Leidraad voor dienstverlating

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leidraad voor dienstverlating"

Transcriptie

1 Leidraad voor dienstverlating Voor militairen fase 2 - Ziekte De aanstelling van een medewerker bij Defensie eindigt bij het (eervol) ontslag. Het initiatief voor het ontslag van een medewerker ligt bij de medewerker of bij de organisatie. Medewerkers die Defensie verlaten, lichten wij uitgebreid voor. Deze leidraad biedt houvast voor militairen fase 2 die de dienst verlaten vanwege ziekte. 20 augustus 2015 Dienstverband

2 Dienst verlaten De reden waarom u de dienst verlaat en de situatie waarin u vervolgens terecht komt verschilt. Afhankelijk van de wijze waarop u Defensie verlaat, zijn verschillende zaken voor u van belang. Deze leidraad is bestemd voor militairen fase 2 die Defensie gaan verlaten vanwege ziekte. In dit handboek worden zij de dienstverlater genoemd. Het kan zijn, dat enkele passages niet op u van toepassing zijn, dit wordt echter duidelijk aangegeven. In deze leidraad leest u meer over: Inleveren Defensiepas... 9 Inleveren bruikleengoederen PGU Exitgesprek Loonstrook en jaaropgave NS-Business Card Arbeidsongeschiktheidsverzekering (IPAP) Verhuizing bij dienstverlating Getuigschrift Stichting Veteranen Platform Het Veteraneninstituut Postactief Geneeskundige aspecten bij dienstverlating Voorzieningen voor (gewezen) militairen Ziektekostenverzekering Afscheidsregeling Geen werk bij ontslag niet op eigen verzoek Pensioenopbouw indien recht op WW-uitkering Pensioenopbouw indien werk na ontslag Doorbetaling bij ziekte aansluitend aan ontslag Doorbetaling bij ziekte binnen 1 maand na ontslag De immateriële aspecten van ontslag Afkortingen Adressenlijst... 43

3 Met nadruk wijzen we u er op, dat deze publicatie uitsluitend een algemeen voorlichtend karakter heeft en dat aan de tekst als zodanig geen aanspraken kunnen worden ontleend. De uitvoering van de verschillende onderwerpen, die in deze leidraad worden behandeld, berust bij de Verantwoordelijke instanties van het ministerie van Defensie en daarbuiten. Alle hyperlinks verwijzen naar INTERNET daar waar dit niet mogelijk is staat: kan alleen middels intranet van Defensie. Volledigheidshalve dient te worden opgemerkt daar waar verwezen wordt naar hij, echtgenoot en weduwnaar ook zij, echtgenote en weduwe kan worden gelezen. Dit geldt ook voor geregistreerd partnerschap. Daar waar commandant staat kan ook hoofd diensteenheid gelezen worden.

4 Inleveren Defensiepas U levert uw Defensiepas fysiek in bij de functionaris die hiervoor is aangesteld. Dit is dezelfde functionaris die ook de Defensiepas fysiek verstrekt bij uw eenheid.

5 Inleveren bruikleengoederen Zorg dat u alle bruikleengoederen heeft ingeleverd bij de instantie waar u ze op bruikleen heeft staan. Begin hier tijdig mee zodat eventuele vermissingen ook tijdig kunnen worden afgedaan.

6 PGU U gaat de dienst verlaten. Dit heeft tot gevolg dat er een aantal zaken geregeld moeten worden waaronder het inleveren van kleding en uitrusting die tot uw persoonsgebonden uitrusting (PGU) behoort. Dit geldt ook wanneer u als burger medewerker in het bezit bent van door Defensie verstrekte bedrijfskleding. Dit geldt voor alle militairen die de dienst verlaten en voor burgermedewerkers. Enkele weken voordat u daadwerkelijk de dienst verlaat krijgt u via uw AF (aangewezen functionaris), of KSP (kleding service punt) vanuit het KPU-bedrijf, bericht dat u uw PGU en mogelijke overige artikelen moet inleveren. Uw AF controleert de ingenomen goederen op aantal. Eventuele vermissingen dienen met een door uw commandant afgedaan rapport (VRA) afgedekt te zijn. Indien u alle artikelen heeft ingeleverd bij de AF tekent hij uw inleveropdracht af. U dient deze inleveropdracht als bewijs te bewaren. Op de inleveropdracht staan dus alleen die artikelen die u daadwerkelijk moet inleveren. De resterende artikelen hoeft u niet in te leveren, u mag dat wel! Als het voor u niet mogelijk is om uw artikelen bij uw eigen AF in te leveren, mag u deze bij iedere willekeurige AF in Nederland inleveren. Zorg er dan wel voor dat u de inleveropdrachten bij u heeft. Deze AF controleert alsof het uw eigen AF is, neemt de goederen in en tekent uw inleveropdrachten af als bewijs dat u daadwerkelijk ingeleverd heeft. Wat kunt u alvast doen in afwachting van uw inleveropdracht U hoeft niet te wachten totdat de AF contact met u opneemt. U kunt ook zelf bij uw AF vragen wat u moet inleveren. U kunt aan de hand van deze lijst dus al op voorhand controleren welke artikelen u allemaal moet gaan inleveren. Het kan gebeuren dat er tussen het moment van uitdraaien van de kledinglijst en de daadwerkelijke inlevering een wijziging plaatsvindt op artikel niveau. Dit kan tot gevolg hebben dat een artikel dat u moest inleveren niet meer hoeft in te leveren. Andersom komt echter ook voor. De artikelen die u niet hoeft in te leveren worden uw eigendom! U kunt dus deze artikelen niet meer ruilen of vervangen. Welke rechten heeft u als gewezen militair De basis hiervoor is vastgelegd in Regeling statusvoorrechten gewezen militairen. Het KPU-bedrijf heeft daar de navolgende invulling aan gegeven: Wanneer u als militair aantoonbaar langer dan 15 jaar in dienst gezeten heeft en met eervol ontslag bent gegaan kunt u, nadat u de dienst verlaten heeft beperkt kooprecht aanvragen voor een deel van de artikelen die tot uw zogenaamde DT-pakket (of overeenkomstig tenue) hoorden. Dit vanwege het feit dat militairen na hun dienstverlating met regelmaat deelnemen aan activiteiten waar bijv. DT (of overeenkomstig tenue) voorgeschreven is.

7 Om dit beperkt kooprecht te kunnen verkrijgen handelt u als volgt: U dient schriftelijk een verzoek in te dienen bij de Sectie Klantservice van KPU (adres: Antwoordnummer 3000, 3760 XA Soest ). In dit verzoek dient u tenminste de volgende gegevens te vermelden: Naam; toenmalig registratienummer/peoplesoftnummer; burgerservicenummer; huidig adres; voormalig krijgsmachtdeel. U dient bij dit verzoek de volgende documenten toe te voegen: een kopie van de ontslagbeschikking; een Staat van Dienst (dit dient u voor dienstverlating zelf via Peoplesoft uit te draaien) waaruit blijkt dat u 15 jaar of langer in dienst bent geweest. Na ontvangst van deze gegevens krijgt u een maatneemformulier toegestuurd. Na invulling van het formulier dient dit te worden geretourneerd naar de Sectie Klantservice van KPU. Nadat de gegevens zijn verwerkt ontvangt u op uw huisadres een koopformulier en een overzichtslijst waar de artikelen op vermeld staan waarvoor u kooprecht (pakketrecht) heeft. Tevens ontvangt u een brief met uw persoonlijke koopcode en de catalogus van het betreffende krijgsmachtdeel (zolang de catalogus nog voorradig is). Met het koopformulier en de persoonlijke koopcode kunt u kooporders indienen bij Sectie Klantservice, voor die artikelen die zijn opgenomen in uw pakketrecht. U moet die artikelen dus betalen! Militairen b.d. die werkzaamheden en of taken uitvoeren in opdracht van en/of bij aan de Krijgsmacht gelieerde organisaties kunnen, onder bepaalde voorwaarden, toestemming krijgen om het GVT (of overeenkomstig tenue) te dragen. Veteranen U kunt als postactieve veteraan alleen kleding bestellen via de website Het assortiment kleding dat u hier kunt kopen is samengesteld en afgestemd met het Veteranenplatform en het ministerie van Defensie. Het KPU-bedrijf is hierin geen partij. Overig militair en burgerpersoneel U bent ontheven uit uw (initiële) opleiding, u bent ontheven tijdens uw proeftijd, of u bent niet eervol ontslagen. U dient alle PGU in te leveren. U krijgt hiervoor een inleveropdracht van uw AF. Dit geldt ook wanneer u als burger medewerker in het bezit bent van door Defensie verstrekte bedrijfskleding.

8 Exitgesprek Bij dienstverlating wordt er een exitgesprek met u gehouden. Nadere informatie hierover zal worden opgenomen in deze leidraad zodra dit opgenomen is in de Wegwijzer P&O voor leidinggevenden.

9 Loonstrook en jaaropgave Defensie stuurt u een loonstrook van de verrekende materiële zaken en een jaaropgave naar uw privé adres. Indien u uw digitale loonstrook op uw defensie adres ontvangt, zult u uw adres voor correspondentie, genoemd in PeopleSoft, moeten wijzigen in uw privé adres. Indien u dit nooit heeft ingesteld in de selfservice dient u dit nog voor uw dienstverlating te doen! U doet dit door naar Selfservice te gaan. Ga naar Alle Apps (kan alleen middels intranet van Defensie) en kies voor informatie. Klik op Persoonlijke instellingen. Open Correspondentie en klik op Wijzig adressen. Let op: vergeet u dan ook niet om het vinkje aan te zetten bij: Loonstrook/Jaaropgave. Mocht u na uw dienstverlating besluiten uw privé adres te wijzigen en heeft u uw jaaropgave van Defensie nog niet ontvangen, dient u contact op te nemen met het DC HR om alsnog de wijziging in PeopleSoft te laten aanbrengen. U kunt het DC HR bereiken via telefoonnummer , optie 3 in het keuzemenu of per dc-hr@mindef.nl (vermeld altijd uw naam en werknemer-id). De mogelijke materiële zaken die verrekend kunnen worden zijn onder andere: Restant aan verlof wordt uitbetaald met een maximum van 2 maal de jaartoekenning; Teveel opgenomen verlof zal door Defensie in rekening worden gebracht; Verrekenen van openstaande vorderingen; Verrekenen van bijvoorbeeld een genoten opleiding of ouderschapsverlof; Uitbetaling van opgebouwd vakantie-uitkering; Uitbetaling van opgebouwd eindejaarsuitkering; Uitbetaling van een bindingspremie; Uitbetaling van proportionele diensttijdgratificatie (Geldt niet bij ontslag op eigen verzoek); Uitbetaling van verroosteruren; Uitbetaling van tijdsparen.

10 NS-Business Card U dient uw NS-Business Card binnen 2 weken na uw ontslag retour te zenden aan het DC HR te Enschede. DC HR T.a.v. OC/Groep buitenland MPC 40A Postbus AB Utrecht

11 Arbeidsongeschiktheidsverzekering (IPAP) Indien u in uw actieve periode gekozen heeft voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering van Loyalis is de verrekening van de premie zichtbaar op uw loonstrook als IPAP. Na uw ontslag zal deze verzekering automatisch stoppen! U bent dus vanaf de datum van uw ontslag dan ook niet meer verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Indien u toch een verzekering voor arbeidsongeschiktheid wenst dient u dit zelf te regelen. Vraag ook bij uw nieuwe werkgever of hij een arbeidsongeschiktheidsverzekering aanbiedt. Sommige werkgevers hebben dit namelijk standaard in hun CAO zitten of bieden ook een collectief aan. Door Loyalis wordt de afkorting IPAP niet meer gebruikt, maar spreekt men van arbeidsongeschiktheidsverzekering van Loyalis. Deze afkorting wordt echter nog wel gebruikt op uw loonstrook. Voor de burgermedewerker geldt dezelfde voorwaarde met dien verstande dat, indien u een andere baan bij een overheidsinstelling heeft aanvaard, deze verzekering kan blijven doorlopen. U dient er dan wel voor te zorgen dat de premie bij uw nieuwe werkgever weer wordt ingehouden op uw salaris. Neem hiervoor dan zelf ook tijdig contact op met Loyalis. Indien u ontslagen wordt waarbij dienst-, en/of arbeidsongeschiktheid de reden is neem dan z.s.m. contact op met Loyalis (voor de burgermedewerker geldt alleen arbeidsongeschiktheid). Mogelijk komt u in aanmerking voor een uitkering van deze verzekering. Vergeet niet door te geven dat u ziek bent geworden! U kunt ook contact opnemen met de klantenservice van Loyalis: Indien u een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij een andere verzekeringsmaatschappij heeft afgesloten neem dan daarmee tijdig contact op voor mogelijke uitbetaling. Uitkering Gewezen Militairen Twee jaar voordat de UGM-uitkering voor u in gaat, hebt u deze verzekering niet meer nodig. Is dat bij u het geval, dan kunt u uw verzekering beëindigen (i.v.m. geen verzekerbaar belang). Aangezien Loyalis niet weet wanneer uw UGM-uitkering in gaat, ontvangt u jaarlijks hierover een brief. U kunt geen beroep doen op premierestitutie indien u de verzekering onnodig hebt laten doorlopen. Burgermedewerker met pensioen De premiebetaling voor uw arbeidsongeschiktheidsverzekering stopt automatisch als u geen belang meer hebt bij de verzekering. Dat is vijf jaar voor u de AOW-leeftijd bereikt voor de dekking bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Bij de dekking voor volledige arbeidsongeschiktheid is dit twee jaar voor u de AOWleeftijd bereikt.

12 Verhuizing bij dienstverlating U bent geplaatst en woonachtig in het buitenland, op het moment dat u de dienst verlaat. U heeft dan mogelijk eenmalig recht op een tegemoetkoming in de verplaatsingskosten indien u terug naar Nederland verhuist. Dit is tevens van toepassing voor de militair die een ambts- of dienstwoning verlaat. In alle andere gevallen is een eventuele verhuizing voor uw eigen rekening. Let op: uw ontslaggrond is bepalend of u wel of niet in aanmerking komt voor een (gedeeltelijke) tegemoetkoming. U kunt dit terugvinden in de betreffende regelgeving MP serie 300 artikel 7,8, en 9. Voor nadere informatie kunt u terecht bij het DC HR. U kunt het DC HR bereiken via , opties 3. Vanuit het buitenland belt u Het DC HR is bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van uur tot uur. U kunt uw vraag ook per stellen: dc-hr@mindef.nl (vermeld altijd uw naam en werknemer-id)

13 Getuigschrift Op uw verzoek kan er een getuigschrift worden verstrekt. Voorwaarde is dat u ten minste 1 jaar in werkelijke dienst bent geweest. U kunt zelf met uw leidinggevende overleggen welke periode dit getuigschrift beslaat. Het getuigschrift vermeldt ten minste: De begin- en einddatum van de dienstverhouding en de arbeidsduur per week De aard van de verrichte werkzaamheden van de in het getuigschrift meegenomen functie(s); De wijze waarop die werkzaamheden zijn verricht (alleen op verzoek van u); De grond waarop aan de medewerker ontslag is verleend (alleen op verzoek van u). Zie ook AMAR: MP Artikel 51. Burgerlijk Wetboek

14 Stichting Veteranen Platform In 1989 is het Veteranen Platform (VP) opgericht als overkoepelend samenwerkingsverband en collectieve belangenbehartiger van Nederlandse veteranenorganisaties. Dit vanuit de behoefte om meer aandacht en voorzieningen te krijgen voor de veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en de veteranen die waren uitgezonden naar Indië. Dit initiatief heeft zijn vruchten afgeworpen en eind 2013 zijn 46 veteranenorganisaties aangesloten bij het VP. Dat aantal groeit nog steeds. Deze veteranenorganisaties vertegenwoordigen op hun beurt een groot aantal individuele veteranen afkomstig uit alle krijgsmachtdelen en tal van missiegebieden. Het VP is daarmee een belangrijke gesprekspartner voor de politiek en de overheid voor het verder ontwikkelen van het (nationale) veteranenbeleid. Het VP is vertegenwoordigd bij een groot aantal nationale herdenkingen en manifestaties. Het bestuur van het VP onderhoudt intensieve contacten met tal van spelers en organisaties binnen de nationale en internationale veteranenwereld, waaronder het ministerie van Defensie, de Inspecteur der Veteranen (IGK)en zijn staf, het Veteraneninstituut, vertegenwoordigers van de Landelijke Zorgketen Veteranen, het Comité Nederlandse Veteranendag en leden van het parlement. Individuele veteranen kunnen geen lid worden van het VP en het VP doet niet aan individuele belangenbehartiging. Veteranen kunnen wel lid worden van een van de vele aangesloten verenigingen. Hierbij geldt het motto: Hoe meer leden, hoe meer recht van spreken het VP heeft als het gaat om collectieve belangenbehartiging. Mede door toedoen van de veteranen zelf is er in het verleden heel veel bereikt op het gebied van erkenning, waardering en zorg. De status en voorzieningen voor veteranen zijn in Nederland in 2012 vastgelegd in een Veteranenwet en de algemene maatregelen van bestuur (uitvoeringsbepalingen) worden momenteel af geprocedeerd. Het VP streeft naar bestendiging van datgene wat er in het verleden al is bereikt op het gebied van erkenning, waardering en zorg. Belangrijk aandachtspunt voor de komende jaren is het vinden en boeien van de nieuwe generatie veteranen om lid te worden van een van de vele verenigingen. Dit heeft veel voordelen, niet alleen voor het verkrijgen van reüniefaciliteiten, maar ook voor het onderhouden of vernieuwen van collegiale contacten en om op de hoogte te blijven van wat er leeft binnen veteranenland. Daarnaast heeft het VP met steun van het vfonds in 2012 een driejarig project opgestart voor het opzetten van een landelijk dekkend, laagdrempelig systeem voor zogeheten nuldelijnsondersteuning. Veteranen kunnen eventuele problemen dan delen met collega s die uit ervaring spreken en hen zo nodig de weg kunnen wijzen naar professionele hulpverlening. Ook hiervoor is het belangrijk dat zoveel mogelijk veteranen lid zijn van een veteranenvereniging, waarbinnen deze nuldelijnsondersteuning is georganiseerd. Bent u veteraan en nog geen lid van een veteranenvereniging, overweeg dit dan toch te doen zodat het draagvlak voor veteranen in Nederland een nog bredere basis krijgt. Voor een overzicht van aangesloten verenigingen en nadere informatie bezoekt u onze website

15 Het Veteraneninstituut Veteranen hebben ons land gediend tijdens oorlogen, gewapende conflicten of vredesmissies. Veteranen én hun gezinsleden hebben op grond daarvan recht op zorg, waardering en tal van voorzieningen. Het Veteraneninstituut (Vi) is als hoofduitvoerder van het veteranenbeleid hèt centrale adres en de wegwijzer voor veteranen en hun thuisfront. Wie is veteraan? Sinds juni 2012 zijn ook actief dienende militairen veteraan, mits zij hebben deelgenomen aan een missie. De nieuwe definitie veteraan luidt bij de invoering van de Veteranenwet dan ook: Een veteraan is de militair, de gewezen militair, of de gewezen dienstplichtige, van de Nederlandse krijgsmacht, dan wel van het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger, alsmede degene die behoorde tot het vaarplichtig koopvaardijpersoneel, die het Koninkrijk der Nederlanden heeft gediend onder oorlogsomstandigheden dan wel heeft deelgenomen aan een missie ter handhaving of bevordering van de internationale rechtsorde voor zover deze missie bij regeling van Onze Minister is aangewezen. Door de verruiming van de definitie wordt nu veelal over actief dienende veteranen en/of postactieve veteranen gesproken. Veteranenpas Voor het maken van de pas heeft het Veteraneninstituut uw pasfoto en enkele persoonsgegevens nodig. Het beschikbaar stellen van deze informatie aan het Veteraneninstituut en het persoonlijk toestemming geven kunt u doen door vinkjes te plaatsen U doet dit door naar Selfservice te gaan. te gaan. Ga naar Alle Apps (link werkt alleen op intranet van Defensie), kies voor informatie en klik vervolgens op Persoonlijke instelling. Klik op Pasfoto en vink toestemming verleend voor gebruik pasfoto voor veteranenpas aan en kies Opslaan en terug. EN Klik nu op Correspondentie en vink NAW aan en kies Opslaan. Let op: u dient dus op beide tabbladen een vinkje te zetten! Indien u toestemming geeft voor het gebruik van NAW gegevens door derden, dan verleent u ook toestemming voor gebruik van uw persoonsgegevens door gemeenten of andere instellingen die nietcommerciële activiteiten organiseren ten behoeve van veteranen. Bij de instelling Pasfoto in de selfservice wordt door het aanvinken expliciet en ondubbelzinnig toestemming gegeven aan het Veteraneninstituut om gebruik te maken van de pasfoto voor het opmaken van de veteranenpas. Als u dit gedaan heeft wordt de pas opgestuurd naar het correspondentieadres, zoals vermeld in uw Selfservice gegevens (link werkt alleen op intranet van Defensie). Let wel: Door het aanvinken geeft u, op grond van de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP), expliciet en ondubbelzinnig toestemming voor het beschikbaar stellen van de pasfoto en persoonsgegevens ten behoeve van de uitvoering van het veteranenbeleid. Na ontvangst van de veteranenpas kunt u de toestemming voor het verstrekken van gegevens aan het Veteraneninstituut of derden voor communicatie weer intrekken wanneer u dit wenst. Deze handelingen verlopen via de zelfde werkwijze als voor de aanvraag van de veteranenpas zoals hierboven beschreven. De vinkjes kunnen uitgezet worden. Indien u na dienstverlating pas besluit om een veteranenpas te willen aanvragen, kunt u dit regelen door contact op te nemen met het Veteraneninstituut.

16 De veteranenpas biedt interessante voordelen, zoals een kosteloos abonnement op het veteranentijdschrift Checkpoint, gratis treinkaarten voor het bijwonen van bijeenkomsten en diverse kortingen op producten en diensten. Voor nadere informatie over het Veteraneninstituut en haar dienstverlening kunt u contact opnemen met het Veteraneninstituut (zie adressenlijst) Correspondentieadres: Postbus 125, 3940 AC Doorn Bezoekadres: Willem van Lanschotplein 2, Doorn Telefoonnummer: Info@veteraneninstituut.nl Website: Facebook: Veteranendagen Sinds 2005 vindt jaarlijks de Nederlandse Veteranendag (NLVD) plaats op de laatste zaterdag van juni op het Malieveld in Den Haag. Daarnaast organiseren veel Nederlandse gemeenten een lokale variant van deze dag voor de veteranen binnen hun eigen gemeentegrens. Ook hieraan werkt het Vi mee. Een overzicht van alle veteranendagen en andere activiteiten voor veteranen staat op de website van het Vi onder het kopje Activiteiten. Tot slot fungeert het Vi als aanspreekpunt voor journalisten en programmamakers wanneer die aandacht willen besteden aan veteranenthema s. Het Veteranenloket In het kader van de nieuwe Veteranenwet kent is vanaf 11 juni 2014 het veteranenloket operationeel. Het veteranenloket is tot stand gekomen met het ministerie van Defensie, het Veteraneninstituut, het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen en het ABP. Het landelijke loket is de voordeur voor alle vragen op het gebied van zorg én dienstverlening voor veteranen. Bij het loket kunnen veteranen, oorlogs- of dienstslachtoffers en thuisfront met allerlei vragen terecht. Of het nu gaat om de gratis vrij vervoerbewijzen om naar een reünie of herdenkingsbijeenkomst te gaan of om een acute zorgvraag waarbij een snelle intake gewenst is. Via het loket wordt u doorgeleid naar de persoon of instantie die antwoord kan geven op uw vraag, dan wel een oplossing kan bieden voor uw probleem. Het spreekt vanzelf dat op informatie gerichte vragen tijdens kantooruren gesteld kunnen worden en de meer acute zorgvragen ook daarbuiten. Vandaar dat het loket dag en nacht en ook in de weekenden en op feestdagen bereikbaar is, op telefoonnummer Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV) Het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV) is een samenwerking tussen vijftien kwalitatief hoogwaardige zorginstellingen, waaronder drie van het ministerie van Defensie. Zij bieden geestelijke verzorging, maatschappelijk werk en een uitgebreid aanbod voor hulp bij psychische klachten, lopend van enkelvoudige behandelingen tot topklinische zorg. Uitgangspunt is stepped-care, ofwel niet meer zorg dan nodig is, maar zeker ook niet minder. De diensten worden landelijk aangeboden, verdeeld over drie gebieden: Midden-West, Noord-Oost en Zuid. Daardoor biedt het LZV na een eerste intake snel en trefzeker zorg op maat zo dichtbij huis als mogelijk. Veteranen hebben ons land gediend tijdens oorlogen, gewapende conflicten of vredesmissies. Veteranen én hun gezinsleden hebben op grond daarvan recht op zorg, waardering en tal van voorzieningen.

17 Postactief U bent postactief wanneer u tenminste 12 jaar heeft behoord tot het beroeps- of reservepersoneel, of een aanstelling van 12 jaar als burgerambtenaar bij het ministerie van Defensie heeft gehad en niet op uitzending bent geweest. U kunt dan aanspraak maken op een postactievenpas. In combinatie met een geldig legitimatiebewijs geeft de pas u toegang tot een militair complex. U kunt in overleg met lokale functionarissen gebruik maken van diverse faciliteiten (mess, sport, vergaderruimte, auto hobbyclub, enz.). U dient zelf een postactievenpas aan te vragen bij het defensieonderdeel waar u de dienst verlaat. U kunt dit doen door het invullen van een Dfe 069 formulier. Mocht u na uw dienstverlating besluiten de postactievenpas aan te vragen kunt u contact opnemen met het DC HR om alsnog het formulier aan te vragen. U kunt het DC HR bereiken via telefoonnummer , optie 3 in het keuzemenu. Wanneer mag ik mijn uniform dragen, als postactief militair?: U mag uw uniform na de dienstverlating nog dragen, mits u minimaal 15 jaar aaneengesloten heeft gediend, dit is inclusief eventuele dienstplicht. Vereiste is dat u zich niet vanuit Nederlands nationaal oogpunt onwaardig heeft gedragen. Voor het dragen van het militair uniform in het buitenland heeft u toestemming nodig van de Hoofddirectie Personeel. Zie voor contactgegevens Adressenlijst

18 Geneeskundige aspecten bij dienstverlating Van militaire naar civiele zorgverlening Na uw actieve diensttijd bij Defensie maakt u in beginsel geen gebruik meer van de Militair Geneeskundige Dienst (MGD). Met gezondheidsklachten gaat u als postactieve militair voortaan naar een civiele huisarts of medisch specialist. U wordt dan ook geadviseerd om bij dienstverlating een huisarts in uw woonplaats te zoeken. Gezondheidszorg na uw ontslag Kort voor het verlaten van de actieve dienst ondergaat u een geneeskundig onderzoek door de militair arts. Dit onderzoek is verplicht. De militair arts maakt ten behoeve van uw nieuwe huisarts een samenvatting van de bevindingen en voegt overige relevante gegevens uit uw militair-geneeskundig dossier daaraan toe. Deze gegevens worden door de militair arts aan u overhandigd of kunnen aan uw nieuwe huisarts worden toegezonden. U wordt aangeraden om na dienstverlating deze informatie over te dragen aan uw nieuwe civiele huisarts, zodat deze op de hoogte wordt gesteld van uw medische voorgeschiedenis. Uw nieuwe huisarts is daardoor beter in staat om te beoordelen of in de toekomst optredende gezondheidsklachten een relatie kunnen hebben met uw militaire arbeidsverleden. U dient zelf tijdig een afspraak te maken voor uw geneeskundig onderzoek met uw gezondheidscentrum. Tandheelkundige gegevens Er is geen tandheelkundig onderzoek bij dienstverlating. Bij de laatste tandheelkundige controle kunt u vragen om een uitdraai van uw tandheelkundig dossier (en een kopie van eventuele röntgenfoto s) ten behoeven van uw toekomstige tandarts. Het militair geneeskundig dossier Een militair in actieve dienst heeft een militair geneeskundig dossier. Dit dossier, dat bestaat uit een papieren en een elektronisch deel, bevat de geneeskundige voorgeschiedenis en gegevens over geneeskundige behandeling en begeleiding tijdens de actieve diensttijd, waarbij ook de uitzend- en plaatsingsgeschiedenis zijn opgenomen. Elke militair heeft recht op inzage in zijn militair geneeskundig dossier en een afschrift hiervan. Bewaren van medische gegevens na dienstverlating Uw originele militair geneeskundig dossier blijft in bezit van Defensie en is opvraagbaar bij de Semi-Statische Archiefdiensten (Centraal Medisch Archief) van het ministerie van Defensie. Het militair-geneeskundig dossier wordt bewaard tot u 80 jaar bent. Als sprake is van vastgestelde dienstverbandaandoeningen wordt het dossier bewaard tot 10 jaar na overlijden. De militaire zorgverlening Hoewel u als postactieve militair bent aangewezen op de reguliere civiele zorgverlening, kunt u in bepaalde situaties toch gebruik maken van aanvullende zorg of voorzieningen die door of vanwege Defensie worden verleend, namelijk: 1. Bij psychische of psychosociale problematiek die verband houdt met een door u uitgevoerde militaire missie kunt u in aanmerking komen voor begeleiding en of behandeling binnen het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV). Het LZV is in 2007 opgericht en is een samenwerkingsverband van een aantal landelijk verspreide civiele GGZ-instellingen, de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg (MGGZ), instellingen voor maatschappelijk werk en geestelijk verzorgers. Het LZV levert zorg aan veteranen, hun partners en gezinsleden. De toegang tot het LZV verloopt via het Veteranenloket. 2. Bij medische problematiek die verband houdt met de actieve diensttijd. Hierbij dient het medisch probleem door Defensie te zijn erkend als dienstverband-aandoening.

19 Kosten van geneeskundige behandelingen die niet door de eigen verzekering worden vergoed, kunnen door Defensie vergoed worden als er sprake is van een dienstverband-aandoening. In zulke situaties kunnen ook andere compensatieregelingen van toepassing zijn. Vragen met betrekking tot dienstverband-aandoeningen kunt u stellen bij het Zorgloket voor Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (MOD) van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP). Het zorgloket MOD is bereikbaar op telefoonnummer U kunt uw civiele huisarts attenderen op de hierboven beschreven situaties, waarin u als postactieve militair een beroep kunt doen op zorgvoorzieningen. Ten behoeve van uw huisarts is door de Landelijke Huisartsen Vereniging een handreiking civiel-militaire samenwerking uitgegeven met de titel: Huisartsenzorg voor militairen en veteranen. Deze handreiking is ook beschikbaar via: lhv.nl U kunt uw huisarts hier zo nodig op attenderen. In de adressenlijst vindt u de belangrijkste contactgegevens met betrekking tot dit onderwerp. Te weten: Belangrijke telefoonnummers / internetadressen Veteranenloket: Telefoonnummer: Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV): Website: Stichting het Veteraneninstituut Telefoonnummer: Website: Zorgloket voor Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (MOD) van het ABP Telefoonnummer: Website: brdteamzc@abp.nl Semi-Statische Archiefdiensten (SSA) (Centraal Medisch Archief) De SSA beheert de medische dossiers (individuele medische, persoonsgebonden archiefbescheiden) van militairen die de actieve dienst hebben verlaten. Deze bescheiden zijn afkomstig van de geneeskundige diensten van de krijgsmachtdelen waar betrokkene zijn laatste functie heeft vervuld. Archieven van hospitalen: SSA beheert tevens de archieven van de voormalige militaire hospitalen met poliklinische en klinische gegevens. Ministerie van Defensie Semi-statisch Infomatiebeheer Postbus LV Den Haag SIB.Rijswijk@mindef.nl Ministerie van Defensie Defensie Gezondheidszorg Organisatie p.burema@mindef.nl

20 Voorzieningen voor (gewezen) militairen Wanneer u in en door de militaire dienst een verwonding, ziekte of een gebrek hebt opgelopen kan er sprake zijn van een zogenoemde erkende dienstverbandaandoening. Dit houdt in dat er een proces verbaal van ongeval dient te zijn opgemaakt. U heeft dan wellicht aanspraak op een voorziening. Als u een aandoening hebt opgelopen op of na heeft u alleen aanspraak op een voorziening wanneer dit aantoonbaar tijdens buitengewone of daarmee vergelijkbare omstandigheden is gebeurd. Heeft u een aandoening opgelopen in vergelijkbare omstandigheden voor dan kunt u wellicht ook in aanmerking komen voor deze regeling. Om voor een voorziening in aanmerking te komen wordt u met klem geadviseerd eerst een aanvraag naar het ABP BRD Serviceteam Voorzieningen te sturen alvorens u voorziening start of aanschaft. Hierbij geldt dat de voorziening: medisch of sociaal-medisch noodzakelijk is; persoonsgebonden is; voor langere tijd noodzakelijk is; niet algemeen gebruikelijk is. De meest voorkomende voorzieningen zijn: Vervoer Rolstoelen Levering revalidatiehulpmiddelen Conditietraining Fiets Hobby en ontspanning Aanpassen woning of verhuizing Uitgaven voor huishoudelijke hulp Maatwerk: Wanneer sprake is van een maatwerkaanpassing van de voorziening dan dient u in samenspraak met het ABP BRD Serviceteam Voorzieningen naar een passende, persoonlijke oplossing te zoeken.

21 Ziektekostenverzekering In dit gedeelte wordt aangegeven hoe u dient te handelen met betrekking tot uw ziektekostenverzekering en de ziektekostenverzekering van eventuele gezinsleden. De verzekering die u had als militair via Stichting Ziektekostenverzekering Krijgsmacht (SZVK) komt te vervallen omdat u geen militair meer bent. Door SZVK wordt u automatisch aangemeld bij de collectieve zorgverzekering Zorgzaam (Univé). Let op: u wordt ingedeeld in de hoogste verzekeringsklasse. Het staat u vrij uw ziektekostenverzekering zelf aan te passen. U kunt binnen 30 dagen overstappen naar een ander zorgverzekeraar of een andere polis afsluiten. U dient dit telefonisch bij Zorgzaam (Univé) aan te geven, te bereiken op De basisverzekering wijzigt jaarlijks. Vraag uw verzekeraar naar de polisvoorwaarden van de basisverzekering. Afhankelijk van uw leeftijd kunt u kiezen voor een aanvullende verzekering, laat u zich hierover goed informeren. Algemeen Nominale premie De nominale premie is per verzekeraar verschillend. Deze premie moet u zelf (maandelijks) betalen. Indien u bij Zorgzaam (Univé) blijft en u krijgt een UGM-uitkering, wordt de premie op uw uitkering ingehouden. Buitenland U woont in het buitenland en u werkt in Nederland. De Zvw is op u van toepassing. Dit betekent dat u een verplichte basisverzekering dient af te sluiten bij een zorgverzekeraar in Nederland. U dient zich tevens aan te melden bij de uitvoerder van de nationale zorgverzekering in het land waar u woont. U en uw gezinsleden zijn niet Wlz-verzekerd (zie Vestiging in het buitenland met UGM of (keuze) pensioen). Let op: indien uw partner na overlijden van u een nabestaandenpensioen ontvangt en geen andere vorm van inkomsten meer heeft, dan valt uw partner niet meer onder het woonlandpakket. Uw partner kan dan niet meer verzekerd zijn middels het Zorginstituut Nederland. Uw partner dient dan zelf in een ziektekostenverzekering te voorzien! Handige internetsites

22 Afscheidsregeling Op grond van de regelgeving met betrekking tot tegemoetkoming in de kosten van recepties kan de defensiemedewerker aanspraak op een éénmalige tegemoetkoming in de kosten van een afscheidsreceptie. Hierbij geldt de voorwaarde dat u ten minste 12½ achtereenvolgende jaren bij het ministerie van Defensie bent geweest. De hoogte van de tegemoetkoming vindt u in de geldende regelgeving (AMAR: MP artikel 30, BARD: MP artikel 12).

23 Geen werk bij ontslag niet op eigen verzoek Na uw ontslag, wanneer u geen salaris meer ontvangt van Defensie, dan blijven BBO en de externe bemiddelingspartner, gedurende de termijn, zoals genoemd in het SBK 2012 helpen bij uw zoektocht naar ander werk. Het SBK 2012 geldt niet voor de reservist. (B)WW-uitkering Het kan zijn dat u recht heeft op een (B)WW-uitkering. U bent zelf verantwoordelijk om een (B)WW-uitkering tijdig aan te vragen. U moet zich inschrijven als werkzoekende' bij het UWV Werkbedrijf ( Na uw laatste werkdag heeft u 2 dagen de tijd om u in te schrijven als werkzoekende bij UWV Werkbedrijf. Dit mag u natuurlijk ook al eerder doen. U moet uw inschrijving tijdig verlengen, tot het moment dat u weer (volledig) werkt. Op uw Bewijs van inschrijving' kunt u lezen hoe u uw inschrijving moet verlengen. U vraagt de WW-uitkering aan bij respectievelijk UWV en als u recht heeft op de BWW-uitkering ook bij WWplus. Na uw laatste werkdag heeft u 1 week de tijd om een WW-uitkering aan te vragen. U kunt al eerder een WW-uitkering aanvragen. Dit kan vanaf 1 maand voor uw laatste werkdag. Dit Bewijs van inschrijving' stuurt u samen met het aanvraagformulier naar WWplus indien u in aanmerking komt of denkt te komen voor een BWW uitkering. Woont u in het buitenland? Dan moet u zich inschrijven bij een in dat land gevestigde instantie voor arbeidsbemiddeling. Die instantie moet vergelijkbaar zijn met het UWV Werkbedrijf in Nederland. Zowel voor het inschrijven als werkzoekende als het aanvragen van uw WW-uitkering heeft u uw DigiD code nodig. WWplus is de uitvoerder van de BWW. De BWW is een bovenwettelijke uitkering. De bovenwettelijke uitkering is een aanvulling op uw WW-uitkering die u ontvangt van het UWV. Als u recht heeft op deze uitkering kan dat betekenen dat u een hogere WW-uitkering ontvangt en/of dat uw uitkering over een langere periode loopt. Sollicitatieplicht U heeft sollicitatieplicht. Dit houdt in dat u gemiddeld één concrete sollicitatieactiviteit per week verricht. Of u dat ook daadwerkelijk doet tijdens uw WW-periode wordt gecontroleerd door het UWV. Tijdens een eventuele aansluitende uitkeringsperiode op grond van de BWW wordt deze controle uitgevoerd door WWplus. Met concrete sollicitatieactiviteiten bedoelen zij: het versturen van een open of gerichte sollicitatiebrief; het doen van een (spontaan) sollicitatiebezoek of telefonische sollicitatie; het inschrijven bij een uitzendbureau/invalpool; het voeren van een sollicitatiegesprek; het doen van een assessment of test.

24 Het arbeidsaanbod moet concreet zijn. U moet tevens aan kunnen tonen dat u daadwerkelijk gesolliciteerd heeft. Verzamel daarom bewijsstukken van sollicitaties, uitnodigingen voor gesprekken en inschrijfbewijzen. Doet u dat niet of solliciteert u onvoldoende, dan kan dat gevolgen hebben voor uw uitkering(en). Toeslagenwet Wanneer uw persoonlijke situatie wijzigt, bijvoorbeeld door het verliezen van uw baan, kunt u mogelijk aanspraak maken op diverse toeslagen. Vraag de toeslag altijd aan binnen de eerste 6 weken dat u de UWV-uitkering krijgt of uw gezinssituatie of inkomsten zijn veranderd. Is uw aanvraag later bij ons binnen? Dan krijgt u mogelijk een lagere toeslag. Hoe u de toeslag aanvraagt, hangt af van de uitkering die u heeft of uw situatie. Toeslag aanvragen Wanneer uw inkomen onder het sociaal minimum dreigt uit te komen, kunt u een toeslag op uw WW-uitkering aanvragen. Dit kunt u online regelen, op hetzelfde formulier waarmee u uw WW aanvraagt. U hoeft voor het aanvragen van de toeslag dus geen apart formulier in te vullen. Indien u een WW-uitkering aanvraagt met een papieren formulier is het direct aanvragen van de toeslag niet mogelijk; u dient de toeslag dan apart online aan te vragen. Heeft u al een WW-uitkering maar verandert er iets in uw situatie waardoor uw inkomen onder het sociaal minimum komt? Ook dan kunt u online een toeslag aanvragen. Dit geldt bijvoorbeeld ook wanneer u door ziekte niet (volledig) kunt werken. Let op: indien u gehuwd (of daarmee gelijk gesteld) bent, worden ook de inkomsten van uw partner meegeteld. Het is van belang dat uw partner daarom ook het aanvraagformulier ondertekent. Deze gegevens heeft u nodig bij het invullen: uw burgerservicenummer en inkomsten; het burgerservicenummer en de inkomsten van uw eventuele partner.

25 Pensioenopbouw indien recht op WW-uitkering U bent werkloos en u heeft een WW-uitkering. U blijft dan nog steeds pensioen opbouwen. Deze opbouw is wel minder dan toen u nog werkte. U bouwt nog maar 37½ % op van wat u opbouwde als medewerker bij Defensie. Deze premie betaalt Defensie, gedurende de duur van de WW-uitkeringsperiode. Let op: u dient dit zelf te regelen door het ABP te informeren. Om uw pensioenopbouw tijdens uw werkloosheid te berekenen en te registreren, heeft ABP kopieën van de volgende stukken nodig: de beschikking van het recht op een WW-uitkering (met vermelding van periode en hoogte van uw uitkering); de beschikking van de beëindiging van uw WW-uitkering; de beschikking van tussentijdse wijzigingen in de hoogte van uw WW-uitkering; de jaaropgave(n) van de door u ontvangen WW; de betalingsspecificatie(s) van uw salaris als u naast uw uitkering een baan hebt. U dient deze kopieën op te sturen naar: ABP Postbus JL Heerlen Het is mogelijk om tijdens uw WW periode bij te sparen voor uw pensioen. De premie hangt af van het percentage dat u wilt aanvullen. U kunt uw pensioenopbouw met 12½, 37½ of 62½ % aanvullen. De premie daarvoor betaalt u volledig zelf, rechtstreeks aan het ABP via een automatische incasso. Deze premie is fiscaal aftrekbaar. Indien u hier gebruik van wilt maken, dient u binnen 3 maanden na uw ontslag een aanvraag om bij te sparen in te dienen bij het ABP! Op het moment dat de WW-uitkering stopt, eindigt automatisch ook uw doorspaarmogelijkheid.

26 Pensioenopbouw indien werk na ontslag U heeft een baan bij een werkgever die ook bij het ABP is aangesloten: Het ABP rekent de militaire aanspraken om in aanspraken op ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen zoals deze voor burger medewerkers geldt. Voor de militair geldt namelijk een andere pensioenregeling dan voor burger medewerkers die bij het ABP pensioen opbouwen. Uw pensioenopbouw zal daarna gewoon doorlopen conform het reglement welke voor de burger medewerkers geldt. U heeft een baan bij een werkgever die geen pensioenvoorziening biedt: Ongeveer 3 maanden nadat u geen pensioen meer opbouwt bij het ABP ontvangt u op uw huisadres het 'Pensioenoverzicht einde deelneming', waarin u kunt zien hoeveel pensioen u bij ABP heeft opgebouwd. Daarna ontvangt u van het ABP iedere 5 jaar een pensioenoverzicht over het pensioen dat u bij ABP heeft opgebouwd. Uw pensioenoverzicht is ook altijd digitaal beschikbaar op MijnABP. U kunt zich daar tevens registreren. U heeft een baan bij een werkgever met een pensioenvoorziening anders dan bij het ABP: U kunt uw opgebouwde pensioen meenemen naar het nieuwe pensioenfonds. Dit heet waardeoverdracht. Indien u hiervan gebruik wilt maken dient u binnen 6 maanden nadat u bij uw nieuwe werkgever bent gestart, een aanvraag waardeoverdracht in te dienen bij uw nieuwe pensioenfonds. Vraag bij het nieuwe pensioenfonds wat u voor het 'oude' ABP-pensioen krijgt. Gaat u akkoord met de opgave én is de financiële positie van zowel ABP als de andere pensioenuitvoerder voldoende? Dan wordt de overdracht definitief afgerond. Let op: de waarde van uw opgebouwde pensioen kan per nieuw pensioenfonds aanzienlijk verschillen. Indien u maar weinig pensioen heeft opgebouwd (onder de afkoopgrens van 462,88 bruto per jaar ( ), dan kopen pensioenfondsen af met een betaling ineens op uw 65 e voor militairen en AOW gerechtigde leeftijd voor burger medewerkers. U kunt dit voorkomen door uw pensioen mee te nemen naar het nieuwe pensioenfonds. Er kan hierop een uitzondering bestaan. Bijvoorbeeld als u binnen twee jaar na beëindiging van betaling van de pensioenpremie aan het ABP een procedure tot waardeoverdracht bent gestart. Pensioen meenemen van het ABP naar een ander pensioenfonds is gratis. Mogelijk betaalt u bij een ander pensioenfonds wel kosten voor het overhevelen van uw opgebouwde pensioen. Informeer hiernaar! Let op: pensioenoverdracht bij ontslag en actief reservist: Pensioenoverdracht is dan NIET mogelijk. (U bent namelijk nog steeds deelnemer in de ABP pensioenregeling).

27 Doorbetaling bij ziekte aansluitend aan ontslag U bent ziek, of heeft een ander gebrek, ontstaan vóór het moment van ontslag, waardoor u na uw ontslag nog geen werk kunt verrichten vergelijkbaar aan het werk dat u als defensiemedewerker verrichtte. U kunt voor een bepaalde periode aanspraak maken op uw laatstgenoten bezoldiging. Er bestaat gedurende een termijn van 12 maanden aanspraak op 100% van de laatstgenoten bezoldiging, vervolgens ontstaat aanspraak op 70% van de bezoldiging. Dit geldt slechts voor zover een termijn van 18 maanden, gerekend vanaf de eerste ziektedag, nog niet is verstreken (artikel 120 van het AMAR respectievelijk artikel 62 van het BARD). Indien u recht heeft op een uitkering op grond van een werknemersverzekering, dan wel een bovenwettelijke WW-uitkering berustend op de dienstbetrekking waaraan de laatstgenoten bezoldiging is verbonden, wordt die uitkering daarop in mindering gebracht. De aanvraag voor doorbetaling bij ziekte aansluitende aan ontslag moet u indienen bij het ABP BRD Serviceteam Voorzieningen. Zij verzorgen deze regeling en zijn ook bevoegd tot het nemen van de beslissing. Kijk op > Kies ik ben militair > arbeidsongeschikt of Ik bouw pensioen op voor burgermedewerkers.

28 Doorbetaling bij ziekte binnen 1 maand na ontslag Stel: u wordt binnen een maand na uw ontslag ziek, of u krijgt een ander gebrek, waardoor u deels ongeschikt bent voor het verrichten van vergelijkbaar werk dat u als defensiemedewerker verrichtte. U kunt dan gedurende maximaal een jaar aanspraak houden op 100% van uw laatstgenoten bezoldiging (artikel 120 lid 2 van het AMAR respectievelijk artikel 62 lid 2 van het BARD). Indien u recht heeft op een uitkering op grond van een werknemersverzekering, dan wel een bovenwettelijke WW-uitkering berustend op de dienstbetrekking waaraan de laatstgenoten bezoldiging is verbonden, wordt die uitkering daarop in mindering gebracht. De aanvraag voor doorbetaling bij ziekte binnen 1 maand na ontslag moet u indienen bij het ABP BRD Serviceteam Voorzieningen. Zij verzorgen deze regeling en zijn ook bevoegd tot het nemen van de beslissing.

29 De immateriële aspecten van ontslag Algemeen Mijn contract wordt niet verlengd en nu moet ik Defensie verlaten Ik neem ontslag want ik heb een fantastische baan gevonden dichter bij huis! Ik kan mijn werk niet meer doen vanwege een hardnekkige blessure Pff, het zit erop.ik mag met leeftijdsontslag. Nog eventjes en dan moet ik toch echt met pensioen. Dit kunnen zo maar redenen waarom militairen of burger personeel, jong of oud, de defensieorganisatie moeten of willen verlaten. Er is, ongeacht de reden, altijd sprake van afscheid nemen. Afscheid nemen van collega s, van een vertrouwde werkplek, van het werk zelf, van de specifieke defensiecultuur. Mogelijk zijn er al plannen gemaakt: ander werk (zoeken), wat rustiger aan doen, een opleiding volgen, meer tijd nemen voor gezin, vrienden, familie of hobby s. Afscheid nemen kan verschillend worden ervaren. Bijvoorbeeld als blijdschap: eindelijk kan ik doen wat ik altijd al heb willen doen! Of trots: dat ik dit in mijn carrière heb kunnen bereiken! Maar ook (en misschien ook wel tegelijkertijd) verdriet, somberheid, gemis van collega s, de sfeer op het werk, het werk zelf. Of misschien is er boosheid of teleurstelling over het niet mogen blijven bij de defensieorganisatie. Dit zijn allemaal normale reacties of gevoelens die horen bij afscheid nemen. Door deze te accepteren en er bijvoorbeeld met anderen over te praten zal het gaandeweg de tijd meestal wel slijten. Bij de ene persoon zal dit sneller gaan dan bij de ander. Weet in ieder geval dat het normale, gezonde reacties zijn die voortkomen uit afscheid nemen. Hier volgen wat algemene tips over hoe u met de reacties die samenhangen met het afscheid kunt omgaan: Accepteer uw reacties als een normale reactie. Zoek een goede balans tussen afleiding zoeken en stilstaan bij het afscheid. Ga niet bij de pakken neerzitten. Bepaal voor uzelf wat u zou kunnen helpen. Weet ook wat niet helpt: uzelf afzonderen, uw reacties bagatelliseren, misschien wat meer alcohol nuttigen Zoek steun in uw naaste omgeving en deel uw ervaringen. Gun uw reacties de tijd om te slijten. De tijdsduur is voor iedereen verschillend. Zoek hulp wanneer u dusdanig last heeft van uw reacties dat deze uw dagelijks functioneren belemmeren. In het volgende gedeelte wordt specifiek stilgestaan bij de immateriële aspecten van leeftijdsontslag of (keuze) pensioen. Immateriële aspecten bij leeftijdsontslag of (keuze)pensioen Daar sta je dan, tussen de lege koffiekopjes, met de hobbyset die je van de collega s als afscheidscadeau hebt gekregen in de hand. De toespraken zijn gehouden, handen geschud en iedereen maakt zich op om weer aan het werk te gaan. Het werk dat u tot gisteren zelf ook deed, maar dat nu niet meer hoeft, omdat de dag van het leeftijdsontslag of (keuze)pensioen is aangebroken. Het bovenstaande is een toekomstbeeld, maar ook voor u niet zo ver meer. Misschien denkt u er liever nog niet aan, misschien kijkt u er wel naar uit. In ieder geval zal er, over één of twee jaar, van u ook afscheid worden genomen. Vanaf dat moment zal er veel gaan veranderen. Werktijd en vrije tijd zoals vroeger zullen niet meer bestaan. Alleen nog maar vrije tijd, en die goedbedoelde hobbyset zal zeker niet voldoende zijn om die helemaal te vullen. Het sociale contact dat het werk met zich meebrengt verandert, evenals de vertrouwde regelmaat die het werk in uw leven brengt. Ook het aanzien dat met het werk en de schaal/rang samenhing is weg. Niet alleen voor u, verandert er veel, maar ook voor de eventuele partner breekt een nieuwe tijd aan. Leeftijdsontslag en (keuze)pensioen: een zegen of een vloek? Veel hangt wat dat betreft van uzelf af. Een pasklaar advies is niet te geven, daarvoor zijn de omstandigheden van persoon tot persoon te verschillend. Bent u alleenstaand of heeft u een partner, zijn er - nog jonge - kinderen thuis?

30 Heeft u veel vrienden en kennissen, ook buiten het werk om? Hoe is de financiële situatie? Oefende u een functie uit, waarmee u ook nu, in de burgermaatschappij, nog iets kunt doen? Heeft u bepaalde hobby s, interesses en/of talenten? Hoe is de lichamelijke conditie? En tenslotte: Hoe kijkt u tegen uw dienstverlating of (keuze) pensioen aan? Heeft u er zin in, of ziet u er tegen op? Ondanks alle verschillen in persoonlijke omstandigheden, wensen, ambities en instelling zijn er toch een aantal zaken waar iedereen mee te maken krijgt. Zoals al gezegd: pasklare oplossingen voor die zaken zijn er niet en die zullen we dus ook niet geven. Toch willen we bepaalde aspecten van het met pensioen gaan belichten. U er op attent maken, en wat tips of aanwijzingen geven. Zo heeft u de gelegenheid één en ander van te voren te overdenken. Het kan helpen de overgang van werken naar niet-werken wat gemakkelijker te laten verlopen. Misschien vindt u het op dit moment nog allemaal te vroeg, of heeft u niet direct belangstelling voor wat er in de volgende aandachtspunten wordt belicht. Laat in dat geval dit deel van de leidraad aan uw partner zien, of sla de link op als snelkoppeling. U kunt de leidraad dan op een later moment nalezen. Over werken en niet meer werken De grootste verandering die optreedt na het verlaten van de dienst is dat u niet meer werkt. Logisch, zult u denken en misschien heeft u er wel naar uitgekeken. Waarom ook niet? Het is in ieder geval belangrijk dat u zich realiseert wat het kan betekenen om niet meer iedere dag naar het werk te gaan. Werk betekent veel, en plotseling niet meer werken verandert dan ook veel. Het in de loop van de jaren ontstane patroon van opstaan, naar het werk, de arbeid van de dag met de daarbij behorende contacten, en het thuiskomen is opeens verstoord. En niet alleen dat van u, maar waarschijnlijk eveneens dat van uw partner, die immers ook de dag volgens een bepaald patroon doorbrengt. Iedereen reageert anders op zo n verstoring van het levensritme. De één zal rusteloos op zoek gaan naar iets dat weer structuur in het leven kan brengen, de ander zal, althans voor een poos, verzinken in zalig niets doen. Iedereen zal vroeg of laat weer de behoefte gaan voelen een bepaalde regelmaat in het leven te brengen. Maar werken is meer dan structuur en ritme. Werken geeft bevrediging. U doet iets waar u goed in bent, werkt samen met collega s om gezamenlijk een klus te klaren, of u bent één van de schakels waardoor een oefening blijft draaien. Kortom, u bent door uw werk zinvol bezig. Het is duidelijk wie u bent, want u heeft een eigen functie en taken, eigen bevoegdheden en capaciteiten. Daarnaast heeft u door het werk en door uw rang een zekere status. U heeft een duidelijke positie binnen uw omgeving en bent niet een anonieme meneer X of mevrouw Y. Veel tijd Tenslotte verandert er nog iets. U krijgt tijd. Heel veel tijd, waar u veel mee kunt doen. De grote hoeveelheid tijd die voor u ligt kan echter aanleiding geven tot de gedachte: Dat doe ik morgen wel. Uitstel wordt dan al snel afstel. Als u nog volop actief bent in uw werk bij Defensie, dan lijkt het hierboven geschetste beeld op niemand van toepassing en de meesten van u zullen wel denken dat zoiets alleen een ander overkomt. Maar dat denkt die ander wellicht ook. Het is daarom niet onverstandig te zoeken naar een nieuwe dagindeling, een nieuw patroon. Dat zou u kunnen doen door in overleg met de partner een plan te maken. Hoe u dat wilt invullen is natuurlijk geheel en al uw zaak, maar voor alle plannen geldt dat de uitvoering actie vraagt en daarmee zet u gelijk een eerste stap op weg naar uw nieuwe toekomst. Nieuwe activiteiten Gebleken is dat een indeling van uw tijd die ongeveer gelijk is aan de oude vertrouwde werkweek te prefereren is. Beter is dus dat u niet alle activiteiten die u s avonds of in de weekenden ontplooide nu maar overdag en doordeweeks gaat doen. Nee, het verdient aanbeveling die vrije avonden en weekenden te houden zoals ze waren en voor de rest van de tijd te zorgen voor andere en nieuwe activiteiten. Bovendien moet u zich realiseren dat uw dagprogramma anders wordt dan dat van de nog werkende vrienden en kennissen. Bij het zoeken naar een nieuw levensritme staan voor mensen met een gezin (met of zonder kinderen) in grote lijnen twee mogelijkheden open, die, met alle variaties daartussen, als het ware de basis kunnen vormen voor

Leidraad voor dienstverlating

Leidraad voor dienstverlating Leidraad voor dienstverlating Voor militairen fase 2 - Overig De aanstelling van een medewerker bij Defensie eindigt bij het (eervol) ontslag. Het initiatief voor het ontslag van een medewerker ligt bij

Nadere informatie

Leidraad voor dienstverlating

Leidraad voor dienstverlating Leidraad voor dienstverlating Voor militairen fase 1 - Proeftijd De aanstelling van een medewerker bij Defensie eindigt bij het (eervol) ontslag. Het initiatief voor het ontslag van een medewerker ligt

Nadere informatie

Leidraad voor dienstverlating

Leidraad voor dienstverlating Leidraad voor dienstverlating Voor militairen fase 3 - Eigen verzoek De aanstelling van een medewerker bij Defensie eindigt bij het (eervol) ontslag. Het initiatief voor het ontslag van een medewerker

Nadere informatie

Leidraad voor dienstverlating

Leidraad voor dienstverlating Leidraad voor dienstverlating Voor burgers met een vaste aanstelling - SBK De aanstelling van een medewerker bij Defensie eindigt bij het (eervol) ontslag. Het initiatief voor het ontslag van een medewerker

Nadere informatie

Leidraad dienstverlating

Leidraad dienstverlating Leidraad dienstverlating Voor militairen fase 3 - Overig De aanstelling van een medewerker bij Defensie eindigt bij het (eervol) ontslag. Het initiatief voor het ontslag van een medewerker ligt bij de

Nadere informatie

Leidraad dienstverlating

Leidraad dienstverlating Leidraad dienstverlating Voor burgers met een tijdelijk contract - Proeftijd De aanstelling van een medewerker bij Defensie eindigt bij het (eervol) ontslag. Het initiatief voor het ontslag van een medewerker

Nadere informatie

Leidraad dienstverlating

Leidraad dienstverlating Leidraad dienstverlating Voor militairen fase 1 - Proeftijd De aanstelling van een medewerker bij Defensie eindigt bij het (eervol) ontslag. Het initiatief voor het ontslag van een medewerker ligt bij

Nadere informatie

Leidraad dienstverlating

Leidraad dienstverlating Leidraad dienstverlating Voor burgers met een tijdelijk contract - Overig De aanstelling van een medewerker bij Defensie eindigt bij het (eervol) ontslag. Het initiatief voor het ontslag van een medewerker

Nadere informatie

Leidraad voor dienstverlating

Leidraad voor dienstverlating Leidraad voor dienstverlating Voor burgers met een vaste aanstelling Eigen verzoek De aanstelling van een medewerker bij Defensie eindigt bij het (eervol) ontslag. Het initiatief voor het ontslag van een

Nadere informatie

Leidraad dienstverlating

Leidraad dienstverlating Leidraad dienstverlating Voor militairen fase 1 - Overig De aanstelling van een medewerker bij Defensie eindigt bij het (eervol) ontslag. Het initiatief voor het ontslag van een medewerker ligt bij de

Nadere informatie

Leidraad voor dienstverlating

Leidraad voor dienstverlating Leidraad voor dienstverlating Voor reservisten - Proeftijd De aanstelling van een medewerker bij Defensie eindigt bij het (eervol) ontslag. Het initiatief voor het ontslag van een medewerker ligt bij de

Nadere informatie

Leidraad dienstverlating

Leidraad dienstverlating Leidraad dienstverlating Voor militairen fase 3 - UGM De aanstelling van een medewerker bij Defensie eindigt bij het (eervol) ontslag. Het initiatief voor het ontslag van een medewerker ligt bij de medewerker

Nadere informatie

DienstenCentrum Re-integratie. Verlaten van Defensie en Re-integratie

DienstenCentrum Re-integratie. Verlaten van Defensie en Re-integratie DienstenCentrum Re-integratie Verlaten van Defensie en Re-integratie Verlaten van Defensie en Re-integratie Op basis van het herzien Re-integratiebeleid Defensie heeft het DienstenCentrum Re-integratie

Nadere informatie

Leidraad dienstverlating

Leidraad dienstverlating Leidraad dienstverlating Voor burgers met een vaste aanstelling - Pensioen De aanstelling van een medewerker bij Defensie eindigt bij het (eervol) ontslag. Het initiatief voor het ontslag van een medewerker

Nadere informatie

Leidraad voor dienstverlating

Leidraad voor dienstverlating Leidraad voor dienstverlating Voor reservisten - Ziekte De aanstelling van een medewerker bij Defensie eindigt bij het (eervol) ontslag. Het initiatief voor het ontslag van een medewerker ligt bij de medewerker

Nadere informatie

Veteraneninstituut. Uitvoerder Veteranenbeleid. Onafhankelijke stichting

Veteraneninstituut. Uitvoerder Veteranenbeleid. Onafhankelijke stichting Veteraneninstituut Uitvoerder Veteranenbeleid Onafhankelijke stichting ± 50 medewerkers (waarvan 4 gedetacheerd vanuit Defensie, 24 vanuit het ABP en 350 vrijwilligers Doorn, centrum dienstverlening aan

Nadere informatie

Inleiding. Keuzemogelijkheden

Inleiding. Keuzemogelijkheden In dienst Bij indiensttreding bij UWV ga je ook automatisch pensioen opbouwen bij Pensioenfonds UWV. Waar moet je op letten? Welke keuzes kun je maken? Inleiding Iedereen die in dienst komt bij UWV start

Nadere informatie

Ziek bij ontslag Defensie zorgt voor inkomen

Ziek bij ontslag Defensie zorgt voor inkomen Ziek bij ontslag Defensie zorgt voor inkomen Inhoudsopgave pagina Ziek bij ontslag? 4 Langer ziek of eerder beter? 6 Uw aanvraag 9 Informeer ABP 10 Zorgloket 12 Meer informatie 14 ABP is er voor u 14

Nadere informatie

Vrijwillige voortzetting na ontslag

Vrijwillige voortzetting na ontslag Aanvraagformulier Vrijwillige voortzetting na ontslag Waarom dit formulier? U bent (gedeeltelijk) ontslagen. Dat heeft als gevolg dat u minder of geen pensioen opbouwt bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn

Nadere informatie

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017 Aanvraagformulier Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017 Waarom dit formulier? U bent (gedeeltelijk) ontslagen, heeft (gedeeltelijk) ontslag genomen of ontvangt een

Nadere informatie

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017 Aanvraagformulier Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017 Waarom dit formulier? U bent (gedeeltelijk) ontslagen, heeft (gedeeltelijk) ontslag genomen of ontvangt een

Nadere informatie

Geneeskundige verzorging voor (gewezen) militairen

Geneeskundige verzorging voor (gewezen) militairen Geneeskundige verzorging voor (gewezen) militairen Inhoudsopgave pagina Geneeskundige verzorging 4 Aanvullende verzorging 6 Aanvragen 8 Zorgloket 11 Meer informatie 14 ABP is er voor u 14 Veteranen 15

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Mevr. J. Jansen Voorbeeldstraat 51 2056 LG Voorbeeldplaats Geachte mevrouw Jansen, Welkom bij . U bouwt vanaf pensioen bij ons op. Dit doet

Nadere informatie

Inleiding. Keuzemogelijkheden

Inleiding. Keuzemogelijkheden In dienst Bij indiensttreding bij UWV ga je ook automatisch pensioen opbouwen bij Pensioenfonds UWV. Waar moet je op letten? Welke keuzes kun je maken? N.B. Op dit moment ligt de officiële pensioenleeftijd

Nadere informatie

Waardeoverdracht. Het opgebouwde pensioen meenemen naar jouw nieuwe pensioenuitvoerder

Waardeoverdracht. Het opgebouwde pensioen meenemen naar jouw nieuwe pensioenuitvoerder Waardeoverdracht Het opgebouwde pensioen meenemen naar jouw nieuwe pensioenuitvoerder GEFELICITEERD! EEN NIEUWE BAAN Een nieuwe baan, andere collega s en misschien wel andere werkzaamheden. Een nieuwe

Nadere informatie

In dienst..s. nsioenfonds UWV

In dienst..s. nsioenfonds UWV In dienst..s. nsioenfonds UWV Inleiding Iedereen die in dienst komt bij UWV start automatisch met de opbouw van pensioen. Pensioenfonds UWV zorgt ervoor dat zowel de opbouw nu, als de uitkering later in

Nadere informatie

U gaat uit dienst. Wat betekent dit voor uw pensioen, partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering?

U gaat uit dienst. Wat betekent dit voor uw pensioen, partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering? U gaat uit dienst. Wat betekent dit voor uw pensioen, partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering? Inhoud U gaat uit dienst. 3 Situatie 1: U heeft een nieuwe werkgever. 4 Situatie 2: U start uw

Nadere informatie

Wat krijgt u in deze pensioenregeling?

Wat krijgt u in deze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij Conservatrix. U bouwt vanaf 1 juni 2008 pensioen bij ons op. Dit doet u via uw werkgever . In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Informatie over materiële hulp voor veteranen, militaire dienstslachtoffers

Informatie over materiële hulp voor veteranen, militaire dienstslachtoffers Informatie over materiële hulp voor veteranen, militaire dienstslachtoffers en hun relaties. Veteranenloket is onderdeel van het Veteraneninstituut Inhoud Het Veteranenloket... 4 Meer over de zorgverlening...

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Mevr. J. Jansen Voorbeeldstraat 51 2056 LG Voorbeeldplaats Geachte mevrouw Jansen, Welkom bij . U bouwt vanaf pensioen bij ons op. Dit doet

Nadere informatie

Werkloos. Lees alles over de gevolgen van werkloosheid voor uw pensioen

Werkloos. Lees alles over de gevolgen van werkloosheid voor uw pensioen Werkloos Lees alles over de gevolgen van werkloosheid voor uw pensioen Leeswijzer Deze brochure is opgebouwd uit vier delen: Wat houdt 1. Wat houdt in? In dit eerste deel vindt u algemene informatie. Ook

Nadere informatie

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw Mijn pensioenregeling 2019 Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw Februari 2019 Inhoud 1. Alstublieft! Uw pensioenregeling Pensioen hoort bij uw werk. Misschien staat u er

Nadere informatie

Let op: Alle vermelde uitkeringen zijn bruto bedragen per jaar. Hierover moeten dus nog premies en belasting worden betaald.

Let op: Alle vermelde uitkeringen zijn bruto bedragen per jaar. Hierover moeten dus nog premies en belasting worden betaald. Uw vermogen om te leven Postbus 4806, 6401 JL Heerlen De heer A Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49 Heerlen, 18 april 2014 Uniform Pensioenoverzicht 2014 Stand per 31 december 2013 Pensioenovereenkomst

Nadere informatie

Informatie over materiële hulp voor veteranen, militaire dienstslachtoffers en hun relaties.

Informatie over materiële hulp voor veteranen, militaire dienstslachtoffers en hun relaties. Informatie over materiële hulp voor veteranen, militaire dienstslachtoffers en hun relaties. Veteranenloket is onderdeel van het Veteraneninstituut Inhoud Het Veteranenloket... 4 Meer over de zorgverlening...

Nadere informatie

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vanaf 1 juli 2017

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vanaf 1 juli 2017 Aanvraagformulier Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vanaf 1 juli 2017 Waarom dit formulier? U bent (gedeeltelijk) ontslagen, heeft (gedeeltelijk) ontslag genomen of ontvangt een

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw Pluspensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op

Nadere informatie

De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2015. Geachte heer Voorbeeld,

De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2015. Geachte heer Voorbeeld, De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49 Heerlen, April 2015 Geachte heer Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie (PWRI). Gaat u met pensioen?

Nadere informatie

U bent ARBEIDS - ONGESCHIKT. Wat betekent WAO voor uw pensioen?

U bent ARBEIDS - ONGESCHIKT. Wat betekent WAO voor uw pensioen? U bent ARBEIDS - ONGESCHIKT Wat betekent WAO voor uw pensioen? Inhoud 1. U bent arbeidsongeschikt 3 2. Wat betekent arbeidsongeschiktheid voor uw inkomen? 3 2.1 WAO-uitkering van UWV 3 2.2 Wat kunt u doen?

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Pagina

Inhoudsopgave. Pagina Welkom bij ABP geef uw pensioen een goede start Inhoudsopgave Pagina Wie is ABP 4 Uitgebreide informatie volgt 6 Over pensioen 8 Wat kost het ABP-pensioen? 10 Hoeveel pensioen krijgt u straks? 12 Aanvullen

Nadere informatie

Waardeoverdracht van uw pensioen. bij een nieuwe baan

Waardeoverdracht van uw pensioen. bij een nieuwe baan Waardeoverdracht van uw pensioen bij een nieuwe baan Een nieuwe baan! Gefeliciteerd! U heeft een andere baan. Met andere collega s en misschien wel heel ander werk. Een nieuwe stap, die ook gevolgen heeft

Nadere informatie

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw Mijn pensioenregeling 2017 Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw januari 2017 Inhoud 1. Alstublieft! Uw pensioenregeling Pensioen hoort bij uw werk. Misschien staat u er nu

Nadere informatie

Nabestaandenpensioen. Pensioen is er niet alleen voor jezelf. Het is ook bedoeld om eventuele nabestaanden goed verzorgd achter te laten.

Nabestaandenpensioen. Pensioen is er niet alleen voor jezelf. Het is ook bedoeld om eventuele nabestaanden goed verzorgd achter te laten. Nabestaandenpensioen Pensioen is er niet alleen voor jezelf. Het is ook bedoeld om eventuele nabestaanden goed verzorgd achter te laten. Inleiding De pensioenregeling van UWV voorziet standaard in een

Nadere informatie

Uw werknemers en hun pensioen in de Metaal en Techniek

Uw werknemers en hun pensioen in de Metaal en Techniek Uw werknemers en hun pensioen in de Metaal en Techniek Uw onderneming is actief in de Metaal en Techniek. Daarom is het pensioen van uw werknemers ondergebracht bij Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT).

Nadere informatie

ONTSLAGEN of baan opgezegd. Wat betekent dit voor uw pensioen?

ONTSLAGEN of baan opgezegd. Wat betekent dit voor uw pensioen? ONTSLAGEN of baan opgezegd Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Ontslagen of baan opgezegd? 3 2. Wat betekent ontslag voor uw ouderdomspensioen? 3 2.1. U bouwt geen ouderdomspensioen meer op 3

Nadere informatie

Ik wil mijn partner goed verzorgd achterlaten

Ik wil mijn partner goed verzorgd achterlaten ANW Pensioen U staat er niet dagelijks bij stil, maar stel dat u overlijdt. Dan wilt u uw partner en kinderen goed verzorgd achterlaten. Misschien moet u daarvoor iets extra s regelen. Met ANW Pensioen

Nadere informatie

Inkomen bij arbeidsongeschiktheid, invaliditeit en ziekte

Inkomen bij arbeidsongeschiktheid, invaliditeit en ziekte Inkomen bij arbeidsongeschiktheid, invaliditeit en ziekte Inhoudsopgave pagina Waar kan ik op rekenen? 4 Arbeidsongeschiktheidspensioen 7 Invaliditeitspensioen 9 Ziek als uw contract afloopt 10 Extra

Nadere informatie

Inhoudsopgave. pagina

Inhoudsopgave. pagina Bijzonder Militair NabestaandenPensioen 3 Inhoudsopgave pagina Voor wie is deze brochure? 5 Uw partner en kinderen 6 U overlijdt. Wie moet wat regelen? 8 Militair InvaliditeitsPensioen 9 ArbeidsongeschiktheidsPensioen

Nadere informatie

Hoe is uw Pensioen geregeld?

Hoe is uw Pensioen geregeld? Hoe is uw Pensioen geregeld? Welkom bij de Onderlinge s-gravenhage. U bouwt vanaf 01-06-2016 pensioen bij ons op. Dit doet u via uw werkgever . Elke werkgever heeft zijn eigen pensioenregeling.

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt. En dan? Klantbrochure

Arbeidsongeschikt. En dan? Klantbrochure Arbeidsongeschikt. En dan? Klantbrochure Voor wie is deze folder bedoeld? Deze folder is voor u van belang als u een aanvraag tot uitkering wilt indienen op uw arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als u

Nadere informatie

Als ik mijn baan kwijtraak. Voorkom dat u werkloos wordt Hoe komt u weer aan werk? Wat moet u doen voor een WW-uitkering?

Als ik mijn baan kwijtraak. Voorkom dat u werkloos wordt Hoe komt u weer aan werk? Wat moet u doen voor een WW-uitkering? Als ik mijn baan kwijtraak Voorkom dat u werkloos wordt Hoe komt u weer aan werk? Wat moet u doen voor een WW-uitkering? Werk boven uitkering UWV verstrekt tijdelijk inkomen in het kader van wettelijke

Nadere informatie

CAPGEMINI PENSIOENFONDS. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld?

CAPGEMINI PENSIOENFONDS. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Stichting PENSIOENFONDS CAPGEMINI Nederland Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie

Nadere informatie

Geneeskundige verzorging

Geneeskundige verzorging www.abp.nl Geneeskundige verzorging voor (gewezen) militairen Komt u in aanmerking voor geneeskundige verzorging? Hoe zit dat bij aanvullende geneeskundige verzorging? Aanvragen? Hoe gaat dat? Geneeskundige

Nadere informatie

U bent ARBEIDS- ONGESCHIKT. Wat betekent WIA voor uw pensioen?

U bent ARBEIDS- ONGESCHIKT. Wat betekent WIA voor uw pensioen? U bent ARBEIDS- ONGESCHIKT Wat betekent WIA voor uw pensioen? 1. U bent arbeidsongeschikt Inhoud 1. U bent arbeidsongeschikt... 2 2. Wat betekent arbeidsongeschiktheid voor uw inkomen?... 2 2.1 WIA-uitkering

Nadere informatie

Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid. Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee.

Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid. Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Stel, u wordt ziek. Dat klinkt niet prettig, maar het kán zomaar gebeuren. Een ziekte hebben we immers

Nadere informatie

Waardeoverdracht van uw netto pensioen

Waardeoverdracht van uw netto pensioen Waardeoverdracht van uw netto pensioen bij een nieuwe baan Aegon Netto Pensioen Een nieuwe baan! Gefeliciteerd! U heeft een andere baan. Met andere collega s en misschien wel heel ander werk. Een nieuwe

Nadere informatie

Bijzonder Militair NabestaandenPensioen

Bijzonder Militair NabestaandenPensioen Bijzonder Militair NabestaandenPensioen 3 Inhoudsopgave pagina Voor wie is deze brochure? 4 Uw partner en kinderen 5 U overlijdt. Wie moet wat regelen? 6 Militair InvaliditeitsPensioen 8 ArbeidsongeschiktheidsPensioen

Nadere informatie

Welkomstbrief. Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl

Welkomstbrief. Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl Welkomstbrief Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl Inhoud 1. Inleiding 4 1.1 Welke informatie krijg je over je pensioen? 4 1.2 Wat is pensioen? 4 1.3 Welke pensioenregeling heb je? 4 1.4 Heb

Nadere informatie

Onderwerp: welkom bij Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken

Onderwerp: welkom bij Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken 1234AB99 De heer AB Voorbeeld Straat 99 1234 AB WOONPLAATS Datum 7 mei 2015 Klantnummer 021-0123456789-01 Onderwerp welkom bij Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken Geachte heer Voorbeeld Per 15

Nadere informatie

Meest gestelde vragen medewerkers Thebe Huishoudelijke Zorg B.V./ FAQ

Meest gestelde vragen medewerkers Thebe Huishoudelijke Zorg B.V./ FAQ Meest gestelde vragen medewerkers Thebe Huishoudelijke Zorg B.V./ FAQ Versie 19 januari 2015 1. Wat is mijn opzegtermijn? >>Uw opzegtermijn wordt bepaald door het UWV. U ontvangt van UWV hieromtrent, naar

Nadere informatie

Uw Philips-pensioen. Welkom bij. Philips Pensioenfonds. nu goed regelen voor later Uit dienst. Philips flex pensioen Met het oog op de toekomst

Uw Philips-pensioen. Welkom bij. Philips Pensioenfonds. nu goed regelen voor later Uit dienst. Philips flex pensioen Met het oog op de toekomst Welkom bij Uw Philips-pensioen Philips Pensioenfonds nu goed regelen voor later Uit dienst Uw pensioen goed geregeld in 5 stappen Stichting Philips Pensioenfonds Philips flex pensioen Met het oog op de

Nadere informatie

Het overzicht dat u nu heeft ontvangen, laat uw pensioensituatie zien zoals deze was op 31 december 2014.

Het overzicht dat u nu heeft ontvangen, laat uw pensioensituatie zien zoals deze was op 31 december 2014. Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen rondom uw pensioenoverzicht. Heeft u na het lezen van deze veelgestelde vragen toch nog vragen?

Nadere informatie

Invaliditeitspensioen. voor gewezen militairen

Invaliditeitspensioen. voor gewezen militairen Invaliditeitspensioen voor gewezen militairen Inhoudsopgave pagina Uw aanvraag 4 Het onderzoek 6 Invaliditeitspensioen 8 Blijvende invaliditeit 11 Garantiepensioen 15 Zorgloket 17 Meer informatie 18 ABP

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? Pensioen 1-2-3 Hoe is je pensioen geregeld? Beschikbare premieregeling In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Wat u moet weten over uw pensioen Dit pensioenoverzicht ontvangt u omdat

Nadere informatie

Bescherming bij verlof en werkloosheid of tijdens ziekte

Bescherming bij verlof en werkloosheid of tijdens ziekte Aanvraagformulier Bescherming bij verlof en werkloosheid of tijdens ziekte Bent u met onbetaald verlof of wordt u ontslagen? Dan bouwt u geen pensioen meer op. Bent u gedeeltelijk met onbetaald verlof

Nadere informatie

Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid

Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid Inkomen bij arbeidsongeschiktheid kan erg tegenvallen Stelt u zich eens voor, u wordt ziek. En twee

Nadere informatie

U bent arbeidsongeschikt. Wat betekent WAO voor uw pensioen?

U bent arbeidsongeschikt. Wat betekent WAO voor uw pensioen? U bent arbeidsongeschikt Wat betekent WAO voor uw pensioen? Inhoud 1. U bent arbeidsongeschikt 3 2. Wat betekent arbeidsongeschiktheid voor uw inkomen? 3 2.1 WAO-uitkering van UWV 3 2.2 Wat kunt u doen?

Nadere informatie

Veteranen. onze missie. veteraneninstituut.nl

Veteranen. onze missie. veteraneninstituut.nl Veteranen onze missie veteraneninstituut.nl Veteranen hebben ons land gediend tijdens oorlogen, gewapende conflicten of vredesmissies. Zij hebben op grond daarvan recht op zorg, waardering en tal van voorzieningen.

Nadere informatie

Vrijwillige verzekering. Voor de gevolgen van ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid

Vrijwillige verzekering. Voor de gevolgen van ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid Vrijwillige verzekering Voor de gevolgen van ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid Werk boven uitkering UWV verstrekt tijdelijk inkomen in het kader van wettelijke regelingen als de WW en de WAO.

Nadere informatie

Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat?

Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? uwv.nl werk.nl Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt Wilt u meer weten? Kijk voor meer informatie op uwv.nl. Wilt u daarna nog meer weten over uw

Nadere informatie

De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, September 2014. Geachte heer Voorbeeld,

De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, September 2014. Geachte heer Voorbeeld, De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49 Heerlen, September 2014 Geachte heer Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie (PWRI). Gaat u met pensioen?

Nadere informatie

Daarvan kan ik niet rondkomen. Kan ik een toeslag krijgen?

Daarvan kan ik niet rondkomen. Kan ik een toeslag krijgen? Daarvan kan ik niet rondkomen Kan ik een toeslag krijgen? Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden en te houden. Is werken niet mogelijk,

Nadere informatie

Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt

Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden

Nadere informatie

Daarvan kan ik niet rondkomen

Daarvan kan ik niet rondkomen uwv.nl werk.nl Daarvan kan ik niet rondkomen Kan ik een toeslag krijgen? Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen preciezer weten wat voor u in uw situatie geldt,

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht

Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen rondom uw pensioenoverzicht. Heeft u na het lezen van deze veelgestelde vragen toch nog vragen?

Nadere informatie

In balans. Waardeoverdracht. Kiezen voor. Wat u verder moet weten. u waardeoverdracht. Hoe vraagt. Een nieuwe baan. Meer weten? www.pfaccountancy.

In balans. Waardeoverdracht. Kiezen voor. Wat u verder moet weten. u waardeoverdracht. Hoe vraagt. Een nieuwe baan. Meer weten? www.pfaccountancy. In balans Waardeoverdracht 05 Kiezen voor waardeoverdracht? 07 Wat u verder moet weten 06 03 Hoe vraagt u waardeoverdracht aan? Een nieuwe baan Meer weten? www.pfaccountancy.nl Uw opgebouwde pensioen meenemen

Nadere informatie

Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid

Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid Inkomen bij arbeidsongeschiktheid kan erg tegenvallen Stelt u zich eens voor, u wordt ziek. En twee

Nadere informatie

NP Plusplan. Extra inkomen voor uw nabestaanden

NP Plusplan. Extra inkomen voor uw nabestaanden NP Plusplan Extra inkomen voor uw nabestaanden Geen leuke gedachte maar wat gebeurt er als u overlijdt? Hoe ziet de financiële toekomst van uw partner er dan uit? Kunnen uw nabestaanden verder leven op

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat u moet weten over uw pensioen Op het Uniform Pensioenoverzicht staan de bedragen die u ontvangt bij pensionering

Nadere informatie

Pensioen Meer informatie over uw pensioenregeling. Pensioenfonds Avebe

Pensioen Meer informatie over uw pensioenregeling. Pensioenfonds Avebe Pensioenfonds Avebe Pensioen 1-2-3 Meer informatie over uw pensioenregeling Welkom bij Pensioenfonds Avebe. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Dat is belangrijk

Nadere informatie

2. Arbeidsrelatie tussen de reservist en Defensie

2. Arbeidsrelatie tussen de reservist en Defensie INFORMATIE BETREFFENDE ARBEIDSVOORWAARDEN EN RECHTSPOSITIE RESERVEPERSONEEL TIJDENS OEFENING, INZET EN VREDESMISSIE Hoofdstuk XIX Reservepersoneel en sociale zekerheid en pensioenen 1. Inleiding Reservisten

Nadere informatie

Vrijwillige voortzetting binnen dienstverband

Vrijwillige voortzetting binnen dienstverband Aanvraag voor offerte Vrijwillige voortzetting binnen dienstverband Waarom dit formulier? U gaat (tijdelijk) minder werken, minder verdienen of u gaat met onbetaald verlof. Daardoor bouwt u (tijdelijk)

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015. Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Welke gebeurtenissen beïnvloeden uw pensioen?

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015. Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Welke gebeurtenissen beïnvloeden uw pensioen? Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat u krijgt bij pensionering en arbeidsongeschiktheid. In dit overzicht staat ook wat uw eventuele partner

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij Delta Lloyd. U bouwt via pensioen bij ons op zolang u in dienst bent bij deze werkgever. Dit geldt wanneer u 21 jaar of ouder bent. In dit Pensioen

Nadere informatie

Overlijden en uw pensioen

Overlijden en uw pensioen Overlijden en uw pensioen Bij pensioenfonds Metaal en Techniek bouwt u een inkomen op voor als u stopt met werken. U bouwt ook pensioen op voor uw partner en kinderen, voor als u er zelf niet meer bent.

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Veranderingen werk. Samen sterker. Dat is het idee van coöperatief bankieren. Wat betekenen veranderingen in uw werksituatie voor uw pensioen?

Veranderingen werk. Samen sterker. Dat is het idee van coöperatief bankieren. Wat betekenen veranderingen in uw werksituatie voor uw pensioen? Veranderingen werk Samen sterker. Dat is het idee van coöperatief bankieren. Wat betekenen veranderingen in uw werksituatie voor uw pensioen? Als deelnemer in het Rabo BedrijvenPensioen weet u waar u aan

Nadere informatie

Als u OVERLIJDT. Wat betekent dit voor uw pensioen?

Als u OVERLIJDT. Wat betekent dit voor uw pensioen? Als u OVERLIJDT Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Als u overlijdt... 2 2. Wat betekent uw overlijden voor uw ouderdomspensioen?... 3 2.1 Uw ouderdomspensioen stopt... 3 2.2 Eenmalige uitkering

Nadere informatie

Het Goede Voorbeeld Hoe is uw pensioen geregeld?

Het Goede Voorbeeld Hoe is uw pensioen geregeld? Het Goede Voorbeeld Hoe is uw pensioen geregeld? Mevr. J. Jansen Voorbeeldstraat 51 2056 LG Voorbeeldplaats Geachte mevrouw Jansen, Welkom bij . U bouwt

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij Delta Lloyd. U bouwt via pensioen bij ons op, zolang u in dienst bent bij deze werkgever. Dit geldt wanneer u 21 jaar of ouder bent. In dit Pensioen

Nadere informatie

Introductiebrochure WELKOM BIJ SPD

Introductiebrochure WELKOM BIJ SPD Introductiebrochure WELKOM BIJ SPD Welkom bij SPD U werkt net (of opnieuw) als dierenarts in loondienst of u bent onlangs een eigen praktijk gestart. Een goed moment om stil te staan bij uw pensioen. Als

Nadere informatie

PROEFDRUK PROEFDRUK. Onderwerp: Uw pensioenoverzicht van Beste mevrouw SW Voorbeeld,

PROEFDRUK PROEFDRUK. Onderwerp: Uw pensioenoverzicht van Beste mevrouw SW Voorbeeld, Mw SW Voorbeeld Straat 1 1234 AB Woonplaats datum 21 april 2017 Onderwerp: Uw pensioenoverzicht van 2017 Beste mevrouw SW Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie (PWRI).

Nadere informatie

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen.

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen. Hoe is jouw pensioen geregeld? Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt ouderdomspensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Je krijgt dit ouderdomspensioen

Nadere informatie

De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, September 2014. Geachte heer Voorbeeld,

De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, September 2014. Geachte heer Voorbeeld, De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49 Heerlen, September 2014 Geachte heer Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie (PWRI). Gaat u met pensioen?

Nadere informatie

Als u OVERLIJDT. Wat betekent dit voor uw pensioen?

Als u OVERLIJDT. Wat betekent dit voor uw pensioen? Als u OVERLIJDT Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Als u overlijdt... 2 2. Wat betekent uw overlijden voor uw ouderdomspensioen?... 2 2.1 Uw ouderdomspensioen stopt... 2 2.2 Eenmalige uitkering

Nadere informatie

Een NIEUWE baan. Wat betekent dit voor uw pensioen?

Een NIEUWE baan. Wat betekent dit voor uw pensioen? Een NIEUWE baan Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Een nieuwe baan 3 2. Wat betekent een nieuwe baan voor uw ouderdomspensioen? 3 2.1. U heeft al pensioen opgebouwd bij PFZW 3 2.2. U heeft al

Nadere informatie

De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2016. Beste heer Voorbeeld,

De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2016. Beste heer Voorbeeld, De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49 Heerlen, April 2016 Beste heer Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie (PWRI). Gaat u met pensioen? Dan

Nadere informatie

CHECKLIST VOOR WERKGEVERS

CHECKLIST VOOR WERKGEVERS Er verandert iets in de werksituatie van uw werknemer Wat betekent dat voor u en uw werknemer? Situatie Nieuw in dienst Actie U meldt uw werknemer aan via de mutatiebestanden. Hij krijgt van ons binnen

Nadere informatie