OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 3. Het World Wide Web MM Voorkennis: Geen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 3. Het World Wide Web MM-05-03-01. Voorkennis: Geen."

Transcriptie

1 OPDRACHTKAART MM Het World Wide Web Voorkennis: Geen. Intro: Deze opdracht gaat over de belangrijkste mogelijkheid van het internet: het surfen op het World Wide Web. Deze opdracht beschrijft tevens de belangrijkste web-begrippen. Doelen: Als je deze opdracht hebt uitgevoerd, heb je de volgende doelen bereikt: Je kent het begrip World Wide Web. Je kent de begrippen URL, hyperlink, hypertext, http en HTML. Activiteiten: Lees de theorie Het World Wide Web. Maak de theorietoets Vul het evaluatieformulier in. Tijd: Voor deze opdracht krijg je 3 lesuren: Theorie bestuderen: 2 lesuren Maken van de theorietoets en invullen van het evaluatieformulier: 1 lesuur Beoordeling: De theorietoets wordt beoordeeld.

2 Theorie MM Het World Wide Web Het internet biedt allerlei mogelijkheden. Deze worden ook wel internettoepassingen genoemd. De belangrijkste toepassingen zijn: Surfen: bladeren of browsen door webpagina s. en: elektronische post versturen. Chatten: online digitaal kletsen door middel van tekstregels. Up- en downloaden: uitwisselen van bestanden. E-commerce: gebruik maken van online commerciële diensten E-banking: telebankieren. Als iemand informatie op het WWW heeft staan, dan bestaat die informatie meestal uit meer dan 1 pagina. Je kunt dan via de hoofdpagina, ook wel homepage genoemd, naar de subpagina s. Een homepage mét de subpagina s, wordt een website genoemd. Site is engels voor omgeving. De homepage is altijd de eerste pagina die gezien wordt. Als de homepage niet aantrekkelijk is, dan zal men zéker niet nieuwsgierig zijn naar de subpagina s. De homepage zou je kunnen zien als een soort visitekaartje. We gaan in deze opdracht in op het surfen door webpagina s. Tevens worden enkele van de belangrijkste web-begrippen besproken. Surfen door webpagina s is de belangrijkste toepassing op het internet. Over de hele wereld zijn héél veel webpagina s beschikbaar. Alle webpagina s samen, noemen we het World Wide Web. De afkorting hiervoor is WWW. Hierboven wordt de homepage van de Harley- Davidson site getoond. Deze site bestaat tevens uit allerlei subpagina s, zoals o.a.: BELEVING, PRODUC- TEN, DEALERS, COMPANY, 100TH ANNIVERSARY. Dit zijn onderwerpen die je vanuit de homepage kunt opvragen door op het betreffende woord te klikken. Er verschijnt dan een nieuwe pagina met informatie over het gekozen onderwerp. Iedereen die informatie aanbiedt op het WWW, doet dat in de vorm van één of meerdere webpagina s. Als je zelf wel eens naar informatie hebt gezocht op het internet, weet je hoeveel informatie er beschikbaar is. Webpagina s kunnen tekst, beeld, animaties, video en geluid bevatten. Het ontstaan van het WWW Het World Wide Web is door een Britse geleerde, Tim Berners-Lee, uitgevonden. Tim Berners-Lee is in 1976 afgestudeerd aan de Universiteit van Oxford. Nu werkt hij nauw samen met één van de belangrijkste universiteiten op het gebied van computertechnieken en netwerken: het MIT in Amerika. Ook is hij de voorzitter van het

3 Theorie MM World Wide Web Consortium (W3C). Het W3C bestaat uit 500 bedrijven die de ontwikkeling van het WWW in goede banen moet leiden. In 1989 werkte Tim Berners-Lee bij CERN in Zwitserland. CERN is het grootste laboratorium ter wereld op het gebied van atoomonderzoek. Alle onderzoeksresultaten werden bij CERN in allerlei verschillende computers opgeslagen. Er was binnen dit bedrijf een erg grote behoefte om deze gegevens uit te kunnen wisselen. Door de uitvinding van het internet was het mogelijk om de computers met elkaar te verbinden. Tim Berners-Lee probeerde antwoorden te vinden op de volgende vragen/problemen: Op welke manier kun je computerinformatie makkelijk vinden? Hoe krijg je de informatie snel en veilig naar je toe? Op welke manier kun je de informatie bekijken? vormt de basis van het WWW. Hij bedacht de volgende oplossingen voor bovenstaande problemen: URL: een uniek adres voor iedere website. http: een manier om webpagina s te transporteren over het internet. HTML: een opmaakmethode voor webpagina s. De URL Tim Berners-Lee bedacht een manier waarop iedere website een uniek adres kreeg. Een webadres wordt een URL genoemd (Uniform Resource Locator). De allereerste URL die ooit is gebruikt, is INFO.CERN.CH. Er gelden nu wereldwijde afspraken over het formaat en gebruik van webadressen. Meestal begint dit adres met WWW, gevolgd door de naam van de eigenaar, gevolgd door het land of de organisatie waar de site geregistreerd staat. Bijvoorbeeld: (het webadres van het Van Abbe Museum te Eindhoven in Nederland). De webpagina s bestonden tot 1993 alleen nog uit tekst. In 1993 werd door een student, Marc Andreesen, software ontwikkeld die het mogelijk maakte om ook afbeeldingen te bekijken. Dit softwarepakket heet Mosaic X. Mosaic X was het allereerste grafische softwarepakket waarmee je op het WWW kon surfen. Marc Andreesen werd in 1994 directeur van Netscape. Tim Berners-Lee Tim Berners-Lee ontwikkelde in 1989 een standaard manier voor het uitwisselen van computergegevens. Deze ontwikkeling is later wereldwijd overgenomen en Marc Andreesen

4 Theorie MM Andere woorden voor surfen zijn browsen en bladeren. Softwareprogramma s waarmee je door webpagina s kunt browsen worden webbrowser of gewoon browser genoemd. De meest gebruikte browsers van dit moment zijn: Netscape Navigator en Microsoft Internet Explorer. Met behulp van de webadressen en een browser kun je surfen op het web. Als je een willekeurige browser opstart, dan kun je de URL intoetsen in de daarvoor bestemde balk. Zoals hieronder bij Internet Explorer: De kracht van het WWW is dat je van pagina naar pagina kunt gaan, zonder dat je iedere keer een nieuwe URL hoeft in te typen. Aan woorden in een document wordt een koppeling met een bepaalde URL gelegd. Zo n koppeling wordt een hyperlink genoemd. Hyperlink betekent letterlijk superkoppeling. Men zegt ook wel dat een hyperlink verwijst naar een ander site of webpagina. Door te klikken op zo n hyperlink, kun je automatisch naar een ander document springen. Zo kun je via hyperlinks van pagina naar pagina surfen, om alles over één bepaald onderwerp te weten te komen. Een hyperlink herken je direct, doordat deze meestal blauw en onderstreept is. Een document waarin hyperlinks voorkomen, wordt hypertext genoemd. Hieronder staat een pagina, die vrijwel helemaal bestaat uit hyperlinks ( Na het bevestigen krijg je het volgende resultaat: Ook afbeeldingen, animaties en videobeelden kunnen een hyperlink bezitten. Datatransport via http Door het ontzettend grote aantal pagina s, moesten voor het vervoer van webpagina s speciale afspraken en regels komen. Een verzameling van regels en afspraken wordt een protocol genoemd. Tim Berners- Lee ontwikkelde een speciaal protocol voor het vervoer van webpagina s. Dit protocol heet http ( HyperText Transport Protocol ). Http zorgt voor het transport van álle data waaruit webpagina s bestaan.

5 Theorie MM Het volledige webadres wordt altijd voorafgegaan door met daarachter bijvoorbeeld BE.NL. Veel browsers plaatsen automatisch voor de URL en daarom hoef je het zelf niet in te typen. Het volledige adres van het Van Abbe museum is dan HTML Tim Berners-Lee bedacht een manier waarmee webpagina s kunnen worden opgemaakt. Dit gebeurt door middel van speciale commandocodes, die je met iedere willekeurige tekstverwerker, zoals SimpelText, Kladblok of Word in kan typen. Let er wel op dat je de tekst bewaart als platte tekst, ook wel ascii-tekst of alleen tekst genoemd. Er zijn honderden codes, van eenvoudig tot zeer moeilijk. Alle codes tezamen wordt een opmaaktaal genoemd. De opmaaktaal voor het WWW heet "HTML" (Hyper Text Markup Language). Met HTML kan een webpagina worden opgemaakt, inclusief hyperlinks. Een HTML tekstbestand moet de extensie ".HTML" hebben. Bijvoorbeeld: het bestand "INDEX.HTML" wordt meestal gebruikt als homepage van een website. Het is niet moeilijk om HTML onder de knie te krijgen. Het is wel erg belangrijk dat je nauwkeurig typt. Een eenvoudige HTML-pagina heb je in een paar minuten gemaakt. Hieronder staat een stukje tekst, dat bewaard is als standaard platte tekst: <html> <head> <title>mijn eerste webpagina</title> </head> <font size="4"><font face="arial"> <b>dit is mijn eerste webpagina</b> </font> <hr> </body> </html> De codes staan tussen "<" en ">" tekens en vertellen de browser wat deze moet doen. Als je een document met bovenstaande tekst opent in een browser, dan krijg je dit resultaat:

6 Toets MM Noem 5 internettoepassingen. 2. Geef van iedere toepassing een korte omschrijving. 3. Waar staat de afkorting WWW voor? 4. Omschrijf zo duidelijk mogelijk wat het WWW is. 5. Omschrijf zo duidelijk mogelijk wat een website is. 6. Wie is de uitvinder van het WWW? 7. Hoe wordt het unieke adres van een website genoemd? 8. Hoe luidt het adres van de website van jouw school?

7 Toets MM Noem 2 andere termen voor surfen. 10. Wat is een webbrowser? Noem 2 veel gebruikte webbrowsers. 11. Omschrijf zo duidelijk mogelijk wat een hyperlink is. 12. Waar zorgt het http-protocol voor? 13. Omschrijf zo duidelijk mogelijk waar HTML voor ontwikkeld is.

8 Evaluatie MM Theorie en toets: 1. Vond je het theorie-gedeelte duidelijk? Ja,omdat: Nee, omdat: 2. Hoeveel tijd had je nodig om de theorie te leren? 3. Heb je nog andere op-/ of aanmerkingen?

Doelen: Als je deze opdracht hebt uitgevoerd, heb je de volgende doelen bereikt: Je kunt een eenvoudige webpagina maken met behulp van HTML.

Doelen: Als je deze opdracht hebt uitgevoerd, heb je de volgende doelen bereikt: Je kunt een eenvoudige webpagina maken met behulp van HTML. OPDRACHTKAART MM-05-04-01 HTML Voorkennis: Geen. Intro: De opmaaktaal voor het WWW heet HTML (Hyper Text Markup Language). Met HTML kan een webpagina worden gemaakt, inclusief hyperlinks. Tijdens deze

Nadere informatie

Thema: Multimedia. Het internet

Thema: Multimedia. Het internet Het internet OPDRACHTKAART MM-05-01-01 Voorkennis: Je moet om kunnen gaan met een computer. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Het internet is een computernetwerk dat miljoenen computers met

Nadere informatie

1. Proloog webtechno, rauwkost

1. Proloog webtechno, rauwkost 9 1. Proloog webtechno, rauwkost Voor men kan beginnen met het maken het aanpassen van een website is het nuttig om eerst eens een kijkje te nemen naar bestaande sites. Bij deze, mogelijk hernieuwde, kennismaking

Nadere informatie

TEST JE WEBKENNIS: Smarty or dummy www.blaucapel.nl >vakken> informatiekunde> test je webkennis

TEST JE WEBKENNIS: Smarty or dummy www.blaucapel.nl >vakken> informatiekunde> test je webkennis TEST JE WEBKENNIS: Smarty or dummy www.blaucapel.nl >vakken> informatiekunde> test je webkennis Deelnemen? Opdracht Voorbeeld : combineer de eerste kolom met de tweede. : 1 = B of 2 = LL (dit zijn niet

Nadere informatie

Les W-01: HTML. Een website bouwen in HTML. 2006, David Lans

Les W-01: HTML. Een website bouwen in HTML. 2006, David Lans Les W-01: HTML 1.0 HTML Websites zijn opgebouwd uit afzonderlijke webpagina s. Deze webpagina s zijn geschreven in een aparte taal, HTML. De afkorting HTML staat voor Hyper Text Markup Language. Vrij vertaald

Nadere informatie

Om te kunnen internetten moet je eigen computer via telefoon- of televisiekabels of satelliet met de rest van de computerwereld verbonden zijn.

Om te kunnen internetten moet je eigen computer via telefoon- of televisiekabels of satelliet met de rest van de computerwereld verbonden zijn. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Hoe werkt Internet Om te kunnen internetten moet je eigen computer via telefoon- of televisiekabels of satelliet met de rest van de computerwereld verbonden zijn. Via de verbinding

Nadere informatie

1 Internet. 1.1 Korte geschiedenis

1 Internet. 1.1 Korte geschiedenis 1 Internet 1.1 Korte geschiedenis Een netwerk bestaat uit twee of meer computers die met elkaar zijn verbonden. Internet is een wereldwijd netwerk van computers. De verbinding tussen die computers is meestal

Nadere informatie

Naam Nr Klas Datum. Om websites te doorbladeren heb je een bladerprogramma of een browser nodig. De browser die wij gebruiken is Internet Explorer.

Naam Nr Klas Datum. Om websites te doorbladeren heb je een bladerprogramma of een browser nodig. De browser die wij gebruiken is Internet Explorer. :(%6,7(69(5.(11(1 Naam Nr Klas Datum :25/':,'(:(%::: Het World Wide Web is een gigantisch web van met elkaar verbonden pagina s. Een geheel van pagina s die bij elkaar horen, noemt men een website. De

Nadere informatie

De Geschiedenis van het Internet

De Geschiedenis van het Internet De Geschiedenis van het Internet Hoe is het internet ontstaan? https://www.youtube.com/watch?time_continue=32&v=r3dnhjhxmm g Het internet zag er eerst nog zo uit: Wie van jullie zou dit kunnen gebruiken?

Nadere informatie

Informatica 4H/V. Les 4 HTML. Periode 1 HTML en Netwerken bzmr - Da Vinci College Purmerend 1

Informatica 4H/V. Les 4 HTML. Periode 1 HTML en Netwerken bzmr - Da Vinci College Purmerend 1 Informatica 4H/V Periode 1 HTML en Netwerken Les 4 HTML 18-9-2017 bzmr - Da Vinci College Purmerend 1 De lessen deze week We onderzoeken hoe een tekst wordt opgeslagen We maken een nieuw tekstbestand We

Nadere informatie

Module II - Enkele Begrippen

Module II - Enkele Begrippen Module II - Enkele Begrippen Wanneer we spreken over het Internet, het bekijken van websites, komen we al gauw een aantal begrippen tegen. Enkele van de veelgebruikte begrippen binnen de Internet wereld

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 2. Interactiviteit MM-02-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 2. Interactiviteit MM-02-02-01 OPDRACHTKAART MM-02-02-01 Interactiviteit Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Bij multimedia is het erg belangrijk dat de gebruiker de productie

Nadere informatie

WEB DESIGN. 2012 Excel With Business

WEB DESIGN. 2012 Excel With Business 1.0 Introductie Websites zijn een integraal onderdeel geworden van ons dagelijks leven. Velen van ons bekijken bepaalde sites voordat we het bed uitkomen. Wellicht om te zien welke impact het weer op onze

Nadere informatie

internet world wide web Wat is internet? wereld wijde web inhoud van de cursus Ontstaan Vandaag : hoe werkt het? tijdens de koude oorlog

internet world wide web Wat is internet? wereld wijde web inhoud van de cursus Ontstaan Vandaag : hoe werkt het? tijdens de koude oorlog internet Wat is internet? world wide web het wereldwijde web ontdekken wereld wijde web dag 1 inhoud van de cursus Ontstaan surfen op het internet zoeken op het internet e-mailen via hotmail tijdens de

Nadere informatie

Introductie. Wat is HTML?

Introductie. Wat is HTML? Introductie Wat is HTML? Hypertext Markup Language (HTML) is de taal van het World Wide Web. Elk document op het web is geschreven in HTML en alle onderdelen - zoals de opmaak van documenten, koppelingen,

Nadere informatie

1 2 3 4 Internet Explorer en internet

1 2 3 4 Internet Explorer en internet 1 2 3 4 Internet Explorer en internet 5 Inleiding World Wide Web (WWW). Het doorwerken van deze module leert je het volgende: Contact leggen met het internet. Informatie zoeken op het world wide web met

Nadere informatie

Thema: Multimedia. Multimedia

Thema: Multimedia. Multimedia Multimedia OPDRACHTKAART MM-02-01-01 Communicatie Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Multimedia is een vrij nieuw begrip. In de bladen en

Nadere informatie

HTML 5 en CSS 3. Truus de Bont. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/65505

HTML 5 en CSS 3. Truus de Bont. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/65505 HTML 5 en CSS 3 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Truus de Bont 14 september 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/65505 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

BETEKENIS VAN HET INTERNET

BETEKENIS VAN HET INTERNET BETEKENIS VAN HET INTERNET Naam Nr Klas Datum 1. WAT IS INTERNET? Om te ontdekken wat het Internet is en hoe het werkt, begeven we ons op de informatiesnelweg. Open Internet Explorer Typ in de adresbalk:

Nadere informatie

Internet. Wat is het internet? initiatie. Senioren K.U.Leuven. Computers die met elkaar verbonden zijn, elkaar kunnen verstaan, dezelfde taal spreken,

Internet. Wat is het internet? initiatie. Senioren K.U.Leuven. Computers die met elkaar verbonden zijn, elkaar kunnen verstaan, dezelfde taal spreken, Internet initiatie Senioren K.U.Leuven maart 2008 ICT-Kantoor Dienst Administratieve informatieverwerking Wat is het internet? Computers die met elkaar verbonden zijn, elkaar kunnen verstaan, dezelfde

Nadere informatie

1. Surfen over het internet

1. Surfen over het internet 10 Starten met internet en e-mail met Windows Vista 1. Surfen over het internet Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn. Het World Wide Web is één van de leukste

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 2. Het internet op MM-05-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 2. Het internet op MM-05-02-01 OPDRACHTKAART MM-05-02-01 Het internet op Voorkennis: Je moet om kunnen gaan met een computer. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Het internet is een computernetwerk dat miljoenen computers

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 13 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 3. De uitvoering MM-02-06-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 3. De uitvoering MM-02-06-01 OPDRACHTKAART MM-02-06-01 De uitvoering Voorkennis: Je hebt multimedia-opdrachten 1 tot en met 5 (MM-02-01 t/m MM-02-05) afgerond. Je kunt met behulp van multimedia-software, zoals bijvoorbeeld Macromedia

Nadere informatie

MICROSOFT EDGE INTERNET

MICROSOFT EDGE INTERNET MICROSOFT EDGE INTERNET 2015 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Microsoft Edge Internet COMPUTERTRAINING

Nadere informatie

Software 1. Basis HTML. bachelor grafische en digitale media cross-media ontwerp & grafimediatechnologie academiejaar 2009-2010 semester 1

Software 1. Basis HTML. bachelor grafische en digitale media cross-media ontwerp & grafimediatechnologie academiejaar 2009-2010 semester 1 Software 1 Basis HTML bachelor grafische en digitale media cross-media ontwerp & grafimediatechnologie academiejaar 2009-2010 semester 1 Alain Simons alain.simons@artesis.be Basis HTML 1. Introductie 2.

Nadere informatie

Websitecursus deel 1 HTML

Websitecursus deel 1 HTML Websitecursus deel 1 HTML WebCie A Eskwadraat www@a-eskwadraat.nl 8 april 2015 Inleiding Website cursus in drie delen: HTML CSS Javascript We gaan uit van geen voorkennis. Als je vragen hebt, stel ze!

Nadere informatie

De tag aan het begin van het PHPscript is "<?php" aan het einde van het PHPscript gebruik je "?>".

De tag aan het begin van het PHPscript is <?php aan het einde van het PHPscript gebruik je ?>. PHP Les 3 Commando ECHO Interessante links: o http://www.donboscozwijnaarde.be/~moermant/ o http://php.net/manual/en/function.echo.php o http://www.w3schools.com/php/default.asp Wat is PHP? PHP is een

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht DR-06-01 tot en met DR-06-03 afgerond. Intro: Je gaat een dekblad maken voor een geniete A5 bloc

Nadere informatie

JavaLogo-programma s op het web plaatsen

JavaLogo-programma s op het web plaatsen Bijlage JavaLogo-programma s op het web plaatsen In deze bijlage laten we u zien hoe u JavaLogo-programma s op het web kunt plaatsen, met als voorbeeld het programma Cirkels uit opgave 2.16. We gaan er

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-15-01 Pagina s Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: In bijna alle boeken en tijdschriften die je opent, zie je dat de pagina s genummerd zijn. Het is natuurlijk

Nadere informatie

1. Instellen van Internet Explorer

1. Instellen van Internet Explorer 9 1. Instellen van Internet Explorer Internet heeft een heel nieuw tijdperk ingeluid. Het internet is zo langzamerhand zo omvangrijk dat u bijvoorbeeld tot in de meest obscure bibliotheken kunt rondsnuffelen

Nadere informatie

Welkom in de wondere wereld van websites met WordPress.

Welkom in de wondere wereld van websites met WordPress. Welkom in de wondere wereld van websites met WordPress. Alsjeblieft, dit kleine WordPress woordenboekje is voor jou. Want als je voor het eerst een website met WordPress gaat maken kom je misschien woorden

Nadere informatie

HTML & CSS DEEL 1. webdesign. Programmeren met CodeAcademy

HTML & CSS DEEL 1. webdesign. Programmeren met CodeAcademy Programmeren met CodeAcademy HTML is de taal die gebruikt wordt om webpagina s te maken die jij elke dag bezoekt. Het is een logische manier om een website te structureren. Laten we kijken wat de term

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Waar gaat dit over? Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Hier leer je hoe je een eigen webpagina kunt maken op de site van de school. Op deze webpagina kun je vertellen wie

Nadere informatie

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond Frontpage Express is het meest eenvoudige programma voor het maken van je homepage. Is het programma niet geïnstalleerd op je PC, dan is het te downloaden en daarna te installeren. We zullen nu een aantal

Nadere informatie

Wat is internet? Hüseyin Uçar 3B

Wat is internet? Hüseyin Uçar 3B Wat is internet? Hüseyin Uçar 3B Internet is een netwerk dat bestaat uit computer netwerken over het algemeen alleen beschikbaar binnen een organisatie of gebouw. T r i v i u m c o l l e g e Wat is Internet?

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 1 ... De webbrowser, onze surfplank door het wereldwijde web. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 1 ... De webbrowser, onze surfplank door het wereldwijde web. Deze iconen tonen aan voor wie het document is 1... De webbrowser, onze surfplank door het wereldwijde web. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen 1,. Een browser bevat verschillende hulpmiddelen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 4. Digitaliseren MM-02-10-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 4. Digitaliseren MM-02-10-01 OPDRACHTKAART MM-02-10-01 Digitaliseren Voorkennis: Je hebt Multimedia-opdrachten 1 tot en met 3 en audio-opdracht 1 t/m 3 (MM-02-03 t/m MM-02-09) afgerond. Intro: Geluid dat wij horen is een analoog signaal.

Nadere informatie

Mobiele technologie zorgt ervoor dat je met een smartphone en tablet en draadloos op een laptop of computer kunt werken.

Mobiele technologie zorgt ervoor dat je met een smartphone en tablet en draadloos op een laptop of computer kunt werken. Informatie- en communicatietechnologie Informatie- en communicatietechnologie (ICT) is de techniek om informatie te verzamelen, op te slaan, weer te geven en uit te wisselen. Dit kan door geluid, tekst,

Nadere informatie

Kompozer Webdesign www.acc.dds.nl/lesonline/kompozer/

Kompozer Webdesign www.acc.dds.nl/lesonline/kompozer/ Hier vind je de cursus op het internet: www.acc.dds.nl/acconline/ Kompozer Webdesign www.acc.dds.nl/lesonline/kompozer/ Een bestaande website met kompozer www.acc.dds.nl/lesonline/kompozer/website/ Bestanden

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

Greet Verhelst 2011-2012. In het volgende scherm log je in met je gebruikersnaam of e-mailadres en paswoord.

Greet Verhelst 2011-2012. In het volgende scherm log je in met je gebruikersnaam of e-mailadres en paswoord. Greet Verhelst 2011-2012 1 Registreren Surf naar http://www.wikispaces.com Indien je reeds een wiki-member bent klik je op Sign In. In het volgende scherm log je in met je gebruikersnaam of e-mailadres

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 13 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

INTERNET deel 1. Internet is een wereldwijd netwerk van computers. Inhoud van dit deel:

INTERNET deel 1. Internet is een wereldwijd netwerk van computers. Inhoud van dit deel: INTERNET deel 1 Inhoud van dit deel: INTERNET deel 1... 1 Internet is een wereldwijd netwerk van computers... 1 Hoe is Internet opgebouwd?... 2 Hoe verplaatsen gegevens zich over Internet?... 2 Wat is

Nadere informatie

2. KENNISMAKEN MET DE PROGRAMMA'S

2. KENNISMAKEN MET DE PROGRAMMA'S Deze cursus is geschreven ter vervanging van de eerste twee les-stencils over HTML die we sinds 1997 op de PCW gebruikten. 'HTML voor beginners' helpt je een eind op weg met het maken van je eigen website.

Nadere informatie

Aan de slag met internet

Aan de slag met internet Aan de slag met internet Titel Aan de slag met internet Eerste druk December 2017 De module Aan de slag met Internet is een onderdeel van de WERK-portal.nl. De WERKportal.nl is een product van SBCM en

Nadere informatie

Een webpagina maken. Een website bouwen met HTML en CSS practicum 1

Een webpagina maken. Een website bouwen met HTML en CSS practicum 1 Een webpagina maken De komende periode wordt in 8 practica een aantal technieken behandeld, die je nodig hebt om een (eenvoudige) website te kunnen bouwen. Nadat je deze 8 practica hebt doorgewerkt, moet

Nadere informatie

Table of Contents. FireFox...1. Firefox installeren op OS X...2 Firefox downloaden...2. Firefox installeren op Windows...6 Firefox Downloaden...

Table of Contents. FireFox...1. Firefox installeren op OS X...2 Firefox downloaden...2. Firefox installeren op Windows...6 Firefox Downloaden... Table of Contents FireFox...1 Firefox installeren op OS X...2 Firefox downloaden...2 Firefox installeren op Windows...6 Firefox Downloaden...6 Firefox installeren op Ubuntu...12 Een website openen...13

Nadere informatie

Instellingen voor het publiceren opgeven

Instellingen voor het publiceren opgeven 289 Aanvulling hoofdstuk 9 i.p.v. blz. 289 tot en met 308 Instellingen voor het publiceren opgeven Voordat u webpagina s kunt publiceren, moet u eerst de instellingen voor het publiceren opgeven. Anders

Nadere informatie

Internet Marketing Termen

Internet Marketing Termen Internet Marketing Termen Als beginnend Internet Marketeer ga je veel termen tegen komen, die je in verwarring zullen brengen. Hieronder heb ik een lijst met termen voor je samengesteld om jouw leven als

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 10. Het eindproduct AV-03-10-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 10. Het eindproduct AV-03-10-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond. Intro: Nu het eindproduct klaar is, kun je de commercial presenteren aan de klas en aan je docent. Alle commercials zullen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Toets uw kennis... 11 Voor docenten... 11

Nadere informatie

Internet bestaat uit miljoenen computers over de gehele wereld.

Internet bestaat uit miljoenen computers over de gehele wereld. Internet Internet bestaat uit miljoenen computers over de gehele wereld. Om de webpagina s te openen is een internet-browser of kortweg browser nodig. De bekendste zijn INTERNET EXPLORER, GOOGLE CHROME

Nadere informatie

Module I - Soorten Netten

Module I - Soorten Netten Module I - Soorten Netten Wanneer we spreken over de verspreiding van informatie via IP netwerken en de bereikbaarheid van deze gegevens, dan kunnen we de netwerken onderverdelen in drie belangrijke soorten.

Nadere informatie

ERAP-GSOB Internet #1

ERAP-GSOB Internet #1 ERAP-GSOB L. Vanhaverbeke Vrije Universiteit Brussel L. Vanhaverbeke Voorstelling Wie? Job? Waar? Gebruikt u Internet? Waarvoor? Wat verwacht u van de cursus? L. Vanhaverbeke Inhoud cursus Beetje geschiedenis...

Nadere informatie

EEN KRUISWOORDRAADSEL MAKEN MET HOT POTATOES IN 10 STAPPEN

EEN KRUISWOORDRAADSEL MAKEN MET HOT POTATOES IN 10 STAPPEN CURSUS HOT POTATOES_KRUISWOORDRAADSEL 1 EEN KRUISWOORDRAADSEL MAKEN MET HOT POTATOES IN 10 STAPPEN STAP 1 open Hot Potatoes Je krijgt dan het volgende scherm: Kies hier voor JCROSS CURSUS HOT POTATOES_KRUISWOORDRAADSEL

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Toets uw kennis... 15 Voor docenten...

Nadere informatie

NVU-Workshop. Websites bouwen met Nvu. Henk Stoop - Docent Website design - HkeyDesigns - HCC WG Website design - KBO WG ICT-Adviseur

NVU-Workshop. Websites bouwen met Nvu. Henk Stoop - Docent Website design - HkeyDesigns - HCC WG Website design - KBO WG ICT-Adviseur Websites bouwen met Nvu Voorbeeld websites Hkey-Designs Manders mondhygieniste Slaapadvies Sterrenburg Werkplan Henk Stoop - Docent Website design - - HCC WG Website design - KBO WG ICT-Adviseur Workshop:

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 3. Het verkrijgen van geluidsfragmenten MM-02-09-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 3. Het verkrijgen van geluidsfragmenten MM-02-09-01 OPDRACHTKAART MM-02-09-01 Het verkrijgen van geluidsfragmenten Voorkennis: Je hebt multimedia-opdrachten 1 tot en met 3 en audio-opdracht 1 en 2 (MM-02-03 t/m MM-02-08) afgerond. Intro: In deze opdracht

Nadere informatie

Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012. Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys

Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012. Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012 Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys 0. Inhoudsopgave 0. Inhoudsopgave... 3 1. Installatie

Nadere informatie

Europees Computer Rijbewijs. Module 7

Europees Computer Rijbewijs. Module 7 Europees Computer Rijbewijs Module 7 met IE6 en Outlook 2003 (UK) Informatie en communicatie 2006 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: oktober 2006 ISBN-13: 978 90 460 0384 8 ISBN-10: 90

Nadere informatie

Downloaden van Software.

Downloaden van Software. Downloaden van Software. Op een Computer staan altijd een enorme hoeveel programma's en bestanden, soms erg klein, maar ook hele uitgebreide bestanden. Soms is er behoefte om een ander programma uit te

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Theorie Opdrachtkaart DR-06-13-01 Voorkennis Je kunt: De digitale printer instellen (papiersoort en papierformaat) Een aantal afdrukken maken op de digitale

Nadere informatie

Taak 1.4.10 Apachiis. Inhoud

Taak 1.4.10 Apachiis. Inhoud Taak 1.4.10 Apachiis Inhoud Taak 1.4.10 Apachiis... 1 Inleiding... 2 Functie van een Webserver... 3 Wat is een webserver?... 3 Wat doet een webserver?... 3 Wat is en doet een webserver nu écht?... 3 Stappenplan

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING WEBSITE

GEBRUIKSAANWIJZING WEBSITE GEBRUIKSAANWIJZING WEBSITE INHOUDSOPGAVE Definities... 3 Aanmelden... 4 Inloggen op je eigen account (LEERKRACHT)... 4 Je gegevens wijzigen... 5 Aanmelden voor deelname aan een opdracht... 6 Een Inzendpagina

Nadere informatie

Welkom in de wondere wereld van websites met WordPress.

Welkom in de wondere wereld van websites met WordPress. Welkom in de wondere wereld van websites met WordPress. Alsjeblieft, dit kleine WordPress woordenboekje is voor jou. Want als je voor het eerst een website met WordPress gaat maken kom je misschien woorden

Nadere informatie

Syllabus Zelf een website bouwen. Artheos

Syllabus Zelf een website bouwen. Artheos Syllabus Zelf een website bouwen Artheos Helma de Boer Artheos Webdiensten & Office Support www.artheos.nl 2012 Inhoud Syllabus Zelf een website bouwen H1 De techniek van een website... 3 1.1 Browser en

Nadere informatie

VinniePlace www.vinnieplace.nl helpdesk.vinnieplace.nl info@vinnieplace.nl 06-50546566

VinniePlace www.vinnieplace.nl helpdesk.vinnieplace.nl info@vinnieplace.nl 06-50546566 VinniePlace www.vinnieplace.nl helpdesk.vinnieplace.nl info@vinnieplace.nl 06-50546566 1 2 Inhoudsopgave 1.Inleiding blz.3 2.Homepage..blz.4 2.1.Verzend een aanvraag......blz.5/6 2.2.Bekijk aanvraag met

Nadere informatie

HTML Editor: de eerste stappen

HTML Editor: de eerste stappen LES 18 HTML Editor: de eerste stappen In deze les leert u werken met HTML Editor. Daarbij geven we tevens een inleiding tot HTML. Hoewel op dit moment HTML versie 4.01 in gebruik is, maakt de HTML Editor

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 6. De spotlist AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 6. De spotlist AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-06-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond. Intro: Het is belangrijk om voor de montage de video-opnamen te bekijken en te selecteren. Je hoeft natuurlijk alleen de

Nadere informatie

Handleiding website. Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte, opgericht in 1802

Handleiding website. Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte, opgericht in 1802 Handleiding website Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte, opgericht in 1802 In deze handleiding website wordt stapsgewijs uitgelegd hoe u als lid kunt inloggen op de website van Sociëteit De Witte alsmede

Nadere informatie

Looproute Microsoft OneNote 2010 versie 1.0. Looproute Microsoft OneNote 2010. Inleiding

Looproute Microsoft OneNote 2010 versie 1.0. Looproute Microsoft OneNote 2010. Inleiding 1 Looproute Microsoft OneNote 2010 Inleiding Dit document beschrijft de werking van het computerprogramma Microsoft OneNote (versie 2010) en is bedoeld voor docenten en leerlingen van het basis- en voortgezet

Nadere informatie

5. Surfen op uw Samsung telefoon

5. Surfen op uw Samsung telefoon 129 5. Surfen op uw Samsung telefoon In dit hoofdstuk maakt u kennis met de app Internet, de webbrowser op de Samsung Galaxy. Met deze webbrowser surft u op het internet. Als u ook gebruikmaakt van internet

Nadere informatie

Handleiding CMS Made Simple

Handleiding CMS Made Simple Handleiding CMS Made Simple Versie 3 Mei 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inloggen en uitloggen... 4 Inloggen... 4 Uitloggen... 5 3. Plaatsen van teksten op pagina s... 6 Menubalk... 6 Tekst plaatsen

Nadere informatie

Netwerken en communicatie binnen en buiten het bedrijf

Netwerken en communicatie binnen en buiten het bedrijf Netwerken en communicatie binnen en buiten het bedrijf MS-OUTLOOK 97 MS-OUTLOOK 98 Richtlijnen voor de leraar Guy Willems Werkgroep Integratie Informatica Handel HA-5309-01 2000 Netwerken en communicatie

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

TYPO3 redacteuren cursus

TYPO3 redacteuren cursus TYPO3 redacteuren cursus Inleiding Voorstellen docent Communicatie Expertise Centrum (CEC) Voorstellen cursisten Aanwezigheidsformulier Evaluatieformulier / e-mailadres Reden: verbeteren cursus Doel:TYPO3

Nadere informatie

Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht

Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht Programma: HTML / Website Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht Inhoudsopgave Een website bouwen... pag. 2 Opdracht... pag. 2 Opslaan van het werk... pag. 2 Aan het werk.... pag. 3 Speciale knoppen...

Nadere informatie

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen...

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen... E-MAIL INHOUD Inleiding... 3 Het e-mailadres... 3 Hoe werkt e-mail?... 3 Je emailadres registreren... 4 Aanmelden bij Outlook... 7 Schermonderdelen... 8 Mailen... 10 Een mail lezen... 10 Een mail versturen...

Nadere informatie

A Inloggen. B - Wachtwoord Veranderen

A Inloggen. B - Wachtwoord Veranderen A Inloggen 1. Ga naar http://webtinq.nl 2. Klik op de knop "Login". 3. Voer het e-mail adres en wachtwoord in dat je hebt gekregen. 4. Klik op de knop "Login". 5. Je bent nu ingelogd! B - Wachtwoord Veranderen

Nadere informatie

Handleiding bij WSM MailformGenerator

Handleiding bij WSM MailformGenerator 1. Voorwoord Welkom bij de handleiding voor de WSM MailformGenerator. Deze handleiding hebben we gemaakt om je snel en gemakkelijk uit te leggen hoe de WSM MailformGenerator werkt. Deze handleiding is

Nadere informatie

Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond.

Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-01-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond. Intro: Voordat je een AV productie gaat maken, moet

Nadere informatie

Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012

Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012 Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012 Inhoudsopgave 1 Wat is Facebook? 2 Registreren bij Facebook en een account aanmaken 3 Foto s toevoegen in een album 4 Een omslag foto toevoegen

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

Browser Programma om op een netwerk informatie te zoeken, bekijken en beheren. Voorbeeld: Internet Explorer, FireFox, Safari (Mac)

Browser Programma om op een netwerk informatie te zoeken, bekijken en beheren. Voorbeeld: Internet Explorer, FireFox, Safari (Mac) Leer voor de toets de onderstaande begrippen die te maken hebben met internet. Begrippen die te maken hebben met de computer zelf (de hardware) moet je ook leren. Je vindt deze begrippen in de Powerpointpresentatie

Nadere informatie

Internet Explorer 7 (IE7)

Internet Explorer 7 (IE7) Internet Explorer 7 (IE7) 1. HET VENSTER Het venster van Internet Explorer 7 ziet er als volgt uit: Het venster bestaat uit volgende onderdelen: De knoppen Volgende en Vorige. Adresbalk hierin vullen we

Nadere informatie

Een website omzetten naar WordPress

Een website omzetten naar WordPress 1 Een website omzetten naar WordPress Er zijn talloze programma s beschikbaar om websites te maken. In de titels Basisgids Websites maken met WordPress en Websites maken met WordPress voor senioren wordt

Nadere informatie

Faq Droogsurfen Jeroen Devlieghere Ine Callebaut

Faq Droogsurfen Jeroen Devlieghere Ine Callebaut Faq Droogsurfen Droogsurfen is een handige oplossing voor al wie het internet in zijn of haar essen wil gebruiken, maar geen of te weinig toegang heeft tot computers met ntemetverbinding. Maar ook wie

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 12. Tabs PP-01-12-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 12. Tabs PP-01-12-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-12-01 Tabs Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Als je naar de achterkant van een cd-hoesje kijkt, zie je vaak dat de nummers onder elkaar staan. Achter de nummers

Nadere informatie

Gedragsregels op het Internet

Gedragsregels op het Internet ICT J.P.Siebelink Office 2003 ICT 01 Gedragsregels op het Internet Het Internet staat vol met allemaal nuttige dingen en helaas, ook veel dingen die helemaal geen nut hebben of juist niet waar zijn. Deze

Nadere informatie

Stap 2 Je template invullen

Stap 2 Je template invullen Stap 2 Je template invullen Allereerst in stap 2 gaan we onze template ophalen. Die staat op www.alphamegahosting.com/516, ook de uitleg is daar te vinden. Je kunt hem vanaf daar downloaden en op je bureaublad

Nadere informatie

Webwinkel in het D-cluster van de opleiding Logistiek

Webwinkel in het D-cluster van de opleiding Logistiek Webwinkel in het D-cluster van de opleiding Logistiek Pract. 1 week 2 Pract. 2 week 3 Pract. 3 week 4 Pract. 4 week 6 Pract. 5 week 7/8 Ad van Kooten docent ERP toepassingen E-mail: ad.vankooten@han.nl

Nadere informatie

Internet - zoekmachines

Internet - zoekmachines Internet - zoekmachines Hieronder vind je de theorie die hoort bij het werkblad Oefeningen Internet - zoekmachines. 1. Zoekmachines/zoekrobots 2. Efficiënte zoekstrategieën 2.1 Zoeken met aanhalingstekens

Nadere informatie

Verwijderen van een persoon kan door de regel leeg te maken. Met de knop (linksonder) Verwijderen verwijdert u de hele pagina!

Verwijderen van een persoon kan door de regel leeg te maken. Met de knop (linksonder) Verwijderen verwijdert u de hele pagina! Algemeen Ingelogd als moderator/ pagina beheerder kan je teksten op een pagina plaatsen, bewerken of verwijderen. Ga naar de pagina waar je toegang tot hebt. Onder het logo en boven de foto (header) krijg

Nadere informatie

Handleiding Aansluiting beeldbank

Handleiding Aansluiting beeldbank Handleiding Aansluiting beeldbank Copyright 2014 FotoCadeau.nl Versie 1.0 Overzicht veranderen Versie Datum Verandering 1.0 22-07-2014 Oplevering eerste versie handleiding Copyright 2014 FotoCadeau.nl

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie