BROCHURE. GRONDVERZET Gemeente HOUTEN. 1 september 2009 Gemeente Houten Afdeling VTH

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BROCHURE. GRONDVERZET Gemeente HOUTEN. 1 september 2009 Gemeente Houten Afdeling VTH"

Transcriptie

1 BROCHURE GRONDERZET Gemeente HOUTEN 1 september 2009 Gemeente Houten Afdeling TH

2 2 INLEIDING Wat is het Besluit bodemkwaliteit? Het Besluit bodemkwaliteit voorheen het Bouwstoffenbesluit - bevat regels voor het toepassen van steenachtige bouwstoffen (zoals dakpannen, beton of bakstenen), grond en baggerspecie op of in de bodem en in het oppervlaktewater. Het aanleggen van een pad of dam maar ook het dempen van een sloot met grond of bagger en het ophogen van een perceel is dus aan voorwaarden gebonden. Het Besluit geeft aan aan welke kwaliteitseisen bouwstoffen, grond en baggerspecie moeten voldoen, hoe de kwaliteit moet worden bepaald en of melding van een toepassing verplicht is. Het doel van het Besluit bodemkwaliteit is een duurzamer gebruik en beheer van de (water)bodem. Dit betekent dat er regels zijn om de (water)bodemkwaliteit te beschermen, zodat er voor mens en milieu geen risico s ontstaan. Daarnaast is ook gezorgd voor voldoende mogelijkheden om bouwstoffen, grond en baggerspecie te hergebruiken, zodat er minder nieuwe grondstoffen hoeven te worden gewonnen. Wanneer krijgt u met het Besluit bodemkwaliteit te maken? U krijgt te maken met het Besluit bodemkwaliteit wanneer u steenachtige bouwstoffen, grond of baggerspecie wilt toepassen of (tijdelijk) opslaan. Wanneer het gaat om toepassingen in water of op de uiterwaarden is het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR) of Rijkswaterstaat het bevoegd gezag. Gaat het om toepassingen of opslag op landbodem is de gemeente bevoegd gezag. oor het toepassen van deze materialen op of langs het water moet u ook aan andere regelgeving voldoen, bijvoorbeeld aan de Wet verontreiniging oppervlaktewateren. Informeer hiernaar bij het HDSR. LET OP: Afhankelijk van het gebied waar u wilt toepassen heeft u misschien een aanlegvergunning nodig. U kunt dit navragen bij afdeling Bouwzaken van gemeente Houten. rijstellingen voor particulieren Particulieren zijn vrijgesteld van een aantal verplichtingen van het Besluit bodemkwaliteit. Het gaat om de volgende verplichtingen: het aantonen van de kwaliteit van bouwstoffen; het aantonen van de kwaliteit van toe te passen grond of baggerspecie en van de ontvangende (water)bodem; het melden. Schakelt u als particulier een bedrijf in, bijvoorbeeld een aannemer, dan gelden deze vrijstellingen niet. Ook als u als particulier beroepsmatig bouwstoffen, grond of bagger toepast, gelden deze vrijstellingen niet. Of u nu als particulier of als bedrijf met het Besluit bodemkwaliteit te maken krijgt, u dient er altijd op te letten dat u het oppervlaktewater en/of de bodem niet verontreinigt (de zorgplicht). BOUWSTOFFEN Welke bouwstoffen vallen onder het Besluit bodemkwaliteit? Het Besluit bodemkwaliteit stelt eisen aan het toepassen van steenachtige bouwstoffen. Het kan bijvoorbeeld gaan om het aanleggen van fundering van gebouwen en wegen maar ook om het aanleggen van duikers en gemetselde dammen.

3 3 Welke eisen stelt het Besluit aan het toepassen van bouwstoffen op of in de bodem? Het Besluit bodemkwaliteit stelt de volgende eisen aan het toepassen van steenachtige bouwstoffen op of in de bodem: - Bouwstoffen mogen alleen functioneel en of nuttig worden toegepast. Bijvoorbeeld voor het bouwen van huizen, een viaduct of aquaduct, de aanleg van een weg, een dam of oevervoorziening of het maken van bruggen, dijken. - Bouwstoffen moeten verwijderd kunnen worden wanneer het werk zijn functie verliest. - De kwaliteit van de toe te passen bouwstoffen moet voldoen aan de eisen van het Besluit bodemkwaliteit. Hiervoor zijn normentabellen opgenomen in de Regeling bij het Besluit. In een aantal situaties is het niet verplicht om de kwaliteit (opnieuw) te bepalen (zie figuur 1). - In een beperkt aantal situaties moet u het toepassen van bouwstoffen vooraf melden. Zie hiervoor tabel 1 en de paragraaf Melden. - Wanneer u bij hergebruik van bouwstoffen verdachte of onnatuurlijke materialen aantreft, bijvoorbeeld olie of asbest, kunt u deze bouwstof over het algemeen niet hergebruiken (zorgplicht). m dan contact op met gemeente of het HDSR. Figuur 1 Eisen aan het toepassen van bouwstoffen Soort toepassing / type bouwstof erplichte kwaliteitsbepaling? (1) Meldingsplicht? Toepassing door particulieren (2) Nieuwe / niet eerder toegepaste bouwstoffen (excl. IBC bouwstoffen) a. Bij metselmortel of natuursteenproducten (geen breuksteen of steenslag) b. Bij andere materialen Tijdelijke uitname van bouwstoffen Hergebruik van bouwstoffen IBC-bouwstoffen * Bij toepassing in hetzelfde werk, op of nabij dezelfde plaats, zonder bewerking en onder dezelfde condities a. Het zonder bewerking opnieuw onder dezelfde condities toepassen van vormgegeven bouwstoffen van beton, keramiek, natuursteen en bakstenen b. Het opnieuw toepassen van niet teerhoudend asfalt of asfaltbeton in wegverhardingen c. Bij het opnieuw onder dezelfde condities toepassen van bouwstoffen (anders dan de hierboven genoemde bouwstoffen) waarvan de eigendom niet wordt overgedragen d. Andere situaties * Een IBC-bouwstof is een bouwstof die meer uitloogt, maar die nog wel aan de emissie-eisen voor geïsoleerde toepassingen voldoet) (1) In verdachte situaties, bijvoorbeeld wanneer een bouwstof er verdacht uitziet, stinkt of van een verdachte locatie afkomstig is (zoals een tankstation) moet u wel de kwaliteit bepalen (zorgplicht). (2) Onder particulieren wordt verstaan: natuurlijke personen anders dan in de uitoefening van beroep of bedrijf. oor particuliere toepassers van bouwstoffen (zoals doe-het-zelvers) of particuliere eigenaren (zoals huizenbezitters) geldt geen verplichting om de kwaliteit van bouwstoffen aan te tonen en de toepassing vooraf te melden.

4 4 GROND EN BAGGERSPECIE Welke eisen stelt het Besluit aan het toepassen van grond en baggerspecie op of in de bodem? Het Besluit stelt de volgende eisen aan het toepassen van grond en baggerspecie op of in de bodem; - Grond en baggerspecie mogen alleen functioneel en of nuttig worden toegepast. Bijvoorbeeld aanleggen geluidswal, aanleg weg, ophoging perceel. Bij twijfel of sprake is van een functionele of nuttige toepassing kunt u contact opnemen met de gemeente Houten. - De kwaliteit van de toe te passen grond en baggerspecie moet voldoen aan de normen van het Besluit bodemkwaliteit. oor verschillende toepassingsvormen zijn normentabellen opgenomen in de Regeling bij het Besluit. In figuur 3 vindt u een schema om te herleiden aan welke kwaliteitseisen u in verschillende situaties moet voldoen. - In de meeste gevallen moet u 5 werkdagen voorafgaand aan het toepassen de toepassing melden via het Meldpunt bodemkwaliteit ( - Meer informatie over het melden vindt u in figuur 1 en paragraaf Melden. - Wanneer u in grond of baggerspecie verdachte of ongewenste materialen aantreft, zoals puin of asbest, neem dan contact op met de gemeente Houten. Normen voor grond en baggerspecie, en welke grond en baggerspecie mag u toepassen op de landbodem? In de gemeente Houten heeft u (buiten de gebieden waar een bodemkwaliteitskaart geldt) alleen te maken met het generieke (landelijke) beleid. Mogelijk is er wel een bodemkwaliteitskaart van toepassing. Er is een relatie gelegd met de gebruiksfuncties. oor grond en baggerspecie zijn drie functieklassen: wonen, industrie en overig. Aan de drie functieklassen zijn aparte normen gekoppeld. Gemeente Houten heeft een bodemfunctiekaart vastgesteld. In gebieden die op de kaart niet zijn ingekleurd (bijvoorbeeld natuur- en landbouwgebieden) mag grond en baggerspecie alleen worden toegepast die voldoet aan de achtergrondwaarden (functie overig). In de rode gebieden geldt de functie industrie en in de blauwe gebieden geldt de functie wonen. Bij toepassen van grond moet echter ook altijd getoetst worden aan de actuele bodemkwaliteit van de ontvangende bodem, deze mag op bodemfunctieniveau niet verslechteren. Ook zijn de gebieden waar een bodemkwaliteitskaart met bodembeheerplan geldt in de functiekaart opgenomen, voor grondverzet binnen deze gebieden geldt het Besluit bodemkwaliteit niet. Wel als de toe te passen grond van buiten dit gebied afkomstig is. U kunt de bodemfunctiekaart van Houten downloaden vanaf de website. oor meer informatie over de bodemkwaliteitskaarten kunt u contact opnemen met afdeling TH.

5 5 In het generieke beleid moet u zich houden aan de volgende regels: Figuur 3 toepassingseisen op (land)bodem Bodemfunctieklasse van de ontvangende bodem (zie bodemfunctiekaart) Bodemkwaliteitsklasse van de ontvangende bodem (werkelijke bodemkwaliteit afgeleid uit een bodemonderzoek, raadpleeg ook of gemeente Houten toevallig al een recent bodemonderzoek heeft) Toepassingseis voor de partij toe te passen grond of baggerspecie (de strengste eis geldt) WONEN INDUSTRIE NIET INGEDEELD IN EEN BODEMFUNCTIEKLASSE (OERIG) Kwaliteit voldoet aan de achtergrondwaarde Kwaliteit voldoet aan de achtergrondwaarde Kwaliteit voldoet aan de achtergrondwaarde *** Zie ook stappenplan met instructievideo (1 webpagina terug) ***

6 6 BEWIJSMIDDELEN De kwaliteit van bouwstoffen, grond en baggerspecie moet worden aangetoond met een bewijsmiddel: de milieuhygiënische verklaring. In de meeste gevallen wordt de milieuhygiënische verklaring meegeleverd bij het product, als dit niet zo is moet de kwaliteit uit onderzoek blijken. De volgende milieuhygiënische verklaringen zijn op grond van het Besluit bodemkwaliteit toegestaan. Figuur 4 Overzicht van bewijsmiddelen (milieuhygiënische verklaringen) Bewijsmiddel (milieuhygiënische verklaring) Erkende kwaliteitsverklaring Partijkeuring Fabrikanteigenverklaring (Water)bodemonderzoek (Water)bodemkwaliteitskaart Toelichting Bouwstoffen Grond en baggerspecie Dit is een productcertificaat waarop de kwaliteit en eigenschappen van de bouwstof of de partij grond/baggerspecie staat aangegeven. Dit is een verklaring van de producent en alleen mogelijk voor bouwstoffen of partijen grond/baggerspecie, die altijd ruim voldoen aan de eisen van het Besluit. ia kunt u nagaan om welke fabrikanten het gaat. oor situaties dat geen ander bewijsmiddel beschikbaar is en geen vrijstelling van de verplichte kwaliteitsbepaling geldt. Het onderzoek moet worden uitgevoerd volgens bepaalde richtlijnen en protocollen. Informatie hierover vindt u op de website van SIKB. Dit is alleen mogelijk wanneer gemeente Houten of het HDSR hebben aangegeven dat deze kaart als bewijsmiddel mag worden gebruikt. - - Over het algemeen neemt de leverancier de gegevens uit deze bewijsmiddelen op in een afleverbon. Bewijsmiddelen en/of de afleverbon moet u 5 jaar bewaren omdat het bevoegd gezag binnen die 5 jaar aan u deze gegevens ter inzage mag vragen. Uitzonderingen oor grond en baggerspecie geldt voor de volgende situaties een vrijstelling op het bepalen van de kwaliteit: - bij tijdelijke uitname en hergebruik op of nabij dezelfde plaats, zonder bewerking en onder dezelfde condities - bij toepassingen door particulieren (anders dan in de uitoefening van beroep of bedrijf of het laten uitvoeren door een bedrijf). - bij hergebruik door agrariërs binnen hun eigen landbouwbedrijf MELDEN Wanneer melden? Het toepassen van bouwstoffen en grond en baggerspecie moet u in een aantal gevallen vooraf melden. In welke situaties dit het geval is kunt u vinden in figuur 1 en in de alinea Grond en baggerspecie voor grond en baggerspecie. De melding moet minimaal 5 werkdagen voorafgaand aan de toepassing worden gedaan. Waar en hoe melden? De meldingen voor grondverzet buiten de zones van een bodemkwaliteitskaart vinden plaats via het Meldpunt bodemkwaliteit. Op vindt u alle informatie over de aan te leveren gegevens en kunt u het meldingsformulier downloaden. ia het meldpunt komt de melding bij gemeente Houten terecht. oor meldingen van grondverzet binnen de zones van een bodemkwaliteitskaart kunt u contact opnemen met afdeling TH.

7 7 KWALIBO: Kwaliteitsborging in het (water)bodembeheer Certificering en erkenning Om de kwaliteit van de uitvoering in het (water)bodembeheer te verbeteren stelt het Besluit eisen aan de kwaliteit van uitvoering van diverse werkzaamheden. Dit houdt in dat voor bepaalde werkzaamheden een certificaat en een erkenning verplicht is voor degene die de werkzaamheden uitvoert. Bijvoorbeeld voor het uitvoeren van veldwerk, monsternames en analyses door aannemers, adviesbureaus en laboratoria en bedrijven die grond en baggerspecie reinigen of verwerken. (Water)bodemkwaliteitsgegevens die niet afkomstig zijn van erkende organisaties, worden door gemeente Houten en het HDRS niet geaccepteerd. TOEZICHT EN HANDHAING Gemeente Houten en het waterschap hebben de taak om toe te zien: op de meldingen (aanlevering van de juiste informatie) - of de werkzaamheden uitgevoerd worden conform het Besluit bodemkwaliteit - op de kwaliteit van de toegepaste bouwstoffen, grond en baggerspecie Het bevoegd gezag kan bijvoorbeeld vragen naar bewijsmiddelen. Ook wanneer u vrijgesteld bent van de verplichting tot het hebben van een bewijsmiddel of de meldingsplicht kan het bevoegd gezag handhavend optreden. Bijvoorbeeld wanneer er redenen zijn om te vermoeden dat de kwaliteit niet voldoet aan de eisen van het Besluit. Wanneer overtredingen worden gesignaleerd kan het bevoegd gezag bijvoorbeeld de toepassing ongedaan laten maken, bestuursdwang toepassen of een dwangsom opleggen. Ook de Inspectie van erkeer en Waterstaat kan handhavend optreden. Signaleert u zelf een verdachte situatie? m dan contact op met gemeente Houten of het HDSR (dit kan ook anoniem). Ook kunt u dit melden via de volgende website: WAAR KUNT U NOG MEER MEE TE MAKEN KRIJGEN? aak krijgt u ook te maken met andere regelgeving. Bijvoorbeeld met de Keur van het HDSR, de Wet verontreiniging oppervlaktewateren of natuurbeschermingsregels. m daarom altijd contact op met gemeente Houten of het HDSR om u hierover te laten informeren. Hebt u vragen over de regelgeving omtrent transport en bewerking van bouwstoffen, grond en baggerspecie, neem dan contact op met de provincie. oor vragen over bouwvergunningen en bestemmingsplannen kunt u terecht bij gemeente Houten. NUTTIGE ADRESSEN - Gemeente Houten Onderdoor 25 Houten Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR) Poldermolen DD Houten Helpdesk Bodem+ (voor vragen en informatie over het Besluit bodemkwaliteit) of SIKB (voor informatie over certificering en erkenningen) - Meldpunt bodemkwaliteit

INLEIDING. Wat is het Besluit bodemkwaliteit?

INLEIDING. Wat is het Besluit bodemkwaliteit? INLEIDING Wat is het Besluit bodemkwaliteit? Het Besluit bodemkwaliteit voorheen het Bouwstoffenbesluit - bevat regels voor het toepassen van steenachtige bouwstoffen (zoals stortsteen, beton of bakstenen)

Nadere informatie

Waterschappen en het Besluit bodemkwaliteit. Regels voor het toepassen van grond, baggerspecie en bouwstoffen in en bij oppervlaktewater

Waterschappen en het Besluit bodemkwaliteit. Regels voor het toepassen van grond, baggerspecie en bouwstoffen in en bij oppervlaktewater Waterschappen en het Besluit bodemkwaliteit Regels voor het toepassen van grond, baggerspecie en bouwstoffen in en bij oppervlaktewater Inhoud Het Waterschap Het Waterschap 3 1 Het Besluit bodemkwaliteit

Nadere informatie

Wilt u grond ontgraven of toepassen? Past u puingranulaat toe in (weg)funderingen? Verspreidt u baggerspecie op de kant?

Wilt u grond ontgraven of toepassen? Past u puingranulaat toe in (weg)funderingen? Verspreidt u baggerspecie op de kant? Wilt u grond ontgraven of toepassen? Past u puingranulaat toe in (weg)funderingen? Verspreidt u baggerspecie op de kant? Dan krijgt u te maken met regels voor hergebruik van bouwstoffen, grond en baggerspecie!

Nadere informatie

Discussies over het Besluit bodemkwaliteit in de dagelijkse praktijk

Discussies over het Besluit bodemkwaliteit in de dagelijkse praktijk Discussies over het Besluit bodemkwaliteit in de dagelijkse praktijk Platform Toezicht Bodembeheer Marcel Cassee RWS Leefomgeving Bodem+ 12 september 2013 Opzet workshop Voorstelronde: Wie bent u? Waarover

Nadere informatie

Besluit Bodemkwaliteit Flevoland

Besluit Bodemkwaliteit Flevoland Besluit Bodemkwaliteit Jos Reijerink, 25 en 26 juni 2012 Inhoud Besluit bodemkwaliteit Wanneer van toepassing Kaarten bodemfunctiekaart bodemkwaliteitskaart Regels bij toepassing generieke toepassing grootschalige

Nadere informatie

Schema 1: Overzicht toezichtvragen Kwalibo

Schema 1: Overzicht toezichtvragen Kwalibo Schema 1: Overzicht toezichtvragen Kwalibo 1. Wordt een werkzaamheid uitgevoerd die is genoemd in art. 2.1 lid 1 Regeling (Zie tabel 5 of www.bodemplus.nl) Kwalibo niet van 2. Is de instelling of persoon

Nadere informatie

HUM Bbk Handhaving Uitvoeringsmethode Besluit bodemkwaliteit

HUM Bbk Handhaving Uitvoeringsmethode Besluit bodemkwaliteit HUM Bbk Handhaving Uitvoeringsmethode Besluit bodemkwaliteit Errata Velduitgave Bodem + 1 Schema 6: Verstrekken van gegevens aan een bestuursorgaan 1. Worden gegevens aan een bestuursorgaan verstrekt ter

Nadere informatie

Programma uur: Ontvangst

Programma uur: Ontvangst Informatie-uitwisseling Besluit bodemkwaliteit December 2009 Hardenberg/Zwolle Programma 19.00 uur: Ontvangst 19.30 uur: Opening door de voorzitter 19.40 uur: Wat is het Besluit bodemkwaliteit? 20.00 uur:

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Gebruik bodemkwaliteitskaart bij grondverzet. 1 Generiek beleid Besluit bodemkwaliteit

GEMEENTE OLDEBROEK. Gebruik bodemkwaliteitskaart bij grondverzet. 1 Generiek beleid Besluit bodemkwaliteit GEMEENTE OLDEBROEK Gebruik bodemkwaliteitskaart bij grondverzet 1 Generiek beleid Besluit bodemkwaliteit 1.1 Algemeen Sinds 1 juli 2008 is het Besluit bodemkwaliteit van kracht gegaan. Dit besluit geeft

Nadere informatie

Meldingsformulier Besluit Bodemkwaliteit. 1. Algemene gegevens van de toepasser (eigenaar of opdrachtgever) Naam Straat Nummer Toevoeging

Meldingsformulier Besluit Bodemkwaliteit. 1. Algemene gegevens van de toepasser (eigenaar of opdrachtgever) Naam Straat Nummer Toevoeging IBC-Bouwstof Meldingsformulier Besluit Bodemkwaliteit Meldingsnummer: Hier hoeft u niets in te vullen, dit nummer wordt gegenereerd door het meldsysteem. 1. Algemene gegevens van de toepasser (eigenaar

Nadere informatie

Bouwstoffen. Het Besluit streeft naar duurzaam bodembeheer. Daarom stelt het. Besluit randvoorwaarden aan het toepassen van bouwstoffen op

Bouwstoffen. Het Besluit streeft naar duurzaam bodembeheer. Daarom stelt het. Besluit randvoorwaarden aan het toepassen van bouwstoffen op 26 3 26 Bouwstoffen Het Besluit streeft naar duurzaam bodembeheer. Daarom stelt het 27 Besluit randvoorwaarden aan het toepassen van bouwstoffen op of in de bodem en in oppervlaktewater. Dit voorkomt ongewenste

Nadere informatie

BROCHURE REGELS TOEPASSEN GROND

BROCHURE REGELS TOEPASSEN GROND BROCHURE REGELS TOEPASSEN GROND 1 2 VOOR WIE IS DEZE BROCHURE? Deze brochure is bestemd voor aannemers, loonbedrijven, adviesbureaus en andere partijen die te maken hebben met grondverzet. Alle toepassingen

Nadere informatie

Meldingsformulier Besluit Bodemkwaliteit. 1. Algemene gegevens van de toepasser (eigenaar of opdrachtgever) Naam Straat Nummer Toevoeging

Meldingsformulier Besluit Bodemkwaliteit. 1. Algemene gegevens van de toepasser (eigenaar of opdrachtgever) Naam Straat Nummer Toevoeging Grond Meldingsformulier Besluit Bodemkwaliteit Meldingsnummer: Hier hoeft u niets in te vullen, dit nummer wordt gegenereerd door het meldsysteem. 1. Algemene gegevens van de toepasser (eigenaar of opdrachtgever)

Nadere informatie

Meldingsformulier Besluit Bodemkwaliteit Meldingsnummer:

Meldingsformulier Besluit Bodemkwaliteit Meldingsnummer: Tijdelijke opslag Meldingsformulier Besluit Bodemkwaliteit Meldingsnummer: Hier hoeft u niets in te vullen, dit nummer wordt gegenereerd door het meldsysteem. 1. Algemene gegevens van de toepasser (eigenaar

Nadere informatie

Handreiking waterbodemkwaliteitskaart Delfland

Handreiking waterbodemkwaliteitskaart Delfland Handreiking waterbodemkwaliteitskaart Delfland Inleiding Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft op 19 februari 2015 een waterbodemkwaliteitskaart (WBKK) vastgesteld. De WBKK van Delfland is een belangrijk

Nadere informatie

GRONDVERZET IN NOORD-FRYSLÂN

GRONDVERZET IN NOORD-FRYSLÂN GRONDVERZET IN NOORD-FRYSLÂN Grondverzet In Noord-Fryslân Deze brochure is bestemd voor aannemers, adviesbureaus en andere partijen die te maken hebben met grondverzet. In deze brochure beschrijven we

Nadere informatie

HANDREIKING GRONDVERZET

HANDREIKING GRONDVERZET HANDREIKING GRONDVERZET Regels voor hergebruik van grond en baggerspecie Regio Rivierenland Inhoud 1. Wanneer kan deze handreiking gebruikt worden? 3 2. Voor wie is deze handreiking bedoeld? 3 3. De stappen

Nadere informatie

Besluit bodemkwaliteit

Besluit bodemkwaliteit Ruimte en Milieu Besluit bodemkwaliteit Besluit tot duurzaam bodembeheer! Vanaf januari 2008 komt duurzaam bodembeheer een stap dichterbij. Dan treedt namelijk het Besluit bodemkwaliteit in werking. Het

Nadere informatie

GRONDVERZET IN NOORD-FRYSLÂN

GRONDVERZET IN NOORD-FRYSLÂN GRONDVERZET IN NOORD-FRYSLÂN Grondverzet In Noord-Fryslân Deze brochure is bestemd voor aannemers, adviesbureaus en andere partijen die te maken hebben met grondverzet. In deze brochure beschrijven we

Nadere informatie

Nota Waterbodembeheer

Nota Waterbodembeheer Nota Waterbodembeheer Datum : maandag 26 november 2012 Versie : definitief Registratienummer:2012028668 Behandeld in db: 19 december 2012 (ontwerp) Behandeld in db: 29 mei 2013 Behandeld in cie WB: 18

Nadere informatie

TOELICHTING BESLUIT BODEMKWALITEIT

TOELICHTING BESLUIT BODEMKWALITEIT TOELICHTING BESLUIT BODEMKWALITEIT Besluit Bodemkwaliteit (afkorting: Bbk) Sinds 1 juli 2008 is het Besluit bodemkwaliteit van kracht en is het Bouwstoffenbesluit (Bsb) ingetrokken (zie Bbk, art. 75) 1.

Nadere informatie

I I I. Gemeente Heerde.

I I I. Gemeente Heerde. I I I Gemeente Heerde www.heerde.n T&uvv Notitie Contactpersoon Mirjam Bakx - Leenheer Datum 3 september 2009 Kenmerk N002-4598036LNH-baw-V01 -NL Gebruik bodemkwaiiteitskaart bij grondverzet 1 Generiek

Nadere informatie

Nota bodembeheer provinciebrede samenwerking bodembeleid Flevoland

Nota bodembeheer provinciebrede samenwerking bodembeleid Flevoland Bijlage 5: Bewijsmiddelen 1.1 Bodemkwaliteitskaart 1.1.1 Algemeen Bij het opstellen van de Nota bodembeheer worden de op dat moment geldende (water)bodemkwaliteitskaarten en de in concept beschikbare nieuwe

Nadere informatie

Spelregels grondverzet

Spelregels grondverzet Bodembeheer Gemeente Heerenveen Dit document is bestemd voor aannemers, adviesbureaus en andere partijen die te maken hebben met grondverzet in de gemeente Heerenveen. In dit document leest u de regels

Nadere informatie

1 I BODEMBEHEER BODEMBEHEER

1 I BODEMBEHEER BODEMBEHEER 1 I BODEMBEHEER Grondverzet in dertien gemeenten in Fryslân Deze brochure is bestemd voor aannemers, adviesbureaus en andere partijen die te maken hebben met grondverzet. In deze brochure beschrijven we

Nadere informatie

Cursus BKK Milieuadviesdienst 1

Cursus BKK Milieuadviesdienst 1 Cursus BKK Milieuadviesdienst 1 2 2 Wat gaan we doen? Introductie De theorie in het kort(st) Aan de slag met projecten Bespreken Doorkijk naar de volgende bijeenkomst Afsluiting (12.30 u) 3 Introductie

Nadere informatie

Wijzigingsblad bij de nota bodembeheer gemeente Den Helder versie mei 2012

Wijzigingsblad bij de nota bodembeheer gemeente Den Helder versie mei 2012 Wijzigingsblad bij de nota bodembeheer gemeente Den Helder versie mei 2012 Bestuurlijk vastgesteld d.d. 13 januari 2015 (Gemeentelijk adviesnummer a14.01130). Bijlagen 1 Bijlage 5 Grondstromenmatrix 2

Nadere informatie

29-5-2013. Inhoud presentatie. Immobilisaten. Taken BG s uit Bbk. Taken Bbk art 28

29-5-2013. Inhoud presentatie. Immobilisaten. Taken BG s uit Bbk. Taken Bbk art 28 Inhoud presentatie Immobilisaten Vast en (on)zeker Richard Welling OMWB Chris Schuurbiers ILT Taken van bevoegde gezagen bij productie en toepassing van immobilisaten Taken Bbk art 28 / memo NBr Eisen

Nadere informatie

HUM Bbk Handhaving Uitvoeringsmethode Besluit bodemkwaliteit

HUM Bbk Handhaving Uitvoeringsmethode Besluit bodemkwaliteit HUM Bbk Handhaving Uitvoeringsmethode Besluit bodemkwaliteit Velduitgave Bodem + 2 1 Inhoudsopgave 2 Inleiding 5 Paginering map HUM Bbk 3 1 Kwalibo 6 Schema 1: Overzicht toezichtvragen Kwalibo 7 Schema

Nadere informatie

Zand uit dynamische wingebieden. Spaansen Grondstoffen en Logistiek B.V. Niveau I: zout zand uit maritieme wingebieden Niveau III: ontzilt zand

Zand uit dynamische wingebieden. Spaansen Grondstoffen en Logistiek B.V. Niveau I: zout zand uit maritieme wingebieden Niveau III: ontzilt zand kiwa NL BSB productcertificaat Partner for progress Nummer K50326/03 Vervangt K50326/02 Uitgegeven 2014-07-01 D.d. 2009-09-01 Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 3 VERKLARING VAN KIWA Dit productcertificaat

Nadere informatie

Handreiking Grondverzet

Handreiking Grondverzet 1 Handreiking Grondverzet Regels voor het hergebruik van grond en baggerspecie Milieusamenwerking Regio Arnhem (MRA) 20 april 2011 Inhoudsopgave 2 1 Wanneer kan deze handreiking gebruikt worden? 5 2 Voor

Nadere informatie

Notitie bodemfunctieklassenkaart. : Gemeente Heeze-Leende

Notitie bodemfunctieklassenkaart. : Gemeente Heeze-Leende Notitie bodemfunctieklassenkaart Gemeente Heeze-Leende Opdrachtgever : Gemeente Heeze-Leende Opgesteld door : SRE Milieudienst Postbus 435 5600 AK Eindhoven Projectnummer : 466384 Datum :30 november 2009

Nadere informatie

Goed en zo makkelijk mogelijk aan de slag met grond

Goed en zo makkelijk mogelijk aan de slag met grond Gronings grondverzet Goed en zo makkelijk mogelijk aan de slag met grond 1 Welkom namens de gemeenten! 2 3 4 5 6 Wat wil de wet? Geen nieuwe bodemverontreiniging!!! Dus: Kwaliteit van de grond en bagger

Nadere informatie

Bodembeheernota Eersel. Voorwaarden voor grondverzet

Bodembeheernota Eersel. Voorwaarden voor grondverzet Voorwaarden voor grondverzet Voorwaarden voor grondverzet In opdracht van Opgesteld door Auteur Gemeente Eersel SRE Milieudienst Keizer Karel V Singel 8 Postbus 435 5600 AK Eindhoven 040 2594604 mw. H.

Nadere informatie

Wijzigingsblad voor nationale beoordelingsrichtlijnen in de zin van het Besluit bodemkwaliteit 2007 ten opzichte van het Bouwstoffenbesluit 1998

Wijzigingsblad voor nationale beoordelingsrichtlijnen in de zin van het Besluit bodemkwaliteit 2007 ten opzichte van het Bouwstoffenbesluit 1998 Wijzigingsblad voor nationale beoordelingsrichtlijnen in de zin van het Besluit bodemkwaliteit 2007 ten opzichte van het Bouwstoffenbesluit 1998 Besluit bodemkwaliteit (Stb. 2007, 469, 571) Regeling bodemkwaliteit

Nadere informatie

KOMO productcertificaat

KOMO productcertificaat KOMO productcertificaat Nummer: BG-121/20 Uitgegeven: 2018-06-11 Geldig tot: onbepaalde tijd Vervangt: BG-121/19 d.d. 2018-06-04 Recyclinggranulaat voor toepassing in verhardingslaag, zandbed, ophoging

Nadere informatie

Hieronder vindt u veelgestelde vragen over het onderdeel grond & baggerspecie.

Hieronder vindt u veelgestelde vragen over het onderdeel grond & baggerspecie. Veelgestelde vragen Veelgestelde vragen over Grond en baggerspecie Besluit bodemkwaliteit Hieronder vindt u veelgestelde vragen over het onderdeel grond & baggerspecie. 1. Wat is de definitie voor grond?

Nadere informatie

Praktijkervaring gemeentelijk handhaver Bbk en het HUM-Bbk. Gerard Kruse Milieu-inspecteur / Bodem

Praktijkervaring gemeentelijk handhaver Bbk en het HUM-Bbk. Gerard Kruse Milieu-inspecteur / Bodem Praktijkervaring gemeentelijk handhaver Bbk en het HUM-Bbk Gerard Kruse Milieu-inspecteur / Bodem Inhoud Praktijkervaring gemeentelijk handhaver Verschil Bsb en Bbk Overgangsbeleid Ervaringen Enschede

Nadere informatie

Het belang van (goed) vooronderzoek

Het belang van (goed) vooronderzoek Het belang van (goed) vooronderzoek Waarom verankering in de regelgeving nodig is Informatiebijeenkomst 'NEN 5725 Vooronderzoek landbodem' Marcel Cassee Rijkswaterstaat Bodem+ 21 november 2017 Belang van

Nadere informatie

In opdracht van de gemeente Hattem heeft Tauw een bodemfunctiekaart opgesteld. Deze notitie vormt de toelichting bij de gemaakte keuzes.

In opdracht van de gemeente Hattem heeft Tauw een bodemfunctiekaart opgesteld. Deze notitie vormt de toelichting bij de gemaakte keuzes. Notitie Contactpersoon Mirjam Bakx - Leenheer Datum 18 september 2009 Kenmerk N001-4598028LNH-cmn-V01-NL In opdracht van de gemeente Hattem heeft Tauw een bodemfunctiekaart opgesteld. Deze notitie vormt

Nadere informatie

BODEMFUNCTIEKLASSENKAART WAALRE

BODEMFUNCTIEKLASSENKAART WAALRE BODEMFUNCTIEKLASSENKAART WAALRE Versie 1.2 September 2015 Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Algemeen... 3 1.2 Bodemfunctieklassenkaart... 3 1.3 Besluit bodemkwaliteit... 3 1.4 Gebiedsspecifiek en generiek beleid...

Nadere informatie

1. Algemene gegevens van de toepasser (eigenaar of opdrachtgever) Naam Straat Nummer Toevoeging

1. Algemene gegevens van de toepasser (eigenaar of opdrachtgever) Naam Straat Nummer Toevoeging Bouwstof hertoepassing Meldingsformulier Besluit Bodemkwaliteit Meldingsnummer: Hier hoeft u niets in te vullen, dit nummer wordt gegenereerd door het meldsysteem. 1. Algemene gegevens van de toepasser

Nadere informatie

Veldgids Bodembeheer Regio NO-Brabant

Veldgids Bodembeheer Regio NO-Brabant HARDCOVER VOORKANT Veldgids Bodembeheer Regio NO-Brabant Bernheze Boxmeer Boxtel Landerd Maasdonk Mill & Sint Hubert Schijndel Sint Anthonis Sint-Michielsgestel Uden Veghel Landerd Bodembeheer Regio NO-Brabant

Nadere informatie

1. Algemene gegevens van de toepasser (eigenaar of opdrachtgever) Naam Straat Nummer Toevoeging

1. Algemene gegevens van de toepasser (eigenaar of opdrachtgever) Naam Straat Nummer Toevoeging Monitoringsgegevens IBC-Bouwstoffen Meldingsformulier Besluit Bodemkwaliteit Meldingsnummer: Hier hoeft u niets in te vullen, dit nummer wordt gegenereerd door het meldsysteem. 1. Algemene gegevens van

Nadere informatie

Tijdelijke opslag en tijdelijke uitname Besluit bodemkwaliteit

Tijdelijke opslag en tijdelijke uitname Besluit bodemkwaliteit Tijdelijke opslag en tijdelijke uitname Besluit bodemkwaliteit Rijkswaterstaat Waterdienst 9 juli 2009 Definitief 9T4259 Boschveldweg 21 Postbus 525 5201 AM 's-hertogenbosch +31 (0)73 687 41 11 Telefoon

Nadere informatie

Nota Bodembeheer Regels en voorwaarden voor grondverzet binnen de gemeente Best

Nota Bodembeheer Regels en voorwaarden voor grondverzet binnen de gemeente Best FjdfuKHKLUWGRK Nota Bodembeheer Regels en voorwaarden voor grondverzet binnen de gemeente Best In opdracht van Gemeente Best Opgesteld door Auteurs Gemeente Best en Tritium Advies Ted van Bergen (gemeente

Nadere informatie

MARMOS Bodemmanagement

MARMOS Bodemmanagement Bodemmanagement Geert Adegeeststraat 4 3059 TA Rotterdam tel. 010-2202926 marmos@marmos.nl Nota bodembeheer Gemeente Baarn Definitief Marmos Bodemmanagement Opdrachtgever: Gemeente baarn Projectnummer:

Nadere informatie

Samenvoegen van grond op eigen terrein. Voorlichting Cumela 30 november 2010 Eindhoven. 1 december 2010. Michiel Gadella

Samenvoegen van grond op eigen terrein. Voorlichting Cumela 30 november 2010 Eindhoven. 1 december 2010. Michiel Gadella Samenvoegen van grond op eigen terrein Voorlichting Cumela 30 november 2010 Eindhoven 1 december 2010 Michiel Gadella MENU Kwalibo achtergrond en doelstelling Erkenningsregeling wat betekent dat Werkzaamheid

Nadere informatie

Gemeente Wierden. Nota bodembeheer

Gemeente Wierden. Nota bodembeheer Gemeente Wierden Nota bodembeheer 2012-2017 Gemeente Wierden Nota bodembeheer 2012-2017 referentie projectcode status WDN70-1//strg/007 WDN70-1 definitief 02 projectleider projectdirecteur datum drs.

Nadere informatie

Wijzigingsblad BRL

Wijzigingsblad BRL Dit wijzigingsblad behoort bij BRL 9311 d.d. 16-04-2008, Gerecycled grind voor toepassing op daken en gerecycled grind en gerecyclede steenslag voor toepassing in ongebonden lagen in civiele werken en

Nadere informatie

analyse helpdeskvragen Bbk 1 e trimester 2010

analyse helpdeskvragen Bbk 1 e trimester 2010 Implementatieteam Bbk analyse helpdeskvragen Bbk 1 e trimester 2010 NL Milieu en Leefomgeving Juliana van Stolberglaan 3 2595 CA Den Haag Postbus 93144 2509 AC Den Haag www.agentschapnl.nl Contactpersoon

Nadere informatie

Handvat tijdelijke uitname van grond en baggerspecie

Handvat tijdelijke uitname van grond en baggerspecie Implementatieteam Bbk, werkgroep G&B Handvat tijdelijke uitname van grond en baggerspecie NL Milieu en Leefomgeving Juliana van Stolberglaan 3 2595 CA Den Haag Postbus 93144 2509 AC Den Haag www.agentschapnl.nl

Nadere informatie

De bodemkwaliteitskaart en het Besluit bodemkwaliteit

De bodemkwaliteitskaart en het Besluit bodemkwaliteit Bodem+ Besluit bodemkwaliteit De bodemkwaliteitskaart en het Besluit bodemkwaliteit FOTOGRAFIE: PLAATWERK De bodem is belangrijk. We leven en wonen er op, we drinken eruit, we eten ervan. Om bij het gebruik

Nadere informatie

Project Besluit bodemkwaliteit en Nota bodembeheer

Project Besluit bodemkwaliteit en Nota bodembeheer Project Besluit bodemkwaliteit en Nota bodembeheer Gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard en Heiloo 2 december 2015 1 Te behandelen onderwerpen Besluit bodemkwaliteit Bodemfunctieklassenkaart

Nadere informatie

Kwaliteit: zorg of zegen?

Kwaliteit: zorg of zegen? Kwaliteit: zorg of zegen? Toezicht en kwaliteitsborging bij het beheer van de waterbodem Themadag Baggernet op 30 januari 2008 In samenwerking met SIKB (Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer),

Nadere informatie

Bodemfunctiekaart Hof van Twente Besluit Bodemkwaliteit

Bodemfunctiekaart Hof van Twente Besluit Bodemkwaliteit projectnr. 204156 revisie 02 augustus 2011 Opdrachtgever Gemeente Hof van Twente Afdeling Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling Postbus 54 7470 AB Goor datum vrijgave beschrijving revisie 02 goedkeuring

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst Regionaal bodembeleid Voorne-Putten

Voorlichtingsbijeenkomst Regionaal bodembeleid Voorne-Putten Voorlichtingsbijeenkomst Regionaal bodembeleid Voorne-Putten 3 juni 2014 Gijsbert Schuur Aanleiding voorlichting December 2011: afronding Impuls Lokaal Bodembeheer December 2012: definitief rapport regionale

Nadere informatie

Notitie Bodemfunctieklassenkaart gemeente Noordwijk

Notitie Bodemfunctieklassenkaart gemeente Noordwijk Notitie Bodemfunctieklassenkaart gemeente Noordwijk 1. Inleiding Voor u ligt de bodemfunctieklassenkaart van de gemeente Noordwijk. Het opstellen van deze kaart is een verplichting op grond van het Besluit

Nadere informatie

Bodembeheernota Deurne. Voorwaarden voor grondverzet

Bodembeheernota Deurne. Voorwaarden voor grondverzet Bodembeheernota Deurne Voorwaarden voor grondverzet Bodembeheernota Deurne Bodembeheernota Deurne Voorwaarden voor grondverzet In opdracht van Contactpersoon Opgesteld door Auteur Gemeente Deurne E. Smeets

Nadere informatie

Handreiking Grondverzet

Handreiking Grondverzet 1 Handreiking Grondverzet Regels voor het hergebruik van grond en baggerspecie Milieusamenwerking Regio Arnhem (MRA) 20 april 2011 Inhoudsopgave 2 1 Wanneer kan deze handreiking gebruikt worden? 5 2 Voor

Nadere informatie

MARMOS Bodemmanagement

MARMOS Bodemmanagement Bodemmanagement Geert Adegeeststraat 4 3059 TA Rotterdam tel. 010-2202926 marmos@marmos.nl Nota bodembeheer gemeente Noord-Beveland Definitief Marmos Bodemmanagement i.s.m. Regionale Milieudienst West-Brabant

Nadere informatie

Tijdelijke opslag van 1 partij grond op 1 locatie

Tijdelijke opslag van 1 partij grond op 1 locatie Tijdelijke opslag van 1 partij grond op 1 locatie onderdeel van tijdelijke uitname BBK? Zorgplicht Opslaan > 6 maanden? Is de kwaliteit Kwaliteit grond/bagger > Interventiewaarde én > LMW nota bodembeheer?

Nadere informatie

Handvat tijdelijke uitname van grond en baggerspecie

Handvat tijdelijke uitname van grond en baggerspecie Implementatieteam Bbk, werkgroep G&B Handvat tijdelijke uitname van grond en baggerspecie NL Milieu en Leefomgeving Juliana van Stolberglaan 3 2595 CA Den Haag Postbus 93144 2509 AC Den Haag www.agentschapnl.nl

Nadere informatie

Duurzaam bodembeheer in Delft

Duurzaam bodembeheer in Delft Duurzaam bodembeheer in Delft Nota Bodembeheer gemeente Delft Delft, 12 november 2009 Opgesteld door: Mevr. S. Steennis, Mevr. C. Walet 1 Inhoudsopgave 1 SAMENVATTING...2 2 INLEIDING...5 2.1 ALGEMEEN...5

Nadere informatie

Risicogestuurd handhaven Besluit bodemkwaliteit

Risicogestuurd handhaven Besluit bodemkwaliteit Risicogestuurd handhaven Besluit bodemkwaliteit 1. Inleiding De Omgevingsdienst West-Holland is gemandateerd door de deelnemende gemeentes om op te treden als het bevoegd gezag voor toepassingen op landbodems

Nadere informatie

NOTITIE BODEMFUNCTIEKLASSENKAART SOEST

NOTITIE BODEMFUNCTIEKLASSENKAART SOEST NOTITIE BODEMFUNCTIEKLASSENKAART SOEST Nota bodemfunctieklassenkaart Maart 2013 INHOUDSOPGAVE I. Algemeen... 3 II. Bodemfunctieklassenkaart... 3 III. Hergebruik van grond en grondverzet... 4 A. Voorbeelden

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2007 469 Besluit van 22 november 2007, houdende regels inzake de kwaliteit van de bodem (Besluit bodemkwaliteit) Wij Beatrix, bij de gratie Gods,

Nadere informatie

ILT Sectordag. Eigen Werken RWS. aandachtspunten NEN februari Joris van Kesteren Inspectie Leefomgeving en Transport

ILT Sectordag. Eigen Werken RWS. aandachtspunten NEN februari Joris van Kesteren Inspectie Leefomgeving en Transport ILT Sectordag Eigen Werken RWS aandachtspunten NEN 5720 16 februari 2016 Joris van Kesteren Inspectie Leefomgeving en Transport Kaders I -NEN5720 NEN5717 november 2009 (vooronderzoek) NEN5720 november

Nadere informatie

Bijlage 2 Sessies. Platform bodembeheer: Mag dat met grondstromen? -dag 6 maart 2008, Provinciehuis Overijssel, Zwolle

Bijlage 2 Sessies. Platform bodembeheer: Mag dat met grondstromen? -dag 6 maart 2008, Provinciehuis Overijssel, Zwolle Platform bodembeheer: Mag dat met grondstromen? -dag 6 maart 2008, Provinciehuis Overijssel, Zwolle Bijlage 2 Sessies Generiek of Gebiedsspecifiek beleid, Jos Mol, gemeente Enschede Waarheen met zoute

Nadere informatie

Nota bodembeheer. Definitief

Nota bodembeheer. Definitief Nota bodembeheer Definitief Gemeente Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo en Westerveld en de provincie Drenthe. 16 april 2012 Pagina 2 van 24 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Bodembeheer Regio Voorne-Putten

Bodembeheer Regio Voorne-Putten HARDCOVER VOORKANT Bodembeheer Regio Voorne-Putten Bernisse Brielle Hellevoetsluis Spijkenisse Westvoorne Bodembeheer Regio Voorne-Putten pag. 1 Inleiding De milieuhygiënische kwaliteit van de bodem speelt

Nadere informatie

NOTA BODEMBEHEER. omslag bodembeheer.indd 1 08-06-11 16:36:32

NOTA BODEMBEHEER. omslag bodembeheer.indd 1 08-06-11 16:36:32 NOTA BODEMBEHEER omslag bodembeheer.indd 1 08-06-11 16:36:32 Nota bodembeheer provinciebrede samenwerking bodembeleid definitief 07-03-2012 Gemeente Almere Gemeente Dronten Gemeente Lelystad Gemeente

Nadere informatie

Bodemfunctiekaart Wierden

Bodemfunctiekaart Wierden Bodemfunctiekaart Wierden Gemeente Wierden Afdeling Grondgebied November 2011 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding...5 2. Gebruik van de bodemfunctiekaart...5 2.1 Grondverzet...5 2.1.1 Toepassing functiekaart

Nadere informatie

BODEMFUNCTIEKLASSENKAART GEMEENTE NOORDENVELD

BODEMFUNCTIEKLASSENKAART GEMEENTE NOORDENVELD BODEMFUNCTIEKLASSENKAART GEMEENTE NOORDENVELD Roden, januari 2016 A16.00526 Burgemeester en Wethouders van Noordenveld d.d. 16 februari 2016. 1 INHOUD 1. Inleiding blz. 3 1.1. Algemeen blz. 3 2. Bodemfunctieklassenkaart

Nadere informatie

advies- en ingenieursbureau RPS 11 april 2013, Den Bosch Peter Moerman Peter Broers rps.nl

advies- en ingenieursbureau RPS 11 april 2013, Den Bosch Peter Moerman Peter Broers rps.nl advies- en ingenieursbureau RPS Peter Moerman Peter Broers 11 april 2013, Den Bosch Kabels, Leidingen en Bodem Introductie Peter Moerman, Peter Broers en RPS Doel van de presentatie Globaal inzicht geven

Nadere informatie

Bodembeheernota gemeente Reusel-De Mierden. voorwaarden voor grondverzet

Bodembeheernota gemeente Reusel-De Mierden. voorwaarden voor grondverzet Bodembeheernota gemeente Reusel-De Mierden voorwaarden voor grondverzet Bodembeheernota gemeente Reusel-De Mierden voorwaarden voor grondverzet In opdracht van Opgesteld door Auteur Gemeente Reusel-De

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 20 november 2018 Betreft AEC-bodemas. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 20 november 2018 Betreft AEC-bodemas. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

mi in HI ui in iii iii nu i Raad d.d.\u <( l^> Aan de gemeenteraad Agendapunt: 6.1/16012013 Documentnr.: RV12.0628 Roden, 9 januari 2013 Onderwerp

mi in HI ui in iii iii nu i Raad d.d.\u <( l^> Aan de gemeenteraad Agendapunt: 6.1/16012013 Documentnr.: RV12.0628 Roden, 9 januari 2013 Onderwerp G E M E E N T E N O O R D E N V E L i Raad d.d.\u Aan de gemeenteraad Roden, 9 januari 2013 T Agendapunt: 6.1/16012013 Documentnr.: RV12.0628 Onderwerp Definitief vaststellen regionale Nota bodembeheer

Nadere informatie

Programma. Schakeldag Aanvullingsbesluit bodem en de decentrale invullingsruimte. - Tips & trucs

Programma. Schakeldag Aanvullingsbesluit bodem en de decentrale invullingsruimte. - Tips & trucs Schakeldag 2019 Aanvullingsbesluit bodem en de decentrale invullingsruimte Marcel Casse Nicole Hardon Programma Korte introductie: - Instrumenten en typen regels - Aanvullingsbesluit bodem Behandelen casuïstiek

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant om de op 17 januari 2003 aan Reyrink Diessen verleende Wet milieubeheer (Wm-)vergunning voor een inrichting bestemd tot het op-, overslaan en bewerken

Nadere informatie

Bodembeheer regio west Brabant

Bodembeheer regio west Brabant regio west Brabant Opdrachtgever : Gemeente Halderberge Gemeente Moerdijk Gemeente Roosendaal Gemeente Rucphen Gemeente Woensdrecht Gemeente Zundert Projectnummer : 20080370 Status rapport / versie nr.

Nadere informatie

Gemeente Wierden. Bodemkwaliteitskaart wegbermen en buitengebied gemeente Wierden

Gemeente Wierden. Bodemkwaliteitskaart wegbermen en buitengebied gemeente Wierden Gemeente Wierden Bodemkwaliteitskaart wegbermen en buitengebied gemeente Wierden 2012-2017 Gemeente Wierden Bodemkwaliteitskaart wegbermen en buitengebied gemeente Wierden 2012-2017 referentie projectcode

Nadere informatie

Tijdelijke opslag en transport van grond en bouwstoffen

Tijdelijke opslag en transport van grond en bouwstoffen Werkwijzer Tijdelijke opslag en transport van grond en bouwstoffen Gemeente Bussum, afdeling Ruimtelijke Inrichting, 2011 Disclaimer De werkwijzer gaat in op de spelregels die er gelden omtrent de tijdelijke

Nadere informatie

Nota bodembeheer Zuidwest Fryslân

Nota bodembeheer Zuidwest Fryslân Nota bodembeheer Zuidwest Fryslân Uitgevoerd door: Gezamenlijke gemeenten Zuidwest Fryslân in samenwerking met: ingenieursbureau Tauw b.v. ingenieursbureau Oranjewoud bv Milieuadviesdienst Noord-Friesland

Nadere informatie

Bodemfunctieklassenkaart Gemeente Horst aan de Maas. - Toelichting -

Bodemfunctieklassenkaart Gemeente Horst aan de Maas. - Toelichting - Bodemfunctieklassenkaart Gemeente Horst aan de Maas - Toelichting - Versie 1: 25 november 2010 VOORWOORD Voor u ligt de bodemfunctieklassenkaart van de gemeente Horst aan de Maas. Op grond van het Besluit

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1 Inleiding...1 1.1 Aanleiding en doelstelling...1 1.2 Afbakening nota bodembeheer...1 1.2.1 Geldigheid...1 1.2.2 Toepassingsgebied...2 1.3 Leeswijzer...2 2 Wettelijke en beleidsmatige achtergronden...3

Nadere informatie

Eerste ervaringen met Kwalibo

Eerste ervaringen met Kwalibo Eerste ervaringen met Kwalibo Platform Toezicht Bodem 22 november 2007 Martin Keve VROM-Inspectie, Directie Bestuurszaken Opbouw presentatie Wie is waarvoor bevoegd? Taken Inspecties Eerste ervaringen

Nadere informatie

OPRUIMING! Over renovatie van kunstgrasvelden

OPRUIMING! Over renovatie van kunstgrasvelden OPRUIMING! Over renovatie van kunstgrasvelden 17 januari 2012 Programma 13.30 uur Opening Dagvoorzitter Pleun Lok, BSNC 13.35 uur Aanleiding en doel van het onderzoek naar renovatie van kunstgrasvelden

Nadere informatie

Notitie. wonen; industrie; landbouw, natuur (Achtergrondwaarde).

Notitie. wonen; industrie; landbouw, natuur (Achtergrondwaarde). Notitie Referentienummer Datum Kenmerk GM-0171709 20 oktober 2015 344545 Betreft Notitie Bodemfunctieklassenkaart gemeente Noordwijk 1 Inleiding Voor u ligt de bodemfunctieklassenkaart van de gemeente

Nadere informatie

Aanvullingsbesluit Bodem

Aanvullingsbesluit Bodem Aanvullingsbesluit Bodem Milieubelastende activiteiten Michiel Gadella RWS/Bodem+ Programma Bodem inbouwen in stelsel Nieuwe beleidsfase bodem Rijksregels voor milieubelastende activiteiten Stelselherziening

Nadere informatie

Bodem + Handreiking Besluit bodemkwaliteit

Bodem + Handreiking Besluit bodemkwaliteit Bodem + Handreiking Besluit bodemkwaliteit Bodem+ 2 Eén gebied, meerdere bodemfuncties SenterNovem Bodem+ Postbus 93144 2509 AC DEN HAAG telefoon (070) 373 51 23 internet www.bodemplus.nl 3 Voorwoord Bodembeheer

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Leefomgeving Veelgestelde vragen over Grond en baggerspecie - Samenvoegen en partijdefinitie

Rijkswaterstaat Leefomgeving Veelgestelde vragen over Grond en baggerspecie - Samenvoegen en partijdefinitie Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Rijkswaterstaat Leefomgeving Veelgestelde vragen over Grond en baggerspecie - Samenvoegen en partijdefinitie 22 december 2016 Inhoudsopgave partijdefinitie

Nadere informatie

Geen grond samenvoegen zonder erkenning

Geen grond samenvoegen zonder erkenning Geen grond samenvoegen zonder erkenning Er zijn wettelijke regels voor handelingen met grond om te voorkomen dat de bodem (verder) verontreinigd raakt. Die regels gelden voor zowel marktpartijen als overheden.

Nadere informatie

Gemeente ř Bergen op Zoom

Gemeente ř Bergen op Zoom Gemeente ř Bergen op Zoom Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummeren -naam : Nota Bodembeheer

Nadere informatie

NOTA BODEMBEHEER Gemeente Schouwen-Duiveland

NOTA BODEMBEHEER Gemeente Schouwen-Duiveland NOTA BODEMBEHEER Gemeente Schouwen-Duiveland Colofon Opdrachtgever : Gemeente Schouwen-Duiveland Uitgevoerd door : Marmos Bodemmanagement Projectnummer : P17-10 Datum : 1 juli 2011 Datum 1e herziening

Nadere informatie

Casus PTB 10 februari 2009

Casus PTB 10 februari 2009 Casus PTB 10 februari 2009 De gemeente Wijtenburg heeft naar eigen zeggen de zaken goed voor elkaar en heeft eind 2008 besloten het generieke beleid van het Besluit Bodemkwaliteit te gaan hanteren. Binnen

Nadere informatie

Geen grond samenvoegen zonder erkenning

Geen grond samenvoegen zonder erkenning Versie 2, januari 2019 Geen grond samenvoegen zonder erkenning Er zijn wettelijke regels voor handelingen met grond om te voorkomen dat de bodem (verder) verontreinigd raakt. Die regels gelden voor zowel

Nadere informatie

Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van..., nr. IENM/BSK tot wijziging van de Regeling bodemkwaliteit (mijnsteen)

Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van..., nr. IENM/BSK tot wijziging van de Regeling bodemkwaliteit (mijnsteen) Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van..., nr. IENM/BSK-2012. tot wijziging van de Regeling bodemkwaliteit (mijnsteen) HOOFDDIRECTIE BE- STUURLIJKE EN JURIDI- SCHE ZAKEN De

Nadere informatie

PROJECT TIJDELIJKE OPSLAG OUD ALBLAS TOEPASSEN BAGGERSPECIE

PROJECT TIJDELIJKE OPSLAG OUD ALBLAS TOEPASSEN BAGGERSPECIE PROJECT TIJDELIJKE OPSLAG OUD ALBLAS TOEPASSEN BAGGERSPECIE 09 december 2015 Rapport Titel : Project Tijdelijke opslag Oud Alblas Datum : 09 december 2015 Projectnummer : ENT2015.021 Kenmerk rapportage

Nadere informatie

dat de gemeente in het Gebiedsspecifieke toetsingskader van het Besluit bodemkwaliteit voor landbodems voor één of meer genormeerde stoffen, die

dat de gemeente in het Gebiedsspecifieke toetsingskader van het Besluit bodemkwaliteit voor landbodems voor één of meer genormeerde stoffen, die Besluit van de gemeente Haarlemmermeer van 3 oktober 2017 met kenmerk 2017.0055034, tot vaststelling van een Beleidsregel voor het toepassen van PFOS- en PFOA-houdende grond en baggerspecie op de landbodem

Nadere informatie