Notulen PKvV-overleg Vrijdag 5 oktober 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Notulen PKvV-overleg Vrijdag 5 oktober 2012"

Transcriptie

1 Notulen PKvV-overleg Vrijdag 5 oktober 2012 Aanwezig: Jan Boers (Praeses Landelijke Kamer van Verenigingen), Loes Rosendaal (ab Actis Landelijke Kamer van Verenigingen), Jan van t Westende (f.t. Praeses Landelijke Kamer van Verenigingen),, Nina Hover, Tessel Peereboom (AKvV), Floor de Nooij (AKvV), Emiel van Druten (VerenigingsRaad Delft), Lynn Brugmans (Compositum Communis Opinio ), Bas Horn (Compositum Communis Opinio ), Arjen Sietzema (PKvV Fact) Ingrid Brouwer (PKvV Fact), Celine van Es (PKVV Leiden), Felix Quartero (PKvV Leiden), Pieter Haage (R.K.v.V.), Sophie IJsseldijk (R.K.v.V.), Floor Dieleman (Contractus Wageningen) Afwezig: MKvV. F.U.G., BOS Nijmegen, Contractus Groningen, SOTS. 1. Opening Jan opent het overleg om uur. Hij heet iedereen welkom bij het PKvV overleg van vrijdag 5 oktober Mededelingen Aangezien het laatste PKvV overleg in april heeft plaatsgevonden, zal ik alleen de mededelingen doen die relevant zijn voor jullie. - Afgelopen weekend heeft het BOM weekend plaatsgevonden. Dit was erg geslaagd. - Deze week is de langstudeerboete afgeschaft. In de Plenaire Vergadering zal tijdens de politieke update meer informatie volgen. De volgende actiepunten zijn voortgekomen uit de afgelopen vergadering: Janna: - Modelovereenkomst Collegegeldvrij Besturen verzenden naar PKvV s. - Contact opnemen met het ISO voor duidelijkheid rondom registratie Profileringsfonds (OER of reglement van de faculteit?). Volgens Jan is het verplicht deze regeling op te nemen in de OER, daar kan de PkvV dan dus naar vragen. PKvV Leiden: - Schriftelijke opzet van het model rondom Contractonderwijs aanleveren ter inzage voor andere PKvV s. Jan vraagt of dit punt nog speelt. PKvV Leiden zegt dat ze het kennen via de universiteit. Arjen Sietzema (PKvV Fact) zegt dat collegegeldvrijbesturen een voorzetje is. Er wordt aangegeven dat het in Leiden mogelijk is om een vak te doen middels contractonderwijs. PKvV Leiden geeft aan dat er in hun overdracht geen aandacht aan is besteed. Collegegeldvrijbesturen ligt wel bij de universiteit. Jan Boers geeft aan dat we dit later nog een keer bespreken.

2 PKvV Fact: - Onderzoeksopzet en/of onderzoek naar activisme onder studenten aan Universiteit Twente doorsturen naar LKvV ter inzage. Gedaan. 3. Vaststellen van de agenda Jan geeft aan dat er geen agendapunten zijn ingediend per , en vraagt of iemand nu graag een agendapunt wil indienen. Bij dezen is de agenda vastgesteld. 4. Post Loes deelt mede dat er sinds het PKvV-overleg op vrijdag 5 april 2012 is binnengekomen: - Machtiging BOM weekend: PKvV Leiden, PKvV Fact, AKvV en RkvV. Jan informeert of er door een PKvV stukken zijn toegestuurd die niet zijn benoemd. Dit is niet het geval. Er wordt doorgegaan naar punt Notulen van de vorige vergadering Jan vraagt of er nog vragen- en/of opmerkingen over de notulen van de vorige vergadering zijn. 6. Kennismaking Jan zal kort vertellen over het PKvV overleg. Dit vindt 1 keer in de 2 maanden op kantoor van de LKvV plaats. Relevante zaken die landelijk spelen en plaatselijk doorgezet dienen te worden zullen hier besproken worden zoals het Collegeldvrij besturen. Ervaringen en plannen kunnen gedeeld worden in het overleg. In het rondje steden komt naar voren wat er in alle steden speelt en wat de LKvV en de andere steden daar van kunnen leren. Jan boers: Jan is h.t. praeses van de LKvV, hij komt uit Rotterdam waar hij eerder RKvV bestuur heeft gedaan. Hij is lid bij NSR en nu weer begonnen met studeren. Jan van t Westende: Jan is lid bij L.A.N.X. in Amsterdam. Hij is f.t. praeses van de LKvV. Hij studeert commerciële economie, is 22 jaar oud en heeft er zin in. Nina Hover: Nina is lid bij a.s.v. SSRE en f.t. assessor van de LKvV. Nina zal niet elk PKvV-overleg erbij zitten, maar dit keer voor de Word-Lid! actie en Overige Politiek. Emiel van Druten (VerenigingsRaad Delft): Emiel is commissaris extern. Het bestuur van de VerenigingsRaad Delft wisselt in februari Ingrid Brouwer (PKvV Fact): Ingrid is ab Actis en lid bij Alpha, deze Vereniging is niet aangesloten bij de LKvV. Arjen Sietzema (PKvV Fact): Arjen is Praeses van de PKvV Fact sinds februari Hij is lid bij DSCC/DJCR Audentis et Virtutis.

3 Bas Horn (a.s.v. SSRE): Bas is er dit keer bij als ondersteuning van Compositum Communis Opinio. Lynn Brugmans (Compositum Communis Opinio): Lynn is lid bij a.s.v. SSRE en wordt dinsdag 9 oktober voorzitter van Compositum Communis Opinio. Felix Quartero (PKvV Leiden): Felix bekleedt de functie Assessor Politiek binnen de PKvV Leiden. Celine van Es (PKvV Leiden): Celine is naast haar werkt binnen de PKvV Leiden ook lid bij A.L.S.V. Quintus. Floor Dieleman (Contractus Wageningen): Floor is lid bij WSV Ceres. In Wageningen zit van elk verenigingsbestuur iemand in de PKvV. Tessel Peereboom: Tessel is Assessor I binnen de Amsterdamse Kamer van Verenigingen. Floor de Nooij (AKvV): Floor is Praeses van de Amsterdamse Kamer van Verenigingen. Pieter Haage (RKvV): Pieter is praeses, studeert economie en is lid bij het RSC. Sophie IJsseldijk is Vice Praeses van de RKvV en is lid bij R.S.V. Sanctus Laurentius. Loes Rosendaal is h.t. ab Actis bij de LKvV. 7. Update collegegeldvrij besturen Jan Boers vraagt of iedereen weet hoe Collegegeldvrij besturen (cgvb) in elkaar steekt. Lynn zegt dat ze het niet precies weet hoe het in elkaar steekt. Jan Boers zegt dat het voorheen zo was dat wanneer je fulltime bestuur doet en aanspraak wilt maken op een bestuursbeurs, je ingeschreven moet blijven staan bij de onderwijsinstelling. Hij geeft aan dat dit een rare gedachtengang is, wanneer je wel collegegeld betaalt maar geen vakken volgt. Je betaalt als het ware voor iets dat je niet krijgt. VVD en D66 hebben vervolgens een wetsvoorstel ingediend en hier staat in dat bestuurders geen collegegeld hoeven te betalen, maar wel verbonden blijven aan de Universiteit. Nu is het landelijk mogelijk gemaakt door de Tweede Kamer, maar onderwijsinstellingen hebben wel nog altijd zelf de vrijheid om het Collegegeldvrij besturen toe te passen. In enkele steden is het al opgepakt, andere steden nog niet. We zullen nu bespreken hoe het per stad loopt. Delft: Collegegeldvrij besturen is doorgevoerd en de eerste bestuurders maken er al gebruik van. Bij de meeste kleine verenigingen maken 1 of 2 bestuurders er gebruik van. Bij het DSC maken er 13 mensen gebruik van. In totaal maken 17 bestuurders er gebruik van. Emiel van Druten heeft met ORAS, de StudentenRaad et cetera gesproken. Hij geeft aan dat veel studenten er gebruik van maken vanwege de langstudeerboete, maar dat mensen zich alsnog willen inschrijven nu de boete afgeschaft gaat worden. Er wordt nu samen met de VerenigingsRaad gekeken of dit nog mogelijk is en anders wordt gekeken of het per februari gaat lukken. Enschede: De Universiteit heeft nog steeds geen keuze gemaakt over de doorvoering. Ze zijn bezig met een nieuw model met afstudeermaanden en willen straks alles in één keer doorvoeren. Jan Boers vraagt of PKvV Fact regelmatig met de universiteit om tafel zit.

4 Ingrid Brouwer zegt dat ze dat veelal aan StudentUnion overlaten. StudentUnion is er positief over maar voert weinig actie uit. Jan Boers zegt dat ze druk moeten proberen uit te oefenen wat betreft Collegegeldvrij besturen. Arjen Sietzema geeft aan dat StudentUnion het uitvoeringsorgaan is van het College van Bestuur van de UT. Alles wat PKvV Fact wil bespreken met het College van Bestuur gaat via hen. Eindhoven: Bas Horn zegt dat de Technische Universiteit Eindhoven de studentbestuurders verplicht om 12 ECTS te halen naast hun bestuursjaar als ze een bestuursbeurs willen ontvangen. Hiervoor dienen zij ingeschreven te blijven staan. Hans van Duijn van het College van Bestuur staat ook niet erg positief tegenover studentenverenigingen. Leiden: De Universiteit heeft het wel opgepakt, maar het blijkt dat ze verenigingsbestuurders een week de tijd hebben gegeven om aan te geven of ze wel of niet mee willen doen. Dit was dus een erg korte termijn. Momenteel zijn er ook een aantal problemen. Van een aantal mensen dat aan heeft gegeven mee te willen doen aan Collegegeldvrij besturen is toch collegegeld afgeschreven. De PKvV zit met de handen in het haar. Ook de reguliere beurzen worden plots niet meer verstrekt. Enkele beurzen zijn echter wel verstrekt, maar hiervan is onduidelijk of ze uit het profileringsfonds komen of uit het potje van Collegegeldvrij besturen. Jan Boers vraagt of dit niet hetzelfde potje is, maar hier is onduidelijkheid over. PKvV Leiden geeft aan dat er in augustus over vergaderd is, maar dat ze denken dat ze hebben gewacht met besluiten. Verder hebben ze nu een brief opgesteld naar het College van Bestuur over de bestuursbeurzen die nog niet betaald waren. Deze was net op de post gedaan toen ze hoorden dat enkele beurzen toch verstrekt waren. Toen hebben ze de brief uit de brievenbus gevist. Ze zijn er nu nog verder mee bezig. Wageningen: De universiteit staat er positief tegenover. Er is echter nog geen actie ondernomen en de bestuurders kunnen nog geen gebruik maken van Collegegeldvrij besturen. Jan Boers vraagt of het voor komend jaar wel mogelijk is. Floor Dieleman geeft aan ermee bezig te zijn. Amsterdam: Floor de Nooij heeft hier nog niets van gehoord, maar gaat er direct mee aan de slag. Hogeschool van Amsterdam (HvA) doet nog niks aan bestuursbeurzen. Jan van t Westende zegt dat De Vrije Universiteit (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) wel aan ondersteunen, maar als het aankomt op Collegegeldvrij besturen wijzen ze naar elkaar. Jan Boers vraagt aan Floor de Nooij of ze al contact heeft gehad met de ASVA en dit is nog niet het geval. Rotterdam: Collegegeldvrij besturen is goedgekeurd. De universiteitsraad heeft hiermee ingestemd. Slechts een enkeling heeft Collegegeldvrij besturen aangevraagd. Jan Boers vraagt of er nog vragen zijn. Emiel van Druten (VeRa Delft) vraagt hoe groot de behoefte nog is. Jan Boers geeft aan dat voor iemand die nominaal loopt en net zijn bachelor heeft afgerond het wel handig is. Je hoeft dan geen collegegeld te betalen. Jan zegt wel dat nu de langstudeerboete is weggevallen het voordeel relatief minder is geworden. Emiel van Druten (VeRa Delft) zegt dat je juist in je bestuursjaar veel geld nodig hebt en dat het dus handig is om studiefinanciering en een beurs te ontvangen. Het is even afwachten hoe het volgend collegejaar zal lopen.

5 8. Aanpak Drank- en Horeca wetgeving. Nina Hover zegt dat vanaf 1 januari 2013 de nieuwe Drank- en Horeca Wet in werking treedt. Onder deze wet moeten gemeenten een eigen Algemene Plaatselijke Verordening (APV) opstellen waarin afspraken worden gemaakt over o.a. paracommercie, sluitingstijden en toezicht. Er liggen 3 verordeningen, STAP, BEM, VNG. VNG is volgens Nina meest gunstige. Het is van groot belang dat de PKvV s in gesprek gaan met de gemeenten om hierover afspraken te maken. Hoewel de gemeenten tot januari 2014 de tijd hebben om hun eigen regels vast te stellen, duurt het schrijven hiervan behoorlijk lang en dus kan men het beste zo snel mogelijk contact opnemen met de eigen gemeente. Nina zegt dat in het model van VNG een uitzondering gemaakt is voor studentenverenigingen. Belangrijk is dat dit model wordt doorgevoerd. Janna Groot heeft dit model gestuurd. Nina vraagt zich af of de PKvV's er mee bezig zijn. Emiel van Druten (VeRA Delft) zegt dat ze hier al contact over hebben gehad met STIP. Ze zouden hiervan een update krijgen. Dit is echter nog niet gebeurd. Ze hebben het er in de vergaderingen over en willen vanuit verenigingen gezamenlijk een stem laten horen richting de gemeente. Jan Boers zegt dat STIP in de gemeenteraad zit maar dat dit om ambtenaren gaat. Hij geeft als tip hier ook mee om tafel te gaan zitten. Ingrid Brouwer (PKvV Fact) zegt dat ze er nog niet mee bezig zijn. Ze hebben in Enschede weinig contact met de gemeente en hebben het nog niet actief besproken. Arjen Sietzema (PKvV Fact) geeft aan dat de gemeente hier heel soepel mee kan zijn. Jan Boers vraagt welke bestuurders contactpersonen zijn voor de horecavergunning. Zij weten hier wellicht meer over en kunnen gelijk een afspraak maken. Lynn Brugmans (Compositum Communis Opinio ) zegt dat ze er mee bezig zijn. Door de overdracht is het even onduidelijk wie hierover met de gemeente heeft gesproken. Compositum Communis Opinio zal hier opnieuw mee beginnen. Felix Quartero (PKvV Leiden) zegt dat ze een lijntje hebben naar een wethouder die gaat over studentenzaken. Hiermee hebben ze gesproken over het aspect alcohol leeftijdverhoging. Ze gaan in Leiden wellicht met een piepsysteem werken. Dit houdt in dat het genoteerd wordt en actie wordt ondernomen als mensen klagen. Als er niet geklaagd wordt, horen ze niets. Voor de wetgeving is het nog niet helemaal duidelijk waar daar over gaat. Jan Boers zegt dat je het via de wethouder moet spelen. Felix Quartero (PKvV Leiden) vraagt of de gemeenten een advies hebben liggen. Nina zegt dat er dus drie model geschreven verordeningen liggen bij de gemeenten die zij (gedeeltelijk) kunnen overnemen. Die van de VNG is het meest gunstig. Jan Boers geeft aan dat de lokale horeca zelf natuurlijk ook lobbyt. Zij zijn niet per se voor verenigingen. Al het bier dat op een vereniging wordt geconsumeerd, wordt niet in hun kroeg gedronken. Het is belangrijk om hier tegengeluid aan te geven. Felix Quartero (PKvV Leiden) zegt dat de gemeente in november met de beleidsnota komt en dat het belangrijk is daarvoor al contact te hebben gehad. Floor Dieleman (Contractus Wageningen) geeft aan dat ze hier nog niet mee bezig zijn.

6 Floor de Nooij (AKvV): in Amsterdam zijn ze er nog mee bezig. Ze hebben alle documenten gelezen en een mail opgesteld waarin ze zichzelf voorstellen en aangeven dat ze graag bij het overleg willen zijn. Pieter Haage (R.K.v.V.) zegt dat ze er nog niet mee bezig zijn maar aankomende maandag mee beginnen. S.S.R.-Rotterdam heeft hun zorgen getoond over de nieuwe vergunningen. Ze gaan nu zo snel mogelijk met ambtenaren van de verschillende deelgemeenten in Rotterdam om tafel. Jan Boers zegt dat ze in Rotterdam inderdaad de deelgemeenten hebben maar dat er vast ook een algemeen contactpersoon is. Daarnaast verwachten wij dat spoedig na de formatie het wetsvoorstel voor verhoging van de alcoholleeftijd naar 18 jaar zal worden ingevoerd. Het is op dit moment nog niet mogelijk om te zeggen wanneer deze in werking zal treden. Denk aan barpersoneel die ook geen drank mag geven waarvan ze weten dat het wordt doorgegeven. Voor dit wetsvoorstel zijn de PvdA, het CDA, de ChristenUnie, de SGP en de SP. Alleen D66, VVD en de PVV zijn tegen. Initiatiefwet. Er wordt aangegeven dat er gekeken moet worden naar wat er in een stad kan gebeuren wanneer deze wet wordt doorgevoerd. Hoeveel eerstejaars leden zijn jonger dan 18 jaar? Waar liggen knelpunten? Wat verwachten jullie? Geven de verenigingen in jullie stad scholierenfeesten? Als hieruit inkomsten worden gegenereerd, zal dit funest zijn voor de vereniging. Jan Boers stelt voor dat iedereen een overzicht maakt van deze cijfers in zijn/haar stad. Hoe zit het met introperiode, zijn er scholierenfeesten, etc. Tijdens het volgens PKvV-overleg zal dit dan besproken worden. Emiel van Druten (VeRa Delft) vraagt of je verantwoordelijk gesteld kan worden als de sociëteit een zaal verhuurt en hier minderjarigen aanwezig zijn die alcohol drinken. Jan Boers zegt dat dit waarschijnlijk wel zo is. Je blijft hierdoor toch verantwoordelijk als pandeigenaar. Ook geeft Jan aan dat het bij open feesten en scholierenfeesten moeilijk kan worden. Floor de Nooij (AKvV) voorziet een probleem bij de HBO-studenten. Ze geeft aan dat ze graag de HvA meer willen betrekken bij de verenigingen maar dat ze vaak negatief zijn en als de leeftijdverhoging erdoor komt het helemaal lastig wordt. Nina zegt dat als het om een grote groep eerstejaars gaat die niet oud genoeg zijn, je wellicht een middenweg kunt zoeken. Veel HBO-studenten worden in hun eerste jaar namelijk wel 18 jaar. Floor de Nooij (AKvV) geeft aan dat bij het A.S.C./A.V.S.V. een groot percentage HBO-studenten zijn die lid worden. Jan Boers vermeldt dat het niet alleen om het alcohol drinken gaat, maar dat een hele balans verstoord kan worden. 9. Word Lid! -actie In dit punt zal iedere stad een update kunnen geven over hoe de Word Lid -actie het afgelopen jaar is uitgevoerd. De Word lid -actie krijgt een nieuwe impuls. De LKvV wilt zich namelijk meer richten op het voortraject bij de keuze voor een stad of opleiding, in het bijzonder op de open dagen van de onderwijsinstellingen. Het plan is om hiervoor een algemene brochure/magazine over studentenverenigingen uit te geven. Deze is gericht op wat voor toegevoegde waarde een studentenvereniging biedt aan je studententijd. Zo wordt niet de keuze per vereniging opgelegd,

7 maar meer het lid worden op zich. Afgelopen jaar waren de PKvV s enthousiast om deze brochure te verspreiden, hoe denken de PKvV s er nu over? Emiel van Druten (VeRa Delft) vraagt aan Nina hoe het eerst was. Nina antwoordt dat verschillende steden tijdens de introductieweek van de onderwijsinstellingen meededen aan de Word-Lid actie door bijvoorbeeld een aantal dagen met alle verenigingen in hetzelfde shirt te lopen. Jan Boers geeft aan dat de oplage brochures is. De PKvV s kunnen deze verspreiden zodat op deze manier een landelijk herkenningspunt behouden wordt. Arjen Sietzema (PKvV Fact) zegt zich aan te sluiten bij de mening van de PKvV s afgelopen jaar. De PKvV s hebben vaak een voorlichtingsstandje op open dagen. Het idee is om het laagdrempelig te houden door bijvoorbeeld eerst een koffie aan te bieden om ze makkelijker binnen te halen. Hij is positief over de brochure. Verder is elke stad vóór deze verandering in de Word Lid -actie. Lynn Brugmans (Compositum Communis Opinio) zegt dat ze een idee hebben in Eindhoven om na de open dag de ouders uit te nodigen voor een borrel bij de verenigingen. Ze vraagt zich af wat ze nou precies aan de ouders kunnen vertellen. Arjen Sietzema (PKvV Fact) vertelt dat ze dit in Enschede ook doen en dat ze dan twee presentaties hanteren. Eén voor de kinderen, één voor de ouders. Hier hebben ze positieve reacties op. Jan Boers zegt dat je een oud lid aan het woord kunt laten. Dit kan veel vertrouwen wekken bij ouders. Ook zegt hij geen bier te schenken, maar fris en koffie. Hierdoor worden de vooroordelen ontkracht. Jan Boers vraagt of er nog vragen zijn. Floor de Nooij (AKvV) vertelt dat zij in Amsterdam al een eigen verenigingsmagazine hebben en dat het misschien raar is om twee magazines uit te delen. Nina zegt dat als ze een goed systeem hebben dat dat prima is. Het is niet verplicht. Arjen Sietzema (PKvV Fact) oppert het idee om de flyer op elke stad toe te spitsen. Jan Boers zegt dat er informatie van elke stad in de brochure komt. Bas Horn (Compositum Communis Opinio ) vraagt of het magazine ook naar middelbare scholen gestuurd kan worden. Nina geeft aan dat er een goede samenwerking is tussen de LKvV en Qompas en dat zij wellicht het magazine willen verspreiden. Ze geven een pakket voor middelbare scholen uit waarin ook studentenverenigingen vermeld staan. Jan Boers geeft hierbij aan dat je afhankelijk bent van een decaan van een middelbare school. Als PKvV kun je wel eventueel de scholen bij je in de buurt afgaan. 10. Rondje steden dit punt wordt tijdens de Plenaire Vergadering behandeld. 11. W.v.t.t.k. Er zijn geen w.v.t.t.k. s ingediend. 12. Rondvraag

8 - Lynn Brugmans (Compositum Communis Opinio ) zegt dat ze in Eindhoven met de begroting bezig zijn. Ze vraagt zich af hoe andere PKvV s aan hun inkomsten komen. Pieter Haage (R.K.v.V.) zegt dat ze in Rotterdam een horecaconcern hebben. Ze krijgen geld daarvan en daar kunnen ze verenigingsfeesten van organiseren. Daarnaast krijgen ze ook subsidie van de Universiteit. Felix Quartero (PKvV Leiden) zegt dat ze in Leiden een symposium organiseren en dat inkomsten levert. In de El CID-week verkopen ze passe-partouts aan niet-leden. Hier vragen ze 10,- voor en dan mogen diegene die geen El CID-week lopen bij de sociëteit naar binnen. Arjen Sietzema (PKvV Fact) zegt dat ze van de gemeente Enschede sponsoring krijgen voor een Kamerzoekdag. Op die manier wordt de gemeente Enschede op de kaart gezet. Aangezien de kosten voor die dag laag zijn, houden ze vaak geld over. Daarbij krijgen ze nog subsidie van de Universiteit om feesten te geven. - Celine van Es (PKvV Leiden) zegt dat ze in Leiden voorheen een stadswandeling organiseerden voor middelbare scholieren. Hierbij gingen ze langs de universiteit en een aantal studentenhuizen en verenigingen. Helaas trok dit niet het juiste publiek en hebben ze het afgeblazen. Ze geeft ook dat zij opzoek zijn naar een alternatief om scholieren te binden. Felix Quartero (PKvV Leiden) zegt dat dit wellicht ook belangrijk is in kader van de verhoging van de alcoholleeftijd. Ze zijn op zoek naar iets wat niet alcohol gerelateerd is maar wat scholieren wel binnenhaalt. Ingrid Brouwer (PKvV Fact) zegt dat zij een Kamerzoekdag hebben waarbij de scholieren langs huizen gaan. Hier nodigen zij alleen 5 e en 6 e klassers voor uit en ze doen dit net na de examens. Emiel van Druten (VeRa Delft) zegt dat een vereniging in Delft ook zoiets organiseert. Via de Universiteit hebben ze geregeld dat de scholieren bij hun inschrijving een brief meegezonden krijgen om zich hiervoor in te schrijven. Sophie IJsseldijk (R.K.v.V.) zegt dat ze in Rotterdam een Rondje Rotterdam hebben. Na de open dag van de Universiteit vindt dit plaats. Dit werkt niet heel goed. Jan Boers zegt dat het wellicht in Leiden wel aanslaat en dat het leuk is om sprekers op een vereniging te laten spreken en een lunch te verzorgen. Jan van t Westende geeft aan dat je je promotie kunt veranderen als je merkt dat je de verkeerde mensen aantrekt. - Floor Dieleman (Contractus Wageningen) zegt dat in Wageningen de HBO-instellingen geen beurs verschaffen aan leden die op het HBO zitten. Ze hebben wel een bestuursfonds maar dit is één bestuursfonds per jaar per vereniging. Ze krijgen tevens ook geen beurs voor sociëteitsbestuur functies. Jan Boers zegt dat het een idee is om het College van Bestuur uit te nodigen op een sociëteit. Op die manier kun je laten zien dat Hbo ers ook lid worden. Geef dan aan dat de beursmaanden steeds krapper worden en dat in andere steden HBO-instelling óók bestuursbeurzen geven, dus dat het wellicht ook een idee is voor in Wageningen. Ingrid Brouwer (PKvV Fact) zegt dat je in Enschede als Hbo er wel studiepunten kunt krijgen voor commissies binnen de verenigingen. Pieter Haage (R.K.v.V.) zegt dat dit in Rotterdam ook ka, maar dat er wel nog wat haken en ogen aan zitten. Emiel van Druten (VeRa Delft) geeft aan dat zij met het College van Bestuur een meeting hebben gehad om de veranderingen te bespreken. Hierin is het idee van een minor in je bestuursjaar te

9 doen geopperd. Hier was weinig behoefte voor. Hij zegt dat je moet opletten met dit soort dingen toe te laten. In dat geval heeft de Universiteit namelijk ook iets te zeggen over je beleid. Verenigingen willen liever niet dat dat samengebracht wordt. In Delft is dit minder relevant vanwege het soort studies maar dit is voor andere steden wellicht wel effectief. Pieter Haage (R.K.v.V.) geeft aan dat je dit per faculteit zou kunnen bekijken. Bas Horn (Compositum Communis Opinio ) zegt dat er in Eindhoven alleen studiepunten bij Bouwkunde wordt toegekend voor studies en niet bij andere studies. Jan van t Westende geeft aan dat hij zelf bezig is met een plan van aanpak voor de HvA te schrijven om zijn bestuursjaar als stage te gebruiken. Hij geeft aan dat er vaak nog geen reglementen voor bestaan, maar dat ze wel open staan voor het idee. Floor de Nooij (AKvV) zegt dat zij voor een commissie die ze gedaan heeft studiepunten heeft gekregen. Ze heeft dit wel op eigen initiatief geregeld. Hier was ook nog geen reglement voor. Bas Horn (Compositum Communis Opinio ) zegt dat het een idee is om de contactgegevens van de universiteit die hierover gaan aan de commissies te verstrekken. - Emiel van Druten (VeRa Delft) zegt dat de studentenraden in Delft een brief hebben geschreven over het sociaal leenstelsel. Hierin vermelden zij dat het nadelig is voor TU-studenten als de studiefinanciering wegvalt. Dit omdat voor andere studenten 4 jaar studiefinanciering wegvalt en voor hen 5 jaar. Hij geeft als tip mee aan de PKvV s in Enschede en Eindhoven om hier ook iets mee te doen. Ingrid Boruwer (PKvV Fact) zegt dat er al bedrijven hebben geïnitieerd om het laatste jaar van de studenten te gaan sponsoren. Emiel van Druten (VeRa Delft)zegt dat hij daar nog weinig over heeft gehoord. 13. Sluiting Jan nodigt bij dezen iedereen uit voor de aansluitende Plenaire Vergadering en constitutieborrel. De vergadering wordt om uur gesloten.

10 Actiepuntenlijst PKvV s: - Maakt een overzicht van aantal leden dat nog geen 18 jaar is. Tevens inventariseert iedereen naar de consequenties voor de verenigingen als gevolg van de verhoging van de alcoholleeftijd.

Notulen PKvV-overleg vrijdag 30 november 2012

Notulen PKvV-overleg vrijdag 30 november 2012 Notulen PKvV-overleg vrijdag 30 november 2012 Aanwezig: Jan van t Westende (LKvV), Vera Van den Hof (LKvV), Rick van Dorp (LKvV), Laurentine van den Hoven (LKvV), Nina Hover (LKvV), Tessel Peereboom (AKvV),

Nadere informatie

Notulen PKvV-overleg vrijdag 21 juni 2013

Notulen PKvV-overleg vrijdag 21 juni 2013 Notulen PKvV-overleg vrijdag 21 juni 2013 Aanwezig: Jan van t Westende (LKvV), Vera Van den Hof (LKvV), Rick van Dorp (LKvV), Laurentine van den Hoven (LKvV), Nina Hover (LKvV), Floor de Nooij (AKvV),

Nadere informatie

Irene Eijkelenboom Vice Praeses der Landelijke Kamer van Verenigingen 2013-2014

Irene Eijkelenboom Vice Praeses der Landelijke Kamer van Verenigingen 2013-2014 Beste PKvV s, Sinds 2012 is het volgens de wet mogelijk voor onderwijsinstellingen om Collegegeldvrij Besturen aan te bieden aan studenten die een fulltime bestuursfunctie vervullen. De Landelijke Kamer

Nadere informatie

Notulen PKvV-overleg vrijdag 5 september 2014

Notulen PKvV-overleg vrijdag 5 september 2014 Notulen PKvV-overleg vrijdag 5 september 2014 Aanwezig: Joost van der Biezen (LKvV), Jord ten Bulte (LKvV), Eline van Hoek (LKvV), Floris-Jan ter Bruggen (LKvV), Alanya den Boer (LKvV), Bas Evers (LKvV),

Nadere informatie

Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 15 juni 2012

Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 15 juni 2012 Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 15 juni 2012 Aanwezig: Jan Boers (LKvV), Loes Rosendaal (LKvV), Karlijn Horsten (LKvV), Janna Groot (LKvV), Antoon Kanis (LKvV), Jan van t Westende (Kandidaatsbestuur

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG.. Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Rijnstraat 50 Den Haag Postbus

Nadere informatie

Notulen PKvV-overleg vrijdag 8 november 2013

Notulen PKvV-overleg vrijdag 8 november 2013 Notulen PKvV-overleg vrijdag 8 november 2013 Aanwezig: Anne Kamp (LKvV), Joost van der Biezen (LKvV), Jord ten Bulte (LKvV), Irene Eijkelenboom (LKvV), Eline van Hoek (LKvV), Birk Jonker (AKvV), Daphne

Nadere informatie

Rapport Plaatselijke Kamers van Verenigingen 2004. Onderzoekscommissie 2003-2004 Landelijke Kamer van Verenigingen

Rapport Plaatselijke Kamers van Verenigingen 2004. Onderzoekscommissie 2003-2004 Landelijke Kamer van Verenigingen Rapport Plaatselijke Kamers van Verenigingen 2004 Onderzoekscommissie 2003-2004 Landelijke Kamer van Verenigingen Voorwoord De Landelijke Kamer van Verenigingen, LKvV, organiseert vijf keer per jaar een

Nadere informatie

Notulen PKvV-overleg vrijdag 13 juni 2014

Notulen PKvV-overleg vrijdag 13 juni 2014 Notulen PKvV-overleg vrijdag 13 juni 2014 Aanwezig: Anne Kamp (LKvV), Joost van der Biezen (LKvV), Jord ten Bulte (LKvV), Irene Eijkelenboom (LKvV), Eline van Hoek (LKvV), Annelies Goldhoorn (AKvV), Karen

Nadere informatie

Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 14 juni 2013

Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 14 juni 2013 Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 14 juni 2013 Aanwezig: Jan van t Westende (LKvV), Vera Van den Hof (LKvV), Rick van Dorp (LKvV), Laurentine van den Hoven (LKvV), Nina Hover (LKvV), Anne Kamp (Kandidaatsbestuur

Nadere informatie

Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 5 oktober 2012

Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 5 oktober 2012 Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 5 oktober 2012 Aanwezig: Jan Boers (LKvV), Loes Rosendaal (LKvV), Karlijn Horsten (LKvV), Janna Groot (LKvV), Antoon Kanis (LKvV), Jan van t Westende (f.t. Bestuur

Nadere informatie

Vergaderen. Auteur: Mark van der Lee. Plaats: Delft. Datum: 17 januari 2014. Organisatie: Haagsche Hogeschool Delft

Vergaderen. Auteur: Mark van der Lee. Plaats: Delft. Datum: 17 januari 2014. Organisatie: Haagsche Hogeschool Delft Vergaderen Auteur: Mark van der Lee Plaats: Delft Datum: 17 januari 2014 Organisatie: Haagsche Hogeschool Delft Binnen projecten is het erg belangrijk dat er communicatie is. Dit kan op verschillende manieren

Nadere informatie

Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 7 september 2012

Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 7 september 2012 Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 7 september 2012 Aanwezig: Jan Boers (LKvV), Loes Rosendaal (LKvV), Karlijn Horsten (LKvV), Janna Groot (LKvV), Antoon Kanis (LKvV), Jan van t Westende (Kandidaatsbestuur

Nadere informatie

Vereniging en Stad: de verhoudingen tussen studentenverenigingen en Hoger Onderwijsinstellingen in Nederland

Vereniging en Stad: de verhoudingen tussen studentenverenigingen en Hoger Onderwijsinstellingen in Nederland Vereniging en Stad: de verhoudingen tussen studentenverenigingen en Hoger Onderwijsinstellingen in Nederland 2 e herziene versie Onderzoekscommissie 2003-2004 Landelijke Kamer van Verenigingen Vereniging

Nadere informatie

Aan: Leden FR-TNW Van: Secretaris FR-TNW Uw kenmerk:

Aan: Leden FR-TNW Van: Secretaris FR-TNW Uw kenmerk: Aan: Leden FR-TNW Van: Secretaris FR-TNW Uw kenmerk: Ons kenmerk: TNW/FR/KvdS/201705-11 Telefoon: 06 12729830 Fax: - e-mail: k.m.vandersluijs@student.utwente.nl Datum 11 mei 2017 Betreft Notulen vergadering

Nadere informatie

Informatiebrochure. Bestuursjaar 2015-2016. Landelijke Kamer van Verenigingen

Informatiebrochure. Bestuursjaar 2015-2016. Landelijke Kamer van Verenigingen Informatiebrochure Bestuursjaar 2015-2016 Landelijke Kamer van Verenigingen Beste geïnteresseerde, Leuk dat je geïnteresseerd bent in een bestuursjaar bij de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV). Voor

Nadere informatie

Facultaire Studentenraad studentenraad.nl/fnwi ~

Facultaire Studentenraad studentenraad.nl/fnwi ~ Vergadering PV 15 maart 2016 Tijd 18.00 Voorzitter Micha de Groot Aanwezig Micha de Groot, Catharina de Weerd, Sybrig Smit, Tycho van der Ouderaa, Johnny Vogel, Reimer van den Hoek, Ya gel Schoonderbeek,

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2015

Nieuwsbrief december 2015 Hallo allemaal, Via deze nieuwsbrief willen we jullie dit keer iets uitgebreider informeren over wat CSN precies doet. In de agenda vinden jullie wat er de komende tijd gaat komen. Daarnaast zullen we

Nadere informatie

Studeren in Nederland

Studeren in Nederland Studeren in Nederland Annekee de Jager Kaj Temme Nederlandse Ambassade Brussel Leuven, 27 oktober 2015 Inhoud 1. Nederland 2. Waarom studeren in Nederland? 3. Onderwijs in Nederland 4. Nederlandse studentensteden

Nadere informatie

Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 1 februari 2013

Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 1 februari 2013 Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 1 februari 2013 Aanwezig: Jan van t Westende (LKvV), Vera Van den Hof (LKvV), Rick van Dorp (LKvV), Laurentine van den Hoven (LKvV), Nina Hover (LKvV), Stijn Allema

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Fractie Front Verhogen bedrag bestuursbeurzen

Initiatiefvoorstel Fractie Front Verhogen bedrag bestuursbeurzen Fractie Front Warandelaan 2 5037 AB Tilburg E: info@fractiefront.nl T: 013 466 8780 I: www.fractiefront.nl To: University Council From: Fractie Front Date: 11 th of December 2015 Reference: Higher the

Nadere informatie

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen 2014-I

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen 2014-I Opgave 1 Besluitvorming rondom studiefinanciering Bij deze opgave horen de teksten 1 en 2 en figuur 1 uit het bronnenboekje. Inleiding Tijdens de regeringstermijn van kabinet-rutte 1 (oktober 2010 tot

Nadere informatie

2. Vaststellen notulen OV Conceptnotulen 28/09/2015 en de PV notulen van 07/10/2015 en 15/10/2015 worden vastgesteld zonder wijzigingen.

2. Vaststellen notulen OV Conceptnotulen 28/09/2015 en de PV notulen van 07/10/2015 en 15/10/2015 worden vastgesteld zonder wijzigingen. Oudemanhuispoort 4-6 1012 CN Amsterdam (020) 525 3446 fdr@studentenraad.nl studentenraad.nl/fdr Datum Tijd Contactpersoon E-mail 1 2 3 4 5 6 Maandag, 26 oktober 2015 20:00 uur aanvang Locatie OMHP A2.01

Nadere informatie

Het geluid van de actieve student. Petitie betreffende knelpunten binnen het studievoorschot vanuit het Nederlandse verenigingsleven

Het geluid van de actieve student. Petitie betreffende knelpunten binnen het studievoorschot vanuit het Nederlandse verenigingsleven Petitie betreffende knelpunten binnen het studievoorschot vanuit het Nederlandse verenigingsleven Aangeboden door de Landelijke Kamer van Verenigingen 4 november 2014 Deze petitie is tot stand gekomen

Nadere informatie

FONDS. Voorlichting Toetsingsprocedure en bestuursbeurzen Wieteke Kremer & Margreet Tielemans (Student Life, Student Affairs)

FONDS. Voorlichting Toetsingsprocedure en bestuursbeurzen Wieteke Kremer & Margreet Tielemans (Student Life, Student Affairs) FONDS Voorlichting Toetsingsprocedure en bestuursbeurzen Wieteke Kremer & Margreet Tielemans (Student Life, Student Affairs) Opzet presentatie Toelichting Toetsing Toelichting bestuursbeurzen voor individuele

Nadere informatie

1. Opening en vaststellen agenda Herman opent de vergadering, de agenda wordt vastgesteld.

1. Opening en vaststellen agenda Herman opent de vergadering, de agenda wordt vastgesteld. Aan: Leden FR-TNW Van: Secretaris FR-TNW Uw kenmerk: Ons kenmerk: TNW/FR/KvdS/201707-06 Telefoon: 06 12729830 Fax: - e-mail: k.m.vandersluijs@student.utwente.nl Datum 6 juli 2017 Betreft Notulen vergadering

Nadere informatie

verstuurd via de mail en zoals gebruikt in deze notulen. Josianne: Er zijn badges besteld voor de leden met daarop de naam van het lid en de

verstuurd via de mail en zoals gebruikt in deze notulen. Josianne: Er zijn badges besteld voor de leden met daarop de naam van het lid en de Notulen algemene ledenvergadering VCMS Nijmegen Genodigd Alle leden der VCMS Nijmegen Datum 07-10-2015 Locatie studiecentrum Radboudumc (precieze lokaal volgt) Aanvang 19:30 Aanwezigen: Josianne luijten,

Nadere informatie

Notulen PKvV-overleg vrijdag 24 januari 2014

Notulen PKvV-overleg vrijdag 24 januari 2014 Notulen PKvV-overleg vrijdag 24 januari 2014 Aanwezig: Anne Kamp (LKvV), Joost van der Biezen (LKvV), Jord ten Bulte (LKvV), Irene Eijkelenboom (LKvV), Eline van Hoek (LKvV), Annelies Goldhoorn (AKvV),

Nadere informatie

FONDS. Voorlichting Toetsingsprocedure en bestuursbeurzen

FONDS. Voorlichting Toetsingsprocedure en bestuursbeurzen FONDS Voorlichting Toetsingsprocedure en bestuursbeurzen Opzet presentatie Toelichting Toetsing Toelichting bestuursbeurzen voor individuele studenten Vragen? Toetsing en bestuursbeurzen Gaan hand in hand

Nadere informatie

Notulen. Plaats: Carré 3054 Aanvang: 12:45 uur. 1. Opening a) Opening De vergadering wordt geopend om

Notulen. Plaats: Carré 3054 Aanvang: 12:45 uur. 1. Opening a) Opening De vergadering wordt geopend om Aan: Leden FR TNW Van: Thomas van der Meer Uw kenmerk: Ons kenmerk: TNW/FR/TM20180903 Telefoon: - Fax: E-mail: - t.vandermeer@student.utwente.nl Datum: 03-09-2018 Betreft Agenda vergadering FR-TNW 06-09-18

Nadere informatie

Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2016

Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2016 Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2016 Stichting Nacht van de Fooi Kromme Nieuwegracht 58, 3512 HL Utrecht contact@nachtvandefooi.nl www.nachtvandefooi.nl Beste geïnteresseerde, Dat

Nadere informatie

1. Opening en vaststellen agenda vaststellen Er wordt een voorstelrondje gedaan. Olivier Paalvast biedt aan secretaris te willen zijn.

1. Opening en vaststellen agenda vaststellen Er wordt een voorstelrondje gedaan. Olivier Paalvast biedt aan secretaris te willen zijn. Aan: Leden FR-TNW Van: Secretaris FR-TNW Uw kenmerk: Ons kenmerk: TNW/FR/OP /201709-21 Telefoon: Fax: - e-mail: Datum 21 september 2017 Betreft Notulen vergadering FR-TNW 21 september 2017 Aanwezig: Herman

Nadere informatie

Agenda. 1. Opening en vaststellen agenda Hannah opent de agenda om 17: Vaststellen notulen

Agenda. 1. Opening en vaststellen agenda Hannah opent de agenda om 17: Vaststellen notulen Oudemanhuispoort 4-6 1012 CN Amsterdam (020) 525 3446 fdr@studentenraad.nl studentenraad.nl/fdr Datum Tijd Contactpersoon E-mail Maandag, 31 augustus 2015 17:30 uur aanvang Locatie OMHP A2.01 Hannah van

Nadere informatie

Notulen PKvV-overleg vrijdag 23 januari 2015

Notulen PKvV-overleg vrijdag 23 januari 2015 Notulen PKvV-overleg vrijdag 23 januari 2015 Aanwezig: Floris-Jan ter Bruggen (LKvV), Alanya den Boer (LKvV), Josephine Damstra (LKvV), Bas Evers (LKvV), Sijmen Mülder (LKvV), Tom Schlagwein (AKvV), Reijn

Nadere informatie

Uitbreiding Collegegeldvrijbesturen. Expansion of Tuition Free Board Years

Uitbreiding Collegegeldvrijbesturen. Expansion of Tuition Free Board Years Uitbreiding Collegegeldvrijbesturen Expansion of Tuition Free Board Years SOG FRACTIE 2015-2016 Studenten Organisatie Groningen Alexander van t Hof Ynske van Zundert Jonah Thompson Anne van der Wolff Sybren

Nadere informatie

Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2014-2015

Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2014-2015 Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2014-2015 Beste geïnteresseerde, Dat je deze informatiebrochure nu voor je hebt liggen betekent dat je interesse hebt in een parttime bestuursjaar

Nadere informatie

Flexstuderen FAQ voor studenten

Flexstuderen FAQ voor studenten Flexstuderen FAQ voor studenten 1. Wat is flexstuderen? Het experiment flexstuderen geeft jou als voltijds student hoger onderwijs de mogelijkheid om alleen collegegeld te betalen voor de vakken die jij

Nadere informatie

Commissie-voorzittershandleiding

Commissie-voorzittershandleiding Commissie-voorzittershandleiding gebaseerd op eerdere voorzittershandleidingen Aangepast door: Arjan Schimmel (oktober 2016) Victor Veldstra (oktober 2017) Samenvatting Deze handleiding geeft een overzicht

Nadere informatie

(afmeldingen bij VSSD) Geachte DSR-leden en coördinatoren, Agenda DSR 395, woensdag 17 oktober 2001

(afmeldingen bij VSSD) Geachte DSR-leden en coördinatoren, Agenda DSR 395, woensdag 17 oktober 2001 VSSD Poortlandplein 6 68 BM Delft tel 015 78050 fax 015 787585 bestuur@vssd.nl Uitnodiging DSR 395 17 oktober 001 19:30 uur bij biotechnologie Julianalaan 67 (afmeldingen bij VSSD) Delft, 9 oktober 001

Nadere informatie

Rieke Voorstad (notulist)

Rieke Voorstad (notulist) Notulen MR vergadering (70) te Rotterdam op 15 september 2014 Aanwezig namens ouders: Aanwezig namens leerkrachten: Kim Vlot, Elma Geluk en Suzanne Goudriaan Margreeth Radenborg, Drea Severins en Rieke

Nadere informatie

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn Verslag Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening Vergaderdatum Kenmerk 15 april 2009 COR2008-11 Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer W.L. Walkate (Notuleerservice Nederland)

Nadere informatie

Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 12 april 2013

Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 12 april 2013 Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 12 april 2013 Aanwezig: Jan van t Westende (LKvV), Vera Van den Hof (LKvV), Rick van Dorp (LKvV), Laurentine van den Hoven (LKvV), Nina Hover (LKvV), A.S.C./A.V.S.V.,

Nadere informatie

Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 20 juni 2014

Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 20 juni 2014 Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 20 juni 2014 Aanwezig: Anne Kamp (LKvV), Joost van der Biezen (LKvV), Jord ten Bulte (LKvV), Irene Eijkelenboom (LKvV), Eline van Hoek (LKvV), Floris-Jan ter Bruggen

Nadere informatie

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST 2: vergaderen Als je lid bent van een studentenraad, vergader je vaak. Je hebt vergaderen met de studentenraad, maar ook vergaderingen met het College van Bestuur en de Ondernemingsraad (OR). Gemiddeld

Nadere informatie

Agenda. 1. Opening. 2. Post in/uit

Agenda. 1. Opening. 2. Post in/uit Meibergdreef AZ Amsterdam (00) studentenraad@amc.uva.nl studentenraad.nl/amc Aanwezig Afwezig Gast - Notulen plenaire vergadering facultaire studentenraad AMC, juli 0 Joyce Veld (voorzitter), Annabelle

Nadere informatie

Studievereniging Pedagogische Wetenschappen

Studievereniging Pedagogische Wetenschappen Studievereniging Pedagogische Wetenschappen Informatie Algemene Ledenvergadering der Studievereniging Pedagogische Wetenschappen PAP Minimaal twee keer per jaar word jij als lid door het bestuur van PAP

Nadere informatie

Wat weet jij over het leenstelsel?!

Wat weet jij over het leenstelsel?! Resultaten onderzoek Wat weet jij over het leenstelsel? 13-01-2015 Wat weet jij over het leenstelsel? In 2015 staan er ingrijpende veranderingen voor de deur die de toegankelijkheid van het onderwijs onder

Nadere informatie

Procedure Fontys Bestuursbeurzen studiejaar 2014-2015

Procedure Fontys Bestuursbeurzen studiejaar 2014-2015 Procedure Fontys Bestuursbeurzen studiejaar 2014-2015 november 2014 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Algemeen... 3 1.2 Voorwaarden aanvraag bestuursbeurs... 3 2. Procedure aanvraag bestuursbeurs... 5 2.1 Stappenplan...

Nadere informatie

Notulen PKvV-overleg vrijdag 28 november 2014

Notulen PKvV-overleg vrijdag 28 november 2014 Notulen PKvV-overleg vrijdag 28 november 2014 Aanwezig: Floris-Jan ter Bruggen, Alanya den Boer (LKvV), Josephine Damstra (LKvV), Bas Evers (LKvV), Sijmen Mülder (LKvV), Tom Schlagwein (AKvV), Thom Johannesma

Nadere informatie

Loes Peters 3417

Loes Peters 3417 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Loes Peters 3417 Loes.Peters@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering portefeuillehouder Egbert Buiter onderwerp Verordening Paracommercie

Nadere informatie

KIESWIJZER. De NWS KiesWijzer heeft als doel om haar leden beter te informeren op deze gebieden in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen.

KIESWIJZER. De NWS KiesWijzer heeft als doel om haar leden beter te informeren op deze gebieden in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. NWS KIESWIJZER TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN 2017 NWS KIESWIJZER Stichting Nederlandse Wereldwijde Studenten (NWS) is een netwerk van hoog opgeleide, internationaal georiënteerde Nederlanders die een opleiding

Nadere informatie

3. Binnengekomen post - Campusoverleg. 18 januari Mathijs en Nina gaan. Iedereen van huisvesting moet de datumprikker invullen.

3. Binnengekomen post - Campusoverleg. 18 januari Mathijs en Nina gaan. Iedereen van huisvesting moet de datumprikker invullen. 1 2 Oudemanhuispoort 4-6 1012 CN Amsterdam (020) 525 3446 fdr@studentenraad.nl studentenraad.nl/fdr Datum Tijd Dinsdag, 12 januari 2016 18:00 uur aanvang Locatie OMHP A2.01 Contactpersoon Hannah van Kolfschooten

Nadere informatie

Studenten Organisatie Groningen Acquisitie & samenwerking

Studenten Organisatie Groningen Acquisitie & samenwerking Studenten Organisatie Groningen Acquisitie & samenwerking Studenten Organisatie Groningen is een vereniging die een unieke plaats in de Groninger studentenwereld inneemt, doordat zij de belangen van álle

Nadere informatie

Enquêteresultaten QSK & studiekeuzetevredenheid

Enquêteresultaten QSK & studiekeuzetevredenheid Enquêteresultaten QSK & studiekeuzetevredenheid www.qompas.nl Januari 2015 Enquêteresultaten QSK & studiekeuzetevredenheid 1 Oordeel studenten/scholieren over Qompas en tevredenheid met betrekking tot

Nadere informatie

2. Vaststellen notulen Er is een zin aangepast over de topsportregeling en over de conceptversie van de GV. De notulen van zijn vastgesteld.

2. Vaststellen notulen Er is een zin aangepast over de topsportregeling en over de conceptversie van de GV. De notulen van zijn vastgesteld. Oudemanhuispoort 4-6 1012 CN Amsterdam (020) 525 3446 fdr@studentenraad.nl studentenraad.nl/fdr Datum Tijd Contactpersoon E-mail Maandag, 7 september 2015 17:30 uur aanvang Locatie OMHP A2.01 Hannah van

Nadere informatie

Ouderavond H5 en V6. 2 oktober 2013. Examenjaar

Ouderavond H5 en V6. 2 oktober 2013. Examenjaar Ouderavond H5 en V6 2 oktober 2013 Examenjaar 1 Schoolexamen (SE) Centraal Examen (CE) schoolexamen Start in havo-4 of vwo-4 Vastgelegd per vak in het pta (programma van toetsing en afsluiting) 2 SE-kaart

Nadere informatie

Voorstelnummer: Houten, 22 oktober 2013

Voorstelnummer: Houten, 22 oktober 2013 Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2013-072 Houten, 22 oktober 2013 Onderwerp: Actualisering APV; bepalingen paracommerciële instellingen Beslispunten: 1. In de Algemene plaatselijke verordening bepalingen

Nadere informatie

Verslag. 1. Voorstellen bestuur

Verslag. 1. Voorstellen bestuur Verslag Vergadering 1 e vergadering Buurtvereniging Ludinga met de buurt Datum Donderdag 24 september 2009; 20.00 uur Gehouden te De Piraat te Harlingen Aanwezig van bestuur Jan Tsjerk Loonstra Tineke

Nadere informatie

Uitnodiging. 1) Opening. 2) Mededelingen Mw. Gooijer heeft gemeld afwezig te zijn en haar reactie vooraf door te geven.

Uitnodiging. 1) Opening. 2) Mededelingen Mw. Gooijer heeft gemeld afwezig te zijn en haar reactie vooraf door te geven. Griffie Torenhove kamer 7.19 Martinus Nijhofflaan 2 Delft Behandeld door Anja van den Berg Telefoon 015 260 2416 Fax - afmvdberg@delft.nl Aan Werkgroep enquêteverzoek Telefoon 14015 Fax 015 260 24 29 Internet

Nadere informatie

Terugblik. - stedenreizen / EEPD / stadswandeling. - lustrum

Terugblik. - stedenreizen / EEPD / stadswandeling. - lustrum 100 %?! Terugblik - stedenreizen / EEPD / stadswandeling - lustrum Site: - vakinhoud PTA - examenreglement BOOR Toetsweken Periode 1:- 10 t/m 18 oktober SE's - profielwerkstuk, literatuurlijst - 18 t/m

Nadere informatie

Programma studiekeuzeavond leerjaar 6

Programma studiekeuzeavond leerjaar 6 Programma studiekeuzeavond leerjaar 6 19.15 uur: inloop 19.30 uur: plenaire bijeenkomst over de aanmeldprocedure en decentrale selectie 2 oud leerlingen aan het woord. 20.15 uur: mogelijkheid tot napraten

Nadere informatie

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda.

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 5 juli 2018 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

Namens de gemeente Wethouder Johan Lalieu (vz) Karin Peeters (accountmanager Bedrijven; verslag)

Namens de gemeente Wethouder Johan Lalieu (vz) Karin Peeters (accountmanager Bedrijven; verslag) Verslag Betreft: Het Horecaoverleg Gemeente Maasgouw Van: Karin Peeters Onderwerp: Vergadering dd. 14 oktober 2015 Aanwezig: Namens bestuur Koninklijke Horeca Maasgouw: René Broen Luc van Engelen Nicole

Nadere informatie

Rapportage Enquête StudieKeuze 2015

Rapportage Enquête StudieKeuze 2015 Rapportage Enquête StudieKeuze 2015 www.qompas.nl Februari 2016 Surrounded by Talent Inleiding In deze rapportage laten we de resultaten zien van een enquête onder eerstejaars studenten welke met de Qompas

Nadere informatie

Parttime bestuursjaar bij Integrand. Dan bereik je meer.

Parttime bestuursjaar bij Integrand. Dan bereik je meer. Parttime bestuursjaar bij Integrand Dan bereik je meer. Inhoud Voorwoord... 3 1. Wat is Integrand... 4 2. Wat houdt een bestuursjaar Integrand in?... 5 3. Sollicitatieprocedure en contact informatie...

Nadere informatie

Welke hoofdlijnen? ISO inventariseert instemmingsrecht hoofdlijnen begroting

Welke hoofdlijnen? ISO inventariseert instemmingsrecht hoofdlijnen begroting Welke hoofdlijnen? ISO inventariseert instemmingsrecht hoofdlijnen begroting Juni 2016 Inhoud Aanleiding... 3 Duidelijkheid over hoofdlijnen?... Medezeggenschapsreglement... 5 Investeringen... 6 Tevreden...

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoekster klaagt erover dat haar dochter, vooral als gevolg van de onduidelijke informatieverstrekking door de Informatie Beheer Groep, niet tijdig over haar OV-studentenkaart heeft

Nadere informatie

Regeling Profileringsfonds

Regeling Profileringsfonds Regeling Profileringsfonds 2018-2019 Regeling Profileringsfonds 2018-2019 Groningen, oktober 2018 Stichting Studenten Activiteiten Zernikeplein 11 Kantoor A2.11 9747 AS Groningen 050 595 4094 www.ssaweb.nl

Nadere informatie

Profileringsfondsen in het hoger onderwijs: Een inventarisatie.

Profileringsfondsen in het hoger onderwijs: Een inventarisatie. Profileringsfondsen in het hoger onderwijs: Een inventarisatie. Onderzoeksbureau Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) november 2011 Dit is een uitgave van het Onderzoeksbureau van de Landelijke Studenten

Nadere informatie

T O E K O M S T V A K 5 VWO

T O E K O M S T V A K 5 VWO T O E K O M S T V A K 5 VWO In het jaarprogramma voor de vijfde klas kom je een geheel nieuw vak tegen. Dit vak noem je het toekomstvak. Het woord zegt het al: je gaat je bezighouden met je toekomst. Veel

Nadere informatie

Aanvraagprocedure voor individuele bestuurder

Aanvraagprocedure voor individuele bestuurder Aanvraagprocedure voor individuele bestuurder Hier vind je in zeven stappen uitgelegd hoe deze procedure verloopt. We doen dit aan de hand van enkele printuitdraaien van het digitale aanvraagprogramma.

Nadere informatie

Maart 2015 Jaargang 2014-2015 nr. 8

Maart 2015 Jaargang 2014-2015 nr. 8 Nieuwsbrief maart 2015: Nieuws vanuit: De directie Bijgaand treft u weer onze nieuwe maandbrief aan. Het is alweer de maandbrief van de maand maart. In deze maand start straks de lente weer. Deze maand

Nadere informatie

Agenda. 1. Opening. 2. Post in/uit

Agenda. 1. Opening. 2. Post in/uit Meibergdreef 0 AZ Amsterdam (00) studentenraad@amc.uva.nl studentenraad.nl/amc Aanwezig Afwezig Gast - Notulen plenaire vergadering facultaire studentenraad AMC, 0 juni 0 Joyce Veld (voorzitter), Annabelle

Nadere informatie

S.V. Eudaimon Eudaimaon@live.nl www.eudaimon.nl. Verenigingsgids

S.V. Eudaimon Eudaimaon@live.nl www.eudaimon.nl. Verenigingsgids S.V. Eudaimon Eudaimaon@live.nl www.eudaimon.nl Verenigingsgids Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Voorwoord... 3 Visie... 5 Activiteiten... 7 Algemene Ledenvergadering... 8 Kamer van Koophandel... 8 Financiën...

Nadere informatie

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Molecular Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas

Nadere informatie

Sandra de W, Sandra H, Margo, Merel, Joyce, Simone, Gwen, Conny, Suzanne, Sjef, Joost en Antoinette

Sandra de W, Sandra H, Margo, Merel, Joyce, Simone, Gwen, Conny, Suzanne, Sjef, Joost en Antoinette Notulen vergadering ouderraad, 1 oktober 2014 Aanwezigen: Sandra de W, Sandra H, Margo, Merel, Joyce, Simone, Gwen, Conny, Suzanne, Sjef, Joost en Antoinette Namens de MR sloot Hadeline het eerste half

Nadere informatie

Notulen van de plenaire vergadering Datum en tijd: , 18:00-20:00 uur. Locatie: BG

Notulen van de plenaire vergadering Datum en tijd: , 18:00-20:00 uur. Locatie: BG Notulen van de plenaire vergadering Datum en tijd: 26-03-2014, 18:00-20:00 uur. Locatie: BG 5 2.22. Aanwezig: Tom, Eline, Tessel, Dewi, Gaby, Yinneke, Jasper, Guillaume, Lida, Wouter, Pim, Pleuntje. Afwezig:

Nadere informatie

Regeling Bestuursbeurzen voor studentbestuurders in studentenorganisaties van Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht

Regeling Bestuursbeurzen voor studentbestuurders in studentenorganisaties van Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht Regeling Bestuursbeurzen voor studentbestuurders in studentenorganisaties van Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht Art. 7.51 en art. 7.51h van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk

Nadere informatie

Notulen van de openbare commissievergadering ABM

Notulen van de openbare commissievergadering ABM NotulenvandeopenbarecommissievergaderingABM Datum: Aanvangstijd: Eindtijd: Locatie: donderdag21juni2018 20.00uur 20.40uur RaadzaalgemeentehuisvanHuizen Aanwezig Voorzitterencommissiegriffier J.W.Meijerman(voorzitter)

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 15 Waar kun je dit boek voor gebruiken? 15 Voor wie is dit boek? 15 Hoe werkt dit boek? 16

Inhoud. Inleiding 15 Waar kun je dit boek voor gebruiken? 15 Voor wie is dit boek? 15 Hoe werkt dit boek? 16 Inhoud Inleiding 15 Waar kun je dit boek voor gebruiken? 15 Voor wie is dit boek? 15 Hoe werkt dit boek? 16 1 MBO, HBO of universiteit 19 MBO: Middelbaar Beroepsonderwijs 20 Toelating 20 Locatie 21 HBO:

Nadere informatie

Studeren met een Functiebeperking

Studeren met een Functiebeperking Studeren met een Functiebeperking Weten hoe jij zo optimaal mogelijk studeert? Maak een afspraak met de studentendecaan om je situatie te bespreken Windesheim zet kennis in werking Inhoud Pag 4 Studeren

Nadere informatie

Stappenplan Hoe schrijf ik me in voor een opleiding aan de HAN?

Stappenplan Hoe schrijf ik me in voor een opleiding aan de HAN? Stappenplan Hoe schrijf ik me in voor een opleiding aan de HAN? Wil je je aanmelden voor een opleiding bij de HAN? Meld je dan aan via Studielink. Studielink is de online inschrijfapplicatie voor het Nederlandse

Nadere informatie

Nie uwsb rie f Stichting OE R S T I C H T I N G O N D E R W I J S E V A L U A T I E R A P P O R T J A A R G A N G 4, NR. 3 ( M A A R T 2 0 1 1 )

Nie uwsb rie f Stichting OE R S T I C H T I N G O N D E R W I J S E V A L U A T I E R A P P O R T J A A R G A N G 4, NR. 3 ( M A A R T 2 0 1 1 ) Nie uwsb rie f Stichting OE R S T I C H T I N G O N D E R W I J S E V A L U A T I E R A P P O R T J A A R G A N G 4, NR. 3 ( M A A R T 2 0 1 1 ) Nieuwsbrief Stichting OER Stichting Onderwijs Evaluatie

Nadere informatie

Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde

Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde In de gemeente Zeewolde worden voortdurend besluiten genomen. Deze besluiten kunnen gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor uw omgeving. Daarom is het

Nadere informatie

Gemaakt door: Lysanne Wolbers Menno Akkerman Tessa Heijerman

Gemaakt door: Lysanne Wolbers Menno Akkerman Tessa Heijerman Gemaakt door: Lysanne Wolbers Menno Akkerman Tessa Heijerman FSU Oktober 2011 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Verantwoording...4 Conclusies...5 De cijfers op een rij.9 Knelpunten/oplossingen 15 Positieve punten.16

Nadere informatie

Aan de voorzitters van het College van Bestuur van de universiteiten en hogescholen cc HBO-raad, VSNU

Aan de voorzitters van het College van Bestuur van de universiteiten en hogescholen cc HBO-raad, VSNU > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitters van het College van Bestuur van de universiteiten en hogescholen cc HBO-raad, VSNU Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 4 Onderwerp: Vaststellen verordening Drank- en horecawet Datum: 19 november 2013 Portefeuillehouder: Decosnummer: 135 Informant:

Nadere informatie

Inhoud. 1. Opening. Notulen Enschedese Informatica Alumni Club ENIAC

Inhoud. 1. Opening. Notulen Enschedese Informatica Alumni Club ENIAC Algemene Gegevens Kenmerk: ENIAC ALV 14 Datum: 03-0-14 Locatie: Halle Aanwezig: Johan Noltes, Rick Leunissen, Mark Steunenberg, Sjoerd van der Spoel, Mark Oude Veldhuis, Jasper Kuperus, Jurrien Wagenaar,

Nadere informatie

Polderen voor beginners

Polderen voor beginners Jongerenkamer Polderen voor beginners Voorwoord De Tweede Kamer is het hart van de Nederlandse democratie. De 150 gekozen Kamerleden gaan met elkaar en de regering in debat over de toekomst van Nederland.

Nadere informatie

Agenda. 1. Opening. 2. Rondvraag

Agenda. 1. Opening. 2. Rondvraag Meibergdreef 0 AZ Amsterdam (00) studentenraad@amc.uva.nl studentenraad.nl/amc Aanwezig Afwezig Gast - Notulen plenaire vergadering facultaire studentenraad AMC, juni 0 Joyce Veld (voorzitter), Annabelle

Nadere informatie

Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER)

Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER) Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER) Fractie VUUR, Universiteitsraad www.verenigingvuur.nl info@verenigingvuur.nl - 2 - Voorwoord

Nadere informatie

1. Opening Jonas opent de vergadering om 18:04. 2. Notulen en actielijst De notulen worden met enkele aanpassingen vastgesteld. 3.

1. Opening Jonas opent de vergadering om 18:04. 2. Notulen en actielijst De notulen worden met enkele aanpassingen vastgesteld. 3. Vergadering PV 25 september 2014 Tijd 18:00 Voorzitter Jonas Lodewegen Aanwezig Els Aarts, Thomas Adrian, Ysbrand Galama, Tim Hoogeveen, Balint Kalista Lammes, Zazo Meijs, Annelieke Muller, Jorn Peters,

Nadere informatie

Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2017

Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2017 Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2017 Stichting Nacht van de Fooi Kromme Nieuwegracht 58, 3512 HL Utrecht contact@nachtvandefooi.nl www.nachtvandefooi.nl Beste geïnteresseerde, Dat

Nadere informatie

Dinsdag, 2 februari :00 uur aanvang Locatie OMHP A2.01. Hannah van Kolfschooten.

Dinsdag, 2 februari :00 uur aanvang Locatie OMHP A2.01. Hannah van Kolfschooten. Oudemanhui 1012 CN A (020) fdr@studen studentenr Datum Tijd Dinsdag, 2 februari 2016 18:00 uur aanvang Locatie OMHP A2.01 Contactpersoon Hannah van Kolfschooten 1 2 3 4 5 6 7 8 E-mail fsr-fdr@uva.nl Aanwezig:

Nadere informatie

Notulen plenaire vergadering facultaire studentenraad AMC, 8 mei 2017

Notulen plenaire vergadering facultaire studentenraad AMC, 8 mei 2017 Meibergdreef 15 1105 AZ Amsterdam (020) 56 68 666 studentenraad@amc.uva. nl Notulen plenaire vergadering facultaire studentenraad AMC, 8 mei 2017 Aanwezige raadsleden Afwezig Gast Notulist Anne Wermelink,

Nadere informatie

Studeren na het HBO. stand van zaken 2014-2015. Informatie van het Avans Studentendecanaat

Studeren na het HBO. stand van zaken 2014-2015. Informatie van het Avans Studentendecanaat Studeren na het HBO stand van zaken 2014-2015 Informatie van het Avans Studentendecanaat 1 Studeren na het HBO: onderwerpen 1. Wat moet je weten over het collegegeld als je kiest voor een nieuwe bachelor

Nadere informatie

Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2019

Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2019 Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2019 Stichting Nacht van de Fooi Kromme Nieuwegracht 58, 3512 HL Utrecht contact@nachtvandefooi.nl www.nachtvandefooi.nl Beste lezer, Dat je deze

Nadere informatie

VERGADEREN VOOR DUMMIES

VERGADEREN VOOR DUMMIES VERGADEREN VOOR DUMMIES DE AGENDA VASTSTELLEN Er zijn verschillende soorten agendapunten: Open Bij open agendapunten zijn er nog geen plannen gemaakt, er is nog geen concreet voorstel. De discussie is

Nadere informatie

Ouderraadsvergadering. Aanwezig: Karin, Debbie, René, Patrick, Mayke, Mariëlle, Marie-Louise, Sandra. Afwezig: Sven.

Ouderraadsvergadering. Aanwezig: Karin, Debbie, René, Patrick, Mayke, Mariëlle, Marie-Louise, Sandra. Afwezig: Sven. 24022015 Ouderraadsvergadering. Aanwezig: Karin, Debbie, René, Patrick, Mayke, Mariëlle, MarieLouise, Sandra. Afwezig: Sven. Agenda punten: 1. Opening. Actie, wie, wanneer: 2. Ingekomen post. 3. Notulen

Nadere informatie