau.selain dari kirini telegram kgpada Pemorintah :i.l. temannja itu,telegram i.iana dibuangkan dnlam tong kotoran. 7. Sesudah ï.t.col. I. J.Taranöla tiba pada tg. 5 sop dinegeri Uulanda naka 2C.-:pt. Pattipoiluhu membav/a utusan2 Missie Hiliter ini kepada Ir.J.A.^anucamn diranna dalam pertemuan itu Ir.J.A.Kanusama ada borkata sebagai berikut. T,'jak il^ kon.iouy; tactvol boloij en optreden zo'.vel in l<usa-ina alc in iiw. Guinea. Jij etaat bekend als 66n van onso dappere en beste aanvocder bij Onze Chris on daarora v;il ik eun boroop op jonw doen om jouw raenaen uit l;»;.gui.nqa bijtlkaor te houden en ac zo dirigeren dat ze allemaal eon voorbeeld mag er. ];an zijn voor onze ontevreden Zd.Holukkurs hior in Hedcrland die helemaal verpest aijn en goon Socnangat ineor tomen of hebben voor onzs i<.m.,s. Ik bouw op jouv/ saiiiüii'.viïrkin.j ritet jouv.' Konsen uit Nvj.Guinita. 8. Sesudah pcmbit jaraan scpe-rti tcrsubut pada punt 7 diatas maka 'oer-ulan.^2 kali Missie i-iiliter datang mengh/jikpiri Ir. J.A.Manusama me raba v; ü h but-.h2 fikir;iii racrekri dengan pengharapan penuh Tr.J,A.Manut:arna nsau dengar nereka jang adalah ka-./an EJOperdjuangannja di-ï;;nali-aii.- dalara aengsara tetapi sajang clibalik Ir.J.A.Hanu.-3.aiac\K TïïHlinA jiuah FIKIKAlJ IteKriKti DAS TEÏAP SAKÜAR PADA fi.i. karena berharap..autuwüom.. itu,dengan pengharapan besar tidnk lama lagi semua orang tua2 akan i:icninggal dunia dan anak2 cmda sadja jang hidup dinana mudah sekali raereka dihentar kearah..auïohoom.. itu via gcrahkaa FSMüAhflU^Mj. 9«Te tap i makfiud rendah ini tidak dapat didjalankan terus oleh Ir. Hanusaüi". sebab seruan aii'-iiista seiigsarg^jïa.-jot HMS dinegori Bblanda apa lagi jang terutama di- Tanah-ATr^ï'lDAK DJA'J.'jTr'BjjGTi'ü oauja JJIÏAliAH,tetapi didengar üloh jang Maha Kuasa diiaana atas "óllriat KUAÜH." terachir dari Bapa Hcgara Mr.Dr.Soürnol:il kapada Col. I.J.Tamaëla sebelum beliau ditangkap dari diterabak m:\ti oleh Tï-vl,maka Col. I.J. Tamaëla bangun denman Missie Militer merankai surcit kuaca tersebut, buanskan/t.inggalkan kepentingan runah-tangganja jang sebegitu besar, taoipil hcmuka ir.edan perteflyuran politiek Int-.i^riatiorml di-asierika-serikat,dibantu oleh scorang pomuda H>5S, ialah nona p, Ch.'W. Sühurö/ï.-! aebagai Kenteri Luar Hegeri dimana olfth kotinj- Sian soal kami di-p3b pada Internationale Politieke Vertogenv;oordigers,maka sekarang pihak lawan telah bangun dan tjari djalan mc-raboicot pcrdjuangan Pernorintah Darurat karena pihak lav/an sangat takut beloid Kepala fce^ara kami Lt. Gen. I.J. ïanac'la itu. 10. Positie Ir.J.A.Manusama tergontjang dan apa ia harua buat denman naksudnja jang rcndah itu jang inwndatangkan keantian pada Bapa Negara Mr.Dr.Souraokil ialah KAilUS DIÏJ/L.JÏ DJALAW SjiLEKAS MUüGKÏIJ UHTUK KBï-UTAHKjiH P HDJ'ÜANG/ür JAKG ilice'ndali- KAK OLKH XKPJiLA MGAUA _Lt.Gon. I.J. Tamaëla, dengan ciemakai peildata 3.iietinry Kepala Agama itu sebagai pcnolongnja dalatt bcleidrija rendah itu,ecbab ia inen^otahui bctul bahwa terkenal audah bahwa Rajat iïmg arr.at takut Tuhan dan setia iyada Gerodja. Seterusnja Ir.J. A.Manusaraa seperti biasanja mornberi onolag pada utusans Tam..:;- Air jang hanja membuat tuffasnja atas perintah, ialah Misaie2 Militer dongan Kopalanja ialah Col, I. J-Tamac-la. Apakah tidak tjukup ontslag Pon.lluriloliy.rsionirv; taiikan Pjm. A. Wairisal.ontslag dan mematikan Pjm. Vigölijn Nikijuluw d-jn Eekarang bcrköhendak nsckstikan pardjunngan sutji ini atas ontslag Col.I. J.Sar:inola c.o. Ia kiro. ia nkan borhasil M!

Van. Dl.*: 2 4 DEC BAPPORT VAN C. : CFO AAN. dd. 2^,12.71 Betr.: De vrouwenorganisatie "KIRMAS". werd. het navolgende vernomen.

Van. Dl.*: 2 4 DEC BAPPORT VAN C. : CFO AAN. dd. 2^,12.71 Betr.: De vrouwenorganisatie KIRMAS. werd. het navolgende vernomen. APRMS Financiën Dl.*: 2 4 DEC. 1371 BAPPORT VAN C. AAN : CFO dd. 2^,12.71 Betr.: De vrouwenorganisatie "KIRMAS". Van het navolgende vernomen. werd Op de dd. 20-11-1971 gehouden bijeenkomst van de Zuid-Molukse

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1954 No. 126

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1954 No. 126 23 (1954) No. 1 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1954 No. 126 A. TITEL Overeenkomst tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Indonesië, inzake overdracht door Indonesië

Nadere informatie

24JAN.1979. d-d- 2 * JA;; M. Stuurgroep R.M.S, Op 13 november 19?8 werd volgende vernomen, omtrent de "Stuurgroep R.M.S^".

24JAN.1979. d-d- 2 * JA;; M. Stuurgroep R.M.S, Op 13 november 19?8 werd volgende vernomen, omtrent de Stuurgroep R.M.S^. 19 Stuurgroep RMS ACD datum 24JAN.1979 CO b d. C( Aan Betreft Bijl.: )nr.: : CFB Stuurgroep R.M.S, d-d- 2 * JA;; M Op 13 november 19?8 werd het volgende vernomen, omtrent de "Stuurgroep R.M.S^". Volgens

Nadere informatie

17 augustus dag waarop de Republiek Indonssi.

17 augustus dag waarop de Republiek Indonssi. i e /Bijlage bij brief no. 1.057.1**2 dd. 9-3-1 y/1. DE ZUID-KOLÜKKEHS I. ALGEMEEN. «MMIMMM l S Na overleg met de Informatiecentrale Bijzondere Zaken van de Onderafdeling Opsporingsbijstand van het Ministerie

Nadere informatie

Ambonese woonoorden Wierden

Ambonese woonoorden Wierden Ambonese woonoorden Wierden K s a a a i AC O/ 3 «AHM97 RAPPORT VAR C. Aan : CFO. No. : 1119^ 2-3-1971 Betr.: Woonoord Vossebos te Wierden. Van politie Almelo werd op 9-2-1971 het navolgende vernomen, Het

Nadere informatie

Perajaan Natal ini kami Bestir PABAN bersama Kelompok Kerdja Perajaan Natal pakai tema LAIN LIHAT LAIN

Perajaan Natal ini kami Bestir PABAN bersama Kelompok Kerdja Perajaan Natal pakai tema LAIN LIHAT LAIN Secretariaat: Vrijhof 4, 5301 ZL Zaltbommel secretariaat@paban.nl www.paban.nl No : Paban/161018/012/EVP Pokok : Perajaan Natal Beilohy Amalatu Zaltbommel, 18 Oktober 2016 Kepada jang terhormat orang tua-tua,

Nadere informatie

APRM5 Landelijke Bijeenkomsten

APRM5 Landelijke Bijeenkomsten APRM5 Landelijke Bijeenkomsten , ^>atum: 1 1 DEC, 1970 Bijl.: RAPPORT VAN C 10 december 1970. AAN: CFO HE. : 10.7^8 25.11.1970 BETR. ;Bijeenkomst A.P.R.M.S. in Assen. Van vernomen: werd op 6.11.'70 het

Nadere informatie

b. _. «L Nieuwe "Badan"

b. _. «L Nieuwe Badan Bada Uman t) Zo nodig andere rubricering aangeven. Dist r.: AU) tjaü:ni CO 1719377 2 7 FEB. b. _. «L Bijlage(n): Afschr.: BO: 2 O

Nadere informatie

NO.: Datum: BETREFT : Nieuwe plannen tot "Bevrijding" van de Molukken.

NO.: Datum: BETREFT : Nieuwe plannen tot Bevrijding van de Molukken. VERZENDLIJST NO.: 1292.967 Datum: 27-9-1976 BETREFT : Nieuwe plannen tot "Bevrijding" van de Molukken. 1. Minister-President 2* Minister van Binnenlandse Zaken 3> Minister van Buitenlandse Zaken k. Minister

Nadere informatie

Binnenlandse Veiligheidsdienst

Binnenlandse Veiligheidsdienst Binnenlandse Veiligheidsdienst Ministerie van Binnenlandse Zaken 31034 I"»H t vv T -r -r- * * 4- -f -1- -f + +4- i-r- 4- -fr * * -f T -f- -f ir. A j-. ^ -i. j- Postadres Postbus 20011 2500 EA 's-gravenhage

Nadere informatie

Ga naar

Ga naar Uitleg visumaanvraag Indonesië. Ga naar http://visa4indonesia.nl/apply-for-visa/applynow/ En druk op APPLY NOW Kies vervolgens uw taal Selecteer uw nationaliteit en soort visum Vul uw gegevens in Druk

Nadere informatie

Ambonese woonoorden Marum

Ambonese woonoorden Marum Ambonese woonoorden Marum MARUM O O- "ZUIDMOLUKSE JONGEREN MAHUM" INITHTIEFNEMERS: Max TAURAN (PD 113.296 en zoon Robbie Petrus SOUMOKIL i.a. SOUMOKIL Petrus geb. 1-2-53 Kievitstr. 19 Ma Lita TOMASOA BESTUUR

Nadere informatie

Ga naar

Ga naar Uitleg visumaanvraag Indonesië. Ga naar http://visa4indonesia.nl/apply-for-visa/applynow/ En druk op APPLY NOW Kies vervolgens uw taal Selecteer uw nationaliteit en soort visum Vul uw gegevens in Druk

Nadere informatie

11 Ambonese woonoorden Capelle ad IJssel tab kamervragen

11 Ambonese woonoorden Capelle ad IJssel tab kamervragen 11 Ambonese woonoorden Capelle ad IJssel tab kamervragen --K. - r-; ;&. "s^foftl. "f/f*/.-.", :. " ) t "*~ CO RAPPORT VAN C( 13 juli 1972, AAN : CFO NR. : 16.^ BETR.: Kampraadsleden Capelle a/d IJseel

Nadere informatie

APRMS Relaties met Benin

APRMS Relaties met Benin APRMS Relaties met Benin datum Q8FEB.1977 b. d. C ( CFO ) nr. : 37 d.d. Aan Betreft : Commando training in Benin 8 FE3.1977 Van werd op 13-1-77v vernomen dat 'in de Partij Revolutionnair/Siwa Lima,, de

Nadere informatie

STAATSBLAD VAN NEDERLANDSCH.INDIE 1931/No.509 LOODWIT Tegengaan van het gebruik van droog loodwit, ("Loodwitordonnantie"). IN NAAM DER KONINGIN

STAATSBLAD VAN NEDERLANDSCH.INDIE 1931/No.509 LOODWIT Tegengaan van het gebruik van droog loodwit, (Loodwitordonnantie). IN NAAM DER KONINGIN STAATSBLAD VAN NEDERLANDSCH.INDIE 1931/No.509 LOODWIT Tegengaan van het gebruik van droog loodwit, ("Loodwitordonnantie"). IN NAAM DER KONINGIN DE GOWERNEUR.GENERAAL VAN NEDERLANDSCH-INDIE Allen, die deze

Nadere informatie

Staf Missie Muiter republiek Maluku Selatan (SMM)

Staf Missie Muiter republiek Maluku Selatan (SMM) Staf Missie Muiter republiek Maluku Selatan (SMM) datum 30MEI19/ A b. d. C ( CFO) nr. Aan : Betreft 75/1167 CFO "Missieraad" d.d. 29.5.75. Van Tolgende vernomen. werd op 7-4-1975 het Tijdens de bijeenkomst

Nadere informatie

No. :

No. : APRMS Algemeen ACD/ Datum: 1 9 KOU 1970 Bijh: BAPPORT VAN C. AAN : GFO No. : 10.564 19.11.1970 Betreft : Ambonese aangelegenheden. Volgens beschikbare inlichtingen heeft TAMAELA bij de oprich ting van

Nadere informatie

Stichting Pembangunan Maluku (Stichting Opbouw Molukken)

Stichting Pembangunan Maluku (Stichting Opbouw Molukken) Stichting Pembangunan Maluku (Stichting Opbouw Molukken) RAPPORT VAN C AAN : CFO NR. : 11086 10-2-1971 BETE.: Commissie Van 26.1.71 het navolgende vernomen: werd op De commissie had op 13 1*71 een bijeenkomst

Nadere informatie

Binnenlandse Veiligheidsdienst

Binnenlandse Veiligheidsdienst Binnenlandse Veiligheidsdienst Ministerie van Binnenlandse Zaken 32016 ft *+.. -.*- -f. -l - HH -i -t * -i-il- f -f -f -i K> 4"f"f -r l -r fe «< «t. J, J. -l- -;. Postadres Postbus 20011 2500 EA 's-gravenhage

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Mutaties organisatie

Nieuwsbrief. Mutaties organisatie nr. 03 25 maart 2013 Nieuwsbrief voor (oud) bewoners, door (oud)bewoners In deze Nieuwsbrief : * Mutaties organisatie * Tentoonstelling * Organisatie Mutaties organisatie Door het vertrek van enkele personen

Nadere informatie

(21 (3) STMTSBI-AD NOMOR : 37/ TAHUN 1949 ORDONANSI TANGGAL TENTANG BAHAN-BAHAN BERBAHAYA. Pasal I (1)

(21 (3) STMTSBI-AD NOMOR : 37/ TAHUN 1949 ORDONANSI TANGGAL TENTANG BAHAN-BAHAN BERBAHAYA. Pasal I (1) STMTSBI-AD NOMOR : 37/ TAHUN 1949 ORDONANSI TANGGAL 9.12.1949 TENTANG BAHAN-BAHAN BERBAHAYA Pasal I Dengan surat Keputusan Pemerintah dapat ditetapkan obat-obat disinfeksi, obatobaipernbersihan atau obat-obat

Nadere informatie

MINISTERIE VAN BINNENLANDSE ZAKEN B.V.D. 205670 twee Politieke activiteit van Indonesische studenten in Nederland GEHEIM

MINISTERIE VAN BINNENLANDSE ZAKEN B.V.D. 205670 twee Politieke activiteit van Indonesische studenten in Nederland GEHEIM MINISTERIE VAN BINNENLANDSE ZAKEN B.V.D. No. : Bijl. : Betr. : 205670 twee Politieke activiteit van Indonesische studenten in Nederland 's-gravenhage, \ QCC. 1953 Javasttaat 68 GEHEIM Bij deze heb ik de

Nadere informatie

UITGEBOEKI V«^ ex. 29 AUG.19/8. AM S*JM la**u««uê «* Miaiatwr. m4 ik. r. r. « B*«ft, HUrtij ( ik ««3bü«U«iti« * iahmril 200,

UITGEBOEKI V«^ ex. 29 AUG.19/8. AM S*JM la**u««uê «* Miaiatwr. m4 ik. r. r. « B*«ft, HUrtij ( ik ««3bü«U«iti« * iahmril 200, UITGEBOEKI 24998 AM S*JM la**u««uê «* Miaiatwr B*«ft, 200, ex. 29 AUG.19/8 HUrtij ( ik ««3bü«U«iti«m4 ik * iahmril V«^ r. r. « Dit otuk bestaat uit Behoort bij brief no. «'t blz Bx.No, KOLUKSS NOJITI3S

Nadere informatie

Inspraakorgaan Zuid-Molukkers

Inspraakorgaan Zuid-Molukkers Inspraakorgaan Zuid-Molukkers ACDX /* datum 1CAÜG.1976 CO b. d. C (CFO )nr.: Aan : Betreft : Inspraakorgaan d.d. 1 O AU6.1976 Bijl.: Van werd op 19-7-76 vernomen dat de Keiese gemeenschap minder gelukkig

Nadere informatie

17e Jaargang. 1 Juni 1930. Afl. 11.

17e Jaargang. 1 Juni 1930. Afl. 11. 17e Jaargang. 1 Juni 1930. Afl. 11. Locale Belangen Orgaan van de Vereeniging voor Locale Belangen. Verschijnt den Isten en 16den van elke maand. De Vereeniging is opgericht in 1913 en als rechtspersoon

Nadere informatie

Op werd een Ambonees aangehouden door een agent van. gepleegd. ACD/ -2- C Hum: 7 O KT Bijl. : RAPPORT VAM C

Op werd een Ambonees aangehouden door een agent van. gepleegd. ACD/ -2- C Hum: 7 O KT Bijl. : RAPPORT VAM C APRMS Activiteiten ACD/ C Hum: 7 O KT. 1970 Bijl. : RAPPORT VAM C AAN NR. CFO 10.146 7.10.1970 BETR.: Agressie Ambonezen Van Gemeentepolitie Groningen werd op 16.9.70 het navolgende vernomen: Van werd

Nadere informatie

PERDJANDJIAN ANT ARA REPUBLIK INDONESIA DAN KERADJAAN BELGIA TENTANG PENJERAHAN TEPUNG-TERIGU RANGKA BANTUAN PANGAN OVEREENKOMST

PERDJANDJIAN ANT ARA REPUBLIK INDONESIA DAN KERADJAAN BELGIA TENTANG PENJERAHAN TEPUNG-TERIGU RANGKA BANTUAN PANGAN OVEREENKOMST -, - PERDJANDJIAN ANT ARA REPUBLIK INDONESIA DAN KERADJAAN BELGIA TENTANG PENJERAHAN TEPUNG-TERIGU DALAM RANGKA BANTUAN PANGAN OVEREENKOMST TUSSEN REPUBLIEK DE INDONESIE EN HET KONINKRIJK BELGIE BETREFFENDE

Nadere informatie

Faculteit der Rechtsgeleerdheid Amsterdam Center for International Law Postbus 1030 1000 BA Amsterdam

Faculteit der Rechtsgeleerdheid Amsterdam Center for International Law Postbus 1030 1000 BA Amsterdam Faculteit der Rechtsgeleerdheid Amsterdam Center for International Law Postbus 1030 1000 BA Amsterdam T 020 535 2637 Advies Luchtaanvallen IS(IS) Datum 24 september 2014 Opgemaakt door Prof. dr. P.A. Nollkaemper

Nadere informatie

Ambonese woonoorden Groningen

Ambonese woonoorden Groningen Ambonese woonoorden Groningen ing 54. 1/77. Onderwerp: Zuid-Molukkers, GO t 3 AÜ6.1977 Be jongeren uit de woonwijk de Weijert te Groningen hebben de laatste weken kontakt met ^uid-molukse jonge ren uit

Nadere informatie

Dienst Terugkeer en Vertrek Ministerie van Veiligheid en Justitie

Dienst Terugkeer en Vertrek Ministerie van Veiligheid en Justitie - Afdeling Dienst Terugkeer en Vertrek Ministerie van Veiligheid en Justitie > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Inhoudelijke Turfmarkt 147 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.dtenvni

Nadere informatie

12 Ambonese woonoorden Bovensmilde

12 Ambonese woonoorden Bovensmilde 12 Ambonese woonoorden Bovensmilde C( CFO)nr.: &&fcf Aan : CFB Betreft : Wijkraad-Bovensmilde Bul. : d.d Info: 6 nr 14.11.1979 werd Deze maand worden er verkiezingen gehouden voor de nieuwe Molukse wijkraad

Nadere informatie

RAPPORT VAN C. NR. : BETR.: Toespraak hoofd KPK

RAPPORT VAN C. NR. : BETR.: Toespraak hoofd KPK 36 BPRMS Ordedienst RAPPORT VAN C AAN : CFO NR. : 16.851 BETR.: Toespraak hoofd KPK 22.9.1972 toespraak van het hoofd van de KPK, door hem uitgesproken tijdens het congres, van de 3P op 22.7.71 In deze

Nadere informatie

Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 1987

Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 1987 Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 1987 Wet van 3 december 1987, Stb. 635, houdende regels betreffende de inlichtingen- en veiligheidsdiensten Zoals deze is gewijzigd bij de wetten van 02-12-1993(Stb.759)

Nadere informatie

30 BPRMS Politiek Forum

30 BPRMS Politiek Forum 30 BPRMS Politiek Forum ooo Behoort bij brief no. 13^7.009 Bijlage: Ex,no.: 7 isuidmolukse notities Jaarcongres van de Badan Persatuan Gedurende het weekend van 13 en 1*f augustus j.l. heeft de ( *~ Zuidmolukse

Nadere informatie

No: Datum:15 juni Betreft: Zuidmolukse notities. 2. Minister van Binnenlandse Zaken. 3* Minister van Buitenlandse Zaken

No: Datum:15 juni Betreft: Zuidmolukse notities. 2. Minister van Binnenlandse Zaken. 3* Minister van Buitenlandse Zaken VERZENDLIJST No: 1280.649 Datum:15 juni 1976 Betreft: Zuidmolukse notities 1. Minister-President 2. Minister van Binnenlandse Zaken 3* Minister van Buitenlandse Zaken k. Minister van Justitie 5«Minister

Nadere informatie

HERHAALDE UITGAVE, AUGUSTUS 1999. Stichting Masohi Kon. Julianastraat 89 7415 GK Deventer tel. 0570-629713 kantoor: 625376 Fax: 0570-676730

HERHAALDE UITGAVE, AUGUSTUS 1999. Stichting Masohi Kon. Julianastraat 89 7415 GK Deventer tel. 0570-629713 kantoor: 625376 Fax: 0570-676730 HERHAALDE UITGAVE, AUGUSTUS 1999 Stichting Masohi Kon. Julianastraat 89 7415 GK Deventer tel. 0570-629713 kantoor: 625376 Fax: 0570-676730 Kabar baru, nieuwsbrief is een herhaalde uitgave van het bestuur

Nadere informatie

Plein 1813 nr. 4- 's-geavewhage. Onderwerp: Weekoverzicht.

Plein 1813 nr. 4- 's-geavewhage. Onderwerp: Weekoverzicht. REGERINGSCOMMISSARIS IN ALGEMENE DIENST MINISTERIE VANALGEMENE ZAKEN Kenmerk: Nr. 3H7/HP/69. Bijlage(n): één. Onderwerp: Weekoverzicht. 's-gravenhage, 19 juni 1969' Plein 1813 nr. 4 Hiermede heb ik de

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1

HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1 WET van 27 mei 1996, houdende regelen met betrekking tot de inrichting, taakomschrijving en organisatie van het Nationaal Leger (Wet Nationaal Leger) (S.B. 1996 no. 27). HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus ES Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus ES Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 ES Den Haag Bestuursondersteuning Bestuurszaken Schedeldoekshaven 200 2511 EZ Den

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 25 augustus 2017 Betreft Beantwoording

Nadere informatie

Peter Leiwakabessy en Caroline den Breejen. op 1 juni 2012 in de Grote Kerk te Sliedrecht

Peter Leiwakabessy en Caroline den Breejen. op 1 juni 2012 in de Grote Kerk te Sliedrecht Liturgie voor de dienst van bevestiging en inzegening van het huwelijk van Peter Leiwakabessy en Caroline den Breejen op 1 juni 2012 in de Grote Kerk te Sliedrecht Aanvang: 14.15 uur Voorgangers: ds. L.

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.minbuza.nl Contactpersoon DWH/LC T 070-3485226 F 070-3485472

Nadere informatie

Kwestie Vught (1951) Zwarte bladzijde in onze gezamenlijke geschiedenis moedig omgeslagen. Nu is het tijd voor een nieuw begin.

Kwestie Vught (1951) Zwarte bladzijde in onze gezamenlijke geschiedenis moedig omgeslagen. Nu is het tijd voor een nieuw begin. Kwestie Vught (1951) Zwarte bladzijde in onze gezamenlijke geschiedenis moedig omgeslagen. Nu is het tijd voor een nieuw begin. President van de Republik Maluku Selatan, Mr. J.G. Wattilete, en de voorzitter

Nadere informatie

l.l2jfc-6ms 2 9 M. H73 W---i ACD CO NOTITIE. VAN : CFO/A. NUMMER : BETREFT : "PEMÏÏDA MAS J ARARAT". jauidaolukse jongerenorganisatie

l.l2jfc-6ms 2 9 M. H73 W---i ACD CO NOTITIE. VAN : CFO/A. NUMMER : BETREFT : PEMÏÏDA MAS J ARARAT. jauidaolukse jongerenorganisatie Pemuda Masjarakat ACD W---i l.l2jfc-6ms 2 9 M. H73 CO NOTITIE. b. VAN : CFO/A. NUMMER : BETREFT : "PEMÏÏDA MAS J ARARAT". r» jauidaolukse jongerenorganisatie Zoals bekend is werd op zaterdag 20 januari

Nadere informatie

Ibadah: Ahad Tanggal 3 juli 2016 Djemaat: Introitus (Intochtslied) - BNG 107: 1

Ibadah: Ahad Tanggal 3 juli 2016 Djemaat: Introitus (Intochtslied) - BNG 107: 1 Ibadah: Ahad Tanggal 3 juli 2016 Djemaat: Introitus (Intochtslied) - BNG 107: 1 Slamat datang, hari perhentian, fadjar sabtu jang kekal, pagi hari kebangkitan Tuhan, subuh siang jang kemal! Penebus! Sentosa

Nadere informatie

Colofon. Madjalah Rehoboth. Uitgever GIM Assen. Redactieadres

Colofon. Madjalah Rehoboth. Uitgever GIM Assen. Redactieadres Perkembangan / zomer 2016 In dit nummer: Van de Redactie Boodschap/Pesan Van Ver gekomen/dari Djauh datang Terugblikken om weer verder te gaan met interviews Kom je ook naar de Doe & Spelweek? Kerktijden

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Geraamde aanslag op Minister-President Van Agt door Zuid- Molukkers. Juli 1979

Geraamde aanslag op Minister-President Van Agt door Zuid- Molukkers. Juli 1979 Geraamde aanslag op Minister-President Van Agt door Zuid- Molukkers Juli 1979 Logboek CPB Ontvangen van: Dienst «Groningen u» 31 DEC 1976 Naam Door CFO/ CFB/ Datum :JB-11-1976- Tijd :_l6- uur h. Betreft:

Nadere informatie

Februari Beste Pabanleden,

Februari Beste Pabanleden, Februari 2014 Beste Pabanleden, Wij, het Bestuur, wensen een ieder een gezond en voorspoedig 2014. Het nieuwe jaar is reeds enkele weken oud en we zullen ons best doen om ons aan de goede voornemens te

Nadere informatie

Zuid-Molukse gijzelingsacties te Wijster en Amsterdam december 1975

Zuid-Molukse gijzelingsacties te Wijster en Amsterdam december 1975 Zuid-Molukse gijzelingsacties te Wijster en Amsterdam december 1975 '.' i '.< H O O q E V g E O.i T! A P P O "7 T 00 b. m 15M1977 Haar ai^lii/^in^ vnn een p:ornlelinj;o mededeling;, van iemand ;lic onbekend

Nadere informatie

030KI1977. het. d-d- t 3 OKT. «77. Op werd. volgende vernomen:

030KI1977. het. d-d- t 3 OKT. «77. Op werd. volgende vernomen: Werkgroep Eist datum 030KI1977 b. d. Aan Betreft :CFB :Eeis van de "13" uit Eist d-d- t 3 OKT. «77 Op 23-8-1977 werd volgende vernomen: het In februari van dit jaar hebben dertien Zuidraolukkei uit Eist

Nadere informatie

^3> MINISTERIE VAN ONDERWIJS, KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN NR. 128168 4FD. H.O.W. Betreffende Studie in de sociale Wetenschappen. 25 November Î949 '

^3> MINISTERIE VAN ONDERWIJS, KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN NR. 128168 4FD. H.O.W. Betreffende Studie in de sociale Wetenschappen. 25 November Î949 ' MINISTERIE VAN ONDERWIJS, KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN % Bericht op schrijven van NR. 128168 4FD. H.O.W. Betreffende Studie in de sociale Wetenschappen. 's-gravenhage, M.n gelieve bij het antwoord nauwkeurig

Nadere informatie

VERTROUWELIJK. 2. De dienst bezit generlei executieve bevoegdheden.

VERTROUWELIJK. 2. De dienst bezit generlei executieve bevoegdheden. VERTROUWELIJK No. 51 BESLUIT van 8 augustus 1949, zoals sedert gewijzigd, houdende nadere regelen met betrekking tot de organisatie, de werkwijze, de taak en de samenwerking van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Nadere informatie

10 Ambonese woonoorden Vaassen

10 Ambonese woonoorden Vaassen 10 Ambonese woonoorden Vaassen pjt»»«p apttawoai «p F p* t** va pnoo3j»^t{o««p do uauapa«t *vu»dva WBA pf»qsfa» SioA af ap 8ou.,x***u9'F* OH AURORA k. Molukkers» SC do*t enkele mededelingen m*b*t* de komende

Nadere informatie

Let s Be Joyful! J A A R G A N G 2 6 N U M M E R 1 J A N U A R I 2 0 1 0

Let s Be Joyful! J A A R G A N G 2 6 N U M M E R 1 J A N U A R I 2 0 1 0 J A A R G A N G 2 6 N U M M E R 1 J A N U A R I 2 0 1 0 Let s Be Joyful! In memoriam: dr. Rudy Budiman 3 Kersttoespraak: Let s Be Joyful! 19 Gedicht: Ondoorgrondelijke wegen 22 Dagboek DB: Het wel en wee

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJKDERNEDER LAN DEN. JAARGANG 1951 No. 4 Overgelegd aan de Staten-Generaal door de Minister van Buitenlandse Zaken

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJKDERNEDER LAN DEN. JAARGANG 1951 No. 4 Overgelegd aan de Staten-Generaal door de Minister van Buitenlandse Zaken 3 (1950) No. 1 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJKDERNEDER LAN DEN JAARGANG 1951 No. 4 Overgelegd aan de Staten-Generaal door de Minister van Buitenlandse Zaken A. TITEL UNIEZAKEN Memorandum houdende een

Nadere informatie

AMBASSADE VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN

AMBASSADE VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN AMBASSADE VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN ROYAL NETHERLANDS EMBASSY J. Linzel Brigade-C-eneraal NO...LML/2,17/84 Onderwerp: Aanbieding Incidenteel Rapport IR/2/84 Conf '.J.aka.r.ta,...2.7,...j.uli....13.8.4

Nadere informatie

november/december 2017

november/december 2017 november/december 2017 Madjalah okt-nov 2017.indd 1 16-11-17 00:25 Laatste uitgave MADJALAH November/december 2017. Vanaf januari 2018 komt GIM Assen met een Zondagsbrief dat tweewekelijks uitkomt met

Nadere informatie

Geredja Indjili Maluku Classis Utara - Djemaat Assen

Geredja Indjili Maluku Classis Utara - Djemaat Assen TATATJARA KEBAKTIAN Orde van Dienst PENEGUHAN SIDI BARU - OPENBARE BELIJDENIS VAN HET GELOOF 7 april 2019 PERHADLIRAN Voorbereiding op het Heilig Avondmaal Geredja Indjili Maluku Classis Utara - Djemaat

Nadere informatie

V an D orps Publikasi tentang Pacijak Indonesia V a n D orps Indonesische B elasting Publicaties

V an D orps Publikasi tentang Pacijak Indonesia V a n D orps Indonesische B elasting Publicaties V an D orps Publikasi tentang Pacijak Indonesia V a n D orps Indonesische B elasting Publicaties Peraturan-Peraturan Hukum tentang Pendaftaran dan Balik Nama dari Harta tetap^ dan Kapal (d i le n g k a

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINK R IJ K DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1957 Nr. 226

TRACTATENBLAD VAN HET KONINK R IJ K DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1957 Nr. 226 8 (1948) Nr. 10 TRACTATENBLAD VAN HET KONINK R IJ K DER NEDERLANDEN JAARGANG 1957 Nr. 226 A. TITEL Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Koninkrijk België nopens samenvoeging van douanebehandeling

Nadere informatie

/.306.4SSA * 29QEC Op werd het volgende vernomen.

/.306.4SSA * 29QEC Op werd het volgende vernomen. 1_1 m5ln oo /. C (Cfr )nr.: tw3v3 Aan Betreft Bijl.: : UF& r : Nieuwe Commando-groepering ACD datum b. dd- 2 8 DZC. -. t /.306.4SSA * 29QEC.1976 d. ^^ ^ Op 23-11-1976 werd het volgende vernomen. is betrokken

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Sector Aan de voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag

Nadere informatie

TATA IBADAH PEMBUKAAN TAHUN PEKERDJAAN 2017

TATA IBADAH PEMBUKAAN TAHUN PEKERDJAAN 2017 TATA IBADAH PEMBUKAAN TAHUN PEKERDJAAN 2017 21 Januari 2017 Huizen 00 Sepatah kata penjambutan / Welkomstwoord 01 Njanjian Persiapan / Voorbereidingslied Mazmur 138: 1, 2 (berdiri) 1) Segnap hatiku njanjilah,

Nadere informatie

Indonesian Times blz. 4 toch niet vrij? en spotprent

Indonesian Times blz. 4 toch niet vrij? en spotprent Indonesian Times 28-12-1949 blz.2 eindelijk onafhankelijk!! blz. 5 het dagelijks leven en advertentie Blz. 3 onafhankelijkstrijd? blz.6 eerlijke strijd? blz. 4 toch niet vrij? en spotprent blz.7 column

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DEFENSIE

MINISTERIE VAN DEFENSIE MINISTERIE VAN DEFENSIE MILITAIRE INLICHTINGENDIENST KONINKLIJKE LANDMACHT Postbus 96868 2509 JG s-gravanhage uw kenmerk uw briej van ons nummer 1971/1/140988 'j-gravenhage. 28 september 1 bijlagen: 2

Nadere informatie

PUBLIC RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 17 oktober 2006 (25.10) (OR. en) 13773/06 Interinstitutioneel dossier: 2006/0162 (C S) LIMITE

PUBLIC RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 17 oktober 2006 (25.10) (OR. en) 13773/06 Interinstitutioneel dossier: 2006/0162 (C S) LIMITE Conseil UE RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 17 oktober 2006 (25.10) (OR. en) PUBLIC 13773/06 Interinstitutioneel dossier: 2006/0162 (C S) LIMITE AGRIORG 80 AGRIFI 81 VERSLAG van: de Groep dierlijke producten

Nadere informatie

Rapport. Datum: 18 december 2003 Rapportnummer: 2003/486

Rapport. Datum: 18 december 2003 Rapportnummer: 2003/486 Rapport Datum: 18 december 2003 Rapportnummer: 2003/486 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Belastingdienst/Holland Midden/kantoor Leiden zijn (privé-)agenda niet aan hem heeft geretourneerd. Beoordeling

Nadere informatie

38 BPRM5 Activiteiten

38 BPRM5 Activiteiten 38 BPRM5 Activiteiten Verbinding; No. 12. l april 1991. Doss.: 170/185. Onderwerp: Clandestien plakken door Zuid-Molukkers. Op 20 maart 1971 werdea een aantal Zuid-Molukkers door de Gemeentepolitie 's-gravenhage

Nadere informatie

Bepaling toezichtvorm gemeente Stein

Bepaling toezichtvorm gemeente Stein Bepaling toezichtvorm 2008-2011 gemeente Stein F i n a n c i e e l v e r d i e p i n g s o n d e r z o e k P r o v i n c i e L i m b u r g, juni 2 0 0 8 V e r d i e p i n g s o n d e r z o e k S t e i

Nadere informatie

Schriftelijke vragen Van Bommel over de arrestatie van een Afghaanse burger in Kamp Holland en het gebruik van particuliere beveiligingsbedrijven

Schriftelijke vragen Van Bommel over de arrestatie van een Afghaanse burger in Kamp Holland en het gebruik van particuliere beveiligingsbedrijven Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Datum 29 februari 2008 Ons kenmerk D/2008003878

Nadere informatie

Wettelijk kader Uw verzoek valt onder de reikwijdte van de Wob. Voor de relevante Wob-artikelen verwijs ik u naar de bijlage 1.

Wettelijk kader Uw verzoek valt onder de reikwijdte van de Wob. Voor de relevante Wob-artikelen verwijs ik u naar de bijlage 1. 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj Contactpersoon Onderwerp Uw Wob-verzoek met betrekking tot het gevangeniswezen

Nadere informatie

betreft: [klager] datum: 8 september 2014

betreft: [klager] datum: 8 september 2014 nummer: 14/794/GA betreft: [klager] datum: 8 september 2014 De beroepscommissie als bedoeld in artikel 69, tweede lid, van de Penitentiaire beginselenwet (Pbw) heeft kennisgenomen van een bij het secretariaat

Nadere informatie

Waardebepaling tegen de zin van een van de twee opdrachtgevers gemeld.

Waardebepaling tegen de zin van een van de twee opdrachtgevers gemeld. Waardebepaling tegen de zin van een van de twee opdrachtgevers gemeld. Klaagster en haar partner gaan uit elkaar. In dat kader moet de gezamenlijke woning worden verkocht. Als na geruime tijd geen verkoop

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET. JAARGANG 1993 Nr. 51. Verdrag betreffende de Europese Unie, met Protocollen; Maastricht, 7februari 1992

TRACTATENBLAD VAN HET. JAARGANG 1993 Nr. 51. Verdrag betreffende de Europese Unie, met Protocollen; Maastricht, 7februari 1992 10 (1992) Nr. 2 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1993 Nr. 51 A. TITEL Verdrag betreffende de Europese Unie, met Protocollen; Maastricht, 7februari 1992 B. TEKST De Nederlandse

Nadere informatie

WlJ JULIANA, BU DE GRATIE GODS, KONINGIN DER NEDERLANDEN, PRINSES VAN ORANJE-NASSAU, ENZ., ENZ., ENZ.

WlJ JULIANA, BU DE GRATIE GODS, KONINGIN DER NEDERLANDEN, PRINSES VAN ORANJE-NASSAU, ENZ., ENZ., ENZ. No. 51. VERTROUWELIJK BESLUIT van 8 Augustus 1949, houdende nadere regelen met betrekking tot de organisatie, de werkwijze, de taak en de samenwerking van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. WlJ JULIANA,

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE OUDERRAAD. VAN CBS de Rehoboth. te Vriezenveen

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE OUDERRAAD. VAN CBS de Rehoboth. te Vriezenveen HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE OUDERRAAD VAN CBS de Rehoboth te Vriezenveen HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD DEFINITIES Artikel 1. Wet: De Wet Medezeggenschap Onderwijs 1992, staatsblad 1992, nummer

Nadere informatie

Zuid-Molukse gijzelingsacties te Bovensmilde en Glimmen 23 mei 11 juni 1977

Zuid-Molukse gijzelingsacties te Bovensmilde en Glimmen 23 mei 11 juni 1977 Zuid-Molukse gijzelingsacties te Bovensmilde en Glimmen 23 mei 11 juni 1977 O 7 AURORA 2/3 lig OCHTENPBESPREKING op dinsdag 24 mei 1977 Aanweeigt H.BTD - PH.BVD - PBC - TVC - HB HC - HD - HAZ - K/D Afwezig

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1995 Nr. 100

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1995 Nr. 100 15 (1992) Nr. 3 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1995 Nr. 100 A. TITEL Raamverdrag inzake vriendschap en nauwere samenwerking tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek

Nadere informatie

Rapport. Datum: 23 maart 2000 Rapportnummer: 2000/114

Rapport. Datum: 23 maart 2000 Rapportnummer: 2000/114 Rapport Datum: 23 maart 2000 Rapportnummer: 2000/114 2 Klacht Op 2 augustus 1999 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer mr. drs. B., advocaat te Nieuwegein, met een klacht over een

Nadere informatie

Behoort bij schrijven no. 619.828. Dit exemplaar bestaat uit 5 blz. NEDERLAND

Behoort bij schrijven no. 619.828. Dit exemplaar bestaat uit 5 blz. NEDERLAND Dit exemplaar bestaat uit 5 blz. HET WERELDVAKVERBOND EN DE COMMUNISTISCHE VAKBEWEGING IN NEDERLAND S a m e n v a t t i n g In 1961 zijn de banden tussen het secretariaat van het Wereldvakverbond te Praag

Nadere informatie

Aanbiedingsbrief. Aan de raad.

Aanbiedingsbrief. Aan de raad. Raadsgriffie Kerkrade, 19 april 2006 Aanbiedingsbrief Aan de raad. 06it00231 Hierbij bieden wij u ter overweging en beslissing aan een ontwerpbesluit, nr. 06 Rb 017 inzake de instelling van een vertrouwenscommissie

Nadere informatie

ook geen enkele sympathie kan tonen voor de communisten. U bij voorbaat voor een antwoord dankend, verblijf ik, - >,.

ook geen enkele sympathie kan tonen voor de communisten. U bij voorbaat voor een antwoord dankend, verblijf ik, - >,. n- L- c Aan de Commissie der Binnenlandse Veiligheidsdienst Binnenhof la DEN HAAG L/' Doetinchem, 2 febr. 1964 Mijne Heren, Aangezien ik een grote ruirntevaartenthousiast ben, schrijf ik vaak naar de V.S.

Nadere informatie

REGLEMENT OUDERRAAD O.S.G. WILLEM BLAEU TE ALKMAAR

REGLEMENT OUDERRAAD O.S.G. WILLEM BLAEU TE ALKMAAR REGLEMENT OUDERRAAD O.S.G. WILLEM BLAEU TE ALKMAAR Doelstelling ouderraad: - de samenwerking tussen schoolleiding, leerlingen en ouders te bevorderen; - de belangstelling voor en betrokkenheid van ouders

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Uw Referentie 2015Z19463 Datum 26 oktober

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie Migratiebeleid Juridische en Algemene Zaken Schedeldoekshaven

Nadere informatie

College voor geschillen medezeggenschap defensie

College voor geschillen medezeggenschap defensie ADVIES Dossiernr: Advies van het College voor geschillen medezeggenschap defensie aan de Bevelhebber der Zeestrijdkrachten naar aanleiding van een verzoek om advies inzake een tussen: de Commandant Maritieme

Nadere informatie

onderwerp. Werkgroep Inlichtingen.

onderwerp. Werkgroep Inlichtingen. MINISTERIE VAN DEFENSIE LANDMACHTSTAF CORRESPONDENTIEADRES: POSTBUS 90711, 2509 LS's-GRAVENHAGE AfdelingJSSQë: INL/VEIL Thérèse Schwartzestraat 15 Telefoon: 070-73.5.735- K2SSXKKEB Men wordt verzocht bij

Nadere informatie

Datum 2 juli 2009 Onderwerp Kamervragen over de omvang van het probleem kinderontvoering

Datum 2 juli 2009 Onderwerp Kamervragen over de omvang van het probleem kinderontvoering > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.justitie.nl

Nadere informatie

: LANDSVERORDENING houdende goedkeuring van het Reglement van Orde voor de ministerraad

: LANDSVERORDENING houdende goedkeuring van het Reglement van Orde voor de ministerraad Intitulé : LANDSVERORDENING houdende goedkeuring van het Reglement van Orde voor de ministerraad Citeertitel: Geen Vindplaats : AB 1999 no. 26 Wijzigingen: Geen Enig artikel Goedgekeurd wordt het Reglement

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij het. Voorstel voor een besluit van de Raad

BIJLAGEN. bij het. Voorstel voor een besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 29.4.2019 COM(2019) 199 final ANNEXES 1 to 2 BIJLAGEN bij het Voorstel voor een besluit van de Raad tot vaststelling van het standpunt dat de Europese Unie zal innemen in het

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 5 Besluit van 17 december 2007, houdende wijziging van het Reglement Dienst Buitenlandse Zaken in verband met de wijziging van de hoogte van

Nadere informatie

Naam C011/1UNISI/5LHE LECTUUR 1NJ1LJNESIL ' Datum

Naam C011/1UNISI/5LHE LECTUUR 1NJ1LJNESIL ' Datum Naam C011/1UNS/5LHE LECTUUR 1NJ1LJNESL ' n Datum DOSSER No. :.. or 2014 NAAM: Commupiêtiscile J, P. ctv v~ ndones ie. Uit n Uit Uit n n Datum Aan Paraaf Datum Datum Aan Parool Datum - Datum Aan Paraaf

Nadere informatie

M. Sitanala, 11 juli 00. Bron: Salahutu, November 2000, nr 0

M. Sitanala, 11 juli 00. Bron: Salahutu, November 2000, nr 0 Waai I. - Aan de oostelijke kust van Ambon, aan de zee Teluk Waai, omgeven door 4 dorpen van islamitische afkomst nl. Liang, Tulehu, Tial, Tengah Tengah en één christelijk dorp Suli, ligt Waai aan de voet

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1986-1987 Herziening van het stelsel van sociale zekerheid BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Rapport. Datum: 23 maart 2000 Rapportnummer: 2000/115

Rapport. Datum: 23 maart 2000 Rapportnummer: 2000/115 Rapport Datum: 23 maart 2000 Rapportnummer: 2000/115 2 Klacht Op 8 oktober 1999 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van mevrouw K. te Sri Lanka, ingediend door mevrouw mr. I. Gerrand, advocaat

Nadere informatie

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Den Haag, 29 juni 2017 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken DEF i.v.m. agendapunt 4, 10, 16, 18 EU i.v.m. agendapunt 12, 13 EZ i.v.m. agendapunt 9 I&M i.v.m. agendapunt 7, 9 KR i.v.m.

Nadere informatie

Bijvoegsel van de Curaçaosche Courant van 28 april 1967 No CURAÇAOSCHE ATLETIEK BOND I. NAAM, ZETEL EN DUUR. Artikel 1 II.

Bijvoegsel van de Curaçaosche Courant van 28 april 1967 No CURAÇAOSCHE ATLETIEK BOND I. NAAM, ZETEL EN DUUR. Artikel 1 II. Bijvoegsel van de Curaçaosche Courant van 28 april 1967 No. 17 1967 STATUTEN van de CURAÇAOSCHE ATLETIEK BOND I. NAAM, ZETEL EN DUUR Artikel 1 1. De vereniging draagt de naam van Curaçaosche Atletiek Bond,

Nadere informatie