Verslag Adviesraad Dierenwelzijn Antwerpen (ADA) Verslag vorige vergadering: 20/10/2015 Goedgekeurd / Niet Goedgekeurd

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag Adviesraad Dierenwelzijn Antwerpen (ADA) Verslag vorige vergadering: 20/10/2015 Goedgekeurd / Niet Goedgekeurd"

Transcriptie

1 Verslag Titel verslag: Datum, uur en plaats vergadering: Datum, uur en plaats volgende vergadering: Verslag Adviesraad Dierenwelzijn Antwerpen (ADA) 15/12/ :30 Stadhuis Grote Zaal 1 ste verdieping 8/03/ :30 Stadhuis Grote Zaal 1 ste verdieping Verslag vorige vergadering: 20/10/2015 Goedgekeurd / Niet Goedgekeurd Aanwezig Joke Decru (voorzitter) Het Stadsbeest Henri Vandenbossche Vzw Socio Vanessa Petro Blauwe Kruis Wommelgem Marie-Christine Rayé Coördinatie Antwerpse Dierenbescherming (CAD) Verontschuldigd Alfons Van den Bosch (secretaris) Koninklijke Kynologische Unie Sint Hubertus Afwezig Alle niet genoemden Sally Peustjens (verslag) Coördinator dierenwelzijn Stad Antwerpen Hilde Gos GAIA Katia Geudens Blauwe Kruis Wommelgem Sophie Vandenbroucke (ondervoorzitter) Coördinatie Antwerpse Dierenbescherming (CAD) Walter Van Geyt ERC-SOS Paard Ann Janssens Wachtdienst Antwerpse dierenartsen Tony Van Herenthals Christiane Cormo ERC-SOS Paard In dit verslag gebruikte afkortingen: Ann Janssen: AJ Christiane Cormo: CC Walter Van Geyt: WVG Fons Van den Bosch: FVDB Henri Vandenbossche: HV Hilde Gos: HG Joke Decru: JD Marie-Christine Rayé: MCR Sally Peustjens: SP Tony Van Herenthals: TVH Katia Geudens: KG Isabelle De Witte: IDW

2 De Voorzitter opent de vergadering om 19: Goedkeuring dagorde De leden keuren de dagorde goed. Er worden enkele variapunten toegevoegd aan de agenda. WVG stelt voor IDW te vragen wat toelichting te geven over de inhoud van de studie over alternatieven voor dierenproeven waarvoor de Stichting Prins Laurent een subsidie ontvangt. Dit wordt meegenomen naar de volgende vergadering. 2. Goedkeuring verslag van de vorige vergadering De leden keuren het verslag van 20/10/2015 met de gemaakte aanpassingen goed. Er worden nog twee aanpassingen aan het verslag van 18/08 goedgekeurd. 3. Cursus Jozef Rayen TVH is bij Jozef Rayen geweest: het stuk ethiek is informatief en bedoeld voor inspecteurs. Jozef is bereid om het stuk aan te (laten) passen, maar stelde zich de vraag of het de moeite is om hier veel energie in te steken, gezien het een informatief stuk van de cursus betreft. Wat betreft de rest van de cursus is Jozef zeer bereid om te luisteren naar opmerkingen i.v.m. wetgeving, e.d. Hij staat open voor feedback en verbetervoorstellen. HG concludeert dat ze, wanneer ze contact opneemt met Johan Braeckman, kan meedelen dat het stuk ethiek uit te cursus herleid mag worden tot een compacter stuk (de kans dat het gelezen wordt door inspecteurs wordt hierdoor ook groter). De raad is het hiermee eens. WVG suggereert in de cursus een 'checklist' te voorzien, ten behoeve van de politieambtenaren die vaststellingen ter plaatse moeten doen. De leden beslissen dat iedereen tegen de volgende vergadering de rest van de cursus bekijkt en verbetervoorstellen (bv. m.b.t. wetgeving, ) formuleert. Iedereen bekijkt de cursus met zijn eigen expertise. Het ethisch luik van de cursus moet wel correcte informatie bevatten. 4. Brief Ben Weyts SP heeft nagevraagd bij de juridische dienst of ADA rechtsreeks een brief mag richten aan minister Ben Weyts. Dit kan echter niet. ADA kan wel een advies uitbrengen dat inhoudt dat de stad best een collegiale brief zou sturen naar de minister over een aantal dierenwelzijnskwesties. HG: GAIA hecht veel belang aan broodfok en zal sowieso de minister hierover contacteren. Er wordt beslist dat ADA dit niet verder zal opnemen.

3 5. Evaluatie Offerfeest JD heeft informatie opgevraagd bij het kabinet van schepen Duchateau: Op 4 juni 2015 deelde Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn mee dat het voortaan niet meer toegelaten is om onverdoofd te slachten op de tijdelijke slachtvloeren. Onverdoofd slachten volgens een religieuze ritus zal dan enkel mogelijk zijn in reguliere slachthuizen. De Antwerpse moslims vieren het islamitisch offerfeest op verschillende manieren. Sommigen kiezen ervoor om een gift te doen, dikwijls aan familieleden in het land van herkomst. Anderen kopen rundsvlees of lamsvlees bij de slager, nog anderen opteren voor het slachten van een schaap. Deze groep kan in Antwerpen terecht bij het private schapenslachthuis Salembier. In de aanloop naar het offerfeest 2015 heeft schepen Duchateau regelmatig overleg gepleegd met de vertegenwoordigers van de Antwerpse moslimgemeenschap. De verschillende alternatieve mogelijkheden werden besproken en gecommuniceerd; zoals het stimuleren van giften, het slachten spreiden over verschillende dagen, het organiseren van een tijdelijke slachtvloer met verdoving en het slachten van runderen in plaats van schapen. Daarnaast werd er een provinciaal overlegplatform opgericht om de capaciteitsnoden op te volgen en af te stemmen tussen de steden en gemeenten binnen de provincie Antwerpen. Omwille van een tekort aan professionele slachtvoorzieningen heeft de raad van theologen en de Liga van de moskeeën in september gecommuniceerd dat het offeren niet verplicht is. Voor het erkende slachthuis Salembier zijn er 582 slachtvergunningen aangevraagd. Voor slachtingen in erkende slachthuizen buiten de stad zijn er 108 slachtvergunningen verleend. Op de dag van het offerfeest hebben de bevoegde stadsdiensten toezicht gehouden op een rustig verloop bij het professionele slachthuis. Het geheel verliep vlot en rustig. Na het offerfeest werd er 339 kg sluikstort van slachtafval opgehaald. Vorig jaar was dit nog 645 kg. HG vraagt zich af of er van de 582 aangevraagde slachtvergunningen voor Samenbier veel vergunningen geweigerd zijn. De raad denkt dat alle vergunningen werden afgeleverd. In Antwerpen blijkt het sluikstort ongeveer gehalveerd te zijn t.o.v Het zou interessant zijn om dit te vergelijken met het aantal slachtingen. SP zal de cijfers van 2014 mee in het verslag verwerken: Stad Antwerpen Cijfers 2014 Aantal slachtingen tijdelijke slachtvloer 1289 Aantal slachtingen Salembier 3010 Kg sluikstort 645 HG geeft extra cijfers en bezorgt deze aan SP om in het verslag te verwerken: - In de provincie Antwerpen werden 72% minder schapen geslacht in slachthuizen en 60% minder runderen.

4 - In de provincie Antwerpen zijn er 91% minder schapen geslacht en 60% minder runderen ten opzichte van In 2015 werden in de provincie Antwerpen 88% minder dieren geslacht in vergelijking met In 2015 werden in Vlaanderen 78% minder dieren geslacht in vergelijking met In 2015 was er slechts 1 erkende tijdelijke slachtvloer in de provincie Antwerpen. In 2014 waren er dat In 2015 werden in Vlaanderen 313 schapen en 214 runderen verdoofd geslacht. AJ vraagt waar er verdoofd geslacht werd. Dat is niet bekend. 6. Ordehandhaving dieren en baasjes pv s en interventies SP kreeg onderstaande cijfers van politie: Som van aantal PV s (jan-okt) Dierenwelzijn (mishandeld, verwaarloosd of achtergelaten) Aanvankelijk Navolgend Opmerking bij deze cijfers is dat ze weinig of niets zeggen over de manier van omgaan door politie met het beteugelen van schendingen van het dierenwelzijn. De cijfers bieden immers geen zicht op het reëel aantal feiten, noch het aantal meldingen die de politie bereiken. Het is niet mogelijk om binnen de meldingen of interventiedossiers na te gaan hoeveel feiten te maken hebben met het schenden van het dierenwelzijn. De cijfers zoals meegegeven kunnen dan ook niet als een evaluatie van de politiewerking terzake worden beschouwd. Het geeft louter een weergave van het aantal registraties, niet meer niet minder. TVH bevestigt dat het niet makkelijk is om informatie uit het registratiesysteem te halen. Veel hangt af van de codering en van de analist. ADA concludeert dat ze met de cijfers niet verder kunnen, aangezien de rapportering en de analyse niet eenduidig is. 7. Bijtincidenten Is er vanuit het Blauwe Kruis nog de noodzaak om de procedure rond in beslag genomen honden onder de loep te nemen en te verbeteren waar nodig? KG zegt lang geen incidenten meer gehad te hebben, waardoor de procedure op de lange baan is geschoven. Het Blauwe Kruis is nog wel vragend partij om een vaste procedure uit te schrijven. Er wordt beslist dat de werkgroep dit terug zal opnemen.

5 KG kaart bovendien aan dat de politie na een inbeslagname van een dier de zaak niet verder opvolgt. Er wordt voorgesteld om een folder te maken die door het asiel kan meegegeven worden aan inspecteurs met een checklist, contactgegevens, zodat zij weten hoe ze de zaak administratief kunnen afwerken. TVH stelt voor dit samen met KG op te nemen en dit ook af te stemmen met de lokale politie. 8. Natuurpunt over vogels en (zwerf)katten HG vat de verstuurde bijlage samen: het standpunt van Natuurpunt was te kort door de bocht. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat katten niet de grootste oorzaak zijn van vogelsterfte, maar de mens. SP zal dit zo terugkoppelen naar vraagsteller. 9. Advies chippen en onvruchtbaar maken katten samenvoegen De raad besliste al dat er een advies opgemaakt zou worden om beide subsidies van de stad (chippen en onvruchtbaar maken) aan elkaar te koppelen. MCR heeft hierbij nog enkele bedenkingen: Wie al één van beide ingrepen liet doen valt nu uit de boot voor de subsidie. Verhoogt de kosten voor mensen: beide ingrepen moeten samen gebeuren, kosten spreiden is niet meer mogelijk Is er voldoende budget bij de stad? De subsidie voor het chippen geldt nu slechts voor één maand. JD vindt dat beide subsidies beter worden samen genomen omdat zowel chippen als steriliseren verplicht wordt en dat het dan ook beter is om over beide zaken samen campagne te voeren. TVH stelt voor dat er ook een uitsterfscenario of overgangsfase kan geadviseerd worden aan de stad. HG vindt dat de prioriteit het steriliseren en castreren moet zijn, omdat dit het meeste invloed heeft op de populatie katten. Steriliseren en chippen combineren is wel goedkoper omdat dit één bezoek minder aan de dierenarts betekent. AJ vindt dan weer dat vooral de verantwoordelijk van de eigenaars ontbreekt en dat die kan gedwongen worden door de kat te chippen. Zij vindt dan ook dat er prioriteit moet liggen op het chippen van katten. JD zal een voorstel voor het advies maken. 10. Onverdraagzaamheid naar (zwerf)katten Het Stadsbeest krijgt heel veel oproepen van burgers die klagen over de (zwerf)katten in hun buurt. Er is vaak onbegrip naar projecten zoals het voederen van de (zwerf)katten maar ook onverdraagzaamheid als een kat over hun dak loopt.

6 JD stelt voor om bijvoorbeeld een folder te maken met tips over hoe je op een diervriendelijke manier katten uit je eigen tuin kan houden AJ verwijst naar een Amerikaanse studie over overlast van katten en hoe dat in de gemeenschap aangepakt moet worden. Zij zal deze studie opzoeken. Daaruit bleek dat vooral communicatie tussen de mensen van belang is. TVH beaamt dit: het eerste aanspreekpunt is de wijkagent. Als die al een folder zou hebben, dan kan die de communicatie aan de hand van die folder alvast op gang brengen. SP stelt voor om ook tips voor de katteneigenaar in de folder op te nemen (bv. hoe houdt ik mijn kat in mijn eigen tuin, ). AJ weet dat verschillende steden en gemeenten al zulke tips verspreiden. Ze stelt voor om hiervan een compilatie te maken. Ze stelt zich de vraag of dit bij de overlastfolders van de stad kan passen. SP laat weten dat de stad al een mail heeft met tips en zal die aan ADA bezorgen. TVH stelt voor om eerst aan wijkagenten te vragen of ze vaak burenruzies kennen omwille van huisdieren alvorens een folder te beginnen uitwerken. JD zal dit navragen. 11. Wijzigingen statuten en huishoudelijk reglement WVG vindt het onduidelijk dat er in het huishoudelijk reglement bij het mandaat van secretaris geen termijn staat bij het oproepen van de vergadering met bijgevoegde agenda en bijlagen. De raad beslist dat het voldoende is dat er een termijn wordt vermeld bij het mandaat van voorzitter: verstuurt de definitieve agenda met de begeleidende nota s naar alle leden uiterlijk 14 dagen voor de vergadering plaatsvindt. WVG is bovendien niet akkoord met gang van zaken van de wijzigingen aan het HHR en de Statuten. De laatste veranderingen aan de teksten werden niet voorgelegd aan de leden alvorens ze aan het college en de gemeenteraad werden voorgelegd. JD zegt dat de leden goedkeuring hadden gegeven om finaal nog enkele wijzigingen aan te brengen betreffende de verslaggeving. Dit is ook het enige dat nog werd gewijzigd. WVG ontkent dit ten stelligste en verwijst naar het verslag van 26/5/15 ('SP zal de aanpassingen doen en voorleggen aan de raad'). Volgens SP gaf het Bureau tussen 9/6 en 11/6 zijn goedkeuring. Deze beslissing werd volgens WVG in tegenstrijd met het HH Rgt nadien niet voor de raad toegelicht door het bureau. Dit punt wordt afgerond.

7 12. Ganzen in park Sorghvliedt HV deelt mee dat er in park Sorgvliedt enkele ganzen zitten. Hier werden enkele GAS-boetes uitgeschreven voor het voederen van de dieren. Omdat er steeds meer ligweiden komen, wordt het gras kort gereden en zitten de ganzen in de weg verkeer leden ADA WVG verwijst naar de statuten die onderling overleg aanmoedigen en naar onnodig tijdverlies door alles door het Bureau te kanaliseren. ERC wenst volledige vrijheid van verkeer met als énige uitzonderingen: mails betreffende de agenda, vragen aan SP (verlichting van haar workload), en mails betreffende het voorlopig verslag (die naar FVDB en SP gaan). De raad beslist het volgende: de leden sturen mails betreffende de agenda enkel naar het bureau. Alle andere communicatie is vrij. Hierbij hoort zoals eerder beslist: informatie die aan het bureau wordt bezorgd door de leden wordt nadien door het bureau zo spoedig mogelijk aan alle leden bezorgd. 14. Overleg Stadsboerderij WVG licht het voorstel van ERC toe om een brief te richten aan de stad waarin wordt gevraagd of een afgevaardigde van de raad de periodieke afspraken tussen de stad en de nieuwe beheerder van de stadboerderij mag bijwonen. Enkele leden vragen zich af of dit binnen de bevoegdheden van ADA ligt. De raad beslist na stemming dat de brief naar het college wordt gestuurd. 15. Uitnodiging schepen dierenwelzijn De schepen kon deze vergadering niet aanwezig zijn. Ze heeft gevraagd om bij de planning van een volgende vergadering rekening te houden met college en GR. HG stelt voor om de schepen uit te nodigen haar dierenwelzijns-beleidsintenties voor 2016 te komen toelichten. 16. Varia (leden) Website SP geeft de stand van zaken mee over enkele zaken: o Melding door dier via e-loket: gevraagd om dit onder een andere categorie dan afval en graffiti onder te brengen. De hele structuur van het e-loket wordt binnenkort bekeken en ze zouden rekening houden met deze opmerking. o Er is een pagina gestorven dieren toegevoegd aan het kanaal dieren.

8 o Kanaaltitel Dieren en ongedierte : de titel is meermaals aangepast naar dieren, maar de koppelingen blijken nog steeds niet te werken, waardoor de oude versie steeds moest teruggezet worden. Het probleem wordt onderzocht. Overleg Ben Weyts met steden en gemeenten in kader van dierenwelzijn SP heeft de uitnodiging, het programma en het persbericht i.v.m. de dag voor schepenen voor dierenwelzijn ontvangen. ADA zal aan de schepen een verslag en haar bevindingen van die dag vragen. Hondenspeelelementen SP deelt mee dat de hondenspeelelementen zijn geplaatst in de hondenloopzone van de Desguinlei. Ze zijn nog niet in gebruik. De grond in de Bremweide was te vochtig, waardoor er nog niet geplaatst kon worden. Er zal waarschijnlijk een persmededeling of persmoment gepland worden in januari. Advies relatie ADA stad Antwerpen SP heeft gevraagd om het advies te agenderen op de GR. Ze volgt op of dit is gebeurd. Schriftelijk antwoord op adviezen Schepen laat weten dat ze er vanaf nu rekening mee zal houden om een schriftelijk antwoord aan te bieden. Dit wordt niet met terugwerkende kracht gedaan op reeds ingediende adviezen. De voorzitter sluit de vergadering om 22:00.

Verslag Adviesraad Dierenwelzijn Antwerpen (ADA) Verslag vorige vergadering: 18/08/2015 Goedgekeurd / Niet Goedgekeurd

Verslag Adviesraad Dierenwelzijn Antwerpen (ADA) Verslag vorige vergadering: 18/08/2015 Goedgekeurd / Niet Goedgekeurd Verslag Titel verslag: Datum, uur en plaats vergadering: Datum, uur en plaats volgende vergadering: Verslag Adviesraad Dierenwelzijn Antwerpen (ADA) 20/10/2015 19:30 Stadhuis Grote Zaal 1 ste verdieping

Nadere informatie

Verslag Adviesraad Dierenwelzijn Antwerpen (ADA) Alfons Van den Bosch (secretaris) Koninklijke Kynologische Unie Sint Hubertus Hilde Gos GAIA

Verslag Adviesraad Dierenwelzijn Antwerpen (ADA) Alfons Van den Bosch (secretaris) Koninklijke Kynologische Unie Sint Hubertus Hilde Gos GAIA Verslag Titel verslag: Datum, uur en plaats vergadering: Datum, uur en plaats volgende vergadering: Verslag Adviesraad Dierenwelzijn Antwerpen (ADA) 06/09/2016 19:30 Stadhuis Grote Zaal 1 ste verdieping

Nadere informatie

Naam Singel Naam Singel Aanwezig Christiane Cormo ERC-SOS paard. Henri Vandenbossche Socio Giveron Anne Stad Antwerpen.

Naam Singel Naam Singel Aanwezig Christiane Cormo ERC-SOS paard. Henri Vandenbossche Socio Giveron Anne Stad Antwerpen. Verslag Titel verslag: Verslag Adviesraad Dierenwelzijn Datum en uur 15-09-2014 (19:30uur) Vergadering: Plaats vergadering: Stadhuis grote vergaderzaal 1 ste verdiep. Volgnummer: Datum volgende (19:30uur)

Nadere informatie

Naam Singel Naam Singel Aanwezig Christiane Cormo (ondervoorzitter) ERC-SOS paard

Naam Singel Naam Singel Aanwezig Christiane Cormo (ondervoorzitter) ERC-SOS paard Verslag Titel verslag: Verslag Adviesraad Dierenwelzijn Datum en uur 19-11-2013 (19:30uur) Vergadering: Plaats vergadering: Stadhuis grote zaal 1 ste verdiep. Volgnummer: Datum volgende vergadering: 28/01/2014

Nadere informatie

Verslag Adviesraad Dierenwelzijn Antwerpen (ADA) Verslag vorige vergadering: 26/05/2015 Goedgekeurd / Niet Goedgekeurd

Verslag Adviesraad Dierenwelzijn Antwerpen (ADA) Verslag vorige vergadering: 26/05/2015 Goedgekeurd / Niet Goedgekeurd Verslag Titel verslag: Datum, uur en plaats vergadering: Datum, uur en plaats volgende vergadering: Verslag Adviesraad Dierenwelzijn Antwerpen (ADA) 18/08/2015 19:30 Stadhuis Grote Zaal 1 ste verdieping

Nadere informatie

Naam Singel Naam Singel Aanwezig Christiane Cormo (ondervoorzitter) ERC-SOS paard

Naam Singel Naam Singel Aanwezig Christiane Cormo (ondervoorzitter) ERC-SOS paard Verslag Titel verslag: Verslag Adviesraad Dierenwelzijn Datum en uur Vergadering: 03-02-2014 (19:30uur) Plaats vergadering: Stadhuis grote vergaderzaal 1 ste verdiep. Volgnummer: Datum volgende vergadering:

Nadere informatie

Dierenbescherming CAD

Dierenbescherming CAD Verslag Titel verslag: Verslag Adviesraad Dierenwelzijn Datum en uur 18-11-2014 (19:30uur) Vergadering: Plaats vergadering: Stadhuis grote vergaderzaal 1 ste verdiep. Volgnummer: Datum volgende (19:30uur)

Nadere informatie

Sophie Vandenbroucke (ondervoorzitter) Henri Vandenbossche Socio. Isabelle De Witte. Walter Van Geyt

Sophie Vandenbroucke (ondervoorzitter) Henri Vandenbossche Socio. Isabelle De Witte. Walter Van Geyt Verslag Titel verslag: Verslag Adviesraad Dierenwelzijn Datum en uur 31-03-2015 (19:30uur) Vergadering: Plaats vergadering: Stadhuis grote vergaderzaal 1 ste verdiep. Volgnummer: Datum volgende (19:30uur)

Nadere informatie

Sophie Vandenbroucke (ondervoorzitter) Coördinatie Antwerpse Dierenbescherming CAD. Henri Vandenbossche Socio

Sophie Vandenbroucke (ondervoorzitter) Coördinatie Antwerpse Dierenbescherming CAD. Henri Vandenbossche Socio Verslag Titel verslag: Verslag Adviesraad Dierenwelzijn Datum en uur 20-01-2015 (19:30uur) Vergadering: Plaats vergadering: Stadhuis grote vergaderzaal 1 ste verdiep. Volgnummer: Datum volgende (19:30uur)

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de samenstelling en de werking van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de samenstelling en de werking van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de samenstelling en de werking van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming

Nadere informatie

GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR

GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR HUISHOUDELIJK REGLEMENT - Gelet op de overeenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Gemeente De Pinte over het gemeentelijk milieu- en

Nadere informatie

Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK)

Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK) Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK) 1 Erkenning Artikel 1: in de gemeente Kaprijke wordt het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) opgericht conform de richtlijnen van het Besluit

Nadere informatie

Statuten jeugdraad Glabbeek

Statuten jeugdraad Glabbeek Statuten jeugdraad Glabbeek 2018-2025 Algemeen Art 1. In de gemeente Glabbeek wordt een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 14 februari 2003 houdende de ondersteuning en

Nadere informatie

Handleiding voor het toezicht op het islamitisch Offerfeest

Handleiding voor het toezicht op het islamitisch Offerfeest Handleiding voor het toezicht op het islamitisch Offerfeest 2015 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Reglementair kader 2.1. Het slachten 2.1.1. Het ritueel slachten van dieren 2.1.2. Verdoving 2.1.3. Machtiging

Nadere informatie

Stedelijke adviesraad toegankelijkheid statuten

Stedelijke adviesraad toegankelijkheid statuten Stedelijke adviesraad toegankelijkheid statuten Artikel 1 : Oprichting adviesraad Er wordt een stedelijke adviesraad toegankelijkheid opgericht. Deze adviesraad is bevoegd alle materies te behandelen m.b.t.

Nadere informatie

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING

Nadere informatie

Statuten gemeentelijke cultuurraad

Statuten gemeentelijke cultuurraad G E M E E N T E Hoofdstuk 1 Erkenning. T E R N A T Statuten gemeentelijke cultuurraad Artikel 1 De bestaande gemeentelijke cultuurraad wordt erkend als gemeentelijke adviesraad in uitvoering van het decreet

Nadere informatie

Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening Huishoudelijk reglement

Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening Huishoudelijk reglement Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening Huishoudelijk reglement Goedgekeurd in de gemeenteraad van 28 januari 2008 Bekendgemaakt op 31 januari 2008 Artikel 1 Hoofdstuk I Algemene bepaling Onverminderd

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Lokaal Fonds Uitvoerend Comité Mol REVISIENUMMER: 0 Huishoudelijk Reglement Lokaal Fonds Uitvoerend Comité Mol Goedgekeurd door Uitvoerend Comité Mol op 03/07/2018, revisienummer

Nadere informatie

Het adviesorgaan voor toerisme heeft zijn zetel en adres te 2460 Kasterlee, Markt 13.

Het adviesorgaan voor toerisme heeft zijn zetel en adres te 2460 Kasterlee, Markt 13. Statuten gemeentelijke adviesraad Adviesorgaan voor toerisme Goedgekeurd door de raad van bestuur dd. 19 maart 2013 Goedgekeurd door de gemeenteraad dd. 28 mei 2013 Artikel 1. Het adviesorgaan voor toerisme

Nadere informatie

Goedgekeurd in gemeenteraad van 31 januari 2013

Goedgekeurd in gemeenteraad van 31 januari 2013 Goedgekeurd in gemeenteraad van 31 januari 2013 Hoofdstuk 1: ERKENNING - ZETEL - DOEL Artikel 1: Het gemeentebestuur van Moorslede bevestigt de erkenning van de gemeentelijke jeugdraad Moorslede in uitvoering

Nadere informatie

Dierenwelzijnsbeleid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest : Eindbalans van het mandaat van staatssecretaris Bianca Debaets

Dierenwelzijnsbeleid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest : Eindbalans van het mandaat van staatssecretaris Bianca Debaets Dierenwelzijnsbeleid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 2014-2019: Eindbalans van het mandaat van staatssecretaris Bianca Debaets 26 maart 2019 Inleiding Sinds de zesde staatshervorming in 2014 zijn

Nadere informatie

Artikel 1: De seniorenraad district Berchem is een door de districtsraad erkend adviesorgaan voor het seniorenbeleid in het voornoemde district.

Artikel 1: De seniorenraad district Berchem is een door de districtsraad erkend adviesorgaan voor het seniorenbeleid in het voornoemde district. STATUTEN SENIORENRAAD BERCHEM ************************************* Opgesteld, rekening houdend met het Werkkader adviesraden en inspraak. Goedgekeurd door de seniorenraad tijdens de algemene vergadering

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van decreet houdende de wijziging van artikel 19 van de Wet

Nadere informatie

Statuten senioren adviesraad Hasselt

Statuten senioren adviesraad Hasselt STATUTEN Statuten senioren adviesraad Hasselt Goedgekeurd op 18.12.2018 Anne Oliestelder Thuisdiensten T 011 30 78 66 Anne.oliestelder@hasselt.be STATUTEN STEDELIJKE OUDERENRAAD Art.1. Benaming De adviesraad

Nadere informatie

De ADOMA wordt in ieder geval om advies gevraagd over de verplichtingen in het kader van de samenwerkingsovereenkomst milieu met het Vlaams gewest.

De ADOMA wordt in ieder geval om advies gevraagd over de verplichtingen in het kader van de samenwerkingsovereenkomst milieu met het Vlaams gewest. Statuten ADOMA Artikel 1 Er wordt een adviesraad voor milieu en natuur opgericht, hierna Adviesraad voor Duurzame Ontwikkeling en Milieu van de stad Antwerpen (afgekort ADOMA) genoemd. De ADOMA is tevens

Nadere informatie

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming...

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming... Dagelijks Bestuur W.O.A.S. Verslag Datum vergadering : Betreft : Dagelijks bestuur W.O.A.S. 8 november 2010, Provinciehuis Boeverbos Brugge, 10.00 uur Onze ref.: P10/8/2/14/6 Verslaggever: Ann De Bruyckere

Nadere informatie

Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD

Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD p/a Molenstraat 5 2310 Rijkevorsel Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD Goedgekeurd door de cultuurraad op 26 november 2008. Goedgekeurd op de Gemeenteraad van 17 december 2008 Hoofdstuk

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT MILIEURAAD (goedgekeurd gemeenteraad 10 juni 2013)

HUISHOUDELIJK REGLEMENT MILIEURAAD (goedgekeurd gemeenteraad 10 juni 2013) HUISHOUDELIJK REGLEMENT MILIEURAAD (goedgekeurd gemeenteraad 10 juni 2013) Gelet op artikel 4 van de overeenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de gemeente over het gemeentelijke milieu en natuurbeleid,

Nadere informatie

Art.1: Doelstelling van de Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid

Art.1: Doelstelling van de Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid ONTWERP Statuten Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid (Gemeenteraad 6 mei 2019) Art.1: Doelstelling van de Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid De doelstelling van De Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid, afgekort

Nadere informatie

3 juli 2018, 10u30-13u, Gent

3 juli 2018, 10u30-13u, Gent Verslag Raad van Bestuur ICES 3 juli 2018, 10u30-13u, Gent Aanwezig: Leden van de Raad van Bestuur: Tine Vertommen, Kristine De Martelaer, Annick Willem, Sophie Cools en Els De Waegeneer Werknemers: Evy

Nadere informatie

Seniorenadviesraad Galmaarden

Seniorenadviesraad Galmaarden Seniorenadviesraad Galmaarden DE GEMEENTERAAD Gelet op het decreet van 7 december 2012 van de Vlaamse Regering houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van

Nadere informatie

a) de beleidsvisie en over de initiatieven die er op gemeentelijk vlak kunnen genomen worden.

a) de beleidsvisie en over de initiatieven die er op gemeentelijk vlak kunnen genomen worden. Statuten Januari 2013 Artikel 1. De Raad voor Internationale Samenwerking is de adviesraad van de gemeente voor ontwikkelingssamenwerking en Noord-Zuidproblematiek DAC (Development Assistance Committee)

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit tot wijziging van regelgeving met betrekking tot het

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van decreet houdende de wijziging van artikel 19 van de Wet

Nadere informatie

De zetel van het Welzijnsforum is gevestigd te 9300 Aalst, Grote Markt 3.

De zetel van het Welzijnsforum is gevestigd te 9300 Aalst, Grote Markt 3. STATUTEN WELZIJNSFORUM AALST 1. Oprichting Welzijnsforum Artikel 1 Stedelijke adviesraad Het Welzijnsforum is een stedelijke adviesraad die lokale welzijnsactoren in Groot-Aalst samenbrengt met het oog

Nadere informatie

Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen

Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen HOOFDSTUK 1: ALGEMENE UITGANGSPUNTEN Art. 1 De GRO..M is de advies- en participatieraad van de stad Mechelen met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT NATUURPUNT TURNHOUTSE KEMPEN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT NATUURPUNT TURNHOUTSE KEMPEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT NATUURPUNT TURNHOUTSE KEMPEN 1. Draagwijdte 1.1 Dit huishoudelijk reglement regelt de interne werking van de afdeling Turnhoutse Kempen van Natuurpunt vzw. De bepalingen zijn aanvullend

Nadere informatie

REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE MILIEUADVIESRAAD VAN DE GEMEENTE GLABBEEK Aangepaste versie

REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE MILIEUADVIESRAAD VAN DE GEMEENTE GLABBEEK Aangepaste versie REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE MILIEUADVIESRAAD VAN DE GEMEENTE GLABBEEK Aangepaste versie 2018-2025 Artikel 1: De gemeentelijke milieuadviesraad, afgekort als MAR-Glabbeek, is een door het gemeentebestuur

Nadere informatie

Artikel 1. Voor de toepassing van dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder het begrip:

Artikel 1. Voor de toepassing van dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder het begrip: Adviescommissie kunsten Huishoudelijk Reglement I. Algemene bepalingen Begrippen Artikel 1. Voor de toepassing van dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder het begrip: Kunstendecreet: het decreet

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) van de stad Antwerpen

Huishoudelijk reglement van de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) van de stad Antwerpen Huishoudelijk reglement van de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) van de stad Antwerpen Hoofdstuk 1: Doelstelling, samenstelling en taken, openbaarheid en aanwezigheid Juridische

Nadere informatie

3) onderzoek verrichten naar de culturele behoeften in het werkingsgebied en documentatie en informatie verzamelen over het cultureel leven;

3) onderzoek verrichten naar de culturele behoeften in het werkingsgebied en documentatie en informatie verzamelen over het cultureel leven; GEMEENTELIJKE RAAD VOOR CULTUURBELEID 8755 RUISELEDE Huishoudelijk reglement: In Ruiselede wordt een gemeentelijke raad voor cultuurbeleid opgericht in uitvoering van het decreet van 24 juli 1991 houdende

Nadere informatie

Statuten Lokaal Overleg Kinderopvang

Statuten Lokaal Overleg Kinderopvang Statuten Lokaal Overleg Kinderopvang 2013-2019 Art. 1. Begrippen In dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder: 1 LOK: lokaal overleg kinderopvang 2 DVG: diensten voor gezinsopvang 3 IBO: initiatief

Nadere informatie

ORGANIEK REGLEMENT BEHEERSORGAAN BIBLIOTHEEK ALKEN

ORGANIEK REGLEMENT BEHEERSORGAAN BIBLIOTHEEK ALKEN ORGANIEK REGLEMENT BEHEERSORGAAN BIBLIOTHEEK ALKEN Titel I: Opdracht Artikel 1. Er wordt een beheersorgaan opgericht dat als opdracht krijgt de inrichtende overheid (gemeenteraad en college van burgemeester

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 03 MEI 2018 OPENBARE ZITTING

NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 03 MEI 2018 OPENBARE ZITTING NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 03 MEI 2018 OPENBARE ZITTING Aanwezig: Omer Mievis, Ursula Bervoets, Xavier Lesenne, Johan Everaerts, Jerry Janssens, Patrick Vansweevelt: raadsleden;

Nadere informatie

ADVIESRAAD LOKALE ECONOMIE HAACHT STATUTEN

ADVIESRAAD LOKALE ECONOMIE HAACHT STATUTEN ADVIESRAAD LOKALE ECONOMIE HAACHT STATUTEN Art 1 Art. 2 De gemeentelijke raad voor de belangen van alle Haachtse ondernemers draagt als naam Adviesraad lokale economie Haacht, hierna genoemd de raad. Het

Nadere informatie

wijziging statuten 2013 Gemeentelijke Sportraad Affligem

wijziging statuten 2013 Gemeentelijke Sportraad Affligem wijziging statuten 2013 Gemeentelijke Sportraad Affligem HOOFDSTUK I: DOELSTELLING Artikel 1 De sportraad heeft in het algemeen tot doel de sport, de lichamelijke opvoeding en de openluchtrecreatie te

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT 1. Procedure voor kandidaat leden van de Raad Bij de nieuwe samenstelling van de Raad vraagt de secretaris- verslaggever aan de voorzitters van de verenigingen die aangesloten zijn

Nadere informatie

Statuten gemeentelijke adviesraad lokale economie

Statuten gemeentelijke adviesraad lokale economie Statuten gemeentelijke adviesraad lokale economie Inhoud 1.Statutair doel... 3 2. Bevoegdheid... 3 3.Samenstelling... 3 4. Werking... 5 1. Statutair doel Artikel 1: De bevolking zal via de adviesraad lokale

Nadere informatie

VR DOC.0164/2BIS

VR DOC.0164/2BIS VR 2019 0802 DOC.0164/2BIS VR 2019 0802 DOC.0164/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 februari 2016 betreffende de bescherming van dieren bij

Nadere informatie

Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van de gemeente Jabbeke. Huishoudelijk reglement

Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van de gemeente Jabbeke. Huishoudelijk reglement Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van de gemeente Jabbeke Huishoudelijk reglement Artikel 1: Artikel 2: Artikel 3: De GECORO stelt een huishoudelijk reglement op met betrekking tot haar

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN D E G E M E E N T E R A A D. Zitting van 1 maart 2007

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN D E G E M E E N T E R A A D. Zitting van 1 maart 2007 Aanwezig: VAN DESSEL Vital, Burgemeester; Paul Dams, Koen De Vadder, Marie-Louise Maes, Bert De Wit en Monique Goris, Schepenen;, Voorzitter; Wouters André, Van Espen Rosa, Van Beughem Nadia, Wuyts Katleen,

Nadere informatie

Indien dit nodig mocht blijken, kan hij op voorstel van het beheersorgaan om het even waar gevestigd worden op het grondgebied van de gemeente.

Indien dit nodig mocht blijken, kan hij op voorstel van het beheersorgaan om het even waar gevestigd worden op het grondgebied van de gemeente. ORGANIEK REGLEMENT VOOR HET BEHEERSORGAAN VAN STEDELIJK CULTUURCENTRUM DE HERBAKKER EEKLO Titel 1: Opdracht Artikel 1 Er wordt een beheersorgaan opgericht dat als opdracht krijgt de inrichtende overheid

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 9 november 2012

college van burgemeester en schepenen Zitting van 9 november 2012 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 9 november 2012 Besluit GOEDGEKEURD B-punten gemeenschappelijke aankoopcentrale Samenstelling De heer Patrick Janssens,

Nadere informatie

Statuten gemeentelijke culturele raad van Dentergem

Statuten gemeentelijke culturele raad van Dentergem Statuten gemeentelijke culturele raad van Dentergem Artikel 1: In Dentergem wordt een gemeentelijke culturele raad opgericht in uitvoering van het decreet van 6 juli 2012. De gemeentelijke culturele raad

Nadere informatie

Oprichtingsstatuten van de Sectorale Deelraad Vrije Tijd Aalst

Oprichtingsstatuten van de Sectorale Deelraad Vrije Tijd Aalst Oprichtingsstatuten van de Sectorale Deelraad Vrije Tijd Aalst Artikel 1 : Opdracht, doelstellingen en samenstelling Er werd goedgekeurd onder de benaming Sectorale Deelraad Vrije Tijd een raad voor vrijetijdsbeleid

Nadere informatie

CULTUURRAAD NEDERLANDSE CULTUURGEMEENSCHAP

CULTUURRAAD NEDERLANDSE CULTUURGEMEENSCHAP 79 (1972-1973) - N 1 CULTUURRAAD VOOR DE NEDERLANDSE CULTUURGEMEENSCHAP ZITTING 1972-1973 1 MAART 1973 VOORSTEL VAN DECREET houdende inrichting en werking van de gemeentelijke culturele raden TOELICHTING

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling van de Vlaamse Regering inzake het ontwerp van koninklijk

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Ouderraad Heilig Graf Nijverheidstraat

Huishoudelijk reglement Ouderraad Heilig Graf Nijverheidstraat Huishoudelijk reglement Ouderraad Heilig Graf Nijverheidstraat Inhoudstafel 1. Benaming 2. Zetel 3. Doelstelling 4. Samenstelling van de ouderraad 5. Bestuurssamenstelling en vertegenwoordigingen 6. Bevoegdheden

Nadere informatie

De Vlaamse minister van Mobiliteit, Openbare werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

De Vlaamse minister van Mobiliteit, Openbare werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Pagina 1 van 5 De Vlaamse minister van Mobiliteit, Openbare werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van decreet tot wijziging van diverse bepalingen

Nadere informatie

1 Goedkeuring notulen van de openbare zitting van 27 oktober 2016

1 Goedkeuring notulen van de openbare zitting van 27 oktober 2016 ZITTING VAN DE RAAD VAN 24 NOVEMBER 2016 Aanwezig: Willy Cornelis, Voorzitter André Marguillier, Marc Michiels, Johan Neefs, Remy Peelaerts, Ann Sleyp, Roger Swinnen, Rita Van Cleynebreugel, Ann Wils,

Nadere informatie

Artikel 2. De zetel van de sportraad is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente Meerhout, Markt 1, te 2450 Meerhout.

Artikel 2. De zetel van de sportraad is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente Meerhout, Markt 1, te 2450 Meerhout. ERKENNING EN ZETEL Artikel 1. De gemeentelijke Sportraad wordt erkend als gemeentelijk adviesorgaan in uitvoering van het decreet van 6 juli 2012, zijnde het decreet houdende het stimuleren en subsidiëren

Nadere informatie

Gemeentelijke cultuurraad Maldegem.

Gemeentelijke cultuurraad Maldegem. Gemeentelijke cultuurraad Maldegem. Huishoudelijk reglement De algemene vergadering van de cultuurraad Maldegem, Gelet op het decreet van 13 juli 2001 houdende het stimuleren van een kwalitatief en integraal

Nadere informatie

GAAT U OP VAKANTIE? VERGEET UW HUISDIER NIET!

GAAT U OP VAKANTIE? VERGEET UW HUISDIER NIET! GAAT U OP VAKANTIE? VERGEET UW HUISDIER NIET! UW HUISDIER KAN NIET MEE OP VAKANTIE? 1. Vraag een oppas aan huis Een kat blijft liefst in haar eigen omgeving. Daarom is een oppas aan huis een goed idee

Nadere informatie

Penningmeester en RVB. RvB. Penningmeester en RVB. RvB

Penningmeester en RVB. RvB. Penningmeester en RVB. RvB WERKPLAN RVB 2019 JANUARI Aantal stemmen aan de clubs Indien nodig: oproep kandidaturen als bestuurder VVG en als kandidaat bestuurders KBGF aan de clubs (oproep versturen samen met een 'profiel' bestuurder)

Nadere informatie

Beste Temsenaar, Namens het gemeentebestuur wensen wij alle deelnemers een geslaagd Offerfeest.

Beste Temsenaar, Namens het gemeentebestuur wensen wij alle deelnemers een geslaagd Offerfeest. Inhoud VOORWOORD 1. Praktische zaken die je moet regelen Aankoop Aangifte, slachtbewijs Documenten 2. Levering schapen Aankoop van een schaap Afspraken voor de levering van de schapen 3. De slachtvloer

Nadere informatie

Handboek sportraden. Weet raad met je sportraad

Handboek sportraden. Weet raad met je sportraad Weet raad met je sportraad Dat kan eveneens een doorslaggevend argument zijn voor het moeilijk aantrekken van jongeren. Honoreren kan met een vrijwilligersvergoeding: ofwel terugbetaling van de werkelijke

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE RAAD VAN 07/12/2016

NOTULEN VAN DE RAAD VAN 07/12/2016 NOTULEN VAN DE RAAD VAN 07/12/2016 Aanwezig: Thienpont Alexandra, voorzitter; Adriaensen Maria, Maes Luc, Noppen Hilde, Poels Marleen, Schillebeeckx Elke, Sommereyns Peter, Trappeniers Hendrik, Vandeven

Nadere informatie

PROGRAMMA DIERENWELZIJN

PROGRAMMA DIERENWELZIJN PROGRAMMA DIERENWELZIJN Mercedes Van Volcem kandidaat burgemeester Medeschrijver: Tineke Barbiaux Programma #vk18 #eennieuwemotorvoorbrugge INLEIDING Met Open Vld PLUS willen we dierenwelzijn hoog op de

Nadere informatie

STATUTEN RAAD VOOR TOERISME

STATUTEN RAAD VOOR TOERISME STATUTEN RAAD VOOR TOERISME Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "Raad voor Toerisme". Het betreft een adviesraad conform artikel 200 van het Gemeentedecreet

Nadere informatie

Enquête: onverdoofd slachten

Enquête: onverdoofd slachten 02. 12. 2016 16:10:06 Algemeen Enquête naam Enquête: onverdoofd slachten Taal Nederlands Eerste antwoord Laatste antwoord 14-11-2016 28-11-2016 Duur 15 dagen 2 Enquête bezoeken 38 11 14 28,9 % Totaal bezoeken

Nadere informatie

Agenda. Buitengewone AV IVCA. Audio vereniging voor interne audit voor lokale besturen. Audio. Interne audit

Agenda. Buitengewone AV IVCA. Audio vereniging voor interne audit voor lokale besturen. Audio. Interne audit Vergadering Commissie 1 dinsdag 26 februari 2013 Agenda - Buitengewone Algemene Vergadering IVCA - Statutenwijziging Audio - Omvorming AGB - Wijziging toelagereglement buurt en wijk - Huishoudelijk Reglement

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement gemeentelijke jeugdraad gemeente Alken

Huishoudelijk reglement gemeentelijke jeugdraad gemeente Alken Huishoudelijk reglement gemeentelijke jeugdraad gemeente Alken Hoofdstuk 1: Doel Artikel 1: In de gemeente Alken is een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 9 juni 1993,

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement gemeentelijke cultuurraad

Huishoudelijk reglement gemeentelijke cultuurraad Huishoudelijk reglement gemeentelijke cultuurraad ART. 1 : Het huishoudelijk reglement regelt de inwendige aangelegenheden van de gemeentelijke cultuurraad door het organiseren van de algemene vergadering,

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE JEUGDRAAD OPWIJK

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE JEUGDRAAD OPWIJK HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE JEUGDRAAD OPWIJK In Opwijk wordt een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 24 juli 1991 houdende de organisatie van het overleg

Nadere informatie

De commissie vergadert na bijeenroeping door de voorzitter of, als de voorzitter verhinderd is, de ondervoorzitter.

De commissie vergadert na bijeenroeping door de voorzitter of, als de voorzitter verhinderd is, de ondervoorzitter. HUISHOUDELIJK REGLEMENT Artikel 1 : Doelstelling Dit huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de GECORO zijn bevoegdheid uitoefent overeenkomstig het besluit van de gemeenteraad van 17 december

Nadere informatie

Statuten gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur

Statuten gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur Verwijzing naar wettelijke basis Het decreet van 05/04/1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid en de uitvoeringsreglementering. Doelstellingen In de gemeente is een gemeentelijke adviesraad

Nadere informatie

Organisatie Algemene Vergadering samenstelling

Organisatie Algemene Vergadering samenstelling STATUTEN VAN DE SENIORENRAAD Artikel 1 De statuten van de gemeentelijke seniorenraad worden als volgt goedgekeurd : Oprichting zetel - status Artikel 1 Er wordt een gemeentelijke seniorenraad opgericht.

Nadere informatie

Statuten cultureel adviesorgaan Sint-Laureins

Statuten cultureel adviesorgaan Sint-Laureins Gemeente Sint-Laureins cultureel adviesorgaan Sint-Laureins Inhoud ERKENNING...3 OPDRACHT EN DOELSTELLINGEN...3 AFSPRAKEN GEMEENTEBESTUUR...4 INFORMATIE-UITWISSELING EN OVERLEG...4 ADVIES VRAGEN...4 ADVIES

Nadere informatie

Statuten milieuraad Lier Beslissing gemeenteraad 28 april 2003

Statuten milieuraad Lier Beslissing gemeenteraad 28 april 2003 Statuten milieuraad Lier Beslissing gemeenteraad 28 april 2003 Artikel 1 In de stad Lier wordt een gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur, hierna milieuraad Lier, afgekort milieuraad, genoemd,

Nadere informatie

1.STATUTEN JEUGDRAAD WICHELEN

1.STATUTEN JEUGDRAAD WICHELEN 1.STATUTEN JEUGDRAAD WICHELEN Artikel 1: oprichting en erkenning In uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het

Nadere informatie

STATUTEN RAAD VERKEER EN MOBILITEIT

STATUTEN RAAD VERKEER EN MOBILITEIT STATUTEN RAAD VERKEER EN MOBILITEIT Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "Adviesraad Verkeer en Mobiliteit dewelke fungeert als opvolger van de Inspraakgroep

Nadere informatie

VR DOC.0161/1

VR DOC.0161/1 VR 2019 0802 DOC.0161/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn, NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van Besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. Algemene bepalingen

HOOFDSTUK 1. Algemene bepalingen 5 FEBRUARI 2016 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de identificatie[, registratie en sterilisatie] 1 van katten (geconsolideerde versie op 01.04.2018) De Vlaamse Regering, Gelet op de wet van

Nadere informatie

STATUTEN MONDIALE RAAD MECHELEN 1

STATUTEN MONDIALE RAAD MECHELEN 1 STATUTEN MONDIALE RAAD MECHELEN 1 HOOFDSTUK 1: ALGEMENE UITGANGSPUNTEN Art. 1 De Mondiale Raad is de advies- en participatieraad van de stad Mechelen met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking en Noord-Zuidbeleid

Nadere informatie

Ouderwerking. (feitelijke vereniging)

Ouderwerking. (feitelijke vereniging) Ouderwerking (feitelijke vereniging) Inhoudstabel Inhoudstabel... 2 OUDERWERKING (feitelijke vereniging)... 3 versie website 8 oktober 2015... 3 Woord vooraf:... 3 Missie... 3 Visie... 3 HUISHOUDELIJK

Nadere informatie

Statuten en huishoudelijk reglement MINARAAD WAREGEM

Statuten en huishoudelijk reglement MINARAAD WAREGEM Statuten en huishoudelijk reglement MINARAAD WAREGEM Dit reglement omvat de statuten en het huishoudelijk reglement. Dit reglement werd vastgesteld in de minaraad van 17 juni 2019 en goedgekeurd in de

Nadere informatie

Administratief toezicht Zitting van 18 april 2017

Administratief toezicht Zitting van 18 april 2017 Gemeente Berlaar Gemeenteraad Administratief toezicht Zitting van 18 april 2017 Samenstelling: Aanwezig: de heer Walter Horemans; de heer Swa De Bakker; de heer Rudy Nuyens; de heer Ronald Van Thienen;

Nadere informatie

STATUTEN GOAR goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 februari 2013 :

STATUTEN GOAR goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 februari 2013 : STATUTEN GOAR goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 februari 2013 : Algemeen : Art. 1 : De zetel van de gemeentelijke ouderenadviesraad is gevestigd in het gemeentehuis. Doelstellingen : Art. 2 : De gemeentelijke

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR Artikel 1 Dit huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur zijn bevoegdheden

Nadere informatie

De Adviesraad kan binnen de beperkingen van haar bevoegdheden, zoals bepaald in artikel 2, zelf initiatief nemen om een advies te formuleren.

De Adviesraad kan binnen de beperkingen van haar bevoegdheden, zoals bepaald in artikel 2, zelf initiatief nemen om een advies te formuleren. Gemeentelijk reglement Cultuurraad Stad Brussel Preambule Definities van de gebruikte termen: De Gemeenteraad: de Gemeenteraad van de Stad Brussel; Het College: College van Burgemeester en Schepenen van

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Deel 1 ALGEMENE VERGADERING Samenstelling van de Algemene Vergadering Procedure voor culturele verenigingen, organisaties en instellingen Art. 1 Een culturele organisatie, vereniging

Nadere informatie

Functie en bevoegdheden dorpsraad

Functie en bevoegdheden dorpsraad Functie en bevoegdheden dorpsraad Sterrebeek OPDRACHT EN BEVOEGDHEID Artikel 1 : De Dorpsraad van Sterrebeek, als vertegenwoordigend orgaan van de verenigingen die in de deelgemeente werkzaam zijn, heeft

Nadere informatie

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING HOOFDSTUK I Inleiding Artikel 1 De gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking Affligem, afgekort als GROS, is een gemeentelijke

Nadere informatie

1.2 Welke projecten komen in aanmerking? Beoordelingscriteria:

1.2 Welke projecten komen in aanmerking? Beoordelingscriteria: Subsidiereglement 2019 APB Toerisme Provincie Antwerpen 1. Beleid 1.1 Beleidslijnen 2019 APB Toerisme Provincie Antwerpen en de regiowerking Kempen willen ondersteuning bieden bij het uitwerken en ontwikkelen

Nadere informatie

Seniorenadviesraad Gemeente Moorslede. STATUTEN

Seniorenadviesraad Gemeente Moorslede. STATUTEN Seniorenadviesraad Gemeente Moorslede. STATUTEN Hoofdstuk 1: Algemeen Artikel 1 Bij elke legislatuur wordt er een gemeentelijke seniorenadviesraad samengesteld en erkend door het gemeentebestuur. De seniorenadviesraad

Nadere informatie

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG GLABBEEK

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG GLABBEEK STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG GLABBEEK 2019-2025 Artikel 1 - Oprichting Het lokaal overleg kinderopvang is een gemeentelijke adviesraad. Met de oprichting van deze gemeentelijke adviesraad lokaal

Nadere informatie

Artikel 1. In de gemeente Destelbergen wordt een gemeentelijke Adviesraad voor Lokale Economie (ALE) opgericht.

Artikel 1. In de gemeente Destelbergen wordt een gemeentelijke Adviesraad voor Lokale Economie (ALE) opgericht. 23 mei 2013 DE GEMEENTERAAD, Overeenkomstig artikel 28 van het Gemeentedecreet in openbare zitting vergaderd; Overwegende dat de gemeenteraad in uitvoering van de artikelen 199 en 200 van het Gemeentedecreet

Nadere informatie