houdende de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "houdende de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2015"

Transcriptie

1 stuk ingediend op 15 ( ) Nr december 2014 ( ) Ontwerp van decreet houdende de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2015 Amendementen voorgesteld Stukken in het dossier: 15 ( ) Nr. 1: Ontwerp van decreet + Bijlagen Nr. 2 t.e.m. 7: Amendementen Nr. 8-A t.e.m. K: Verslagen aan de Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën en Begroting Nr. 9 en 10: Amendementen Nr. 11: Verslag namens de Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën en Begroting Nr. 12: Tekst aangenomen door de commissie verzendcode: BEG

2 2 Stuk 15 ( ) Nr. 13 AMENDEMENT Nr. 84 voorgesteld door de dames Tine Soens en Caroline Gennez Artikel 17 In paragraaf 2, op de tweede regel, het bedrag euro vervangen door het bedrag euro Amendement om de machtiging voor reguliere scholenbouw in het Gemeenschapsonderwijs in 2015 op hetzelfde niveau te houden als in En afbouw van de reguliere middelen doet immers de impuls die werd ingezet in 2013 en 2014 voor de afbouw van de wachtlijst teniet. AMENDEMENT Nr. 85 voorgesteld door de dames Tine Soens en Caroline Gennez Artikel 18 In paragraaf 1, op de derde regel, het bedrag euro vervangen door het bedrag euro Amendement om de machtiging voor reguliere scholenbouw via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGIOn) in 2015 op hetzelfde niveau te houden als in En afbouw van de reguliere middelen doet immers de impuls die werd ingezet in 2013 en 2014 voor de afbouw van de wachtlijst teniet Brussel 02/

3 Stuk 15 ( ) Nr Artikel 2 AMENDEMENT Nr. 86 voorgesteld door de heren John Crombez en Bart Van Malderen A Beleidsdomein Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid AB0 DEPARTEMENT DAR I UITWERKEN VAN EEN GEÏNTEGREERD GELIJKEKANSENBELEID IN ALLE VLAAMSE BELEIDSDOMEINEN A. Op bladzijde 103 het vastleggingskrediet en het vereffeningskrediet van begrotingsartikel AB0-1AIC2AD-WT WERKING EN TOELAGEN HANDICAP aanpassen als volgt: duizend euro) B. Op bladzijde 103 het totaal van programma I van het Departement DAR voor het vastleggingskrediet en het vereffeningskrediet aanpassen als volgt: duizend euro) Het gelijkekansenbeleid van de Vlaamse Regering is terecht zeer ambitieus. Net daarom is het contraproductief om te snoeien in de werkingsmiddelen van de weinige belangenorganisaties die de doelgroepen van dit beleid een stem geven naar zowel het beleid als de samenleving. GRIP vzw staat voor Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een Handicap, en levert op een structurele basis zeer waardevolle adviezen af die vertrekken vanuit de ervaringsdeskundigheid van personen met een handicap. Een besparing van euro op de basisfinanciering dreigt de werking te fnuiken daar het onvermijdelijk implicaties heeft voor de bezetting van dit steunpunt.

4 4 Stuk 15 ( ) Nr. 13 Artikel 1 AMENDEMENT Nr. 87 voorgesteld door mevrouw Tine Soens en de heer John Crombez D Beleidsdomein Internationaal Vlaanderen DBO DEPARTEMENT IV D BEHARTIGING VAN DE INTERNATIONALE BELANGEN VAN VLAAN- DEREN A. Op bladzijde 114 het vereffeningskrediet van begrotingsartikel DB0-1DDA2AC- WT WERKING EN TOELAGEN INTERNATIONALE COMMUNICATIE, PROTO- COL EN PUBLIEKSDIPLOMATIE aanpassen als volgt: VEK VEK (Verlaging van het vereffeningskrediet met 900 duizend euro) B. Op bladzijde 114 het totaal van programma D van het Departement IV voor het vereffeningskrediet aanpassen als volgt: VEK VEK (Verlaging van het vereffeningskrediet met 900 duizend euro) Gelet op de moeilijke budgettaire oefening die gemaakt moet worden, is de keuze om wel te investeren in de beeldvorming van Vlaanderen in het buitenland niet opportuun. Deze investeringen worden immers gerecupereerd op andere beleidsdomeinen waar investeringen dringender en noodzakelijker zijn.

5 Stuk 15 ( ) Nr Artikel 2 AMENDEMENT Nr. 88 voorgesteld door de dames Tine Soens en Caroline Gennez F Beleidsdomein Onderwijs en Vorming FBO DEPARTEMENT OV G ONDERSTEUNING VAN HET ONDERWIJSVELD A. Op bladzijde 120 het vastleggingskrediet en het vereffeningskrediet van begrotingsartikel FB0-1FGE2AE-WT WERKING EN TOELAGEN LEERLING-, STUDENT- EN INSTELLINGGEBONDEN ONDERSTEUNING aanpassen als volgt: duizend euro) B. Op bladzijde 120 het totaal van programma G van het Departement OV voor het vastleggingskrediet en het vereffeningskrediet aanpassen als volgt: duizend euro) De besparingen op deze begrotingspost dreigen leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften ofwel in de kou te zetten ofwel extra te doen betalen voor hun vervoer naar de school en terug. Dit is onaanvaardbaar.

6 6 Stuk 15 ( ) Nr. 13 Artikel 2 AMENDEMENT Nr. 89 voorgesteld door de dames Tine Soens en Caroline Gennez F Beleidsdomein Onderwijs en Vorming FBO DEPARTEMENT OV H BELEIDSTHEMA S ONDERWIJS A. Op bladzijde 120 het vastleggingskrediet en het vereffeningskrediet van begrotingsartikel FB0-1FHE2AJ-WT WERKING EN TOELAGEN GELIJKE KANSEN aanpassen als volgt: duizend euro) B. Op bladzijde 121 het totaal van programma H van het Departement OV voor het vastleggingskrediet en het vereffeningskrediet aanpassen als volgt: duizend euro) Iedere jongere heeft een onvervreemdbaar recht op onderwijs. Door hier te besparen bemoeilijkt de Vlaamse Regering het afstandsonderwijs voor kinderen met een ziekenhuisopname, snoeit het in de onderwijskwaliteit van kansarme jongeren, ontneemt het jongeren met dyslexie de mogelijkheid makkelijk aan een digitaal toegankelijke cursus te komen en zet het tot slot de hakbijl in de innovatie omtrent toegankelijkheid en inclusie binnen het hoger onderwijs. Het akkoord tussen de vijf associaties omtrent het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) is daarnaast zeer precair gezien de moeilijke onderhandelingen die eraan voorafgingen. Een besparing van 10% op dit steunpunt (waar bijna 90% van de middelen in personeel zitten) zet dit delicaat akkoord op de helling en getuigt van weinig respect naar het goede werk dat het SIHO met een zeer beperkt budget wist af te leveren.

7 Stuk 15 ( ) Nr Artikel 2 AMENDEMENT Nr. 90 voorgesteld door de dames Tine Soens en Caroline Gennez F Beleidsdomein Onderwijs en Vorming FCO AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN D FINANCIERING VAN HET KLEUTER- EN LEERPLICHTONDERWIJS A. Op bladzijde 121 het vastleggingskrediet en het vereffeningskrediet van begrotingsartikel FC0-1FDE2AB-WT WERKING EN TOELAGEN WERKING GEWOON BASISONDERWIJS aanpassen als volgt: duizend euro) B. Op bladzijde 122 het totaal van programma D van het Agentschap voor Onderwijsdiensten voor het vastleggingskrediet en het vereffeningskrediet aanpassen als volgt: duizend euro) De maximumfactuur is een goede maatregel die de toegankelijkheid van het basisonderwijs garandeert voor financieel kwetsbare gezinnen. Voor 2015 zouden de middelen voorzien moeten worden die nodig zijn opdat deze kosten voor de gezinnen niet stijgen.

8 8 Stuk 15 ( ) Nr. 13 Artikel 2 AMENDEMENT Nr. 91 voorgesteld door de dames Tine Soens en Caroline Gennez F Beleidsdomein Onderwijs en Vorming FCO AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN D FINANCIERING VAN HET KLEUTER- EN LEERPLICHTONDERWIJS A. Op bladzijde 121 het vastleggingskrediet en het vereffeningskrediet van begrotingsartikel FC0-1FDE2AC-WT WERKING EN TOELAGEN WERKING BUITENGEWOON BASISONDERWIJS aanpassen als volgt: duizend euro) B. Op bladzijde 122 het totaal van programma D van het Agentschap voor Onderwijsdiensten voor het vastleggingskrediet en het vereffeningskrediet aanpassen als volgt: (Verhoging van het vastleggingskrediet en van het vereffeningskrediet met 441 duizend euro) De maximumfactuur is een goede maatregel die de toegankelijkheid van het basisonderwijs garandeert voor financieel kwetsbare gezinnen. Voor 2015 zouden de middelen voorzien moeten worden die nodig zijn opdat deze kosten voor de gezinnen niet stijgen.

9 Stuk 15 ( ) Nr Artikel 17 AMENDEMENT Nr. 92 voorgesteld door de dames Tine Soens en Caroline Gennez F Beleidsdomein Onderwijs en Vorming FCO AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN G ONDERSTEUNING VAN HET ONDERWIJSVELD A. Op bladzijde 122 de vastleggingsmachtiging van begrotingsartikel FC0-1FGE5AV-IS INTERNE STROMEN GO! INFRASTRUCTUUR aanpassen als volgt: MAC MAC (Verhoging van de vastleggingsmachtiging met duizend euro) B. Op bladzijde 122 het totaal van programma G van het Agentschap voor Onderwijsdiensten voor de vastleggingsmachtiging aanpassen als volgt: MAC MAC (Verhoging van de vastleggingsmachtiging met duizend euro) Amendement om de machtiging voor reguliere scholenbouw in het Gemeenschapsonderwijs in 2015 op hetzelfde niveau te houden als in En afbouw van de reguliere middelen doet immers de impuls die werd ingezet in 2013 en 2014 voor afbouw van de wachtlijst teniet.

10 10 Stuk 15 ( ) Nr. 13 Artikel 18 AMENDEMENT Nr. 93 voorgesteld door de dames Tine Soens en Caroline Gennez F Beleidsdomein Onderwijs en Vorming FCO AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN G ONDERSTEUNING VAN HET ONDERWIJSVELD A. Op bladzijde 122 de vastleggingsmachtiging van begrotingsartikel FC0-1FGE5AW-IS INTERNE STROMEN AGIOn INFRASTRUCTUUR aanpassen als volgt: MAC MAC (Verhoging van de vastleggingsmachtiging met duizend euro) B. Op bladzijde 122 het totaal van programma G van het Agentschap voor Onderwijsdiensten voor de vastleggingsmachtiging aanpassen als volgt: MAC MAC (Verhoging van de vastleggingsmachtiging met duizend euro) Amendement om de machtiging voor reguliere scholenbouw via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGIOn) in 2015 op hetzelfde niveau te houden als in En afbouw van de reguliere middelen doet immers de impuls die werd ingezet in 2013 en 2014 voor de afbouw van de wachtlijst teniet.

11 Stuk 15 ( ) Nr Artikel 2 AMENDEMENT Nr. 94 voorgesteld door de dames Tine Soens en Caroline Gennez F Beleidsdomein Onderwijs en Vorming FDO AGENTSCHAP HOGER ONDERWIJS, VOLSENENONDERWIJS EN STUDIETOELAGEN E FINANCIERING VAN HET HOGER ONDERWIJS A. Op bladzijde 123 het vastleggingskrediet en het vereffeningskrediet van begrotingsartikel FD0-1FEE2AA-WT WERKING EN TOELAGEN HOGER ONDERWIJS BASISFINANCIERING aanpassen als volgt: duizend euro) B. Op bladzijde 123 het totaal van programma E van het Agentschap Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs en Studietoelagen voor het vastleggingskrediet en het vereffeningskrediet aanpassen als volgt: duizend euro) Besparen in het hoger onderwijs is geen verstandige keuze gezien de meerwaarde die hogeropgeleiden onze samenleving bieden. De inschrijvingsgelden verhogen om deze besparingen te compenseren is een nog hardere maatregel die jongeren meer laat betalen voor minder omvangrijk hoger onderwijs. Debatten omtrent het rationaliseren van het hoger onderwijs en efficiëntiewinsten te realiseren, dienen te gebeuren in de Commissie voor Onderwijs, waar ze zich eerst in een decreet moeten vertalen en dan pas in de begroting.

12 12 Stuk 15 ( ) Nr. 13 Artikel 2 AMENDEMENT Nr. 95 voorgesteld door de heer Bart Van Malderen G Beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin GBO DEPARTEMENT WVG C OP EEN KWALITEITSVOLLE WIJZE DE VOORWAARDEN CREËREN WAARBINNEN HET WELZIJNSNIVEAU VAN DE HUIDIGE EN TOEKOM- STIGE VLAAMSE BEVOLKING KAN BEVORDERD, BEWAAKT, BEHOED OF HERSTELD WORDEN A. Op bladzijde 126 het vastleggingskrediet en het vereffeningskrediet van begrotingsartikel GB0-1GCC2AH-WT WERKING EN TOELAGEN COÖRDINATIE VAN HET ARMOEDEBESTRIJDINGSBELEID aanpassen als volgt: VAK VAK (Verhoging van het vastleggingskrediet met 318 duizend euro) B. Op bladzijde 126 het totaal van programma C van het Departement WVG voor het vastleggingskrediet aanpassen als volgt: VAK VAK (Verhoging van het vastleggingskrediet met 318 duizend euro) Amendement om de machtiging voor de coördinatie van het armoedebestrijdingsbeleid in 2015 op hetzelfde niveau te houden als in Een afbouw van de middelen is na jaren van stijging van de middelen een trend die onverantwoord is gezien het aantal gezinnen en kinderen in armoede in Vlaanderen.

13 Stuk 15 ( ) Nr Artikel 2 AMENDEMENT Nr. 96 voorgesteld door de heer Bart Van Malderen G Beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin GB0 DEPARTEMENT WVG F VOOR ELK KIND, WAAR EN HOE HET OOK GEBOREN IS OF OPGROEIT, ZO VEEL MOGELIJK KANSEN CREËREN A. Op bladzijde 127 het vastleggingskrediet en het vereffeningskrediet van begrotingsartikel GB0-1GFD2AA-WT WERKING EN TOELAGEN GEZINSBIJSLAG aanpassen als volgt: duizend euro) B. Op bladzijde 127 het totaal van programma F van het Departement WVG voor het vastleggingskrediet en het vereffeningskrediet aanpassen als volgt: duizend euro) Sociale uitkeringen verdienen bescherming. Het aannemen van dit amendement houdt in dat de volgende wijziging moet worden aangebracht aan het ontwerp van decreet houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2015 (Parl.St. Vl.Parl , nr. 132/1), namelijk in artikel 40 de vierde paragraaf schrappen. De kinderbijslag wordt tijdelijk niet geïndexeerd. Het uitgespaarde bedrag van de niet-indexering zullen we op een later ogenblik opnieuw in het stelsel toevoegen zodra we dat hervormd hebben naar een forfaitair systeem. Het gaat hier dus om een tijdelijke besparing.

14 14 Stuk 15 ( ) Nr. 13 Artikel 2 AMENDEMENT Nr. 97 voorgesteld door de heer Bart Van Malderen G Beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin GB0 DEPARTEMENT WVG F VOOR ELK KIND, WAAR EN HOE HET OOK GEBOREN IS OF OPGROEIT, ZO VEEL MOGELIJK KANSEN CREËREN A. Op bladzijde 127 het vastleggingskrediet en het vereffeningskrediet van begrotingsartikel GB0-1GFD2AY-IS INTERNE STROMEN KIND EN GEZIN aanpassen als volgt: duizend euro) B. Op bladzijde 127 het totaal van programma F van het Departement WVG voor het vastleggingskrediet en het vereffeningskrediet aanpassen als volgt: duizend euro) Een verhoging van het budget voor Kind en Gezin met 10 miljoen euro om werk te maken van het verder realiseren van inkomensgerelateerde kinderopvang.

15 Stuk 15 ( ) Nr Artikel 2 AMENDEMENT Nr. 98 voorgesteld door de heer Bart Van Malderen G Beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin GE0 ZORG EN GEZONDHEID D OP EEN KWALITEITSVOLLE WIJZE DE VOORWAARDEN CREËREN WAARBINNEN HET WELZIJNS- EN GEZONDHEIDSNIVEAU VAN DE HUIDIGE EN TOEKOMSTIGE VLAAMSE BEVOLKING KAN BEVORDERD, BEWAAKT, BEHOED OF HERSTELD WORDEN A. Op bladzijde 129 het vastleggingskrediet en het vereffeningskrediet van begrotingsartikel GE0-1GDD2AI-WT WERKING EN TOELAGEN THUIS EN OUDERENZORGBELEID: DIENSTEN VOOR GEZINSZORG EN AANVULLENDE THUISZORG EN DIENSTEN VOOR LOGISTIEKE HULP aanpassen als volgt: (Verhoging van het vastleggingskrediet met duizend euro en van het vereffeningskrediet met duizend euro) B. Op bladzijde 129 het totaal van programma D van Zorg en Gezondheid voor het vastleggingskrediet en het vereffeningskrediet aanpassen als volgt: (Verhoging van het vastleggingskrediet met duizend euro en van het vereffeningskrediet met duizend euro) Voor een verhoging van het urencontingent gezinszorg met ongeveer uren moet het budget voor dit begrotingsartikel verhoogd worden met 6,45 miljoen euro. Dit is de helft van de stijging van het aantal uren waarin de meerjarenbegroting voorziet, namelijk jaarlijks 2,5 procent. In 2011 was er een extra budget van 8 miljoen euro (dit is 1,8 procent meer uren) en in 2012 een extra budget van 9 miljoen euro (of 2 procent meer uren). In 2013 en 2014 ging het over gelijkaardige inspanningen (respectievelijk 2 en 1,7 procent).

16 16 Stuk 15 ( ) Nr. 13 Dit groeipad voor de thuiszorgdiensten is hoogst noodzakelijk om aan de veroudering het hoofd te bieden. Een simpele extrapolatie van het Planbureau (2003) toonde aan dat, bij ongewijzigd beleid (geen bijkomende inspanningen voor thuiszorg, dagopvang, kortverblijf, dienstencentra, crisisopvang enzovoort), er de komende veertig jaar elk jaar vijftig rusthuizen (van gemiddeld negentig bedden elk, dus in totaal 4500 bedden per jaar) moeten worden bijgebouwd in België. Bovendien moet de gezinszorg kunnen inspelen op maatregelen die federaal worden uitgewerkt: bij thuisverpleging de uitzuivering van de toiletten, de geplande vermindering van de ligduur bij bevallingen enzovoort. Het budget voor de beschikbare uren herleiden tot de effectief gepresteerde uren volstaat niet om te komen tot een verantwoord groeipad voor de gezinszorg. De taakuitzuivering binnen de gezinszorg (naar aanvullende thuiszorg) zal slechts zeer geleidelijk gerealiseerd kunnen worden. Artikel 3 AMENDEMENT Nr. 99 voorgesteld door de heer Rob Beenders J Beleidsdomein Werk en Sociale Economie JB0 DEPARTEMENT WSE E INSCHAKELEN VAN PERSONEN MET EEN AFSTAND TOT DE ARBEIDSMARKT MET AANDACHT VOOR MAATSCHAPPELIJKE NODEN EN DIENSTEN EN HET FACILITEREN VAN SOCIAAL ONDERNEMERSCHAP EN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN A. Op bladzijde 138 het vastleggingskrediet en het vereffeningskrediet van begrotingsartikel JB0-1JEC2AC-WT WERKING EN TOELAGEN DE SOCIALE ECONOMIE FACILITEREN EN MAATSCHAPPELIJKE MEERWAARDEN REALISEREN DOOR HET ONDERSTEUNEN VAN HET ONDERNEMERSCHAP OP HET VLAK VAN DE SOCIALE ECONOMIE EN HET STIMULEREN VAN HET MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN aanpassen als volgt: duizend euro)

17 Stuk 15 ( ) Nr B. Op bladzijde 138 het totaal van programma E van het Departement WSE voor het vastleggingskrediet en het vereffeningskrediet aanpassen als volgt: duizend euro) In het voorstel van begrotingsopmaak 2015 wordt op dit artikel aan VAK-zijde duizend euro bespaard ten opzichte van het krediet Bovenop deze besparing wordt een blokkering van duizend euro op dit begrotingsartikel ingeschreven om de implementatie van het Maatwerkdecreet op termijn op te vangen. Beide bewegingen betekenen de facto een besparing van op duizend euro binnen dit begrotingsartikel. Deze dubbele besparing aan VAK-zijde betekent het onmiddellijk stoppen van een aantal ondersteunende acties in 2015 die noch in de toelichting bij de begroting 2015, noch in de beleidsnota opgenomen zijn. Deze dubbele besparing is bovendien overbodig omdat de blokkering van duizend euro reeds de facto een besparing in 2015 betekent. Aan VEK-zijde wordt eveneens duizend euro bespaard op dit artikel. De voorziene besparing aan VEK-zijde dient bijgevolg ook rechtgezet te worden om de beleidsengagementen naar ondersteuning binnen de sociale economie te kunnen nakomen in 2015, waaronder de uitbetaling van adviespremies, regierol lokale besturen, innovatieoproepen, activiteitencoöperaties, stimuleren van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) enzovoort. Met dit amendement wordt de besparing aan VAK-zijde van duizend euro teruggebracht naar een besparing van 541 duizend euro tot een VAK van duizend euro. Aan VEK-zijde wordt de voorziene vermindering van duizend euro teruggebracht naar een vermindering van duizend euro tot een VEK van duizend euro.

18 18 Stuk 15 ( ) Nr. 13 Artikel 3 AMENDEMENT Nr. 100 voorgesteld door de heer John Crombez K Beleidsdomein Landbouw en Visserij KC0 AGENTSCHAP VOOR LANDBOUW EN VISSERIJ D VOOR EEN DUURZAME EN LEEFBARE LANDBOUW EN VISSERIJ A. Op bladzijde 141 het vastleggingskrediet en het vereffeningskrediet van begrotingsartikel KC0-1KDH5AW-IS INTERNE STROMEN VLIF aanpassen als volgt: (Verlaging van het vastleggingskrediet en het vereffeningskrediet met duizend euro) B. Op bladzijde 141 het totaal van programma D van het Agentschap voor Landbouw en Visserij voor het vastleggingskrediet en het vereffeningskrediet aanpassen als volgt: (Verlaging van het vastleggingskrediet en het vereffeningskrediet met duizend euro) De besparing op de studietoelagen compenseren door een besparing te doen op een andere uitgaven die van cruciaal belang zijn voor de toekomst is zeer cynisch, zeker wanneer de Inspectie van Financiën aangeeft dat er voor een gelijkaardig bedrag efficiëntiewinsten te halen zijn op de werking van het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) zonder te raken aan de uitgekeerde subsidies.

19 Stuk 15 ( ) Nr Artikel 3 AMENDEMENT Nr. 101 voorgesteld door de heer Rob Beenders L Beleidsdomein Leefmilieu, Natuur en Energie LE0 VLAAMS ENERGIEAGENTSCHAP E VOEREN VAN EEN DUURZAAM ENERGIEBELEID WAARBIJ DE ECONO- MISCHE, SOCIALE EN ECONOMISCHE BELANGEN VAN ENERGIE OPTI- MAAL SAMENSPOREN A. Op bladzijde 145 de omschrijving van het begrotingsartikel LE0-1LEB2AB- WT WERKING EN TOELAGEN MILIEUVRIENDELIJKE ENERGIEPRODUCTIE vervangen door WERKING EN TOELAGEN ENERGIE-EFFICIËNTIE: REG- PREMIES, en het vastleggingskrediet en vereffeningskrediet ervan aanpassen als volgt: (Verhoging van het vastleggingskrediet met duizend euro en het vereffeningskrediet met duizend euro) B. Op bladzijde 145 het totaal van programma E van het Vlaams Energieagentschap voor het vastleggingskrediet en het vereffeningskrediet aanpassen als volgt: (Verhoging van het vastleggingskrediet met duizend euro en het vereffeningskrediet met duizend euro) In het voorstel van begrotingsopmaak 2015 wordt op dit artikel ten opzichte van 2014 een besparing op de premies voor rationeel energiegebruik (REG-premies) en sociale dakisolatieprojecten/energiescans doorgevoerd van duizend euro. Door de financiering van de REG-premies in de nettarieven onder te brengen verschuift de Vlaamse overheid haar verantwoordelijkheid naar de netbeheerders en verschuift ze de kost naar de consument.

20 20 Stuk 15 ( ) Nr. 13 Het stimuleren van deze energiebesparende maatregelen en investeringen is een verantwoordelijkheid van de overheid en kan geen onderdeel zijn van de energiefactuur. Om de REG-investeringen in energiebesparing op peil te houden wordt op het hernoemde begrotingsartikel werking en toelagen energie-efficiëntie: REG-premies volgend krediet ingeschreven: duizend euro voor de financiering van de REG-premies. Artikel 3 AMENDEMENT Nr. 102 voorgesteld door de heer Rob Beenders L Beleidsdomein Leefmilieu, Natuur en Energie LE0 VLAAMS ENERGIEAGENTSCHAP E VOEREN VAN EEN DUURZAAM ENERGIEBELEID WAARBIJ DE ECONO- MISCHE, SOCIALE EN ECONOMISCHE BELANGEN VAN ENERGIE OPTI- MAAL SAMENSPOREN A. Op bladzijde 145, na begrotingsartikel LE0-1LEB2AB-WT een begrotingsartikel, met als omschrijving ENERGIE-EFFICIËNTIE WERKING EN TOELAGEN ENERGIE-EFFICIËNTIE: ENERGIESCANS/SOCIALE DAKISOLATIEPROJECTEN en met volgend vastleggingskrediet en vereffeningskrediet invoegen: (Toevoeging van een vastleggingskrediet en een vereffeningskrediet van duizend euro) B. Op bladzijde 145 het totaal van programma E van het Vlaams Energieagentschap voor het vastleggingskrediet en het vereffeningskrediet aanpassen als volgt: duizend euro)

21 Stuk 15 ( ) Nr In het voorstel van begrotingsopmaak 2015 wordt op dit artikel ten opzichte van 2014 een besparing op de premies voor rationeel energiegebruik (REG-premies) en sociale dakisolatieprojecten/energiescans doorgevoerd van duizend euro. Door de financiering van de REG-premies in de nettarieven onder te brengen verschuift de Vlaamse overheid haar verantwoordelijkheid naar de netbeheerders en verschuift ze de kost naar de consument. Het stimuleren van deze energiebesparende maatregelen en investeringen is een verantwoordelijkheid van de overheid en kan geen onderdeel zijn van de energiefactuur. Om de REG-investeringen in energiebesparing op peil te houden wordt op het hernoemde begrotingsartikel werking en toelagen energie-efficiëntie: REG-premies volgend krediet ingeschreven: duizend euro voor de financiering van de REG-premies. Artikel 3 AMENDEMENT Nr. 103 voorgesteld door de heer Joris Vandenbroucke M Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken MB0 DEPARTEMENT MOW E HET OP EEN DUURZAME MANIER REALISEREN VAN EEN KWALITEITS- VOL, TOEGANKELIJK, (KOSTEN)EFFICIËNT, BETROUWBAAR, VEILIG EN GEÏNTEGREERD OPENBAAR VERVOER A. Op bladzijde 147 het vastleggingskrediet en het vereffeningskrediet van begrotingsartikel MB0-1MEF2AY-IS INTERNE STROMEN VLAAMSE VERVOERMAATSCHAPPIJ (DE LIJN) (EVA) aanpassen als volgt: duizend euro)

22 22 Stuk 15 ( ) Nr. 13 B. Op bladzijde 147 het totaal van programma E van het Departement MOW voor het vastleggingskrediet en het vereffeningskrediet aanpassen als volgt: duizend euro) De indiener is, net als OKRA (zie het mailbericht aan het van 13 november 2014), geen voorstander van de afschaffing van het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers en onderschrijft de stelling dat het onaanvaardbaar is dat personen met een laag inkomen die sterk afhankelijk zijn van het openbaar vervoer gevat worden door besparingen bij De Lijn. Voorgesteld wordt om de extra inkomsten van duizend euro door de tariefverhoging voor 65-plussers en voor mensen met een sociale korting (zie de Tarievennota 2015 zoals door De Lijn bezorgd aan het op 12 november 2014) in mindering te brengen van het vooropgestelde besparingstraject.

houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2012

houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2012 stuk ingediend op 1326 (2011-2012) Nr. 7 1 december 2011 (2011-2012) Ontwerp van decreet houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2012 Amendementen Stukken in het dossier: 1326 (2011-2012)

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET. houdende tweede aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2006 AMENDEMENTEN

ONTWERP VAN DECREET. houdende tweede aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2006 AMENDEMENTEN Zitting 2006-2007 5 december 2006 houdende tweede aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2006 AMENDEMENTEN Zie: 19 (2006-2007) Nr. 1: Ontwerp van

Nadere informatie

VR DOC.1379/1

VR DOC.1379/1 VR 2016 1612 DOC.1379/1 De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

bij de eerste aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2012

bij de eerste aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2012 stuk ingediend op 17 (2011-2012) Nr. 2-G 28 maart 2012 (2011-2012) Toelichtingen bij de eerste aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar

Nadere informatie

bij de aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2016

bij de aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2016 ingediend op 17 (2015-2016) Nr. 2-V 29 april 2016 (2015-2016) Toelichtingen bij de aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar

Nadere informatie

houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2015

houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2015 333 (2014-2015) Nr. 10 ingediend op 2 juni 2015 (2014-2015) Verslag namens de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin uitgebracht door Peter Persyn en Vera Jans over het ontwerp van decreet houdende

Nadere informatie

houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2016

houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2016 ingediend op 764 (2015-2016) Nr. 2 24 mei 2016 (2015-2016) Amendementen op het ontwerp van decreet houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2016 Documenten in het dossier:

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - ontwerp van besluit Vlaamse Regering aangaande herverdeling van middelen vanuit begrotingsartikel JB0-1JBG2AC-PR

Nadere informatie

GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN 68032 MONITEUR BELGE 16.10.2009 BELGISCH STAATSBLAD GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE FLAMANDE

Nadere informatie

bij de aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2015

bij de aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2015 ingediend op 17-A (2014-2015) Nr. 2-V 30 april 2015 (2014-2015) Toelichtingen bij de aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar

Nadere informatie

houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2013

houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2013 stuk ingediend op 1752 (2012-2013) Nr. 9 4 december 2012 (2012-2013) Ontwerp van decreet houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2013 Verslag namens de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid,

Nadere informatie

bij de tweede aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2012

bij de tweede aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2012 stuk ingediend op 17-A (2011-2012) Nr. 2-V 24 mei 2012 (2011-2012) Toelichtingen bij de tweede aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar

Nadere informatie

In Het Algemeen Belang. Filip De Rynck

In Het Algemeen Belang. Filip De Rynck In Het Algemeen Belang Filip De Rynck Context gemeenschappelijk Discussie over de rol van de overheid: gemeenschappelijk belang Besparingen: gemeenschappelijke druk; kan samenwerking deel van het antwoord

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering betreffende de Vlaamse Raad voor Welzijn, Volksgezondheid

Nadere informatie

houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2017

houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2017 1151 (2016-2017) Nr. 9 ingediend op 13 juni 2017 (2016-2017) Verslag namens de Commissie voor Onderwijs uitgebracht door Jenne De Potter over het ontwerp van decreet houdende bepalingen tot begeleiding

Nadere informatie

betreffende onderwijs in ontwikkelingssamenwerking

betreffende onderwijs in ontwikkelingssamenwerking ingediend op 439 (2014-2015) Nr. 1 16 juli 2015 (2014-2015) Voorstel van resolutie van Ingeborg De Meulemeester, Sabine de Bethune, Herman De Croo, Tine Soens en Wouter Vanbesien betreffende onderwijs

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het totale aantal subsidiabele uren

Nadere informatie

OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR

OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR BIJLAGE OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR PERIODE: 1 JULI 2015 TOT 30 JUNI 2016 1) Vlaamse overheid: 12 beleidsdomeinen A) Kanselarij en Bestuur Departement Kanselarij en

Nadere informatie

Ontwerp van decreet. 19 (2013-2014) Nr. 2 24 april 2014 (2013-2014) stuk ingediend op

Ontwerp van decreet. 19 (2013-2014) Nr. 2 24 april 2014 (2013-2014) stuk ingediend op stuk ingediend op 19 (2013-2014) Nr. 2 24 april 2014 (2013-2014) Ontwerp van decreet houdende aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2014 Tekst

Nadere informatie

bij de aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2015

bij de aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2015 ingediend op 17-A (2014-2015) Nr. 1 24 april 2015 (2014-2015) Toelichtingen bij de aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar

Nadere informatie

bij de eerste aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2012

bij de eerste aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2012 stuk ingediend op 17 (2011-2012) Nr. 2-V 28 maart 2012 (2011-2012) Toelichtingen bij de eerste aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar

Nadere informatie

houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2012

houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2012 stuk ingediend op 1555 (2011-2012) Nr. 7 23 mei 2012 (2011-2012) Ontwerp van decreet houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2012 Tekst aangenomen door de plenaire vergadering

Nadere informatie

OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR

OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR VR 2018 2601 MED.0016/3BIS BIJLAGE OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR PERIODE: 1 JULI 2016 TOT 30 JUNI 2017 1) Vlaamse overheid: 12 beleidsdomeinen A) Kanselarij en Bestuur

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAP DE VLAAMSE REGERING,

VLAAMSE GEMEENSCHAP DE VLAAMSE REGERING, VLAAMSE GEMEENSCHAP ONTWERP VAN DECREET VAN DE ALGEMENE REKENING VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VAN DE UITVOERING VAN DE BEGROTING VAN DE VLAAMSE RECHTSPERSONEN ZONDER RAAD VAN BESTUUR VOOR HET BEGROTINGSJAAR

Nadere informatie

bij de eerste aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2012

bij de eerste aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2012 stuk ingediend op 17 (2011-2012) Nr. 2-J 28 maart 2012 (2011-2012) Toelichtingen bij de eerste aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende de herverdeling

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET. houdende derde aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2008 AMENDEMENTEN

ONTWERP VAN DECREET. houdende derde aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2008 AMENDEMENTEN Zitting 2008-2009 25 november 2008 ONTWERP VAN DECREET houdende derde aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2008 AMENDEMENTEN voorgesteld na indiening

Nadere informatie

VR DOC.1608/1BIS

VR DOC.1608/1BIS VR 2018 2112 DOC.1608/1BIS VR 2018 2112 DOC.1608/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS BIS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van de vergoeding

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET. houdende aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 1999

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET. houdende aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 1999 Stuk 19 (1998-1999) Nr. 5 VLAAMS PARLEMENT Zitting 1998-1999 4 mei 1999 ONTWERP VAN DECREET houdende aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 1999

Nadere informatie

houdende de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2010

houdende de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2010 stuk ingediend op 15 (2009-2010) Nr. 5 3 december 2009 (2009-2010) Ontwerp van decreet houdende de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2010 Amendementen Stukken

Nadere informatie

op de in eerste lezing door de commissie aangenomen artikelen van het ontwerp van decreet houdende diverse bepalingen inzake energie

op de in eerste lezing door de commissie aangenomen artikelen van het ontwerp van decreet houdende diverse bepalingen inzake energie ingediend op 461 (2014-2015) Nr. 5 21 oktober 2015 (2015-2016) Amendementen op de in eerste lezing door de commissie aangenomen artikelen van het ontwerp van decreet houdende diverse bepalingen inzake

Nadere informatie

bij de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2014 Toelichting per programma

bij de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2014 Toelichting per programma stuk ingediend op 13 (2013-2014) Nr. 2-V 28 oktober 2013 (2013-2014) Toelichtingen bij de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2014 Toelichting

Nadere informatie

VR DOC.0131/1

VR DOC.0131/1 VR 2019 0802 DOC.0131/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van de vergoeding van de voorzitters, de leden

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET. houdende derde aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2008

ONTWERP VAN DECREET. houdende derde aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2008 Stuk 19 (2008-2009) Nr. 5 Zitting 2008-2009 26 november 2008 ONTWERP VAN DECREET houdende derde aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2008 TEKST

Nadere informatie

VR DOC.0346/1

VR DOC.0346/1 VR 2017 3103 DOC.0346/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS EN VORMING EN DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van ministerieel besluit

Nadere informatie

OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR

OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR VR 2019 2501 MED.0026/3BIS BIJLAGE OVERZICHTSTABEL GEREGISTREERDE AANVRAGEN OPENBAARHEID VAN BESTUUR PERIODE: 1 JULI 2017 TOT 30 JUNI 2018 1) Vlaamse overheid: 11 beleidsdomeinen A) Kanselarij en Bestuur

Nadere informatie

houdende aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2015

houdende aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2015 stuk 19-A (2014-2015) Nr. 2-K ingediend op 28 mei 2015 (2014-2015) Verslag namens de Commissie voor Wonen, Armoedebeleid en Gelijke Kansen uitgebracht door An Christiaens en Joris Vandenbroucke aan de

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET Stuk 19-B (2001-2002) Nr. 1 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2001-2002 25 april 2002 ONTWERP VAN DECREET houdende eerste aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het ministerieel besluit van 26 juli 2001 tot vaststelling van het bijdragesysteem voor de gebruiker van gezinszorg;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het ministerieel besluit van 26 juli 2001 tot vaststelling van het bijdragesysteem voor de gebruiker van gezinszorg; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 24 juli 2009 betreffende de programmatie, de erkenningsvoorwaarden en de subsidieregeling voor woonzorgvoorzieningen

Nadere informatie

houdende aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2018

houdende aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2018 19 Nr. 5-K ingediend op 13 juni 2018 Verslag namens de Commissie voor Wonen, Armoedebeleid en Gelijke Kansen uitgebracht door Piet De Bruyn, Katrien Partyka en Bart Van Malderen aan de Commissie voor Algemeen

Nadere informatie

bij de eerste aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2012

bij de eerste aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2012 stuk ingediend op 17 (2011-2012) Nr. 2-K 28 maart 2012 (2011-2012) Toelichtingen bij de eerste aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar

Nadere informatie

Bijlage 1 Begroting 2017

Bijlage 1 Begroting 2017 1. Overschrijdingen op het niveau van het begrotingsartikel 1.1. Overschrijdingen vastleggingskredieten op het niveau van het begrotingsartikel Bijlage 1 UITGAVEN DIE DE BEGROTINGSKREDIETEN OVERSCHRIJDEN

Nadere informatie

VR DOC.1354/1BIS

VR DOC.1354/1BIS VR 2017 2212 DOC.1354/1BIS VICE MINISTER PRESIDENT VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs van 25 februari

Nadere informatie

betreffende de garantie dat drinkwater een basisrecht is voor elke Vlaming

betreffende de garantie dat drinkwater een basisrecht is voor elke Vlaming ingediend op 1388 (2017-2018) Nr. 1 27 november 2017 (2017-2018) Voorstel van resolutie van Rob Beenders, Tine Soens, Bart Van Malderen en Joris Vandenbroucke betreffende de garantie dat drinkwater een

Nadere informatie

VR DOC.0988/2

VR DOC.0988/2 VR 2019 0207 DOC.0988/2 VR 2019 0207 DOC.0988/2 Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 25 juli 2014 tot bepaling van de bevoegdheden van de leden van

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 24 juli

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, artikel 15, 7, vervangen door het decreet van 21 maart 2014;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, artikel 15, 7, vervangen door het decreet van 21 maart 2014; Besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van de vergoeding van de voorzitters, de leden en de secretarissen van de bemiddelingscommissie, de commissie leerlingenrechten en de commissie zorgvuldig

Nadere informatie

DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING & DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS & DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE

DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING & DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS & DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING & DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS & DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE & DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN,

Nadere informatie

Herverdeling 2015 in het kader van het FFEU

Herverdeling 2015 in het kader van het FFEU Herverdeling 2015 in het kader van het FFEU 1. Voorafgaande opmerking In de loop van februari 2016 zal de jaarlijkse herschikking van saldokredieten naar begrotingsartikel CB0-1CEB2AY-IS, bevattende de

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs en de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs en de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; BESLUIT: Ontwerp van decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, het decreet van 8 juni 2007 betreffende de studiefinanciering van de Vlaamse Gemeenschap, de Codex Secundair Onderwijs

Nadere informatie

LIJST DER DEFINITIES EN AFKORTINGEN

LIJST DER DEFINITIES EN AFKORTINGEN Deel 5 BUDGET 5 LIJST DER DEFINITIES EN AFKORTINGEN 1. Definities In 2006 onderging de Vlaamse overheid een herstructurering onder de naam 'Beter Bestuurlijk Beleid' met een nieuwe organisatiestructuur

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING. Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende de kinderopvangtoeslag en de kleutertoeslag

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING. Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende de kinderopvangtoeslag en de kleutertoeslag DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende de kinderopvangtoeslag

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS EN DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs

Nadere informatie

VR DOC.0786/2BIS

VR DOC.0786/2BIS VR 2018 1307 DOC.0786/2BIS Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen uit de regelgeving betreffende de woonzorgvoorzieningen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Woonzorgdecreet

Nadere informatie

VR DOC.1133/1BIS

VR DOC.1133/1BIS VR 2016 2110 DOC.1133/1BIS VR 2016 2110 DOC.1133/1BIS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Investeringen in infrastructuur

Nadere informatie

VR DOC.1341/1TER

VR DOC.1341/1TER VR 2017 1512 DOC.1341/1TER DE VLAAMSE MINISTER VAN FINANCIËN, BEGROTING EN ENERGIE NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende gedeeltelijke herverdeling

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse Regering betreffende de financiën en de begrotingen

Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse Regering betreffende de financiën en de begrotingen Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse Regering betreffende de financiën en de begrotingen Datum 01/06/2012 DOCUMENT De Vlaamse Regering, Gelet op de bijzondere

Nadere informatie

VR MED.0495/3

VR MED.0495/3 VR 2016 1612 MED.0495/3 BIJLAGE B: VLAAMSE TOPAMBTENAREN PLANNING 2017 Opmerking 1: De koppeling die in deze excel werd gemaakt, is gebaseerd op: - de bevoegdheidsverdeling, zoals deze werd vastgelegd

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - ontwerp van decreet houdende de wijziging van het decreet van 30 april 2009 betreffende de organisatie

Nadere informatie

VR DOC.0161/1

VR DOC.0161/1 VR 2019 0802 DOC.0161/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn, NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van Besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Informatienota VIA. Situering VIA3

Informatienota VIA. Situering VIA3 Informatienota VIA 8 oktober 2018 Situering Met het afsluiten van het VIA5 op 8 juni van dit jaar is er een hoofdstuk toegevoegd aan het VIAverhaal. Dit is het derde Vlaams Intersectoraal akkoord voor

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van

Nadere informatie

houdende eerste aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2012

houdende eerste aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2012 stuk ingediend op 19-A (211-212) Nr. 2 2 mei 212 (211-212) Ontwerp van decreet houdende eerste aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 212 Amendementen

Nadere informatie

VR MED.0495/2

VR MED.0495/2 VR 2016 1612 MED.0495/2 BIJLAGE A: VLAAMSE TOPAMBTENAREN EVALUATIE 2016 Opmerking 1: De koppeling die in deze excel werd gemaakt, is gebaseerd op: - de bevoegdheidsverdeling, zoals deze werd vastgelegd

Nadere informatie

VR DOC.0356/1BIS

VR DOC.0356/1BIS VR 2017 2104 DOC.0356/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 februari 2010

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20; Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van diverse besluiten, wat betreft de afstemming met het decreet van 27 april 2018 tot regeling van de toelagen in het kader van het gezinsbeleid DE VLAAMSE

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 8 juni 2007 betreffende de studiefinanciering van de Vlaamse Gemeenschap;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 8 juni 2007 betreffende de studiefinanciering van de Vlaamse Gemeenschap; Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van diverse besluiten, wat betreft de afstemming met het decreet van 27 april 2018 tot regeling van de toelagen in het kader van het gezinsbeleid DE VLAAMSE

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - voorontwerp van decreet betreffende de maatregelen ten gunste van de tewerkstelling van jongeren in de

Nadere informatie

: Waar naartoe met de ouderenzorg in Vlaanderen?

: Waar naartoe met de ouderenzorg in Vlaanderen? 2014-2019: Waar naartoe met de ouderenzorg in Vlaanderen? Grote uitdagingen 1. Budgettaire krapte Toenemende zorgnoden 2. Staatshervorming: nieuwe bevoegdheden voor Vlaanderen 3. Zorgvernieuwing noodzakelijk

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 64.884/1 van 3 januari 2019 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming in de kosten voor de vervanging van oude

Nadere informatie

Verslag van het verzoekschrift. over een inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekering

Verslag van het verzoekschrift. over een inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekering ingediend op 282 (2014-2015) Nr. 1 12 maart 2015 (2014-2015) Verslag van het verzoekschrift namens de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin uitgebracht door Cindy Franssen en Elke Van den Brandt

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIEN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Vlaamse begroting. Saskia Mahieu SBO van 8 juli 2015

Vlaamse begroting. Saskia Mahieu SBO van 8 juli 2015 Vlaamse begroting Saskia Mahieu SBO van 8 juli 2015 1 Vlaamse Begroting 1. Mijlpalen Vlaamse Begroting 2. Stuurgroep Copil 3. Cijfermateriaal: afspraken 2 Mijlpalen Vlaamse Begroting Ter inleiding De begroting

Nadere informatie

VLAAMSERAAD ONTWERP VAN DECREET. houdende de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 1992 AMENDEMENTEN

VLAAMSERAAD ONTWERP VAN DECREET. houdende de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 1992 AMENDEMENTEN Stuk 15 (BZ 1992) - Nr. 5 ARCHIEF VLAAMSE RAAD TERUGBEZO~~GEN VLAAMSERAAD BUITENGEWONE ZITTING 1992 11 MEI 1992 ONTWERP VAN DECREET houdende de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende het tijdelijke project leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs - Tweede

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/10/124 BERAADSLAGING NR 10/072 VAN 5 OKTOBER 2010 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS AAN

Nadere informatie

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het ontwerp van decreet. houdende diverse bepalingen in de beleidsvelden cultuur en jeugd

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het ontwerp van decreet. houdende diverse bepalingen in de beleidsvelden cultuur en jeugd ingediend op 1082 (2016-2017) Nr. 5 3 mei 2017 (2016-2017) Tekst aangenomen door de plenaire vergadering van het ontwerp van decreet houdende diverse bepalingen in de beleidsvelden cultuur en jeugd Documenten

Nadere informatie

Sterk door overleg. Adviesfunctie

Sterk door overleg. Adviesfunctie De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) brengt de Vlaamse werkgevers- en werknemersorganisaties samen voor overleg en advies over tal van Vlaamse beleidsthema s. De sociale partners adviseren

Nadere informatie

ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD

ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD UW TOEKOMST ONTCIJFERD we creëren sociale welvaart met vier bouwstenen 1 meer jobs 2 stijgende koopkracht 3 sociale zekerheid voor iedereen 4 een toekomst voor

Nadere informatie

pagina 1 van 5 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de begroting en de boekhouding van de Vlaamse rechtspersonen Datum 14/10/2011 DOCUMENT De Vlaamse Regering, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 18 december 2015 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2016, artikel 93:

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 18 december 2015 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2016, artikel 93: Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van diverse besluiten, wat betreft de kilometerheffing, de invordering van niet-fiscale schuldvorderingen, de geïntegreerde woonbonus, de energieheffing

Nadere informatie

betreffende het Onderwijs XXIII

betreffende het Onderwijs XXIII stuk ingediend op 2066 (2012-2013) Nr. 9 10 juli 2013 (2012-2013) Ontwerp van decreet betreffende het Onderwijs XXIII Amendementen voorgesteld Stukken in het dossier: 2066 (2012-2013) Nr. 1: Ontwerp van

Nadere informatie

Nota Vlaamse Regionale Analyse: De Vlaamse regering bereikt een akkoord over de hervorming van de kinderbijslag

Nota Vlaamse Regionale Analyse: De Vlaamse regering bereikt een akkoord over de hervorming van de kinderbijslag Nota Vlaamse Regionale Analyse: De Vlaamse regering bereikt een akkoord over de hervorming van de kinderbijslag De Vlaamse regering hakte uiteindelijk de knoop door over de hervorming van de Vlaamse kinderbijslag.

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende het automatisch toekennen van een tenlasteneming van de Vlaamse zorgverzekering voor palliatieve thuispatiënten

Voorstel van resolutie. betreffende het automatisch toekennen van een tenlasteneming van de Vlaamse zorgverzekering voor palliatieve thuispatiënten stuk ingediend op 2262 (2013-2014) Nr. 1 30 oktober 2013 (2013-2014) Voorstel van resolutie van mevrouw Vera Van der Borght, de heer Peter Gysbrechts, de dames Gwenny De Vroe en Lydia Peeters en de heren

Nadere informatie

VR DOC.0092/1

VR DOC.0092/1 VR 2018 0202 DOC.0092/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van de vergoeding van de voorzitters van

Nadere informatie

Status Vertrouwelijk Werkdocument Finaal document

Status Vertrouwelijk Werkdocument Finaal document Informatienota Besparingen Datum: 14/10/2015 Status Vertrouwelijk Werkdocument Finaal document Document voor Redacteur RvB-lid Probleemstelling Algemeen Bureau, Algemene Vergadering Joris Gevaert Joris

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN KREDIETOVERSCHRIJVING NR. DEC 42/2009 NIET-VERPLICHTE UITGAVEN

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN KREDIETOVERSCHRIJVING NR. DEC 42/2009 NIET-VERPLICHTE UITGAVEN COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN ALGEMENE BEGROTING 2009 AFDELING III COMMISSIE TITELS 01, 21 BRUSSEL, 16/10/2009 KREDIETOVERSCHRIJVING NR. DEC 42/2009 NIET-VERPLICHTE UITGAVEN EUR VAN HOOFDSTUK

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende regeling tot erkenning en subsidiëring van

Nadere informatie

Transversale aanpak (kinder-) armoede: Voor de N-VA dient de aanpak van armoede te gebeuren op een

Transversale aanpak (kinder-) armoede: Voor de N-VA dient de aanpak van armoede te gebeuren op een Antwoord van de politieke partijen op het manifest van UNICEF België: verkiezingen 2014 Vraag 3: Vrijwaar kinderen van de impact van de crisis: Hoe zal u investeringen voor kinderen in budgetten zichtbaar

Nadere informatie

VR DOC.0893/2BIS

VR DOC.0893/2BIS VR 2018 2007 DOC.0893/2BIS Voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, het decreet van 8 juni 2007 betreffende de studiefinanciering van de Vlaamse Gemeenschap,

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van

Nadere informatie

COMMISSIE WELZIJN, WERK EN MILIEU - MONDELINGE VRAAG - ANTWOORD

COMMISSIE WELZIJN, WERK EN MILIEU - MONDELINGE VRAAG - ANTWOORD COMMISSIE WELZIJN, WERK EN MILIEU - MONDELINGE VRAAG - ANTWOORD OPSCHRIFT Vergadering van: 20 oktober 2015 Nummer: 2015_MC_00361 Onderwerp: Worden onze woonzorgcentra onbetaalbaar? - Mieke Bouve Raadslid(-leden):

Nadere informatie

VR DOC.0893/3BIS

VR DOC.0893/3BIS VR 2018 2007 DOC.0893/3BIS VOORONTWERP VAN DECREET TOT WIJZIGING VAN HET DECREET BASISONDERWIJS VAN 25 FEBRUARI 1997, HET DECREET VAN 8 JUNI 2007 BETREFFENDE DE STUDIEFINANCIERING VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP,

Nadere informatie

We kiezen voor economische groei als katalysator voor welvaart, welzijn en geluk. Citaat Toekomstverklaring

We kiezen voor economische groei als katalysator voor welvaart, welzijn en geluk. Citaat Toekomstverklaring 5-5-5 GROEIPLAN We kiezen voor economische groei als katalysator voor welvaart, welzijn en geluk. Citaat Toekomstverklaring 5 HEFBOMEN VOOR GROEI 1 2 3 4 5 MEER MENSEN AAN HET WERK MINDER LASTEN BETER

Nadere informatie

De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport

De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 12

Nadere informatie

Brecht van Zwam 27 februari 2014

Brecht van Zwam 27 februari 2014 Brecht van Zwam 27 februari 2014 Inhoudstafel Inleiding Subsidies als beleidsinstrument Het begrip subsidie Vlaamse subsidiestelsels Toetsing Vlaamse subsidiestelsels Aanbevelingen Inleiding Veelgebruikt

Nadere informatie

betreffende een betere ondersteuning van de mantelzorg in het Vlaamse beleid

betreffende een betere ondersteuning van de mantelzorg in het Vlaamse beleid stuk ingediend op 1228 (2010-2011) Nr. 1 7 juli 2011 (2010-2011) Voorstel van resolutie van mevrouw Marijke Dillen, de heren Filip Dewinter, Jan Penris en Wim Wienen en mevrouw Gerda Van Steenberge betreffende

Nadere informatie

betreffende de integratie van de academische hogeschoolopleidingen in de universiteiten

betreffende de integratie van de academische hogeschoolopleidingen in de universiteiten stuk ingediend op 1655 (2011-2012) Nr. 3 21 juni 2012 (2011-2012) Ontwerp van decreet betreffende de integratie van de academische hogeschoolopleidingen in de universiteiten Amendementen Stukken in het

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 van 10 april 1992, artikel /2 ;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 van 10 april 1992, artikel /2 ; Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van diverse besluiten, wat betreft de kilometerheffing, de invordering van niet-fiscale schuldvorderingen, de geïntegreerde woonbonus, de energieheffing

Nadere informatie