Als je erkenning krijgt voor je werk, geeft dat power

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Als je erkenning krijgt voor je werk, geeft dat power"

Transcriptie

1 Fotograaf Brigitte Jansen: Als je erkenning krijgt voor je werk, geeft dat power Dankzij de Buurtbühne had fotografe Brigitte Jansen haar allereerste expositie. Ze kon haar werk tentoon stellen in wijkcentrum Heyhoef. Er gebeurt hier van alles op het gebied van kleinschalige amateurkunst en cultuur.

2 Brigitte Jansen weet nog goed hoe ze het veld van Rugby Club Tilburg op liep. Stond ze daar als tengere vrouw tussen de breedgeschouderde mannen en zei: Hallo ik ben Brigitte en ik zoek een model. Een paar maanden later is de rugbyer te bewonderen in wijkcentrum Heyhoef. Hij figureert in een serie van vijf portretten van Tilburgse sporters. Brigitte wilde aandacht vragen voor wat onbekendere sporttalenten. Het kost hen heel veel tijd en moeite om het niveau te halen waarop ze uitkomen. Kunst- en cultuurpodium Het wijkcentrum ontwikkelt zich steeds meer als kunst- en cultuurpodium voor stadsdeel Reeshof. Heyhoef Backstage en Heyhoef Cinema bieden respectievelijk popmuziek en filmhuisfilms. Beide zijn initiatieven van en worden gerund door wijkbewoners. Dat het wijkcentrum nu ook s avonds en in de weekenden open is, heeft de mogelijkheden enorm vergroot. De Buurtbühne wil een podium bieden aan talent uit wijken en buurten. Dat kan variëren van een ouderenkoor dat een try-out geeft van een nieuwe voorstelling, tot jong talent dat zich presenteert aan leeftijdsgenoten. Ook kunststudenten of professionele kunstenaars zijn welkom. ContourdeTwern werkt voor dit doel samen met servicepunt voor amateurkunst Art-fact. Bij Art-fact kloppen regelmatig mensen aan die op zoek zijn naar ruimte; wij willen graag meer bezoekers. Eén en één is drie, zegt centrumcoördinator Dionne Rijnen. Persoonlijke ontwikkeling De Buurtbühne biedt ook kansen voor persoonlijke ontwikkeling. Brigitte zit in het tweede jaar van de deeltijdopleiding van de fotovakschool in Boxtel. Het maken van de serie, die ze zelf bedacht, kwam voort uit een opdracht voor school. Ook het zoeken van een podium voor haar werk hoorde erbij. Ze is supertrots op haar expositie. De bewoonster van de Reeshof begon zo n vijf jaar terug met fotograferen. Ik houd van actie, van interactie en van de emotie die mensen daarbij laten zien. Geen wonder dat ze zich steeds meer toelegt op sportfotografie. Ze fotografeert inmiddels in opdracht van Tilburg Trappers, de judoclub van haar zoontje en sinds kort ook voor Rugby Club Tilburg. Verdienen doet ze daar niet mee. Maar het zijn belangrijke stappen op weg naar de realisatie van haar droom: van fotografie haar beroep maken. De tentoonstelling in de Reeshof heeft daaraan bijgedragen. Het leverde publiciteit op en nieuwe opdrachten. Door deze expositie kon ik mijn werk laten zien aan het Tilburgse publiek. Lange tijd waren er in de Reeshof weinig culturele activiteiten, terwijl daar wel behoefte aan was. De Buurtbühne is winst voor amateurkunstenaars en voor het wijkcentrum.

3 Bibliotheekmedewerker Christianne van Leest: Samenwerking in t Sant bewijst steeds meer haar nut In wijkcentrum t Sant is de muur tussen ontmoetingsruimte en bibliotheek doorgebroken. Wijkbewoners combineren een kopje koffie nu eenvoudig met een boek lenen. Ook figuurlijk zijn muren geslecht: organisaties in de wijk vinden elkaar beter, bijvoorbeeld in het terugdringen van laaggeletterdheid.

4 Christianne van Leest zit achter haar laptop in de ontmoetingsruimte van het wijkcentrum. Ze maakt gebruik van een van de vele flexibele werkplekken. Christianne is in t Sant kwartiermaker programmering van de bibliotheek en coördinator van het Taalhuis. Als het wijkcentrum open is, is de bieb dat ook. Op gezette tijden is er een bibliotheekmedewerker aanwezig die vragen kan beantwoorden. Zo niet, dan helpen mensen zichzelf en is er altijd wel iemand van ContourdeTwern die een oogje in het zeil kan houden. Deze samenwerking betekent een grote verruiming van onze openingstijden, zegt Christianne. Andersom zijn er ook voordelen voor het wijkcentrum. De aanloop naar de bieb leidt tot meer mensen in de ontmoetingsruimte. Christianne: Op sommige middagen zijn alle tafels bezet. Mensen lezen een krantje of spreken hier af met hun Taalmaatje. Sinds de verbouwing is het veel meer een bruisend centrum geworden. Eerste Tilburgse Taalhuis Inhoudelijke samenwerking is er ook steeds meer. Dat gebeurt bijvoorbeeld binnen het Taalnetwerk, waarvan de bibliotheek en ContourdeTwern beide deel uitmaken. Dit samenwerkingsverband wil laaggeletterdheid terugdringen, onder meer door het openen van Taalhuizen. Daarnaast kent de wijk relatief veel laaggeletterden van Nederlandse komaf. Zelf spreekt Christianne overigens liever over mensen die moeite hebben met bepaalde basisvaardigheden: lezen, schrijven, maar ook rekenen en computervaardigheden. Gebruik maken van elkaars netwerk Op laaggeletterdheid rust een groot taboe. Daarom zijn intermediairs belangrijk, mensen die laaggeletterden herkennen en hen kunnen doorverwijzen. Via het netwerk van ContourdeTwern kwam Christianne in contact met onder meer huismeesters van woningbouwcorporaties. Voor hen hebben we hier laatst een training gegeven over laaggeletterdheid. We vinden elkaar steeds meer, zegt ze. Zo hebben Bibliotheek t Sant en ContourdeTwern samen Proef de cultuur van... opgezet, een idee van de sociaal werkers die actief zijn in het wijkcentrum. De activiteit is bedoeld om wijkbewoners met uiteenlopende achtergronden meer bij elkaar te betrekken. De eerste aflevering - met een filmavond, dialoog, muziek, voorlezen en nog veel meer - stond in het teken van Turkije. De bibliotheek zorgde onder meer voor een thematafel met boeken over het land. Inmiddels staat ook een groep Somalische vrouwen te popelen om hun cultuur uit te dragen. Ze waren dusdanig enthousiast dat het grootste deel van het programma zó rond was. Niet voor niets is het eerste Tilburgse Taalhuis gevestigd in t Sant. Er wonen 101 nationaliteiten in deze wijk, mensen voor wie Nederlands hun tweede taal is, zegt Christianne.

5 Pierre-claver Foly, deelnemer programma Menss: Als ik binnen vier muren blijf, worden mijn klachten erger Op 46-jarige leeftijd vluchtte Togolees Pierre-claver Foly naar Nederland. Hij wilde graag een betaalde baan als boekhouder, maar zijn gezondheid stond dat in de weg. Nu levert de vrijwilliger een bijdrage aan het financieel beheer van de Nieuwe Stede.

6 Elke dinsdagmiddag assisteert Pierre centrumcoördinator Aurora van Schijndel van de Nieuwe Stede. Hij controleert dan de kassa van het wijkcentrum in Korvel. Ik tel het geld en kijk of het klopt met de bonnetjes. Dat is handig voor Aurora en goed voor hemzelf. Ik kan niet altijd maar thuis zitten. Ik moet actief blijven, anders voel ik me niet goed. Pierre-claver heeft diverse lichamelijke klachten. Bovendien liep de politiek vluchteling door ervaringen in Togo een post-traumatische stressstoornis op. Ik heb het idee dat mijn psychische klachten terugkomen als ik teveel tussen vier muren zit. Basiskennis Boekhouden Toen hij nog niet zo lang in Nederland was, begon Pierre-claver vol goede moed aan een cursus Basiskennis Boekhouden. Met een Nederlands-Frans woordenboek bij de hand in Togo leerde hij Frans op school werkte hij zich door de stof heen. Hij haalde zijn diploma, maar liep door zijn gezondheidsklachten vast in de vervolgcursus. Ook integreren in de Nederlandse maatschappij viel tegen. Hij merkte dat werkgevers niet zitten te wachten op mensen die zich regelmatig ziek melden. En hoewel hij goed Nederlands spreekt, heeft hij weinig sociale contacten. Ik ben nogal gereserveerd. Dat is mijn karakter. Hij ervaart ook weerstand bij andere mensen vanwege zijn afkomst en huidskleur. Met zijn gezin woont Pierre-claver in Groenewoud. Over buurtgenoten zegt hij: We zeggen hallo tegen elkaar, maar dan is het klaar. Afgezien van wat mensen die hij kent via zijn vrijwilligerswerk voor de Broekhovense kerk, leidt hij een tamelijk geïsoleerd bestaan. Tilburgse Toegang Pierre-claver kaartte zijn situatie aan bij een medewerker van het Steunpunt Vrijwilligerswerk, die hij kende via mfa Spijkerbeemden. Ik heb tegen haar gezegd dat ik meer activiteiten wilde doen. Zij bracht hem in contact met een sociaal werker, die hem attendeerde op het programma Meedoen & Sociale Stijging (Menss). Dat is bedoeld voor mensen die het op de een of andere manier niet lukt mee te doen in de maatschappij, maar dat wel graag willen. Vrijwilligerswerk kan daarbij helpen. ContourdeTwern is uitvoerder van Menss en werkt samen met Feniks, De Krachtcentrale013 en Missionair Servicecentrum Tilburg. Pierre-claver is blij met het vrijwilligerswerk in de Nieuwe Stede. De sfeer is goed en ik heb een fijne begeleider, zegt hij. Het biedt hem de mogelijkheid andere mensen te ontmoeten en met hen te praten. Thuis spreekt hij vooral Frans en het Togolese dialect waarmee hij opgroeide. Hier kan ik mijn Nederlands verbeteren.

7 Fons Cools, voorzitter wijkraad Koningshaven: Een ander gebouw? Dan gaan we het ook anders dóen Bewoners van Koningshaven beheren zelf het nieuwe wijkcentrum aan de Kruisvaardersstraat. Het eerste jaar zelfbeheer was succesvol: zo zijn de inkomsten uit verhuur en baromzet toegenomen. ContourdeTwern zorgt op de achtergrond voor de nodige ondersteuning.

8 Nergens bij de ingang van wijkcentrum Koningshaven wappert een ContourdeTwern-vlag. En die gaat er niet komen ook, zegt wijkraadvoorzitter Fons Cools. De wijkbewoners beheren zelf het centrum en hebben een eigen logo. Na een mooie carrière in het bedrijfsleven, raakte de inwoner van Koningshaven begin deze eeuw betrokken bij de wijkraad. Al snel ontdekte hij dat het rommelde in veel wijkcentra. Bewoners vonden dat ze te weinig inbreng hadden. In die tijd vormde Fons zijn ideeën over zelfbeheer. De gemeenschap stelt een huis beschikbaar. Dan moet het ook van de gemeenschap zijn. Verbouwd fraterhuis Halverwege 2015 sloot wijkcentrum De Spil zijn deuren en werd Koningshaven geopend. Het verbouwde fraterhuis biedt niet alleen onderdak aan het wijkcentrum, maar is tevens gezondheidscentrum en telt 24 koopappartementen. De verhuizing naar een nieuw gebouw was voor Fons een uitgelezen kans om zijn ideeën verder vorm te geven. Met ContourdeTwern werden afspraken gemaakt over een periode van drie jaar waarin zou worden geëxperimenteerd met zelfbeheer. De wijkbewoners kregen alle ruimte. In een intentieverklaring beloofde ContourdeTwern onder meer samenwerking op basis van gelijkwaardigheid. Net als het feit dat op een wijkcafé over de ontwikkeling van de Piushaven 140 mensen afkwamen. Op de achtergrond Op de achtergrond is ContourdeTwern nog steeds actief. Fons: De organisatie levert ondersteuning, helpt ons met de invulling van het programma en het runnen van de tent. Er werken diverse sociaal werkers in het centrum en twee facilitair medewerkers in dienst van ContourdeTwern. Als mensen van de wijkraad vragen hebben bijvoorbeeld over administratie of communicatie worden ze altijd welwillend ontvangen aan de Spoorlaan. Ook in het dagelijks bestuur van wijkcentrum Koningshaven speelt de organisatie een rol. Naast Fons wordt dit gevormd door Leon de Roy van de Gebruikersraad Koningshaven en Martin Schaap van ContourdeTwern. De drie werken al jaren heel goed samen. Als de één knikt, weet de ander wat hij bedoelt, zegt Fons. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een nieuwe bestuursvorm voor het wijkcentrum. Er moet een coöperatieve vereniging komen, waarin vrijwilligers en bewoners een grote rol krijgen. Daarnaast blijft er behoefte aan professionele ondersteuning. Fons: Eén ding is heel helder: we willen niet zonder ContourdeTwern of met een andere partner. Inmiddels kan Fons terugkijken op een geslaagd volledig eerste jaar zelfbeheer. De vele activiteiten in het centrum worden goed bezocht. Dat hij de Bibliotheek Midden-Brabant naar binnen heeft geluld geeft hem veel voldoening.

9 Wijkraadvoorzitter Joke Roovers: Als mensen eenmaal binnen zijn, kun je hen aanspreken Een derde van de inwoners van Stokhasselt leeft onder de armoedegrens. Joke Roovers, voorzitter van de wijkraad, zet zich met hart en ziel in voor deze kwetsbare mensen. In wijkcentrum De Ypelaer kwamen tal van initiatieven van de grond.

10 De Ypelaer is geen groot gebouw, maar er passen een hoop mensen in. Dat bleek maar weer tijdens het Winterfestival met gratis brunch in het wijkcentrum. Daar kwamen 150 tot 200 mensen op af, van allerlei nationaliteiten, zegt Joke Roovers. Ze is blij dat zoveel inwoners van Stokhasselt het wijkcentrum weten te vinden. Voor wie er oog voor heeft, toonde het ontmoetingsfeest op subtiele wijze de noden van mensen. Aan sommige kinderen merk je dat ze dingen eten die ze anders nooit krijgen. Dat kan voor Joke aanleiding zijn voorzichtig te polsen of er thuis wel voldoende gezond voedsel is. Armoedegrens Veel activiteiten in De Ypelaer staan in het teken van armoedebestrijding en hulp aan kwetsbare mensen. Een initiatiefgroep van de wijkraad speelt daarin een belangrijke rol. We hebben steeds aan de wieg gestaan van activiteiten die zich min of meer verzelfstandigd hebben. Een voorbeeld is de ruilwinkel. Daar laten mensen spullen achter in ruil voor punten, die ze ter plekke weer kunnen besteden. Je kunt ook punten krijgen door een klusje aan te bieden, zoals strijken bijvoorbeeld, zegt Joke. Doorverwijzen Doordat Joke zo actief is als vrijwilliger, ontmoet ze vele kwetsbare mensen in de wijk. Ze merkt dat het voor hen vaak moeilijk is hulp te vragen. Daarom is het belangrijk dat hulpverleners in Stokhasselt - betaald of onbetaald - elkaar weten te vinden en wijkbewoners kunnen doorverwijzen. Als Joke bijvoorbeeld bij interreligieus ontmoetingscentrum het Ronde Tafelhuis mensen tegenkomt die eenzaam zijn, kan ze hen attenderen op het wijkrestaurant. Het wijkrestaurant in Stokhasselt wordt gerund door 4Women, vrouwen uit de wijk van allerlei nationaliteiten die samen activiteiten ondernemen. Toen het wijkrestaurant enkele jaren terug in zijn voortbestaan werd bedreigd, hebben zij het weten te redden. Dat heeft hen een enorme boost gegeven, zegt Joke. De vrouwen zijn blij dat met de verbouwing van het wijkcentrum, de keuken is gemoderniseerd en uitgebreid. Dat maakt het koken een stuk eenvoudiger. Maar Joke zou Joke niet zijn als ze geen mogelijkheden ziet tot verbetering. Er ontbreken nog een aantal voorzieningen. Daarover ben ik nog in gesprek. Het meest recente wapenfeit van de activiteitencommissie is een uitdeelpunt van de Voedselbank in De Ypelaer. Gezien de samenstelling van de wijk stonden we versteld hoe weinig mensen hier van de Voedselbank gebruik maken, vertelt Joke. Wat bleek? Veel alleenstaande moeders van jonge kinderen hebben geen fiets en lopen niet naar het centrale afhaalpunt.

11 Peter Korsmit, oud voorzitter Noordraad H/Q: We houden de vinger aan de pols bij De Symfonie Heikant en Quirijnstok hebben een zeer actieve wijkraad, de Noordraad H/Q. Als spreekbuis van de inwoners voelt de wijkorganisatie zich mede verantwoordelijk voor het goed functioneren van mfa De Symfonie. Ze is een volwaardige gesprekspartner in het overleg over het wijkcentrum.

12 Eén van de meest succesvolle activiteiten in de mfa is Opera in de Symfonie. Het vertonen van live registraties van bekende opera s trekt veel mensen. Ze passen soms amper in de ruimte die basisschool De Stelaertshoeve, onderdeel van de mfa, voor deze activiteit beschikbaar stelt. Wat zou er mooier zijn dan de opera-avonden te verplaatsen naar het atrium van De Symfonie? Maar daar is de centrale hal niet geschikt voor, zegt wijkraadvoorzitter Peter Korsmit. Er is onder meer geen podium, de klimaatbeheersing is slecht, de verlichting te fel en een geluidsinstallatie ontbreekt. Een betere bruikbaarheid van het atrium is één van de zaken waarvoor de Noordraad zich sterkt maakt. Een andere is openstelling tijdens vakanties, in het belang van de ouderen in de wijk. Bruisend wijkcentrum Dergelijke kwesties kaart de wijkorganisatie regelmatig aan bij centrumcoördinator Ingrid Mutsaers van ContourdeTwern, die constructief meedenkt. Ook richting de gemeente maakt de Noordraad H/Q zich sterk voor een bruisend wijkcentrum. Dit gebeurt onder andere tijdens overleg tussen een nieuw te vormen federatie met de wijkraad Stokhasselt en het stadsbestuur. Ook als het gaat om het activiteitenaanbod in De Symfonie, doet de wijkraad zich gelden. De mfa moet een plek zijn waar de uiteenlopende bewoners van Heikant en Quirijnstok elkaar kunnen ontmoeten. Zo heeft de Noordraad geijverd voor de opening van een wijkrestaurant in De Symfonie. Wederkerigheid Tijdens activiteiten in de mfa steken vrijwilligers van de wijkraad regelmatig de handen uit de mouwen. Ze staan bijvoorbeeld achter de bar tijdens de filmavonden. Daardoor is er minder inzet van professionele beheerders nodig. In ruil daarvoor hoeven we niet te betalen voor het gebruik van de beamer. Deze wederkerigheid - voor wat, hoort wat - is een belangrijk principe voor de Noordraad. Dat heeft niks te maken met geldelijk gewin, zegt Peter. De organisatie wil binnen de mfa een volwaardige partner zijn namens de wijkbewoners. We streven naar zoveel mogelijk zelfbestuur en zelfbeheer. Het beheer van de mfa volledig overnemen is voor de Noordraad echter geen optie. Dat omvat zoveel: verhuur, verzekeringen, schoonmaak, onderhoud, allerlei externe partijen waarmee je overeenkomsten moet sluiten. Daarvoor heb je echt professionele ondersteuning nodig. Daarnaast neemt de wijkraad deel aan het gebruikersoverleg van De Symfonie. Punt van aandacht is onder meer de samenwerking tussen de verschillende bewoners van de mfa. Als wijkraad houden we in dat opzicht een vinger aan de pols. Na een moeizame start, ziet Peter nu duidelijk verbetering.

13 Gon Mevis, directeur bestuurder ContourdeTwern: Centra voor meedoen en ontmoeten, passend bij de wijk De Tilburgse wijkcentra vormen een steeds belangrijkere ontmoetingsplek. Dat blijkt uit de bezoekersaantallen, die in 2016 weer zijn toegenomen. Mensen hebben behoefte aan een fysieke plek in de nabijheid van hun huis waar ze anderen kunnen ontmoeten. Een plek waar iedereen zich thuis voelt: oud en jong, vitaal en kwetsbaar. Een plek ook waar verschillende organisaties samenwerken, in het belang van de wijkbewoners. Een plek die ook echt van de wijk is.

14 Juist in deze tijd is de behoefte aan een ontmoetingsplek groot. De overheid trekt zich terug. Ouderen wonen langer thuis. In onze wijkcentra komen ze samen met leeftijdsgenoten. Dat samenzijn is vaak vertrekpunt voor deelname aan activiteiten, en niet zelden voor vrijwilligerswerk. Wijkcentra zijn ook bij uitstek plekken waar wijkbewoners met verschillende achtergronden samenkomen. Waar tegelijkertijd ouderen van de KBO biljarten en Somalische mannen theedrinken. Waar statushouders Nederlands oefenen met hun Taalmaatje. Zo doorbreken we in de wijkcentra het anoniem langs elkaar heen leven. Juist nu is dat belangrijk. In de wijkcentra werken we samen met de Tilburgse Toegang, Bibliotheek Midden-Brabant, Amarant, het RIBW, scholen, kinderdagverblijven, Resto VanHarte en nog veel meer. Zo vormen de centra plekken waar medewerkers van uiteenlopende professionele en vrijwilligersorganisaties elkaar ontmoeten. Wij leren daardoor van anderen en zij van ons. We versterken elkaar. Bovendien vinden wijkbewoners door die samenwerking zo nodig sneller de weg naar een passend hulpaanbod. Wijkcentra zijn van de wijk en voor de wijk. We vinden het belangrijk dat iedereen zich er welkom voelt. Niet alleen kwetsbare mensen, ook mensen die prima hun eigen boontjes kunnen doppen. Daarom werken we aan bruisende wijkcentra, waar volop ruimte is voor kunst en cultuur. We kiezen voor centra die passen bij de mensen in de wijk. Dat betekent soms ook dat bewoners een grote rol hebben in het beheer van de wijkcentra. Wij staan daar voor open, laten mensen het beheer mede vormgeven. Tegelijkertijd merken we dat er behoefte blijft aan professionele ondersteuning. Die ondersteuning bieden wij graag, in welke vorm dan ook. Om te laten zien hoe wij samen met de stad invulling geven aan het beheer van de wijkcentra, hebben we deze jaarrapportage nieuwe stijl gemaakt. In de infographic hebben we ook alle feitelijke informatie op een rijtje gezet. We hopen dat u dit met plezier heeft gelezen. Gon Mevis, directeur bestuurder ContourdeTwern Niet alleen ontmoeting is belangrijk. Onze centra zijn ook steeds meer een plek waar mensen de kans krijgen (weer) mee te doen in de maatschappij. Meedoen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Denk aan mensen met een verstandelijke beperking. Zij werken steeds vaker als vrijwilliger in de wijkcentra. Dat vraagt wel wat van onze mensen: beheerders en andere medewerkers zijn steeds meer begeleiders geworden.

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

opvang begeleiding huisvesting dagbesteding maatjesprojecten voor mensen met een psychiatrische achtergrond

opvang begeleiding huisvesting dagbesteding maatjesprojecten voor mensen met een psychiatrische achtergrond opvang begeleiding huisvesting dagbesteding maatjesprojecten Stichting Corridor Stichting Corridor is een kleinschalige organisatie voor mensen vanaf achttien jaar met een psychiatrische achtergrond. We

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: zet ideeën van jongeren om in daden Jongeren 12 23 jaar We willen graag in gesprek met jongeren die een positieve

Nadere informatie

Merkpaspoort. Ontmoeten en meedoen

Merkpaspoort. Ontmoeten en meedoen Merkpaspoort Resto VanHarte versie: 112016 In dit merkpaspoort kun je lezen waarom we er zijn, hoe we te werk gaan en wat we doen. Het merkpaspoort wil vooral een gevoel geven over hoe we graag gezien

Nadere informatie

Wat doet Den Haag voor jou? En wat kan jíj doen voor jouw stad? ************************************************************************

Wat doet Den Haag voor jou? En wat kan jíj doen voor jouw stad? ************************************************************************ VOORKANT JONG IN DEN HAAG 2011-2014 Wat doet Den Haag voor jou? En wat kan jíj doen voor jouw stad? ************************************************************************ [Binnenpagina, soort paspoort,

Nadere informatie

'Voor mekaar, actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid'

'Voor mekaar, actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid' 'Voor mekaar, actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid' Voor Mekaar is de titel van het Rotterdamse actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid (december 2014). Het volledige

Nadere informatie

Merkpaspoort. Ontmoeten en meedoen

Merkpaspoort. Ontmoeten en meedoen Merkpaspoort Resto VanHarte versie: 082016 In dit merkpaspoort kun je lezen waarom we er zijn, hoe we te werk gaan en wat we doen. Het merkpaspoort wil vooral een gevoel geven over hoe we graag gezien

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Tilburg. Stichting Prisma Tilburg

Jaarverslag 2014. Tilburg. Stichting Prisma Tilburg 2014 Jaarverslag 2014 Tilburg Stichting Prisma Tilburg Voorwoord Sinds 2008 zetten wij ons als stichting in voor een harmonieuze samenleving. We streven naar een samenleving waarin iedereen meedoet, waar

Nadere informatie

Een uitgave van Careander Kort & Krachtig. Talent ontwikkelen

Een uitgave van Careander Kort & Krachtig. Talent ontwikkelen Contact Een uitgave van Careander - 1 2019 Kort & Krachtig Talent ontwikkelen VAN DE BESTUURDER: Ontdek je talent Talent. Dat betekent dat je iets goed kunt. Zoals eten koken. Of genieten van muziek. Je

Nadere informatie

IN GESPREK MET OUDEREN UIT VERSCHILLENDE CULTUREN OVER EENZAAMHEID

IN GESPREK MET OUDEREN UIT VERSCHILLENDE CULTUREN OVER EENZAAMHEID IN GESPREK MET OUDEREN UIT VERSCHILLENDE CULTUREN OVER EENZAAMHEID Werkconferentie 6 juli 2017 VOORWOORD DE WERKCONFERENTIE Mens onder de mensen zijn, meedoen en meetellen. Dingen voor jezelf of anderen

Nadere informatie

Dromen, delen, doen. Hoofdstuk 5

Dromen, delen, doen. Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 5 Initiatief vanuit de burgers leert met andere ogen kijken. Faciliteren wordt met nieuwe handen doen; uit handen geven en op de handen zitten. Dromen, delen, doen 49 50 Vrijwilliger Arno de

Nadere informatie

Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen

Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen 1 Het regionaal platform ervaringskennis Wie zijn wij? Wij zijn mensen uit cliëntenraden in Nijmegen en begonnen in 2013.Wij vinden het belangrijk om wat cliënten

Nadere informatie

8 Centraal Bureau voor de. Jonge e n e r g tevreden over vriendenkring Jong en gelukkig. Buitengewoon tevreden. Weinig eenzaamheid

8 Centraal Bureau voor de. Jonge e n e r g tevreden over vriendenkring Jong en gelukkig. Buitengewoon tevreden. Weinig eenzaamheid Jonge e n e r g tevreden over vriendenkring Jong en gelukkig Jongeren en jong-volwassenen zijn zeer tevreden met het leven. Zij zijn nauwelijks eenzaam en zijn erg te spreken over hun vriendenkring. Ook

Nadere informatie

Publieksjaarverslag Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand

Publieksjaarverslag Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand Publieksjaarverslag 2011 Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand Op het Rijtven gaat van alles gebeuren. In 2011 werden alle kabels en

Nadere informatie

Familie- en vriendenzorg. Informatie voor mantelzorgers. Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is

Familie- en vriendenzorg. Informatie voor mantelzorgers. Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is Familie- en vriendenzorg Informatie voor mantelzorgers Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is Familie- en vriendenzorg Uw partner, familielid, vriend of andere naaste krijgt zorg bij Zorgbalans.

Nadere informatie

Dit klanttevredenheidonderzoek is uitgevoerd in opdracht van en in afstemming met de Gemeente Rotterdam.

Dit klanttevredenheidonderzoek is uitgevoerd in opdracht van en in afstemming met de Gemeente Rotterdam. Dit klanttevredenheidonderzoek is uitgevoerd in opdracht van en in afstemming met de Gemeente Rotterdam. De onderzoeksgroep zijn klanten en vrijwilligers die actief zijn binnen een activiteit uit het aanbod

Nadere informatie

In een dag verlichten wat al maandenlang donker is

In een dag verlichten wat al maandenlang donker is In een dag verlichten wat al maandenlang donker is stichting enschede Informatie voor bedrijven Een praktische én leuke manier van maatschappelijk verantwoord ondernemen Bedrijven willen meer dan winst

Nadere informatie

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente.

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 1. Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 2. De overheid moet niet achter de voordeur van mensen willen treden. Dat is privégebied en de eigen

Nadere informatie

Angela is. gelukkig. hier. Wij dus ook. Hannie, moeder. groeien geluk

Angela is. gelukkig. hier. Wij dus ook. Hannie, moeder. groeien geluk Angela is hier gelukkig. Wij dus ook. Hannie, moeder groeien geluk van 1 GROEIEN VAN GELUK Vakantiefoto s kijken met Rob, met Alex een boekje lezen op de bank, samen met Jeroen naar de sportschool. Al

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 2 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: jongeren praten mee over de toekomst Jongeren 12 23 jaar We willen graag met jongeren in gesprek over de toekomst

Nadere informatie

1.1. Eye-openers vanuit het perspectief van patiëntenorganisaties

1.1. Eye-openers vanuit het perspectief van patiëntenorganisaties TOOLKIT Bekend maakt Bemind 1. Eye-openers Op deze pagina leest u wat medewerkers en vrijwilligers van patiëntenorganisaties en organisaties van oudere migranten hebben ervaren als echte eye-openers in

Nadere informatie

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein Laaggeletterden hebben vaker te maken met armoede, Schuldhulp en gezondheidsproblemen. Gemeenten, wijkteams en consulenten Werk en Inkomen zijn zich hier

Nadere informatie

Hoogeveen Lenen wordt. jaarverslag delen

Hoogeveen Lenen wordt. jaarverslag delen Hoogeveen Lenen wordt jaarverslag 2016 delen Lenen wordt delen De bibliotheek is de plek voor cultuur, kennis en inspiratie, waar je talenten ontwikkelt en waar we belangeloos verbinding maken met elkaar

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Introductie

Hoofdstuk 1. Introductie Hoofdstuk 1 Introductie Wat kan dit boek voor jou betekenen? Als je dit boek leest, sta je op het punt een enorm succes te maken van je bedrijf. Dat vind ik geweldig cool. Welkom! Mijn naam is Marielle

Nadere informatie

Enthousiasme onderhoud je met de ruimte om te pionieren. Door: Hattum Hoekstra Fotograaf: Kees Winkelman

Enthousiasme onderhoud je met de ruimte om te pionieren. Door: Hattum Hoekstra Fotograaf: Kees Winkelman Enthousiasme onderhoud je met de ruimte om te pionieren Door: Hattum Hoekstra Fotograaf: Kees Winkelman Als jongere werken bij de decentrale overheid? Ja gráág, zeggen Eveline Zeeman en Elise Pastoor.

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst zorg & ondersteuning 22 maart 2017

Verslag bijeenkomst zorg & ondersteuning 22 maart 2017 Verslag bijeenkomst zorg & ondersteuning 22 maart 2017 In Zaanstad kan iedereen meedenken én praten over (goede) zorg en ondersteuning. Dit jaar heeft de gemeente haar werkwijze vernieuwd. Om zo beter

Nadere informatie

Plan Einstein is de plek waar je bouwt aan je toekomst

Plan Einstein is de plek waar je bouwt aan je toekomst Plan Einstein is de plek waar je bouwt aan je toekomst 1 Samen leven, samen leren en samen werken in Overvecht, dat is Plan Einstein! Samen leven Samen leren Samen werken Plan Einstein is een innovatieve

Nadere informatie

LEADER Kempenland. Samen investeren in een leefbaar platteland

LEADER Kempenland. Samen investeren in een leefbaar platteland LEADER Kempenland Samen investeren in een leefbaar platteland Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling; Europa investeert in zijn platteland Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling;

Nadere informatie

Opvoeden en opgroeien doen we samen

Opvoeden en opgroeien doen we samen s a m e n met ouders Opvoeden en opgroeien doen we samen Dé brede taalschool Het Kompas Het Kompas vindt het belangrijk dat de kinderen zich welkom, veilig, gesteund en gewaardeerd voelen. Op iedere basisschool

Nadere informatie

Presentatie d.d. 23/4/2013 Huis van de Buurt Huis van.

Presentatie d.d. 23/4/2013 Huis van de Buurt Huis van. Presentatie d.d. 23/4/2013 Huis van de Buurt Huis van. Logo Huis van de Buurt Caroline van Gessel, coördinator Huis van de Buurt St. Zorgcentra de Betuwe Stel U wordt nu geboren, hoe zou u de zorg en welzijn

Nadere informatie

Samenvatting Leefbaarheid in kaart voor sociale wijkteams Land van Cuijk

Samenvatting Leefbaarheid in kaart voor sociale wijkteams Land van Cuijk Samenvatting Leefbaarheid in kaart voor sociale wijkteams Land van Cuijk Onderzoek naar de wensen, behoeften en bijdragen van inwoners uit Padbroek, Cuijk Alex de Veld, Daniëlle Damoiseaux MSc., dr. Martha

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Taal doet meer Taal doet meer heeft een niet meer weg te denken rol in de Utrechtse samenleving op het gebied van integratie en participatie. Door taal

Nadere informatie

Jaarlijks onderzoek onder gasten 2016

Jaarlijks onderzoek onder gasten 2016 Jaarlijks onderzoek onder gasten 2016 Elk jaar voert Resto VanHarte een impact- en tevredenheidsmeting uit onder haar gasten. Deze is in 2016 verspreid in 40 vestigingen van Resto VanHarte, in 29 steden/gemeenten.

Nadere informatie

Taal: de sleutel naar echt meedoen

Taal: de sleutel naar echt meedoen Taal: de sleutel naar echt meedoen Leren en participeren, hoe doe je dat? www.wmoradar.nl Bewoners die moeite hebben met de Nederlandse taal, kunnen bij Radar Wmo diensten een taalcursus volgen in hun

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Gemeente s-hertogenbosch, afdeling Onderzoek & Statistiek, februari 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Vrijwilligerswerk... 4 3. Mantelzorg... 8

Nadere informatie

Jij laat het zien. De havo/mavo. Voor durvers en doeners. een Calvijn school

Jij laat het zien. De havo/mavo. Voor durvers en doeners. een Calvijn school Jij laat het zien een Calvijn school De havo/mavo Voor durvers en doeners Als je niet kunt wachten om met je ideeën aan de slag te gaan, is er in Rotterdam eigenlijk maar één school voor je. Heb je gemerkt

Nadere informatie

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING CASUS: AMINA Alle vrijheid die ik in Turkije had verdwijnt. Ik voelde me opgesloten en depressief. Toen ik mijn man leerde kennen ben ik misschien te veel van dingen uitgegaan en heb ik te weinig gevraagd.

Nadere informatie

Utrecht West. Terugkoppeling Netwerkbijeenkomst 2 oktober 2014, Buurtcentrum Rosa

Utrecht West. Terugkoppeling Netwerkbijeenkomst 2 oktober 2014, Buurtcentrum Rosa Utrecht West Terugkoppeling Netwerkbijeenkomst 2 oktober 2014, Buurtcentrum Rosa We willen u als bewoner van Utrecht West graag informeren over de uitkomsten van de netwerkbijeenkomst in buurtcentrum Rosa.

Nadere informatie

Het beste uit jezelf

Het beste uit jezelf Het beste uit jezelf 2 3 Met elkaar bouwen aan het Huis van Philadelphia Philadelphia wil dat mensen met een beperking gelukkig kunnen zijn en het beste uit zichzelf kunnen halen. Daarom doen we ons werk

Nadere informatie

Masterclass Kunst en Psychiatrie 30 november 2017

Masterclass Kunst en Psychiatrie 30 november 2017 Masterclass Kunst en Psychiatrie 30 november 2017 In gesprek met Suzanne Oxenaar, directeur van de Culturele Ambassade van het Lloyd Hotel en initiator van het Vijfde Seizoen, een kunstenaarswoning op

Nadere informatie

Buurthuis beheert zelf de knip Veel gemeenten bezuinigen op buurthuizen. Bij De Nieuwe Hommel doen ze het beheer zelf.

Buurthuis beheert zelf de knip Veel gemeenten bezuinigen op buurthuizen. Bij De Nieuwe Hommel doen ze het beheer zelf. 9 2 2015 De Gelderlander BEZUINIGING Buurthuis beheert zelf de knip Veel gemeenten bezuinigen op buurthuizen. Bij De Nieuwe Hommel doen ze het beheer zelf. door Evelien van der Eijk ARNHEM Fris, open en

Nadere informatie

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Wij zíjn er voor jou Prezzent ondersteunt je om zo zelfstandig mogelijk te wonen, op onze woonlocaties of met ambulante begeleiding.

Nadere informatie

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015 Stichting OASE Sociaal & Cultureel Centrum Activiteiten Jaarverslag 2015 Auteur: Oase Datum:30-12-2015 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Project Kunst en Cohesie... 3 2. Bewonersdag. 4 3. Bijeenkomst met

Nadere informatie

Cliënten. Een uitgave van Careander Contact. THEMANUMMER: Hoera voor de vrijwilliger

Cliënten. Een uitgave van Careander Contact. THEMANUMMER: Hoera voor de vrijwilliger Een uitgave van Careander - 3 2018 Cliënten Contact THEMANUMMER: Hoera voor de vrijwilliger VAN DE BESTUURDER: Vrijwilligers Op 7 december is het Nationale vrijwilligersdag. Dan bedanken we alle vrijwilligers

Nadere informatie

Landelijke dag basisvaardigheden Bijeenkomst Schulden en laaggeletterdheid', 8 november 2018 Sita Goedendorp, Joelle van Kommer, Mariet Hattink

Landelijke dag basisvaardigheden Bijeenkomst Schulden en laaggeletterdheid', 8 november 2018 Sita Goedendorp, Joelle van Kommer, Mariet Hattink Landelijke dag basisvaardigheden Bijeenkomst Schulden en laaggeletterdheid', 8 november 2018 Sita Goedendorp, Joelle van Kommer, Mariet Hattink Programma Wat is laaggeletterdheid? Wat is de relatie tussen

Nadere informatie

Oogst Netwerkborrel Samenwerkingspartners Nieuwland

Oogst Netwerkborrel Samenwerkingspartners Nieuwland Oogst Netwerkborrel Samenwerkingspartners Nieuwland 4 februari 2016 Thema: Hoe kunnen wij een stevigere sociale samenwerking en effectieve zorg in de wijk bevorderen? Op 4 februari 2016 werd een netwerkborrel

Nadere informatie

Onbeperkt meedoen! Voortgangsrapportage samenvatting in begrijpelijke taal. Luisteren naar mensen met een beperking

Onbeperkt meedoen! Voortgangsrapportage samenvatting in begrijpelijke taal. Luisteren naar mensen met een beperking samenvatting in begrijpelijke taal Voortgangsrapportage 2019 Onbeperkt meedoen! In Nederland hebben ruim 2 miljoen mensen een beperking. Ze zijn slechtziend, blind of doof, hebben een lichamelijke beperking,

Nadere informatie

Dagbesteding Bijzonder

Dagbesteding Bijzonder Dagbesteding Bijzonder Bijzonder biedt dagbesteding met een kleinschalig karakter. Hierdoor is er veel tijd voor persoonlijke aandacht, en sta je als mens centraal. De cliënt moet zich hier thuis en beschermd

Nadere informatie

Eenvoudig overzien en combineren.

Eenvoudig overzien en combineren. Aanbod 2018 Eenvoudig overzien en combineren. Aanbod 2018 0 Begeleiding (flexibel) Begeleiding (binnen arrangement) 1 Thuisadministratie 2 Dagbesteding 3 Maaltijden aan huis 4 Fier 5 Financiëel cafe 6

Nadere informatie

Beleidsplan TOV Auteur: Wendy Verkerk Klein

Beleidsplan TOV Auteur: Wendy Verkerk Klein Beleidsplan TOV 2017 Auteur: Wendy Verkerk Klein Voorwoord Voor u ligt het nieuwe beleidsplan voor 2017 van stichting jij bent TOV! TOV eten en TOV boeken zijn onlosmakelijk verbonden met de stichting.

Nadere informatie

Plek Empathie Rust Ruimte Ontmoeting Niets hoeft

Plek Empathie Rust Ruimte Ontmoeting Niets hoeft Plek Empathie Rust Ruimte Ontmoeting Niets hoeft Missie en visie In ons dorp Voorthuizen, waar we inlevend omgaan met mensen, nemen we onze plek in. We zijn graag een plek van rust, waar we aan iedereen

Nadere informatie

Als problemen zich opstapelen kun jij van betekenis zijn. Wij zijn Present. Jij ook?

Als problemen zich opstapelen kun jij van betekenis zijn. Wij zijn Present. Jij ook? Als problemen zich opstapelen kun jij van betekenis zijn. Wij zijn Present. Jij ook? Achter elke voordeur gaat weleens iets mis Hulpverleners kunnen niet alles alleen oplossen. Achter elke voordeur gaat

Nadere informatie

De Taaleis U begrijpt, leest, praat en schrijft Nederlands

De Taaleis U begrijpt, leest, praat en schrijft Nederlands Kom oefenen met de taal in het Taalhuis! Ik kan niet goed lezen Ik wil beter leren schrijven Ik wil oefenen met spreken De Taaleis U begrijpt, leest, praat en schrijft Nederlands Waar kunt u naartoe? Naar

Nadere informatie

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking 1 Er zíjn in zorg Ieder mens is uniek. Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak wat meer hulp nodig om hun eigen,

Nadere informatie

De participatiebibliotheek

De participatiebibliotheek Voor meer informatie: Marjolein Bakker adviseur Communicatie marjolein.bakker@bibliotheek-zoetermeer.nl Hoofdbibliotheek Stadhuisplein 2 2711 EC Zoetermeer T 079-34 38 200 www.bibliotheek-zoetermeer.nl

Nadere informatie

De Taaleis U begrijpt, leest, praat en schrijft Nederlands

De Taaleis U begrijpt, leest, praat en schrijft Nederlands De Taaleis U begrijpt, leest, praat en schrijft Nederlands U kunt al Nederlands Uw Nederlands is onvoldoende U gaat Nederlands leren Het Taalhuis Kunt u Nederlands? Uw Nederlands is voldoende Uw Nederlands

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

Welzijn De Meierij. Maakt meer mogelijk!

Welzijn De Meierij. Maakt meer mogelijk! Welzijn De Meierij Maakt meer mogelijk! NIEUWE ORGANISATIE Per 1 januari 2013 zijn Welzijn Salus uit Sint-Oedenrode en BWI Het Palet uit Schijndel gefuseerd. De naam voor de nieuwe organisatie is: Welzijn

Nadere informatie

Dorpsstraat EN Harmelen T E. omarm het leven

Dorpsstraat EN Harmelen T E. omarm het leven omarm het leven Dorpsstraat 70 3481 EN Harmelen T. 0348-44 35 44 E. gaza@zorggroepsintmaarten.nl omarm het leven Welkom. Omarm het leven Gaza is een woonzorgcentrum en onderdeel van Zorggroep Sint Maarten.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Dinsdag 20 september 2016 Nr. 3

Nieuwsbrief Dinsdag 20 september 2016 Nr. 3 Nieuwsbrief Dinsdag 20 september 2016 Nr. 3 Belangrijke data Elke eerste schooldag na de vakantie is het luizencontrole. Woensdag 21 september Informatiemiddag 14.30 uur of -avond 18.00 uur groepen 4,

Nadere informatie

Wonen, werken, meedoen

Wonen, werken, meedoen Wonen, werken, meedoen zoals jíj dat wilt Bij Prezzent is er van alles te doen Wij zíjn er voor jou Bij Prezzent kun je wonen, werken en meedoen zoals jij dat wilt. Wij hebben woonlocaties met zelfstandige

Nadere informatie

Producten- en Dienstencatalogus 2017

Producten- en Dienstencatalogus 2017 Producten- en Dienstencatalogus 2017 Voor thuiswonenden December 2016 Inhoud Voorwoord blz. 3 Thuiszorg blz. 5 Huishoudelijke zorg blz. 6 Dagbesteding blz. 7 Behandeling blz. 8 Maaltijd aan huis blz. 9

Nadere informatie

In de Boomtak, Noordhoek, Tilburg

In de Boomtak, Noordhoek, Tilburg In de Boomtak, Noordhoek, Tilburg gesprek met wie: Jan van Esch, voorzitter bestuur en Cristel Priemus, penningmeester door wie: Astrid Huygen wanneer: (donderdag 31 mei en) 8 juni 2012 waar: In de Boomtak,

Nadere informatie

Het sociale aanbod in West-Friesland versterken: dat doen we samen!

Het sociale aanbod in West-Friesland versterken: dat doen we samen! 2 VOORWOORD Het sociale aanbod in West-Friesland versterken: dat doen we samen! Samenwerken staat centraal bij Vrijwilligerspunt. Wij helpen met het realiseren van projecten, waarbij wij meerdere partners

Nadere informatie

Sfeerverslag van een week Wijkenkaravaan

Sfeerverslag van een week Wijkenkaravaan Sfeerverslag van een week Wijkenkaravaan In de week van 13 tot en met 21 september trok de Wijkenkaravaan door alle stadsdelen van Nijmegen. Onderwerp van gesprek: de toekomst van de wijken en de stad.

Nadere informatie

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1 RMC radius verbindt Kansen en kracht creëren we samen RMC Radius 1 We staan dicht bij de mensen, wijk en leefomgeving. Jeroen Rovers Directeur bestuurder RMC Radius verbindt - RMC Radius staat voor de

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Wist u dat? September/oktober Editie 28. Stichting Perpectief. VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen

Nieuwsbrief. Wist u dat? September/oktober Editie 28. Stichting Perpectief. VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen Nieuwsbrief Stichting Perpectief September/oktober Editie 28 VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen Wist u dat? Deze maand hebben we een bezoek gebracht aan Stichting VluchtelingenWerk Oost

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Taal doet meer Taal doet meer heeft een niet meer weg te denken rol in de Utrechtse samenleving op het gebied van integratie en participatie. Door taal

Nadere informatie

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten werkt voor en met bewoners in wijken en buurten Oma Geertje vertelt. 2 Welbions: we werken er allemaal. Wij zijn dé woningcorporatie van Hengelo en verhuren meer dan 13.000 woningen aan in totaal 25.000

Nadere informatie

Pluslessen. Les 42. Contact met elkaar. Wat leert u in deze les? Succes! 0 Een praatje beginnen met onbekenden.

Pluslessen. Les 42. Contact met elkaar. Wat leert u in deze les? Succes!  0 Een praatje beginnen met onbekenden. http://www.edusom.nl Pluslessen Les 42. Contact met elkaar Wat leert u in deze les? 0 Een praatje beginnen met onbekenden. 0 Praten over uw persoonlijke situatie. 0 Vriendelijk zeggen wat iemand moet doen.

Nadere informatie

KunstRoute65. Aan de slag met ouderen & cultuur van nu Tips uit de praktijk

KunstRoute65. Aan de slag met ouderen & cultuur van nu Tips uit de praktijk KunstRoute65 Aan de slag met ouderen & cultuur van nu Tips uit de praktijk 4. Workhops: zelf aan de slag Muziek mixen, designdenken of een technisch kunstwerkje bouwen; in de workshops van KunstRoute65

Nadere informatie

Enschedese zorgorganisatie ontwikkelt Huiskamer van de Buurt

Enschedese zorgorganisatie ontwikkelt Huiskamer van de Buurt Enschedese zorgorganisatie ontwikkelt Huiskamer van de Buurt Levendige ontmoetingsplekken Carin Giesen bezoekt levendige ontmoetingsplekken in Nederland. Plekken waar mensen in gesprek raken. Waar ook

Nadere informatie

Wijkactiviteiten Papendrecht BEKENDHEID, DEELNAME, VRIJWILLIGERSWERK & EIGEN INITIATIEVEN

Wijkactiviteiten Papendrecht BEKENDHEID, DEELNAME, VRIJWILLIGERSWERK & EIGEN INITIATIEVEN Wijkactiviteiten Papendrecht BEKENDHEID, DEELNAME, VRIJWILLIGERSWERK & EIGEN INITIATIEVEN Inhoud 1. Conclusies 2. Wijkactiviteiten 3. Vrijwilligerswerk bij activiteiten 4. Eigen initiatief voor activiteiten

Nadere informatie

Laaggeletterdheid, herkennen & doorverwijzen

Laaggeletterdheid, herkennen & doorverwijzen Laaggeletterdheid, herkennen & doorverwijzen Lydia de Jong, Jorijn Tragter 28 mei 2016 Wie zijn wij? Voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid en bevordering van digitale vaardigheid. Actie programma

Nadere informatie

Hier woon ik; Tilburg

Hier woon ik; Tilburg Hier woon ik; Tilburg Korte karakteristiek In diverse wijken in Tilburg worden activiteiten georganiseerd met en door kwetsbare wijkbewoners en professionals om mensen met beperkingen te laten meedoen,

Nadere informatie

HUURDERS PANEL. Woonborg ondernemingsplan. 25 september 2017 verslag

HUURDERS PANEL. Woonborg ondernemingsplan. 25 september 2017 verslag HUURDERS PANEL Woonborg ondernemingsplan 2018 2021 25 september 2017 verslag Bedankt voor uw deelname! Eens in de zoveel jaar maakt Woonborg een ondernemingsplan. Hierin staat wat we belangrijk vinden

Nadere informatie

Basisscholen, Kinderopvang VVV, theater, filmhuis, ROC, welzijnsorganisatie, welzijnsorganisatie, gezondheidszorg, wereldwinkel, SWO,

Basisscholen, Kinderopvang VVV, theater, filmhuis, ROC, welzijnsorganisatie, welzijnsorganisatie, gezondheidszorg, wereldwinkel, SWO, Basisinformatie Soort MFA Kulturhus Cultureel Centrum Brede School Multifunctioneel centrum Multifunctioneel centrum Multifunctioneel centrum Multifunctioneel centrum Buurt/wijk/dorp Centraal in dorp Centraal

Nadere informatie

Hoe werkt het? Wat heb je nodig? Disclaimer.

Hoe werkt het? Wat heb je nodig? Disclaimer. Hoi! Wat ontzettend leuk dat je mee doet aan de Jouw Lichaam. Jouw Genot. 5 daagse! Ik ben blij dat je mij de kans geeft om jou te helpen meer genot tussen de lakens voor jezelf te creëren. Zodat jij echt

Nadere informatie

Jaarlijks onderzoek onder gasten 2015

Jaarlijks onderzoek onder gasten 2015 Jaarlijks onderzoek onder gasten 2015 Elk jaar voert Resto VanHarte een impact- en tevredenheidsmeting uit onder haar gasten. Deze is in 2015 verspreid in 32 vestigingen van Resto VanHarte, in 20 steden/gemeenten.

Nadere informatie

Zakelijk. personeelsfeesten. cursussen. lezingen. workshops. beurzen. forums. vergaderingen conferenties congressen tentoonstellingen presentaties

Zakelijk. personeelsfeesten. cursussen. lezingen. workshops. beurzen. forums. vergaderingen conferenties congressen tentoonstellingen presentaties Zakelijk RESERVERINGEN EN INFORMATIE Cultureel Centrum CONCORDIA Concordiaplein 1, 2851 VV Haastrecht M 06 53 87 35 51 of T 0182 50 22 02 grandcafe@cultureelcentrumconcordia.nl www.cultureelcentrumconcordia.nl

Nadere informatie

Beleidsplan Protestantse gemeente Sneek Inleiding

Beleidsplan Protestantse gemeente Sneek Inleiding Beleidsplan Protestantse gemeente Sneek 2018 2022 Kerk in de stad Inleiding De Protestantse Gemeente Sneek is ontstaan uit een samengaan van de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente in Sneek. Deze

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet Regio Waardenlanden

Nieuwsbrief CliëntAanZet Regio Waardenlanden Nummer 5 Juni 2015 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

Signaalwoorden en verschillende vormen van woorden

Signaalwoorden en verschillende vormen van woorden Grammaticaoefeningen 4 Sociale contacten Signaalwoorden en verschillende vormen van woorden Oefening 1 Bespreek de vragen. 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 100 naar Signaalwoorden. Begrijp je al

Nadere informatie

Reeshof Wat Voor wie Waar Wanneer/ kosten Niveau1 Niveau 2 Niveau 3. West. Overzicht taalactiviteiten in de wijk (datum overzicht: 1 juli 2018)

Reeshof Wat Voor wie Waar Wanneer/ kosten Niveau1 Niveau 2 Niveau 3. West. Overzicht taalactiviteiten in de wijk (datum overzicht: 1 juli 2018) Overzicht taalactiviteiten in de wijk (datum overzicht: 1 juli 2018) Reeshof Wat Voor wie Waar Wanneer/ kosten Niveau1 Niveau 2 Niveau 3 Niveau 2 Niveau 3 Niveau 4 Niveau Niveau 3 Niveau: nieuwkomers en

Nadere informatie

Een uitgave van Careander Cliënten. Contact

Een uitgave van Careander Cliënten. Contact Een uitgave van Careander - 2 2018 Cliënten Contact THEMANUMMER: Resultaten 2017 VAN DE BESTUURDER: Over 2017 Careander heeft uitgezocht hoe wij hebben gewerkt in 2017. In dit nummer van Cliëntencontact

Nadere informatie

Gemeente Tilburg laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016

Gemeente Tilburg laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016 Gemeente Tilburg laat zien waar e zorg om draait oktober 2016 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Tilburg.

Nadere informatie

Verslag van de bijeenkomst Mannen Emancipatie in het Turks Museum d.d. 30 november 2013

Verslag van de bijeenkomst Mannen Emancipatie in het Turks Museum d.d. 30 november 2013 Verslag van de bijeenkomst Mannen Emancipatie in het Turks Museum d.d. 30 november 2013 Aanwezig ca. 100 personen. Sprekers: Vz. Turks Museum Rustem Akarsu, Vz. Platform Allochtone Ouderen de heer R. Ramnath,

Nadere informatie

De KrimpenWijzer is er voor al uw vragen en ondersteuning op het gebied van welzijn, zorg, opvoeden en opgroeien.

De KrimpenWijzer is er voor al uw vragen en ondersteuning op het gebied van welzijn, zorg, opvoeden en opgroeien. De KrimpenWijzer is er voor al uw vragen en ondersteuning op het gebied van welzijn, zorg, opvoeden en opgroeien. Zit u niet lekker in uw vel en wilt u hier wat aan veranderen? Vindt u het moeilijk om

Nadere informatie

carintreggeland huis Anholtskamp Markelo

carintreggeland huis Anholtskamp Markelo carintreggeland huis Anholtskamp Markelo Een warme sfeer met een lokale knipoog Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een mooi en comfortabel appartement? Vindt u een gezellige en veilige woonomgeving

Nadere informatie

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Inhoudsopgave Welkomstwoord Missie en visie Organisatiestructuur Dienstverlening en aanbod Informatie voor vrijwilligers

Nadere informatie

Gemeente Sittard-Geleen laat zien waar goede zorg om draait. maart 2017

Gemeente Sittard-Geleen laat zien waar goede zorg om draait. maart 2017 Gemeente Sittard-Geleen laat zien waar e zorg om draait maart 2017 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente

Nadere informatie

met activiteiten van Savant Ik ben blij dat ik nu mee doe. Gewoon gezellig en lekker actief.

met activiteiten van Savant Ik ben blij dat ik nu mee doe. Gewoon gezellig en lekker actief. met activiteiten van Savant Ik ben blij dat ik nu mee doe. Gewoon gezellig en lekker actief. Gewoon gezellig, lekker actief! Met de activiteiten van Savant Zorg kunt u samen met anderen veel plezier beleven.

Nadere informatie

Doe met ons mee! In de week tegen eenzaamheid van 27 september t/m 6 oktober

Doe met ons mee! In de week tegen eenzaamheid van 27 september t/m 6 oktober Doe met ons mee! In de week tegen eenzaamheid van 27 september t/m 6 oktober 2018 www.swodongen.nl Kom erbij in de Week tegen Eenzaamheid door SWOD en ketenpartners Meer dan één miljoen Nederlanders voelt

Nadere informatie

Samenleven in de participatiesamenleving. Dr. Femmianne Bredewold LPB-congres Vluchten kan niet meer 17 november 2016

Samenleven in de participatiesamenleving. Dr. Femmianne Bredewold LPB-congres Vluchten kan niet meer 17 november 2016 Beter een goede buur..?! Samenleven in de participatiesamenleving Dr. Femmianne Bredewold LPB-congres Vluchten kan niet meer 17 november 2016 We moeten meer voor elkaar zorgen Vroeger was het vanzelfsprekend

Nadere informatie

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen De Driestroom voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding bij zelfstandig wonen Begeleiding bij zelfstandig wonen Woont u zelfstandig of wilt u zelfstandig gaan wonen? Heeft u daar begeleiding

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Activiteiten in de Week van de Mantelzorg

Activiteiten in de Week van de Mantelzorg in de Week van de Mantelzorg 7 tot en met 12 november 2016 Mantelzorg doe je samen! is de landelijke Dag van de Mantelzorg. Zorgt u voor een ander? Neem dan deel aan de activiteiten die ContourdeTwern

Nadere informatie

1. Wat vind je het vervelendste huishoudelijke klusje? (meerdere antwoorden mogelijk)

1. Wat vind je het vervelendste huishoudelijke klusje? (meerdere antwoorden mogelijk) Huishoudelijke hulp 45% 35% 25% 15% 5% 21% 1. Wat vind je het vervelendste huishoudelijke klusje? (meerdere antwoorden mogelijk) 27% 18% 18% 6% 38% 14% 9% 8% 33% 18% 13% 31% 1. Stofzuigen 2. Dweilen 3.

Nadere informatie