1. Hypothese 1: Auto nog niet geleverd aan de koper

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Hypothese 1: Auto nog niet geleverd aan de koper"

Transcriptie

1 ALTERNATIEVE ZEKERHEIDSMECHANISMEN Persoonlijke zekerheden geven de schuldeiser een extra schuldenaar. De klassieke zakelijke zekerheden geven een recht van voorrang op de opbrengst van een goed waarop het zakelijk recht geldt in geval van samenloop. Er zijn nog een aantal zekerheidsmechanismen die tot een verbetering van de positie van de schuldeiser leiden zonder een klassiek zakelijk zekerheidsrecht te zijn. Zo is de overdracht van schuldvordering ter zekerheid (zie hiervoor) een voorbeeld van zo een mechanisme, net zoals de hypotheek (zie verder). Er is een verkoper van een wagen en deze is nog niet betaald door de koper op het moment dat de koper failliet gaat. Wat kan de koper nu doen om een zo goed mogelijke positie te verkrijgen in het faillissement? We moeten eerst een hypothese maken of de auto al dan niet al is geleverd. 1. Hypothese 1: Auto nog niet geleverd aan de koper De koop is dus al gesloten maar de auto werd nog niet geleverd. We moeten kijken wie dan nog eigenaar is van de auto. Volgens het verbintenissenrecht gaat de eigendom over van het goed door de loutere contractsluiting. Dit is wel op voorwaarde dat de auto al geïndividualiseerd is (toepassing van het specialiteitsbeginsel uit het zakenrecht). 1.1 Retentierecht (Huidig recht) Indien we er vanuit gaan dat de eigendom is overgegaan dan zal de verkoper het goed toch niet moeten leveren wegens een toepassing van de ENAC. Hij heeft namelijk een retentierecht, hij kan zijn verplichting opschorten zolang de schuldenaar zijn verbintenis die verband heeft met die zaak niet heeft uitgeoefend. Het retentierecht heeft geen algemene wettelijke regel.

2 A. Grondslag De grondslag is een algemeen rechtsbeginsel, waarvan sommige wettelijke bepalingen een toepassing vormen De verkoper is niet verplicht de zaak te leveren indien de koper de prijs niet betaald en de verkoper geen termijn voor betaling heeft toegestaan (art BW). Doch moet worden vermeld dat dit nog niet als dusdanig door het Hof van Cassatie is erkent. B. Voorwaarden De voorwaarden voor het uitoefenen van het retentierecht: B.1 Zekere en opeisbare schuldvordering maar de verkoper mag geen termijn tot betalen hebben toegekend want dan zal hij als eerste gehouden zijn om te presteren. Hierop is enkel een uitzondering indien de koper failliet is gegaan of in staat van onvermogen verkeerd (art BW). In dat geval mag de verkoper gerechtigd vrezen dat hij niet betaald zal worden, dit is de exceptio timoris. Staat van onvermogen is de situatie waar de activa kleiner zijn dan de passiva (Strikte interpretatie). Sommige steunen een soepelere interpretatie en zijn van oordeel dat de verkoper de levering kan opschorten zodra hij goede redenen heeft om aan te nemen dat de koper niet zal betalen. B.2 Materiële detentie van een lichamelijk goed (roerend of onroerend). De verkoper moet dus de feitelijke macht hebben over het lichamelijk goed. Dit goed moet in de handel zijn en vatbaar voor overdracht. Zo was er in Frankrijk een aantal gevallen waarbij een tandarts een retentierecht wou uitoefenen over een vals gebit maar de Franse Cour de Cassation oordeelde dat dit gebit niet overdraagbaar was en dus kon het retentierecht niet worden toegepast. B.3 Samenhang tussen schuldvordering en teruggehouden goed. Stel producent A produceert bepaalde goederen en in een bepaalde fase van het productieproces worden de goederen even naar onderneming B gebracht en daar bewerkt om vervolgens terug naar onderneming A te brengen en af te werken. Wanneer dit voortdurend gebeurd zouden deze ondernemingen kunnen overeenkomen dat deze goederen die A aan B toevertrouwd voor bewerking dat die beschouwd worden als deel uitmakend van een en dezelfde overeenkomst. Het nut van een dergelijke overeenkomst is dat indien B bewerkte goederen zou leveren aan A maar deze niet zou betalen, dat bij de volgende levering goederen van A aan B voor bewerking zij het retentierecht zullen kunnen uitoefenen op die nieuwe levering. Dit soort clausules worden aanvaard en voor tegenwerpelijk in samenloop eveneens aanvaard indien de clausule overeenstemt met de economische werkelijkheid.

3 C. Gevolgen C.1 Retentor kan in principe niet tot afgifte van het goed worden gedwongen Als de voorwaarden vervult zijn dan kan de retentor de afgifte van de goederen opschorten en kan niet verplicht worden tot afgifte van de goederen. Doch dit kan maar zolang de andere partij haar verbintenissen niet nakomt. Bovendien geldt het retentierecht maar zolang hij het goed in zijn feitelijk macht heeft. C.2 Retentierecht kan ook tegen bepaalde derden worden ingeroepen Dat retentierecht kan niet alleen worden ingeroepen tegen de schuldenaar, maar ook tegen sommige derden. Vandaar dat van een zakelijke werking gesproken. Het probleem hierbij is nu echter wel dat het niet duidelijk is aan wie het retentierecht wel of niet tegenwerpelijk is. In elk geval is het tegenwerpelijk aan de chirografaire schuldeisers, de curator en de schuldeisers met een algemeen voorrecht. De discussie begint pas als we naar de bijzondere voorrechten kijken, doch zegt de meerderheidsstrekking in deze materie dat het retentierecht ook tegen hen tegenwerpelijk moet zijn. Bijvoorbeeld we hebben een verkoop en de verkoper wordt niet betaald door zijn koper. Deze verkoper heeft een bijzonder voorrecht op het goed. Op een bepaald ogenblik is het goed kapot en doet het goed binnen voor herstelling, de hersteller oefent zijn retentierecht uit op het goed zolang deze niet betaald wordt voor zijn herstellingen. De verkoper is het op een ogenblik beu en wil overgaan tot uitvoerend beslag op dat goed (vanuit het bijzonder voorrecht) maar het retentierecht van de hersteller zal stand houden daartegen. De verkoper zal moeten wachten met zijn beslag totdat de hersteller is betaald en dus zijn retentierecht verliest. Ander mogelijk conflict is tussen een retentor en een hypotheek. Er is een bepaalde roerende categorie waar ook hypotheken op mogelijk zijn, namelijk de schepen. Indien de retentor het goed dan niet wil vrijgeven aan de hypothecaire schuldeiser dan heeft in het verleden het Hof van Cassatie geoordeeld dat de hypothecaire schuldeiser het retentierecht kan breken als de hypotheek al vroeger bestond. Het hof past dus in zekere zin het anterioriteit principe toe, indien de hypotheek pas nadien is gevestigd dan zal het retentierecht niet gebroken worden.

4 In een arrest van 15 december 2011 gaat het over een Engelse onderneming die zich bezig hield met vrachtvervoer over zee. Dit bedrijf wou op een gegeven moment een retentierecht uitoefenen over 23 trailers omdat ze niet betaald was door haar medecontractant. Het probleem was nu dat deze trailers gehuurd waren van een andere onderneming ICTS. Deze zeggen natuurlijk geen retentierecht tegenwerpelijk aan mij. De rechtbank te gent oordeelt in de zaak dat inderdaad geen retentierecht tegenwerpelijk is aan ICTS. Dit omdat er volgens de rechtbank niet was aangetoond dat het Engelse bedrijf mocht vertrouwen dat haar medecontractant eigenaar was van deze trailers. Het Engels bedrijf is natuurlijk niet tevreden en trekt naar het Hof van Cassatie dat op zijn beurt stelt dat de Gentse rechtbank een verkeerd criterium heeft gehanteerd. Men moet onderzoek of de retentor erop mocht vertrouwen dat haar medecontractant bevoegd was om die overeenkomst te sluiten die aanleiding heeft gegeven tot uitoefening van het retentierecht. Als het Engelse bedrijf daarop mocht vertrouwen dan zal het retentierecht tegenwerpelijk zijn aan ICTS. Een concreter voorbeeld is met een garagist en een geleasede wagen, de rechtspraak neemt aan dat de garagist er mag van uitgaan dat de gebruiker van de wagen bevoegd was om een herstellingsovereenkomst te sluiten voor de wagen en dus heeft de garagist een retentierecht dat tegenwerpelijk is tegen de leasing maatschappij. C.3 Retentor heeft geen recht van voorrang Dit is een probleem aangezien dit tot een patstelling kan leiden. Opnieuw het voorbeeld van de garagist die niet betaald wordt en het goed in retentie neemt. Maar een zekere periode verstrijkt en de garagist is nog steeds niet betaald. De garagist kan niet zelf verkopen of gebruiken. Het enige dat hij kan doen is overgaan tot uitvoerend beslag, het probleem is dat alle schuldeisers met een voorrecht bij de gerechtsdeurwaarder verzet kunnen aantekenen en eerst zullen worden betaald. In de praktijk durft het wel voorkomen dat de retentor het een ander niet gunt en gewoon het goed blijft vasthouden. 1.2 Retentierecht (Toekomstig recht)

5 A. Wettelijke omschrijving van het retentierecht We hebben een wettelijke beschrijving van het retentierecht in de nieuwe Pandwet. Maar niet het hele retentierecht wordt nu opeens geregeld in de nieuwe wet, het was namelijk niet de bedoeling om de verbintenisrechtelijke aspecten ervan te veranderen. B. Wettelijke regeling van de tegenwerpelijkheid van het retentierecht aan derden De enige twee zaken die zijn gewijzigd zijn de zakelijke tegenwerpelijkheid van het retentierecht door de tegenwerpelijkheid aan derden voortaan aan een uitdrukkelijke wettelijke regel te onderwerpen. Ten eerste is het retentierecht tegenwerpelijk aan de schuldeisers, derden met een jong recht (recht verkregen nadat de retentor de feitelijke macht op het goed heeft verworven) en daarnaast is het uitzonderlijk ook tegenwerpelijk aan derden met een ouder recht (voorwaarde is dat de retentor mocht aannemen dat de schuldenaar bevoegd was om het goed aan een retentierecht te onderwerpen). C. Retentor heeft voortaan zelfde recht van voorrang als pandhouder In het nieuwe recht krijgt een retentor een zelfde recht van voorrang als een pandhouder, om zo te vermijden dat men in een patstelling terecht komt zoals onder het oude regime. Indien de retentie wordt uitgeoefend voor kosten tot behoud van het goed (bijzonder voorrecht) dan heeft de retentor een super-prioriteit. De wet zegt echter niks verder over de rang in andere situaties, we kunnen echter aannemen dat deze op dezelfde rang staat als de pandhouder. Zijn rang wordt bepaald op het moment dat de retentor in de feitelijke macht komt van het goed. Dus in relatie tot een pandhouder moet men kijken naar het moment van registratie van het pand versus het moment dat de retentor het goed in zijn feitelijke macht krijgt. De kracht van het recht van voorrang stemt eigenlijk niet helemaal overeen met de tegenwerpelijkheid ervan. Zo zal in sommige gevallen wel het retentierecht kunnen worden tegengeworpen aan derden maar als het dan op de verdeling van de opbrengsten aankomt kan het gebeuren dat hij pas na die schuldeiser komt. Bijvoorbeeld een firma produceert goederen en vervoert deze goederen in eigen containers. Stel dat er een bepaalde schuldeiser is die een pandrecht heeft op alle containers. Het betreft een registerpand waardoor het bedrijf de containers verder kan blijven gebruiken. Wanneer nu het bedrijf op een bepaald moment haar rekening van he transportbedrijf dat de containers vervoerd niet betaald zegt dit transportbedrijf een retentierecht uit te oefenen op die containers. Na een tijd wil de pandhouder overgaan tot uitwinning van die containers. Het gaat hier dus om een conflict met een derde met een ouder recht op die containers. Normaal zou de transport firma haar retentierecht niet kunnen tegenwerpen aan de pandhouder tenzij de transport firma er van mocht uitgaan dat de firma van wie de containers zijn bevoegd was om die overeenkomsten aan te gaan, wat het geval was. Dan zal de transport firma het retentierecht kunnen tegenwerpen.

6 Stel nu dat ook de transport firma het beu is en overgaat tot uitwinnen moeten we kijken naar wie zal eerst betaald worden. Er is geen super-prioriteit in dit geval, dus moeten we kijken of het pandrecht eerder was geregistreerd dan de transport firma haar feitelijke macht had op de containers of niet. Hier krijgt de pandhouder dus voorrang op de retentiehouder. C.1 Attributen zakelijke (zekerheids)rechten De retentor heeft dus een recht van voorrang maar geen volgrecht want van zodra hij de feitelijke macht vrijgeeft verliest hij zijn retentierecht. C.2 Algemene principes zakelijke rechten Zakelijke subrogatie wordt niet besproken in de wet, maar we proberen zoveel mogelijk dezelfde regels toe te passen dus net zoals het pand wordt dit toegelaten. De anterioriteit is niet van toepassing aangezien er maar één retentierecht kan van toepassing op zijn op een goed. Tenslotte de publiciteit, deze kan gezien worden in de feitelijke macht van de retentor over het goed. Het specificiteitsbeginsel en numerus clausus zijn beide ook voldaan.

7 2. Hypothese 2: De auto is reeds geleverd aan de koper 2.1 Voorrecht onbetaalde verkoper A. grondslag De onbetaalde verkoper van een roerend goed heeft een bijzonder voorrecht op dat goed (art. 20, 5 Hyp.w.) B. Voorwaarden Dit voor zover het een onbetaalde verkoper is waarbij het verkochte goed nog in natura kan worden aangetroffen in het vermogen van de schuldenaar. C. Gevolgen Dit voorrecht leidt ertoe dat de verkoper bij voorrang zal worden betaald met de opbrengsten ervan bij uitwinning in geval van samenloop. D. voorrecht onbetaalde verkoper als zakelijk (zekerheids)recht D.1 Attributen zakelijke zekerheidsrechten Het is een zakelijk zekerheidsrecht dat recht van voorrang maar geen volgrecht oplevert. D.2 Algemene principes zakelijke rechten Dit heeft tot gevolg dat het specificiteitsbeginsel moet worden gerespecteerd. Aan het voorrecht is geen publiciteit vereist meer verbonden. specificit eit numerus clausus zakelijke subrogat anteriori teit publicitei t

8 2.2 Eigendomsvoorbehoud (Huidig recht) Eigendomsvoorbehoud kan bedongen worden op het ogenblik van het sluiten van de overeenkomst. Nadien is dit niet meer mogelijk. Dit is een opschortende termijn die wordt toegepast op de verplichting van het eigendom over te dragen, deze termijn loopt af op het moment van betaling door de schuldenaar. A. Grondslag In een arrest van 9 februari 1933 door het Hof van Cassatie werd gesteld dat dit niet tegenwerpelijk is aan derden. In 1997 is uiteindelijk de wetgever tussengekomen met artikel 101 Hyp. W., op basis daarvan is revindicatie in bepaalde gevallen toch mogelijk bij faillissement. De wetgever is tussengekomen enerzijds vanuit rechtsvergelijkend oogpunt aangezien België als een van de weinigen dit eigendomsvoorbehoud nog niet tegenwerpelijk had verklaard wat als een handicap werd gezien in de internationale handel. Verder werd in de rechtsleer ook stevig gepleit voor het tegenwerpelijk maken ervan, dit was ook naar voorbeeld van buurlanden. Ook vanuit economisch perspectief was dit aantrekkelijk omdat de verkopers nog konden blijven leveren als het wat gevaarlijk werd voor betaling. Men vond dat dit anders tot een zekere terughoudendheid zou leiden en dat zou dan weer een negatief effect hebben op de economie. B. Voorwaarden B. 1 Schriftelijk opgesteld, uiterlijk op het ogenblik van de levering Om misbruiken te voorkomen vereist de faillissementswet dat uiterlijk op het ogenblik van de levering schriftelijk een eigendomsvoorbehoud is overeengekomen. Doch de wet vereist geen akte, het hoeft dus niet ondertekend te zijn door de partijen en moet niet opgesteld zijn in zoveel exemplaren als er partijen zijn met een onderscheiden belang. Bovendien zegt de rechtspraak dat niet vereist is dat de instemming van de koper met het eigendomsvoorbehoud blijkt uit het geschrift. Hij moet er natuurlijk wel mee ingestemd hebben, eigendomsvoorhoud kan je niet eenzijdig opleggen. Het kan dus gewoon perfect stilzwijgend gebeuren die

9 instemming, bijvoorbeeld als het in een leveringsbon staat en die wordt aanvaard dan wordt dit gezien als een stilzwijgende instemming. B.2 Verkoop van een roerend goed dat nog in natura in het vermogen van de SA kan worden aangetroffen Dit is een toepassing van het specificiteitsbeginsel. Wanneer het goed werd verwerkt kan het dus niet meer worden gerevindiceerd. Uitzondering: Stel je hebt een partij bakstenen gekocht en niet betaald waarop een eigendomsvoorbehoud is bedongen kan niet meer geïdentificeerd worden omdat deze tussen andere identieke partijen bakstenen staat van de zelfde leverancier. Hier aanvaard men dat toch zal kunnen worden gerevindiceerd. Tenslotte mogen de roerende goederen ook niet onroerend worden door incorporatie. Er is niet bepaald in de wet voor onroerend worden door bestemming, dit is omdat het probleem zich simpelweg niet stelt. Om een goed onroerend te maken door bestemming moet men eigenaar zijn van zowel het roerend als het onroerend goed. Maar in dit geval is het roerend goed nog steeds eigendom van de verkoper en dus is onroerend making door bestemming niet mogelijk. C. Gevolgen C.1 Algemeen Het eigendomsvoorbehoud staat opgenomen in de faillissementswet maar moet dat dan enkel worden toegepast in de gevallen van faillissement of niet? Volgens de Vlaamse juristen was het algemeen toepasselijk, volgens de Franstalige juristen enkel in geval van faillissement. Toeval wil het dat de eerste maal deze zaak tot in Cassatie raakte dat het bij een Franse kamer was met als gevolg dat deze oordeelde dat eigendomsvoorbehoud enkel gold in faillissementszaken. In faillissementszaken had de verkoper met eigendomsvoorbehoud dus de mogelijkheid om het goed te revindiceren. Het verschil met het pandrecht is dat de verkoper niks meer moet doen verder, hij is erna vrij te doen wat hij wil met het goed. C.2 In geval van gedeeltelijke betaling Stel dat de schuldvordering al gedeeltelijk was betaald, de verkoper verkoopt een auto onder eigendomsvoorbehoud voor euro. De koper heeft al euro betaald maar de laatste 5.000euro raakt maar niet betaald. De verkoper is het uiteindelijk beu en revindiceert de wagen die dan nog euro waard is. De openstaande vordering is uiteindelijk maar 5.000euro en de rest waarde van het goed is veel meer met zijn euro. Een eerste strekking zegt dat het eigendomsvoorbehoud tot gevolg heeft dat de overeenkomst wordt ontbonden. Dit betekend dus dat de koper het goed moet teruggeven en de verkoper de koopsom moet teruggeven.

10 Een tweede strekking (voorkeur prof) zegt dat het eigendomsvoorbehoud een zekerheid is tot betaling van de schuld. De uitoefening van dat zekerheidsrecht is ter bescherming van het resterende deel van de betaling. Als de waarde van het teruggevorderde goed meer is dan zal het saldo een ongerechtvaardigde verrijking uitmaken en zal deze moeten terugbetalen aan de koper. Dit betekend dat hier euro moet worden terugbetaald. Stel nu dat het omgekeerd is dat er nog een resterende vordering is van euro en de waarde van het goed maar 5.000euro meer is. Dan zal de verkoper een chirografaire vordering hebben op de koper voor het resterende deel van euro. 2.3 Eigendomsvoorbehoud (Toekomstig recht) Wat vroeger stond in artikel 101 Fail. W. wordt hier hernomen waardoor het niet langer beperkt is tot het faillissementsrecht. A. Tegenwerpelijkheid 1. Schriftelijk opgesteld uiterlijk op ogenblik levering 2. Als koper een consument is, is bovendien vereist dat de instemming van de koper uit het geschrift blijkt (Hier is dus een strengere regeling voorzien). Bovendien moet het woordje koper niet strikt worden opgevat. Het gaat over elke situatie waar er een overdracht aan te pas komt. Bijvoorbeeld een aanneming overeenkomst waar een goed wordt gemaakt voor iemand kan ook een eigendomsvoorbehoud worden bedongen, iets waar vroeger discussie over was. 3. Geen registratie in pandregister vereist (tenzij om eigendomsvoorbehoud te behouden bij onroerendmaking door incorporatie). Men heeft zich gebaseerd op de situatie zoals die vroeger bestond voor de onbetaalde verkoper van roerende goederen. Wanneer dat goed onroerend werd door bestemming dan ging het voorrecht verloren tenzij het om bedrijfsgoederen ging en de factuur werd neergelegd op de griffie van de rechtbank van koophandel. Deze publiciteit was vereist om schuldeisers te waarschuwen. Dit is de aanleiding geweest om bij het eigendomsvoorbehoud te laten bestaan op goederen die onroerend zijn geworden door incorporatie op voorwaarde

11 van publiciteit in dit geval. (Ironisch genoeg heeft de wetgever deze voorwaarde van neerlegging van de factuur van bedrijfsgoederen vorig jaar afgeschaft om redenen die totaal geen verband houden met de bestaansreden ervan.) Een van de uitgangspunten van de wetgever bij de Pandwet was iets wat we de functionele benadering noemen. Rechtsfiguren die dezelfde functie hebben moeten zoveel mogelijk aan dezelfde regels worden onderworpen. Eigendomsvoorbehoud heeft net zoals het pand een zekerheidsfunctie en zouden in principe aan dezelfde regels moeten onderworpen zijn. Dit wil zeggen dat volgens de functionele benadering net zoals bij het pand er ook bij het eigendomsvoorbehoud er publiciteit moet zijn. Men zag dit wel maar in de buurlanden was dit ook niet nodig, bovendien zou dit erg lastig geweest zijn voor de praktijk als elk eigendomsvoorbehoud zou moeten worden geregistreerd. B. Uitoefening B.1 Recht op goed zelf: terugvordering mogelijk B.2 In alle gevallen van samenloop Terugvordering is mogelijk in alle gevallen van samenloop, en niet enkel meer in geval van faillissement. B.3 In natura-vereist? De nieuwe Pandwet stelt zich soepeler op dan het huidige recht dat nog steunt op het specialiteitsbeginsel. Nu blijft het eigendomsvoorbehoud toch verder bestaan ingeval van vermenging of verwerking en dit onder dezelfde voorwaarden als zakelijke subrogatie bij pandrecht is toegestaan. Daarnaast hebben ook al gezien dat bij onroerend making door incorporatie het eigendomsvoorbehoud eveneens behouden blijft indien het eigendomsvoorbehoud werd geregistreerd. C. Eigendom als zakelijk recht bij eigendomsvoorbehoud C.1 Attributen zakelijke (zekerheids)rechten Het eigendomsvoorbehoud heeft een recht van voorrang onder de nieuwe Pandwet zoals ook onder het huidige, maar de verkoper kan het goed ook revindiceren ten nadelen van andere chirografaire schuldeisers, en ook algemene bevoorrechte schuldeisers. Enkel in geval van een aantal bijzonder bevoorrechte schuldeisers zal deze bijzondere schuldeiser verhaal kunnen uitoefenen op goederen die eigenlijk niet aan de schuldenaar toebehoren (lees het goed in zijn bezit onder eigendomsvoorbehoud). Dit is het geval bij de onbetaalde verhuurder van een onroerend goed, op voorwaarde dat deze verhuurder te goeder trouw is.

12 De verkoper onder eigendomsvoorbehoud die in conflict komt met een pandhouder zal steeds voorrang krijgen, dit volgt uit de Pandwet zelf die dit uitdrukkelijk regelt. Conflict met de hypothecaire schuldeiser (in de situatie van onroerend making door incorporatie), de anterioriteitsregel zal in dat geval beslissen wie voorrang heeft op de opbrengsten van het goed. Dus wie eerst ingeschreven is in respectievelijk de pandregisters en het hypotheek kantoor. Indien de beide ingeschreven zijn op dezelfde dag, dan zal pondspondsgewijs moeten verdeeld worden. De nieuwe Pandwet bepaald niks over het volgrecht. Onder het huidige recht moet een onderscheid gemaakt worden of er een toestemming was van de verkoper om het goed door te verkopen aan een derde. Verder wordt aangenomen dat als die verkoop past in de normale bedrijfsvoering van de koper (oorspronkelijke) dan wordt de verkoper geacht in te stemmen met de verkoop tenzij dit uitdrukkelijk werd verboden in het eigendomsvoorbehoud. De derde koper zal wel de revindicatie vordering kunnen afweren indien deze te goeder trouw het bezit heeft over het goed (art BW). Dat is de huidige regeling en er zijn geen redenen aan te merken om dit te veranderen onder het nieuwe recht. C.2 Algemene principes zakelijke rechten Specialiteitsprincipe wordt niet strikt gerespecteerd aangezien het eigendomsvoorbehoud ook kan worden uitgeoefend in geval van vermenging, onroerend making door incorporatie, Zakelijke subrogatie en numerus clausus beginselen worden niet geschaad. Het anterioriteitsbeginsel is eigenlijk niet relevant aangezien er maar één eigendomsvoorbehoud mogelijk is op het goed. Publiciteit is in principe niet vereist, behalve één uitzondering voor de gevallen waar er onroerend making is door incorporatie. specificiteit numerus clausus zakelijke subrogatie anterioriteit publiciteit

13 2.4 Terugvorderingsrecht A. Grondslag Artikel 20, 5, 6 de lid Hyp. W. B. Voorwaarden 1. Onbetaalde verkoper 2. Verkoop van een roerend goed dat nog in precies dezelfde toestand bij de SA aanwezig is 3. Geen termijn voor betaling C. Gevolgen Recht om het verkochte goed in geval van samenloop terug te vorderen (maar: moet binnen de 8 dagen na levering gebeuren). Het terugvorderingsrecht wordt ook wel een oneigenlijk revindicatievordering genoemd omdat hier de eigendom eigenlijk al is over gegaan wat niet het geval is bij de revindicatie.

14 2.5 (Revindicatie na) ontbinding A. Grondslag Het verval van het recht op terugvordering brengt tevens het verval mee van de rechtsvordering tot ontbinding ten aanzien van de overige schuldeisers. (Artikel 20, 5, 7 de lid Hyp.W.) Ontbinding heeft tot gevolg dat het is alsof de overeenkomst nooit heeft bestaan en dat het goed altijd eigendom wordt geacht geweest te zijn en gebleven zijn van de verkoper. Dus als dat goed zich op die moment bij de koper bevind dan kan die verkoper zich gewoon op zijn eigendomsrecht beroepen om het goed te revindiceren van de koper. Hier is het dus een echte revindicatie. Dit artikel brengt nu juist met zich mee dat als het recht op terugvordering vervalt dat ook het recht op revindicatie vervalt na de ontbinding. Dit betekend echter niet dat er geen ontbinding meer mogelijk is, het betekend enkel dat ten aanzien van de andere schuldeisers de revindicatie niet meer tegenwerpelijk zal zijn. Deze beperking geldt enkel in geval van samenloop, indien de ontbinding dus gebeurd voor het ontstaan van de samenloop dan is revindicatie altijd mogelijk zelfs als intussen al een samenloop is ontstaan. Het enige moment waarop die revindicatie wel mogelijk is na de samenloop is in de periode waarin de terugvordering ook mogelijk zou zijn (8 dagen na levering). A.3 Ogenblik van intrede van de ontbinding De ontbinding kan op verschillende manieren gebeuren en op basis daarvan zal een verschillend moment van toepassing zijn. Gerechtelijk ontbinding: ontbinding treedt in op het ogenblik van de uitspraak van de rechter. Het is mogelijk dat het faillissement ontstaat na de inleiding van de ontbindingsvordering maar voor de uitspraak. Dit zou willen zeggen dat niet zou kunnen worden gerevindiceerd. Maar dit vond men onrechtvaardig en daarom geeft men aan de ontbindingsvonnissen een

15 terugwerkende kracht tot het moment van indienen van de vordering. Men zegt dat die rechterlijke uitspraak eigenlijk een louter declaratief karakter heeft, de rechter stelt alleen maar vast dat de verkoper ontbonden heeft bij het instellen van de eis. Deze redenering moet echter verworpen worden, want het is niet omdat de voorwaarden vervult zijn op het ogenblik van het instellen van de eis dat de rechter bijvoorbeeld geen uitstel kan toekennen. Voor de faillissementswet verloor een schuldeiser al zijn voorrechten dus het was toen wel nodig om deze speciale constructies op te zetten om te voorkomen dat de schuldeiser die op tijd had ontbinding gevorderd geen bescherming zou hebben. Dit argument kan je tegenwoordig niet echt meer hanteren eigelijk. Uitdrukkelijk ontbindend beding: ontbinding treed in op het ogenblik dat de bestemmeling kennis kreeg van de eenzijdige rechtshandeling (het uitoefenen van de ontbinding) of redelijker wijs had kunnen kennis nemen. Een minderheid van de rechtsleer zegt dat het mogelijk is om de ontbinding van rechtswege te laten ingaan, doch de meerderheidsvisie is nog steeds dat de kennisgeving vereist is. Wel opletten want voor een faillissement geldt de nul-uur regel, dit wil zeggen dat het faillissement wordt geacht te zijn ingetreden om 0 uur van die dag. Dus als de ontbinding intreed op dezelfde dag bijvoorbeeld een kennisgeving die die dag toekomt dan zal de samenloop gebeurd zijn voor de ontbinding met alle gevolgen van dien. Het maakt dus niet uit dat het faillissement pas een uur later werd ingediend dan het ontvangen van de kennisgeving want het faillissement wordt geacht al van 0 uur een feit te zijn. B. Voorwaarden 1. Onbetaalde verkoper (geen terugkoppeling naar de terugvorderingsvoorwaarden van hierboven. Meer bepaald de vereiste dat geen terugbetalingstermijnen mochten zijn toegekend. Het kan dus zowel in geval van toekenning van termijnen als bij gebrek daaraan.) 2. Ontbinding verkoop vóór samenloop (of vordering tot ontbinding vóór samenloop) 3. Verkochte goed is nog in natura aanwezig (bij koper of bij derde) C. Gevolgen Revindicatie mogelijk ten nadelen van samenlopende schuldeisers.

16 3. Hypothese 3: Verkoper gaat failliet Ook de koper kan zich beroepen op de exceptie van niet uitvoering om niet over te gaan tot betaling van de koopprijs voordat de dienst of het goed wordt geleverd van de verkoper. Stel de koper heeft al betaald, dan zal de koper kunnen het goed revindiceren als het goed al geïndividualiseerd is. Indien de koper nog niet heeft betaald dan kan hij in principe ook revindiceren aangezien de eigendom al is overgegaan maar de curator zal dan gewoon weigeren te presteren totdat betaald is. Sommigen zijn van oordeel dat de eigendomsoverdracht maar tegenwerpelijk is aan derden nadat er publiciteit is gegeven bij faillissement, deze publiciteit wordt pas gegeven op moment van in bezit krijgen van het goed. Een andere stelling is dat deze publiciteit niet nodig is voor de tegenwerpelijkheid aan het faillissement. Andere situatie is waar er een onroerend goed is verkocht maar de koper heeft de sleutels nog niet gekregen. Het goed was op het ogenblik van het faillissement dus nog in de macht van de verkoper. Om te kijken of de koper kan revindiceren moet men kijken of de verkoop was overgeschreven voor het faillissement. Indien dit niet het geval was dan kan niet worden gerevindiceerd (tenzij in de hoogst uitzonderlijke situatie dat alle schuldeisers in de samenloop op de hoogte waren van de koop). Casus 1 - Verkoop van auto. Verkoopovereenkomst is gesloten en de eigendom is al overgegaan op de koper, want overgang solo consensu. Goed bevindt zich nog bij verkoper en de verkoper gaat failliet. Kan de koper het goed revindiceren? Wat de koper niet doet, bij revindicatie gaat de koper niet de uitvoering van de koopovereenkomst vragen. Geen beroep op persoonlijk recht van de uitvoering. Dat kan niet van curator gevraagd worden. Als jurist creatief zijn om via achterpoortje tot zelfde resultaat te komen. Zich beroepen op zakelijk recht van eigendom. Vraag: is dit mogelijk? - 2 stellingen 1. Eigendom is overgegaan, dus revindicatie is mogelijk (artikel 101, lid 1 Faillissementswet: faillissement doet geen afbreuk aan revindicatie van de eigenaar van de goederen) 2. (o.m. verdedigd door E.Dirix) Vanaf goed wordt geleverd, is eigendomsoverdracht tegenwerpelijk aan derden met een concurrerend recht; artikel 2279 en 1141 BW (dubbele verkoop roerend goed). Wie zal als eigenaar worden beschouwd als verkoper goed verkoopt aan twee kopers? Nagaan wie eerst in bezit is gesteld van het goed. Is specifieke regel, maar meer algemeen zou je eruit kunnen afleiden dat een eigendomsoverdracht slechts tegenwerpelijk is aan derden met een concurrerend recht vanaf ogenblik van de levering - Uitzondering van verkoop binnen normale activiteiten van de koper. Revindicatie dan uitzonderlijk wel mogelijk - Stel dat er nog geen eigendomsoverdracht had plaatsgevonden, maar de koper heeft wel al voorschot betaald. Kan koper iets doen om dat deel van de koopprijs terug te krijgen?

17 Zou je dat voorschot kunnen revindiceren? Zakelijke rechten kunnen enkel worden uitgeoefend zolang goederen waarop ze slaan individualiseerbaar zijn. (uitzonderlijk zo voor koopprijs, muv kwaliteitsrekening) Hoe kom je tot dergelijke revindicatie? Koper kan ervoor zorgen dat overeenkomst wordt ontbonden en dan koopprijs revindiceren indien ze nog individualiseerbaar is. Is ook belang van zekerheidsrecht: kunnen anticiperen op samenloop, zodat je als schuldeiser een zo goed mogelijke positie kunt hebben WET FINANCIELE ZEKERHEDEN ALTERNATIEVE ZEKERHEIDSMECHANISMEN - Bouwheer doet beroep op een aannemer (= aanneming). De aannemer doet voor bepaalde werken een beroep op een onderaannemer (= onderaanneming). De aannemer gaat failliet, maar de onderaannemer is nog altijd niet (volledig) betaald. Voorrecht aannemer 1) Onderaannemer beschikt over voorrecht. Schuldvordering (hoofdsom en accessoria) is bevoorrecht op vordering van de bouwheer op de aannemer. Grondslag: artikel 20,12 Hyp.W. Voorwaarden: - Onderaanneming - Schuldvordering onderaannemer op hoofdaannemer - Schuldvordering hoofdaannemer op bouwheer (mbt zelfde werf) Gevolgen: Recht om in geval van samenloop bij voorrang te worden betaald met de opbrengst van de schuldvordering van de aannemer op de bouwheer Geen publiciteit nodig voor voorrecht, maar duur is beperkt tot 5 jaar na factuurdatum

18 2) Rechtstreekse vordering voor onderaannemer. Onderaannemer heeft rechtstreekse vordering op de bouwheer Grondslag: artikel 1798 BW Voorwaarden: - Onderaanneming (moet niet gaan om aanneming in bouwzaken; dit geldt momenteel wel nog voor het voorrecht, maar dit valt ook weg voor het voorrecht, zodat het gelijkgeschakeld wordt) - Schuldvordering onderaannemer op hoofdaannemer: moet zeker en opeisbaar zijn - Schuldvordering hoofdaannemer op bouwheer (mbt zelfde bouwwerf): vordering hoeft niet opeisbaar te zijn om de rechtstreekse vordering in te stellen. Zolang vordering niet opeisbaar is, zal bouwheer niet moeten betalen Cass. 29 oktober 2004: Ovk voor bouw van een schip tussen Compagnie Maritime Belge en de Boelwerf. Laatste schijf van de prijs zou worden betaald bij de oplevering van het schip. Voorlaatste schijf was betaald, dus enkel laatste moest nog betaald worden. Schip was nog niet opgeleverd, dus vordering was nog niet opeisbaar. Voor bouw van dat schip had de Boelwerf beroep gedaan op een onderaannemer. Onderaannemer kreeg geen betaling en stelt rechtstreekse vordering in tegen de opdrachtgever, de Compagnie Maritime Belge. CMB stelde dat ze niet moest betalen, omdat de vordering nog niet opeisbaar was. HvB Antwerpen volgt redenering en stelt dat er geen rechtstreekse vordering was. HvC verwerpt redenering en stelt dat het niet nodig is dat vordering opeisbaar is om rechtstreekse vordering in te stellen. Maar betaling kan nog altijd geweigerd worden zolang de vordering nog niet opeisbaar is. Ook mbt zelfde werf? Aanvankelijk werd aangenomen dat het niet nodig was dat schuldvorderingen betrekking hadden op zelfde werf. Cass 21 december 2001 besliste daar anders over. Het ging om een onderaannemer die voor dezelfde aannemer werken had uitgevoerd op twee verschillende werven. Eerste geval was de opdrachtgever van de werken de gemeente Bossu. Die overeenkomst had betrekking op de bouw van twaalf huizen. De tweede werf betrof de bouw van een school in opdracht van de stad Charleroi. De aannemer gaat failliet. Op dat ogenblik staan volgende vorderingen open: Bossu moest nog euro betalen aan de aannemer en Charleroi moest nog betalen aan de aannemer. De onderaannemer moest nog krijgen voor werf 1 en euro voor werf 2.

19 In totaal moest de onderaannemer nog euro krijgen. Wat beslist het Hof van Beroep van Bergen? Hof veroordeelt Charleroi en Bossu in solidum tot betaling van een bedrag van in hoofde van de onderaannemer en veroordeelt het de stad Charleroi nog tot betaling van euro aan de onderaannemer. Cassatie vernietigt deze beslissing en geeft aan dat de schuldvorderingen betrekking moeten hebben op dezelfde werf --> Oplossing: geen aansprakelijkheid in solidum, maar onderaannemer had rechtstreekse vordering op Bossu voor euro en op Charleroi voor euro. Ook bij rechtstreekse vordering vereist dat werken betrekking hebben op dezelfde werf. Het is niet vereist dat de schuldvorderingen betrekking hebben op precies hetzelfde onderdeel van de werken. Het moet niet gaan om precies dezelfde werken - HvB Antwerpen: onderaannemer was dakwerker, aangesteld door aannemer. Dakwerker stelde RV in tegen bouwheer. Bouwheer had wel al factuur gehad voor dakwerken. Wanneer het gaat om werken die betrekking hebben tot dezelfde werken.. (snapk niet goed??) - Uitoefening rechtstreekse vordering vòòr samenloop. Vordering moet nog beschikbaar zijn in het vermogen van de hoofdaannemer. Het is van belang te weten dat zodra er samenloop is, die vordering onbeschikbaar wordt. Die vordering moet nog beschikbaar zijn op het ogenblik dat de rechtstreekse vordering wordt ingesteld. RV moet worden ingesteld voor de samenloop. Zo'n rechtstreekse vordering, hoe moet je dat instellen? Aanvankelijk was daar discussie over. Meerderheidsopvatting was dat er dagvaarding nodig was: dat onderaannemer de aannemer moet hebben gedagvaard. Minderheidsopvatting was dat dit niet nodig was, dat de rechtstreekse vordering niet aan vormvoorschriften was onderworpen. Cass 25 maart 2005 kiest voor minderheidsvordering. Geval waarin aannemer RV had ingesteld bij aangetekende brief. HvB besliste dat dit niet volstond om RV te doen ontstaan. Cass. vernietigt en beslist dat RV instelling niet aan vormvoorwaarden is onderworpen. Gevolgen: - Rechtstreekse vordering ten belope van het kleinste bedrag van beide schuldvorderingen - Door uitoefening RV: schuldvordering hoofdaannemer op bouwheer wordt onbeschikbaar Andere SE's kunnen er niet aankomen: geen verhaal meer uitoefenen. Cass. 18 maart 2010: vanaf wanneer onbeschikbaar? Op 3 april stuurt onderaannemer aangetekende brief naar bouwheer, waarbij hij zich op zijn RV beroept. Brief komt toe op 4 april en op die dag wordt de aannemer failliet verklaard. Faillietverklaring doet samenloop ontstaan en heeft tot gevolg dat vordering onbeschikbaar wordt. Is RV al ingesteld door versturen aangetekende brief of niet? HvB Antwerpen was van oordeel dat vordering op tijd was ingesteld, omdat aangetekende brief was verstuurd op 3 april. Cass. zegt neen: geen rekening houden met datum van verzending, maar met ogenblik waarop bestemmeling van de brief kennis kreeg van de brief of er redelijkerwijze kennis van kon nemen. Is correcte

20 stelling, want --> Instellen van een RV = eenzijdige rechtshandeling, en die krijgt pas uitwerking bij kennisneming of redelijke wijze kennis ervan kon nemen (in casu pas op 4 april) Het is pas op dat ogenblik dat het instellen van de RV voltrokken is. Faillissement geldt 0uur regel: faillissement vindt plaats voor kennisname van aangetekende brief. Op ogenblik van voltrekken instelling van de RV, is vordering niet meer beschikbaar in vermogen, dus RV zal geen uitwerking kunnen krijgen - Opbrengst RV komt rechtstreeks toe aan de onderaannemer - Tegenwerpelijkheid van excepties Kan bouwheer excepties inroepen tegen aannemer? - Ja, op voorwaarde dat excepties al bestonden op ogenblik dat RV werd ingesteld - Excepties die nadien ontstaan zijn, kan de bouwheer niet inroepen tegen de onderaannemer - Vb. Instellen RV, maar bouwheer had toch al betaald aan de aannemer. Bestond al op ogenblik van instellen RV, dus bouwheer kan die exceptie inroepen tegen onderaannemer om die betaling te weigeren. Stel dat bouwheer paar dagen later betaalt (na instellen RV). Die betaling kan bouwheer niet inroepen tegen onderaannemer, want niet tegenwerpelijk En uit rechtsverhouding aannemer - onderaannemer? - Onbeperkt inroepen tegen onderaannemer, ook wanneer exceptie pas ontstaat na instellen van de RV. - Meerdere onderaannemers oefenen RV uit (tegen bouwheer) en bedrag is niet genoeg om alle onderaannemers te betalen: pondspondsgewijze verdeling - Uitoefening RV komt neer op uitoefenen van recht van verhaal van de aannemer op de bouwheer. Het komt erop neer dat de onderaannemer verhaal uitoefent op de schuldvordering van de aannemer op de bouwheer.

21 Schuldvergelijking - A B voor 100 & B A voor 40. A moet nog 60 aan B, de wederzijdse schuldvorderingen gaan teniet ten belope van kleinste bedrag - Vorm van tenietgaan van verbintenissen - Vraag of schuldvergelijking ingeval van samenloop nog mogelijk is Wettelijke SVgl Voorwaarden: indien vervuld, dan treedt schuldvergelijking automatisch in (mits aantal uitzonderingen, vb. mbt alimentatie) - Wederzijdse schuldvorderingen: twee schuldvorderingen tussen zelfde personen - Voorwerp: vervangbare zaken van dezelfde soort - Beide schuldvorderingen moeten opeisbaar zijn - Beide schuldvorderingen moeten effen zijn: bestaan en bedrag mag niet betwist zijn - Artikel 1298 BW: SVgl mag geen afbreuk doen aan verkregen rechten van derden --> Geen SVgl meer mogelijk na samenloop (uitzondering: samenhangende schuldvorderingen)

22 Gerechtelijke SVgl Zelfde voorwaarden, muv 4 e (schuldvordering moet niet effen zijn) Conventionele SVgl = SVgl die door partijen werd overeengekomen mag in principe ook geen afbreuk doen aan verkregen rechten van derden maar: bijzonder regeling inzake nettingovereenkomsten (artikel 14 WFZ) - Nettingovereenkomsten: OVK tot schuldvergelijking of schuldvernieuwing. Partijen spreken af dat wederzijdse vorderingen onderling verrekend zullen worden en dat na verrekening er een nettobedrag zal overblijven. Enkel dat nettobedrag zal ene partij aan andere partij verschuldigd zijn - Bevat ook vaak closeout beding: clausule waarin bedongen wordt dat onderlinge overeenkomsten einde zullen nemen van zodra één van de partijen in verzuim is, vb. ingeval van faillissement - Artikel 14 WFZ: Nettingovereenkomsten behouden onder bepaalde voorwaarden ook in geval van samenloop hun uitwerking; Ruim toepassingsgebied (beperkt: geldt niet indien minstens één van de partijen een natuurlijke persoon - niet handelaar is) Bepaalde voorwaarden: - NettingOVK moet gesloten zijn voor de samenloop; Kan ook na samenloop, maar dan geldt als voorwaarde dat wederpartij in de wettigde onwetendheid is geweest van het bestaan van de samenloop - Vordering en tegenvordering moeten al ontstaan zijn voor de samenloop - Slechts SVgl zodra aan wettelijke voorwaarden is voldaan: opeisbaar en effen; maar: opeisbaar of effen geworden zijn van die vorderingen kan pas na samenloop gebeuren (is geen probleem; ook dan is SVgl tegenwerpelijk, zonder dat er samenhang vereist is). Escrow Bij een escrowovereenkomst wordt het geld van aan een derde overhandigd. Die derde verbindt zich ertoe dat geld te bewaren. De SA is de opdrachtgever. De derde zal overgaan tot afgifte zodra er aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Bv: de verkoop van het onroerend goed waarbij een deel van de koopprijs op een escrow account wordt gezet. De regels inzake bewaargeving zijn van toepassing. Vrijgave gebeurt bij toestemming van de SA, bij het vervullen van een voorwaarde of in geval van een rechterlijke uitspraak. Andere SE s van de SA hebben geen beslagmogelijkheden. De schuldeisers van de schuldeiser evenmin.

23 Delegatie De delegatieovereenkomst veronderstelt een driepartijenovereenkomst. A (delegataris) ---> valutaverhouding ----> B delegant ---> C Gedelegeerde Er ontstaat een nieuwe verbintenis tussen A en C. A krijgt een nieuwe schuldenaar. De nieuwe verbintenis heeft een abstract karakter. Excepties die gelden tussen B en C zijn dus niet tegenwerpelijk aan A. Schuldeisers van B kunnen geen beslag meer leggen op de schuldvordering van B, wat het tot een excellent zekerheidsmechanisme maakt. In geval van het faillissement van B ontsnapt A aan de boedel. Wet financiële zekerheden Zakelijke zekerheidsovereenkomsten mbt financiële activa (1) Pandovereenkomsten en (2) overeenkomsten van eigendomsoverdracht tot zekerheid zijn twee zakelijke zekerheden die de wet viseert. (3) Financiële activa: - Financiële instrumenten - Contanten (geld op bankrekening; geen chartaal geld) - Bankvorderingen

24 (4) Nettingovereenkomsten Krachtlijnen - Nieuwe Pandwet doet geen afbreuk aan de WetFinZek - Soepelere regels voor inpandgeving van financiële activa - Tegenwerpelijkheid eigendomsoverdracht tot zekerheid van financiële activa: geldig en tegenwerpelijk ingeval van samenloop - Erkenning van de figuur van de zekerheidsagent: 'security agent' = iemand die voor één of meer begunstigden zakelijke zekerheidsovereenkomsten gaat sluiten mbt financiële activa; (Ondertussen ook erkend in nieuwe pandwet) - Belang van faillissementsbestendigheid van zekerheidsmechanismen (ook gezien bij nettingovereenkomsten)

De Nieuwe Pandwet: Het pand, het eigendomsvoorbehoud & het retentierecht

De Nieuwe Pandwet: Het pand, het eigendomsvoorbehoud & het retentierecht De Nieuwe Pandwet: Het pand, het eigendomsvoorbehoud & het retentierecht FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be

Nadere informatie

Zakelijke zekerheden. Joke Baeck Docent Universiteit Gent

Zakelijke zekerheden. Joke Baeck Docent Universiteit Gent Zakelijke zekerheden Joke Baeck Docent Universiteit Gent Contrast Law Seminar Knipperlichten 2015 Vrijdag 9 mei 2014 Hervorming zekerheidsrecht 1. Wet van 11 juli 2013 Datum inwerkingtreding: nog te bepalen

Nadere informatie

Voorrechten. p. 1254 e.v. Wetboek 2. 1. Algemene regels inzake voorrechten

Voorrechten. p. 1254 e.v. Wetboek 2. 1. Algemene regels inzake voorrechten Voorrechten p. 1254 e.v. Wetboek 2 1. Algemene regels inzake voorrechten Begrip: Een voorrecht is een recht dat door de wet wordt verleend aan een SE wegens de bijzondere aarde van zijn SV, waardoor die

Nadere informatie

NIEUWE REGELS voor de RECHTSTREEKSE VORDERING EN HERVORMING van het EIGENDOMSVOORBEHOUD

NIEUWE REGELS voor de RECHTSTREEKSE VORDERING EN HERVORMING van het EIGENDOMSVOORBEHOUD pandrecht NIEUWE REGELS voor de RECHTSTREEKSE VORDERING EN HERVORMING van het EIGENDOMSVOORBEHOUD De regels omtrent de zakelijke zekerheden* zijn lang achterhaald. Door het groot aantal voorrechten werd

Nadere informatie

Het (verlengde) eigendomsvoorbehoud

Het (verlengde) eigendomsvoorbehoud Het (verlengde) eigendomsvoorbehoud Mr. Pieter Dierckx Lawyer pieter.dierckx@peeters-law.be Een volwaardig en efficiënt wettelijk zekerheidsrecht Door toedoen van de Pandwet van 11 juli 2013 is de wettelijke

Nadere informatie

BESCHERMING VAN SCHULDEISERS

BESCHERMING VAN SCHULDEISERS BESCHERMING VAN SCHULDEISERS 1. Verhaalsrecht = recht van de SE om de goederen waarop het zekerheidsrecht ligt, ten gelde te maken en met de opbrengst de schuldvordering te voldoen - wijze: via uitvoerend

Nadere informatie

Het pand. Ovk waarbij een SA aan zijn SE een zaak afgeeft tot zekerheid van een schuld. Art. 2071 B.W.

Het pand. Ovk waarbij een SA aan zijn SE een zaak afgeeft tot zekerheid van een schuld. Art. 2071 B.W. Het pand Toekomstige wetswijziging: Wet Zakelijke Zekerheid RG (p. 1248 in Wetboek 2) Ovk waarbij een SA aan zijn SE een zaak afgeeft tot zekerheid van een schuld. Art. 2071 B.W. Soorten pandrecht: Vuistpand:

Nadere informatie

BENOEMDE OVEREENKOMSTEN

BENOEMDE OVEREENKOMSTEN BENOEMDE OVEREENKOMSTEN 1. Koop De koop is een overeenkomst waarbij een partij (de verkoper) zich ertoe verbindt dat de eigendom van een zaak over te dragen aan een andere partij (de koper), die zich op

Nadere informatie

INSOLVENTIEPROCEDURES MET GRENSOVERSCHRIJDENDE ELEMENTEN. DE NIEUWE EUROPESE INSOLVENTIEVERORDENING

INSOLVENTIEPROCEDURES MET GRENSOVERSCHRIJDENDE ELEMENTEN. DE NIEUWE EUROPESE INSOLVENTIEVERORDENING III INHOUD INSOLVENTIEPROCEDURES MET GRENSOVERSCHRIJDENDE ELEMENTEN. DE NIEUWE EUROPESE INSOLVENTIEVERORDENING I. RECHTSGESCHIEDENIS 1 A. De totstandkoming van de eerdere Verordening nr. 1346/2000 1 B.

Nadere informatie

algemene verkoopsvoorwaarden

algemene verkoopsvoorwaarden algemene verkoopsvoorwaarden 1. 2. Onderhavige voorwaarden zijn van toepassing op alle rechtshandelingen en rechtsverhoudingen tussen MASTERmail en de opdrachtgever tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk

Nadere informatie

Krachtlijnen nieuw pandrecht. Jan Tuerlinckx

Krachtlijnen nieuw pandrecht. Jan Tuerlinckx Krachtlijnen nieuw pandrecht Jan Tuerlinckx I. Inleiding 2 1. Verouderd zekerheidssysteem Wildgroei aan verouderde zekerheidsrechten verspreid in verschillende wetboeken Zekerheidsrechten niet afgestemd

Nadere informatie

Artikel 24. Artikel 24 lid 1 Pandrecht. Verkoop van verpande goederen

Artikel 24. Artikel 24 lid 1 Pandrecht. Verkoop van verpande goederen Artikel 24 Lid 1 Lid 2 Pandrecht Pandrecht Verkoop van verpande goederen Artikel 24 lid 1 Pandrecht Algemeen Het verschil tussen pand en retentie Het pandrecht in de AVC 2002 is nieuw ten opzichte van

Nadere informatie

Actualiteiten over het retentierecht van de aannemer

Actualiteiten over het retentierecht van de aannemer Actualiteiten over het retentierecht van de aannemer 11 februari 2016 Mr. L.A. (Leonie) Dutmer Overzicht retentierecht van de aannemer Elementen retentierecht Feitelijke macht en kenbaarheid Retentierecht

Nadere informatie

Instantie. Onderwerp. Datum

Instantie. Onderwerp. Datum Instantie Hof van Cassatie Onderwerp Faillissement, Faillissementsakkoord en gerechtelijk akkoord - Gevolgen (personen, goederen, verbintenissen) - Verbintenissen - Schuldvordering - Aangifte Gevolg -

Nadere informatie

Rederijfaillissementen. Benoit Goemans GOEMANS, DE SCHEEMAECKER ADVOCATEN

Rederijfaillissementen. Benoit Goemans GOEMANS, DE SCHEEMAECKER ADVOCATEN Rederijfaillissementen Benoit Goemans De gevolgen van de insolventie van rederijen voor de - scheepsfinanciers - andere schuldeisers - ladingbelanghebbenden - containerverhuurders Benoît Goemans Rederij

Nadere informatie

UITVOEREN VAN WERKEN IN BELGIE Aandachtspunten bij de aannemingsovereenkomst

UITVOEREN VAN WERKEN IN BELGIE Aandachtspunten bij de aannemingsovereenkomst UITVOEREN VAN WERKEN IN BELGIE Aandachtspunten bij de aannemingsovereenkomst NKVK 13 oktober 2015 Lore Derdeyn Overzicht 1. Bewijs van de aannemingsovereenkomst 2. Belangrijke clausules van de aannemingsovereenkomst

Nadere informatie

Het Hof; Er wordt een akte van betekening door geïntimeerde d.d. 6 januari 2000 overgelegd. Het hoger beroep is toelaatbaar.

Het Hof; Er wordt een akte van betekening door geïntimeerde d.d. 6 januari 2000 overgelegd. Het hoger beroep is toelaatbaar. Het Hof; De door de wet vereiste procedurestukken worden overgelegd, waaronder het bestreden op tegenspraak gewezen vonnis van de rechtbank van koophandel te Antwerpen d.d. 22 december 1999, waartegen

Nadere informatie

BURGERLIJK PAND OUD RECHT

BURGERLIJK PAND OUD RECHT BURGERLIJK PAND OUD RECHT * burgerlijk pand = bijzonder voorrecht = overeenkomst waarbij een SA tot zekerheid van zijn schuld een goed afgeeft aan de SE, waardoor SE een voorrecht krijgt op dit goed (1)

Nadere informatie

De formaliteiten voor overdracht verschillen naar gelang het over te dragen goed.

De formaliteiten voor overdracht verschillen naar gelang het over te dragen goed. Korte handleiding bijeenkomst 5. Overdracht van goederen. 3:83 en volgende BW Definitie overdracht: rechtsovergang van het ene rechtssubject naar het andere op basis van een een levering. Overdracht is

Nadere informatie

BENT U VOORBEREID OP DE NIEUWE PANDWET?

BENT U VOORBEREID OP DE NIEUWE PANDWET? MEMORANDUM Van : Dieter Veestraeten, Astrea CVBA Datum : 12 oktober 2017 Re: : De wet van 11 juli 2013 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek wat de zakelijke zekerheden op roerende goederen betreft

Nadere informatie

Newsletter INTRO. Januari 2014

Newsletter INTRO. Januari 2014 Newsletter Januari 2014 INTRO Beste lezer, Uiterlijk op 1 december 2014 zal de nieuwe Pandwet van kracht gaan, die een impact zal hebben op de dagelijkse werking binnen veel sectoren. Waar op heden nog

Nadere informatie

2. Wat is de duur van een handelshuurovereenkomst?

2. Wat is de duur van een handelshuurovereenkomst? A C C O U N T A N T S B E L A S T I N G C O N S U L E N T E N De handelshuurovereenkomst Wie een pand huurt om er handel te drijven, heeft behoefte aan een zekere duurzaamheid, zekerheid, stabiliteit.

Nadere informatie

HYPOTHEEK 1. KENMERKEN. 1) Kenmerk 1: onroerend karakter

HYPOTHEEK 1. KENMERKEN. 1) Kenmerk 1: onroerend karakter HYPOTHEEK - wettige reden van voorrang bij samenloop: (voorrechten en) hypotheek - enkel op onroerende goederen (uitzonderlijk op roerende goederen, bv schip) - 3 soorten: (1) conventionele hypotheek (2)

Nadere informatie

Eigendomsvoorbehoud. Voorkom schade door wanbetaling. Schademeldingen bij Interpolis: van enkele tientallen euro s tot ruim 1,2 miljoen.

Eigendomsvoorbehoud. Voorkom schade door wanbetaling. Schademeldingen bij Interpolis: van enkele tientallen euro s tot ruim 1,2 miljoen. Eigendomsvoorbehoud Voorkom schade door wanbetaling Credit management is niet iets eenmaligs. Het is een proces waar u het hele jaar mee bezig bent. En hopelijk met succes. Als u het werkkapitaal van uw

Nadere informatie

Korte handleiding bijeenkomst 8. Bijzondere overdrachten.

Korte handleiding bijeenkomst 8. Bijzondere overdrachten. Korte handleiding bijeenkomst 8. Bijzondere overdrachten. Situaties: 1. Overdracht onder voorwaarde 2. Overdracht onder eigendomsvoorbehoud 3. Overdracht toekomstige goederen 4. Overdracht onder tijdsbepaling

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 25 MAART 2005 C.04.0126.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.04.0126.N ABI IMTECH, naamloze vennootschap, met zetel te 9140 Temse, Luxemburgstraat 1, ingeschreven in het handelsregister te Sint

Nadere informatie

Terugvorderen van bouwmaterialen bij een faillissement

Terugvorderen van bouwmaterialen bij een faillissement Factsheet Bouwrecht Terugvorderen van bouwmaterialen bij een faillissement Zeker in de tijd van een economische crisis is de kans dat een bedrijf waarmee u zaken doet failliet gaat reëel aanwezig. Het

Nadere informatie

RBC Failliet, wat gebeurt er met het veld? Nationaal Sportvelden Congres 24 november 2011 Ralf van der Pas advocaat / curator

RBC Failliet, wat gebeurt er met het veld? Nationaal Sportvelden Congres 24 november 2011 Ralf van der Pas advocaat / curator RBC Failliet, wat gebeurt er met het veld? Nationaal Sportvelden Congres 24 november 2011 Ralf van der Pas advocaat / curator Wat is een faillissement? Art. 20 Faillissementswet (FW): 2 Het faillissement

Nadere informatie

Executie van het retentierecht

Executie van het retentierecht Executie van het retentierecht mr. Jacob Henriquez mr. Teije van Dijk AKD Aangeboden door WEKAbouw Kennisbank Contracteren in de bouw www.weka-bouw.nl @2011 Weka Uitgeverij B.V. - 1 - Inleiding Het retentierecht

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN BUSKOOP SCHILDERS B.V.

ALGEMENE VOORWAARDEN BUSKOOP SCHILDERS B.V. ALGEMENE VOORWAARDEN BUSKOOP SCHILDERS B.V. Artikel 1: Algemeen 1.1 Deze voorwaarden zijn van toepassing op en vormen één geheel met alle door Buskoop te sluiten overeenkomsten. 1.2 In deze algemene voorwaarden

Nadere informatie

2. Private initiatieven - gesystematiseerde informatie tegen betaling - advocaat: aansprakelijk indien deze niet de gewone informatiekanalen nakijkt

2. Private initiatieven - gesystematiseerde informatie tegen betaling - advocaat: aansprakelijk indien deze niet de gewone informatiekanalen nakijkt VERMOGENSINFORMATIE vermogen van de SA: evolueert (van moment van zekerheidsstelling tot verhaalsrecht) alleen verhalen op goederen die zich op moment van verhaal in vermogen bevinden DUS: informatie nodig

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 6 DECEMBER 2012 C.11.0654.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0654.F A. V., advocaat, handelend in de hoedanigheid van curator van het faillissement van de coöperatieve vennootschap met onbeperkte

Nadere informatie

Media Markt Algemene verkoopsvoorwaarden

Media Markt Algemene verkoopsvoorwaarden Media Markt Algemene verkoopsvoorwaarden Onderhavige verkoopsvoorwaarden gelden voor alle verkoopovereenkomsten tussen Media Markt en de klant. Afwijkingen van deze algemene verkoopsvoorwaarden kunnen

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 20 JANUARI 2012 C.10.0135.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0135.F BELGISCHE STAAT, minister van Landsverdediging, Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen ENTREPRISE ANDRE

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp

Instelling. Onderwerp Instelling Hof van Cassatie Onderwerp Schuldvergelijking. Mogelijkheid Datum 15 mei 2014 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document kan onderworpen zijn aan rechten van intellectuele eigendom

Nadere informatie

2. Soorten en verband

2. Soorten en verband Bij dit alles moet de rechter de rechten van verdediging eerbiedigen. Dit betekent dat hij, wanneer hij de rechtsgrond wenst te wijzigen en aan te passen, de debatten dient te heropenen om partijen toe

Nadere informatie

VOORRECHTEN 1. KENMERKEN VOORRECHTEN

VOORRECHTEN 1. KENMERKEN VOORRECHTEN VOORRECHTEN - artikel 12 hyp.w. - recht om bij voorrang betaald te worden met de opbrengst van het goed waarop de zekerheid gevestigd is - zakelijk zekerheidsrecht geen zakelijk recht - beheer en beschikkingsrecht

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Autobedrijf Severs

Algemene Voorwaarden Autobedrijf Severs Algemene Voorwaarden Autobedrijf Severs ARTIKEL 1 DEFINITIES 1. In deze algemene voorwaarden worden de hierna volgende termen in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven.

Nadere informatie

HOOFDSTUK I: DE LEER VAN DE INDELING VAN DE GOEDEREN 00

HOOFDSTUK I: DE LEER VAN DE INDELING VAN DE GOEDEREN 00 VII Inhoudsopgave VOORWOORD 00 INLEIDING 00 HOOFDSTUK I: DE LEER VAN DE INDELING VAN DE GOEDEREN 00 Afdeling 1 Roerende en onroerende goederen 00 1/ Belang van deze indeling 00 2/ Onroerende goederen 00

Nadere informatie

8. Vormerkung definitie

8. Vormerkung definitie 8. Vormerkung 8.1. definitie Vormerkung houdt in dat de koper van een woning (althans zijn notaris) zijn uit de koopovereenkomst voortvloeiende recht om de woning te kopen, kan laten inschrijven in de

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 5 OKTOBER 2012 C.12.0073.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0073.N GR CAPITAL PARTNERS bvba, met zetel te 2200 Herentals, Diamantstraat 8/214, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Caroline De

Nadere informatie

Workshop Insolventierecht FR&R. Deel 2: Tijdens faillissement

Workshop Insolventierecht FR&R. Deel 2: Tijdens faillissement Workshop Insolventierecht FR&R Deel 2: Tijdens faillissement Rolf Verhoeven / Johan Jol 3 september 2009 Onderwerpen Mogelijke procedures en hun gevolgen Spelers en hun bevoegdheden Verhaalsmogelijkheden

Nadere informatie

Zakenrecht en zakelijke zekerheidsrechten

Zakenrecht en zakelijke zekerheidsrechten Zakenrecht en zakelijke zekerheidsrechten INLEIDING...1 HET ZAKENRECHT GESITUEERD BINNEN HET VERMOGENSRECHT...1 HET BELANG VAN HET ZAKENRECHT...2 BEGRIPPEN ZAAK GOED VERMOGEN...3 HOOFDSTUK 1: DE LEER VAN

Nadere informatie

Boek 7 Bijzondere overeenkomsten Titel 1 Koop en ruil

Boek 7 Bijzondere overeenkomsten Titel 1 Koop en ruil Afdeling 1 Koop: Algemene bepalingen Boek 7 Bijzondere overeenkomsten Titel 1 Koop en ruil Artikel 1 Koop is de overeenkomst waarbij de een zich verbindt een zaak te geven en de ander om daarvoor een prijs

Nadere informatie

OP DE GOEDEREN GAAN ZITTEN : (ON)COMFORTABEL OF NIET?.

OP DE GOEDEREN GAAN ZITTEN : (ON)COMFORTABEL OF NIET?. Dirk Noels Advocaat Avocat Attorney Rechtsanwalt Belgisch-Nederlands Colloquium Vlaardingen, 4 april 2019 OP DE GOEDEREN GAAN ZITTEN : (ON)COMFORTABEL OF NIET?. Het conventioneel uitgebreid retentierecht

Nadere informatie

Bewijswaarde van een sms-bericht bij de verkoop van een onroerend goed

Bewijswaarde van een sms-bericht bij de verkoop van een onroerend goed Bewijswaarde van een sms-bericht bij de verkoop van een onroerend goed Analyse arrest HvB Gent 26 september 2013 FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be

Nadere informatie

Vervoerrecht. Opdrachtgever failliet: retentierecht is zilver, pandrecht is goud. 2. Retentierecht en opslag. 1. Inleiding

Vervoerrecht. Opdrachtgever failliet: retentierecht is zilver, pandrecht is goud. 2. Retentierecht en opslag. 1. Inleiding Vervoerrecht Opdrachtgever failliet: retentierecht is zilver, pandrecht is goud In veel logistieke voorwaarden staan bepalingen over retentierecht en pandrecht. Deze zijn bedoeld om de logistiek dienstverlener

Nadere informatie

Inhoud Definitie Eigensoortige en gemengde overeenkomsten 19

Inhoud Definitie Eigensoortige en gemengde overeenkomsten 19 Woord vooraf 13 Inleiding 15 1. Belang van het algemeen verbintenissenrecht 15 2. Benoemde en onbenoemde overeenkomsten 15 2.1 Omschrijving 15 2.2 Benoemde overeenkomsten in het Burgerlijk Wetboek 16 2.3

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DE KOOPOVEREENKOMST GROND VOOR EENGEZINSHUIZEN, VERSIE

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DE KOOPOVEREENKOMST GROND VOOR EENGEZINSHUIZEN, VERSIE ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DE KOOPOVEREENKOMST GROND VOOR EENGEZINSHUIZEN, VERSIE 1-1-2010 Bij deze algemene voorwaarden horen: - Koopovereenkomst Grond voor eengezinshuizen, versie 1-1-2010 Definities

Nadere informatie

EXAMEN INSOLVENTIERECHT JANUARI 2012 MET MODELANTWOORD. B legt beslag op onroerend goed Y en betwist het eigendomsrecht van C.

EXAMEN INSOLVENTIERECHT JANUARI 2012 MET MODELANTWOORD. B legt beslag op onroerend goed Y en betwist het eigendomsrecht van C. EXAMEN INSOLVENTIERECHT JANUARI 2012 MET MODELANTWOORD ALGEMENE ONDERRICHTINGEN 1. Schrijf leesbaar en voldoende uitgewerkt (gestructureerd, maar niet te zeer enkel een schema, dus in beginsel met volle

Nadere informatie

Turbo-liquidatie en de bestuurder

Turbo-liquidatie en de bestuurder Turbo-liquidatie en de bestuurder Juni 2012 mr J. Brouwer De auteur heeft grote zorgvuldigheid betracht in het weergeven van delen uit het geldende recht. Evenwel is noch de auteur noch Boers Advocaten

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 70 Wet van 25 februari 2008, houdende regeling van het conflictenrecht betreffende het goederenrechtelijke regime met betrekking tot zaken, vorderingsrechten,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 13 MAART 2015 C.14.0415.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.14.0415.N ENGEL AUSTRIA GmbH, met zetel te Oostenrijk, A-4311 Schwertberg, Ludwig-Engel-Strasse 1, eiseres, vertegenwoordigd door mr.

Nadere informatie

Hoofdstuk 21. Verbintenis en rechtshandhaving Inleiding

Hoofdstuk 21. Verbintenis en rechtshandhaving Inleiding Hoofdstuk 21 Verbintenis en rechtshandhaving 21.1 Inleiding In hoofdstuk 5 was het verschil tussen absolute en relatieve rechten aan de orde. Absolute rechten zijn rechten die tegenover iedereen werken.

Nadere informatie

Programma. Inleiding: Te onderscheiden gevallen: Wat is verrekening? Functies van verrekening Hoe verreken je?

Programma. Inleiding: Te onderscheiden gevallen: Wat is verrekening? Functies van verrekening Hoe verreken je? Verrekening Johan Jol Oktober 2009 Inleiding: Programma Wat is verrekening? Functies van verrekening Hoe verreken je? Gevolgen van verrekening Wettelijke versus contractuele verrekening Te onderscheiden

Nadere informatie

Hypoteekrecht en andere beperkte zakelijke rechten - Vereisten voor de geldige vestiging ervan

Hypoteekrecht en andere beperkte zakelijke rechten - Vereisten voor de geldige vestiging ervan - 1 - Hypoteekrecht en andere beperkte zakelijke rechten - Vereisten voor de geldige vestiging ervan Het beschikken over een zakelijk recht van hypotheek voor de goede uitvoering van de verbintenissen

Nadere informatie

Zekerheden & insolventie

Zekerheden & insolventie Zekerheden & insolventie Nathan Declerck Bertrand Hallyn TABLE OF CONTENTS 0. Praktisch... 6 1. Inleiding... 6 1.1 Verhaalsrecht van de schuldeiser... 6 1.1.1 Algemene principes... 6 1.1.2 Bestuur van

Nadere informatie

ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN van Pieter Cornelis Visser, wonende te Haastrecht en gevestigd in Woerden.

ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN van Pieter Cornelis Visser, wonende te Haastrecht en gevestigd in Woerden. ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN van Pieter Cornelis Visser, wonende te Haastrecht en gevestigd in Woerden. 1. Aanbiedingen. Tenzij daarbij uitdrukkelijk het tegendeel is vermeld zijn onze offertes, prijscouranten

Nadere informatie

II. DE TOTSTANDKOMING VAN OBLIGATOIRE OVEREENKOMSTEN / 11

II. DE TOTSTANDKOMING VAN OBLIGATOIRE OVEREENKOMSTEN / 11 INHOUD I. VERMOGENSRECHTEN / 1 1.1. Inleiding / 1 1.1.1 Goed, zaak, registergoed / 1 1.2. Eigendom en vorderingsrecht / 2 1.2.1 Absolute en relatieve rechten / 2 1.2.2 Zakelijke en persoonlijke rechten

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden 2017

Algemene Voorwaarden 2017 Algemene Voorwaarden 2017 Algemene Voorwaarden van Autocentrum Nederland B.V. te Borne Documentcode: AV/ACN17-1 Autocentrum Nederland B.V. Postbus 150 7550 AD HENGELO Tel: 085 273 02 34 E-mail: info@autocentrumnederland.nl

Nadere informatie

WET van 14 april 1978, betreffende huurkoop van onroerend goed (Wet Huurkoop Onroerend Goed) (G.B. 1978 no. 32).

WET van 14 april 1978, betreffende huurkoop van onroerend goed (Wet Huurkoop Onroerend Goed) (G.B. 1978 no. 32). WET van 14 april 1978, betreffende huurkoop van onroerend goed (Wet Huurkoop Onroerend Goed) (G.B. 1978 no. 32). Artikel 1 1. Huurkoop in de zin van deze wet is de koop en verkoop van onroerend goed, waarbij

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 20 JANUARI 2015 P.14.1276.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.14.1276.N E R H C, beklaagde, eiser, tegen C V D C, burgerlijke partij, verweerder. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 FEBRUARI 2018 C.17.0503.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.17.0503.N AIR SERVICE LIEGE nv, met zetel te 3500 Hasselt, Voogdijstraat 29, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Bruno Maes, advocaat

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Enige afkortingen Lijst van verkort aangehaalde werken

INHOUDSOPGAVE. Enige afkortingen Lijst van verkort aangehaalde werken nr. INHOUDSOPGAVE Enige afkortingen Lijst van verkort aangehaalde werken Hoofdstuk 1 Inleiding /1 1. Introductie / 1 2. Hoofdregels verhaal; gehele vermogen van de schuldenaar en gelijkheid van schuldeisers

Nadere informatie

Algemene voorwaarden:

Algemene voorwaarden: Algemene voorwaarden: 1. Erkenning van onze voorwaarden De volgende voorwaarden zijn van toepassing op elke offerte, verkoop, (onder)aanneming, levering van koopwaar of uitgevoerd werk door Stroohm Services

Nadere informatie

Akkoord over prijs en zaak voldoende voor verkoop Of toch niet?

Akkoord over prijs en zaak voldoende voor verkoop Of toch niet? Akkoord over prijs en zaak voldoende voor verkoop Of toch niet? FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 34 A 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be 1 Consensualisme

Nadere informatie

1. Alle door Steviger! in offertes, opdrachtbevestigingen of aan de andere kant genoemde bedragen zijn exclusief omzetbelasting.

1. Alle door Steviger! in offertes, opdrachtbevestigingen of aan de andere kant genoemde bedragen zijn exclusief omzetbelasting. gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel Rijnland onder nummer 28097926. Art. 1: Algemeen 1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle, ook precontractuele en toekomstige, rechtsverhoudingen tussen Steviger!

Nadere informatie

Rolnummer 4322. Arrest nr. 129/2008 van 1 september 2008 A R R E S T

Rolnummer 4322. Arrest nr. 129/2008 van 1 september 2008 A R R E S T Rolnummer 4322 Arrest nr. 129/2008 van 1 september 2008 A R R E S T In zake : de prejudiciële vragen betreffende de artikelen 26 en 100 van de faillissementswet van 8 augustus 1997, zoals gewijzigd bij

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 876 Regeling van het conflictenrecht betreffende het goederenrechtelijke regime met betrekking tot zaken, vorderingsrechten, aandelen en giraal

Nadere informatie

Relevante feiten. Beoordeling. RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG VAN ANTWERPEN Vonnis van 09 oktober 2002 - Rol nr 00/2654/A - Aanslagjaar 1996

Relevante feiten. Beoordeling. RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG VAN ANTWERPEN Vonnis van 09 oktober 2002 - Rol nr 00/2654/A - Aanslagjaar 1996 RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG VAN ANTWERPEN Vonnis van 09 oktober 2002 - Rol nr 00/2654/A - Aanslagjaar 1996 Relevante feiten Als kaderlid van M heeft eerste eiser in 1993 aandelenopties verkregen op aandelen

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 24 JANUARI 2011 C.09.0446.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.09.0446.N 1. INOX CONSTRUCT, naamloze vennootschap, met zetel te 8650 Houthulst, Poelkapellestraat 52, 2. V.M., eisers, vertegenwoordigd

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 29 JUNI 2006 C.04.0290.N-C.04.0359.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest I Nr. C.04.0290.N W.J., in zijn hoedanigheid van curator van de NV Daniël Van Ceulebroeck, eiser, vertegenwoordigd door mr. Bruno

Nadere informatie

ALGEMENE VERKOOPSVOORWAARDEN BESCHUTTE WERKPLAATS ASSE VZW (BW ASSE)

ALGEMENE VERKOOPSVOORWAARDEN BESCHUTTE WERKPLAATS ASSE VZW (BW ASSE) ALGEMENE VERKOOPSVOORWAARDEN BESCHUTTE WERKPLAATS ASSE VZW (BW ASSE) 1. INLEIDING De klant wordt uit hoofde van de overeenkomst geacht de verkoopsvoorwaarden te kennen en verklaart deze te aanvaarden ongeacht

Nadere informatie

Het verstrekken van deze documenten gebeurt bij wijze van inlichting, zonder enige verbintenis.

Het verstrekken van deze documenten gebeurt bij wijze van inlichting, zonder enige verbintenis. ALGEMENE VOORWAARDEN TOEPASSINGSGEBIED Deze voorwaarden zijn van toepassing op elke overeenkomst waarbij Arcotec bw vzw zich verbindt t.o.v. zijn medecontractant. Deze voorwaarden hebben altijd voorrang

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN. I. Algemeen. Art. 1 Toepassingsgebied. Art. 2 Definities. Art. 3 Website. Art. 4 Sluiten van de overeenkomst

ALGEMENE VOORWAARDEN. I. Algemeen. Art. 1 Toepassingsgebied. Art. 2 Definities. Art. 3 Website. Art. 4 Sluiten van de overeenkomst ALGEMENE VOORWAARDEN I. Algemeen Art. 1 Toepassingsgebied Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle overeenkomsten waarin Brochus producten verkoopt of op een andere wijze een leveringsverplichting

Nadere informatie

Bart VAN HYFTE Gauthier ERVYN Laurent DELMOTTE Johan VANDEN EYNDE

Bart VAN HYFTE Gauthier ERVYN Laurent DELMOTTE Johan VANDEN EYNDE 77, Gulden Vlieslaan 1060 Brussel Tel 02 290 04 00 Fax 02 290 04 10 info@vdelegal.be 19 / 03 / 2009 Bart VAN HYFTE Gauthier ERVYN Laurent DELMOTTE Johan VANDEN EYNDE Inleiding - Uitgangspunt : o valorisatie

Nadere informatie

Algemene Leveringsvoorwaarden "Nano Installaties", d.d. 26-01-2012

Algemene Leveringsvoorwaarden Nano Installaties, d.d. 26-01-2012 Algemene Leveringsvoorwaarden "Nano Installaties", d.d. 26-01-2012 Artikel 1. Aanbieding en overeenkomst 1.1 Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen en overeenkomsten tot het verrichten

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/78022

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 20 SEPTEMBER 2012 C.11.0662.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0662.N PARFIP BENELUX nv, Mr. Johan Verbist, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen ARAMEX CARS nv, I. RECHTSPLEGING VOOR HET

Nadere informatie

14.1 Verhaal en voorrang algemeen Niet voor uitwinning vatbare goederen. Voorrang. Onderlinge rangorde voorrechten.

14.1 Verhaal en voorrang algemeen Niet voor uitwinning vatbare goederen. Voorrang. Onderlinge rangorde voorrechten. 14.1 Verhaal en voorrang algemeen Een schuldeiser wiens vordering niet betaald wordt kan zijn vordering verhalen op de goederen van zijn schuldenaar (artikel 3:276 e.v. BW). Voor verhaal is een geldvordering

Nadere informatie

De contractuele uitsluiting en beperking van de tienjarige aansprakelijkheid van de architect (Cass. 5 september 2014)

De contractuele uitsluiting en beperking van de tienjarige aansprakelijkheid van de architect (Cass. 5 september 2014) De contractuele uitsluiting en beperking van de tienjarige aansprakelijkheid van de architect (Cass. 5 september 2014) FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95

Nadere informatie

Goederenrecht en zekerheden

Goederenrecht en zekerheden Inleiding tot het economische recht Contactpersoon: joeri.vananroye@law.kuleuven.be Goederenrecht en zekerheden Goederenrecht en zekerheden Vermogen als verhaalobject Vermogen = geheel van goederen en

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 27 FEBRUARI 2015 C.14.0344.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.14.0344.N ALGEMENE BORGSTELLINGEN cvba, met zetel te 1140 Evere, Henry Dunantlaan 19-21, eiseres, vertegenwoordigd door mr. John

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 30/07/2014

Datum van inontvangstneming : 30/07/2014 Datum van inontvangstneming : 30/07/2014 Vertaling C-310/14-1 Zaak C-310/14 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 30 juni 2014 Verwijzende rechter: Helsingin hovioikeus (Finland)

Nadere informatie

gewijzigd j/n Koop is de overeenkomst waarbij de een zich verbindt een zaak te geven en de ander om daarvoor een prijs in geld te betalen.

gewijzigd j/n Koop is de overeenkomst waarbij de een zich verbindt een zaak te geven en de ander om daarvoor een prijs in geld te betalen. W oek 7 estaande Tekst na wijziging 28746 jo 31065 t/m NvW 5 Tekst na wijziging 28746 jo 31065 t/m amendementen Tekst na wijziging 32426 (nr. 2) urgerlijk Wetboek oek 7, ijzondere overeenkomsten urgerlijk

Nadere informatie

Unidroit-Overeenkomst inzake de internationale factoring

Unidroit-Overeenkomst inzake de internationale factoring Unidroit-Overeenkomst inzake de internationale factoring DE STATEN, DIE PARTIJ ZIJN BIJ DIT VERDRAG, ZICH ERVAN BEWUST ZIJNDE dat de internationale factoring een belangrijke taak te vervullen heeft in

Nadere informatie

3.1 Goederenrecht. Kay Horsch 18 januari 2011

3.1 Goederenrecht. Kay Horsch 18 januari 2011 3.1 Kay Horsch 18 januari 2011 Taak 1 Verbintenissenrecht 1. Absoluut (!!!) 2. Exclusief 3. Zaaksgevolg (Droit de Suite) 4. Prioriteit 5. Separatisme Boek 3, Titel 1, Afdeling 1 Bijvoorbeeld Goederen :

Nadere informatie

OPENBAAR FAILLISSEMENTSVERSLAG One Cleaning Services B.V. Nummer: 3 Datum: 28 oktober 2015

OPENBAAR FAILLISSEMENTSVERSLAG One Cleaning Services B.V. Nummer: 3 Datum: 28 oktober 2015 Gegevens onderneming : de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid ONE CLEANING SERVICES B.V., statutair gevestigd te Amsterdam, voorheen feitelijk gevestigd aan de Witte de Withstraat 123

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. Betalen bij levering of een voorschot. 2. Enkele betaalmiddelen. 1. Steeds te nemen voorzorgen. Boter bij de vis vragen?

Inhoudstafel. 1. Betalen bij levering of een voorschot. 2. Enkele betaalmiddelen. 1. Steeds te nemen voorzorgen. Boter bij de vis vragen? Inhoudstafel Deel I Boter bij de vis vragen? 1. Betalen bij levering of een voorschot 1.1. HET KAN NIET ALTIJD............................................... 3 1.2. WERKEN MET EEN VOORSCHOT.......................................

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België C.11.0673.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0595.F IMMOBILIÈRE CHRISTIAENS nv, Mr. Paul Alain Foriers, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen C. B. Nr. C.11.0673.F IMMOBILIÈRE CHRISTIAENS

Nadere informatie

TWEEDE TOETS- DECEMBER 2009

TWEEDE TOETS- DECEMBER 2009 TWEEDE TOETS- DECEMBER 2009 1. De juridische betekenis van bezit is de volgende betekenis: a) Men oefent juridische macht maar geen feitelijke macht uit over een zaak b) Men oefent feitelijke macht uit

Nadere informatie

Algemene voorwaarden. Algemeen Artikel 1

Algemene voorwaarden. Algemeen Artikel 1 Algemene voorwaarden ALGEMENE LEVERINGS-, BETALINGS- EN UITVOERINGSVOORWAARDEN VAN TOEPASSING OP DE RECHTSVERHOUDING TUSSEN OPDRACHTGEVER EN ADMINISTRATIEKANTOOR KAANDORP & MOOIJ Algemeen Artikel 1 1.

Nadere informatie

AANKOOPBOD PARTICULIERE EIGENDOM (eengezinswoning of grond)

AANKOOPBOD PARTICULIERE EIGENDOM (eengezinswoning of grond) AANKOOPBOD PARTICULIERE EIGENDOM (eengezinswoning of grond) De modeldocumenten op deze site worden enkel ter informatie aangeboden; ze kunnen door de partijen gewijzigd worden, met name wat de erin voorziene

Nadere informatie

3. Eventuele afwijkingen op deze algemene voorwaarden zijn slechts geldig indien deze uitdrukkelijk schriftelijk zijn overeengekomen.

3. Eventuele afwijkingen op deze algemene voorwaarden zijn slechts geldig indien deze uitdrukkelijk schriftelijk zijn overeengekomen. A L G E M E N E V O O R W A A R D E N S T E R K M E R K B U S S U M ARTIKEL 1: DEFINITIES 1. In deze algemene voorwaarden worden de hiernavolgende termen in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL BOEK II. ZAKENRECHT... 1 TITEL I ZAKEN IN HET ALGEMEEN... 3. Inleiding... 3

INHOUDSTAFEL BOEK II. ZAKENRECHT... 1 TITEL I ZAKEN IN HET ALGEMEEN... 3. Inleiding... 3 INHOUDSTAFEL BOEK II. ZAKENRECHT.... 1 TITEL I ZAKEN IN HET ALGEMEEN.... 3 Inleiding.... 3 Hoofdstuk I. Onderscheid der goederen.... 4 Afdeling I. Belangrijkste indelingen.... 4 Afdeling II. Roerende en

Nadere informatie

ARTIKEL 1 Definities In deze voorwaarden wordt verstaan onder:

ARTIKEL 1 Definities In deze voorwaarden wordt verstaan onder: ARTIKEL 1 Definities In deze voorwaarden wordt verstaan onder: De ondernemer: UrbanSofa vof Markt 27 29 6701CX Wageningen KvK: 09050255 BTW: NL818868077.B01 De afnemer: de koper/opdrachtgever of een ieder

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 19/2016 van 27 april 2016

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 19/2016 van 27 april 2016 1/7 Advies nr 19/2016 van 27 april 2016 Betreft: advies betreffende een wetsontwerp houdende de wijziging van verscheidene bepalingen betreffende de zakelijke zekerheden op roerende goederen (CO-A-2016-015)

Nadere informatie

Algemene verkoopsvoorwaarden

Algemene verkoopsvoorwaarden Algemene verkoopsvoorwaarden Behalve bijzondere voorwaarden, vermeld op de voorzijde van de factuur, van de bestelbon of in de (aannemings)overeenkomst en waarvoor de klant zijn akkoord heeft gegeven,

Nadere informatie

Rechtspraak met betrekking tot het gebruik en misbruik van kadastrale gegevens en K.I. Mr. Martin Denys & Mr. John Toury

Rechtspraak met betrekking tot het gebruik en misbruik van kadastrale gegevens en K.I. Mr. Martin Denys & Mr. John Toury Rechtspraak met betrekking tot het gebruik en misbruik van kadastrale gegevens en K.I Mr. Martin Denys & Mr. John Toury Rechtspraak met betrekking tot het gebruik en misbruik van kadastrale gegevens en

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VAN RINGOOT FRUIT NV

ALGEMENE VOORWAARDEN VAN RINGOOT FRUIT NV ALGEMENE VOORWAARDEN VAN RINGOOT FRUIT NV 1. DEFINITIES 1.1 In deze algemene voorwaarden wordt bedoeld: a. met "RINGOOT": de RINGOOT FRUIT NV, met maatschappelijke zetel te 1853 Strombeek-Bever, Strombeeklinde

Nadere informatie